Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2020-10-21 i Inlägg

  1. Vi har ju diskuterat det mesta av detta tidigare. Min övertygelse att viktreglering är hormonell kommer sig just av att jag äter vida fler kalorier än jag "borde" under dessa stressperioder, men eftersom jag håller mig till LCHF-vänlig mat så är jag hyfsat viktstabil. Ibland, som jag nämnt ovan, samlar jag vätska som jag ändå tappar ganska snart. Trots min dagliga 86%-iga chokladkaka ligger jag sannolikt under eller nära 50g kolhydrater/dag. När jag räknat brukar jag ligga runt 30-35g kolh./dag (utan choklad). Choklad innehåller teobromin, ett centralstimulerande och toxiskt ämne, som lugnar. Likt koffein (som det är släkt med) kan därmed choklad användas som självmedicinering. Det kan kolhydrater också som vi vet, men då påverkas vikten desto mer på de flesta. Fett kan förresten också fungera som självmedicinering. Om man har vissa typer av sug, är det lika svårt bortse från på LCHF som på vilken annan kosthållning som helst. Det som försvinner är sötsuget som kommer sig av blodsockersvängningar (typ efter paltkoman). Det kan vara viktigt att förstå. Man kan äta fast man är mätt så man spricker. Men också, som du säger, hamna i att äta för lite och det är inte heller bra. Det gäller att lära känna sig själv. Har man ett avspänt förhållande till mat tror jag man lätt hamnar i för lite, men använder man mat som stress- eller känslohantering, då blir det lätt åt andra hållet.
    3 points
  2. Jag undrar lite över att landa mitt under foten ... jag har fattat det som att man ska landa på framfoten (dock inte tårna)? Det lär dröja ett tag innan jag kommer igång ... precis som du säger måste man nog vänja vaden ... sen får vi se om hälsenan fortsätter trilskas... tänkte dock försöka gå en del med dem....
    3 points
  3. 1 bild säger mer än 1000 ord och 2 bilder blir mycket informativt... Ser sköna ut! Välkommen hem till mörkret och kylan som nu bara ska vara i 6 månader!
    2 points
  4. Detta är inte helt oväntat men samtidigt lite skrämmande för folkhälsan efter man läst Ann fernholms inlägg. Så mycket är havredrycken värd – ökat med 72 procent på två år "Havredryckernas plats på butikshyllorna och kaféerna fortsätter bara att växa. Nya siffror från Nielsen visar att sedan 2018 har försäljningen ökat med 72 procent för att idag uppgå till 594 miljoner kronor."
    2 points
  5. @qwy låt oss komma överens om att vi inte är överens. Om man är en aning cynisk så är världen redan överbefolkad. Man väljer vilka argument man lyssnar till. Jag har märkt att man säljer veganism med snyftargument som riktar sig ofta till barn och unga vuxna som vill rädda Bambi utan att förstå att genom att rädda Bambi kommer hela arten att utrotas och flera arter därtill. Jag har också märkt att många gånger har vuxna abdikerat och låter sina barn bli veganer. Är det på grund av ointresse eller kunskapsbrist eller en ovilja att axla den vuxna rollen? Matens kvalité och näringsinnehåll lägger grunden för det psykiska och fysiska måendet, livskvalitén samt hur man presterar i skolan och på jobbet. Vill man fortsätta på sin bana av att äta växtbaserad så får man så småningom ta konsekvenserna av näringsbrister och sjukdom helt baserat på hur rabiat man är i sin övertygelse och vilka genetiska svagheter man har. Det är kanske så det naturliga urvalet ser ut i den moderna samhället. Istället för oförmåga att springa och gömma sig undan en sabeltandad tiger har vissa oförmåga att skilja marknadsföringslögner från riktig vetenskap och torskar dit. Tyvärr har många veganer blivit riktigt sjuka av sin övertygelse samt fört vidare detta till sina barn. Jag tycker det är tragiskt men man kan inte rädda alla.
    1 point
  6. Innan jag för egen del, efter bortåt 500 timmars studietid (videor via kostdoktorns alla underbara, äkta forskare på kostområdet och sidoområden med kostsamband) var jag beredd att växla över till LCHF. En mycket viktig del av mina förberedelser före LCHF-start (september månad 2017), låg i att via forumet följa upp rader av trådar bl.a. liknande denna och samla råd. Trådar som genom olika vinklar och medlemmarnas erfarenheter pekade på de rader av problem som jag kunde förvänta mig. Din tråd MariaF (nu åter aktuell) startades ungefär samtidigt med att jag listade mig på forumet. Den visar att det ibland kan uppstå problem, när vissa sug kommer upp som kan vara svåra att motstå. En sak var klar före min LCHF-start - för att lyckas gällde det att gå in för LCHF i varje detalj och bortse från mat- och sötsug. Svårigheterna som jag räknade med, genom allt som berättats på forumet, visade sig dock utebli. OK, jag var stenhård och när jag slog näven i bordet inför kostväxlingen, var jag verkligen tänd på att genomföra projektet i detalj. Ingen möda lämnades ospard - inga mer praliner, inga sötade drycker, ingen brödsäd och hela raden av mat utanför LCHF-normen borta - glaset rödvin till köttet eller vitt till fisken ville jag dock inte försaka (verkar bara ha deltagit i att höja HDL-andelen). Werlabsdata före och efter LCHF-start visade att alla data snabbt förändades till det bättre - min diabetes 2 en saga blott med de viktigaste parametrarna i suverän ordning, långtidssockret och fastesockret klart under diabetesgränsen och kort därefter kunde jag sätta ut blodtrycksmedicin och inte minst statinerna. Utan statiner är mina triglycerider nu klart under idealgränsen och lipidprofilen perfekt med HDL=1,4 (före LCHF = 0,9), även om socialstyrelsen inte är överens med mig och oss på forumet om LDL-data (mellan 5 och 6) - ideala att luta sig mot vid Covid-19 - men de på socialstyrelsen anställda kommer inte att hinna förstå, förrän de pensionerats. Eftersom jag slipper typiskt kvinnliga problem, måste jag påpeka, för den som är på väg mot LCHF, kan det verkligen fungera utan problem, vilket jag haft förmånen att konstatera och att detta gäller även oss s.k. äldre - äldre. För någon med LCHF-ambitioner (finns många sådana som kikar på forumet utan att vara medlem - 10-20 gånger fler än andelelen medlemmar inne), bör jag påpeka att min tidigare s.k. "karaktär" tidigare inte hindrat mig från att tömma en kartong ALLADIN på en eller två kvällar. Nu har jag utan minsta problem inte smakat en enda pralin på tre år. Mörk choklad i lagom mängd, som förr kändes bitter, har jag inte längre problem med. Om jag haft tur eller att min gamla kropp kanske längtat efter jägarkosten, efter 10 000 års symbolisk väntan är svårt att veta. Vad som hänt min kropp är däremot tveklöst att uppfatta som ett naturens under. Ingen minsta tendens till gikt, sura uppstötninger, högt blodtryck etc.. I många avseenden i kondition trettio år tillbaka i tiden (tidigare form för höjdhopp dock "något" förminskad). Det enda lilla problemet (kanske har det med datorskärmens funktion att göra - dess belysning, som vi talat om, håller vakenheten på topp), är att kroppen får svårt att förstå att klockan närmat sig tre och att någon i min ålder borde vara inbäddad många timmar dessförinnan. Å andra sidan somnar jag nästan direkt när skallen kommer i kontakt med kudden. Som jag funderade över i en annan tråd, kan det möjligen vara så att den vertikala ställningen vid datorn låter restprodukterna i hjärnan rensas bort tillräckligt för att kroppen kan nöja sig med 5-6 timmars sömn för att nå optimal effekt. Sammanfattat: Även den med tveksam karaktär och oavsett åldern kan, efter noggranna förberedelser som leder till förståelse om kroppens behov resp. genom råd via kostdoktorns fina forum, nå bra resultat efter växling till LCHF. P.S. Vad gäller att hålla vikten, förefaller mig faktiskt svårare att hålla den tillräckligt hög, inte motsatsen. Det blir en vana att övervinna mättnaden - alltså att äta lite mer än mättnaden säger vara tillräckligt. Jag sätter dock gränsen en bra bit under proppmätt. Jag har under tre år därför kunnat hålla min trivselvikt i det närmaste konstant, utan att någonsin behöva känna hunger under min dagliga 17-timmarsfasta. En frågeställning som jag ännu inte fått besvarad, är om verkan av LCHF möjligen kan förefalla mer utpräglad på äldre människor än yngre, genom den större kontrastverkan? Någon som vet/hört?
    1 point
  7. I lördags kl.14 började VM i Backyard Ultra. Ett backyard är en bana på 6706m som påbörjas varje timme dygnet runt tills det bara är en person kvar. I år sprang man i respektive land så det blev både SM och VM på en gång vilket innebar att för att laget skulle vara kvar internationellt, måste minst två löpare vara igång nationellt. Sverige kom på 4:e plats efter Mexico (vinnaren sprang i sandaler), USA och vinnarna Belgien. Hur i hela friden klarar man att springa i princip non-stop i 55 tim i Älvdalen i mitten av oktober? En sträcka på 368,8km..!! Och hur klarar man att springa SJUTTIOFEM varv och därmed 502,9km..?!! (Belgien) Dygnet runt. Ingen sömn. Ont överallt. Det som är så oerhört fascinerande är genus- och åldersperspektivet. Det brukar ju alltid finnas en dam- och en herrklass. Ofta uppdelade i åldersgrupper. Här sprang alla tillsammans. I Sverige kom en tjej (35år) tvåa (med 54 varv) och en kille etta (39år) men i USA vann en tjej, (35år). De två sista Belgarna var män; vinnaren är 30år, tvåan 45år. Människokroppen är fantastisk!
    1 point
  8. Hur många nystarter har jag gjort i denna tråd egentligen..? Nu är det dags igen! Fast nej, LCHF har jag aldrig lämnat men Tuggatugga-Monstret har haft mig rejält i sitt grepp länge (snott namnet från Effie). Bästa stresshanteringen... I lördags bestämde jag mig för att slopa chokladen jag ett tag ätit som andra äter knäckemackor och att bara äta tre gånger om dagen. Funderade på nytag på ALP men just nu får det räcka med 3ggr/dag. Synd att säga att det går bra... men det går i alla fall. Det gäller att hålla sig sysselsatt och att sitta vid datorn är inte bästa sättet men det är ju där jag jobbar. Igår festade jag med Birgitta Höglunds räksallad (internets bästa recept) och grönsallad till lunch. Lite jobbigt att skala alla räkor (vägrar köpa färdigskalat) men åh, så väl värt det! Idag har jag varit på utv.samtal för båda barnen och det går riktigt bra för dem båda, utifrån sina respektive förutsättningar. Hoppas kunna ta med mig stoltheten och glädjen och påverka det jag kallar min ätstörning till det bättre.
    1 point
  9. Jag värmer ofta någon köttgryta eller benbuljong med kött och grönt till frukost. Äter inte lunch på jobbet utan middag sedan när jag kommer hem.
    1 point
  10. Gör egen aioli/majonnäs tillsätt den krydda du tål. Smör med olika kryddnigar. Fetaost och cremefraiche, salt och peppar. Om du vill ha den tunnare spä med lite grädde eller vatten.
    1 point
  11. Hej Arnc, Det var inte mycket vi fick utrymme att jobba med här .. Jag vill veta mer. När du säger "allergisk" vad menar du då, beskriv symptomen? Vad är det för såser du gör som innehåller lök, vitlök, gräslök etc? Vad är ditt problem med ägg ? Jag har ätit biffrukostar i sommar med mkt smör. Snabbt smidigt gott. Man kan steka lite svamp till + avokado + ost. Nötter är man lika bra utan 😉
    1 point
  12. Det är väl inte ett jätteproblem egentligen? Fortsätt äta som du gör men öka dina portionsstorlekar en aning. Om du förut åt dig precis "ohungrig", så äter du nu tills du känner en lite tydligare mättnad. Det tar förövrigt ca 6 månader för en kropp att bli stabil i en ny vikt, eller att acceptera den nya vikten som så kallad trivselvikt. Innan dess är det mer svajigt. För de flesta som kör lågkolhydratkost brukar detta sköta sig självt och man behöver inte tänka på saken. Men såklart inte för alla. Då kan det vara hjälpsamt att kanske logga maten i några veckor med ngn app, bara för att få en idé vad som är för lite/lagom med mat samt hur mycket fett, protein och kolhydrater man egentligen äter. Nu vet jag inte ditt kön, men att vara på gränsen till undervikt utifrån BMI under en period är knappast skadligt om man är man/kille. Absolut inget problem om man också är pigg och stark nog att simma och springa en massa. Det säger ju heller inget om din fettprocent. Däremot som fertil kvinna/tjej så ska man absolut passa sig för att bli för smal.
    1 point
  13. Finns egentligen bara en väg - öka energiintaget genom ata lite mer. Framför allt kika på fettintaget, där ligger energin. Har du räknat på energin i maten någon gång? Har du mätt upp ketosnivån? Dricker du mycket?
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...