Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-06-12 i alla områden

 1. 10 points
  Av en slump gjorde min tatuerare och jag "upptäckten" att huden på människor i keto verkar mycket smidigare och "bättre" än på andra. Vi började prata lite om hud och ålder mm och då sa han plötsligt att det var " skumt" att både min och min kompis hud var så ung... vi är båda över 50 . Så inte statistiskt säkerställt men ändå lite kul.
 2. 9 points
  Vår lilla Ica har faktiskt fläsklägg, och det kommer från närmaste grisbonde. Så himla bra! Vi kokar ofta fläsklägg och dricker buljongen sen på morgnarna. Både min sambo och jag har slutat med kaffe, så det är gott med något varmt på morgonen. Te blir så enformigt, låter kanske konstigt, men så är det.
 3. 9 points
  Idag blir jag tonårsmamma. Inte tonåring som blir mamma alltså, utan mamma till en tonåring. Funderar över vilket som är läskigast...? 🤔 Jag är stolt som en tupp över min pojke. Smart och go med mycket empati för andra. Det är lite svårt med stressen när skolavslutningar, utv.samtal, barnkalas osv ska till samma vecka men jag bestämde mig till slut för att jag inte hinner jobba. Lite körigt på jobbfronten också men nu är det så här. Inte hinner jag maffa heller men där har jag stöd av Maffetone himself. Inte ställa klockan tidigare när det kör ihop sig, hellre hoppa över träningen. Andas.... Det hemskt otrevliga fytoöstrogenpulvret gör så att jag sover mycket bättre. Vaknar tidigt, det gör jag, men inte på natten. I övrigt känner jag inte av nån effekt av de kosttillskott jag fått men jag ska ju hålla på i 6v så det är ju lite kvar. Ett ämne som jag triggade på som jag inte kan så mycket om är Acetykolin. Kanske kan hjärndimma och att vara trögfattad komma in här? Enligt wikipedia (som förhoppningsvis är opartiskt när det gäller denna typ av ämnen): Acetylkolin är en signalsubstans som finns i bl.a. synapserna mellan nerver och muskler. System där signalerna överförs av acetylkolin benämnes kolinerga. Muskelsjukdomen myasthenia gravis beror på att de postsynaptiska acetylkolinreceptorerna minskar i antal. Acetylkolin förekommer också i hjärnans cortex där det verkar upprätthålla den normala elektriska aktiviteten och därmed vakenhet. En sjukdom som tros orsakad av förlust av acetylkolinceller i hjärnan är Alzheimers sjukdom. Det parasympatiska nervsystemetanvänder endast acetylkolin som neurotransmittor.
 4. 8 points
  Jag har ju först på äldre dagar börjat laga mat mm så tänkte för första gången göra rotmos och fläsklägg. Eftersom jag inte visste vad fläsklägg är ringde jag min pappa och frågade. Började skratta när han berättade.... Ben av gris... dvs fläskLEG eller heter det lägg av annan anledning? De hade ingen fläsklägg i affären och då är det ändå en storbutik som styckar massa själv...
 5. 7 points
  Precis som SGK skriver, tittar man på essentiella näringsämnen så innehåller vanliga frukter som apelsin och äpple inte mycket av dessa. Vissa frukter innehåller dock en hel del C-vitamin. Men det brukar man ändå inte lida någon brist på. Sen så brukar man lite diffust säga att frukter innehåller en massa "växtämnen" och flavonoider men exakt hur mycket av dessa frukterna innehåller och hur mycket vi behöver av dem och hur stor andel frukterna kan bidra med är nog högst oklart. Hursomelst har man bestämt sig för att äta LCHF så bör man nog undvika frukter med högt kolhydratinnehåll (fast är man sugen på ett äpple är det ingen katastrof att äta det. 😉 . Jag är övertygad att man kan få i sig de nyttigheter som finns i apelsin eller äpple genom att äta grönsaker, bär och och frukter med relativt lågt kolhydratinnehåll.
 6. 7 points
  Din fett- och muskelmassa kan inte öka samtidigt som du minskar 15 kilo i vikt... ( om du väger väldigt mycket och har "samlat" på dig mycket vatten kanske det teoretiskt kunde vara möjligt.) Däremot kan det vara som Göran säger ... antag att du går ner 3 kg fett, 3 kg muskler och 9 kg vatten ... då är det möjligt att fett- och muskelprocent ökar.
 7. 7 points
  För ett par år sen var vi över till Tallinn och bodde på ett tyskinspirerat hotell. Hotellets restaurang som också var tyskinspirerad serverade fläsklägg med surkål och potatis. Det var svingott! Man fick fläsklägget kokt med svål, fett och ben utan krusiduller och konstiga såser och tillsatser. Den stod majestätiskt på tallriken. Vi beställde utan potatis och blev jätte mätta. Man kunde beställa en hel, en halv och kanske ännu mindre bitar. Man blev övermätt på halvan då all fett som hörde till var med.
 8. 7 points
  Det måste väl ändå vara fettprocenten som gått upp? Och inte fettmassan. Dvs procenten ökar pga minskad vätska i kroppen. Men -0,5kg per dag blir runt 15kg på en månad. Och så mycket extra vätska kan du ju inte haft i kroppen? Så då har nog fettmassan minskat också. Jag tycker ändå detta låter konstigt. Kanske är det ett mätfel?
 9. 7 points
  Känner en tjej som är 40+ som har fått börja visa leg på systemet efter ett år på Keto.
 10. 7 points
  Svenska Akademien Ordbok: https://www.saob.se/artikel/?unik=L_1519-0012.8PSn&pz=3 [fsv. lägger, ben, rotstock, sida av släktskap, släktled, motsv. d. læg, isl. leggr; jfr eng. leg (lånat från nordiska spr.); av ett germ. laȝja- (jfr langob. lagi, lår), till en ieur. rot lĕk, lak, vara böjd, böja (se LÅR, sbst.2)] Såg på Scans hemsida att de tipsar att man kan göra pulled pork på lägg (istället för karré'). Enligt dem ska det bli väldigt gott. Måste provas!
 11. 7 points
  Man brukar få ta sig till charkbutiker, dvs där man över disk kan peka på speciella köttbitar man vill ha. Vanliga butiker, även om de har en chark, har sällan lägg, tyvärr. Det och färskt fläsk är det uppenbart ingen större efterfrågan på... Lika svåra att få tag på. Men gott är det!
 12. 7 points
  Hm... det kanske förklarar min hatkärlek för just nässlor...
 13. 7 points
  Är jag rik nu? 😉 Hmm... intressant... man lär sig alltid något nytt. Hittade denna artikel: https://www.smalanningen.se/article/ville-stjala-svamp-for-100-000-kronor/ (100 000 kronor för några kilo sprängticka? ) Gick ut i trädgården och tittade på vår stora björk... och vad hittade jag? ... är det en sprängticka?
 14. 7 points
  Tack för alla svar ni gett mig ❤️ Jag har bara ketostix (vet att dom inte är helt tillförlitliga) men på dom landar jag mellan 4 och 8. Jag tänker även att huvudvärken (som jag aldrig har annars) och tröttheten är ett tecken på att jag inte är i ketos men kanske är det saltbrist som nån skrev. Jag saltar inte jättemycket då jag inte gillar för salt mat så jag ska testa ett att dricka saltvatten - det hade ju varit skönt om det var lösningen på mina problem. Jag har Martinas bok hemma så det är hennes råd jag följt hittils. Sparre, Voleck och Phinney var riktigt bra tips, dom är helt nya för mig. Ska kolla din resa också Cleppe. Kunskap är helt klart viktigt i detta läge, jag har nog inte hängt på nätet så mkt som jag gör nu 🙂. Spännande med ägg och fett - hade ingen aning om att det kunde va så enkelt 🙂 tack för tipset Peter.
 15. 7 points
 16. 6 points
  Hej! Har fått diagnosen njursvikt.( 4 av skala 0-5). Är diabetiker. Äter LCHF sedan länge( med periodisk fasta 16:8 sedan ett par år).Är i akut behov av anpassa LCHF strikt till min situation( mindre protein till ex).är det någon annan med det problemet, hur kan man göra? Är det någon dietist jag skulle kunna få hjälp av? Finns någonstans att få information om dr Janson Fungskliniken?så tacksam för hjälp!!gabriela Wenger
 17. 6 points
  "frukt näringsfattigt och innehåller mest bara socker" är ett slarvigt uttalande. Jag vet inte om det är ett exakt citat? Borde stå "vissa frukter..." . Det behövs egentligen ingen forskning för detta. Du kan kolla t ex matkalkyl per frukt som du är intresserad av. T ex apelsin : http://matkalkyl.se/se-apelsin.php då ser du att det inte innehåller några intressanta mängder av några essentiella näringsämnen förutom C-vitamin. Du ser också att det innehåller 10 gram socker per 100 gram apelsin. Apelsiner innehåller helt enkelt för mycket socker för att vara nyttigt. Om någon då ändå säger att apelsin innehåller den här flavonoiden och det är jättebra så tycker jag att bevisbördan ligger hos den personen att bevisa att det är något vi måste få i oss från apelsiner och att vi kommer att "må dåligt" annars... Det kan inte ligga på "Kostdoktorn" att motbevisa ett sådant påstående.
 18. 6 points
  Jag gjorde en snabb koll av apelsin, äpple, broccoli och blomkål i matkalkyl.se. Frukterna innehåller 1 respektive 2 näringsämnen (vitaminer och mineraler) som överstiger 10 % av RDI (rekommenderat dagligt intag). Broccoli och blomkål innehåller vardera 5 näringsämnen som överstiger 10% av RDI. Skulle tro att de flesta frukter ger liknande resultat.
 19. 6 points
  Zoe Harcombe brukar ha koll på läget, här jämför hon frukt och choklad. http://www.zoeharcombe.com/2015/12/sugar-in-fruit/ Här även en jämförelse med näringsrik mat http://www.zoeharcombe.com/2014/04/the-perfect-five-a-day/ ”Fem om dagen” är ett marknadsföringsbegrepp av frukt och grönt som kommer från den engelskspråkiga världen. Zoe brukar rekommendera lever och mörk choklad, kanske inte samtidigt 😉
 20. 6 points
  Nja, hittar på gör de inte men det mesta som finns i frukt finns också i grönsaker men då med mindre socker. Det är som @DRAKULLA är inne på, vissa antioxidanter, ofta de färger som finns i frukt, som kan vara lite svårare att få till via grönsaker, i synnerhet om man vill undvika nattskuggeväxterna (tomat, paprika, äggplanta t ex). Likaså har pektin en viktig roll att spela som vattenlöslig fiber till tarmen. Det lite beska vita delen av skalet i apelsin och det vita inne i en paprika innehåller C-vitamin, därav beskan så det behöver man inte vara så noga med att ta bort . En annan aspekt är att moderna frukter är mest avsedda att vara stora och söta så odlingen har utvecklats åt det hållet, ofta på bekostnad av annan näring men tar du ett äpple från ett gammalt fruktträd i trädgården är de oftast helt okej, likaså krikon ur ett gammalt vilt snår snarare än ett modernt plommon.
 21. 6 points
  En uppdatering :) Började med multivitamin och magnesium igen och trötthet och seghet försvann ganska snart. Känner mej energisk och mår toppen igen 🙂
 22. 6 points
  Enligt en kollega som numera studerar till läkare är man på skolan positiv till LCHF.
 23. 6 points
  Bogus säger jag om man även måste tänka på dieten! Dvs LCHF kan hjälpa vissa om de då åxå ändrar livstil samt börjar motionera,skiljer sig, börjar pensionsspara, köper ny bostad, blättan blättan! Hur man än vänder sig så har man röven bakåt! Om det nu inte är magen som är i vägen?
 24. 6 points
  Ovan pratar vi om att man kan göra kapslar av pulver och inför en liten 2-dagars MC-road trip i grannlandet gjorde jag precis det av fytoöstrogenet. Många kapslar blev det... 12st/dagsdos närmare bestämt... 😂
 25. 6 points
  Du har redan mycket bra resultat men för att komma vidare måste man lära om, tyvärr. Jag anar att du är lite rädd för det animaliska fettet. Det ska du inte vara. Välj smör, ister eller talg att steka i och laga mat med. Till exempel brukar vi steka i https://www.matspar.se/produkt/talg-500g-jureskog-selection-by-highland-beef Vi har alla fått itutat i oss under många år att vegetabiliska oljor är bättre än animalisk fett. Om man väljer att tro på det måste ju själva viktnedgången vara hälsofarlig. Din egen animaliska fett som du så gärna vill bli av med kommer ut ur fettförråden och om man tror på mättatfettalarmisterna kommer detta fett direkt att leda till ett hjärtinfarkt. Naturen kan inte vara så dum. Både vi och andra djur sparar fett för att överleva svält. Våra och andra djurs fettförråd är nyttiga eftersom de innehåller inte bara fett utan också fettlösliga vitaminer. Vegetabiliska oljor däremot oxideras lätt vid upphettning och kan bilda hälsofarliga ämnen. Om du vill gå ner i vikt snabbare skulle jag föreslå att ha en mycket mindre ätfönster för att se till att insulinet är lågt i längre perioder. Kroppen bränner fett effektivast när det inte kommer in något genom munnen. När man fastar bränner kroppen även den överflödiga huden som annars kan hänga i flikar såna som till ex gäddhäng. Här är en mycket inspirerande berättelse av en man som var på väg att dö men lyckligtvis upptäckte LCHF och fasta: https://www.dietdoctor.com/with-one-foot-in-the-grave-robert-turned-it-around-and-lost-200-lbs Det här med sockersug. Du kanske ska läsa på om beroendeproblematiken och hur det fungerar eftersom rökning och sockermissbruk kan ha samma mekanismer. Det är inget ovanligt att de som har slutat röka byter drogen till socker istället. Så att beroendet är kvar bara föremålet har bytts ut.
 26. 6 points
  Låter ju som fantastiska vinster 🙂 En annan tanke - Om du äter magert kött - Ät antingen fetare kött, eller ta någon smörklickar till det magra.
 27. 6 points
  Hur har du det med (för-)klimakteriet? Vi är många som har problem att rucka vikten "på grund av åldern". Klimakterieprocessen, som startar redan i 35-årsåldern, är påfrestande för kroppen och ger samma problematik som stress (det är stressande för kroppen), dvs kroppen prioriterar andra saker än matsmältning, viktminskning och så. Den inlagring som sker lägger sig ofta runt de inre organen (överlevnad). En annan sak du kan fundera över/söka på är tarmens bakterieflora; De flesta av oss västerlänningar har ett skadat mikrobiom med för mycket svamp, virus och fel sorts bakterier. Rapsolja, liksom de flesta fröoljor, innehåller en stor andel omega 6 vilket driver inflammation. Fetma är ett symptom på inflammation och man bör försöka häva den. Rapsoljan är annars en av de bättre fröoljorna (i liten mängd). Jag kan varmt rekommendera Dr.Berg om du inte hittat honom. Han har mycket relaterat till kvinnohälsa, förutom övervikt/fetma även t ex klimakteriebesvär, fibromyalgi och stress. https://www.youtube.com/user/drericberg123/playlists
 28. 6 points
  DietDoctor om fett: Använd olika fetter för olika typer av matlagning https://www.dietdoctor.com/se/lchf/mer-fett Fett kan förändra smaken på en måltid, vilket ger variation till din kost. Du kan till exempel tillaga haricots verts med smör för att få en klassisk känsla på din måltid. Eller du kan steka dem i jordnötsolja och krydda med sesamolja för en mer asiatisk touch. Experimentera med nya kombinationer för att se vad som passar dig och tillfället bäst. Se till att ha flera av de här hälsosamma fetterna hemma: smör ister, talg, ankfett eller annat animaliskt fett kokosolja olivolja avokado-olja jordnötsolja andra nötoljor (macadamia, mandel, valnöt) sesamolja De hälsosammaste fetterna till matlagning https://www.dietdoctor.com/se/lchf/fett Mättat fett som smör, ghee, kokosolja och ister är de bästa valen för att steka och fritera i då de tål upphettning bra och inte oxiderar när de når höga temperaturer, som mer instabila fetter som vegetabiliska fröoljor gör. Fleromättat fett som olivolja och avokadoolja är inte värmebeständiga, de är alltså bättre att använda till dressing eller oljebaserade tillbehör som majonnäs eller pesto. Fleromättade fetter – som solrosolja eller majsolja – ska aldrig användas vid höga temperaturer eftersom de är känsliga för oxidation som kan omvandla dem till potentiellt ohälsosamma substanser.
 29. 6 points
  Socker får tydligen huden att åldras. Socker gör att huden åldras snabbare. Förhöjda mängder av socker ökar glykosylering (AGE) i huden. Glykosylering är en process där fruktos och glukos binds till t.ex. kollagen. Vid höga sockerkoncentrationer i blodet ökar bildningen av kraftiga (kovalenta) tvärbindningar mellan kollagenfibrer vilket leder till att hudens elasticitet minskar. Normalt sett är tvärbindningarna organiserade så att de kan repareras, men vid glykosylering bildas tvärbindningar mellan kollagenfibrer som stör reparationsmekanismen vilket leder till försämrad elasticitet. Nutrition and aging skin: sugar and glycation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757 Men att äta lågkolhydratmat som inte stekts eller grillats hårt kan förbättra huden. Och gärna kött, fisk och mejerier... Tight glycemic control over a 4-month period can result in a reduction of glycated collagen formation by 25%. Consumption of a low-sugar diet prepared through waterbased cooking methods would limit both the consumption of preformed exogenous AGES and endogenous production through physiological glycation. Avoiding foods that result in higher levels of AGEs, such as donuts, barbecued meats, and dark-colored soft drinks, can be an effective strategy for slowing “sugar sag". In one of the few human studies successfully conducted on antiAGE therapeutics, L-carnitine supplementation for 6 months in hemodialysis patients significantly decreased levels of AGEs in the skin.L-carnitine, which is naturally abundant in meat, poultry, fish, and dairy products, is an antioxidant. Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin https://www.skintherapyletter.com/aging-skin/glycation/
 30. 6 points
  Om du skär lite i den så kan du nog se. Den är orange/brun invändigt. Skär bort men lämna en del så växer den ut igen. Tillhör inte allemansrätten men det behöver du ju inte bry dig om när den står på din egen tomt. 😁
 31. 6 points
  Det är ju en sak att folk själv "tycker" att deras hud är bättre och något lite "starkare" att han spontant kommer in på att både min och kompisens hud är betydligt yngre...
 32. 6 points
  Bjuder på lite värdelöst vetande: "Flera forskare har intresserat sig för varför nässlor bränns. Emmelin och Feldberg (1947) experimenterade med brännhår av etternässla. De fann att vätskan som håren avger innehåller histamin och acetylkolin, och det finns även serotonin i den (Collier och Chesher 1956)." Brännässlor – inte bara ogräs
 33. 6 points
  Förmodligen, det är modernt nu för tiden, verkar det som . . . Skulle nog tro det . . .
 34. 6 points
  "Det som utmärker sprängticka eller chaga är den mörka, nästan svarta räfflade ojämna ytan. Det ser nästan ut som om barken förkolnat och de utstickade bitarna liknar små kolbitar. Ytan är inte hård och jämn, utan man ska lätt kunna bryta loss små bitar. Inuti är sprängtickan brungul, porös och nästan lite mjölig eller svampaktig." Hur man känner igen chaga (sprängticka) https://bohemianmaggie.blogspot.com/2013/11/hur-man-kanner-igen-chaga-sprangticka.html Lycka till med svampplockningen!
 35. 6 points
  Men du skriver också: "Jag tycker att det är intressant att gå tillbaka i tiden för att hitta rötter till dagens vansinniga idéer." Det tycker jag är mer rätt än ovanstående citat. För även religionerna är skapade av människor, och egentligen inte annorlunda än andra filosofier skapade av människor. De olika religionernas skillnader beror nog(Tror jag) på de olika betingelserna de skapats under. T. ex tror jag inte det är bättre att bo i Nordkorea än i Iran .Skillnader finns nog mellan länderna. Men de beror nog inte på att Iran är en religiös diktatur och Nordkorea är en ateistisk diktatur. En del tycker nog att mitt resonemang är onödigt småaktigt, men jag tror nog du förstår vad jag menar.
 36. 6 points
  Hej Camilla. Jag har inte dina problem med hypoteros men för mig tog det ganska lång tid att komma förbi den sk ketoflu... Jag hade semester när jag gick super strikt och om jag kommer ihåg korrekt tog det ca 10 dagar. Huvudvärk. ingen sömn mm men sedan blev det fest... Jag mätte inte i början heller men skaffade sedan en blodketon mätare så jag faktiskt fick koll. Tror iofs inte det är jätteviktigt men alltid kul att mäta. Skriver om resan här: Ge inte upp. Det kommer att vända!
 37. 6 points
  Hej Camilla välkommen till forumet.Du verkar göra allt rätt, men det är så att vi alla är olika. Så ibland måste vi göra en del saker olika. Du har t.ex. sköldkörtel problem, och du är trött. För det första det kan ta tid att komma i ketos. Voleck och Phinney två av de främsta forskarna i lågkolhydrat lägret, de arbetar med idrottshen ,som gärna vill komma i ketos, så fort som möjligt, och kanske just därför har de tryckt på att det kan ta upp till 12 veckor att komma i ketos. Så även de otåliga kan få hopp även om det tar lite tid. Vad det gäller tröttheten så kan det ha med natrium brist att göra, och inte bara sköldkörteln. Salt har forskaren James Dinicolantonio skrivit om. " High salt diet improves glucose tolerance and insulin resistance in diabetics https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/11465650/ … Översätt tweet Ivor Cummins, Marika Sboros, Dr. Jason Fung och 3 andra 5 svar66 retweets202 gillanden Svara Retweetad Gilla Di Men du kan prova att ta en tesked salt i ett glas vatten på morgonen, om du har saltbrist, så är det på sätt och vis ett tecken att du är på rätt väg. För insulin håller kvar salt i kroppen, så om du har fått salt brist , så kan det vara ett tecken på att du har sänkt kolhydrat intaget märkbart.
 38. 5 points
  Studio ett på radions P1 har idag ett inslag om en ny medicin som minskar aptiten. Den ska tillsammans med diet hjälpa överviktiga att gå ner i vikt. Radions vinkling är att det är orättvist att patienterna måste betala denna medicin själva, medan fetmaoperationerna är gratis. Att det finns andra metoder för att gå ner i vikt, utom operationer och medicininjektioner, nämns inte. Länk till Studio ett: https://sverigesradio.se/avsnitt/1304501 Inslaget börjar efter 21 minuter.
 39. 5 points
  Efter mina ca 6 år på LCHF har jag märkt att äter jag någorlunda strikt och undviker frukt har jag massor av energi, är på gott humör och suget lyser med sin frånvaro. Häromveckan testade jag att äta frukt igen och jag älskar bananer, speciellt sådana som har legat och blivit lite bruna i skalet. Oftast är sådana bananer gula och fina inuti bara skalet har börjat torka bort men folk undviker dem så de blir kvar i fruktkorgarna på jobbet. Så jag tog en och sedan en till för jag kan inte bara ta en eftersom det är ju så gott (suget startar direkt med andra ord). Hmm, när jag kom hem efter min bananutsvävning fick jag sådana konstiga, paranoida, depressiva tankar. Vad kom dem ifrån? Det enda jag har gjort annorlunda den dagen var att mumsa i mig dessa två bananer. Min kommentar på din fråga är nog: javisst kan frukt innehålla en del vitaminer, mineraler och antioxidanter, i vilken mängd beror på frukt och i vilken jordmån den har odlats. Men den kommersiellt odlade frukten innehåller också en hel del fruktos, stärkelse, fibrer, rester av bekämpningsmedel och mycket vatten. Om du jämför frukt med kött så kan man säja att köttet brukar den mänskliga kroppen tillgodogöra sig till 98% som näring. Men eftersom jag ser inte fruktos, stärkelse, fibrer och bekämpningsmedel som näring och vatten kan man få på annat håll så blir fruktens näringsvärde mycket lågt.
 40. 5 points
  Frukt odlas fram på plantager, manipuleras att vara söta och sälja bra. Den blir då en mer eller mindre kroppsfrämmande substans som aktiverar immunsystemet. Undvik!
 41. 5 points
  Tack! jag behövde en ny våg så jag köpte en NOKIA WITHINGS som läser av det mesta, förmodligen inte 100% rätt men man får en indikation på hur det går, vikten den mäter är det jag litar på och det andra blir mest för skojs skull men det skapar en del huvudbry 🙂
 42. 5 points
  S. Phinney och J. Voleck säger att det kan ta upp till 12 veckor att komma i ketos. Så det finns stora individuella skillnader! Så ge inte upp.
 43. 5 points
  Ja, jag menar att hela situationen att behöva fly och försöka skapa sig ett nytt liv någonstans där allt är nytt rimligen borde försätta kroppen i ett långvarigt stresstillstånd. Stress sabbar mycket i kroppen. Själv tenderar jag att "trösta" mig med mat när jag blir stressad. Och då är det oftast inte broccoli som gäller... Jag bor i ett område som tog emot många syriska flyktingar. Om det berodde på det eller har andra orsaker: i vart fall märkte jag att problemet med rökning och fimpar på gården ökade dramatiskt. Det är min uppfattning att "invandrade" röker i större utsträckning. Främst männen. De invandrade jag träffat i arbetet (jobbar på en stroke-avdelning) är oftast "storrökare" (en term som doktorer skriver i journalen rökning är en riskfaktor för stroke).
 44. 5 points
  Har undvikit margarin som Becel sedan 1990-talet. Har lutat mig mot denna skrift: Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta (2006) http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/26307.pdf
 45. 5 points
  Håller med din far, det är benet under skinkan.. gärna med svål och fett och allt! En i dag vanligare benämning iallafall på sommaren är Flintatstek, dvs då har de skivat upp läggen! Min far har två olika cravings, varav den ena är fläsklägg med rotmos., har garantera ihop med att de då fick äta hur mycket de ville, dvs när grisen slaktats och det fanns gott om rovor i landet, den andra är ärtsoppa med punch, det hänger mer ihop med att han som 17åring tog värvning i flottan. "Fläsklägg är en styckningsdetalj av svin. Det är mittdelen av grisens ben, runt knän och armbågar, och man använder således både de främre och de bakre benen.[1] Fläsklägg säljs med svålen kvar på köttet. Läggen är ofta rimmade eller rökta. I det svenska husmansköket serveras fläskläggen ofta kokta, tillsammans med rotmos." https://sv.wikipedia.org/wiki/Fläsklägg Iallafall så föredrar jag Eisebein mit saurkraut! "Eisbein mit Sauerkraut är fläsklägg på tyskt sätt med surkål och potatis i stället för rotmos." https://www.mat.se/recept/flasklagg-med-rotmos-eller-surkal?gclid=EAIaIQobChMI_M7-tKfn4gIVzsqyCh3aQAHDEAAYAiAAEgKf1PD_BwE Man får som regel potatismos/ibland har de blandat potatismoset med med surkålen (holländskt, min förra granne var från Holland och blandade potatismos och surkål?), iallafall i Tyskland så har jag fått dem i olika klickar! Dvs mitt tips är att göra fläsklägg med surkål, svingott!
 46. 5 points
  Men det är ju rätt många som vittnar om hur huden blivit bättre. Fast det är nog ingen som får betalt för att forska på det.
 47. 5 points
  Några sötningsmedel med i kosten?
 48. 5 points
  Kan det vara en tickande bomb ?😕
 49. 5 points
  Jag tycker att det är intressant att gå tillbaka i tiden för att hitta rötter till dagens vansinniga idéer. För att någonting kommer inte ut av ingenting. Det ökar kunskapen och förståelse för dessa idéer annars famlar man i blindo och till slut riskerar börja tro utan att riktigt förstå. Att påståendet "rött kött orsakar cancer" kommer bland annat från uppenbarelser som en ung flicka, Ellen G White har haft inom sjunde dags adventisternas kyrka. Det är ju en mycket intressant pusselbit. Det var ju ett budskap från Gud. Får man ifrågasätta Guds budskap om man är troende? Flickan visade sig ha skrivandets gåva så hon skrev en hel del böcker om kost och hälsa som var mycket tongivande på den tiden. I samma kretsar rörde sig John Harvey Kellogg. Han ansåg sig vara en vetenskapsman och som syftet med sitt vetenskapliga verk såg han en förening mellan gudstro och vetenskap. Om man går från tro till vetenskap kanske man har svårt att förstå att vetenskapliga teorier måste man bevisa eller förkasta. Det är mycket viktigt att kunna förkasta om det inte går att bevisa. Hur kan man förkasta en teori om att "rött kött orsakar cancer" om det är ett budskap från Gud? Jag misstänker att det finns fortfarande verksamma så kallade "vetenskapsmän" som försöker kombinera en gudstro med vetenskap. Finns ju sådana som säger att vår diet bör efterlikna det man åt i Edens trädgård och då är man hjälplöst förlorat i den gamla sagan som heter Bibeln. Att Kelloggs frukostflingor var egentligen tänkt som en potenssänkande medel har jag ju skrivit om förut. Köttet å andra sidan ansågs då (med all rätt) öka vitaliteten och potensen. Om man tar i beräknande att kyrkan har försökt "rena" mänskligheten och ansåg den sexuella driften vara oren så förstår man att veganismen passar mycket bra för dessa syften. Om nu veganismen har sina rötter i en gudstro så betackar jag mig. Religioner hade sina ljusa sidor i att lära ut hur människorna bör behandla varandra, hur man bygger tryggare samhällen. Att man sedan tog steget till att beskriva hela världens beskaffenhet inklusive människans diet utifrån en skapelseberättelse är ett uttryck för det mänskliga storhetsvansinnet och ingenting annat.
 50. 5 points
  Jo, antagligen. 😉 Men om Elsie dyker upp drar jag mer än gärna tillbaka mitt "hot"och erkänner att jag bara är en gammal paranoid LCHF-gubbe.;-) (Till skillnad mot tant-lchf snobbar) För er som inte vet vad Maria och jag pratar om...