Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 07/23/2021 in all areas

 1. Välkommen till forumet, @DH! Det är förstås oerhört frustrerande att stoppa upp i viktnedgången när "alla andra" lyckas så bra med LCHF/keto. Samtidigt är det tyvärr så att vi är många, många som INTE haft framgångssagor av typen som gärna basuneras ut. Av det du skriver utgår jag från att du är kvinna, i fertil ålder och med stress- eller känsloätande och att du tillämpar periodisk fasta. Innan jag börjar radda upp en massa frågor om olika saker; har du mätt ditt omfång utöver att stå på vågen? Testat med kläder du inte kunnat ha på länge t ex? Många vittnar om att vågen står still men måtten krymper. När man är överviktig är kroppen inflammerad. Man kan liksom inte vara tjock utan inflammation. Om du äter ren mat, dvs kött, fisk, fågel, ovanjordgrönsaker och fett som avocado, smör, kokosfett och olivolja, och inte färdiga såser, low carb-produkter, fröoljor (raps/solros) mm, så håller troligen din kropp på att börja läka dig. Är man tjock kan man utgå från att tarmen är inflammerad och det tar lite tid att läka. Man kan väl säga att först ska man läka/bli frisk och sen blir viktminskningen en bieffekt av det. Var sitter din övervikt? Rumpa/lår? Överarmar? Putmage/hängbuk? Det kan säga en del om du tex har hormonella problem (viktreglering är hormonell). Äter du tillräckligt, både energi och näringsmässigt de gånger du äter? Om kroppen inte får tillräckligt kommer den vilja hushålla. Kroppen vill ju ha homeostas, dvs jämvikt, och styr upp eller ner ämnesomsättningen och så behövs. Är du frusen är det ofta ett tecken på att ämnesomsättningen styrts ner. Rör du på dig? Cyklar till jobbet, promenerar eller leker med barnen? Rörelse för att bränna är rätt värdelöst men det är med i hormonregleringen. Berätta gärna lite om hur dina måltider ser ut. Äter du LCHF eller LCHP eller kanske LCLF? Mäter/väger du maten? Räknar du kolhydrater? Tänker du på mat hela tiden? Är du stressad? Sover du på nätterna? Stress (som är hormonell) är en JÄTTEBOV när det gäller vikten. Sömnbrist räknas till stress. Hoppas mina frågor kan väcka lite tankar. Återkom gärna med funderingar om du vill!
  8 points
 2. Ja äntligen regnar det och temperaturen ligger under 25 grader. Kan det bli bättre?
  7 points
 3. Tillbaka på jobbet. Känns väl helt ok, även om jag nog trivs med att leva livet i en mycket långsammare takt och vara bara hemma och syssla på. Jag är en av dom som inte alls kan förstå såna som vill tillbaka på jobb, att det är svårt att vara ledig och hemma, att man måste fylla semestern med en massa aktiviteter. Jag måste också erkänna att det för mig har varit skönt då det inte ordnats, eller att man åtminstone inte förväntas delta, i olika evenemang. Jag brukar känna att jag måste vara social och göra saker tillsammans med kompisar, men att jag hellre bara skulle vara hemma. Så nu har jag njutit av att ha lov att vara hur osocial som helst Jag har börjat bra, förberett två kokta ägg till lunch idag. Det kommer att vara jättevarmt, och jag har ingen större aptit. Kalla ägg känns perfekt. Men sen i fortsättningen ska jag nog anstränga mig lite mera. Planen är att fasta 24 h en gång ni veckan, troligen torsdag-fredag. Däremellan periodisk fasta om det råkar kännas så, jag ska inte låsa mig vid ett schema, mattider, utan äta då jag är hungrig och bara då. Längre fasta i september, alltså 3-5 dagar. Strikt keto, i augusti carnivore eller carnivore över 90%. Carnivore för mig betyder att jag kryddar köttet. Jag kommer att göra levergryta med grädde också. Så jag vet inte om det egentligen får heta carnivore. Jag har ju "börjat träna igen". Har sprungit (läs: lunkat) några gånger under semestern och har också dammat av min kettlebell och provat svinga den lite. Jag har den senaste veckan varit trött, stel och lite sjuk i musklerna på ett sätt som inte är i proportion till hur mycket jag tränat. Men jag har också sovit lite knasigt under semestern. Dragit ut på kvällarna istället för att gå tidigt och sova. Även om jag sover längre på morgnarna blir jag ändå trött på ett sätt som jag inte blir ifall jag går tidigare i säng och stiger tidigare upp. Jag tolkar detta som att jag är en utpräglad morgonmänniska och inte ska flytta dygnsrytmen i någon större utsträckning. Nu ska jag ta emot första patienten efter semestern.
  6 points
 4. Eftersom detta kommer från Dr Maffetone, lägger jag det i MAF-tråden. Det handlar dock inte om träning utan om diffusa besvär som vården sällan kan ta hand om. Fibromyalgi (värk i hela kroppen), sköldkörtelproblem, tarmproblem, kronisk trötthet och nu även det som kallas lång Covid osv. Dr. Maffetone pratar livsstil, stress mm. https://philmaffetone.com/post-stress-syndrome-beyond-covid/
  5 points
 5. Jag tror inte att sen Annika slutade på DD att någon anställd på DD hänger här och läser allt som skrivs. Så jag tror att det enklaste sätet att få svar på frågan är att skriva här: https://www.dietdoctor.com/se/om/kontakta Berätta gärna vad de svarade.
  5 points
 6. Det som hjälpt mig från att ha väldigt mycket magsmärtor är chiapudding, L-Glutamin och periodisk fasta. Jag vet inte om det kan vara till hjälp vid just magsår men för många andra krämpor kan dessa hjälpa. L-Glutaminet använde jag bara övergående då det hindrade mig från full ketos, men det var väl värt det initialt för magen. Flera vänner har provat olika varianter och kombinationer av ovanstående med mycket goda resultat. Det är skönt att efter ett par år av konstanta problem och smärtor knappt inte känna av magen alls längre. För mig har nog den periodiska fastan gjort mest för måendet förutom LCHF. Lycka till!
  4 points
 7. Jag skulle nog också säga: ha tålamod. Fyra veckor? Om du inte fått något resultat om fyra till sex månader kan du börja fundera på att skruva på något. Mät på några ställen, som MariaF föreslår. Njut av maten, och livet (så gott det går, för jag vet inte hur du har det, men jobb och småbarn brukar bli ganska stressigt). Träna lagom, för att må bra. Var snäll mot dig själv - och då menar jag inte godis och skräpmat, men förlåt dig själv om du slirar, någon gång. Men med ”snäll” menar jag att prioritera sådant som är bra för dig.
  4 points
 8. Hoppas dropparna får igång kantarellerna igen! Här har den mesta skogen fallit offer för renrakning ("skogsbruk" kallas det visst), inte minst i och med granbarkborrens framfart (pga monokultur, kanske?) men lite gulingar har jag hittat. Tyvärr gillar svinen och grannarna också svampen, det är synd. "Ledig tid", det är ett vackert uttryck!
  4 points
 9. Vet ni den där känslan när jeansshortsen blivit lite större? När dom sitter lite lösare över baken och magen? Jag kan inte sluta känna på tyget som blivit löst där som baken blir lår. Undrar vad folk tänker när dom ser mig smeka mig själv över baken hela tiden...
  4 points
 10. https://paleoteketacademy.se/lessons/evolutionsperspektiv-pa-mat-och-halsa/ Info från Paleoteket: "Vi vill bjuda på en liten sommarpresent: 5 korta gratisföreläsningar ur vår onlinekurs AIP Masterclass. De tar endast 33 minuter av din tid, men ger dig troligtvis både nya insikter och inspiration. Efter den sista filmen hittar du en rabattkod som ger dig 1000 kronor rabatt vid köp av AIP masterclass - 12 veckor till din antiinflammatoriska kost. Koden gäller i en vecka fram till söndag 1:a augusti. Dessa teman tas upp i gratisföreläsningarna: * Evolutionsperspektiv på hälsa * Gener avgör inte din hälsa * Minskad inflammation med kosten som verktyg * Kom igång i 9 steg * AIP-masterclass - en överblick"
  4 points
 11. Kan dela med mig av ett mormorstips mot magsår som kan kännas mycket ovanligt så jag ber alla känsliga själar att bara skrolla vidare. En väninna till mig har läkt ut sitt magsår genom att dricka sin egen urin på morgonen. Jag minns inte hur länge hon höll på men magsåret var konstaterat borta efter ett tag. Det var på den glada 90-talet och väninnan var i sena 60-års ålder, dansat balett i hela sitt liv och trotts pensionsålder jobbade fortfarande som gymnastiklärare. Jag är fortfarande lika förvånad att det fungerade så bra för henne och jag vet inte vad är mekaniken bakom det men jag tror inte att metoden är farlig i alla fall. Jag har för mig att orsaken till magsår är bakteriell och att helicobacter pylori – magsårsbakterien – är den vanligaste orsaken till inflammation i magsäckens slemhinna (gastrit). Om jag personligen skulle drabbas av magsår skulle jag definitivt använda vattenfasta som behandling - 7-10 dagars vattenfasta minst. Det gör att man får en omstart på tarmfloran.
  3 points
 12. Det finns mycket att säga om viktminskning och det finns mycket information att hämta för att man ska verkligen förstå hur viktminskningen i FETTvikt går till. Läs på så mycket du bara kan om keto, lågkolhydratkost, periodisk fasta. Det håller motivationen uppe och ger kunskap och förståelse eftersom det tar tid att gå ner i vikt om man vill äta varje dag. 4 veckor är en mycket kort tid för att dra några slutsatser. Den första veckan var det nog främst vatten som försvann eftersom kolhydrater - stärkelse - håller kvar vätska i kroppen ungefär som redning gör det i en sås. Viktminskning är främst hormonell som MariaF har redan nämnt. Du kan ha nytta av att förstå hur till ex hormonet insulin påverkar fettinlagring. Om du använder periodisk fasta så är det viktigt att man under tiden man fastar inte heller dricker något som kan höja insulin. Du vill att kunna under dina fastetimmar förbränna så mycket fett du bara kan och låg insulin hjälper till med detta samt lågintensiv träning som promenader. Inflammation kan hindra dig från att gå ner i vikt så det kan vara viktigt att undersöka vilken mat som kan vara inflammatorisk för dig. Använd annat än vågen för att mäta dina framsteg = trånga kläder, bilder, måttband. Småätande kan hindra viktnedgången även om du äter bara saker som är godkända inom LCHF ramarna. Matens kvalitet är också viktig. Vi vill ju gå ner i vikt och fortfarande ha en god hälsa. Se till att äta näringsrik och näringstät mat. Kalorier är inte så viktiga men näring är ALLT för hälsan.
  3 points
 13. Jag tänker att det är viktigt att ha tålamod. Det låter som du äter otroligt mycket bättre nu än innan? Om du kan tänka dig att i huvudsak fortsätta att äta som du gör nu för resten av livet? Så kommer nog resultaten förr eller senare. Om du rör dig väldigt lite? Skulle jag rekommendera åtminstone promenader, typ 1-2 timmar om dagen. Man kan ju passa på att lyssna på någon bok eller podcast under den tiden. Sen så kan man testa något faste-schema om man inte får något resultat på flera månader... men ge det tid. Om du inte gjort "utmaningen" kan det vara bra att göra för att få en känsla för om man äter "rätt". https://www.dietdoctor.com/se/lchf/kom-igang
  3 points
 14. Många tror att det är bara att vräka i sig fet med LCHF och jag var en av dom, men om du ska gå ner i vikt. så rekommenderar jag att bara använda fet i lagom mängd när du lagar mat och prova att hoppa över frukost om det funkar för dig. Sen var jag en av dom som trodde att man ska äta sig proppmätt varje gång man äter, det funkar inte häller för mig. Fet mättar inte, men protein gör det samt bra grönsaker som vitkål/spenat/blomkålsris. Så försök hitta en bra balans i din kost.
  3 points
 15. Matmoralen sjunker i takt med att temperaturen stiger. Men idag äntligen svalkande regn... Ser fram emot ännu en lyckad kantarelltur, och plock av fina blåbär till helgen. Och snart höst med svalare bad och ledig tid. Ha en fin dag!
  3 points
 16. Hm… jo, jag dricker som sagt mycket grönt te och äter en del 86%ig choklad, men det gör jag varje dag och hjärtklappningen kommer oregelbundet. Och konditionstränar gör jag ju emellanåt… Nu har jag testat Cola Zero och den ger hjärtklappning så den skippar jag framöver. Inget jag dricker ofta så jag kommer inte sakna det.) Bortsett från det testet har jag inte kunnat framkalla det på ett tag. Tycker jag märkt en aning de senaste dagarna då jag även haft antydan till vallningar och humörsvängningar vilket jag tänker stärker teorin att det är kopplat till klimakteriet. Funderar på att beställa boken The mineral fix, nån som har den? Är den bra? (Med mindre bra menar jag typiskt amerikansk; ”sen är det så här men det ska vi prata mer om längre fram” och så inser man att halva boken bara är hänvisningar till vad som kommer sen…)
  3 points
 17. Nej, det kan jag inte direkt påstå… Det är lite konstigt men Dr Maffetone pratar ofta om att stress i olika former påverkar, därför är jag rätt säker på att svaret ligger där. Klimakteriet (kemisk stress), känslor (kemisk stress), dålig hållning (biomekanisk stress) och bristande löpteknik (biomekanisk stress). Nu försöker jag fokusera på bred front; posturalt, styrka mm OCH jag har till slut bestämt mig för att ta några av ickespringpassen till yoga! (Den du, @Angelico ! Det kanske blir ordning på mig till slut… ). Får se hur långt det tar mig. Har börjat drömma om löparsemester (bil som kör resväskan mellan olika orter medan jag springer 4-7mil sisådär varannan dag… England lockar liksom Färöarna.)
  3 points
 18. Njae, ibland blir det så men inte regelbundet (jag definierar det som minst 15tim mellan två mål). Jag småäter ju en hel del.
  3 points
 19. Jag beställde också just en. Den var 50 % nedsatt, så blev inte att kosta mera än ett besök hos en fysioterapeut.
  3 points
 20. För mig ser det ut som att du får i dig en hel del koffein, vilket mycket väl kan vara boven i dramat, så var det i alla fall för mig. Koffein kan även bidra till oro och ångest för vissa personer. Personligen har jag haft/har liknande problem som dig, även en del ångest. Det som tog bort min hjärtklappning helt och hållet var att kraftigt dra ner på koffeinet, idag dricker jag endast en kopp kaffe på morgonen och inte mer än så, och känner inte av någon av det mer. Och det var samma för mig, när jag sitter och kopplar av på eftermiddagarna/kvällarna vid datorn så känns de ojämna och oregelbundna hjärtslagen tydligare. Komihåg att mörk choklad också innehåller mycker koffein En annan sak som lindrade min besvär ganska mycket innan jag kom på att det var koffeinet var konditionsträning. Hoppas detta kan vara till hjälp. Mvh\ Henrik
  3 points
 21. Den är jättebra! Jag kör mest med gummikudden men använder den på i princip hela kroppen. Lymfkörtlarna i armhålan/runt brösten. Muskelfästen. Under fötterna. Käkarna. Inte allt alltid men jag är väldigt nöjd. Just nu är det 20% rabatt på den såg jag.
  3 points
 22. Jag har ätit strikt LCHF i 4 veckor och det känns som att viktminskningen stannade av efter första veckan. Såhär har det sett ut för mig: V.1: -4kg V.2: -0,4kg V.3: +0,3kg V.4: +- 0 Innan jag började med LCHF vräkte jag i mig otroliga mängder godis och glass varje dag och sedan jag började med LCHF har jag inte fuskat någon gång. Jag äter endast lunch och middag, till frukost tar jag kaffe med en tesked kokosolja och en matsked vispgrädde. Äter inte mycket mejeriprodukter och heller inte sötsaker med sötningsmedel. Det enda jag äter som inte är toppen är några fishermans Friends om dagen. Givetvis helt sockerfria. Har köpt ketosticks och jag ligger på den högsta nivån som mäts och har gjort det sen jag började testa för en vecka sen. Börjar undra om LCHF inte fungerar för mig? Är verkligen i stort behov av att gå ner i vikt. Har lagt på mig ca 30kg under senaste 2 åren som bestått av både graviditet, Corona och föräldraledighet och med det ett ständigt snaskande på godsaker. Uppskattar tips och råd!
  2 points
 23. Idag försökte jag göra en översikt av vad jag ätit denna veckan och förra veckan. Givetvis har jag koll på vad jag ätit idag och ganska så bra koll vad jag ätit två dagar bakåt, men efter det blir det mer diffust. Jag har ett hum om vad jag åt, men vad åt jag när? Om man ska försöka summera så förekommer sötsaker i form av choklad (marabou darkmilk), tuggummi, diverse bär från trädgården och sylt* (gjord på endast jordgubb och citron). Jag tror att det kommer fortsätta förekommande småätande av bär ett tag till framöver, tills bären är plockade och de flesta förhoppningsvis hamnat i frysen. Färska mogna krusbär är godis. Förra veckan blev det en hel del mandelmjöl, gjorde både pannkakor och våfflor. Denna veckan blev det lite banan istället. Jag sträckt mig efter choklad när orken tryter (minst 1 gång denna veckan) och när jag haft lite mer att göra än vad jag egentligen kanske orkar, så det är väl koffeinet som jag vill åt då? Jag har också kommit fram till att jag inte ska köpa melon och annan exotisk frukt t ex ananas om jag inte ämnar att äta den den närmsta veckan. Denna sommaren har jag köpt flera meloner, ofta när det varit extrapris, och i alla fall en av dem har slutat i komposten. Om man ska vara lite positiv börjar jag få in rutin att plugga på eftermiddagarna och gå och lägga mig tidigare. Jag har inspiration till att laga mat, ska bara försöka portionera ut dem över dagarna så att det inte blir allt på en gång. På det stora hela funderar jag också om jag delvis ägnar mig åt självsabotage med hänsyn till hälsan. Som att vara uppe sent fast jag egentligen är trött och borde gå och lägga mig. Eller som hur jag har ätit idag: en bra brunch bestående av stekfläsk, löksås och lite gurka. På eftermiddagen har det sedan blivit några rutor choklad och säkert 10 st tuggummi. Just nu är jag trött i huvudet och har inte några direkta hunger- eller mättnadskänslor, även om jag vet att jag kommer behöva äta middag någon gång ganska snart. @Tr0llet Har du några tips på hur man slutar med socker, sötningsmedel och fruktos?
  2 points
 24. En närstående till mig misstänker att hen drabbats av magsår. Naturligtvis bör vården kontaktas, men om någon har tips om kost eller annat som kan hjälpa vore jag mycket tacksam att få sådana tips.
  2 points
 25. P1 Kropp och själ: https://sverigesradio.se/avsnitt/jimmy-och-rekordfastan Jimmy och rekordfastan | Vi kan kalla honom för magsäcksartist – Jimmy Hoffa. I nästan 20 års tid har han regelbundet svultit sig och bara levt på vatten i rekordlånga 40 dagar. Men hur hälsosamt är det och varför gör han det?
  2 points
 26. Väldigt irriterande när man aldrig kommer fram till det "där"..
  2 points
 27. Låter som om du planerar långsiktigt. Jag bekantade mig med MAF för ett par år sedan, men tyckte det lät lite tråkigt, långsamt. Nu märker jag att jag tänker annorlunda. Igen. Har du fått ner pulsen sen 2015? Synd med så många motgångar, att du inte bara har kunnat träna på målmedvetet. Å andra sidan har du bekantat dig med olika träningsformer. Som jag nu måste googla
  2 points
 28. Tack! Blir nog en
  2 points
 29. Jag har inte kört utmaningen men har nu gått in och anmält mig och kör igång med den på söndag!
  1 point
 30. Hej och tack för alla kloka svar, det uppskattas verkligen! Jag försöker svara på några av frågorna ni ställt i era svar. -Jag är 35år och gick upp oerhört mycket i vikt under min graviditet då jag åt vansinnigt mkt glass, godis, choklad och chips. Födde i slutet av september. Jag tycker att övervikten sitter överallt, men kanske främst magen. Jag tar (oftast) en promenad på 35min varje morgon. Sen är jag ute med barnvagn men går då ganska långsamt för att bebisen ska somna. Stress och sömnbrist - oja! Har två småbarn där den lilla bebisen är väldigt krävande och inte toppen på att sova på natten, svårt att göra nåt åt det men förstår att det kan bromsa viktminskningen. Jag räknar inte kolhydrater men äter inte produkter som innehåller mer än 4g kolhydrater per 100g är, en typisk dag ser ut såhär: Frukost: kaffe med kokosolja och 1msk vispgrädde Lunch: Tomater och basilika med 2/3 stelt hallumi och lite bea Middag: Blomkålsris och köttfärssås Har också använt ketostix som verktyg för att säkerställa att jag inte äter för mkt kolhydrater. Kanske inte går att använda på det sättet? Jag ska direkt läsa på om insulin, keto och periodisk fasta m.m som ni tipsar om! Återigen, stort stort tack för era svar!
  1 point
 31. Igenkänning på den! Styrkekram!
  1 point
 32. Urin är väl sterilt när det kommer ur kroppen? Vet att jag läst om någon som behandlade sina sår hon fått i koncentrationslägret med just urin. Eftertexten pratade om bakteriedödande egenskaper vilket skulle kunna stämma med Heliobacter Pylori. Jag tror också fasta är bra vid magsår så att slemhinnan får vila. Däremot blir det nog skicket på personen som avgör hur länge. Kanske buljong om man inte varit så nogräknad innan man blev sjuk?
  1 point
 33. Personligen skulle jag börja med att testa receptfritt Losec. Skulle det inte fungera skulle jag gå till läkaren och antagligen få penicillin i kombination med Losec. Sen om det skulle visa sig vara ett mer kroniskt tillstånd skulle jag testa att försöka anpassa dieten.
  1 point
 34. Hej! Jag har kört strikt LCHF i ca 7 månader nu och gått ner 30kg allt som allt. Nu skulle jag vilja växla till kolhydratdrift några veckor för att sedan återgå till ett växlande schema med 2 månader LCHF+ periodisk fasta -> 2 veckor kolhydratdrift osv.. Anledningen är att jag är intresserad av att prova vad så kallad carb cycling gör för mitt mående. Finns det något bra att läsa i ämnet mer än DeLauer's youtube? Finns här möjligen några bra recept/veckoscheman att starta med så man inte går upp en massa kilo i växlingsfasen? Tack!
  1 point
 35. Nån som vet varför det har kommit till ett gäng urgamla bloggar under Bloggnytt? Bloggar som inte uppdaterats sedan tex. 2014. Måste blivit nån miss, eller? Alltså här: https://www.dietdoctor.com/se/nytt
  1 point
 36. Fasta är tråkigt, håller med dig. Minns inte säkert, men du fastar väl periodiskt ändå?
  1 point
 37. En november för några år sen (eller ja, 2015 insåg jag nu och jag har fortfarande inte sprungit maran...) köpte jag ett löpband. Innan dess hade jag inte sprungit på vintern utan börjat om med mina 2,5km varje vår. Den vintern upprätthöll jag träningen för första gången nånsin. I samband med det skapade jag en tråd här i forumet som hette"Hur många mil i benen inför maraton?" där ett antal goa individer hjälpte mig med en del frågor och peppade. Sen var det en envis rackare ( @Cleppa) som tipsade om MAF. Först var jag inte speciellt intresserad, jag sprang liksom bara och hade Sthm halvmaraton planerad i sept -16 men han insisterade så av artighet läste jag lite och föll pladask för hela konceptet. Så himla tacksam att han fortsatte nämna MAF! Under hösten lade jag om till MAF. Och hade jätteproblem med pulsen som hoppade. Jag tragglade på men efter 4mån började jag blanda in intensivare spring. I april -17 sprang jag en halvmara utanför San Diego och där drog jag sönder nåt i höften (nu vet jag att det var höftböjaren). Då började en period av rehab som varade länge; sjukgymnasten gav mig övningar för att stärka höften men när jag undrade om min dåliga hållning kunde påverka trodde hon inte det. Det trodde i alla fall jag så när jag sommaren -18 fortsatte gå sönder trots vanlig sjukgymnastik och träff med löpcoach sökte jag hjälp hos Optimum (posturalträning) men det blev först under hösten jag fick tid. I 5mån tränade jag uteslutande posturalt och sprang inget alls. Sedan återupptog jag löpningen våren -19. Då noterade jag att min 34år gamla hälseneinflammation var borta och ersattes av problem med plantarfascian (det som ofta kallas hälsporre). Stötvågsbehandling hjälpte men det blev löpvila en tid (numera har jag en Flowgun, massagepistol som jag förebygger med). Så... jag har haft jättesvårt att komma vidare liksom, och det är framför allt pga av min ovilja mot styrketräning tror jag. Posturalträning är ju styrketräning om än av mindre slitsam karaktär. Därför har jag nu hoppat på coachingprogrammet "10 mån till 10 mil". Mitt mål är ingen speciell sträcka utan mer "Idag ska jag springa hela dan bara för att det är tisdag!" Jag blev tex väldigt inspirerad härom dagen av en tjej som sprungit från Östersund via Stekkenjokk till Vilhelmina. En mara om dagen i 12 dagar. (Hon har en löparvagn.) I och med coachingprogrammet tränar jag allt mer men springer mindre så att säga. Sedan är jag ruskigt långsam för så fort jag ökat takten från "jogg" till "spring" så har jag ju gått sönder. Nu försöker jag fokusera på teknik istället (POSE Method of Running).
  1 point
 38. Jag har semester i september. Tänkte testa nåt då. Fasta eller karnivor, det är frågan... Fastade gjorde jag årligen förr, drar mig för det för att det är tråkigt. Karnivor kräver inälvor. Lockar inte det heller... Men nåt får det bli! Och sannolikt karnivor eftersom jag räknar med att träna en del.
  1 point
 39. Då förstår jag vad du menar. ...man brukar prata om att det tar några dagar för kroppen att återanpassa sig till en kolhydratrik kost om man ätit Ketogent under en längre period...det handlar mer om att kroppens celler inte reagerar på samma sätt vid högre insulinpåslag (viss insulinresistens) när man äter ketogent ... inte om att insulinproduktionen upphör. Det mest kända exemplet på detta i Sverige är Annika Dahlqvists påstådda diabetes. https://www.dietdoctor.com/se/har-annika-dahlqvist-diabetes
  1 point
 40. Hittade precis Jeffry N Gerber, Framingham and the muddy water, videoföreläsning på Dietdoctor, där han menar att påstående om insulinresistens genom lågkolhydratkost är felaktigt och uppger att de låga insulinnivåerna endast är en normal fysisk anpassning utifrån kosten...så det talar ju för ketogen kost
  1 point
 41. Undrar ifall man hittar info till detta hos Martina J? Har du planer på när du skulle börja?
  1 point
 42. Nä, alltså jag är nog inte ute efter att springa något ultralopp ännu Men jag kan vara ute på gården med hundarna och springa. Ibland känns det lättare än att ge sig ut i skogen. Fast varför det skulle vara lättare vet jag inte... En timme löpning är en timme löpning var än man gör det, väl I förrgår då det var varmt kändes det helt perfekt att jogga fram och tillbaka på gården. Sent på eftermiddagen är största delen av den vägen i skugga, och det var ju skönt. Det får duga för mig. Någon klocka tänker jag inte köpa. Hur många gånger och hur långt/länge springer du i veckan, @MariaF? Vad var ditt utgångsläge och var är du nu? Sorry, orkar inte läsa hela tråden
  1 point
 43. Jag plockar ut lite ur frysen då och då och lägger dem i youghurten till frukost. Samma med blåbär, hallon och krusbär.
  1 point
 44. Låter som en skröna...vart har du fått den uppgiften ifrån, att insulinproduktionen skulle upphöra? Det skulle innebära att om man äter strikt LCHF blir man typ 1 diabetiker. Även om du äter 0 kolhydrater så kommer kroppen fortsätta producera glykogen/glukos och du är beroende av en insulinproduktion även då...fast på en mycket lägre nivå förstås.
  1 point
 45. Så länge man får näring så räknas det nog ”bara” som fasta, inte vattenfasta som Peter är inne på. Lite party poopers nu men definitionen förringar inte på något vis nyttan med fastan. Så fastade vi förr (fast med en gnutta energi från juice och buljong). Närings- och hälsomässigt tror jag dock att benbuljong nån gång per dag under längre fasta gör större nytta än Resorb och Berocca. Båda innehåller mer tveksamma ämnen, ur ett biotillgänglighetsperspekriv, i bemärkelsen ”billig skit”. När jag fastade enligt gamla skolan (buljong, örtte och juice) för många år sen stannade viktminskningen av efter några veckor och jag gick upp det mesta rätt snabbt igen vad jag minns, men den där känslan efteråt… Den är en riktig höjdare!
  1 point
 46. Personligen tycker jag att 6 veckor låter väldigt länge för en vattenfasta. Men kul att du upplever bra resultat! Men det kanske inte är någon ren vattenfasta? Tex resorb innehåller väl en del socker? Jag skulle nog försöka få i mig en del proteiner också för att minska förlust av bland annat muskelmassa.
  1 point
 47. Ja, det där är inte lätt. Trots att jag äter mycket strikt LCHF så äter jag fortfarande för mycket. Men då jag mår bra och känner mig starkare än någonsin får det kvitta. Målet med LCHF var alltid att gå ner i vikt, men så som jag mår just nu känns det inte så viktigt längre. Men som Anna skriver, ät när du är hungrig tills du är mätt. Skippa eventuella mellanmål för att du är "sugen" och ät riktig mat då i stället, även om det bara var två timmar sedan du åt senast. Med tiden kommer tiden mellan tillfällena då du känner dig sugen att minska. Är receptet för 4 personer så är en portion en fjärdedel av maten och antalet kolhydrater är för den portionen.
  1 point
 48. Ingen forskning i artikeln, men detta är ändå lite humor: " Magproblem kan man få för att vi inte har något riktigt bra nedbrytningssystem för kolhydraterna i baljväxterna." Varför äta något vi verkar gjorda för?
  1 point
 49. Det har varit bra mat sedan forskningsfusket startade.
  1 point
 50. Det är mycket svårt att dricka för mycket så länge vi inte fortsätter att dricka när vi börjar bli lätt illamående. Kroppen hos en frisk individ kommer att säga ifrån innan det blir för mycket. Salt, när det är varmt är en helt annan sak och hyponatremi är inte ovanligt men lätt att åtgärda så länge vi inte är rädda för salt. This!! Jag skulle säga att det inte är någon fara att dricka 4 liter om det känns att det finns ett behov av det och vi inte har hjärtsvikt. Så länge vi inte dricker för att vi tror att vi behöver det är det svårt att dricka för mycket.
  1 point
×
×
 • Create New...