Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-07-30 i Inlägg

 1. 9 points
  Tänkte jag ville dela med mig av hur lchf hjälper mig då jag nyligen fått diabetes typ 1. Maj 2020 så upplevde jag mig trött, alltid törstig och behövde ständigt gå på toaletten, en vän till mig tog blodsockervärde och jag fick då reda på att jag låg på 28 i sockervärde (normalt är 5-7). Efter tester och kontroller fick jag diagnosen diabetes typ 1 men hade fortfarande en extremt liten insulinproduktion. Den lilla mängd insulin min kropp producerade räckte inte till för den kost jag åt vilket var en normal husmanskost med potatis, morötter, ris och pasta. Läkaren ordinerade direkt insulin medicinering i form av måltidsinsulin samt dygns-insulin behandling och även metformin tabletter. Jag såg framför mig hur jag ständigt behövde ha med mig dessa insulinpennor och tabletter resten av livet, hade en rädsla att ta fel mängd insulin och att ständigt behöva räkna på kolhydratintag och matmängd varje måltid. Så jag bestämde mig för att börja promenera varje dag och äta så lite kolhydrater jag kunde och helt sluta med socker och skräpmat. En god vän tipsade mig om LCHF och jag tänkte *De låter ju perfekt!* och effekten var så stor jag nästan fick tårar av lycka varje gång jag kollade mitt sockervärde. Jag har inte tagit insulin sedan 1:a juni, nu räcker de med 1 metformin tablett per dag och nu ligger mitt blodsockervärde på mellan 5-7 varje dag. Jag har så otroligt mycket energi och mår så bra på dagarna att jag börjat gå på gym varannan dag nu. Jag jobbar som undersköterska och träffar folk varje dag med diabetes, folk jag vet hade kunnat förändra sina liv om de bara visste hur lchf förändrade mitt. Men den svenska sjukvården ligger långt efter på kostråd och LCHF har ej blivit evidensbaserad att ha god effekt på blodsockervärden. Så jag får inte rekommendera LCHF till de patienter jag vårdar. Jag hoppas du som är diabetiker eller känner någon som är de kan visa min lilla historia då de är ett sätt för mig att dela min erfarenhet och hoppas att den kan hjälpa någon.
 2. 8 points
  Någon kanske kommer ihåg att jag var på hälsokontroll i november (på grund av min höga ålder, 60 år, sedan dess har jag hunnit bli 61 😋 ). Jag tror att den jag hade uppföljningssamtalet med är distriktssköterska. Inte läkare i alla fall. Och hon försökte förgäves ge mig kostråd, särskilt när det gäller "nyttiga" fetter. Hon lyckades inte så bra eftersom jag bar med mig en bunt forskningsartiklar som påstod något annat än det hon sa. Men jag tror knappast att någon myndighet ens skulle höja på ögonbrynen om jag försökte anmäla henne för tjänstefel, dvs. att hon gav kostråd fast hon inte är dietist. Man får en känsla av att vissa regler gäller för vissa kosthållningar, men inte för andra. Och det har inte nödvändigtvis att göra med forskning och beprövad erfarenhet, utan snarare fördomar och förutfattade åsikter vad vårdpersonal får säga och inte säga.
 3. 8 points
  Du kanske inte ska nämna "LCHF" när du talar med patienterna, men upplysa om att bröd, pasta, sötsaker höjer blodsocker och kräver mer insulin. Sen kan du också ta upp naturalförloppet med blindhet, neuropati etc. Har svårt att tro att det skulle vara otillåtet för en sjuksköterska att nämna det för patienter. 😇
 4. 7 points
  Hur tänkte Werlabs nu? 🤔
 5. 7 points
  Jo men det får man väl? Enligt Socialstyrelsens utredning mot Annika Dahlqvist 2008. Fast ens arbetsgivare kan ju ha andra åsikter, det tycks ju vara vanligt, tyvärr. Ur Läkartidningen 2008-01-17: Läkaren Annika Dahlqvists rekommendationer av kolhydratfattig kost till patienter med övervikt och typ 2-diabetes är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det har Socialstyrelsen nu slagit fast.
 6. 7 points
  Kanske inte, men intervjun är intressant på ett annat sätt. Gary Taubes har just publicerat en ny bok, The Case for Keto, Carbohydrate Restriction, and Rethinking Weight Control, som bygger på intervjuer med över hundra läkare, dietister etc. som använder sig av LCHF i behandlingen av sina patienter. Denna intervju kan vara en del av underlaget för boken. Det är ju ett strukturerat frågeformulär som Taubes följer. Sedan blir ju denna intervju lite speciell eftersom de båda känner varann sedan länge och vet var de står. Det skulle vara intressant att se några av de andra intervjuerna. Kanske kan man läsa en del i den nya boken? Jag ska i alla fall beställa den.
 7. 6 points
  Det är såååå intressant. Fastar idag, men har druckit kaffe kl 12.00. B-gluc kl. 16.45 - 4,7 B-gluc kl. 19.40, efter rask promenad, och inget annat än litet salt och vatten, alltså - 5,6. Kommer ihåg att Martina J skrev om att hon inte fastar efter att hon märkt hur blodsockret hoppar. Hon menar att det stressar kroppen. Jag har en gång haft blodsockret över 7 under fasta. Hade tänkt att jag kanske äter ikväll, men har bestämt mig för att låta bli. När jag en gång fastar, liksom. Vet inte hur jag ska tänka kring fasta, man får lite olika information. Är det alltid stressande för kroppen att ha högt blodsocker? Tänker gå fastande till kojs. Nu. Vill sova en lång natt, hellre vakna tidigt imorgon. Älskar tidiga morgnar.
 8. 6 points
  Det är kanske på sin plats att förtydliga att typ 1-diabetes inte går att bota med kost. Som nydebuterad typ 1-diabetiker kan du ha viss insulinproduktion kvar, men det är nödvändigt (eller kommer att bli nödvändigt) att tillföra insulin då kroppens insulinproducerande betaceller slås ut. Med det sagt kan LCHF vara ett utmärkt sätt att hantera sin typ 1-diabetes och doserna insulin behöver vanligen sänkas rejält. Jag rekommenderar varmt gruppen Smarta Diabetiker på Facebook, för alla typer av diabetes. Lycka till med kosten!
 9. 6 points
  @Zoidarförlåt att det dröjde med svaret. Jag tog lite semester från forumet. Min egen omställning var långsam och gradvis eftersom jag då 6-7 år sedan visste mycket mindre än det jag tror mig veta idag. Vi i familjen vandrade lite i mörkret i början då vi bestämd uteslöt bröd och socker ur kosten men åt mycket sallader och inte tillräckligt med fett. Så visst mängden kolhydrater minskade men mängden fett ökade inte - vanligt nybörjarfel. Man är så indoktrinerad i mantran "frukt och grönt är såååå nyttigt" att man missar det väsentliga med näring som finns i naturligt fett. Men idag skulle jag inte tveka att hoppa in i keto direkt. Lätt att vara efterklok, eller? Jag kan tillägga att jag har verkligen upplevt hur BRA man kan må när man har vant sin kropp att gå på fett. Under det senaste året har jag gradvis tagit upp periodisk fasta och då pratar vi inte om 16:8 utan upp till 3 dagars fasta per vecka eller 42-45 timmars fasta 3 ggr per vecka. När man har passerat de mentala spärrarna man kan få mot fastan och vant av sin kropp från att kräva mat var och varannan timme av gammal vana öppnades portarna till den där känslan av inre frid som kineserna så gärna vill nå. Jag kan inte beskriva det bättre än just inre frid. Ungefär efter 24 timmar utan mat då glykogendepåerna är tömda ställer kroppen om till att ta från det fettet som finns internt och slutar gnälla om att man ska stoppa saker i munnen. Då blir man lugn, fokuserad, klar i huvudet och energisk. När jag fastar och kroppen går på fett får jag dessutom en verksamhetsbegär som heter duga. Det tycker jag är den bästa biverkningen. Det blev mycket fixat i huset och på tomten den här våren och sommaren. Man brukar föreslå att nybörjare startar med en fettfasta (bacon, ägg, avokado, fettiga köttbitar, smör, ghee, talg) och kör det en vecka eller två för att få kroppen ställa om från att förbränna glukos till att koppla om till fett/ketoner. Då blir det lättare att fasta. Det är så svårt att välja vad jag tycker är det bästa med fastan: är det att man får en massa tid över eller bryter den ingrodda övertygelsen att man måste äta tre gånger om dagen eller är det alla pengarna man sparar eller är det den känslan av inre frid som jag har inte upplevt förut. Fasta + ketogen näringsriktig mat är en svårslagen kombo om man vill må bra både fysiskt och psykiskt.
 10. 5 points
  Förlåt att jag inte svarar med förslag på mått men jag tror det är omöjligt att veta. Har du varit slank på ett sådant sätt som du vill vara? I så fall är det nog det som är lagom. Har du inte det är det förstås svårt att veta. Det är så mycket som spelar in. Viktreglering är hormonell och könshormonerna påverkar liksom stresshormoner. Du har säkert märkt att kroppen svullnar beroende på var i menscykeln du befinner dig? Efter klimakteriet, när könshormonerna ligger lågt, upplever många att det är svårare att minska i vikt och i omfång. Min personliga erfarenhet är att kroppen formades om när jag började med lågintensiv träning (s.k. MAF), för trots att jag vägde som jag skulle så var jag fläskig men den typen av träning, som reglerar stresshormoner och signalsubstanser, gjorde mig slankare trots att jag joggade lika mycket i tid som när jag tränade mer "mellanhögtintensivt". En annan sak man får tänka på är att man inte plockar bort fett som ett jämt lager på kroppen och är du redan vältränad kan du se på din kropp var fläsket sitter. Östrogen lagrar in fett på bröst, underarmar, kärlekshandtagen, höft och rumpa. Den sk päronformen är typisk för högt östrogen. Stresshormonerna lagrar in fettet runt de inre organen och ofta syns det på putmage. Mitt förslag är detsamma som Kattugglas; mät dig regelbundet och minskar det är du på rätt väg. Kroppen hamnar ibland i viktplatåer men många märker ändå på kläderna/måtten att det går nedåt.
 11. 5 points
  Det händer en del på 12 år. Sen är det läkemedelsindustrin som styr diabetesvården, och dom har som bekant inga intressen i kostråd. Det vore intressant att följa upp hur en sjuksköterska skulle komma att behandlas om hon hjälpte en patient att bli helt frisk
 12. 4 points
  Krollilja läste jag. 🤣
 13. 4 points
  Har varit med hundarna på promenad. Rask sådan. Med pauser. Då vi åt 😋 VID_20200803_194239.mp4
 14. 4 points
  Hörstadius skriver intressant om detta med andning. https://www.dietdoctor.com/se/lat-nasan-jobba
 15. 4 points
  Eftersom jag redan ingår bland LCHF-sektens frälsta foliehattar () orkar jag inte se fler videos med grunder och så, därav frågan, men det är så himla bra att de fortsätter vrida och vända på frågan så att fler kan få del av det. Man tar ju till sig olika saker vid olika tidpunkter i livet så då behövs de uppdaterade materialen.
 16. 4 points
  Allt flyter på bra.... Stabilt i ketos, ligger runt 1,5-2,5 och BS mellan 4-5. Träningen funkar bara vädret man hade önskat vore lite bättre... 1 veckas semester kvar! verkar dock som om man kommer att jobba på distans under hösten också och det är jag inte hundra nöjd med.
 17. 3 points
  Nu när jag är inne på 3:e dagen av vattenfasta har blodsockret sjunkit ner till 4,2 på morgonen och 2,5 i ketoner. Jag räknar med att avsluta imorgon och då borde blodsockret vara nere under 4 och ketonerna över 3.
 18. 3 points
  Vet inte om det är aktuellt längre, men du kan göra en redig kontroll av hormoner och mineraler hos werlabs. Utifall att något där skulle vara skevt. Det kostar en del men kan vara värt för att få en tydligare bild. Handlar det om stress så är det svårare. Jag har börjat köra varannan dags fasta och på ätardagarna så ser jag till att äta ordentligt. fastar 3 dagar i veckan äter 4 För mig är 3000kcal +-0 veckobehov 7x3000=21000 viktnedgångsberäkning 21000 - 5000kcal= 16000 (vilket borde motsvara ca 0.75kg fett i energi) 16000kcal / 4 = 4000kcal. Så på dagarna jag äter så siktar jag på att åtminstonde landa på 3500kcal, men helst 4000. Vet inte om det är något du är villig att pröva eller ej, men hoppas att det kan ge dig lite idéer. Bra att veta är att de första 2 veckorna kan vara lite småjobbiga. Ett till tips är att skaffa en blodketonmätare och mät det för att se hur utvecklingen där går. Sist men inte minst, kom ihåg att det är ett maratonlopp och inte en kort sprint det här med fettförbränning
 19. 3 points
  Morgonens b-gluc 5,9.
 20. 3 points
  Aså vi lever i ett land där man får lov att säga lite vad man vill. Bara det här forumet är ett exempel på det? Iallafall, allting blir hur som helst komplicerade även när vi kommer till rätten att uttrycka fria åsikter på jobbet! Är man sjukvårdspersonal så får man vakta sin tunga, det är uppdelat om vem som får lov att ge råd om olika saker, till patienter.. dvs då råder ett särskildt förhållande mellan patient och sjukvården. Dvs patienten har rätt att få kvalificerade råd, baserat på "vetenskap och beprövad erfarenhet"! Som regel delar man upp ansvaret, läkare ställer diagnos och skriver ut mediciner, dietister tar läkarens diagnos och föreslår kostplan, (här finns möjlighet för patienten att kräva lågkolhydratkostråd).. som regel om man inget säger får man råd om Medelhavskost! Sjuksköterskor, undersköterskor, biträden har att följa/kolla upp hur det går med alla råden och rapportera tebaks till ansvarig läkare! Men vi lever fortfarande i ett fritt land, där man får lov att tala om sina egna erfarenheter, som diabetiker. Iallafall som sjukvårdspersonal bör man benämna det "lågkolhydratkost"! LCHF/Atkins/GI-noll, betraktas som modedieter.. främst för bantning.. och jag gissar att det främst används för bantning av hyfsat friska? Dr Bernstien som var typ 1 redan som ung.. utbildade sig till ingejör.. han fick inte ihop alla råd, så som ingejör så kollade han lite själv/hans fru jobbade på sjukhus så hon tog med utrustning hem! Så han utbildade sig till läkare oxå!
 21. 3 points
 22. 3 points
  1. Ja, och utan att vänta på att det "genomgått en noggrann vetenskaplig granskning på EU-nivå och blivit godkänt".😇 2. Dock finns anledning att ta rekommendationen på allvar - de poängterar den totala rekommendationen gälla "utöver konsumtionen av en välbalanserad diet". De fyra separata forskargrupperna i England, USA, Holland och Nya Zeeland har alltså beräknat och gemensamt kommit fram till vad man genomsnittligt får i sig eller inte får i sig, även om man tillämpar en bra kost. Min uppfattning har länge varit att flertalet människor som inte känner sig friska eller drabbas av sjukdomar och dör i förtid, vanligen uppvisar brister på ett antal vitaminer eller spårmetaller som kroppen suktar efter. Speciellt viktigt i högre åldrar när upptagningförmågan försämras.
 23. 3 points
  Har absolut ingen aning eftersom det beror på din hormonella status, mängden fett på olika delar osv. Dessutom är inte minskningen linjär. Har du nåt önskat tidsmål? Jag tänker att om du gissar att du vill gå ner ca 30kg så måste du vara beredd på att det kommer att ta ett tag, du kommer hamna på platåer och långsam viktnedgång är oftast bäst för att huden hinner krympa med.
 24. 3 points
  Hej hej! Här knallar det på igen. Knallar faktiskt plättlätt. På veckoslutet blev det periodisk fasta av bara farten. Äter lite senare på morgonen då jag är ledig, vilket leder till att jag även äter lunch senare. Och vad är vitsen att äta på kvällen då man snart ska gå och lägga sig? Hade ont i ena benet och ont i akillessenan i andra förra veckan, så promenerade bara med hundarna. På lördagen tröttnade jag på det och joggade en dryg timme på kvällen. Och badade bastu på det. Det var himmelskt. Får se vad mina spiror kommer att tycka om det. Idag har jag lite ont i benet. Sover dåligt, för har börjat svettas på nätterna. Och svettas alltså inte lite. Fyller snart 44. Så. Ska jag förbereda mig på att det är så här flera år framöver nu?
 25. 3 points
  På Kings Collage i London har man utarbetat ett utmärkt system, som på ett sofistikerat sätt delar upp Covid-19-virusets olika symtom i sex olika grupper (tre milda, tre allvarliga). Som jag ser det klart tillämpligt till att bedöma graden av allvar för var och en av oss. När det är lämpligt med egenvård i hemmet och när det eventuellt är dags att lyfta luren och söka sjukvårdshjälp. Symtomgrupper Covid-19-smittade uppdelade efter svårighetsgrad Symtom uppträder 2-14 dagar efter smitta (5 dagar vanligt). 1 "influensaliknande" utan feber: huvudvärk, luktförlust, muskelsmärta, hosta, halsont, bröstsmärta, ingen feber. 2 "influensaliknande" med feber: huvudvärk, luktförlust, hosta, ont i halsen, heshet, feber, aptitlöshet. 3 Gastrointestinal: Huvudvärk, luktförlust, aptitlöshet, diarré, ont i halsen, bröstsmärta, ingen hosta. 4 Allvarlig nivå ett, trötthet: Huvudvärk, luktförlust, hosta, feber, heshet, bröstsmärta, trötthet. 5 Allvarlig nivå två, förvirring: Huvudvärk, luktförlust, aptitlöshet, hosta, feber, heshet, ont i halsen, bröstsmärta, trötthet, förvirring, muskelsmärta. 6 Allvarlig nivå tre, buk- och andningsorgan: Huvudvärk, luktförlust, aptitlöshet, hosta, feber, heshet, ont i halsen, bröstsmärta, trötthet, förvirring, muskelsmärta, andnöd, diarré, buksmärta. Patienter med nivåer 4,5 och 6 var mer benägna att läggas in på sjukhus och mer troligt att de behöver andningsstöd (respirator), dock mindre än 20 % av patienterna (se frekvens nedan): Frekvens andningsstöd (flertalet med behov av vård kommer in 13 dagar efter sina första symtom) 1. 1,5 % (16% behövde sjukhusvård) 2. 4,4% 3. 3,3% 4. 8,6% 5. 9,9% 6. 19,8% (50% behövde sjukhusvård) Symtomgrupp 4 - 6 >60% av intagna är överviktiga, vanligt för äldre sjukliga, i övrigt är diabetes resp. lungsjukdom ofta förekommande bakom kravet på andningsstöd. I den svåraste gruppen smittade (grupp 6), varav hälften behöver sjukhusvård är dock färre än 20% av den gruppen i behov av andningsstöd (respirator). Forskarna har med utgångspunkt från ovanstående data utvecklat en modell som kombinerar information om ålder, kön, BMI och befintliga tillstånd tillsammans med symtom som samlats in bara fem dagar efter sjukdomens början. Dessa fynd har viktiga konsekvenser för vård och övervakning av människor som är mest allvarligt utsatta för COVID-19. Om man kan förutsäga vilka av de smittade som befinner sig på dag fem (efter smitta), finns god tid till att ge stöd och tidiga insatser, som att övervaka blodets syre och sockernivåer* och se till att folk är ordentligt hydrerade - enkel vård som kan ges hemma, förhindra sjukhusinläggningar och rädda liv. *Hur gör man på sjukhuset med LCHF-patienter eller har man inga sådana? Data ovan representerar det mest kraftfulla verktyget hittills i kampen mot COVID-19. Alla uppmanas att skaffa sig vana vid att använda kunskapen dagligen för att lagra/bedöma hälsodata under kommande månader. Människor kan själva bedöma sin situation. Sjukvården kan då tidsmässigt ligga före i planering och resursanvändning inför lokala virusutbrott eller vid ev. kommande andra våg av infektioner. * Forskare har nu i tillägg identifierat hudutslag som ett viktigt symtom på COVID-19 i upp till ett av tio fall. Det erkändes emellertid inte som symptom under tiden då data samlades in för denna analys, så det är för närvarande okänt hur hudutslag medverkar till kartläggningen av till dessa sex symtomkluster. https://www.kcl.ac.uk/news/coronavirus-update Som ni alla vet, strävar livsmedelsverket efter att förbjuda råd/tips som syftar till att försätta kroppen immunförsvar i bästa läge. Man säger bl.a.: "Att hävda ett livsmedel förebygga, bota eller behandla en sjukdom är olagligt. Medicinska påståenden får enbart göras när det gäller läkemedel. Det är inte heller tillåtet att göra hälsopåståenden om ett livsmedel förrän det genomgått en noggrann vetenskaplig granskning på EU-nivå och blivit godkänt". Allt enligt principen - hellre se på när någon dör, än ge ett råd om icke-medicinsk metod som botar (exempelvis stor mängd - vitamin C intravenöst). Frågan är vad livsmedelsverket anser om nedanstående rekommendation om kosttillskott: Det blir ju bara löjligt att förbjuda råden om kosttillskott enligt ovan, som fyra stora vetenskapliga grupper kommit fram till i ett joint venture mellan fyra stora länder, även om Socialstyrelsen i Sverige ännu inte godkänt råden ovan (eller EU). Det kan naturligtvis tilläggas att dessa kosttillskott genom att bl.a. förstärka immunförsvaret naturligtvis utgör grunden till en mycket kraftfull minskning av risken dels att bli allvarligt sjuk av Covid-19-viruset, dels vid större virusdos motverka ett allvarligt sjukdomsförlopp. "...även innan råden genomgått en noggrann vetenskaplig granskning på EU-nivå och blivit godkänt".
 26. 3 points
  Hej, mina vader är ca 35 cm i omkrets..11 cm är (nog) väldigt lite! Men det finns väl lite allmänna mått, jag tänker på storlekstabeller för kläder. Det enklaste är väl att mäta vissa punkter på kroppen, vader, ovanför knäna, lår, armar, midja osv..och sen mäta en gång i veckan. Lite rolig statistik att ha!🙂
 27. 3 points
  Hmm, Tydligen ska man inte utmana ödet och säga allt går som på räls... Fick helt sjuk kramp i ländryggen idag på gymmet. Otrolig smärta och tog lång tid att få det att släppa. Hoppas på en engångs grej.
 28. 3 points
  Just det på tal om böcker så sa Jason i intervjun att han är på gång med en ny bok om cancer. Hur lång tid kan det ta innan den kommer ut på svenska?
 29. 3 points
  Handlar mest om Fungs medicinska historia och hur han hjälpt sina patienter. Varför han började tvivla på insulin och hur han upptäckte effekterna av fasta och ketgen kost.
 30. 3 points
  Härligt Cleppa!
 31. 3 points
  För den som är intresserad av inte fullt så drastiska metoder för viktnedgång kan jag berätta att Vetenskapsradions serie från i vintras om fetmaepidemin går i repris. Någon snabb och effektiv metod (som t.ex. LCHF) presenteras inte, tyvärr. I dagens avsnitt talar man emellertid om den franska måltidsregimen: frukost, en trerätters lunch och en middag med tre eller fyra rätter. Den sägs vara förklaringen till att fransoserna in har blivit lika feta som befolkningen i många andra länder. Jag accepterar det och anser att vi bör införa den matordningen i Sverige så snart som möjligt. Men,vid närmare eftertanke, det var ju så vi åt i Sverige på 1950-talet! Vanliga människor åt väl inte trerätterslunch precis, men vi som var barn då fick verkligen inga mellanmål i tid och otid. Återinför det traditionella svenska måltidsupplägget!
 32. 2 points
  Det var väl efter en av mina morgonlänkar som blodsockret var över 7? Minns inte. Kommer nog att fasta i fortsättningen också, men jag ska se över hur jag tränar då. Jag har läst att fasta inte påverkar förmågan att träna, men vi är ju alla individer, så det är kanske olika hur vi reagerar. Pressar jag månne upp blodsockret lika hårt ifall jag styrketränar istället för springer? Jag har aldrig fått ner blodsockret till under 4, men blodketonerna har ändå varit över 4 då de varit som högst. Sen har jag ju faktiskt druckit kaffe under mina fastor... Kan kanske påverka. Senare under hösten ska jag minsann vattenfasta i flera dagar, jag ska köra en riktig reningskur, och då ska jag avgifta mig från kaffe... Då jag äter mat som vanligt glömmer jag hur skönt det är att fasta.
 33. 2 points
  Läs gärna vad Martina Johansson skriver på sin blogg Nyfiken på Keto? Viktminskning? Formtoppning https://martinajohansson.se/keto-viktminskning-formtoppning
 34. 2 points
  Läs gärna om diabetessköterskan Tina Brus https://www.dietdoctor.com/se/authors/tina-bru s
 35. 2 points
  Morgonens b-gluc är 5,9. Inte precis vad man vill ha. Önskar att jag hade en ketonmätare också. Är inte det minsta hungrig, men ska väl ändå bli gott med morgonmål. Edit. Plötsligt är mina nattsvettningar borta! Det är skönt, kan ni tro. Dom kommer väl tillbaka, så det är bara att njuta av ostörda sömnen så länge det går.
 36. 2 points
  Jag har ätit kaka ikväll. Ganska mycket kaka. Kom hem, mätte b-gluc och tänker att jag kanske kommer att fasta imorgon. 7,6.. 🤮
 37. 2 points
  Hon kan bli anklagad för okunskap i ämnet då det endast är dietister som tillåts utföra kostråd...som då vanligtvis är ämnade att hålla patienten kvar i vården.
 38. 2 points
  Man får tacka, man får tacka. Nu vet jag ju inte att det är DET, ännu. Men jag har inte varmt i sovrummet, och jag vet liksom inte vad det annars kunde vara. Ska kolla närmare sen då jag känner mig mera motiverad, tack för allt material. Just nu vill jag inte 😓
 39. 2 points
  Intressant sammanfattning. Sån tur att det är precis detta jag har supplementerat med. 😉 Dock så tycker jag att det känns det lite tveksamt att massivt supplementera över väldigt långa perioder...så för tillfället har jag dragit ner till att bara använda ett multivitamin/spårämnes preparat och krillolja.
 40. 2 points
  En till tråd med Dr Nadir(En del om Alzheimer): Intressant förstås.
 41. 2 points
  Tydligen får vi vänta till december innan boken finns tillgänglig på engelska. Sedan måste ett svenskt förlag bli intresserat och ordna med översättning av boken. Jag ser att Karneval Förlag har översatt andra böcker av Jason Fung. Om de köper rättigheterna till den här boken kan den kanske vara tillgänglig på svenska i slutet av nästa år. Det är en gissning, jag jobbar inte i förlagsbranschen. Men jag tänker skriva till Karneval Förlag och fråga om de tänker översätta Gary Taubes nya bok.
 42. 2 points
  Om man sett de båda förut, läst böcker de skrivit och så, tillför det nåt nytt då eller är det mer för nybörjare?
 43. 2 points
  Nu var det ett tag sedan jag åt kitkat, men hjärnan har surrat efter det idag. Hjälper inte att jag städat i närheten av en hylla i hallen där det finns samt att mamma ätit några stycken idag. Än så länge idag har jag ätit salami, vitkål och druckit gräddkaffe, dvs 2/3-3/4 grädde och 1/3-1/4 grädde. På sätt och viss fortfarande kvar i mindre-bra-ätande-cirkel, i form av att jag äter charkuterier, bär och hemmagjord glass. Men det kommer samtidigt väldigt snart ta slut, kommer vara tillbaka i studiestaden nästa vecka.
 44. 2 points
  För den som inte har tid att läsa all text på länken om NNR så följer här ett sammandrag: FETT Intaget av mättade fettsyror bör begränsas till mindre än 10 E%. Intaget av transfettsyror ska minimeras. Rekommendationen för det totala intaget av fett är 25-40 E% KOLHYDRATER Rekommendationen för det totala intaget av kolhydrater är 45-60 E% Intaget av tillsatt socker bör vara under 10 E% Dessa "rekommendationer" är alltså förklaringen till att barnen i skolan blir överviktiga och patienterna på sjukhusen blir undernärda. Ingen vågar servera skolbarnen mera nyttigt fett eller sjukhuspatienterna mindre mängd kolhydrater.
 45. 2 points
  Ja tack, det lär man ju behöva... Men tonåringen bara tittade på mig och sa "Du kanske ska springa en vanlig maraton först, mamma?"
 46. 1 point
  Hej! Tack för ditt svar Jodå, jag är mycket kunnig inom kroppen (min) och beräknar utifrån sjukdomar, cyklar, träning och diverse. Men skönt och höra att du har erfarenhet också och man får ju givetvis pröva sig fram. Ska fortsätta med mätningen 1 gång i veckan. Vad tror du är normalt att gå ner i omfång per vecka alt. på en månad? På mig försvann det som högst 5cm (olika beroende på kroppsdel) på 1-2 veckor, med träning varje morgon under 2 veckor. Så kanske jag kan ha lite mer ingående mål för mig själv Ha det gott
 47. 1 point
  Hej! Ja men det har du ju rätt i, att man kan kika på storlekstabeller. Det ska jag göra! Precis, det blir lite tokigt insåg jag att räkna bort lika mycket cm överallt, då det blir ojämna mått. Att börja mäta mig är så mycket roligare än att väga sig och tar även bilder Ha det gott
 48. 1 point
 49. 1 point
  Ja det märks inte när man ser olika debatter i media men går man in på partiernas hemsida kan man hitta en del anmärkningsvärda saker. (Liberalerna) Mer GMO till folket? "Vad vi äter spelar stor roll för hur vi mår. Och hur vår mat och våra livsmedel produceras spelar stor roll för klimatet och miljön. Allt fler väljer mat som både är mer hälsosam och har mindre klimatpåverkan. Det behövs ett hållbart kretslopp där näringen går från jord till bord och sedan tillbaka till jorden. Bioteknik (GMO) kan bidra till bättre skördar och näringsinnehåll." (Miljöpartiet) Starkare växtskydd. Hade varit bra om dom talat om hur det ska gå till/vilka metoder de vill nyttja. "I ett förändrat klimat riskerar problem med skadedjur och växtsjukdomar att öka. Miljöpartiet vill ha ett starkare växtskydd utan skadliga bekämpningsmedel." (Centerpartiet) Vil se en tydlig, obligatorisk klimatmärkning av livsmedel. Hur skulle detta hjälpa folkhälsan?
 50. 1 point
  Ja knepigt är det. Jag tror att för att man ska ha en chans att dra några vettiga slutsatser måste man börja med att definiera för sig själv varför man har tänkt och fasta.