Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 12/23/2012 in Posts

 1. Igår var jag på årskontroll, läkaren var förbluffad -18kg på 6 månader mha LCHF, promenader och from 27 november pulsträning 3ggr/vecka. Resultat jag får sluta äta Metformin för typ-II diabetesen. Ett av mina delmål är nått. Heja Mig! ?
  31 points
 2. Inne på femte året som redaktör och ansvarig för svenska Diet Doctor är det dags att tacka för mig. Allt har sin tid och nu är det läge för mig att gå vidare mot nya äventyr. Min kontakt med "Kostdoktorn" började här på forumet och det ligger mig därför mycket varmt om hjärtat. Jag var en av de första som blev medlem i december 2012, när forumet lanserades. Namnet var då Lilla Anna. Sommaren 2014 utbildade jag mig till kostrådgivare, hösten 2014 blev jag moderator här på forumet och kort därefter började jag översätta framgångshistorier till Kostdoktorns blogg, på frilansbasis. Sommaren 2016 fick jag erbjudande om att börja jobba heltid och släppte utan tvekan mitt ”tidigare liv”, som lärare och förskolechef, för att börja arbeta med detta spännande företag. Mycket har hänt under dessa 4,5 år. Från under tio anställda på ett kontorshotell i Stockholm, till närmare 60 medarbetare från över 20 länder, i egna lokaler i två plan. Vi har bytt namn från Kostdoktorn till Diet Doctor och vi har byggt upp en spansk sajt. Vi har genomfört vår egen konferens, LCHF2019. De då knappt 10 000 medlemmarna närmar sig nu 85 000, totalt. På den svenska sajten har vi precis passerat milstolpen 10 000 DD+-medlemmar. Företaget växer och frodas, med recept, veckomenyer, appar och planeringsverktyg, vid sidan om kärnan av evidensbaserade guider och inspirerande videomaterial. Bloggen är sajtens puls, med nyheter och gästskribenter. Jag är oerhört tacksam över att ha varit med på denna spännande resa. Efter 30 mars kommer jag att finnas kvar på forumet som vanlig medlem, men avslutar mitt uppdrag som moderator och administratör i och med att min anställning upphör. Mitt intresse för kost och hälsa är fortfarande minst lika stort, jag kommer definitivt att titta in här ibland. Stort TACK, stammisar, moderatorer och alla forumbesökare, för de här fina åren!
  28 points
 3. Vill bara tacka för ett helt fantastiskt forum! Ni har hjälp mig att komma igång med LCHF. Började min resa på 160kg helt sjukt att man har gått så långt.... Gick ner till 140kg bara på att börja röra på mig, på ungefär 10 månader tror jag. Sen började det att stå helt stilla, så hittade jag det här forumet, och började läsa på om LCHF. Och nu 3månader senare på LCHF står vågen på 116kg, hela 24kg bara på att skippa kolhydrater/socker etcetc helt jäkla fantastiskt! Mår så jäkla mycket bättre! Konditionen är på topp, går minst 1mil varje dag utan problem. Allt är så jäkla mycket lättare nu Och lättare kommer det att bli!
  26 points
 4. Inspirerad av Effies erfarenheter och Zpiders vardagsliv m fl samlade trådar tänkte jag göra en egen nystartstråd. Nystart i bemärkelsen ’strikta till’, jag har ju aldrig slutat. Bakgrund: Våren har varit in i h-vete jobbig med klimakteriebesvär (framför allt känslomässiga) och sedan omständigheter runt ett av barnen med en enorm känslomässig bergochdalbana från djup ilska över att ingen stöttat i våra tidigare funderingar till stor tacksamhet över att ha något att gå på och förhålla sig till. I perioder som denna slår Suget med det gigantiska S:et till..! Vilket för mig innebär en önskan att småäta konstant. Inte några 3-5ggr per dag alltså utan konstant. Som en kedjerökare fast med mat. Och jao jag tror mig veta det mesta som finns om olika substanser som dopamin, serotonin osv. Hälsomarkörer: Jag gjorde en Werlabskoll under våren där alla värden var inom referensvärdena, dock på gränsen till hög apo-kvot (0,6). Jag hade, för mig, högt blodtryck vid nåt tillfälle också vilket jag tror var relaterat till stress. Undertrycket har legat något högre än vanligt sen dess och privata mätaren pratar nästan varje gång om 'möjlig hjärtrytmstörning har detekterats', vad den nu menar med det? Efter 7år på LCHF har jag strategier som funkar ganska bra framför allt vad gäller att konsekvenserna begränsas. Jag har visserligen ätit en del 85%:ig choklad men mest ost, skinka, fett-te (mååånga liter!), gurka med örtsalt och liknande. Det är säkert inte ultimat ur hälsosynpunkt att äta konstant men jag har inte orkat ta tag i det, jag har känt mig fullkomligt urlakad. Riktigt illa blev det dock i mars för det var då jag (sannolikt) drog sönder ett muskelfäste när jag sprang intervaller. Träning funkar annars ganska bra som självmedicinering. Skillnaden denna gång jämfört med tidigare down-perioder är nog längden på perioden, det är ganska många månader snarare än några veckor. Nu har jag varit iväg på en liten semesterresa och det har varit lite svårt att hålla sig till LCHF. Eller nej förresten, jag har nog helt enkelt valt att äta bröd, glass, nötter och choklad av och till ändå. Jag känner ändå nu att det finns en liten önskan att strikta till tillvaron igen och den ska jag försöka haka tag i. Jag är väldigt medveten att det kommer bli ett par jobbiga veckor framåt där kroppen kommer skrika efter stresslösande tuggande och socker. Jag sprang som jag skrivit på andra ställen ingen halvmara under resan men jag är fast besluten att återuppta träningen så fort jag kan. Det känns som att jag tappat allt men jag ska köra promenader nån vecka eller två till och därefter provspringa på min nya MAF-puls, 220-maxpuls=33, 180-33=147 (se MAF-tråden sid 32). Det kommer att bli tufft att sluta småäta, dricka massor av te med grädde och bygga kondis igen och jag hoppas att jag kan få lite glada hejarop på vägen!
  20 points
 5. I går var jag på en föreläsning med Mats Humble. Åmnet var kost och psykisk hälsa. Eftersom jag lyssnat till honom tidigare så visste jag redan att han skulle komma att förespråka lågkolhydratskost. Då några av mina arbetskollegor och min förra chef var med och lyssnade så fick jag finfin draghjälp i mina försök att få andra att lyssna.. ja ni vet hur det är. Jag jobbar med funktionshindrade på en daglig verksamhet. Vi har flera hundra deltagare med olika funktionsnedsättningar och diagnoser. Många har övervikt, psykisk ohälsa osv. precis som i övriga samhället men med dessa människor är det ännu mer vanligt med extra känslighet. T.ex de inom autismspektrum har större benägenhet för glutenintolerans, laktosintolerans osv. Många av dem kan inte ens tala om hur de mår. Majoriteten av dem äter lunch varje dag beställd från en restaurang där kommunen gjort en bra prisdeal. Ni kanske kan föreställa er vart jag vill komma... Jag äter den naturligtvis inte själv men jag ser ju maten och hjälper till att servera. Ser tämligen näringsfattigt ut och finns mycket övrigt att önska. I går efter föreläsningen fick jag hugg på fd chefen(han har stort inflytande bland alla cheferna) som blev jättepeppad på att försöka styra om kosten inom den dagliga verksamheten och om möjligt anställa en egen riktigt bra kock som skulle servera hälsosam mat. Nu ska jag försöka att inte jubla allt för högt men..........JAAAAAA!!!!!
  20 points
 6. Inte varje dag det händer men helt plötsligt får något som vet nåt om ett ämne uttala sig i media http://www.gp.se/nyheter/debatt/kossan-är-ingen-klimatbov-ät-kött-med-gott-samvete-1.5221049
  19 points
 7. Jag började jobba vid rikets stora livsmedelsmyndighet för 3,5 år sedan. I min presentation på intranätet som alla nyanställda brukar skriva, uppgav jag att jag var hängiven LCHF:are sedan fyra år tillbaka och mådde bättre än någonsin. Vissa nära kolleger tyckte att jag var modig, andra som jag inte hade att göra med så mycket blev väldigt provocerade. Emellanåt ble jag som nyanställd ifrågasatt men med tiden har jag blivit en respekterad och omtyckt kollega och får ibland uppriktigt nyfikna frågor från våra dietister och andra. Vissa påpekar att jag borde gå och ta prover(vilket jag aldrig gjort) men konstaterar samtidigt att jag ser ut att må väldigt bra. Jag håller inte tyst om mina kostvanor men väljer mina strider.
  19 points
 8. Studie: Två enkla råd hjälper mot tarmsjukdom | TTELA "Två enkla kostråd tycks kunna hjälpa en stor del av dem som lider av mag- och tarmsjukdomen IBS: Ta bort allt onödigt socker och minska på stärkelsen." IBS: Undvik socker och stärkelse visar ny studie | Allas "Det finns en direkt korrelation mellan att ju mindre socker och stärkelse patienterna åt, desto mindre symtom hade de. Vi tolkar det som att sättet vi i västvärlden äter i dag överbelastar systemet, våra tarmar är helt enkelt inte gjorda för den mängden socker och stärkelse. Det verkar som om det är sockret i sig som utlöser problemen., säger professor Bodil Ohlsson, som har lett studien." Oj, vad förvånad jag blir... (*ironi*) Enkla råd som kunde hjälpa många fler än bara dem med magproblem.
  18 points
 9. Hej Eftersom en stor peppning för mig har varit att läsa om andras erfarenheter tänkte jag berätta lite om min. Jag har hela mitt liv haft problem med vikten och pendlat upp och ner men vägde som mest i Juni i sommar där jag nådde 96! Då bestämde jag mig för att ge viktväktarna en chans och höll på med det över sommaren. resultaten var inte stora och att kunna äta allt var en nackdel för ofta unnade jag mig något sött som enbart triggade sötsuget. Sen att inte äta ost som jag egentligen inte kan leva utan haha det var inte lätt. I slutet av september låg jag runt 92,5 och då hade 4 månader gått jag var inte alls nöjd plus att vara medlem hos WW kostar en del. Jag har en kollega som berättade om hennes lyckade resultat med LCHF och hon skulle börja skärpa sig lite igen från oktober då tänkte ja men det är ju allt jag tycker om! och skrev mig upp på matdagbokens 4v planering. Sagt och gjort dom två första veckorna gick galant och jag vägde mig en gång i veckan och efter 2veckor hade jag kommit ner till 88,8 så ner ca 3-4kg helt ok för jag mådde sjukt bra och det jag fasade över mest var sockersuget som var totalt borta! omställningsbesvären var knappt märkbara. Men sen så hade jag två veckors semester och reste... två resterande veckorna av matplaneringen försvann helt och även om jag i början försökte hålla koll på vad jag åt så försvann det efter några dagar och jag släppte taget helt och åt precis allt. När jag kom hem efter resan fasade jag inför att väga mig men till min förvåning visade vågen 89,7! jag hade bara gått upp ett kilo!! och då tecknade jag mig på DietDoctor och har kört strikt LCHF varenda dag sen dess. På helgerna har jag unnat mig lite vin men toleransen är katastrofalt låg varit ute med vänner en del och det har inte varit svårt att välja något som föll inom ramen av LCHF. En dag på grund av lite problem och att tröstätning alltid varit min trygghet så åt jag pizza, ungefär en halv... men! konsekvenserna av det har gjort att jag kommer tänka igenom det flera gånger innan jag faller i kolhydratkoma igen magknipen och magsmärtorna var fruktansvärda. Aldrig igen och när det ska ske igen ska det vara en inkörningsperiod på det också. Så idag 8veckor efter start visade vågen 85,5! jag är så lycklig att jag inte vet vad jag ska säga. Jag har tyvärr inte alls haft motivation för att träna och det kanbske hade gett mer resultat. Sen är i jag inte en frukost människa så har jag även parallellt kört 18:6 och den sista veckan kört två dagar på 24h fasta. Vet inte om jag kommer fortsätta med det, det var svårt för jag tänkte på mat hela tiden men dagarna gick snabbt och jag mår faktiskt bra Ser inga problem med att fortsätta med detta och är oerhört stolt över mig själv att kläder jag inte fått på mig passar är såååå skönt men det finns en del kvar... har som mål 70 så sakta men säkert kommer man dit snart hoppas jag. Ser inte detta som en diet utan en livsstil en mättande livsstil Lycka till allihopa :)
  18 points
 10. Jag har tvekat fram och tillbaks om jag ska skriva det här inlägget eller inte. Igår fick jag en cancerdiagnos. De första proverna togs för ca 1 vecka sedan och det ska göras ytterligare undersökningar. I bästa fall får jag någon slags besked i slutet av nästa vecka. Cancern sitter i munnen och jag är livrädd för att jag kommer att förlora möjligheten att själv bestämma vad jag vill äta. Näringslösningar baserade på glykossirap eller maltodextrin, solrosolja och mjölkprotein känns inte som något jag frivillig skulle stoppa i mig. Det är möjligt att jag inte bara målar fan på väggen, utan också på väggar, golv och grannens ytterdörr, men skräckscenariot finns i mina tankar. Ett stort problem just nu är att jag inte kan sova. Trots sömntabletter sover jag 4-5 timmar per natt och jag mår väldigt dåligt över sömnbristen. Är det någon här som har någon idé om hur jag ska kunna sova och åtminstone slippa de panikkänslor sömnlösheten ger upphov till? Det finns lite kosttillskott och melatonin. Jag har även fått ångestdämpande, men jag känner mig förvandlad till en vetedeg av dem, så jag kommer sannolikt inte att ta fler, eftersom jag inte får några positiva effekter. Vidare är jag livrädd för att hamna i någon form av psykofarmakakarusell där jag får starkare och starkare grejer som egentligen bara får mig att må sämre. Den sista veckan har jag inte heller kunnat äta ordentligt pga smärtor. Fett och protein har gått sådär, jag har ätit, men för lite och inte haft någon aptit på grönsaker och det har blivit för mycket mejeriprodukter, eftersom det är lätt att äta. I vilket fall som helst så har jag hållit mig till LCHF, även om kosten inte har varit perfekt. Adm får ta bort inlägget, om det inte passar in på forumet. Jag frågar här först, eftersom de personer som är aktiva här brukar vara både kunniga och vettiga. Vidare är jag medveten om att cancer är ett känsligt ämne och något för skolmedicinen, för att hålla charlataner och handelsresande i människors olycka borta, men om vi håller oss till mat, sömn och stress...
  18 points
 11. Med tack för trevlig gemenskap under året och för det ni betytt under min anonyma period på forumet dessförinnan. Den som i många avseenden gav mig anledning till min entusiasm inför begreppet LCHF och till studier via Kostdoktorns suveräna forskarbegåvningar m. fl. - allt som gjorde det omöjligt att undvika påföljande kostomläggning. En livsstilsförändring med fantastiska effekter, som i högsta grad bekräftar vad ni på forumet förespråkat. Flertalet av er har för mig, som för så många andra forumbesökare, bidragit med viktiga pusselbitar som inte bara bygger på entusiasm och förhoppning utan vittnar om gedigen kunskap och bekräftande egna erfarenheter. /Nils
  18 points
 12. IGÅR UPPLEVDE JAG NÅGOT SÅ MOTSÄGELSEFULLT SOM EN TRÅKIG NYHET SOM GJORDE MIG GLAD... Jag talade med en granne, vars 28-åriga dotter drabbats av cancer. Hon hade fått strålbehandling och opererades sedan. Som avslutning får hon nu cellgiftsbehandling. Stackars människa. Jag sa lite försiktigt att vissa koständringar kan vara gynnsamma mot cancer, och nämnde att det är bra att sluta äta socker, spannmål och stärkelserik mat (eftersom jag misstänkte att grannen inte kände till begreppet LCHF). Nu kommer den glada sidan av saken. Grannen sa: "Jo- precis så sa dom på sjukhuset också. Hon får inte äta socker och mjölmat." Då tipsade jag om Dietdoctor.se... Är det inte fantastiskt?
  17 points
 13. Tänkte uppdatera om hur det gått med kostomläggningen för de eventuella fåtal här som är intresserade Jag har experimenterat en del med både fasta och kosten och har landat i att princip bara äta kött och inälvsmat 1 gång om dagen så kan väl kalla det för keto-carnivore. Kör på stekta talgbitar eller smör för att få upp fettet och för att det är gott. Har kört någon 48 h fasta också utan att blodsockret stigit. Jag styrketränar nästan varje dag men har fortfarande problem av att armarna domna av vid konditionsträning så jag lugnar mig med det. Jag har nu varit i djup ketos 38 dagar. Mäter BS till stabila 3.3 i princip varje morgon och blodketoner ligger mellan 5-7 på morgonen. Vikt: började på ca 76-77 kg och är nere på 70. Mår helt ok och känner att mitt sockerberoende är under kontroll.
  17 points
 14. Har ni sett den nya produkten "Fisk-ish-pinnar" som ICA introducerat i sin livsmedelsserie "Gott Liv"? Den serien är ju tänkt att få konsumenterna att äta litet nyttigare genom att man väljer produkter med den beteckningen. Ungefär som nyckelhålsmärkningen, och ungefär lika relevant. "Fisk-ish-pinnar" är ett veganskt substitut för fiskpinnar och förutspås bli barnens favorit. INGREDIENSER: Rehydrerat VETEPROTEIN 58%, VETEMJÖL, solrosolja, salt, förtjockningsmedel (E461), arom, VETESTÄRKELSE, VETEFIBER, örter och kryddor, linfröolja, potatisfiber, maltodextrin, majsstärkelse, lökpulver, vitlökspulver, järn, vitamin B12. Kan innehålla spår av ägg, mjölk och soja. (ICA:s egen skrivning med versaler. Jag har bara kopierat ingrediensförteckningen med copy-&-paste från deras hemsida.) "Gott Liv"! Barnens nya favorit! Någon mer än jag som blir förtvivlad?
  17 points
 15. HbA1c är en så kallad AGE (advanced glycation endproduct). Detta sker via Maillard reaktionen. Dvs en reaktion där socker och protein klumpar ihop sig (Hb = hemoglobin är ett protein). Högre blodsocker ökar på denna ihopklumpning mellan socker och protein. Reaktornshastigheten är dock inte linjär. Det betyder att Hb1Ac som ”medelvärde” för långtidsblodglukos är en lite missvisande förklaring. Låt mig ge ett exempel innan alla slutar läsa. Person A. Blodglukos på 5 resp 7 50% av tiden vardera. Detta ger medelglukos på 6 (hypotetisk exempel då man självklart inte enbart kan ligga på exakt 5 eller 7 hela tiden) Person B. Blodglukos på 4 resp 8 50% vardera. Detta ger också medelblodglukos på 6. Har de då samma HbA1c? Om det vore det vanliga medelvärdet skulle så vara fallet men svaret på frågan är att person B kommer ha högre HbA1c. Orsaken är att Maillardreaktionen ökar mer vid högre blodsockervärden. Så det blir ett viktat medelvärde där enskilda toppar straffar sig mer. Dessutom påverkar fler faktorer. Bl a antioxidation status. Summan av det hela är att blodglukosmätningar visar uppenbart blodglukos vid mättillfället. HbA1c däremot är snarare ett mått på vilken skada blodsockret gjort över tid och inte ”bara” ett långtidssocker. Som lite kuriosa kan nämnas att när du grillar kött och får en brun yta är detta också Maillard reaktion mellan protein och socker. Det är därför glasyrer innehåller socker för att ge mer brunt. Det är alltså detta ”brända” som bildas i kroppen HbA1c visar.
  17 points
 16. Jo, det räcker inte med att vi människor ska äta gräs, istället för att ge det till våra kor, nu ska våra hundar bli vegetarianer också. Vilket det även pratades om på morgonnyheterna idag. https://www.harligahund.se/2018/05/03/kan-hunden-bli-vegetarian/?fbclid=IwAR2KQntnz5hQ1x3ftAKMNdUgGY31fAPlrbmEMT_NoamIGCyBqoFuWnsxHH4 "Hunden är i grunden en allätare. Så även om kött ofta är huvuddieten, kan den tillgodogöra sig protein och näring även från vegetabilier. Så ja, hunden kan leva som vegetarian. Men funderar du på att göra din hund till vegetarian gäller det att verkligen kunna sin näringslära. Du kan inte ge hunden samma mat som du själv äter om du själv är vegetarian eller vegan. Hundar har till exempel ofta svårt att smälta bönor och linser, protein tillförs ofta istället genom exempelvis sojapulver." Sojapulver? Ja veterinärerna lär inte bli arbetslösa i alla fall!
  17 points
 17. Ska väl bara skriva av mig lite om livs stils förändringen i mitt nya liv. Det som fick mig nyfiken på ketonisk diet var väl två dokumentärer om det, en kom nyligen på (finska) netflix. De pratade om hur barn med adhd, och talproblem och sånt kunde ha hjälp utav dieten och eftersom jag har en 3 årig dotter som inte säger mycket annat än voff voff (som jag begriper) och springer runt som värsta galningen dagarna ut och in kunde det ju vara värt ett försök. Att få nån att äta sånt de inte vill är ju inte det lättaste så det är fortfarande ett pågående långtids project att smyga in nya matvaror och gömma undan allt kolhydrat och socker fyllt i hemmet. Jag har själv fått vara försöks person under tiden, och det här är min upplevelse: För sådär 5 veckor sedan gick jag helt kallt direct ifrån konstant godis och bröd ätande till strict lchf eller snarare KETO. Bakgrund: Jag har varit överviktig hela mitt liv, varit runt 80kg sen tånåren, gått ner till 70 för 10 år sen då jag fick fungerande depressions medicin men slutat med den då jag blev gravid. 15 kilo up med första barnet, okej fick ner 13 kilo med lite ansträngning.. Andra barnet på väg, vipps gick jag upp 25 kg!! Har kämpat på och försökt med sånt jag trodde var "nyttigt" gröt på mornarna, frukt till mellanmål, ja allt sånt som de flästa påstår man ska göra.. Till sist gav jag upp och testade om det gjorde någon skillnad om jag bara åt godis istället för mat... Tänderna tog stryk och jag var trött och grinig men jag landade på 80kg igen. Satte på ett par kilo igen då jag gick till min vanliga mat. 168cm och 82kg startar jag mitt nya liv: VECKA 1: Första dagarna gick väl okej, visst saknade man väl bröd men man fick ju göra ägg och ost pizza, smakade inte omelett som jag hade befarat heller. Jag var förberedd på att besvären skulle komma runt dag 3, så jag drack mycket vatten. Citron och salt i vatten som rekomenderats smakade minst sagt äckligt men buljong var okej. Mjaa, visst hade man lite huvudvärk och händerna skakade men en värk tablett eller två tog hand om det, kroppen blev varm också. Vattnet i kroppen spolades ut och vikten rasade 5 kilo! Jag trodde jag klarat mig över biverkningarna. Kroppen var konstant varm, inte svettigt men varm så man kände hur effectivt den brände fett. VECKA 2: AJ, aj aj, vad det plötsligt värkte i kors ryggen! .. hade ju läst om att det kunde bli värk i benen men vad var nu det här? Kanske någåt annat än dieten, eller var det njurarna som hade besvär..? Blev värre och värre trots värkmedicin, jag börgade bli orolig, åt lite kolhydrater för säkerhets skull, sen gick det lika plötsligt över som det börgat. Nästa kväll kom den hiskeliga värken smygande tillbaka men nu högre upp.. och i skuldrorna. Blev värre och värre för varje minut, jag blev riktigt rädd, inte ens barnafödande hade varit så smärtsamt! Övervägde att åka till sjukhus, bestämde mig för att avsluta dieten eller åtminståne ta en mindre sträng variant om det här fortsatte. Sen gick det över lika mystiskt än en gång. Jag ville absolut inte känna sån smärta igen, men jag hade sett såna låckande resultat ju.. Pendlade upp ett par kilon då jag fortsatte äta lite mer kolhydrater på grund av rädslan eller så lade jag mer vatten i förvar. Men smärtan kom aldrig tillbaka så jag återfick modet. Vecka 3: Ägg, kött och ost går ju så lätt att äta, men hur var det nu med alla de äckliga grönsakerna jag borde stoppa in? De som säger de knappt har någon smak ljuger.. eller saknar överkänsligt smaksinne.. Jag tål inte smaken av kål, kaffe, greip, alcohol och vad det ny är som hör till samma smak grupp heller. Råa morötter och ärtsoppa går väl bra men ush fy för andra grönsaker, inte vågar man ju smaka om det konstant ger kväljningar redan av lukt och konsistens? Och inte är ju tomat och gurka riktiga grönsaker heller.. Tack ock låv för spenat blad, får ju i sig något grönt. Baby spenat är så skonsam och mild bara den är färsk. Bakat för mycket lchf bröd och annat "gottis" för att få dottern intresserad, jag äter för mycket av det. Tog mod till mig och gjorde blomkåls mos med citron och mycket smör.. Hör och häpna, det var nästan gott som nylagat!?! Stäka kålhuvud i ett hav av smör fick också nästan bort kål smaken, tillräckligt för att äta av den utan att kvälja i alla fall. Vecka 4: Vilken energi! Jag som varit så trött och viljelös springer frivilligt för första gången i mitt liv! Jagar runt och busar med barnen eller tar en rejält raskare fart med barnvagnen då jag går till och från dags (totalt 1 timmes promenad). Har fått min sexlust tillbaka också, varit bårta sen första barnet föddes, nu orkar inte mannen min med min lust längre, men han kan ju inte klaga heller då han varit mer eller mindre utan något så länge. Känner mig 10 år yngre. Magen är betydligt plattare och mindre! Vågen säger 76kg, men spelar inte så mycket roll för mig längre, är så glad och energisk! Vecka 5: Oj, vad skarp i magen jag varit, måste nog ta det lugnt med all ost. Men vågen pendlar nere på 75kg.. Snuvig är jag också, hela familjen snörvlig och hostig men inte blir jag sängliggande för det. Har inga sötsug längre, inte heller brödet låckar mig längre. Tror inte mer vikt kommer att rasa av så fort i fortsättningen men jag är lycklig som det är. Hör mycket varningar från folk som talar om hur fort vikten kommer tillbaka när man återgår till vanlig diet, men det är ju inte meningen att återvända så bryr mig inte om sånt. Mannen visar tecken på att vilja hänga med och se om han får lika mycket energi och glädje av dieten.. måste bara ge upp ölen först.
  17 points
 18. Tyvärr driver en del veganer en agenda där de i grund och botten struntar i om det som framförs är sant eller inte ... bara den goda saken ( minskad köttkonsumtion) helgas så är det OK.
  17 points
 19. Nu är jag inte på något vis för vegankost, det finns, precis som du radar upp, en hel del risker med den kosthållningen. Däremot blir jag bekymrad när LCHF-listan är bara positiv och vegan-listan bara negativ. Det bara späder på konflikten mellan kosthållningarna; det finns säkert nån som är lycklig på vegankost också och inte alla blir smala och problemfria på LCHF trots att de gör "allt rätt". Istället menar jag att vi borde fokusera på matkvalitet, något som borde intressera båda grupperna och som vi kan samlas kring. Veganer är ofta just veganer av etiska skäl. Ett första steg, även för dem, kan vara djurhållningen. Även om många veganer anser att ALL djurhållning är oetisk så finns det flera mer nyanserade veganer också. Att tillsammans kämpa för värdigt liv för de djur vi håller i fångenskap skulle ge större vikt i den frågan än att tjafsa om huruvida man ska äta kött alls eller inte. Likaså kvaliteten på grönsakerna. Matjorden håller på att försvinna och dö, antingen pga erosion eller pga brist på kretslopp. Och det är inte bara palmoljeplantagerna som ställer till det, det är illa ställt här hemma med. I detta forum påstår vi ofta att veganer är militanta och rabiata och utifrån ter många LCHF:are på samma sätt. Vi ska absolut fortsätta lyfta fördelarna med den artegna kosten men vi behöver gräva ner stridsyxan och samarbeta kring det som förenar och även arbeta för att man ska få välja själv och att det är okej att vara och tycka olika.
  17 points
 20. Jag är också trött på sådana här inlägg. De som skriver dem är inte mottagliga för argument, enligt min erfarenhet, men jag tycker inte det ska få stå som allmänt uppfattad sanning. Och jag tycker inte att mothugget ska få bestå i ”sluta tjata, jag tycker det är gott med kött”. (Som jag i elaka stunder tror är skrivna av veganer...) Argument att ha med - kött är nyttigt, näringsrikt och lätt för oss att ta upp näringen från - naturbete är bra för miljön - plöjd mark är inte bra - betande djur gödslar marken. - konstgödsel är inget att satsa på ( dåligt för jorden, tar snart slut, kostar mycket olja) - jag ser mig som del i ett ekosystem som innefattar betesdjur mm att äta. - djur ska ha det bra; inte djurfabriker Vad mer?
  17 points
 21. Vad är era tankar kring att unna sig något gott? Jag är den ända i min bekantskapskrets som äter LCHF, jag är dessutom smalast och har alltid varit det. Med vissa personer blir det diskussioner att man måste unna sig något gott ibland. Detta gottätande sker som de flesta av er vet inte bara vid speciella tillfällen, utan flera gånger i veckan. Jag upplever att många ser detta med att unna sig mat som en rättighet. Dessa personer blir väldigt provocerade när jag hävdar att man faktiskt inte behöver unna sig just mat, utan man kan unna sig att må bra i stället. Dessutom tycker de flesta att jag är för hård mot mig själv och att jag äter tråkig mat. Jag tycker att det jag äter är väldigt gott och har inget behov av att gotta till det mera. Dessutom vet jag att om jag så nuddar vid gottemat så vaknar sockertrollet och det krävs stor ansträngning för att tysta ner det igen. Jag har lärt mig är att det inte är värt att unna sig gott, kostar mer än det smakar. Jag har inga problem med att hålla mig till mitt beslut, men det är lite tråkigt när man hela tiden blir ifrågasatt.
  17 points
 22. Nu är det bra precis 8 år sen jag började med min variant av LCHF. Det har varit väldigt spännande att se hur kroppen (och själen) hela tiden mått bättre och bättre. Utan min kostförändring hade jag aldrig fått den ork som krävs för att skriva den mängd av recept det blivit på min blogg, nu över 1500. Nu sprids de även runt världen, så tacksam över alla som tycker om min matfilosofi och hjälper mig att dela den. Läs gärna mer på bloggen i dagens inlägg om hur min mat nu finns med lite överallt https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/04/16/mina-recept-sprids-runt-varlden/
  17 points
 23. Det var evigheter sedan jag var inne på forumet. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan sist, ser jag. Fantastiskt att se att så många välbekanta "stammisar" fortfarande är aktiva här och håller verksamheten vid liv. Om två månader firar jag 10-årsjubileum med LCHF. Långtidseffekterna är enbart positiva, om någon undrar. Jag får erkänna att jag fuskar litet oftare än jag gjorde i början, för min lekamen är så rutinerad i att drivas på ketoner, att det går väldigt fort att komma tillbaka i ketos. Senast inom 48 timmar, faktiskt. Dessutom har jag fått för mig att det kan vara hälsosamt att växla för att hålla alla kroppens system i trim. De första åren var enkla. Man åt så få kolhydrater som möjligt och fyllde på med fett. Fett kunde man äta obegränsat av. Proteiner var bra. Räkna inte kalorier! Forskningen gick vidare. Det visade sig att man borde begränsa proteinintaget, eftersom proteiner också triggar insulinet. Fett var fortfarande ok i obegränsad mängd. Nästa steg är nu, att om man inte går ner i vikt som man har tänkt sig, så måste man begränsa fettet i kosten också, för tillför man för mycket utifrån behöver inte kroppen ta av överskottslagret för att tillverka ketoner. Det är ju logiskt. Och nu kan man ersätta minskat fett med mer protein. Det som var så lätt när jag började med LCHF (minimalt med kolhydrater, ingen fara med proteiner och fett- ät så mycket du vill), börjar nu mest likna kalorirestriktion. Man ska hålla igen på både khdr, proteiner och fett, och det bästa man kan göra är att fasta, helst 3-5 dagar i sträck någon gång i månaden för att få optimal autofagi. Jag känner mig obekväm i den här nya världen. Så jag äter som jag gjorde i början, fast jag slutade med frukost för flera år sedan och har inte längre något fett i morgonkaffet. Längre än så orkar jag inte utveckla kosthållet. Jag har accepterat ett par mindre, kvarstående valkar runt midjan. Jag fyller 80 nästa gång, och det finns ju korsetter... PS: Jag mår bra och behöver inga mediciner. Jag har kvar min gamla hund, så det blir promenader flera gånger om dagen (kortare än förr- hunden orkar inte), jag gör dagliga armhävningar med händerna stödda mot armstöden på en fåtölj, och jag har just börjat följa "30 days of yoga with Adriene" på Youtube. Vi får se vad valkarna tycker om det senare.
  16 points
 24. Jag har försökt lära mig laga mat på gamla dar... och delvis lyckats, Har ett antal favoriter jag kan laga som dessutom blir ganska goda.såsom Chili con Carne, Flygande Jakob, kålpudding mm. Men igår skulle jag försöka göra Chaffles och det gick sådär... Var dock fullt påklädd! VID_20200428_125558.mp4
  16 points
 25. Martina Johansson har skrivit ett inlägg om detta. The Game Changers | Mina kommentarer Vi får väl se om det kommer något från DDs svenska redaktion. Men jag har inte sett något än.
  16 points
 26. Godmorgen New kid on the block...... Oppdaget LCHF for noen år tilbake, først nå har jeg tørt å kaste meg inn i det. Dette er min 3.dag uten sukker eller noe form av sukkererstatning, spiser bra og formen er hittil bra. Ønsker dere en finfin dag
  16 points
 27. Hej, efter 6 veckor LCHF, utan alkohol och en startvikt på 115 kilo har jag nu tappat mer än 12 kilo. Är 178 cm, 55 år och man. Jag tog mig an den fantastiska 2-veckor,s utmaningen inklusive 16:8 fastan och kilona rasade under dessa 2 veckor. Kroppen och sinnet förändrades i snabb takt och efter fyra veckor LCHF beställde jag tid hos min husläkare för kontroll då jag kände mig något yr. Eftersom jag hade börjat med stavgång 2 ggr i veckan samtidigt som jag tar blodtrycksmedicin var det ett bra beslut. Blodtrycket var något för lågt och läkaren kunde justera min dosering av tabletterna och tog bort 1 av 3 mediciner ! Det togs blodprover och svaret jag fick efter 3 dagar var överväldigande för mig. Alla, verkligen alla värden hade förbättrats enormt jämfört med förra året,s undersökning då jag fortfarande vägde 115 kilo eller tidvis mer. Då fanns det alltid vin hemma och om jag ska vara ärlig så drack jag både ett par glas på vardagar och mer under helgerna. Inte bra ! Stoppade i mig all möjlig mat och tänkte inte så mycket på min figur. Under dessa 6 veckor med LCHF och en viktnedgång med över 12 kilo har jag satt stor fokus på att bevisa mig själv att det inte alls är svårt att förändra mitt leverne och ska förstås fortsätta på den vägen. Hade även varit 5 dagar på en resa till Italien under tiden och fuskat lite med vin och mat men kompenserade med 1 timmes träning varje dag under min vistelse. Det blev stopp på ketosen men jag kunde iaf hålla samma vikt som innan resan. I skrivande stund har jag knappt 2 kilo kvar för att ta mig under 100 kilo,s gränsen vilket var mitt första delmål och livet känns lättare på alla sätt, tro mig. Målvikten är 87 kilo och jag ska ge mig fanken på att fixa detta lätt. Det gäller att hålla fokusen och jag är glad över att behöver byta ut hela min klädgarderob så småningom. Nu kör vi vidare. Ha det så gott.
  16 points
 28. Serotonin, denna underbara molekyl som jag haft så lite av hela mitt liv. Det fattas mig på vintern när det är mörkt. Det fattas mig när livet kör ihop sig. Jag lär mig allt mer om epigenitikens snippar och hur jag ska få tillgång till detta, "mitt allt". Så, för att försäkra mig om att alltid ha tillgång så köpte jag mig en alldeles egen liten serotoninmolekyl!
  16 points
 29. Ja, vi är självmordskandidater allihopa! Andreas är självklart fortfarande en läkare men han har slutat jobba som distriktsläkare och jobbar istället heltid med DietDoctor. Nästa gång någon hänvisar till en sådan studie be om en referens. Det finns bara epidemiologiska studier på kosthållning över lång tid och med sådana kan man nästan ”bevisa” vadsomhelst om man är lite kreativ.
  16 points
 30. Måste bara skriva av mig! Kommer just från fikapausen på jobbet. Här är vi två som äter LCHF och några som väl tror på LCHF men inte förmår äta enligt det och så är det en som är totalt emot det. Vi försökte nu (igen) att förklara för henne att vetenskapen går framåt och att ny forskning (eller rättare sagt Forskning till skillnad från den tidigare gissningslek som kallats för vetenskap) visar att LCHF (och närliggande kosthållningar) är det som är rätt för människokroppen. Men hennes argument är att "Det är klart att de som jobbar med sånt vet vad som är rätt, och det är inte LCHF". Visst är det frustrerande att prata med en vägg? Jag kände att blodtrycket steg. Hur man än försöker att förklara hur lurade alla dessa människor är, eller hur okunniga läkare i gemen är om kostens inverkan på våra kroppar, så viftar de bara bort det. De tror verkligen blint på att den etablerade vetenskapen är statisk. Jag borde ha lärt mig vid det här laget att det oftast inte lönar sig att ta diskussionen med såna människor, men jag går i fällan om och om igen... Jag avslutade med att säga att förr trodde man att jorden var platt...
  16 points
 31. När Zepp generaliserar har jag svårt att inte reagera Själv är jag 3 månader från min 60-årsdag, och vägde imorse 7 hg (700 gram) mer än i 20-årsåldern. Så det är inte omöjligt att väga som när man var ung även om man är en gammal tant Och jag själv har lätt att bortse från vad män i allmänhet och vissa specifika män tycker är snyggt och inte snyggt. Jag bryr mig mer om vad som känns bra för mig själv.
  16 points
 32. Kära forumvänner, så här på årets sista dag tänkte jag summera det gångna året och titta framåt på det kommande.Det gångna året har varit ett bra år för mig personligen. Många bra saker har hänt och dåliga har uteblivit:- under 2018 har jag inte varit förkyld eller sjuk på något annat sätt- jag har tagit vissa karriärsteg på jobbet- jag har två nya ljuvliga katter som jag njuter av varje dag- jag har hållit mig till LCHF som jag gjort de senaste 9 åren och mår bra av det- en utbyggnad som jag velat få gjord sen jag flyttade in för snart 20 år sedan är i princip klar- har fått en hel del positiva reaktioner på mina insatser på jobbet - när det var lite jobbigt ett tag på jobbet ställde mina fina arbetskamrater upp för mig på ett fantastiskt sätt- sonen har ett jobb han trivs med, och flyttade i våras till en fin lägenhet tillsammans med sin samboInför 2019 ger jag inga löften (över huvud taget försöker jag undvika att ge löften, det blir så besvärligt om det visar sig att de inte går att uppfylla), istället har jag en del nyårsambitioner:- tänker fortsätta äta LCHF- vill försöka bli mer påläst så jag kan optimera min hälsa med LCHF som grund - ska ge mig på några av de böcker om djurhållning och klimat som ligger och väntar på att bli lästa- tredagarsfasta varannan månad- försöka köra mer enkel styrketräning - ska försöka tillbringa mindre tid på jobbet- fortsätter köpa närproducerat gräsbeteskött och så långt som möjligt närproducerad mat - ska utforska den nya livsmedelsbutiken som byggts nära mig, så slipper jag ta bilen för att handla mat- jag tänker undersöka second hand-alternativ när jag verkligen behöver inhandla något- för övrigt ska jag försöka köpa det jag behöver i affärer här i stan istället för via nätet Jag önskar er alla ett riktigt Gott Friskt 2019!
  16 points
 33. Det finns extremare falanger inom alla dieter. Bara för att man kör LCHF, så behöver inte hålla med om precis allt som ryms inom ramen för lågkolhydratkost. Det är okej att vara oense. Som vuxen, ifrågasättande och tänkande individ så får du filtrera bland videos, artiklar, bloggar, inlägg och skaffa dig en egen uppfattning och ta till dig det som passar dig bäst. Det enda problemet med det mest udda som florerar på Dietdoctor är att folk som skulle bli hjälpta av LCHF, kanske tycker det är lite väl världsfrånvänt och vänder i dörren? Men då tänker jag mer på saker som att bota aggressiv cancer med bikarbonat, inte vaccinera mot allvarliga barnsjukdomar osv. Sånt som inte har med kosten att göra alls, men ändå dras till LCHF likt en magnet, för att man gemensamt motarbetas av vården. Sen det här med att inte äta grönt, det kommer aldrig finnas en större studie på det, så helt poänglöst att försöka motbevisa eller bevisa med beprövad vetenskap. Det skulle aldrig bli godkänt officiellt, anses oetiskt att genomföra en studie på tusentals människor, där ingen fick äta frukt&grönt. Så mycket grönsaker eller mindre grönsaker är ngt man får testa själv vad man mår bäst av. Men mycket inom LCHF filosofin handlar ju om att experimentera själv med maten och lyssna på kroppen, istället före att lita blint på vad andra förespråkar. Personligen får jag fin hy och blir aldrig förkyld&influensa när jag äter mycket grönt och främst egenodlat, så därför gör jag det. Men om någon upplever att vikt och värden blir bättre av mindre växtbaserat i kosten, så vem är jag att säga att deras erfarenhet är fel?
  16 points
 34. Jag reagerade på stockholms universitets resilience center och skrev mail till personen som intervjuades i prgrammet ungefär så här. 1. Du påstod att LCHF är en hög-protein-diet. På vilken grund påstår du det? LCHF står för low carb high fat. Den handlar inte om protein på något sätt. På LCHF kan man tom undvika kött helt. De som äter LCHF och äter kött äter inte mer kött än vad livsmedelsverket rekommenderar. Inom LCHF strävar man efter lågt blodsocker och undviker kolhydrater och ökar på dieten med fett. 2. Du visade en bild där kött får en absurt stor koldioxidpåverkan per kalori jämför vete. - Varför tycker ni att en jämförelse bara baserat på kalorier är relevant? Eftersom vete i stort sett bara är socker så är det klart att man får mycket kalorier för sin koldioxid medan kött är väldigt magert med få kalorier och för att komma upp i mängden kalorier som socker så måste man "köpa" mycket koldioxid för att få den mängden kalorier från kött. - Nu vet vi att socker inte är ett essentiellt ämne för vår överlevnad, det är däremot de essentiella aminosyrorna och de essentiella fetterna. Det vore därför relevant och anständigt av en universitetsinstitution att redovisa dessa som jämförelse. Alltså hur mycket vete måste jag äta för att få ihop min dagliga nödvändiga ranson av essentiella aminosyror och hur mycket koldioxid kostar det att odla fram den mängden vete jämfört med den mängd kött jag behöver äta för att få i mig den nödvändiga ransonen essentiella aminosyror och hur mycket koldioxid det kostar. Detsamma hade ni kunnat göra med essentiella fetter. 3. Det hade också varit anständigt om du hade berättat hur ni räknar fram koldioxidvärdet för köttdjur. Ni omvandlar metangas (rap och prutt) till koldioxid genom en matematisk formel ni har hittat på, koldioxidekvivalent, som bla inte på något sätt tar hänsyn till att metangas har en helt annan cykel i naturen, ett annorlunda upptag, jämfört med koldioxid.
  16 points
 35. För info kommer det pratas ketogen diet i en hel timme på Super Human Radio på mån den 10:e kl 18-19. En amerikansk kanal som sänder över internet (kommer även ut som pod efteråt). https://m.facebook.com/SuperHumanRadioNetwork/ Länken till programmet är inte uppe än men brukar komma några timmar innan det går live så uppdaterar då. Gå gärna in fler eller under programmet och skicka frågor.
  16 points
 36. Igår gick jag till min läkarmottagning i Stockholm för att ersätta min blodmätare. Beställde tid med diabetessköterska. Jag berättade där att jag ville ersätta glukosmätaren med en som kunde mäta både glukos och ketoner. Hon blev konfunderat och frågade mig ifall jag hade diabetes typ 1 och jag berättade för henne att jag hade diagnos diabetes typ 2 och sedan ett år tillbaka tog jag inga mediciner och kontrollerade mina värden med kost och motion. Jag berättade också att jag, sedan ett år tillbaka, äter LCHF med max 50gr kolhydrater (egentligen mindre än 20 gr men kände att 50 gr var tillräckligt skrämmande för henne). Hon blev vansinnig och ville skicka mig till sjukhus eftersom hon trodde jag kunde utveckla ketoacidos och jag berättade för henne att detta skulle vara omöjligt eftersom jag har låga sockervärde (trots grynningseffekten). Hon skällde ut mig och sade att hon rekommenderar 500 gr kolhydrater per dag. Eftersom hon ville ”internera” mig för ketoacidos måste hon först tillkalla läkaren. När läkaren kom berättade jag vad jag gör och bad dem att titta på mina journaler där det står hur jag hade vänd sjukdomen på 3 månader förra året. Läkaren var lugnare och sade till mig att de inte stödjer denna typ av behandling men att jag gör det på mitt eget ansvar. De försökte skrämma mig men jag blev endast arg för deras okunnighet. Denna erfarenhet visar att något som är grundläggande fel inom vården av typ 2 diabetessjuka. Trots att socialstyrelsen, för mer än tio år sedan, godkände LCHF som en möjlig kost att rekommendera mot överviktig och diabetes typ 2 finns det fortfarande inte den informationen på alla mottagningar. Det värsta av allt är att rekommendationen att äta 500 gr kolhydrater per dag (motsvarande 2000 kcal) kan endast förvärra situationen för patienterna. Hade jag inte varit medveten om deras ställning och säker på att LCHF (keto) plus periodiskt fasta och motion är rätt väg att behandla mitt problem hade de kunnat skrämma mig ordentligt. Detta är en bild a diabetessjukvård 2018!
  16 points
 37. SVT sände ikväll ett avsnitt av Svenska TV-historier som handlade om träning i TV. I ett klipp från ”Träna med TV” som sändes 1967 så ger Bengt Bedrup följande kostråd: ”Undvik socker, bröd, och mjölmat.Ta det försiktigt med potatisen!” ?
  16 points
 38. Jo jag misstänkte vi kunde stryka de första 5 punkterna. Därför jag började första inlägget med punkt 6. Men kom på att det kan verka lite oklart för alla läsare om jag inte slänger upp hela listan. Punkt 6 är att fibrer vi äter ibland kan bli till socker. Vissa bakterier producerar något som heter propionat istället för butyrat och propionat kan ombildas till glukos. Det är ganska ny forskning på metabolomics området så man har inte kartlagt alla faktorer som kan bidra till denna förskjutning. En man har identifierat är sötningsmedel som ökar bildandet av propionat. Det man bör göra är att testa för ketoner. Äter man strikt och inte har ketoner kommer det från något håll kolhydrater. Då kan man prova eliminera fibrer nån vecka för att se vad som händer. Eller äta antibiotika, då dör ju bakterierna som producerar sockret. Det var så jag hittade studierna på området. En person som hade problem med dåliga värden överlag (högt glukos och TG) trots strikt LCHF förbryllade mig. Men av en slump blev hon sjuk och fick antibiotika. Helt plötsligt blev glukos värdena bättre. Då fick jag en ide och började leta studier och hittade ett par som just var publicerade som visade hur bakteriefloran kunde skifta över till propionat vilket förklarar vad som hade hänt. Nu kanske jag ska sluta skriva innan jag förvirrar alla igen :-)
  16 points
 39. Jag tror att precis allt vi företar oss har för och nackdelar. Frågan är snarare hur mycket tyngre väger fördelarna över nackdelarna. Man kan vända frågan och fundera över hur bra det är för oss att äta mat så som vi gör nu. Är mat alltid bra? Är tre målttider optimalt? För en fet eller mycket överviktig människa är fasta ett verktyg som sänker insulinet ordenltigt och kickar igång fettförbränningen. Om man använder den med huvud och måtta leder den snabbare till att reversera insulinressistenset. Den är billig, naturlig och nära till hands. Det kan hjälpa att ändra förhållandet till mat och inse att ett konstant tuggande är inte heller bra. Sedan kan man fråga sig vilken typ av de kroppsegna proteinerna använder kroppen vid behov under fastan? Har det framkommit någon sådan info i deras forskning? Jag tror att det är först och främst handlar om skadad vävnad som i förlängningen utvecklas till cancer eller liknande. Kroppen är inte så dum att den tar frisk vävnad när det finns skadad. Har man blivit kraftigt överviktig på dagens inflammationsdrivande kost så är risken stor att man har sådan vävnad. Jag har ingenting emot att bli av med det. Beroende på hur mycket sådan vävnad man har skulle man kunna få fram någon form av optimal individuell fasteperiod, men vi är inte där än. Celler dör hela tiden och om fasta kan användas för att rensa ut dem så är det snarare en fördel. En annan sak som jag har läst på Fet Head bloggen var att det fanns en studie där man mätte blodets bakteriedödande egenskaper. De ökade under fastan, dvs under natten och minskade när man började äta igen. Jag tolkar det som att vårt konstanta fikande leder till att vi blir extra infektionskännsliga, medan fastan förbättrar vårt immunförsvar.
  16 points
 40. Cellmembranet består till största del av mättat och enkelomättat fett samt kolesterol och protein. De fleromättat fetterna, som nästan uteslutande är de animalisk långa fettsyrorna, vegetariska finns knappt i cellen, är typ 10-15% av membranet med de har en viktig uppgift i att styra flexibiliteten av membranet. För mycket mättat ger hård yta och för mycket fleromättat smälter membranet. Smör med lite olivolja och några droppar fiskolja ger precis den fyttsyrasammansättning kroppen eftersträvar. Om man går extremt åt ena eller andra hållet kan kroppen få problem. Viktigast är att inte gå kort på långa omega-3 fetter eller bygga in transfett i cellmembranet. Inget i artikeln är för övrigt nytt utan du finner allt i min första biokemibok från 1994 (Leninger, principles of biochemistry). Dock har man fotograferat detta i cellmembranet med hjälp av deterium (tungt väte, samma som i tungt vatten) isotoper innuti en levande cell vilket är lite coolt om man inte har någon fritid :-)
  16 points
 41. Inser ikväll att jag verkligen är mer gammaldags än jag nånsin trott. Bjöd sonen och hans övernattande kompis på jordgubbar och vispad grädde. Sonen berättar med kraftig betoning för kompisen att "Mamma har PLOCKAT de jordgubbarna DÄR ute!" och så pekade han ut genom fönstret mot trädgårdslandet. Sen, med samma betoning lade han till "Och vet du, hon har GJORT den grädden!!" Jag frågade vad han menade med det för vi har mig veterligen inga kor och fick veta att i skolan hade de fått grädde sprutad ur en tub. När killarna gick upp för trappan med sina skålar hörde jag det "värsta" av allt; "Mamma är konstig, hon brukar göra köttbullar med kött!" Nu känner jag mig väääldigt omodern...
  16 points
 42. God morgon! I helgen hade jag ett gäng tjejkompisar från ungdomens dagar hos mig i min sommarstuga. Vi har inte umgåtts på ca 30 år, bara stött på varandra ibland. Det var uppgjort att vi det skulle vara "knytis" innan träffen och jag meddelade via mail att jag inte äter socker eller mjöl men att de naturligtvis tar med sig det som de vill äta. Dröm om min förvåning! Det visade sig att de är hälsonördar allihop. Det var ingen LCHFare men en av dem är vegan. De hade med sig nyttigheter, allt ekologiskt och raw foodbakverk(utan socker). Massvis med grönsaker att grilla mm. Okej..allt var kanske inte idealiskt för mig men det var i alla fall ett stort hälsotänk i det hela och vi hade massvis med härligt snack hela helgen. Det känns ju mycket bättre att "synda" med lite ekologiska bönor, Quinoa och något smaksatt med lite dadlar än något med vetemjöl och socker. En underbar helg!
  16 points
 43. Då har jag gjort en insats för den goda saken ;-), skickade följande mail till Arla: --- Hejsan!Skicka väldigt gärna detta vidare till någon som är ansvarig för nya produkter hos er!Lindahls/Skånemejerier har lagt ner sin produkt Cypriotisk yoghurt p g a dålig försäljning.Jag tror att det kan vara ett gyllene tillfälle för er på Arla att ta sig in på "högfett" yoghurt-marknaden, där Lindahls hittills är ensamma med sin ryska yoghurt.Det finns sannolikt en stor efterfrågan på den här typen av produkter eftersom LowCarb HighFat-rörelsen är stark i Sverige, kanske den vanligaste alternativa dieten. Leta t ex på Google Trends:https://trends.google.se/trends/explore?geo=SE&q=lchf,viktväktarna,vegan,vegetarianTvå kända namn som nyligen sagt att de använder LCHF för att gå ner i vikt: Kalle Moraeus (anger specifikt att han äter rysk yoghurt):http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/py7QR/kalle-moraeus-vad-du-stoppar-i-truten-avgorLeif G W Perssonhttp://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/78yAw/leif-gw-perssons-stora-viktnedgang-jag-kor-lchfPersoner som äter LCHF är ofta mycket positiva till mejeri- och köttprodukter och det är därför högintressant att göra specifika nischade satsningar mot dessa. Sekundärt kan säkerligen också en större del av befolkningen uppskatta en smakfull och krämig yoghurt-produkt som en del av matlagningen.Uppgången av smörförsäljningen kan säkert delvis förklaras med LCHF:s popularitet i Sverige.Så.... En satsning på cypriotisk yoghurt (eller liknande yoghurt-produkt med högt fettinnehåll), gärna ekologisk, skulle med rätt marknadsföring, troligen bli en riktig storsäljare.I och med att Lindahls slutade med den här typen av produkt lämnade man vägen öppen för er på Arla!Jag tar inget betalt för detta tips! ;-)Vänliga hälsningar, ---
  16 points
 44. Tydligen är det fortfarande någon som är rädd för högt kolesterol Jag ska därför berätta att för 4-5 år sedan publicerade vi en artikel i BMJ där vi hänvisade till 19 studier vars författare hade följt mer än 68,000 äldre människor i åtskilliga år sedan de hade mätt deras LDL-kolesterol. Det visade sig, att i de flesta fall levde de som hade de högsta värden längst; ingen av studierna visade det motsatte. Sedan dess har det publicerats nästan lika många studier med liknande resultat. Vi har även publicerat en artikel där vi har visat att kolesterolhypotesen är falsk. Enligt Taylor&Francis som publicerar mer än 10,000 vetenskapliga artiklar varje år var vår den mest lästa under 2018 trots att den först publicerades i mitten av oktober. I dag har den laddats ner av mer än 175,000 läsare, men ingenting händer, troligen för att de flesta hjärtprofessorer är betalda av läkemedelsindustrin och den är givmild. Den som har familjär hyperkolesterolämi bör kolla sin blödnings- och koagulationstid därför att orsaken till att några få med denna abnormitet drabbas tidigt av hjärtinfarkt är inte deras höga kolesterol utan att de även har ärvt höga koagulationsfaktorer. Läs mer om detta i vår FH-artikel.
  15 points
 45. Blå zoner är geografiska regioner där många människor sägs leva till ovanligt hög ålder. Man har föreslagit att detta gynnas av en kost med högt vegetabiliskt intag, starka sociala nätverk och genetiska markörer. Men är det bara fiffel och båg? Supercentenarians and the oldest-old are concentrated into regions with no birth certificates and short lifespans https://www.biorxiv.org/content/10.1101/704080v1.full I Italien visar det sig att +100 åringarna fanns koncentrerade till de fattigaste, mest avlägsna provinserna med kortast livslängd, medan amerikanska supercentenarians var koncentrerade till befolkningar med ofullständig registrering. Dessa fakta kan svårligen förklaras genom biologi, menar man i artikeln ovan. Men det kan lättare förklaras som ekonomiska drivkrafter för pensionsbedrägerier och rapporteringsfel. Enligt artikeln sjönk medelåldern drastiskt i områden med anmärkningsvärd livslängd och många 100-åringar när staten införde födelseattester. I USA var statlig introduktion av födelsecertifikat förknippad med en minskning med 69-82% i antalet personer över 100 år. Blå zonerna på Sardinien, Okinawa och Ikaria karakteriseras som regioner med låg inkomst, låg läskunnighet, hög brottsfrekvens och kort livslängd jämfört med deras respektive nationella genomsnitt. Att relativ fattigdom och kort livslängd skulle resultera i att många människor uppnår +1oo år är osannolikt, och ger stöd för att det istället kan handla om bedrägeri och felrapportering. Okinawa har det högsta antalet hundraåringar per capita av alla japanska prefekturer och är världsberömt för anmärkningsvärd livslängd. Samtidigt har Okinawa den högsta mordfrekvensen per capita, den näst lägsta medianinkomst och den lägsta medianlivslängden av alla 47 japanska prefekturer. DietDoctor: Lärdomar från de blå zonerna (Jason Fung) https://www.dietdoctor.com/se/lardomar-fran-de-bla-zonerna
  15 points
 46. Ny uppdatering. Jag begärde second-opion ang brachyterapi i ett annat landsting än mitt hemlandsting. Brachyterapi är en lokalt verkande strålbehandling, som kan användas vid vissa cancerformer och som skulle kunna vara aktuell för mig. Behandlingen tar ca 1 vecka, jämfört med de ca 2 månader som konventionell strålbehandling skulle vara i mitt fall. Biverkningarna är betydligt mindre. Läkaren jag talade med sa att det inte brukar bli några biverkningar. Vidare menade second-opion läkaren att jag är cancerfri till 99,9 eller 100 % efter operation, så jag skulle kunna avstå stålbehandling av den anledningen och istället gå på täta kontroller för att se om det faktiskt finns någon cancer kvar. Efter tips här på forumet så har jag har köpt och läst Tanya Harter Pierce bok Överlista din cancer. Den är skriven av en lekman, för lekmän, så boken är lättillgänglig och lätt att ta till sig. Allt är inte tillämpligt för svenska förhållanden, t ex amerikanska eller mexikanska privatkliniker. Att hitta någon Rife-maskin verkar inte heller helt enkelt. Trots det så finns det en hel del användbart i boken, så jag har beställt hem det som jag tror kan fungera. Är man alternativmedicinskt intresserad, så kan man läsa boken i förebyggande syfte, även om man inte har cancer, för att ha en kunskapsmässig grund att stå på, om man inte sätter sin tilltro till skolmedicinen fullt ut. Det känns lite svajigt just nu. Jag vet inte om jag har cancer eller inte. Det är svårt att det svårt att hitta personer som blivit friska med hjälp av vissa preparat och det finns en rad olika faktorer som kan spela in som påverkar om en människa blir frisk eller inte. Många verkar dessutom söka sig dessutom till alternativmedicin när allt hopp är ute enligt skolmedicinen eller frågar för anhörigas räkning. Dessutom är det vanligt att man vill försöka med THC eller menar att THC är det enda botemedlet som finns och där drar jag gränsen just nu. Jag har en ovanlig cancerform, vilket gör att det är svårt att hitta berättelser om människor, som gått igenom samma sak. I Överlista din cancer hittade jag en rimlig förklaring till varför jag har drabbats av cancer nämligen östrogendominans. Det finns naturligtvis ett antal olika orsaker som gör att människor kan drabbas, men för mig är det en rimlig förklaring just nu. Vården, speciellt i mitt hemlandsting, gör mig minst sagt upprörd. Jag har försökt läsa på, leta efter alternativ och ifrågasätta. Förhoppningsvis förbättrar det min situation (jag kan ju göra bort mig totalt också, men jag föredrar att inte tänka så), men jag tänker på alla de personer som inte gör det och kanske far illa i onödan för att de litar på det läkarna säger. Via det här forumet har jag fått en hel del användbara tips. Jag känner att jag har svårt att se mig själv som cancerpatient. På något sätt är jag inte typisk. Cancerformen är ovanlig. Jag har inga armband som det står Fuck cancer på, har aldrig betalt en krona till rosa bandet, ser mig inte som en person som kämpar och skriver inga tårdrypande blogg- eller facebookinlägg om vare sig vård eller sjukdom.
  15 points
 47. Jag funderar på att höra av mig till Ola Wallengren och fråga varför han tror att ketogen kost ger näringsbrist. Förr åt jag (ungefär) spagetti och falukorv, med inslag av gurka, tomat och isbergssallat. Nu äter jag stora mängder (400g kanske) grönsaker varje dag som garanterat är mer näringstäta än vad jag åt tidigare i grönsaksväg. Ändå håller jag mig sannolikt under 20 g kh. Dessutom försöker jag få i mig lever varje vecka, och som jag nämnt i andra trådar, är lever bland det mest näringstäta man kan äta. Som PiaB uttryckte det: suck!
  15 points
 48. Artikeln ovan har en poäng. Om man enbart tittar på naturligt oprocessat fett innehåller de mindre mättat än omättat fett. Den rikligaste förekommande fettsyran i tex nötkött är oleic acid. Dvs samma fettsyra som olivolja i huvudsak består av. Kroppens egna fettlager består till ca 40-45% av av mättat fett, lika mycket enkelomättat och resten fleromättat. Inte helt överraskande stämmer detta bra med kroppens behov av fett. I labförsök har man ofta isolerat mättat fett men du hittar inte det i naturlig mat. Det som ligger högst är mejerier på typ 50-60% mättat. Enda sättet att få i sig enbart mättat fett är via hydrogenerade (härdade) oljor. Då är allt mättat eller transfett. Dessutom innehåller härdat fett från oljor mer långa fettsyror jämfört med animaliskt. Omättat fett är generell längre kedjor än mättat så när man mättar det får man fel förhållande mellan C16:C18:C20 vilket kan vara ett problem. Kokosfett är för all del mättat men består av kortare fettsyror som kroppen inte bygger in i cellmembran (de når inte genom cellmembranet). Desdutom spelar det in hur mycket omega-3 du äter samt kolhydrater Mycket kolhydrater och lite omega-3 gör att du klarar mindre mättat fett Slutsats. Om du enbart äter kakor (ofta där du finner härdat fett) och mejerier eller är en råtta i ett labb finns risk du äter för mycket mättat fett.
  15 points
 49. Ibland dyker det upp frågor om ätstörningar eller om hur man ska kunna kompensera överätande eller bara rätt och slätt lite mindre lyckade metoder att gå ner i vikt. LCHF-ingenjören My skriver på sin blogg ett par rader som slog an i mig, framför allt den jag markerat i fet stil: Du är inte misslyckad om du äter LCHF men överäter ändå. Och du är inte misslyckad som inte kan äta lagom av socker och mjölstinn mat. Vissa hävdar att sockerberoende inte finns. Det är inte sant, bara för att de själva inte har de. Vissa hävdar att är vi bara tillräckligt tillfrisknade i vår andlighet så kan vi äta lagom av allt. Det är inte sant om du lider av sockerberoende. Och samma gäller det andra. Vissa hävdar att bara för att vi slutar med socker och mjöl så kommer "äta lagom" på ren automatik. Det är inte heller sant om du är en tvångsmässig ätare. http://lchfingenjoren.se/2017/september/tvangsmassig-overatning-sockerberoende.html I slutet av 90-talet tillbringade jag några år i USA. På den tiden tillämpade jag det som numera kallas detox-fasta en gång per år men utan att veta om det tillämpade jag också periodisk fasta, men på ett sätt jag kanske inte skulle rekommendera någon idag. Frukost: Bagel med philadelphiaost, rökt kalkon och skivad rädisa (mums!), Lunch: En påse popcorn ur godisautomaten. Mellanmål: En cola och en brownie ur samma automat. Middag: Dåligt samvete och ett glas vatten. Funkade bra vad viktminskning beträffar, jag åt nog så här några gånger i veckan och tappade ett par kilon på några månader. En annan av mina klassiker jag ägnat mig åt är att knapra på torra makaroner. Man inbillar sig att det räcker med ett par så har man ledsnat sen men... man kan faktiskt få i sig ett halvt paket utan problem. Sen minns jag den där gången när efterrätten var uppäten och jag började plocka av förrätten igen... Pinsamt men väldigt gott... Så vad gör man åt saken? Terapi? Superkontroll? Idag tuggar min mun vidare i perioder men oftast på LCHF-vänliga saker. Jag är hyfsat viktstabil men bra less på det eviga mumsandet. Jag inser att My ovan har satt ord på vad jag kallar "magen ropar NEJ men munnen tuggar på". Visst kan man framstå som rätt maniac av enstaka berättelser så här men jag är tämligen övertygad om att många med mig hanterar/hanterat sitt förhållande till mat på ett eller annat sätt. I denna tråd skulle jag gärna vilja höra mer om detta, om ni vill dela med er, både de bra strategier som funkade, de mindre bra som inte funkade och kanske de dråpliga som man med facit i hand kan skratta gott åt. Kanske finns det nån sån där härlig historia om hur man försökt stå emot men tagit med sig det goda ut i trädgårdens mörker för att få äta i fred..? Det är ändå rätt skönt att få skratta åt eländet, då kan man bli lite kreativ och ta nya tag när trycket lättat.
  15 points
×
×
 • Create New...