Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2021-03-21 i Inlägg

  1. Inne på femte året som redaktör och ansvarig för svenska Diet Doctor är det dags att tacka för mig. Allt har sin tid och nu är det läge för mig att gå vidare mot nya äventyr. Min kontakt med "Kostdoktorn" började här på forumet och det ligger mig därför mycket varmt om hjärtat. Jag var en av de första som blev medlem i december 2012, när forumet lanserades. Namnet var då Lilla Anna. Sommaren 2014 utbildade jag mig till kostrådgivare, hösten 2014 blev jag moderator här på forumet och kort därefter började jag översätta framgångshistorier till Kostdoktorns blogg, på frilansbasis. Somma
    28 points
  2. Min andra LCHF-resa Detta inlägg är långt, men min förhoppning är att det kan bidra till att peppa både de som just börjat äta LCHF och de som hållit på ett tag, genom att visa att det inte behöver vara svårare andra gången, eller en nackdel att man blivit äldre. Min första LCHF-resa startade i januari 2014, jag vägde 80,5 kg, var 58 år gammal, nu som då kvinna och 171 cm lång. På ett år gick jag ner 13 kg och sommaren 2015 vägde jag dryga 65 kg. All time low dittills. Jag hade förberett mig väl, läst allt som fanns på dåvarande Kostdoktorn.se och de flesta böcker som fanns att läsa
    10 points
  3. Var på hälsokontroll idag. Längd 174 vikt 125kg. Blodsocker 6.1 kolesterol 6.1 blodtryck 150/77 (normalt ligger jag på 130/75) Bmi 41. Vad tror ni rekommendationerna blev, ja bmi ska inte vara över 25, och du ska äta mer grönsaker, och minst 3 frukter om dagen. Jag sa att jag äter inte frukt, jag äter hellre ägg.
    10 points
  4. Jag är mitt i en två-dagars fasta just nu. Jag är hungrig och längtar efter mat, men jag känner mig också otroligt stärkt av att jag faktiskt klarar av det. Och det är ganska härligt att längta också. Tur att vi får göra det som vi själva önskar
    10 points
  5. Ja jag förstår det på söndag den 11/4 har jag käkat hyfsat strikt lchf i 1 månad, enda kolhydraterna jag fått i mig är från vitkål och lök max 20gram totalt på en dag. Har efter 3e veckan börja sova bättre, känner mig piggare om kvällar o eftermiddagar, än innan, och magen är nöjd, ingen uppsvälldhet, eller gaser. Bmi är ett helt galet sätt att mäta tycker jag, bättre mäta bukomfång vs bröstomfång. Ja nu har jag rätt rejäl mage, men även om jag får ner magen, så den ligger i jämnhöd med bröstkorgen, kommer jag aldrig ner på några 25 i bmi. Jag ska väga 74-75 kilo på bmi25, det har jag
    9 points
  6. Men då säger vi välkommen tillbaka till Lilla Anna!
    9 points
  7. Jag är så gammal att jag fick äta både lever, oxtunga och oxsvans när jag var liten. Sen försvann det tydligen från affären i samma takt som cornflakeshyllan bredde ut sig. Lever har en speciell smak, gillade den inte när jag var liten men nu är det helt ok i lagom dos. Började med att hacka ner små bitar i köttfärssåsen. Göra egen leverpastej enligt Sniffes/Kostdoktorns recept ovan, är också att rekommendera. En näve stekta kycklinghjärtan är gott. Köp inälvor från en REKO-ring, Gröna gårdar eller kanske Gårdssällskapet har. Lite hårt att kalla det "skiten" när man vet hur nyttigt
    9 points
  8. Tja, jag tror att vi måste komma ihåg att vi har olika mål med LCHF, vi lägger oss på olika nivåer av LCHF, vi har olika kunskapsnivåer när det gäller kost och hur man kan "räkna på" kosten. Jag är ju matematiker och gillar att räkna på allt. Orsaken till att jag äter LCHF är för att inte gå upp i vikt trots min höga ålder (61 år ), men också för att hålla mig frisk och i form (har varit småförkyld 3 gånger sedan 2013). Då upplever jag att strikt LCHF är bäst för mig, dvs jag äter ca 20 g kolhydrater per dag, ibland mindre. Så länge jag ligger under 20 g kolhydrater per dag tycker jag det är
    8 points
  9. Nu får vi gå till grunden för att svara på dina frågor. Efter ett tag slänger man sig med förenklade uttryck. Kalorier, eller kilojoule som man numera använder, är ett mått på hur mycket energi som frigörs när man bränner ett ämne (eld) och på det viset är en kalori mycket riktigt en kalori. Kroppen bryter dock ner olika födoämnen, och makeonutrienter (fett/protein/kolhydrater) på olika vis, därav säger vi att ”kalorier är olika”. Viktreglering är hormonell, därför får man olika svar i kroppen beroende av vad man äter. Förenklat kan man säga att äter man för mycket energi men av ”rätt sa
    8 points
  10. Nja... jag skulle säga att vi får skilja på vad som är lchf, och vad vi äter. Och kanske vad du kan tillåta dig, och vad andra kan tillåta sig. Det vet vi förhoppningsvis när vi ätit så här ett tag. Kan vi ta en tårtbit och återgå till lchf utan problem? Eller urartar det till en månadslång orgie? Var och en får lära känna sig själv, och sätta upp sina regler för ätande. Jag vet vilka svagheter jag har, en del av vad som triggar mig, och det får jag försöka undvika.
    8 points
  11. Vi brukar säga ”ät när du är hungrig, sluta när du är mätt.” Det enklaste är väl att börja så som du äter idag. Sedan upptäcker du kanske att du vill äta mer sällan. Eller också fungerar det bra som det är. Mellanmål ska inte behövas. Ät så du håller dig mätt till nästa mål. Magen behöver vila ibland.
    8 points
  12. Dessvärre går vi från en dogm att mättad fett är farligt till en mer nyanserad bild och den vägen är svår, mycket svår för många. Dessa experter har sina policys, anseenden, kolleger, följare osv att tänka på. Många vill inte sticka ut utanför det som är det allmänna tyckande och dagens "sanning". Jag menar att det går inte vända vår planetstora skutan så snabbt och smärtfritt 180 grader. Mänskliga samhällen fungerar inte så. Tänk på den stackaren som försökte införa handtvätt för läkare eller den som ville berätta för världen att jorden är rund. Man får slåss för sina sanningar helt enkelt.
    7 points
  13. Kroppen är ju inte en kalorimeter - det vill säga oavsett vad du kastar in kommer det att brinna och en siffra dyker upp på en display. Att använda sig av kalorier må vara enkelt men det förklarar inte hur kroppens ämnesomsättning fungerar så som @MariaF var inne på. Kroppen har inte en konstant ämnesomsättning. Den kan gå upp och ner. Om du har under en lång tid använt din kropp till att bränna glukos och lägga undan oanvänt glukos i from av fett så behöver kroppen ställa om sig till att effektivt använda fett till alla de funktionerna istället. Kroppen är återigen ingen maskin så det ta
    7 points
  14. NU har jag äntligen varit hos doktorn! Hos min vårdcentral här hemmavid. Jag var väldigt nervös innan, funderade över hur mycket man ska berätta och hur mycket man ska dölja men bestämde mig för att jag INTE ska förställa mig och låtsas att jag äter gestagen utan tog med en tub bioidentiskt progesteron att visa och förklarade att det är samma princip, man framkallar en bortfallsblödning. Doktorn kände inte till denna typ av preparat så hon remitterade mig till att göra ultraljud på livmoder och äggstockar, ironiskt nog på den klinik jag försökt få hjälp hos men som inte tar emot nybesök för kl
    7 points
  15. Men oj! Knäck dem inte!! De kan ju få hjärtsnörp!
    7 points
  16. Ägg är naturens multivitamin.
    7 points
  17. Ja det viktiga är att veta sina egna gränser och vad jag/vi vill uppnå med att leva på en viss kost. Så länge mina hälsomarkörer är bra, så kör jag min liberala LCHF. Vilket ger mig det utrymme jag behöver för en kost som uppfyller mina önskemål. Jag har hållit på länge (2009) och jag har inget som triggar mig. Mår bättre med lite mer kolhydrater 35 -50 gr och är mätt längre då.
    7 points
  18. Jag har testat P:E ett tag nu. Har hittat ett läge på mina måltider som passar mig bra. Det känns faktiskt på sätt och vis som en mix mellan GI, Dukan och LCHF. Jag har inte läst Naimans bok om P:E dieten ännu, bara lyssnat till ett antal Youtubebeskrivningar och erfarenheter från P:E kontra LCHF. Ganska enkelt att basera måltiderna på mycket protein tillsammans med lite fett och lite kolhydrater (precis som förut). Magra mejerier är okej och jag gillar mager keso och grekisk yoghurt 0% fett. Thomas de Lauer har testat att köra mer proteinrik/fettsnål kost två dagar/vecka(annars LCHF)
    7 points
  19. Man säger att man kan gå ner i vikt med vilken diet som helst men för att hålla vikten måste man hitta en livsstil som man kan fortsätta med. Betraktar man ketogen kost eller LCHF som en diet, går ner i vikt och sedan går tillbaka till sin "normala" sättet att äta på så kryper kilon tillbaka. Det var ju det resultatet man har fått förut av den kosten man åt då, varför skulle den här gången vara annorlunda? Nu vet jag inte vad du menar när du säger att med att du "vill äta mer normalt framgent". Vad är normalt för dig? Fär mig LCHF och ketogen kost plus periodisk fasta ÄR det nya normala.
    6 points
  20. Jag tror nog att vi som varit med på LCHF-resan sen 2009 och mer, sitter still i båten och betraktar nya rön med upphöjt lugn. Men vi läser och följer förstås debatten, höjer lite på ögonbrynen, sen återgår vi till vitkål-brokolymoset, köttbiten och smörskivan. Vad egenligen kan hända? Och några fler kokböcker behöver vi inte, LCHF har blivit väldigt enkelt och avslappnat. Häpp!
    6 points
  21. Hej. Du använder orden tjockboll och rundboll och jag gissar att det är med referens till din mages utseende. Vet inte om du är man eller kvinna. De första 5 kilona brukar vara vätska som inte behöver hållas i lager när man slutar med kolhydrater. Bollmagen dvs hög mage är en förstorad lever. En lever full med fett. Det fettet kommer kroppen att använda när blodsockret blir lägre och insulinet lägre vilket (insulinet) då inte längre bromsar fettförbränningen. När levern ska omsätta allt detta lagrade fett behöver den använda sina olika verktyg, vissa av dessa verktyg mäter vi vid hälsoun
    6 points
  22. Nej, lätt för nybörjare är det inte. Min inställning är: kosten måste anpassas till individen. Vissa måste vara superstrikta. Vissa mår bra genom att minska lite grann på de värsta excesserna. Sedan vad man kallar lchf... Jag skulle inte kalla bananbröd lchf. Men jag skulle inte heller säga att jag som lchf-are inte skulle äta det. Det gäller ju att hitta sina egna gränser. förhoppningsvis är bananbrödet bättre än sötlimpa. Förhoppningsvis äter man bara en skiva då och då. Troligen är det lättätet. Själv låter jag sambon baka valnötsbröd till mig vid sällsynta tillfällen, skivar upp det o
    6 points
  23. Det finns ju definitionen x gram per dag...och tumregeln 5 g/100 g, som också kan vara väldigt förvillande. Jag vet inte hur många kolhydrater det blir i ett bananbröd...men inget jag skulle föreslå för en nybörjare. När man vet vad man gör kan man ta ställning till bananer och bakverk. Om man klarar det, om man vill ha, och hur ofta man ska baka.
    6 points
  24. Fick nyligen en länk till en alternativ Kolesterolkalkylator – Kolesterolkalkylator. Upphovsmannen hänvisar en hel del till Ravnskov.
    6 points
  25. Och jag tänkte svara på frågan varför jag utsätter mig för att vara hungrig och känna mig irriterad, som jag såg i någon annan tråd. Värre effekter av fastan har jag inte. Visst känns det motigt ibland att inte få äta. Det känns väldigt motigt att ha ett BMI runt 30, också. Hjälper fastan till mot det, så står jag ut med det. Men till stor del är det gnäll, också. Tyck synd om mig!!! Irritation och dåligt humör. Nu äter jag igen; njuter av mat, glömmer lätt bort den.
    6 points
  26. Tack och lov för det! Än har jag inte hunnit kolla rapporten men jag fick mail om att den kommit. Att vara normalstörd mor i en värld där one size (doesn’t) fit all är inte heller så lätt. Finns många därute som vet vad man borde och för att inte tala om de som minsann fick lära sig äta den mat som stod på bordet när de var små (ungarna curlas ju så nu för tiden)! Men jag gör som du, och som jag alltid gjort; Reser mig, borstar av knäna och tar nya tag! Och bara för det har jag gått upp 3kg trots att jag skärpt till mig?! Tror jag svullnat upp men av vad..? Hm, får tänka lite.
    6 points
  27. Du är bäst Annika!!! Lycka till med jobbet!
    6 points
  28. Höh. Det har jag ju inte alls tänkt på. Jag har faktiskt inte märkt någon skillnad alls, så jag antar att mina fastor inte påverkar? Ska iaktta skillnaden framöver. Tack för tipset. Ny vecka, samma rutiner. Nästa vecka väntar vårens längre fasta, så går och förbereder mig mentalt för den. Väntar på den. Om jag blir jättetrött och inte kan fungera, avbryter jag ju den naturligtvis. Jag drömmer om en framtid som handlar om mera fritid och frihet. Möjlighet att påverkar rytmen i mina veckor själv. Jag äter strikt lchf, vågar påstå att jag äter ketogent största delen av tiden. Mäte
    6 points
  29. Goddag Helgen som varit har jag gjort ett test. Har inte ätit kolhydrater på 5v, ja mer än det som finns i kål och lök. I fredags drack jag 4 öl, efter det blev det popcorn, på lördag blev det en öl, och en bunke popcorn och ett par mackor. Igår tänkte jag att nu blir det inga kolhydrater, men se jo det blev det, en påse chokladgodis, och illa mådde jag efteråt. Så idag drog jag i handbromsen, det funkar inte med bröd och skit i denna kropp. I morse blev det 2 koppar kaffe, kl 7 ett ägg, och nu lunch 5 skivor fläskfilé, back on track. Det är bara inse att jag är en sockerknarkare av
    5 points
  30. Det har gått riktigt bra idag faktiskt, nog har jag haft sug, men botat det med fett. Får väl kämpa någon dag, sen är det som bortblåst igen. Öl är en svaghet, i och med att jag brygger öl själv också. Men dricker inte ofta längre, och oftast inga mängder heller.
    5 points
  31. Idag kom jag ut lite i kökslandet. Det har varit ett motstånd att gå dit; dels är våren inte min årstid vad gäller ork, dels har jag för länge sen plockat första snigeln. Hur som helst, idag fick jag grävt ner ett par bokashihinkar i en av pallkragarna. Där har jag tänkt ha kål (som kräver mycket näring) som jag inte drivit upp själv utan köper färdigt i år. I samband med det stack jag också grepen i jorden mellan jordgubbsplantorna för att lufta jorden och då blir det ofrånkomligen så att jag hittar ben. Lite småmakabert med kycklingbenen som ser ut som små fingrar medan kotlettben ser ut som
    5 points
  32. Och så har vi då tre andra perspektiv. Vikten/utseendet. Hälsan. Beroendet. Och bara detta enda ord. LCHF. Som ska täcka allt. Inte undra på att det är svårtolkat.
    5 points
  33. Nu har @The Biochemist kommit ut med ett nytt avsnitt om ketonmätning. Eftersom han inte verkar vilja göra reklam själv, hjälper jag till lite.
    5 points
  34. Viktnedgången på LCHF fortsätter inte i all evighet. Om din vikt minskar på LCHF (det fungerar dock inte alltid på alla) så kommer nedgången till slut att plana ut. Bästa sättet att sedan hålla den vikten är troligen att fortsätta med LCHF.
    5 points
  35. På ett sätt förstår jag att du är orolig att ditt Ldl kolesterol har gått upp eftersom din läkare påpekar detta. Har man testat bara det totala kolesterolet eller har man också kollat partikelstorlekar? De stora fluffiga LDL partiklarna är inte alls problematiska medan de små oxiderade kan vara det. Sedan finns det tester för inflammationsmarkörer som man kan göra. Dessutom det totala mängden kolesterol är ingen bra markör för din risk att drabbas av blodpropp, det finns bättre. Jag föreslår att du läser på om kolesterol och tar själv ställning till det innan du okritiskt följer din läkares rå
    5 points
  36. Dessvärre har nog fredag och lördags drickandet pågått under några år. Mest som avkoppling och för att det ”hörde till helgen”. Har absolut inte haft några problem alls med att utesluta alkoholen helt. Läsk har jag nästan aldrig druckit men däremot juice ibland och massor med frukt. Frukten var det jag saknade mest då jag började med LCHF.
    5 points
  37. Det är alltså norröver man ska flytta för att få relativt kortare vårdköer..? Hurra för att du kom in så pass snabbt! Nu håller vi alla tummar och tår att de hittar vägen!
    5 points
  38. Midja-höftkvot är ett bra mått som används ofta idag. <1 för män och <0,8 för kvinnor brukar man rekommendera. Som kvinna svänger dock midjemåttet en del tex beroende av menscykeln eller hur många barn man fött och då kan man mäta precis under revbenen istället, det måttet är lite stabilare. Men som vanligt är det förstås riktvärden, inga exakta tal.
    5 points
  39. Tanken är god men min utgångspunkt är att om man i sitt eget hem, strikt eller nära strikt, tillämpar LCHF, har sällsynta, små avvikelser från den dagliga kosten ingen betydelse. Mycket lätt att göra avvikelsen liten när man själv bestämmer vad man tar, inte tar och hur lite. För den som tycker sig ha svårt att någon gång ibland göra små avvikelser (riskera framtiden), kan jag möjligen förstå. Å andra sidan, när jag gjort klart i bekantskapskrets - i mitt fall under senare tre och ett halvt år efter LCHF-start - hur jag ser på kosten, ser jag inga problem. Antingen har ideerna slagit rot, ell
    5 points
  40. Just ett bra exempel på individuell variation och anpassning. För min del ger mindre andel kolhydrater mer varaktig mättnadskänsla. Därför har jag inga problem med tillfälliga avvikelser på bjudning (inget dåligt samvete) - tar bara lite mindre av det glukosbildande (potatisgratäng, liten sträng tårta etc.). Det väsentliga i LCHF ligger ju i den stadivarande kosten i hemmet. När man hör en del som säger sig ha prövat på LCHF men påstått den kosten vara omöjlig i längden, måste ha missförstått något. Vilken gurmet säger nej till de läckerher som utgör LCHF-kosten?
    5 points
  41. Det är ju egentligen så att det inte finns någon annan definition på LCHF än den Annika Dahlqvist&Co definierade för länge sen, dvs <50g kolh/dygn. Utöver det finns det rekommendationer för att komma dit och äta hälsosamt, t ex ”undvik mat med mer kolh än 5g/100g”, ät endast ovanjordgrönsaker, ”gärna ekologiskt”, ”gärna gräsbeteskött”, ”undvik spannmål” osv. I början var det vanligt att man föreslog Finnkrisp som substitut till vanligt bröd. Tror precis som Sniffe att man ser 1 port som 1 skiva och då finns utrymme för banan i degen men visst är det som du säger, det är inte lätt at
    5 points
  42. Det är inte mängden kolhydrater som är problemet utan det faktum att banan helt plötsligt har blivit LCHF. Vad kommer härnäst? Inte lätt för nybörjare att veta vad som är vad.
    5 points
  43. Ställde mig på vågen igår morse. Tyvärr glömde jag att kolla blodtrycket. Var sen hos doktorn för att ta prover inför ett läkarbesök. Har gått upp ytterligare nåt kilo och ligger nu på gränsen till högt blodtryck, 137/83. Jag som brukar ligga väldigt lågt. Ska vi gissa på att min gamla kompis stressen slagit till igen?
    5 points
  44. Vilken spännande resa du varit med om, @Annika Rane! Lycka till med nya utmaningar! Och härligt att du vill fortsätta hänga med oss här!
    5 points
  45. Jag fastar också. Jag siktar på till fredagen, men åtminstone till onsdagen. Jag kan bli så road av hur perspektiven förändras. För ett par år sen tyckte jag att det var riktigt häftigt att klara sig utan mat i 24 h. Nuförtiden tycker jag att jag egentligen inte har kommit igång ordentligt ännu då jag fastat ett dygn. Jag har alltså fastat ett dygn nu. Ikväll blir det skogspromenad med hundarna och bastu. Tidigt i säng och sova lång natt. Ändringen till sommartid ställer till sömnen för mig, så är jättetrött idag.
    5 points
  46. Dags igen. Jag berättar för mina positiva appar att jag fastar igen. 68 timmar tänker jag mig, från söndag middag till onsdag lunch. Så kan jag prata spanska med mätt mage på kursen. Ska försöka undvika suget som överfallit mig den här omgången; tror det beror på missade magnesiumtillskott. Ibland tror jag ju att tillskott ska undvikas. Svårt det där.
    5 points
  47. Lammhjärta är en sorts inälvor som jag kan rekommendera. Hjärta från en ko är ju en klump på cirka ett kilo som ska hanteras, men ett lammhjärta kan bli lagom till lunch för en person. Skär i tunna skivor, fräs upp i smör i en stekpanna tillsammans med t.ex. champinjoner och krydda väl. Serveras med exempelvis broccoli. Började äta denna delikatess när vi hade egna lamm som hemslaktades och har återupptagit vanan efter att jag hittat lammhjärta hos fårfarmare som levererar till Rekoringar.
    5 points
  48. Sedan jag skrev senast har det blivit någon slags motion (cykla och/eller promenera) alla dagar utom i måndags. Jag har tillagat kycklinglevergryta, blev även lite äpple och morot vid sidan om. Till påsk har jag tänkt göra någon glass till efterrätt. Ha det så bra!
    5 points
  49. I den bästa av världar är omgivningen förstående och kan hjälpa till att underlätta livet för personer som har NPF-svårigheter. Så ser det tyvärr inte ut. Min son fick diagnos autism förra året vid 29 års ålder. Det hade varit ännu bättre om han fått denna diagnos tidigare men symptomen var inte så glasklara. Efter ca två års NPF utredning med avbrott hit och dit så fick han sin diagnos och en enorm lättnad spred sig över honom och oss. Det tog sin tid men han fick hjälp att komma igång med ett arbete som passar. Han upplevs som gladare och helt okej med att ha sin diagnos på papper, e
    5 points
×
×
  • Skapa nytt...