Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-06-15 i Inlägg

 1. 11 points
  Vi fick lite tillökning i trädgården igår. 🥰
 2. 10 points
  Hade det varit mina värden så hade jag varit nöjd med de låga o fina triglyceriderna, högt o fint HDL samt en låg APO-kvot som signalerar att huvuddelen av LDL-partiklarna är stora o fluffiga dvs troligen ofarliga. Jag hade definitivt inte tagit statiner. För övrigt har jag snarlika värden 🙂
 3. 9 points
  Det är med sorg jag läser denna nyhet: https://www.dietdoctor.com/se/annika-dahlqvist-jag-har-lamnat-in-min-lakarlegitimation Kanske inte så mycket för legitimationen men väl för tonen i Expressens artiklar. Än värre känns sorgen då jag, i den ovan länkade artikeln, inte finner tillstymmelse till stöd för Annika mot det drev hon utsattes för av Expressen m fl tidningar. Arbetar vi inte mot gemensamt mål. Var är patoset och indignationen? Var är solidariteten? Jag vet inte hur ni andra känner i denna stund men så känner jag.
 4. 9 points
  "Kalorier är små djur som bor i garderoben och syr in kläderna på nätterna." 🐞
 5. 8 points
  Jag minns något inlägg av lchf-ingenjören för länge sedan. Hur hennes kompisar stod framför spegeln, och alltid hittade de någon skavank att klaga på, hur vackra de än var. Och My ställde sig framför spegeln och sade "hej snygging!", även när hon vägde 150 kg, eller vad det var. Jag gillade den inställningen. Och ja, hon tog tag i problemet. Man måste inte vara elak mot sig själv för att göra det. Tvärtom, tror jag. Man ska vara snäll mot sig. (vilket för mig innebär att leva så hälsosamt man kan) Själv tänker jag inte gömma mig i vassen, även om jag ännu inte hittat vägen till mitt smala jag. 🙂 Jag jobbar på det.
 6. 8 points
  Mina snigelodlingar funkar bra. Allt fler sniglar och allt fler olika arter. Morötter vill inte alls. Inte ärterna heller. Vitlöken, potatisen och jordgubbarna växer hyfsat men de sista brukar skatorna vilja ha och de planterades om i höstas så de ger inte fullt. I år har jag sannolikt också drabbats av herbicider i det ekologiska flytande gödslet. Norrmännen har en utredning på gång och mina tomater och paprikor ser ut som de jag sett på bild. Jag öppnade en ny flaska innan jag bar ut plantorna. Pga sniglarna står de i krukor på verandan.
 7. 8 points
  Intressant fråga! Jag hittade detta hos polisens Nationell Forensiskt centrum. Där nämns aceton som ett störande ämne. Så jag gissar på att det kan hända beroende på hur mätutrustningen fungerar. "Vid mätning av alkoholhalt i utandningsluft är det viktigt att ett bevisinstrument kan mäta korrekt utan påverkan av störande ämnen. Störande ämnen förekommer alltid i utandningsluften om än i mycket små mängder. Med störande ämnen avses ämnen som till den kemiska uppbyggnaden liknar etanol och som kan påverka ett instruments mätresultat. Etanol är den alkoholtyp som finns i öl, vin och sprit. Störande ämnen kan exempelvis komma från spolarvätska, bensin eller lösningsmedel, men kan också produceras i kroppen. Hos personer med diabetes kan små mängder aceton förekomma i utandningsluften." https://nfc.polisen.se/kriminalteknik/alkohol-och-droger/alkoholutandning/ Jag vet inte vad de menar med små mängder, men man kan förvänta sig att hos personer som har just börjat med ketogen kost kan man finna en hel del aceton i utandningsluften. Aceton är ju den minsta ketonen.
 8. 7 points
  De är redan välmarinerade! Tur det finns folk som inte dricker upp sin öl innan datumet gått ut! Nu släpper vi sniglarna och pratar om roligare saker! Tex att vinbären mognar nu!
 9. 7 points
  Upptäckte idag att flertalet kålplantor (grönkål, broccoli, vitkål, brysselkål), ståendes i växthuset som ännu inte planteras ut, angripits av kålmal, verkar det som. Säkert mosat 15-20 st gröna larver och puppor. Den vuxna malen såg jag nog för första gången kvällstid för 2-3 dagar sedan. Igår klippte jag ca 225 sniglar 😒 Tror även att päronträdet är angripet av pärongallkvalster, det ser ut som svarta fläckar på bladen. Nog med elände. De kålplantor som står i odlingslådan växer fint, jättestora blad. Man kan se att de kommer börja knyta sig. En jättestor slanggurka som växer i växthuset och som snart ska skördas. Har 5 st gurkplantor kvar av de jag frösådde i våras, har dessutom gått finfint att ta sticklingar. Har skördat 2 st squash som vägde ca 850-900 g, finns fler att skörda. Löken går det också bra med, blasten som viker sig tar jag och äter. Vinbär som blivit mogna, mest röda men även några vita och svarta. Chilli som blommar. Det börjar komma små gröna tomater i växthuset. Kanske behöver jag gödselvattna för att de ska bli röda? Någon som vet? Hur går det för er andra?
 10. 7 points
  Har nu testat varm och kall potatis. n=1 Kall pot. 5.2 ej fastande Efter 1 Tim 5.6 2 Tim 5.7 Varm potatis 5.1 Ej fastande 1 Tim 5.7 2 Tim 5.7
 11. 7 points
  Tack för att du satte ord på det, Peter! Jag har också tänkt i de banorna, fast inte just kring diabetes - vi anses alla friska men mest är vi nog o-sjuka, så att säga. Kroppen är påverkad efter många år med osunt, "normalt" leverne, men utan att det syns så tydligt för den fungerar i stort. Därav tror jag många har diffusa problem som man inte hittar orsaken till för provsvar är inte dåliga nog. När referensvärden dessutom återspeglar vad som är vanligt snarare än vad som är bra blir ju det också missvisande.
 12. 7 points
  God kväll! Idag har jag varit på tur med MC-klubben. 10 pers var vi, vi som trodde vi max skulle bli 4... Man får lite energi av att det kommer folk när man drar igång nåt! Varmt och svettigt var det, det är inte ofta det rinner längs ryggen på mig. Var varken hungrig eller sugen under turen men åt en himla god fisktallrik med räkor när vi stannade. 22mil och trots kurvorna och tekniskt svårare vägar än jag brukar välja själv blev det mersmak!
 13. 7 points
  Och grundläggande för könshormonerna vilket kan förklara den nedsatta sexuella förmågan som är ytterligare vanlig bieffekt av statiner.
 14. 7 points
  Kul att läsa alla kommentarer. Låter som jag inte är helt ute och cyklar iaf då! Nästa gång någon rekomenderar statiner ska jag kanske be om studierna som bevisar att i övrigt friska personer med typ 1 diabetes har nytta av dem och granska dem med lupp. 🧐 Zepp; 40 år ung är jag! 🙂
 15. 7 points
  Kolesterol är en grundläggande byggsten i immunförsvaret. Det är bara sorgligt med denna fanatism inom läkarkåren att beordra utslagning av immunförsvaret, men ser man det ur läkemedelsindustrins perspektiv så kan man väl säga - it makes sense.
 16. 7 points
  Man kan alltså använda en alko-mätare som ketonmätare? 😉
 17. 7 points
  Då kan jag passa på att att berätta vad jag har snappat upp på internet, att glukos och C-vitamin konkurrera om samma receptorer på de röda blodkropparna. Så skippar man glukos (kolhydrater) så tar man upp det C-vitamin som finns i animalierna mycket bättre. Ergo: det behövs inget tillskott av C-vitamin om man är karnivor. 👍
 18. 7 points
  Tjata gärna. 😉 Jag har funderat mycket runt detta ...hur jag ska få mig själv och träna styrketräning. Det är ett stort motivationsproblem. Nu är jag inne på att efter semestrarna kosta på mig en PT typ 2 gånger i veckan i 2-3 månader och se om jag kan fortsätta av mig själv efter det....och satsa på magrutor till beach 2021 (samt lägre blodsocker 😉 )
 19. 7 points
  Martina Johansson: Hur komma in i ketos? https://martinajohansson.se/hur-komma-in-i-ketos/
 20. 7 points
  Hej och välkommet hit! Du äter inte LCHF så du kommer inte hamna i ketos. Du kan göra det kortvarigt när du äter väldigt få kalorier per dag men inte sen när du ökar kaloriintaget. LCHF innebär att man äter Mycket fett, typ valfritt med protein (man brukar säga medelmycket) och lite kolhydrater. Grönsaker ovan jord är OK men inte frukt. Du kan läsa mycket mer här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf
 21. 6 points
  I samband med studierna runt kostens sammansättning, har nog många av oss kommit till slutsatsen att en av de viktiga orsakerna bakom flertalet sjukdomar ligger i bristen på något eller några näringsämnen och vitaminer. Till skillnad från flertalet skolmedicinare, inser vi också att det kan vara svårt att via kosten få i oss optimala mängder av det kroppen kräver. Vi utgår då främst från att vegetabilierna, som normalt ingår i kosten, genom att ha odlats på utarmade jordar inte längre ger tillräckligt utbyte. Även animalsidan uppvisar vissa försämringar men med tonvikten på andra områden, som jag lämnar därhän, eftersom tråden koncentreras på C-vitaminets betydelse. Den logiska konsekvensen, att via tillskott tillföra det som saknas i kosten, hör vi sällan en läkare ta upp till diskussion. Vid förfrågan brukar den vanliga kommentaren vara att man får det man behöver via vanlig mat. Detta bygger på en skrämmande brist på insikt. Om man är cynisk, skulle oviljan att erkänna födoämnesbristernas betydelse för sjukligheten i världen, kunna förklaras med att dessa går hand i hand med läkemedelsföretagens ambition att tillförsäkra sig en bred kundkrets, med lagom stor andel sjukdomar livet ut till att medicinera och få intäkter från. I varje fall ser företagen de icke-patenterbara kosttillskotten som konkurrensmedel, särskilt när de senare i många avseenden kan ha betydligt bättre verkan än läkemedlen till att hålla sjukdomar borta. C- och D-vitamin hör till dessa. Inte särskilt märkligt att naturliga födoämnen ofta har så kraftfull verkan jämfört med artificiellt framtagna läkemedel. Naturliga födoämnen - kroppsegna hormoner, vitaminer och mineraler - tas upp och integreras i kroppen på ett annat sätt än artificiella substanser som kroppen gör allt för att avlägsna så fort som möjligt. Därav behovet av daglig tillförsel av läkemedel i noggrant specificerade doser. Läkaren Sture Blomberg docent, anestesi & intensivvård, skiljer tydligt ut sig från läkare i allmänhet, bl.a. genom att arbeta fram en mycket intressant sammanställning runt C-vitaminet. Vad där framkommer borde varje medicinare ta del av, så att det inom detta viktiga område äntligen blir slut på den sorgliga bristen på kunskap och intresse. För att slå hål på de vanligaste myterna, inte minst som flertalet läkare aktivt underhåller runt C-vitamin (som överförs till- och sprids vidare av patienterna), utgår Sture Blomberg från den på området mycket kunniga läkaren Suzanne Humphrey som sammanfattar: Myt nr. 1: C-vitamin i doser över 1000 mg/dag är onödiga och dessutom farliga. Så är det inte alls. Ibland behöver man mycket mer och doser uppemot 100 g (mer än tusen gånger den dagliga dos som skolmedicinen förordar) är inte ovanliga idag. Med dessa doser finns inga biverkningar beskrivna. Myt nr. 2: Kroppen mättas och kan inte ta upp mera än 150 mg/dygn (ett löjeväckande påstående utan minsta verklighetsförankring). Myt nr. 3: Man utvecklar njursten vid högre doser - detta är felaktigt - motsatsen gäller dvs. hög nivå på C-vitamin minskar risken för njursten. Myt nr. 4: Det finns ingen vetenskaplig litteratur som stöder användning av C-vitamin i höga doser (det finns tiotusental studier utspidda under många decennier ). Myt nr. 5: Man bör inte inta syntetiskt framställt C-vitamin utan endast i naturlig form, t. ex. via frukt och grönsaker (helt taget ur luften - f.ö. är innehållet i 15 apelsiner, ca. ett gram C-vitamin - klart i underkant för ett optimalt dagligt intag). Myt nr. 6: *Om man råkar få diarré av C-vitamin, så är denna farlig (i verkligheten helt ofarlig). Myt nr. 7: Om man är sjuk så behöver man inte tillföra mer C-vitamin. Det C-vitamin som finns i naturlig föda är fullt tillräckligt även vid svår sjukdom (verkligheten är den totalt motsatta). * Den som säger sig ha problem med att ta in t.ex. en moderat dos C-vitamin i storleksordningen ett gram per tillfälle, bör söka problemet på annat håll - inte undvika adekvata, dagliga doser C-vitamin exempelvis 3 x 1 gram utspridda under dagen. Denna dos är synnerligen viktig och motsvarar C-vitamininnehållet i ca 45 medelstora apelsiner. Eventuell lös mage är helt normalt och åtgärdas genom att C-vitaminintaget fördelas under fler än tre tillfällen under dagen. Dagsdosen 3 gram löst i vatten som successivt dricks i små omgångar under dagen brukar lösa problemet. Begreppet C-vitamin myntades för mer än hundra år sedan och är sedan dess en av de mest studerade substanserna av vikt för kroppen. Även i mycket höga doser uppvisar vitaminet inga toxiska problem. Mot den bakgrunden förefaller myterna ovan väl anpassade till läkemedelsföretagens intresse av att hålla icke-patenterbara substanser borta från läkemedelskonkurrensen. Vi har all anledning att anta omfattande, mångårig lobbyverksamhet från läkemedelsföretagen ligga bakom den information som annars skulle göra C-vitaminet till en allvarlig konkurrent med för företagen stort inkomstbortfall till följd. I övrigt enligt Sture Blombergs rubriksättning (med vissa rubrikändringar och textkommentarer) - i min kortversion - ingår viktiga delar av hans sammanfattning: Människors och djurs behov av C-vitamin Där intressanta jämförelser görs mellan djur och människor och att skolmedicinen är helt fel ute vad gäller riktlinjer (75 mg/dygn C-vitamin) när för människan optimala mängder sannolikt ligger i storleksordningen hundra gånger högre och vid sjukdom tusen gånger högre. Ganska typiskt för skolmedicinen att sätta så låga normvärden - de täcker bara risken för skörbjugg, som sjömännen förr i tiden led av. Som en analog jämförelse, normerar skolmedicinen även D-vitamintillskott till så låga nivåer att risken för en smittad att avlida i Covid-19, enligt en relativt ny studie, är 10 gånger större än vid nivåer motsvarande dagligt intag D3-vitamin på 2000-5000 ie (50 - 125 mikrogram). Mätningar av C-vitamin hos friska och sjuka människor Visar att skolmedicinen utgår från på tok för låga nivåer i blodet för att kunna betraktas som tillräckliga. Tyvärr visar det sig att inget laboratorium finns i Sverige med möjlighet att mäta C-vitaminnivån i blodet eller har intresse att sätta upp någon mätmetod. Mycket lite vetenskap kring människans behov av C-vitamin Under det senaste året har många intensivvårdsavdelningar i olika delar av världen börjat använda relativt moderata doser av C-vitamin intravenöst - med extremt god effekt. Studier saknas egentligen som kan fastställa människans behov av Vitamin C för hälsa och för sjukdom. En sak är dock säker - skolmedicinens norm är mycket långt under den optimala nivån såväl för friska som sjuka människor - ett påstående som kan göras utan att studier utförts för att bestämma detta. Studier för vilka läkemedelsföetagen av konkurrensskäl undvikit att ställa resurser till förfogande. Trots att mycket gott underlag finns som visar att toxiska effekter inte föreligger ens för mycket höga doser C-vitamin och att just höga doser visat mycket goda effekter i en lång rad sjukdomssammanhang, intar svensk skolmedicin en tveksam inställning. Förklaringar som förmedlas antyder att man inte nöjer sig med att C-vitaminet bevisligen räddar liv, man vill först i detalj veta och förklara varför, innan C-vitaminet sätts in. Underförstått tittar man hellre på när någon dör än att tillämpa känd, funktionell livräddande terapi. Detta har vi i Sverige under Covid-19-pandemin sett exempel efter exempel på i våra äldreboenden, där hälften av alla avlidna i virussmittan befunnit sig. Folkhälsans representanter har inte med ett enda ord i massmedia eller i regelverket för äldreboendena nämnt den livräddande betydelsen av C- och D-vitamin i stora doser resp. kostens viktiga skyddsfunktion. Därmed har läkare och representanter för läkemedelsföretagen medvetet låtit tusentals människoliv offras på skolmedicinens altare. Det visar sig att Kiwifrukter är mycket bra på att hålla C-vitaminnivån hög (normal) och att C-vitaminet har stor betydelse för ögonens funktion. I väntan på att socialstyrelsen ändrar regelverk och praxis, kommer vi andra som tillämpar decennier av otvetydiga forskningsresultat att rädda oss själva med dagligt intag av C-vitamin i avsevärt större dos än skolmedicinen föreslår. Varför C-vitamin är viktigt C-vitamin är faktiskt kroppens viktigaste antioxidant. C-vitamin är också ett viktigt antihistamin. Man har visat att höga histaminnivåer nästan alltid betyder låga Vitamin C-nivåer. Vitamin C skulle därför kunna vara mycket värdefullt vid allergiska reaktioner. C-vitamin är en viktig co-faktor för enzymer när det bildas kollagen, neurotransmittorer, hormoner och carnithin. C-vitaminets betydelse vid diabetes C-vitamin ökar produktionen och frisättningen av insulin och ökar känsligheten för frisatt insulin. Det finns större C-vitaminbehov vid diabetes och/eller vid inflammation. C-vitaminet ökar blodkärlens friskhet på grund av förbättrad kollagenproduktion. Diabetiker har alltså behov av största möjliga intag av C-vitamin, där 3 gram dagligt intag sannolikt måste betraktas som minimum. Hjärtsjukdom och C-vitamin Hjärtsjukdom betraktas alltmer som ett inflammatoriskt tillstånd som uppstår genom "oxidativ stress" på kärlväggarna. Varje riskfaktor för hjärtsjukdom förbättras av C-vitamin (t. ex. blodkärlsinflammationen, kolesterolmetabolismen och hypertensionen) C-vitaminets betydelse för fostrets tillväxt C-vitamin har visat sig vara extremt viktig för ett växande foster till att bilda hud, bindväv, ben eller brosk, som alla behöver C-vitamin. Viktigt alltså för mamman att väsentligt öka intaget extra C-vitamin för fostrets skull. Värkarbetet mycket stressande för fostret Vid vaginalförlossning förbrukas enorma mängder C-vitamin under förlossningsarbetet. Den stora stressreaktionen hos barn och mor är funktionell och sätter fart på hela immunsystemet och tömmer lungan på vätska, vilket är väldigt viktiga omställningar för livet utanför livmodern och kräver mycket C-vitamin. Gulsot hos nyfödda bör förebyggas med C-vitamin Bilirubin är kroppens näst viktigaste antioxidant (den viktigaste är C-vitamin). Utsöndringen av bilirubin kan vara barnets svar på den enorma stressen under förlossningsarbetet. Av de nyfödda på våra förlossningsavdelningar har idag 60-70% förhöjda bilirubin värden, som ger upphov till gulsot, vilket kan vara mycket farligt om det samtidigt är förenat med lågt albumin. Sannolikt kan höga C-vitaminnivåer i det nyfödda barnet minska risken för hjärnskador. Lämpligt under graviditeten att kvinnan tar 5-6 g C-vitamin/dag under graviditeten (egentligen inte särskilt höga nivåer). Vävnader i barnet som är beroende av C-vitamin Under utvecklingen av barnets ögon, krävs extremt höga nivåer C-vitamin för att kunna utvecklas. Det påverkar också: skelettbildning hud ligament senor blodkärl. Effekten av C-vitamin på infektioner C-vitamin har antiseptiska och antibakteriella egenskaper och kan användas utvärtes på hudsår och invärtes i munhåla och gom. Viktigt mot svåra bakterie- och virussjukdomar, som i stort sett är okänt för merparten av världens läkare - svenska läkare inga undantag. T.o.m. polio har visats kunna botas med C-vitamin. Även patienter med: akut hepatit virus encefalit akut reumatisk feber ebola tuberkulos infektiös mononukleos m.m. har visats bli botade med C-vitaminbehandling. Också vid toxisk svampförgiftning, trauma, kirurgi- och brännskador, har stora doser C-vitamin intravenöst, radikalt minskat vätskebehovet hos den brännskadade. C-vitamin har använts via intravenös infusion och injektion i samband med svåra infektionssjukdomar sedan 80 år tillbaka med extremt goda resultat också mot svår sepsis med förbluffande resultat. C-vitamin dödar eller inaktiverar alla kända virus in vitro och in vivo C-vitamin dödar eller inaktiverar alla virus in vitro, som det testats mot. Ett exempel är polio-virus, som 1935 inaktiverades fullständigt av C-vitamin. Andra exempel är: herpes-virus vaccinia-virus tobaksmosaik-virus bakteriofag-virus entero-virus influensa-virus rabies-virus Ebstein-Barr virus paramyxovirus m. fl.. När det gäller effekten in vivo, så dödar eller inaktiverar C-vitamin i adekvata doser alla kända virus. C-vitamin vid akut hepatit Snabba läkningseffekter med C-vitamin har iakttagits vid behandling av akut hepatit som brukar ha utdragna sjukdomsförlopp och ibland övergå i kronisk hepatit. Akut hepatit tar normalt 2-6 månader att läka. Med C-vitamin blev patienterna kliniskt återställda efter bara 3-4 dagar med C-vitamin och laboratorievärdena blev alltid normaliserade inom 7-10 dagar. C-vitamin vid svininfluensa Exempel på C-vitaminets verkan vid leukemi och svårartad svininfluensa. En patient, som med säkerhet skulle ha dött med läkarnas normala synsätt som behandlingsnorm, räddades med hög koncentration C-vitamin injicerad. C-vitamin som behandling vid andra virus C-vitamin har mycket framgångsrikt använts vid andra svåra virusinfektioner som virus-encefalit, där många befunnit sig i koma vid behandlingens början. Med C-vitamin kommer dessa patienter vanligtvis till medvetande bara inom några timmar efter första dosen och kan åka hem efter några dagar. Mononucleos som har ett utdraget förlopp på upptill 6 månader med riskabel mjält- och leverförstoring och risk för mjältruptur kan med C-vitamin läka ut inom 3-4 dagar. C-vitamin botar många icke-virus infektioner helt och hållet Även om C-vitamin dödar alla virus in vitro och in vivo, så dödar det dock inte alla bakterier men hindrar nästan alltid bakterien från att föröka sig. Dessutom stärks immunsystemet alltid - faktiskt via ett 20-tal olika mekanismer. C-vitamin visar sig bota: difteri tetanus akut reumatisk feber stafylokocker streptokocker pseudomonasinfektioner Gynnsamt påverkas sjukdomar som: malaria spetälska (lepra) tyfoid feber brucellos trichinosis dysenteri (amöba och bacillär) trypanosomala infektioner (Chaga’s disease). C-vitamin är en icke-specifik antidot mot toxiner och gifter C-vitamin har visat sig neutralisera förgiftningar på grund av: kvicksilver bly krom arsenik kadmium nickel vanadium aluminium fluor orm- och spindelgift alkoholförgiftning (viss effekt endast) barbiturater giftiga svampar sex olika sorters pesticider stryknin och tetanus-toxin kikhosta i kombinationen bakterie/toxin behandlas med C-vitamin. Den kunnige Dr. Thomas Levy, som skrivit mycket i detta ämne, säger sig inte känna till något toxin eller gift som inte C-vitamin kan neutralisera. Han menar att det t.o.m. kan vara bättre än antiserum, eftersom det inte ger de sjukdomssymptom som uppträder för vissa i samband med antiserum. C-vitamin fördelaktigt mot kroniska sjukdomar och strålning C-vitamin har visat sig på ett gynnsamt sätt påverka kroniska sjukdomar som: borrelia AIDS kronisk hepatit tuberkulos. C-vitamin neutraliserar dessutom strålningsskador och reparerar därefter skador man fått. C-vitamin har anti-cancer effekt in vitro och in vivo Man har visat att C-vitamin bildar ”väteperoxid” och därigenom selektivt dödar cancerceller utan att påverka normala celler alls, eftersom normala celler har enzymer som bryter ner väteperoxid. C-vitamin förhindrar dessutom att det bildas nya blodkärl (angiogenes) som kan transportera näring till cancertumören. De med de högsta plasmavärdena hade lägst dödlighet i hjärtsjukdom, cancer och andra orsaker. De 20 % patienter med den högsta C-vitaminnivån i plasma hade en dödlighet som endast var hälften av den hos de 20 % med den lägsta C-vitamin/plasma. C-vitamin förstärker på motsatt sätt immunsystemet och kan därför användas som ett komplement till cytostatika och det är så det idag används på Riordan-kliniken i USA. Onkologerna oroar sig för att C-vitaminets anti-oxidativa effekt motverkar cytostatikas pro-oxidativa effekt och därför har man kommit överens om att ge C-vitamin först någon till några dagar efter att cytostatika har givits och försvunnit ur kroppen. Det har visat sig att C-vitamin potentierar effekten av både strålning och cytostatika. C-vitamin bildar INTE njursten Det har varit en vanlig invändning mot C-vitamin i högdos att det skulle kunna bilda njurstenar. Detta är en missuppfattning som tillbakavisas genom de stora studier som gjorts. Det finns därför ingen anledning att ha några restriktioner för vitamin C intag Vid ”Harvard Prospective Health Professional Follow-up Study”, visades att de personer som hade högst intag av C-vitamin hade lägre risk för njursten än de som hade lägst intag. Exempel på person som fått 300 g C-vitamin på en dag gav inga problem -------------------------------------------------------- När man i sammanfattning ser vilka fantastiska funktioner som C-vitaminet har, kan man mer och mer förstå varför skolmedicinen överhuvudtaget inte vill diskutera vitamintillskott i onödan. Vad gäller C-vitamin neutraliserar det ensamt ett stort antal sjukdomstillstånd. Risken för läkemedelsföretagen, om alltför mycket blir känt och offentligt diskuterat av skolmedicinarna, är att stora andelar av marknaden skulle förloras. De ser hellre att patenterbara preparat med biverkningar används och försäljs än att billiga naturmedel utan biverkningar rekommenderas. Detta gäller som ni alla vet även D-vitamin, som liksom C-vitaminet har mycket stor betydelse för immunförsvaret och kroppens "sophantering" (av oxiderat kolesterol som i sin tur kräver hög nivå av HDL-kolesterol). Hög nivå av LDL-kolesterol krävs som material för effektiv produktion av celler i immunförsvaret). Om folkhälsans, skolmedicinens och läkemedelsföretagens verkliga avsikter, var för sig eller i gemenskap/kombination, kan man ha många synpunkter. Jämfört med den ambition och det resultat som kan utläsas av nämnda gruppers sätt agera, är i varje fall uppenbart att de alla avsiktligt avstått från att utnyttja många av de otvetydigt livräddande funktioner som forskningen sedan lång tid tillbaka demonstrerat. För att visa vilka misstag som skett, kan vara lämpligt att ta den aktuella Covid-19-pandemin som utgångspunkt och exempel: Genom att hålla fast vid rekommendationen om dagligt lågt intag av C-vitamin (75 mg), har man medvetet undanhållit nyttoeffekterna för människokroppen (upptagna i denna tråd) som vid större doser skulle inneburit väsentlig förmåga att stå emot eller mildra effekten av virusangrepp. Genom att hålla fast vid låga nivåer D-vitamin, har man medvetet undanhållit människor, särskilt äldre, den oerhört viktiga funktionen som D-vitamin i stora doser har för immunförsvaret. Genom att hålla kvar kolesterolmyten och med statiner reducera kolesterolnivån, har man medvetet reducerat möjligheten att förse immunförsvaret med tillräckligt material för effektiv produktion av vita blodkroppar och till att stärka immunförsvaret i övrigt. Inte bara det - statinerna, som oftast skrivs ut till äldre, reducerar även Coenzym Q10, som bl.a. är oerhört viktigt för immunförsvaret (energiutvecklingen). Minskningen förvärrar dessutom ytterligare de äldres låga produktion av detta enzym. Analyser/studier världen runt har visat att enskilda brister på någon av punkterna ovan, väsentligt ökar risken för allvarligt insjuknande och dödsfall i Covid-19. Eftersom skolmedicinens normer innebär låga nivåer på samtliga punkter, inses allvaret i hanteringen hittills av Covid-19-smittade, särskilt på äldreboenden, där patienterna vanligen lider brist på det som upptas på punkterna ovan. Allvarligt är att folkhälsans representanter, trots nytillkomna studier som bekräftat vad som tidigare varit känt (som angivits i ovanstående tre punkter), fortfarande hårdnackat tiger ihjäl inte bara fakta utan låter många Covid-19-smittade fortsätta avlida i onödan. Sedan Covid 19-viruset för ett halvår sedan drabbade Sverige, har ännu inget hörts från ansvarigt håll om vikten av att förse åldringar med potenta mängder C- och D-vitamin resp. sätta ut den för immunförsvaret skadliga medicineringen med statiner till att fullt ut återställa leverns viktiga produktion av kolesterol. Genom tidigare direkt cyniskt, bristande tillämpning av fakta, har skolmedicinens felaktiga normer lämnats företräde framför bevisat livräddande dosering av kosttillskott. Har detta samband med strävan efter att, genom tystnad och därmed förnekelse av de allvarliga felen hittills, rädda ansiktet på de ansvariga? Den som vill läsa allt material som Sture Blomberg i originalskick sammanfattat under rubriken: OM VITAMIN C gå till: http://stureblomberg.blogspot.com/ Där finns åtskilligt i form av fallstudier, referenser och mer. Det jag personligen uppskattar med Sture Blomberg, är att han skalat bort viktiga delar av det som annars kännetecknar skolmedicinens representanter (att mörka viktig information) och talar därför klarspråk. Hans entusiasmerande sätt att närma sig C-vitaminet och dess egenskaper är inget mindre än briljant! Mitt enkla sätt att sammanfatta och kommentera en del i denna tråd är bara avsett att väcka intresse för merstudier. Av Sture Blomberg sammanställd, omfattande referenslista ger en utmärkt bas för egenstudier.
 22. 6 points
  Åh du milde tid så fina!! Jag älskar kossor😀
 23. 6 points
  Då kommer vi in på det som idag kallas "karnivor" och som Skaldeman kallade "fakir". Det man bör tänka på då är att inte bara äta biff, dvs muskelkött, utan även inälvsmat (för vitaminernas skull). Fisk och skaldjur är också bra. I första hand är detta krydda som andra varit inne på ovan, men oliver tillför också fett. Kanske kan du lägga till lite avocado eller kryddsmör eller liknande istället (beroende på typ av recept förstås)? Sedan kan du hoppa mellan menyerna också om du vill slippa fundera över smakkombinationer. Alla menyer inom en viss grupp, t ex strikt LCHF, är utbytbara. Middag i en vecka är snarlik i makronutrientfördelning som i en annan vecka. Däremot kan du ju inte hoppa mellan alla veckor då vissa är liberalare om du vill hålla dig strikt. Jag som inte är superstrikt kan däremot hoppa lite hursomhelst om ett recept inte passar av nån anledning.
 24. 6 points
  God middag! Jag är så trött, men så lycklig. Var och vallade får med båda hundarna till Kuopio i veckoslutet och det gick såååå bra. "Bra" betyder alltså att vi hade det trevligt tillsammans, både människor och djur. Mina hundar ville jobba med mig, även då det var svårt, och hade stora vargflin över sina ansikten då de fick valla. De behandlade fåren med respekt, samtidigt som de var trovärdiga i deras ögon. Jag har sovit på tok för lite, förstås, så jag önskar att jag kunde ligga hemma på soffan med hundarna brevid och kika på Netflix... Men nej, här sitter jag på mitt jobb och måste dölja egen trötthet då jag tar emot andras tankar och funderingar för att reflektera tillsammans över dem. På torsdagen diskuterade jag med en ung läkarstuderande. Läkarna hade haft någon representant på besök, kommer varje vecka, och det låg en hög med broschyrer på bordet. Det gällde kolesterol och statinbehandling. Jag log, nickade och kommenterade det jag måste för att inte verka totalt blåst/ointresserad/ohyfsad. Den unga, blivande läkaren gick alltså på om att det redan på sjuttiotalet stod klart hur skadligt kolesterolet är, att man verkligen inte behöver forska mera i denna fråga. Det finns ett KLART samband mellan hjärtsjukdom och kolesterol. Det finns även ett KLART samband mellan mättat fett och kolesterol. Han berättade att man inte får säga att nötkött är fullt med mättat fett, även om alla vet det, för att det är olagligt. Han hänvisade alltså till en broschyr gällande diabetes, var man rekommenderade att minska på det mättade fettet. Han tänkte att det borde stå vilken sorts mat man borde minska på och skriva ut ex. nötkött. Även kokosoljan fick sig en ordentlig skrapa. Jag hummade och nickade mest, men då han gått på om fetter tillräckligt länge, tog jag omega-6 på tals. Det var han inte så hemskt intresserad av. Sade att man borde använda oliv- eller rypsolja. Det här är alltså en jättesöt ung man, riktigt, riktigt trevlig och helt klart intresserad av sitt blivande yrke. Men hör ni hur han är förvirrad???? 🤣
 25. 6 points
  Som mjölkproteinallergiker måste jag göra Zepp uppmärksam på en väsentlig skillnad på modersmjölk och komjölk. I modersmjölk är kaseinet av typen A2 medan kaseinet i svenska komejeriprodukter är mestadels A1. A1 orsakar problemen pga att det bildar BCM7 vid nedbrytningen i tarmen vår magsyra klarar inte av att bryta den peptiden. Testa om barnet klarar get-, får-, buffelmejerier. Där är kaseinet A2. Laktosproblem kan man oavsett kaseinsort, det är liksom lika i all mejeri och modersmjölk vad jag vet därför är laktosproblem hos små barn väldigt ovanligt, de är inställda på att klara laktos i början för att kunna ammas.
 26. 6 points
  Funderade gjorde också jag - men när min självalda neddragning av träning under ca. två år var över (som du, hade jag då använt min kropp som experimentobjekt), fanns ingen återvändo. Jag hade ju redan via mina 45 blodprover vid jultid 2019 fått bevisat att ni alla på forumet hade rätt i detalj - att enbart kosten har en dramatisk effekt (som belägg har ju alla mina tre mediciner genom LCHF kunnat sättas ut). Som flertalet av forumets medlemmar med lång LCHF-erfarenhet, baserade jag min kostväxling på några hundra timmars genomgång av forskning, videor etc. som några av våra vänner på avstånd står bakom och kostdoktorn refererade till: Vid årskiftet 2019 återkopplade jag till stunden (september 2017) då jag slog näven i bordet och på en sekund beslöt växla till LCHF-kost. Min tanke var att kunna återgå till träningscykeln på liknande sätt. Dock gick detta inte lika snabbt som vid LCHF-starten, trots då långt över tusen timmars studietid och hög ambition att se hur långt den fysiska träningen kunde ta mig. Det mentala problemet (att bryta lättjan framför studiedatorn) löste jag genom att först ta mig tid till studier runt senast kända principer för effektiv träning. Därav samlade jag idematerial till ett program för muskelåtervinningen. Ja en del av er har sett mitt protokoll och att jag även använder cykeln till träning av överkroppen. Detta via träningsband i olika hårdhetsgrad - fungerar fortfarande utmärkt. Som vid LCHF-starten 2017 med er på forumet och också den oförännelige LCHF-fantasten Lars Bern som inspirationskälla, hade jag nu också ett eget fullt färdigt träningsprotokoll att testa. Med denna träningsform som datatekniskt, enkelt tillåter mig successivt allt större tröghetsmoment, räknar jag med drygt ett år till att återvinna tidigare muskelbyggnad. Det kan ta längre tid än så med tanke på min ålderskategori (lättare att förlora muskler än det tidskrävande att bygga nya). Gammal man gör så gott han kan! Sammanfattat om t.ex. ambitionen ligger på mer avancerad styrketräning: kika på den eventuella forskning som du ännu inte känner till välj den form som bäst passar dig sammanfatta i skrift utforma ett tydligt protokoll med anvisning om mätform som anger träningseffekt (välj att inte testa för ofta - annars kan besvikelsen minska ambitionen efter en alltför liten förbättring t.ex. med bara en veckas testintervall). Sannolikt är det lämpligt att göra en jämförelse med samma lyftrutin efter 3-4 veckors intervall (det betyder naturligtvis inte att man under träningsmånaden inte varierar med olika lyftrutiner). Återhämtningen kan t.ex. mätas i form av tidsbehovet för samma övning eller mätning av återhämtningen av pulsen efter en eller två minuter, möjligen att också utgå från kroppstemperaturen vid lyftrutinens slut och efter viss tid. Du har säkert egna tankar om saken. Med den typen av förberedelser som jag skissat på, kan i varje fall inte jag klara av att bara vara nyfiken - inte testa av mig själv utformade tränings/rapportrutiner. Kör på oavsett magrutorna - de kommer så småningom. Om ambitionen finns, kan underverk ibland ske på ganska kort tid -MIRAKLER brukar dröja!
 27. 6 points
  Fett är inte lätt... Följer Tim Spectors forskning kring responser på mat. Han är kopplad till företaget ZOE som håller på att utveckla en app och hemtest för vanliga konsumenter som vill optimera sin kosthållning. På deras hemsida kan man läsa lite om forskningsresultaten hittills. Bland annat har de inlägg om inflammation och responser på fett. Bland annat skriver man så här | Inflammation 101: What is it and can it be caused by what you eat?: "Kolhydrater (kolhydrater) framställs ofta som en inflammatorisk skurk som bör undvikas, eftersom de kan orsaka ohälsosamma blodsockertoppar. Men vår PREDICT-studie visade att ohälsosamma fettresponser efter måltid faktiskt är mer starkt associerade med inflammation än blodsockersvar." Naturligtvis blir jag förvånad. I en annan artikel beskrivs att ju mer fett man äter desto sämre blir responsen. | What happens when you eat fat? Började fundera över vad deltagarna ätit, vilket sorts fett och vilka kolhydrater. "I PREDICT 1-studien serverades frukost i form av en muffin innehållande 50 g fett och 85 g kolhydrat. Därefter togs blodprov varje timma under sex timmar för att mäta responsen. En "dålig" respons på fett definierades som att halterna av triglycerider i blodet förblev höga under lång tid efter måltiden, eftersom det kan utlösa skadliga stressresponser och inflammation." Efter lite letande hittade jag receptet på muffinsen | file:///C:/Users/evach/Downloads/PREDICT 1 Protocol.pdf: "Test meals were prepared and packaged in the Dietetics Kitchen (Department of Nutritional Sciences, King’s College London, London, UK) using standard ingredients; plain flour, sugar, baking powder, vanilla essence, milk, egg, salt, high-oleic sunflower oil, whey protein powder, chocolate milkshake powder (Nesquik, Nestle, Gatwick, UK), and commercially available fiber bars (Chocolate Fudge Brownie, Fibre One, General Mills, MN, US; Goodness Bar Apple & Walnut, The Food Doctor, Hessle, UK)." Nu blir jag inte särskilt förvånad över att de fick en dålig fettrespons...
 28. 6 points
  Du skulle kunna testa hur ditt blodsocker reagerar på kokt och koktkall potatis med en blodsockermätare. Potatis är mest vatten och lite kolhydrat. Enligt matkalkyl är en rå potatis på 100 gram = 12 gram kolhydrat. En kokt potatis på 100 gr = 15 gram kolhydrat. Jag gissar att en koktkall är lika med en kokt om den inte suger tillbaka vatten. Om vi äter en rå potatis är frågan hur mycket blodsocker vi får ut av kolydraten, kanske inget. Om vi äter en kokt gissar jag att vi får ut det mesta av kolhydraten som blodsocker. Om vi äter en koktkall någonstans däremellan kanske för jag har som du hört att de bindingar som finns mellan glukosmolekylerna löses upp eller blir mer lättlösliga av värme och återgår i viss mån till ett svårlösligare tillstånd efter nedkylning. Detsamma ska tydligen gälla för ris. Jag äter aldrig rå potatis. Jag äter ibland lite tillagad potatis varm och ibland koktkall. Det jag märker (utan att mäta) är att jag får bodsockerpåverkan (snabbt ras i blodsocker) oavsett vilken form jag äter potatisen och den kan komma flera timmar efter jag ätit. Blodsockerpåverkan gillar jag inte och äter därför bara lite potatis ibland för det är ju gott till sillen och potatissallad är bra ta-med-mat. Konstigt nog får jag inte alls samma påverkan av sötpotatis som jag äter en del av när jag är på paleohumör. Får inte fram kolhydratinnehållet i sötpotatis.
 29. 6 points
  Välkommen till forumet, @Mirja Arnesson! Det låter inget vidare men jag kan inte låta bli att bli misstänksam när någon säger "jag äter LCHF och får ont". Jag misstror dig inte, självklart märker du att du får ont men LCHF är ett ramverk, inte en fast diet eller metod så som iAnna är inne på, kan vi få lite fler ledtrådar så kanske vi kan hjälpa dig hitta vägen? Mejerier och ägg kan ju absolut vara bovar men även andra saker. Äter du mycket kål och är ovan vid det? Vet du vad din känsliga mage beror på? Divertiklar/SIBO/Chrohns eller liknande? Vad reagerade du på innan du lade om kosten? Vad åt du innan du lade om kosten? Jag har så svårt att tro att frånvaro av spannmål, frukt och smågodis skulle skapa problem, om du förstår hur jag menar. Det måste vara nåt annat.
 30. 6 points
  Tack Cleppa! Det var en mycket intressant video av Martina. Men vad gäller blodsockret så tror jag nog ändå att 6-7 är högt för en helt metabolt frisk människa . Jag är ganska övertygad om att Martina inte skulle hamna där om hon valde att lägga sig i lättare ketos ca 0,5 mmol/L. Min hypotes är att över 50% av personer över 50 år är metabolt skadade utan att nå upp till definitionen för diabetes och då får nog många precis den här effekten att sockret ligger och skvalpar en bit över 6 när man äter LCHF. (Jag kan se att när jag vattenfastar flera dagar hamnar jag ca 1 enhet högre i blodsocker än Martina.) ... men det skulle vara extremt intressant om hon kände till ett antal personer som hon bedömer som metabolt helt friska men ändå ligger på 6+ i blodsocker.
 31. 6 points
  Statiner sänker kolesterolet, men knappast risken att få hjärtinfarkt. Jag har träffat en som fick njurarna förstörda av statinerna. När han kom tillbaka för kontrol hos läkaren som skrivit ut stationerna, så blev läkaren förskräckt, och sa åt honom att sluta äta tabletterna omedelbart, vilket han gjorde, men hans bägge njurar förstördes. Det är en känd biverkan, som omnämns i Fass. Den drabbar ungefär 1 på 10 000. Han som drabbades hade tur och hamnade tillräckligt lång fram i transplantations kön, och överlevde. Men många tror att nackdelarna är större än eventuella fördelar. Läs t. ex: https://www.europeanscientist.com/en/features/do-statins-really-work-who-benefits-who-has-the-power-to-cover-up-the-side-effects/
 32. 6 points
  Dessa källor menar "ja" på frågan. Då är det en alko-mätare som inte är helt i toppklassen. En blodtest tar vist icke fel. https://www.shouselaw.com/ca/dui/defenses/ketosis/ https://www.orangecountyduilawyerblog.com/can-a-low-carb-diet-cause-an-inaccurate-breathalyzer-result/
 33. 6 points
  Förra måndagen skulle jag ha fastat några dagar. Då passade sambon på att bli sjuk; inte något allvarligt visade det sig (kristallsjuka), men väldigt stressande medan det varade; hela veckan blev bara helt ur fas. Jag har passat på att läsa en grundläggande bok ("Allt om fasta") av Jason Fung (och tyckte inte den gav något nytt). Bestämde mig för att testa varannandagsfasta ett tag; det blir inte så långvariga fastor på det viset, och går något snett, så är det inte långt till nästa. Och så får jag ta en längre när det känns som att det funkar bättre. Långvariga fastor är nog trevliga om man blir pigg och koncentrerad av dem som många blir; om man som jag bara räknar ner tills jag får äta igen, och inte fixar att göra något vettigt...nej.
 34. 6 points
  Hur crazy är det inte att plantera havtorn halvvägs upp till fjällen? Nu är det gjort iaf. 🙃 Havtorn hör normalt hemma vid kusten - soligt, torrt, magert och salt. Men det här var en sort som skulle klara zon 7. 🌿
 35. 6 points
  Det jag lärt mig om lymfa kommer från avsnitt 119 och 120 av Anna Sparres podcast (4health.se). Det handlar om att massera som @MariaF skriver, och om en övning där man står med "halva" foten på ett trappsteg och reser sig på tå och lyfter armarna samtidigt som man andas ut, och sedan sänker foten och armarna när man andas in. Jag är dessutom noga med att alltid andas genom näsan. När jag sitter försöker jag att alltid sitta med fötterna högt på en pall. Lycka till ni andra, så kan vi dela med oss av våra erfarenheter senare i sommar 😀
 36. 6 points
  Det är tufft att tillgodose allas önskemål inför Midsommarfesten. https://gillas.nu/midsommarfesten-som-sparade-ur-i-ett-valdigt-tidigt-skede/?fbclid=IwAR3E3GvVgbBHUohO7jDMMAipNdg3XHHyEtIRp3q9Hkamt3QfIf8VSO2NX_M Glad Midsommar! 🇸🇪
 37. 6 points
  Om du lovar forumet en bild av magen så kanske du får motivation....
 38. 6 points
  Det är min personliga erfarenhet att man kan äta mer mat med högre energiinnehåll om man äter rätt saker; dvs kolhydratfattig mat. Det betyder att olika saker händer i kroppen vid nedbrytning av olika födoämnen. Problemet tror jag är att kroppen jobbar biokemiskt medan begreppet energi är definierat av fysiker. Man pratar olika språk och för att förenkla slänger vi oss med uttryck som att vi blir feta av för mycket energi istället för att diskutera den biokemiska aspekten av fettinlagring och annan nedbrytning av födan.
 39. 5 points
  Då kan du "maffa" finns en bra tråd på forumet om det. Kan länka när jag är tillbaka vid datorn.
 40. 5 points
 41. 5 points
  Och ändå kan man inte låta bli ibland ????
 42. 5 points
  Befinner mig i skrivandes stund på träningsläger i Åre. Det är inte MAF, kanske jag ska säga även om jag valt att lägga inlägget här. Jag beskrev under presentationen hur frustrerad jag varit, att jag älskar konceptet MAF (träning, återhämtning, kost) men hur jag inte fått det att funka. Starkare och starkare blev jag men också allt långsammare. Jag förklarade också att syftet var att bli allt snabbare och uthålligare på lägre puls. Vid middagen igår berättade fröken att vi som idag ska upp på Åreskutan och att när man ska ut ett längre pass bör man fylla på med snabb energi typ sportdryck regelbundet redan från början. Jag köper det; det är omöjligt att fylla glukogenlagren via mat under ett längre pass och vi har en väldigt begränsad mängd. Eftersom jag inte är helt fettadapterad fick jag nu lite huvudbry... På MAF-rundor upp till 3tim har jag kört med enbart vatten. Inga problem. Men nu ska jag upp för Åreskutan och jag kommer inte vara ens i närheten av MAF... Idag blir det alltså sportdryck, hemmagjord med druvsocker och salt (och Fun light... ). När jag slösurfade lite igår kväll dök det upp ett inlägg från Martina Johansson i mitt FB-flöde där hon skrev nåt i stil med att man måste tvinga sig träna utan kolhydrater för att verkligen få till fettadapteringen och kunna träna i ketos. Hm... Det gäller att välja väg, alltså... Vill jag gå strikt? Vill jag ha variationen som mindre strikt ger? Varför gör jag det? Vad vill jag uppnå? Hur reagerar en klimakteriekropp på det? Många frågor blir det....
 43. 5 points
  Om man vill testa fasta så finns det hjälp att få. Man kan gå med i FB gruppen The Fasting Method Network by Dr. Jason Fung & Megan Ramos. Där får man en hel del inspiration och hjälp. Om du gillar att läsa böcker så är Allt om fasta av Jason Fung kan vara en bra inspirationskälla. Det finns en stor skillnad mellan svält och fasta och den ligger på det mentala planet om man har fettförråd att ta av. Egentligen handlar det om ett val. Fastan är frivillig. Man väljer att avstå från mat eftersom man vet att man har stora fettförråd som kroppen kommer att använda om man inte äter. Biologiskt är vi byggda att lägga på oss och spara den maten vi inte kan använda direkt för att kunna använda det senare. Det är en överlevnadsmekanism. Tyvärr har vi i det moderna samhället och med den moderna maten vänt den överlevnadsmekanismen mot oss och förvandlat den i dö-fortare-mekanism. Om man har hamnat i en situation då fettförrådet håller på att kväva dig så är fastan en utmärkt lösning. Svält är däremot en påtvingad, ofrivillig, skrämmande situation. Man är stressad över och är rädd för att maten inte finns vilket skapar mycket stress och oro. I västvärlden finns maten överallt så det kan inte handla om den fruktade svälten. Dessutom om man har ansenliga fettförråd så svälter man inte. Man har mat lagrad på kroppen. Är man tunn och underviktig då ska man kanske inte fasta. Då har man andra problem att jobba med. Fastan har många fördelar men man måste känna till dem, veta varför man fastar och vilja fasta för att det ska bli en behaglig upplevelse. Därför ska man helst utbilda sig först. Sedan måste man träna att fasta. Man måste vara beredd att kliva ur sin invanda rutin att äta vid vissa tider. Kroppen är ju van så den kommer att påminna dig att du brukar äta vid en viss tidpunkt. För dem som är socker- eller matberoende kan det bli en riktig kamp. Det handlar om att bryta vanor, vilket är svårare för vissa än för andra. Hunger är det många som fruktar. Men det är inte det svåraste. Man är inte hungrig hela tiden. Hunger kommer i vågor. Man dricker lite vatten, tar lite salt och så går vågen över. Man kan få inre dialoger då den ena halvan av ditt medvetande försöker övertyga den andra att det vore så gott att äta något speciellt som du tycker extra mycket om. Man kan bli uttråkad om man brukar använda maten som underhållning. Då ska man helst hitta en annan hobby för man kommer inte att gå ner i vikt om ätandet används som underhållning. Det lär man sig att hantera efter ett tag. Dessutom ju mer man fastar desto lättare blir det. Kroppen lär sig att ta av fettet som den redan har och ju mer man tränar desto bättre blir det. Jag har fastat rätt så mycket på sistone och jag tycker om mina fastedagar. Jag är fokuserad, klar i huvudet, är på gott humör, full av energi. När formen svajar beror det oftast på att man har slarvat med elektrolyterna och då äter man mer Himalaya salt till svart kaffe, te eller vatten. Jason Fang och Megan Ramos förespråkar en periodisk fasta på ca 42 timmar 3 gånger per vecka som en framgångsrik fasterutin även för kvinnor i klimakteriet. Jag har testat det under några veckor och tyckte att tre fasteomstarter i veckan är för många för min smak. Jag trivs bättre med 3 dagas kontinuerlig fasta varje vecka. Men man måste ibland skifta om sina rutiner för att få kroppen att gissa. Man måste även se till att man äter bra de dagarna man äter. Det ska vara näringsrik ren mat och man ska inte snåla med maten heller. Om man kan äta LCHF baserat på riktigt kött och djurfett så blir fastan ännu enklare. Då behöver inte kroppen ställa om från fasta till fest. Under fastan går den på animalisk protein (autofagi då den återanvänder uttjänta celler) och animaliskt fett (det egna fettet) och under ät-dagarna på samma slags föda.
 44. 5 points
  Än en gång hittar man svar på Kostdoktorn. 👍 "En av de allvarligaste komplikationerna av längre fasta, även om det dessbättre är ovanligt, kallas refeedingsyndromet. Komplikationer med refeeding beskrevs först i gravt undernärda amerikanska fångar i japanska krigsläger under andra världskriget. Det har också beskrivits vid behandling av anorexia nervosa som pågått under längre tid, och patienter som lider av alkoholism. Det är viktigt att ha förståelse för dessa syndrom om du försöker dig på en längre fasta – som vanligtvis varar i mer än 5-10 dagar per gång." Fasta och refeedingsyndrom text av Jason Fung.
 45. 5 points
  Lillemannen har det tufft nu. Det kom några regniga dagar och alla besvär bara försvann. Nu är de tillbaka med full kraft! Kan inte låta bli att lägga ut denna bild på sonens ögon. Efter badet klagade han på kli i ögonen och jag bestämde mig för att ta en vända till apoteket för Lomudalen hjälper inte. Denna bild tog jag när jag kom hem, han fick kämpa för att få upp ögonen. Man blir så handfallen när det händer barnen, eller ja, barnet, storebror drabbas aldrig av nåt. Orättvist men förstås skönt för storebror. Antihistaminer torkar ut alla slemhinnor, inte bara i näsan och jag tänker att det alltså påverkar hans tarm. Försöker komplettera med probiotika och hoppas de bacillerna stöttar lite i alla fall. EDIT: Sonen tyckte han var så ful med sina svullna ögon så han ville inte att nån skulle se honom så jag tog bort bilden.
 46. 5 points
  Nu blir jag nästan avundsjuk, för du har bättre värden än mig.. och jag är inte typ 1 diabetiker! Dvs jag har oxå fått Statiner på recept, vilka jag aldrig hämtat ut, trots att jag har sämre värden än dig! Förmodligen är du yngre än mig? Det är som Kjell säger.. dvs ingen ko på isen än så länge iallafall. Oså till ("starkt rekomenderats!!") det är standard vid LDL-C över 5 för typ 2 diabetiker främst men ,ofta lägger man det även på icke diabetiker! Egentligen finns/fanns det lite goda skäl för det.. fanns iallafall när man bara kunde mäta LDL-C och HDL-C samt triglycerider.,, dvs numera mäter man lite fler saker,. gör LDL-C/HDL-C och APO-kvot. Dvs det man mest mätte förr var Metabolt syndrom egentligen! Nu så är det knappast ditt nuvarande tillstånd utan du är typ 1, men det går att få bägge, dvs dubbel diabetes om man lägger manken till och som bonus kan man få Statiner på recept! Dvs dina värden är inte ens allarmerande för oss lite äldre, du får avslöja din ålder. Hur som helst.. typ 1 och LCHF, det funkar, det funkar främst som så att man gör färre felbedömningar vad gäller behovet av tillsatt insulin. Oså bara på det, man måste inte som typ 1 vara i ketos, man skall hålla en god distans till ketoacidos!
 47. 5 points
  Glukos, triglycerider, LDL-kolesterol , C-peptid och Zink är mycket känsliga för intag av mat och dryck och värdet kan bli missvisande vid otillräcklig fasta. Och med tanke på mängden mättat fett jag ätit ungefär 2 h tidigare är det ju då inte överraskande att triglyceriderna var så pass höga. Jag läste någonstans att man kan även mäta triglyceriderna ickefastande, men man måste göra ett annat prov. Lite intressant att hälsovårdaren inte frågade ifall jag var fastande eller inte inför blodprovet.
 48. 5 points
  Även kalla bad är ett sätt att få fart på lymfsystemet.
 49. 5 points
  Dags för en liten uppdatering. Jag vet inte om man kan kalla det här ett projekt längre men det får fortsätta heta så. 😉 Jag avslutade Metformin-intaget för en vecka sedan. Några dagar innan avslutet satte jag på mig en Freestyle Libre sensor för att se hur glukosvärdena har utvecklats. Slutresultatet blev lite deprimerande: Studerar man detta ser man att medelvärdet har höjts med 0,7 mmol/L sedan jag började äta Metformin vilket är ganska mycket. Jag har tre troliga förklaringsmodeller: 1. Freestyle Libre sensorerna är lite olika kalibrerade. 2. Jag har ätit slarvigare. ( Alltför ofta Nicks-glass eller proteinbarer (lågkolhydrat) ) 3. Jag har en lägre fysisk aktivitetsnivå Sannolikt är det en kombination av ovanstående. Man kan också notera att avslutningsvärdena är i princip identiska med de värden jag hade utan Metformin precis innan 21:a mars. Det är svårt att dra några definitiva slutsatser av experimentet. Antagligen påverkar Metforminet blodsockret (och insulinet) nedåt utan att man känner av några egentliga biverkningar samtidigt var ju dosen, 250 mg, väldigt låg. Nackdelen kan vara att man tror att man kan komma undan med att ta någon liten "godsak" ibland. Men kanske en mer bidragande faktor till det relativt höga blodsockret kan vara att jag tidigare har joggat 3-4 gånger i vecka det är nu utbytt mot promenader på grund av hälseneproblemen. Jaja. Nu fortsätter jag med nya experiment! Jag kommer supplementera en del med MCT i "mjölform" och försöka vara mer strikt i ätandet . Jag inledde den perioden förra veckan med att göra en 3,5 dagars vattenfasta. Jag skriver ett inlägg om detta senare. Nu håller jag tummarna för att uppgången av blodsockret är en "tillfällighet" och att det stabiliseras vid ca 6,0 som dygnsmedelvärde då utan Metformin eller gärna bättre än så
 50. 5 points
  Håller med ovanstående talare. Gör det som fungerar för dig. Jag tycker att lite kokos i smakar gott och gör kaffet snällare för magen. Om du fastar för viktnedgång är det bra att du inte tar mer än en tesked. Lycka till!