Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2012-12-23 i alla områden

 1. 24 points
  Vill bara tacka för ett helt fantastiskt forum! Ni har hjälp mig att komma igång med LCHF. Började min resa på 160kg helt sjukt att man har gått så långt.... Gick ner till 140kg bara på att börja röra på mig, på ungefär 10 månader tror jag. Sen började det att stå helt stilla, så hittade jag det här forumet, och började läsa på om LCHF. Och nu 3månader senare på LCHF står vågen på 116kg, hela 24kg bara på att skippa kolhydrater/socker etcetc helt jäkla fantastiskt! Mår så jäkla mycket bättre! Konditionen är på topp, går minst 1mil varje dag utan problem. Allt är så jäkla mycket lättare nu Och lättare kommer det att bli!
 2. 20 points
  Inspirerad av Effies erfarenheter och Zpiders vardagsliv m fl samlade trådar tänkte jag göra en egen nystartstråd. Nystart i bemärkelsen ’strikta till’, jag har ju aldrig slutat. Bakgrund: Våren har varit in i h-vete jobbig med klimakteriebesvär (framför allt känslomässiga) och sedan omständigheter runt ett av barnen med en enorm känslomässig bergochdalbana från djup ilska över att ingen stöttat i våra tidigare funderingar till stor tacksamhet över att ha något att gå på och förhålla sig till. I perioder som denna slår Suget med det gigantiska S:et till..! Vilket för mig innebär en önskan att småäta konstant. Inte några 3-5ggr per dag alltså utan konstant. Som en kedjerökare fast med mat. Och jao jag tror mig veta det mesta som finns om olika substanser som dopamin, serotonin osv. Hälsomarkörer: Jag gjorde en Werlabskoll under våren där alla värden var inom referensvärdena, dock på gränsen till hög apo-kvot (0,6). Jag hade, för mig, högt blodtryck vid nåt tillfälle också vilket jag tror var relaterat till stress. Undertrycket har legat något högre än vanligt sen dess och privata mätaren pratar nästan varje gång om 'möjlig hjärtrytmstörning har detekterats', vad den nu menar med det? Efter 7år på LCHF har jag strategier som funkar ganska bra framför allt vad gäller att konsekvenserna begränsas. Jag har visserligen ätit en del 85%:ig choklad men mest ost, skinka, fett-te (mååånga liter!), gurka med örtsalt och liknande. Det är säkert inte ultimat ur hälsosynpunkt att äta konstant men jag har inte orkat ta tag i det, jag har känt mig fullkomligt urlakad. Riktigt illa blev det dock i mars för det var då jag (sannolikt) drog sönder ett muskelfäste när jag sprang intervaller. Träning funkar annars ganska bra som självmedicinering. Skillnaden denna gång jämfört med tidigare down-perioder är nog längden på perioden, det är ganska många månader snarare än några veckor. Nu har jag varit iväg på en liten semesterresa och det har varit lite svårt att hålla sig till LCHF. Eller nej förresten, jag har nog helt enkelt valt att äta bröd, glass, nötter och choklad av och till ändå. Jag känner ändå nu att det finns en liten önskan att strikta till tillvaron igen och den ska jag försöka haka tag i. Jag är väldigt medveten att det kommer bli ett par jobbiga veckor framåt där kroppen kommer skrika efter stresslösande tuggande och socker. Jag sprang som jag skrivit på andra ställen ingen halvmara under resan men jag är fast besluten att återuppta träningen så fort jag kan. Det känns som att jag tappat allt men jag ska köra promenader nån vecka eller två till och därefter provspringa på min nya MAF-puls, 220-maxpuls=33, 180-33=147 (se MAF-tråden sid 32). Det kommer att bli tufft att sluta småäta, dricka massor av te med grädde och bygga kondis igen och jag hoppas att jag kan få lite glada hejarop på vägen!
 3. 20 points
  Jag började jobba vid rikets stora livsmedelsmyndighet för 3,5 år sedan. I min presentation på intranätet som alla nyanställda brukar skriva, uppgav jag att jag var hängiven LCHF:are sedan fyra år tillbaka och mådde bättre än någonsin. Vissa nära kolleger tyckte att jag var modig, andra som jag inte hade att göra med så mycket blev väldigt provocerade. Emellanåt ble jag som nyanställd ifrågasatt men med tiden har jag blivit en respekterad och omtyckt kollega och får ibland uppriktigt nyfikna frågor från våra dietister och andra. Vissa påpekar att jag borde gå och ta prover(vilket jag aldrig gjort) men konstaterar samtidigt att jag ser ut att må väldigt bra. Jag håller inte tyst om mina kostvanor men väljer mina strider.
 4. 20 points
  Inte varje dag det händer men helt plötsligt får något som vet nåt om ett ämne uttala sig i media http://www.gp.se/nyheter/debatt/kossan-är-ingen-klimatbov-ät-kött-med-gott-samvete-1.5221049
 5. 18 points
  Jag har tvekat fram och tillbaks om jag ska skriva det här inlägget eller inte. Igår fick jag en cancerdiagnos. De första proverna togs för ca 1 vecka sedan och det ska göras ytterligare undersökningar. I bästa fall får jag någon slags besked i slutet av nästa vecka. Cancern sitter i munnen och jag är livrädd för att jag kommer att förlora möjligheten att själv bestämma vad jag vill äta. Näringslösningar baserade på glykossirap eller maltodextrin, solrosolja och mjölkprotein känns inte som något jag frivillig skulle stoppa i mig. Det är möjligt att jag inte bara målar fan på väggen, utan också på väggar, golv och grannens ytterdörr, men skräckscenariot finns i mina tankar. Ett stort problem just nu är att jag inte kan sova. Trots sömntabletter sover jag 4-5 timmar per natt och jag mår väldigt dåligt över sömnbristen. Är det någon här som har någon idé om hur jag ska kunna sova och åtminstone slippa de panikkänslor sömnlösheten ger upphov till? Det finns lite kosttillskott och melatonin. Jag har även fått ångestdämpande, men jag känner mig förvandlad till en vetedeg av dem, så jag kommer sannolikt inte att ta fler, eftersom jag inte får några positiva effekter. Vidare är jag livrädd för att hamna i någon form av psykofarmakakarusell där jag får starkare och starkare grejer som egentligen bara får mig att må sämre. Den sista veckan har jag inte heller kunnat äta ordentligt pga smärtor. Fett och protein har gått sådär, jag har ätit, men för lite och inte haft någon aptit på grönsaker och det har blivit för mycket mejeriprodukter, eftersom det är lätt att äta. I vilket fall som helst så har jag hållit mig till LCHF, även om kosten inte har varit perfekt. Adm får ta bort inlägget, om det inte passar in på forumet. Jag frågar här först, eftersom de personer som är aktiva här brukar vara både kunniga och vettiga. Vidare är jag medveten om att cancer är ett känsligt ämne och något för skolmedicinen, för att hålla charlataner och handelsresande i människors olycka borta, men om vi håller oss till mat, sömn och stress...
 6. 18 points
  Med tack för trevlig gemenskap under året och för det ni betytt under min anonyma period på forumet dessförinnan. Den som i många avseenden gav mig anledning till min entusiasm inför begreppet LCHF och till studier via Kostdoktorns suveräna forskarbegåvningar m. fl. - allt som gjorde det omöjligt att undvika påföljande kostomläggning. En livsstilsförändring med fantastiska effekter, som i högsta grad bekräftar vad ni på forumet förespråkat. Flertalet av er har för mig, som för så många andra forumbesökare, bidragit med viktiga pusselbitar som inte bara bygger på entusiasm och förhoppning utan vittnar om gedigen kunskap och bekräftande egna erfarenheter. /Nils
 7. 17 points
  Tänkte uppdatera om hur det gått med kostomläggningen för de eventuella fåtal här som är intresserade Jag har experimenterat en del med både fasta och kosten och har landat i att princip bara äta kött och inälvsmat 1 gång om dagen så kan väl kalla det för keto-carnivore. Kör på stekta talgbitar eller smör för att få upp fettet och för att det är gott. Har kört någon 48 h fasta också utan att blodsockret stigit. Jag styrketränar nästan varje dag men har fortfarande problem av att armarna domna av vid konditionsträning så jag lugnar mig med det. Jag har nu varit i djup ketos 38 dagar. Mäter BS till stabila 3.3 i princip varje morgon och blodketoner ligger mellan 5-7 på morgonen. Vikt: började på ca 76-77 kg och är nere på 70. Mår helt ok och känner att mitt sockerberoende är under kontroll.
 8. 17 points
  Jag tror att precis allt vi företar oss har för och nackdelar. Frågan är snarare hur mycket tyngre väger fördelarna över nackdelarna. Man kan vända frågan och fundera över hur bra det är för oss att äta mat så som vi gör nu. Är mat alltid bra? Är tre målttider optimalt? För en fet eller mycket överviktig människa är fasta ett verktyg som sänker insulinet ordenltigt och kickar igång fettförbränningen. Om man använder den med huvud och måtta leder den snabbare till att reversera insulinressistenset. Den är billig, naturlig och nära till hands. Det kan hjälpa att ändra förhållandet till mat och inse att ett konstant tuggande är inte heller bra. Sedan kan man fråga sig vilken typ av de kroppsegna proteinerna använder kroppen vid behov under fastan? Har det framkommit någon sådan info i deras forskning? Jag tror att det är först och främst handlar om skadad vävnad som i förlängningen utvecklas till cancer eller liknande. Kroppen är inte så dum att den tar frisk vävnad när det finns skadad. Har man blivit kraftigt överviktig på dagens inflammationsdrivande kost så är risken stor att man har sådan vävnad. Jag har ingenting emot att bli av med det. Beroende på hur mycket sådan vävnad man har skulle man kunna få fram någon form av optimal individuell fasteperiod, men vi är inte där än. Celler dör hela tiden och om fasta kan användas för att rensa ut dem så är det snarare en fördel. En annan sak som jag har läst på Fet Head bloggen var att det fanns en studie där man mätte blodets bakteriedödande egenskaper. De ökade under fastan, dvs under natten och minskade när man började äta igen. Jag tolkar det som att vårt konstanta fikande leder till att vi blir extra infektionskännsliga, medan fastan förbättrar vårt immunförsvar.
 9. 17 points
  Cellmembranet består till största del av mättat och enkelomättat fett samt kolesterol och protein. De fleromättat fetterna, som nästan uteslutande är de animalisk långa fettsyrorna, vegetariska finns knappt i cellen, är typ 10-15% av membranet med de har en viktig uppgift i att styra flexibiliteten av membranet. För mycket mättat ger hård yta och för mycket fleromättat smälter membranet. Smör med lite olivolja och några droppar fiskolja ger precis den fyttsyrasammansättning kroppen eftersträvar. Om man går extremt åt ena eller andra hållet kan kroppen få problem. Viktigast är att inte gå kort på långa omega-3 fetter eller bygga in transfett i cellmembranet. Inget i artikeln är för övrigt nytt utan du finner allt i min första biokemibok från 1994 (Leninger, principles of biochemistry). Dock har man fotograferat detta i cellmembranet med hjälp av deterium (tungt väte, samma som i tungt vatten) isotoper innuti en levande cell vilket är lite coolt om man inte har någon fritid :-)
 10. 16 points
  Ja, vi är självmordskandidater allihopa! 😉 Andreas är självklart fortfarande en läkare men han har slutat jobba som distriktsläkare och jobbar istället heltid med DietDoctor. Nästa gång någon hänvisar till en sådan studie be om en referens. Det finns bara epidemiologiska studier på kosthållning över lång tid och med sådana kan man nästan ”bevisa” vadsomhelst om man är lite kreativ. 😉
 11. 16 points
  När Zepp generaliserar har jag svårt att inte reagera Själv är jag 3 månader från min 60-årsdag, och vägde imorse 7 hg (700 gram) mer än i 20-årsåldern. Så det är inte omöjligt att väga som när man var ung även om man är en gammal tant Och jag själv har lätt att bortse från vad män i allmänhet och vissa specifika män tycker är snyggt och inte snyggt. Jag bryr mig mer om vad som känns bra för mig själv. 😋
 12. 16 points
  SVT sände ikväll ett avsnitt av Svenska TV-historier som handlade om träning i TV. I ett klipp från ”Träna med TV” som sändes 1967 så ger Bengt Bedrup följande kostråd: ”Undvik socker, bröd, och mjölmat.Ta det försiktigt med potatisen!” ?
 13. 16 points
  Dr Annika Dahlqvist skrev ett bra inlägg om ett inlägg av två generaldirektörer. http://annikadahlqvist.com/2017/04/19/generaldirektorerna-forsvarar-de-gallande-kostraden/ generaldirektörerna skriver bland annat: "Socialstyrelsen har nationella riktlinjer för effektiva samtalsmetoder och Livsmedelsverket har faktaunderlag, evidensbaserade kostråd och verktyg för samtalet." Det stämmer inte .Forskning har visat att det inte finns vetenskaplig evidens för de rådande kostråden. Det har visats flera gånger. Det statliga SBU har en annorlunda syn på kosten än SLV. 2010 kom Ronald Kraus med en stor rigoröst utförd studie,som visade att det inte fanns några vetenskapliga bevis för att mättat är farligt. http://www.kostdoktorn.se/ny-oversikt-mattat-fett-ofarligt-igen Se också: http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=10234 Det var början till slutet för de felaktiga kostråden, som grundade sig på undermåliga "studier". Socialstyrelsen visade 2008 att LCHF är en lämplig kost vid typ 2 diabetes. Se: http://www.kostdoktorn.se/socialstyrelsen-godkanner-lagkolhydratskost http://www.ralfsundberg.se/2014/07/25/ny-oversiktsartikel-utmanar-praxis-inom-diabetessjukvarden/ http://www.sbu.se/sv/publikationer/sbu-utvarderar/mat-vid-diabetes/ Här är en länk i pressmeddelandet till en studie som visar att lågkolhydrat kost är bättre än lågfet kost vid typ 2 diabetes: https://liu.se/medfak/nyheter/Nyhetsarkiv/1.343091?sc=true&l=sv Själva studien. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-012-2567-4 Sockerindustrin har påverkat forskningen, för att frikänna sockret, och lägga skulden på mättat-fet i stället.Se: https://nature.berkeley.edu/garbelottoat/wp-content/uploads/Kearns-etal-2016-1.pdf Även fleromättat fet har framställts som nyttigt, utan saklig grund: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ Nina Teicholz har skrivit "The Big Fat Surprise" om hur det blev så illa. Den borde vara obligatorisk läsning för vårdpolitiker. Generaldirektörernas klavertramp: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/ohaelsosamma-matvanor-riskerar-folkhaelsan-31463 De fick svar: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/kostrad-maste-kunna-fa-anpassas-till-individen-32486 Generaldirektörerna försvarade sig: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/de-flesta-mar-bra-av-de-generella-kostraden-33136 Generaldirektörerna skriver ”De flesta mår bra av de generella kostråden". Statistiken visar att 51% av befolkningen är feta eller överviktiga. Är det inte så att generaldirektörerna har för lågt ställda mål. Eller är de bara ointresserade av folkhälsa. De rådande kostråden har lett till ökning av fetma och typ 2 diabetes. Men de två vill fortsätta som förut. Vad är det för tröst att det ser lika illa ut i många andra länder? De två skriver: "Livsmedelsverkets kostråd är samma råd som ges av myndigheter världen över". Varför är det bra att svenskarna blir fetare och sjukare? De skriver också: "Men de allra flesta patienter behöver inte särskild kostbehandling. De skulle, precis som de flesta vuxna i Sverige, må bra av att äta mer i linje med de generella kostråden." Vad betyder: "De skulle, precis som de flesta vuxna i Sverige, må bra av att äta mer i linje med de generella kostråden."Vad betyder det? Var finns den vetenskapliga evidensen? De skriver:" Till skillnad från vad författarna påstår finns det enligt NNR ett starkt vetenskapligt stöd för att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om man byter ut en del av det mättade fettet mot nyttigt omättat fett, som till exempel rapsolja." Stödjer de sig på obsolet forskning som den i denna länk? https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ Den moderna forskningen har de inte på sin sida. Professor Tommy Cederholm som representerat både SLV och SNF skrev ett inlägg i läkartidningen. Det bemöttes direkt av docentJonas Lindblom(JL medverkade i SBU rapporten:http://www.sbu.se/contentassets/923855c431bc4f668746920cfb49d590/smf_mat_vid_diabetes2.pdf ) Här kommer länken till artikeln i läkartidningen: http://www.sbu.se/contentassets/923855c431bc4f668746920cfb49d590/smf_mat_vid_diabetes2.pdf Se även: https://anthropocene.live/2017/05/01/hur-bestams-vad-som-ar-ohalsa/ 2015 kom Nina Teicholz (Mest länd för boken http://www.bokus.com/bok/9781451624434/the-big-fat-surprise-why-butter-meat-and-cheese-belong-in-a-healthy-diet/ ) Då kom Nina Teicholz med en artikel i BMJ som kritiserade de rådande kostråden: http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4962 Författarna till kostråden försökte pressa BMJ att dra tillbaka artikeln. De samlade ihop 180 namn på en skrift med det syftet. BMJ granskade frågan noggrant, men fann inget skäl för tillbakadragande av artikeln. Tiden då sockerindustrin och Ilsi kunde styra över forskningen är förbi. Förändringens vindar går inte att stoppa. Det är tragiskt att generaldirektörerna inte bryr sig om vetenskaplig evidens, utan låter sig styras av industri lobbyister i SLV och SNF. Så man kan inte låta bli att undra varför dessa generaldirektörer fick sinna jobb? PS. Ytterligare en studie: http://bjsm.bmj.com/content/51/10/769 som generaldirektörerna blundar för. Varför? DS PS. Borde inte Kostdoktorn.se ha några som följer den svenska politiken i kostfrågan? DS.
 14. 16 points
  God morgon! I helgen hade jag ett gäng tjejkompisar från ungdomens dagar hos mig i min sommarstuga. Vi har inte umgåtts på ca 30 år, bara stött på varandra ibland. Det var uppgjort att vi det skulle vara "knytis" innan träffen och jag meddelade via mail att jag inte äter socker eller mjöl men att de naturligtvis tar med sig det som de vill äta. Dröm om min förvåning! Det visade sig att de är hälsonördar allihop. Det var ingen LCHFare men en av dem är vegan. De hade med sig nyttigheter, allt ekologiskt och raw foodbakverk(utan socker). Massvis med grönsaker att grilla mm. Okej..allt var kanske inte idealiskt för mig men det var i alla fall ett stort hälsotänk i det hela och vi hade massvis med härligt snack hela helgen. Det känns ju mycket bättre att "synda" med lite ekologiska bönor, Quinoa och något smaksatt med lite dadlar än något med vetemjöl och socker. En underbar helg!
 15. 15 points
  Anledningen till att jag började med LCHF var en oro över att fasteblodsockret ligger väl högt, 6-7 mmol/L på morgonen. Det är inte jätteallvarligt men ett tydligt tecken på att det finns en metabol störning. LCHF-ätandet har egentligen inte förbättrat detta. Det har inte heller blivit sämre och det är väl egentligen ett gott tecken att det inte blivit värre under de 7-8 år jag hållt mig hyfsat bra till LCHF. Men det skulle vara intressant att se och kul om det gick att få ner värdena till ca 5,5 mmol/L på morgonen vilket skulle tyda på att kroppen är mer insulinkänslig. Antagligen får man acceptera att det kanske inte går men det är värt ett försök. Men finns det något mer man kan göra? Det var en retorisk fråga! 😉 Det finns självklart massor med saker som är värda att testa! Tänkte köra det här experimentet fram till jul. Beskriver min åtgärdslista här nedanför. Jag kanske inte klarar att göra allt men jag ska ge mig på det mesta. 1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ) 2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. 3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI) 4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen 5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. 6. Lära mig och börja meditera. 7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. 8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Här tänkte jag med jämna mellanrum redovisa några nyckelvärden (på morgonen): Datum Vikt Ketoner Blodsocker Aktivitet 1001 83,5 kg 0,1 mmol/L 6,6 mmol/L 10 km 1002 83,5 kg 0,3 mmol/L 6,3 mmol/L 1003 83,1 kg 0,5 mmol/L 6,2 mmol/L 10 km 1004 82,3 kg 0,4 mmol/L 6,4 mmol/L Core 1005 1006 82,7 kg 0,3 mmol/L 6,7 mmol/L 10 km 1007 82,1 kg 0,2 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1008 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,8 mmol/L 8 km 1009 81,6 kg 0,5 mmol/L 6,4 mmol/L 1010 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,2 mmol/L 7 km 1011 81,7 kg 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L Core 1012 1013 81,3 kg 0,2 mmol/L 6,5 mmol/L 14 km 1014 81,4 kg 0,7 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1015 81,8 kg 0,5 mmol/L 6.1 mmol/L 7 km 1016 81,2 kg 0,7 mmol/L 5,8 mmol/L 1017 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L 12 km 1018 1,0 mmol/L 5,8 mmol/L 7 km 1019 1,3 mmol/l 5,8 mmol/L 1020 81,5 kg 0,4 mmol/L 5,8 mmol/L 13 km 1021 81,5 kg 0,8 mmol/L (66) 6,0 mmol/L Core 1022 81,6 kg 0,5 mmol/L (61) 6,1 mmol/L 10 km 1023 81,7 kg 2,2 mmol/L (58) 5,8 mmol/L 1024 81,6 kg 0,6 mmol/L (51) 5,8 mmol/L 7 km 1025 81,1 kg 1,0 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 1026 1027 81,9 kg 0,6 mmol/L (41) 6,2 mmol/L 13 km 1028 80,9 kg 0,8 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1029 81,5 kg 0,8 mmol/L (50) 6,5 mmol/L 7 km 1030 81,3 kg 0,9 mmol/L (62) 5,8 mmol/L 1031 82,4 kg 1,2 mmol/L (51) 6,0 mmol/L 7 km 1101 81,4 kg 0,7 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1102 81,3 kg 0,4 mmol/L (23) 6,3 mmol/L Fasta (Start 20.00) 1103 81,5 kg 0,5 mmol/L (33) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1104 79,8 kg 0,9 mmol/L (49) 5,8 mmol/L Core Fasta 1105 79,7 kg 2,7 mmol/L (47) 5,2 mmol/L 7km Fasta 1106 79,3 kg 4,6 mmol/L (61) 4,8 mmol/L Fasta 1107 78,7 kg 4,6 mmol/L (63) 4,6 mmol/L 7 km Fasta (Slut 11.00) 1108 78,5 kg 2,9 mmol/L (58) 5,9 mmol/L Core 1109 79,3 kg 1,5 mmol/L (54) 6,1 mmol/L 1110 79,3 kg 2,4 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 13 km 1111 79,7 kg 1,2 mmol/L (45) 6,2 mmol/L Core 1112 79,6 kg 2,2 mmol/L (58) 6,2 mmol/L 7 km 1113 79,9 kg 4,7 mmol/L (63) 5,2 mmol/L 1114 80,8 kg 1,0 mmol/L (71) 6,1 mmol/L 7 km 1115 80,0 kg 1,4 mmol/L (62) 6,3 mmol/L Core 1116 80,8 kg 0,8 mmol/L (42) 6,1 mmol/L Fasta ( Start 22.00) 1117 81.1 kg 0,6 mmol/L (34) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1118 79,4 kg 1,5 mmol/L (61) 6,2 mmol/L Core Fasta 1119 78,8 kg 4,1 mmol/L (47) 5,1 mmol/L 7km Fasta (Slut 12.00 ) 1120 78,7 kg 3,1 mmol/L (59) 5,5 mmol/L 1121 79,0 kg 3,1 mmol/L(54) 5,8 mmol/L 7km 1122 79,7 kg 3,6 mmol/L (52) 5,5 mmol/L Core 1123 79,8 kg 2,2 mmol/L (41) 6,0 mmol/L 1124 80,1 kg 0,8 mmol/L (56) 6,5 mmol/L 8 km 1125 80,8 kg 0,6 mmol/L (54) 6,3 mmol/L Core 1126 80,1 kg 0,6 mmol/L (54) 6,8 mmol/L 4 km 1127 80,3 kg 0,2 mmol/L (44) 6,6 mmol/L 1128 80,6 kg 0,4 mmol/L (62) 6,5 mmol/L 1129 80,1 kg 0,5 mmol/L (42) 6,4 mmol/L Core 1130 80,3 kg 0,4 mmol/L (44) 6,2 mmol/L 1201 80,2 kg 0,3 mmol/L (40) 6,6 mmol/L 8 km 1202 80,3 kg 0,4 mmol/L (54) 6,0 mmol/L Core 1203 80,0 kg 0,9 mmol/L (41) 5,7 mmol/L 10 km 1204 79,3 kg 1,0 mmol/L (55) 6,2 mmol/L 1205 79,2 kg 0,5 mmol/L (21) 6,5 mmol/L 9 km 1206 79,1 kg 1,6 mmol/L (38) 5,7 mmol/L Avsteg från strikt LCHF (start 19.00) (Weekend i Vadstena) 1207 - - - - 14 km Avsteg från strikt LCHF 1208 - 0,2 mmol/L - 7,5 mmol/L Avsteg från strikt LCHF (slut 21.00 värden på kvällen Glukos 6,4 BHB 0,2 ) 1209 81,5 kg 0,2 mmol/L (40) 6,7 mmol/L Core 1210 81,2 kg 0,3 mmol/L (28) 7,5 mmol/L 10 km 1211 80,6 kg 1,1 mmol/L (49) 6,7 mmol/L 1212 81,0 kg 1,4 mmol/L (49) 6,2 mmol/L 7 km 1213 81,0 kg 0,2 mmol/L (32) 6,8 mmol/L Core 1214 81,8 kg 0,4 mmol/L (23) 6,4 mmol/L 1215 81,8 kg 0,4 mmol/L (49) 6,9 mmol/L 16 km 1216 80,8 kg 0,4 mmol/L (23) 6,8 mmol/L Core 1217 80,8 kg 0,5 mmol/L (47) 6,9 mmol/L 7 km 1218 80,9 kg 0,9 mmol/L (51) 6,1 mmol/L 1219 81,0 kg 0,6 mmol/L (29) 6,0 mmol/L 1220 80,7 kg 2,0 mmol/L (47) 5,9 mmol/L 1221 81,1 kg 0,4 mmol/L (22) 6,7 mmol/L Avsteg från strikt LCHF (start 15.00) (Weekend i Högbo, Pappa 80 år) 1222 - - - - 15 km Avsteg från strikt LCHF (slut 18.00) 1223 81,3 kg 0,2 mmol/L (37) 6,9 mmol/L Core Avsteg från strikt LCHF (start 21.00) (Jul) 1224 82,2 kg 0,0 mmol/L (28) 7,1 mmol/L Avsteg från strikt LCHF 1225 - - - - Avsteg från strikt LCHF 1226 - - - - Avsteg från strikt LCHF 1227 - - - - Avsteg från strikt LCHF (slut 21.00) 1228 - - - - 1229 - - - - 1230 - - - - 1231 - - - - Avsteg från strikt LCHF (start 15.00) 0101- - - - Avsteg från strikt LCHF (slut 21.00) 0102 81,4 kg 0,2 mmol/L - 7,2 mmol/L 0103 81,6 kg 0,1 mmol/L (30) 6,9 mmol/L Core 0104 - - - - 12 km 0105 - - - - 0106 81,2 kg 0,2 mmol/L (40) 7,0 mmol/L 13 km 0107 - - - - 0108 - - - - 0109 - - - - 7 km 0110 80,9 kg 0,7 mmol/L (49) 6,4 mmol/L Core 0111 - - - - 0112 - - - - 13 km 0113 80,5 kg 0,7 mmol/L (54) 6,9 mmol/L Core 0114 80,2 kg 0,9 mmol/L (44) 6,4 mmol/L 7 km 0115 80,2 kg 0,9 mmol/L (54) 6,1 mmol/L 0116 80,4 kg 1,4 mmol/L (56) 6,1 mmol/L 0117 80,7 kg 0,4 mmol/L (44) 6,6 mmol/L Core 0118 81,1 kg 0,5 mmol/L (51) 6,7 mmol/L
 16. 15 points
  Maken och jag satt och filosoferade över hur avancerad matlagning de flesta recept har, även för vardagsmat, inte bara hos kostdoktorn utan generellt. Det kanske inte är så svårt men när man vill ha det enkelt och spendera så lite tid som möjligt i köket, hur gör man då när man vill laga maten själv från grunden? Ofta låter det nåt i stil med: "Mosa en avocado (f-n, det var den sista och den var stenhård!) och blanda med nån krydda vars namn du inte kan uttala och definitivt inte har hemma. Sautera (nej tack, jag har redan röstat) julienne-morötterna (odlade jag sådana?) medan du bräserar (är det samma sak som "dressera"?) steken. Servera med en hackad sallad med åtta olika sorters blad, pinjenötter, granatäppelkärnor (vet de hur pillit det är att skala en sån?) och dofta över svartpeppar (atjoo!)" Ok, just ovanstående begrepp har jag väl koll på men jag håller med maken i att enkelhet ofta saknas, att det ska bli så fint allting. Och det är säkert underbart om man orkar fixa men... Hur ser LCHF:ens motsvarighet till pasta och falukorv ut? Genom åren har just enkla maträtter efterfrågats mellan varven, både för hemmabruk och friluftsliv men det är ont om enkel mat bland receptsamlingarna. Det finns äggfria veckan, mejerifria veckan, höstfavoriter, familjefavoriter... men ingen ungkarlsveckan? Det finns visserligen några "snabbt och enkelt" med delvis samma recept som dyker upp två gånger men... Ugnsgratinerad fårost med rostade pumpafrön och balsamico? Eller jag kanske är ensam om att inte ha fårost och balsamico hemma? Eller varför inte kycklinggratäng med mozzarella och pesto. Nej, jag brukar inte ha det hemma heller... Mitt standardtips är att steka en hel hög med fläskkotletter, kyckling eller fisk (eller varför inte en rostbiff) på helgen och servera med färdighackad sallad och (krydd)smör men det ser man aldrig i receptsamlingar..? Så härmed önskar jag mig två nya receptsamlingar, @Annika Rane; Ungkarlsveckan och Friluftsveckan.
 17. 15 points
  För snart ett år sedan fick jag en fråga av en närstående angående vegetarisk kost kontra en kost med animalier. Jag skrev då ihop nedanstående text: Hälsa - i allt kött finns alla essentiella aminosyror vi människor behöver. Om man istället ska äta bara vegetariskt måste man se till att välja “rätt” blandning av vegetabilier så alla de essentiella aminosyrorna täcks in eftersom ingen vegetabilisk produkt innehåller alla aminosyrorna. Detta pratas det aldrig om bland dem som förespråkar vegetariskt vad jag har hört. - för dem som har en väl fungerande magsyra (många har för lite) är kött lättsmält och kroppen kan ta vara på det mesta av nyttigheterna i köttet, exempelvis kan människan tillgodogöra sig ca 75% av proteinet i nötkött, men bara ca 25% av proteinet i vita bönor. Ska man få sitt protein från växtriket kan man alltså behöva äta 3 gånger så mycket mat (räknat i vikt). - näringstätheten i kött överträffar de allra flesta vegetabilier, särskilt inälvsmat som lever, man behöver alltså inte äta så mycket för att ändå tillgodogöra sig mycket näring - ett vanlig livsmedel bland vegetarianer som ska ersätta kött är soja. Som jag förstått så liknar något ämne i soja hormonet östrogen, vilket ställer till det i kvinnokroppen (det konkurrerar ut naturligt östrogen) och sannolikt också i manskroppen. - bönor allmänt innehåller något som kallas lektiner, och de är inte nyttiga för kroppen, åtminstone inte i större mängder. Sojabönor bör fermenteras innan man äter dem, exempelvis i form av natto. Kokning kan också ta bort lektiner från bönor, exempelvis vita, bruna och kidneybönor. - ett varierat intag av vegetabilier är ett bra komplement till animaliska produkter för att enkelt få i sig vitaminer, vissa mineraler, antioxidanter och annat. - mättat fett som ingår i animaliska produkter har man i senare tids forskning sett att det korrelerar med ett höjt HDL (som brukar kallas det goda kolesterolet), det går också att få i sig via kokosolja som är en helt vegetarisk produkt - fett är viktigt att få i sig för att exempelvis kunna tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer (A, D, E och K), det finns inte så många vegetabiliska livsmedel som både innehåller mycket fett och samtidigt innehåller lite kolhydrater (alla kolhydrater omvandlas till socker i kroppen för att kunna brytas ned, och det kan leda till många av våra välfärdssjukdomar, det finns ett samband mellan nutidens socker- och kolhydratkonsumtion och ökningen av välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt-/kärlsjukdomar, cancer) - vitamin B12 är essentiellt för oss människor, det finns inte naturligt i vegetabilier. Processad mat (som jag själv försöker undvika) kan vara berikad med B12, men om man vill få andra människor att övergå till vegetarisk kost måste man vara ärlig med att det kräver stora insikter om näringsämnen och vad maten gör med våra kroppar. Det är helt enkelt enklare att få i sig ett heltäckande spektrum av näringsämnen om man äter animaliska produkter. Jag tycker själv att det är oetiskt att propagera för vegetarisk kost utan att nämna de här sakerna. Miljö - de vegetabilier vi vanligtvis äter till vardags odlas genom industriskalig monokultur, vilket innebär att all annan växtlighet och alla djur och insekter avlägsnas med olika metoder, ofta olika typer av gifter. - den typen av odling utarmar jorden, vilket lett till att odlingsmarker på vissa delar av jorden inte längre är möjliga att återställa för odling - om man inte blandar in djur i odling av vegetabilier behövs konstgödsel och den består av kväve, fosfor och kalium, det sägs att år 2033 kommer produktionen av fosfor att slå i taket, för att därefter bli en bristvara ( se https://fof.se/tidning/2010/4/nar-fosforn-sinar-blir-det-svalt ) - gödsel från djur sägs innehålla fler mineraler och nyttigheter än vad konstgödsel gör vilket ger näringsrikare grödor - gräsbetande nötboskap hjälper till att hålla landskapet öppet, se https://www.naturskyddsforeningen.se/betande-djur-ger-rik-natur, vilket leder till större artrikedom - gräsbetande nötboskap kan omvandla gräs (som människan inte kan leva på) till näringsrikt kött. Det belastar inte odlingsmarker för framställning av kraftfoder (spannmål och bönor), och djuren får äta sin artegna föda, vilket ger djuren bättre hälsa, och mark som inte passar för odling kan ändå ge mat om där finns gräs för bete - gräsbetande nötboskap hjälper till att binda kol, se https://www.svd.se/battre-for-klimatet-med-fler-betande-kottdjur (Gunnar Rundgren har också skrivit böcker om detta) - försök har gjorts med betande boskap i utkanterna av öknar, och det har bidragit till att öknarna har minskat i storlek, se https://sv.tiny.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change, en lång och inte så bra text, men Alan Savory har också skrivit böcker. - Lierre Keiths bok Vegomyten (slutsåld, men The vegetarian myth finns fortfarande) handlar om hälsa, hållbarhet, miljö, se http://www.lierrekeith.com/. Hon var själv tidigare vegetarian, och blev också sjuk av dieten, vilket kan visa på att det kräver ganska stora kunskaper för att leva hälsosamt på en helt vegetarisk kost, se också recensionen här: http://www.zoeharcombe.com/2011/08/the-vegetarian-myth-lierre-keith/ - i boken ovan beskriver Keith hur buffeljordar tidigare (för hundratals år sedan) dominerade stora markarealer i USA. På den tiden var jordlagret många gånger tjockare än det är idag, sen industriskaliga monokulturer dominerar. För övrigt är det bättre för miljön att leva på fettrik kost än på kolhydratrik kost (vilket vegetarisk kost nästan alltid är) med avseende på utandningsluften, se https://sv.wikipedia.org/wiki/Respiratorisk_kvot
 18. 15 points
  Jag blir helt galen på SVT vetenskap, som publicerar en sån massa felaktigt och osakligt - de bidrar till att förvilla människor. Jag skickade mail till två olika redaktioner - där jag ifrågasätter deras saklighet och obundenhet. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-lite-kolhydrater-forkortar-livet Hej, ni måste sluta med att okritiskt blåsa upp sådana här nonsens-studier. Jag börjar tappa tilltron till SVTs förmåga att granska information som ni sedan lägger upp som nyheter. Detta är en osaklig för att inte säga helt felaktig studie. Skärp er. Världen behöver inte mer felaktiga råd. Berätta för mig varför detta publicerats. Vilka överväganden görs? – Ska jag kanske uppfatta SVT som en megafon för ovetenskapliga särintressen? Här kan man få ta del av riktig forskning och granskning av de felaktiga kostråden, - som även SVT hjälper till att spotta ut. http://foodmed.net/2018/07/swiss-re-type-2-diabetes-reversal-lchf/ http://institute.swissre.com/events/food_for_thought_bmj.html Jag ser fram emot ett förtydligande svar från dig.
 19. 15 points
  Jordbruk utan djur är inte hållbart! Varför, undrar förstås många miljöengagerade, veganer, vegetarianer och djurvänner? I artikeln ”Vegetarisk norm kan kapa utsläppen” på första sidan i ETC Göteborg tisdagen den 3 april 2018 som följs av ”Bara vegetariskt inom skola, vård och omsorg” argumenterar Annelie Moran för att maten som serveras i skola, vård och omsorg skall vara fri från kött, chark, ägg och mjölkprodukter. Hon stöder sig på Fredrik Högberg, en av författarna av Göteborgs Miljöförvaltnings rapport ”Fossilfritt Göteborg - vad krävs”. Även Cecilia Mayer Labba som forskar på Chalmers kring vegetabiliska livsmedel blir intervjuad av Anneli Moran under rubriken ”Det finns motstånd från vissa delar av jordbruket”. Jag anser att Annelie Morans artiklar och författarna av Miljöförvaltningens rapport missar sitt mål om det verkligen är att motverka en höjning av koldioxidhalten och det därav följande klimathotet med höjda temperaturer som man är ute efter. Här kommer skälen till det. Det viktigaste inom matproduktionen för att hålla nere eller till och med sänka koldioxidutsläppen är att se till att matjorden hålls frisk och levande. Det är en himmelsvid skillnad mellan att producera vegetabilier med konventionellt industrijordbruk och att föda upp nötboskap på enbart gräs. Det första är miljöskadligt på många vis medan det andra är uppbyggande för jorden! Jo, varför är jordbruk utan djur ohållbart? Svaret är både enkelt och komplicerat. Naturen och hela jorden är ett kretslopp och har alltid varit. I naturen ingår både djur och växter. Jorden som vi odlar har skapats under tusentals år och möjliggjort för växter att gro och växa. När sedan djur betar av växterna så bryts de snabbt ner i djurens magar och det som inte djuren behöver kommer ut som gödsel. När växter och djur samspelar med matjorden så fungerar matjorden som en kolsänka och förhindrar en ökande koldioxidhalt i luften och haven. Djurens trampande, betande och gödslande skapar en miljö som gör att växterna växer snabbare än de gör på egen hand. Samspelet gör också att jordlagret blir tjockare till skillnad från hur det skulle blivit med enbart växter. En ko kan bryta ner gräs på några timmar medan gräs som inte betas kan ta 50-100 år på sig att brytas ner i torra områden. Allan Savory förklarar i sitt TED talks ”How to green the world's deserts and reverse climate change” hur detta fungerar. När människor plöjer jorden blir det svårt för mikrolivet i jorden att överleva. Då växt- och svamprötter vänds upp och ner och dör börjar erosionen verka på jordlagret. Både vind, vatten och solljus påverkar jordmånen så att små jordpartiklar förs bort. I olyckliga fall kan det mesta av matjorden försvinna på en mansålder. Detta sker idag kontinuerligt på alla plöjda åkrar på jorden, särskilt i kuperad terräng och på platser med stor nederbörd, starka vindar och mycket solljus. Det skedde även i USA på 30-talet i de platta, torra staterna på prärien där matjordslagren var flera meter tjocka. Jorden blåste bort när man plöjde upp gräset på prärien som tidigare var hem för ca 60 miljoner bufflar. Idag är matjordsdjupet där bara enstaka centimeter till decimeter. I boken ”Dirt – The Erosion of Civilisations” av David R. Montgomery beskriver författaren hur detta har skett historiskt och vad som händer idag. Plöjning är alltså en dålig metod för att skapa ett uthålligt jordbruk med klimatfrämjande egenskaper. Finns det fler problem med dagens jordbruk? Ja, tyvärr. För att få en levande matjord som tar upp mängder av koldioxid ur luften måste mikrolivet i jorden också få leva. Insekter, maskar, bakterier, svampar, alger och annat som finns i matjorden måste få de fina förutsättningar de haft tidigare i historien. · Det behövs frihet från kemiskt gödsel med bara tre komponenter: NPK som betyder kväve, fosfor och kalium på kemispråk. Istället behövs djurgödsel med hundratals komponenter och fibrer. · Det behövs frihet från ogräsgift, svampgift och insektsgift som dödar ovälkomna organismer som odlarna inte vill ha men tyvärr även de goda, uppbyggande organismerna i jorden. Dagens kemijordbruk gör att matjorden blir en steril öken där de odlade växternas rötter har svårt att tränga ner i jorden. Jorden blir hårt packad eftersom daggmaskarna och andra organismer inte förmår gräva gångar. Den ensidiga odlingen av ettåriga grödor lakar ut jorden på mikronäringsämnen så att vi människor får hälften eller mindre av flera viktiga mineraler i de skördade växterna jämfört med 50 år tillbaka. I många länder finns nu en stark rörelse för att bruka jorden på ett sätt som är hållbart och imiterar naturen. Ett exempel är Gabe Brown i USA i TEDxGrandForks ”Regeneration of Our Lands: A Producer’s Perspective” berättar om hur han bär sig åt för att odla hållbart och inte minst lönsamt! Även ”Sista skörden” på SVT Play ger perpektiv på nutidens konventionella jordbruk. Den moderna djurhållningen har också problem. I Sverige och många andra länder håller man nötkreatur, grisar och kycklingar inomhus året runt och får på så sätt mer men också sjukare och sämre kött. Anledningen är att man med kraftfoder tex sojabönor från Brasilien kan få djuren att bli stora och feta på kort tid. De blir 20-30% tyngre än djur som inte matas med kraftfoder. Blir de sjuka kan man ge dem antibiotika eller också ger man dem det hela tiden . . . Så är det en lösning på alla dessa problem att bara äta vegetarisk/vegansk mat och bara servera denna typ av mat i skolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter? Nej, det är det inte. · För det första måste all odling skötas utan gifter. Detta så att jorden och växterna med hjälp av mikrolivet kan ta upp stora mängder koldioxid. · Odlingsjorden måste gödslas med djurgödsel om man ska få en bra skörd. Kemigödseln är en problematisk produkt som tillverkas med hjälp av stora mängder fossil olja som inte fungerar bra i jorden utan är som konstgjord andning för grödorna. Fosfor som ingår i NPK-gödseln finns bara ett fåtal platser på jorden och håller på att ta slut. · Fleråriga grödor som ger matjorden en möjlighet att stanna kvar och fungera optimalt kolsänkande kan odlas utan plöjning. · Det kött som vi äter måste komma från nötboskap som bara äter gräs, så kallat gräsbetat kött, och inget annat precis som de har gjort genom historien. I kalla klimat får de förstås äta hö eller ensilage på vintern och gå ute på sommarhalvåret. Kött som produceras på detta sätt har en obetydlig miljöpåverkan och påverkar jordtäcket positivt. · Gris och fågel måste också födas upp på det sätt som är arteget - på det sätt som är naturligt för arten. Att äta skörderester, gärna ute på åkrarna, fungerar mycket bra för dessa djurslag. · I alla länder finns mängder av mark som inte kan odlas men som kan användas som betesmark för boskap. Det ska man naturligtvis göra. I Sverige finns det mer lämplig betesmark än åkermark. När man använder mark som betesmark blir den en mycket större kolsänka än när man låter skog växa på samma mark. Gräs som växer i en sund jord binder många gånger mer kol än skog. Så vad kan vi göra idag för att äta på ett sätt som bidrar till ett bättre klimat? · Endast efterfråga och köpa ekologiskt odlad mat. · Efterfråga växter från fleråriga grödor tex flerårigt vete. · Endast efterfråga och inköpa gräsbetat nöt- och lammkött, ekologiska mjölkprodukter samt vilt. · Endast efterfråga och köpa in ekologisk fågel, ägg och ekologiskt odlad och vilda fiskar och skaldjur. Ett annat stort problem med att servera mat utan animalier i skolor är att den inte är fullvärdig för barn. Det gäller särskilt de barn som redan har olika problem som ADHD, epilepsi, depressioner, mm. Barn behöver proteiner med alla essentiella aminosyror och en variation av fetter, speciellt omega 3-fetter som inte finns i växtvärlden. Mat utan animalier är inte optimal för vuxna heller men vuxna kan välja själva och kompensera för bristerna. Här är en del av saker man bör eller inte bör äta som barn om man inte äter någon animalisk mat. Jag har hämtat fakta från bloggen Perfekt hälsa ”RAW food SOS – vad du bör tänka på som vegan” 1. Ät inget ”falskt” hårdprocessat kött, sojaprodukter, skräpmat gjord på socker, hårdprocessad säd och olja , etc 2. Ät ingen vegetabilisk olja som innehåller hög omega-6-halt men inta tillskott av DHA (Omega3-fett). 3. Inta kosttillskott av vitamin K2. 4. Komplettera med kosttillskott av vitamin D3. 5. Förbättra upptaget av betakaroten. 6. Förbered de baljväxter, sädesslag eller nötter du äter på ett korrekt sätt med blötläggning, etc. 7. Maximera järnabsorptionen med C-vitaminrika livsmedel. 8. Se till att sköldkörteln är i god form genom att äta jodrika matvaror. 9. Ta tillskott av vitamin B12. 10. Ät fermenterade - mjölksyrade livsmedel. 11. Komplettera med aminosyran taurin. Det är viktigt för barns växande hjärnor. Att kräva att barn ska äta alla dessa tillskott för att hålla sig friska under sin uppväxtperiod är att kräva för mycket. Dessutom blir ju inte jordarna friska när man bara odlar växter utan att tillföra djurgödsel utan endast kemiskt NPK-gödsel. Nej, fram för ett hållbart jordbruk med tillhörande sunda boskapsskötsel! Förutom att vara goda konsumenter och själva använda och fråga efter mat som främjar en god miljö måste vi delta i debatten i alla sammanhang vi kan för att påverka så att utvecklingen går mot en hållbar jord! Eva Dalkvist, grundskollärare Göteborg 2018-04-06 För intresserade: 1. Se Allan Savorys på TED talks, 22 min, på Youtube: How to green the world's deserts and reverse climate change | Allan Savory 2. På SVT play ”Sista skörden”: https://www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden 3. Bok om matjord historiskt och nu: ”Dirt – The Erosion of Civilisations” av David R. Montgomer 4. Om att bygga hälsosam matgjord. En av flera youtubevideos med samma person: Regeneration of Our Lands: A Producer’s Perspective | Gabe Brown | TEDxGrandForks 5. Om säker veganmat: http://www.perfekthalsa.se/raw-food-sos-vad-du-bor-tanka-pa-som-vegan/
 20. 15 points
  Dagens Medicin (dansk tidskrift) berättar att ett nytt proffesorrat har upprättats för att bygga upp behandlingar för metabola sjukdomar (främst diabetes 2) via låg-kolhydrat kost. Vad jag vet, så er detta första gången ett statsdrivet sjukhus i Danmark gör en sådan satsning. Privatpraktiserande läkare och privata kliniker har använt LCHF liknande behandlingar ett tag, men nu alltså också på offentligt sjukhus. Det vill jag kall en början på ett genombrott i rätt riktning Hur ser det ut med detta i Sverige? https://dagensmedicin.dk/ny-professor-vil-behandle-multisygdomme-ved-hjaelp-af-kost/
 21. 15 points
  Tjoho! Det var på tiden! Jag ger mig inte in i utseende debatten. ;-) ..mer än att utseende säkert har stor betydelse för både kvinnor och män . ...sen så blir vi ju förstås mycket vackrare på LCHF. ;-)
 22. 15 points
  Morgon ! vågen visade 103.9, vilket innebär att jag nu gått ner 25kg! Känns bra
 23. 15 points
  Helt LCHF orelaterade tankar men kanske intressant ändå... I hela världen jagar man fossila utsläpp och det kostar miljarder för oss vanliga människor för att uppfylla mål som i princip inte kommer påverka klimatet alls ( tror jag). Medans vi inte gör andra saker som skulle vara ganska enkla att genomföra som hade gjort stor skillnad. T ex mycket mer betande djur, Men om det nu inte går av någon konstig anledning så skulle vi som minsta åtgärd iallafall ta vara på vårt eget "gödsel" och matavfall. utvinna gas och sedan föra tillbaka det som matjord. Nu spolas det ut i haven istället. Man säger att det är för giftigt men om det nu är för giftigt så är det som att kissa i sängen att skicka ut det i haven för haven behöver också leva men efter som det inte är så reglerat så kan man skicka ut det där. Läste nyligen en artikel om att energiskog var väldigt bra på att suga upp tungmetaller så ut med vårt "gödsel" och matrester plantera energiskog . utvinn energi , ta bort gifterna ur askan och sen kan du använda marken till odling eller annat... anledningen till att matjord är så viktigt är att det binder vatten och vatten ånga är mycket mer potent som temperatur höjare. Det kan kanske också förklara den snabba klimatförändringen då matjordslagret på många ställen nästan utraderats... Bara mina två cents.
 24. 15 points
  Vid ett utmattningssyndrom så är kosten mycket viktig, bort med all gluten, socker, raffinerad mat och växtbaserade oljor, förutom olivolja. Ordentligt med Omega-3. D-vitaminer, B-vitaminer, mineraler och stöd för binjurarna (läs på allt du kan om binjurarna och vad som stödjer dem). Strunta i att räkna kolhydrater ett tag, ät förutom naturliga fetter och protein rikligt med grönsaker från alla grupper och färger, nötter och gärna bönor som blir mat till tarmbakterierna som är ytterst viktiga för vår hälsa. Får du inte i dig fermenterade livsmedel som bland annat syrade grönsaker, yoghurt, kefir, kimchi eller natto så köp gärna ett bra probiotika, men kom ihåg att ge dessa bakterier mat i form av resistent stärkelse. Viktigt är också sömn, avstressande aktiviteter, promenader i naturen, och aktiviteter som du verkligen tycker om
 25. 15 points
  Hej Alla! Skulle vara intressant att få en kort presentation av alla Er som kommer med goda råd och intressanta diskussioner. Kanske speciellt ni stammisar. Kan ju börja själv om än inte ngn stammis ännu. Kvinna med ett stort intresse för medicinska frågor. LCHF sedan 2009, för att hjälpa min lite överviktiga man. Fast sedan dess. Arbetat på kliniskt kemiskt lab i många år. De senaste åren som personalvetare. Nu gått i pension. Intressen i övrigt, mat, vin, litteratur och bad i alla former.
 26. 14 points
  I dagens danska tidningar finns anmärkningsvärd artikel där flera framstående forskare redovisar resultatet med low-carb kost till diabetiker. Gamla kostråden får lämjande kritik. https://politiken.dk/indland/art7323692/Fire-årtiers-kostråd-til-diabetikere-er-forkerte
 27. 14 points
  Nisse Simonson, pensionerad läkare, propagerar för LCHF i Malou efter tio utan att nämna ”LCHF” den enda gång! Budskapet var dock glasklart; ät på rätt sätt för att undvika inflammationer: - undvik socker och kolhydrater - ät omega 3 men inte omega 6 - samt mycket D-vitamin https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/kirurgen-tipsar-så-minskar-du-inflammationer-11794880 Dessutom i frågestunden lyckas han klämma in att man ska undvika statiner. https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/läkarna-svarar-på-tittarfrågor-om-inflammationer-och-sköldkörteln-11795046
 28. 14 points
  Hej! Stats: Man, 37 år, vikt 100 kg plus. Tänkte här dokumentera mina hälsoframsteg baserat på olika varianter av fasta, lchf och ketogen mat. Bakgrund: Började styrketräna när jag var 21 år. Vid den tiden vägde jag 62 kg och var trots den låga vikten smalfet med lite hull på kaggen. Vet inte riktigt vad som drev mig att träna som jag gjorde. Jag gymmade 1 timme per vardag, fem dagar i veckan, året runt. I samband med detta skötte jag kosten som jag förr trodde var på ett bra sätt. Jag åt 6 ggr per dag, matlådor, kaloriberäknade. proteinpulver dagligen. Tyvärr drack jag och festade också varje helg. Efter cirka 5 år stagnerade resultaten i gymmet, blev svårare och svårare att bräcka platåer. Jag vägde då cirka 85 kg och var i ganska bra form, även om jag lagt på mig en del fett. Här lärde jag mig om begreppet "deffa". Dvs tanken på att skala bort fett för att få mer synliga muskler och kaloriräkning var receptet för detta. Jag misslyckades gång på gång med detta... Intalade mig att jag var sinnessvag och försökte igen. Fortsatte dock träningen som vanligt. 2017 nån gång var jag som tyngst, 113 kg. Vid det här laget hade jag slutat styrketräna på grund av diverse småskador i leder och rygg. Fick även försjunket fotvalv när jag försökte springa, vilket gav en inflammation i foten. Nånstans här fick jag upp ögonen för lchf. Gick ner till 101 kg innan jag föll av tåget. Började äta skräp igen och var snart på 104-106 kg på nytt. Nu har jag spenderat många timmar på att läsa om olika sorters fasta, vattenfasta som OMAD, IF med mera. Har även snöat in på inflammationers inverkan och förekomst i kroppen och lärt mig ännu mer om immunförsvar med ketogen kost och diet. För 5 veckor sen började jag med lchf strikt igen. För 2 veckor sen började jag med fasta, OMAD och blev förvånad över hur jäkla lätt det var med fasta om man redan vad anpassad vid ketogen diet. Ibland kör jag 36-40 timmars fastor också. Det enda jag tar då är vatten med bra salt. För tillfället tränar jag inget alls, har ett aktivt arbete och ibland blir det en promenad. Positiva saker jag redan märkt av: - Enorm ökning av koncentrationsförmågan, helt annat fokus när det gäller problemlösning med mera. - Energiökning, svårt att beskriva mer exakt, men jag är inte trött efter jobbet längre. Sover dock perfekt. - Magfunktion har aldrig vart bättre. - Vikten rinner av. - Eksem som jag haft sedan 8 års ålder har puff försvunnit. - Blodtrycket var högt för 5 veckor sen, 150/90. Denna morgon låg det på 126/69. Negativa saker jag märkt av: - Möjligen upplevde jag avsaknaden av mat i början som enormt tråkig. Har gått över nu. Har stött på mängder av skeptiker hittills som fortfarande tror på kalori in/kalori ut och planerar därför göra ett dokumenterat experiment senare när jag når målvikten på 84 kg. Mer om detta senare. Morgonvikten var 100.3 kg imorse och imorgon förväntar jag mig att väga tvåsiffrigt för första gången på ca 13 år eller nåt... Ha de gott!
 29. 14 points
  Ser fram emot din bok "Biokemi för idioter" 😊 Jag uppskattar verkligen din förklaringar och att du förklarar alla begrepp du använder så att även en lekman kan få viss förståelse för vad det handlar om. Tack!
 30. 14 points
  Det blev ett mail till svt också när jag ändå var igång, med liten variation på ovan. Ungefär: Jag undrar om du som vetenskapsjournalist har funderat över den jämförelse som det finns bild på i en av artiklarna där kött får absurt dåligt miljöbetyg. Är det relevant att ställa kalorier på ena axeln? Är kalorier ett näringsämne. Är kalorier relevant för hälsan? Hur skulle det vara om man satte näringtäthet istället för kalorier på axeln. Man kan ta reda på näringstätheten på livsmedelsverket eller matkalkyl. Bäst i klassen av naturliga råvaror är lever. Man kan också titta på det som kallas essentiellt dvs sånt vi måste få i oss med kosten eftersom vi saknar egen produktion. Här finns vitaminer, mineraler, aminosyror och fetter. Sätt de på axeln istället för kalorier och räkna om, vad händer då? Vi måste börja prata näring. Världen är övergödd och undernärd.
 31. 14 points
  I augusti kommer den här boken av Martina Johansson och Ralf ER Sundberg, som jag tänker köpa eftersom jag är mycket intresserad av vad de har att säga om inflammatoriska tillstånd i kroppen och vad det gör med vår hälsa. https://www.mynewsdesk.com/se/bladhbybladh/pressreleases/ny-faktarik-bok-om-inflammation-roten-till-sjukdom-och-vad-du-sjaelv-kan-goera-foer-att-laeka-av-martina-johansson-och-ralf-sundberg-2501023
 32. 14 points
  Uppdatering och ingen rolig läsning Jag trodde det skulle räcka med operation, men det blir med all sannolikhet strålbehandling också. Till strålbehandlingens biverkningar hör att slemhinnan i munnen förstörs vilket leder till munsvamp och inflammationer och svåra smärtor under den tiden strålbehandlingen pågår + ett par veckor efteråt, vilket sammanlagt blir ca 2 månader. Huden brännskadas. Att må dåligt i två veckor kanske man kan klara, men två månader...? Jag förstår inte hur jag ska överleva det. Till det kommer behandlingsresor och väntetider på ett par timmar per dag och behandling 5 dagar per vecka. Det handlar alltså om två månader där man blir sjukare och sjukare för varje dag. När behandlingen är avslutad så är även kroppen förstörd för att all framtid. Spottkörtlarna kan komma att slås ut, vilket leder till kronisk muntorrhet som i sin tur kräver att man tillför medel med flour i princip hela tiden när man är vaken för att skydda tänderna mot karies (vet inte om det finns någon annan lösning för att skydda tänderna). Även smaklökarna kan förstöras. Kan man inte känna smaker eller har ett förändrat smaksinne som gör att all mat smakar äckligt och metalliskt försvinner i princip all livskvalitet. Man kan också få problem med att tugga och gapa då muskler och bindväv i käkarna förstörs av strålbehandlingen. Jag kan nästan inte prata efter operationen. Talet är sluddrigt och otydligt och jag dreglar och grips lätt av panik när jag försöker, samtidigt som det väldigt ansträngande. Vissa ord går inte att uttala alls. Förmodligen ska jag gå hos logoped för att träna talet, men jag vet inte. Borttagningen av lymfkörtlarna har påverkat andningen, så jag är i princip bunden till bostaden. Läkarna har aldrig hört talas om den biverkningen, så andningen ska utredas vidare. Jag vet inte om det är något fysiskt eller psykosomatiskt. Det som talar mot att det är psykosomatiskt är att jag faktiskt tycker om att promenera och skulle vilja göra det. Jag har anmält utredande klinik för brister i vård- och bemötande, utan att de brydde sig speciellt mycket. Möjligen har jag fått byta läkare, men det kan lika gärna bero på semester. I journalen har dietisten skrivet att patienten inte vill ha näringsdrycker då dessa bara innehåller "skit". Trots att de är noggrant näringsberäknade och innehåller maltodextrin eller glukossirap, solros- eller majsolja samt vassleprotein (enligt Anna Hallén är vassleprotein lika illa som kasein) och några multivitaminer. Skulle man ställa fram tre glasskålar med socker, matolja och något vitt pulver framför att dagisbarn och fråga om det är nyttigt, skulle dagisbarnet säga nej. I dagsläget finns det ytterst få livsmedel jag kan äta, håller mig nog inom liberal LCHF; men jag har lagt till baljväxter pga sug efter det och äter lite frukt. Det får bli som det blir känns det som. All mat måste dessutom vara flytande och det känns som jag har fått in en viss rutin på att mixa mat. Roligt är det inte. Jag har gjort mängder med soppor och fryst in för att förhoppningsvis klara att få i mig egen mat under strålbehandlingen. Jag brukar göra någon slags "smoothie" vill jag inte säga, för det låter för mycket som godis, så jag säger kall soppa med böngroddar och surkål som bas + övriga grönsaker efter vad jag känner för också. Fick bra tips om smoothie här i tråden. Mixar äggulor med hett vatten smör och kokosolja till frukost. Det är ingen frukost jag vill prata högt om, men jag blir mätt. Vet inte vad jag ska säga om någon frågar. Vårdens näringsdrycker ser jag som det sista och absolut sämsta alternativet. Gå ner i vikt får jag absolut inte göra heller. Jag skäms över att jag inte klarar att följa någon idealdiet. I mitt fall är det strikt ketogen kost eller autoimmun paleo som jag ser som idealdieter. Strikt ketogen kost verkar jag bli deprimerad av och det klarar jag inte just nu och AIP faller pga jag äter ägg, är sugen på baljväxter och äter mejeri i form av tibetansk kefir. Det är nattsvart just nu. Är tvungen att äta ångestdämpande + sömntabletter för att överhuvudtaget fungera. Gör allt för att hålla mig i från SSRI/SNRI, men jag är inte säker på att jag klarar det. Har tid hos någon KBT-terapeut med en tatuerad luspudel på armen, men hittills har hens förslag får mig snarare att tänka på någon artikel i tidningen Amelia (ska jobba vidare på det där med terapi och se om jag hittar något som fungerar bättre, men i dagsläget befinner jag mig i helvetets väntrum, så det finns inte så mycket jag kan göra). Jag försöker ha någon slags strategi för att klara mig så bra som möjligt, men jag har ingen speciell tilltro till att just jag skulle få lindrigare biverkningar än någon annan, men något måste jag ändå försöka göra medan jag väntar på besked. I vilket fall som helst så behöver jag ta mig igenom dagen. Om möjligt så ska jag försöka äta egen mat under behandlingstiden. Blir jag inlagd pga biverkningar så är det omöjligt. Kosttillskott vet jag inte riktigt vad jag ska ta, så om någon har några kloka tankar kring det, så tar jag gärna emot dem. Jag har gjort en Stig Bengmark-blandning med gurkmeja + en del andra kryddor som ska vara anti-inflammatorisk och ska försöka göra citron+ ingefärsdricka dagligen. Det är möjligt att jag inte kan få i mig dem, pga smärtor i munnen, men jag vill i alla fall försöka med sådant som är anti-inflammatoriskt . MSM och C-vitamin och magnesium äter jag redan, samt multivitaminer och multimineraler ( de förstnämnda för min egen skull, multitabletterna mest för att kunna argumentera med vården och påstå att jag visst får i mig tillräckligt med näringsämnen) Benbuljong i portionsförpackningar finns i frysen (om det nu är mat eller kosttillskott). Sköljer munnen regelbundet med kollodialt silver. Jag vet inte om jag tror på det eller inte, i sämsta fall är det verkningslöst, i bästa fall riktigt bra. Proteinpulver finns hemma. Inte för att jag vet om jag kommer använda det annat än som argument när jag diskuterar med dietist och envist hävdar att jag faktiskt kan ta ansvar för vad jag äter. Dietist har ingen konkret att komma med, förutom skuldbeläggning och näringsdrycker. Har något nötköttsprotein som jag köpt på nätet. Behöver jag mer så funderar jag på baljväxtprotein för att slippa mejeriprotein. Om inte annat så är de slembildande och det känns mindre lockande att äta något slembildande när man kanske har problem med halsen och att svälja. Funderat på någon havtornsolja eller havtornskapslar för slemhinnorna, men jag vet inte om de gör mer skada än nytta. Tankar kring det? Är det idé att äta probiotikakapslar förebyggande? Prebiotika i form av potatismjöl brukar jag ta redan nu. Det känns gott att ni bryr er i alla fall.
 33. 14 points
  Tack! Det var ett tungt lopp ... gick något sämre än jag räknat med ... ingen aning hur många kollisar det blev ? ...man hade ingen riktigt bra koll på hur många små glas sportdricka man fick i sig. Men man är alltid nöjd med att gå i mål.
 34. 14 points
  Jag blev intresserad av att pröva på fasta i början av detta år, dels som en psykologisk & känslomässig utmaning men också för att ge min kropp en chans att vila från matsmältning och fokusera på att reparera sig själv. Min första vattenfasta (fredag - söndag) gjorde jag i början på vintern, då jag fortfarande åt kolhydratbaserad kost. Och det var en plågsam upplevelse. Under fredagen och speciellt lördagen var jag kraftlös, hade värk i kroppen och i huvudet, kände starka cravings efter mat, mådde fysiskt och psykiskt dåligt samt frös för det mesta. På tredje dagen (söndag) framåt eftermiddagen kände jag att jag plötsligt fick energi från ingenstans och hungern dämpades. Jag antar att kroppen gick i ketos till slut när den har varit helt utan mat i över 48 timmar. I helgen gjorde jag om vattenfastan, men denna gång var jag redan i ketos, då jag har ätit LCHF de senaste 2 månaderna. Vilken skillnad! Första dagen kändes det lite jobbigt att hoppa över måltiderna men det var fullt hanterbart. Under resterande fastan så hade jag mindre fysisk energi och var slöare i huvudet, men jag var betydligt stabilare psykiskt och känslomässigt, jag hade inga starka cravings, jag kunde vara hyfsat aktiv under dagen, hade en normal sömncykel och inga problem att hålla kroppstemperaturen. Efter fastan kunde jag konstatera att jag har blivit smalare för att jag har förbränt fett, medan under förra fastan blev jag smalare för att jag hade förbränt muskler. Skillnaden kändes tydligt. Nu känns det som att jag kommer att kunna fasta med jämna mellanrum utan problem, och/eller köra IF enligt 16/8. Känns väldigt spännande att se vad detta kan ge mig för hälsoeffekter.
 35. 14 points
  Japp, sågspån innehåller energi. Du skrev ju att du trodde att människokroppen var en sluten förbränningskammare och löd under ”termodynamikens lag”. Antar att du menar första huvudsatsen (energiprincipen). Så stoppa i dig 5000 kcal sågspån på en basalmetabolism runt 2500 kcal (som enligt dig inte ändras) och se hur snabbt du går upp i vikt? (Förlåt, nu matade jag trollet igen.)
 36. 14 points
  Absolut bli man mörkrädd :-) ”Sen vet jag inte varför du pratar om enzymer hit och dit, kroppen tar av det bränslet den har, fett,protein och kolhydrat, alla makronutrienter.” kroppen kan inte använda något bränsle utan dessa enzymer. Det är 10 enzymer i glykolysen, 8 i krebs cykeln, 4 i elektrontransportkjedjan i mitokondriens innermembran (plus några för beta oxidation osv) . Om ett av dem saknas dör man av energibrist. När du ändrar kost eller börjar träna kanske du hört att kroppen anpassar sig. Denna anpassning är just att kroppen minskar/ ökar mängden av relevanta enzymer för att anpassa sig till situationen. Det är därför det tar tid att tex bilda ketoner vid LCHF. Kroppen måste uppreglera enzymerna för ketonproduktionen. Faktum är att nästan allt i kroppen regleras av enzymer. Faktum är också att den genetiska kod vi har, DNA, där kodar varje gen för ett enzym. Varken mer eller mindre. Dvs enzymerna styr allt Så därför pratar jag om enzymer hit och dit.
 37. 14 points
  Nyligen fick vi beskedet att vår 14-åriga dotter drabbats av diabetes. Några av er har läst om henne tidigare. Det handlar om familjens storasyster, som kämpat länge med sockerberoende och ADHD som påverkas mycket av hur hon äter. Våren har varit en mardröm. Dottern har fungerat allt sämre och mått allt sämre. I mars bad vi om hjälp. På fel ställe, vet vi i efterhand. Bup. Ville öka hennes medicin. Fick öka ett steg, men sen upptäckte de att hon gått ner för mycket i vikt. Ny sort. Dottern mest bara sov, var jättetrött. Somnade på lektioner, eller försov sig och missade hela skoldagen. Fritidsaktiviteter fugerade ännu sämre än skolan. Skulle alltid fara "nästa gång", men aldrig idag. Undvek kompisar, gömde sig om vi släpade med henne till träningar. Ville ingenting, gjorde ingenting. Sov på soffan när jag kom hem från jobbet. Ilskeutbrott om kvällarna, skrämde halvt slag på sin lillasyster. Högre dos av nya sorten. Kanske lite bättre. Men hög puls. 130 efter att hon cyklat till skolan och vilat en stund. Började kolla pulsen mest hela tiden. Hon fick låna en klocka som kollade automatiskt. 160 när hon cyklade. Över 80 när hon sov. Sällan under 100 när hon var vaken, ofta 130. Vid sköterskebesök även antydan till förhöjt blodtryck. En vecka utan medicin. Inte kul. Fortfarande hög puls! Täta kontroller. Kräktes i väntrummet på bup. Fick fara hem utan åtgärd och fortsatt utan medicin. For hem från skolan minst ett par gånger i veckan. Ont i huvudet, ont i magen, illamående... Eller allmän ilska och frustration, så hon bara stack. Nytt besök på bup. Fick börja om med lägre dosen av nya medicinen. Bup-sköterskan misstänkte anorexia. Vi föräldrar fick det inte att gå ihop. Hon åt jättemycket. Gick på sitt rum efteråt, inte på toaletten. Dessutom inte det minsta kroppsfixerad, mindre än genomsnittet för sin ålder. Någonstans där var det, som bup-sköterskan började fundera i rätt riktning. Pratade med läkaren, som remitterade till barnmedicin. En hel massa prover. Allt som gick att ta inom ämnesomsättning... Visade sig att hon hade 24 i blodsocker, då på morgonen. När vi blev inlagda samma kväll, låg blodsockret på 40. Blodgaser och ketoner tydligen ändå på relativt ok nivåer, lät det som. Två dygn senare kände jag igen min tjej. Ett blodsocker på åtta och hon var sig själv igen, på ett sätt hon knappt varit på åtminstone andra halvan av vårterminen. Vår chock och förtvivlan blandades upp av en högst påtaglig lättnad. Vi visste till slut vad som var fel. Det var på grund av högt blodsocker som våren varit så kaotisk för henne. Helt plötsligt fanns det hopp om att hon skulle kunna må bra. Inte minst fanns det nu någonting vi kunde göra för att hjälpa henne. På sjukhuset i en vecka. En massa samtal med sköterska, läkare och dietist. Hade förmånen att träffa en dietist som faktiskt hade öron också, inte bara rapade upp sitt mantra utantill. En läkare som jag tycker verkar riktigt bra. Och en diabetessköterska, som vi nog ska kunna komma överens med, förutsatt att vi inte börjar diskutera mat med henne... Överlag tycker experterna att dotterns kosthållning är ett bra utgångsläge, även om de alla poängterat att hon inte bör äta LCHF. Inga problem, hon äter inte LCHF. Hon äter glutenfritt, sockerfritt och begränsar mängden av framför allt snabba kolhydrater. Och så långt ser ingen något problem. Någon sköterska på avdelningen var helt oförstående över att hon inte brukade äta mackor till frukost och kvällsmat. Tyckte att hon måste äta mackor. Vi köpte dit laktosfri naturell yoghurt åt henne, hon åt det med frukt i. Sen åt hon en del mackor ändå. Glutenfria men helt stärkelsebaserade... Kompletterade med ost- och skinkrullar. Rationaliserade snabbt bort mellanmålen, som erbjöds mest hela tiden. Fick fara hem efter en vecka. Ska snart på återbesök. Tror att vi klarat det ganska bra. Får se om någon har synpunkter på maten hemma... Hon äter mer frukt än hon gjort tidigare, framför allt för att hon äter frukost, vilket hon sällan gjorde tidigare. Men hon verkar behöva frukostdosen med lite mer insulin, blodsockret går upp om hon väntar med frukosten... Hon äter också mer mackor än tidigare, men inte varje dag. Hittat en glutenfri sort som verkar rätt ok, 11-12 gram kolhydrater per skiva. Men sjukhusbrödet låg på ungefär det dubbla. Svårt att veta hur det blir bäst. Fått tips på sidor att läsa om kost vid träning. Verkar krävas ungefär en halv banan i halvtimmen... Eller då söt saft, sportdryck eller liknande. Kommer inte att ske! Hittills har det funkat bra utan extra kolhydrater, men hon har inte tränat så mycket ännu att det går att säga något säkert. Vi har utgångsläget att kikärtspasta ett par timmar innan träning förmodligen är bättre än en massa bananer. Det är 50% kolhydrater, men långsamma sådana. Många dagar äter hon totalt omkring 70 gram kolhydrater. Det tycker jag är ganska lagom. Sen förekommer ju också det tredubbla. Något vi sett hittills, är att när en måltid innehåller omkring 20 gram kolhydrater, ligger hennes blodsocker jämnt och bra efteråt. Om kolhydraterna främst är i form av kikärtspasta, har det fungerat utmärkt med 45 gram kolhydrater på en måltid också. Ris är klart sämre, föga förvånande. Potatis har gått bra, men då blir ju mängden lägre än med ris eller pasta. Rotfrukter, helt ok. Möjligen med undantag av sötpotatis, men där var det svårt att hitta hur mycket kolhydrater de egentligen innehåller, så vi kan ha räknat fel där. Mycket att ta in och lära oss. I första hand tre personer som ska komma överens, då är syskonen inte medräknade. Ingen av oss är okritisk. Vi läser på, testar, funderar vad som verkar rimligt. Men det är ändå inte helt enkelt. Kanske delvis därför. Det läkaren säger är kanske sant. Det sköterskan säger är kanske sant. Det dietisten säger är kanske sant. Ingen kan med självklarhet leverera någon kunskap som vi direkt ser som hela sanningen. Maten ska i princip inte spela så stor roll. Det tror jag inte ett ögonblick på. Men hon har ju inte sin speciella kost på grund av diabetesen, utan av helt andra orsaker. Ni som läst så här långt, kanske har eget intresse i ämnet. Om någon har tips, råd eller synpunkter, är de välkomna. Någon som varit i samma sits, som hittat vad som fungerar för er?
 38. 14 points
  För några år sedan skrev framlidne Per Wikholm en hel del om resistent stärkelse inne på LCHF.se. http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx Då tyckte jag att det lät mycket märkligt att man skulle dricka potatismjöl utrört i vatten för att tarmbakterierna skulle få mat, det räckte väl med alla grönsaker jag åt... Nu har jag sen en tid testat att få i mig resistent stärkelse via bönor, sen Lars-Erik Litsfeldt berättade om alla hälsofördelar det ger. Skeptisk var jag, men testade. Idag har jag skrivit om hur bra det varit mot mina klimakteriebesvär och även en positiv förändring märks på midjemåttet. Läs gärna mer här, där jag också delar en del böntips: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/07/09/om-boken-lat-bonor-forandra-ditt-liv-och-recept-pa-bonsallad/
 39. 14 points
  Jag unnar mej god mat hela tiden. Älskar LCHF-mat. Har inget behov av socker. Tyvärr sätts det likhetstecken mellan unna sej och socker/ skräpmat. Sen kan man fråga sej varför det verkar vara okej att ifrågasätta LCHF, men inte socker/skräpmat?
 40. 14 points
  Vilken kul ide singoalla. Jag är biokemist och fd läkemedelsforskare. Var oerhört intresserad av idrottsnutrition som liten och ville bli läkare för att förstå människokroppen och lösa gåtor med obotliga sjukdommar. Men precis när jag skulle söka till Universitetet såg jag en film, lorenzo's oil, som ändrade mitt val till biokemi. Om du inte sett filmen (från 1991 med Nick Nolte i huvudrollen) så gör det. Verklighetsbaserad historia om en far som slåss mot läkare och FDA för sin sons överlevnad. Under studietiden skrev jag även artiklar inom kost och träning för några "hälsotidningar". På den tiden var det dåligt betalt och med dyslexi väldigt mycket slit för att få ihop en artikel. Blev efter examen rekryterad till ett forskarteam hos ett privat läkemedelsföretag. Efter ett några år i läkemedelsindustrin fick jag äntligen mitt drömprojekt. Ansvarig kemist för att ta fram en ny molekyl mot en obotlig sjukdom med 100% dödlighet. Efter 5 år lyckades vi med detta men samtidigt hade jag börjat komma till insikten att fler och fler blir sjukare snabbare än vi hinner skapa nya läkemedel. Kanske vore det enklare om folk inte blev sjuka till att börja med Hoppade över till idrottsnutrition och kosttillskott. Jobbade med nya produkter samt utbildade allt från personalen på ICA till läkare på Karolinska samt landslagsatleter. Privat har jag tränat en hel del kampsport och även varit landslagscoach. Som tävlande i viktklasser har man testat alla dieter som finns. Upptäckte LCHF av misstag på 90-talet. Skulle testa egenpåhittad diet inför en tävling. Tanken var att äta mycket fett ett par veckor för att öka antalet enzymer som förbränner fett och sedan gå över till en låg kalori fettsnål diet och då skulle kroppen fortsätta bränna kroppsfett. Det fungerade men upptäckte samtidigt att det mesta av vikten hade jag tappat redan innan fasen med kalori-restriktion. Samma termin lärde vi oss om fettförbränningen och ketoner på biokemin så då kopplade jag ihop allt och fattade vad som hänt. Startade för något år sedan Black Belt Nutrition och har varit med på en del podcast och annat inom det temat (I huvudsak i Amerikanska medier). Det populäraste kapitlet i Black Belt Nutrition bland läsare har varit det om ketogen kost så under sommaren kommer en helt ny produkt med en djupdykning inom ketogen diet.
 41. 13 points
  Har funderat en längre tid över att vissa startar en tråd och sedan aldrig bemödar sig med att svara. Tycker det känns respektlöst för dem som lägger ner tid och energi för att ge respons på ämnet i fråga.
 42. 13 points
  Intressant liten svensk studie om sömn o fetma igår i Svenska Dagbladet. Sömnstörningar orsakar tillväxt av kroppsfettet och minskar muskelvävnaden i kroppen redan efter en natts dålig sömn. Studien indikerar att dålig sömn ger metabol påverkan. För den som har problem med att en strikt lågkolhydratkost inte har effekt på önskad viktnergång kan detta faktum att sömnen kan ha stor betydelse för metabolismen vara en viktig pusselbit. Man behöver kanske titta på hur man sover och för övrigt minska på stressen i sitt liv. https://www.svd.se/ny-studie-somnlos-natt-stor-amnesomsattningen Om studien i Uppsala Nya tidning: https://www.unt.se/nyheter/uppsala/somnbrist-paverkar-ditt-dna-3807855.aspx https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26168 Citat från artikeln i Svd "En anledning till att ämnesomsättningen påverkas negativt är att muskelvävnaden tycks få en reducerad kapacitet att bryta ner blodsocker. Att till exempel skiftarbetare oftare har svårt att hålla vikten kan få ytterligare en förklaring här. Sömnbrist leder också till att många väljer sämre födoämnen, ofta energität mat, och på tider då kroppen är sämre inställd på att bearbeta födan.– En förklaring till det är också att belöningssystemet i hjärnan aktiveras starkare efter sömnbrist, säger Jonathan Cedernaes."
 43. 13 points
  Man kan ju tycka att det finns betydligt vettigare saker att satsa 10 miljoner på i denna värld, men jag är optimist och tror att SNF är för sent ute. Jag tror nämligen att den tid är förbi när allting kan köpas för pengar. Den senaste tiden har jag fått en känsla av att "vanliga människor" har tappat tron på auktoriteter och inte sväljer vilka budskap som helst. Man rättar sig mer efter vad som är inne i de egna kretsarna- det behövdes ju ingen miljonsatsning för att ge veganismen den spridning den har fått i storstäderna, till exempel. Och när man är ute och surfar på nätet hittar man ju oräkneliga populära bloggar och Youtube-videos som förespråkar lågkolhydrat/högfettkost. Det finns bland annat en amerikansk mor&dotter-Youtubeserie i en lyxig miljö, där de två slanka, vackra och välvårdade kvinnorna ber tittarna skicka in favoritrecept, så ska de två ska göra om dem till "LCHF", provlaga och lägga ut det nya receptet. Den fashionabla miljön, och den amerikanska "lyxhustru"-framtoningen gör att de får LCHF som livsstil att verka tilltalande. Perfekt PR för oss, som annars gärna uppfattas som groteska köttätare eller flottiga fettfrossare 😃 LCHF, vare sig det kallas så eller ej, sprider sig tydligen under radarn, på "vanliga människors" sociala media. Det börjar bli populärt i USA- och då vet vi ju vad som händer i resten av världen om ett par år. I stället för att känna ett akut hot om hjärnblödning i sådana här fall, som jag tidigare gjorde, så har jag blivit mer tillbakalutad och avvaktar resultatet av den berömda fjärilseffekten . Livsmedelsmaffian kan stå där och vifta med sina miljoner och hytta med ett myndigt pekfingret åt alla som stör deras lukrativa affärer. De blir mer och mer avsnörda från "vanliga människors" tankevärld. Som jag ser det är den här 10-miljonerssatsningen en riktigt desperat åtgärd från ett gäng som ser att de håller på att förlora kampen. Lite tålamod bara, och därtill en rejäl bit kött eller fisk med kryddsmör, så ordnar det sig.
 44. 13 points
  Så gör jag ett försök o ser om jag fattat detta med en egen tråd. Det går framåt vi har haft besök i helgen och det har gått bra något glas rött men det ska ju var ok så jag kör vidare så får vi se . 3 kg ned och 7 cm mindre så något rätt gör man .
 45. 13 points
  Det gjordes nyligen en studie på området som visade att personer i ketos ökade lika mycket i massa och styrka som de som inte var i ketos (båda grupperna styrketränade enligt samma program). En bieffekt för ketosgruppen var att de samtidigt tappade lite fettmassa. Studien stämmer väl överens med litteratur inom kroppsutvecklinf från både 1800 talet och 60-70 talet då de flesta body builders åt vad som idag kallas för ketogen diet. På 80 taket kom dock anabola sterioder på stark frammarsch och så öven kosttillskotten. En ny rea uppstod och man pratade om ”bulk” perioder då man skulle öka i massa och sedan deff period för att ta bort oönskat fett. Orsaken till att detta fick fäste och atleter övergav de gamla råden var helt enkelt att kosttillskott för bulk (fulla med kolhydrater) var designade för att användas tillsammans med diverse anabola. Sprutor och kolhydrater passar nämligen bra ihop. Ofta är det så att om någon säger att de testat ketogen diet och inte får samma resultat beror det på att de är dopade. Om någon försöker förklara med hjälp av fysiologi varför det inte går att öka i muskelmassa vid ketogen diet har personen förmodligen en läkarbakgrund där man tror allt styrs av hormoner. Kroppen styr vissa saker med hormoner men den styrs inte av hormoner, det är en betydande skillnad. Hormoner är budbärare, precis som posten levererar brev, men det finns nån som skriver meddelande på ena sidan och nån som läser på andra. Har man inte med alla tre parter utan bara tittar på budbäraren kan man helt enkelt inte korrekt beskriva hur kroppen fungerar.
 46. 13 points
  Det är lite intressant att iaktaga sina egna reaktioner... Jag påbörjade denna tråd från ett hotellrum i Tyskland på söndagsmorgonen. Bara av att posta det märkte jag att jag kunde avhålla mig från att ta lite choklad under dagen. Som om ni alla som hänger i detta forum skulle kunna se mig... Det kändes som en pinsamhetskänsla i botten, alltså. På båten mot Göteborg under söndagskvällen kom den lilla rösten som sa "bara lite godis till, på tisdag blir det vardag och då får du inget". Den är ruskigt enveten, fast hela jag vet att jag bara har fördelar av att avstå och att det inte ens är speciellt gott. Jag har inte ätit jättemycket "skräp" under denna veckolånga resa, ändå slår Sockertrollet till hårt när hon får chansen (ja, mitt sockertroll är faktiskt en hon... lite kul att iaktaga det också). Nu när jag läste din kommentar PiaB, så kände jag sorg... Sorg över att bara få äta tre gånger om dagen. Det påminde mig om en gång för länge sen, jag har berättat det förut i nån tråd, det är nog 20år sen, då jag försökte bryta mitt ätande med hjälp av affirmationer. (Det var modernt för att reda ut det mesta just då.) Hur som helst, jag stod där framför spegeln, stirrade mig själv i ögonen och upprepade min affirmation. Då, från ingenstans, dök det upp en känsla av "Jag kommer aldrig mer få nåt gott i hela mitt liv!" och jag bröt ihop där på hallgolvet och grät floder. Ätande är verkligen väldigt mycket mer än näring åt en fysisk kropp... Ibland funderar jag över hur mycket av sina knasiga historier man ska dela med sig av i ett forum men jag hoppas att framför allt alla ni som inte vågar/vill skriva här kan hitta stöd i våra berättelser. För jag vet att ni är många som liksom jag kämpar med känsloätandet! ?
 47. 13 points
  (Från en lillasyster till en sjuk storebror) Hej på er! Tänkte att jag skulle berätta lite om den ”resa” jag har gjort det sista året. Lite känner ni till men långt ifrån allt. Förhoppningsvis kan jag vara en inspirationskälla! Skickar även med en fantastisk bok (slutsåld överallt på marknaden men jag lyckades köpa den secondhand). Den är otroligt bra, lättbegriplig, lättläst och rolig... det tar bara ett par timmar att läsa den. Hoppas den faller er i smaken! År 2017 har varit ett så otroligt positivt år för mej... jag har lärt mej så mycket och upplevt helt fantastiska saker... vill så gärna dela med mej av min upplevelse. Jag är verkligen ett levande bevis på att mirakel kan ske!!! Men för att ta det från början: Som ni vet, så för drygt 3 år sen insjuknade jag i en besynnerlig autoimmun sjukdom (utslag o klåda), som sakta men säkert, blev värre och värre, för att till slut, bli totalt outhärdlig. När den var som värst funderade jag allvarligt på att begå självmord. Läkare, specialister, professorer, patologer m.fl. stod handfallna och visste inte vad de hade att göra med. Diverse mediciner och krämer skrevs ut men absolut ingenting hjälpte. Diverse prover och biopsier togs och diverse behandlingar gjordes men läkarna kunde inte hitta någon förklaring. Det var som att leva i en mardröm dygnet runt, men värst var ovissheten... skulle jag nånsin vakna upp ur denna hemska dröm? Efter 9 månaders lidande, hittade min läkare, till slut, en antibiotika som, efter ett antal veckors användning började verka på mina utslag o på min klåda. Äntligen kunde jag pusta ut lite grann. I ett halvår fick jag, sen, äta denna antibiotika i kombination med höga doser av kortison. Därefter blev jag friskförklarad och kunde börja jobba igen. Jag trodde ju, självklart, att allting var frid och fröjd, och jag såg ljust på tillvaron. Men ack så fel jag hade. Efter endast 3-4 veckor började jag få små små ”känningar” men trodde först att det bara var ”efterdyningar”.. att kroppen inte riktigt fattat att den var frisk. Så jag tog det med ro och var, till en början, inte alls orolig. Men allt eftersom månaderna gick dök det upp fler och fler kliande utslag, och när det hade gått ca 7-8 månader eskalerade det totalt och jag blev, dessvärre, tvungen att uppsöka läkare igen. Nu, så här i efterhand, inser jag att jag aldrig blev frisk!!! Endast mina symtom hade blivit behandlade men den underliggande orsaken till mina utslag fanns kvar.... min autoimmuna sjukdom fanns kvar... frågan var bara vad mitt immunförsvar inte gillade??? Så, för drygt 1 år sen (en månad innan Jul) började jag äta antibiotika igen. Mindre kul att börja knapra piller igen när man inte ens visste mot vad??? Dessutom, vetskapen om att antibiotikan bara botade mina symtom men inte min sjukdom vara oxå väldigt deprimerande. I denna stund mådde jag inte bra... tanken på att behöva äta medicin resten av livet kändes inte kul... Dessutom mådde jag inte bra helt generellt... jag vägde mer än nånsin, hade bullrig mage, dålig sömn, ständig nästäppa, ständig halsbränna, ständig huvudvärk, kände mej alltid trött och sliten och utan energi... listan kan göras lång... Det var då jag bestämde mej... som nyårslöfte lovade jag mej själv att jag skulle ta tag i mitt liv.. börja träna, leva mer hälsosamt och gå ner i vikt (så som jag gjort så många ggr tidigare med s.k. jojobantning då man ”svälter sej”). Det faktum att jag skulle äta medicin livet ut kunde jag inte göra nånting åt, men jag skulle, minsann, göra mitt absolut bästa för att kroppen, trots det, skulle bli så frisk och hälsosam som möjligt. Där börjar min resa och då visste jag inte vad det skulle innebära för mitt framtida liv och vad denna resa skulle bära med sej... Ett par månader in i mitt ”nya liv” (som jag, såklart, trodde var väldigt hälsosamt), började jag, av en slump, lyssna på Jonas Colting (mångfaldig världsmästare i Thriathlon o Ironman och flitig föreläsare om hälsa o kost). Han inspirerade mej väldigt mycket och inspirerade mej även till att börja läsa diverse böcker som handlade om vad våra kroppar är designade för att äta. Successivt, ju mer jag förkovrade mej i ämnet och ju fler böcker jag läste av olika forskare, läkare och professorer, insåg jag ett och annat... och det var ett uppvaknande utan dess like!!! Vi människor har blivit ”indoktrinerade”, sen 80-talet, till att vara rädda för fet mat, och framförallt då mättat fett (hänvisar till ”Ett sötare blod” och ”Matrevolutionen”) och därmed har vår konsumtion av vår alternativa energikälla, kolhydrater, ökat dramatiskt!!! Hand i hand har de ”metabola sjukdomarna” ökat dramatiskt i hela världen och de innefattar inte bara fetma, diabetes2, hjärt-kärlsjukdomar, demens, högt blodtryck, reumatisk värk, Adhd, epilepsi, canser m.fl. m.fl. utan även AUTOIMMUNA SJUKDOMAR!!! Efter detta uppvaknande, la jag om min kost omedelbart och började äta en mer naturlig och sund mat och undvek processade och raffinerade produkter... dessutom drog jag ner på kolhydrats-intaget och ersatte det istället med mycket mättat fett. Istället för juice började jag dricka vatten, och istället för öl och likör (vid festtillfällen) började jag dricka rött vin, snaps o whisky. Bäst av allt var att jag kunde äta mej vrålmätt varje dag och ändå rasa i vikt. Långt senare blev jag varse att denna kost som jag hade anammat var, motsvarande, en Lchf-kost. Efter ännu ett par månader, då jag förkovrat mej ännu mer och läst, ytterligare, ett antal böcker, insåg jag att medicin livet ut kanske inte, trots allt, skulle vara nödvändigt. Det var som en ”skänk från ovan” för plötsligt insåg jag hur det hela hängde ihop och varför jag hade utvecklat denna autoimmuna sjukdom... fel kost i många många år!!! Och det som, till slut, fick bägaren att rinna över var när jag gick genom en väldigt stressig period på jobb. Jag hade, successivt, skapat ett totalt kaos i kroppen med inflammation som följd... en störd tarmflora med läckande tarm som resultat. (läs mer ”jonasbergqvist.se”) Så, efter den insikten och med 3 månaders ”lchf-ätande” i bagaget, tog jag ett djärvt beslut... jag slutade med alla mina mediciner!!! Insåg ju att detta var världens tillfälle för att se om man verkligen kan bota en sjukdom ”bara” genom att ändra på sin kost!!! Nu nästan ett år senare, mår jag bättre än nånsin. Sjukdomen kom aldrig tillbaka och jag har gått ner 16kg i vikt. Dessutom är alla problem med mage, huvudvärk, sömn och nästäppa ett minne blott! Jag mår så oerhört bra och har så mycket energi varje dag! Mina blodfetter är perfekta (högt HDL o ett bra LDL (inga farliga små LDL)) och mitt blodsocker är stabilt. Dessutom har jag fått bättre blodcirkulation, bättre tandkött, bättre fokus, mjukare o finare hy, mina regelbundna herpesutslag har uteblivit.... jag har t.o.m. fått en bättre sångröst.. ha ha... listan kan göras lång. Och varför skriver jag nu detta brev till er, kan man undra? Jag vill ju såklart, att du oxå Ulf, ska få möjlighet att göra denna resa! Även om diabetes2 och autoimmun sjukdom är två skilda ting så bottnar båda dessa sjukdomar i samma sak... fel leverne och, framförallt, fel kost under en längre tid som bl.a lett till en störd tarmflora. Din varningsklocka var att du utvecklade diabetes2 medans min varningsklocka blev att jag utvecklade en autoimmun sjukdom!!! (Martins o Hans-Peters varningsklockor är, än så länge, att de har högt blodtryck) Det här är ingen ”hokus pokus-lära” och absolut inget ”trams”.... utan det handlar, rätt och slätt, om att man ska äta den mat som ens kropp är designad för, en ren och naturlig mat som frigör RÄTT HORMONER i kroppen... sådan mat som vi människor har ätit i över 100.000 år!!! Om du fortsätter att lyssna på dietisterna så kommer du bara att bli successivt sämre! De flesta dietisterna är utbildade i den gamla läran och tror fortfarande att mättat fett leder till hjärt-o kärlsjukdomar (pga högt kolesterol). Enkelt förklarat: det finns två energikällor för våra kroppar... kolhydrater och fett! Men eftersom dietisterna tror att fett är farligt så förespråkar de en hel del kolhydrater (för att du måste ju äta nånting!!!!!). Kolhydrater (druvsocker), oavsett om de är snabba eller långsamma, är rena rama giftet för en person som har diabetes2!!! Och öl (flytande bröd) är absolut katastrof! Om ni förkovrar er i ämnet och läser ”Matrevolutionen” och ”Ett sötare blod” (som ni fick i julas) så kommer ni att inse ett och annat... ni kommer att häpna!!! LÄS DEM!!! Den enda vägen att gå, för att kunna bli medicinfri och frisk är att ändra på kosten!!! Att äta mediciner som bara behandlar dina symtom (sänker blodsockret tillfälligt) men som inte botar din sjukdom (insulinresistens) leder bara, på sikt, till mer mediciner och fler komplikationer!!! Det viktigaste måste väl ändå vara att försöka reversera din insulinresistens!!!... och det gör man genom att äta rätt mat!!! Det finns massvis av fantastiska historier att läsa på nätet (bl.a ”kostdoktorn.se”) då folk blivit friska från sin diabetes2 genom att ändra på sin kost. Nu är det, helt och hållet, ditt beslut.... vill du prova? Du har ju, faktiskt, ingenting att förlora på det.... däremot har du otroligt mycket att vinna på det!!!!... kanske blir du frisk!!! Om du tar steget eller åtminstone ger det 2 veckor, kan jag tipsa om massvis av mat o dryck... Föreställ dej en varm sommarkväll: du slår dej ner på altanen... på tallriken framför dej ligger en stor härlig nygrillad köttbit och en härlig salladmix dränkt i olivolja (virgin). Bredvid står en rykande, underbart doftande, gratäng bestående av broccoli, blomkål, vispgrädde (40%) o smält riven ost. En underbar bea-sås till det och njutningen är total!!! Såklart blir det rödvin till maten! En stund senare kommer Marie ut med desserten... färska hallon, nyvispad grädde och riven choklad (70% el. högre).. mmm! Lite senare: ett glas whisky med lite ost och ölkorv... kan det bli bättre? På kvällen går du och lägger dej, mätt och belåten och somnar in behagligt med ett stabilt blodsocker…  Tänkvärt: 1): Kolhydrater är en stärkelse som omvandlas till druvsocker i kroppen!!! När man har diabetes2 så är man sockersjuk!!!!.... m.a.o. tåler man inte socker! Verkar det inte då, rent ut sagt, idiotiskt att ordinera kolhydrater (oavsett om de är snabba eller långsamma) när det är just det som höjer blodsockret och gör en sjuk???? Det är ungefär som att uppmuntra en nötallergiker att äta nötter och sen ta medicin efteråt!!!! 2): Många tror/påstår att människans hjärna behöver kolhydrater som bränsle, vilket inte är sant. För det första behöver inte hjärnan kolhydrater utan glukos. För det andra: om vi äter fett och proteiner men inga kolhydrater, kan levern lätt omvandla den födan till glukos, dessutom kan levern använda kroppens fettceller till att frigöra energi s.k. ketoner... som är det absolut bästa bränsle din hjärna kan få!!!! Lek med tanken: om våra förfäder, skulle behöva kolhydrater varje dag, för att deras hjärna skulle fungera... ja, då borde ju hela människosläktet ha dött ut för länge sen... det blir ju svårt att jaga föda och skaffa bo när man är hjärndöd! Om allt detta och mycket till finns att läsa på ”jonasbergqvist.se” 3): Om man, titt som tätt, har för hög insulinproduktion kan det bli väldigt svårt att gå ner i vikt (även om man tränar flitigt 3-4ggr i veckan). Anledningen till det är att högt insulin blockerar fettförbränning. Insulin-hormonet gör att musklerna och dess depåer börjar använda socker som energikälla. När dina muskler och depåer sen är fulla kommer kroppen att omvandla överskottet av socker till fett. Dessutom gör insulin att din kropp ställer in sej på att lagra fett. Om man, trots för högt insulin, lyckas gå ner i vikt, så gör man det pga en ”svältkost”. Denna metod, är långsiktigt, dömd till att misslyckas!!! Dels går din kropp ner på ”sparlåga” så att det blir ännu svårare att ”förbränna” Och dels förbränner du mer muskelmassa än fett… detta p.g.a. att fel hormoner är igång. Dessutom kommer dina ”hunger-hormoner” att bli ännu mer kraftfulla så till slut orkar man inte mer, man kapitulerar... och så går man upp i vikt igen (s.k. jojobantning). För att kunna gå ner i vikt måste man äta sej mätt varje dag i kombination med att rätt hormoner frigörs i kroppen! Detta är en anledning till att ”lågfettdieter” fungerar sämre som bantningsmetod. Kram Mia ❤️ Min kostresa.pdf
 48. 13 points
  Är man LCHF-are och fiskeintresserad är ju fiske efter makrill och sill helt perfekt. Kan man ta sig till västkusten från Öresund till Bohuslän kan man verkligen förena nytta med nöje. Tidvis går makrill och sill till i stora mängder. Fisk som lever större delen av året ute i atlanten. Här får man bra näringssammansättning med nyttiga fetter inkl Omega3. Fisken går fint att frysa in några månader eller varför inte salta in den som man gjorde förr. Då kan man njuta av fisken ca ett halvår. Varför ska man mata laxen med dessa fina fiskar i laxodlingarna? Bättre verkningsgrad att äta sill och makrill själv.
 49. 13 points
  Jag har blivit antagen. Ska bli ytterst intressant. Har ätit LCHF sedan 2012. Gick ner i vikt från 97 till 81 kg på 6 mån och har hållit vikten +- 3 kg. Åt en strikt LCHF under viktnedgången och därefter en mer liberal LCHF. Nolltolerans av raffinerat socker och gluten. Förmodligen tillhör jag som 70 åring bland de äldsta deltagarna.
 50. 13 points
  Mats Lindgren har skrivit på sin blogg Fet hälsa om en studie som BMJ har publicerat: Omfattande utvärdering av LCHF i British Medical Journal! Det riktigt spännande är meningen: ”This particular combination of favourable modifications to all these risk factors is a benefit unique to LCHF diets. ”Denna speciella kombination av gynnsamma förändringar på alla dessa riskfaktorer är en fördel är unik för LCHF kost.” BMJ: Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review