Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-09-15 i Inlägg

 1. 14 points
  Anledningen till att jag började med LCHF var en oro över att fasteblodsockret ligger väl högt, 6-7 mmol/L på morgonen. Det är inte jätteallvarligt men ett tydligt tecken på att det finns en metabol störning. LCHF-ätandet har egentligen inte förbättrat detta. Det har inte heller blivit sämre och det är väl egentligen ett gott tecken att det inte blivit värre under de 7-8 år jag hållt mig hyfsat bra till LCHF. Men det skulle vara intressant att se och kul om det gick att få ner värdena till ca 5,5 mmol/L på morgonen vilket skulle tyda på att kroppen är mer insulinkänslig. Antagligen får man acceptera att det kanske inte går men det är värt ett försök. Men finns det något mer man kan göra? Det var en retorisk fråga! 😉 Det finns självklart massor med saker som är värda att testa! Tänkte köra det här experimentet fram till jul. Beskriver min åtgärdslista här nedanför. Jag kanske inte klarar att göra allt men jag ska ge mig på det mesta. 1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ) 2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. 3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI) 4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen 5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. 6. Lära mig och börja meditera. 7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. 8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Här tänkte jag med jämna mellanrum redovisa några nyckelvärden (på morgonen): Datum Vikt Ketoner Blodsocker Aktivitet 1001 83,5 kg 0,1 mmol/L 6,6 mmol/L 10 km 1002 83,5 kg 0,3 mmol/L 6,3 mmol/L 1003 83,1 kg 0,5 mmol/L 6,2 mmol/L 10 km 1004 82,3 kg 0,4 mmol/L 6,4 mmol/L Core 1005 - 1006 82,7 kg 0,3 mmol/L 6,7 mmol/L 10 km 1007 82,1 kg 0,2 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1008 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,8 mmol/L 8 km 1009 81,6 kg 0,5 mmol/L 6,4 mmol/L 1010 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,2 mmol/L 7 km 1011 81,7 kg 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L Core - 1013 81,3 kg 0,2 mmol/L 6,5 mmol/L 14 km 1014 81,4 kg 0,7 mmol/L 6,3 mmol/L
 2. 8 points
  Hej Kristina och välkommen till forumet. Enkelt uttryckt: Strikt LCHF och keto är samma sak. Om man äter LCHF lite mindre strikt (mer kolhydrater) hamnar man inte i ketos och då är det inte keto.
 3. 7 points
  Jag gör frökex med bara frön 👍 2 dl linfrö 1.5 dl sesamfrö 1 dl pumpakärnor 1 dl solroskärnor salt efter behag (eller annan rolig kryddning) Får stå i 3 dl vatten och gegga till sig i minst 5 timmar. Sedan smetar jag ut det hela på ett bakplåtspapper (smörgåspapper råkade jag ta första gången, det gick inte bra) och jag gör skåror så det blir 24 st kex, men de måste skäras när man är klar ändå. I ugn på 125 grader i en timme, sedan sänker man till 100 grader och öppnar ungslucka varje kvart en liten stund under en timme till (minst). Kommer inte ihåg var jag hittade receptet, men det kanske är någon annan som vet.
 4. 7 points
  Jag har också fått mailen! Om du inte tycker att det är "pinsamt" kan vi låta inlägget stå kvar, det kan funka som ett tips till andra. Jag vet inte hur många gånger jag har trott att mailen inte fungerar och sen hittar man grejerna efter någon vecka i skräpmappen.
 5. 7 points
  Tack för uppdatering! Intressant att höra hur det går med täcket. Väntar fortfarande på en liten filmsnutt där vi får se hur du byter lakan på tyngdtäcket?🤣
 6. 7 points
  Era synpunkter är vidarebefordade till recept-teamet. Tack för feedback!
 7. 6 points
  Det här måste ju vara humor...på ett sätt https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7319418 ”– Jag är orolig för att många provar själva. Jag tycker man ska vara försiktigt att experimentera själv. Man kan naturligtvis följa vanliga kostråd och försöka laga maten från grunden och försöka få in så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Men inte experimentera för långt, avslutar Lillemor Berntsson.” Hahaha
 8. 6 points
  En ketogen kost ät en kost som gör att din kropp använder fett - ketoner - som bränsle. Dvs du måste äta så lite kolhydrater och mycket fett (eller har mycket fett att ta av) att kroppen går över till fett istället. Det brukar ta några månader för att vänja kroppen vid ketos så man får vara envis ett tag och ha tålamod. Äter du mer kolhydrater (potatis, pasta, ris, bröd, bönor, linser, rotfrukter) so spjälkar kroppen dem till glukos och använder glukos som bränslet. Det är inte ovanligt att man är en hybrid - man blandar bränslet och har en mix av glukos o ketoner - man är ibland i ketos och ibland inte. Man kan säga att keto är en strikt LCHF. Så både keto och LCHF är lågkolhydratkost med högfettinnehåll det är proportionerna av fett och kolhydrater som varierar. Om man vill äta så för viktnedgång eller för att läka ut en del kroniska sjukdomstillstånd så är målet med keto/LCHF faktiskt desamma - att få kroppen att gå över till fettdrift, sänka den fettbindande hormonet insulin (som ökar när du äter kolhydrater) och börja använda underhudsfett. Ordet ketogen kost beskriver bara mer tydligt vilken process man är ute efter.
 9. 6 points
  Jag tycker att vända kappan efter vinden är precis vad Kostdoktorn gör. Det var väl motståndet mot rådande kostråd med tallriksmodellen osv som var det som fick Kostdoktorn att starta från första början. Att ni då ska hänga på vegantrenden för att det är det som gäller nu är bara sorgligt. Jag håller med Katerina att ni istället borde lyfta fram de som gått på veganmyten och sedan fått sin hälsa förstörd. Det finns många exempel på det. Om det inte vore för det här forumet så skulle jag ha hoppat av Kostdoktor-tåget pga den här veganinriktningen.
 10. 6 points
  Sedan ska du vara beredd på att känna dig matt i musklerna trots att du saltshottar. Och seg i hjärnan. Hjärnan brukar hitta tillbaka före musklerna. Ge det hela minst 3-4mån innan du utvärderar. Välkommen säger jag också!
 11. 6 points
  Hej igen. Tråden är inte direkt levande, men har man startat den så får man informera om hur det varit. Inte ett helt år har passerat med mitt tyngdtäcke, men jag använder det fortfarande och kan nog säga att det funkar förvånansvärt bra. Sommaren och dess värme har inte varit något större problem. Vilket var en stort frågetecken?????? Utan kan nog säga att sömnen överlag har blivit bättre, vad gäller insomningen så är den inte så mycket bättre, kanske lite. Men när jag väl sover så sover jag längre och kvalitén känns bättre. Tänker inte alls på att jag sovit dåligt när jag vaknar och ska påbörja en ny dag. Har fortfarande lite problem att sova efter ett natt skift. Men ibland har man tur och sover bra och relativt länge vilket gör nästa natt väldigt mycket lättare att arbeta. Det kan nog vara svårt att förstå hur jobbigt det kan var att sova lite med dålig kvalitet om man inte varit med om det själv. Det är sjukt jobbigt i längden, och varje tips och trix är guld värt om det hjälper. Så summa samarium så har det blivit ganska mycket bättre, men inte helt perfekt. Hade det varit helt perfekt så skulle jag sova 8 timmar och somnat direkt när jag lägger huvudet på kudden. Men det gör väl ingen😆 Men lite bättre är ganska bra för för mig. Sov gott kamrater
 12. 5 points
  Är det bara jag som gör frökex med bara frön? 🤔 Har sett många recept det senaste med ägg och/eller fiberhusk. Dessa kanske håller ihop bättre? Med bara frön är det bäst att göra dem i rundlar. (Man låter fröna stå över natten för att linfrönas gelé ska gegga till sig.)
 13. 5 points
  Tack Bio, många intressanta tips .. jag ska absolut göra en del av detta. Har du någon färdig "tolkningstabell" gällande värdena man får av 1,2,3? Men jag tänkte att innan jag gör några ytterligare tester så ska jag haft en stabil ketos under några veckor gärna närmare 1 mmol/L. Jag vet att jag måste ta mig samman och börja med lite mer "riktig" styrketräning.
 14. 5 points
  OK, föreställ er ett exempel: er dotter kommer hem upprörd och säger att hon ska bli vegan. Jag har hört det så många gånger från vänner och bekanta. Numera kan hon eller barnets föräldrar ta och surfa in på er sida och läsa en guide som ni står för vilket bevisar antar jag att det går att äta vegankost och det skulle lösa alla klimatproblem och få henne att förbli frisk. Skulle ni då ta gift på att verkligheten ser ut så här? För jag tror att verkligheten är precis tvärtom - att denna flicka kommer inte att förbli frisk och att veganism inte är vägen till en friskare planet. Därför behöver vi mer kritiska röster och färre medlöpare även om det innebär färre klick via Google.
 15. 5 points
  Ister är grisens kroppsfett.. i princip samma som ditt eget kroppsfett, det tas upp jättelätt och lagras jättelätt för framtida bruk! Iallafall.. det är lite hårklyverier! Såå.. längre fettsyror tas upp och transporteras via lymfsystemet med hjälp av Kylomicroner, dumpas sen i blodet vid Vena Cava, för snabb transport till Adiopot vävnad, där det lagras under inflytande utav ASP.. som triggar Lipoproteinlipas! MCT går direkt ut i blodet, det ökar mängden fettsyror i blodet, MCT är därför mer ketogent än andra fettsyror. Iallafall.. snart kommer någon att ha synpunkter på köpt Ister.. så jag drar fram det nu, Ister från spanmålsuppfödda grisar har mer Omega-6 fett Men om du kokar ditt eget ister från grisar som gått ute stora delar av året, på din egen gård så ser jag lixom inga problem. Lika gäller om man smälter talg från egna nötdjur, eget vilt eller egna renar! Iallafall.. om man inte har egen gård, jaktmarker, renar.. så blir man tvungen att köpa stora delar av sin mat i vanliga affärer! Det är då allt blir himla komplicerat! Såå.. man köper sin mat.. jag hade då hellre köpt smör från typ Arla/andra mejerier och cocosfett, från välrenomerade företag!
 16. 5 points
  Never google your symptoms!
 17. 5 points
  Hej, lite knepigt blir det om alla äter olika. Jag väljer att ha en bas, proteinet med såser och tillbehör och lägger till det övriga som de andra äter. Det blir lättare med tiden, när man får in lite rutiner. Att byta ut pastan och dylikt mot annat? Ja, kanske göra lite grönsaksgratänger, blomkålsmos, broccolimos, grönsakswook? Finns också olika sorters bönpasta, som jag äter ibland till en köttfärssås.
 18. 5 points
  Heja Gusten !! En liten påminnelse. Tänk på att inte motionera i för högt tempo bara, enligt MAF (https://philmaffetone.com/) är det idealt att ligga på en puls av max 180 minus ålder för att fortsätta bränna fett och inte gå över till glykogennedbrytning /sockerdrift.
 19. 5 points
  Apropå tråkig mat så har mitt experimenterande med lågkolhydratkost fått mig att pröva mycket som andra rynkar på näsan åt. Och med tiden lär man sig att till och med gilla det. Som surkål, grönkålssmoothie, leverbiffar. Jag kan känna mättnad när magen är ordentligt full. Till exempel efter en rejäl middag och en balja varmt te efteråt. Men jag kan äta ändå. Hunger känner jag sällan, men ofta sug. För tillfället testar jag en matordning där jag äter tallrikens protein först, och det andra sedan. Inspirerad av denna artikel: https://biotest.t-nation.com/articles/the-protein-preload (Utdrag ur artikeln) The Protein Preload Meal sequencing involves eating certain foods prior to others. This has been studied for years in terms of what research calls "preloads." A preload is a food that's eaten at some designated time before a meal. This could be a few minutes to an hour before. The most common preloads are protein-based shakes and bars. Research has proven that preloads can be valuable fat loss aids in terms of controlling hunger. Researchers in a new study wanted to test the concept with a regular meal. Control group: Follow the low calorie diet for eight weeks. Experimental group: Follow the low calorie diet for eight weeks and eat protein/fat foods (meat, fish, cheese) before carbohydrate foods (pasta, rice, potatoes). At the end of the study the results were pretty striking. Weight loss wasn't different between the two groups, but FAT loss was. The group that sequenced their meals with protein and fat before carbs had significant reductions in fat mass while the control group did not. What was most striking were the measures in metabolic function. The group changing the order of food they consumed saw significant reductions in all variables measured in regard to their ability to handle sugar.
 20. 4 points
  Försök hålla det till 3 mål om dagen och hoppa mellanmål. Steker du en omelett så kör på 50 g fett till det. Jag brukar köra 30 g talg och 20 g smör till 2 ägg. Tycker du fettet blir rinnigt så kan du koka nån broccolistav eller nån annan grönsak som bär upp fettet. Det är ovant med mycket fett i början men entrecote, sidfläsk, avocado, äggula ect är saker som bär upp sig själva i fettprocent.
 21. 4 points
  Enligt bl a Netdoktor ökar nikotin ämnesomsättningen. Så när man slutar är det lätt att gå upp i vikt: https://www.netdoktor.se/vikt-kost/overvikt-foljdsjukdomar/fraga-doktorn/nikotinfriviktuppgang-varfor/ "Vanligen ökar man något i vikt när man slutar snusa (eller röka). En viktökning på 3-5 kg månaderna efter snusstoppet ses ofta. I de flesta fall planar dock viktökningen ut, så att viktuppgången hamnar på 2-3 kg ett år efter snusstoppet. Orsaken är bl.a. att nikotin, som finns i all slags tobak, ökar utsöndringen av stresshormoner, t ex adrenalin, i kroppen. Stress leder till att ämnesomsättningen ökar och att kroppen förbränner mer energi. Under det första halvåret efter nikotinstoppet återgår ämnesomsättningen till den normala, och då kan kroppsvikten öka något. Nikotin bidrar även till att höja blodsockernivån, genom att öka frisättningen av socker. När du använder tobak medför det att hungern minskar. Om man sedan slutar snusa kan man därför uppleva ett större ”sug” och en ökad hunger."
 22. 4 points
  I morse mådde jag riktigt dåligt. Var helt snurrig av uttorkning och hjärtat jobbade hårt. BS låg på 2.5. tog ett stort glas med supersalt vatten, höll för näsan och hällde i mig. Sen har jag gjort det 2 gånger till under dagen förutom allt annat vatten då. Det blev stor skillnad och jag kunde gymma utan större problem efter skolan👌 börjar få tillbaka hoppet!
 23. 4 points
  Ditt svar får mig tyvärr bara känna ännu mer att Diet Doctor vill vara politiskt korrekt mer än hjälpa människor att bli friska. Jag följer både Grass Based Health (Peter Ballerstedt som ni själva delat på Facebook) och Wheat Belly Lifestyle och ingen av dem börjar prata om veganism som en bra grej. DD har visat för väldigt många människor att vägen till hälsa går tvärtemot vad vi fått lära oss. Vänd inte nu, för mig tappar ni då tyvärr trovärdigheten.
 24. 4 points
  Vad gäller forskning på L-Threonate så har studier gjorts mest på möss med gott resultat men även på äldre människor med varierad grad av minnessvårigheter. Har inte läst om några biverkningar eller att man inte kan inta annan magnesium samtidigt heller. Det verkar inte finnas många återförsäljare i Sverige men jag skickade efter på Ebay https://www.ebay.com/itm/Clean-Magnesium-L-Threonate-640mg-Veg-Capsules-British-Supplements-2-Month-Suppl/123268112170?epid=16019605587&hash=item1cb35a1f2a:g:vZ0AAOSwsUJbVk7D. Frakt tillkommer ca 36kr. från UK. Ren produkt, inga tillsatser. Jag brukar ta 2-3 kapslar före läggdags. Det finns en hel del på yuotube att lyssna på t.ex. denna: https://www.youtube.com/watch?v=E3ukNM_9WLQ Jag är också mycket intresserad av kostens och ev. tillskotts betydelse för personer med NPF. David Perlmutter har skrivit flera mycket bra böcker i ämnet, bl.a. "Hotet mot din hjärna". Brukar finnas på bibblan, e-bok.
 25. 4 points
  Vad säger Lancetrapporten om vår ohemula vana att köra bilar, använda kol och olja? Eller.. kan vi fortsätta att köra våra bilar, bränna kol och olja.. utan konsekvenser!
 26. 4 points
  Ja alltså. Det är ju mycket vätska i början. Och jag vet som sagt att kroppen måste anpassa sig efter ett tag. Men jag vet också att jag i samma veva som det stannade upp även drog ner på fettet omedvetet. Tack!
 27. 4 points
  Beror ju på hur du reagerar på det. Vissa är väldigt känsliga och väljer att inte gå utanför ramarna för det är inte värt det. Andra hanterar det helt okej. Ju svårare det är att återgå till det du tror på, ju mer sällan är det lämpligt med avsteg.
 28. 4 points
  Från Annika Dahlqvists LCHF-blogg: MCT-olja (och kokosfett) förbättrar vid Alzheimer
 29. 4 points
  Vecka 3 med ALP. Har gått bra mestadels, haft några motiga dagar. Fortsatt blygsam viktnedgång, -0.4kg även denna vecka. Bävar lite inför veckan som kommer. Onsdag - torsdag kickoff med jobbet. Blir väl det vanliga, mycket god mat & fika. Tänker inte ens försöka hålla ALP-tänket. Alkoholfritt, sockerfritt, och i övrigt göra så bra val som möjligt, är planen. Skippar fika mellan måltiderna förstås, det är inte ens svårt längre. Tacka nej till det goda vinet som kommer att serveras, säkert utvalt för att passa kvällens meny, blir en tuffare utmaning för mig. Fredag kväll, middag ute med ett par tjejkompisar. Indiskt. Går nog att få in som ALP med lite planering 🙂 Lördag - söndag, tjejhelg o Stockholm med dottern och en god vän med hennes döttrar. Blir nog svårare att hålla ALP när alla måltider hela helgen ska ätas ute... Får fundera på om jag kan planera runt det på något vis eller om jag bara ska sikta på att hålla normal LCHF under helgen. Tänk att man tyckte det var svårt nog i början!
 30. 4 points
  Normalt är det inget problem att ha höga ketonvärden (det tyder snarast på att man är på väg ner i vikt). Jag har inte hört att det skulle vara något att oroa sig för om man gjort en Gastric Bypass? (Om man har insulinberoende diabetes så ska man dock läsa på ordentligt vad LCHF innebär för detta. )
 31. 4 points
  Ja, det är nog ingen tillfällighet att personer med vissa diagnoser har en annorlunda tarmflora. Jag hoppas och tror att vi kommer att få höra mer om ordinationer av kost som boostar tarmfloran framöver🙂.
 32. 3 points
  Fructose under fire as study reveals it is more damaging to the liver than glucose https://newatlas.com/medical/mitochondria-fructose-glucose-damage-liver-fat-metabolism/ Fritt översatt ur artikeln: "Detta är del av en serie studier kring hur en hög andel fruktos i kosten påverkar insulinresistens och metaboliskt syndrom” förklarar C Ronald Kahn. ”Fruktos får levern att ackumulera fett. Det fungerar nästan som att lägga till ännu mer fett i kosten. Att lägga till mer glukos till kosten, främjar leverns förmåga att förbränna fett, och ger en hälsosammare ämnesomsättning. ” "Ingen i denna studie antyder att kost med hög andel glukos är hälsosam, men den visar tydligt att trots lika andel kalorier fanns dessa metaboliska abnormiteter inte i högglukoskosten. Ett överskott av kalorier från en fettsnål diet kommer att brännas mer effektivt när det konsumeras med glukos istället för fruktos. Fruktos verkar påverka levern så att den istället för att bränna fett syntetiserar och lagrar det. "Det viktigaste resultatet av studien är att en hög andel fruktos i kosten är dåligt," säger Kahn. ”Inte för det ger fler kalorier, utan för att det har effekter på leverns ämnesomsättning. Mer fruktos i kosten gör att levern lagrar mer fett, och det är dåligt både för levern för hela kroppens metabolism."
 33. 3 points
  Min son kom hem från sin nya skola i 1a klass med flourlack och jag blev vansinnig! Stackars barn, han trodde jag var arg på honom. Sedan dess har ALLA lärare vetat att barnen inte ska ha flourlack och sist vi var hos tandläkaren kommenterade de "ja just det, han ska inte ha flourlack". Nu äter inte mina barn riktigt som jag vill så de får vanlig flourtandkräm men nån lack ska de banne mig inte ha!
 34. 3 points
  Hej Tack för tips om ALP. Ska läsa på mer om det och testa. Kanske bättre än att fasta.
 35. 3 points
  Tålamod är inte lätt. Man kämpar i 14 dagar, faller från ett par timmar och kilona är tillbaka igen. Typ. Hoppas att det är en vanlig hormonsvängning kring menscykeln och inget värre. Peppkram!
 36. 3 points
  Mäter inte med måttband men känner på kläderna, har ett par byxor utan stretch som måttstock, som jag tog fram ur långtidsförvaring för 2 veckor sen. Då passade de precis och det gör de fortfarande.
 37. 3 points
 38. 3 points
  Så har jag också förstått det, att teorin uppstod från att vissa människor som överlevt koncentrationsläger klarat sig bättre. Det gör den ännu mera intressant i mina ögon eftersom tillvaron i ett koncentrationsläger måste ha varit extremt tufft. Det är svårt att ljuga och låtsas med sådana saker. Men en teori, metod eller verktyg kan användas på rätt sätt eller kan missbrukas. Ett så enkelt verktyg som en hammare kan en man använda för att slå in spik och en annan för att slå folk i huvudet med. Det ligger hos den som använder metoden/verktyget och i syftet. Jag har aldrig hört talas om KASAM förut men jag insåg att jag har använt just den metoden själv för att sålla i halvsanningar och hellögner. Det är viktigt tycker jag att försöka passa in en ny pusselbit i den stora världspusslet vi dagligen mer eller mindre medvetet ägnar oss åt. Hur bra man lyckas med det beror också naturligtvis på hur många lögner man har svalt förut och tror på. Men som en filosofisk lag säger: övergår kvantitet i kvalitet. Ju mer data man har skaffat sig som man kan referera till desto duktigare man blir på att urskilja lögner. Sedan finns ju hela marknadsföringsmaskineriet som jag numera försöker undvika så gott det bara går. Den förgiftar ens världsbild.
 39. 3 points
  @Nils Engström Min poäng var snarare att jag kan falla för kolhydrater i många former, inte bara socker. Och givetvis håller jag med dig om att ett glas vin till en god bit kött är en del av att njuta av livet. Men innan dess behöver jag äta bättre i någon vecka minst innan jag kan börja med godkända avsteg som vin, bär med grädde, nötter, rotfrukter i lite större mängder osv. Ungefär vilka mängder fett behöver man äta om man vill komma upp i 75 E% fett? Hur mycket blir det för dig under en dag? Är en rimlig fördelning 75 E% fett, 20 E% protein, 5 E% kolhydrater? Tillägg: Provade att räkna på 75:20:5. Ett maxintag på protein per dag för mig är ca 400 g otillagad kött/fisk etc med ca 20% protein, vilket medför ett proteinintag på 320 kcal. Mitt totala intag bör då motsvara 1600 kcal per dag, med ca 133 g fett och max 20 g kolhydrater. Men så strikt är jag inte med kolhydraterna. Äter ändå morötter, använder grädde, tomat, rödbetor, mandelmjöl så är nog hyfsat liberal. Får återkomma när jag har lite mer detaljerad koll på hur mycket fett jag behöver få i mig för att vara mätt respektive hungrig på de tider jag vill. Men 70 E% fett, 20 E% protein och 10% kolhydrater är väl fortfarande inte helt fel?
 40. 3 points
  Lite bökigt att formulera hela proceduren i ett foruminlägg. Skulle rekommendera att du lånar en bok på biblioteket eller köper. Annars kan du använda den finfina sökfunktionen Google 😁 Jag lärde mig mjölksyra grönsaker genom att söka lite på nätet. Finns en jäkla massa bloggar, sidor osv som beskriver i detalj hur man gör. Sen är det i min mening fortfarande trevligare med en vacker bok att bläddra i, jämfört med att stå med surfplattan i köket. Angående växtavkok och kryddor så har jag en annan erfarenhet, att det behövs väldigt stora mängder för att det ska hända något. Så mycket att jag hinner bli halvt förgiftat haha. För mig i alla fall. Har aldrig provat salvia dock, men är bara i 40-års åldern så troligen några år kvar till klimakteriet. Angående att äta bönor, så innehåller kidneybönor mest resistent stärkelse, vilket är den prebiotika man vill åt. Så välj gärna kidneybönor. Andra grejer som innehåller mycket resistent stärkelse är t.ex cashewnötter, grön banan och rå sötpotatis.
 41. 2 points
  Visserligen rörde detta råttor men det finns sannolikt vissa likheter med oss människor. För min del, som går mot 90, var det med stort intresse som jag ville satsa på LCHF och testa, om även äldre kunde märka skillnad i jämförelsen med konventionell kost. Nu har jag, under lite mer än två år av ad hoc-erfarenheter, kunnat konstatera närmast sensationella effekter. Sannolikheten att jag själv, som LCHF-testobjekt bland gamlingarna, slumpmässigt skulle utgöra ett icke-representativt exempel, kan jag faktiskt inte tro på. Det finns många skäl till att jag, efter att helhjärtat ha satsat på LCHF, kan konstatera huvuddelen av den kostens positiva effekter överensstämma med vad jag förväntat mig - det som framkommit genom observationerna, som våra 50-tal vänner bland forskarna och de initierade vetenskapsjournalisterna förmedlat. I själva verket är Andreas Eenfeldt den som på ett föredömligt sätt lyft fram viktiga centralgestalter inom kostområdet via kostdoktorn. Hans otvungna intervjuer, vid vilka han ställt de frågor till auktoriteterna, som vi övriga velat ha svar på, har för mig varit mycket viktiga. Ett intelligent sätt från hans sida att initiera vidarestudier på, bl.a. genom att avlyssna de videor som Andreas samlat, till att gå vidare på. Resultaten för mig med tre mediciner utsatta talar sitt tydliga språk - att LCHF inte är reserverat för yngre. Mig förefaller de tydliga, positiva effekterna snarare komma till sin rätt särskilt för oss äldre. Visst hade det varit en fördel om lågkolhydratfärden inletts tjugo år tidigare men man får se det som bättre sent än aldrig.
 42. 2 points
  Hej Johanna! Jag har inte heller gått på LCHF så länge och funderat på vad som kan vara bra att äta till "mellanmål". Själv räknar jag inte kolhydraterna så duktigt som du men vill förståss inte att dom blir onödigt för många. För mig har det blivit en bit ost, några nötter eller kanske en liten skål fet yoghurt. Vi får se vad de mer rutinerade och kunniga har att säga. 🙂 Lycka till i fortsättningen. Jonas
 43. 2 points
  Kanske kan du fota eller skriva upp allt du äter på en vecka, det kanske kan ge nån aha-upplevelse? Som jag ser det är inte kroppen heller i ett konstant läge, sömn stress aktivitet påverkar. Så mitt råd är att först kolla vad du äter och sen röra om lite, med ett par dagars fasta i veckan, kanske lite mer kolhydrater någon dag, nästa dag strikt, typ?
 44. 2 points
  Jag gissar att Lemmy är en ung man som relativt nyligen flyttat frånföräldrahemmet, och tycker matlagning är tidskrävande och tråkigt. Men det var klokt att skriva ett inlägg här på forumet. Här kan du hitta bra och enkla recept på god mat. https://www.dietdoctor.com/se/lchf
 45. 2 points
  Mer från dr Lustig om socker-drypande utbud på Starbucks m fl https://robertlustig.com/happiness-hacked/
 46. 2 points
  Tack att du berättar detta! Jag tror att många behöver höra att blodgruppsdieten har inte något vetenskapligt stöd och är egentligen fiffel och båg. Men många gånger väljer man att tro på något för att man vill det, för att det passar ens föreställningsvärld eller bara för att det låter enkelt. Om man tänker sig andra djurarter och föreställer sig att omnivora apor skulle äta enligt blodgruppsdieten så låter det ju helt absurd. Apor i det vilda äter den maten som deras mödrar har lärt dem att äta. En apunge behöver inte få samma blodgrupp som sin moder, men maten den får kommer från modern. Så har det fungerat för människor också. Vi får mammans tarmbakterieflora när vi födds naturligt. Den är anpassad till den mat som mamman äter. Den maten får vi via modersmjölken. Sedan börjar mamman ge barnet samma mat som hon själv äter fast i mosat form. Kosten hängde ju länge ihop med traditioner hos människor. Så länge det är oprocessat mat som kommer direkt från naturen så fungerar det. Kopplar man in matindustrin och deras strategier att ta fram "mat" som vi konsumenter bara måste ha så faller hela det av mänskligheten upparbetade skyddskonceptet av en naturligt kost och hälsa. Man ska inte fiffla med maten. Vi blir sjuka av det.
 47. 2 points
  Även bland forskarna hör man talas om att en del människor kanske inte är lämpade för lågkolhydratkost. Sannolikt yttrar man sig så för att mjuka upp diskussionen. Min syn på saken är att bevisen för våra förfäders sätt att äta (30 000 år sedan under jägareperoden) är solida. Fettet utgjorde den grund som byggt upp vår kropp - inte minst hjärnan. På den tiden fanns inga alternativ till energität föda än fettet. Några större möjligheter för tillvänjning, som under den korta tiden (några tiotusentals år) skulle medfört genetiska förändringar hos vissa människor finns knappast. Det skulle då röra sig om stora förändringar i metabolismen, sådana tar avsevärt längre tid). Kort sagt: De ungdomar som föräldrarna vill "spara", om deras lust att ändra kost saknas (vanan att äta bröd, dricka Cola etc. får ta över), är inte till deras bästa. Visserligen Inte lätt att stå emot de kostråd som samhällets "specialister", i klimathysterins tecken, presenterar men vill man sina närmastes bästa gör man allt för att förklara kostens betydelse. I det ingår att förklara vikten av animaliska produkters energitäthet och näring i övrigt, jämfört med jordbruksprodukter som vuxit på utarmade jordar. P.S. För trådskaparens 18-åring gäller alltså att skapa optimala förutsättningar för sonens mättnadskänsla genom stor andel energigivande fett i maten, inte genom att öka bukfyllnaden med större volymer föda, som i trådstarten nämndes som ersättning för "pasta, ris, bulgur etc.. Sådan ersättning brukar vanligtvis bestå av potatis och bröd - en totalt felaktig väg att gå, eftersom hungerkänslorna då kommer att bestå (läs=snabbt återkomma efter måltiden) och sockerinnehållet tillåtas fortsätta sin skadeverkan. Tanken på en återgång till "sockerkosten", i tron att känslan av mättnad skulle förbättras, ger alltså resultat motsatt avsikten.
 48. 2 points
  För att komma i ketos o gå ner i vikt hade jag tänkt. När man nått målvikten börjar man tyvärr äta som innan och så är kilona där igen.
 49. 2 points
  Lite bakgrundsfakta behövs: Din ålder, ev. sjukdomar och kost.
 50. 2 points
  Ja, skönt att man är bland vänner och kan ställa nybörjarfrågor. 🙂 Var i kroppen tas näringen från maten upp? Enligt Wikipedia (ingen tillförlitlig källa) är det i tunntarmen. "Dess huvudsakliga uppgift är att absorbera näringsämnen, mineraler och vitaminer från tarminnehållet." https://sv.wikipedia.org/wiki/Tunntarm Enligt Stig Bengmark (vegan?) är det i tjocktarmen. "Den oraffinerade maten däremot – råa frukter, grönsaker och rotfrukter – är så svårsmält att den till sin huvuddel transporteras den 3-4 timmar långa vägen som det tar ner till grovtarmen, där den bryts ner av tarmfloran (mikrobiota). Detta är alltid önskvärt." https://stigbengmark.com/kronisk-inflammation-och-sjukdom-borjar-i-tarmen/?utm_source=social&utm_medium=cpc&utm_campaign=stigs-kronika-kronisk-inflammation-sep&fbclid=IwAR157RGiKHKvfuyRAQoGSGhFOZVC4WVAHrpK4t-DR1hV0WYQnN4QJM1IAGE Vem har rätt?