Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-09-15 i alla områden

  1. Referensvärden i all ära, men de speglar ju vilka värden som uppmäts i befolkningen i stort. Huruvida dessa värden är "bra" eller "dåliga" beror på mer saker och här får man försöka förlita sig på de forskningsresultat som gjorts. Även här så finns det starka åsikter hur resultaten ska tolkas. Jag har under 10 år försökt läsa på om kolesterol i allmänhet och hur man ska tolka sina värden i synnerhet. Enligt min nuvarande inhämtade kunskap så anser jag följande: * HDL ska vara högt och rekommenderad nivå är över 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor). Med LCHF kost brukar oftast HDL-värdet ligga runt 2 eller mer. HDL brukar gå upp med ökat fettintag. * Triglyceriderna ska vara låga. Rekommenderat är att värdet är 1,5 eller lägre, men gärna under 1,0. Triglyceriderna brukar sjunka när kolhydratintaget minskar. * LDL- och totalkolesterolvärdet är ganska ointressanta, annat än att för att räkna fram vissa kvoter (se nedan). Det vetenskapliga underlaget för att enskilt använda dessa värden för riskbedömning får anses vara väldigt svagt. Däremot så är det främst dessa värden som påverkas mha statiner, vilket kan ligga bakom sjukvårdens intresse för dessa värden; det finns ett piller som kan visa på påverkan på två kolesterolvärden. HDL och triglyceriderna påverkas i väldigt, väldigt liten del av statiner. Att tänka på är att LDL-värdet oftast är ett framräknat värde enligt Fridewalds formel. Det är ett forskningsresultat från 1972. Det har visat sig att den formeln är ganska dålig på att uppskatta LDL-värdet för personer med högt HDL och låga triglycerider (dvs saker som är bra). För att dessa personer ska få en bättre uppskattning av LDL-värdet, rekommenderas att använda den s.k. "iranska formeln", ett forskningsresultat från 2008. I denna formel uppskattas LDL-värdet enligt LDL = total kolesterol/1,19 + TG/0,81 - HDL/1,1 - 0,98 För att räkna ut sitt LDL-värde, och jämföra dessa med de olika formlerna, se denna sida, https://www.thecalculator.co/health/LDL-Calculator-683.html (i Sverige anges alla värden i mmol/l, så välj rätt formulär) * Kvoten Totalkolesterol/HDL. En viktig och bra riskbedömningskvot. Rekommenderas vara under 6, gärna under 5 och mycket bra om den är under 4. * Kvoten Triglycerider/HDL. Ska vara så lågt som möjligt. Rekommenderad nivå är att vara under 0,87. * Remnant kolesterol uppskattas enligt formeln Totalkolesterol - HDL - LDL. En rekommendation är att ha ett värde under 0,5, men min bedömning är att forskningsläget är mer svagt gällande hur man ska tolka värdet av remnant kolesterol. Sedan har vi apo-värdena, eller oftast omnämnd i samband med kvoten "apo-kvoten". Här kan man behöva tjata lite på sin läkare för att man ska få apo-testerna inkluderade i provkartan. Alternativt så får man gå till en privat provmottagning. Apo-kvoten är ett utmärkt värde för riskbedömning då ingående värden är faktiska mätvärden. Apo-kvoten ska vara så låg som möjlig och rekommenderad nivå är under 0,9 (män) eller 0,8 (kvinnor). Diet doctors snabbkurs i kolesterol är en utmärkt start om man vill börja läsa in sig på ämnet. https://www.dietdoctor.com/se/kolesterol
    10 points
  2. Man kan göra som Ann Fernholm ... gå till motattack ... de veganska alternativen är kanske inte så nyttiga (eller miljövänliga för den delen) ... frontalangrepp mot Oatley. http://annfernholm.se/
    8 points
  3. Här är lite mer matnyttigt om kvoten TG / HDL: https://www.docsopinion.com/2014/07/17/triglyceride-hdl-ratio/ Mäter man med europeiska mått (som vi gör i Sverige), ska kvoten TG/HDL gärna vara väl under 1. På LCHF verkar vi ofta få kring 0,5 eller t.o.m. lägre.
    7 points
  4. Ja du har ju inte mycket till övervikt så det kan vara knepigt. Om du vill gå en lite mer extrem LCHF-väg så skulle du kunna testa Carnivore typ 1-2 veckor många verkar tappa vikt på det. ( För mig låter det också som ett tråkigt liv men det kan vara värt ett försök och en del verkar inte alls tycka att det är tråkigt). Funkar inte det så är det nog inte LCHF som kan ta bort de sista kilona.... Då kan det ju vara värt att testa olika varianter av fasta.
    6 points
  5. Jag vet inte om jag är rätt person att ge goda råd i din situation. Men det jag spontant tänker på är att du så gott det går inte ska tänka på vikt utan på hälsa och välmående. Om du tänker att du ska äta LCHF för att det gynnar din hälsa kanske det är enklare att börja om, än om du är helt fokuserad på att gå ner i vikt. Det finns väl en viss risk att det inte kommer att gå lika fort och enkelt en andra gång utifrån erfarenheter som dryftats här på forumet. Men oavsett vikt tror jag att LCHF är en hälsosammare kosthållning än alternativen. Lycka till med din kostomläggning!
    6 points
  6. Ja jäklar vad bra hennes senaste inlägg är.
    6 points
  7. Jag kan inte spanska men Google translate är bra. Det är en människa som av allt att döma vill protestera mot att frukt kan göda metabol sjuklighet eftersom det finns så lite fruktos i den. Men vi vänder på kakan. OK så varför ska jag äta frukt då? Vad ger det mig för näring? Det består av vatten, kolhydrater, fruktos och någon enstaka vitamin och mineral. Det är sött och det smakar som godis därför slåss man för att rentvå frukt. Hos många framkallar det sockersug så att man kan inte äta någon enstaka fruktbit och tycka att det räcker. Jag skulle kunna trycka i mig hela korgen och då pratar vi mängden glukos och fruktos som definitivt inte är bra. Ja, människan i allmänhet tycker att frukt är jättegott men det är den frukten vi har själva skapat genom att odla fram dessa vattenfyllda sockerbomber och sedan hävda att det är "naturligt". Översättning från Google: "Myten att frukt är hög i fruktos. En banan har till exempel cirka 2 gram fruktos, äpplet har mer, ungefär 8 g (varje 100 g produkt). Det är OTROLIGT att det finns människor som bekräftar att äpplen, andra frukter och grönsaker är gödande och orsakar patologier."
    6 points
  8. Tack , jag har tittat på båda länkarna och det ger mig motivation att fortsätta som jag gör. Jag ska fortsätta så långt det går trots rådet från barnmorskan att inte äta LCHF som gravid. Det konstigaste är att jag ibland inte känner mig gravid när jag mår så pass bra som jag gör. Men jag kanske måste starta en tråd vart jag skriver om denna resa så kanske någon annan finner lite tröst ,tips och motivation för deras resa som gravid på lågkolhydratskost.
    6 points
  9. Om jag förstått rätt tänker man att statiner ska hindra kolesterol från att täppa till kärlen genom att minska på kolesterolet. Om det finns skäl att åtgärda tilltäppta kärl så kan man naturligtvis fundera på behandlingar (bättre kost t.ex.). Men då bör man ju först och främst veta att det faktiskt föreligger ett problem, dvs tilltäppta kärl. Har man inte det behövs ju inga åtgärder. Sen verkar det som att vården glömmer eller inte känner till att kolesterol behövs som byggstenar i kroppen. Och bland annat för hormoner av olika slag. Kan tänka mig att om man stryper mängden kolesterol kan det påverka kroppen på många negativa sätt, som iAnna ger exempel på. Min egen pappa drabbades svårt av polyneuropati, vilket gjorde honom helt hjäplös under hans sista tid i livet. Det är en känd biverkan av statiner. Och han hade inte ens högt kolesterol, utan ordinerades statiner rutinmässigt för att han hade haft en hjärtinfarkt.
    6 points
  10. Alla verkar inte vara eniga i IPCC. FN:s klimatexpert vill se fler betande köttdjur
    6 points
  11. TIPS! Online-eventet The 2020 Low Carb Online Summit är gratis och startar 21 september. Ivor Cummings och Brian Mowll är värdar. Intresserade kan kolla talarlistan och registrera sig här: https://drmowll.lpages.co/lcos20-regpage/ "The 2020 Low Carb Online Summit brings together over 35 of the world's leading experts in the low carb and ketogenic diet community." "The Latest Science And Advanced Techniques Related To Low Carb, Keto, Intermittent Fasting, And Protein-Based Diets."
    5 points
  12. Hej och välkommen hit. Du ger inte så mycket info om dig själv. Ålder, vikt, livssituation, träning? svårt att ge konkreta råd utan. Men 0,3-0,4 är inte helt tokigt. När tar du testet? vilken mätmetod använder du? blod? kiss? utandning? Får vi denna infon ska vi nog hjälpa dig.
    5 points
  13. Hej, det finns otroligt mycket information om detta ämne på Martina Johanssons blogg. Skulle råda dig att kika in där. Annars kan jag tänka mig att det inte är kalorier du ska ska räkna på utan mer fördelningen av fett, proteiner och kolhydrater. Om du inte blir mätt så behöver du kanske öka på fettet.
    5 points
  14. Det första jag tänker på är att "statiner under många år" kan ge sockersjuka (DM II) som biverkning. Det andra jag tänker på är att LCHF, eller kanske ännu bättre ketogen kost, kan ge stabilare psyke. Läs vad Georgia Ede skriver om det. Kolesterolvärden brukar bli bra när man äter bra mat.
    5 points
  15. Överkonsumerar västvärlden "grass fed, free ranged animals"...? Sedan är det ju bra om vi får en mer realistisk syn på var ev. problem ligger och framför allt en gemensam kamp mot köttfabriker! Höns tex ska enligt regelverket vara högst 9 individer/m2 tillgänglig yta medan i kravmärkt produktion "bara" 7 individer/m2. Det är inte väldigt mycket bättre med KRAV...
    4 points
  16. Vi stänger den här tråden för vidare kommentarer.
    4 points
  17. Jag är hungrig. Vill äta. Jag vill inte fasta. Att jag vill äta beror mest på att jag just kom hem från jobbet, vill mysa med lite god mat framför teven. Hungern ska jag väl stå ut med på något vis..
    4 points
  18. NU var det länge sen, över en månad!!, sedan jag skrev något i min dagbok. Det går upp och ned med kosten. Tappar jättefort kontrollen över mitt ätande ifall jag inte är j.vligt noggrann med mina rutiner och måltider. Jag måste planera, planera, planera. Annars börjar jag äta sån där ketoskit, ni vet, ketobars med "inget tillsatt socker". Jag har nog stor nytta av att hänga här på Forumet också, att skriva min dagbok och reflektera över hur jag tänker och gör. Imorgon har jag faktiskt födelsedag. Blir 44 år. På fredagen ska jag bjuda min bror med familj och mina föräldrar på fredagsmys. Gör kanske en ostkaka, tror att jag kommer att göra den på socker. Jag tror att alla sötningsmedel smakar metalliskt och lämnar en kall eftersmak som jag avskyr, så tänker inte börja experimentera med sånt. Ifall jag nu gör ostkaka. Kan väl hända att jag plockar alla ideér direkt från kostdoktorns recept. Sedan igårkväll fastar jag. Har inte ännu bestämt mig för hur länge jag gör det. Tänker gå på känsla. En tanke är att fasta till fredagen. Får se vad det blir. Eftersom jag ännu åt igår på kvällen, räknar jag med att jag egentligen inte fastar ännu. Sedan jag skrev senast, för ungefär en månad sen, har jag bara kört 24- 36 h fastor. Nu ska det nog bli lite längre än så. Jag åt ganska sent på kvällen iågr. Jag åt också mera än jag brukar göra under en dag. I natt vaknade jag av att jag svettades som en liten gris. Beror det på att jag åt så sent, eller beror det på att jag börjar bli tant? Ifall det beror på något hormonellt lär jag ska svettas nästa natt, ifall det beror på att jag åt så sent lär jag inte ska svettas nästa natt. Ha det gött, alla forumister!
    4 points
  19. Nu är det 11år sedan jag var gravid senast men jag vill minnas att man då pratade om att blodtrycksökning var normalt under graviditet, och inget som medicinerades. Nu hade jag inte det problemet, snarare tvärtom att jag fick ännu lägre tryck än vanligt. Jag har aldrig hört om någon koppling, eller att det ens diskuteras, mellan kolesterol och blodtryck specifikt under graviditet. Det är ju så mycket som ställer om sig under en graviditet och jag tänker att det måste få göra så utan alltför stor inblandning utifrån. Om trycket ökar måttligt förstår jag inte om de medicinerar? Om det däremot lägger sig skyhögt kan det säkert finnas anledning men då borde det finnas andra parametrar att titta på också, tänker jag. Trycket kan ju öka av allt möjligt som sådant man äter och oro inför förlossning. En annan grej som kan påverka blodtrycket och andra funktioner är bristande metylering. Metylering, eller B-vitamincykeln, är ett måste för ett stort antal processer i kroppen, bl a avgiftningen, och det tänker jag kan påverka. Tror man räknar med att runt 20% av befolkningen undermetylerar. Om den processen inte fungerar kan man få en mängd olika fenomen och jag inbillar mig att det kan bli extra många fenomen vid just graviditet. Tyvärr inget svar på din fråga, dock.
    4 points
  20. Som Cleppa skriver...du är i lätt ketos ...har du någon orsak till att du vill djupare i ketos? Äter man en massa kalorier går man antagligen upp i vikt ...även om en del ifrågasätter det ... om man äter en mycket strikt LCHF kost med i princip 0 kolhydrater .. är det orsaken till att du vill djupare in i ketos? Lite som Erik2 säger ... du kanske borde fasta mindre ...äta typ 2-3 gånger om dan och istället vara petig med vad du äter ... om du blir hungrig mellan målen drick t ex fettkaffe ... inte ost och liknande ... när du fått ordning på det ... kan du gå över till att fasta om det behövs. Egentligen har jag lite svårt att tro om du äter ost, ägg och kött (med hög fetthalt) ...att din ketos inte skulle hamna högre ...äter man rent kött, ägg och lite ost ...då råkar inte kolhydrater slinka in. 😉
    4 points
  21. Jag har inte hört att man pratar om någon direkt koppling mellan kolesterol och blodtryck.. däremot kan väl LDL stiga under graviditeten så båda kan säkert påverkas av graviditeten men jag tror inte att man ska koppla ihop det på något annat sätt. Kolesterol och dess eventuella farlighet är ju ett ganska omdiskuterat ämne... hursomhelst oavsett vad man tror om det så är kortvariga höjningar av kolesterolvärdet egentligen inte någon bryr sig om ... snarast kan man väl tro att om det sker måttliga förskutningar i kolesterolprofilen under graviditeten så är det antagligen för att det är bra för barnet eller så fyller det någon annan viktig funktion..... det som skulle kunna vara ett problem är t ex om antalet LDL-partiklar ligger högt under årtionden inte under en graviditet. Rejält förhöjt blodtryck kan väl dock hänga ihop med havandeskapsförgiftning ...det kan säkert kvinnor här på forumet mer om.
    4 points
  22. Hej och förlåt men du verkar inte äta en högfettkost. Du verkar snarare äta en högproteinkost. Dessutom fastar du väldigt mycket vilket stressar kroppen. Eric Berg kanske kan guida.
    4 points
  23. Det måste bara demonstreras! Ann Fernholm klär formligen av reklammakaren naken. Från den senares försök att med hokus pokus-konster förklara bort sockerinnehållet i havre, som skulle göra havredrycken mer lämpad för diabetiker, till att visa resultatet istället förvärra effekten med större förhöjning av blodsockret. Just den rätta vägen i liknande sammanhang att på analogt sätt visa all bluff som förekommer, när vegtarisk kost med omättade växtfetter och oljor reklameras som nyttiga och klimatsmarta. Detta för människor som både drabbats av klimathysterin och uppfattningen att dess representanter och sjukvårdens måste vara tillförlitliga. P.S. I många diskussioner av liknande slag råder en klar missuppfattning, vad gäller problemet för diabetiker. Det är inte den tillfälliga stegringen av glukos i blodet som är problemet, utan en genomsnittligt stor insulinproduktion under dygnet, som under årens lopp innebär risk för en begynnande insulinresistens. För ett barn är insulinet som tillväxthormon oftast problemlöst i större duschar men i högre åldrar (över 40-50) ökar risken både för kroppens celler att tröttna på insulinet och att bukspottkörteln överbelastas - tillsammans bakgrunden för diabetes. Egentligen kan man anse läkare, diabetessjuksköterskor och dietister utöva kriminell verksamhet och skolmedicinens representanter i övrigt genom att: generellt påstå diabetes 2 vara en kronisk sjukdom hävda medicinering vara nödvändig livet ut inleda med en tablett, sedan två och slutligen tre tabletter per dag få patienten att tro på uppdelning av måltider i 5 - 6 omgångar dagligen ge uppfattningen att normal "sockerkost" fungerar med måltider enligt 4 övergå till insulin för patienten att själv injicera (när metmorfinet inte räcker) stillatigande se på när patienten drabbas av det metabola syndromet succesivt tillföra nya läkemedel för tillkommande kultursjukdomar enl. (7) dölja den forskning som klart visar att diabetes 2 inte är kronisk vid förfrågan om LCHF vidhålla den kosten vara kontroversiell se många av patienterna gå en säker förtida död till mötes Alltså man unviker en enkel rekommendation typ: Annika Dahlqvist eller kostdoktorn och som Aseem Malhotra numera sprider ut, att LCHF kan bota diabetes 2 på några veckor och dessutom kraftigt minska risken att bli allvarligt sjuk eller avlida genom Covid-19. Därigenom låter sjukvården tillsammans med socialstyrelsen, läkemedels- och livsmedelsverken patienter i onödan genomlida ett antal sjukdomsår mot ålderns höst, när ett enkelt råd att växla kost kunde ha besparat patienten ett långt lidande, utbytt mot ett friskt liv utan behov av läkemedel. Förutom detta verkar sjukvården för en inriktning som med risk för förlust av läkarlegitimatinen, om den bryts, förbjuder läkare att ge livgivande råd som avviker från skolmedicinens (undvika läkemedel till förmån för kostväxling). När får vi uppleva läkarutbildningen även innefatta djupgående kunskaper runt det metabola syndromet och hur råd från framtida läkare om enkla livsstilsförändringar till patienten, gör att kultursjukdomarna kan undvikas utan för kroppen belastande läkemedel?
    4 points
  24. Jag förstår inte grafen. Sucrose är en disackarid bestående av glukos och fruktos. Ska man lägga till en halva av det gröna till det gula och en halva till det röda för totalen fruktos resp glukos?
    4 points
  25. Ja men det kanske inte förvånar, särskil för yngre, med tanke på att vi s.k. "äldre, äldre", som t.ex. jag, hamnar på 0,7/1,4=0,5 medan jag för tre år sedan, direkt före LCHF-start, låg på 1,30/0,95=1,38. På något ställe såg jag idealet ligga <0,87.
    4 points
  26. Räkna ut kvoten HDL/Triglycerider. https://smartlabz.se/pages/blodfetter-hdl-triglycerider-kvot
    4 points
  27. Det tråkiga med forskning är att den inte alltid (mycket sällan) faktiskt är vetenskaplig, dvs görs med syftet att hitta sanningen, dvs hur saker faktiskt fungerar. Eftersom många av oss fortfarande lever i den villfarelsen att forskning är ett sätt att förstå hur saker och ting faktiskt fungerar tror vi okritiskt på forskningsresultaten. Detta används i marknadsföringssyftet helt enkelt. Varför investera i en ren marknadsföring som vi vet bara skapar många ogrundade påståenden när man kan investera i kontrollerad forskning där man kan påstå att man följer en vetenskaplig metod och jada jada. Häromveckan har jag läst att Bill Gates numera ger bidrag till WHO. De andra två största bidragsgivare till WHO är Storbritannien och USA. Bill Gates har även investerat i växtbaserade märken Beyond Meat och Impossible Foods (det sista är helt korrekt namn förresten 😂 ) och även Memphis Meats så nu vet ni varför man politiskt (inklusive WHO) trycker på att vi ska äta mycket mindre kött. Dessa investeringar vill man ju ska ge vinst och pengar till påtryckningsmedel har man gott om. Att människor, miljön, vilda och tama djur kommer att ta mycket skada i processen är inte intressant. Alla marknadsföringsknep ska aktiveras och alla knappar tryckas på. Hoppas att keto, carnivore och faste-rörelsen som får många sjuka på benen igen kommer att sätta käppar i hjulen för dessa propagandister.
    4 points
  28. "FN och klimatforskare över hela världen är överens ..." - Konsensus, färdigforskat alltså! 🤣
    4 points
  29. Jag kör en repris från i fjol på temat vad vi bör äta för miljön och klimatets bästa (med några tillägg): Under våren 2019 läste jag två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till det som anses vara klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion. Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation. Några punkter som togs upp i böckerna: • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbeteskött i den mängd som engeslmännen konsumerar (utan att inkräkta på odlingsmark) • det industriskaliga odlandet av vegetabilier leder till att det vart tionde år förstörs odlingsmark motsvarande Sydafrikas storlek • om man odlar på traditionellt vis, där djuren är en viktig ingrediens, behövs varken instektsutrotning eller annan bespruptning • konstgödsel i sig utarmar jorden och gör den till sist obrukbar • konstgödsel istället för naturgödsel gör också att jorden inte kan "behålla" vattnet, vilket gör bevattning ineffektiv, mer vatten krävs alltså • en total övergång till traditionell livsmedelsproduktion skulle i sig kunna binda så mycket koldioxid att den oroande situation vi nu lever i skulle rätta till sig inom bara några år (om jag minns rätt) • jord är alltså något som kan binda koldioxid om den "vårdas" på rätt sätt • det är kommersiella intressen som huvudsakligen ligger bakom att detta för klimatet förödande sätt att producera livsmedel fortgår Jag bedömer att båda dessa böcker är trovärdiga. Jag tror också att man i forskningsvärlden är så inriktad på nya "teknologiska" lösningar att man inte ens är intresserad av att jämföra med det gamla "hederliga" sättet att bruka jorden.
    4 points
  30. Smög mig in på diabetssyrrans rum och mätte ketoner. 1,7. Optimalt.
    3 points
  31. Intresset för annat än mediciner för medicinaren och företagen är därför tabubelagda områden. Läkarna fungerar inte bara som reklampelare för dyra läkemedel, de är t.o.m. förbjudna att yttra sig positivt för de mest naturliga substanser som C- och D-vitamniner etc.. Billiga substanser som är növändiga för människan till att kunna upprätthålla livet. Företagen har övergått till att representera sorgliga exempel på cynism, när de och läkarna stillatigande kan se på när människor dör, om de saknar en del naturliga substanser medan de kan bli allvarligt sjuka av dyra mediciner. De senare exempel på fenomenet i USA att en av de vanligaste orsakerna till förtida död just kommit att bli mediciner.
    3 points
  32. Det finns även andra sjukdomar som påverkar lipiderna, till exempel diabetes. Vid graviditet påverkas blodfetterna då både totalkolesterol och LDL ökar, medan HDL minskar (1). kombination av regelbunden fysisk aktivitet och god kosthållning ökar HDL (”det goda” kolesterolet) och förbättrar lipidbalansen. Hämtat från www.fyss.se
    3 points
  33. Kan kanske vara så. Hade 0,4 i morse efter en kopp kaffe.
    3 points
  34. Tror också att du tränar för mycket i förhållande till dina fasteperioder. Båda är stressande för kroppen.
    3 points
  35. Ska fatta mig kort, även om det är en lång story. Har alltid haft lätt att gå upp i vikt i perioder, men en dag vägde jag 93 kg och ville förändra mitt liv. Började gymma och började med lchf, gick ner till 71 kg och mådde jättebra. Gick ner 20 kg på 6 månader! Men sen kom livet emellan ! Började jobba natt, och med jobbet fick jag grova sömnstörningar, nattåt på natten och började äta potatis , socker etc! Fick även panikångest på slutet, som gjorde att jag tillslut slutade jobba natt, och här är jag idag! Väger mer än någonsin.. 98 kg...🙄 Nu vill jag ha tillbaka mitt liv och funderar att börja med lchf en gång för alla. Vill inte skylla allt på nattjobbet att jag gick upp så himla mycket i vikt, men tror faktiskt att det har mycket att göra med det. Nu vill jag ha alla tips , erfarenheter kanske nån varit i samma sits som mig ? Känns tungt att börja om IGEN men känner att denna gång måste det funka, hållbar viktminskning. Aldrig vägt så här mycket i mitt liv, inte ens förut innan min viktresa... mår så dåligt att jag låtit det gått så långt och jag lovade ju mig själv förut att aldrig gå tillbaka till min gamla vikt. Snälla, om du har några råd , tips.. ja allt mottages tacksamt. Hur hitta du motivationen andra gången om man misslyckats tidigare? Har massor med frågor...om du varit i samma sits som mig som kört lchf förr men gått upp igen så kom gärna med tips eller idéer hur man kommer igång igen..😬
    3 points
  36. Tack för ditt meddelande Maria💓 Jag är 31 nyss fyllda år. Stressar mycket men blivit lugnare nu då jag inte längre jobbar, så mycket tid kan jag lägga på träningen. På måndag tänkte jag sätta igång, och som du skriver se det som en cykeltur och bara fortsätta om man skulle ramla.. Har aldrig provat HIIT ska kolla upp det, tung styrka är roligt! MAF? Oj mycket nytt när man inte tränat på länge🤗
    3 points
  37. Hur ligger dina calciumnivåer? Är de för höga är det inte så bra. Tar du tillskott av K2 vitamin?
    3 points
  38. Jag börjar också om... stup i kvarten... Fast numera ser jag det inte som att börja om utan som en cykeltur. Ibland vinglar jag ner i diket och när jag tagit mig upp därifrån så fortsätter jag cykla, jag går inte hem först och börjar om. (Metaforen har jag snott men den funkar för mig.) Så sätt bara igång. Vinglar du lite ett tag så var snäll mot dig själv, man kan ju vara lite rostig när man inte cyklat på ett tag. Och jag håller med @SGK, fokus på hälsan så bör vikten klara sig själv. Det som kan spela in är din ålder (gissar att du är kvinna?), stressnivåer och sådant som påverkar din hormonella status. Men det tar vi när du kommit igång ordentligt. Vill du träna fettförbrännande finns det några olika sätt; 1. Tung styrka. 2. HIIT 3. MAF (min favorit, slankade till min kropp rejält när jag kört ett tag)
    3 points
  39. Välkommen till forumet Bill! Jag är ingen klippa på ketos men det finns massor av trådar att botanisera i medan du inväntar svar på mer specifikt din situation. Tipsar om @Cleppas tråd som har mycket info:
    3 points
  40. Intressant är att min läkare använder 250nmol/liter som toxiskt, och diet doctor säger över 375.
    3 points
  41. Råkade hitta tillbaka till en föreläsning om näringen i maten vi äter.. och baserar våra åsikter om vilken mat vi skall äta. Gäller LCHF, Paleo, SLV, WHO likadant, dvs det är j*vligt dåligt undersökt. Det mesta bygger på evidens C, dvs uttalande/åsikter av experter.. gäller alla sorters! Iallafall så är bacon väldans undersökt, så "wrap everything in bacon", handlar nog mer om att det knappast finns så bra näringsdata om alla andra livsmedel?
    3 points
  42. https://www.atl.nu/lantbruk/vag-av-anmalningar-mot-hk-scans-reklam/?fbclid=IwAR3J57CFEn5ur9JQz43wmpkZ1ffW5103L5I4_N6uzxsJcA8aNFiOMCUI1Ys Vi måste bli bättre på att möta "sanningar" som inte är faktabaserade utan känslomässiga och ekonomidrivna. Det verkar ju t o m som om SCAN backar från det de säger... Hlur ska vi göra?
    3 points
  43. 1. Galenskapen ligger i att klimatalarmisternas företrädare, utan att i minsta avseende skärskåda förutsättningarna för korrekta klimatanalyser, högljutt skriker ut var de anser sanningen ligga. I själva verket bygger de sin uppfattning på totalt felaktiga datormodeller utifrån vilka klimatforskarna presenterat sina resultat för IPCC. Detta kan var och en själv enkelt konstatera genom att betrakta de grafer som visar de stora avvikelserna från verkligt uppmätta data. se:https://forum.kostdoktorn.se/topic/15823-2019-års-förvillare/page/4/?tab=comments#comment-164671 Genom det inlägget inses det omöjliga i att via matematisk modellering skapa rättvisande datormodeller med samvariation av en lång rad parametrar. Detta förklarar tveklöst de grova fel som modellerna visar. Varför klimatalarmisterna trots detta försöker överträffa varandra i att hänvisa till dessa felvisande prognosdata kräver en egen analys i sig. En liten bit på vägen kanske via: https://forum.kostdoktorn.se/topic/15823-2019-års-förvillare/page/4/?tab=comments#comment-164708 I slutet av denna visar en graf att någon förstärkningsfaktor (som felaktigt används i alla prognosmodeller) inte finns. Snarare motsatsen som tycks motverka temperaturökningen via tillskott av koldioxid. 2. Visar en missuppfattning som snedvrider diskussionen runt klimatfrågan. Den huvudsakliga klimatutjämnande faktorn är inte alls koldioxiden i atmosfären utan luftfuktigheten och molnbildningen. Med det sagt har naturligtvis ingen sansad debattör förnekat koldioxidens betydelse för att hindra ett mer kylslaget klimat (18 grader Celsius lägre än idag om ingen koldioxid funnes i atmosfären). Det senare betyder i sig naturligtvis att en ökning av koldioxiden innebär ytterligare uppvärmning. Det kan man av rent fysikaliska skäl räkna ut. Frågan är bara i vad mån människans utsläpp ensamt orsakar den globala temperaturökningen som uppmätts (0,4 grader på de senaste 40 åren), se slutet av senast refererade inlägg ovan. På temperaturkurvorna bakåt i tiden (före industrialismen) ser man f.ö. liknande temperaturutveckling som i nutid. Som Katerina så träffande beskriver: Det tråkiga med forskning är att den inte alltid (mycket sällan) faktiskt är vetenskaplig, dvs görs med syftet att hitta sanningen, dvs hur saker faktiskt fungerar. Konsekvensen av felaktiga klimatprognoser i kombination med falsk forskning, som förskönar bristerna i växbaserad kost - tankar som understöds av kapitalstarka intressenter ligger just bakom det Katerina antyder: varför man politiskt (inklusive WHO) trycker på att vi ska äta mycket mindre kött. Dessa investeringar vill man ju ska ge vinst och pengar till påtryckningsmedel har man gott om.
    3 points
  44. Jag har läst någonstans (kanske i någon av Uffe Ravnskovs böcker eller på DietDoctor) att om statiner gör nytta så handlar det om en viss antiinflammatorisk verkan. Och det kan man ju få av andra läkemedel eller kost. Sen vet jag inte om statiner gör skillnad på LDL och HDL. Att man har lite lågt HDL kanske beror på att man äter statiner. Men jag har inte läst på så jag vet hur det ligger till med det.
    3 points
  45. Oj vad många, långa svar. Tack! Finns det NÅGON nytta med att äta statiner? Ser nu närmare på labsvaren. HDL ligger just under referensvärdet, och trigly är 3,25. Inget alarmerande alltså. Eftersom högt trigly + lågt HDL är dåligt, och statiner kan ha en VISS verkan på båda, kanske det är i just dessa fall som de är till någon nytta? Hur är dessa värden i kombination med DM II? Är det motiverat att äta statiner även därför? Hinner inte just nu se på filmer och läsa på närmare, får spara dem till senare..
    3 points
  46. Egentligen slutforskat i bemärkelsen att större delen av den forskning som hittills lagts ner, från början till slut varit ren bluff. Uppdragsforskning där villkoren för forskningsbidrag förestavats med inriktning att skrämma människor och politiker till lydnad. Metod: visa upp meningslösa, orimliga temperaturhöjningar och förklara dessa med koldioxidutsläpp orsakade av människan. Läs min förklaring nedan:
    3 points
  47. Här är en tråd i ämnet:
    3 points
×
×
  • Skapa nytt...