Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-12-22 i alla områden

  1. 10 points
    För några år sedan kritiserade tre riksrevisorer läkemedelsbolagens inflytande. De tre fick sparken! Är det någon som känner till de närmare omständigheterna. De borde fått medalj. Tänk så mycket pengar vården slösar bort på statiner. Miljarder skulle kunna användas till vård i stället för statiner som orsakar mer skada än nytta. Endast oberoende forskning bör få användas när det handlar om göra av med skatte pengar.
  2. 8 points
    Läste om en provtagningssajt hos Martina där man kan shoppa enskilda blodprover. Ett väldigt bra sätt att pressa kostnaden om man bara är intresserad av några få prov. Kan t ex vara intressant om man gjort ett större test och några värden ligger utanför referenintervallet som man vill testa igen vid ett senare tillfälle. Någon som har testat detta? http://www.mydrop.se/ Exempel: https://martinajohansson.se/nya-labbprover-konshormoner-lever-njurar/
  3. 7 points
    Varsågod ❤️ När jag för 10 år sen började med LCHF och slutade med gluten, som hade gett mig svåra magbesvär hela livet utan att jag visste att det var orsaken, så ville jag hitta på goda bröd utan mjöl och med minimalt med kolhydrater. Jag tillhör dem som kan nöja mig med en matig macka utan att överäta och som du ser på ingredienserna i mina brödrecept så är de rejält näringstäta, inget lätt glutenfluff fullspäckat med kolhydrater
  4. 6 points
    @MariaF Det låter som att du är uppmärksam på din situation och vet hur du ska hantera det, så att stressen inte tar överhanden. Att du vet hur du tar hand om dig själv. Kan bara gratulera, själv är jag inte riktigt där än. Klurar fortfarande på återhämtning och hur man varvar ner. Hoppas allt går bra med hunden idag. Tack @Gemma. Håller med om att det blir blandade känslor, å ena sidan vara förberedd och planera, å andra sidan kunna vara spontan, anpassa sig efter situationen osv. Det där med vad som är ett 'rimligt' kontrollbehov är också knepigt.
  5. 6 points
    Tack och lov har jag inte fått hår på bröstet av LCHF 😁. Däremot har jag upplevt en förändring av mina naglar. Tidigare fick tumnaglarna alltid nån sorts "veck" under hösten, vilket ledde till att de skivade sig och gick sönder väldigt långt ner på nageln så det gick inte att klippa ner så att det trasiga försvann. Det har inte inträffat på många år nu, sannolikt sen jag började med mer strikt LCHF. 👍
  6. 6 points
    Den där kärleken för nya teknologier kan vara så vilseledande ibland speciellt när forskningen om dem är okritisk och används för att rättfärdiga snarare än kontrollera. Jag håller med @Ekner om något är billigt att producera betyder det inte att det ska ätas.
  7. 6 points
    Jag har sett den där Joey Armstrong i nåt annat sammanhang och han är verkligen en sån där militant typ. Såg inslaget och han avbröt hela tiden. Tröttsamt.
  8. 6 points
    Jag lyckades oxå läsa artikeln.. oj tänkte jag någon artikel från 1950-talet!? Så var dock inte fallet.. mer troligt att denne professor slutat läsa vetenskaplig litteratur, sen han utbildades på tidigt 1900-tal! Oså får jag pepåka att han har delvis rätt.. dvs om förhöjt LDL som riskfaktor.. medans andra vetenskapligt mer insatta gått vidare till APO-kvot.. varför skall allt vara så komplicerat? Iallafall.. förhöjt LDL har en tendens att följa metabolt syndrom nästan linjärt och alla vet numera att det orsakas utav Glykemik Load, följt utav hyperinsulinemi. Så åter till APOrna.. det är främst höga halter APO-b i blodet som ställer till med ateroskleros.. så kallade glyc-LDL samt ox-LDL.. och hur f*n skiljer man på dessa när de väl sitter i kärlväggen och där orsakar inflamationer som leder till ateroskleros. Nemas problemas, det är så det skall fungera, dvs vårt imunförsvar.. så länge man inte överbelastar detta! Såå.. vad orsakar det ena och det andra, tja Glyc-LDL/egentligen Glyc-APO-b orsakas utav.. tada, kroniskt högt blodsocker i första hand.. högt antal LDL/APO-b orsakas i första hand av.. tada, hög Glykemisk Load.. dvs levern sprutar ut en massa LDL/APO-b, när leverns glykogendepåer redan är fulla! Vad gäller ox-LDL/APO-b-innehållet så finns det främst två varianter.. dvs det är inte kolesterolet de transporterar utan fettet som oxiderar, (triglyceriderna) dels så sker det på grund utav hög utputt från levern, dels på grund utav att levern har begränsad förmåga att bryta ner APOlipoproteinerna.. är de då glykoliserade fäster de över huvud taget inte på receptorena, den andra grejen.. som han nämner är att cirka 100 tusen personer utav 10 miljoner lider utav FH! For sure.. identifiera dessa för de dör som sagt vad ofta mellan 25-35 fyllda, utav hjärtinfarkt! Oså.. sluta medicinera alla andra som inte lider utav FH! Hur som helst det finns gott om studier på statiner.. det har visat sig att man får 2-3 dar extra liv.. antar att det är de få med FH som drar upp resultatet.. i övrigt är det sämre än placebo! Skit samma, var och en får göra som den vill.. men HDL/APOA1 då.. dvs själva APO-kvoten.. ja altså, man får nästan ha hur högt LDL/APO-b som helst om man bara har högt HDL/APO-a1.. kvinnligt kön med mer östrogen verkar oxå skydda för ateroskleros! Dvs man får nästan ha hur högt LDL som helst om det motsvaras utav ett högt HDL.. så man har forskat på det oxå.. främst läkemedelsbolag som via medikamenter höjt HDL/APOa1, de har förlorat miljarder, det funkar inte.. det funkar mest troligt bara den naturliga vägen! Varför skall det vara så komplicerat.. mest troligt beror det på våra sk stenåldersgener, vi är genetiskt anpassade för att leva vissa sorters liv, äta viss sorts föda. Vi har passerat det liv och den kost våra gener är anpassade för, det får konsekvenser! Om någon vill dyk djupare in i detta med kolesterol/LDL-C/APO-b.. andra lipoproteiner eller triglycerider så rekomenderar jag;
  9. 5 points
  10. 5 points
    Helt fantastiskt. Vad du är duktig. En riktig julklapp till oss all. Tack MariaF! Jag återkommer när jag tagit till mig allt du skrivit. Ett litet förtydligande gällande ref till mig. Det enda jag hittat i form av forskning kring att höja serotonin med kost handlar egentligen om att höja insulin (inte öka kolhydrater) men forskarnas enda lösning på det var att använda kolhydrater, 20-30 gram, med jämna mellanrum över dagen, så det blir ökade kolhydrater till slut.. Om vi kan öka insulin på annat sätt med samma effekt på tryptofan/serotonin vore det toppen. En observation jag gjort är att serotoninmänniskor helt saknar mat-rutiner, kan hoppa över lunch, äta alldeles för sen middag mm, sen panik och skräpmat/godis/glass, vilket är helt paradoxalt eftersom riktiga rutiner, mat på fasta tider (och de behöver mellanmål) skulle ge dem de insulin höjningar de behöver över dagen. De verkar ha svaga hungersignaler, det är först när hungerpaniken sätter in de kan förmå sig att äta och då är det bråttom. Lever man med en serotoninmänniska får man dra lasset att handla och starta matlagning i tid så att paniken inte leder till skäpmat. De borde ha en mat- och sovklocka som Skalman. "påtalade t ex vikten av att den som har en ”snabb” MAO-A-gen och därmed bryter ner serotonin snabbt, behöver höja sitt kolhydratintag för att öka insulinet så att det tryptofan som finns i kosten kan tas upp och bilda serotonin/melatonin. Har man ingen snabb MAO-A så behövs det inte och rådet blir då ”fel för en person utan det genuttrycket"
  11. 4 points
    Jag antar att jag sökte en bekräftelse på att jag iom LCHF I tio år och avsaknad av högt blodtryck kunde vara säker på att jag inte led av ateroskleros trots högt LDL. 🙂 Men det kanske är en alltför förenklad bild? 😐 Min APO-kvot var senast (februari 2019) en smula högt dessutom. Nytt prov ska tas inom kort. Jag hör hur allt fler av mina jämnåriga (55-60) kollegor drabbats av högt blodtryck. De flesta verkar skylla på stress och det kan det förstås handla om men kanske inte enbart? De äter inte LCHF, för det kleggar ju igen kärlen...
  12. 4 points
    Nu, på nyårsdagen, råkade jag sätta på radion och vad hör jag? Jo, Johan Rockström som föreläser om hur bra EAT-LANCET-dieten är. Jag blir så trött. Jo, Rockström säger en del bra saker om vad vi bör göra för att rädda klimatet, men det han säger om mat och jordbruk innehåller många felaktigheter. A
  13. 3 points
    Precis Håller koll på intaget. Använder MyFitnessPal för att hålla koll på mina kalorier, ser att jag äter snitt 100g-kal / dag. Det går inte att jämföra med mitt gamla liv, när man bara skyffla på med mat förut! Mackor o skit. Mackor är dock inget som kommer att intas igen!
  14. 3 points
    Diet Doctors oerhört populära tvåveckorsutmaning är uppdaterad med nya fräscha veckomenyer och recept. Antalet deltagare (på svenska. engelska och spanska) närmar sig stadigt miljonen. Är det din tur att vara med? Ställ gärna frågor och utbyt erfarenheter i denna tråd! https://www.dietdoctor.com/se/lchf/kom-igang
  15. 3 points
    Pressmeddelandet hänvisar till Försvarsberedningens rapport från 2017. Enligt denna handlar det om att bygga upp ett lager av livsmedel som ska räcka för att folk inte ska bli undernärda på tre månaders avspärrning av importen. Citat: " En analys behöver göras för att fastställa mängden livsmedel som måste finnas tillgänglig för att en tillräcklig nivå av livsmedelsförsörjning ska kunna upprätthållas under en allvarlig säkerhetspolitisk kris som pågår upp till tre månader." https://www.regeringen.se/4b02db/globalassets/regeringen/dokument/forsvarsdepartementet/forsvarsberedningen/ds-2017-66-motstandskraft-inriktningen-av-totalforsvaret-och-utformningen-av-det-civila-forsvaret-2021-20252.pdf Och nu ska alltså Livsmedelsverket ta reda på vad vad som måste lagras. Jag har grubblat och funderat, men jag kan inte komma på något importerat livsmedel som vi inte skulle klara oss utan i tre månader. Kaffe skulle kunna vara ett sådant, men jag tror att kafferosterierna har buffertlager som räcker ganska länge. Skulle jag göra utredningen skulle den således bli mycket kort. Men nu har Livsmedelsverket fått två år på sig, så de kanske kommer med några fler förslag till vad som behövs för att klara folkhälsan. Någon på detta forum kanske redan har kommit på nåt? Jag deltar gärna i en diskussion om vad samhället bör lagra för att vara förberedd på en längre kris, eller vad man som enskild LCHF:are bör ha i lager (s.k. prepping). Men blanda inte ihop dessa diskussioner med Livsmedelsverkets utredningsuppddrag!
  16. 3 points
    Testa en vecka och öka sen om du inte märker nåt. Tänk på att det är ett tillskott, inte bara istället för andra åtgärder. Hjälp att komma på banan. Målet är att slippa dem. Om du längre fram märker nåt kan du behöva hålla upp ett tag, som med alla andra tillskott. Man ska sluta när man står mitt i "klockkurvan" (bell curve). Känn efter. Hoppas du kommer må lite bättre av dem!
  17. 3 points
    Jag tänker att om man äter fullvärdig kost så ska väl egentligen inte kosttillskott vara nödvändiga. Jag har tidvis ätit SSRI-preparat mot nedstämdhet, men upptäckt att tryptofan fungerar lika bra men utan de biverkningar som SSRi ger. Jag började med tryptofan + melatonin pga dålig sömn i samband med en stressutmattningsreaktion. Jag har köpt via Mia Lundins webshop men ser nu att sidan inte finns kvar.
  18. 3 points
    @Peter B Hej 😊 och tack för inlägget! Sätter väldigt pris på alla innspill! Tycker det är knepigt att finna ut av vad det är som gör mig så enoooormt trött. Inte "sova trött" men utmattad trött. Har liksom varit duktig flicka och försökt att göra allt riktigt. Och så blev bara tröttheten värre och värre. Det du skriver om rätt mängd mat tänker jag är jätteviktigt. Jag är superosäker på om jag äter riktig mängd. När jag började på LCHF var jag enormt hungrig och åt stora mängder varannan timme nästan. Superhungern gick över eftervart, kommer inte ihåg hur länge det höll på. Nu fastar jag stora delar av dygnet, men äter nog med mat (enligt vad ett nätsök menar är riktigt). Men jag blir aldrig mätt... Misstänker att det kanske periodvis blir lite lite? Fortsätter att forska, och tror att det var smart att dyka upp på detta forumet Ha en super kväll!
  19. 2 points
    Elller så har upplagringen av kalk i blodkärlens väggar inget alls att göra med risken för hjärtkärlsjukdom. Det är i alla fall vad Malcolm Kendrick anser och har skrivit ett långt blogginlägg om. https://drmalcolmkendrick.org/2020/01/17/coronary-artery-calcification-cac/ Ivor Cummins har naturligtvis en annan åsikt. Han skriver mycket om kalciumscreening på: https://thefatemperor.com/
  20. 2 points
    Floris Gierman pratar lite om olika missförstånd kring MAF i denna 20min långa video på ett lätt och informativt sätt (engelska). Kan varmt rekommendera hans Extramilest websida, youtubekanal och fb-grupp. Sympatisk kille med sund inställning. Recently I keep hearing more and more endurance athletes talk about MAF Training, mostly positive, sometimes negative. I've realized there are several misconceptions about this non-traditional training approach. In today's new episode #28 of the Extramilest Show, I'm taking a deeper dive into MAF Training and also discuss the following: 10 MISCONCEPTIONS ABOUT MAF TRAINING 1: MAF TRAINING IS ONLY TRAINING AT LOW HEART RATE 2: YOU NEED SPEEDWORK TO RACE FASTER 3: MAF TRAINING WORKS FOR EVERYONE (Här tycker jag han har rätt. Beror på olika komponenter som träning/näring/återhämtning men också vad man VILL.) 4: MAF ONLY WORKS FOR THOSE WITH LOW FITNESS LEVELS 5: THE MAF 180 FORMULA IS ACCURATE FOR EVERYONE 6: MAF TRAINING DOESN’T WORK BECAUSE I HAVE TO WALK (Tur jag inte visste detta när jag började... ) 7: I’M NOT PROGRESSING, SO IT DOESN’T WORK 8: YOUR MAF HR SHOULD BE AVERAGE HR ON WORKOUT 9: MAF TRAINING HAS NO VARIATION 10: THE MAF TRAINING APPROACH IS LIKE A CULT (Haha, har vi hört den förut? Man hittar nåt man gillar och pratar om det och Vips! så är det en sekt...)
  21. 2 points
    I min bekantskapskrets kan man ses över en slät kopp, ja. Sedan är det sällan nån säger nej tack till fikabröd om det finns men aldrig så att det skulle vara jättekonstigt att göra det. På jobbet kan det anses lite udda men det är inget trugande, tycker jag. Sedan känner jag folk som passar in i schablonen, absolut.
  22. 2 points
    Nej, sökning funkar inte för mig heller. Däremot får jag upp en lång lista. Mååååånga lab i Sthm, två i Gbg och några få i Sydsverige men jag hittar inget i Malmö (eller Skåne). De verkar ta hjälp av Unilabs.
  23. 2 points
    Ett begrepp som totalt förlorat sin betydelse, så som det numera vanligen används. Den grupp seriösa vetenskapsmän som av IPCC och dess bundsförvanter benämns klimatförnekare har: 1. inte i något fall som jag känner till förnekat att en viss, relativt liten global uppvärmning finns utöver den normala. Någon anledning att förneka faktum finns naturligtvis inte, eftersom klara belägg i form av verkliga uppmätningar är allmänt kända. Man brukar anse att den globala medeltemperaturen skulle ha legat i storleksordningen 30 grader lägre än nu, om nuvarande temperaturreglering inte funnits. Därav anses koldioxiden stå för ca. 3 grader. 2. alltså korrekt hävdat att små temperaturhöjningar i tillägg (räknade i tiondels grader) kan tillskrivas koldioxidökningen. Större ökningar (upp till två tre grader) bör rimligen relateras till övriga dominerande faktorer (luftfuktighet, moln, vulkanutbrott, frekvensen solfläckar) - viktigt alltså att uppge de senare vara dominerande. Storleksordningen av den extra temperaturökningen som beror på de ökade koldioxidutsläppen är själva grundfrågan. IPCC är i detta avseende helt enkelt inte ärligt ute, när prognoser om ökande medeltemperaturer i framtiden på 2-4 grader tillskrivs enbart de ökade koldioxidutsläppen. 3. påpekat de verkliga faktaförnekarna vara just de forskare som är knutna till IPCC, som trots redovisade, uppenbara felprognoser fortsatt hävdar de datoriserade klimatprogrammen vara bättre prognosinstrument än extrapolering av verkligt uppmätta temperaturdata. 4. visat faktaförnekarna enligt (3) helt ovetenskapligt utgå från att medeltalet av den vida svärm grafer som förelåg under åren 1977 till 1997 skulle bevisa att korrelationen mellan koldioxidutsläppen och uppmätta temperaturdata också innebar kausalitet. 5. påpekat att kausalitet enligt (4) inte kan anses belagd enbart av det skälet att två till synes korrelerande parametrar kan observeras (där den ena består av osäkra progosdata). Trots detta fortsätter IPCC hävda kausalitet föreligga även för tiden mellan år 1997 och 2020. Detta trots att tidigare korrelation helt spårat ur (yvigheten på använda klimatmodellers prognoser blir allt större. I sig utgör detta istället ett klart bevis för att prognosmodellerna i sin helhet bygger på falsk grund och att påståendet om kausalitet mellan prognoser och verkligt temperaturutfall inte längre existerar (har i verkligheten aldrig existerat). Kausalitet I t.ex. medicinska sammanhang är kraven på begreppet kausalitet t.ex. enligt Bradford Hills kriterier mycket stränga. För att få en uppfattning om innebörden av dessa - kika gärna på: https://forum.kostdoktorn.se/topic/12665-ägg-kyckling-och-prostatacancer/?do=findComment&comment=149638 Intressant är kriterierna 2 (samstämmighet) och 7 (lycktstolpskriteriet) som i IPCC:s studier definitivt inte tas hänsyn till. Kriterier anpassade för andra vetenskapliga sammanhang - i detta fall klimatforskningen - måste också vara stränga. Utgångspunkten för IPCC har främst varit att sätta likhetstecken mellan korrelation och kausalitet (koldioxid/globaluppvärmning), som det såg ut under åren 1977 till 1997. Man har dock inte i något avseende kunnat visa kausalitet ens då föreligga - speciellt inte under tiden 1997 till 2020 då korrelation inte längre fanns att utgå från. För IPCC utförd forskning uppfyller enligt min mening inte de mest grundläggande kriterierna för kausalitet. Detta har många seriösa klimatforskare påvisat men genom att IPCC låst debatten till sin egen konsensusgrupp, har sund, öppen vetenskaplig debatt inte kunnat ske med alla vetenskapsmän på området samlade. P.S. Den stora spridningen av resultat enligt använda klimatmodeller visar mycket dålig samstämmighet (samstämmighetskravet negligeras), vilket inte bara innebär att stor osäkerhet på forskningsområdet råder - detta pekar på stora fel. Tron på en graf om framtida utveckling byggd på medeltalet av ingående felkurvor (att dessa därigenom skulle bli mindre felaktiga) är mycket allvarligt. Man ser här hur EU på felaktig grund strävar efter en utsläppsreglering vad gäller "livets gas" som kräver oerhörda, orimliga årliga investeringar. Detta beror på att EU:s politiker inte ifrågasätter den vetenskapliga obalansen och begränsade öppenheten inom IPCC. I fallet USA som bryter klimatavtalet, görs det av motsatta skäl, som innebär att staten tillkallar alla vetenskapliga åsiktsinriktningar för att få en balanserad bild av läget (så sker inte i Sverige eller EU i sin helhet. I fallet Kina kanske man skriver på ett avtal men samtidigt bryter det genom att i oerhörd utsträckning bygga ut sin kolkraftenergi. Oavsett EU:s ansträngningar kommer därför verkan av alla kostnadskrävande åtgärder att drunkna i det som sker i Kina och USA - allt till priset av minskad konkurreskraft för EU:s länder. EFTERSKRIFT SOM KLART VISAR VANSINNET I DAGENS KLIMAT/ENERGIDEBATT Oavsett vilka synpunkter som i slutändan kommer att vinna störst gehör i klimatfrågan, är det en faktor som våra politiker garanterat inte förstått konsekvenserna av t.ex. talet om att inom 25 år ha en fossilfri bilpark dvs. övergå till elbilar - en fullständigt orimlig tanke (som redan den kräver utökad elproduktion motsvarande två kärnkraftverk). Mig förefaller den svenska skolans bristande förmåga att lära ut matematik också ha påverkat våra politiker. Speciellt representanter inom det för Sverige mest skadliga politiska partiet - miljöpartiet. Det finns av flera skäl inte minsta möjlighet till att klara de energibehov som Sverige kommer att möta, om man håller fast vid sin orimliga energiplanering. När man mot den bakgrunden hör svenska regeringsrepresentanter svamla om överskott i elenergi och samtidigt lägga ner kärnkraft blir man bedrövad. ___________________________ Vad man än kan säga om Björn Gillberg, finns en sak som han kan - det är att räkna rätt. I videon här under framgår klart vad jag menar med det blåstilta! https://www.youtube.com/watch?v=0dXMZfl5sEI
  24. 2 points
    Jag har också testat det tidigare XL och tittat på XL plus. Samtidigt har Blodkollen några andra tester än Werlabs men då får det det bökigare av geografiska skäl... Kul ändå att det finns rätt mycket att välja på numera.
  25. 2 points
    @Gemma Jag är mitt uppe i en tentaperiod. Mycket som ska hinnas med, så både stressad och pressad. Utöver att jag är rädd för att inte klara tentan, även om omtentor finns. Mycket möjligt att jag pressar mig själv lite för hårt på dagarna och kanske hade mått bra av att sova lite mer, gärna 8-9 h istället för ca 7,5 h. Jag har och har haft så mycket annat att tänka på än socker. Sockertrollet ligger och sover djupt någonstans. Har inte ätit socker sedan nyårsafton, potatis sedan 2/1 och alkohol sedan 5/1, varav det sista var ett misstag. Visst finns det vissa saker som smakar lite sött, typ smörstekt gul lök eller tomatpuré, men det äter jag med gott samvete. Att skippa honungen till 'chokladbollarna' i onsdags var ett medvetet val. När lösgodiset kostar lika mycket som högreven i kilopris är valet enkelt. Ser inte riktigt vitsen med att köpa hem choklad och ha det liggandes hemma, så man kan göra efterrätter. Ska jag ha gäster och bjuda på efterrätt får de nödvändiga inköpen (i form av sockerinnehåll) vänta tills dess. Det klarar jag av. Precis som att jag ser fram emot att äta hur många jordgubbar jag vill kring midsommar. Visst kan man äta sött så länge man klarar av att sluta, men jag har nog större glädje av att slippa biverkningar som finnar och beläggning på tungan. Roligt att höra att du kan nöja dig med bär. Angående matbudget och LCHF, man kan göra det både billigt och dyrt. Men bryr man sig riktigt mycket om sin hälsa och vill äta mat med kvalité, t ex gräsbeteskött och alltid ekologiska grönsaker, då ökar kostnaderna. Men samtidigt har man lägre kostnader för läkar- och tandläkarbesök, mediciner osv. Så det jämnar nog ut sig. Personligen befinner jag mig inte i ett läge där jag kan lägga de pengarna. Vill också poängtera att jag med största sannolikhet inte är sockerberoende, har läst Bittens bok. Det där är nog bland det svåraste.
  26. 2 points
    Hur länge har du hållit på? Har du koll på att tarmen mår bra?
  27. 2 points
    Tack först o främst.. underbart att mitt budskap gick fram! Och som du är inne på.. inga problems med att hålla koll på sina FS-värden, bara man vet hur man skall tolka dessa. Och i början.. iallafall om man lider utav metabola problem/insulinresistens/övervikt/metabolt syndrom/diabetes.. hur vet man i början vilket problem man behöver brottas med? Det är där som vi i forumet kan bidra med.. även olika LCHF-bantningsråd.. för de som ännu inte är metabolt förstörda!
  28. 2 points
    Så spännande, och så lätt att glömma. Har man levt sportigt liv, eller idrottat fleraa år.. sedan lägger av, då kan detta fenomen inträffa : att man förbyter hela sin metabolism enbart utifrån att träning inte längre är införlivat i ens omsättning. Många blir lönnfeta, eller som jag blev till slut : träningsresistent, ett fruktansvärt konstigt motstånd mot allt som bara andades "rörelse" , men ändå rörligt på jobbet, men med dubbla stress-spiraler igång, näringsmässigt men fysio-motoriskt också. Detta kan lossna, men vissa måste få en käftsmäll av något slag, eller skakas om, eller om inte det, ta sig UR den kvicksilversand man kan sjunka djupt ner i ENBART genom att lägga av träning, så inte ens motion finns på kartan längre, inte ens promenerande. Men då handlar det om andra mentala blockader, och säkert också händelser i livet som kan uppstå, där man absolt kan behöva "pausa" , men när pausandet räknas i år.... det är då, som jag förstått. den här metabolskt resistenta historian tar sin begynnelse. Superintressant! Men det ska så lite till för att reversera, jag är fortf. helt knockad över hur lite som faktiskt ska till.. men.. det går ändå inte över en natt. Kan ta också år.., att orka tillbaka, till någorlunda aktivt liv, med lagom motion utirån ens individuella förutsättning. Däremot kan jag inte få in i skallen , varför broccolifrön skulle ha någon inverkan över ens blodsocker? Förstår inte kopplingen. När det handlar om proteinsyntesen eller protein-kolhydratbalansen, resten fett... vad har broccoli med det att göra? Som inte lika gärna persilja skulle kunna fixa?
  29. 2 points
    Fung tror jag att det ska vara. 🤓 Fetmakoden - Nyckeln till varaktig viktnedgång https://www.karnevalforlag.se/bocker/fetmakoden/ Allt om fasta https://www.karnevalforlag.se/bocker/allt-om-fasta/ Fungs hemsida: The Fasting Method https://thefastingmethod.com/
  30. 2 points
    Vad jag menar är, om man får lättare att motstå suget, när man slipper stora blodsocker svängningar .Vi vet alla att det är lättare att gå ner i vikt på LCHF än på HCLF. Jag funderar om de mindre blodsocker svängningarna på LCHF gör det lättare att motstå suget efter alkohol?
  31. 2 points
    Idag har varit första dagen utan några som helst avsteg, igår åt jag de sista potatisbitarna. Kommer sannolikt inte äta potatis/sötpotatis på väldigt länge och i alla fall inte köpa hem det fler gånger. Om någon annan vill äta och köpa potatis så får de göra det, men jag behöver inte bry mig om rester. Varken slänga eller äta upp dem, försöker att inte slänga mat i den mån det går. Försökte tända fettbrasan igår med stekfläsk, lök, avocado, mjölksyrade rödbetor och lite grädde med blåbär. När jag vaknade imorse var jag varm och lite seg i huvudet, men salt hjälper, så har kunnat plugga ganska mycket idag. Funderar på om man blir känsligare för kolhydrater på lchf. Nu var det inte många potatisbitar, men att äta det tre dagar i rad gav ändå plus på vågen. Som att kroppen roffar åt sig och lägger på sig vid de få tillfällen den får, kanske tror den att det är dåliga tider? Under juldagarna när jag mest åt lax, sill, skinka, köttbullar, brysselkål, prinskorv, rödbetssallad, rödkål m.m så låg det mest stilla. Kan inte heller riktigt bestämma mig om jag vill äta 2 eller 3 mål mat per dag.
  32. 2 points
    Härligt... den får vara kvar över nyårsafton. 😉
  33. 2 points
    Hej! Jag har skrivit lite om serotonin på min sida: Olssons universum | Så visar sig brist på serotonin utifrån böcker jag läst: Johansson, M. (2015). Beroendehjärnan: mekanismerna bakom socker- och matberoende. Sundbyberg: Pagina. Keith, L. (2009). Vegomyten: maten, rättvisan och en hållbar framtid. Sundbyberg: Optimal.
  34. 2 points
    Jag har inte pratat med Hallén om leran, men har varit i kontakt med de som säljer den (men!: om de jag nu har pratat med är de samma som de från det märke hallen reklamerar för är jag osäker på... kommer inte ihåg... blev plötsligt osäker på märket... men har varit i kontakt med försäljare av lera; det kan ju inte vara så många). Blev väldigt konfunderad. De ville inte upplysa om producenten. De kunde garantera att leran inte innehöll gifter/farliga bakterier, men de ville inte berätta hur de kunde fastställa detta. Och i tillägg sa de att leran var obehandlad, men samtidigt sa de att de farliga bakterierna var tagit bort. De ville inte berätta hur.
  35. 2 points
    Har du testad potatismjöltricket? Potatismjöl i svalt vatten. Ger resistent stärkelse för bakterierna att äta på. Börja sakta kanske 1 tsk potatismjöl per dag. Öka sen om det känns bra. Min mage blev trög först. Det kanske vore bra för dig. Inte konstigt att du inte har energi, näringen åker väl bara rakt igenom. Har du provat silica gel? Använd inte mct olja eller kokosfett på ett tag.
  36. 2 points
    Så resonerade jag för 27 månader sedan, när jag slog näven i bordet. Mitt beslut då innefattade tankegångar som: 1. Skall referenserna från det femtiotal forskare på lågkolhydratsidan som kostdoktorn samlat kring sig och inställningen från er forummedlemmar kunna verifieras, måste det till konsekvent ortodox LCHF-kost efter kostomläggningen... utan större avvikelser. 2. Intresset måste hållas på kokpunten runt förväntad positiv utveckling, genom tillämpning av mätmetoder som kontinuerligt, med relativt stor täthet, medger en bra bild av status. 3. Viktigt att under månadernas gång göra uppföljningar (Werlabs) för att även via blodanalayser konstatera framstegen. Synnerligen uppmuntrande att enligt ovan t.ex. få besked om att: - normala kort/långtidssockerdata uppmätts - C-peptidvärdet visat sig ha blivit normalt och därför insulinproduktionen återställts till normal funktion. - inga misstankar om diabetes länge finns - kreatinin, cystatin C, eGFR-data visar njurfunktionen vara på topp - alla data runt levern visar också denna vara på topp. - konstatera HDL-värdet ha stigit till 1,4 när det tidigare under medicinering (statiner) aldrig kom över 0,9. - blodtrycket normaliserats till nivåer, som för många decennier sedan - att inga tendenser till gikt, sura uppstötningar, myrkrypningar eller andra ålderssymtom finns kvar. etc. (bara det att alla mina 46 blodparametrar låg inom grönt intervall och att alla väsentliga data kraftigt förbättrats genom LCHF-kosten ensam, är faktiskt fantastiskt för någon i min ålder). Kanske det mest tillfredsställande har varit att kunna meddela fakta till en av mina närmsta vänner, som är läkare och tidigare mycket tveksam till annat än medicinering. Med stor förvåning togs mitt besked upp, om att inga misstankar längre existerar ens runt förekomsten av diabetes. Detta efter att tidigare anamnes (kronisk diabetes) visat livslångt behov av medicinering. Under senare år har alla representanter för läkarkåren i sina domslut underförstått att en människa långt över 80 års ålder knappast kan tänkas få dessa viktiga funktioner återställda - det gäller ju både insulinresistensen hos kroppens celler och bukspottkörtelns produktion av insulin - för sådana underverk existerar inga medicinska åtgärder. Min framtid utmålades i tongångar, som först innebar medicinering i form metformin en gång per dag, sedan två, tre och därefter via insulininjektioner - ja resterande utveckling med paletten kultursjukdomar i släptåg känner vi alla väl till. Min goda vän - läkaren - har efter samtal i dag - juldagen - faktiskt börjat vackla och med glimten i ögat tagit upp socialstyrelsens krav, dvs risken för läkarlicensen om regelverket inte följs. Eftersom fullt förtroende råder oss emellan verkar det alltså som om avtrycket genom principer/verkan bakom LCHF börjat få medicinsk betydelse även inom viss del av medicinarkåren. ____________________________ Jämfört med mig, har du Peter B, stora fördelar av att ha inlett din LCHF-resa långt före mig inför inledningen av din kommande ålderdom. Med din envishet och inställning i övrigt , kommer du bomsäkert att lyckas! P.S. Visserligen säger du: "Lite deprimerande att se hur fort avvikelser från schemat snabbt ger negativa resultat" men du kommer senare att lika gärna påstå, hur snabbt de negativa resultaten kan vändas till positiva! Så förfärligt negativa är det ju inte fråga om, bara lite mindre positiva än du förväntat!
  37. 2 points
    Jag tror mer på lågt serotonin eller stress med kortisol och adrenalin och "behov" av snabb energi för stenåldershjärnan tror att det är fly eller fäkta som gäller. Tror inte östrogen driver sötsug.
  38. 2 points
    Och hur är det med det oändliga tålamodet? Här hemma är det numera ändligt. 😬
  39. 1 point
    Hej! Är inne på andra veckan av utmaningen 2020. Recepten är överlag jättebra men börjar bli trött på alla äggfrukost-varianter. Finns det annat man kan käka men ändå vara strikt? (Men inte tips om att äta rester från lunch och middag) Rysk Yohhurt med nötter och frön eller feta pannkakor med lite rysk yoghurt blir det fel om man vill hålla en strikt lchf. Vill få viktminskning men börjar redan bli otroligt less på ägg. Vill inte riskera att mitt förhållande till detta utomordentliga livsmedel blir knas //Margareta
  40. 1 point
    Hoppa över frukosten helt- kan de va nåt? Bara dricka kaffe eller te. Väldigt effektivt för viktminskning, och magen vänjer sig förvånansvärt snabbt vid att det inte dalar ner något på morgnarna.
  41. 1 point
    Fast smörgåsbord är det så bra?😇 Skämt åsido - en serie utsökt intressanta föredrag, som verkligen kan rekommenderas för forumets medlemmar!
  42. 1 point
    Eller kan det bara vara den stora fett-skräcken.. ? den höga muren, som ju till stora delar är "vårdinducerad" och grundmurad. Har h*n möjligtvis börjat utesluta "rött kött" ur sin kost?
  43. 1 point
    Prexis, egentligen vet vi väldigt lite.. däremot så är Calcium Score ytterligare en indikation! Likaså anser Peter Attia att mängden APO-lipoproteiner är rätt så avgörande, (Its a number game)! Interheartsudien fann att APO-kvoten var väldans viktig! Andra studier har funnit att högt LDL-C är en riskfaktor, medans högt HDL-C skyddar, det är litta gamla studier bakom detta, men de hade hur som helst inte helt fel! Större studier, jag nämner bara Framinghamstudien, iomed att den var omfattande/dyr/ett försök att hitta "elefanten i rummet", de såg aldrig någon elefant, men kom iallafall fram till litta olika grejer, rökning var en sådan (med eller utan filter), fettma (det är väl ett symptom egentligen?), psykosocial situation, (jag tolkar det lite som socioekonomisk situation) och sist men inte minst, låg fysisk aktivitet.. dvs dålig fysisk status! Vem är jag att säga vem som har rätt?.. så jag säger att de alla har rätt, det är delförklaringar/symptom, på som läkarna utgår från när de diagnosticerar, dvs en femårig risk för CVD! Oså på det.. alla de där grejerna är säkert symptom på något.. eller orsaken.. mest troligt så samverkar de med ytterligare andra faktorer? En väldans vanlig orsak till både ditten och datten symptom, är hög ålder.
  44. 1 point
    Det finns väl hänvisningar lite längre ner i tråden, till nån artikel?... Var nåt om kalium, som jag förstod det...
  45. 1 point
    Om så väl vore - en synnerligen trevlig karl - men han är något tiotal år yngre än jag! Hans LCHF-utveckling har visat sig mycket likartad min. Han hade dock oturen att drabbas av skador genom sin statinmedicinering, som han fortfarande har sviter av.
  46. 1 point
    GcMAF kanske kan vara av intresse att kolla upp också: https://healingoracle.ch/2019/09/15/gcmaf-can-cure-autism-the-damage-done-by-vaccines/
  47. 1 point
    Hej, Hur i världen ökar man serotoninnivåerna? Läkaren säger att det är skadligt, och oavsett inte hjälper, med tryptofan-pulver/tabletter och seroronin-pulver/tabletter vid IBS.
  48. 1 point
    Hur går man tillväga om man själv vill söka sanningen i virrevarret av information Helt rätt som du påpekar - att vara klar på sambanden mellan parametrarna i en medicinsk studie och avsikten med den, måste vara riktlinjen för alla som vill komma någon vart i förståelsen. Om intresseområdet rör metabolismen i människokroppen, måste de egna studierna i sin tur ta hänsyn till kön, ålder och befintlig medicinsk status. I mitt fall, före min LCHF-debut, gick jag frenetiskt igenom såväl vegansidans forskarrepresentanters uppfattning som lågkolhydratforskarnas. Det innebar för min del ca. 500 timmar - nu är jag väl uppe i bortåt 2000 studietimmar (något mer runt kostens betydelse än det tiotal timmar som läkarna får under hela sin utbildning). Hur avgör man vilken information som ligger närmast det egna syftet? En sak, som jag klart kunnat konstatera, vad gällde den kostbaserade sidan, var att representationen på nätet till övervägande del bestod av sajter som propagerade för växtbaserad kost med företagsintressen högfrekvent förekommande i bakgrunden. Dessutom med forskare knutna till sig med ekonomiskt stöd från intressenter på den växtbaserade sidan och inte minst läkemedelsindustrin. Dess huvudintresse ligger uppenbarligen i att hålla sina kunder lagom sjuka och därmed säkra behovet av läkemedelskunder. Relativt tidigt kom jag också till insikt om att själva grundprincipen bakom den ensidigt växtbaserade kosten borde vara fel. Annars skulle andelen veganer som släppte sin kostinriktning inte vara så stor. Intervjuer med ex-veganer antydde bristsjukdomar ligga bakom - egentligen en självklarhet. De två procenten veganer bland 100-åringarna var ytterligare en faktor som bidrog till mitt alltmer ökande intresse för att mer på djupet studera förutsättningarna för lågkolhydratkosten - att fungera i det långa loppet. Visst kom anfäderna - jägarna - upp som en naturlig del av bilden av vad som kunde kännas naturligt. Den egentliga, slumpmässiga grunden till att jag kom in på lågkolhydratkosten, var dock mitt huvudärende som ursprungligen gällde min hustrus grå och grön starr. För att göra en lång historia kort, har på senare tid efter LCHF-starten den kostförändringen, vid sidan av att återställa min insulinkänslighet till normalläget, visat sig vara mycket effektiv på ögonsidan. För min hustru har LCHF resulterat i en kraftig sänkning av trycket i hennes ögon - t.o.m. så långt att hon kunnat lämna de trycksänkande ögondropparna. Den egna medicinska och övriga statusen som grund för fördjupade kunskaper Med tanke på att jag med stormsteg närmar mig 90-årsstrecket, har mitt eget huvudintresse naturligtvis legat i att främst bli av med min diabetes 2 och följande metabolt syndrom. Att jag dessutom som bonus fått normalt blodtryck och fin lipidprofil är bara att tacka extra för. Det metabola syndromet ligger, som alla på forumet vet, bakom i stort sett alla kultursjukdomar, som följer i dess spår. Avlastningen från själva orsaken till syndromet, kanske innebär att jag slipper utsättas för flertalet - så här långt verkar resultatet av kostväxlingen suveränt bra. I det sammanhanget har min raka och konsekventa linje mot målet varit givande. Jag måste erkänna att Andreas Eenfeldt varit en viktig faktor för mitt intresse. Hans avspända intervjuer och diskussioner med spetsforskarna har varit mycket givande och lett mig in i kärnan på metabolismen bakom min diabetes 2. Forskning och fördelen att följa resultat som i full konsensus delas av en homogen grupp Med stor behållning har jag noggrant kunnat följa forskningsarbetet, som det femtiotal forskare inom kostdoktorns ram och några till stått för, inklusive Andreas (kostdoktorn själv), som på ett föredömligt sätt vaskat fram eliten på området. Fullt klart är att den senare eliten mycket kraftigt skiljer sig från kollegorna på vegansidan, inte bara genom att sakna samröre med storkapitalet, man kan se genom sättet de arbetar att det rör sig om modern forskning vars utövare är klara på skillnaden mellan begrepp som korrelation och kausalitet. Så... mina intryck från olika grupper av forskare har mycket tydligt lett mig fram till en konkret linje att följa - den kan enkelt sammanfattas under begreppet LCHF. Det innebär inte bara en slavisk uppmaning att utesluta socker utan att forskarna bibringar den som vill, viktig kunskap om metabolismen och därmed varför olika beståndsdelar i kosten bör och inte bör ingå. Fördelarna med kostdoktorns sätt att förmedla fakta, genom en forskarelit som samlats i en homogen grupp, är inte bara att det rör sig om korrekt informationsförmedling utan att denna skett på mycket trevligt sätt - ärligt sagt njutbart. De olika forskarpersonligheterna på området smittar av sig genom sitt medryckande sätt - man känner att de verkligen lever med sina patienters bästa för ögonen. Vi på forumet som tillämpar LCHF, bör tänka på att kunskapen vi lutar oss mot representerar kanske 500 till 1000 manårs arbete vars resultat konvergerat i riktning LCHF - då har enbart de styrande forskarnas insatser räknats in. I analogi med talesättet att "en miljard kineser inte kan ha fel" (om de kommit till samma slutsats inom något område), ser jag på liknande sätt med den kompetens som ligger i de många obundna forskarnas gemensamma uppfattning runt lågkolhydratkosten. Själv har jag efter mer än två år, med min egen kropp som medium, nu kunnat konstatera att alla deras förutsägelser kunde uppfyllas. Genom att den viktiga källan till det metabola syndromet avlägsnats (diabetes 2), har jag alltså anledning att känna tillförsikt inför framtiden. Vad gäller Valter Longo hör han till den yngre generationen forskare, som tagit upp stafettpinnen med fasta, begränsad kostmängd, ketogen kost etc. som hjälpmedel till att uppmå ett långt liv. Sammansättningen av kosten (fett kontra proteiner och kolhydrater), avviker i hans tappning till en del från den rena ketogena kosten, eftersom han i praktiken ser svårigheten att på lång sikt få människor att äta ketogen kost. Vi följer honom med intresse utan minsta fördömanden trots avvikelserna från det vi föredrar på detta forum. I varje fall är min strävan att därigenom kunna leva med en frisk kropp, så länge telomererna tillåter, hellre än att sträva efter att bli hundra, med de sista åren plågad av kultursjukdomar. Du nämner Valter Longos inriktning på gerontologi, patologisk utveckling och mer specifikt cancerforskning - områden som förkortar liv. I den meningen är han naturligtvis rätt ute, även om jag just nu inte känner mig vara inne i den svängen (dock var jag det före min LCHF-start). Vad lågkolhydratforskningen är ute efter, är ju att växla över kosten från t.ex. tallriksmodellen till LCHF med begränsad mängd kolhydrater. Detta med grundtanken att i tid - helst trettio år tidigare eller mer än i mitt fall - skapa förutsättningar under ålderdomen för bibehållandet av en frisk kropp. Dvs. hindra kultursjukdomarna att uppstå. Möjligen kan jag, med tanke på mitt sent uppkomna intresse för kostväxling, tänkas representera talesätten: "bättre sent än aldrig eller "det är aldrig försent att börja träna etc.". Jag vidhåller slutligen mitt påstående att en tillämpning av Longos rekommendation på kostsammansättning (30% fett, 60% kolhydrater och 10% protein) sannolikt aldrig skulle ha kunnat radera min diabetes 2. Därmed hade mitt metabola syndrom funnits kvar. Inte så märkligt att LCHF för min del kommit för att stanna.
  49. 1 point
    Om du kikar på: https://forum.kostdoktorn.se/topic/15801-vill-kunna-bli-fri-från-metformin-–-hej-lchf/?do=findComment&comment=158469 med exempel på avvikelser, som du känner väl till efter alla dina expertiment, kan även garvade LCHF:are hamna lite fel. Du antydde som märkligt att vissa vinner stora fördelar med LCHF och andra inte. Jag vågar, utan att darra på manschetten, påstå att flertalet misslyckanden beror på att enstaka metabola parametrar råkat hamna fel eller att ett litet förbiseende sätter en käpp i hjulet. Före min LCHF-start förberedde jag mig minutiöst, genom att utnyttja de hundratals timmar jag använt på studier och genom tipsen från forumet och kostdoktorn (videor med specialister och recept). Jag inledde inte LCHF-kosten förrän jag sammanställt mina kunskaper i en 20-sidig skrivning och ansåg mig mogen med alla förberedelser klara (instrumentering och recept). Som du antytt finns de större vinsterna med träning att hämta när ålderdomen nalkas eller redan är ett faktum. Min uppfattning var att ännu större vinster fanns att hämta via kosten. Därför satsade jag på den i mer isolerad form. Därefter har allt gått som på räls. Det är alltså ingen tillfällighet att resultaten kom och att mina blodparametrar, från att ha varit bedrövliga (med tre mediciner) nu är på topp. Jag upprepar att det enbart är LCHF:s förtjänst , inte stark karaktär, genetisk bakgrund eller slumpmässighet, som ligger bakom.
  50. 1 point
    @Erik 2 Ja, läkaren menar att det är bristen på grönsaker och för mkt socker som har skapat problemet. Har uteslutit mjölkprodukter och gluten sedan länge.