Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-10-16 i alla områden

 1. 8 points
  Jag uttryckte mig litet förenklat men veganer, som det här är frågan om avvisar all animalisk kost, så är det ändå inte med resten av "högkolhydratare"? - Jag är oroad att begreppet LCHF blir urvattnat och allt mer otydligt. Jag menar att LCHF står för -man är omnivor, man lagar mat från grunden, "rena" ingredienser, gärna ekologiskt, glutenfritt, inget socker i någon form, inga högkolhydratgrönsaker, inga högprocessade vegetabiliska"industrioljor, Försiktighet med frukt och nötter. Det finns säkert mer som kan sägas om LCHF som Skaldeman och Annika Dahöqvist definierat det. Finns inte så mycket utrymme inom gränsen 50 g kolhydrater. -- Begreppet LCHF för veganer är felaktigt utifrån dessa kriterier, - man kan kalla det något annat --- och ja - "Problemet jag ser är snarast att om de får framtida hälsoproblem så kan det falla tillbaka på DD." --- Glöm Inte att lågkolhydratkost enl LCHF är en "pain in the ass" för livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin samt alla som har sin försörjning av olika dieter.
 2. 7 points
  Fast jag vill väldigt gärna ha råd och tips om sådant som rör mig just där jag är i stunden och skulle jag få någon allvarligare sjukdom hoppas jag ni vill bolla den med mig. Stress är stress, oavsett orsak - nu är det semester. Att komma iväg är stress, mycket för att jag vill att det ska bli trevligt att komma hem så det ska utöver att packas också dammsugas, vattnas blommor och ställa ihop dem åt husvakten, fixas med timers och sånt. Och så ska man hitta badkläder och solglasögon. I förrgår kväll fyllde jag i passnumren på SAS hemsida och höll på att få en hjärtattack för att makens och lillebrors pass gått ut?! Men jag har ju kollat så många gånger..?!!!! Håller man koll på vilket år det är kan man undvika sådana stresspåslag... Det är 2019 nu, inget annat. Nackdelen med årstiden (mörkret) och klimakteriet (är blasé) är att jag inte alls vill åka iväg. Av erfarenhet vet jag dock att efter några dagar i solen kommer livslusten att öka igen. På bortaplan kan man inte heller titta på överfyllda garderober som borde röjas (har kläder kvar sen jag var betydligt större än idag) eller grunna över att man borde kratta löv, ta ner det döda äppleträdet som föll härom natten eller måla väggen i blivande kontoret. Inför semestern har jag gjort vissa justeringar. Jag vet att jag kommer att äta lite sådant jag normalt inte äter så jag har ätit lite knäckebröd och riskakor sista veckorna för att vänja kroppen lite/kolla hur jag reagerar på spannmål. Jag har också ökat kolhydraterna lite och minskat fettmängden (kalorierna). 3 veckor kan ju synas rätt rejält annars. Så om några dagar kommer nog lite reserapporter om hur det går med maten.
 3. 7 points
  Vi skickade med matlåda med sonen till skolan. Han var nöjd. Han visste vilken mat han skulle äta och det var gott. Hemlagade köttbullar, kokta ägg, kycklingklubbor, osttärningar, skinkrullar med smör i, körsbärstomater, skivade grönsaker - det går att äta med fingrarna och så pappersservett att torka fingrarna på. Men glöm inte att berätta för skolan att du gör det och lägg till att eftersom vegomaten och margariner saknar näring så vill du vara säker på att barnet får näringsrik mat och orkar prestera i skolan. Det är ditt barn och ingen annan än du kommer att ta hand om barnet bäst. Det är undervisningen i skolan som är obligatorisk inte skolmaten. Den sista är bara service och är den dålig så hoppa över den.
 4. 6 points
  Jag har hört att 15- 20 msk salt ska vara dödligt. Vet dock inte om det stämmer?
 5. 6 points
  Vi har flera riktigt bra och intressanta cancertrådar i detta forum. Varför skriver du om det i min stress-tråd @Nils Engström? Nu är absolut inte denna tråd "bara min" men den handlar ändå primärt om stress vid olika skeenden i livet och även om cancer kan vara stressande, precis som alla andra sjukdomar, så det känns som att ämnet hamnat i fel tråd... Detta är knappast den första tråden man läser om man söker info om cancer, tänker jag.
 6. 4 points
  Flertalet av LCHF-entusiasterna är (bör vara) väl medvetna om betydelsen av lagom drickande och vikten av att hålla saltbalansen på rätt nivå. Läkare i vänkretsen påpekar att speciellt unga flickor fortfarande har en farlig vana att gå omkring med vattenflaskor, som de dricker ur med jämna mellanrum. Sannolikt har de fått för sig att det skulle vara bra att dricka vatten även utan att törsten krävde detta. De har läst diverse i sajter, som utan vetenskaplig grund påbjuder vatten i tid och otid, liknande talet om att tio timmars sovande skulle utgöra någon slags skönhetssömn, vilket även det är fel. Grundskälet till att inget behov av extra tillskott av salt eller vätska finns för den som tillämpar standardkost är att tre gånger mer vatten binds i kroppen per viktenhet kolhydrater i maten än vid animalisk föda. Denna skillnad i vätskemängd (i slutändan egentligen inget extra behov) som kroppen kräver utifrån vid LCHF, kompenseras oftast normalt genom kroppens indikation genom törsten. Det ökade drickandet innebär dock en utspädning av saltet i mage och tarmar som behöver kompenseras. Det är därför som en av centralgestalterna för lågkolhydratkosten, Stephen Phinney, brukar påpeka att han alltid har med sig små plastinvirade "konfektbitar" med salt under sina resor. På så sätt håller han sin saltkoncentration (elektrolyterna) på optimal nivå, även om han råkar inta sin mat på en restaurang.
 7. 4 points
  ok, men låt det vara slut med allt cancerprat här nu, tack!
 8. 4 points
  Välkommen till relativismens era.
 9. 4 points
  Food Pharmacy är kanske inte uttalade veganer, men de har inte mycket animalier i sina recept. 🙄 Enligt Dr Paul Mason finns det inga studier på att vi behöver fibrer, Zoë Harcombe är inne på samma spår.
 10. 3 points
  1. Just forskningen bakom LCHF är mycket seriös och säkrad genom ett stort antal forskare som inte låtit sig köpas men som tillämpat modern typ av forskning. De riktigt stora resurserna, ligger bakom sajter av vegansk art och forskning, som bottnar i en världsfrånvarande religiös form av kosthållning. Den styrs samtidigt via klimatalarmisternas sammankoppling av veganismen med möjligheten att försörja jordens befolkning med enbart gröda. 2. Fast då har man lämnat walk-over till veganerna. Tvärt om borde alla som studerat LCHF och själva sett effekterna av den kosten, samverka med kostdoktorn till att få budskapet att spridas som ringar på vattnet.
 11. 3 points
  Nä nu förstår jag inte vad du menar... 😉😅😄
 12. 2 points
  Skriv till Expressen och fråga efter referenser till studier. Det är ju judt detta som visar om man håller på med fake news eller inte kan du ju upplysa om. Har gjort det själv några gånger men aldrig fått några. Vid ett tillfälle bad jag innan ett program SVT se till att en gäst delade med sig av referenser. De lovade fixa detta. Efter intervjun fick jag till svar att det fanns tusentals studier. Jag bad om tre st men fick noll. Försökte sedan slippa betala TV licens med motivering att det inte är ”public service” men det gick inget vidare det heller.
 13. 2 points
  Jag tänker ge det två veckor, om det stannar upp helt får jag gå tillbaka till T1-T3 - men det gör mig inget om det går långsammare neråt nu. Ja, vi får väl se. Finns definitivt kvar en hel del fluff på magen än så länge iallafall...
 14. 2 points
  Mai-Lis Hellenius yttrar bl.a.: – Om många äter mycket animaliska fetter så kan de få höga blodfetter, alltså högt kolesterol, som skadar våra blodkärl, ger risk för proppbildning och gör att blodcirkulationen till både hjärnan och hjärtat försämras, alltså risk för stroke och hjärtinfarkt,! - ...man ska lyssna på de undersökningar som visar att Livsmedelsverkets kostråd leder till minskad risk för vanliga folkhälsoproblem, som hjärtkärlsjukdomar, cancer och demens. Basen i den maten är till exempel mycket frukt och grönt, bönor, fisk, skaldjur och kyckling samt omättade fetter genom intag av oljor, nötter och mandel. Man ska dessutom äta begränsat med rött kött, och mättade fetter från mejeriprodukter. – Det finns många olika orsaker. Men både svensk och internationell forskning visar att den starkaste orsaken som driver den här uppgången är faktorer som leder till att blodfetter och kolesterol stiger. Där är våra matvanor en oerhört viktig faktor, säger Maj-Lis Hellénius. Observera att Hellenius yttrade detta redan 2013 men det anmärkningsvärda är att hon fortfarande står fast vid sin åsikt, när hon nyligen gick i pension. P.S. Verkar det som om forumets medlemmar visar exempel på trögtänkthet?
 15. 2 points
  Klart överens! Frågan dessutom när lagstiftningen hinner ifatt och om kostdoktorn ytterligare kan snabba upp utvecklingen. Marcus är ännu inte pensionerad men Mai-Lis Hellenius och Stephan Rössner har gått i pension. Tyvärr finns dock hundratals felutbildade kostrådgivare och dietister kvar, som i mindre utsträckning fortsätter att seriöst verka i sitt yrke, när deras huvudtema kommit att övergå i klimatalarmismen och strävandena att få stopp på djurhållningen. P.S. Vad gällde tobaken kunde ju sjukdomarna efter den komma redan efter några år medan sockret är långsamt verkande gift.
 16. 2 points
 17. 2 points
  Aså, jag kan nog inte släppa Laktatspåret så lätt.. hur många kilon lägger du på skivstången, vid styrketräning? Jag lade ner det rätt snabbt ioförsig,, insåg att 20 x 3 reps till utmattning inte direkt gjorde mig starkare, snyggare, yngre, rikare, utan främst uthålligare! Stumma benmuskler stämmer, stickningarna i armarna kan vara samma, men inte helt säkert! Iallafall så får du samma råd som jag ger till Peter, två timmars löpträning varje dag, 7 dar i veckan, samt minst fyra timmar styrketräning iallafall varannan dag! Ge det några av dina bästa år! Näe det vara Paolo Robertos råd Iallafall.. stickningar i armarna om man använder dessa vid löpning.. kan lixom inte handla om annat som du beskriver, syretillförseln.. har du testat stavgång i högt tempo?
 18. 2 points
  1. I förhållande till sin storlek anses t.ex. den svenska bondkatten höra till de skickligaste jägarna i kattvärlden. Själv har jag i unga år kunnat studera familjens katt jaga två möss samtidigt och återkomma till sina ungar med två levande möss i sin mun för utbildning av ungarna i jaktteknik. Knappast något som en tiger eller ett lejon någonsin skulle klara av. Tveklöst är katten ren köttätare. Undantaget, när de äter gräs, är när de vill kräkas (få bort något skadligt de råkat få i sig). I sig har denna självmedicinering uppkommit genom empiriska erfarenheter (om beteendet inte nedärvts genom kattmamman, har de själva insett att gräs eller andra vegetabilier inte är deras normala föda, eftersom det ger sådan verkan). 2. Ja, att veganen anser dödandet av djur vara förkastligt, känner vi till. När denna drift går så långt som till uppfödning av djur på för dem onaturlig kost, inser man det förkastliga i veganismen överhuvudtaget. Såväl katter som människor är köttätare. Om våra förfäder - jägarna - inte hade insett fördelarna med kött och fett, hade människan antingen aldrig aldrig överlevt som art eller i annat fall aldrig utvecklat den hjärna som gör att vi nu kan kommunicera med varandra på ett Internet som då aldrig hade sett dagen ljus. "Övertygelsen" du nämner, som jag tolkar som din uppfattning om veganens envishet att t.o.m. tvinga katten att bli vegan (läs=sluta med dumheterna att jaga och döda andra djur till att äta), går emot all sans. Oavsett hur starkt veganen agerar i sådan fall (oavsett etiska bryderier om hur katten borde äta), måste man naturligtvis med ännu större kraft fördöma tankegångarna och presentera enkla, logiska argument.
 19. 2 points
  Det är tyvärr också min erfarenhet av ketos att löpträningen går asdåligt. Inga stickningar dock men tunga ben (antagligen mjölksyra 😉 ). Springer 6.30 per km med samma ansträngning som när jag håller 5.45 per km (ej i ketos). Jag gillar inte riktigt att äta så strikt att jag ständigt ligger i ketos. Men jag håller på med ett experiment och har tänkt att hålla mig i ketos fram till jul ungefär, vi får se om det vänder.
 20. 2 points
  En läkare möter patienter och har en plikt att möta sina patienter med utgångspunkt där patienten befinner sig och utifrån patientens rätt att fortsatt befinna sig i en t.ex vegankost-hushållning, där patienten behöver upplysas om hur en vegankosthållning kan optimeras, och inte nödvändigtvis "omvändas" eller utsättas för påtrycklning att lämna sin livsstil oavsett vilka motiv. Är patienten anorektisk eller tenderar åt det hållet, och det ses tydlig korrelation till vegankosten, så är det starkt behjälpligt att sådan patient ges vägledning mot ökad balans med fortfarande kvarvarande veganska livsstil, det finns så många grader mot sundare livsstil där vegansk livvsstil är utgångspunkt. Alla som inte är läkare (den stora lejonparten) eller specifikt kostinriktade läkare, kan självklart ta in flera parametrar.. som läkaren helst ska försöka undvika utan centrera kring patientens livssituation, där en vegankost kan ha gått överstyr (så som också iofs lchf-kosten kan gå överstyr, som hände i mitt fall för några år sedan.. där jag började frossa bland helt fel produkter och behövde selektera mera) Därför ser jag det som fruktbart, att välkomna veganer , att inte se forumet som förbjuden mark, men steget till "vegansk lchf" , finner jag något absurt.. ändå, trots detta finns fler gemensamma beröringsytor! Sikta mot ökad hälsosamhet och att förstå vad maten innehåller och varför det är si och det är så med respektive mat, och hur är det på cellnivå.. där behöver nog alla alltid mer kunskap.. så den gemensamma ytan.. där är nog ingen fullärd, what so ever.
 21. 2 points
  I min ålderskategori, nära livets slut, behöver man egentligen aldrig tränga sig på med råd. De flesta kontakter börjar ju alltid med frågan om hur man mår, som om åldern alltid inom kort predestinerar människan att drabbas av sjukdomar eller värre. Dessa frågor brukar inte bara ställas av läkare i vänkretsen, utan av praktiskt taget alla. När inget av dessa alternativ verkar aktuella kommer någon form av förvåning upp och därmed frågan om hur man gör för att hålla sig frisk. Sedan är frågan om kosten och LCHF en naturlig följd. När man sedan påpekar att denna kost möjliggjort utsättning av alla tre mediciner och att blodtrycket normaliserats, diabetes 2 är borta och lipidprofilen blivit optimal, är intresset väckt till toppnivå. Under de två års tid som jag upplevt LCHF, har dock de fem jämnåriga vänner (alla normalsockerkostare), som jag förtvivlat försökt påverka, råkat ut för hjärn- och hjärtinfarkter och samtliga avlidit. En betydligt yngre, som fortfarande lever, har tyvärr gått in i demensdimman och en i sina bästa år avlidit i cancer. I den yttre bekantskapskretsen har tre ungdomar avlidit (självmord resp. narkotika). En av de senare vegan, övriga normalkostare...så statistiken är inte så ljus. Mot den bakgrunden kanske det är en självklarhet för mig att försöka påverka andra att växla livsstil, i vilken kosten utgör en viktig del.
 22. 2 points
  Samma här... tet är nästintill obegripligt.. men kanske ett projekt att få religiös fundamentalism till högre klartänk, vilket kan göras enbart med kunskap & upplysning. Veganism, har trots allt sina rötter i etik & moral , dvs. religiös föreställning. Och här kanske jag luftade min egen fördom, i så fall övertyga mig gärna.. att veganism i sina centrala delar handlar om genuin näringslära? Däremot promotar man gurkmeja och ingefära så det står härliga till, det ska shottas som aldrig förr! Så.. vad är det för fel på persilja eller pepparrot nu plötsligt? Soja-magnaterna, i karteller av samma klass som avocado-trenden, ja betydligt större aktörer förstås. Soja-magnaterna agerar identiskt som tobaksindustrins hantlangare : it´s my way or the highway. Black & White kvasilogik. Tack för länkar!
 23. 2 points
  Hej tack för alla svar då vet jag😀 /Fredrik
 24. 2 points
  Ett par veckors ledighet har gått. Jag har lagt till en aktivitet som jag ska ha varje dag (även om jag inte alltid lyckas): promenad, helst förmiddagen. Annars försöker jag hålla igen...fast jag är usel på det. Flera kurser (släktforskning, spanska, dragspel), och en del squaredans (men långt ifrån så mycket som jag skulle kunnat dansa). Har börjat äta tidigare än förr. Vid nio, tio ungefär. Jag äter när jag är hungrig. Sedan framåt fem, brukar det bli. Men jag håller mig mätt under tiden (och sjutton vet om jag egentligen behöver äta middag varje dag? Det ska jag undersöka framöver). Orken varierar från dag till dag, men känns bättre. Lite mer intresse för matlagning och andra husliga aktiviteter. Börjat med kaffe igen, max 1-2 koppar/dag. Inget direkt sug efter det.
 25. 2 points
  Det här måste ju vara humor...på ett sätt https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7319418 ”– Jag är orolig för att många provar själva. Jag tycker man ska vara försiktigt att experimentera själv. Man kan naturligtvis följa vanliga kostråd och försöka laga maten från grunden och försöka få in så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Men inte experimentera för långt, avslutar Lillemor Berntsson.” Hahaha
 26. 1 point
  Vecka 8 avklarad - ytterligare 1.2 kg ner 🙂 Nu går jag in i livsstilsfasen av ALP som är lite flexiblare. Hoppas viktnedgången håller i sig, jag vill tappa lite till innan jag känner mig färdig. Nu har jag bara 1 kg kvar till normalvikt enligt BMI! Vill ner ytterligare 3-5 kg totalt, har ingen fix målvikt utan kommer gå lite på känsla. Har ett par intressanta observationer från veckan som gått: Det första är att min kropp verkar vara tåligare mot "avsteg" på den här kosten jämfört med strikt LCHF. Två lördagar i rad nu, en oplanerat och en planerat, har jag gjort rejäla avsteg från ALP / LCHF, druckit en massa vin, ätit bröd och sötsaker. På LCHF har jag såna gånger gått upp 1-1.5kg, som det sedan tagit minst en vecka av strikt kost att släppa. På ALP har jag fått mindre utslag på vågen nästa morgon, och efter ytterligare en dag är det borta igen! Det andra är att jag har fått en helt annan kontakt med mina mättnadskänslor. Vi var ju på afternoon tea i lördags (ersatte lunch den dagen). Där fanns förutom bröd, scones och kakor både grönsakssoppa, kycklingsallad, goda ostar, charkuterier, fina oliver mm så det var inte alls svårt att plocka ihop en LCHF-vänlig tallrik. Till efterrätt tog jag sedan en bit chokladtårta som såg helt fantastisk ut. Slant lite med tårtspaden så jag fick en större bit än vad jag tänkt... (Men fortfarande en liten bit jämfört med en "normal" tårtbit alltså) Den var precis så god som den såg ut, men väldigt mäktig, och efter kanske halva biten kände jag att jag hade fått nog, och lämnade resten. Kan lova att så har jag aldrig känt inför en tårtbit förut!
 27. 1 point
  Man ha nu utrett hur det kom sig att 275 personer fick magproblem efter en skollunch på Baldergymnasiet i Skellefteå. Enligt en analys gjort av ett brittiskt labb har man kommit fram att det var lektiner i bönorna som har fått dessa 275 skolbarnen att må dåligt. Nu uppmanar Livsmedelsverket att blötlägga och koka bönorna. Visst det är gammal kunskap. Precis som med murklorna och en del andra svampar behöver man behandla bönor för att få bort så mycket av gifterna som man bara kan. Men får man ut allt? Man skriker inte ut på varje hörn att murklorna är sååååå nyttiga, utan betraktar den svampen som lite suspekt eftersom den kan inte ätas direkt och måste kokas och behandlas först. Varför skriker man på varje hörn att äta mera bönor och linser? Äter man mer av dem får man högre koncentrationer av lektiner - enkel matematik. Vegansk kost ska ju mer eller mindre baseras på bönor och linser ... eftersom de är sååååå nyttiga, eller??? Eller är det bara en massa önsketänkande och okunskap? https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/efter-magsjukan-livsmedelsverket-uppmanar-att-blotlagga-bonor
 28. 1 point
  Det styrker min misstanke att också veterinärkåren har: - ekonomiska fördelar av allt som rekommenderas (kanske i form av aktier i producentledet) - eller att veterinären själv är vegan. Då spelar inte minsta roll vilken föda som är artegen (en uppfattning som bekant även tillämpas på människan).
 29. 1 point
  Oavsett kosthållning --- kan det vara möjligt? Ni rör er bort från LCHF och menar att soja med en ohälsosam fettprofil är helt ok?
 30. 1 point
  Som nämnts i annan tråd påverkas telomerernas längd (utgör åldrandets tidur för DNA i varje cell) inte negativt av rökning eller positivt av fysiskt träning men av rött kött. Så... ät rött kött och reta samtidigt skocken veganer! 😇
 31. 1 point
  Yes.. var är nyckel till utvägen, please? Den som visse det universella svaret, men det är kanske helt och hållet individuellt.. kvinnor är trots alla gemensamma amrkörer inte en homogen egen art. Många behöver kalla vetenskapliga fakta på bordet, för att ens komma i kontakt med det redan förträngda, för det går ju igång en herrans massa försvarsmekanismer med intrikat bakomliggande psykologiskt bejakande,... att inte dra i bromsarna.. som jag tror och verkligen enbart tror - jag reflekterar nu... Men, den stora härliga marknaden förstärker förträngningarna.. och det ekonomiska pusslet.. om jag drar ner på tempot då kanske jag måste sluta med mitt jobb och gå tillbaka till ruta ett , med t.ex sadla om till helt annat yrke, men under tiden.. leva på vatten och sirapsbröd.. osv.. nej, kvinnor kan idag!! det ska bevisas och det finns "bara" en väg framåt, i klättringen som är järnhård i bevisandet att kvinna och man ska vara jämställd men ändå.. hur man än vänder på det, med olika biologisk predisposition om man ser allt som en enkelriktad väg med startsträcka. Mycket som ännu är stereotypt konformt, och inte alls särskilt anpassat till olikheter i den medicinska utgångspunkten. Klart att kvinnor stressar formligen ihjäl sig på ett eller annat sätt. Och det klassiska (symptomatiska) , MAN HÅLLER TYST OM BAKSLAGEN som kommer av kvinnokamp. Kvinnokamp som jag i övrigt inte lägger värdering i, men det handlar om olika nyanser av råhet, att subliminera, till slut förneka och pang , är sockerberoendet inte ens en diagnos.. dock extremt, extremt tungt vägande.. vid tillkomsten av metabolt syndrom och/eller diabetes T2. (suck, så blev det en skopa politik , ändå...) Kvinnor "går på knäna" , "trollar med fötterna" , "vad man inte har i huvet får man ha i benen" , "nån måste ju göra det" Men man kan trolla med hormoner också.
 32. 1 point
  Jag säger bara som så.. att ju yngre och friskare man är ju lättare är det att gå ner i vikt på fucking vilken diet som helst! Problemet.. iallafall enligt mina åsikter kommer när man uppnår medelåldern och sen blir det knappast lättare heller! För er som inte vet vad medelåldern har för symptom så kan jag avslöja den främsta, dvs när man vaknar upp på morgonen och mår dåligt utan att föregående dag har varit ute med kompisarna på krogen! Dååå är man medelålders, dvs medelåldern sjunker numera lixom åldersdiabetesen.. plus en massa andra symptom/åkommor/utbrändhet fasten man knappt hunnit studera färdigt, bilda familj, pensionsspara, köpa bostad, skaffa partner/barn/bil/villa/Volvo/vovve! Iallafall så gjorde jag en desperat åtgärd, jag köpte mig en MC.. typ något jag hade när jag var ung och smal! Jag gick upp två kilo på sommaren! MCn var billig, utrustningen jag behövde kostade lika mycket, tar minst en halv timme att ta på sig, man svettas som en gris. Eventuellt skulle jag gå omkring i utrustningen.. iomed att man tappar en massa vatten? Dvs jag tror det är kört för mig, jag gillar min nya MC, den avser jag att behålla. Osådåså, så kommer man osökt in på allt annat, jag äter fortfarande LCHF typ, har inte uppnått min ungdoms vikt eller fysiska förmåga/kropp, dvs jag lever inte ens i närheten utav det längre! Det mest fruktansvärda är att jag läser om sk ursprungsbefolkningar där äldre minskar i vikt.. på grund av ålderdom.. men de bibehåller sin fysiska aktivitetsnivå i de samhällen de lever i på grund av hur dessa är organiserade! Dvs tvärt emot hur vårat eget samhälle är organiserat! Iallafall ursäkta mig för ytterligare en Zepp- filosofisk utläggning! Vi lever i ett av de bästa länder, som en av världens rikaste befolkningar, samtidigt som våra gener främst är anpassade för ett liv på Afrikas savann med ojämn tillgång på kalorier, där svält var det största hotet. Så vi äter som vi bodde på savannen.. ät allt och hur ofta som helst så länge det finns tillgång på föda, för snart kan det vara slut Ialafall, en utvikelse, det var först när jag började med LCHF som jag fick något som kan påminna om karaktär! Dvs att kunna avstå från att äta bara för att det finns.. det finns ju fucking mat hela tiden! Så jag omvandlades således från att ha varit en som ätit för att det finns, till en som helst bara äter om maten är god.. helst mat/riktig mat!
 33. 1 point
  Jag känner väl till hormonbehandling för kvinnor, bl.a. om effekterna som i cancersammanhang tillmäts dessa och nackdelarna i vissa fall. På liknande sätt som med LCHF kan användningen av ett visst preparat ha både positiva och negativa effekter. Min erfarenhet av hithörande frågor i vuxen ålder under mer än 60 år, även professionellt, ger anledning till kommentarer - annars skulle jag inte yttra mig - då har jag ändå vridit pipan av revolvern för att inte frestas att skjuta skarpt på riktigt! P.S. I egenskap av man behöver kunskapen om kvinnor och kvinnors behov av viktig behandling inte vara sämre än kvinnors.
 34. 1 point
  Förvisso inte MAF men löpteknik är ändå intressant. Allas vår Dr. Noakes har jobbat med honom. US Air Force, US Navy och alla möjliga andra dicipliner likaså. Några olympiska lag har coachats av honom, bla Sovjets och Storbrittaniens. De senaste till OS i Sidney. Huawei har varit inblandade. Och Lenovo. Växte tydligen upp i Sibirien. Nån ska ju göra det också... Podcast med Dr Nicholas Romanov, The POSE method of running. https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly90aGVzaXN1d2F5LmNvbS9mZWVkL3BvZGNhc3Qv&episode=aHR0cHM6Ly90aGVzaXN1d2F5LmNvbS8_cD0yNTUw&hl=sv&ep=6&at=1571158853891
 35. 1 point
  Ännu en vecka på ALP, för första gången dessa 7 veckor så hamnade jag i diket i lördags. Vi hade gäster, jag hade förberett en ALP-vänlig meny, men... Istället för att smutta lite på 1/2 glas vin drack jag 3 hela glas, varav ett sött dessertvin, och petade även i mig både glass och bröd. Varken ALP eller LCHF... Blev förstås lite plus på vågen dagen efter, men inte så farligt, och totalt över veckan har jag ändå gått ner, hela 0.9 kg! Så jag är nöjd 🙂 Har nu en vecka kvar av introduktionsfasen, sen får jag gå in på underhållsfasen. Denna vecka blir lite fler utmaningar, restaurangbesök inbokade både idag och fredag kväll, och lördag - söndag ska jag och maken på SPA-weekend med både afternoon tea & 5-rätters middag. Men jag försöker planera runt detta så gott jag kan, och har valt ut en snygg klänning till lördag kväll som hängt längst in i garderoben länge pga lite för tight - nu sitter den som den ska igen 🤩
 36. 1 point
  Tack för omtanken, @morgonsol. Jodå, barnen har en pappa och vi lever tillsammans. Vi pratar mycket om det men hanterar det lite olika. Sedan tror jag det spelar in en del att vi har väldigt olika yrken. Jag jobbar som ingenjör, han på LVU. Han har sett så många ungdomar från trasiga familjer och ur det perspektivet menar han att vår son har helt andra förutsättningar. Ur ett logiskt perspektiv har han förstås rätt men jag som spenderat tusentals timmar på att studera hur kroppen funkar vägrar tro att det är ett öde som bara ska accepteras och där är vi inte alltid överens kring vad vi kan och bör göra. Barnen äter t ex inte LCHF/paleo vilket vi måste vara eniga om ifall man ska ta den striden med barnen. Det är mest pappa som lagar mat och han har väl inte alltid uppskattat mina önskemål. Ibland behöver det få vara enkelt och kompromissen blev då pommes frites i ugn istället för pasta. Innan maken började jobba på LVU så jobbade han med vuxna missbrukare i 13år. Så vitt jag förstår finns det ingen missbrukare inom LVM som inte har en (NPF-) diagnos, de flesta har dessutom fått den i vuxen ålder. Det är väl där alla de finns som enligt debatten inte fanns förr. Sedan är jag övertygad om att antalet med större problem har ökat pga av den allt sämre folkhälsan. Undrar hur många som klarat sig hyfsat genom livet genom att självmedicinera socker, koffein, cigaretter, träning osv? Jag vet inte hur många tusen timmar jag lagt på att studera hur kroppen fungerar men jag ligger efter vad gäller hur man kan påverka hjärnans utveckling. Men jag läser och läser. 98% av alla barn med autism t ex har bristande metytering. Detta tror jag det står lite om i Sundberg/Johanssons bok "Inflammation" men även Dr Permutter tar upp det i sina böcker. De kan inte tillverka antioxidanten glutation för de kan inte bryta ner kobalamin (B12) och folat (B9) till de beståndsdelar som krävs. Glutation som tillskott finns i kapsel och vill man inte svälja kapslar utan strö på nåt så är det ruskigt surt... Fiskolja (omega 3) smakar också illa om man inte vill ha kapsel. Hur får man i det i barn som kan framkalla kräkning utan att ens få in åt i munnen? Tarmfloran är också något som är oerhört intressant i sammanhanget och inte minst Dr Perlmutter pratar mycket om detta. Ibland får jag höra att jag "experimenterar" med mina barn för att jag ger vissa tillskott. Det gör mig så förbannat arg! Jag VET att jag har mer kunskap om hur kroppen funkar än många av våra läkare och ingen jag känner skulle tycka det vore konstigt att servera barn A-fil men samma probiotika i kapsel, det är att "experimentera"...?! Aspartamsötade multivitamineraler i tuttifruttismak från apoteket är helt okej men "det där" pulvret som går att strö och som är gjort av torkad mat, det är konstigt. Nej, nu jagar jag upp mig igen. Har nån nåt tips på hur man ska gömma omega 3 i maten på nåt sätt utan att det märks så tar jag tacksamt emot tips! Snart fyller jag 50 och då börjar andra halvan av mitt liv eftersom jag har räknat med att bli minst 100. Min strävan för ett harmoniskt liv hittills får väl ses som övning, jag har ju uppenbart inte lyckats så bra men efter födelsedagen räknar jag med att bli klokare och kunna svara på den frågan. Nästa vecka drar vi på årets semester. Och nej, jag har inte dåligt samvete för flygresan eftersom jag vet vad jag gjort för helheten i många år i form av val för det ekologiska, mot GMO och kemikalier och inte minst arbetet med min bokashikompost. 3v i värme och sol kommer att göra susen även om det dagliga säkert är viktigare. Öken och pelarkaktusar i The wild West är läkande för själen. Howdy! 👩‍🌾
 37. 1 point
  Visst har man hört om vissa LCHF-are som haft problem, t.ex. om avsikten med kostomläggningen främst varit att reducera vikten - att den avstannar när det gått något år. Att hitta lösningar på problemet, genom att botanisera på Internet kan ge huvudbry för den som inte satt sig in i de metabola principerna. Att huvuddelen av alla sajter förefaller inspirerade av motståndare till lågkolhydratkosten är uppenbart. Man bör tänka på att normalkosten med stor andel kolhydrater innebär större andel vätska bunden i kroppen, jag vill minnas att för varje viktenhet kolhydrater binds ca. tre enheter vatten i kroppen. Under den första perioden, efter övergången till LCHF, kommer: - viktnedgången därför att till viss del bestå av vatten - viktigt därför att dricka lite mer vatten än annars för att kompensera för vätskeförlusten - dock inte längre än törsten anger. Risken är annars att saltbalansen rubbas genom förlust via urinen. Därav behovet att öka saltintaget vid LCHF. - viktreduceringen under det första året, att bli klart större än för normalkostaren, dels genom ketonernas högre effektivitet att förbränna fett, dels genom att energiintaget automatiskt blir lägre än energiförbrukningen. Detta eftersom mättnadskänslan kommer tidigare än förut och håller i sig under längre tid. Många av tidigare måltider och mellanmål försvinner och ersätts av ett eller två huvudmål - genom vilka energiintaget automatiskt reduceras. - när en stor del av viktnedgången är klar, en utjämning mellan låg- och högkolhydratkosten ske, om vilket fenomen det spekulerats mycket. Kanske känner kroppen av att fettmängden har minskat såpass mycket att den ser anledning till att stegra hungerkänslorna för att automatiskt balansera energibalansen (intag/förbrukning) för att säkra vidare förlust av lagrad energi. Det kan också vara fråga om en medveten psykisk process till att öka energiintaget, som man i gradvis små steg inte så lätt blir medveten om. Kanske de gamla generna från jägarperioden sätter in. Så till din önskan att äta dig mätt på fett och ändå gå ned i vikt, blir då en fråga om att tillämpa en högre grad av medvetenhet än tidigare - att oavsett vad du än hört om att en kalori inte alltid är en kalori, inse att viktreducering i slutändan (speciellt efter ett första "gratisår") alltid är fråga om att förbruka mer energi än den som tillförs. Ett av skälen till att viktreduceringen, under den första LCHF-perioden, blir stor är att andelen fett i maten, när ketonerna börjat ta över, tillfälligt kan minska, eftersom redan befintligt kroppsfett finns i stor mängd att förbränna. Minskningen av fettet i maten sker sannolikt omedvetet. Om minskningen av fettintaget blir alltför stor, finns dock risken för en uppstannad viktreducering eller t.o.m. övergående i en viktökning. Om en stor del av födan då består av proteiner, kommer såpass stor mängd glukos att bildas, oavsett extremt lågt kolhydratintag, att andelen ketoner blir för liten med följande mindre effektiv fettförbränning. Ett sätt att låta viktnedgången fortsätta, kan möjligen vara att öka den dagliga andelen vätska med de problem detta kan medföra (förlust av elektrolyter, alltför stor ökning av pH vid matsmältningen, om drickandet ligger alltför nära måltiden etc.). Kosttillskott (salt, spårmetaller etc.) kan dock i viss mån ordna de detaljerna. Naturligtvis kan problemen mötas genom fasta, men den vägen kan man inte räkna med att alla nya lågkolhydratentusiaster är inställda på. Statistiskt kommer därför studier som är inriktade på att visa skillnaden mellan olika koster att jämnas ut efter en tid, något som veganentusiasterna brukar poängtera och förstärka genom att beteckna lågkolhydratkosten som onaturlig, ensidig och omöjlig att hålla fast vid. P.S. Vad gäller vätskeintaget förekommer många råd på Internet, som man kan ifrågasätta. För genomsnittsmannen är åtta glas vatten dagligen ett standardråd - för kvinnor något mindre (6 glas). Några studier som stöder detta finns inte, som jag känner till. För LCHF kan man t.o.m. se råd om att som standard dubbla den volymen. Den utspädning av elektrolyter och spårmetaller etc. som 16 glas vatten (> 3 liter) dagligen (vid sidan av det kosten tillför) skulle medföra, kan knappast motiveras. Bästa rådet måste nog kvarstå - att låta den naturliga törsten råda. Det innebär att vissa kan klara sig på 4 glas - andra på det dubbla eller mer - beroende på träningsnivå, matintag, kost, kroppsstorlek, ålder, kön etc.. Man får nog acceptera att kroppen har störst förmåga att själv bedöma vätskebehovet.
 38. 1 point
  Fructose under fire as study reveals it is more damaging to the liver than glucose https://newatlas.com/medical/mitochondria-fructose-glucose-damage-liver-fat-metabolism/ Fritt översatt ur artikeln: "Detta är del av en serie studier kring hur en hög andel fruktos i kosten påverkar insulinresistens och metaboliskt syndrom” förklarar C Ronald Kahn. ”Fruktos får levern att ackumulera fett. Det fungerar nästan som att lägga till ännu mer fett i kosten. Att lägga till mer glukos till kosten, främjar leverns förmåga att förbränna fett, och ger en hälsosammare ämnesomsättning. ” "Ingen i denna studie antyder att kost med hög andel glukos är hälsosam, men den visar tydligt att trots lika andel kalorier fanns dessa metaboliska abnormiteter inte i högglukoskosten. Ett överskott av kalorier från en fettsnål diet kommer att brännas mer effektivt när det konsumeras med glukos istället för fruktos. Fruktos verkar påverka levern så att den istället för att bränna fett syntetiserar och lagrar det. "Det viktigaste resultatet av studien är att en hög andel fruktos i kosten är dåligt," säger Kahn. ”Inte för det ger fler kalorier, utan för att det har effekter på leverns ämnesomsättning. Mer fruktos i kosten gör att levern lagrar mer fett, och det är dåligt både för levern för hela kroppens metabolism."
 39. 1 point
  Min son kom hem från sin nya skola i 1a klass med flourlack och jag blev vansinnig! Stackars barn, han trodde jag var arg på honom. Sedan dess har ALLA lärare vetat att barnen inte ska ha flourlack och sist vi var hos tandläkaren kommenterade de "ja just det, han ska inte ha flourlack". Nu äter inte mina barn riktigt som jag vill så de får vanlig flourtandkräm men nån lack ska de banne mig inte ha!
 40. 1 point
  En ketogen kost ät en kost som gör att din kropp använder fett - ketoner - som bränsle. Dvs du måste äta så lite kolhydrater och mycket fett (eller har mycket fett att ta av) att kroppen går över till fett istället. Det brukar ta några månader för att vänja kroppen vid ketos så man får vara envis ett tag och ha tålamod. Äter du mer kolhydrater (potatis, pasta, ris, bröd, bönor, linser, rotfrukter) so spjälkar kroppen dem till glukos och använder glukos som bränslet. Det är inte ovanligt att man är en hybrid - man blandar bränslet och har en mix av glukos o ketoner - man är ibland i ketos och ibland inte. Man kan säga att keto är en strikt LCHF. Så både keto och LCHF är lågkolhydratkost med högfettinnehåll det är proportionerna av fett och kolhydrater som varierar. Om man vill äta så för viktnedgång eller för att läka ut en del kroniska sjukdomstillstånd så är målet med keto/LCHF faktiskt desamma - att få kroppen att gå över till fettdrift, sänka den fettbindande hormonet insulin (som ökar när du äter kolhydrater) och börja använda underhudsfett. Ordet ketogen kost beskriver bara mer tydligt vilken process man är ute efter.
 41. 1 point
  Hej Kristina och välkommen till forumet. Enkelt uttryckt: Strikt LCHF och keto är samma sak. Om man äter LCHF lite mindre strikt (mer kolhydrater) hamnar man inte i ketos och då är det inte keto.
 42. 1 point
  Enligt bl a Netdoktor ökar nikotin ämnesomsättningen. Så när man slutar är det lätt att gå upp i vikt: https://www.netdoktor.se/vikt-kost/overvikt-foljdsjukdomar/fraga-doktorn/nikotinfriviktuppgang-varfor/ "Vanligen ökar man något i vikt när man slutar snusa (eller röka). En viktökning på 3-5 kg månaderna efter snusstoppet ses ofta. I de flesta fall planar dock viktökningen ut, så att viktuppgången hamnar på 2-3 kg ett år efter snusstoppet. Orsaken är bl.a. att nikotin, som finns i all slags tobak, ökar utsöndringen av stresshormoner, t ex adrenalin, i kroppen. Stress leder till att ämnesomsättningen ökar och att kroppen förbränner mer energi. Under det första halvåret efter nikotinstoppet återgår ämnesomsättningen till den normala, och då kan kroppsvikten öka något. Nikotin bidrar även till att höja blodsockernivån, genom att öka frisättningen av socker. När du använder tobak medför det att hungern minskar. Om man sedan slutar snusa kan man därför uppleva ett större ”sug” och en ökad hunger."
 43. 1 point
  Jag gissar att Lemmy är en ung man som relativt nyligen flyttat frånföräldrahemmet, och tycker matlagning är tidskrävande och tråkigt. Men det var klokt att skriva ett inlägg här på forumet. Här kan du hitta bra och enkla recept på god mat. https://www.dietdoctor.com/se/lchf
 44. 1 point
  Hej igen. Tråden är inte direkt levande, men har man startat den så får man informera om hur det varit. Inte ett helt år har passerat med mitt tyngdtäcke, men jag använder det fortfarande och kan nog säga att det funkar förvånansvärt bra. Sommaren och dess värme har inte varit något större problem. Vilket var en stort frågetecken?????? Utan kan nog säga att sömnen överlag har blivit bättre, vad gäller insomningen så är den inte så mycket bättre, kanske lite. Men när jag väl sover så sover jag längre och kvalitén känns bättre. Tänker inte alls på att jag sovit dåligt när jag vaknar och ska påbörja en ny dag. Har fortfarande lite problem att sova efter ett natt skift. Men ibland har man tur och sover bra och relativt länge vilket gör nästa natt väldigt mycket lättare att arbeta. Det kan nog vara svårt att förstå hur jobbigt det kan var att sova lite med dålig kvalitet om man inte varit med om det själv. Det är sjukt jobbigt i längden, och varje tips och trix är guld värt om det hjälper. Så summa samarium så har det blivit ganska mycket bättre, men inte helt perfekt. Hade det varit helt perfekt så skulle jag sova 8 timmar och somnat direkt när jag lägger huvudet på kudden. Men det gör väl ingen😆 Men lite bättre är ganska bra för för mig. Sov gott kamrater
 45. 1 point
  Hej, lite knepigt blir det om alla äter olika. Jag väljer att ha en bas, proteinet med såser och tillbehör och lägger till det övriga som de andra äter. Det blir lättare med tiden, när man får in lite rutiner. Att byta ut pastan och dylikt mot annat? Ja, kanske göra lite grönsaksgratänger, blomkålsmos, broccolimos, grönsakswook? Finns också olika sorters bönpasta, som jag äter ibland till en köttfärssås.
 46. 1 point
  Lite info om hur det går till att lura konsumenterna och vem som styr informationen. https://www.tv-helse.se/organisation-som-har-infiltrerat-statliga-halso-och-naringsorgan/
 47. 1 point
  Jag har inte läst hennes barnböcker.. jag har dock läst tillräckligt med böcker i temat LCHF! Iallafall.. vi pratar föräldrar som lagt om till LCHF.. förmodligen rätt sent, de borde tänkt lite på det sättet tidigare. men bättre sent än aldrig! Hur som helst vi pratar om föräldrar med lite eller mer tecken på metabolt syndrom? Dvs det finns lixom inget som antyder att deras barn har samma symptom.. förutom att de kan ha genetiska förutsättningar att bli som sina föräldrar när de väl blir medelålders. Iallafall, barn har annan smak.. därmed inte sagt att de skall tillåtas leva av sockrade flingor, godis och läsk.. så länge föräldrarna får råda! Men så länge de är unga och friska så tål de kolhydrater från bra livsmedel, typ potatis samt en massa grönsaker/frukter/bär! Grejen är väl snarare att få dem att gilla grönsaker och frukt/bär! Hur som helst så märker de vad föräldrarna gillar och tar ofta efter. Iallafall så är det inte helt ovanligt att man iallafall i början får lov att laga lite olika tillbehör, dvs potatis är sällan värsta delikatessen, men om barnen vill ha det till sin måltid så är det sällan något problem, då är det som regel värre att få dem att ta kokt brocoli/brysselkål/vitkål till maten! Nu så är det väl knappast själva kolhydraterna som är problemet i barnens mat utan den variation och därmed de olika vitaminer/mineraler/micronutrienter som kommer med en rätt varierad kost. Oså skall de lära sig att äta en varierad kost, med olika livsmedel, som smakar olika! Till skillnad mot en icke varierad kost där allt smakar sött.. nedsköljd med CocaCola!
 48. 1 point
  Jag kommenterade detta i MariaFs tråd. Men det är nog bra att ha detta att tänka på, i mina egna samlade erfarenheter också. Sommaren är besvärlig. Det finns mycket goda frukter och bär. Är man ledig har man en massa tid att hitta på dumheter. Jag får lätt situationssug - dvs jag vill ha glass på stan, jag vill kunna fika på semester... dumma idéer, för jag tycker ju oftast inte att det är särskilt gott ändå. Men gör jag det, så är det bara att acceptera, och gå tillbaka till rätt kost igen Att mota det suget (situationssuget alltså) med mat är inget som funkar; det finns ingen koppling där. Det är distraktion som gäller. Eller skjuta på det: jag tar en glass sedan. Sedan. Sedan. I morgon gratis öl (det där sista var en skylt jag såg på en servering en gång, och jag behöll uttrycket att användas om sånt som aldrig kommer att inträffa, fast man säger man ska göra det. Sedan).
 49. 1 point
  Precis hemkommen efter årets lchf-camping. Trevligt som vanligt. Många föredrag har jag lyssnat på och alla gav mig väl inte så mycket. Men ett handlade om andning och lymfsystemet och ph-värde m m - det måste jag läsa mer om ( 1) all mat vi äter blir till syra. Äta bikarbonat eller annat för att basa var tydligen meningslöst. 2) Det är andning, och var det även lymfsystemet, som hanterade ph-värdet? I vilket fall: man ska ha rak hållning och axlarna bakåt, för att lymfan ska få chansen. BH är ett i sammanhanget högst olämpligt plagg; ja jag har slängt min (i tvätten, men jag får se om jag använder den mer). Och det var något med andning och diafragman som masserade hjärtsäcken...om man nu hade axlarna nere, och kom åt att andas djupt. Genom näsan. Och sista föredraget; på medicinsk snabb norska...om kosten och läckande tarm och peptider (som är små proteiner, om jag inte tar fel) som tar sig in i en cell...och sedan kommer FBI...eller ja, immunsystemets mördarceller och skjuter hela cellen. Tråkigt att det var en hjärncell. Eller insulinproducerande. Ledde till inflammasjoner (kan inte låta bli att stava det på norsk 🙂 ) Det där kunde hända om man äter mat som kroppen inte riktigt tål. Det vanliga i deras patientberättelser var komjölk och spannmål. (har vi hört det förr?). Kanske ägg också. Jag har en del att fundera på. Mår jag bättre om jag utesluter mejerier och spannmål? (spannmål definitivt, varför skulle jag annars fortsätta med lchf? mejerier har jag varit väldigt återhållsam med de senaste månaderna...inte noll, men nära nog. Detsamma med ägg...förutom nu på campingen) Tycker inte jag har märkt någon påtaglig skillnad. Men jag ska nog fortsätta ett tag till, och börja med en i taget för att utvärdera.
 50. 1 point
  Hurra! Det rör sig! Bra jobbat! Och vad sjutton, det kommer ju en "beach" varje år, om man inte hellre satsar på "Bitch 20xx".