Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/22/2021 in Posts

 1. Jag förstår att när man får en rapport med sina värden och de ligger utanför referensramen blir man orolig. Men samtidigt kan man fråga sig hur man har tagit fram dessa referensramar. Det mest troliga är att de baseras på tester av befolkningen i så att säga nuvarande skick som äter kost enligt tallriksmodellen. Det gör inte du längre och du säger att du har börjat må bättre. Kanske det faktum att du mår bättre är viktigare än att dina världen ska stämma med referensramarna som är baserade på befolkningen med hög andel metabolt syndrom? Jag följer en grupp fastare på FB. Om man börjar fasta har man också börjat driva sin kropp på fett som när man börjar äta LCHF, det egna djurfettet. Många i den gruppen har förutom fasta även börjat äta lågkolhydratkost eftersom det underlättar fastandet. Nästan varenda dag dyker det upp en fråga angående förhöjd kolesterol och de svaren man får från andra fastare är som följer: För många förhöjs kolesterolet i början av omställningen till LCHF för att sedan normaliseras Forskningen har visat att de med högt kolesterol lever längre. Många som har faktiskt drabbats av blodpropp har haft lågt kolesterol, varför? Kolesterolet har väldigt många viktiga funktioner att fylla därför reglerar kroppen det och tillverkar eget om man äter för lite av det. Gör en CAC scan om du är orolig för hjärtinfarkt. Det visar kalkavlagringar i blodkärlen Kolla dina inflammationsmarkörer. De visar om du behöver oroa dig för din hälsa på ett tydligare sätt än kolesterolnivåer
  4 points
 2. "... av någon anledning ..." När man inte vill se elefanten i rummet och inte kännas vid att vi människor kost-mässigt glider längre och längre ifrån vad som är bra för oss så förstår man inte orsak och verkan. Eller så förstår man det men säger det inte. Om vi fortsätter i samma still kommer de "friska" 40 till 50 åringar få samma resultat. Jag misstänker att många i den ålderskategorin har metabolt syndrom redan idag. De senaste två årens corona-experimentet har pekat på detta. De "friska" yngre personerna som har haft en svår sjukdom eller har dött efter att ha smittats var inte så friska egentligen.
  4 points
 3. ... och sen den gamla vanliga ihopblandningen av orsak och verkan. Inte en tanke på metabolt syndrom eller felaktig kost.
  4 points
 4. Och de tittar som vanligt inte på hjärtsjukdom eller död som så kallad slutpunkt (end-point). De tittar efter det som de har bestämt är riskfaktorer för hjärtsjukdom och död. Vad är egentligen förfettade kärl? Är det kärl med inflammation eller är det normalt kanske friskt med lite fett i kärlen ? Problemet är väl när man har åderförkalkning i kranskärlen, dvs förstelnade artärer där det kan bli stopp. Det hade varit en mycket mer intressant och relevant undersökning om de har gort så kallad: Coronary artery calcium (CAC) scoring, also called a coronary calcium scan, is a test that measures the amount of calcium in the walls of the heart’s arteries. Antar att det blir kranskärlsundersökning på svenska. De som är förkalkade i de kärlen löper risk på riktigt. https://youtu.be/b194_UbON1k
  3 points
 5. Jag funderade på hur "friska" de 25 000 personerna var. Hade alla normal blodsockervärde, normalt blodtryck, ingen åt nån medicin ...? När min man (60+) var på vårdcentralen för ett par år sedan, var han den första patient i den åldern som läkaren någonsin haft, som inte åt mediciner och dessutom hade alla värden normala.
  3 points
 6. Det som är viktigt inom LCHF är att minimera kolhydraterna och att undvika industrikemikalier. Mängden fett får man själv bedöma utifrån 'nöjdhet' efter maten.
  3 points
 7. Jag träffade en saknad vän på en fika och blev spontant bjuden på middag.
  2 points
 8. Publikationen, så vi kan se hur studien gått till och alla prover som togs mm. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.055340
  2 points
 9. "Det vi också ser i studien är att riskfaktorer som övervikt, rökning, högt blodtryck och kolesterol tydligt hänger ihop med sämre kärlhälsa, säger Göran Bergström".
  2 points
 10. Varför inte fundera på om kolesterol hypotesen är felaktig? Den skapades av två Harvard forskare som fick betalt för att försöka frikänna sockret från att orsaka Hjärt - och kärlproblem. Se:
  2 points
 11. En nyhet från SVT. Men vad är det de egentligen har tittat på och är det relevant i sammanhanget ? https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varannan-medelalders-man-riskerar-hjartinfarkt Omkring 55 procent av männen i åldrarna 50-64 år löper en ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Det visar en ny stor svensk studie där forskare undersökt kranskärlen på 25 000 friska individer. Akut hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En infarkt orsakas av att kärl nära hjärtat av någon anledning blir igenproppade och stoppar blodflödet till hjärtat. I snitt får tre personer i timmen hjärtinfarkt. För att förstå mer om vilka som drabbas och varför har forskarna undersökt kranskärlen hos 25 000 personer med hjälp av datortomografi där man ser kärl och vävnader. Idag publiceras den första delen av den här omfattande studien. Studien visar att fyra av tio personer (om man slår ihop män och kvinnor) i åldrarna 50 till 64 år har kärl i vilka man kan se plack (ett fettlager) och därmed löper en ökad risk att få hjärtinfarkt. Män 10 år före kvinnor – Att det är så många i medelåldern som har förfettade kärl är uppseendeväckande, även om vi kanske inte är förvånade, säger Göran Bergström, professor i medicin vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till studien som publiceras idag i Circulation. – Vi ser tydligt att kön och ålder är avgörande. Män löper större risk än kvinnor och männens kärl åldras 10 år tidigare än kvinnornas kärl. Enligt Göran Bergström honom har det tidigare inte gjorts någon lika omfattande studie på friska individers hjärt- och kärlhälsa. Tittar man på bara männen i det högre åldersspannet, 60-64 år, är det närmare 70 procent av männen som har åderförfettade kärl och därmed löper ökad risk för infarkt. Håll koll på blodtryck och vikt – Det vi också ser i studien är att riskfaktorer som övervikt, rökning, högt blodtryck och kolesterol tydligt hänger ihop med sämre kärlhälsa, säger Göran Bergström. För den som vill minska sin risk att drabbas av hjärtinfarkt gäller det, som i så många andra fall, att hålla koll på just dessa riskfaktorer. – Tyvärr kan du idag inte be om en kärlundersökning för att ta reda på om du tillhör den här riskgruppen, säger Göran Bergström. Däremot kan du hålla koll på ditt blodtryck och kolesterolnivåerna och sluta röka om du vill minska risken för hjärtinfarkt. Studien är ett resultat av ett samarbete mellan 6 olika universitet i Sverige där man följer totalt 30 000 individers hälsa under flera år.
  1 point
 12. Läs gärna den här tråden och speciellt Uffes inlägg. https://forum.kostdoktorn.se/topic/17013-kolesterol/#elControls_165984_menu
  1 point
 13. Låter lite märkligt alltihop. Undrar vad de har för vetenskaplig backning för det de säger: Detta självprovtagningskit ger dig information om hur dina gener inverkar på din aptit, ätbeteende och hur kroppen påverkas av olika typer av fett i maten. Provsvaret ger också tips kring kost och träning som passar din genprofil. Övervikt och fetma beror på flera olika faktorer där gener spelar en stor roll. Kan man ha anlag för övervikt? Det är flera olika gener som påverkar övervikt, blodfetter och BMI. Kopplingen mellan gener och kost är välstuderad och att en del människor kan äta vad de vill utan att gå upp i vikt medan andra har svårt att gå ner i vikt beror delvis på vilka gener man har. Detta självprovtagningskit undersöker 4 olika gener (FTO, PPARG, APOA5 och FABP2). Genom att provta dessa får du reda på: Om du bär på anlag för övervikt och om du genom fysisk aktivitet kan motverka en sådan övervikt. Hur kroppen reagerar på intag av enkelomättade fetter (tex olivolja och rapsolja) och om du genom att äta mer av dessa kan få ett minskat BMI. Om ett ökat totalt fettintag resulterar i ett ökat eller minskat BMI. Om du har ett anlag och ökad risk för högre nivåer av blodfetter, däribland kolesterol.
  1 point
 14. Jag gör ketochoklad: 40-50 gram smör, 1 msk kakao, några droppar stevia och 3 dl kokande vatten. Mixa med mixerstav och njut.
  1 point
×
×
 • Create New...