Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-09-20 i Inlägg

  1. Det har säkert skrivits på det här forumet till leda men jag tar risken och skriver det igen. Det är så typiskt fel slutsats. Det här resonemanget leder ju åt pipsvängen. Djuren matas med spannmål så sluta äta djuren och börja äta spannmål. Då utrotar vi både djuren och oss själva för ingen av oss mår bra av spannmål. Det är ju inte fel på djuren. Felet är att spannmålet subventioneras trotts sin ringa näringsvärde och är billigt. Felet är hos människan som både hanterar och utfordrar sina djur på fel sätt. Så om man är en djurrättsaktivist och miljökämpe så kan man lägga sin energi på att ta reda på en eller flera bondgårdar i sin närhet som hanterar djuren rätt och börja stödja deras verksamhet och köpa kött från dem. Du kommer att stödja djurens väl och ve, miljö och din hälsa. Kor och andra betesdjur smutsar inte alls i naturen och förstör så som den konventionella odlingen av spannmål gör.
    11 points
  2. Fast problemet är också att det befäster den oftast felaktiga bilden att frukt och grönt är både miljömässigt bättre och mer hälsosam...
    9 points
  3. Hehe...får du kickback? 😉 7 dagar på 4:e bilden?! ... Själv gick jag ner 30 kg på LCHF på fyra timmar. 😉
    9 points
  4. Tycker den här är så bra, så måste få dela med mig igen. 🙂
    8 points
  5. Intressant! Även de vanliga blodsockernivåerna ligger lägre än vanligt! 07:58 : 6,1 09:03 : 6,6 (brukar alltså normalt ligga mellan 7,5 - 8,0) 09:34 : 6,0 11:56 : 4,9 (Innan lunch. För första gången under 5 dagtid!) 13:01 : 5,3 (1 h efter lunch) 16:37 : 4,7 (Återigen under 5, wow!?) Om det är den resistenta stärkelsen som spelar in kan jag definitivt fortsätta att leva med att dricka det där jolmet, visst, det är inte gott men det går i alla fall att svälja! 👍
    8 points
  6. Efter att ha läst boken "Kornas planet" är jag stärkt i min uppfattning att det "inte finns några gratisluncher", och med det menar jag att vi inte kan producera mat utan att offra liv. Så är det i naturen, och vi människor kommer inte undan det heller. Om vi inte helt ska förbruka marker med matjord behövs naturgödsel, och den för med sig så mycket positivt som idag anges som problem att det är ofattbart att inte fler inser fördelarna med den typ av brukande av jorden som Allan Savory står för.
    8 points
  7. Först heter talaren Amanda Ek, sedan Amanda Evans...
    8 points
  8. Jag förstår inte att ni misstror reklambilden - mycket kan väl hända på en vecka för den som är ambitiös ! P.S. Jag förmodar att ingen noterat skillnaden mellan bilden ovan och originalet! www.glucomaxinfo.se
    8 points
  9. Jösses Amalia. Vilken bluff. Kvinnan på första bilden har inte bara gått ner en hel massa i vikt på 28 dagar. Hon har dessutom blivit helt gråhårig....... Det finns inget som heter Endokrinologiska institutet när jag Googlar. Google känner inte heller till Sophie Morgansson – en svensk endokrinolog. Inga träffar alls på namnet......
    8 points
  10. Jag som är väldigt tråkig dricker helst kranvatten, det är löjligt gott!
    8 points
  11. Champagne duger fint för oss! 🥂🍾 Om jag är törstig dricker jag vatten.
    8 points
  12. Detta var ett nytt sätt att lösa klimatkrisen, eller inte. https://www.breakit.se/artikel/26408/hemkops-klimatknep-ska-fa-kunderna-att-ata-mindre-kott “Vi kommer premiera det vi kallar ”goda handlingar” och vi kommer använda vår kundgrupp som en plattform för att testa nya hållbarhetsinitiativ” Det ska bland annat handla om dubbla bonuspoäng på produkter som färsk frukt och grönt, liksom något som kallas för veckans vego. Vilka produkter som omfattas ska variera framöver. “Om vi slutar sälja kött så riskerar vi att tappa vi kunden. Jag tror mer på att få med oss kunderna och inspirera dem att göra andra val.”
    7 points
  13. Om vi börjar med Sverige, hur löser vi problemet med att ge alla bra mat på bordet? 🤔 Är LCHF/keto/paleo/bra mat bara förbehållet de rika eller de som bor nära en bonde eller de som törs köpa några hektar och några husdjur? 🌿🐄 (Att vara ekobonde är förövrigt ingen idyll, utan hårt arbete 24/7, med ibland vakna nätter - tur man äter ketogent så att man klarar det! 😉 Men det ger sååå mycket tillbaka också. 🥰)
    7 points
  14. Mycket av forskning på de så kallade nyttiga ämnen i vegetabilierna håller inte måttet. Det finns många exempel på det och det beror på hur man forskar, vem forskar, vem betalar för forskningen och hur man tolkar forskningen. Ett bra exempel är rött vin. Att dricka rött vin påstås av vissa vara nyttigt eftersom man har funnit resveratrol som påstås vara en kraftfull antioxidant. Men för att få i sig tillräckligt av detta ämne måste du hinka vinet och då troligtvis är du så full och din lever är så överbelastad att du har större chans att drabbas av leversjukdom än att få goda effekter av resveratrol. Växter vill inte bli uppätna. De vill leva så de försvarar sig med olika gifter. Så de goda effekterna av vissa ämnen man har funnit i dem kan överskuggas av de dåliga effekterna som växtgifterna bär med sig. Dessutom om man nu ska äta mer av växter så får man ofta i sig större dos av växtgifter. Oxalater är ett exempel och det finns fler. Till och med tomaten som kan anses vara en beprövad grönsak/frukt tillhör nattskattesläktet och innehåller växtgift solanin. Solanin är en glykolalkaloid som förekommer naturligt i alla potatisväxter som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier. Den är väldigt giftig för både människor och djur, även i små doser. Så om man är vegan och äter mycket råa frukter och grönsaker får man i sig också många växtgifter. Här räknar jag inte de bekämpningsmedel som man också får i sig, fast jag tycker att man borde. När man forskar på dessa så kallade nyttiga ämnen så tar man ut dem ofta ur växten och sedan forskar på levande celler och använder ofta mycket större mängder och mycket högre koncentrationer av dessa ämnen. Detta stämmer inte med det som en människa får i sig om man äter växten. Man får inte i sig dessa ämnen i renad form utan ihop med allt det andra som växten innehåller. Vilka komponenter i dessa växter som tar överhanden och om det totala effekten blir till vår fördel eller nackdel är inte gott att veta. Jag skulle säga att verkligheten ser ut exakt tvärtom än det du skrev. Växter kan vara en garnering till huvudrätten som består av kött.
    7 points
  15. Det fiffiga är att det hänger ihop. Som Katerina skriver, så är det människan som gör misstag. Följer man bara naturen så mycket som möjligt, inser man snart att mat lagad av naturliga råvaror från en lokal ekobonde i närheten, ger bästa hälsan och är samtidigt bäst för miljö och klimat. 🌺
    7 points
  16. Som sagt man ska inte skylla på kor för mänskliga misstag. I norra USA finns det en del pionjärer, till exempel Gabe Brown https://brownsranch.us/ som vågar trotsa de mänskliga konventionerna och håller på med regenerativ jordbruk samt djuruppfödning. Han har många inspirerande framträdanden som man kan se på YouTube. Han ger mig hopp om framtiden för hans jordar blomstrar medan de jordarna som brukas enligt konventionen håller på att utarmas. Han låter sina boskapsdjur beta ute vintertid och beta gräset under snön. Många kanske höjer på ögonbrynen och vissa kallar det djurmisshandel. Men handen på hjärtat tror den moderna människan att gräsbetesdjuren måste ha tak över huvudet och att de inte klarade sig innan människan kom och ordnade deras tillvaro på sitt sätt? Man måste naturligtvis välja ko-rasen som är anpassad till klimatet. Men vi gör saker för krångligt och vi glömmer att man ska lära sig av naturen.
    7 points
  17. Och allt det ni skriver är det jag menar med ... Vi måste bli bättre på att höras och synas och föra fram våra åsikter som motvikt!
    7 points
  18. Det är därför det är så viktigt att vi väljer att äta rätt kött! Våra djur får smaka på en handfull havrekross om året. De äter bara gräs och hö. Köp kött från din lokala REKO-ring.
    7 points
  19. Dr. Robert Lustig länkade till denna intressanta undersökning gällande om man kan sluta framhäva ohälsosamma produkter utan att man tappar vinst. The Healthy Stores 2020 strategy asked shop owners to stop promoting unhealthy foods and drinks. It successfully reduced sales of junk food without reducing profits! https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(20)30202-3/fulltext?utm_campaign=trials20&utm_content=141864365&utm_medium=social&utm_source=twitter&hss_channel=tw-27013292&fbclid=IwAR32AlK-yuJR5CL8OgY948P7wITwn6P-f7rKzKNkV8EcsSl2h6NZMNL33uk#seccestitle10
    7 points
  20. (Den lilla tjuren är nr två från höger)
    7 points
  21. Fast sannolikt är det varken mer miljövänligt eller mer hälsovänligt så helt fel. MEN de får naturligtvis göra som de vill
    7 points
  22. Kolla vad Air France erbjuder: LOW-SUGAR MEAL This meal does not contain food products that are high in sugar or have a high glycemic index. Blir spännande!
    7 points
  23. Har ni tänkt på hur svårt det är att stressa av när man har konstant oro i livet? I fredags ville sonen inte gå till skolan igen; han hatar skolan. Ingen är dum men kraven är för svåra och han vet att han inte håller måttet. Det knäcker självförtroendet på barn att inte duga, vad de än gör. Läste en bra liknelse över hur "Anna ville inte resa sig ur rullstolen och gå upp för trappan och det vore bra om föräldrarna kunde prata med henne om det." Förr var ju kravet att man skulle kunna rabbla saker. Spelade ingen roll om man visste vad man rabblade, bara man rabblade. Idag ska man inte kunna nånting utantill men kunna söka information och dra slutsatser och sammanställa informationen i löpande text. Kan man inte det.... sitter man i bilen och säger -"Mamma, jag hatar mitt liv, jag vill inte leva." Även om man bara är 11år. Det blev en joggingrunda med hunden med tårarna rinnande ner för kinderna.Tacksam för "arbeta hemifrån" som ger den möjligheten. Sen blev det kexchoklad. Och 85%:ig choklad. Och ost. Och köttbit. Säkert 15 morötter. Men... ett litet ljus i tunneln är att under den där joggingturen såddes ett frö till en idé som kanske, kanske kan hjälpa till att lätta på trycket på en liten kille och göra livet hanterbart igen. Säga vad man vill om löpning men det är nog det känslomässigt mest läkande man kan ta till i tunga stunder. Svårt att äta och springa samtidigt också.
    7 points
  24. Jag brukar säga längden minus 100 för medelålders och äldre, och längden minus 110 för yngre. Gränsen mellan yngre och äldre är individuell? Om man har för låg önskevikt är det risk att man blir hungrig för att kroppen har en högre 'setpoint'.
    7 points
  25. "Tur" för henne att hon har utseendet för sig. Folk tror att hon har rätt eftersom hon är smal och ser hälsosam ut. Undrar om hon är TOFI (Thin on the Outside, Fat on the Inside)? 🤔 En annan som har blivit lite rundnätt med åren, har ju svårt att argumentera för LCHF. Men jag bara förutsätter att jag är FOTI. 🤗
    7 points
  26. Det var längesen, kul att se dig här! Jag har flyttat utanför stan och är bara där om jag är onykter 🙃. Håller mig till vatten alternativt vin. Uppsala är för bil och motorcykelfientligt för att jag ska åka in till stan om jag inte verkligen måste.
    7 points
  27. Jag har flera olika goda te som jag blandar ut med bubbelvatten. Hade ett som jag körde kallt i somras som törstsläckare. Slängde man I en skvätt vin blev det perfekt sockerfri sangria. (Iofs var mina gäster lagom imponerade, de ville ha sött 😄 )
    7 points
  28. Hej jag var idag till kontroll for diabetes 2, jag har ett långtidssocker på 32, vilket är bra. Jag har varit utan medicin i 1,5 år och september sista året var det 31, sedan började min läkare att diskutera mitt kolesterol så det som heter LDL var 3,1 vilket var alldeles för högt, skulle enligt hon var under 2,5, den totala kolestrol var 5,5. Vad som är rätt och vad som är fel är väldigt svårt. Min läkare medgav direkt att hon inte hade någon kunskap om alternativ kost och jag var en av de få på vårdcentralen som hade fixad det med koständring. Jag förstod att kunskapen allmänt är väldig låg hos läkare, jag har aldrig fått någon förslag på koständring. Jag blev opererat för cancer och ingen meddelade mig att jag med största sannolikhet ville utveckla diabetes 2, En kompis i USA som hade exakt samma diagnos fick veta detta innan operation och behandling att han fick förvänta att han skulle utveckla diabetes två. Jag vill tillägga att min nya läkare verkligen var intresserat och engagerad, men att hon inte har kunskaper med alternativ "medicin". Är det någon som har upplevd lika vill jag gärna ha en kommentar. Mvh Thoole
    6 points
  29. Det är därför det behövs så många små lokala ekobönder. En i varje by som kan försörja sin by och några till. Våga flytta ut på landet och stoppa fingrarna i myllan och i kopälsen - omställning behövs nu!
    6 points
  30. Nu har jag tittat. Den var bra. Jag gillar Babben Larsson och visste inte att hon var en så varm anhängare av LCHF. Det var roligt. Hon sa bland annat att det som kännetecknar vårt samhälle är att det går mycket fortare att få hem en pizza än en ambulans. 🤣🤣 Men nu vet jag inte om man ska skratta eller gråta.
    6 points
  31. Den där Sarah tycks ha missuppfattat en del; tex pratar hon om att åkermarken bara skulle räcka till begränsat mängd kött. Jag vill hävda att det är det som är idén med gräsbetesköttet - de marker som inte är åker, lämpar sig för bete. Jag kontrar med underbara Gunnar Rundgren som är en mästare på att dissikera undersökningarna. Först kollar han hur de kom fram till vad de nu kom fram till - vilka parametrar de hade med och vilka de uteslöt. Sen vänder han runt och räknar om och konstaterar att "det beror på hur man ser det". För det är ju så med "vetenskap" - man måste titta på en parameter i taget. Och allvarligt talat, Moder Jord fungerar inte så. Det är bara vi människor som är korkade nog att tro att det ska funka. https://tradgardenjorden.blogspot.com
    6 points
  32. Lite länkar om kolesterol: Martina Johansson skriver om hur viktigt det är med kolesterol https://martinajohansson.se/kolesterolmetabolismen/ TV4:s doktor Mikael Sandström kritiserar läkemedelsindustrin i TV4 https://kurera.se/redaktionen/2018/12/12/doktor-mikael-kritiserar-lakemedelsindustrin-i-tv4/ Ralf Sundberg om kolesterol (TV4) https://www.youtube.com/watch?v=szOH5Aq2jYE Artikel i tidningen iForm - 5 myter om kolesterol https://iform.se/halsa/5-myter-om-kolesterol Uffe Ravnskov - Kolesterolmyter http://www.ravnskov.nu/svcholesterol/ Real Farmacy - How Statins Cause Heart Problems - Use These Natural Solutions Instead https://realfarmacy.com/statin-scam-cholesterol/ Dr Zoë Harcombe Ph D - Artikel om statin-studie i Lancet http://www.zoeharcombe.com/2019/02/statins-in-the-over-75s/ Killing For Profit - at the European Parliament ! #LCHF Aseem Malhotra (2 timmar) https://youtu.be/jcnd3usdNxo
    6 points
  33. Det här stämmer ju väldigt bra. Om man tittar på "respiratory quotient" så ser man att en fettdominerad kost släpper ut kring 75% koldioxid via andingen jämfört med en kolhydratbaserad kost. Så för dem som är rädda för koldioxid borde en ketogen kost vara idealet.
    6 points
  34. @qwy, det stora skillnaden mellan en ko och en människan är att för kon spelar det inte någon roll om det är lite insekter, eller maskar eller annat som har råkat äta på gräset som hon står och idisslar på. Den tar det som det är. Sedan gödslar hon, vilket gör att växtens rotsystem och jorden mår bra. Om vi låter kon beta och äter köttet behöver vi inte sprida kemikalier i naturen och döda insekter, jordens bakterieflora samt andra små djur som livnär sig på våra grödor. Kon kan dela med sig, hon är inte girig, hon tar ingen skada och skadar ingen. Ko-pruttar innehåller metangas, inte CO2. Metangas ingår i kretsloppet. Sedan pruttar hon mindre om hon slipper äta spannmål. Kor blir nämligen dåliga i magen av det. Men om man nu ska oroa oss för metan som vissa antiköttaktivister vill göra så ska vi kanske börja prata om alla pruttande människor som lever på växtbaserad föda, speciellt bönor. De är kanske värre miljöbovar än korna? 🤣🤣 Den giriga människan däremot vill behålla alla grödor i perfekt skick för sig själv och det får kosta vad det kosta vill. VI sprider gifter i naturen oavsett om vi odlar äpplen, bananer eller spannmål och skjuter av de djuren som försöker äta av våra odlingar. Till råga på det så slänger vi i soporna just frukt och grönt om det blir visset och prickigt. Vill du ha mera av sådant? För det kommer att öka om du vill att flera människor ska äta växtbaserat. Vi är inte gräsbetesdjur. Vi är för kräsna. OCH vi tar inte upp näringen från växter lika bra som gräsbetesdjur gör. P.S. Sedan kan man faktiskt fasta om man äter LCHF med kött och djurfett som bas. Det gör jag. Den här veckan har jag redan hoppat alla måltider i måndags och frukosten i tisdags. Nu är jag inne på min andra fasta den här veckan som började efter tisdagens middag och ska pågå till fredags lunch. Det är många måltider jag kommer att hoppa. Det är mycket lättare att fasta om man äter köttbaserat för då slipper man cravings och man äter mat med högre andel av biotillgänglig näring.
    6 points
  35. Jag kom precis hem från solen och stränderna på Algarvekusten.
    6 points
  36. Ja träning var det ju... Började träna (igen och ordentligt) i januari och började springa med Runacademy i mars. I april sprang jag min första mil någonsin och sen har det blivit några till. När jag springer med gruppen tycker jag det är svårt att se min egen utveckling, jag harvar ju alltid på i sista ledet liksom. Möjligen att de andra i gruppen utvecklas också... 😉 I lördags sprang jag World Wide Run, ett digitalt lopp där jag hade valt 10 km. Tror det var min femte mil totalt och jag insåg när den var klar att jag nog faktiskt har utvecklats en del ändå. Jag förbättrade min tid sen i april med 14 minuter! Jag springer fortfarande inte fort, men jag springer mindre långsamt! 😁
    6 points
  37. Måste testas! 🤓 Återkommer!
    6 points
  38. Hmmm.... jag "skiter" i veganerna och äter glatt mitt kött i alla fall. Det viktiga är djuren har haft det bra innan de hamnar på min tallrik. Där finns väl ännu en del övrigt att önska tyvärr... men det jobbas på den sidan också. Vi har tidigare haft gård med djur slakt hemma till husbehov. Inga problem att äta köttet i vetskap om att de hade haft det bra under tiden de bott hos oss.
    6 points
  39. Det är det jag menar... och som jag har skrivit ett antal gånger... att vi måste bli bättre på att få ut våra sanningar... Nu när industrin har hittat på en massa nya fejkött mm kommer de att pumpa ut info om miljönyttan och hälsonyttan och tyvärr blir det till sanning.
    6 points
  40. 🤣🤣🤣 Undrar vad en "icke-ko" är ... 🤔
    6 points
  41. Nu har jag inget Hemköp i närheten. Det har varit om jag passerat Nordstan, då är det bekvämt. Men jag tappade lusten att handla i en butik som vill antyda att mina matinköp är onda handlingar. Det tror jag ju inte på. Och jag läste en låååång tråd på Facebook om detta. Många hänvisningar till Cowspiracy och likdelar och all forskning som bevisar att kött är skadligt för hälsa och miljö... Och en icke-ko är bättre än en ko. Motståndarna hade väl inte alltid så bra argument heller. Underhållande...
    6 points
  42. Diarre handlar om att kroppen släpper ut vätska i tarmen för att få bort något. När man börjar äta riktig mat så kommer magsyran och gallan igång och jobbar som de ska, det kan få till följd att en utrensning sker i tarmsystemet av saker och ting som tagit plats i utrymmen där de inte ska vara. Kokosfett i sig kan ha stark påverkan, så det kan man ta det lugnt med i början. Mejerier ska slöa ner tarmrörelserna men om man är känslig och inom LCHF ökar på mängden kan det bli problem.
    6 points
  43. Kiss the ground är en ny dokumentär om jordbruk på netflix. "Experter och kändisaktivister utforskar hur välmående jord kan vara avgörande i kampen mot klimatförändringarna och nyckeln till vår planets framtid." https://www.netflix.com/se/title/81321999 https://kissthegroundmovie.com/
    6 points
  44. Nu är årets lammslakt avklarad. Återstår bara att sälja köttet. Men OJ! vad gott det var. 😋 Längesen jag åt glada lamm och minns inte att det var så här gott. Eller är det för att det är gutelamm (lammungar)? Har hört sägas att gutelamm smakar bättre än annat lammkött. Just de här har bara ätit gräs, sly och annat gott från skogen. Ett tips är att gå med i en REKO-ring i närheten och köpa kött direkt från bonden. Och kom ihåg att inte köpa för lite. Många små bönder säljer lammkött bara på hösten. 👍 👩‍🌾👨‍🌾 Så här såg de ut. 🥰
    6 points
  45. Att lchf mat (all mat) höjer blodsockret är inget konstigt, sedan är frågan, när kallar kroppen in insulinet? Lchf mat kallar in insulinet i betydligt mindre doser tack vare att blodsockret inte skenar iväg och det innebär att vi håller oss friskare än andra. Jag har själv under min "forskning " testat vad som händer med blodsockret när jag intog 1dl grädde, kollade blodsockret före och sedan var 30min under en tid, det visade att blodsockret ökade som mest 0.6 vilket är lågt som jag ser det. Vi har också hört att proteiner höjer vårt blodsocker, men även här kan jag berättat att fet mat (ex.grädde, ägg,smör, olivolja, omega3fett) hindrar blodsockret att stiga och därmed även insulin påverkan. Grunda kosten på fet mat som jag nämnde, då får vi också D vitamin som är en viktig del i vår hälsa, och insulin påverkan blir låg, vi kan t.o.m. äta något " litet onyttigt" om vi grundar rätt.
    6 points
  46. Det är jag helt säker på! men ibland är det skönt att få prata av sig och kanske få en ny infallsvinkel eller bara någon som lyssnar och bekräftar.
    6 points
  47. Olika intressegrupper och vägar till förståelse Bland entusiasterna bakom LCHF, t.ex. medlemmarna i detta forum, kan en viss andel antas tillhöra gruppen tidigare diabetiker, överviktiga, äldre med högt blodtryck eller dem som i övrigt, på olika vägar kommit till förståelse för fettets överlägsenhet som energimedium. En del, som under många år tidigare hört socker vara boven bakom en rad sjukdomstillstånd, har länge trott sig vara innanför den säkra gränsen. Detta genom att sluta sockra maten, undvika söta efterrätter, sötade drycker och minska på godiset. I stort sett har flertalet dock fortsatt "sockerdieten" i form av potatis, pasta, ris, bröd och mjölk som med sitt socker eller stärkelseinnehåll under matsmältningen omvandlas till glukos att fortsatt stå för kroppens energiförbränning. Den visshet som inpräntats om att sockret visserligen kan ge hål i tänderna är som banal petitess inte liktydigt med att sockret kunde sättas ut som energigivare. Tanken på att människan kan leva helt utan socker i maten förefaller för de flesta som orimlig. Verkligheten är, som vi alla är medvetna om, att människan överhuvudtaget inte behöver tillföra ett enda korn socker genom maten. Den lilla mängd socker i form av glukos som människan behöver, producerar levern. Samma produktion som diabetesmedicinen (t.ex. metformin) bromsar upp för att tillåta överdriven sockerkost. Efter att ha trängt lite djupare in i den metabola bakgrunden har många, som insett vissa växtbaserade produkter vara skadliga, gått vidare - t.ex. fått kunskap om växtoljor med stor andel omega-6-fett. Med undantag för vissa ädla oljor (kokosnötolja, olivolja och några till) har förståelsen för skadliga växtoljor vidareutvecklats så att även margarinet tagits ur kosten i flertalet hem (kan man hoppas) - det består ju vanligen uteslutande är växtfett tvångspressat ur växter. WHO bekräftar att 58 länder redan i sin lagstiftning förbjudit produktionen av konventionellt margarin (transfetter via artificiell bearbetning av växtfett). Frågan är när andelen växtoljor i kosten i övrigt kommer att skärskådas på liknande sätt. Några slutsatser På goda grunder kan alltså, från vetenskaplig synpunkt, konstateras att veganrörelsen har stora svårigheter att hävda föda, enbart hämtad från växtvärlden, representera idealet. Visserligen kan även veganer tillämpa LCHF-kost men det representerar en svår konst och kräver vanligen kokosfett för att upprätthålla. Bortsett från dem som av rent fysiologiska skäl (tidigare sjukdomar) eller i övrigt tillägnat sig viktiga kunskaper, som bidragit till intresset för kostväxling i riktning LCHF, finns en stor andel av befolkningen som skulle ha otvetydiga fördelar av att tillämpa LCHF. Det påstås att 25 % av svensk folket tillämpar eller har prövat på den kosten men det finns anledning att ifrågasätta den siffran, särskilt om man iakttar dagens livsmedelsbutiker med idel skräpmat och mycket sällan med satsningar på lågkolhydratkost. Då till frågan varför så många inte vill köpa konceptet lågkolhydratkost Inför läkaren som rådgivare och stöd Om någon, som börjar märka att allt inte står rätt till med kroppen, av sin läkare får beskedet att sockervärdena i blodet börjar närma sig de övre gränserna, såväl på långtidssockret som fastesockret, blir i bästa fall rådet att vara lite försiktig med sockrandet (inget socker till kaffet, undvika söta juicer eller sötade drycker). Vanligast är dock att läkaren medicinerar sin patient med t.ex. metformin och vidarebefordrar känslan av att med läkemedlets hjälp, i stort sett medger fortsättning med den tidigare livsstilen. Dock brukar ett tilläggsråd vara att fördela de sockerbildande kolhydraterna genom ökat antal måltider och mellanmål under dagen - sex-sju. Tanken bakom det skulle vara att minska snabba sockertoppar i blodet. Ingen information brukar ges patienten att den totala mängden insulin (tillväxthormonet) i stort sett relateras till vad dagens totala mängd sockerbildande mat kräver. Huvudproblemet ligger egentligen inte i det höga blodsockret utan i den ökade mängden av tillväxthormonet Insulin, som tvingats fram beroende på kroppscellernas insulinokänslighet. Vad metforminet gör är att minska leverns produktion av socker, vilket av många uppfattas som klartecken till att fortsätta med tidigare kost och låta de i tarmarna ombildade kolhydraterna (till glukos) gå ut i blodet och lagras som glykogen i muskelvävnaden. Att sockerkosten ger sämre mättnadskänsla och därför tendens till överätning och övervikt är en annan detalj som sällan kommer fram. Om läkaren skulle vara av den älskvärda typen (Annika Dahlqvist) som bryr sig om patientens framtida risk för tillkommande kultursjukdomar, blir naturligtvis rådet att lägga om kosten till LCHF. I fallet Annika Dahlqvist som läkare, är den rekommendationen inte långt borta med tanke på att just hon varit den som myntat begreppet, efter att själv som diabetiker bli av med sjukdomen. Hon och andra, med hennes kunskap som föranlett kostomläggning, gjorde ursprungligen detta oavsett bristen på tillskyndare för åtgärden i Socialstyrelsen. Dess regelverk är ju det som läkare normalt skall utgå från. Vi känner alla till Annika Dahlqvists kamp som efter två år gav henne rätt - genom att låta fettet bli huvudsakligt energimedium kommer sockersjukan att försvinna och därmed risken att kraftigt reduceras för uppkomsten av det metabola syndromet och sjukdomarna som följer på det. Detta borde numera vara välkänt inom sjukvården. Tyvärr verkar klara fakta ha svårt att tränga igenom skolsjukvårdens spärrar, där såväl den konventionella diabetesvården som kolesterolmyten har svårt att modifieras. Inför diabetessjuksköterskan eller dietisten som stöd och kostrådgivare Här måste jag med egen tidigare erfarenhet och goda vänners nuvarande, med diagnosen diabetes 2 i bakgrunden, klart deklarera att det förefaller finnas svåra kunskapsbrister hos dessa personalkategorier. Även om man bör vara försiktig med att kategorisera människor vågar jag påstå att en stor andel kostråd som diabetikern kan vänta sig, i alltför hög grad speglar rådgivarnas egna kostvanor som starkt talar för vegansk eller vegetariansk inriktning. Detta framgår också av massmedia som utnyttjar dietister och övriga rådgivare för kostrådgivning. En oerhörd tyngdpunkt på växtbaserad kost är vad som lyssnarna ständigt undfägnas med ofta med hänvisning till att veganliknande kost kan anses klimatsmart utan att minsta uppmärksamhet riktas mot nackdelarna för folkhälsan - det metabola syndromet och bakgrunden till flertalet kultursjukdomar - tveklöst via den växtbaserade sockerstinna födan. Inför den gode vännen som kan beskriva hur sockersjukan försvann via LCHF Många av oss som upplevt metamorfosen efter att ha upphört med sockerkosten, som bytts ut mot den fettbaserade, är uppfyllda av tacksamhet för informationen som gjorde förändringen möjlig. Det innebär att vi sänder vågor av varma känslor till människor som vågat bryta mot konventionella metoder (Annika Dahlqvist och forskare som motsatt sig hävdvunna principer och skapat grunden för ett friskt tänkande). Vi ser med beundran vår egen Andreas som målmedvetet lyft fram LCHF i ljuset och som med utgångspunkt från lilla Sverige skapat världens största internetsajt på området. Detta utan att behöva förfalla till att utnyttja reklampengar från företag med produkter inom området. Visserligen har jag förstått att en del av forumets medlemmar mer eller mindre givit upp med att vidarebefordra sina erfareheter runt LCHF-kosten men många av oss ger inte upp. Även om risken att bli betraktad som udda kuf finns där, vill vi i varje fall försöka påverka våra närmaste i familj och vänskapskrets. Som jag ofta påpekat, är människor över pensionsåldern näst intill omöjliga att påverka. Det förefaller som om deras resonemang utgår från principen: att har det fungerat så här långt, fungerar det också i fortsättningen. Ett problem, om det rör sig om diabetiker, är att all information som läkare och diabetessjuksköterskor förmedlat verkar vara som inristad i sten. Den första svårigheten verkar då vara att förklara att läkare sällan besitter samma kunskap som Annika Dahlqvist. Ibland behövs en närmare beskrivning av hennes insatser men respekten för den personliga läkaren är svår att rubba. Mina pedagogiska förklaringar, när jag konstaterat problemet att komma vidare, brukar kompletteras med blodanalyser som otvetydigt visar att min 12 år långa diabetespriod var över, kort efter LCHF-start. Det märkliga är att även otvetydiga bevis som nedanstående betraktas som undantagsfall för mig att vara glad för men inget att ("våga") ta efter, när läkaren sagt sitt. För min del, om en god vän demonstrerat något liknande, hade jag inte tvekat en sekund. LCHF hade blivit min väg på direkten! Diskussioner med diabetesläkare och diabetessjuksköterska efter ett samtal med mig om LCHF, har då kommenterats som att den kosten betraktas som kontroversiell - i sig en meningslös ordvändning, som enbart visar den som yttrat sig vara helt okunnig på området. Hittills har fem av mina jämnåriga under kort tid avlidit i sviterna av diabetes. Jag kan öppet påstå att jag för samtliga gjorde mitt bästa för att övertyga om LCHF:s betydelse för att få kroppen frisk utan medicin. I samtliga fall har det räckt med en kort vistelse på vårdhem innan döden inträffat. Från det tragiska till det positiva. För yngre i 25 till 50 årsåldern är möjligheten till ett lyssnande öra betydligt större än för de äldre auktoritetsbundna pensionärerna. De yngre med större tveksamhet till allvetande läkare, tar sig dessutom tid till att läsa och förstå. Mitt stående argument till den som vill lyckas med att överföra intresset för LCHF till någon annan (bortsett från pensionärer som kan betraktas som närmast hopplösa att påverka) är att påpeka kunskapsinhämtandet som viktigt. Utan viljan att nå fram till verklig kunskap är svårigheten stor för misslyckande. Kan förhållandet mellan inloggade eller aktiva forummedlemmar och besökande icke-medlemmar ( 1:5 ofta 1:10) möjligen demonstrera andelen djupt och ytligt intresserade? Är man djupt intresserad söker man väl medlemsskap. Din synpunkt - bakgrunden till din egen LCHF-resa, hur du själv kom fram till LCHF, om någon med egna erfarenheter väckte ditt intresse etc.. Kom igen!.... För mig finns fortfarande några diabetiker i 50 till 80-årsåldern varav några i vanlig ordning är närmast hopplösa att påverka.
    6 points
  48. Jag säger också "7 dagar på fjärde bilden"! 😄 😄 😄 Ta det inte en dag till, för då försvinner du! 😄 😄 😄 Och inte för att jag läste, men det handlade väl om att fylla ut magsäcken med icke-kalorier. Jag vet ju säkert att även om jag inte äter alls under sju dagar, så inte ser jag ut som hon på fjärde bilden. Däremot går jag ner några kilo.
    6 points
  49. Då fick man läsa på nåt nytt. 🙂 Låg c-peptid ser man tydligen vid typ 1. LCHF kommer fungera även vid typ 1, men det kräver kunskap och kontroll. Sök på dietdoctor och på detta forum efter info.
    5 points
  50. Och ändå får vi ingen magbild
    5 points
×
×
  • Skapa nytt...