Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-07-06 i alla områden

  1. 8 points
    Jag minns något inlägg av lchf-ingenjören för länge sedan. Hur hennes kompisar stod framför spegeln, och alltid hittade de någon skavank att klaga på, hur vackra de än var. Och My ställde sig framför spegeln och sade "hej snygging!", även när hon vägde 150 kg, eller vad det var. Jag gillade den inställningen. Och ja, hon tog tag i problemet. Man måste inte vara elak mot sig själv för att göra det. Tvärtom, tror jag. Man ska vara snäll mot sig. (vilket för mig innebär att leva så hälsosamt man kan) Själv tänker jag inte gömma mig i vassen, även om jag ännu inte hittat vägen till mitt smala jag. 🙂 Jag jobbar på det.
  2. 8 points
    Mina snigelodlingar funkar bra. Allt fler sniglar och allt fler olika arter. Morötter vill inte alls. Inte ärterna heller. Vitlöken, potatisen och jordgubbarna växer hyfsat men de sista brukar skatorna vilja ha och de planterades om i höstas så de ger inte fullt. I år har jag sannolikt också drabbats av herbicider i det ekologiska flytande gödslet. Norrmännen har en utredning på gång och mina tomater och paprikor ser ut som de jag sett på bild. Jag öppnade en ny flaska innan jag bar ut plantorna. Pga sniglarna står de i krukor på verandan.
  3. 6 points
    Vi fick lite tillökning i trädgården igår. 🥰
  4. 6 points
    Då kommer vi in på det som idag kallas "karnivor" och som Skaldeman kallade "fakir". Det man bör tänka på då är att inte bara äta biff, dvs muskelkött, utan även inälvsmat (för vitaminernas skull). Fisk och skaldjur är också bra. I första hand är detta krydda som andra varit inne på ovan, men oliver tillför också fett. Kanske kan du lägga till lite avocado eller kryddsmör eller liknande istället (beroende på typ av recept förstås)? Sedan kan du hoppa mellan menyerna också om du vill slippa fundera över smakkombinationer. Alla menyer inom en viss grupp, t ex strikt LCHF, är utbytbara. Middag i en vecka är snarlik i makronutrientfördelning som i en annan vecka. Däremot kan du ju inte hoppa mellan alla veckor då vissa är liberalare om du vill hålla dig strikt. Jag som inte är superstrikt kan däremot hoppa lite hursomhelst om ett recept inte passar av nån anledning.
  5. 6 points
    De är redan välmarinerade! Tur det finns folk som inte dricker upp sin öl innan datumet gått ut! Nu släpper vi sniglarna och pratar om roligare saker! Tex att vinbären mognar nu!
  6. 6 points
    God middag! Jag är så trött, men så lycklig. Var och vallade får med båda hundarna till Kuopio i veckoslutet och det gick såååå bra. "Bra" betyder alltså att vi hade det trevligt tillsammans, både människor och djur. Mina hundar ville jobba med mig, även då det var svårt, och hade stora vargflin över sina ansikten då de fick valla. De behandlade fåren med respekt, samtidigt som de var trovärdiga i deras ögon. Jag har sovit på tok för lite, förstås, så jag önskar att jag kunde ligga hemma på soffan med hundarna brevid och kika på Netflix... Men nej, här sitter jag på mitt jobb och måste dölja egen trötthet då jag tar emot andras tankar och funderingar för att reflektera tillsammans över dem. På torsdagen diskuterade jag med en ung läkarstuderande. Läkarna hade haft någon representant på besök, kommer varje vecka, och det låg en hög med broschyrer på bordet. Det gällde kolesterol och statinbehandling. Jag log, nickade och kommenterade det jag måste för att inte verka totalt blåst/ointresserad/ohyfsad. Den unga, blivande läkaren gick alltså på om att det redan på sjuttiotalet stod klart hur skadligt kolesterolet är, att man verkligen inte behöver forska mera i denna fråga. Det finns ett KLART samband mellan hjärtsjukdom och kolesterol. Det finns även ett KLART samband mellan mättat fett och kolesterol. Han berättade att man inte får säga att nötkött är fullt med mättat fett, även om alla vet det, för att det är olagligt. Han hänvisade alltså till en broschyr gällande diabetes, var man rekommenderade att minska på det mättade fettet. Han tänkte att det borde stå vilken sorts mat man borde minska på och skriva ut ex. nötkött. Även kokosoljan fick sig en ordentlig skrapa. Jag hummade och nickade mest, men då han gått på om fetter tillräckligt länge, tog jag omega-6 på tals. Det var han inte så hemskt intresserad av. Sade att man borde använda oliv- eller rypsolja. Det här är alltså en jättesöt ung man, riktigt, riktigt trevlig och helt klart intresserad av sitt blivande yrke. Men hör ni hur han är förvirrad???? 🤣
  7. 5 points
    I samband med studierna runt kostens sammansättning, har nog många av oss kommit till slutsatsen att en av de viktiga orsakerna bakom flertalet sjukdomar ligger i bristen på något eller några näringsämnen och vitaminer. Till skillnad från flertalet skolmedicinare, inser vi också att det kan vara svårt att via kosten få i oss optimala mängder av det kroppen kräver. Vi utgår då främst från att vegetabilierna, som normalt ingår i kosten, genom att ha odlats på utarmade jordar inte längre ger tillräckligt utbyte. Även animalsidan uppvisar vissa försämringar men med tonvikten på andra områden, som jag lämnar därhän, eftersom tråden koncentreras på C-vitaminets betydelse. Den logiska konsekvensen, att via tillskott tillföra det som saknas i kosten, hör vi sällan en läkare ta upp till diskussion. Vid förfrågan brukar den vanliga kommentaren vara att man får det man behöver via vanlig mat. Detta bygger på en skrämmande brist på insikt. Om man är cynisk, skulle oviljan att erkänna födoämnesbristernas betydelse för sjukligheten i världen, kunna förklaras med att dessa går hand i hand med läkemedelsföretagens ambition att tillförsäkra sig en bred kundkrets, med lagom stor andel sjukdomar livet ut till att medicinera och få intäkter från. I varje fall ser företagen de icke-patenterbara kosttillskotten som konkurrensmedel, särskilt när de senare i många avseenden kan ha betydligt bättre verkan än läkemedlen till att hålla sjukdomar borta. C- och D-vitamin hör till dessa. Inte särskilt märkligt att naturliga födoämnen ofta har så kraftfull verkan jämfört med artificiellt framtagna läkemedel. Naturliga födoämnen - kroppsegna hormoner, vitaminer och mineraler - tas upp och integreras i kroppen på ett annat sätt än artificiella substanser som kroppen gör allt för att avlägsna så fort som möjligt. Därav behovet av daglig tillförsel av läkemedel i noggrant specificerade doser. Läkaren Sture Blomberg docent, anestesi & intensivvård, skiljer tydligt ut sig från läkare i allmänhet, bl.a. genom att arbeta fram en mycket intressant sammanställning runt C-vitaminet. Vad där framkommer borde varje medicinare ta del av, så att det inom detta viktiga område äntligen blir slut på den sorgliga bristen på kunskap och intresse. För att slå hål på de vanligaste myterna, inte minst som flertalet läkare aktivt underhåller runt C-vitamin (som överförs till- och sprids vidare av patienterna), utgår Sture Blomberg från den på området mycket kunniga läkaren Suzanne Humphrey som sammanfattar: Myt nr. 1: C-vitamin i doser över 1000 mg/dag är onödiga och dessutom farliga. Så är det inte alls. Ibland behöver man mycket mer och doser uppemot 100 g (mer än tusen gånger den dagliga dos som skolmedicinen förordar) är inte ovanliga idag. Med dessa doser finns inga biverkningar beskrivna. Myt nr. 2: Kroppen mättas och kan inte ta upp mera än 150 mg/dygn (ett löjeväckande påstående utan minsta verklighetsförankring). Myt nr. 3: Man utvecklar njursten vid högre doser - detta är felaktigt - motsatsen gäller dvs. hög nivå på C-vitamin minskar risken för njursten. Myt nr. 4: Det finns ingen vetenskaplig litteratur som stöder användning av C-vitamin i höga doser (det finns tiotusental studier utspidda under många decennier ). Myt nr. 5: Man bör inte inta syntetiskt framställt C-vitamin utan endast i naturlig form, t. ex. via frukt och grönsaker (helt taget ur luften - f.ö. är innehållet i 15 apelsiner, ca. ett gram C-vitamin - klart i underkant för ett optimalt dagligt intag). Myt nr. 6: *Om man råkar få diarré av C-vitamin, så är denna farlig (i verkligheten helt ofarlig). Myt nr. 7: Om man är sjuk så behöver man inte tillföra mer C-vitamin. Det C-vitamin som finns i naturlig föda är fullt tillräckligt även vid svår sjukdom (verkligheten är den totalt motsatta). * Den som säger sig ha problem med att ta in t.ex. en moderat dos C-vitamin i storleksordningen ett gram per tillfälle, bör söka problemet på annat håll - inte undvika adekvata, dagliga doser C-vitamin exempelvis 3 x 1 gram utspridda under dagen. Denna dos är synnerligen viktig och motsvarar C-vitamininnehållet i ca 45 medelstora apelsiner. Eventuell lös mage är helt normalt och åtgärdas genom att C-vitaminintaget fördelas under fler än tre tillfällen under dagen. Dagsdosen 3 gram löst i vatten som successivt dricks i små omgångar under dagen brukar lösa problemet. Begreppet C-vitamin myntades för mer än hundra år sedan och är sedan dess en av de mest studerade substanserna av vikt för kroppen. Även i mycket höga doser uppvisar vitaminet inga toxiska problem. Mot den bakgrunden förefaller myterna ovan väl anpassade till läkemedelsföretagens intresse av att hålla icke-patenterbara substanser borta från läkemedelskonkurrensen. Vi har all anledning att anta omfattande, mångårig lobbyverksamhet från läkemedelsföretagen ligga bakom den information som annars skulle göra C-vitaminet till en allvarlig konkurrent med för företagen stort inkomstbortfall till följd. I övrigt enligt Sture Blombergs rubriksättning (med vissa rubrikändringar och textkommentarer) - i min kortversion - ingår viktiga delar av hans sammanfattning: Människors och djurs behov av C-vitamin Där intressanta jämförelser görs mellan djur och människor och att skolmedicinen är helt fel ute vad gäller riktlinjer (75 mg/dygn C-vitamin) när för människan optimala mängder sannolikt ligger i storleksordningen hundra gånger högre och vid sjukdom tusen gånger högre. Ganska typiskt för skolmedicinen att sätta så låga normvärden - de täcker bara risken för skörbjugg, som sjömännen förr i tiden led av. Som en analog jämförelse, normerar skolmedicinen även D-vitamintillskott till så låga nivåer att risken för en smittad att avlida i Covid-19, enligt en relativt ny studie, är 10 gånger större än vid nivåer motsvarande dagligt intag D3-vitamin på 2000-5000 ie (50 - 125 mikrogram). Mätningar av C-vitamin hos friska och sjuka människor Visar att skolmedicinen utgår från på tok för låga nivåer i blodet för att kunna betraktas som tillräckliga. Tyvärr visar det sig att inget laboratorium finns i Sverige med möjlighet att mäta C-vitaminnivån i blodet eller har intresse att sätta upp någon mätmetod. Mycket lite vetenskap kring människans behov av C-vitamin Under det senaste året har många intensivvårdsavdelningar i olika delar av världen börjat använda relativt moderata doser av C-vitamin intravenöst - med extremt god effekt. Studier saknas egentligen som kan fastställa människans behov av Vitamin C för hälsa och för sjukdom. En sak är dock säker - skolmedicinens norm är mycket långt under den optimala nivån såväl för friska som sjuka människor - ett påstående som kan göras utan att studier utförts för att bestämma detta. Studier för vilka läkemedelsföetagen av konkurrensskäl undvikit att ställa resurser till förfogande. Trots att mycket gott underlag finns som visar att toxiska effekter inte föreligger ens för mycket höga doser C-vitamin och att just höga doser visat mycket goda effekter i en lång rad sjukdomssammanhang, intar svensk skolmedicin en tveksam inställning. Förklaringar som förmedlas antyder att man inte nöjer sig med att C-vitaminet bevisligen räddar liv, man vill först i detalj veta och förklara varför, innan C-vitaminet sätts in. Underförstått tittar man hellre på när någon dör än att tillämpa känd, funktionell livräddande terapi. Detta har vi i Sverige under Covid-19-pandemin sett exempel efter exempel på i våra äldreboenden, där hälften av alla avlidna i virussmittan befunnit sig. Folkhälsans representanter har inte med ett enda ord i massmedia eller i regelverket för äldreboendena nämnt den livräddande betydelsen av C- och D-vitamin i stora doser resp. kostens viktiga skyddsfunktion. Därmed har läkare och representanter för läkemedelsföretagen medvetet låtit tusentals människoliv offras på skolmedicinens altare. Det visar sig att Kiwifrukter är mycket bra på att hålla C-vitaminnivån hög (normal) och att C-vitaminet har stor betydelse för ögonens funktion. I väntan på att socialstyrelsen ändrar regelverk och praxis, kommer vi andra som tillämpar decennier av otvetydiga forskningsresultat att rädda oss själva med dagligt intag av C-vitamin i avsevärt större dos än skolmedicinen föreslår. Varför C-vitamin är viktigt C-vitamin är faktiskt kroppens viktigaste antioxidant. C-vitamin är också ett viktigt antihistamin. Man har visat att höga histaminnivåer nästan alltid betyder låga Vitamin C-nivåer. Vitamin C skulle därför kunna vara mycket värdefullt vid allergiska reaktioner. C-vitamin är en viktig co-faktor för enzymer när det bildas kollagen, neurotransmittorer, hormoner och carnithin. C-vitaminets betydelse vid diabetes C-vitamin ökar produktionen och frisättningen av insulin och ökar känsligheten för frisatt insulin. Det finns större C-vitaminbehov vid diabetes och/eller vid inflammation. C-vitaminet ökar blodkärlens friskhet på grund av förbättrad kollagenproduktion. Diabetiker har alltså behov av största möjliga intag av C-vitamin, där 3 gram dagligt intag sannolikt måste betraktas som minimum. Hjärtsjukdom och C-vitamin Hjärtsjukdom betraktas alltmer som ett inflammatoriskt tillstånd som uppstår genom "oxidativ stress" på kärlväggarna. Varje riskfaktor för hjärtsjukdom förbättras av C-vitamin (t. ex. blodkärlsinflammationen, kolesterolmetabolismen och hypertensionen) C-vitaminets betydelse för fostrets tillväxt C-vitamin har visat sig vara extremt viktig för ett växande foster till att bilda hud, bindväv, ben eller brosk, som alla behöver C-vitamin. Viktigt alltså för mamman att väsentligt öka intaget extra C-vitamin för fostrets skull. Värkarbetet mycket stressande för fostret Vid vaginalförlossning förbrukas enorma mängder C-vitamin under förlossningsarbetet. Den stora stressreaktionen hos barn och mor är funktionell och sätter fart på hela immunsystemet och tömmer lungan på vätska, vilket är väldigt viktiga omställningar för livet utanför livmodern och kräver mycket C-vitamin. Gulsot hos nyfödda bör förebyggas med C-vitamin Bilirubin är kroppens näst viktigaste antioxidant (den viktigaste är C-vitamin). Utsöndringen av bilirubin kan vara barnets svar på den enorma stressen under förlossningsarbetet. Av de nyfödda på våra förlossningsavdelningar har idag 60-70% förhöjda bilirubin värden, som ger upphov till gulsot, vilket kan vara mycket farligt om det samtidigt är förenat med lågt albumin. Sannolikt kan höga C-vitaminnivåer i det nyfödda barnet minska risken för hjärnskador. Lämpligt under graviditeten att kvinnan tar 5-6 g C-vitamin/dag under graviditeten (egentligen inte särskilt höga nivåer). Vävnader i barnet som är beroende av C-vitamin Under utvecklingen av barnets ögon, krävs extremt höga nivåer C-vitamin för att kunna utvecklas. Det påverkar också: skelettbildning hud ligament senor blodkärl. Effekten av C-vitamin på infektioner C-vitamin har antiseptiska och antibakteriella egenskaper och kan användas utvärtes på hudsår och invärtes i munhåla och gom. Viktigt mot svåra bakterie- och virussjukdomar, som i stort sett är okänt för merparten av världens läkare - svenska läkare inga undantag. T.o.m. polio har visats kunna botas med C-vitamin. Även patienter med: akut hepatit virus encefalit akut reumatisk feber ebola tuberkulos infektiös mononukleos m.m. har visats bli botade med C-vitaminbehandling. Också vid toxisk svampförgiftning, trauma, kirurgi- och brännskador, har stora doser C-vitamin intravenöst, radikalt minskat vätskebehovet hos den brännskadade. C-vitamin har använts via intravenös infusion och injektion i samband med svåra infektionssjukdomar sedan 80 år tillbaka med extremt goda resultat också mot svår sepsis med förbluffande resultat. C-vitamin dödar eller inaktiverar alla kända virus in vitro och in vivo C-vitamin dödar eller inaktiverar alla virus in vitro, som det testats mot. Ett exempel är polio-virus, som 1935 inaktiverades fullständigt av C-vitamin. Andra exempel är: herpes-virus vaccinia-virus tobaksmosaik-virus bakteriofag-virus entero-virus influensa-virus rabies-virus Ebstein-Barr virus paramyxovirus m. fl.. När det gäller effekten in vivo, så dödar eller inaktiverar C-vitamin i adekvata doser alla kända virus. C-vitamin vid akut hepatit Snabba läkningseffekter med C-vitamin har iakttagits vid behandling av akut hepatit som brukar ha utdragna sjukdomsförlopp och ibland övergå i kronisk hepatit. Akut hepatit tar normalt 2-6 månader att läka. Med C-vitamin blev patienterna kliniskt återställda efter bara 3-4 dagar med C-vitamin och laboratorievärdena blev alltid normaliserade inom 7-10 dagar. C-vitamin vid svininfluensa Exempel på C-vitaminets verkan vid leukemi och svårartad svininfluensa. En patient, som med säkerhet skulle ha dött med läkarnas normala synsätt som behandlingsnorm, räddades med hög koncentration C-vitamin injicerad. C-vitamin som behandling vid andra virus C-vitamin har mycket framgångsrikt använts vid andra svåra virusinfektioner som virus-encefalit, där många befunnit sig i koma vid behandlingens början. Med C-vitamin kommer dessa patienter vanligtvis till medvetande bara inom några timmar efter första dosen och kan åka hem efter några dagar. Mononucleos som har ett utdraget förlopp på upptill 6 månader med riskabel mjält- och leverförstoring och risk för mjältruptur kan med C-vitamin läka ut inom 3-4 dagar. C-vitamin botar många icke-virus infektioner helt och hållet Även om C-vitamin dödar alla virus in vitro och in vivo, så dödar det dock inte alla bakterier men hindrar nästan alltid bakterien från att föröka sig. Dessutom stärks immunsystemet alltid - faktiskt via ett 20-tal olika mekanismer. C-vitamin visar sig bota: difteri tetanus akut reumatisk feber stafylokocker streptokocker pseudomonasinfektioner Gynnsamt påverkas sjukdomar som: malaria spetälska (lepra) tyfoid feber brucellos trichinosis dysenteri (amöba och bacillär) trypanosomala infektioner (Chaga’s disease). C-vitamin är en icke-specifik antidot mot toxiner och gifter C-vitamin har visat sig neutralisera förgiftningar på grund av: kvicksilver bly krom arsenik kadmium nickel vanadium aluminium fluor orm- och spindelgift alkoholförgiftning (viss effekt endast) barbiturater giftiga svampar sex olika sorters pesticider stryknin och tetanus-toxin kikhosta i kombinationen bakterie/toxin behandlas med C-vitamin. Den kunnige Dr. Thomas Levy, som skrivit mycket i detta ämne, säger sig inte känna till något toxin eller gift som inte C-vitamin kan neutralisera. Han menar att det t.o.m. kan vara bättre än antiserum, eftersom det inte ger de sjukdomssymptom som uppträder för vissa i samband med antiserum. C-vitamin fördelaktigt mot kroniska sjukdomar och strålning C-vitamin har visat sig på ett gynnsamt sätt påverka kroniska sjukdomar som: borrelia AIDS kronisk hepatit tuberkulos. C-vitamin neutraliserar dessutom strålningsskador och reparerar därefter skador man fått. C-vitamin har anti-cancer effekt in vitro och in vivo Man har visat att C-vitamin bildar ”väteperoxid” och därigenom selektivt dödar cancerceller utan att påverka normala celler alls, eftersom normala celler har enzymer som bryter ner väteperoxid. C-vitamin förhindrar dessutom att det bildas nya blodkärl (angiogenes) som kan transportera näring till cancertumören. De med de högsta plasmavärdena hade lägst dödlighet i hjärtsjukdom, cancer och andra orsaker. De 20 % patienter med den högsta C-vitaminnivån i plasma hade en dödlighet som endast var hälften av den hos de 20 % med den lägsta C-vitamin/plasma. C-vitamin förstärker på motsatt sätt immunsystemet och kan därför användas som ett komplement till cytostatika och det är så det idag används på Riordan-kliniken i USA. Onkologerna oroar sig för att C-vitaminets anti-oxidativa effekt motverkar cytostatikas pro-oxidativa effekt och därför har man kommit överens om att ge C-vitamin först någon till några dagar efter att cytostatika har givits och försvunnit ur kroppen. Det har visat sig att C-vitamin potentierar effekten av både strålning och cytostatika. C-vitamin bildar INTE njursten Det har varit en vanlig invändning mot C-vitamin i högdos att det skulle kunna bilda njurstenar. Detta är en missuppfattning som tillbakavisas genom de stora studier som gjorts. Det finns därför ingen anledning att ha några restriktioner för vitamin C intag Vid ”Harvard Prospective Health Professional Follow-up Study”, visades att de personer som hade högst intag av C-vitamin hade lägre risk för njursten än de som hade lägst intag. Exempel på person som fått 300 g C-vitamin på en dag gav inga problem -------------------------------------------------------- När man i sammanfattning ser vilka fantastiska funktioner som C-vitaminet har, kan man mer och mer förstå varför skolmedicinen överhuvudtaget inte vill diskutera vitamintillskott i onödan. Vad gäller C-vitamin neutraliserar det ensamt ett stort antal sjukdomstillstånd. Risken för läkemedelsföretagen, om alltför mycket blir känt och offentligt diskuterat av skolmedicinarna, är att stora andelar av marknaden skulle förloras. De ser hellre att patenterbara preparat med biverkningar används och försäljs än att billiga naturmedel utan biverkningar rekommenderas. Detta gäller som ni alla vet även D-vitamin, som liksom C-vitaminet har mycket stor betydelse för immunförsvaret och kroppens "sophantering" (av oxiderat kolesterol som i sin tur kräver hög nivå av HDL-kolesterol). Hög nivå av LDL-kolesterol krävs som material för effektiv produktion av celler i immunförsvaret). Om folkhälsans, skolmedicinens och läkemedelsföretagens verkliga avsikter, var för sig eller i gemenskap/kombination, kan man ha många synpunkter. Jämfört med den ambition och det resultat som kan utläsas av nämnda gruppers sätt agera, är i varje fall uppenbart att de alla avsiktligt avstått från att utnyttja många av de otvetydigt livräddande funktioner som forskningen sedan lång tid tillbaka demonstrerat. För att visa vilka misstag som skett, kan vara lämpligt att ta den aktuella Covid-19-pandemin som utgångspunkt och exempel: Genom att hålla fast vid rekommendationen om dagligt lågt intag av C-vitamin (75 mg), har man medvetet undanhållit nyttoeffekterna för människokroppen (upptagna i denna tråd) som vid större doser skulle inneburit väsentlig förmåga att stå emot eller mildra effekten av virusangrepp. Genom att hålla fast vid låga nivåer D-vitamin, har man medvetet undanhållit människor, särskilt äldre, den oerhört viktiga funktionen som D-vitamin i stora doser har för immunförsvaret. Genom att hålla kvar kolesterolmyten och med statiner reducera kolesterolnivån, har man medvetet reducerat möjligheten att förse immunförsvaret med tillräckligt material för effektiv produktion av vita blodkroppar och till att stärka immunförsvaret i övrigt. Inte bara det - statinerna, som oftast skrivs ut till äldre, reducerar även Coenzym Q10, som bl.a. är oerhört viktigt för immunförsvaret (energiutvecklingen). Minskningen förvärrar dessutom ytterligare de äldres låga produktion av detta enzym. Analyser/studier världen runt har visat att enskilda brister på någon av punkterna ovan, väsentligt ökar risken för allvarligt insjuknande och dödsfall i Covid-19. Eftersom skolmedicinens normer innebär låga nivåer på samtliga punkter, inses allvaret i hanteringen hittills av Covid-19-smittade, särskilt på äldreboenden, där patienterna vanligen lider brist på det som upptas på punkterna ovan. Allvarligt är att folkhälsans representanter, trots nytillkomna studier som bekräftat vad som tidigare varit känt (som angivits i ovanstående tre punkter), fortfarande hårdnackat tiger ihjäl inte bara fakta utan låter många Covid-19-smittade fortsätta avlida i onödan. Sedan Covid 19-viruset för ett halvår sedan drabbade Sverige, har ännu inget hörts från ansvarigt håll om vikten av att förse åldringar med potenta mängder C- och D-vitamin resp. sätta ut den för immunförsvaret skadliga medicineringen med statiner till att fullt ut återställa leverns viktiga produktion av kolesterol. Genom tidigare direkt cyniskt, bristande tillämpning av fakta, har skolmedicinens felaktiga normer lämnats företräde framför bevisat livräddande dosering av kosttillskott. Har detta samband med strävan efter att, genom tystnad och därmed förnekelse av de allvarliga felen hittills, rädda ansiktet på de ansvariga? Den som vill läsa allt material som Sture Blomberg i originalskick sammanfattat under rubriken: OM VITAMIN C gå till: http://stureblomberg.blogspot.com/ Där finns åtskilligt i form av fallstudier, referenser och mer. Det jag personligen uppskattar med Sture Blomberg, är att han skalat bort viktiga delar av det som annars kännetecknar skolmedicinens representanter (att mörka viktig information) och talar därför klarspråk. Hans entusiasmerande sätt att närma sig C-vitaminet och dess egenskaper är inget mindre än briljant! Mitt enkla sätt att sammanfatta och kommentera en del i denna tråd är bara avsett att väcka intresse för merstudier. Av Sture Blomberg sammanställd, omfattande referenslista ger en utmärkt bas för egenstudier.
  8. 5 points
    Här blåste ett välförankrat 18m2 garagetält iväg med förrådshyllor och allt så jag tror inte jag vågar chansa. Flera grannar har plasten blåst sönder för.
  9. 5 points
  10. 5 points
    Och ändå kan man inte låta bli ibland ????
  11. 5 points
    Du ser vältrimmad ut Nils! 😉 Kul att du är så entusiastisk inför träningen.
  12. 5 points
    I år har jag försökt mig på aubergine i växthuset, 4 stycken i två jättekrukor. Nu har knopparna på dem börjat slå ut ut och jag hoppas det kan hinna bli lite mogna frukter. Vad jag inte förväntade mig var att de skulle bli så stora. Jag har tvingats flytta ut ett par chili- och tomatplantor. Hoppas det inte blir så många fler, chilin behöver ju sitt växthus. I år hällde jag kökskompost i botten på varje kruka, ca 40% av volymen. Allt blir större. Tjockare stjälkar, kraftigare blad. Bönplantorna har nog aldrig haft så många bönskidor. Att jag inte tänkt på detta förr. Men som vanligt har jag sått lite för sent 🤔 när sår ni er chili och vilka sorter har ni (ni som odlar chili alltså 🐶) ? Årets lycka är att jag fått tre ingefäraklumpar att gro. De har 15 cm stjälkar nu men jag skulle tro jag måste efterodla dem inomhus för att få några nya klumpar? Och det verkar bli bra skörd av lök och vitlök men alla morotsplantor försvann spårlöst redan som små ☹️, undrar varför?
  13. 5 points
    Hittade några brandliljor på ett övergivet torp 1 km bort. Funderar på att gräva upp dem till hösten och sätta ner dem framför vårt hus. Fåren var nämligen kvicka på att äta upp de som stod vid vår gamla torpargrund. 🙄 Annars har vi fått in hälften av höet ca. Har upptäckt att det finns både tranbär- och hjortronkart på "tomten" i år. 👍
  14. 5 points
    Här går det si så där, gurkan går bra, förutom en planta som enbart ger väldigt beska gurkor, vilket är konstigt då det är samma sort som ger välsmakande gurkor. Tomaterna är sena i år, har inte fått något moget än men jag har en hel del gröna. Det har blivit mest blad på tomatplantorna i år, tror att jag gödslade för mycket vid slutplanteringen. Har säkert klippt bort 20 kilo blad. Kålen är på gång men morötter och rödbetor är sena. Jag gjorde ett test och satte morötter och lite annat redan i april i låda under lock, dom morötterna kan jag börja skörda nu. Rättika är nytt för i år och de växer som bara den. gjorde en god japansk sallad förra veckan med rättika och morötter. Snart kan jag nog göra en gratäng på rättika också. Jag känner mig lite pessimistisk för tillfället, efter att ha haft medelhavsvärme sedan midsommar till förra veckan så har vi i princip höst med väldigt låga temperaturer och mycket regn, det har under natten kommit cirka 30 millimeter. Det är så kallt på nätterna att jag fått koppla in frostvakten igen i växthuset. Men sommaren kommer nog åter, lagomt till att semestern är slut 🙂
  15. 5 points
    Upptäckte idag att flertalet kålplantor (grönkål, broccoli, vitkål, brysselkål), ståendes i växthuset som ännu inte planteras ut, angripits av kålmal, verkar det som. Säkert mosat 15-20 st gröna larver och puppor. Den vuxna malen såg jag nog för första gången kvällstid för 2-3 dagar sedan. Igår klippte jag ca 225 sniglar 😒 Tror även att päronträdet är angripet av pärongallkvalster, det ser ut som svarta fläckar på bladen. Nog med elände. De kålplantor som står i odlingslådan växer fint, jättestora blad. Man kan se att de kommer börja knyta sig. En jättestor slanggurka som växer i växthuset och som snart ska skördas. Har 5 st gurkplantor kvar av de jag frösådde i våras, har dessutom gått finfint att ta sticklingar. Har skördat 2 st squash som vägde ca 850-900 g, finns fler att skörda. Löken går det också bra med, blasten som viker sig tar jag och äter. Vinbär som blivit mogna, mest röda men även några vita och svarta. Chilli som blommar. Det börjar komma små gröna tomater i växthuset. Kanske behöver jag gödselvattna för att de ska bli röda? Någon som vet? Hur går det för er andra?
  16. 4 points
    Som Morgonsol skriver, det finns tunnelväxthus som är väldigt stabila. Grohus har en del och det är där jag kikar på ett nytt växthus. http://grohus.se/
  17. 4 points
    Det ska jag försöka göra. Det nuvarande växthuset är ca 5,5 kvadratmeter invändigt och är av engelsk typ (tror jag det heter). Alltså inte tunnel utan med sadeltak. Där huserar nu 9 bönplantor, 4 tomatplantor, 9 chili, 5 basilika, 1 rosmarin, 3 ingefära och 4 aubergine. Dessutom några ynka små purjolök som väntar på utplantering. De växer så sakta så jag börjar undra om det är värt besväret... Det nya växthuset jag skulle vilja ha är på ca 7,5 kvadratmeter och även det av engelsk typ. Hade jag haft en solig plan yta att ställa det på hade jag kanske valt tunnel men det är en ganska kuperad tomt. Men kanske går det att sätta fast ett tunnelväxthus på ett trädäck på plintar? Det hade blivit billigare. Jag får undersöka saken...
  18. 4 points
    Då har ni ert goda kvar! Tayberryn är på väg att nästan bli övermogen men jag vet inte riktigt hur jag ska använda den. Det är en korsning mellan hallon och björnbär men bäret har en tydlig mittpinne som jag funderar på hur den blir om jag gör nån typ av syltröra av dem...
  19. 4 points
    Vi har bara gröna kart än så länge. 😜
  20. 4 points
    Håller med! Det gäller bara att lära sig principerna om att äta så naturlig mat som möjligt och utesluta kolhydraterna från fabricerade och konstgjorda produkter med höga halter av socker och stärkelse. Håller på med att läsa Sten Sture Skaldemans ”Ät dig ner i vikt” för andra gången. Där finns bl.a. ett kapitel som handlar om ”Bara för kvinnor” även om principerna och råden i hela boken givetvis kan tillämpas på både kvinnor och män. Första upplagan kom 2005, så det har ju hänt lite sedan dess även om grundprinciperna är desamma. Men som han skriver så är det kanske svårare för kvinnor att börja dagen med en kall kotlett, ett kycklinglår eller en köttfärsbiff, åtminstone tycker min fru det, men för mig är det inga problem att variera dagens första mål med ovan nämnda istället för ägg & bacon, omelett, äggröra etc. Jag testade LCHF för drygt 10-12 år sedan första gången då Annika Dahlqvist drog igång det hela. Men då på den tiden var det inte så mycket recept och jag tyckte att man bara kunde äta ägg, morgon, middag, kväll, så jag tröttnade. Sedan kom Annikas och Mariams LCHF kokbok med lite trevliga recept. Så efter ett uppehåll på ca 10 år med viktuppgång och ökade insulindoser så prövade jag Kostdoktorns 14 dagars utmaning i augusti/september 2019 och på den vägen är det. Till att börja med gjorde jag alla recepten till punkt och pricka. Det var gott och varierat och jag blev mätt och behövde inga mellanmål. (Jag var inte allergisk eller överkänslig för något) Men idag spontanar jag och kör inte alla ingredienserna och det går bra ändå. Så du behöver inte vara orolig om du skippar t.ex. svamp eller oliver, se det som tillbehör eller en krydda för att få maten mer varierad. Enligt Skaldeman kan du äta biff, morgon, middag, kväll, utan grönsaker om du känner för det och ändå gå ner i vikt och få bra värden och ett hälsosammare liv. Lycka till. Vis av erfarenhet
  21. 4 points
    "Body positive" är, i alla fall av vad jag sett, en täckmantel för att slippa ta tag i sin hälsa och sin vikt och fortsätta svulla socker... Jag tycker att i det begreppet borde det snarare ingå att jag tycker om min kropp här och nu och gör allt jag kan för att den ska må så bra som möjligt, så länge som möjligt så den håller sig frisk genom hela livet.
  22. 4 points
    Ja, man kan ju undra vilka som egentligen är foliehattar... Istället för att lite nyfiket fundera över om det kan ligga nåt i dessa teorier.
  23. 4 points
    Vet ni. Jag har speglat mig, känt på kläder som jag har på mig och nypt mig i midjan och jag tror minsann att jag börjar närma mig en siffra som börjar på 6 💃 Jag väntar med att väga mig, för nu har jag lyckats gå och bygga upp en sån förväntan att jag inte vill se något som börjar med 7. Jag minns att jag vid tidigare viktnedgång har tyckt att 72 är en magisk gräns, nedanför det känner jag mig ganska smal. Så, jag väntar på ytterligare förändring innan jag väger mig. Jag känner mig igen bättre i relation till min kropp. Börjar på allvar tycka om den lite, och det är väl helt ok 🧡
  24. 4 points
    Det är garanterat morotsflugan som glufsat i sig dina små morotsplantor. Du måste ha markväv på när de år små. Morotsflugan har varit extra helvetisk de senaste åren av oklara skäl. Jag har fått fina morötter i år men det är enbart för att jag de i en tättslutande odlingstunnel där morotsflugan inte kommer åt. Kan inte låta bli att undra hur svenska ekologiska morotsodlingar bär sig åt? Vad kul att du fått ingefära! Jag odlar väldigt mycket asiatiska matväxter, men just ingefära har jag aldrig testat. Varken chili- eller tomatplantor behöver egentligen sitta i växthus hela sommaren, till skillnad från aubergine som är mer knepig att odla i Sverige. Möjligen kan chili uppskatta lite mer skydd och värme nu när det är svalare väder. Att bottna med kökskompostjord och gärna komplettera med ko/hästskit tycker även jag är helt oslagbart, växer alltid så det sprutar!
  25. 4 points
    Ny uke, og etter å ha unngått mannens karbomiddager viser vekta -0,8kg. Vi snakket om det i går; at jeg ikke går særlig ned, men at jeg likevel føler meg bedre og bedre. Denne uka løsnet det visst litt likevel Jeg har begynt å tilføre fermentert mat og drikke. Jeg har et glass sauerkraut i kjøleskapet. Tar en liten dæsj med frokosten. Eller litt eplecidereddik i et glass vann. Har en kombucha stående. Den har jo en del sukker, men bruker den som et tilskudd, og tar bare litt de dagene jeg ikke bruker sauerkraut. Formen er god, kroppen er fastere (til tross for null trening), huden er fin og humøret er bra. LCHF er for meg 😍 Og enda har jeg mye jeg kan forbedre, når jeg får tid og lyst.
  26. 4 points
    Som mjölkproteinallergiker måste jag göra Zepp uppmärksam på en väsentlig skillnad på modersmjölk och komjölk. I modersmjölk är kaseinet av typen A2 medan kaseinet i svenska komejeriprodukter är mestadels A1. A1 orsakar problemen pga att det bildar BCM7 vid nedbrytningen i tarmen vår magsyra klarar inte av att bryta den peptiden. Testa om barnet klarar get-, får-, buffelmejerier. Där är kaseinet A2. Laktosproblem kan man oavsett kaseinsort, det är liksom lika i all mejeri och modersmjölk vad jag vet därför är laktosproblem hos små barn väldigt ovanligt, de är inställda på att klara laktos i början för att kunna ammas.
  27. 3 points
    Tänk, jag mår fortfarande så oförskämt bra! Långledig. Springer. Går ner i vikt. Klarade 105 pass löpning mellan jul och midsommar. Totalt ca 75 mil. Börjat på ny räkning nu, 100 ggr mellan midsommar och jul. Kommer bli fler mil. Nu springer jag oftast 45 km/vecka, ibland längre. Klarat milen under timmen och mitt längsta pass hittills är på 21 km. Sedan november har jag ”tappat bort” 22 smörpaket från kroppen. Äter skapligt tycker jag. Det som inte hör till LCHF kompenserar jag bra med springandet. Så livet rullar på och största bekymret nu är den där höstskörden som inte kommit igång ännu.
  28. 3 points
    Alla vikter är alltid råvikt, har jag lärt mig. 🙂
  29. 3 points
    Igår flyttade jag en lite större krukväxt här hemma. Måste böja ryggen då jag skulle ha den genom en dörr. Det sade knäpp i ryggen och jag fick mera eller mindre lägga mig för resten av veckoslutet. Det känns mera som en kramp i alla musklerna, ont men inte så där hysteriskt ont jag tidigare haft. Men så att jag inte har kunnat gå eller annars röra på mig några längre stunder. Idag har jag legat på soffan i stort sett hela dagen, men lyckades mjuka upp rygg och höfter så pass att jag kunde gå med hundarna på en lite längre promenad nu på kvällen. Det var riktigt, riktigt skönt. Människan är INTE gjord att ligga på soffan över ett dygn... Jag satt mig i bilen för ungefär tre minuter och genast blev ryggen sjuk igen 🤬🤬🤬 Jag har liksom inte nerver med sjuk rygg. Imorgon då jag vaknar ska den se till att vara i gott skick igen, för jag tänker minsann göra min morgonlänk med hundarna jag. Vad gäller kosten går allt lätt och utan ansträngning för tillfället. Inget sug och inget surr i huvudet om vad jag kunde äta. I går åt jag två gånger, idag har jag ätit en gång. Jag är nog hungrig nu, och väntar redan på frukosten. Kommer att bli så gott 🧡🤤 Nu ska vi se hur man får tag på sömnen efter att ha legat på soffan och gjort ingenting i 1,5 dygn. Visserligen har jag tillbringat tiden på bästa sätt och haft Seinfeld-maraton 😘 God natt!
  30. 3 points
    Tack för frågan! Jag har faktiskt varit osäker på om jag är beroende, för då andra beskriver sina besvär låter det värre. Har jag tyckt. Jag har jobbat med missbruk i yrkeslivet, kan det rätt bra faktiskt, men det är svårt då det gäller en själv. Men ja. Jag är nog missbrukare och kanske beroende. Mina vanor gällande kolhydrater har alltid varit annorlunda än andras. Redan som liten kunde jag äta MYCKET mera än andra, och jag var säkert kring 35 då jag insåg att andra inte fjantade sig och lekte prinsessor då de påstod att de inte ville ha mera godis/kaka/mat överlag. Dessutom har jag börjat äta mera hela tiden. Jag har planerat att äta, oftast på fredagskvällen och jag skulle aldrig ha berättat för någon vad jag ätit. Jag skämdes över mängden. Jag har ätit mig sjuk. Ofta måste jag åka till affären på lördagen, 20 km bort, för att fylla på lagret så att det räckte till söndagen också. Däremellan har jag småätit, varit upptagen med tankar på vad jag ska köpa till fredagen, kämpat med mig själv att inte äta i veckan och misslyckats OFTA! Ett tydligt tecken för mig är att jag döljer för andra hur jag äter, att jag planerar mina överätarkvällar, men att det ändå inte räcker utan jag måste handla mera, och att det blivit värre över tid. Då jag inte äter lchf surrar min hjärna hela tiden om vad och när jag skulle kunna äta, samtidigt som ett annat surr påminde om att jag inte borde. Se hur jag skriver! Det berättar något för mig själv. Jag blandar presens och imperfekt. Någon dag kommer jag att skriva min berättelse i imperfekt utan att behöva tänka på det. Det är stor skillnad mellan surret i hjärnan då jag äter lchf och kolhydrater. Då jag äter lchf försvinner surret helt. Det kan återkomma, börjar ofta surra om frukt och lightläsk, och om jag inte är påpasslig går jag på det. Då kan jag köpa fem apelsiner för att sen äta upp alla på en gång. Eller köpa lightläsk. Det här har tidigare alltid lett till att jag börjat köpa godis eller pizza. Den här våren har jag dock känt igen mitt beteende ganska fort och genast bromsat det. Min berättelse ovan sammanfattar väl varför jag tänker att jag utan tvekan missbrukar kolhydrater. Det som gör mig tveksam till beroende är att jag aldrig har omställningsbesvär, jag lider aldrig av abstinens då jag slutar med kolhydrater. Jag har alltid gjort det cold tyrkey och gått från att ha ätit mängder av kolhydrater till strikt lchf över en natt. Men kanske just sockerberoende inte är likadant som ex alkoloism. Kanske man inte får abstinenssymtom? Det handlar åtminstone om ett psykiskt beroende, men jag har alltid varit mycket motiverad att sluta, så har bara varit nöjd och lättad då jag gjort det. Surret i hjärnan har tystnat fort. För mig hjälper det att äta endast måltider. Inget småätande alls. Jag äter nästan alltid två gånger om dagen, ibland enligt WD och ibland 16:8ish. Ibland fastar jag 24 h och över, ibland äter jag tre mål. Jag äter strikt lchf till 90%. Jag ersätter inte kolhydrater med lchf-alternativ till vardags. Om jag äter kolhydrater eller någon lchf-kaka gör jag det med eftertanke. Och det avsteget är en enskild händelse. Tidigare har jag inte kunnat avgränsa, utan det har liksom flutit ut till en icke enskild händelse och sen har jag börjat proppa i mig igen. Jag jämställer lchf-godis med the real deal. De påverkar mina val på samma sätt. Även riktigt mörk choklad hör till avsteg, äter inte till kaffet alla dagar, t ex. Det är svårt att ge goda råd, eftersom du är du och jag är jag. Jag tror att det skulle vara svårare för mig att se andra äta kolhydrater ofta i det skedet jag själv försöker sluta. I det skedet jag är nu kan jag utan problem se på då andra äter, men i början skulle det nog ha varit jättesvårt. Jag tänkte så här då jag kämpade: du vet att du vill sluta med socker, men just nu känns det hopplöst svårt. Så ät socker just nu. Det är bara tillfälligt. En dag inom snar framtid kommer du att faktiskt vilja sluta, och då kommer inget att kunna stoppa dig. Då kommer du att lyckas och det kommer att kännas bra. I tankarna förberedde jag mig, och plötsligt en dag ville jag sluta så mycket att jag inte kunde skjuta upp det en dag längre. Och nu tänker jag så här: jag får äta precis vad jag vill. Allt är tillåtet. Men jag kan välja. Den senare tanken är den viktigare. Hoppas något av min berättelse och mina tankar var till hjälp. Fråga mera ifall du vill. /Tr0llet
  31. 3 points
    Att gå och mumsa på lökblast och gröna blad medan man påtar i joden, skulle jag nog hävda är hälsosamt! Består mest av vatten, fibrer, bakterier och antioxidanter. Däremot låter det illa hur du tappat kontrollen vad gäller choklad. Jag dummade mig en del för en tid sedan förövrigt. Började med att jag tog en glass i solen på vägen hem från odlingslotten. En glass under hela sommaren måste man få! Det var så njutbart med den söta glassen nere vid vattnet så dagen efter gjorde jag om det och sen igen och igen. Till slut blev det att jag käkat glass varje dag i över en vecka samt fått tråkig flammig hy, garanterar skummjölkspulver- och sockerrelaterat. I alla fall, när jag klantar till det så brukar jag sätta upp små mål. Målet är att inte köpa glass imorgon! That's it. En dag blir flera dagar även där och nu har jag varit glassfri i en hel vecka. Vore bra om du kartlägger exakt vad som händer innan, alltså vad det är som får dig att trilla ner i sockerträsket. Kanske finns det ett mönster vad gäller hur/vad du åt eller vad du gjorde? Sen tror jag att kombinationen periodisk fasta, när man inte är fett-adapterad, kan trigga dåliga matvanor som hetsätande. Du kanske fortfarande är rätt mycket glukosdriven? Är man inte fettdriven kan man få ett jäkla övermäktig sug om man låter det gå för länge mellan måltiderna. Det blir lite att man svälter sig under dagen så man får släppa hämningarna och toksvulla på kvällen.
  32. 3 points
    I våras köpte jag ett par lysrörsarmaturer med 4 lysrör i varje. Jag hade sedan tidigare en armatur med 2 lysrör i. Nu hänger de över ett par enkla arbetsbänkar i garaget och där tänker jag dra upp plantor till vintern och våren. Jag köpte också en liten värmematta och ytterligare en är på väg med posten just nu tillsammans med några tråg som jag kan ha alla småplantor i. Då kan jag vattna i trågen istället för varje planta var för sig. Det sparar lite tid och energi. Över en av bänkarna finns det ett västvänt fönster. Det fungerar hyggligt som ljuskälla. Det finns också ett litet sydvänt fönster där några småplantor kan stå. Så till hösten ska jag köpa ett par jordsäckar och så fröer förstås. Sen är det bara att komma igång. Skulle bara vilja ha ett litet växthus till. Det är så trångt i det gamla att jag måste röra mig försiktigt därinne. Orkar jag komma igång med ett sånt projekt i höst tro 🤔
  33. 3 points
    @Kahavia Jag har faktiskt inte funderat på chillisorter och styrka tidigare så mycket, tack. För det spelar ju absolut roll om man tänker använda det i matlagning på ett eller annat sätt, hur stark mat man tycker om och klarar av att äta. Espelette och scotch bonnet tycker jag låter intressanta. Jag har också köpt fröpåsar, för att sedan inse att det är F1-hybrider. Inte så stor andel av alla fröpåsar som finns, men ändå. 😧 Tänker du skaffa växtbelysning och/eller värmematta om du ska driva upp plantor redan i januari/februari?
  34. 3 points
    Nu har jag trillat ner i sockerträsket igen. Jag behöver hjälp att ta mig ur det och ta mig långt därifrån. Idag har jag ätit två st kitkat-choklad, i natt 2 st och igår kväll kanske 3-4 st. Några hudra extra kolhydrater helt i onödan, merparten socker. Förra veckan åt jag daimchoklad tre dagar i rad. Så om jag under förra veckan lyckades kravla mig ur sockerträsket så stod jag fortfarande kvar vid kanten. Har nog sakta men säkert närmat mig kanten på sockerträsket ett bra tag nu. Det hjälper inte att det finns massa bär (nu är det vinbär och klarbär som är mogna i trädgården, det kommer körsbär och krusbär senare i sommar. Hittar ofta smultron och hallon på promenader.) att äta, likaså småäta sallad, lökblast eller gräslök. Inte haft så bra koll på vad och när jag äter som jag brukar ha och som jag vill ha de senaste veckorna, även om jag försöker skriva någon slags matdagbok. Behöver nog ha rutin på att äta två bra mål mat per dag, brunch/lunch och middag. Samt att det alltid finns fett lättillgängligt. Inte riktigt fallet just nu, fick slänga avocado som var dålig och det smör som finns är fryst. Vet inte om jag fick hybris efter i torsdags: åt bra matmässigt, både lunch och middag. Lät bli chips och ostbågar som andra i familjen åt kvällstid. Sov 9 h. Blev fasta på minst ca 17 h. Ingen middag igår (fredag), sen har det gått utför. Att jag har smygit med delar av chokladätandet gentemot familjen får också vissa varningsklockor i huvudet att ringa. 😟
  35. 3 points
    Du kanske kan göra råsaft av dem i saftmaja? Då borde inte 'pinnen' bli ett problem. Söta med honung och frys in!
  36. 3 points
    Jo, så är det. Man kan själv fokusera på det man väljer, man kan se sina gropiga lår, sin rynkiga mage eller gäddhäng. Eller så ser man att man har starka ben, fina ögon och ett glatt leende. Det jag opponerar mig mot är att man fokuserar på det yttre, definierar sig genom sitt utseende oberoende vad det är. Och att man lyfter fram skillnader istället för att se det vi har gemensamt. Vi bygger det goda på det goda, inte genom att fokusera på det som inte fungerar och som är negativt. Body positive har helt säkert varit viktigt, är det säkert ännu i någon mån, tänk bara att kvinnor kände sig tvungna att bära korsett och tvinga sin kropp att ta en form som biologin aldrig gett den. Nu kunde vi i dagens läge fundera på kroppsbehåring. Tycker jag faktiskt. Det handlar i mina ögon om exakt samma sak. Det är något så knäppt i det att kvinnor inte får ha håriga ben. Om man ser håriga ben är de genast manliga. Vi tvingas att dölja något som vi är födda med, för att det inte passar in i ett ideal som är skapat av samhälllet vi lever i. Jag går i taket då jag läser kommentarer under bilder som läggs ut av modiga kvinnor med helpäls på sina spiror. Många män tycker att de är äckliga. Många kvinnor också, för den delen. Själv gör jag mig av med all kroppsbehåring som inte är socialt accepterad hos en kvinna, så jag är ju inte bättre... Män har också krav på sig, men min uppfattning är att de är lättare än så länge. Fast hur många kvinnor ryser då de ser en hårig rygg? Stackars karl. Han är född sån, så låt honom ha sin håriga rygg. Precis så är det. Alla är människor, födda med en okränkbar värdighet. Fokus på det och kärlek till alla, även sig själv. Så här svävar diskussionerna iväg och ger en många nya tankar. Tack för det, alla ni fina 🧡
  37. 3 points
    Jo, så tänker jag med och jag var inne på att koka dem och tillsätta en gnutta honung. Det var just pinnen jag funderade över hur man ska hantera. Den kanske löses upp om man kokar bären? Får testa helt enkelt!
  38. 3 points
    Jag odlar tre olika sorter: 'cayenne long slim' (frösåddes vid månadsskiftet mars/april), en köpt sort som det står 'A. capsicum' på och 'frigitello' (frösåddes nog någon gång i april). Än så länge har det bara kommit mörkgröna, nästan svarta frukter från den köpta.
  39. 3 points
    Av en av mina kontakter fick jag igår följande två informationsblad som båda funnits i samma informationhäfte som rörde hälsosamt sätt att äta. Det övre exemplet ser jag som ett bra exempel på sansad och korrekt information (möjligen med viss tveksamhet i punkt 3 om påstått problem med smör och ost). Om informationen stannat vid detta vore allt frid och fröjd men när så följande skräckexempel förekommer i samma häfte blir man inte särskilt glad. Hur skall folk veta vem av de två som har rätt? Om Hellénius hänvisar till de 25 % som antas äta LCHF (kött, smör, mer animaliska produkter) är svårt att veta men vi är nog rätt övertygade om att denna professor avser att ge LCHF en känga. Hon vill på allvar att vi skall äta mer vegetabiliskt fett och i stort sett sluta med mejeriprodukter. Vad gäller modern teknik har hon inte informerat sig om att det sedan decennier tillbaka finns utmärkta personvågar, som mycket bra anger andelen fett, muskler, vatten. Förresten anser hon inte vikten vara en särskilt stor riskfaktor att räkna med. Hur ser ni på saken, finns det egentligen någon möjlighet att komma åt dessa medicinare som låter sig köpas av läkemedelsföretagen (Hellénius är en)? I hennes fall rör det sig om av läkemedelsbolag betalt uppdrag att tala för det som kan hålla människor kvar i en någorlunda sjuk kondition till att tvinga på medicin livet ut. Denna reklam för ett företag säger egentligen tillräckligt. Ett obehagligt exempel, där orden läggs i hennes mun av företaget, som inte bara tillverkar statinpreparat till att minska kolesterolproduktionen, utan också från början inrättat och bekostat hennes professur. Av videon framgår tydligt att Mejerinäringen definitivt inte bidragit till hennes professur. En skam att en professor lånar sig till sådant som tas upp i denna video. Hon kan rimligen inte tro på vad hon uttalar sig om. P.S. Inte så märkligt att en representant från svensk skolmedicin agerar som i ovanstående sammanhang. Genomgången utbildning har ju styrts av läkemedelsföretagen, som har intresse av att uteslutande tjäna pengar på patenterade medicinska produkter. Särskilt i ett läge där en läkare mot pengar låtit ett företag lägga orden i munnen vid reklam- eller andra sammanhang, blir det i solidaritetens namn närmast omöjligt att i den övriga läkargärningen förorda ett icke-patenterbart tillskott. Särskilt svårt blir det att rekommendera ett sådant som till en ringa kostnad ger betydande fördelar jämfört med tänkbara kostnadskrävande läkemedel. Exempelvis representerar D3-vitamin och C-vitamin preparat, som vi nästan aldrig hör skolmedicinare i ansvarig ställning nämna, eftersom dessa i hög grad gör att folk kan hålla sig friska utan medicinering, dvs. representera en dålig kundkrets. Det sagda gör t.ex. att Tegnell med kollegor, trots de uppenbara bevisen för fördelarna med nämnda preparat vid Covid-19-smittan, cyniskt kan fortsätta se på när hälften av alla avlidna virussmittade dör på våra äldreboenden - kända för onyttig mat, boende med låg D-vitaminnivå och med hög sannolikhet också låg C-vitaminnivå. En liten förhoppning om klargörande kan möjligen "tänkas" förverkligad genom den nya kommission som riksdagen fattat beslut om. En grupp sakkunniga som skall yttra sig om begångna fel under pandemin hittills. För att knyta ihop säcken med veckopressens och massmedias ansvar för vad som förmedlas om mat och tillskott, inses enligt ovan vilka svårigheter de möter t.ex. i form av en professor med ekonomiska band till ett läkemedelsföretag. Den information som förmedlas blir nödvändigtvis nästan alltid falsk, utan att tidningsredaktionen egentligen bryr sig om att göra minsta kontroll. Hur löser man problemet? Har någon en idé?
  40. 3 points
    Kunde inte låta bli att tänka på detta inlägg av Halva Lindha, som är inne på lite samma spår. 🥰
  41. 3 points
    Det vi alla har störst anledning att oroa oss för, är att så stor andel av utbildningen går ut på att fastställa sjukdomssymtom och lära sig hur symtomen kan åtgärdas - inte hur den grundäggande sjukdomen skall kunna läkas bort. På detta forum är alla främst intresserade av möjligheten att via kosten ge kroppen möjlighet att själv sköta återhämtningen utan behov av medicinska läkemedel. Exemplen du tar upp, visar skolmedicinens felaktiga inriktning - att låta patienten fortsätta med sin felaktiga livsstil men sätta in medicin till att dölja symtomen. I den framtida läkarutbildningen måste den centrala utbildningen runt metabola sjukdomar tvingas in på de statligt bekostade lärosätena.
  42. 3 points
    Denna har vi diskuterat tidigare i tråden. De äter ett tag, sen tappar de lusten, som jag förstått det. Lite som när ellsehåeffare ledsnar på ägg, skulle jag tro... Och nej, jag tänker inte äta dem själv. Jag må njuta av att ta livet av dem men det får räcka med det! Snipsare funkar bättre än spade. En snipsare är en kantgrässax med långa skär så man slipper böja sig så långt. Trimmer går också rätt bra... om man inte råkar ta grödan i landet samtidigt, förstås. Tanken har föresvävat mig... Mina vana trogen letade mina ögon efter sniglar medan jag var på löparläger i Åre i helgen men döm om min förvåning när jag inga såg?! Frågan är hur långt upp jag måste ta mig för att komma undan...? Såg på SVT att Dalarna har det tufft i år. Mina kompisar är förresten till salu...
  43. 3 points
    Jag tror detta är kärnan. Min fd svärdotter gick 5 år i Pesch i Ungern och utbildade sej till läkare, under hennes femte år fick jag vid ett besök chans att nagelfara hennes studiematerial i sällskap med henne. Jag letade efter 3 saker: 1 Behandlingsmetoder av strålskadade patienter 2 Orsaken till sjukdomar 3 Kostens inverkan på hälsan Resultat: 1 Inte en stavelse, inte ens hur behandla patienter som skadats av joniserande strålning (radioaktiv strålning) 2 En rad som angav rökning och stress som möjlig orsak. I övrigt ingenting 3 Inte en stavelse. Men hon hade deltagit i ett seminarium på 3 timmar där en dietist höll föredrag om kost. Läkare och övrig vårdpersonal kommer alltså ut och kan ingenting om det som egentligen är viktigt. Det som inte finns i utbildningen finns inte i verkligheten annat än som kvasiteorier och konspirationer. Detta tar dom sedan med sej genom hela sin yrkeskarriär.
  44. 3 points
    Tycker det är bra att ni väntar med att testa olika former av mejerier tills utredningen är klar och alla tester gjorda. Man kan inte utesluta födoämnesallergi via enbart blodprov/prickprov, vilket tyvärr inte alla läkare vet. Det finns t.ex icke IgE-medierade reaktioner mot komjölksprotein, som inte ger den typ av immunologiska reaktion som syns på blodprov. Då måste man göra provokation- och elimineringstester. Men nu går ni hos specialist d.v.s en riktig allergiläkare och de brukar ha bättre koll än en distriktsläkare. Att man gör det i samråd med dietist beror ju främst på oro från vårdens sida, att man är rädd att föräldrar inte klarar av att hålla en mjölkfri kost utan hjälp. Sådana föräldrar existerar trots allt, även om det nog är rätt ovanligt. Sen kan nog dietisten fortfarande komma med något användbart råd eller grej ni inte tänkt på, så tycker absolut ni ska gå och se vad hon eller han har att säga. Men misstänker tyvärr att det kommer bli en hel del spannmålsörja som välling, gröt och socker på menyn, om dietisten får välja. Så ja, mycket av det som sägs bör ni nog ta med en nypa salt. Man måste inte följa allt som en dietist säger!
  45. 3 points
    Så reagerar jag också på för mycket kolhydrater.
  46. 3 points
    Det beror på vilken typ av blodtrycksmedicin du intar. Jag är inte heller någon läkare, men har provat och experimenterat i över 20 år med olika blodtrycksmediciner, men först nu efter LCHF så har jag mer än halverat min dagsdos och har som mål att sätta ut dem inom kort. Om du inte redan har en blodtrycksmätare så rekommenderar jag att du köper en och tar ditt blodtryck och följer upp vad som händer. Borde vara lika självklart som att mäta sockervärden för en diabetiker. Köp helst inte den billigaste mätaren som mäter på handleden utan en som mäter ovanför armvecket med separat manschett. Pris mellan 400:- - 1400:- Bli inte orolig om trycket går upp lite några dagar efter utsättningen av medicinen. Det brukar stabilisera sig efter några veckor om du fortsätter att äta LCHF. Var försiktig bara med att minska för mycket eller sluta tvärt med medicineringen om du har kända hjärtproblem eller andra sjukdomar som kan påverkas av ett för högt blodtryck. Det bästa är om du kan minska medicineringen i samråd med din läkare och vara bestämd med att du vill försöka minska eller sluta med medicineringen på sikt. Vis av egen erfarenhet.
  47. 3 points
    Min son hade eksem redan när han föddes. När han fick sin första smakportion ägg kaskadspydde han också. Han var även känslig för fisk. För honom försvann detta succesivt ju äldre han blev.
  48. 3 points
    Tack, jag är helt på det klara med det, tänker ändå att det är bra att få mer information om komjölksallergi och även vad man ska vara uppmärksam på i en innehållsförteckning. Har även hört att man inte ska äta något med soja i.
  49. 3 points
    Gjorde ett medvetet avsteg igår.... Åt en pizza BS 1.5 timmar efter 8.8 och då åt jag en chockladboll och en dammsugare. 1 timme efter det BS 7.7 Mådde inte bra. svettades och orolig i kroppen.... BS i morse 5.1 BK 0.4 regn och rusk ha en trevlig dag alla!
  50. 3 points
    Jag är ingen läkare, men tycker ditt blodtryck ser normalt ut. Det liknar mitt och jag har aldrig ätit blodtrycksmedicin. Vet inte om man kan sluta tvärt eller om man måste trappa ner.