Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-03-28 i alla områden

 1. 8 points
  Nu har jag gått ner 10 kg. Vägde mig vid jul, så det tog tre månader att komma så här långt. Då jag var mera liberal stod vågen stilla. Nu då jag striktat till det rejält och kombinerar med fasta går det åt rätt håll. Vågar jag tro på att jag uppnått målet till midsommar? Jag mår förträffligt. Både i kroppen och i knoppen. Jag är också glad över att - 10 kg syns. Berättade om mitt socker- och matberoende åt mina väninnor igår. Har inte fått något svar. Kanske de måste fundera på vad jag skrev, men börjar kännas olustigt.
 2. 8 points
  Lite över en månad sedan man slutade med att räkna kalorier! Har insett att det inte behövs längre! Har fortfarande mitt sockerberoende under kontroll fast att jag äter godis lite då och då, och ris/pasta/potatis etc. Och enligt min AppleWatch så förbränner jag ca 8000 kalorier varje vecka på träning! Så det känns som jag inte måste vara lika nitiskt med kalorierna, för jag vet att jag gör av med mer än vad jag tar in Så skulle väl säga att min viktresa har nått sitt slut, har tappat halva min vikt! Och det gick fort när jag började med LCHF i juni 2019 fram till jul 2019 "startvikt 140 kg" Så måste tacka er för ett väldigt bra forum, kan jag tappa all den här vikten så kan alla göra det! Gäller att hitta det som passar just er! Pressa er inte för hårt i början, slutar aldrig bra! Jag började med att ta små promenader varje dag, på 2-3 km, som till slut blev 1.3 mil. Sätt upp mål! Jag hade aldrig trott att tjockisen som gick i mina skor skulle orka gå 1.3 mil men man orkar alltid mer än vad man tror! Nu springer jag 1 mil på gymmet, och i höstas orkade jag knappt springa 2 stolpar i spåret! Så jag vill tacka för mig, och hoppas att ni mår bra trots efter omständigheterna som råder just nu!
 3. 8 points
  Åker antagligen in på fredag till jobbet igen .... så tar jag en bild när jag äter på Max
 4. 7 points
  Upptäckte just i ett Facebookminne att det idag är precis 11 år sen jag började med LCHF. Dagen innan hade jag varit på en föreläsning med Annika Dahlqvist som hade blivit symtomfri i sin Fibromyalgi med hjälp av den kostmodell hon tagit fram. Jag tänkte att kan hon så kan jag! Jag har fått så många bevis under de här åren att jag är på rätt väg och även på hur jag kunnat inspirera många andra till ett friskare liv. Läs gärna mer i länken härnere, där jag även har en hel del före/efterbilder. Jag startade min blogg strax efter kostomläggningen 2009, där finns idag snart 2000 inlägg på den mat jag ätit genom åren https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/03/31/11-ar-med-lchf-och-min-vag-till-ett-friskare-liv/
 5. 7 points
  Och nu är mars nästan slut. Det är ganska ofta lockande med promenad. Åtminstone tills jag kommit ut och känt den isande vinden. Nåja, jag tar en promenad mest varje dag; ibland så där en 8 km, ibland inte ens 1. Men nånting varje dag. Funderar på det där med fasta också. Struntade i frukost och lunch idag. Skönt att slippa äta - men känslan när jag ätit middag var att det inte fanns någon botten, inget stopp. Har lyckats äta tre gånger per dag (för det mesta, för jag glömmer lätt att äta lunch) under de senaste månaderna. Jag tror det blir mycket mat, för mycket. Får testa vidare, med olika varianter, och promenader, och enstaka fastedagar (som kan utvidgas om det känns bra). Går hemma, har lite tråkigt, försöker få ordning på livet med skrivande, musik, böcker och lite allt möjligt.
 6. 6 points
  Haha. Sockertrollet dök upp idag. Det får mig att tänka på lchf-kakor och godis. Men mig lurar det inte.
 7. 6 points
  Tack, ja det har faktiskt varit riktigt lätt, tack vare att jag delat med mig av mina recept på bloggen och i kokböckerna under alla de här 11 åren. Det har ju blivit som ett jobb att sprida mina kockkunskaper vidare till så många, så jag har ju hela tiden hittat på nya, goda recept Hoppas fler får upptäcka hur gott man kan må med naturlig mat med hjälp av böckerna och att även vården börjar förstå hur det ligger till snart ❤️
 8. 6 points
  Nu har jag svaret: Danderyds sjukhus. Heder åt deras moderna kunskaper om kost vid cancer!
 9. 6 points
  Hej och välkommen till forumet! Hoppas att du kommer att trivas med din nya livsstil som ju LCHF är. Färdigbantat med kaloriräkning och fettsnålt. Vi är många här på forumet som äter LCHF kost sedan många år tillbaka. Jag började för ca 18 år sedan och har inte tröttnat på maten. Trots att jag de senaste åren dragit på mig extrakilon igen under klimakteriet så ser jag ingen annan kost som lösningen på ett hälsosamt ätande. Livet på forumet är ett ställe att hänga på där vi stöttar och tipsar varandra men också berättar om vardagliga händelser runt omkring😊.
 10. 6 points
  Jag simmar på som vanligt! Men är oftast ensam i bassängen. Vet inte hur tättbefolkad din simhall är. Viktigt att göra ngt man tycker är roligt!
 11. 6 points
  Tanken är att du ska hålla dig mätt till nästa mål, ja. Det är ju det trevliga med den här kosten. Så vad tänker jag när jag läser? 1) att du behöver få en känsla för hur mycket fett du behöver, och hur mycket fett du äter. Det kan vara en bra idé att registrera och räkna ibland, i början, för att se om man tänkt rätt. Det finns gott om appar för det. Eller räkna Skaldeman-ratio (gram fett / (gram kolhydrater+gram protein). Ex: ägg, 70 g. 7 g fett, 0 kolhydrater, 9 g protein. Mängden fett(7) är mindre än summan av protein och kolhydrater(9+0). Det borde vara mer. Stek i smör, t ex. Välj fett kött, fet fisk. 2) det är en del som är hungriga i början, även om de äter bra. Kroppen är ovan vid kosten. Ät. Det går över efter ett tag. Det här ger sig med tiden. Man får testa. Och fråga igen. Lycka till
 12. 6 points
  Vi rekommenderas att jobba hemifrån, vilket jag inte gör (vilket chefen vet om). Flera orsaker till detta: jag orkar inte tänka igenom vilka böcker, dokument, tekniska prylar jag måste kånka hem; jag har eget kontor och träffar nästan ingen på jobbet (de flesta jobbar hemma); har två charmiga katter hemma, och de begriper inte det här med att jobba hemifrån, de vill ha samma uppmärksamhet som på helgerna; jag har ingen bra arbetsplats och tror inte soffsittande är bra för nacke och rygg; jag saknar fungerande skrivare/scanner, vilket behövs för vissa ärenden jag hanterar. Men jag sitter och "pimplar" Annika Dahlqvists C-vitamindrink för att stärka immunförsvaret. Hittills verkar det fungera 😊
 13. 6 points
  Hej och välkommen hit. Här kommer du att kunna få alla typer av svar du någonsin behövt... Så då börjar jag med mina killgissningar. I början när man går strikt så producerar kroppen för mycket ketoner och du kissar ut det mesta och får då väldigt höra värden på din ketostix. ( det är väl "kissmätare)?. När sedan kroppen blivet mer stabil i ketos så kommer den att producera lagom mängd och då kissar du dessutom knappt ut någon. Jag tror att det är bättre att mäta med en blodketosmätare. Är man som jag lite nördig och tycker det är kul med siffror mm så finns det mätare som klarar både blodsocker och ketoner. själva mätarna är inte så dyra utan det är ketonstickorna som kostar lite . Lycka till!
 14. 5 points
  Just de symptomen jag citerade lärde jag mig om i veckan - det är ju förrädiskt värre! Först krasslig, sen bättre och sen jäklar slår det till...! Åh, vad sorgligt att du åkt på det! Låter inget vidare... Kryakram!
 15. 5 points
  Tack för att du delar med dig! Krya på dig! Skickar dig en stor kram.
 16. 5 points
  feberhöjd - Ja, nattsliga febertoppar med svettbad och stor ångest. hosta - Inte särskilt men vanligt. andnöd - Mycket tryck mitt i bröstet särskilt i andra fasen. Vid ansträngning viss andnöd. huvudvärk - Nej. Möjligen innan utbrottet. smärtkänslor - Ja i första fasen punktvisa smärtor på olika ställen i hela bröstkorgen, framsida baksida uppe nere. Ingen känning i körtlar som vid vanlig influensa. halsont - Nej inte alls trötthet - Ja, enorm. diarré - Nej rinnande näsa - Nej, ingen påverkan alls i näsa och bihålor. Möjligen var det ett par dagar innan en koppling med en känsla av sårig näsa och viss huvudvärk. nysningstendens - Nej ev. inkubationstid om möjligt - Vet ej Med andra ord. Började med en rejäl nattlig febertoppning ca 1 timme, enorm svettning. Sen en vecka med mycket milda symptom, viss smärta punktvis i hela bröstkorgen, lite feber. Efter en veckan kändes som att det var klart, 2 dagar med snabb förbättring. Sen bakslag. En nattlig febertoppning igen, värre än den första, tryck mitt i bröstet fram högt upp och nu med svåra ångesttankar. Fosterställning. Andra veckan plus halva tredje veckan varje dag lik den andra. Tryck mitt i bröstet högt upp, harklar upp slem gör olika andningsövningar för att få upp slemmet dricker slemlösande (var 3e timme när det var som värst) dricker vätska, buljong, två ytterligare febernätter men mildare. Irriterad, låg, ledsen. Efter 2 och en halv vecka äntligen lite förbättring, sakta sakta släpper trycket i bröstet och feberkänslan försvinner. Börjar kännas som efter vanliga större infektioner. Slemmet rosslar fram ur lungorna och näsan börjar få lite snor. Lite livsglädje och hopp infinner sig. Upplever inte att luktsinnet försvann, däremot en kortare period med väldigt bra luktsinne men det kan vara en illusion.
 17. 5 points
  Det är mycket jobb nu. En hel del övertid och jag är så trött. Igår kväll lade jag mig vid 19-tiden, somnade strax efter och sov nästan till kl.6 idag. Jag som visserligen alltid är kvällstrött men brukar vakna/dåsa om vartannat från kl 3 eller så annars. Igår joggade jag en tur till det lilla bageriet på landet (jag var kurir åt billösa föräldrar) och fick ihop 11km men det är allt jag sprungit på en vecka. Matmässigt har det varit rätt lugnt men i onsdags, på väg hem från fabriken blev det en chokladkaka ur automaten. Det som inte fick hända, hände nämligen. Vi (kollegorna på företaget där jag jobbar) klippte av fel kabel och fabriken tvärdog! På ett sätt är det i just den stunden vääääldigt skönt att kundens fabrik står still... Stresspåslaget i den stunden är rejält ändå. Sedan blev det samtal och pappersexercis och så innan vi kunde ta kväll och jag kom inte iväg hemåt förrän efter 8 på kvällen (då brukar ju jag borsta tänderna...) och hade nästan 2tim hem. Nåja, har inte märkt nåt sug specifikt efter den chokladen. Trädgårdsarbetet har inte kommit igång pga av att jag antingen är så trött att jag inte kommer ut eller sitter och jobbar. Det enda jag tvingar mig att göra är springa eller promenera. Vårvintern är inte min årstid som jag nämnt förr och jag har inte rest mig ur dippen än, det brukar vända senare i april så jag är inte orolig, jag kommer igen! Rätt nöjd över att jag lättat på andra krav på mig själv. Det tar sig!
 18. 5 points
  Idag är jag lite stolt. Jag har lyckats fasta i fem dygn. Åt en god middag på söndag kväll, och nu har jag äntligen fått äta igen ikväll 😊 Som vanligt när jag fastar har jag egentligen inga problem med att göra det, men det är väldigt tråkigt att inte äta. Mat är ju så gott! 🥩 Den här gången var det för att gå ner två kilo som jag lagt på mig i år. Så i morse vägde jag åter ungefär samma som i 20-årsåldern. Om någon missat det så är jag alltså 60, snart 61. Usch det låter kanske som skryt, men jag är väldigt nöjd att mitt midjemått minskat med 2,5 cm och att byxorna sitter mycket snyggare nu. Men vi får se, jag kanske har gått upp allt igen på måndag 😟
 19. 5 points
  Så om jag tolkar bilderna rätt... Du har jobbat. Duschat och bastat och ätit på Max?
 20. 5 points
  11 år bär respekt med sig...
 21. 5 points
  Ja, det är kul och lärorikt att läsa andras dagbokstrådar och funderingar. Ibland har man nytta av dem, ibland inte. Och ibland kan man komma med funderingar, så det blir diskussion Det där med att äta tre gånger om dagen, ja det hävdas ju att det är nyttigt och viktigt. Jag tror bara att jag äter mer om jag gör så. Och jag har väldigt lätt att glömma bort att äta, så det blir inte mycket ordning. Jag har inte märkt några fördelar med att äta så. Jag ska försöka lyssna mer på kroppen igen. ALP, ja det har jag testat. Och jag är väl undantaget som bekräftar regeln, misstänker jag. Alla andra verkar helt lyriska. Jag jobbade hårt på att äta enligt reglerna. Var konstant totalt icke hungrig på dagarna, när jag skulle äta. Tryckte ner maten mot min vilja. Klockan 18, när jag absolut inte skulle äta - då blev jag hungrig (och det spelade ingen roll hur mycket jag ätit under dagen). Vrålhungrig. (och jag har i många år haft för vana att inte äta efter 18, så det här var märkligt). Somnade vrålhungrig varje kväll i några månader, så länge som jag höll på. Vaknade inte hungrig. Tryckte ner maten igen. Mådde bättre? I början kände jag mig klarare i huvudet (sånt händer till och från, har jag konstaterat när jag läser den här tråden). Gick ner några kilo, kanske max fem (av önskade 25-30 - och de första tio brukar inte vara så svåra). Men jag stod inte ut i längden med att hela tiden äta på tvärs mot mina hungerkänslor. Det tog flera månader att hitta dem igen, och jag har fortfarande lätt för att ignorera dem. Hade jag mått bättre för övrigt och fått tydliga resultat så kanske jag hade försökt anpassa lite mer - men livet blev bara jobbigt. Allt cirklade runt mat, och det är jag inte van vid sedan jag började med lchf- och det var inte tanken med ALP heller. Mat ska ju vara något som möjliggör ett bra liv - inte något som all koncentration och alla tankar cirklar runt. Jag funderar iofs på att ta vissa delar ibland, och testa igen.
 22. 5 points
  Jag har ätit både GI och LCHF. Den stora skillnaden för mig skulle jag säga är mättnadskänslan, att "suget" nästan försvinner helt med LCHF. Frukosten blev för viktigaste målet för mig. Till frukost gjorde jag äggröra med 4 ägg ,grädde och smör, stekte ett helt bacon paket. Käkade grekisk, 10 procentig yoghurt, med frysta blåbär som smoothie (blir lite glassupplevelse). Detta kunde jag stå mig på 6h utan problem. Drack endast ett par koppar kaffe fram till kvällen. Sedan en tid tillbaka har jag börjat träna styrketräning och Cardio, och äter inte lika strikt LCHF. Men den stora insikten som LCHF gett mig, är att jag mår Väldigt bra av att äta mer fett.
 23. 5 points
  Tänk att du lyckats hålla dig till lchf i så många år! Grattis till alla hälsovinster 😊 Jag har även påstått att jag ätit lchf i ungefär lika många år, men gjort stora, fatala avsteg på vägen. Nu funderar jag bli nykter sockerberoende. Igår delade jag den tanken med mina väninnor.. Så kanske även jag kan hålla mig till kosten i 11 år framåt. Nu ska jag koka kaffe och äta de här https://4health.se/superrecept-pa-mjolfritt-brodbullar-av-birgitta-hoglund Med philadelphiaost, port salut och paprika. På min förra arbetsplats berättade diabetesskötaren att "fettdoktorn från Sverige" hållit föreläsning i deras kommun för några år sedan. Hon hade blivit inbjuden av någon lokal företagare. Diabetesskötaren ruskade febrilt på huvudet och berättade med skräckblandad förtjusning om hur invånarnas kolesterolvärden hade stigit med raketfart. Sjukvårdspersonalen hade avrått alla från kosten, och allt återgick så sakta till det "normala" igen 🙄
 24. 5 points
  Härligt, Tjobbo!! Grattis till väl utförd resa! 💥
 25. 5 points
  Grattis och lycka till i din framtida resa!
 26. 5 points
  Jättekul att du vågar prova! Du kommer att ha bra och dåliga dagar men det är bara att resa sig och fortsätta även om det känns som att allt är förstört. Det är det inte. Och ladda upp med tålamod, det är ofta man behöver ha det, det går inte spikrakt neråt för alla (fast du kan ha tur och tillhöra de det blir så för, förstås). Ge det några månader. Glöm inte mäta dig nu, ibland står vågen still medan centimetrarna försvinner. Vet du skillnaden på hunger och sug? Det är viktigt att förstå att det är skillnad. Efter en timme brukar det vara suget som kommer, i alla fall bland oss kolhydratomaner. Lycka till!
 27. 5 points
  Ja... det kan bli för mycket. Jag skulle kunna rekommendera att du följer forumet på detta sätt: https://forum.kostdoktorn.se/discover/unread/?&view=condensed Låt bara bli och gå in på de trådar du inte gillar.
 28. 4 points
  Det du påpekar är naturligtvis korrekt. Men om upptagningsförmågan är dålig kommer tillskottet ändå att vara viktigt - utan D-vitamin är alla illa ute - helt nollad är ju inte kroppen. Vad gäller Corona-viruset förekommer nu en sådan anstormning av statistiska uppgifter att det blir mycket svårt att härleda dödsfall på ett sansat sätt. Fejkade uppgifter gör inte saken lättare att genomskåda. Min uppfattning är att en enda intressant kroppsfunktion egentligen finns att ta hänsyn till, för att på bästa sätt övervinna en ev. smitta - immunförsvaret!!! Statistiskt sett bör LCHF-kosten då vara till fördel, då immunförsvaret tveklöst stärks av den dieten. Man kan fråga sig varför medelhavsländer som Italien och Spanien nu tävlar om högsta dödstalen. Den medelhavskost som en del dietister (icke-veganer) talar om, förefaller inte hjälpa långt. För min del under 2½ år med LCHF har jag i varje fall märkt en mycket tydlig förändring - inga förkylningar, inga infuensor, ingen feber, inga ålderssymtom eller tråkigheter på god väg mot 90 års-strecket. Detta trots kontakt med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. De 10 -15 % över 70-80 som stryker med har f.ö. i vanlig ordning en rad åkommor som de medicineras för. Man kan undra om inte själva medicinen kan vara ett problem i sig. I USA förefaller mediciner segla upp som främsta dödsorsak men trots det förefaller den äldsta generationen i allt högre utsträckning överleva sina barn - kan det vara de yngre generationerna som äter mest medicin?
 29. 4 points
  Att hitta balans vad gäller hunger och mättnad kan vara lite bökigt i början, men det brukar ge med sig. Du ska i vilket fall inte bli vrålhungrig efter redan en timme! Det är bättre att välja självbärande mat rent fettmässigt, framför att komplettera med att dricka t.ex grädde. Varför inte göra en omelett på 4-5 ägg nästa gång istället och kanske ha i lite extra smör? Satsa på ett fetare protein till(istället för lufttorkad skinka) som bacon eller varför inte strimlad rökt lax? Att äta mejerier mellan måltiderna som ostrullar eller vispgrädde, kan också vara lite av stoppkloss om man vill gå ner i vikt med LCHF. Detsamma gäller salta nötter och andra lågkolhydratsnacks. Bättre att äta större måltider så du inte blir hungrig emellan. Sen ska du absolut inte vara rädd för grönsaker! Du kan äta i princip hur mycket som helst vad gäller kolhydratsnåla ovanjordgrönsaker. Är ett bra sätt att få i sig fett också, om man har smör/olivolja på.
 30. 4 points
  Jobbar hemifrån, ganska ok. Vad som stör mig lite är att jag drabbats av rädsla för att besöka simhallen. Men nu efter några veckor har jag börjat fundera på att försöka bryta denna rädsla, Rationell? irrationell? Då jag verkligen saknar mina regelbundna simturer. Har ringt arenan och fått lugnande svar, dessutom kollat upp på olika simhallar i hela landet och inte enbart min hemma-arena så jag ser att vår simhall håller nationell riktilinje , och det ser så ut DVS klar & tydlig seriös information specifikt mot Corona : "Svenska Badbranschen gör gällande att klormängderna i våra bassänger är tillräckliga för att döda både virus och bakterier, så även Covid-19" + man använder också UV-ljus vid rening, (dvs dubbelt skydd). An någon anledning, står jag ändå i valet och kvalet.. samtidigt tänker jag att jag nog inte är den enda förskrämda, utan att det finns gott om dem som håller sig borta från hallen nu och dem som är kvar är avsevärt färre än normalt.. dvs gott om space och luftigt i motionsspåren. Känner mig som en förskrämd fånge, samtidigt som jag inte har problem att gå och handla bland folk - har försökt ge mig iväg nu i en hel vecka.. men kommer inte loss utan bara skjuter upp det. Undrar om det egentligen är så bra. Eller, att man ska ta det säkra före det osäkra? Inte ens lita på att bakteriedödande medel, gör vad det ska.. och fortsätta se varenda levande individ som ett dödshot? När affärerna nu sätter upp plexiglas vid kassorna, blir man ju inte direkt vågligare... det skickar ändå signaler som förstärker redan etablerad rädsla.. som biter sig fast helt omedvetet, liksom.
 31. 4 points
  Tänk inte på tempot. Det är ju grymt att du kan springa 17 km..
 32. 4 points
  Småjoggar en del igen nu. Har inte riktigt fått bukt med muskelfästet som bråkar och inte heller plantar fasciosis:en men det är på gång, jag kör mina posturalövningar om inte varje dag så i alla fall regelbundet. Dessa ska förhoppningsvis lossa på problemen i foten i alla fall. Det är mest efter en lång runda som det gör ont. Idag tog jag bussen strax efter sju på morgonen och hoppade av långt ute på landet där bussen vänder. Sedan strävade jag efter att hålla 75% av maxpuls via gamla banvallen över till nästa lilla samhälle och därefter tillbaka till mitt eget. Hade jag inte åkt buss hade rundan blivit 2,7mil, nu blev den 1,7. Det finns ett ställe där man kan gena lite och jag ska kolla Kartportalen på kommunens hemsida och se vad det blir, kanske kan jag öka på och satsa på den rundan om jag får ner den några kilometrar? Ibland är det svårt att komma ihåg vad syftet med träningen är. Just nu är det uthållighet, att orka vara ute länge men det är allt surt att tempot fortfarande är så dåligt.
 33. 3 points
  "Sunt förnuft är summan av tidigare generationers fördomar" sade någon chef en gång, och jag sparade det i min citatsamling. Att tråden hoppar hit och dit är bara kul; ger alltid lite perspektiv och kanske nya idéer. Så länge ingen försöker förklara för mig vad lchf är, eller nåt ("max 5 g per 100 g", oavsett mängd...). Jag ska nog titta på ALP igen, och se om jag kan rotera maten på två gånger per dag. Jag hade ju inga problem med maten i sig, som en del andra. Det var det ständiga ätandet...och jo, alla de råa grönsakerna, det var lite tufft. Det som alla andra tyckte var så fräscht, och såg fram emot... Variation är nog inte fel. Olika sorters kött, olika sorters fisk, olika sorters grönsaker, många färger. Men också det där med att laga maten, och inte köpa färdiga köttbullar, fiskpinnar, pulversåser, färdigkryddat kött, och allt vad jag nu gjorde förr
 34. 3 points
  Apropå sunt förnuft. För många år sedan (5?) hade jag ett lunchsamtal med en kollega som ifrågasatte min kosthållning. Hon menade att enligt sunt förnuft var det självklart att det enda rätta var att äta varierat. Tyst för mig själv tänkte jag att mitt sätt att variera kosten innan jag gick över till LCHF var spagetti, makaroner, tagliatelle, lasagne, ris, farfalle osv. Och till det åt jag falukorv, köttfärssås och köttbullar. Och det är ju ungefär samma som kollegorna äter till lunch. Numera äter jag minst lika varierat men mycket nyttigare. Till saken hör också att kollegan som kritiserade min kosthållning har ett midjemått på kanske 120 cm, medan mitt midjemått är ca 63 cm.
 35. 3 points
  "Sunt förnuft" är ju väldigt subjektivt, det är väl det som är problemet. Och vill man att det ska vara på ett visst sätt så kan man ofta resonera sig fram till en bra förklaring till varför det är just så. Men visst sitter mycket inpräntat i oss "jag borde..." kommer ofta utifrån. Jag gillar din tanke om att ta godbitarna ur allt och anpassa till sig själv, @Tr0llet! Jag och Effie följdes åt med ALP och jag tyckte det funkade bra men det gjorde det som sagt inte för Effie. Men visst kan man ta principerna för ALP och köra t ex frukostlöst om man vill. Lätt som en plätt! Det är väl som med alla andra metoder, man testar grundtanken och följer "reglerna" först och efter ett tag när man stöter på problem får man justera.
 36. 3 points
  Jag var på gång att beställa en 14 dagars mätare men nu med alla förändringar, jobba hemma mm så tänkte jag kanske vänta till normal läge. Hur har det gått med Meaformin testet?
 37. 3 points
  Jag försökte bara vara rolig.... förstod att du faktiskt hade tränat...
 38. 3 points
  Då var det dags för ett bildcollage från verkligheten. 😉
 39. 3 points
  Hej! Jag har ätit keto i ca fyra veckor. Innan det uteslöts mycket kolhydrater, men var inte strikt. Har köpt ketonstickor för urin (vet att de inte är tillförlitliga) som visar hög del ketoner i urinen. Allt man läser är att när man är i ketos så luktar man illa ut munnen, stämmer det? Jag har inte märkt av det alls. Betyder det att jag inte är i ketos? Går lite för ofta över den mängd protein som ska intas, läser även här och vissa säger att det är en dåligt, vissa säger att man ej behöver vara rädd för glukoneogenes. Nån som har tankar? Mejeri! Äter grädde, ost, färskost, smör, créme Fraiche. Vill fasa ut lite men känner inte att jag vet hur jag ska ersätta. Typ en gräddsås? Läser långa recept med kokosgrädde tex. Men jag vill inte att allt ska smaka kokos hela tiden.
 40. 3 points
  Nu har jag tagit steget över fullt ut till LCHF. Jag har försökt med alla bantningsmetoder som finns, senast GI, men ingenting får mitt sug under kontroll och ingenting gör mig mätt. Jag har inte vågat äta tillräckligt mycket fett hittills, är min teori, och för mycket kh, om än långsamma kh. Intressant nog har mina värden försämrats med GI (där det ingår fullkornsris, quinoa, bönor); mitt HDL har sjunkit, mitt LDL stigit, och mina triglyceridvärden ligger på 166 och ska vara <75. Mitt fastesocker är lätt förhöjt (110, ref 75-105) och fasteinsulinet 18 (2-24.9, ska vara <5 enligt vad jag läst). Jag har ett BMI på 28.6 och skulle behöva gå ned 25-30 kg. Jag är plufsig och ser ut som en hamster med mina bulliga kinder. Jag har stadigt gått upp i vikt det senaste året och misstänker att mina höga insulinvärden är orsaken. Läkaren ville skriva ut Victoza men listan över biverkningar känns skrämmande lång. Jag fick också erbjudande om remiss till dietist men avböjde då jag ätit efter tallriksmodellen i nästan hela mitt liv och idag är både tjock och pre-diabetiker. Jag är så van vid att räkna kalorier och hålla nere fettintaget att det är med skräckblandad förtjusning jag nu valt en helt annan inriktning. Jag är uppvuxen på hemlagad mat, dock åt vi endast lättprodukter i mitt föräldrahem och jag har alltid varit kolhydratoman. Jag bantade första gången med kaloriräkning när jag var 14, kilona rasade men 30 år senare går jag upp i vikt av samma metod och är dessutom kroniskt sugen. Jag antar att LCHF är nästa naturliga steg och har därför börjat idag med frukost i LCHF-anda: omelett på tre ägg, parmaskinka, parmesanost och lök. Dock utan att tillsätta mer fett då jag utgick från att äggen skulle innehålla tillräckligt mycket, men efter bara någon timme började jag bli hungrig igen. Jag har sett att många lägger till 0.5 dl grädde eller en halv avokado, alt väljer bacon i stället för parmaskinka. Är det så att om man blir hungrig efter bara någon timme innehåller maten för lite fett? Min fråga kommer av att det ständigt återkommande rådet att inte väga maten eller räkna kalorier på LCHF utan gå på hunger- och mättnadskänslor.
 41. 3 points
  Det är inte helt ovanligt att man börjar med LCHF för bantningssyften, det är varken ovanligt att man i början rasar i vikt och kissar ut överskott av ketoner, eller att man finner ett nytt sätt att tänka på mat och ätande. Iallafall så skall jag förklara "optimal ketos", det är ett begrepp myntat av främst två forskare, som är LCHF-förespråkare.. dvs det finns ingen finess med att ligga varken under eller över 1-3 i blodketoner! För det första.. Newbi på ketogen diet, det tar ett tag att uppreglera ketolysensymer i olika celler för att använda ketoner som energi/ersätta en hel del glukos.. tar bara 1-6 månader, för diabetiker kan det ta ett helt år! Dessa är då främst vissa celler i hjärnan, hjärtat och delar av njuren, alla tre grejorna kan vara bra att ha för framtida behov! Så får jag väl oxå nämna sjukvårdens oro för ketoner i blod, urin och utandningsluft, den stora faran är typ1 diabetiker, de har obetydlig eller obefintlig insulinproduktion, de kan råka ut för något som heter ketoacidos, finns annat som sjukvården kan misstänka, dvs ätstörningar i form av bulimi/anorexi/svält/idiotbantning, oså medecinska problem som maldigestion eller malabsorbation, Celiaki, finns fler! Hur som helst det är blodsockermätarna för typ 1 som är poppis för folk som vill vara i optimal ketos.. ketonstickorna kostar skjortan om du inte är diagnosticerad typ 1! Inte nog med det, det finns Ketonix, det är typ en utandningsmätare, samma som en alkomätare och den är främst för epileptiker.. så om du är frisk och kör ketogen diet för bantning och det optimala då är 1-3, så rekomenderas epileptiker att ligga över 4, för att slippa epileptiska anfall! Så man behandlar epileptiker med ketogen kost, på vissa avdelningar, medans man på andra avdelningar där man behandlar diabetiker typ2 rekomenderar 50-60 E% kolhydrater, Metformin och extra insulin! Iallafall när man väl år inne på att mäta blodketoner, så lär de gå upp och ner.. och då kommer vi osökt in på svältketos och postexercise ketos, det kan hos friska i vissa stunder gå ända upp till 6, men det går som regel om man är ung och frisk fort över! På grund av att ketonhalten i blodet stiger för mycket så utsöndras insulin, som stänger ner lipolysen/uttaget ur fettväven! Blättan blättan en hel del biokemi och ensymologi.. iallafall sattra dig och kissa på ketostixen, det kan alltid var intressant att se hur saker och ting förändras över tid när ketolysensymerna uppreglerats! Hur som helst, dina muskelceller har nästan inga ketolysensymer alls, de går i stället över till att förbränna fett i betaoxidation, för det krävs extra syre/ökad syreupptagningsförmåga, det uppnår man med lågintensiv träning! Och nu återkommer jag till protein (aminosyror), det är basen i din föda iomed att de är essentiella, vill du köra en kraschdiet/keto, så blir det antagligen en hel del kycklingfile.. iomed att fett och kolhydrater är främst energi, medans proteinerna är byggstenar för en massa bra att ha saker som muskler, benstomme, en del andra viktiga saker. Iallafall, jag gissar, du är ung, du är frisk, du är missnöjd med din kroppskomposition.. kom inte och säg att du låter vågen eller BMI styra ditt tänk, vågen är den främsta lögnaren som finns för den mäter varken din hälsa eller ditt välbefinnande! Utan då är det (oftast) som så att träning och en väl sammansatt kost (inte för få kalorier/protein) är en framgångsrik modell. Strunta i proteinpulver, ät ditt protein från bra råvaror.. det är främst folk som bodybuildar på hög nivå som behöver proteinpulver!
 42. 3 points
  Är på jobbet idag (vi är typ 5-6 st på ett våningplan avsett för 200). Körde också ett Core-pass på SATS, gott om plats överallt... åt i princip ensam på MAX. Åker bil fram och tillbaks. Men sitter också hemma och jobbar de flesta dagarna.
 43. 3 points
  Usch, inte kul...! Kan det vara så att du tillhör de som PF och keto inte funkar för? Det finns sådana (fast det vill inte alla kännas vid ). Funderar på om din lever och lymfa fungerar som de ska? Läs hos Anna Hallén och hennes ALP och se om du får nån ledtråd där. ALP handlar om att cykla maten (mer paleo än keto) och vi är många som stått still länge och inget hjälpt på som fått fina resultat av det.
 44. 3 points
  Är det bara jag som trotsar uppmaningen? Det är behagligt glest i tunnelbanan, vi sitter i var sin kupé. På jobbet är vi bara 8-10 st av ca 100, även där sitter vi 1-2 i varje avdelning. Jag skyller på att jag inte har stora fina skärmar hemma och vill inte släpa dem i t-banan. Men nu funderar jag på att åka norrut ...
 45. 3 points
  Bra tips, det minskar helt klart det ”automatiska läsandet” av sånt man ej vill ta del av.
 46. 3 points
  Jag åratals erfarenhet av MCT, endast dock från cocosfett! Oså vadå teskedar, stek din mat i cocosfett snutta inte med teskedar, det är inget hälsotillskott, det är dina kalorier! Nu så har du inte länkat till den videon så den kan jag inte uttala mig om, men jag kan säga så mycket som så att MCT-olja eller rentcocosfett vilket är nästan det samma har en extra ketogen effekt, och det är bra för då ersätter det ansenliga mångder glukos, vilket du då slipper att äta! Iomed att jag har några års erfarenhet så rekommendera jag främst kombon fett fläsk och cocosfett, det blir svingott. Kyckling funkar oxå bra att steka på rätt hög temperatur i cocosfett!
 47. 3 points
  Stackars Jack: Efter att ha sett den här videon tittade jag på säkert 10 till som han gjort. Verkligen informativa och inspirerande. Nu prenumererar jag, så jag inte missar någon nygjord Dr Berry-video
 48. 3 points
  Det var nog den stressen jag tänkte på. Tänker att den också känns, men kanske det inte är så.
 49. 3 points
  Äntligen en fysiker som reder ut siffrorna.Enligt mig finns ingen grupp som är bättre på tillämpad matematik och statistik än fysiker (jo de är faktiskt bättre än biokemister)
 50. 3 points
  Utav allt du skrev fastnade jag här. Fåfängan har kapat min hjärna... Men är inte grejen med lchf med eller utan fasta att man inte äter sina muskler, utan fläsket? Att magen blir hängig får jag leva med, kanske skinnet drar ihop sig i något skede. Men nu verkar vikten ju inte sjunka så fort att jag behöver oroa mig, precis.