Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 06/16/2021 in all areas

 1. Goda nyheter! Under 100 som nu vårdas på IVA för Covid. Sannolikt en kombination av årstid och vaccin. Siffrorna ligger under vad de låg för samma period förra året (242). Men facit för om detta håller i sig får vi väl typ i början av oktober. Håller tummarna för det. Skulle vara jävligt skönt och kunna leva "normalt" igen.
  5 points
 2. Det är obegripligt att era läkare säger att det inte påverkar vikten. Alla som gått på kortison vet att man ökar i vikt och blir pluffsig. Det står till och med på bipacksedlarna. Nu vet jag inte vilken sort ni tar men jag tog en sort i FASS som injiceras och kopierar: Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare) hämning av den egna kortikosteroid-insöndringen samt fettansamlingar på bål och i ansiktet, hudförändringar, vätskeansamlingar i kroppen (så kallad Cushingliknande symtombild) förvärrad diabetes eller utbrott av diabetes som varit vilande Kortison och kortisol påverkar insulin, ökar insulinutsöndringen. Så länge det finns insulin i omlopp lagrar vi energi som fett och stänger av fettförbränningen alltså ökar vi troligen i vikt. Insulin är ett tilläxthormon och är därför inte heller bra vid cancer då det kan hjälpa cancern att växa. Cancer lever på glukos och glutamin så om det var möjligt att ta bort bägge ur kosten vore det nog toppen, men det är svårt, särskilt glutamin. Det lär finnas en medicin som kallas för DON som blockerar glutaminupptaget men jag gissar att den inte skrivs ut av svenska onkologer.
  2 points
 3. Som jag ser det kan ju det aldrig vara fel med riktigt mat! Och jag vet verkligen inte vad som skulle finnas i pasta som skulle vara livsavgörande. Potatis är dock en bra källa till mycket nyttigt särskilt för växande barn. Sen ska det sägas att jag själv inte åt pasta efter 5 års åldern och mig blev det folk av.
  2 points
 4. Hej! Tänkte höra det finns vettiga alternativ att ha med sig samt äta under pågående löpaktivitet. Har tränat aktivt sedan 2015 och går på strikt lågkolhydratkost sedan 2018. Tränar nästan dagligen, allt mellan 2,5km till 20km. Oftast på fastande mage och det funkar grymt bra. Känner mig hur pigg som helst. Dock märker jag att när man kör långpass (blir någon gång i månaden under sommarhalvåret) så tar kroppen ofta helt slut på energi vid ungefär 3-3,5 timmars aktiv tid ute. Jag har alltid med mig egengjord sportdryck för att vi i mig salterna som behöver fyllas på. Men jag misstänker att jag skulle behöva kanske något mer i magen. Vad brukar ni ha med er ut? Det ska ju vara praktiskt också Varför jag misstänker detta är för att om jag kommer hem helt slutkörd, så kommer energin direkt tillbaka om jag börjar äta mat.
  1 point
 5. Hej! Jag är mamma till en liten flicka som fick hjärntumördiagnos nu i mars. Livet är förstås kaos och jag har många orosmoln, såklart. Tumören sitter på/nära hypofysen och hypotalamus. Den är godartad (om man nu kan kalla den god när den förstör så mycket, tex har tagit nästan all hennes syn). Nu till frågan. Läkarna vet inte än om hennes hypofys kan signalera till kroppen att den ska producera kortisol, eller om den funktionen är skadad. Så sen mars har hon stått på en "underhållsdos" av kortison, 15 mg per dag. Sen mars har hon även ökat i vikt från 21-27 kg (!). Läkarna säger att det inte har med kortison att göra alls. Utan att det beror på att hon har fått en minskat ämnesomsättning i kombination med att hon varit mer stilla (dels pga sjukhusvistelse och dels minskad rörelse pga av synnedsättningen) Jag bryr mig inte om hur hon ser ut, hon är vackrast i världen oavsett vikt. (Så inga pekpinnar om utseendehets tack) Jag bryr mig om att jag tycker viktökning gått orimligt fort och att hon blir liksom ännu mindre rörlig när hon har en tung kropp. Jag tänker att kortison är ju stresshormon. Och eftersom jag själv gått ner i vikt så märkte jag att det är trögare med det när jag varit väldigt stressad. Och har läst mig till att det finns ett samband, att kroppen känner kortisol i kroppen och då går in i ett läge att spara energin. Typ att kroppen tror att man sitter fast uppe i ett träd, och nu ska resurserna sparas. Eftersom de inte VET att hon har kortisolbrist, så kan ju kortisonet hon fått räknas som "extra". Det kan ju vara så att hon aldrig hade behövt tabletterna. Oavsett, läkarna vill ju såklart strypa ner på kalorier. Det vill inte jag. Äter ju själv LCHF sen minst 10 år, varierat hur strikt. Hon ser ju hur jag äter och har aldrig velat ha korvbröd eller hamburgerbröd tex. Älskar smör o ägg. Så det enda jag kommer göra är att dra ner ännu mer på pasta, potatis. Ersätta ris med blomkålsmos osv. Hon ska på sikt nu fasa ut kortisonet för att se "vad som händer". Och då får vi väl se vad som händer med vikten. Vet att man inte ska banta barn, men tänker att en bra kost och rörelse är aldrig fel. För att växa i vikten igen om inte annat. Oj vad långt det blev. Ville bara bolla dessa tankar. Nån som själv ätit kortison i lång period? Eller har några andra tankar?
  1 point
 6. Om du tränar med så hög puls att du tär på glykogen-förråden kan det ju vara bra att också tillföra glukos efter ett tag.
  1 point
 7. Ditt resonemang låter klokt. Jag håller tummarna!
  1 point
 8. Jag har nu bestämt mig för att jag går på blodprov då jag kommer från semestern i mitten av juli. Då ska ni ändå få se på fina levervärden! Levern kommer att glittra, i så fint skick kommer den minsann att vara
  1 point
×
×
 • Create New...