Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-06-12 i alla områden

 1. 10 points
  Hade det varit mina värden så hade jag varit nöjd med de låga o fina triglyceriderna, högt o fint HDL samt en låg APO-kvot som signalerar att huvuddelen av LDL-partiklarna är stora o fluffiga dvs troligen ofarliga. Jag hade definitivt inte tagit statiner. För övrigt har jag snarlika värden 🙂
 2. 10 points
  Det är min personliga erfarenhet att man kan äta mer mat med högre energiinnehåll om man äter rätt saker; dvs kolhydratfattig mat. Det betyder att olika saker händer i kroppen vid nedbrytning av olika födoämnen. Problemet tror jag är att kroppen jobbar biokemiskt medan begreppet energi är definierat av fysiker. Man pratar olika språk och för att förenkla slänger vi oss med uttryck som att vi blir feta av för mycket energi istället för att diskutera den biokemiska aspekten av fettinlagring och annan nedbrytning av födan.
 3. 9 points
  Vi har ett antal gånger diskuterat kopplingen mellan glutenkänslighet och gräspollenallergi och jag vet att jag själv varit med och diskuterat detta men jag hittar inte tillbaka. Hoppas kunna få lite hjälp av er andra nu. Lillemannen här hemma, han som drabbas av allt djävulskap, har i dagsläget svullna, röda ögon med klåda, viss rinnsnuva och är trött. För sent kom vi på att det är pollensäsong och plockade fram ögondroppar och näsdroppar. Eftersom han inte har besvär varje år utan bara vissa, är det svårt att förebygga när man inte vill stoppa i honom antihistaminer "i onödan". Varje gång problemen börjar och vi kollar pollenprognosen är det alltid, utan undantag, gräspollen det varnas för. Således kan man konstatera att han får mindre besvär när det är en regnig sommar vilket förklarar varför han inte får besvär varje år. Just nu är det varmt och blåsigt vilket ökar mängden som flyger runt. Det jag är intresserad av nu är kopplingen mellan gräspollen och gluten men också tarmhälsan i stort. Vetenskapen bakom alltså. Vi är, som jag nämnt tidigare, inte riktigt överens om glutenets vara eller icke vara här hemma så jag behöver bättra på minnet och kunskapsnivån i frågan. Har ni tips på bra, trovärdiga sajter? Bra studier från Pubmed (finns ju lite att gå igenom...) eller liknande så tar jag tacksamt emot detta.
 4. 9 points
  Det är med sorg jag läser denna nyhet: https://www.dietdoctor.com/se/annika-dahlqvist-jag-har-lamnat-in-min-lakarlegitimation Kanske inte så mycket för legitimationen men väl för tonen i Expressens artiklar. Än värre känns sorgen då jag, i den ovan länkade artikeln, inte finner tillstymmelse till stöd för Annika mot det drev hon utsattes för av Expressen m fl tidningar. Arbetar vi inte mot gemensamt mål. Var är patoset och indignationen? Var är solidariteten? Jag vet inte hur ni andra känner i denna stund men så känner jag.
 5. 9 points
  "Kalorier är små djur som bor i garderoben och syr in kläderna på nätterna." 🐞
 6. 8 points
  Jag minns något inlägg av lchf-ingenjören för länge sedan. Hur hennes kompisar stod framför spegeln, och alltid hittade de någon skavank att klaga på, hur vackra de än var. Och My ställde sig framför spegeln och sade "hej snygging!", även när hon vägde 150 kg, eller vad det var. Jag gillade den inställningen. Och ja, hon tog tag i problemet. Man måste inte vara elak mot sig själv för att göra det. Tvärtom, tror jag. Man ska vara snäll mot sig. (vilket för mig innebär att leva så hälsosamt man kan) Själv tänker jag inte gömma mig i vassen, även om jag ännu inte hittat vägen till mitt smala jag. 🙂 Jag jobbar på det.
 7. 8 points
  Mina snigelodlingar funkar bra. Allt fler sniglar och allt fler olika arter. Morötter vill inte alls. Inte ärterna heller. Vitlöken, potatisen och jordgubbarna växer hyfsat men de sista brukar skatorna vilja ha och de planterades om i höstas så de ger inte fullt. I år har jag sannolikt också drabbats av herbicider i det ekologiska flytande gödslet. Norrmännen har en utredning på gång och mina tomater och paprikor ser ut som de jag sett på bild. Jag öppnade en ny flaska innan jag bar ut plantorna. Pga sniglarna står de i krukor på verandan.
 8. 8 points
  Intressant fråga! Jag hittade detta hos polisens Nationell Forensiskt centrum. Där nämns aceton som ett störande ämne. Så jag gissar på att det kan hända beroende på hur mätutrustningen fungerar. "Vid mätning av alkoholhalt i utandningsluft är det viktigt att ett bevisinstrument kan mäta korrekt utan påverkan av störande ämnen. Störande ämnen förekommer alltid i utandningsluften om än i mycket små mängder. Med störande ämnen avses ämnen som till den kemiska uppbyggnaden liknar etanol och som kan påverka ett instruments mätresultat. Etanol är den alkoholtyp som finns i öl, vin och sprit. Störande ämnen kan exempelvis komma från spolarvätska, bensin eller lösningsmedel, men kan också produceras i kroppen. Hos personer med diabetes kan små mängder aceton förekomma i utandningsluften." https://nfc.polisen.se/kriminalteknik/alkohol-och-droger/alkoholutandning/ Jag vet inte vad de menar med små mängder, men man kan förvänta sig att hos personer som har just börjat med ketogen kost kan man finna en hel del aceton i utandningsluften. Aceton är ju den minsta ketonen.
 9. 7 points
  Upptäckte idag att flertalet kålplantor (grönkål, broccoli, vitkål, brysselkål), ståendes i växthuset som ännu inte planteras ut, angripits av kålmal, verkar det som. Säkert mosat 15-20 st gröna larver och puppor. Den vuxna malen såg jag nog för första gången kvällstid för 2-3 dagar sedan. Igår klippte jag ca 225 sniglar 😒 Tror även att päronträdet är angripet av pärongallkvalster, det ser ut som svarta fläckar på bladen. Nog med elände. De kålplantor som står i odlingslådan växer fint, jättestora blad. Man kan se att de kommer börja knyta sig. En jättestor slanggurka som växer i växthuset och som snart ska skördas. Har 5 st gurkplantor kvar av de jag frösådde i våras, har dessutom gått finfint att ta sticklingar. Har skördat 2 st squash som vägde ca 850-900 g, finns fler att skörda. Löken går det också bra med, blasten som viker sig tar jag och äter. Vinbär som blivit mogna, mest röda men även några vita och svarta. Chilli som blommar. Det börjar komma små gröna tomater i växthuset. Kanske behöver jag gödselvattna för att de ska bli röda? Någon som vet? Hur går det för er andra?
 10. 7 points
  Har nu testat varm och kall potatis. n=1 Kall pot. 5.2 ej fastande Efter 1 Tim 5.6 2 Tim 5.7 Varm potatis 5.1 Ej fastande 1 Tim 5.7 2 Tim 5.7
 11. 7 points
  Tack för att du satte ord på det, Peter! Jag har också tänkt i de banorna, fast inte just kring diabetes - vi anses alla friska men mest är vi nog o-sjuka, så att säga. Kroppen är påverkad efter många år med osunt, "normalt" leverne, men utan att det syns så tydligt för den fungerar i stort. Därav tror jag många har diffusa problem som man inte hittar orsaken till för provsvar är inte dåliga nog. När referensvärden dessutom återspeglar vad som är vanligt snarare än vad som är bra blir ju det också missvisande.
 12. 7 points
  God kväll! Idag har jag varit på tur med MC-klubben. 10 pers var vi, vi som trodde vi max skulle bli 4... Man får lite energi av att det kommer folk när man drar igång nåt! Varmt och svettigt var det, det är inte ofta det rinner längs ryggen på mig. Var varken hungrig eller sugen under turen men åt en himla god fisktallrik med räkor när vi stannade. 22mil och trots kurvorna och tekniskt svårare vägar än jag brukar välja själv blev det mersmak!
 13. 7 points
  Och grundläggande för könshormonerna vilket kan förklara den nedsatta sexuella förmågan som är ytterligare vanlig bieffekt av statiner.
 14. 7 points
  Kul att läsa alla kommentarer. Låter som jag inte är helt ute och cyklar iaf då! Nästa gång någon rekomenderar statiner ska jag kanske be om studierna som bevisar att i övrigt friska personer med typ 1 diabetes har nytta av dem och granska dem med lupp. 🧐 Zepp; 40 år ung är jag! 🙂
 15. 7 points
  Kolesterol är en grundläggande byggsten i immunförsvaret. Det är bara sorgligt med denna fanatism inom läkarkåren att beordra utslagning av immunförsvaret, men ser man det ur läkemedelsindustrins perspektiv så kan man väl säga - it makes sense.
 16. 7 points
  Man kan alltså använda en alko-mätare som ketonmätare? 😉
 17. 7 points
  Då kan jag passa på att att berätta vad jag har snappat upp på internet, att glukos och C-vitamin konkurrera om samma receptorer på de röda blodkropparna. Så skippar man glukos (kolhydrater) så tar man upp det C-vitamin som finns i animalierna mycket bättre. Ergo: det behövs inget tillskott av C-vitamin om man är karnivor. 👍
 18. 7 points
  Tjata gärna. 😉 Jag har funderat mycket runt detta ...hur jag ska få mig själv och träna styrketräning. Det är ett stort motivationsproblem. Nu är jag inne på att efter semestrarna kosta på mig en PT typ 2 gånger i veckan i 2-3 månader och se om jag kan fortsätta av mig själv efter det....och satsa på magrutor till beach 2021 (samt lägre blodsocker 😉 )
 19. 7 points
  Martina Johansson: Hur komma in i ketos? https://martinajohansson.se/hur-komma-in-i-ketos/
 20. 7 points
  Hej och välkommet hit! Du äter inte LCHF så du kommer inte hamna i ketos. Du kan göra det kortvarigt när du äter väldigt få kalorier per dag men inte sen när du ökar kaloriintaget. LCHF innebär att man äter Mycket fett, typ valfritt med protein (man brukar säga medelmycket) och lite kolhydrater. Grönsaker ovan jord är OK men inte frukt. Du kan läsa mycket mer här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf
 21. 7 points
  Rent tekniskt bryter du fastan (när du äter något med kalorier) ...men i praktiken så har jag svårt att tro att det har någon större betydelse...så fortsätt med teskeden kokosoljan om du tycker att det är gott. Egentligen skulle jag tro att kaffet (koffein) påverkar kroppen mer men det är nog också ganska marginellt och kanske då positivt när det gäller viktminskning.
 22. 6 points
  Då kommer vi in på det som idag kallas "karnivor" och som Skaldeman kallade "fakir". Det man bör tänka på då är att inte bara äta biff, dvs muskelkött, utan även inälvsmat (för vitaminernas skull). Fisk och skaldjur är också bra. I första hand är detta krydda som andra varit inne på ovan, men oliver tillför också fett. Kanske kan du lägga till lite avocado eller kryddsmör eller liknande istället (beroende på typ av recept förstås)? Sedan kan du hoppa mellan menyerna också om du vill slippa fundera över smakkombinationer. Alla menyer inom en viss grupp, t ex strikt LCHF, är utbytbara. Middag i en vecka är snarlik i makronutrientfördelning som i en annan vecka. Däremot kan du ju inte hoppa mellan alla veckor då vissa är liberalare om du vill hålla dig strikt. Jag som inte är superstrikt kan däremot hoppa lite hursomhelst om ett recept inte passar av nån anledning.
 23. 6 points
  De är redan välmarinerade! Tur det finns folk som inte dricker upp sin öl innan datumet gått ut! Nu släpper vi sniglarna och pratar om roligare saker! Tex att vinbären mognar nu!
 24. 6 points
  God middag! Jag är så trött, men så lycklig. Var och vallade får med båda hundarna till Kuopio i veckoslutet och det gick såååå bra. "Bra" betyder alltså att vi hade det trevligt tillsammans, både människor och djur. Mina hundar ville jobba med mig, även då det var svårt, och hade stora vargflin över sina ansikten då de fick valla. De behandlade fåren med respekt, samtidigt som de var trovärdiga i deras ögon. Jag har sovit på tok för lite, förstås, så jag önskar att jag kunde ligga hemma på soffan med hundarna brevid och kika på Netflix... Men nej, här sitter jag på mitt jobb och måste dölja egen trötthet då jag tar emot andras tankar och funderingar för att reflektera tillsammans över dem. På torsdagen diskuterade jag med en ung läkarstuderande. Läkarna hade haft någon representant på besök, kommer varje vecka, och det låg en hög med broschyrer på bordet. Det gällde kolesterol och statinbehandling. Jag log, nickade och kommenterade det jag måste för att inte verka totalt blåst/ointresserad/ohyfsad. Den unga, blivande läkaren gick alltså på om att det redan på sjuttiotalet stod klart hur skadligt kolesterolet är, att man verkligen inte behöver forska mera i denna fråga. Det finns ett KLART samband mellan hjärtsjukdom och kolesterol. Det finns även ett KLART samband mellan mättat fett och kolesterol. Han berättade att man inte får säga att nötkött är fullt med mättat fett, även om alla vet det, för att det är olagligt. Han hänvisade alltså till en broschyr gällande diabetes, var man rekommenderade att minska på det mättade fettet. Han tänkte att det borde stå vilken sorts mat man borde minska på och skriva ut ex. nötkött. Även kokosoljan fick sig en ordentlig skrapa. Jag hummade och nickade mest, men då han gått på om fetter tillräckligt länge, tog jag omega-6 på tals. Det var han inte så hemskt intresserad av. Sade att man borde använda oliv- eller rypsolja. Det här är alltså en jättesöt ung man, riktigt, riktigt trevlig och helt klart intresserad av sitt blivande yrke. Men hör ni hur han är förvirrad???? 🤣
 25. 6 points
  Som mjölkproteinallergiker måste jag göra Zepp uppmärksam på en väsentlig skillnad på modersmjölk och komjölk. I modersmjölk är kaseinet av typen A2 medan kaseinet i svenska komejeriprodukter är mestadels A1. A1 orsakar problemen pga att det bildar BCM7 vid nedbrytningen i tarmen vår magsyra klarar inte av att bryta den peptiden. Testa om barnet klarar get-, får-, buffelmejerier. Där är kaseinet A2. Laktosproblem kan man oavsett kaseinsort, det är liksom lika i all mejeri och modersmjölk vad jag vet därför är laktosproblem hos små barn väldigt ovanligt, de är inställda på att klara laktos i början för att kunna ammas.
 26. 6 points
  Funderade gjorde också jag - men när min självalda neddragning av träning under ca. två år var över (som du, hade jag då använt min kropp som experimentobjekt), fanns ingen återvändo. Jag hade ju redan via mina 45 blodprover vid jultid 2019 fått bevisat att ni alla på forumet hade rätt i detalj - att enbart kosten har en dramatisk effekt (som belägg har ju alla mina tre mediciner genom LCHF kunnat sättas ut). Som flertalet av forumets medlemmar med lång LCHF-erfarenhet, baserade jag min kostväxling på några hundra timmars genomgång av forskning, videor etc. som några av våra vänner på avstånd står bakom och kostdoktorn refererade till: Vid årskiftet 2019 återkopplade jag till stunden (september 2017) då jag slog näven i bordet och på en sekund beslöt växla till LCHF-kost. Min tanke var att kunna återgå till träningscykeln på liknande sätt. Dock gick detta inte lika snabbt som vid LCHF-starten, trots då långt över tusen timmars studietid och hög ambition att se hur långt den fysiska träningen kunde ta mig. Det mentala problemet (att bryta lättjan framför studiedatorn) löste jag genom att först ta mig tid till studier runt senast kända principer för effektiv träning. Därav samlade jag idematerial till ett program för muskelåtervinningen. Ja en del av er har sett mitt protokoll och att jag även använder cykeln till träning av överkroppen. Detta via träningsband i olika hårdhetsgrad - fungerar fortfarande utmärkt. Som vid LCHF-starten 2017 med er på forumet och också den oförännelige LCHF-fantasten Lars Bern som inspirationskälla, hade jag nu också ett eget fullt färdigt träningsprotokoll att testa. Med denna träningsform som datatekniskt, enkelt tillåter mig successivt allt större tröghetsmoment, räknar jag med drygt ett år till att återvinna tidigare muskelbyggnad. Det kan ta längre tid än så med tanke på min ålderskategori (lättare att förlora muskler än det tidskrävande att bygga nya). Gammal man gör så gott han kan! Sammanfattat om t.ex. ambitionen ligger på mer avancerad styrketräning: kika på den eventuella forskning som du ännu inte känner till välj den form som bäst passar dig sammanfatta i skrift utforma ett tydligt protokoll med anvisning om mätform som anger träningseffekt (välj att inte testa för ofta - annars kan besvikelsen minska ambitionen efter en alltför liten förbättring t.ex. med bara en veckas testintervall). Sannolikt är det lämpligt att göra en jämförelse med samma lyftrutin efter 3-4 veckors intervall (det betyder naturligtvis inte att man under träningsmånaden inte varierar med olika lyftrutiner). Återhämtningen kan t.ex. mätas i form av tidsbehovet för samma övning eller mätning av återhämtningen av pulsen efter en eller två minuter, möjligen att också utgå från kroppstemperaturen vid lyftrutinens slut och efter viss tid. Du har säkert egna tankar om saken. Med den typen av förberedelser som jag skissat på, kan i varje fall inte jag klara av att bara vara nyfiken - inte testa av mig själv utformade tränings/rapportrutiner. Kör på oavsett magrutorna - de kommer så småningom. Om ambitionen finns, kan underverk ibland ske på ganska kort tid -MIRAKLER brukar dröja!
 27. 6 points
  Fett är inte lätt... Följer Tim Spectors forskning kring responser på mat. Han är kopplad till företaget ZOE som håller på att utveckla en app och hemtest för vanliga konsumenter som vill optimera sin kosthållning. På deras hemsida kan man läsa lite om forskningsresultaten hittills. Bland annat har de inlägg om inflammation och responser på fett. Bland annat skriver man så här | Inflammation 101: What is it and can it be caused by what you eat?: "Kolhydrater (kolhydrater) framställs ofta som en inflammatorisk skurk som bör undvikas, eftersom de kan orsaka ohälsosamma blodsockertoppar. Men vår PREDICT-studie visade att ohälsosamma fettresponser efter måltid faktiskt är mer starkt associerade med inflammation än blodsockersvar." Naturligtvis blir jag förvånad. I en annan artikel beskrivs att ju mer fett man äter desto sämre blir responsen. | What happens when you eat fat? Började fundera över vad deltagarna ätit, vilket sorts fett och vilka kolhydrater. "I PREDICT 1-studien serverades frukost i form av en muffin innehållande 50 g fett och 85 g kolhydrat. Därefter togs blodprov varje timma under sex timmar för att mäta responsen. En "dålig" respons på fett definierades som att halterna av triglycerider i blodet förblev höga under lång tid efter måltiden, eftersom det kan utlösa skadliga stressresponser och inflammation." Efter lite letande hittade jag receptet på muffinsen | file:///C:/Users/evach/Downloads/PREDICT 1 Protocol.pdf: "Test meals were prepared and packaged in the Dietetics Kitchen (Department of Nutritional Sciences, King’s College London, London, UK) using standard ingredients; plain flour, sugar, baking powder, vanilla essence, milk, egg, salt, high-oleic sunflower oil, whey protein powder, chocolate milkshake powder (Nesquik, Nestle, Gatwick, UK), and commercially available fiber bars (Chocolate Fudge Brownie, Fibre One, General Mills, MN, US; Goodness Bar Apple & Walnut, The Food Doctor, Hessle, UK)." Nu blir jag inte särskilt förvånad över att de fick en dålig fettrespons...
 28. 6 points
  Du skulle kunna testa hur ditt blodsocker reagerar på kokt och koktkall potatis med en blodsockermätare. Potatis är mest vatten och lite kolhydrat. Enligt matkalkyl är en rå potatis på 100 gram = 12 gram kolhydrat. En kokt potatis på 100 gr = 15 gram kolhydrat. Jag gissar att en koktkall är lika med en kokt om den inte suger tillbaka vatten. Om vi äter en rå potatis är frågan hur mycket blodsocker vi får ut av kolydraten, kanske inget. Om vi äter en kokt gissar jag att vi får ut det mesta av kolhydraten som blodsocker. Om vi äter en koktkall någonstans däremellan kanske för jag har som du hört att de bindingar som finns mellan glukosmolekylerna löses upp eller blir mer lättlösliga av värme och återgår i viss mån till ett svårlösligare tillstånd efter nedkylning. Detsamma ska tydligen gälla för ris. Jag äter aldrig rå potatis. Jag äter ibland lite tillagad potatis varm och ibland koktkall. Det jag märker (utan att mäta) är att jag får bodsockerpåverkan (snabbt ras i blodsocker) oavsett vilken form jag äter potatisen och den kan komma flera timmar efter jag ätit. Blodsockerpåverkan gillar jag inte och äter därför bara lite potatis ibland för det är ju gott till sillen och potatissallad är bra ta-med-mat. Konstigt nog får jag inte alls samma påverkan av sötpotatis som jag äter en del av när jag är på paleohumör. Får inte fram kolhydratinnehållet i sötpotatis.
 29. 6 points
  Välkommen till forumet, @Mirja Arnesson! Det låter inget vidare men jag kan inte låta bli att bli misstänksam när någon säger "jag äter LCHF och får ont". Jag misstror dig inte, självklart märker du att du får ont men LCHF är ett ramverk, inte en fast diet eller metod så som iAnna är inne på, kan vi få lite fler ledtrådar så kanske vi kan hjälpa dig hitta vägen? Mejerier och ägg kan ju absolut vara bovar men även andra saker. Äter du mycket kål och är ovan vid det? Vet du vad din känsliga mage beror på? Divertiklar/SIBO/Chrohns eller liknande? Vad reagerade du på innan du lade om kosten? Vad åt du innan du lade om kosten? Jag har så svårt att tro att frånvaro av spannmål, frukt och smågodis skulle skapa problem, om du förstår hur jag menar. Det måste vara nåt annat.
 30. 6 points
  Tack Cleppa! Det var en mycket intressant video av Martina. Men vad gäller blodsockret så tror jag nog ändå att 6-7 är högt för en helt metabolt frisk människa . Jag är ganska övertygad om att Martina inte skulle hamna där om hon valde att lägga sig i lättare ketos ca 0,5 mmol/L. Min hypotes är att över 50% av personer över 50 år är metabolt skadade utan att nå upp till definitionen för diabetes och då får nog många precis den här effekten att sockret ligger och skvalpar en bit över 6 när man äter LCHF. (Jag kan se att när jag vattenfastar flera dagar hamnar jag ca 1 enhet högre i blodsocker än Martina.) ... men det skulle vara extremt intressant om hon kände till ett antal personer som hon bedömer som metabolt helt friska men ändå ligger på 6+ i blodsocker.
 31. 6 points
  Statiner sänker kolesterolet, men knappast risken att få hjärtinfarkt. Jag har träffat en som fick njurarna förstörda av statinerna. När han kom tillbaka för kontrol hos läkaren som skrivit ut stationerna, så blev läkaren förskräckt, och sa åt honom att sluta äta tabletterna omedelbart, vilket han gjorde, men hans bägge njurar förstördes. Det är en känd biverkan, som omnämns i Fass. Den drabbar ungefär 1 på 10 000. Han som drabbades hade tur och hamnade tillräckligt lång fram i transplantations kön, och överlevde. Men många tror att nackdelarna är större än eventuella fördelar. Läs t. ex: https://www.europeanscientist.com/en/features/do-statins-really-work-who-benefits-who-has-the-power-to-cover-up-the-side-effects/
 32. 6 points
  Dessa källor menar "ja" på frågan. Då är det en alko-mätare som inte är helt i toppklassen. En blodtest tar vist icke fel. https://www.shouselaw.com/ca/dui/defenses/ketosis/ https://www.orangecountyduilawyerblog.com/can-a-low-carb-diet-cause-an-inaccurate-breathalyzer-result/
 33. 6 points
  Förra måndagen skulle jag ha fastat några dagar. Då passade sambon på att bli sjuk; inte något allvarligt visade det sig (kristallsjuka), men väldigt stressande medan det varade; hela veckan blev bara helt ur fas. Jag har passat på att läsa en grundläggande bok ("Allt om fasta") av Jason Fung (och tyckte inte den gav något nytt). Bestämde mig för att testa varannandagsfasta ett tag; det blir inte så långvariga fastor på det viset, och går något snett, så är det inte långt till nästa. Och så får jag ta en längre när det känns som att det funkar bättre. Långvariga fastor är nog trevliga om man blir pigg och koncentrerad av dem som många blir; om man som jag bara räknar ner tills jag får äta igen, och inte fixar att göra något vettigt...nej.
 34. 6 points
  Hur crazy är det inte att plantera havtorn halvvägs upp till fjällen? Nu är det gjort iaf. 🙃 Havtorn hör normalt hemma vid kusten - soligt, torrt, magert och salt. Men det här var en sort som skulle klara zon 7. 🌿
 35. 6 points
  Det jag lärt mig om lymfa kommer från avsnitt 119 och 120 av Anna Sparres podcast (4health.se). Det handlar om att massera som @MariaF skriver, och om en övning där man står med "halva" foten på ett trappsteg och reser sig på tå och lyfter armarna samtidigt som man andas ut, och sedan sänker foten och armarna när man andas in. Jag är dessutom noga med att alltid andas genom näsan. När jag sitter försöker jag att alltid sitta med fötterna högt på en pall. Lycka till ni andra, så kan vi dela med oss av våra erfarenheter senare i sommar 😀
 36. 6 points
  Det är tufft att tillgodose allas önskemål inför Midsommarfesten. https://gillas.nu/midsommarfesten-som-sparade-ur-i-ett-valdigt-tidigt-skede/?fbclid=IwAR3E3GvVgbBHUohO7jDMMAipNdg3XHHyEtIRp3q9Hkamt3QfIf8VSO2NX_M Glad Midsommar! 🇸🇪
 37. 6 points
  Om du lovar forumet en bild av magen så kanske du får motivation....
 38. 6 points
  Återigen ett ämne av gemensamt intresse. 😉 Eftersom jag har det som din son i det här avseendet har jag grubblat mycket på detta. En grundfråga är om pollenallergin har sitt ursprung i magen eller luftvägarna, eller börjar det i magen med läckande tarm som sätter igång immunförsvaret och när det hittar pollen i luftvägarna också blir det reaktion även där. Gluten har ju visats trigga zonulin som öppnar tight junktions i tunntarmen. Jag har ungefär kommit hit, inte så långt men kanske några uppslag att nysta i. Vete, råg och korn är grässorter och deras frön innehåller bla glutenprotein. Fröna tillverkas efter pollinering (tror jag, har inte kollat). Gräsallergiker reagerar på ett protein i gräspollen, jag har inte kollat men tror inte det är gluten. Det finns nåt som heter veteallergi. Ovanligt men jag har flera vänner som lider av WDEIA där intag av vete och fysisk aktivitet utlöser anafylaxisk chock. Här finns också allergi mot skaldjur och aspirin (som egentligen är en trädprodukt ..) i kombo med vete. Omega 5 gliadinreaktion är det man letar efter i blodprov. Eftersom den heter gliadin och gliadin är en peptid som blir kvar vid partiell nedbrytning av gluten undrar jag om detta gäller även omega 5, dvs den kommer från gluten. Det finns också bakers astma och exem. Bagare får dock sin reaktion genom inandning och hantering av mjöl. Nå, om gräsallergi och glutenproblem ska hänga ihop bör det vara samma protein man reagerar på. Jag gissar att det inte finns gluten i pollen men om det gör det så borde reaktionen bli samma dvs framförallt magproblem men också hud- och ledproblem. Dock inte hösnuva och rinnande ögon. Att pollen tar sig ner i magen är inget konstigt så det skulle vara möjligt med magproblem. Om vi tänker oss att det inte är gluten utan ett annat protein som orsakar gräsallergi är det väl inte otroligt att det finns även i gräsfröna vete råg och korn, men när vi äter dessa frön åker de ner i magen och om vi inte är bagare kommer det inte in i luftvägarna, så reaktionen borde inte vara samma som på pollen. Om det inte är så att pollenallergireaktionen egentligen kommer från magen och svalda pollenkorn. Jag är allergisk mot andra frön och nötter, troligen alla. När jag äter frön svullnar matstrupen, mina läppar svullnar, blodtrycket rasar, ögonen håller på att hoppa ut och jag blir högröd. Anafylaktisk chock. Det sticker i munnen. Om jag får i mig vete känner jag sticket i munnen men inget av det andra. Vete ger mig främst mag, led och hudproblem. Detta blev lite långt och tillkrånglat men som slursats. Jag tror det finns en koppling men det är inte gluten. Jag tror att den dag vi utvecklar en allergi har det med läckande tarm att göra men sen kan kroppen reagera på allergenet oavsett på vilken slemhinna det landar, ögon, näsa, hals, lunga eller rent av på huden. Lektiner, dvs växtkemikalier, proteiner, för att skydda främst frön är ett spår jag tror mycket på. Lektin finns på gräsfrön och troligen på gräspollen, det har jag dock inte kollat. Ett lektin i vete är vetegrodds aglutinin. WheatGermAglutinin. Att vi reagerar på lentiner är väl etablerat. Jag har en period testat vetegräspulver, ska vara nyttigt och glutenfritt. Inga allergiska, led, hud reaktioner men bra fart på magen, dock inte för bra fart .. Jag är inte säket på den produkten ännu. Bonusmaterial. En vän som börjat utveckla vikingasjukan slutade med gluten och anser att han därmed fick stop på vidare utveckling av vikingasjukan. Den stannade av. Han är övertygad. Det finns nya rön kring denna sjukdom att den har en immunkoppling man hittar förhöjda halter av IgA. Jag börjar tro att det är en autoimmun sjukdom med koppling till gener och gluten precis som celiaki. Ser som vanligt fram emot lite gemensam forskning i ämnet. 🙂 Edit. Hittade så klart omedelbart nån annan som grubblar. http://ihatemyglutenfreelife.com/wheat-allergy-due-to-cross-reactivity-with-grass-pollen/ Edit 2. Forskningsrapport. https://www.karger.com/Article/Abstract/489610
 39. 6 points
  Apropå att gå ned i vikt (och tidigare tankar i forumet kring Vad mättar den feta? ) De senaste veckorna har jag på allvar anammat dr Ted Naimans koncept att prioritera protein och hålla nere på fett och kolhydrater: Low Energy Diet. Detta i kombination med fasta 4:3. (Det har varit en lång väg till proteinet som bas. Jag gillar grönsaker, och särskilt rotfrukter.) Jag har tidigare fastat med 4:3 och upplevde jag att jag "åt i kapp" lite på ät-dagarna. Alltså satte i mig mer energi än ett dagsbehov. Så har inte skett nu när jag satsat på proteinet. Nu blir jag tvärmätt på under dagsbehovet av energi på ätardagarna. Dessutom är jag noll hungrig på faste-dagarna, vilket är mycket bekvämt! Den gången tog det fyra veckor innan jag gick ned fyra kilo på vågen. Nu har jag gått ned fem kilo på två veckor. Känner mig dessutom piggare och mer tillfreds än på bra lång tid. Går omkring med en grundkänsla av att livet är "småtrevligt" (vilket definitivt inte JAG...). 🤓 Jag har vardagsmotionerat med promenader, 6-10 km per dag (då ingår allt som jag går under en arbetsdag - jobbar på sjukhus) och bannlyst hissen på jobbet. Jag tror att jag har andats som vanligt... 🤪
 40. 5 points
  Hittade några brandliljor på ett övergivet torp 1 km bort. Funderar på att gräva upp dem till hösten och sätta ner dem framför vårt hus. Fåren var nämligen kvicka på att äta upp de som stod vid vår gamla torpargrund. 🙄 Annars har vi fått in hälften av höet ca. Har upptäckt att det finns både tranbär- och hjortronkart på "tomten" i år. 👍
 41. 5 points
  Här går det si så där, gurkan går bra, förutom en planta som enbart ger väldigt beska gurkor, vilket är konstigt då det är samma sort som ger välsmakande gurkor. Tomaterna är sena i år, har inte fått något moget än men jag har en hel del gröna. Det har blivit mest blad på tomatplantorna i år, tror att jag gödslade för mycket vid slutplanteringen. Har säkert klippt bort 20 kilo blad. Kålen är på gång men morötter och rödbetor är sena. Jag gjorde ett test och satte morötter och lite annat redan i april i låda under lock, dom morötterna kan jag börja skörda nu. Rättika är nytt för i år och de växer som bara den. gjorde en god japansk sallad förra veckan med rättika och morötter. Snart kan jag nog göra en gratäng på rättika också. Jag känner mig lite pessimistisk för tillfället, efter att ha haft medelhavsvärme sedan midsommar till förra veckan så har vi i princip höst med väldigt låga temperaturer och mycket regn, det har under natten kommit cirka 30 millimeter. Det är så kallt på nätterna att jag fått koppla in frostvakten igen i växthuset. Men sommaren kommer nog åter, lagomt till att semestern är slut 🙂
 42. 5 points
  För att det är väldigt gott, förstås. Och också ger en del resistent stärkelse.
 43. 5 points
  Läs gärna Helges inlägg med citat från Uffe Ragnskov i Läkartidningen: " I en uppföljning av mer än 30 000 patienter med typ 1 diabetes visade det sig till exempel att ett högt LDL-kolesterol inte är en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom (1) och sju uppföljningsstudier av mer än 1500 typ 2 diabetiker har visat det samma (2-5)." Dr" Eatmostlyfat" Nadir Ali har en lite nördig men bra föreläsning om LD Loch kolesterol (på engelska). Han säger att "jag vägrar att kalla LDL för det onda kolesterolet". LDL har många fördelar vilket han går igenom.
 44. 5 points
  Du verkar ha problem med hormonbalansen. 🤔 Är du kille eller tjej? 👫
 45. 5 points
  Än en gång hittar man svar på Kostdoktorn. 👍 "En av de allvarligaste komplikationerna av längre fasta, även om det dessbättre är ovanligt, kallas refeedingsyndromet. Komplikationer med refeeding beskrevs först i gravt undernärda amerikanska fångar i japanska krigsläger under andra världskriget. Det har också beskrivits vid behandling av anorexia nervosa som pågått under längre tid, och patienter som lider av alkoholism. Det är viktigt att ha förståelse för dessa syndrom om du försöker dig på en längre fasta – som vanligtvis varar i mer än 5-10 dagar per gång." Fasta och refeedingsyndrom text av Jason Fung.
 46. 5 points
  Sedan starten för mitt hemma arbete så har jag gått ner ca 20 kg och har ökat konditionen med flera hundra procent känns det som. Hade satt som mål 90 kg och idag uppnådde jag det :) Nu tar jag 5 kg till sen ger jag mig. När jag började med LCHF så tyckte jag det var mycket fett och att kunde detta vara hälsosamt... Efter 1 månad st togs prover på mig och och alla värden var bra. Nu har jag slutat med all medicin hade två tabletter mot högt blodtryck samt en tablett mot högt kolestrol (Statiner). Så helt tablettfri :) Idag springer jag en halvmil utan att vara helt slut. Cyklar till umeå på tex en lunchrast. Fantastiskt roligt att se dessa förändringar ske så snabbt som på 3 månader. Började gå i början av januari men som ni ser hände inget förren i mitten av mars då jag började med LCHF. Trevlig sommar
 47. 5 points
  Nu blir jag nästan avundsjuk, för du har bättre värden än mig.. och jag är inte typ 1 diabetiker! Dvs jag har oxå fått Statiner på recept, vilka jag aldrig hämtat ut, trots att jag har sämre värden än dig! Förmodligen är du yngre än mig? Det är som Kjell säger.. dvs ingen ko på isen än så länge iallafall. Oså till ("starkt rekomenderats!!") det är standard vid LDL-C över 5 för typ 2 diabetiker främst men ,ofta lägger man det även på icke diabetiker! Egentligen finns/fanns det lite goda skäl för det.. fanns iallafall när man bara kunde mäta LDL-C och HDL-C samt triglycerider.,, dvs numera mäter man lite fler saker,. gör LDL-C/HDL-C och APO-kvot. Dvs det man mest mätte förr var Metabolt syndrom egentligen! Nu så är det knappast ditt nuvarande tillstånd utan du är typ 1, men det går att få bägge, dvs dubbel diabetes om man lägger manken till och som bonus kan man få Statiner på recept! Dvs dina värden är inte ens allarmerande för oss lite äldre, du får avslöja din ålder. Hur som helst.. typ 1 och LCHF, det funkar, det funkar främst som så att man gör färre felbedömningar vad gäller behovet av tillsatt insulin. Oså bara på det, man måste inte som typ 1 vara i ketos, man skall hålla en god distans till ketoacidos!
 48. 5 points
  Även kalla bad är ett sätt att få fart på lymfsystemet.
 49. 5 points
  Jo en sak till. I år var det värre i maj än normalt för mina bihålor, konstigt då det inte verkar ha varit jättemycket björkpollen, däremot gott om ek och det brukar gå bra, och en del gräs. Kanske är jag extra skör efter coronan. Fick köra kortisonspray i näsan vilket jag inte behövt på många år. Dessutom la jag till magmedlet silicea. Vet inte om det hjälpte eller om kortisonet gör hela jobbet men just nu är det riktigt bra.
 50. 5 points
  Håller med ovanstående talare. Gör det som fungerar för dig. Jag tycker att lite kokos i smakar gott och gör kaffet snällare för magen. Om du fastar för viktnedgång är det bra att du inte tar mer än en tesked. Lycka till!