Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-11-15 i Inlägg

 1. 8 points
  Jag funderar på att köra en uppföljningsvattenfasta. Lite kortare än den förra, typ lördag kväll - tisdag lunch för att försöka behålla lite av effekten av den längre jag avslutade för ungefär 10 dagar sedan. Förhoppningsvis blir då dag 2-3 inte lika jobbiga som sist, vi får se.
 2. 7 points
  Träning är stämningshöjande, tack och lov! Fy sjutton vilken pissig dag! Dagsljuset trängde helt enkelt inte igenom molnbarriären som låg så lågt att jag sprang som i en dimma hela vägen. Solen jag lapade på min semester för bara en vecka sen är som borta men efter att ha tvingat mig ut på en runda känner jag mig i alla fall aningen gladare. Palta sig iväg är det svåra...
 3. 7 points
  Det varierar beroende på märke och sort. Men kommersiella pesticider generellt är utformade så att inte ska "sköljas bort" från plantan när det t.ex regnar eller när man vattnar, så de beter sig som klister som klibbar fast. De starkaste medlen till och med penetrerar själva skalet och tränger in i fruktens kött. Vissa frukter har heller ingen skyddande skal t.ex jordgubbar, så giftet går rätt in. Att skölja tar verkligen inte bort alla giftrester tyvärr. Har läst någonstans att man får bort mer om man låter grönsaker ligga i vinäger/ättika, som ska lösa upp giftresterna. Kan ju vara värt att testa om man äter mycket importerat frukt och grönt? Men ingen aning hur mycket man får bort. Att ta bort skalet hjälper ju också till viss del, eftersom mycket sitter där. Sen beror det också på hur de använt bekämpningsmedel, t.ex om det bara är själva grönsaksblasten som besprutas, så kan det vara så låga värden att det inte ens går att mäta. Om det är själva frukten som duschats i kemikalier och andra sidan, så är det inte fullt så kul.
 4. 6 points
  Nu vet jag inte vad det här var för recept. Jag har testat något recept för länge sedan, med fiberhusk i. Smeten fick med milt våld övertalas att bli platt pannkaka, men jag vill minnas jag var ganska nöjd med resultatet. Det var inte omelett. Receptet hittade jag på kolhydrater ifokus; inlägget hette pannkaksmetoden eller pannkaksdieten tror jag. Det var som sagt länge sedan. Jag brukar undvara substitut.
 5. 6 points
  Jag brukar fylla dem med ost, skinka, grönsaker och liknande. Blir kanske mer som crepes egentligen. Gott blir det i alla fall!
 6. 6 points
  Det är kanske så att du är fullärd inom dessa ämnen Maria? Det är nog time att step up a little to ett nytt ämne.... För min egen del så är jag helt uppslukad av detox sedan en tid. Har läst och lyssnat på en massa om tungmetaller, parasiter, chelatorer, binders, Infraröd bastu, Niacinflush, Weightlossresistant(Viktnedgångsresistens?) p.g.a. att gifter lagras i fettcellerna. Jag har köpt mig en infraröd bastu i form av ett portabelt tält som ser ut som en korsning mellan en rymdfarkost och en för stor täckjacka, haha🤣. Jag svettas ut massor och blir skönt lugn(far infrared). Jag gillar den! Har nu även riktat in mig på near infrared och köpt hem lampor och tillbehör för att meka ihop en egen på 1000w(4x250w). De som säljs i Sverige är få, låg watt och förhållandevis dyra. Maken ska hjälpa till med det elektriska när han kan slita sig från bygget av den finska saunan i källaren. Det växer fram ett spa i källaren för alla😅.
 7. 6 points
 8. 5 points
  Då kanske det är dags att lära sig att odla groddar.
 9. 5 points
  Jag har legat på ca 7 till 8 i totalkolesterol väldigt länge. Men höga Hdl och låga triglycerider. Visst har de försökt få mig att statiner och trombyl. Men jag har bestämt tackat nej. Bara sagt att jag är av annan uppfattning, vilket de nöjt dig med. Alla andra kvoter är så bra de kan vara för en 65 åring. Hör till Västerbottens läns landsting.
 10. 5 points
  Jag håller med TS om att det mesta blir omelettigt. I min tidiga LCHF-karriär skulle jag göra "Pizza-muffins" och det var i princip en omelett med oreganosmak i muffinsform... Vilken besvikelse... Om man inte är väldigt strikt men ändå vill vara spannmålsfri kan jag rekommendera att tillsätta lite bovetemjöl till smeten för att få mer pannkaksstruktur.
 11. 5 points
  Men där tänker jag att skillnaden ligger i att evolutionen hjälpt oss utveckla skydd/utrensningsmekanismer för att klara dessa. Glyfosat och sånt är lite för modernt.
 12. 4 points
  Haha, mitt gamla jag hade säkert gjort det Det blev äggröra med bacon etc
 13. 4 points
  PeterB: Senast jag tog ett (tillförlitligt) kolesterolvärde var för tio år sedan på 50-årskollen, och då kommenterades mitt höga värde (6,45). Jag hoppas på ett lägre värde den här gången, och som du säger är ju "ett vinnande koncept" ett mycket bra argument. Men artiklar om kolesterol, har jag många i mitt arkiv. Men tack för ett bra tips 😀 Annika Rane: såklart att det finns information på DietDoctor, jag kollar genast in den. Tack för påminnelsen! 👍
 14. 4 points
  För övrigt tycker jag att man visst kan göra goda LCHF-pannkakor. Om man har mycket socker och sylt på dem? 😉
 15. 4 points
  Det är värre än så.. dvs de mesta vegetabilier innehåller egna bekämpningsmedel, främst mot svamp och bakterier men oxå mot att djur skall äta upp deras avkomma! Iallafall, vi har utvecklats som djurart lite bredvid grönsakerna, dvs vi har utvecklat tollerans mot deras försvar från att bli uppätna! Det om detta och kampen mellan olika arter för sin överlevnad! Det som sprutas mest emot är svamp i stora grönsaksodlingar.. IE.. mögelsvampar/litta sådana.. främst bladiga sådana! Dvs man besprutar olika sorters grönsaker med olika medel.. lite beroende på vilken del vi vill äta! Och så pågår det forskning/utveckling av nya sorters grönsaker/rotfrukter.. ofta då går det ut på att slippa bespruta med dyra kemikalier.. dvs att växterna själva skall kunna producera dessa.. win-win, billigt för odlaren/billigt för konsumenten.. lite sämre för lever och njure! Iallafall så efter lyckade försök så fick man fram en sorts potatis som fick namnet Magnum Bonum.. lite nästan ekologiskt/väldigt lite besprutning/god motståndskraft mot bladmögel samt nematoder! Man fick införa saluförbud för den potatisen iomed att den innehöll på tok för höga halter Solanin, vilket skyddar den kemiskt, men gör den otjänlig som människoföda!
 16. 4 points
  Spännande tips med bondböna... jag lovar att åtekomma när jag provat 🙂 Tack 🙂
 17. 3 points
  Grattis till dina fina resultat. Du skriver: "En dag på grund av lite problem och att tröstätning alltid varit min trygghet så åt jag pizza, ungefär en halv... men! konsekvenserna av det har gjort att jag kommer tänka igenom det flera gånger innan jag faller i kolhydratkoma igen magknipen och magsmärtorna var fruktansvärda." Som jag brukar säga; En av de stora fördelarna med LCHF är att man blir glutenfri av bara farten. Grattis till det också. Att du reagerar på det sättet på pizza (och skulle jag gissa all annan glutenmjölsmat) kommer att hjälpa dig enormt att inte ramla fel.
 18. 3 points
  Tyvärr så planerade inte vår skapare för alla dagens kemikalier, tungmetaller och luftföroreningar mm. så våra reningsorgan sliter arslet av sig för att ta hand om det så gott det går men det är i princip omöjligt att ta hand om allt så då lagrar kroppen svårhanterligt material i fettcellerna. För den som har sett celluliter någon gång(kanske på bild) kan föreställa sig hur ett exempel på ett sådant fettlager med toxiner ser ut. Det finns dock sätt att hjälpa kroppen med reningen även om det är ett livslångt underhållsarbete om man vill hålla sig frisk. Ekologiskt och LCHF är en bra grund men det räcker tyvärr inte för att stå emot luftföroreningar, plaster mm........Det bästa är att hjälpa reningsorganen innan det börjar krångla. Då kan vi undvika många sjukdomar.
 19. 3 points
  Kan man inte ta en äggplanta istället för en Aubergine. 😉 Nä...Avokado är nog en så unik frukt att det knappast går att ersätta man får bara gilla läget, tyvärr. Jag googlade lite snabbt och hittade detta... https://www.land.se/mat-dryck/bondbona-som-alternativ-till-avokado/ .. men jag har svårt att tro att det är något som ens i närheten påminner om avokado.
 20. 2 points
  Hur många bryr sig om viktiga kvoten TG/HDL?
 21. 2 points
  Har du testat dina kolesterolvärden förut? Jag tänker att om de ser OK ut (tror att de fokuserar på LDL eller ApoB) ... så är det enkelt ... då är det väl bara att säga att det är dumt att ändra på ett vinnande koncept, säg det självklara att människor reagerar olika på vad det man äter och du verkar reagera bra på den kostsammansättning som du har men att du gärna följer upp det i framtida kontroller. Om du har höga kolesterolvärden då blir det knepigare att övertyga dem skulle jag tro. 😉 Men om övriga markörer ser bra ut typ triglycerider, CRP och blodtryck så kanske man kan komma överrens om att det i alla fall inte är någon ko på isen. Lycka till.
 22. 2 points
  NU är filmen kommenterad och en översättning finns: https://www.dietdoctor.com/se/recension-av-filmen-the-game-changers-borde-alla-vara-veganer
 23. 2 points
 24. 2 points
 25. 2 points
  Det beror ju helt på vilket recept man använder och det finns massor för kolhydratsnåla pannkakor. Men om man bara använder ägg, fiberhusk och mejerier t.ex färskost, så självklart smakar det äggstanning, för det är ju vad man lagat. Det krävs ett mjöl och liksom mer än någon matsked, för att det ska bli mer åt pannkakehållet. Jag tycker pannkakor gjorda på rejält med mandelmjöl blir godast, även om det tyvärr är en hel del omega 6 och kolisar i mandel, så inget man vill kalasa på dagligen. Men gott blir det. Något som också smakar riktigt bra är pannkakor gjorda på kikärtor/kikärtsmjöl. Om man inte bryr sig om halvfabrikat, så kan man också göra "pannkakorna" med en skopa vassleproteinpulver, så blir det mindre som omelett och fortfarande extremt lite kolhydrater. Tar man för mycket blir det som en skosula dock.
 26. 2 points
  Har precis läst en lite märklig bok vid namn Växtparadoxen, av Steven Gundry. Jag vet inte varifrån jag fick idén att läsa den. Irriterande amerikansk. Med vilket jag menar 1) mångordig; jag tror de får betalt per ord. 2) förklarar som om läsaren vore tre år; varvat med rena obegripligheter. 3) massvis med exempel på människor som varit såååå sjuka, men övergått till hans diet och genast blivit friska. 4) Massvis med amerikanska exempel, på mat och djuruppfödning m.m. Översättningskonstigheter. Ät max 1,18 dl nötkött. LCHF-dieter, som Atkins, med mycket kött, mycket protein och olika faser. (om nu "LCHF-dieter" var översättning eller författarens benämning vet jag inte; jag läste den på svenska) Den innehåller mycket om lektiner, att växter gör allt vad de kan för att växtrovdjuren inte ska äta upp dem (eller åtminstone deras frön). Inget nytt i det. (fast mycket var ätligt om man tog bort lektinerna. Inget fullkorn, surdegsjäst bröd, tryckkokning av bönor...) Den innehåller mycket om tarmfloran också. Att man ska undvika sådant som mänskligheten inte har ätit i alla tider; ja, det känns också rätt (spannmål, tomater och liknande). Att fasta, att få tillräckligt med vitaminer och mineraler; ja D3 utan K2 var väl inte helt förtroendeingivande. Att begränsa protein - ja, man ska ju inte överdriva proteinätandet. Men han hävdar dels att man klarar sig bra på 25 g om dagen, dels att animaliskt protein är skadligt, pga något han kallar Neu5Gc, och det kan jag inte bedöma alls. Sedan tycker han att Quorn är helt ok, och då börjar ju jag dra öronen åt mig. Och det går ju så bra att få i sig protein från gröna blad, se bara på gorillan! (mina öron är väldigt åtdragna nu...) Så det mesta i boken följer jag nog redan. Någon annan som läst den? Någon som har tankar om detta?
 27. 2 points
  Precis där ser du en del av den effekten. Först bunkrar kroppen upp AcAc medan BHB är ganska konstant. Sedan öppnas dammluckorna och BHB sticker iväg och AcAc (vattnet i dammen) sjunker. Det är lite svårt att jämföra mellan olika personer eftersom man blåser lite olika. Men jag har sett värden som lägst på 30 ppm och högst 200ppm. Framförallt ser man hur AcAc värdet går ned vid upprepad fasta eller perioder av keto diet.
 28. 2 points
  Idag försökte jag fånga Kemistens dammlucka: 1118 kl 08.00 BHB 1,5 mmol/L AcAc 61 P-Glukos 6,2 mmol/L 1118 kl 19.00 BHB 2,4 mmol/L AcAc 42 P-Glukos 4,9 mmol/L Nu vet jag inte om det säger något om insulinkänsligheten men vi kan se att AcAc har rasat och BHB har stigit kraftigt under dagen. 😉 Det ska bli lite intressant och se om jag hinner nå upp till "svältketos" 4+ mmol/L BHB innan jag avslutar den här lite kortare vattenfastan. Förra gången hade det gått upp till 2,7 mmol/L på tisdag morgon. I övrigt kan jag rapportera att det hittills gått ganska smärtfritt med fastan. Ingen huvudvärk och Core passet jag körde kändes helt OK.
 29. 2 points
  Intressant! Jag blir ju också bakfull av sötsaker. Känner mig trött, ofokuserad och stirrig på samma gång, med förhöjd puls. Precis samma odefinierbara obehagskänsla i kroppen som efter alkohol. Upplever också att magen börjar bubbla om jag äter t.ex godis eller efterrätt, även om jag inte behöver tillbringa dagen efter på toa direkt. Har tänk att det kanske beror på att jag har påvisad måttlig fruktosmalabsorption, vilket en tredjedel av jordens befolkning eller något sådant har. Både socker och glukos/fruktossirap innehåller en jäkla massa fruktos. Men sen är ju socker generellt jobbigt för tarmarna också oavsett fruktos% och främst om man tar det på tom mage. Att jag blir bakfull har väl att göra med att socker påverkar oss människor på cellnivå, även om hela pusslet fortfarande inte är lagt.
 30. 2 points
  Då är det snart dags för lunch och därmed avslutas vattenfastan. Dag 3 var ganska jobbig kände mig sjuk och svag. Men i övrigt har det gått bra och just nu känns det toppen efter nästan 5 dygn utan kalorier. Mat är överskattat. 😉 Ketos och sockervärden ser ut ungefär som förväntat. Utandningsvärden (Ketonix) ser inte riktigt ut som Biokemisten förväntade sig. Vikten rasade nästan mer än väntat men jag lär väl gå upp en del nu. Datum Vikt Blodketoner (Ketonix) Socker 1102 81,3 kg 0,4 mmol/L (23) 6,3 mmol/L Fasta (Start 20.00) 1103 81,5 kg 0,5 mmol/L (33) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1104 79,8 kg 0,9 mmol/L (49) 5,8 mmol/L Core Fasta 1105 79,7 kg 2,7 mmol/L (47) 5,2 mmol/L 7km Fasta 1106 79,3 kg 4,6 mmol/L (61) 4,8 mmol/L Fasta 1107 78,7 kg 4,6 mmol/L (63) 4,6 mmol/L Fasta (Slut 11.00)
 31. 2 points
  När det gäller vikten låter väl 65 bra. Jag är 168 lång och borde enligt iAnnas modell ha 58 kg som riktmärke. Dock vet jag att när jag var yngre hade jag stor muskelmassa och mådde bäst runt 63-65 kg. När jag vägde mindre mådde jag sämre. Nu är jag lite äldre och känner att muskelmassan har minskat så jag tror jag borde satsa på en lägre vikt, inte för att jag jobbar ihjäl mig för det. När det gäller maten så är det ju så att allt mer visar att proccessad mat, socker, vitt mjöl och mejerier inte är bra för kroppen. När du nått en bra vikt så kan du öka braiga kolhydrater, rotfrukter och frukt, men inte proccessad mat. Det garanterar viktstabilitet och långsiktig hälsa. Jag önskar att jag visste allt detta för 30-35 år sedan. Det känns lite bittert men jag är hoppfull för kommande generationer.
 32. 2 points
  På det glada 70-talet sa man att man ska väga sin längd minus 110. Det stämmer för mig. Så för dig borde det bli 60 kg men 65 kg blir också lagom. I övrigt vill jag bara säga att LCHF inte är någon bantningskur, utan ett sätt att äta god och nyttig mat som är hälsosam för kroppen. Precis som vi ska avstå från tobak och alkohol, ska vi också avstå från socker/kolhydrater.
 33. 1 point
  Det korta svaret är att D3 dels ökar upptaget, dels omsättningen/utbytet mellan olika delar av kroppen.. K2 är det som ser till att inte allt för mycket ansamlas i mjuk vävnad. Dvs D3 tar kalcium från benstommen och andra vävnader och ökar blodhalten.. dvs ökar omsättningen, det är i sig inget problem.. om man inte har brist på K2! Så det är två olika problem.. eller tre om man räknar in kalciumintaget från födan? Egentligen är det ännu flera faktorer.. typ metabolt syndrom, arteroskleros med inflamatoriska processer i kärlväggen på grund av glykoliserade blodkroppar/FH/LDL-remnants/virus/bakterier.. en massa andra grejer! Iallafall det jag vill nämna först är att ta D3 som tillskott, kräver att man oxå tar K2.. iallafall i högre doser D3! Bästa sättet att få adekvata mängder D3 är att vistas utomhus, med bar överkropp.. runt medelhavet.. cirka 5-8 timmar per dygn! Och bästa sättet att få i sig K2 är att äta fermenterad mat.. mat som fermenteras i tjocktarmen, dvs mycket grönkål, grönsaker med naturliga fibrer, surströmming, surkål, syrade grönsaker, eventuellt även fermenterade bönor, som Natto och Temphe!
 34. 1 point
  Anledningen till att jag började med LCHF var en oro över att fasteblodsockret ligger väl högt, 6-7 mmol/L på morgonen. Det är inte jätteallvarligt men ett tydligt tecken på att det finns en metabol störning. LCHF-ätandet har egentligen inte förbättrat detta. Det har inte heller blivit sämre och det är väl egentligen ett gott tecken att det inte blivit värre under de 7-8 år jag hållt mig hyfsat bra till LCHF. Men det skulle vara intressant att se och kul om det gick att få ner värdena till ca 5,5 mmol/L på morgonen vilket skulle tyda på att kroppen är mer insulinkänslig. Antagligen får man acceptera att det kanske inte går men det är värt ett försök. Men finns det något mer man kan göra? Det var en retorisk fråga! 😉 Det finns självklart massor med saker som är värda att testa! Tänkte köra det här experimentet fram till jul. Beskriver min åtgärdslista här nedanför. Jag kanske inte klarar att göra allt men jag ska ge mig på det mesta. 1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ) 2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. 3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI) 4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen 5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. 6. Lära mig och börja meditera. 7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. 8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Här tänkte jag med jämna mellanrum redovisa några nyckelvärden (på morgonen): Datum Vikt Ketoner Blodsocker Aktivitet 1001 83,5 kg 0,1 mmol/L 6,6 mmol/L 10 km 1002 83,5 kg 0,3 mmol/L 6,3 mmol/L 1003 83,1 kg 0,5 mmol/L 6,2 mmol/L 10 km 1004 82,3 kg 0,4 mmol/L 6,4 mmol/L Core 1005 1006 82,7 kg 0,3 mmol/L 6,7 mmol/L 10 km 1007 82,1 kg 0,2 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1008 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,8 mmol/L 8 km 1009 81,6 kg 0,5 mmol/L 6,4 mmol/L 1010 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,2 mmol/L 7 km 1011 81,7 kg 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L Core 1012 1013 81,3 kg 0,2 mmol/L 6,5 mmol/L 14 km 1014 81,4 kg 0,7 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1015 81,8 kg 0,5 mmol/L 6.1 mmol/L 7 km 1016 81,2 kg 0,7 mmol/L 5,8 mmol/L 1017 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L 12 km 1018 1,0 mmol/L 5,8 mmol/L 7 km 1019 1,3 mmol/l 5,8 mmol/L 1020 81,5 kg 0,4 mmol/L 5,8 mmol/L 13 km 1021 81,5 kg 0,8 mmol/L (66) 6,0 mmol/L Core 1022 81,6 kg 0,5 mmol/L (61) 6,1 mmol/L 10 km 1023 81,7 kg 2,2 mmol/L (58) 5,8 mmol/L 1024 81,6 kg 0,6 mmol/L (51) 5,8 mmol/L 7 km 1025 81,1 kg 1,0 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 1026 1027 81,9 kg 0,6 mmol/L (41) 6,2 mmol/L 13 km 1028 80,9 kg 0,8 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1029 81,5 kg 0,8 mmol/L (50) 6,5 mmol/L 7 km 1030 81,3 kg 0,9 mmol/L (62) 5,8 mmol/L 1031 82,4 kg 1,2 mmol/L (51) 6,0 mmol/L 7 km 1101 81,4 kg 0,7 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1102 81,3 kg 0,4 mmol/L (23) 6,3 mmol/L Fasta (Start 20.00) 1103 81,5 kg 0,5 mmol/L (33) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1104 79,8 kg 0,9 mmol/L (49) 5,8 mmol/L Core Fasta 1105 79,7 kg 2,7 mmol/L (47) 5,2 mmol/L 7km Fasta 1106 79,3 kg 4,6 mmol/L (61) 4,8 mmol/L Fasta 1107 78,7 kg 4,6 mmol/L (63) 4,6 mmol/L 7 km Fasta (Slut 11.00) 1108 78,5 kg 2,9 mmol/L (58) 5,9 mmol/L Core 1109 79,3 kg 1,5 mmol/L (54) 6,1 mmol/L 1110 79,3 kg 2,4 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 13 km 1111 79,7 kg 1,2 mmol/L (45) 6,2 mmol/L Core 1112 79,6 kg 2,2 mmol/L (58) 6,2 mmol/L 7 km 1113 79,9 kg 4,7 mmol/L (63) 5,2 mmol/L 1114 80,8 kg 1,0 mmol/L (71) 6,1 mmol/L 7 km 1115 80,0 kg 1,4 mmol/L (62) 6,3 mmol/L Core 1116 80,8 kg 0,8 mmol/L (42) 6,1 mmol/L Fasta ( Start 22.00) 1117 81.1 kg 0,6 mmol/L (34) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1118 79,4 kg 1,5 mmol/L (61) 6,2 mmol/L Core Fasta 1119 78,8 kg 4,1 mmol/L (47) 5,1 mmol/L 7km Fasta (Slut 12.00 ) 1120 78,7 kg 3,1 mmol/L (59) 5,5 mmol/L 1121 79,0 kg 3,1 mmol/L(54) 5,8 mmol/L 7km 1122 1123
 35. 1 point
  Ja, jag började läsa den..och blev irriterad..la undan den...och nu står den i bokhyllan. Tror att den får stå där, kanske bläddrar jag lite i den nån gång.
 36. 1 point
  Vad skönt för en gångs skull att någon ställer frågor om FS och ketonhalt.. utan att det är kopplat till viktnedgång.. ursäkta mig det var en kommentar med glimten i ögat!😉 Iallafall, FS på 4 och under är lite ovanligt, brukar ligga på 5-6 för friska och för omställda LCHFare efter en iallafall ansenlig tid. Vanligast är att det förekommer bland diabetiker/prediabetiker och bland LCHFare under säg.. de första månaderna när man är som mest motiverad och strikt.. även bland friska bantare/WW/Viktklubb/liknande, som tenderar att hamna i Ketos av lite andra anledningar. Såå.. nu går vi in på de tunga ämnena, dvs vid hög ketonhalt så ersätter de en hel del glukos för hjärnan och hjärtat, det brukar ta iallafall 3-4 veckors omställning! Hur som helst när kroppen/homeostasen är adapterad, så brukar både FS och ketonhalt stabilisera sig. Du ligger i princip i mitten utav Keto sweet spot, som anges till 1-6.. under dygnet.. lite beroende på när man mäter med andra ord. Och då kommer vi osökt in på din graviditetsdiabetes och din ärftlighet.. samt Peters oro, för sitt FS, han inbillar sig att han är Insulinresistent, på grund av ett rätt normalt FS.. men hans HBA1c säger något annat! Vi kan använda honom som referens iallafall.. fast jag är nog mer inne på att det handlar om övre medelåldern för hans del? Såå, du har diagnosticerats med graviditetsdiabetes, det är ett tecken, i tid får man hoppas, samt ärftligt påbrå, det var nog det som visade sig i kombo med en västerländsk livsstil? Så vad gör man då.. LCHF typ är lixom ett (1) sätt att angripa problemet.. kanske främst för de med ärftligt påbrå och västerländsk livsstil! Vad letar vi då här efter, jo lixom Peter, efter Insulinresistens.. och då kan man ta olika prover.. det första man skall ta är en glukosbelastning, det var garanterat det du gjorde på mödravårdscentralen? Det andra är ett prov som man ofta tar på diabetesmottagningar dvs HBA1c! Om bägge är dåliga så kommer C-peptid, men det görs oxå främst på diabetesmottagningar för att främst kolla huruvida man är Typ 1 diabetiker! Dvs hög C-peptid antyder hyperinsulinemi, men för icke typ 1 diabetiker.. kraftig insulinresistens.. dvs Typ 2.. i viss mån även annan typ av Diabetes Mellitus!
 37. 1 point
  Min omelett serveras i en "hög" på tallriken. Äter den med bär till frukost. Kanel o ingefära samt extra smör o rostad kokos. Min vanligaste frukost kl 10- 10.30.
 38. 1 point
  Ett tips är att göra guacamole utan avokado. Istället mixar man zucchini + valfri olja, för att få en liknande krämighet. Väldigt poppis nuförtiden med fusk/fake guacamole efter att avokadon ökat extremt i pris och folk inte har råd med the real thing. Sen är det många som vill undvika avokado eftersom konventionella odlingar i Sydamerika sabbar miljön. Har dock inte provat detta själv, så misstänker att det blir en lite rinnig tråkig guacamole. Men smakmässigt borde det vara okej och fräscht om man gör med chili, vitlök och lime.
 39. 1 point
  Eftersom min kropp inte tar upp alla vitaminer genom föda och jag dricker inte mjölk pga allergi så måste jag få i mig kalcium på annat sätt. Vad finns det för bättre sätt än naturmedel med kalcium då?))🙄🙄
 40. 1 point
  2-3 ägg, lite vatten eller grädde, salt och nymald peppar. Stekt kort tid i rejält med smör under lätt omrörning, så den blir luftig. Så lärde jag mig göra omelett när jag jobbade på restaurang Här en av mina favoriter, med varmrökt sidfläsk och fetaost: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/01/omelette-pa-glada-agg-till-brunch/ En av de populäraste på bloggen är den här ostomeletten: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/18/krispig-ostomelett/
 41. 1 point
  Tack! När och om det finns en mage värd att visa så lovar jag en bild. 😉
 42. 1 point
  Tror inte det. Enligt Ralf Sundberg kommer mer info senare. Han sa att det var Föreningen för metabol hälsa som skulle anordna detta.
 43. 1 point
  Fast jag vill väldigt gärna ha råd och tips om sådant som rör mig just där jag är i stunden och skulle jag få någon allvarligare sjukdom hoppas jag ni vill bolla den med mig. Stress är stress, oavsett orsak - nu är det semester. Att komma iväg är stress, mycket för att jag vill att det ska bli trevligt att komma hem så det ska utöver att packas också dammsugas, vattnas blommor och ställa ihop dem åt husvakten, fixas med timers och sånt. Och så ska man hitta badkläder och solglasögon. I förrgår kväll fyllde jag i passnumren på SAS hemsida och höll på att få en hjärtattack för att makens och lillebrors pass gått ut?! Men jag har ju kollat så många gånger..?!!!! Håller man koll på vilket år det är kan man undvika sådana stresspåslag... Det är 2019 nu, inget annat. Nackdelen med årstiden (mörkret) och klimakteriet (är blasé) är att jag inte alls vill åka iväg. Av erfarenhet vet jag dock att efter några dagar i solen kommer livslusten att öka igen. På bortaplan kan man inte heller titta på överfyllda garderober som borde röjas (har kläder kvar sen jag var betydligt större än idag) eller grunna över att man borde kratta löv, ta ner det döda äppleträdet som föll härom natten eller måla väggen i blivande kontoret. Inför semestern har jag gjort vissa justeringar. Jag vet att jag kommer att äta lite sådant jag normalt inte äter så jag har ätit lite knäckebröd och riskakor sista veckorna för att vänja kroppen lite/kolla hur jag reagerar på spannmål. Jag har också ökat kolhydraterna lite och minskat fettmängden (kalorierna). 3 veckor kan ju synas rätt rejält annars. Så om några dagar kommer nog lite reserapporter om hur det går med maten.
 44. 1 point
  "Äter man socker i sömnen på nätterna eller?" Jag vet, skojade lite bara...;D Annars skulle jag inte ha vidare bs efter 6 dgr vattenfasta.
 45. 1 point
  Tack Bio, många intressanta tips .. jag ska absolut göra en del av detta. Har du någon färdig "tolkningstabell" gällande värdena man får av 1,2,3? Men jag tänkte att innan jag gör några ytterligare tester så ska jag haft en stabil ketos under några veckor gärna närmare 1 mmol/L. Jag vet att jag måste ta mig samman och börja med lite mer "riktig" styrketräning.
 46. 1 point
  Låter som ett mycket intressant projekt. Du menar alltså att gryningsfenomenet är något som går att justera med de åtgärderna du listar och inte en naturlig process i kroppen som har ett syfte att förbereda övergången från sovande till vaken? Jag är speciellt nyfiken på dina mätningar under punkt 8, en vattenfasta på 4-5 dagar. Jag är själv en varm anhängare av fasta eftersom jag upplever många goda effekter av den och en skön känsla och upplevelse medan jag fastar. Martina Johansson har nyligen skrivit ett blogginlägg om fasta som handlade om att hon slutar fasta igen just pga att hennes blodsocker går upp när hon gör det. Det vore kul att få se fler rapporter från fastande. Själv tycker jag att det kan vara farligt att fatta ett beslut baserat på bara en parameter. Man riskerar missa de andra kanske mycket viktigare parametrar och så att säga kasta ut barnet med badvattnet.
 47. 1 point
  Då skulle jag nog föredra potatismjöl före Metformin...
 48. 1 point
  När man skapar ett nytt ämne får man välja i vilken del av forumet man vill lägga inlägget. Rubriken på forumdelen är Allmänt om LCHF/LCHF för vegetarianer.... Det var ju här vi skulle diskutera det vegetariska utan den typ av diskussioner vi haft med Johan m fl på andra ställen. Jag hittade en produkt som skulle kunna vara ett alternativ till legymer och ville dela med mig om det.
 49. 1 point
  Det är ingen katastrof med lite pasta och bröd, så länge basen är LCHF och man inte är överviktig eller har diabetes. Äter själv så i familjen. Ett tips är dock att se till att köpa bra pasta (tex http://webshop.johanihallen.se/skafferiet/pasta-spaghetti-divella-35krkg ) och baka brödet själv med ekologiskt mjöl.
 50. 1 point
  Jag har inte vuxit på 2 år, skolsköterskan har sagt att jag är klar med puberteten. Dock så stötar mamma mig och hjälper mig med maten.