Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2012-12-23 i Blog Entries

  1. 6 points
    Sommaren 2015 blev jag opererad för att ta bort ett utslag i ansiktet. Läkaren sa att det inte var något farligt, men att han skulle skicka det på test. Han skulle höras av om det var något. Jag hörde inget och tog för givet att allt var okej. Eftersom jag har en historia med hudutslag blev jag inte speciellt fundersam när "utslaget" kom tillbaka under 2016. Jag åt LCHF under våren och det krympte, men under sommaren seglade jag mycket och kunde inte ordna specialkost. Under hösten blev "utslaget" värre, blödde tidvis och jag fick tag på en hudläkare som opererade snabbt precis före jul 2016, eftersom det var cancer. Det hade spridit sig såpass att jag behövde transplantera hud från armen för att reparera ansiktet. Det hela läkte, men ärret var buckligt och fult. Under en kontroll i slutet av 2017 påpekade jag detta och läkaren skickad mig tillbaka till operation. Under ärret hade de hittat mer av cancern. Detta var precis efter jul 2018. Inräknat den operationen blev jag sedan uppskuren fyra gånger till under våren och sommaren 2018. Man pratade om strålning och jag började sätta mig in i vad detta kunde medföra. Efter en hel del dåliga svar började jag förstå att jag skulle förlora håret permanent på ena sidan av huvudet, troligen skada spottkörtlarna med livslång muntorrhet och risk för dålig tandhälsa för resten av livet samt riskera brännsår. Jag har träffat flera strålningsläkare, eftersom jag inte har varit nöjd med de svävande svaren. De har alla pratat om att jag har haft återfall. Men det är inte så det har låtit på operation. Där har de istället pratat om att man tar så lite som möjligt i ansiktet, och att risken alltid finns för att något blir kvar. jag förstår att de inte kan lova att jag inte kan få återfall för det, men mellan raderna har jag förstått att jag inte är opererad för återfall, utan för att de inte fått bort allt förrän vid den sista operationen. Under hösten, då jag har sökt svaren, har jag också på egen hand sökt alternativ. Av en händelse ramlade jag på en video med en kvinna som med hjälp av kosten hade reverserat en hjärntumör hos sig själv. Detta fick mig att söka vidare. Jag hittade texter om han som fick Nobelpriset 1931 för upptäckte att cancerceller är de enda som inte kan livnära sig på ketoner. "Nu pratar vi" tänkte jag och kom ihåg att jag hade fått ett litet resultat när jag åt LCHF, även om det aldrig läkte ut då. Istället för att acceptera strålning, med dess biverkningar bara som förebyggande kände jag att detta var värt att prova. Att ta biverkningarna när jag inte har aktiv cancer känns som att skjuta mygg med älgstudsare, liksom. Jag fattade beslutet i december. Har dragit ner på kolhydraterna, men visste att julafton hos pappa skulle bli knepig innan jag hunnit etablera kosthållningen i hans värld. Alltså fick den officiella starten bli juldagen. Eftersom jag ändå hade dragit ner innan blev starten tämligen enkel. Har haft lite hjärtklappning en kväll, varit lite trött, men kunnat sova länge under den långa helgledigheten. Och nu känns det bra. Stötta mig gärna.
  2. 3 points
    2/2 För några dagar sedan lade en vän upp några bilder på Facebook. Det var innehållet i en låda från 70-80-tal. Mest brev, men också en broschyr med den gamla kostcirkeln. Jag blev lite förvånad över att det faktiskt bara var en åttondel som innehöll det vi mest utesluter i LCHF, nämligen säd. I och för sig innehåller en del rotfrukter och en del frukt, men det är fortfarande bara 3/8. Om vi hade fortsatt att hålla oss till den åttondelen kanske dagens eländiga matkultur aldrig hade uppstått. Efter kostcirkeln kom matpyramiden. I den har det LCHF utesluter fått hela botten. Lägg också märke till att frukten har blivit juice. Vad var det som hände? (Hoppas att båda bilderna kommer med, det ser lite lattjo ut i redigeringsläge.)
  3. 3 points
    En oerhört lugn helg som jag så här långt har ägnat åt hemmet (bland annat lagat golvet i köket och städat några köksskåp). Har också börjat träna igen, väldigt långsamt eftersom jag fortfarande läker efter frysbehandlingen i ansiktet. En sak som retar gallfeber på mig är när man är med i en förening och föreningen har en allergilista. I ingressen står det att alla fester som kräver föranmälan ska ta hänsyn till listan. Nu har de beslutat att det blir vegetariskt nästa helg. Är hjärtinnerligt trött på vegetarianernas aggressiva marknadsföring av sin matkultur, faktiskt. Hur gör ni för att bemöta den utan att själva bli aggressiva? Kommentera gärna.
  4. 3 points
    3/1 I går var jag på den första festen sedan jag började den här resan. I förväg hade jag frågat om vad som bjöds. Eftersom jag inte ville ställa några krav på köket tog jag istället med eget att äta. Det blev rökt lax och kokt broccoli med en sås på 34% crème fraiche och majonnäs, med fiskrom i. Jättegott. Till efterrätt hade jag med mig 40% grädde att vispa och servera med hallon i. Det blev nog lite för många hallon, men alltihop var väldigt gott. Drack rödvin till maten och te till efterrätten. Recept på såsen, 2 portioner: 2 dessertskedar majonnäs 1 burk CF 34% en halv burk rom från ICA Rör ihop. 4/1 I dag var det inga problem att vänta med den första måltiden till klockan 13. Då åt jag kyckling och champinjoner i gräddsås med portvinssmak (fynd i frysen) med lättkokt saltad grovriven zuccini istället för pasta. Dryck: te. Nyår då? Tja, jag är djurägare, så jag är hemma på nyår och tar hand om de som blir rädda av smällarna. Ingen fest, således, men god pizza på äggbotten. Funkar utmärkt att frysa i portionspack och tina i mikron. Bra "ta med-mat" om man ska gå bort och inte vill ställa till besvär i köket.) Nyårsdryck: rosa champagne. Recept på pizzabotten, blir 4-5 portioner: Separera gulor och vitor till fyra ägg, vispa vitorna till hårt skum. Rör försiktigt ned gulorna lägg till två nävar riven ost och rör lite till Bre ut på ett bakplåtspapper grädda i tio minuter på 200 grader. Ta ut, svalna något och lägg på valfri pizzafyllning. Grädda 10-12 minuter med fyllningen.
  5. 2 points
    Det var nog här på bloggen jag skulle skriva mitt inlägg som handlade på övrigt men det spelar ingen roll nu . Jag får fortsätta här kanske mest för att hålla koll på mig själv , lite egen pepp.Jag har jobbar natten o sovit dåligt så träning går bort idag men jag har ju ätit fantastisk god mat och nu ska jag krypa ner i sängen o försöka sova några timmar till , 1 natt kvar.
  6. 2 points
    2/2 Var på en härlig historisk fest i lördags kväll. Frågade redan innan om maten och de var supergulliga och hjälpsamma. Jag hade med lite i reserv, men de tog med mig ut i köket, läste innehållsförteckningar och så kom vi fram till vad jag skulle få på min tallrik. Underbart med förståelse och service, trots att det var helt ideella krafter. För övrigt är historisk mat betydligt mer LCHF än vår moderna föda, eftersom den lagas från grunden.
  7. 2 points
    4/1 forts. Det blev lite snacks i går kväll: marinerade vitlöksklyftor, några bitar julost, några valnötter och några skivor sån där fin hemgjord julmarknadskorv. Dryck: te med kokosfett i. Är inte hundra på att jag tål det där med att ha kokosfett i teet. andra gången jag har känt mig lite rörig i magen efter sådant, men det kan också vara en vanesak att lära kroppen ta hand om det. Ska prova igen om några dagar. 5/1 Nu ringer jag återbud till tiden på onkologen på måndag. Det känns meningslöst att gå dit när jag ändå har bestämt mig. Istället ska jag ringa min ursprungliga hudläkare och be om en tid för halvårskontroll. (Det är ju inget halvår sedan, eftersom läkaren på operation kände igenom området i november, men det är ett halvår sedan jag var på halvårskontroll, så att säga.) Kosten i dag blir ren bas. Tog långsovmorgon efter en sen kväll i går och intog första måltiden, bacon och ägg, strax efter tolv. _Om_ jag blir hungrig en gång till i dag blir det antingen något med fisk eller kanske rostbiff med spenatröra. Spenatröran är ursprungligen en pastasås som jag har låtit bli ett tillbehör till kött eller fisk istället. Den går säkert utmärkt att även äta med någon pastaersättning, som zuccini eller aubergine. Recept på spenatröra Lägg ett paket (storleken kvittar, men jag räknar 500g till en påse färdigriven ost) frusen spenat i en kastrull och tina långsamt under omrörning. Krydda spenaten med pressad vitlök, salt, peppar och gärna krossad rosépeppar. Om du har osötat buljong kan du ha i en tärning. Låt smeten koka upp. Ta den av plattan och rör i en påse färdigriven Västerbottenost, eller motsvarande av annan smakrik ost. (Även färskost funkar, om man gillar sån, det gör inte jag.) Servera Det är viktigt att såsen inte kokar när du väl har i osten, för då blir det bara en trådig massa som är rätt trist, även om den fortfarande smakar helt okej.
  8. 1 point
    Utanför pinglar glassbilen, eller om det är hemglass. Är mätt och belåten, men det vattnades i munnen när jag tänkte på en ananassplit. Tror inte ens att de har såna längre. Tror att jag bara är törstig. Men det var lite märkligt, eftersom jag inte känt sötsug på länge. Nå, det är ganska lätt att inte gå ut i det här vädret.
  9. 1 point
    11/2 Men så skoj, på väg hem från min dans upptäckte jag att en annan person också har tagit bort sockret ur kosten och lagt till fett, mår toppen och äter gott. Vi började nästan omgående byta tips på goda saker med grädde eller smör i. Det gläder mig varje gång någon inte bara förstår vad jag gör, utan också har provat själv. Blir peppad av sånt.
  10. 1 point
    9/2 Börjar hamna i det där läget där det sällan känns speciellt angeläget att äta. Eftersom jag inte gör det här för att gå ner i vikt funderar jag på att ställa klockan. Jag har valt att inte äta frukost, eftersom jag vill åt reningen som några extra timmars fasta efter natten är bra mot olika sjukdomar, men sen ... Nå, det innebär väl att kroppen har ställt in sig på lchf, helt enkelt. Nu gäller det att gå vidare med balans mellan rening och energi. Har tyvärr inga nya recept att dela, eftersom jag har fastnat lite i sån där frusen bit lax i sås med creme fraishe och majonäs, samt broccoli med grädde, gratinerad med lite ost på. Då får jag fett från flera olika typer av källor och dessutom är det varmt och gott i ruskvädret. (Givetvis äter jag inte enbart detta, men det har också varit en hel del rester från frysen. Snart är det dags att börja se på nya påhitt i matväg. 8/2 Vad äter man som snabbmat på stan? I alla fall inte en sallad på Subway. Upptäckte jag den så kallade hårda vägen. Dels tar de mer för en sallad än för en halv macka, trots att innehållet är detsamma (ska jag testa igen köper jag en halv macka och slänger brödet!), dels hade jag siktat in mig på en sån där med skinka, kyckling, bacon och ost, samt med majonäs och guaccamole på. De har ingen aning om vad det är i deras guaccamole, så den går bort. Det finns däremot en lista över dressingar, där det framgår att det är lättmajonnäs. Hur dumma får man vara? (Nå, okej, de säljer ju vitt bröd ... ) Men det värsta är att det inte finns någon som helst kontaktväg till dem där man kan be dem utbilda sin personal kring ingredienserna i den mat de serverar, samt be dem ha helfet majonnäs. Vill de inte bli kontaktade slipper de ha mig som kund. Annars hade väl deras salladsalternativ varit en trevlig snabbmat på stan. Så.
  11. 1 point
    31/1 Så konstigt. I dag har jag sockersug. Har ju ätit lågkolhydrat sedan i december och ketogent sedan juldagen, alltså mer än en månad sedan. Tror att det är mer hjärnspöken än egentligt sug. Tänker köpa några såna där Babybel-ostar och ta med när de andra fikar i eftermiddag. Hur gott det än känns just nu med en väldigt speciell sorts godis, så ska jag inte. Så det så Tur att det inte är i dag jag ska storhandla, laga mat och frysa. Å andra sidan har inte Ica hemlagat godis. Nå, bu på dig, dumma sockersug.
  12. 1 point
    29/1 I går träffade jag kompisar på Bishop's arms. Alltid trevligt, men maten ... Jag frågade en i personalen om de hade mat utan kolhydrater. Hon kom tillbaks från köket och svarade att det var i princip entrecote eller hamburgare utan bröd som gällde. De kunde göra hamburgaren med extra sallad. Jag beställde, var noga med att få en skål olivolja som dressing (och inget annat) och inväntade glatt min middag. Hon antecknade noga. Det började med att det kom en hamburgare, som avtalat utan bröd, men med en massa pommes. Jag förklarade för servitören att det inte var vad jag hade beställt. Han gick ut med den, kom tillbaka och nu var det en massa sallad. Men ... jag fick ingen majonäs på hamburgaren, ingen ost, ingen gurka, ingen lök (som jag hade kunnat vara utan, men den var inte bortavtalad). Försökte förgäves krydda bort tråkigheten med någon vitpeppar som legat så länge i sitt kar att den inte längre smakade något, för jag orkade inte tjafsa en gång till. Känns det igen?
  13. 1 point
    25/1 Den där energidippen var förhoppningsvis bara en dipp medan kroppen anpassar sig. I går kom några vänner och jag att prata om vad man äter och jag berättade om mitt val. Lite förvånad lade jag till att jag mår väldigt bra. Det kan finnas många orsaker, där sådant spelar in som att jag lagar mat från grunden och inte fuskar ibland med någon färdigrätt, som jag gjorde tidigare. Det kan också bero på att jag är cancerfri och kroppen kan ägna sig åt normal verksamhet. Det kan bero på kosten i sig själv. Eller givetvis på en sammanslagning av de här faktorerna. Egentligen kvittar det vilket, för huvudsaken är ju att jag mår bra. I går var jag dessutom utsatt för frestelser i form av chokladbollar, men efter den första impulsiva tanken om hur gott det vore, försvann den. Givetvis hade jag inte tagit någon ändå, det här är för viktigt, men sockersuget var inte där, helt enkelt. Jag visste givetvis att frestelsen skulle finnas där, så jag hade grundat ordentligt med mat och en efterrätt med vispad grädde och hallon. Var alltså mätt och nöjd. Förra gången jag åt vispad grädde med hallon var den 3/1. Då hade jag det som substitut för tårta på ett kalas. Den gången tyckte jag att det smakade lite ... jag ska inte säga beskt, men osött, liksom. I går var det bara jättegott. Nästa prövning blir på söndag då jag ska på en grej dit det är beställt vegomat. Jag hoppas att jag träffar en kompis som är medansvarig för den tillställningen i kväll och kan fråga lite. Antagligen blir det så att jag får ta med eget. Lite trist, hade det bara varit vanlig blandkost hade jag kanske kunnat äta en del. Får väl återkomma med en rapport ... Men på det hela taget går det framåt.
  14. 1 point
    I dag bakar jag det här: https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-frallor/portioner/6 Lite lattjo att det står fiberhus, medan hon i videon är noga med att påpeka att det inte ska vara husk. Dessutom snurrade min deg upp sig på visparna i äckliga tjorvar. Vi får väl se vad det blir. Det står i ugnen och gräddar nu. Osäker på tiden då jag vill ha småfrallor, men som sagt ... jag återkommer med en bedömning.
  15. 1 point
    14/1 Enligt alla källor ska man eventuellt känna sig energilös den första veckan på ren keto. I går var det 20 dagar, förutom nedtrappningen i december. Var på årets första dansövning och hade noll krut i benen. Kände mig dessutom flåsig på ett lite onormalt sätt, nästan som hjärtklappning. Brukar inte ens bli flåsig efter sommaruppehållet, så något var inte som det skulle. Tog en liten paus, satte mig och drack vatten och fick lite ny energi, men det var fortfarande inte riktigt som det skulle. Tror inte att det är kondisen som felar, för jag var liksom mör i benen redan på vägen dit. Har varit noga med både salt, vitaminer och magnesium, så jag funderar på vad det kan bero på. Skriv gärna kommentarer! 15/1 Fortsatt mosig i benen. Har ganska många trappsteg hem från centrum och även om jag bar några kilo frysta grönsaker i ryggan var det inte tyngre än om jag normalt handlat. Men det var jättejobbigt. Något har kroppen uppenbarligen för sig. Åt ett rejält mål med rökt lax och broccoli gratinerad i grädde och ost. Saltade ordentligt. Unnade mig en ruta 90-procentig choklad också. Får se om jag kommer ikapp. Recept, broccoli och lax med grädde 1 portion Ta broccolin direkt ur fryspåsen och lägg på en tallrik, cirka halva tallriken täckt. Kör i mikron i cirka 5 minuter, 700W Tar ut, skär brocclin i tuggor, putta ihop delarna så att de ligger tätt. Häll över cirka 1 dl vispgrädde, 40 procent. Täck med riven ost. (I dag tog jag av julosten som är kvar.) Kör i moicron på värme + grill, så att osten får färg, cirka 3 minuter 700W. Ta ut, lägg på laxen, cirka 100g, och servera. Ät gärna med både kniv, gaffel och sked för att få med grädden i varje tugga.
  16. 1 point
    12/1 Den stora energin har brutit ut. Inte oväntat, bara skönt. Städade ut julen och hamnade i en storstädning som gick mycket längre. Så skönt efter att bara ha existerat med behandlingar och operationer tidigare. Verkligen dags att börja på nytt.
  17. 1 point
    9-10/1 Två dagar efter besöket hos hudläkaren är jag glad att jag har matlådor och kan jobba hemifrån. Toksvullen kring ena ögat, efter att svullnaden i pannan som jag fick efter frysbehandlingen har ramlat ner. Det gör inte ont, det påverkar inte synen nämnvärt (lite grus i ögonvrån då och då), men jag ser ut som om jag varit i ett gammaldags drängslagsmål, haha. Däremot fortsatt inga problem med att äta LCHF. I går var jag till min skrivarcirkel och kände mig hungrig på vägen. Där är ett snabbköp med en sån där plocka-själv-sallad min bästa vän. Plockade varmräkt lax och en majonässås i ena hörnet samt ost och skinka i det andra, och så grönsallad och gurka i mitten. Blev ett bra kvällsmål. Inga nya recept, men rekommenderar varmt en salladsbuffé som "snabbmat på stan".