Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 10/19/2021 in all areas

 1. Tack! Blir alltid lättare med lite heja! Jo... Vad har jag för val...? Lite som med maten och hälsan i stort, om man ger upp, vad finns då? Äta sig själv till döds? Sitta i soffan och sunka ihop och äta smärtstillande för rumpan, laxermedel för att tarmen ska tömma sig och åka permobil på Ica (á la America)...? Nu vet jag iofs att man kanske inte MÅSTE springa många mil i rad för att må bra... men jag MÅR så himla bra när jag kan... så jag måste ju försöka!
  6 points
 2. Fortfarande inget skelettont, bara ont i höften. Promenader ger inte samma intensitet så så länge jag rehabbar slipper jag skelettontet. Det är bra. I veckan har jag träffat vanliga sjukgymnasten, samma tjej som jag träffat ibland genom åren och som jag nämnde i inledningen av denna tråd. För några veckor sen fick jag övningar för min "svaga höft" (inte helt oväntat men jag behövde bolla med nån) som inte hjälpt nämnvärt och denna vecka har hon remitterat mig till läkare med rekommendation om röntgen. Kostnad per besök, 100kr. (För mig, i alla fall...) Igår träffade jag posturaltränaren. Och gick därifrån utan ont alls, utom uppför trappan, då kändes det lite. Hon kollade mitt rörelsemönster när jag gick (vilket vanliga fysion inte gjort...) och korrigerade olika höga höftkammar mm med övningar. Jag har jobbat aktivt med psoas i flera år för det är nästan alltid vad man börjar med, men tydligen samarbetar den dåligt med sätesmuskeln så det är dags att gå vidare. Nu jobbar jag en del med sätet också i form av vanlig styrketräning men med vissa justeringar, som ska ge fokus posturalt, aktiverades helat andra delar (skitsvårt!) och vips hade kroppen ändrats! Jag blir lika fascinerad varje gång detta händer. Kostnad per besök, 1500kr... Så ja, det blir mer sällan att jag träffar henne. Men det känns ändå bra!
  6 points
 3. Idag är det fredag. Igår bakade jag ett tiramisu-botten från kostdoktorn. Jag kommer att laga en mascarponekräm, men istället för kaffe ska jag använda mig av hallon. Är inte särskilt förtjust i kaffe som smaksättning. Det är veckoslutets goda. Vägde mig i morse. Jag väger nu under 78 kg. Note to self: om jag bara gör det rätt, har jag INTE svårt att gå ner i vikt. Inte det allra minsta svårt. Jag bara känner att det rasar av mig. Det här känns lätt, så då måste det vara rätt. Att äta frukost och lunch och fasta resten av dagen. Äter då jag stiger upp, vilket i praktiken betyder att jag sköter en del sysslor först och sen fixar en äggröra. För tillfället. Bara Baccus är i form igen går vi på promenad på morgonen. Men frukost ska jag ha. Längtar efter att bli lätt och smidig i kroppen igen. Det kommer att vara så mycket lättare att röra på sig bara för att jag blir lättare. Lederna kommer att mjukna. Och jag vill hålla mig ungdomlig och frisk länge. Det är viktigt. Och jag tror det kommer att bli ännu viktigare Ha ett skönt veckoslut alla ni.
  6 points
 4. Verkligen inte. Sockerkaka kommer inte över mina läppar. Jag är i ketos. Faktiskt.
  5 points
 5. Jag skulle gå tillbaka till mer måttlig LCHF och vänja kroppen. Sen succeesivt gå över till keto och se hur det funkar. Du har gått all in med keto och fasta och ett mål per dag. Din kropp verkar inte klara detta.
  5 points
 6. Jag är nöjd med veckoslutet. Matmässigt, alltså. Jag ger mig själv 10+. Men jag är så hemskt orolig för Baccus. Det ser inte bra ut. Ska på en dyr behandling, prp, med honom så snart de fått en ny sats till kliniken. Jag hoppas alltså att det blir en behandling. Han röntgas och undersöks innan, efter det först antar jag att veterinärerna vet hur det blir. Jag har aldrig ångest, normalt. Men nu har jag. Han fyller 8 år 9.11. Jag är inte redo att låta honom gå ännu. Tänk om jag ändå måste. (Tänk om = ångest. Har svårt att låta bli att tänka så.)
  4 points
 7. Vetenskapen är klar idag. Mediciner kan inte bota typ2 diabetes. Men kostomläggning kan bota typ2 diabetes. I USA har företaget VIRTA HEALTH en model som kan bota typ2 diabetes. Den statliga vården bör utveckla en sådan model. För det är möjligt att göra typ2 diabetes till en sällsynt åkomma. Lågkolhydrat kost kombinerat med intermittent fasta är mycket effektivt. https://www.virtahealth.com Men läkemedelsindustrin kan övervärdera medicinernas betydelse PGA att de vill sälja så mycket som möjligt. Men vårdens syfte bör att bota så snabbt och bra som möjligt.
  4 points
 8. 80-talets fasta, med juice, örtte och buljong, sa att man skulle ner under 400kcal för att slippa hunger ( denna sorts fasta körde jag 10år i rad, ca 1995 till 2005). Funkade bra men visst ströps viktnedgången snabbt och jag var lite ruggig. Som mest körde jag 27 dagar och jag körde med apelsinjuicekoncentrat och buljongtärning (var inte så nogräknad på den tiden) så jag vet inte om näringen var optimal. Det talades inte om autofagi, bara utrensning och avgiftning. Hungrig var jag inte. Däremot, precis som Effie säger, blir jag hungrig av en dag med bara grönsaker. Det verkar, som Peter skriver, orimligt att autofagin har toggle-funktion... Jason Fung skriver i nån av sina böcker att lite mjölk i kaffet inte tycks påverka autofagin så jag kan inte heller se att lite mat skulle ställa till det helt ur den synvinkeln. Däremot kan jag tänka mig att kroppen får mer tid till städning, hinner jobba undan så att säga, om man vattenfastar. Olika organ får ju jobba olika hårt beroende på vad vi äter.
  4 points
 9. Låter inte konstigt att din kropp reagerar på den stora omställningen ... jag skulle inte oroa mig alltför mycket ... om du fortsätter att köra "hårt" då skulle jag kanske börja oroa mig om det fortsätter likadant i 2-3 veckor till. Gör som Katerina säger drick saltat vatten och se över att det inte finns något annat uppenbart i kosten som orsakar detta. Ta det lugnt med supplementering av rent fett (om du använder dig av det).
  4 points
 10. Javisst kan en kostomställning eller en ätmönsteromställning ge diarréer. Jag och många med mig kan berätta att om man börjar till exempel fasta varannan dag så kan den första måltiden efter en 42-48 timmars fasta ge diarré men efter några veckor kommer kroppen att anpassa sig och diarréerna upphör. Så var det för mig. Men innan jag började fasta hade jag ätit LCHF i flera år och min kropp var van vid den maten och den mängden kolhydrater. För mig krävdes en längre fasta för att kroppen skulle reagera med diarréer. Om du har nyss börjat med 22-24 fasor och striktare lågkolhydratskost så kan du få den effekten. Men det kan också bero på vad du äter och hur din version av LCHF ser ut i förhållande till vad du brukade äta innan omställningen. Kolhydrater binder vätska och när man minskar intaget gör kroppen av med mera vatten. De första klon man tappar är just vatten. Dessutom brukar man rekommendera att äta mer salt speciellt om man böjar dricka mer vatten. Jag tror att den gula färgen beror på att din kropp behöver ställa om till fettdrift och i början inte är så effektiv på att ta upp fettet.
  4 points
 11. Och den här fastehärmande kosten, skulle det enbart vara av bekvämlighetsskäl? Att få äta, av sociala skäl, att känna att man får äta, för hungern? Själv skulle jag nog tycka att det var lättare att fasta helt, än att äta bara grönsaker. Men jag är väl lite udda.
  4 points
 12. Tack för påhejning och för den kommentaren, det är ju helt sant, @Effie! Att jag inte tänkt på det...? Eller ja, jag har kanske hoppats att det ska funka just denna gång... Posturalträningen kostade mig närmare 10.000kr när jag började intensivt för 3år sen, och det resulterade i att min ömma hälsena försvann efter 34års problem, min bröstrygg värkte mindre ofta osv så det har varit värt vartenda öre. Så visst är det dumsnålt att gå till nån som bara sätter på ett plåster som ändå ramlar av efter en tid... Det var lite intressant; när jag betalade hos sjukgymnasten i veckan bad killen i receptionen om ursäkt för att han behövde ta betalt. Jag nämnde då att jag ibland går till en posturaltränare så denna hundralapp var ju inget. Han berättade då att kliniken i början inte varit ansluten till landstinget så han förstod vad jag menade men lade till att "vi gör ju ändå samma sak"... -"Nej, sa jag, det uppfattar jag inte att ni gör. Ni jobbar helt olika." Han såg lite ställd ut men frågade inte vad jag menade. Lite synd, kan jag tycka... Lite som läkare som inte vill veta vad en patient som blivit frisk själv gjort för att åstadkomma det.
  3 points
 13. Och oavsett...så måste väl 1500:- som ger resultat vara bättre än 100+100+100+... som bara är slöseri med tid? Något som ger hopp, som ger möjligheter... Det är väl det vi är ute efter...möjligheter att få röra oss, springa (om vi nu vill), orka, ha kul, leva... Jag hejar på, jag också
  3 points
 14. 3 points
 15. Bakade en tårta. Jag kan berätta att DEN BLEV JÄTTEGOD!
  3 points
 16. Intressant, jag hade ingen aning om att den var så energifattig...det kanske är något för den som är intresserad av fastehärmande kost ( se annan aktuell tråd) 1 kg minimajs blir typ 160 kalorier ... om jag räknar rätt
  3 points
 17. Jag vet att jag blir hungrigare av ett mål enbart grönsaker än av att inte äta alls. Även om jag inte testat att fastehärma.
  3 points
 18. Jag har också svårt att tro att fastans fördelar är en binär funktion .... typ 0 kalorier ger alla fördelar, 1 kalori ger inga fördelar ... det är ju betydligt troligare att man kan äta en del kalorier och ändå behålla det mesta av fastans fördelar. Men jag tror också som Effie ... om man testat vattenfasta så är det inte direkt kul ...men inget jättesvårt heller. Jag har svårt att tro att det blir enklare om man äter några hundra kalorier mat ... snarast kan jag tänka mig tvärtom ... att matintaget triggar kroppen att vilja ha mer och man får då kämpa mer med hungern än om man inte äter något alls.... skulle vara kul och höra om någon testat båda varianterna?
  3 points
 19. Men lille gubben...?! Åh, jag känner med dig! Håller tummar och tår för att behandlingen kommer hjälpa. Det verkar vara rätt avancerat av vad man kan döma efter en snabb sökning.
  2 points
 20. Haha, man vänjer sig, vet du. Kommer ihåg första gången jag skulle springa lopp, då stod det nåt om att man inte fick starta om man hade ont i hälsenan. Jag blev helt ställd, det hade jag ju jämt?! Jag har också valt Optimummetoden. De tre första gångerna hos tjejen som jobbar där, de två följande hos grundaren. Sen skickade han mig vidare till tjejen jag går hos nu för han kom inte åt smärtan jag hade i ett specifikt muskelfäste (skinka/hamstring i den nu krånglande höften). Denna tjej var anställd av Optimum innan de flyttade till Mölndal.
  2 points
 21. Du får ju ens egna problem med lite ont här och där ibland att kännas futtiga att klaga över har också varit på postural-träning (optimummetoden), dock var min sjukgymnast då inte klar med utbildningen, så jag kom undan rätt billigt, plus att jag bara varit där tre gånger. men som du beskriver det, så hade det säkert kunna spara en hel del för sjukvården, samtidigt som det kunde hjälpt bättre för fler. Hmm, känner vi igen detta från något med kost också...
  2 points
 22. Man tycker ju att den verksamhet de har borde ge effekt…om de nu ska hålla på. och lite nyfikenhet och vilja att utveckla och förbättra…?
  2 points
 23. Mina 12 veckor med -12kg som mål gick ut igår (varav ca 6v med Keto, innan endast periodisk fasta). Jag lyckades med bedriften att knappt tappa något sista 4v och gå upp det igen, landade på -8kg. Troligen räcker inte Keto för mig för att gå ner i vikt, åtminstone inte utan att hålla koll på fettet också. Blev så sliten av fastan på slutet att det bara blev ca en dag per vecka, samtidigt som jag nog käkade en del "triggers" till att överäta (ost, kött) så portionerna blev större och fler än vanligt, fast inom keto då. Tänker fortsätta keto-kosten men just nu vill jag bara njuta ett tag av att äntligen ha fått tillbaka energin efter omställningen och all fasta, får försöka samla ny motivation igen att ta tag i viktnedgången. Märker att jag får mycket tuffare att funka normalt och träna osv när man lägger in så pass mycket fasta som behövs för att det ska märkas på vågen. Nån slags kortare periodisering av det (än 12 veckor, t ex 2 veckor?) kanske vore mer lagom för att palla med mentalt.
  2 points
 24. Den ser väldigt god ut! Är det en sockerkaka?
  2 points
 25. https://poddtoppen.se/podcast/1065616324/halsosnack-med-lotta-och-victoria/204-dr-aseem-malhotra-the-cardiologist-on-cholesterol-metabolic-health-and-how-to-prevent-heart-disease
  2 points
 26. Vet inte om detta kan vara till någon hjälp? https://www.paleoteket.se/bristolskalan/
  2 points
 27. Hej. varnar lite här nu för väldigt detaljerad text. Är du känslig och/eller inte intresserad av ämnet, läs inte vidare! Jag har sedan i måndags kört strikt LCHF <-20g kolh om dagen. Jag har även varierar det här med 22-24timmars fasta varje dygn. jag äter inte så mycket mejerier. Har innan jag körde igång med LCHF varit inne i ett kraftigt sockerberoende och gått upp mycket i vikt senaste året. Jag har tidigare i mitt liv gått ner ca 50 kg med LCHF(dock mer liberal då) så jag vet att det funkar för mig. Men ett problem jag inte hade sist jag körde LCHF var diarrér och magknip. Jag äter nu ca 2000kcal på kvällen på en strikt LCHF måltid. Efter ca 15-20 minuter börjar det bubbla i magen och jag får springa till toaletten. Avföringen är gul diarré och har vattenkonsistens. Med min tämligen milda hypokondri blir jag väldigt orolig över detta. Är detta något som kan förklaras av min snabba och ganska absoluta kostomställning. Allt gott, Carl
  2 points
 28. Tim Noakes visar att kolesterolet INTE uppfyller kraven för att vara den verkliga orsaken till hjärt- och kärlsjukdom .
  2 points
 29. Jag vet att många som äter LCHF fokuserar en hel del på mängden av kolhydrater i livsmedel. Det är ju bra men inte tillräckligt bra tycker jag. Om man ska bedöma ett livsmedel som bättre eller sämre ska man titta på dels vilken nytta den gör det vill säga hur mycket näring den innehåller och om kroppen kan ta upp den näringen. Dels på hur mycket antinurienter, växtgifter osv den innehåller för att bedöma hur mycket ens kropp behöver kämpa för att bli av med eländet. Baserat på det skulle man vilja veta den slutliga näringsberäkningen. Till exempel gluten är ett protein som finns i spannmål men hos många verkar det orsaka tarmproblem istället för större muskler eller tätare benstomme. Av den anledningen tycker jag att det inte är intressant hur mycket kalorier som finns i majs (mini- eller maxivarianten) om näringsbalansen blir negativ eller nära noll. Vi är ju inga kalorimeter utan äter för att leva och upprätthålla en sunt biokemi inte för att utveckla kroniska sjukdomar, värkande magar och leder.
  2 points
 30. Har nu köpt två par byxor med fickor. Det svåra blir att lägga sig till med en ny vana - att inte förvara mobilen i bh:n längre... kommer väl att ta en vecka eller två.
  2 points
 31. En skillnad är mängden kolhydrater 3,7 i minimajs och runt 20 i majs. Sen har det nåt att göra med att minimajs inte har vuxit färdigt eller nåt sånt. Nån annan kanske har bättre koll.
  2 points
 32. Autofagi pågår hela tiden i våra kroppar. Kan ngn hitta referenser i mänskliga experiment/studier som visar att autofagin ökar vid fasta?
  2 points
 33. Men om man är ute efter själva autofagin så är det endast vattenfasta som gäller - så har jag tolkat olika fastaförespråkare i alla fall. Men som vanligt så är det många experter och är lika säkra och övertygande om just sitt eget tänk l
  2 points
 34. Inte för att jag vill vara petig. Eller jo det är jag kanske, men majs är spannmål och inte LCHF. Om det nu inte är så att du menar minimajs. Angående vitkålen så hade jag smörstekt den. Och dessutom hällt allt i en ugnsform med osten över och gratinerat.
  2 points
 35. Efter att ha kollat på din länk förstår jag att i fortsättningen måste det bli byxor med fickor att ha mobilen i. Tack till alla för svar!
  2 points
 36. Hur får ni ihop mängden protein? Jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Säg att jag vill äta 200 gram om dagen. Genom 30 ägg? 1 kilo biff? 900 gram kycklingfilé? Eller 10 ägg, 300 gram biff och 300 gram kycklingfilé om dan? Det blir rätt mäktigt på två måltider det med...
  1 point
 37. Ewa Meurk på Elitista har publicerat denna gratis föreläsning om fasta https://player.vimeo.com/video/531603622 Kurs som kostar pengar - Elitistas ReSet Protokoll - 21-25 nov (2021) https://www.elitista.se/course/elitistas-reset-protokoll-live-21-25-nov
  1 point
 38. Det är inte alla som är känsliga. Du tillhör kategorin okänsliga, då kan du ösa på fritt som du vill utan problem
  1 point
 39. Varför skulle minimajs vara bättre än fullvuxen majs? Det är ju majs som har skördats innan den blivit fullvuxen och den är väl också spannmål?
  1 point
 40. Det hâr resonemanget är ovetenskapligt. Det finns inget som säger att medelvärdena är bättre än andra värden. T.ex undersökningarna som har visat att de som lever längst är de som har högst LDL kolesterol. Jag tror inte att du Petter vill tvångs sänka deras värden så att de dör tidigare !?
  1 point
 41. Majs, jaha det är spannmål, de tänkte jag inte på. Jättebra att du säjer det, det är ju viktig info!
  1 point
 42. En tumregel som många använder är att räkna antal ingredienser / tillsatser - ju fler desto sämre.
  1 point
 43. Haha, majsen missade jag, den skulle jag också skippa. Det finns säkert också andra godsaker (= näringsmässigt goda saker) man kan tillsätta.
  1 point
 44. Det finns det säkert en del ... men jag tvivlar på att de upplevt stora problem med att skaffa barn.
  1 point
 45. Från Dr Aseem Malhotras twitter flöde: "Exercise is COMPLETELY USELESS in preventing heart disease if your diet is wrong & 80% of UK adults have a bad diet"
  1 point
 46. Tänkte bara tillägga om man inte är novis på ämnet så handlar det om att man ska äta fastehärmande kost under ett antal dagar istället för "riktig" fasta ..alltså några måltider om dagen med mycket få kalorier (typ grönsaker)...och vet man redan varför det är bra att fasta så får man inte ut så mycket mer av videon....men om man inte vet varför det är bra att fasta är det en bra start på att sätta sig in i ämnet.
  1 point
 47. "En mobiltelefon sänder radiovågor när du ringer, sms:ar eller surfar och när appar uppdateras om du har en smartphone. Radiovågornas energi kan tas upp av kroppen, då en mobiltelefon hålls mot örat under samtal kan exponeringen för radiovågor från mobilen leda till en svag icke kännbar lokal uppvärmning. Det medför inte några kända hälsorisker. Dock finns en svag misstanke om att exponering av radiovågor vid användning av mobiltelefon kan medföra hälsorisker. Av försiktighetsskäl rekommenderar vi därför att du använder mobilens högtalarfunktion eller handsfree och att du håller ut telefonen från kroppen under samtal." https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-och-tradlos-teknik/tradlos-teknik/mobiltelefoni/mobilstralning-ar-radiovagor/
  1 point
 48. Att inte ha mobilen i sovrummet beror nog på brandrisken. Litiumbatterier brinner bra och är svårsläckta.
  1 point
 49. Jag tror att det är en missuppfattning, ytterst få ligger utanför referensvärdena, problemet är att vården anser att det är ett problem när du ligger väl innanför referensvärdena. Titta gärna på grafen från studien jag länkade till tidigare i tråden. Ja utan kolesterol inget liv ...det är en självklarhet. Ingen glukos i blodet , innebär inget liv, det finns massor av saker som är existentiella för människor...Det säger dock noll om vad som är bra eller dåliga värden för olika blodfetter. Nää....ovanligt dum fråga förresten...varför tror du att jag hänger här. Antagligen står jag på något Statin-företagslönelista?!.... Jag har också påpekat detta tidigare i tråden att man inte ska lite på en enskild provtagning. ---- Återigen, börjar bli lite tjatigt nu, TS har ett mycket ovanligt LDL-värde. Det är värt att vara uppmärksam på sånt när man är relativt ung. Det gäller alla typer av värden som avviker kraftigt ..inte bara blodfetter. Förhoppningsvis är det något som går ner en bit nästa gång han testar sig. Sen tror jag faktiskt att man kan ha en annan kosthållning än LCHF och ändå leva ett långt och friskt liv ... det finns det gott om belägg för.
  1 point
 50. Att äta oprocessad mat är nog mest ett mål att sikta på. Det är inte lätt att få vardagen att gå ihop om allt på tallriken ska vara optimalt. Med tiden blir man mer medveten vad maten innehåller och hittar sina favoriter.
  1 point
×
×
 • Create New...