Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 07/01/2021 in Posts

 1. Köttdeg? Det är köttfärs väl? Malet kött? Jag måste erkänna att jag betalar 110 SEK/kg för det jag köper. Visserligen inte i vanlig affär utan som en halv ko och då blir det alltså 110kr/kg för både oxfilé, entrecote och köttfärs (och lite annat). Just nu kan det förstås ha med tillgången att göra, att det tar längre tid för importer eller bara att man passar på, men ibland undrar jag om inte maten egentligen är för billig, dvs att den odlas eller fötts upp på sådant sätt att det är både miljö- och etiskt ovärdigt? Typ köttfabriker... Vet inte hur ni har det i Norge men i Sverige läste jag om vad det kostar en liten bonde att få vara med i typ KRAV, att få ha ett gårdsslakteri och annat sådant som gynnar det närproducerade och djurvänliga. Det är ju horribla summor!! Att det ens finns bra producenter som fortsätter?
  10 points
 2. Välkommen till forumet, @DH! Det är förstås oerhört frustrerande att stoppa upp i viktnedgången när "alla andra" lyckas så bra med LCHF/keto. Samtidigt är det tyvärr så att vi är många, många som INTE haft framgångssagor av typen som gärna basuneras ut. Av det du skriver utgår jag från att du är kvinna, i fertil ålder och med stress- eller känsloätande och att du tillämpar periodisk fasta. Innan jag börjar radda upp en massa frågor om olika saker; har du mätt ditt omfång utöver att stå på vågen? Testat med kläder du inte kunnat ha på länge t ex? Många vittnar om att vågen står still men måtten krymper. När man är överviktig är kroppen inflammerad. Man kan liksom inte vara tjock utan inflammation. Om du äter ren mat, dvs kött, fisk, fågel, ovanjordgrönsaker och fett som avocado, smör, kokosfett och olivolja, och inte färdiga såser, low carb-produkter, fröoljor (raps/solros) mm, så håller troligen din kropp på att börja läka dig. Är man tjock kan man utgå från att tarmen är inflammerad och det tar lite tid att läka. Man kan väl säga att först ska man läka/bli frisk och sen blir viktminskningen en bieffekt av det. Var sitter din övervikt? Rumpa/lår? Överarmar? Putmage/hängbuk? Det kan säga en del om du tex har hormonella problem (viktreglering är hormonell). Äter du tillräckligt, både energi och näringsmässigt de gånger du äter? Om kroppen inte får tillräckligt kommer den vilja hushålla. Kroppen vill ju ha homeostas, dvs jämvikt, och styr upp eller ner ämnesomsättningen och så behövs. Är du frusen är det ofta ett tecken på att ämnesomsättningen styrts ner. Rör du på dig? Cyklar till jobbet, promenerar eller leker med barnen? Rörelse för att bränna är rätt värdelöst men det är med i hormonregleringen. Berätta gärna lite om hur dina måltider ser ut. Äter du LCHF eller LCHP eller kanske LCLF? Mäter/väger du maten? Räknar du kolhydrater? Tänker du på mat hela tiden? Är du stressad? Sover du på nätterna? Stress (som är hormonell) är en JÄTTEBOV när det gäller vikten. Sömnbrist räknas till stress. Hoppas mina frågor kan väcka lite tankar. Återkom gärna med funderingar om du vill!
  8 points
 3. Ja äntligen regnar det och temperaturen ligger under 25 grader. Kan det bli bättre?
  7 points
 4. Forskningen går framåt! "Evolutionsantropologen Herman Pontzer menar att den som vill gå ner i vikt i första hand bör hålla koll på kosten – inte träningen. – Träning är livsviktigt för hälsan, men inte av det skäl vi tror. Du kan aldrig springa ifrån en dålig kosthållning." You cannot outrun a bad diet (låst artikel på DN)
  7 points
 5. Vad ska man med semester till? Det blir ju bara en belastning... Har ni tänkt på det? Eller så är jag bara bitter. För knappt två veckor sedan fick jag avliva hunden. Det bidrar till min sinnesstämning. Hon var halt ett tag och på torsdagen hängde benet illa. Jag tog henne till veterinären på fredagen och det visade sig att korsbandet hade gått av. Jag passade på att fråga om hennes diarré som hon haft av och till så de tog en röntgenbild på hennes mage. En tumör, stor som en apelsin i denna ganska lilla hund (17kg). Hon fick somna in, där och då. Jag har varit jättenoga med hennes mat och godis. Ändå blev det en tumör. Hjälper matkvalitet? Jag har inte semester. Funderade länge på att inte ta nån heller men nu har jag lagt in om det i september. Då är skolan igång igen och jag kan ut och springa. Om inte maken har planer för mig förstås... Typ laga klart huset. Han har fått diskbråck. Riktigt illa. Magnetröntgen visar att det kommer att bli en operation men det är 15mån väntan till ortoped. Ena benet är helt kraftlöst och det andra håller knäet på att ge upp på (säkert kompensation/överbelastning). Foten har börjat domna. Han kämpar med vikten nu för det är enda hoppet att få en operation tidigare (privat klinik som kräver BMI<35) och det är nog det enda positiva; jag har äntligen fått gehör för att det han äter är kraftigt inflammationsskapande och han ska nu försöka gå mer mot LCHP (han gillar inte fett i större mängd). Jag stoppar i mig mycket dumt nu. Mest för att... jag inte vill ha annat. Vill egentligen inte ha det heller men äter ändå (istället för att fasta i värmen, det hade ju varit bättre). Så... här sitter jag och deppar och har ont av värmen och diverse annat. Är mindre självsnäll för att jag inte äter som jag borde. Kör inte MC för jag vet inte vart jag ska åka. Barnen vill inte umgås med varann så åka ut med dem vill jag inte heller (pappa kan som sagt inte gå nåt vidare). Har ingen lust att vara social. Tack för att jag får blä:a av mig!
  7 points
 6. Så länge man får näring så räknas det nog ”bara” som fasta, inte vattenfasta som Peter är inne på. Lite party poopers nu men definitionen förringar inte på något vis nyttan med fastan. Så fastade vi förr (fast med en gnutta energi från juice och buljong). Närings- och hälsomässigt tror jag dock att benbuljong nån gång per dag under längre fasta gör större nytta än Resorb och Berocca. Båda innehåller mer tveksamma ämnen, ur ett biotillgänglighetsperspekriv, i bemärkelsen ”billig skit”. När jag fastade enligt gamla skolan (buljong, örtte och juice) för många år sen stannade viktminskningen av efter några veckor och jag gick upp det mesta rätt snabbt igen vad jag minns, men den där känslan efteråt… Den är en riktig höjdare!
  7 points
 7. Hej Louise, Som jag har uppfattat det är det, som du skriver, viktigast att hålla koll på kolhydraterna och hitta balans mellan fett och protein. Kalorierna ska du normalt inte behöva tänka så mycket på. Viktminskningen via LCHF inklusive KETO kommer via hormonpåverkan (hunger, mättnad, blodsocker) och inte via minskat kaloriintag. Lycka till!
  7 points
 8. @DRAKULLA skrev om det härom dagen i en annan tråd. Hon har haft mycket gott resultat. Den tråden kan kanske vara intressant för dig också, @Louise Pålsson? https://forum.kostdoktorn.se/topic/19765-varför-behövs-fett-i-lchf-om-man-vill-gå-ner-i/?tab=comments#comment-173508 Generellt kan man säga att kalorier är rätt oväsentliga; Vi processar mat olika beroende på var energin kommer från. Själva viktregleringen är hormonell. Först behöver vi skapa rätt förutsättningar, sedan går vikten ner. Visst vill de flesta att det ska gå fort men tyvärr är det inte så många det gör det för. Mät gärna kroppen på några ställen så kommer minskade mått kunna peppa när vågen står still.
  7 points
 9. Jag föreslår att du läser på lite PE: diet! Efter många år med LCHF och på senare tid en övervikt som jag ej blivit av med trots modifieringar och fasta av olika slag. Jag läste om PE: dieten som innebär att man fortsättningsvis äter lågkolhydrat men prioriterar proteinet och mindre fett. Man äter sig mätt på proteinrik mat alltså. Äntligen har jag lyckats gå ner i vikt som jag faktiskt inte lyckats med de senaste åren, inte ens fastan hjälpte så mycket som man gärna vill tro. Nu har jag sedan årsskiftet gått ner 11kg. Man kan även testa att varva PSMF( protein sparing modified fasting) med LCHF. Är du nyfiken på det så är det Maria Emmerich och hennes man Craig som har massor av tips om hur man gör. Lycka till!
  7 points
 10. Tillbaka på jobbet. Känns väl helt ok, även om jag nog trivs med att leva livet i en mycket långsammare takt och vara bara hemma och syssla på. Jag är en av dom som inte alls kan förstå såna som vill tillbaka på jobb, att det är svårt att vara ledig och hemma, att man måste fylla semestern med en massa aktiviteter. Jag måste också erkänna att det för mig har varit skönt då det inte ordnats, eller att man åtminstone inte förväntas delta, i olika evenemang. Jag brukar känna att jag måste vara social och göra saker tillsammans med kompisar, men att jag hellre bara skulle vara hemma. Så nu har jag njutit av att ha lov att vara hur osocial som helst Jag har börjat bra, förberett två kokta ägg till lunch idag. Det kommer att vara jättevarmt, och jag har ingen större aptit. Kalla ägg känns perfekt. Men sen i fortsättningen ska jag nog anstränga mig lite mera. Planen är att fasta 24 h en gång ni veckan, troligen torsdag-fredag. Däremellan periodisk fasta om det råkar kännas så, jag ska inte låsa mig vid ett schema, mattider, utan äta då jag är hungrig och bara då. Längre fasta i september, alltså 3-5 dagar. Strikt keto, i augusti carnivore eller carnivore över 90%. Carnivore för mig betyder att jag kryddar köttet. Jag kommer att göra levergryta med grädde också. Så jag vet inte om det egentligen får heta carnivore. Jag har ju "börjat träna igen". Har sprungit (läs: lunkat) några gånger under semestern och har också dammat av min kettlebell och provat svinga den lite. Jag har den senaste veckan varit trött, stel och lite sjuk i musklerna på ett sätt som inte är i proportion till hur mycket jag tränat. Men jag har också sovit lite knasigt under semestern. Dragit ut på kvällarna istället för att gå tidigt och sova. Även om jag sover längre på morgnarna blir jag ändå trött på ett sätt som jag inte blir ifall jag går tidigare i säng och stiger tidigare upp. Jag tolkar detta som att jag är en utpräglad morgonmänniska och inte ska flytta dygnsrytmen i någon större utsträckning. Nu ska jag ta emot första patienten efter semestern.
  6 points
 11. Nu har jag bestämt mig för att detoxa mig. Från början av augusti (efter brorsdotterns kalas) ska jag köra carnivore fyra veckor. Jag har gjort det tidigare, men bara en vecka typ. För att få eventuella effekter av det, bör man tydligen köra över två veckor åtminstone. Eftersom jag har ganska mycket hjort och lamm i frysen blir det dessutom fyra billiga veckor, vilket jag gillar.
  6 points
 12. Igår åt jag en stooor portion jordgubbar med ovispad grädde. Mycket av både bär och grädde. Idag har jag svullna ben. Är det bären, grädden eller något annat? Jag har inte ätit extra salt idag, kan det ha med svullnad att göra? Imorgon hämtar jag mina brorsbarn, de ska vara hos mig några dagar. Det betyder att jag måste äta lite annorlunda, tre gånger om dagen, tror jag. Eller så äter jag två gånger, och förklarar att jag som är vuxen kan göra så. Får känna mig för lite, vad som passar. Idag har jag ätit en gång. Igår åt jag två gånger. I förrgår åt jag en gång. Jag äter alltså ganska dåligt, jag äter inte tillräckligt. Jag vet inte hur ni har det där i väster, men här har vi det alltså j-vligt varmt. Även om jag har aptit så det räcker och blir över i vanliga fall, lider den nog lite nu. I morgon ska jag köpa sill och smetana och göra min mammas goda röra. Nu i hettan äter jag gärna kokta ägg, tänkte variera mig lite och käka sill istället för majonnäs till.
  6 points
 13. Jaha... så anmälde jag mig till lopp fast jag inte vill. Eller ja, vill och vill... Ska jag vara ärlig handlar det mer om att jag egentligen inte vågar... Så då var jag på nåt sätt tvungen att utmana det i alla fall. Tror bestämt jag har vissa masochistiska drag... Det fanns plats kvar i lilla lokala Kraftprovet - mitt i sommarvärmen ska man springa en kvarts mara, dvs 11,5 km längs branterna runt Göta Älv. Det är nåt med lopp jag inte gillar och det är nervositeten innan. Jag menar, det är ju så onödigt, jag ska ju inte vinna eller så. Inte ens försöka faktiskt. Ändå blir jag så påverkad. Sen när jag väl är igång är det ju lugnt och efteråt har jag fått en kick. Om jag tänker maffa? Knappast!
  6 points
 14. Teoretiskt, kanske. Jag är inte så säker på att kroppen är så teoretiskt lagd. För det första tror jag det är individuellt. En del kan vräka i sig fett och ändå gå ner i vikt. Andra får medvetet hålla igen. För det andra brukar vi säga att vi viktminskar med kroppen, inte mot. Att ge den mat som säger ”fettet får du bidra med själv!” uppfattar jag som att försöka tvinga kroppen För det tredje blir väl signalen till kroppen: dåliga tider, svält, håll i reserverna. Magert kött räknas nog dit. Därmed inte sagt att man ska överdriva fettet. Man får testa sig fram till vad som funkar för en själv. Och kanske variera intaget.
  6 points
 15. Eftersom detta kommer från Dr Maffetone, lägger jag det i MAF-tråden. Det handlar dock inte om träning utan om diffusa besvär som vården sällan kan ta hand om. Fibromyalgi (värk i hela kroppen), sköldkörtelproblem, tarmproblem, kronisk trötthet och nu även det som kallas lång Covid osv. Dr. Maffetone pratar livsstil, stress mm. https://philmaffetone.com/post-stress-syndrome-beyond-covid/
  5 points
 16. Jag tror inte att sen Annika slutade på DD att någon anställd på DD hänger här och läser allt som skrivs. Så jag tror att det enklaste sätet att få svar på frågan är att skriva här: https://www.dietdoctor.com/se/om/kontakta Berätta gärna vad de svarade.
  5 points
 17. Låter som en skröna...vart har du fått den uppgiften ifrån, att insulinproduktionen skulle upphöra? Det skulle innebära att om man äter strikt LCHF blir man typ 1 diabetiker. Även om du äter 0 kolhydrater så kommer kroppen fortsätta producera glykogen/glukos och du är beroende av en insulinproduktion även då...fast på en mycket lägre nivå förstås.
  5 points
 18. Jag vet inte vad jag drabbats av under min semester. Jag är inspirerad. Jag äter mycket bättre än när jag jobbar. Jag läste just hastigt något om backyard run? i den här tråden Det fick mig att jogga 20 varv min uppfart + en kort skogsväg bakom min gård. Det tog just under en timme. Jag sprang med munnen fast hela vägen. Jag kan inte ta hundarna med på tur i skogen, det är alltför varmt, men på det här viset kunde dom vara med och själva bestämma när de sprang och när de stod och glodde på mig, helt klart undrande vad meningen med det hela var. Det här gick ju lika bra som att jogga i skogen en timme. På det här viset blir det gjort även i hettan. Det är svårt för mig att motionera utan hundarna... Jag har ingen pulsklocka, så kan inte följa med pulsen. Men tänker att det får duga att springa sakta med munnen fast. Som ung, för tjugo år sedan, sprang jag 10 km på 47 min. Jag leker lite med tanken att slå det som 40plussare. Bara för att. Jag har en väninna som hänvisar till att vi blir äldre och därför måste bli fetare och i sämre skick. Jag vill motbevisa detta.
  5 points
 19. Det kan nog vara bra att till en början koncentrera sig på att dra ner på kolhydrater, speciellt om man har sug efter mat och sötsaker. Då är det ganska enkelt att hitta nya godsaker i det feta som stillar suget från kolhydrater. När man känner att man har koll på sina begär och hittar nya vanor börjar man förhoppningsvis bli slankare också. Om det inte räcker till för att nå önskad viktminskning kan det vara läge att se över fettintaget. Att känna sug och hunger kan också bero på att kroppen inte fått tillräckligt med protein. I det läget hjälper det inte att mosa på med mer fett. Protein är ju så mycket mer än kalorier och muskelbyggnad. Alla organ och hormoner behöver sitt protein. Det kan inte fettet ersätta. Naturligtvis behöver vi fett också för vitaminupptag och en massa annat men inga överdrivna mängder. Lycka till!
  5 points
 20. Jag har varit på en fårfarm och slavat en vecka. Här finns, förutom får och hundar och kattor, hästar, ankor, höns, gäss och två hängbukssvin. Jag har varit igång hela dagarna, gjort fysiskt arbete. Fast det betyder att jag rört på mig betydligt mera än vad jag gör annars i vardagen, sitter mest i en fåtölj på jobbet, har det varit avslappnande att få göra mekaniskt, fysiskt, arbete. Hönsen håller en sällskap vad man än tar sig för så man har dessutom ständig underhållning. Jag har gjort ett planerat avsteg, och igår ett oplanerat. Det fina i den här kråksången är att det inte blev något sug på. Jag har fastat periodiskt varje dag. Känns som om vikten kan ha gått neråt och jag mår bra. Även om här är såååå skönt att vara, ska det kännas bra att komma hem ikväll. Här är folk omkring en hela tiden, så jag kommer att njuta av att få vara själv.
  5 points
 21. Igår begav jag mig till staden IP där kärleken till att springa en gång föddes. Vi hade jumpa där när jag gick på gymnasiet och som ensam tjej med 31 killar fick jag välja om jag ville spela fotboll med dem eller träna själv. Jag har inte sprungit där sen 1987 trots att jag flyttade hem för 7år sen. De första varven funderade jag på hur i all sin dar 400m-varv kunde få mig att uppskatta löpning men efter ett antal varv infann sig ett lugn och det var, pulsstrul till trots, väldigt skönt. Jag gjorde alltså ett MAF-test. På riktigt. Först sprang jag med näsandning i tre varv som uppvärming. Sedan maffade jag i 5km. Som avslutning näsandades jag en kilometer till. Under sista MAF-testkilometern passerade jag min pulsgräns på 129 och slog över till gång. Trots att jag gick långsamt drev pulsen uppåt, nådde 145 innan den vände. Och då strosade jag… Det var enda gången den drev så långt men det är lite typiskt för mig. Sista varvet, som jag då sprang men näsandades, krävde puls på ca 75% av max. Kadensen låg strax över 180. Spännande. Nu har jag ett ”riktigt” MAF-test att jämföra med längre fram i min satsning mot Ultra. Min träning kommer jag dock att utföra med näsandning. (Har bollat frågan med coacherna.)
  5 points
 22. Fettets roll är att dels stötta de näringsämnen som är fettlösliga men också att hålla oss mätta. Det vi försöker utnyttja är att få i oss mindre energi (fungerande mättnadssignaler), tillräckligt med näring, hålla hormonbalansen i schack och samtidigt bli mätta. Får vi till detta tar kroppen resten av energibehovet på kroppsfettet. Kroppen strävar efter homeostas, alltså jämvikt. Någonstans finns en reglering som säger att just DU ska vara så här stor. Får kroppen för mycket energi utifrån men har rätt hormonella status, kommer den försöka styra upp ämnesomsättningen. Får kroppen för lite energi utifrån försöker den styra ner. Om den hormonella statusen är fel, tex insulinet ligger konstant högt, då blir det inlagring i fettdepåerna om tillförseln är för hög. Behövs mer energi än kroppen får utifrån och det hormonella läget är gynnsamt, hämtar kroppen fett ur depåerna. Jason Fung resonerade väldigt bra kring var den där kontrollen sker som håller reda på hur stora vi borde vara, i sin bok Fetmakoden. Vad är det som gör att vi, trots att vi äter oss ner i vikt och fortsätter på samma sätt, ändå tenderar att gå upp igen efter ett tag? Vad är det för ett kroppsminne vi har? Hur programmerar man om det? Han menar att det gör man med fasta. Titta gärna på hans böcker eller youtube-föreläsningar, han är väldigt bra! Vill du äta LCLF, vilket många vill som inte riktigt greppat hur kroppen funkar (och det säger jag inte för att vara elak utan för att hälsa är ett så mycket vidare begrepp än vikt), så sikta på magert protein och gröna blad, lök och kål.
  5 points
 23. Det som hjälpt mig från att ha väldigt mycket magsmärtor är chiapudding, L-Glutamin och periodisk fasta. Jag vet inte om det kan vara till hjälp vid just magsår men för många andra krämpor kan dessa hjälpa. L-Glutaminet använde jag bara övergående då det hindrade mig från full ketos, men det var väl värt det initialt för magen. Flera vänner har provat olika varianter och kombinationer av ovanstående med mycket goda resultat. Det är skönt att efter ett par år av konstanta problem och smärtor knappt inte känna av magen alls längre. För mig har nog den periodiska fastan gjort mest för måendet förutom LCHF. Lycka till!
  4 points
 24. Jag skulle nog också säga: ha tålamod. Fyra veckor? Om du inte fått något resultat om fyra till sex månader kan du börja fundera på att skruva på något. Mät på några ställen, som MariaF föreslår. Njut av maten, och livet (så gott det går, för jag vet inte hur du har det, men jobb och småbarn brukar bli ganska stressigt). Träna lagom, för att må bra. Var snäll mot dig själv - och då menar jag inte godis och skräpmat, men förlåt dig själv om du slirar, någon gång. Men med ”snäll” menar jag att prioritera sådant som är bra för dig.
  4 points
 25. Hoppas dropparna får igång kantarellerna igen! Här har den mesta skogen fallit offer för renrakning ("skogsbruk" kallas det visst), inte minst i och med granbarkborrens framfart (pga monokultur, kanske?) men lite gulingar har jag hittat. Tyvärr gillar svinen och grannarna också svampen, det är synd. "Ledig tid", det är ett vackert uttryck!
  4 points
 26. Vet ni den där känslan när jeansshortsen blivit lite större? När dom sitter lite lösare över baken och magen? Jag kan inte sluta känna på tyget som blivit löst där som baken blir lår. Undrar vad folk tänker när dom ser mig smeka mig själv över baken hela tiden...
  4 points
 27. https://paleoteketacademy.se/lessons/evolutionsperspektiv-pa-mat-och-halsa/ Info från Paleoteket: "Vi vill bjuda på en liten sommarpresent: 5 korta gratisföreläsningar ur vår onlinekurs AIP Masterclass. De tar endast 33 minuter av din tid, men ger dig troligtvis både nya insikter och inspiration. Efter den sista filmen hittar du en rabattkod som ger dig 1000 kronor rabatt vid köp av AIP masterclass - 12 veckor till din antiinflammatoriska kost. Koden gäller i en vecka fram till söndag 1:a augusti. Dessa teman tas upp i gratisföreläsningarna: * Evolutionsperspektiv på hälsa * Gener avgör inte din hälsa * Minskad inflammation med kosten som verktyg * Kom igång i 9 steg * AIP-masterclass - en överblick"
  4 points
 28. Det kan man för det mesta. Antar att det dessutom är lättare i värman... Det HÄR
  4 points
 29. Haha, ja, i de backarna är det svårt att maffa... Sjukt imponerad av en bekant (kvinna 40+) som sprang på 53min! Fast jag tröstar mig med att mitt tempo håller bättre när man ska långt... Bifogar en länk till en bild: https://www.vastsverige.com/visittrollhattanvanersborg/produkter/alvrummet/ Man börjar vid övre nivån vid dammen till kraftstationerna och därifrån springer man upp, ovanför där bilden är tagen. Sedan ska man ner (brant) förbi utsiktsplatsen Kopparklinten, där bilden är tagen, ner till Olidans Kraftstation (skönjer parkeringen nere till vänster i bild) och längs vattenkanten nedströms kraftverken, förbi den lilla bron som syns i bild och sen förbi alla slussar (32m i slusshöjd) och upp igen till starten. Så det är upp och ner hela tiden. Det stämmer, det fanns en sådan men jag sprang den aldrig . Numera kör man Trollhättan City Trail som delvis följer samma sträcka som Kraftprovet men är betydligt tuffare. 10,5km upp och ner längs branterna och knappt nån asfalt alls. 1041 trappsteg och brutal! Både Kraftprovet och TCT är uppmärkta permanent så de kan man springa när man vill. En annan kul grej är att man nu jobbar med att förbinda Pilgrimslederna så att man kan följa den från Göteborg, via Lilla Edet upp till Trollhättan. Nästa år bör leden ha kommit fram till Vänersborg och därmed blivit sammankopplad med Pilgrimsleden i Dalsland. Så visst finns det fina leder här!
  4 points
 30. För den som inte vill prenumerera på DN finns det en hel del att läsa på Nätet, t.ex. här: https://www.eatmovethinkpodcast.com/podcast/ep-61-weight-loss-pontzer Det verkar som om Ponzer har skrivit om det här i tio år eller så. Och han har ju rätt, men ändå fel. Han är nämligen anhängare av kalorier in-kalorier ut doktrinen. Vi lchf-are vet ju att det också spelar roll i vilken form man intar kalorierna. Om man minimerar kolhydraterna kan man ju faktiskt stoppa i sig en hel del fett- och proteinkalorier och ändå gå ner i vikt. Men detta har Ponzer inte förstått.
  4 points
 31. Så fick jag paltat mig runt Kraftprovet. Det var tungt. Inte så varmt som senaste dagarna men rätt kvalmigt. I tisdags morse provsprang jag banan fast jag började före kl.6 och näsandades hela vägen. Då kändes det lättare idag. Upplägget var så att det var flera mindre startgrupper med begränsad mängd deltagare. Eliten fick en egen grupp. Och jo, jag var nervös innan men bortsett från sista kilometern var det kul!
  4 points
 32. Tack för bra i spel allihopa!Och spännande med det nya svara, LCHP! Kapa gärna denna tråd i den riktningen, intressant! Kan förstå att det är individuellt vad man kan/bör äta och får väl våga att testa lite framöver.
  4 points
 33. Ja! Sluta med potatis, ris, pasta och bröd. Om du ska vara försiktig med proteinet eller fettet har troligen med dig som person att göra. Jag har kört med (i princip) 10-15 carbs/dag, obegränsat med fett och struntat i att räkna kalorier från nyår till påsk och gick ner runt 10 kg på det. Sen kom det nya svarta, LCHP, och jag ökade mitt proteinintag och har därefter gått ner ytterligare 6-7 kg. Men detta är hur det funkat på mig och du måste prova dig fram till en metod som fungerar för dig. Saknar f.ö. kommentarer och rapporter i detta forum om andras erfarenheter av att switcha från LCHF till LCHP. Hur många har testat? Kör hårt!
  4 points
 34. Nu öppnar gränserna, @Elin Smestad Andreassen! 5 juli närmare bestämt. Och du slipper karantän när du åker hem!
  4 points
 35. Det har gått bra med maten även efter midsommar. Det blev några jordgubbar till och så har jag ätit köpta plommon, fast de var hårda tycker jag. Egenplockade är godare, då är de söta och saftiga. Idag har det blivit ett lite större avsteg. På eftermiddagen har jag ätit 1 litet päron, 1 äpple och två kulor köpt glass. Å ena sidan äter jag knappt köpt glass nu för tiden, utan är jag hemma gör jag egen glass i glassmaskin som är lagom söt. Såhär i efterhand hade det nog räckt med en kula glass av den ena sorten som var jättegod. Men men, jag har haft en jättetrevlig dag. Träffade en av mina bästa kompisar och har cyklat runt i stan, uppmätt med distansen.se blev det ca 9.8 km på cykel, så nästan en mil, och så har jag gått lite utöver det. Jag tycker att det har varit jobbigt med shoppingsug senaste veckan, då jag triggas av nedsatta priser. Edit: Glass är lugnt att äta, för den får jag inget ha-mer-begär av. Utan jag är nöjd med det som jag serveras. Det blir jag inte med tårta, bullar och andra bakverk. Edit 2: Nu glömde jag nästan. På midsommarafton och midsommardagen blev det färskpotatis. Någon dyr, obesprutad (ekologisk?) och lokalproducerad sort, sortnamnet var angivet.
  4 points
 36. Artikeln är låst, synd. Filip Larsen har skrivit en del bra om träning. Det är nog sunt att känna till risker med överträning men min gissning (utan att då läst artikeln) är att riskerna för sjukdom pga underträning är större... Träning är stress för kroppen och tillsammans med andra stressorer, tex oro eller för mycket att göra, fås ett svar i kroppen som ser likadant ut. Alltså, den fysiologiska reaktionen tar inte hänsyn till varifrån stressen kommer. Man kan nå fram till väggen på många sätt. Resultatet är detsamma. "Min kompis" Maffetone skriver mycket om detta.
  4 points
 37. Norska löner är höga, matpriserna följer löneindex
  4 points
 38. Det finns mycket att säga om viktminskning och det finns mycket information att hämta för att man ska verkligen förstå hur viktminskningen i FETTvikt går till. Läs på så mycket du bara kan om keto, lågkolhydratkost, periodisk fasta. Det håller motivationen uppe och ger kunskap och förståelse eftersom det tar tid att gå ner i vikt om man vill äta varje dag. 4 veckor är en mycket kort tid för att dra några slutsatser. Den första veckan var det nog främst vatten som försvann eftersom kolhydrater - stärkelse - håller kvar vätska i kroppen ungefär som redning gör det i en sås. Viktminskning är främst hormonell som MariaF har redan nämnt. Du kan ha nytta av att förstå hur till ex hormonet insulin påverkar fettinlagring. Om du använder periodisk fasta så är det viktigt att man under tiden man fastar inte heller dricker något som kan höja insulin. Du vill att kunna under dina fastetimmar förbränna så mycket fett du bara kan och låg insulin hjälper till med detta samt lågintensiv träning som promenader. Inflammation kan hindra dig från att gå ner i vikt så det kan vara viktigt att undersöka vilken mat som kan vara inflammatorisk för dig. Använd annat än vågen för att mäta dina framsteg = trånga kläder, bilder, måttband. Småätande kan hindra viktnedgången även om du äter bara saker som är godkända inom LCHF ramarna. Matens kvalitet är också viktig. Vi vill ju gå ner i vikt och fortfarande ha en god hälsa. Se till att äta näringsrik och näringstät mat. Kalorier är inte så viktiga men näring är ALLT för hälsan.
  3 points
 39. Jag tänker att det är viktigt att ha tålamod. Det låter som du äter otroligt mycket bättre nu än innan? Om du kan tänka dig att i huvudsak fortsätta att äta som du gör nu för resten av livet? Så kommer nog resultaten förr eller senare. Om du rör dig väldigt lite? Skulle jag rekommendera åtminstone promenader, typ 1-2 timmar om dagen. Man kan ju passa på att lyssna på någon bok eller podcast under den tiden. Sen så kan man testa något faste-schema om man inte får något resultat på flera månader... men ge det tid. Om du inte gjort "utmaningen" kan det vara bra att göra för att få en känsla för om man äter "rätt". https://www.dietdoctor.com/se/lchf/kom-igang
  3 points
 40. Många tror att det är bara att vräka i sig fet med LCHF och jag var en av dom, men om du ska gå ner i vikt. så rekommenderar jag att bara använda fet i lagom mängd när du lagar mat och prova att hoppa över frukost om det funkar för dig. Sen var jag en av dom som trodde att man ska äta sig proppmätt varje gång man äter, det funkar inte häller för mig. Fet mättar inte, men protein gör det samt bra grönsaker som vitkål/spenat/blomkålsris. Så försök hitta en bra balans i din kost.
  3 points
 41. Nej, det kan jag inte direkt påstå… Det är lite konstigt men Dr Maffetone pratar ofta om att stress i olika former påverkar, därför är jag rätt säker på att svaret ligger där. Klimakteriet (kemisk stress), känslor (kemisk stress), dålig hållning (biomekanisk stress) och bristande löpteknik (biomekanisk stress). Nu försöker jag fokusera på bred front; posturalt, styrka mm OCH jag har till slut bestämt mig för att ta några av ickespringpassen till yoga! (Den du, @Angelico ! Det kanske blir ordning på mig till slut… ). Får se hur långt det tar mig. Har börjat drömma om löparsemester (bil som kör resväskan mellan olika orter medan jag springer 4-7mil sisådär varannan dag… England lockar liksom Färöarna.)
  3 points
 42. Njae, ibland blir det så men inte regelbundet (jag definierar det som minst 15tim mellan två mål). Jag småäter ju en hel del.
  3 points
 43. Den är jättebra! Jag kör mest med gummikudden men använder den på i princip hela kroppen. Lymfkörtlarna i armhålan/runt brösten. Muskelfästen. Under fötterna. Käkarna. Inte allt alltid men jag är väldigt nöjd. Just nu är det 20% rabatt på den såg jag.
  3 points
 44. Lika illa här borta... Inte så man vill äta nåt rejält inte. Konstigt nog går det alltid att småäta?
  3 points
 45. Personligen tycker jag att 6 veckor låter väldigt länge för en vattenfasta. Men kul att du upplever bra resultat! Men det kanske inte är någon ren vattenfasta? Tex resorb innehåller väl en del socker? Jag skulle nog försöka få i mig en del proteiner också för att minska förlust av bland annat muskelmassa.
  3 points
 46. Är ny och försöker äta enligt keto för att gå ned i vikt och sedan bibehålla vikten. Är det viktigast att framför allt hålla superkoll på kolhydraterna? Och hitta balans mellan fett och protein som totalt sett innebär ett lågt kaloriintag men att på längre sikt försiktigt skruva upp fett och protein (när jag känner mig nöjd med vikten) men fortsatt vara noga med kolhydrater? Vad är viktigast (efter kolhydraterna) att vara försiktig med? Protein? jag har uppfattat att periodisk fasta är att rekommendera, även på lång sikt. Stämmer det?
  3 points
 47. Det handlar alltså om HIIT, vilken himla tur att det inte var MAF!
  3 points
 48. Nu börjar det bli snurrigt. Dagens industri skriver att Frankrike oroar sig för en 4e våg av smittspridning och skyller på deltavarianten och långsam vaccination. Frankrike varnar för fjärde coronavåg (di.se) I en annan tidning skriver de att vaccinerade atleter fortsätter testa positivt. Why Vaccinated Athletes Are Testing Positive for Coronavirus - WSJ Vaccines are very effective at preventing death and severe illness from the disease—but they’re not foolproof in preventing infection. Alltså spelar vaccinering ingen roll för infektion, infekterad blir man oavsett och alltså borde det vara ointressant att mäta smittspridning, den kommer att fortsätta, tydligen oavsett.
  3 points
 49. "En ny svensk studie visar att höga mängder högintensiv intervallträning leder till sämre blodsockerreglering och förmåga hos kroppens celler att producera energi." Då fortsätter jag som hittills. Lagom är bäst!
  3 points
 50. Det här ska på grillen i eftermiddag. Kassler. Som heter något annat i Sverige. Champinjoner med bacon och vitlöksost och rostad lök till. Det får duga. Till morgonmål åt jag gårdagens grillade kycklinglårfiler. Och kaffe. Njuter så av att inte ha bråttom, utan kan göra mat i lugn och ro, grilla ute. Det är lätt och blir gott.
  3 points
×
×
 • Create New...