Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-06-10 i Inlägg

  1. 10 points
    Hade det varit mina värden så hade jag varit nöjd med de låga o fina triglyceriderna, högt o fint HDL samt en låg APO-kvot som signalerar att huvuddelen av LDL-partiklarna är stora o fluffiga dvs troligen ofarliga. Jag hade definitivt inte tagit statiner. För övrigt har jag snarlika värden 🙂
  2. 10 points
    Det är min personliga erfarenhet att man kan äta mer mat med högre energiinnehåll om man äter rätt saker; dvs kolhydratfattig mat. Det betyder att olika saker händer i kroppen vid nedbrytning av olika födoämnen. Problemet tror jag är att kroppen jobbar biokemiskt medan begreppet energi är definierat av fysiker. Man pratar olika språk och för att förenkla slänger vi oss med uttryck som att vi blir feta av för mycket energi istället för att diskutera den biokemiska aspekten av fettinlagring och annan nedbrytning av födan.
  3. 9 points
    Vi har ett antal gånger diskuterat kopplingen mellan glutenkänslighet och gräspollenallergi och jag vet att jag själv varit med och diskuterat detta men jag hittar inte tillbaka. Hoppas kunna få lite hjälp av er andra nu. Lillemannen här hemma, han som drabbas av allt djävulskap, har i dagsläget svullna, röda ögon med klåda, viss rinnsnuva och är trött. För sent kom vi på att det är pollensäsong och plockade fram ögondroppar och näsdroppar. Eftersom han inte har besvär varje år utan bara vissa, är det svårt att förebygga när man inte vill stoppa i honom antihistaminer "i onödan". Varje gång problemen börjar och vi kollar pollenprognosen är det alltid, utan undantag, gräspollen det varnas för. Således kan man konstatera att han får mindre besvär när det är en regnig sommar vilket förklarar varför han inte får besvär varje år. Just nu är det varmt och blåsigt vilket ökar mängden som flyger runt. Det jag är intresserad av nu är kopplingen mellan gräspollen och gluten men också tarmhälsan i stort. Vetenskapen bakom alltså. Vi är, som jag nämnt tidigare, inte riktigt överens om glutenets vara eller icke vara här hemma så jag behöver bättra på minnet och kunskapsnivån i frågan. Har ni tips på bra, trovärdiga sajter? Bra studier från Pubmed (finns ju lite att gå igenom...) eller liknande så tar jag tacksamt emot detta.
  4. 9 points
    Det är med sorg jag läser denna nyhet: https://www.dietdoctor.com/se/annika-dahlqvist-jag-har-lamnat-in-min-lakarlegitimation Kanske inte så mycket för legitimationen men väl för tonen i Expressens artiklar. Än värre känns sorgen då jag, i den ovan länkade artikeln, inte finner tillstymmelse till stöd för Annika mot det drev hon utsattes för av Expressen m fl tidningar. Arbetar vi inte mot gemensamt mål. Var är patoset och indignationen? Var är solidariteten? Jag vet inte hur ni andra känner i denna stund men så känner jag.
  5. 9 points
    "Kalorier är små djur som bor i garderoben och syr in kläderna på nätterna." 🐞
  6. 8 points
    Mina snigelodlingar funkar bra. Allt fler sniglar och allt fler olika arter. Morötter vill inte alls. Inte ärterna heller. Vitlöken, potatisen och jordgubbarna växer hyfsat men de sista brukar skatorna vilja ha och de planterades om i höstas så de ger inte fullt. I år har jag sannolikt också drabbats av herbicider i det ekologiska flytande gödslet. Norrmännen har en utredning på gång och mina tomater och paprikor ser ut som de jag sett på bild. Jag öppnade en ny flaska innan jag bar ut plantorna. Pga sniglarna står de i krukor på verandan.
  7. 8 points
    Intressant fråga! Jag hittade detta hos polisens Nationell Forensiskt centrum. Där nämns aceton som ett störande ämne. Så jag gissar på att det kan hända beroende på hur mätutrustningen fungerar. "Vid mätning av alkoholhalt i utandningsluft är det viktigt att ett bevisinstrument kan mäta korrekt utan påverkan av störande ämnen. Störande ämnen förekommer alltid i utandningsluften om än i mycket små mängder. Med störande ämnen avses ämnen som till den kemiska uppbyggnaden liknar etanol och som kan påverka ett instruments mätresultat. Etanol är den alkoholtyp som finns i öl, vin och sprit. Störande ämnen kan exempelvis komma från spolarvätska, bensin eller lösningsmedel, men kan också produceras i kroppen. Hos personer med diabetes kan små mängder aceton förekomma i utandningsluften." https://nfc.polisen.se/kriminalteknik/alkohol-och-droger/alkoholutandning/ Jag vet inte vad de menar med små mängder, men man kan förvänta sig att hos personer som har just börjat med ketogen kost kan man finna en hel del aceton i utandningsluften. Aceton är ju den minsta ketonen.
  8. 8 points
    En av mina målsättningar, vid sidan av min diabetes 2, med växlingen till LCHF har varit att kunna sätta ut min blodtrycksmedicin, som jag medicinerats med under 25 års tid. Initialt på den tiden uppmättes som standard 170/85. Efter att under åren ha prövat några kombinationer av olika preparat, blev det slutligen Irbesartan jubilant 300 mg som ensam blev kvar. Fram till växlingen till LCHF - september 2017 - kunde jag med blodtrycksmedicin sällan hamna bättre än 140/85. Olika träningsformer gav försumbara effekter. Under drygt två år under LCHF har jag f.ö. medvetet dragit ner på träningen för att kunna isolera förbättringseffekterna till kostvalet. Fram till december 2019 hade mitt blodtryck utan medicinering i genomsnitt under dagtid varit 130/80. Ett slag var det nära att jag bekymrades över detta och att jag i min ålder kanske borde ligga högre. Bl.a. utgick jag från olika studier, i vilka betydligt högre blodtryck än mitt tolkades vara optimala - t.ex. enligt LEIDEN 85-plus Study 2002. I min ålder på väg mot 90 förefaller dock studiens resultat: att ≥160 / ≥70 till 90 skulle vara optimala för en 80-plussare, vara lite väl magstarkt. Garanti kan dock utfärdas, vad gäller studiegruppen, att dess typ av kosthåll i varje fall inte består av LCHF. Därför får resultaten stå för andra fenomen. Nåväl... verkligt intressant var det, efter att jag nyligen återupptog träningen på min träningscykel - en äldre modell av SCHWINN (220p). För att kunna optimera träningen på lämplig pulsnivå för en nära 90-åring bestämde jag mig för två säkerhetsnivåer 100 -125 i puls. Den lägre för måttlig träningsnivå, den högre för maximal nivå. I vila ligger min puls på 55-65. För att modernisera styrningen efter puls och syrgasnivå använder jag en mätare som fästs på handleden. Den mäter kontinuerligt blodets syrgasmättnad och puls och medger inställning av ljudsignal när pulsen överstiger inställt maxläge resp. *syrgasmättnaden sjunker under 90%. På det viset kan träningscykelns tröghetsinställning justeras, så att man orkar med valt träningsprogram under hela sessionen. Skulle signal ljuda under träningen, är det bara att minska lite på på pedalernas rotation eller reducera tröghetsinställningen med bibehållen pedalrotation, tills signalen tystnar. En elegant metod till att uppnå effektivast möjliga träning, som ju kräver att pulsen under stor del av träningen håller högsta möjliga åldersanpassad nivå. * Det ökade behovet av syrgas vid muskelansträngningen, brukar regleras genom att andningsfrekvensen ökar under träningen (syrgasmättnaden i blodet hålls därigenom >90%). För min del har syrgasmättnaden under träning aldrig sjunkit under 93%. Förbättringen för kroppens celler att ta upp syrgas genom träning, för att tillfredställa den aeroba träningsinriktningen (energi ur fett) har klart ökat, vilket jag ser på blodets sygasmättnad som succsessivt ökar - ännu inte till 99 % men på god väg. Då jag testade min mätare på ett av de yngre barnbarnsbarnen (flicka 11 år) visade mätaren 99% vilket överensstämmer med höjden över havet som mätningen gjordes på. Oavsett hur mycket hon forcerade andningen stod mätaren kvar på 99% - ingen "glädjemätare" alltså - skönt med den precisionen. _____________________________ Intressant är att efter ett antal intervall-körningar (inte många), jag i en heldagsserie direkt kunde mäta mitt genomsnittliga blodtryck ha sjunkit till något under 120/75 och att återhämtningen (pulsen en minut efter träningssessionen) tydligt minskat. Förändringarna håller dock inte längre än några dagar, om den kontinuerliga träningen under tiden upphör - visar vikten av kontinuitet. Sannolikt mer utpräglad effekt när man kommit upp i åldern. HÖGINTENSIV TRÄNING Mycket intressant med de kanadensiska studierna som visar högintensiv träning på träningscykel under en minut (3 x 20 sek) ge samma resultat som efter 45 minuters måttlig träning. Receptet är enkelt 2 min uppvärmning (sakta cykling) 20 sek högintensiv cykling 2 min sakta cykling 20 sek högintensiv cykling 2 min sakta cykling 20 sek högintensiv cykling 3 min nedkylning (sakta cykling) ______________________________________ 10 min totalt (Normal stretching och uppvärmning förutses ha utförts före intensivträningen). I intervallexemplet ovan (strukturen med de röda punkterna) har jag försökt implementera tankegångarna ovan. Det tycks så här långt fungera väl! Så här ser maskinen ut - verkligen inte av senaste modell men synnerligen hållbar, trogen och anpassningsbar - även för yngre. Extremt tydlig att läsa av och snabb att manövrera - ett bra kap om man hittar någon begangnad - en stryktålig maskin. Lämpligt, till att minska ev. tristess, är att hålla armarna igång med diverse uppmjukande programrörselser runt kroppen, med hjälp av olika gummiband med anpassad hårdhet - en bra kombinationsträning. Väljer man de hårdaste banden resp. lindar dessa runt handtagen, kan hårdare träning av biceps ske - fungerar utmärkt och spar tid! Genom ryggstödet medges - med färre skaderisker - betydligt större möjlighet till effektiv träning av benmuskler, än vid vertikala träningscyklar, där kroppsvikten sätter gränsen för kraften som musklerna tillåts utveckla. Med ryggstödet kan benmusklerna maximalt utnyttjas och därmed muskelstyrkan utvecklas vidare. Sannolikt skälet till den betydligt större popularitet som "liggande träningscyklar" med ryggstöd nu har, jämfört med när jag köpte cykeln. Ryggstöd betraktades då lämpligt endast för äldre medan man idag insett finessen även för yngre. Möjligen kan tävlingscyklister ha synpunkter på det annorlunda kroppsläget, jämfört med vanlig cykel, men den ökade möjligheten till allsidig och effektivare/hård träning av alla benmuskler, bör vara avgörande för de flesta, vid val av träningscykel för träning på gymmet eller i hemmet. För egen del med min personlighet skulle jag se det som störande dels att i regn, snö och rusk dagligen behöva ta mig tid till att besöka ett gym, dels till att stå i kö för att kunna använda en träningscykel eller annat träningsredskap. Hemmet med närhet till dusch, klädbyte, återhämtning och planering efter huvudmåltiden känns idealiskt och tillåter i praktiken säker kontinuitet i träningen utan tidförluster runt den. Den som inte har plats i hemmet för träningscykel eller inte vill investera i en sådan, kan t.ex. träning med gummiband och hantlar också ge bra resultat. Huvudsaken är att man kan upprätthålla ett träningsmönster som låter alla kroppens muskler arbeta med så stort motstånd som möjligt. Kroppen är gjord för rörelse och man känner före, under och efter träning att kroppen suktar efter att hålla sig igång. En bra rekommendation, särskilt för er som är "äldre" (över 60) är att säkra dels att maxpulsen inte överskrids, dels att pulsen inte är för låg - för att nå bra resultat gäller högsta möjliga puls under träningen relaterad till åldern. Då krävs att någon form av pulsmätning kan ske kontinuerligt - det finns till låg kostnad (några hundralappar) t.ex. en pulsoximeter att köpa: som mäter såväl blodets syrgasmättnad som pulsen - bra investering i Covid-19 tider (såvida man inte satsar på den lite dyrare handledsmätaren) till att bedöma kroppens förmåga att klara ett virusangrepp, där syrgasmättnaden i blodet har stor betydelse för överlevnaden. Vad gäller vilopulsen (mätt på morgonen före frukost) brukar följande värden för 65-plussare anges: Sannolikt är spännvidden på dessa data i befolkningen större än tabellen visar. I mitt fall närmare 90-årsåldern och långt ifrån vältränad, med över två år utan egentlig träning - från LCHF-start september 2017 fram till januari-februari 2020 - hade jag en vilopuls på mellan 55 - 65. Betydligt bättre än före kostväxlingen, dvs. redan LCHF har betydelse för en sänkning av pulsen. Blir intressant om ca. två år (förhoppningsvis fortfarande vid liv då) att se vilken vilopuls jag får när jag genom träningen återhämtat vad jag hittills förlorat i träning. Optimal tidpunkt på dagen för träning Valet av tidpunkt är beroende av huvudsyftet med träningen. Om avsikten är att reducera övervikt väljs om möjligt träning före frukost, eftersom kroppen då befinner sig i svältläge. Energin tas då av fettreserverna med ökad möjlighet till viktreducering. Vid träning inriktad på den kardiovaskulära sidan, bör träningen ske en till tre timmar efter huvudmålet, dvs. om middagen, som i mitt fall, avätits klockan 15:30 blir 16:30 - 18:30 idealisk för träning (senare på kvällen också lämpligt). Kl 17-18 passar mig utmärkt - duschad och klar till TV-nyheterna. Huvudskälen för kardiovaskulär inriktning på träningen under eftermiddags/kvällstid är att kroppstemperaturen då är som högst och hjärtat som starkast. Det finns även biokemiska förhållanden (hormontillströmning etc.) som gör denna tidpunkt optimal. Resultat / fortsättning Mina erfarenheter hittills visar att LCHF (inkl. ökad tillgång på K2-vitamin) tillsammans medverkat till att sänka mitt blodtryck från 170/85 till 130/80 medan träningen står för ytterligare sänkning ner till lite lägre tryck än 120/80. Det bör påpekas att den kortfristiga pulsminskningen bara håller i sig under några dagar, om man dagarna efter missar träningen, vilket visar vikten av fortlöpande träning. Min ambition att tveklöst fortsätta träningen gör jag naturligtvis inte avkall på. Framför allt gör ketoskosten (LCHF) att den aeroba träningen blir alltmer intressant. Ökningen av förmågan hos kroppens celler att ta upp syre (även vad gäller syrgasmättnaden i blodet) ger därmed effektivt utnyttjande av fettet som energimedium till att ersätta den anaeroba energiutvecklingen (som utnyttjar glukos/glykogen). Skall bli mycket intressant att se utvecklingen på ytterligare några månaders sikt. Vore intressant med andra forummedlemmars erfarenheter?! P.S. Kanske lämpligt att åter påpeka mitt intag av K2-vitamin, som sannolikt mjukat upp hjärtats kransartärer (rensat kalciumbeläggning i kärlen) och därmed varit delaktigt i den positiva blodtrycksförändringen. Dessutom har K2-vitaminet medverkat till att jag under den återupptagna träningen kunnat utnyttja min åldersrelaterade maxpuls vid beräkningen av lämplig träningspuls utan inskränkningar (inga tecken på angina pectoris, som annars kan utgöra begränsning).
  9. 8 points
    Och jag bryr mig inte direkt om någon periodisk fasta - men om jag frågar mig på morgonen hur hungrig jag är, så stirrar magen tillbaka och frågar "Hungrig? Vad betyder det?". Framåt nio-tio-elva kan jag tänka mig att äta. Det varierar. Å andra sidan har jag genom åren vant mig vid att inte äta efter 18 (även om det händer numera)... så utan frukost och utan kvällsmat, så blir det periodisk fasta helt automatiskt. Bara att konstatera att vi är olika. Och inte sjutton vill jag ge mig ut och jaga då på morgonen heller, så hur jag skulle ha fixat livet på stenåldern kan ju diskuteras...
  10. 7 points
    Jag minns något inlägg av lchf-ingenjören för länge sedan. Hur hennes kompisar stod framför spegeln, och alltid hittade de någon skavank att klaga på, hur vackra de än var. Och My ställde sig framför spegeln och sade "hej snygging!", även när hon vägde 150 kg, eller vad det var. Jag gillade den inställningen. Och ja, hon tog tag i problemet. Man måste inte vara elak mot sig själv för att göra det. Tvärtom, tror jag. Man ska vara snäll mot sig. (vilket för mig innebär att leva så hälsosamt man kan) Själv tänker jag inte gömma mig i vassen, även om jag ännu inte hittat vägen till mitt smala jag. 🙂 Jag jobbar på det.
  11. 7 points
    Upptäckte idag att flertalet kålplantor (grönkål, broccoli, vitkål, brysselkål), ståendes i växthuset som ännu inte planteras ut, angripits av kålmal, verkar det som. Säkert mosat 15-20 st gröna larver och puppor. Den vuxna malen såg jag nog för första gången kvällstid för 2-3 dagar sedan. Igår klippte jag ca 225 sniglar 😒 Tror även att päronträdet är angripet av pärongallkvalster, det ser ut som svarta fläckar på bladen. Nog med elände. De kålplantor som står i odlingslådan växer fint, jättestora blad. Man kan se att de kommer börja knyta sig. En jättestor slanggurka som växer i växthuset och som snart ska skördas. Har 5 st gurkplantor kvar av de jag frösådde i våras, har dessutom gått finfint att ta sticklingar. Har skördat 2 st squash som vägde ca 850-900 g, finns fler att skörda. Löken går det också bra med, blasten som viker sig tar jag och äter. Vinbär som blivit mogna, mest röda men även några vita och svarta. Chilli som blommar. Det börjar komma små gröna tomater i växthuset. Kanske behöver jag gödselvattna för att de ska bli röda? Någon som vet? Hur går det för er andra?
  12. 7 points
    Har nu testat varm och kall potatis. n=1 Kall pot. 5.2 ej fastande Efter 1 Tim 5.6 2 Tim 5.7 Varm potatis 5.1 Ej fastande 1 Tim 5.7 2 Tim 5.7
  13. 7 points
    Tack för att du satte ord på det, Peter! Jag har också tänkt i de banorna, fast inte just kring diabetes - vi anses alla friska men mest är vi nog o-sjuka, så att säga. Kroppen är påverkad efter många år med osunt, "normalt" leverne, men utan att det syns så tydligt för den fungerar i stort. Därav tror jag många har diffusa problem som man inte hittar orsaken till för provsvar är inte dåliga nog. När referensvärden dessutom återspeglar vad som är vanligt snarare än vad som är bra blir ju det också missvisande.
  14. 7 points
    God kväll! Idag har jag varit på tur med MC-klubben. 10 pers var vi, vi som trodde vi max skulle bli 4... Man får lite energi av att det kommer folk när man drar igång nåt! Varmt och svettigt var det, det är inte ofta det rinner längs ryggen på mig. Var varken hungrig eller sugen under turen men åt en himla god fisktallrik med räkor när vi stannade. 22mil och trots kurvorna och tekniskt svårare vägar än jag brukar välja själv blev det mersmak!
  15. 7 points
    Och grundläggande för könshormonerna vilket kan förklara den nedsatta sexuella förmågan som är ytterligare vanlig bieffekt av statiner.
  16. 7 points
    Kul att läsa alla kommentarer. Låter som jag inte är helt ute och cyklar iaf då! Nästa gång någon rekomenderar statiner ska jag kanske be om studierna som bevisar att i övrigt friska personer med typ 1 diabetes har nytta av dem och granska dem med lupp. 🧐 Zepp; 40 år ung är jag! 🙂
  17. 7 points
    Kolesterol är en grundläggande byggsten i immunförsvaret. Det är bara sorgligt med denna fanatism inom läkarkåren att beordra utslagning av immunförsvaret, men ser man det ur läkemedelsindustrins perspektiv så kan man väl säga - it makes sense.
  18. 7 points
    Man kan alltså använda en alko-mätare som ketonmätare? 😉
  19. 7 points
    Då kan jag passa på att att berätta vad jag har snappat upp på internet, att glukos och C-vitamin konkurrera om samma receptorer på de röda blodkropparna. Så skippar man glukos (kolhydrater) så tar man upp det C-vitamin som finns i animalierna mycket bättre. Ergo: det behövs inget tillskott av C-vitamin om man är karnivor. 👍
  20. 7 points
    Tjata gärna. 😉 Jag har funderat mycket runt detta ...hur jag ska få mig själv och träna styrketräning. Det är ett stort motivationsproblem. Nu är jag inne på att efter semestrarna kosta på mig en PT typ 2 gånger i veckan i 2-3 månader och se om jag kan fortsätta av mig själv efter det....och satsa på magrutor till beach 2021 (samt lägre blodsocker 😉 )
  21. 7 points
    Martina Johansson: Hur komma in i ketos? https://martinajohansson.se/hur-komma-in-i-ketos/
  22. 7 points
    Hej och välkommet hit! Du äter inte LCHF så du kommer inte hamna i ketos. Du kan göra det kortvarigt när du äter väldigt få kalorier per dag men inte sen när du ökar kaloriintaget. LCHF innebär att man äter Mycket fett, typ valfritt med protein (man brukar säga medelmycket) och lite kolhydrater. Grönsaker ovan jord är OK men inte frukt. Du kan läsa mycket mer här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf
  23. 7 points
    Rent tekniskt bryter du fastan (när du äter något med kalorier) ...men i praktiken så har jag svårt att tro att det har någon större betydelse...så fortsätt med teskeden kokosoljan om du tycker att det är gott. Egentligen skulle jag tro att kaffet (koffein) påverkar kroppen mer men det är nog också ganska marginellt och kanske då positivt när det gäller viktminskning.
  24. 6 points
    Då kommer vi in på det som idag kallas "karnivor" och som Skaldeman kallade "fakir". Det man bör tänka på då är att inte bara äta biff, dvs muskelkött, utan även inälvsmat (för vitaminernas skull). Fisk och skaldjur är också bra. I första hand är detta krydda som andra varit inne på ovan, men oliver tillför också fett. Kanske kan du lägga till lite avocado eller kryddsmör eller liknande istället (beroende på typ av recept förstås)? Sedan kan du hoppa mellan menyerna också om du vill slippa fundera över smakkombinationer. Alla menyer inom en viss grupp, t ex strikt LCHF, är utbytbara. Middag i en vecka är snarlik i makronutrientfördelning som i en annan vecka. Däremot kan du ju inte hoppa mellan alla veckor då vissa är liberalare om du vill hålla dig strikt. Jag som inte är superstrikt kan däremot hoppa lite hursomhelst om ett recept inte passar av nån anledning.
  25. 6 points
    De är redan välmarinerade! Tur det finns folk som inte dricker upp sin öl innan datumet gått ut! Nu släpper vi sniglarna och pratar om roligare saker! Tex att vinbären mognar nu!
  26. 6 points
    God middag! Jag är så trött, men så lycklig. Var och vallade får med båda hundarna till Kuopio i veckoslutet och det gick såååå bra. "Bra" betyder alltså att vi hade det trevligt tillsammans, både människor och djur. Mina hundar ville jobba med mig, även då det var svårt, och hade stora vargflin över sina ansikten då de fick valla. De behandlade fåren med respekt, samtidigt som de var trovärdiga i deras ögon. Jag har sovit på tok för lite, förstås, så jag önskar att jag kunde ligga hemma på soffan med hundarna brevid och kika på Netflix... Men nej, här sitter jag på mitt jobb och måste dölja egen trötthet då jag tar emot andras tankar och funderingar för att reflektera tillsammans över dem. På torsdagen diskuterade jag med en ung läkarstuderande. Läkarna hade haft någon representant på besök, kommer varje vecka, och det låg en hög med broschyrer på bordet. Det gällde kolesterol och statinbehandling. Jag log, nickade och kommenterade det jag måste för att inte verka totalt blåst/ointresserad/ohyfsad. Den unga, blivande läkaren gick alltså på om att det redan på sjuttiotalet stod klart hur skadligt kolesterolet är, att man verkligen inte behöver forska mera i denna fråga. Det finns ett KLART samband mellan hjärtsjukdom och kolesterol. Det finns även ett KLART samband mellan mättat fett och kolesterol. Han berättade att man inte får säga att nötkött är fullt med mättat fett, även om alla vet det, för att det är olagligt. Han hänvisade alltså till en broschyr gällande diabetes, var man rekommenderade att minska på det mättade fettet. Han tänkte att det borde stå vilken sorts mat man borde minska på och skriva ut ex. nötkött. Även kokosoljan fick sig en ordentlig skrapa. Jag hummade och nickade mest, men då han gått på om fetter tillräckligt länge, tog jag omega-6 på tals. Det var han inte så hemskt intresserad av. Sade att man borde använda oliv- eller rypsolja. Det här är alltså en jättesöt ung man, riktigt, riktigt trevlig och helt klart intresserad av sitt blivande yrke. Men hör ni hur han är förvirrad???? 🤣
  27. 6 points
    Som mjölkproteinallergiker måste jag göra Zepp uppmärksam på en väsentlig skillnad på modersmjölk och komjölk. I modersmjölk är kaseinet av typen A2 medan kaseinet i svenska komejeriprodukter är mestadels A1. A1 orsakar problemen pga att det bildar BCM7 vid nedbrytningen i tarmen vår magsyra klarar inte av att bryta den peptiden. Testa om barnet klarar get-, får-, buffelmejerier. Där är kaseinet A2. Laktosproblem kan man oavsett kaseinsort, det är liksom lika i all mejeri och modersmjölk vad jag vet därför är laktosproblem hos små barn väldigt ovanligt, de är inställda på att klara laktos i början för att kunna ammas.
  28. 6 points
    Funderade gjorde också jag - men när min självalda neddragning av träning under ca. två år var över (som du, hade jag då använt min kropp som experimentobjekt), fanns ingen återvändo. Jag hade ju redan via mina 45 blodprover vid jultid 2019 fått bevisat att ni alla på forumet hade rätt i detalj - att enbart kosten har en dramatisk effekt (som belägg har ju alla mina tre mediciner genom LCHF kunnat sättas ut). Som flertalet av forumets medlemmar med lång LCHF-erfarenhet, baserade jag min kostväxling på några hundra timmars genomgång av forskning, videor etc. som några av våra vänner på avstånd står bakom och kostdoktorn refererade till: Vid årskiftet 2019 återkopplade jag till stunden (september 2017) då jag slog näven i bordet och på en sekund beslöt växla till LCHF-kost. Min tanke var att kunna återgå till träningscykeln på liknande sätt. Dock gick detta inte lika snabbt som vid LCHF-starten, trots då långt över tusen timmars studietid och hög ambition att se hur långt den fysiska träningen kunde ta mig. Det mentala problemet (att bryta lättjan framför studiedatorn) löste jag genom att först ta mig tid till studier runt senast kända principer för effektiv träning. Därav samlade jag idematerial till ett program för muskelåtervinningen. Ja en del av er har sett mitt protokoll och att jag även använder cykeln till träning av överkroppen. Detta via träningsband i olika hårdhetsgrad - fungerar fortfarande utmärkt. Som vid LCHF-starten 2017 med er på forumet och också den oförännelige LCHF-fantasten Lars Bern som inspirationskälla, hade jag nu också ett eget fullt färdigt träningsprotokoll att testa. Med denna träningsform som datatekniskt, enkelt tillåter mig successivt allt större tröghetsmoment, räknar jag med drygt ett år till att återvinna tidigare muskelbyggnad. Det kan ta längre tid än så med tanke på min ålderskategori (lättare att förlora muskler än det tidskrävande att bygga nya). Gammal man gör så gott han kan! Sammanfattat om t.ex. ambitionen ligger på mer avancerad styrketräning: kika på den eventuella forskning som du ännu inte känner till välj den form som bäst passar dig sammanfatta i skrift utforma ett tydligt protokoll med anvisning om mätform som anger träningseffekt (välj att inte testa för ofta - annars kan besvikelsen minska ambitionen efter en alltför liten förbättring t.ex. med bara en veckas testintervall). Sannolikt är det lämpligt att göra en jämförelse med samma lyftrutin efter 3-4 veckors intervall (det betyder naturligtvis inte att man under träningsmånaden inte varierar med olika lyftrutiner). Återhämtningen kan t.ex. mätas i form av tidsbehovet för samma övning eller mätning av återhämtningen av pulsen efter en eller två minuter, möjligen att också utgå från kroppstemperaturen vid lyftrutinens slut och efter viss tid. Du har säkert egna tankar om saken. Med den typen av förberedelser som jag skissat på, kan i varje fall inte jag klara av att bara vara nyfiken - inte testa av mig själv utformade tränings/rapportrutiner. Kör på oavsett magrutorna - de kommer så småningom. Om ambitionen finns, kan underverk ibland ske på ganska kort tid -MIRAKLER brukar dröja!
  29. 6 points
    Fett är inte lätt... Följer Tim Spectors forskning kring responser på mat. Han är kopplad till företaget ZOE som håller på att utveckla en app och hemtest för vanliga konsumenter som vill optimera sin kosthållning. På deras hemsida kan man läsa lite om forskningsresultaten hittills. Bland annat har de inlägg om inflammation och responser på fett. Bland annat skriver man så här | Inflammation 101: What is it and can it be caused by what you eat?: "Kolhydrater (kolhydrater) framställs ofta som en inflammatorisk skurk som bör undvikas, eftersom de kan orsaka ohälsosamma blodsockertoppar. Men vår PREDICT-studie visade att ohälsosamma fettresponser efter måltid faktiskt är mer starkt associerade med inflammation än blodsockersvar." Naturligtvis blir jag förvånad. I en annan artikel beskrivs att ju mer fett man äter desto sämre blir responsen. | What happens when you eat fat? Började fundera över vad deltagarna ätit, vilket sorts fett och vilka kolhydrater. "I PREDICT 1-studien serverades frukost i form av en muffin innehållande 50 g fett och 85 g kolhydrat. Därefter togs blodprov varje timma under sex timmar för att mäta responsen. En "dålig" respons på fett definierades som att halterna av triglycerider i blodet förblev höga under lång tid efter måltiden, eftersom det kan utlösa skadliga stressresponser och inflammation." Efter lite letande hittade jag receptet på muffinsen | file:///C:/Users/evach/Downloads/PREDICT 1 Protocol.pdf: "Test meals were prepared and packaged in the Dietetics Kitchen (Department of Nutritional Sciences, King’s College London, London, UK) using standard ingredients; plain flour, sugar, baking powder, vanilla essence, milk, egg, salt, high-oleic sunflower oil, whey protein powder, chocolate milkshake powder (Nesquik, Nestle, Gatwick, UK), and commercially available fiber bars (Chocolate Fudge Brownie, Fibre One, General Mills, MN, US; Goodness Bar Apple & Walnut, The Food Doctor, Hessle, UK)." Nu blir jag inte särskilt förvånad över att de fick en dålig fettrespons...
  30. 6 points
    Du skulle kunna testa hur ditt blodsocker reagerar på kokt och koktkall potatis med en blodsockermätare. Potatis är mest vatten och lite kolhydrat. Enligt matkalkyl är en rå potatis på 100 gram = 12 gram kolhydrat. En kokt potatis på 100 gr = 15 gram kolhydrat. Jag gissar att en koktkall är lika med en kokt om den inte suger tillbaka vatten. Om vi äter en rå potatis är frågan hur mycket blodsocker vi får ut av kolydraten, kanske inget. Om vi äter en kokt gissar jag att vi får ut det mesta av kolhydraten som blodsocker. Om vi äter en koktkall någonstans däremellan kanske för jag har som du hört att de bindingar som finns mellan glukosmolekylerna löses upp eller blir mer lättlösliga av värme och återgår i viss mån till ett svårlösligare tillstånd efter nedkylning. Detsamma ska tydligen gälla för ris. Jag äter aldrig rå potatis. Jag äter ibland lite tillagad potatis varm och ibland koktkall. Det jag märker (utan att mäta) är att jag får bodsockerpåverkan (snabbt ras i blodsocker) oavsett vilken form jag äter potatisen och den kan komma flera timmar efter jag ätit. Blodsockerpåverkan gillar jag inte och äter därför bara lite potatis ibland för det är ju gott till sillen och potatissallad är bra ta-med-mat. Konstigt nog får jag inte alls samma påverkan av sötpotatis som jag äter en del av när jag är på paleohumör. Får inte fram kolhydratinnehållet i sötpotatis.
  31. 6 points
    Välkommen till forumet, @Mirja Arnesson! Det låter inget vidare men jag kan inte låta bli att bli misstänksam när någon säger "jag äter LCHF och får ont". Jag misstror dig inte, självklart märker du att du får ont men LCHF är ett ramverk, inte en fast diet eller metod så som iAnna är inne på, kan vi få lite fler ledtrådar så kanske vi kan hjälpa dig hitta vägen? Mejerier och ägg kan ju absolut vara bovar men även andra saker. Äter du mycket kål och är ovan vid det? Vet du vad din känsliga mage beror på? Divertiklar/SIBO/Chrohns eller liknande? Vad reagerade du på innan du lade om kosten? Vad åt du innan du lade om kosten? Jag har så svårt att tro att frånvaro av spannmål, frukt och smågodis skulle skapa problem, om du förstår hur jag menar. Det måste vara nåt annat.
  32. 6 points
    Tack Cleppa! Det var en mycket intressant video av Martina. Men vad gäller blodsockret så tror jag nog ändå att 6-7 är högt för en helt metabolt frisk människa . Jag är ganska övertygad om att Martina inte skulle hamna där om hon valde att lägga sig i lättare ketos ca 0,5 mmol/L. Min hypotes är att över 50% av personer över 50 år är metabolt skadade utan att nå upp till definitionen för diabetes och då får nog många precis den här effekten att sockret ligger och skvalpar en bit över 6 när man äter LCHF. (Jag kan se att när jag vattenfastar flera dagar hamnar jag ca 1 enhet högre i blodsocker än Martina.) ... men det skulle vara extremt intressant om hon kände till ett antal personer som hon bedömer som metabolt helt friska men ändå ligger på 6+ i blodsocker.
  33. 6 points
    Statiner sänker kolesterolet, men knappast risken att få hjärtinfarkt. Jag har träffat en som fick njurarna förstörda av statinerna. När han kom tillbaka för kontrol hos läkaren som skrivit ut stationerna, så blev läkaren förskräckt, och sa åt honom att sluta äta tabletterna omedelbart, vilket han gjorde, men hans bägge njurar förstördes. Det är en känd biverkan, som omnämns i Fass. Den drabbar ungefär 1 på 10 000. Han som drabbades hade tur och hamnade tillräckligt lång fram i transplantations kön, och överlevde. Men många tror att nackdelarna är större än eventuella fördelar. Läs t. ex: https://www.europeanscientist.com/en/features/do-statins-really-work-who-benefits-who-has-the-power-to-cover-up-the-side-effects/
  34. 6 points
    Dessa källor menar "ja" på frågan. Då är det en alko-mätare som inte är helt i toppklassen. En blodtest tar vist icke fel. https://www.shouselaw.com/ca/dui/defenses/ketosis/ https://www.orangecountyduilawyerblog.com/can-a-low-carb-diet-cause-an-inaccurate-breathalyzer-result/
  35. 6 points
    Förra måndagen skulle jag ha fastat några dagar. Då passade sambon på att bli sjuk; inte något allvarligt visade det sig (kristallsjuka), men väldigt stressande medan det varade; hela veckan blev bara helt ur fas. Jag har passat på att läsa en grundläggande bok ("Allt om fasta") av Jason Fung (och tyckte inte den gav något nytt). Bestämde mig för att testa varannandagsfasta ett tag; det blir inte så långvariga fastor på det viset, och går något snett, så är det inte långt till nästa. Och så får jag ta en längre när det känns som att det funkar bättre. Långvariga fastor är nog trevliga om man blir pigg och koncentrerad av dem som många blir; om man som jag bara räknar ner tills jag får äta igen, och inte fixar att göra något vettigt...nej.
  36. 6 points
    Hur crazy är det inte att plantera havtorn halvvägs upp till fjällen? Nu är det gjort iaf. 🙃 Havtorn hör normalt hemma vid kusten - soligt, torrt, magert och salt. Men det här var en sort som skulle klara zon 7. 🌿
  37. 6 points
    Det jag lärt mig om lymfa kommer från avsnitt 119 och 120 av Anna Sparres podcast (4health.se). Det handlar om att massera som @MariaF skriver, och om en övning där man står med "halva" foten på ett trappsteg och reser sig på tå och lyfter armarna samtidigt som man andas ut, och sedan sänker foten och armarna när man andas in. Jag är dessutom noga med att alltid andas genom näsan. När jag sitter försöker jag att alltid sitta med fötterna högt på en pall. Lycka till ni andra, så kan vi dela med oss av våra erfarenheter senare i sommar 😀
  38. 6 points
    Det är tufft att tillgodose allas önskemål inför Midsommarfesten. https://gillas.nu/midsommarfesten-som-sparade-ur-i-ett-valdigt-tidigt-skede/?fbclid=IwAR3E3GvVgbBHUohO7jDMMAipNdg3XHHyEtIRp3q9Hkamt3QfIf8VSO2NX_M Glad Midsommar! 🇸🇪
  39. 6 points
    Om du lovar forumet en bild av magen så kanske du får motivation....
  40. 6 points
    Återigen ett ämne av gemensamt intresse. 😉 Eftersom jag har det som din son i det här avseendet har jag grubblat mycket på detta. En grundfråga är om pollenallergin har sitt ursprung i magen eller luftvägarna, eller börjar det i magen med läckande tarm som sätter igång immunförsvaret och när det hittar pollen i luftvägarna också blir det reaktion även där. Gluten har ju visats trigga zonulin som öppnar tight junktions i tunntarmen. Jag har ungefär kommit hit, inte så långt men kanske några uppslag att nysta i. Vete, råg och korn är grässorter och deras frön innehåller bla glutenprotein. Fröna tillverkas efter pollinering (tror jag, har inte kollat). Gräsallergiker reagerar på ett protein i gräspollen, jag har inte kollat men tror inte det är gluten. Det finns nåt som heter veteallergi. Ovanligt men jag har flera vänner som lider av WDEIA där intag av vete och fysisk aktivitet utlöser anafylaxisk chock. Här finns också allergi mot skaldjur och aspirin (som egentligen är en trädprodukt ..) i kombo med vete. Omega 5 gliadinreaktion är det man letar efter i blodprov. Eftersom den heter gliadin och gliadin är en peptid som blir kvar vid partiell nedbrytning av gluten undrar jag om detta gäller även omega 5, dvs den kommer från gluten. Det finns också bakers astma och exem. Bagare får dock sin reaktion genom inandning och hantering av mjöl. Nå, om gräsallergi och glutenproblem ska hänga ihop bör det vara samma protein man reagerar på. Jag gissar att det inte finns gluten i pollen men om det gör det så borde reaktionen bli samma dvs framförallt magproblem men också hud- och ledproblem. Dock inte hösnuva och rinnande ögon. Att pollen tar sig ner i magen är inget konstigt så det skulle vara möjligt med magproblem. Om vi tänker oss att det inte är gluten utan ett annat protein som orsakar gräsallergi är det väl inte otroligt att det finns även i gräsfröna vete råg och korn, men när vi äter dessa frön åker de ner i magen och om vi inte är bagare kommer det inte in i luftvägarna, så reaktionen borde inte vara samma som på pollen. Om det inte är så att pollenallergireaktionen egentligen kommer från magen och svalda pollenkorn. Jag är allergisk mot andra frön och nötter, troligen alla. När jag äter frön svullnar matstrupen, mina läppar svullnar, blodtrycket rasar, ögonen håller på att hoppa ut och jag blir högröd. Anafylaktisk chock. Det sticker i munnen. Om jag får i mig vete känner jag sticket i munnen men inget av det andra. Vete ger mig främst mag, led och hudproblem. Detta blev lite långt och tillkrånglat men som slursats. Jag tror det finns en koppling men det är inte gluten. Jag tror att den dag vi utvecklar en allergi har det med läckande tarm att göra men sen kan kroppen reagera på allergenet oavsett på vilken slemhinna det landar, ögon, näsa, hals, lunga eller rent av på huden. Lektiner, dvs växtkemikalier, proteiner, för att skydda främst frön är ett spår jag tror mycket på. Lektin finns på gräsfrön och troligen på gräspollen, det har jag dock inte kollat. Ett lektin i vete är vetegrodds aglutinin. WheatGermAglutinin. Att vi reagerar på lentiner är väl etablerat. Jag har en period testat vetegräspulver, ska vara nyttigt och glutenfritt. Inga allergiska, led, hud reaktioner men bra fart på magen, dock inte för bra fart .. Jag är inte säket på den produkten ännu. Bonusmaterial. En vän som börjat utveckla vikingasjukan slutade med gluten och anser att han därmed fick stop på vidare utveckling av vikingasjukan. Den stannade av. Han är övertygad. Det finns nya rön kring denna sjukdom att den har en immunkoppling man hittar förhöjda halter av IgA. Jag börjar tro att det är en autoimmun sjukdom med koppling till gener och gluten precis som celiaki. Ser som vanligt fram emot lite gemensam forskning i ämnet. 🙂 Edit. Hittade så klart omedelbart nån annan som grubblar. http://ihatemyglutenfreelife.com/wheat-allergy-due-to-cross-reactivity-with-grass-pollen/ Edit 2. Forskningsrapport. https://www.karger.com/Article/Abstract/489610
  41. 6 points
    Apropå att gå ned i vikt (och tidigare tankar i forumet kring Vad mättar den feta? ) De senaste veckorna har jag på allvar anammat dr Ted Naimans koncept att prioritera protein och hålla nere på fett och kolhydrater: Low Energy Diet. Detta i kombination med fasta 4:3. (Det har varit en lång väg till proteinet som bas. Jag gillar grönsaker, och särskilt rotfrukter.) Jag har tidigare fastat med 4:3 och upplevde jag att jag "åt i kapp" lite på ät-dagarna. Alltså satte i mig mer energi än ett dagsbehov. Så har inte skett nu när jag satsat på proteinet. Nu blir jag tvärmätt på under dagsbehovet av energi på ätardagarna. Dessutom är jag noll hungrig på faste-dagarna, vilket är mycket bekvämt! Den gången tog det fyra veckor innan jag gick ned fyra kilo på vågen. Nu har jag gått ned fem kilo på två veckor. Känner mig dessutom piggare och mer tillfreds än på bra lång tid. Går omkring med en grundkänsla av att livet är "småtrevligt" (vilket definitivt inte JAG...). 🤓 Jag har vardagsmotionerat med promenader, 6-10 km per dag (då ingår allt som jag går under en arbetsdag - jobbar på sjukhus) och bannlyst hissen på jobbet. Jag tror att jag har andats som vanligt... 🤪
  42. 6 points
    Grattis till fina resultat. Här är mina kommentarer på dina undringar: * Ni har nu ätit LCHF i nästan 2 månader. När det gäller triglycerider, men även andra blodfettsvärden som testas inom vården, är det en kort tid. Värdena kan gå lite upp och ner under de första 12 månaderna. Men om man håller kosten strikt brukar värdena stabilisera sig fortare. I vilket fall så är ett triglyceridvärde under 1 mycket bra och det indikerar att HDL är högt och att du/ni troligtvis har en liten/obefintlig andel små, kompakta LDL-partiklar (vilket är de LDL-partiklar som har en förmåga att oxidera och ställa till med elände i kroppen). * En viktnedgång på 1 kg/veckan är "normalt" när man är strikt med sin kost. Det är vad, i min erfarenhet, många andra rapporterar. Dock ska man vara medveten om att andra sjukdomar, mediciner, stress- och sömnproblem och andra individuella problem kan påverka viktnedgången. Viktminskningen är också sällan en "rak linje", utan du kan gå ner 2 kg ena veckan och upp 1 kg nästa, trots samma mat. Vid sidan av vägning kan det vara bara att mäta med måttband om mage, hals och lår. Även om vågen inte visar det du/ni vill så kan kroppen passa på att omfördela fett på kroppen som gör att man ser smalare ut eller får en bättre kroppskomposition. * Vid konditionsintensiv motion som löpning, tillsammans med en strikt LCHF-kost så kan du vara beredd på att tiderna blir sämre under de första 3-6 månaderna. Kroppen är helt enkelt inte van att drivas med ketoner tillsammans med glukos. När väl kroppen vant sig vid detta, så kommer tiderna att komma tillbaka och framför allt så kommer du märka att din uthållighet har blivit markant bättre. Du kommer att kunna springa nära på hur långt som helst, om du redan nu springer flera mil i veckan; kanske dags för maraton-comeback? Men fram till dess så kommer träningspassen att kännas sega och du kommer sakna "explosiviteten". Stå ut, det blir snart bättre, vill jag lova. * Jag tror det är det s.k "gryningsfenomenet" som drabbar din fru. Det är kroppens naturliga sätt att förbereda jägaren för dagens arbete och jakt. Läs mer om detta här, https://www.dietdoctor.com/se/gryningsfenomenet-varfor-ar-blodsockret-hogt-pa-morgonen Jag rekommenderar er att gå med i FB-gruppen "Smarta Diabetiker (Gruppen)" https://www.facebook.com/groups/SmartaDiabetiker/ där det finns ca 14000 diabetiker av olika slag (ca 50% typ 2) som reverserat eller kraftigt förbättrat/förenklat sitt liv med sin diabetes mha av LCHF. Ifrån denna grupp finns det flera som tipsar om att "ät något ordentligt fett innan läggdags" för att minska effekten från gryningsfenomenet. T.ex ett kokt ägg med rejält med majonnäs. Tanken är att genom att ge kroppen en rejäl dos fett innan läggdags så används denna energi för kroppen under morgontimmarna och därmed behöver inte extra glukos släppas från levern. Detta lilla trick hjälper en del med att få ner morgonvärdet. Vad gäller metformin så om din frus mage tål tabletterna är det inte fel att fortsätta med 2 tabletter som tidigare. En del tabletter går även att dela så 1,5 tablett kanske kan vara lämpligt en tid. Man kan som typ 2-diabetiker behöver ta dessa tabletter "lite längre" än man tror när man växlar över till LCHF, men på några års sikt så kan man sakta minska dosen. Så länge man håller i kosten vill säga. Går man tillbaka till högkolhydratkosten, så kommer diabetesen med säkerhet att komma tillbaka. * Klimakteriet ställer säkert till det, men jag tycker det låter som din fru "svarar bra" på kostförändringen. Viktnedgången vittnar om det. Ha tålamod. Tänk på hur länge du/ni har ätit er till den vikt och hälsa ni haft innan kostomläggningen. Att då ge LCHF åtminstone 1 år, tycker jag är rimligt. Därefter kan man undersöka om det finns lite "finjusteringar" som man kan göra för ev. kvarvarande problem.
  43. 5 points
    Ett högre ferritin än normalt kan visa på inflammation någonstans i kroppen, en inflammationsmarkör med andra ord. Proverna i övrigt bör du få ta om tycker jag, de känns inte riktigt relevant då man jämför med de som var tagna i slutet av maj.
  44. 5 points
    Om man vill testa fasta så finns det hjälp att få. Man kan gå med i FB gruppen The Fasting Method Network by Dr. Jason Fung & Megan Ramos. Där får man en hel del inspiration och hjälp. Om du gillar att läsa böcker så är Allt om fasta av Jason Fung kan vara en bra inspirationskälla. Det finns en stor skillnad mellan svält och fasta och den ligger på det mentala planet om man har fettförråd att ta av. Egentligen handlar det om ett val. Fastan är frivillig. Man väljer att avstå från mat eftersom man vet att man har stora fettförråd som kroppen kommer att använda om man inte äter. Biologiskt är vi byggda att lägga på oss och spara den maten vi inte kan använda direkt för att kunna använda det senare. Det är en överlevnadsmekanism. Tyvärr har vi i det moderna samhället och med den moderna maten vänt den överlevnadsmekanismen mot oss och förvandlat den i dö-fortare-mekanism. Om man har hamnat i en situation då fettförrådet håller på att kväva dig så är fastan en utmärkt lösning. Svält är däremot en påtvingad, ofrivillig, skrämmande situation. Man är stressad över och är rädd för att maten inte finns vilket skapar mycket stress och oro. I västvärlden finns maten överallt så det kan inte handla om den fruktade svälten. Dessutom om man har ansenliga fettförråd så svälter man inte. Man har mat lagrad på kroppen. Är man tunn och underviktig då ska man kanske inte fasta. Då har man andra problem att jobba med. Fastan har många fördelar men man måste känna till dem, veta varför man fastar och vilja fasta för att det ska bli en behaglig upplevelse. Därför ska man helst utbilda sig först. Sedan måste man träna att fasta. Man måste vara beredd att kliva ur sin invanda rutin att äta vid vissa tider. Kroppen är ju van så den kommer att påminna dig att du brukar äta vid en viss tidpunkt. För dem som är socker- eller matberoende kan det bli en riktig kamp. Det handlar om att bryta vanor, vilket är svårare för vissa än för andra. Hunger är det många som fruktar. Men det är inte det svåraste. Man är inte hungrig hela tiden. Hunger kommer i vågor. Man dricker lite vatten, tar lite salt och så går vågen över. Man kan få inre dialoger då den ena halvan av ditt medvetande försöker övertyga den andra att det vore så gott att äta något speciellt som du tycker extra mycket om. Man kan bli uttråkad om man brukar använda maten som underhållning. Då ska man helst hitta en annan hobby för man kommer inte att gå ner i vikt om ätandet används som underhållning. Det lär man sig att hantera efter ett tag. Dessutom ju mer man fastar desto lättare blir det. Kroppen lär sig att ta av fettet som den redan har och ju mer man tränar desto bättre blir det. Jag har fastat rätt så mycket på sistone och jag tycker om mina fastedagar. Jag är fokuserad, klar i huvudet, är på gott humör, full av energi. När formen svajar beror det oftast på att man har slarvat med elektrolyterna och då äter man mer Himalaya salt till svart kaffe, te eller vatten. Jason Fang och Megan Ramos förespråkar en periodisk fasta på ca 42 timmar 3 gånger per vecka som en framgångsrik fasterutin även för kvinnor i klimakteriet. Jag har testat det under några veckor och tyckte att tre fasteomstarter i veckan är för många för min smak. Jag trivs bättre med 3 dagas kontinuerlig fasta varje vecka. Men man måste ibland skifta om sina rutiner för att få kroppen att gissa. Man måste även se till att man äter bra de dagarna man äter. Det ska vara näringsrik ren mat och man ska inte snåla med maten heller. Om man kan äta LCHF baserat på riktigt kött och djurfett så blir fastan ännu enklare. Då behöver inte kroppen ställa om från fasta till fest. Under fastan går den på animalisk protein (autofagi då den återanvänder uttjänta celler) och animaliskt fett (det egna fettet) och under ät-dagarna på samma slags föda.
  45. 5 points
    Jag tänker att kosten är den stora boven (gäller cancer rent allmänt) 🙂 Sen så undrar jag också om solkrämer är till nytta eller skada...
  46. 5 points
    Lillemannen har det tufft nu. Det kom några regniga dagar och alla besvär bara försvann. Nu är de tillbaka med full kraft! Kan inte låta bli att lägga ut denna bild på sonens ögon. Efter badet klagade han på kli i ögonen och jag bestämde mig för att ta en vända till apoteket för Lomudalen hjälper inte. Denna bild tog jag när jag kom hem, han fick kämpa för att få upp ögonen. Man blir så handfallen när det händer barnen, eller ja, barnet, storebror drabbas aldrig av nåt. Orättvist men förstås skönt för storebror. Antihistaminer torkar ut alla slemhinnor, inte bara i näsan och jag tänker att det alltså påverkar hans tarm. Försöker komplettera med probiotika och hoppas de bacillerna stöttar lite i alla fall. EDIT: Sonen tyckte han var så ful med sina svullna ögon så han ville inte att nån skulle se honom så jag tog bort bilden.
  47. 5 points
    Sedan starten för mitt hemma arbete så har jag gått ner ca 20 kg och har ökat konditionen med flera hundra procent känns det som. Hade satt som mål 90 kg och idag uppnådde jag det :) Nu tar jag 5 kg till sen ger jag mig. När jag började med LCHF så tyckte jag det var mycket fett och att kunde detta vara hälsosamt... Efter 1 månad st togs prover på mig och och alla värden var bra. Nu har jag slutat med all medicin hade två tabletter mot högt blodtryck samt en tablett mot högt kolestrol (Statiner). Så helt tablettfri :) Idag springer jag en halvmil utan att vara helt slut. Cyklar till umeå på tex en lunchrast. Fantastiskt roligt att se dessa förändringar ske så snabbt som på 3 månader. Började gå i början av januari men som ni ser hände inget förren i mitten av mars då jag började med LCHF. Trevlig sommar
  48. 5 points
    Har börjat med intervallträning med bungypump stavar i backe. Ger resultat på ork. Tränar lårmusklerna genom att sitta på stol och ställa mig upp tills jag inte orkar mer(med hantlar på 3 kg i varje hand). Ger bra balans och styrka att resa sig från golvet. Märker skillnad snabbt.
  49. 5 points
    Dags för en liten uppdatering. Jag vet inte om man kan kalla det här ett projekt längre men det får fortsätta heta så. 😉 Jag avslutade Metformin-intaget för en vecka sedan. Några dagar innan avslutet satte jag på mig en Freestyle Libre sensor för att se hur glukosvärdena har utvecklats. Slutresultatet blev lite deprimerande: Studerar man detta ser man att medelvärdet har höjts med 0,7 mmol/L sedan jag började äta Metformin vilket är ganska mycket. Jag har tre troliga förklaringsmodeller: 1. Freestyle Libre sensorerna är lite olika kalibrerade. 2. Jag har ätit slarvigare. ( Alltför ofta Nicks-glass eller proteinbarer (lågkolhydrat) ) 3. Jag har en lägre fysisk aktivitetsnivå Sannolikt är det en kombination av ovanstående. Man kan också notera att avslutningsvärdena är i princip identiska med de värden jag hade utan Metformin precis innan 21:a mars. Det är svårt att dra några definitiva slutsatser av experimentet. Antagligen påverkar Metforminet blodsockret (och insulinet) nedåt utan att man känner av några egentliga biverkningar samtidigt var ju dosen, 250 mg, väldigt låg. Nackdelen kan vara att man tror att man kan komma undan med att ta någon liten "godsak" ibland. Men kanske en mer bidragande faktor till det relativt höga blodsockret kan vara att jag tidigare har joggat 3-4 gånger i vecka det är nu utbytt mot promenader på grund av hälseneproblemen. Jaja. Nu fortsätter jag med nya experiment! Jag kommer supplementera en del med MCT i "mjölform" och försöka vara mer strikt i ätandet . Jag inledde den perioden förra veckan med att göra en 3,5 dagars vattenfasta. Jag skriver ett inlägg om detta senare. Nu håller jag tummarna för att uppgången av blodsockret är en "tillfällighet" och att det stabiliseras vid ca 6,0 som dygnsmedelvärde då utan Metformin eller gärna bättre än så
  50. 5 points
    Håller med ovanstående talare. Gör det som fungerar för dig. Jag tycker att lite kokos i smakar gott och gör kaffet snällare för magen. Om du fastar för viktnedgång är det bra att du inte tar mer än en tesked. Lycka till!