Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2021-04-07 i Inlägg

  1. Var på hälsokontroll idag. Längd 174 vikt 125kg. Blodsocker 6.1 kolesterol 6.1 blodtryck 150/77 (normalt ligger jag på 130/75) Bmi 41. Vad tror ni rekommendationerna blev, ja bmi ska inte vara över 25, och du ska äta mer grönsaker, och minst 3 frukter om dagen. Jag sa att jag äter inte frukt, jag äter hellre ägg.
    10 points
  2. Min andra LCHF-resa Detta inlägg är långt, men min förhoppning är att det kan bidra till att peppa både de som just börjat äta LCHF och de som hållit på ett tag, genom att visa att det inte behöver vara svårare andra gången, eller en nackdel att man blivit äldre. Min första LCHF-resa startade i januari 2014, jag vägde 80,5 kg, var 58 år gammal, nu som då kvinna och 171 cm lång. På ett år gick jag ner 13 kg och sommaren 2015 vägde jag dryga 65 kg. All time low dittills. Jag hade förberett mig väl, läst allt som fanns på dåvarande Kostdoktorn.se och de flesta böcker som fanns att läsa
    9 points
  3. Ja jag förstår det på söndag den 11/4 har jag käkat hyfsat strikt lchf i 1 månad, enda kolhydraterna jag fått i mig är från vitkål och lök max 20gram totalt på en dag. Har efter 3e veckan börja sova bättre, känner mig piggare om kvällar o eftermiddagar, än innan, och magen är nöjd, ingen uppsvälldhet, eller gaser. Bmi är ett helt galet sätt att mäta tycker jag, bättre mäta bukomfång vs bröstomfång. Ja nu har jag rätt rejäl mage, men även om jag får ner magen, så den ligger i jämnhöd med bröstkorgen, kommer jag aldrig ner på några 25 i bmi. Jag ska väga 74-75 kilo på bmi25, det har jag
    9 points
  4. NU har jag äntligen varit hos doktorn! Hos min vårdcentral här hemmavid. Jag var väldigt nervös innan, funderade över hur mycket man ska berätta och hur mycket man ska dölja men bestämde mig för att jag INTE ska förställa mig och låtsas att jag äter gestagen utan tog med en tub bioidentiskt progesteron att visa och förklarade att det är samma princip, man framkallar en bortfallsblödning. Doktorn kände inte till denna typ av preparat så hon remitterade mig till att göra ultraljud på livmoder och äggstockar, ironiskt nog på den klinik jag försökt få hjälp hos men som inte tar emot nybesök för kl
    7 points
  5. Men oj! Knäck dem inte!! De kan ju få hjärtsnörp!
    7 points
  6. Ägg är naturens multivitamin.
    7 points
  7. Man säger att man kan gå ner i vikt med vilken diet som helst men för att hålla vikten måste man hitta en livsstil som man kan fortsätta med. Betraktar man ketogen kost eller LCHF som en diet, går ner i vikt och sedan går tillbaka till sin "normala" sättet att äta på så kryper kilon tillbaka. Det var ju det resultatet man har fått förut av den kosten man åt då, varför skulle den här gången vara annorlunda? Nu vet jag inte vad du menar när du säger att med att du "vill äta mer normalt framgent". Vad är normalt för dig? Fär mig LCHF och ketogen kost plus periodisk fasta ÄR det nya normala.
    6 points
  8. Jag tror nog att vi som varit med på LCHF-resan sen 2009 och mer, sitter still i båten och betraktar nya rön med upphöjt lugn. Men vi läser och följer förstås debatten, höjer lite på ögonbrynen, sen återgår vi till vitkål-brokolymoset, köttbiten och smörskivan. Vad egenligen kan hända? Och några fler kokböcker behöver vi inte, LCHF har blivit väldigt enkelt och avslappnat. Häpp!
    6 points
  9. Hej. Du använder orden tjockboll och rundboll och jag gissar att det är med referens till din mages utseende. Vet inte om du är man eller kvinna. De första 5 kilona brukar vara vätska som inte behöver hållas i lager när man slutar med kolhydrater. Bollmagen dvs hög mage är en förstorad lever. En lever full med fett. Det fettet kommer kroppen att använda när blodsockret blir lägre och insulinet lägre vilket (insulinet) då inte längre bromsar fettförbränningen. När levern ska omsätta allt detta lagrade fett behöver den använda sina olika verktyg, vissa av dessa verktyg mäter vi vid hälsoun
    6 points
  10. Viktnedgången på LCHF fortsätter inte i all evighet. Om din vikt minskar på LCHF (det fungerar dock inte alltid på alla) så kommer nedgången till slut att plana ut. Bästa sättet att sedan hålla den vikten är troligen att fortsätta med LCHF.
    5 points
  11. På ett sätt förstår jag att du är orolig att ditt Ldl kolesterol har gått upp eftersom din läkare påpekar detta. Har man testat bara det totala kolesterolet eller har man också kollat partikelstorlekar? De stora fluffiga LDL partiklarna är inte alls problematiska medan de små oxiderade kan vara det. Sedan finns det tester för inflammationsmarkörer som man kan göra. Dessutom det totala mängden kolesterol är ingen bra markör för din risk att drabbas av blodpropp, det finns bättre. Jag föreslår att du läser på om kolesterol och tar själv ställning till det innan du okritiskt följer din läkares rå
    5 points
  12. Fast jag började på 90-talet, inspirerad av alla de som höll på i slutet av 80-talet. Så den typen av avgiftningsfasta höll i sig som trend i ganska många år. Nu när jag studerar Jason Fungs variant av fasta lite mer ser jag att den skiljer sig inte så mycket, bortsett från att man slipper de äckliga grönsaksjuicerna. Vatten, te och buljong funkar.
    5 points
  13. Det är alltså norröver man ska flytta för att få relativt kortare vårdköer..? Hurra för att du kom in så pass snabbt! Nu håller vi alla tummar och tår att de hittar vägen!
    5 points
  14. Midja-höftkvot är ett bra mått som används ofta idag. <1 för män och <0,8 för kvinnor brukar man rekommendera. Som kvinna svänger dock midjemåttet en del tex beroende av menscykeln eller hur många barn man fött och då kan man mäta precis under revbenen istället, det måttet är lite stabilare. Men som vanligt är det förstås riktvärden, inga exakta tal.
    5 points
  15. Kanske jag inte gjorde mig tilräckligt tydlig. Jag äter aldrig något som jag inte mår bra av. I mitt eget hem äter jag enbart LCHF. De gånger jag är på bjudning äter jag ren LCHF i den mån det rör sig om sådan (vänner som jag lyckats med, vad gäller kosten), i annat fall tar jag för mig i sådan liten mängd av annat att det inte påverkar mig negativt. Som jag exemplifierade - lite potatisgratäng på en bjudning gör ingen skada. Nu råkar jag höra till dem som lätt kommer i ketos. Dagen efter en bjudning har den ev. överblivna glukosmängden förbrukats. Ser direkt på min Ketonix-mätare hur det står
    5 points
  16. Nu har jag fått en tid! Den 28 april ska jag ta ett benmärgsprov och veckan innan ska jag ta diverse blodprover på min hälsocentral. Det här blir spännande!
    5 points
  17. Bästa sättet att behålla vikten är att äta LCHF med mycket animalisk protein och fett, fasta och styrketräna helst i slutet av sin fasta. Då får man hjälp att bygga muskler av tillväxthormoner som frigörs då man fastar och man går upp i muskelvikt, inte fett-vikt. På det sättet håller man sig ung längre eftersom förtvining av muskler är en del av vår åldrande. Man håller uppe sin ämnesomsättning med hjälp av större muskelmassa.
    4 points
  18. För mig är fasta nyckeln till att hålla vikten. Jag äter ganska liberal lågkolhydratkost men försöker att inte överdriva med fettet. Jag blir ändå inte mer mätt med mer fett. Dessutom fuskar jag då och då med en och annan bulle till kaffet. Sedan i höstas har jag fastat lite kortare än tidigare, med hjälp av Datadriven Fasta. Som egentligen är ett sätt att tidsbegränsa sitt ätande till perioder när kroppen behöver bränsle. Därför har jag använt blodsockermätare för att se när kroppen behöver påfyllning, och lärt mig att koppla detta till mina hungerkänslor (som tidigare var ganska mycket
    4 points
  19. Det jag skyller efterrätterna för är de desserter jag åt på krogen, så där kan det säkert vara både socker och vetemjöl. Själv använder jag aldrig någonsin vetemjöl (glutenallergier i familjen), socker mycket sällan, jag använder Splenda som sötning. Vet inte om det finns att köpa i Sverige, jag har tagit hem från USA, det är ett bra sötningsmedel som inte har någon bismak och är fritt från carbs. När jag bakar använder jag mandelmjöl och vid behov fiberhusk, möjligen kokosmjöl någon gång. Min egen favoritefterrätt är den enklaste av alla: Vispa 2 msk grädde, blanda i 25 gram hallon/blåb
    4 points
  20. Till frukost äter jag ett kokt ägg, rökt skinka, 25-30 gram, och en skiva LCHF-bröd deluxe http://www.lchfguiden.com/lchf-recept/lchf-brod/lchflimpa-deluxe/ Jag bakar två limpor åt gången, gärna när det är extrapris på ägg eftersom det går åt 12 stycken. Varje limpa skär jag i runt 30 skivor och då blir det ca 1 carb/skiva. Jag delar brödskivan på mitten och (ja, den blir inte speciellt stor, men det är ju mest för att ha något att lägga pålägget på, som en vanlig puma). Ett par skivor smör på varje halva, smör skär jag numera alltid med osthyvel, det blir runt 35-40 gram smör totalt. Pålägg p
    4 points
  21. Välkommen som aktiv i forumet! Vad roligt att det gått bra! Hur länge har du hållit på? Det kan ju ta tid innan värdena bättras på. I förra veckan sa min läkare att hon inte sett så bra obehandlade värden hos en 50+are förut, inkl LDL. Jag har ätit LCHF i 10år. Vad menar du med "äta mer normalt"? Jag tycker ju mitt sätt att äta är väldigt normalt. Har du mer "hållit diet"? En som kan vara värd att kika på är Dr.Jason Fung. Han menar att utan att programmera om "hjärnans normalvikt" kommer vi aldrig att kunna stå kvar i en lägre vikt utan det kommer krypa uppåt. Kroppen strävar eft
    4 points
  22. Tack, älskar broccoli så det bjuder jag gärna min ”lever” på. Lovar att uppdatera efter nästa provtagning. Efter era svar så känns det iallafall tryggt att fortsätta med LCHF
    4 points
  23. Numera vet man att alkoholhaltiga drycker och socker eller rättare fruktosen i socker ger samma leverskada. Så i ditt fall kanske det är en kombo. Hjälp din lever med lite broccoli då och då och pressad citron i vatten. Lycka till och håll oss uppdaterade.
    4 points
  24. Man tar en bit i taget. Jag lyckas med lite drygt två dygn; men det får ta den tid det tar, att öka. Det ska kännas bra.
    4 points
  25. Fastan fortsätter här med. Som ni säger också, det är inte lätt att fasta.. Har inte lyckats komma över 24 timmar ännu. Och nu har jag i stort sett stått still på vågen i 4 veckor.. Men oavsett väger jag mindre nu än när jag startade, bara positiva tankar och fortsätta så borde det gå att komma förbi platån
    4 points
  26. Jag har aldrig upplevt att jag kan äta mig mätt på fett. Behöver protein och att maten fyller upp ordentligt i magen (fiber i form av grönt eller en rejäl kopp te).
    4 points
  27. Kostdoktorn har ett flertal inlägg om LCHF och levern som du kan läsa här. Har du druckit mycket alkohol tidigare? Eller skulle dina levervärden kunna bero NAFLD (non fatty alcoholic liver disase)?
    4 points
  28. Angående PE-dieten kan flertalet forummedlemmar som utgått från de vetenskapliga beläggen bakom utvecklingen på området lågkolhydratkost, lättare än andra göra en egen balanserad bedömning. Ni har hört hur majoriteten av skaran vetenskapsmän - våra favoriter nedan - resonerat. Ted Naiman finns bland dessa: Ni vet att det bara finns två olika medier, från vilka vi kan hämta energi - glykogen eller fett. Den som påstår sig varken gilla fett eller socker, får svårt att vetenskapligt förklara sig och beskriva varifrån energin kommer. Vi vet också att fördelarna vid växling från konventi
    4 points
  29. Eftersom du skriver på detta sätt, så förstår jag att DU förstår att det inte var bra råd. (även om bmi inte bör vara över 25, om man inte har mycket muskler) Stå på dej! Och använd bättre råd! Som du oftast får här.
    4 points
  30. Att använda order defekt är i mina ögon att ta i. Äldre människor som är födda ca 1920-1950 växte upp i en annan tid. Rätta mig gärna om jag har fel @Nils Engström men jag kan tänka mig att tänka sparsamt var mer utpräglat då. Om man inte hade så mycket pengar och mat dessutom kostade mer jämfört med var den gör idag. Syn på artighet skiljer sig också jämfört med idag. Dessutom är det först senare som läsk, lösgodis, pasta, ris, färdigmat, glass m.m gjort sitt intåg. Säg mig @Nils Engström, hur ofta och när förekom saft, bullar, tårta, småkakor m.m när du växte upp? Jag har full förståel
    4 points
  31. Näppilli näpp. Longos fuskfasta är inget för mig. Han förespråkar snarare en kalorirestriktion och att man ska hämma kroppens utsöndring av tillväxthormoner. Varför skulle kroppens naturliga reaktion på vattenfastan hämmas? Tillväxthormonerna gör att vi bygger upp muskler och benmassa lättare och fördröjer förtvining av dessa som är ett av tecken på åldrande. Dessutom vill jag trigga igång kroppens städmekanismer - autofagin - för att motverka tillväxt av tumörer och utrensa annan "gammal" vävnad som behöver rensas ut och återanvändas. Äter du lite grann under dagarna du fastar kan det leda ti
    4 points
  32. Tanken är god men min utgångspunkt är att om man i sitt eget hem, strikt eller nära strikt, tillämpar LCHF, har sällsynta, små avvikelser från den dagliga kosten ingen betydelse. Mycket lätt att göra avvikelsen liten när man själv bestämmer vad man tar, inte tar och hur lite. För den som tycker sig ha svårt att någon gång ibland göra små avvikelser (riskera framtiden), kan jag möjligen förstå. Å andra sidan, när jag gjort klart i bekantskapskrets - i mitt fall under senare tre och ett halvt år efter LCHF-start - hur jag ser på kosten, ser jag inga problem. Antingen har ideerna slagit rot, ell
    4 points
  33. Äntligen har jag lyckats gå ner till normalvikt utan att vara hungrig. Ketogen kost och 16:8 har hjälpt mig. Tack till Diet Doctor! Ldl kolesterol har gått upp, och jag vill äta mer normalt framgent men ändå behålla vikten och slippa hungerkänslorna som jag haft de senaste 50 årens jojobantning. Tips emottages med glädje.
    3 points
  34. Dessvärre har nog fredag och lördags drickandet pågått under några år. Mest som avkoppling och för att det ”hörde till helgen”. Har absolut inte haft några problem alls med att utesluta alkoholen helt. Läsk har jag nästan aldrig druckit men däremot juice ibland och massor med frukt. Frukten var det jag saknade mest då jag började med LCHF.
    3 points
  35. Jag var inte välkommen på den sidan... Eller ja, innehållet var inte tillgängligt. Är det samma som Carl August delade? För den kunde jag se!
    3 points
  36. Fantastisk bild https://www.storypick.com/people-react-picture-human-cell/
    3 points
  37. Ja så var det på 70-talet, man fastade som regel en gång om året och då minst en vecka. Massor av grönsaksjoser inköptes. Tredje dagen var det hur lätt som helst att leva så, och omgivningen förundrades över att detta var möjligt
    3 points
  38. Tack för ditt svar! Haha, helt rätt gissat min mage är som en stor boll. Låter hemskt att levern är så förstorad att magen växer. Detta ger mig nu ännu mera inspiration att fortsätta med LCHF fast ska även börja med 16/8. För rensa kroppen ännu mera. Nästa prov ska jag lämna i maj så förhoppningsvis har värderna återställts då
    3 points
  39. Nu äntligen kom jag in på Forumet, är jättelänge sen jag skrev här och nu använder jag telefonen i stället för datorn, där dög inte min gamla inloggning utan jag fick starta nytt. Men nu så, vill så klart tala om att jag kommer att sakna Annika Ranes goda inlägg här i vått och torrt men Du lovar ju att visa Dig här ibland i andra sammanhang. Det tackar vi för
    3 points
  40. Om du har gott om fett på kroppen att ta av så behöver du inte lägga till så mycket. Studier visar att proteinrik kost har bättre effekt på fettminskning | Diet Doctor
    3 points
  41. Idag har jag planterat om ca 20 paprikaplantor. Det kändes lagom. Det finns ca 20 till att omplantera och dessutom några stjälkselleri. Näst i kön väntar chili respektive köpt basilika och timjan. Några av chilisorten 'Black scorpion tounge' har börjat blomma. Mina tomater fick flytta ut till växthuset tidigare i veckan. Hoppas innerligt att de klarar omställningen med mer varierande temperaturer under dygnet och direkt solljus. Både rädisor och spenat växer fint i växthuset, tror jag kan börja skörda rädisor om 1-2 veckor. Nu finns det lite mer plats inomhus för att så nya fröer. Vet in
    3 points
  42. Malcolm tipsar om en ung läkare i Sverige, med egen blog och som nyss författat en bok i ämnet corona. https://drmalcolmkendrick.org/ https://sebastianrushworth.com/
    3 points
  43. Det är skyhögt! För mig. Jag hade skuttat upp för deras trappor och inte hunnit sitta innan det togs. Tog ett nytt på kvällen hemma, 117/64. Så nejdå, Nils, inte det minsta orolig. Och jag har ju faktiskt det bästa, obehandlade kolesterol doktorn sett på en i min ålder!
    3 points
  44. 1. Ja, om man var fattig fick man "nöja" sig med att äta fisk, kött, fågel, inälvsmat resp. ägg, dvs. till stor del obearbetade matvaror. Problemet var egentligen allt bröd som åts och margarinet som kommit för att stanna. För den som ville ha kvar smöret, drygade man ut det genom att blanda in vetemjöl. Alla åtråvärda livsmedel fick inhandlas enbart efter överlämnandet av ransoneringskupong. Inälvsmaten, som min far var specialist på, innefattade bl.a. märgpudding som spetsades med konjak som tändes på med stora flammor som effekt. Mycket gott. 2. artigheten och det typiskt svenska "var
    3 points
  45. Det där beteendet måste vara lite av en defekt hos den äldre generationen, att ni äter av mat ni inte mår bra av för att inte göra värdinnan "besviken". Jag tror nog ingen under 50+ skulle komma på tanken att äta ngt de inte mår bra, av rädsla för att såra kockens känslor. Man kan visa uppskattning för en annan människa på andra sätt, genom att fråga, lyssna, skratta ihop och visa att man bryr sig. Men sen är frågan hur mycket snedsteget påverkar en, om en bit sockerstinn glutentårta går under radarn så är det förståeligt att man tar en bit. Om det däremot leder till magbesvär, hets
    3 points
  46. Ja jag försöker hitta min riktiga hunger, och inte bara ett sug, som jag haft i så många år. Jag har ganska mycket övervikt, och vill gärna bli av med minst 35 kilo. Äter oftast frukost och hoppar lunchen. Jag med en lite burk med ägg/keso och majonnäsröra i bilen, som jag kan äta, om jag skulle bli vrålhungrig, då äter jag en sen middag, om jag är hungrig. Är inne på vecka 4 utan ett snedsteg ännu, på vågen händer i alla fall inte mycket, men jag är piggare, sover hela nätterna, och mår allmänt bättre, så även min mage, aldrig svullen eller uppblåst längre.
    3 points
  47. Just ett bra exempel på individuell variation och anpassning. För min del ger mindre andel kolhydrater mer varaktig mättnadskänsla. Därför har jag inga problem med tillfälliga avvikelser på bjudning (inget dåligt samvete) - tar bara lite mindre av det glukosbildande (potatisgratäng, liten sträng tårta etc.). Det väsentliga i LCHF ligger ju i den stadivarande kosten i hemmet. När man hör en del som säger sig ha prövat på LCHF men påstått den kosten vara omöjlig i längden, måste ha missförstått något. Vilken gurmet säger nej till de läckerher som utgör LCHF-kosten?
    3 points
  48. Såg att denna dokumentären kommer kunna ses på svt play från 12 april till 12 maj. https://www.svtplay.se/video/23305750/sanningen-om-fetma?start=auto
    2 points
  49. Håller med om att det är en generationsfråga. Själv är jag 63 och jag har för länge sen slutat äta sånt jag inte mår bra av för att glädja nån annan. Det ligger inte i min natur helt enkelt. Å andra sidan gör jag allt för att eventuella gäster ska få sånt dom kan äta. Så det går åt båda håll. Man kan tacka nej på väldigt många sätt utan att såra någon. Dom gånger jag inte i förväg kunnat ta reda på vad som bjuds av en eller annan anledning har jag ätit lite lagom innan. Förutom en gång i höstas. Eftersom det var så länge sen jag var hembjuden till nån missade jag. Fick äta när jag kom hem istä
    2 points
  50. Enligt vad jag läst sjunker insulinet väldigt snabbt (minuter) efter att initialt ha höjts vid intag av protein. Det stod liksom i förbifarten i en text av Jason Fung, är det detta han avser, tro?
    2 points
×
×
  • Skapa nytt...