Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-08-21 i alla områden

 1. 9 points
  Hejsan! "per" här 😉 Jag har ätit ketogen kost i åtta månader nu. Generellt har jag inte upplevt några mer direkta förbättringar. Men hoppas att det kan komma med tiden. Däremot har jag upplevt avsevärda försämringar då jag provat mer liberal lchf. Så det är ketogen som gäller. Har även provat fettkaffe till frukost vid några tillfällen men det försämrar motorik o balans hela dagen. Mvh Jan
 2. 9 points
  Uppdatering! 1.8kg från 3 Sep till 10 Sep. Kilona forstätter att försvinna Bifogar en bild på lite resultat
 3. 9 points
  Vad vill du ha? En grillad kyckling och en påse färdighackad sallad funkar ju... Eller matlådor från salladsbuffé som finns i många affärer. Varm mat kan bli svårare men man kan steka bacon i micro.
 4. 8 points
  Hehe... det här blir härligt snurrigt🙂 Men visst hette killen som delade med sig av sin "framgångshistoria", Jan? 😉
 5. 7 points
  Ja, skönt att man är bland vänner och kan ställa nybörjarfrågor. 🙂 Var i kroppen tas näringen från maten upp? Enligt Wikipedia (ingen tillförlitlig källa) är det i tunntarmen. "Dess huvudsakliga uppgift är att absorbera näringsämnen, mineraler och vitaminer från tarminnehållet." https://sv.wikipedia.org/wiki/Tunntarm Enligt Stig Bengmark (vegan?) är det i tjocktarmen. "Den oraffinerade maten däremot – råa frukter, grönsaker och rotfrukter – är så svårsmält att den till sin huvuddel transporteras den 3-4 timmar långa vägen som det tar ner till grovtarmen, där den bryts ner av tarmfloran (mikrobiota). Detta är alltid önskvärt." https://stigbengmark.com/kronisk-inflammation-och-sjukdom-borjar-i-tarmen/?utm_source=social&utm_medium=cpc&utm_campaign=stigs-kronika-kronisk-inflammation-sep&fbclid=IwAR157RGiKHKvfuyRAQoGSGhFOZVC4WVAHrpK4t-DR1hV0WYQnN4QJM1IAGE Vem har rätt?
 6. 7 points
  Maratonlöpare och läkare Tim Noakes trodde också att han hade stenkoll på sin kropp - tills han fick diabetes typ 2 av all kolhydratladdning. Det gäller att vara påläst, även när man har barn att uppfostra. 😉
 7. 7 points
  Det intressanta är inte om termodynamikens första lag gäller eller ej, för det gör den (energibalansen), därav min kommentar om hallonbåtar. Det intressanta är ju VARFÖR balansen förändras och vad som händer då, precis som Effie är inne på. Jag gillar denna bild som visar att man kan få sin energi från intag (mat) och fettlagret. Om något stoppar fettuttaget, t ex insulin, och intaget minskar, så måste, enligt denna första lag, uttaget vara detsamma, dvs ämnesomsättningen styrs ner. Det finns flera saker som kan påverka ämnesomsättningen och där är de hormonella förändringarna intressanta. Sköldkörtelproblematik är ju hormonell. Stress är hormonellt. Leptin är ett hormon. Det är så lätt att avfärda all viktuppgång som att energiintaget överstiger uttaget och det lägger hela ansvaret på individen. Man kan äta pyttelite och ändå gå upp i vikt om kroppen är inställd på lagring och energiintaget inte räcker till uttaget. Det man då behöver hjälp med är att komma på varför detta händer, inte få veta att man äter för mycket. https://idmprogram.com/first-law-thermodynamics-irrelevant/
 8. 7 points
  Okunskapen du har stött på är skrämmande, men det finns ljusning 😀 Bl a diabetessjuksköterska Tina Brus fr Örebro som gästbloggar på Diet Doctor då och då. Här är hennes blogginlägg: https://www.dietdoctor.com/se/authors/tina-brus Bifogar också länk till vår bloggkategori med studier på diabetiker: https://www.dietdoctor.com/se/kategori/diabetes/studier-pa-diabetiker Conny, stort grattis till fina resultat med kosten!
 9. 7 points
  Ska jag vara lite positiv, så tror jag ändå de kommer uppdatera information kring socker och tillsatt socker i kosten. Nuvarande siffra d.v.s 10% av kosten är helt åt helskotta, även icke-LCHF'are reagerar ju starkt på detta t.ex många föräldrar. Är alldeles för anmärkningsvärt med tanke på WHO's internationella linje och syn på socker som ett globalt hälsoproblem, som sedan skiljer sig så radikalt från dagens nordiska rekommendationer och SLV. Däremot kommer tveklöst de nya rekommendationerna att innebära mindre rött kött&chark(än 500 gram i veckan). Tror man något annat så lever man i en bubbla. Mindre animaliska produkter generellt och mera baljväxter, veggo-protein, fullkornsspannmål, soja och fröoljor. Drömdieten för folk med autoimmuna sjukdomar, mag- och tarmproblem, fetma med mera, om jag får vara sarkastisk.
 10. 6 points
  Era synpunkter är vidarebefordade till recept-teamet. Tack för feedback!
 11. 6 points
  Det kan göra det men det vet man nog bara genom att prova utan. Vissa märker skillnad, andra inte. Jag tillhör de som inte märker nån skillnad så länge jag kan hålla mig till en liten skvätt, typ en-två teskedar per mugg (dricker ca 5-6 koppar te/dag). Använder jag grädde i övrigt, t ex med bär som godis/fika eller i perioder med mycket stress då mängden i teet ökar, ja då brukar det komma nåt kilo som tycks försvinna när jag plockar bort grädden helt.
 12. 6 points
  "... halvera mängden mejeriprodukter och alltid välja magra alternativ." Varför välja magra alternativ med sämre näringsinnehåll där en del av vitaminerna tagits bort i samband med avfettningen och möjligen ersatts med syntetiska diton? Nu berikas väl inte mjölk längre med A-vitamin, men näringsämnen som är bundna till fettet försvinner. Naturliga produkter som människan inte laborerat med brukar i allmänhet vara att föredra.
 13. 6 points
  Grattis då har du inga tecken på Hypothyreos iallafall! Aså välkommen i gänget, mitt stora sömnproblem är att jag är skitvarm. det får max vara 15-16 grader i sovrummet om jag överhuvdtaget skall kunna sova! Och jag måste frysa innan jag går och lägger mig.. annars är det ingen ide! Bäst sover jag på vintern med vidöppet fönster och temperaturen sjunker ner mot nollgrader i sovrummet, med extra filt! Kruxet är att man inte vill gå upp när väl klockan ringer.. för det är svinkallt! Iallafall törsten antyder omsttällningsproblem, ta några saltsupar och känn om det blir bättre?
 14. 6 points
  Hej och välkommen hit, Jag åt något liknande i början och det var rysk yoghurt , vispgrädde. blandning av mandel-hassel och valnötter och riven kokos för att ytterligare öka fetthalten. Men det tog inte så lång tid tills jag kände att jag inte behövde frukost och nu äter jag i princip bara det om jag bor på hotell och de har en bra varm buffe...
 15. 5 points
  Heja Gusten !! En liten påminnelse. Tänk på att inte motionera i för högt tempo bara, enligt MAF (https://philmaffetone.com/) är det idealt att ligga på en puls av max 180 minus ålder för att fortsätta bränna fett och inte gå över till glykogennedbrytning /sockerdrift.
 16. 5 points
  Apropå tråkig mat så har mitt experimenterande med lågkolhydratkost fått mig att pröva mycket som andra rynkar på näsan åt. Och med tiden lär man sig att till och med gilla det. Som surkål, grönkålssmoothie, leverbiffar. Jag kan känna mättnad när magen är ordentligt full. Till exempel efter en rejäl middag och en balja varmt te efteråt. Men jag kan äta ändå. Hunger känner jag sällan, men ofta sug. För tillfället testar jag en matordning där jag äter tallrikens protein först, och det andra sedan. Inspirerad av denna artikel: https://biotest.t-nation.com/articles/the-protein-preload (Utdrag ur artikeln) The Protein Preload Meal sequencing involves eating certain foods prior to others. This has been studied for years in terms of what research calls "preloads." A preload is a food that's eaten at some designated time before a meal. This could be a few minutes to an hour before. The most common preloads are protein-based shakes and bars. Research has proven that preloads can be valuable fat loss aids in terms of controlling hunger. Researchers in a new study wanted to test the concept with a regular meal. Control group: Follow the low calorie diet for eight weeks. Experimental group: Follow the low calorie diet for eight weeks and eat protein/fat foods (meat, fish, cheese) before carbohydrate foods (pasta, rice, potatoes). At the end of the study the results were pretty striking. Weight loss wasn't different between the two groups, but FAT loss was. The group that sequenced their meals with protein and fat before carbs had significant reductions in fat mass while the control group did not. What was most striking were the measures in metabolic function. The group changing the order of food they consumed saw significant reductions in all variables measured in regard to their ability to handle sugar.
 17. 5 points
  Denna gång finns det mycket mer hjälp att få, så det kommer att gå bra! Detta forum t ex när man behöver bolla nåt. Receptsidor och matplaner på t ex Dietdoctor (och eftersom du är medlem får du räknehjälp vid anpassning av dem) men även hos andra. Birgitta Höglund har goda recept och det har även Lanners Köksblandning (där är det dock inte bara LCHF) och Under vårt tak. Sedan finns Smarta diabetiker på facebook.
 18. 5 points
  Nej. För poängen med färdigmatlådor är ju att fylla dessa med billiga livsmedel kr /kg som potatis, ris, skummjölkspulver, pasta, rapsolja osv, som Svenssons sen köper för betydligt mer tillagat och nedfryst. Om de inte får fylla 80-90% av lådan med billiga kolhydrater, tillsatser och dåliga fettkällor, så blir priset extremt mycket dyrare och en sådan låda skulle inte sälja så bra. Konsumenter överlag idag är liksom vana att mat ska vara billigt, prispressat och sen skiter de i kvaliteten. Vill du ha något LCHF vänligt så är det bästa alternativt att gå in i en välsorterat livsmedelsbutik. Kan t.ex köpa lite sallad, en avokado, tomat, grillad kyckling/revben och ngn fet sås. Jag får absolut sämre sömn av att fasta. Vaknar flera ggr per natt och känner mig hungrig och spänd. Men har alltid tänkt att det är individuellt. Många upplever ju att sömnen blir bättre om de äter mer sällan, vilket iofs inte är samma som en lång vattenfasta. Sen kanske det hälsosamma och positiva med en fasta då och då, ändå väger upp eventuell baksida(kan påverka sömnkvaliteten)?
 19. 5 points
  Tack för svaren. Har plockar bort kaffen med fett och ska se hur jag mår om några dagar.
 20. 5 points
  Jag har kört keto i 1,5 år och kör alltid en nypa himalaya-salt i vattnet! Vet inte hur mycket vatten du dricker, men bra att fylla på med bra salter =) Om jag slarvar med för lite grönsaker ( dom gröna nyttiga ) så får jag fortfarande torr mun och känner mig törstig. Så kalium är också viktigt!
 21. 4 points
  Vad det gäller vaccin och vetenskap, så finns det mycket att önska. För att bara ta ett exempel. Jag vaccinerade mig mot TBE. Vid den tiden tas det , att om man vaccinerade sig fem år i följd, så skulle man få ett livslångt skydd. Jag gjorde det . Jag vaccinerade mig fem år i följd! Men sedan började vaccin propagandan säga att man skulle vaccineras sig varje år. Om man frågar om hur många som skadas av ett vaccin(I FASS finn, risker redovisade för olika mediciner. Men inte för vacciner!?
 22. 4 points
  Vecka 3 med ALP. Har gått bra mestadels, haft några motiga dagar. Fortsatt blygsam viktnedgång, -0.4kg även denna vecka. Bävar lite inför veckan som kommer. Onsdag - torsdag kickoff med jobbet. Blir väl det vanliga, mycket god mat & fika. Tänker inte ens försöka hålla ALP-tänket. Alkoholfritt, sockerfritt, och i övrigt göra så bra val som möjligt, är planen. Skippar fika mellan måltiderna förstås, det är inte ens svårt längre. Tacka nej till det goda vinet som kommer att serveras, säkert utvalt för att passa kvällens meny, blir en tuffare utmaning för mig. Fredag kväll, middag ute med ett par tjejkompisar. Indiskt. Går nog att få in som ALP med lite planering 🙂 Lördag - söndag, tjejhelg o Stockholm med dottern och en god vän med hennes döttrar. Blir nog svårare att hålla ALP när alla måltider hela helgen ska ätas ute... Får fundera på om jag kan planera runt det på något vis eller om jag bara ska sikta på att hålla normal LCHF under helgen. Tänk att man tyckte det var svårt nog i början!
 23. 4 points
  Normalt är det inget problem att ha höga ketonvärden (det tyder snarast på att man är på väg ner i vikt). Jag har inte hört att det skulle vara något att oroa sig för om man gjort en Gastric Bypass? (Om man har insulinberoende diabetes så ska man dock läsa på ordentligt vad LCHF innebär för detta. )
 24. 4 points
  Vilda uppskattningar har man hört som säger att Sverige skulle ligga långt fram i "nyttighetsligan" och därför ha bättre sjukdomsstatistik än många länder - visst ligger vi bättre till än amerikanerna men några 25% LCHF:are i Sverige har jag svårt att tro på. Det man kan se i livsmedelsbutikernas hyllor och på avdelningen glass, förefaller knappast tyda på ekonomisk styrning bakom en sådan utveckling. De i min bekantskapskrets som frågat sina diabetesrådgivare och dietister om fördelarna med LCHF får nästan regelbundet svaret att "om sådan kost råder vetenskaplig osäkerhet" och rekommendationen slutar alltid nära vegansidan. Det verkar vara förbjudet att överhuvudtaget nämna något annat. Vad den samlade gruppen diabetessjuksköterskor och dietister ägnar sig åt kan egentligen bara betraktas som kriminellt. Beläggen för lågkolhydratkost är ju kraftfulla sedan två decennier tillbaka. Uppenbarligen förbjudet område att förkovra sig inom för de rådgivare vi skattebetalare betalar för.
 25. 4 points
  Ja, det är nog ingen tillfällighet att personer med vissa diagnoser har en annorlunda tarmflora. Jag hoppas och tror att vi kommer att få höra mer om ordinationer av kost som boostar tarmfloran framöver🙂.
 26. 4 points
  Hittade en sparad länk som är värd att kolla/lyssna på igen. Vår egen @The Biochemist. https://superhumanradio.net/shr-2240-the-ketogenic-continuum-emerging-science-the-changing-landscape-related-to-health-and-performance?fbclid=IwAR0dk8D-29qoaWc1G70w7wSlrPjdJxpT8k7kSxJ8rmHUETaP7F0i1n1IpsU Kortversion på facebook:
 27. 4 points
  Om man läser noga så står det faktiskt att tabellen du klistrade in innehåller "Matval för att sänka låg-densitet lipoproteinkolesterol och förbättra den övergripande lipoproteinprofilen". Tyvärr har det visat sig att om man verkligen sänker låg-densitet lipoproteinkolesterol leder inte detta till att man förbättrar livskvalitén eller förlänger livet. Det är bara titta runt och se hur den metabola sjukligheten breder ut sig. Då faller det nästa påståendet att lägre kolesterol "förbättrar den övergripande lipoproteinprofilen". Förbättrar utifrån vilka parametrar? Längre liv och bättre hälsostatus? Så visst äter man så som det står i tabellen så sänker man kanske sin kolesterol, det är sant. Men det är allt. Man kommer inte att må bättre eller leva längre. Dessa hjärtkongresser är som en klubb för inbördes beundran. Man träffas, klappar varandra på ryggen och bekräftar varandra i sina gamla sanningar, som en kyrkomöte ungefär. Sedan i vardagen om patienten i alla fall blir sjukare trotts att de följer alla rekommendationer så blir det patientens fel. Men man har ju haft stödet och tryggheten i att träffa andra läkare och få en förvissning om att man gör allt rätt. Tala om förnekelse.
 28. 4 points
  Jag har liknande erfarenheter, av värk som minskat vid fasta. En tå som hamnat under en vält stol, en hälsena som överansträngts vid dans...
 29. 4 points
  Du tar upp en av mina gamla käpphästar - har korrigerat mitt inlägg! Självklart tar jag K2.
 30. 4 points
  jag får stark hjärtklappning och blir onormalt trött om jag stoppar i mig snabba kolisar. Dricker väldigt sällan alkohol. Men som någon sa "efter några drinkar blir allt LCHF". Det gäller alltså att se upp
 31. 3 points
  Vad jag kan minnas finns det ett kortare avsnitt i slutet av boken "Socker - Din värsta fiende" skriven av Robert Lustig, där han tar upp exempel på matplaner som föräldrar till överviktiga barn får, som kommit till hans klinik. Dvs vägledning om livsmedel, vad utgör basen av kosten och vad får absolut inte förekomma hemma. Boken finns även på engelska, men då med titeln " Fat Chance: Beating the Odds against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease.". Man kan nog göra mer åt barnfetma om man läser Lustigs bok istället för att lyssna på t ex Claude Markus vid KI.
 32. 3 points
  Kämpa på! Det kan ta ett tag innan det ger effekt men om du vill experimentera kan du testa att bara äta fisk/kött, fett och lämpliga grönsaker, inget annat med kalorier. (alltså undvika mejerier och nötter)
 33. 3 points
  Jag kan inget om detta ... men väldigt mycket är ju dosberoende så det finns ju folk som äter NSAID i åratal och om man ser allvarliga effekter på tarmfloran hos dessa behöver det ju inte betyda att kurer på några veckor har någon allvarlig effekt? Ibland tror jag att vi oroar oss för mycket över saker som bara har marginell betydelse. Men å andra sidan om man tar något potent penicillin slår man väl ut i princip all tarmflora på några dagar...
 34. 3 points
  Jag får en känsla av att det kommer ett läkemedel för äldre som kommer att öka omsättningen av lipider, bara en föraning... Studien finansierades med hjälp av Region Stockholm, Vetenskapsrådet, Strategiska forskningsprogrammet i diabetes vid Karolinska Institutet, Novo Nordisk Fonden, Diabetesfonden, Karolinska Institutet-Astra Zeneca Integrated Cardiometabolic Center, The Vallee Foundation, Svenska läkaresällskapet, Erling-Persson Family foundation och IXXI. 🤣
 35. 3 points
  Lancet har direkt fel - det beror på veganpropagandan, en ensidig religion, som lever i inbillningens värld, som går ut på att vegetarisk födoämnesproduktion skulle vara räddningen för jordens behov av mat. I verkligheten är min övertygelse att Allan Savory har helt rätt, när han tvärtom med emfas påstår att den enda räddningen ligger i att skapa stora djurhjordar t.ex. får med alla de fördelar som följer av djuruppfödningen. Tidigare torra områden börjar grönska, hålla kvar fuktigheten i marken och möjliggöra att djurbesättningarna tilltar. Markytor som annars visat sig olämpliga att odla på, bl.a. beroende på jorden bristande kvalitet börjar grönska genom djuren. Savory visar hur stora ytor i form av öknar som är omöjliga att bruka som jordbruksmark. Räddningen ligger i att skapa förutsättningar för djuren. Den som tidigare inte följt Allan Savory, rekommenderar jag alla att reparera - en fantastisk man med mycket stor kunnighet på området:
 36. 3 points
  Du är lika onormal som jag! Jag upplever inte heller någon skillnad på fastedagar och ätardagar när det gäller sömnen. Kul att det är fler som upplever samma sak! Det verkar som att om du och jag hann skriva en bok om sömn och fasta innan vissa sömnforskare hunnit sprida en annorlunda blid skulle inte våra upplevelser bli så ifrågasatta. Hehe 🤪
 37. 3 points
  Hej! Mathem säljer en färdigmat utan de klassiska ris/potatis/pasta. En form med två portioner utan. Den heter Kitchen Wiz, backup. Inga direkta tillsatser. God är den, en och annan kolhydrat är det men ok i nödfall.
 38. 3 points
  Den här artikeln kan vara intressant. Ladda ner som pdf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1742963/ Läs Jason Fungs artikel om att det inte alls är rimligt att äta hela kuren för att hindra resistens. Alltså man kan minska antalet dagar man tar antibiotika. https://idmprogram.com/antibiotics-less-is-more/
 39. 3 points
  Att Noakes själv som idrottsprofessor gjorde stora ögon inför en kollegas framgångar är självklart. Att folk i övrigt, idrottsmän etc. världen över, från vetenskapligt synpunkt skulle reagera med samma intresse är väl inte lika sannolikt. Man får inte ha en övertro på människors sätt att följa de sofistikerade forskarnas tänkande. Däremot att Tim Noakes ögonöppnare, genom hans frejdiga stil och sköna sätt att erkänna de egna misstagen, som idrottslegend har spridit sin nyvunna kunskap i alla idrottsläger världen över, är inte så konstigt. Särskilt intressant är att kostdoktorn själv (Andreas) var den som först ordinerade diabetesmedicin till Noakes (som utvecklat diabetes 2) vid sidan av att stå för sajten och rådgivning i kostfrågan.
 40. 3 points
  Du tar det ur sitt sammanhang när du bara citerar pasta. Eftersom jag skrev pasta, potatis och ris. Barn behöver kolhydrater för att växa och utvecklas normalt. Och som du säkert vet (?) så tröttnar barn lätt på mat. Därför är det normalt att variera bl.a. pasta, potatis och ris. Varierad kost är viktigt för barn. Dessutom är det ibland så att de vägrar äta vissa saker under perioder. Elit-idrottare äter ju pasta av en anledning, och de rör på sig ungefär lika mycket som barn (förutom de som bara sitter inne vid dator/tv/surfplatta då). Och jag tror de har stenkoll på sin kropp och vad som är bäst för dem som rör sig så mycket. Oavett så behöver barn kolhydrater för att utvecklas. Och grönsaker/frukt, så de får ju i sig tillräcklig näring därifrån. Den här tråden handlar dock om mig så du behöver inte lägga dig i min barnuppfostran, som jag klarar alldeles ypperligt själv. Och nej, mina barn är inte överviktiga.
 41. 3 points
  I Nordens största tidning om naturlig hälsa: skrivs bl.a.: Inte med särskilt stor förvåning kan man se tidningen hänvisa till uttalanden från professor Mai-Lis Hellenius, som fortfarande håller fast vid den felaktiga reklamen för statiner (2008) mot kolesterol: Med Mai-Lis Hellenius bindningar till läkemedelsindustrin, som bl.a. ovanstående reklaminslag visar exempel på, borde hon tona ner sitt engagemang och inte erbjuda sina tjänster till klimat/dietistmaffian som hon gör. Dessutom borde "hälsokost"-pressens representanter läsa på bättre och inte anlita den typen källor som här är fråga om. Vad säger ni på forumet om referaten och vad säger kostdoktorn i t.ex. äggfrågan?
 42. 3 points
  Läste just att Livsmedelsverket har påbörjat arbetet med att uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna. Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till! Tyvärr tror jag väl inte på några större förändringar, vad tror ni andra? https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/mat-och-naring/startskott-for-uppdatering-av-naringsrekommendationer?ll=1
 43. 3 points
  Om allt känns bra ...fortsätt som du gör. Men framförallt om du ofta är hungrig kan det vara värt att titta över vad och hur mycket du äter.
 44. 2 points
  Iomed att du är ung och iallafall vad man kan misstänka fortfarande metabolt frisk.. så ger jag dig en hel del frisedlar vad gäller mat samt att gå ut och äta/festa med vänninor.. tillomed att dricka något glas vin/ någon drink! Såå.. undvik män som vill bjuda dig på alkohol.. speciellt män som är betydligt äldre än dig! Detta tror jag är något vi förstår kan förekomma/en del av vår kontext? Det om detta och så går vi direkt till olika macrokompositationer! Dvs jag/vi hoppas då att du undvikigt alla de som vill bjuda dig på alkohol.. för eget syfte! Så då hamnar man lite osökt på en situation där man som kvinna fött 1-2-3 barn.. förhoppningsvis med någon seriös partner.. helst samma till alla barnen! Då kan det hampa sig som så att när man blir 40-50- 60 får problem med vikten.. det är kanske då man skall mäta/räkna varje gram/E%? Iallafall du är inte tillräckligt gammal ännu för att bekymra dig om sådant!
 45. 2 points
  Så länge man är ung och frisk så är det inte lika petigt.. i bästa fall reglerar det sig självt, via hunger/aptit.. om man bara i huvudsak äter riktigt mat! Oså kan man alltid använda någon online matdagbok! Iallafall har du redan upptäckt att även det kan blir rätt komplicerat iomed att de då utgår från olagade matvaror? Då kan man ju knappast laga stekar/matlådor/går iallafall inte att väga in dessa, dagligdags! En enkel grej är då att göra överslag på en vecka.. eller så skiter man i det och bara äter på samt ger f*n i att reducera protein, kan vara bättre att räkna kolhydrater och sen låta aptiten reglera mängden fett? Mät och väg ett tag, sen så tröttnar du rätt snart.. i bästa fall kanske du upptäcker att du tänkt fel? Oså har vi väl inte fått reda på hur gammal du är eller inte ens om du verkligen behöver gå ner i vikt? Dvs LCHF handlar mer om hälsa.. tada, tanken är då att man skall kunna äta riktig mat, även om fett% är högre än vad SLV och WHO föreslår för att rädda klimatet/bromsa den globala uppvärmningen/lite annat sådant! Man får inte bli fanatiker åt något håll.. man kanske skulle åka mindre bil i stället för att dra ner på animalier?
 46. 2 points
  Glöm inte att smörja in huden dagligen där du har för mycket skinn, det hjälper till bra när det ska dra ihop sig. Välj en fet salva, t ex canoderm som finns på apoteket.
 47. 2 points
  Du vet, det finns även vegetarianer som äter LCHF! Iallafall LCHF är främst en macrokomposition.. egentligen ett sätt att lura folk att äta riktig mat! Såå nu så har vi/någon lurat dig att testa cocosfett, det finns fler olika matvaror som kan ingå i en riktig kost och tillomed funka inom LCHFs macrokomposition.
 48. 2 points
  Välkomment till forumet, @chryam! Tyvärr verkar det inte krylla av LCHF/keto-inriktade läkare i landet (även om det finns några få). Vet förstås inte vad du vill söka för men kanske kan en motsvarande kostrådgivare hjälpa dig. Det finns det betydligt fler av.
 49. 2 points
  Det du tar upp om att en rad faktorer kan ligga bakom viktproblem, även för den som försöker följa principerna bakom LCHF finns inga invändningar mot. Oavsett detta vet vi att variationen i energibalansen i slutändan alltid står för resultatet (ökning eller minskning av vikten). Trådstarten rörde dock den enkla frågan: Om vispgrädde till kaffet kunde tänkas ligga bakom viktökning. I tillägg kommer informationen om att Eivor Å snabbt blir mätt och äter tre mål mat om dagen och att hon sedan tolv år tillbaka aldrig använder socker i någon form. Innan vi vet något om vilken kost hon använder (kanske inte tillämpar LCHF), blir svårt att råda. Mellan tummen och pekfingret verkar det trådstarten visar knappast tyda på något komplicerat problem. Som Zepp påpekar låter det ganska tillfredsställande. Med den info vi nu har ser problemen ut att kunna lösas med enkla justeringar, som knappast har med grädden att göra.
 50. 2 points
  Inez läs länken i Sotardotters inlägg. De Nordiska Näringsrekomendationerna är INTE evidensbaserade. SLV struntar i evidensen, och kommer att fortsätta med råd som gör svenskarna fetare och sjuka! Kostråden bör grundas på bästa möjliga evidens för att gynna folkhälsa. Många på SLV måste bytas ut.