Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-01-15 i Inlägg

 1. 8 points
  Läste om en provtagningssajt hos Martina där man kan shoppa enskilda blodprover. Ett väldigt bra sätt att pressa kostnaden om man bara är intresserad av några få prov. Kan t ex vara intressant om man gjort ett större test och några värden ligger utanför referenintervallet som man vill testa igen vid ett senare tillfälle. Någon som har testat detta? http://www.mydrop.se/ Exempel: https://martinajohansson.se/nya-labbprover-konshormoner-lever-njurar/
 2. 6 points
  @MariaF Det låter som att du är uppmärksam på din situation och vet hur du ska hantera det, så att stressen inte tar överhanden. Att du vet hur du tar hand om dig själv. Kan bara gratulera, själv är jag inte riktigt där än. Klurar fortfarande på återhämtning och hur man varvar ner. Hoppas allt går bra med hunden idag. Tack @Gemma. Håller med om att det blir blandade känslor, å ena sidan vara förberedd och planera, å andra sidan kunna vara spontan, anpassa sig efter situationen osv. Det där med vad som är ett 'rimligt' kontrollbehov är också knepigt.
 3. 6 points
  Tack och lov har jag inte fått hår på bröstet av LCHF 😁. Däremot har jag upplevt en förändring av mina naglar. Tidigare fick tumnaglarna alltid nån sorts "veck" under hösten, vilket ledde till att de skivade sig och gick sönder väldigt långt ner på nageln så det gick inte att klippa ner så att det trasiga försvann. Det har inte inträffat på många år nu, sannolikt sen jag började med mer strikt LCHF. 👍
 4. 5 points
  Vår vän Uffe R skrev för några år sedan, angående FH:
 5. 5 points
  Vad glad jag blev, vilket bra tips! Läser på deras hemsida: ” Vårt utbud inkluderar provstationer i hela Sverige”. Tyvärr är det väldigt dåliga på Sveriges geografi! Den nordligaste provstationen finns i Uppsala som ligger i södra Sverige! så i 2/3 av Sverige finns inga provstationer! I Stockholm finns det 32 stycken, resten söder om Stockholm! Mycket vilseledande information av mydrop!
 6. 5 points
  Ni kan ju passa på och ta proverna när ni är i storstan. 😉
 7. 5 points
  Har gått på yinyoga i flera år och älskar det! Började för jag trodde att "hej-och-hå nu ska det stretchas och allt flummande stänger jag öronen för". Nu är det snarare det meditativa och djupandningen jag är ute efter.
 8. 4 points
  Anna, du har alldeles rätt, om grönsaker o c- vitamin skulle vara lösningen på cancer, då skulle veganer o vegetarianer inte få cancer, men så är det inte, vegetarianer får mer tjocktarmscancer än kött ätare.
 9. 4 points
  Jag klipper naglarna ibland; förr gick de oftast av innan jag hann klippa. Och håret har blivit lätt lockigt; om det är åldern eller lchf lämnar jag osagt.
 10. 4 points
  De är riktigt bra, alla delarna! Uppmanar alla att se dem, han visar hur man lägger nivån utifrån sig själv och sin nivå. Och så har han väldigt snygga hundar...
 11. 3 points
  Men tack Cleppa Jag har läst på lite under eftermiddagen och förstått att detta är vanlig reaktion som ofta beror på för lite vatten och salt. Jag tycker jag dricker bra men saltet kan jag helt klart öka. Ska ta och plocka fram supersaltet jag tidigare använt mig av. Har ju varit lchf:are i många år med varierande undantag så detta har jag nog vetat om men.. man glömmer.
 12. 3 points
  Supporten här: Testa med att använda Chrome som browser.
 13. 3 points
  Nej, men andra som läser kanske har? Jag kanske har? Eller så fastnade jag för nåt annat jag ville dela med mig av? Fetma är en hormonell obalans. Även om inte just du är intresserad av hormoner ("Många särskilt kvinnor är väldigt inne på hormoner.. så av respekt, ska jag försöka inte lägga mig i så mycket mer, mer än att det är overkill för min del, och då har jag faktiskt inte mkt att tillföra när hormoner som ämne kommer på tal.") så styr de så otoligt mycket. Tror Martina Johansson skrev om detta före jul nån gång, hur hon "lite artigt" lämnar en öppning för att det kan vara annat också men egentligen vet att det är hormonellt. Hormoner är alltså så mycket mer än bara klimakteriet (puberteten och graviditet). Inte sjutton har mitt intresse för "snabb" MAO-A och serotonin/dopamin mm kommit av de förändringar som kommit nu, runt förklimakteriet! Det har varit ett helvetiskt svängande hela livet. Om man är intresserad av HUR fetma regleras hormonellt, ja då är vi tillbaka på bla insulin. Insulin som reglerar blodsockret är ett peptidhormon som tillverkas av bukspottkörteln. I samma körtel tillverkas också glukagon som är motsatsen till insulin. Fettvävnaden i sig tillverkar också hormoner; Adiponektin t ex ökar förbränning av fettsyror, bromsar leverns glukosproduktion och är antiinflammatorisk. I symbios med adiponektin finns leptin som signalerar att energiintaget är tillräckligt, ett mättnad/hungerhormon alltså. Det reagerar också på lågt insulin så man blir hungrigare. Fördelningen av kroppsfett är också hormonell. Stresshormonerna fäster fettet runt de inre organen, östrogen runt rumpa och lår, byst och underarmar. Med andra ord kan den som är tjock eller har diabetes ha stor nytta av hormonkunskap. PS. Skriver du med tangentbord, @Gemma? Om du håller nere shift-tangenten ihop med enter så blir det inte så långa mellanrum mellan styckena och lättare att läsa.
 14. 3 points
  Men då ska man ju veta exakt vad alla proven man vill ta heter...
 15. 3 points
  Men jag tycker inte alls det är ovanligt att folk vill ha en slät kopp.
 16. 3 points
  Eller protein från giftigt frö. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7383830 – Mängden protein i alla de bomullsfrön som produceras i världen skulle räcka för att förse en halv miljard människor med sitt dagliga proteinbehov, säger Rathore Keerti. I arbetet med att på genetisk väg göra bomullsfröna ätliga gjorde Rathore Keertis grupp först hela bomullsplantan gossypolfri. Men konsekvenserna blev förödande. Bomullsplantorena blev helt uppätna av insekter, när insekterna inte längre hindrades av giftigt gossypol. Därför slog Rathore Keerti in på ett annat spår: att utveckla bomull där bara fröet är fritt från gossypol.
 17. 3 points
  Jag har sett den där Joey Armstrong i nåt annat sammanhang och han är verkligen en sån där militant typ. Såg inslaget och han avbröt hela tiden. Tröttsamt.
 18. 2 points
  Elller så har upplagringen av kalk i blodkärlens väggar inget alls att göra med risken för hjärtkärlsjukdom. Det är i alla fall vad Malcolm Kendrick anser och har skrivit ett långt blogginlägg om. https://drmalcolmkendrick.org/2020/01/17/coronary-artery-calcification-cac/ Ivor Cummins har naturligtvis en annan åsikt. Han skriver mycket om kalciumscreening på: https://thefatemperor.com/
 19. 2 points
  Floris Gierman pratar lite om olika missförstånd kring MAF i denna 20min långa video på ett lätt och informativt sätt (engelska). Kan varmt rekommendera hans Extramilest websida, youtubekanal och fb-grupp. Sympatisk kille med sund inställning. Recently I keep hearing more and more endurance athletes talk about MAF Training, mostly positive, sometimes negative. I've realized there are several misconceptions about this non-traditional training approach. In today's new episode #28 of the Extramilest Show, I'm taking a deeper dive into MAF Training and also discuss the following: 10 MISCONCEPTIONS ABOUT MAF TRAINING 1: MAF TRAINING IS ONLY TRAINING AT LOW HEART RATE 2: YOU NEED SPEEDWORK TO RACE FASTER 3: MAF TRAINING WORKS FOR EVERYONE (Här tycker jag han har rätt. Beror på olika komponenter som träning/näring/återhämtning men också vad man VILL.) 4: MAF ONLY WORKS FOR THOSE WITH LOW FITNESS LEVELS 5: THE MAF 180 FORMULA IS ACCURATE FOR EVERYONE 6: MAF TRAINING DOESN’T WORK BECAUSE I HAVE TO WALK (Tur jag inte visste detta när jag började... ) 7: I’M NOT PROGRESSING, SO IT DOESN’T WORK 8: YOUR MAF HR SHOULD BE AVERAGE HR ON WORKOUT 9: MAF TRAINING HAS NO VARIATION 10: THE MAF TRAINING APPROACH IS LIKE A CULT (Haha, har vi hört den förut? Man hittar nåt man gillar och pratar om det och Vips! så är det en sekt...)
 20. 2 points
  I min bekantskapskrets kan man ses över en slät kopp, ja. Sedan är det sällan nån säger nej tack till fikabröd om det finns men aldrig så att det skulle vara jättekonstigt att göra det. På jobbet kan det anses lite udda men det är inget trugande, tycker jag. Sedan känner jag folk som passar in i schablonen, absolut.
 21. 2 points
  Nej, sökning funkar inte för mig heller. Däremot får jag upp en lång lista. Mååååånga lab i Sthm, två i Gbg och några få i Sydsverige men jag hittar inget i Malmö (eller Skåne). De verkar ta hjälp av Unilabs.
 22. 2 points
  Ett begrepp som totalt förlorat sin betydelse, så som det numera vanligen används. Den grupp seriösa vetenskapsmän som av IPCC och dess bundsförvanter benämns klimatförnekare har: 1. inte i något fall som jag känner till förnekat att en viss, relativt liten global uppvärmning finns utöver den normala. Någon anledning att förneka faktum finns naturligtvis inte, eftersom klara belägg i form av verkliga uppmätningar är allmänt kända. Man brukar anse att den globala medeltemperaturen skulle ha legat i storleksordningen 30 grader lägre än nu, om nuvarande temperaturreglering inte funnits. Därav anses koldioxiden stå för ca. 3 grader. 2. alltså korrekt hävdat att små temperaturhöjningar i tillägg (räknade i tiondels grader) kan tillskrivas koldioxidökningen. Större ökningar (upp till två tre grader) bör rimligen relateras till övriga dominerande faktorer (luftfuktighet, moln, vulkanutbrott, frekvensen solfläckar) - viktigt alltså att uppge de senare vara dominerande. Storleksordningen av den extra temperaturökningen som beror på de ökade koldioxidutsläppen är själva grundfrågan. IPCC är i detta avseende helt enkelt inte ärligt ute, när prognoser om ökande medeltemperaturer i framtiden på 2-4 grader tillskrivs enbart de ökade koldioxidutsläppen. 3. påpekat de verkliga faktaförnekarna vara just de forskare som är knutna till IPCC, som trots redovisade, uppenbara felprognoser fortsatt hävdar de datoriserade klimatprogrammen vara bättre prognosinstrument än extrapolering av verkligt uppmätta temperaturdata. 4. visat faktaförnekarna enligt (3) helt ovetenskapligt utgå från att medeltalet av den vida svärm grafer som förelåg under åren 1977 till 1997 skulle bevisa att korrelationen mellan koldioxidutsläppen och uppmätta temperaturdata också innebar kausalitet. 5. påpekat att kausalitet enligt (4) inte kan anses belagd enbart av det skälet att två till synes korrelerande parametrar kan observeras (där den ena består av osäkra progosdata). Trots detta fortsätter IPCC hävda kausalitet föreligga även för tiden mellan år 1997 och 2020. Detta trots att tidigare korrelation helt spårat ur (yvigheten på använda klimatmodellers prognoser blir allt större. I sig utgör detta istället ett klart bevis för att prognosmodellerna i sin helhet bygger på falsk grund och att påståendet om kausalitet mellan prognoser och verkligt temperaturutfall inte längre existerar (har i verkligheten aldrig existerat). Kausalitet I t.ex. medicinska sammanhang är kraven på begreppet kausalitet t.ex. enligt Bradford Hills kriterier mycket stränga. För att få en uppfattning om innebörden av dessa - kika gärna på: https://forum.kostdoktorn.se/topic/12665-ägg-kyckling-och-prostatacancer/?do=findComment&comment=149638 Intressant är kriterierna 2 (samstämmighet) och 7 (lycktstolpskriteriet) som i IPCC:s studier definitivt inte tas hänsyn till. Kriterier anpassade för andra vetenskapliga sammanhang - i detta fall klimatforskningen - måste också vara stränga. Utgångspunkten för IPCC har främst varit att sätta likhetstecken mellan korrelation och kausalitet (koldioxid/globaluppvärmning), som det såg ut under åren 1977 till 1997. Man har dock inte i något avseende kunnat visa kausalitet ens då föreligga - speciellt inte under tiden 1997 till 2020 då korrelation inte längre fanns att utgå från. För IPCC utförd forskning uppfyller enligt min mening inte de mest grundläggande kriterierna för kausalitet. Detta har många seriösa klimatforskare påvisat men genom att IPCC låst debatten till sin egen konsensusgrupp, har sund, öppen vetenskaplig debatt inte kunnat ske med alla vetenskapsmän på området samlade. P.S. Den stora spridningen av resultat enligt använda klimatmodeller visar mycket dålig samstämmighet (samstämmighetskravet negligeras), vilket inte bara innebär att stor osäkerhet på forskningsområdet råder - detta pekar på stora fel. Tron på en graf om framtida utveckling byggd på medeltalet av ingående felkurvor (att dessa därigenom skulle bli mindre felaktiga) är mycket allvarligt. Man ser här hur EU på felaktig grund strävar efter en utsläppsreglering vad gäller "livets gas" som kräver oerhörda, orimliga årliga investeringar. Detta beror på att EU:s politiker inte ifrågasätter den vetenskapliga obalansen och begränsade öppenheten inom IPCC. I fallet USA som bryter klimatavtalet, görs det av motsatta skäl, som innebär att staten tillkallar alla vetenskapliga åsiktsinriktningar för att få en balanserad bild av läget (så sker inte i Sverige eller EU i sin helhet. I fallet Kina kanske man skriver på ett avtal men samtidigt bryter det genom att i oerhörd utsträckning bygga ut sin kolkraftenergi. Oavsett EU:s ansträngningar kommer därför verkan av alla kostnadskrävande åtgärder att drunkna i det som sker i Kina och USA - allt till priset av minskad konkurreskraft för EU:s länder. EFTERSKRIFT SOM KLART VISAR VANSINNET I DAGENS KLIMAT/ENERGIDEBATT Oavsett vilka synpunkter som i slutändan kommer att vinna störst gehör i klimatfrågan, är det en faktor som våra politiker garanterat inte förstått konsekvenserna av t.ex. talet om att inom 25 år ha en fossilfri bilpark dvs. övergå till elbilar - en fullständigt orimlig tanke (som redan den kräver utökad elproduktion motsvarande två kärnkraftverk). Mig förefaller den svenska skolans bristande förmåga att lära ut matematik också ha påverkat våra politiker. Speciellt representanter inom det för Sverige mest skadliga politiska partiet - miljöpartiet. Det finns av flera skäl inte minsta möjlighet till att klara de energibehov som Sverige kommer att möta, om man håller fast vid sin orimliga energiplanering. När man mot den bakgrunden hör svenska regeringsrepresentanter svamla om överskott i elenergi och samtidigt lägga ner kärnkraft blir man bedrövad. ___________________________ Vad man än kan säga om Björn Gillberg, finns en sak som han kan - det är att räkna rätt. I videon här under framgår klart vad jag menar med det blåstilta! https://www.youtube.com/watch?v=0dXMZfl5sEI
 23. 2 points
  Ingen pratar om telomerer längre, det är Horvath klockan som gäller 😉 . Hör väl egentligen hemma i Marias Epigenitiktråd. Jag skulle nog också hålla fast vid bensin-toyotan 5 år till. 😉
 24. 2 points
  Jonas Bergqvist har skrivit lite om dopamin: https://www.jonasbergqvist.se/blogg/kost--kosttillskott-vid-lagt-dopamin Axelssons har också en intressant artikel om dopamin: https://axelsons.se/dopamin/
 25. 2 points
  @Mig Vill be om ursäkt om jag ställer fler frågor än vad jag ger svar. Kan tyvärr inte svara på dina frågor om dopamintillskott. Lästips kanske? Tänkte även passa på och tipsa om Margareta Lundströms blogg. Vad jag har kunnat utläsa är hon också sockerberoende och äter lika lite kolhydrater som du. Ska tydligen även finnas 3 läkare i Norge som är välvilligt inställda till LCHF, kolla här.
 26. 2 points
  Den där kärleken för nya teknologier kan vara så vilseledande ibland speciellt när forskningen om dem är okritisk och används för att rättfärdiga snarare än kontrollera. Jag håller med @Ekner om något är billigt att producera betyder det inte att det ska ätas.
 27. 1 point
  Om du inte upplever någon viktnedgång så absolut finns en poäng i att dra ner på eller skippa mejerier. Det handlar inte om fetthalten heller, dvs byta ut yoghurt, mjölk med mera till fullfet grädde har sällan positiv effekt heller. Många som inte tål mejerier vad gäller just vikten. Kan bero på mängden sockerarter, proteinerna, inflammatoriska processer eller att det leder till överätning. Du får testa dig fram. Men tycker du att viktminskningen och allt det andra går på räls, så ska du absolut fortsätt med yoghurt och nötter&frön på morgonen. För vissa går det utmärkt att äta en måttlig mängd mejerier. Det är gott och rätt nyttigt också. Du får en bra dos tarmbakterier från yoghurten samt kalcium, magnesium, zink, med mera, som man annars kan få för lite av om man kör strikt. Vad kan man äta annat än ägg? Du får säkert en massa bra tips. Jag gillar att göra en röra på avokado, tonfisk, örter, matsked creme fraiche eller majo och ha på fröknäcke. Ibland slevar jag i mig en burk makrill i tomatsås.
 28. 1 point
  Hej! Är inne på andra veckan av utmaningen 2020. Recepten är överlag jättebra men börjar bli trött på alla äggfrukost-varianter. Finns det annat man kan käka men ändå vara strikt? (Men inte tips om att äta rester från lunch och middag) Rysk Yohhurt med nötter och frön eller feta pannkakor med lite rysk yoghurt blir det fel om man vill hålla en strikt lchf. Vill få viktminskning men börjar redan bli otroligt less på ägg. Vill inte riskera att mitt förhållande till detta utomordentliga livsmedel blir knas //Margareta
 29. 1 point
  Hoppa över frukosten helt- kan de va nåt? Bara dricka kaffe eller te. Väldigt effektivt för viktminskning, och magen vänjer sig förvånansvärt snabbt vid att det inte dalar ner något på morgnarna.
 30. 1 point
  Fast smörgåsbord är det så bra?😇 Skämt åsido - en serie utsökt intressanta föredrag, som verkligen kan rekommenderas för forumets medlemmar!
 31. 1 point
  Eller kan det bara vara den stora fett-skräcken.. ? den höga muren, som ju till stora delar är "vårdinducerad" och grundmurad. Har h*n möjligtvis börjat utesluta "rött kött" ur sin kost?
 32. 1 point
  Prexis, egentligen vet vi väldigt lite.. däremot så är Calcium Score ytterligare en indikation! Likaså anser Peter Attia att mängden APO-lipoproteiner är rätt så avgörande, (Its a number game)! Interheartsudien fann att APO-kvoten var väldans viktig! Andra studier har funnit att högt LDL-C är en riskfaktor, medans högt HDL-C skyddar, det är litta gamla studier bakom detta, men de hade hur som helst inte helt fel! Större studier, jag nämner bara Framinghamstudien, iomed att den var omfattande/dyr/ett försök att hitta "elefanten i rummet", de såg aldrig någon elefant, men kom iallafall fram till litta olika grejer, rökning var en sådan (med eller utan filter), fettma (det är väl ett symptom egentligen?), psykosocial situation, (jag tolkar det lite som socioekonomisk situation) och sist men inte minst, låg fysisk aktivitet.. dvs dålig fysisk status! Vem är jag att säga vem som har rätt?.. så jag säger att de alla har rätt, det är delförklaringar/symptom, på som läkarna utgår från när de diagnosticerar, dvs en femårig risk för CVD! Oså på det.. alla de där grejerna är säkert symptom på något.. eller orsaken.. mest troligt så samverkar de med ytterligare andra faktorer? En väldans vanlig orsak till både ditten och datten symptom, är hög ålder.
 33. 1 point
  Tror inte det finns så många LCHF-läkare som skulle förneka att ett för stort bukomfång, inte har top prioritet att "åtgärdas" (kalla det för bantning, men jag kallar det för operation hälso.aktion) , och en prioritet som står lika högt som att få ner ett HbA1c, försockrat hemoglobin, som innebäär markant ökad risk för hjärt- kärl sjukdom.. åtminstonde flera steg sämre livskvalitet, om det får fortsätta, liksom att ett kraftigt bukomfång kan indikera fettlever, ej alkoholinducerad alltså. Annars hålelr jag verkligen med, på de amerikanska sajterna verkar kropps-TONING, biceps flashing och tajta lår rumpa och getingmidjor, vara nästintill det som gjort ketokosten så attraktiv, och inom bodybuilding.världen kan man också läsa hur "erfarna kroppsbyggare" egentitulerade biomedicinska specialister, uttala sig om makro micro och allt annat, samtidigt.. som de brör precis allt, utom de kroppar som genomgår sjukdomsförlopp. Dvs, Dr Fung, Westman, Bret Scher, Andreas Eendfelt och tjugotal till, minst.. har alltså jobbat kliniskt. Deras reella patientunderlag och uppvaknande vad gäller ketogen kost, är genuint, ändå kan väl också de som de individer de är, förstå att en kropp med mage som skvalpar för sig själv, alltid är ett hinder och symptom på störd metabolism. Ju mer man läser om respektive doktors reella erfarenheter och meriter, desto mer ökar respekten - idrottsläkarna har ev. lite annan agenda, men inte merparten av keto-läkarna p DietDoctor, jag är också glad att de FINNS! De gör ett stort jobb, med att fösöka ändra medicinska maskineriet ifrån att vara trendskapande och befrämja ytliga snabba cash, till genuint HARD WORK, att göra vad man kan för att fetma-epidemin, tyvärr blivit pandemi - hör Dr Lustig, förvisso amerikan, men inte vilken amerikan som helst. Barnfetma, de barnen behöver , så kallat... bantas, men inte med vilka medel och tricks som helst, att banta/gå ner i vikt, kan vara avgörande! Det menade du också. Men det kliniska hårda jobb de utför, har inte sså mycket att göra med ketofantasterierna, som vill mest visa sina magar, möjligtvis .. att low carb-kost.. kan tänkas behöva draghjälp, eftersom varken epidemi eler pandemi gynnar mänskligheten, folk blir liksom tjänsteodugliga, kan inte mobilisera sig.. barn åldras i förtid.. Forskningsfusket har banat väg för ganska vulgära matvanor, i skolor.. på sjukhus, det är ju extremt allvarligt detta, alla medel måste ibland få vara tillåtna, för det kan bara inte fortsätta hur friktionsfritt som helst, denna olyckliga fettepidemi som blivit ett faktum, utifrån forskningsfusk och därmed fritt blås för fejkmat, idag får vilken kemisk blandning som helst, kallas för livsmedel. Definieras, som livsmedel.. alla blir inte tjocka och måste "banta" , men tilltärckligt många!!! Så det är i fokus, bukomfånget, eller dubbelhakor, eller gäddhäng.. når det ett visst omfång och volym, då är hälsan i absolut medicinsk fara. Bret Scher, är läkare/kardiolog, (här på DietDoctor) med superkoll på detta. Han kan allt om lipider. Lika viktigt som kirurgisk precision, är det att få ner vikten på den som hasarderat sin kropp med fult osnyggt fett, lika viktigt som prevention av en andra hjärtinfarkt, nya klaffar whatever, så viktigt är det att jobba bort fläsket. Han är ju inte ensam om att veta var stötarna måste in. Vad hjälper det med en massa EKG , konverteringar och ideliga venprover, när buken är stor som på en val? Den måste givetvis, bantas bort.. eller förminskas på ett el. annat sätt. Det hör ihop. Allt hör ihop. Ett hjärtflimmer behöver inte nödvändigtvis kolesterolsänkande, däremot behöver 15 kg på magen fösvinna, orkar man då inte "banta" , så är det ett val man får ta, inte förbjudet att bli en vandrande pillerknarkare me svängdörrar till kliniken, på ständiga uppvak, nejdå, men inte heller att en tvättbräda är garant för insjuknande.. människans estetiska sinne, kan man nog inte heller göra så mycket åt ändå, men jag håller med om att det estetiska YTTRE kan ha företräde för den inre kvaliteten. Men en muskelknutte-stark läkare behöver inte vara kunnigare el bättre hälsoguru än en halvfet eller lönnfet läkare, finns alldeles för många trevliga feta, med stora kunskaper och know-how. Bara för att eliten består av joggande högpresterande icke-sockerberoende individer, och lite semi-hypokondriska till mans, betyder det inte att de inte förstått att skvalpande magar, inte heller helt automatiskt = sjuk kropp. Får man iaf hoppas! Annika Dahlqvist kan man lita på, hon talar ibland om det, att kroppen har sin set-point, som man kanske inte ska forcera alltid. Så det är likgiltigt om det finns gäddhäng eller inte, en grön fyrkantig randig karamell behöver inte vara godare eller bättre än en blå rutig avlång karamell. Men gym-imperium vill ragga kunder ur alla segment, nu när generationerna blir äldre, är det lika bra att sätta in stötarna mot pensionärerna, de vill ha in även 80-åringar att stå med hantlar där framför speglarna. Och se hur de flexar röven, triceps och biceps, så de fula hudarna inte veckar sig alltför mycket eller syns, under spandexen i allt tajtare material, som "andas" . Nej nu får jag sluta, blev för mycket svammel - men Bret Scher, en läkare med båda fötterna på jorden, och flera andra på DietDoctor. Och receptsamlarna, (och forumsmedlemmarna) , som får en att stanna kvar 🤩
 34. 1 point
  Visst är det, så klassiskt.. Är man sedan student och bygger upp framtid s.a.s , då står så mycket annat pp spel so konkurrerar med basbehoven.. så det är inte lätt alla gånger. Det kan vara tufft intill gråtfärdighet, men det går liksom i vågor... livsfaser skiftar över till nya erövringar, och man växer med sina uppgifter! Det är det som är det fina i kråksången, att utan kontrollen.. utan avgränsningar/gränssättningar, hur ska man då kunna ha något att jämka med för at utläsa någon slags framgång? Det kan vara KONSTEN att hålla flera bollar i luften eller leva med flera agendor jämsides varann, att sträva mot perfektion är kanske de största misstagen, och har man då en låt säga omgivning som är hysteriskt presttionsinriktad eller där konkurrensen är knivskarp, så är det inte särskilt konstigt att bli smittad - den arbetskultur som råder, påverkar alla på endera sätt. Man kan bli antingen streber, eller "harmoniskt pragmatisk" , harmonisk... om man strävar mot harmoni! Även harmonin.. kräver beslutstaganden.. det där att vara snäll mot sig, ge sig balsam i själen, när man minst inser att man BEHÖVER, fast det inte anses vara "produktivt, eller lönande" , men det är det!!! och ibland, är det bara så himla dyrt, förstås.. att ge sig just det man vill , längtar till.. dock kostar inte allt som är gott för ens andrum, man ska bara försööka hitta hem, till den oas.. man hör hemma i. I sig, en konst och inte en rak sträcka på motorvägen. Allt tar sin tid. Även lchf, även keto.. även självbilden och självuppskattningen, så jag tycker man ska älska sig med , eller utan bilringar, alla dagar i veckan. (lättare sagt än gjort).
 35. 1 point
  Det finns väl hänvisningar lite längre ner i tråden, till nån artikel?... Var nåt om kalium, som jag förstod det...
 36. 1 point
  Då är jag nog ett undantag.
 37. 1 point
  @Mig Kalorirestriktion är inget jag tycker du ska ägna dig åt om du äter LCHF. Att du inte blir mätt kan ha flera orsaker. Om du äter inte tillräckligt med fett och protein, eller kanske inte tillräckligt överhuvudtaget? Näringsbrister? Hur mycket vatten dricker du per dag? Hur kan en vanlig dag se ut matmässigt, om du äter två måltider? Vad äter du? Vilka mängder? Hur förhåller sig proteindelen, fettdelen och grönsaksdelen till varandra? Ibland förekommer det att folk på forumet skriver t ex 75 E% fett , då åtsyftas att 75 % av energibehovet ska komma från fett. Finns även ett hormon som heter leptin, som kan vara bra och känna till, kanske läsa lite om. Leptin hjälper oss att känna mättnad när vi ätit. Det finns något som kallas leptinresistens. Leptinnivåer bör gå att mäta men jag vet inte hur. Vad hade hänt om du hade provat att låta bli att fasta i t ex en vecka, t ex inte fasta mer än 12 h i sträck eller bara nattfastan, och istället äta rejält vid frukost, lunch och middag? Vad hade hänt om du hade dubblat mängden fett på tallriken om du vill fortsätta äta på det sätt som du gör? Hade du blivit mätt då? Om du har ätit och fortfarande inte blir mätt, kan du äta fett som det är? T ex avocado eller kryddsmör utan några tillbehör? Dricker du fettkaffe eller fett-te? Min erfarenhet av LCHF och mättnad är att mättnaden blir annorlunda. Kanske inte att man blir mätt på samma sätt som om man hade ätit ett pastaberg, med tillhörande paltkoma. Jag kanske inte blir proppmätt, vilket jag kanske inte behöver, men jag är i alla fall inte längre hungrig. Och jag kan göra annat i flera timmar utan minsta tanke på mat. Magen är lugn och nöjd. Bäst resultat har jag fått bland annat när jag ätit stekfläsk med lök.
 38. 1 point
  Tack till alla svar. Jag har nu iaf fortsatt med ett kosttillskott, som jag (dock i kort tid) prövat förut men som inte gav resultat, som skal höja dopamin. Får se hur det går. Funderar också på en annan sak, som absolut är enda en pusselbit till allt detta: jag fastar, inbillar mig att jag mår bättre av det, äter ett-två måltider. Håller mig, som regel, innanför kaloribehovet/dag. Dock upplever jag aldrig att bli mätt. Äter nog rätt mängd fett. Tycker detta är konstigt, då "alla" rapporter om hur mätta och lugna de blir av LCHF. Jag blev mätt av kolhydrater, på ett sånt ont-i-magen-överdrivet-mätt mätt liksom. Men på LCHF skulle jag kunna vräka i mig mat utan att bli mätt. Alltså inte att jag tror att "kolhydrats-mätthets-känslan" är den som borde inträffa nu, på LCHF. Det är inte det. Det är att jag inte blir mätt. Inte efter stora mängder mat, och heller inte under fastan. Konstigt. Har precis ätit och är hungrig. Nån som känner sig igen och som har nått svar?
 39. 1 point
  Jag antar att jag sökte en bekräftelse på att jag iom LCHF I tio år och avsaknad av högt blodtryck kunde vara säker på att jag inte led av ateroskleros trots högt LDL. 🙂 Men det kanske är en alltför förenklad bild? 😐 Min APO-kvot var senast (februari 2019) en smula högt dessutom. Nytt prov ska tas inom kort. Jag hör hur allt fler av mina jämnåriga (55-60) kollegor drabbats av högt blodtryck. De flesta verkar skylla på stress och det kan det förstås handla om men kanske inte enbart? De äter inte LCHF, för det kleggar ju igen kärlen...
 40. 1 point
  Detta är vad man fortf. kan få höra från vårdcentral angående "diabetes" : Mat vid Diabetes Typ 2 Välj den kost som passar dig bäst. Små förändringar kan räcka. Diabeteskost på olika sätt : traditionell diabeteskost traditionell diabeteskos med lågt glykemist index , GI medelhavskost måttlig kolhydratkost Det finns även en femte typ av kost, som kallas extrem eller strikt lågkolhydratkostmed mycketfett. Ett exempel på sådan kost är LCHF. För den typen av kost saknas vetenskapligt underlag för att bedöma effekten och eventuella risker på sikt för dig som har diabetes. Utöver detta utdrag AVRÅDER man från smör och det nämns flertal gånger på vårdcentralens hemsida för diabetes. Finns mycket mer skrivet om kostvanor på sidan, det ena efter det andra är grovt motsägelsefullt , men satte kaffet i halsen när jag fick se detta : LCHF = en extrem kost - men herregud... ! Vilken usel uppdatering alltså!
 41. 1 point
  Mnjaeä.. inte så många veganer här på det här forumet. Inte så många veganrecept heller för den delen. De flesta här är nog carniovorer/omniovorer.. vilket inte betyder att vi har något emot veganer. Iallafall en del är iallafall vegetarianer.. mest troligt Ovo-Lakto vegetarianer? Dvs jag tror att utbudet av recept riktar sig främst till Omnoivorer och Ovo-laktovegetarianer.
 42. 1 point
  Angående 2019 års förvillare Ett tillägg till IPCC:s skandalösa sätt att negligera verkligheten, angående koldioxidens med stor sannolikhet mycket ringa betydelse för den globala temperaturregleringen. Mitt val är faktiskt IPCC för titeln förvillare. IPCC har konsekvent sett relationen mellan antalet solfläckar och temperaturvariationen som irriterande, eftersom fenomenet betraktas ta fokus från koldioxidens betydelse och IPCC:s pondus. I verkligheten har t.ex.: Nasa Solar Radiation and Climate Experiment (SORCE) bekräftat sambandet mellan solfläcksaktiviteten och ett kallare klimat. En forskare Valentina Zharkova vidhåller att, med början år 2020 under en period fram till 2055, av nämnda skäl en temperaturminskning kommer att uppstå. Risken för brist på livsmedel måste man med tiden då räkna med, fast av motsatta skäl än vad IPCC framhåller (dess tal om temperaturhöjning utbytt mot temperatursänkning med försämrade skördar och livsmedelsbrist som resultat). https://electroverse.net/professor-valentina-zharkovas-expanded-analysis-still-confirms-super-grand-solar-minimum-2020-2055/ En rad andra prominenta forskare (icke-pensionerade dvs. inte på dissidentstadiet) med inriktning på solaktiviteten och relationen till den globala temperaturen, visar alltfler forskningsresultat som tyder på att variationen i solen står för >60% av den globala temperaturvariationen på jorden. Med utgångspunkt från vad som sagts om olika faktorer knutna enbart till jordklotet anses: - 70 % av den globala temperaturregleringen ske via molnen och (till viss del luftfuktigheten) - 30 % av alla gasutsläpp (låt oss i värsta fall anta kodioxiden stå för hela denna andel) I fallet att 60 % av den globala temperaturvariationen ligger på solen får ovanstående andelar av omräknas: - 60 % står solen för - 28 % står molnen för (70% av 40 %) - 12 % står koldioxiden för (30 % av 40 %) Eftersom ökningen av av koldioxidhalten i jordens atmosfär ökat med 0,01 % sedan år 1750 tills nu, kommer verkan endast att bli 0,12 % (0,01 % av 12 %) av alla påverkande faktorer - detta högt räknat, kanske den verkliga påverkan blir mindre än hälften så stor, vilket KAUPPINEN OCH P. MALMIIPCC anser mest rimligt. IPCC kan komma att bli en av de för jordklotet mest skadliga organisationerna någonsin - bara synd om vår svenska ambassadör i sammanhanget (Greta), som låtit sig förledas att agera, som hon ombetts göra av hänsynslösa klimatalarmister. P.S. Vad som ovan antyds stämmer väl överens med vad som framgår av: där de finska forskarna KAUPPINEN OCH P. MALMIIPCC visar, vilken obetydlig inverkan som kan tillskrivas koldioxiden. F.ö. bör observeras att klimathysterin bygger på datoriserade klimatmodeller, för vilka enkelt kan sägas att de saknar såväl korrelation som kausalitet i förhållande till verkligt uppmätta värden på global temperaturhöjning - detta utan minsta fast vetenskaplig grund att stå på. IPCC har nu kommit så långt i sin för organisationen förnedrande process att man inte längre ser möjligheten att erkänna sina fel. Man fortsätter helt enkelt på samma väg - allt annat vore katastrof. Att detta innebär astronomiska kostnader för stat efter stat att reducera koldioxidutsläppen, ses som en naturlig följd av den synnerligen osäkra "vetenskap" som ligger bakom den löjeväckande spridningen av befintliga datoriserade klimatmodeller. Var det någon som yttrade något om korrelation???👿
 43. 1 point
  Ja han drog!!! Den rackaren! Och blodtrycket det är helt perfekt när jag kollar hemma. var till sköterska igår för kontroll av trycket 130/91 hemma har jag legat på 126/87 nåsnstans där, sköterskan tyckte att det kanske är bra att justera upp blodtrycksmedicinen. Men jag var till läkaren idag och hon sa näpp näpp inte ska vi justera något nu det här ser bra ut vi vill inte riskera att du dumpar ditt tryck..ja jo jag måste ju tjata sa hon! Du har ett långtidssocker på 7,3 ja det vet jag men jag har ju på en vecka sänkt det från 8,3 så ett tag till så är vi på det gröna. Ja men du har lite höga blodfetter ldl 3,9! Du vet du måste förändra din livsstil och äta lite sundare🤬🤬 motionera mera! Ja Ja lilla damen sa jag, för det första har jag flera gånger påpekat i kontakt med er läkare att mitt blodtryck och blodprov kanske behövs ses över eftersom jag har just det problemet att jag inte har så lätt att motionera och träna pga vissa omständigheter, jag har dessutom påpekat att jag gått upp runt 15 kilo. Men gröt ska jag väl äta till frukost, ett par smörgåsar och sen ska jag väl skippa smöret eller hur. Jaaa svarade läkaren och sken som en sol! Det kan du bara fetglömma sa jag!! Jag tål inte kolhydrater! Dom ställer till så mycket se på mina prover bara! Vaaa! Vad säger du fick jag till svar! Jo jag säger sluta upp med den där fettskrämdheten! Varför rekommenderar du att jag ska äta sånt jag lir sjuk av? Oj du verkar vara lite påläst, ja och jag tycker du ska läsa på också så kanske du slipper ge råd tokiga råd till dina patienter! Kom igen det är 2020 nu, det är aldrig för sent att lära sig något nytt. Sätt upp mig på en provtagning nästa vecka jag är nyfiken på värdena, det vore ju en bra uppföljning inför operation. Ja det har du så rätt i. jag gillar inte när läkarna börjar baka moralkakor och predika! Jag frågade henne hur hon tänkt sig att jag skulle ha tränat under min sjukskrivning, när man proppar i sig smärtstillande och efter en halvtid på jobbet behöva lägga sig för att vila då man är helt slut? Ja man kan ju träna lite? Vilken diet följer du fick jag som fråga. Diet! Jag njuter av maten, kött, feta såser, avokado, ägg, bacon, fet fisk och fett gott kaffe men jag spolar kolhydraterna allt jag kan då jag inte tål dom. Mer fett åt folket! Hon var väldigt obekväm när jag argumenterade emot och förklarade. Jaja du verkar ha mer koll än gemene man. Ja och boka gärna in provtagning igen om en månad så ska du få se förändringen, har sedan före jul säkert tappat 6-8 kg
 44. 1 point
  Bifoga gärna en beskrivning och inte bara en länk. Artikeln är fö tillgänglig endast för prenumeranter.
 45. 1 point
  CNN har också en lång artikel om detta: https://edition.cnn.com/2020/01/05/health/keto-diet-day-wellness/index.html Grundtonen är nog tyvärr negativ mot Keto.
 46. 1 point
  Jag vet inte om jag helt ställer mig bakom slutsatsen nedan men om man har läst forumet under det gångna måste konsensus väl ändå bli att vi utser ... ... Veganrörelsen till årets Förvillare?! 😉
 47. 1 point
  Såja, ”julen” är över. I alla fall den jobbigaste delen ur ätvinkeln. Lugnt har vi haft det, ingen släkt bara familjen. Den är visserligen utökad med en svärson men vi är ändå bara fem. Annandagen tillbringades med syskon och mor. God mat naturligtvis, och en himmelskt god saffranskaka. Efter att jag släppt ut hästarna i morse tog jag en joggingtur efter vägen. Det var ett tag sedan nu och jag är förvånad att jag klarade hela sträckan utan paus. 15 minuter och sedan vända efter en lång skön nedförsbacke. Vilket naturligtvis ledde till en lång jobbig uppförsbacke på vägen tillbaka. Pulsen låg stadigt på 142-143 förutom uppför och nerför. Pendlade där mellan 188-137. Så det var ett lugnt och behagligt tempo. Skulle nog tillochmed kunnat pratat med den som kunde varit med.
 48. 1 point
  Mjölksyra har en otrevlig eller trevlig förmåga att bli energi och i levern glukos. Jag undrar om en i övrigt strikt livsstil utan glukos (i vart fall lägsta möjliga) kan ruineras av mjölksyra. Nu verkar vi producera mjölksyra hela tiden oavsett vad vi gör men det blir mer om vi tränar. Om jag hade cancer skulle jag minska ner alla aktiviteter som ger mer mjölksyra än normalläget och sen skulle jag ägna mig åt aktiviteter som vädrar ut mjölksyran. Man kan tex se vissa idrottare sätta sig på cyklar efter lopp för att i makligt tempo framförallt andas ut ordentligt. https://traningslara.se/mjolksyra-en-missforstadd-hjalpgumma/ En högarbetande muskeln som producerar mjölksyra släpper ut en hel del av denna i blodet. Mjölksyran försvinner inte bara efter detta utan den transporteras vidare med blodet till mer inaktiva muskler som tar upp mjölksyran och använder den in sin citronsyracykel. Detta leder till att den upptagande muskeln sparar på sitt lagrade muskelglykogen. Hjärtat tar upp mycket mjölksyra och använder det som energi. Upp emot 60 % av alla energi som hjärtat använder sig av kan komma från mjölksyra. Lever är också väldigt aktiv vid de tillfällen då mjölksyra kommer ut i blodet men istället för att använda mjölksyran till energi så transformerar levern om mjölksyran till glukos igen. Denna kan sen antingen lagras eller skickas iväg till de arbetande musklerna igen.
 49. 1 point
  Men 36 kg på 6 mån då hade du väl mycket vätska i kroppen också? Vilken resa du gjort. Hur går de sista 7 kilona? Jag lyckades ju gå ner 9 kg på tre mån för 10 år sen på LCHF, men nu är det omöjligt att gå ner. Jag ger dig min meny för en dag så kan du ge en kommentar: Frukost: Kaffe med skiva LCHF bröd smör ost. Lunch: 4 skivor bacon 2 ägg Middag: kött el fisk sallad broccolimos, beasås el gräddsås el majonnäs. Varierar lunchen ibland. Vet exakt vad jag får äta och inte. Ibland blir jag så mätt på middagen så jag är utan mat i ca 18 tim. Har tappat 2kg på 10 veckor sen är det stopp. Förtvivlad. Har du nåt tips?
 50. 1 point
  Jag har tidigare haft problem med vita beläggningar på tungan (innan och efter LCHF). Men när jag fick börja blodtappa mig på grund av min hemokromatos = (kroppen lagrar mycket järn på grund av en gendefekt) och järnvärdena normaliserats så har det vita försvunnit Med det vill jag inte säga att alla med vita beläggningar på tungan har Hemokromatos, utan att "tunghälsan" kan nog säga en del om hur vi mår i resten av kroppen, en vit beläggning behöver inte vara candida, utan det kan var något annat som är i obalans i kroppen.