Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-10-15 i Inlägg

 1. @qwy låt oss komma överens om att vi inte är överens. Om man är en aning cynisk så är världen redan överbefolkad. Man väljer vilka argument man lyssnar till. Jag har märkt att man säljer veganism med snyftargument som riktar sig ofta till barn och unga vuxna som vill rädda Bambi utan att förstå att genom att rädda Bambi kommer hela arten att utrotas och flera arter därtill. Jag har också märkt att många gånger har vuxna abdikerat och låter sina barn bli veganer. Är det på grund av ointresse eller kunskapsbrist eller en ovilja att axla den vuxna rollen? Matens kvalité och näringsinnehåll lägger grunden för det psykiska och fysiska måendet, livskvalitén samt hur man presterar i skolan och på jobbet. Vill man fortsätta på sin bana av att äta växtbaserad så får man så småningom ta konsekvenserna av näringsbrister och sjukdom helt baserat på hur rabiat man är i sin övertygelse och vilka genetiska svagheter man har. Det är kanske så det naturliga urvalet ser ut i den moderna samhället. Istället för oförmåga att springa och gömma sig undan en sabeltandad tiger har vissa oförmåga att skilja marknadsföringslögner från riktig vetenskap och torskar dit. Tyvärr har många veganer blivit riktigt sjuka av sin övertygelse samt fört vidare detta till sina barn. Jag tycker det är tragiskt men man kan inte rädda alla.
  10 points
 2. Hur många nystarter har jag gjort i denna tråd egentligen..? Nu är det dags igen! Fast nej, LCHF har jag aldrig lämnat men Tuggatugga-Monstret har haft mig rejält i sitt grepp länge (snott namnet från Effie). Bästa stresshanteringen... I lördags bestämde jag mig för att slopa chokladen jag ett tag ätit som andra äter knäckemackor och att bara äta tre gånger om dagen. Funderade på nytag på ALP men just nu får det räcka med 3ggr/dag. Synd att säga att det går bra... men det går i alla fall. Det gäller att hålla sig sysselsatt och att sitta vid datorn är inte bästa sättet men det är ju där jag jobbar. Igår festade jag med Birgitta Höglunds räksallad (internets bästa recept) och grönsallad till lunch. Lite jobbigt att skala alla räkor (vägrar köpa färdigskalat) men åh, så väl värt det! Idag har jag varit på utv.samtal för båda barnen och det går riktigt bra för dem båda, utifrån sina respektive förutsättningar. Hoppas kunna ta med mig stoltheten och glädjen och påverka det jag kallar min ätstörning till det bättre.
  9 points
 3. Tycker den här är så bra, så måste få dela med mig igen. 🙂
  8 points
 4. Amber O'Hearn tar en rejäl titt i evolutionens backspegel och kommer fram till att det var fett - inte kött eller grönt - som gödde vår stora hjärna.
  7 points
 5. Om vi börjar med Sverige, hur löser vi problemet med att ge alla bra mat på bordet? 🤔 Är LCHF/keto/paleo/bra mat bara förbehållet de rika eller de som bor nära en bonde eller de som törs köpa några hektar och några husdjur? 🌿🐄 (Att vara ekobonde är förövrigt ingen idyll, utan hårt arbete 24/7, med ibland vakna nätter - tur man äter ketogent så att man klarar det! 😉 Men det ger sååå mycket tillbaka också. 🥰)
  7 points
 6. Nu har jag tittat. Den var bra. Jag gillar Babben Larsson och visste inte att hon var en så varm anhängare av LCHF. Det var roligt. Hon sa bland annat att det som kännetecknar vårt samhälle är att det går mycket fortare att få hem en pizza än en ambulans. 🤣🤣 Men nu vet jag inte om man ska skratta eller gråta.
  7 points
 7. Mycket av forskning på de så kallade nyttiga ämnen i vegetabilierna håller inte måttet. Det finns många exempel på det och det beror på hur man forskar, vem forskar, vem betalar för forskningen och hur man tolkar forskningen. Ett bra exempel är rött vin. Att dricka rött vin påstås av vissa vara nyttigt eftersom man har funnit resveratrol som påstås vara en kraftfull antioxidant. Men för att få i sig tillräckligt av detta ämne måste du hinka vinet och då troligtvis är du så full och din lever är så överbelastad att du har större chans att drabbas av leversjukdom än att få goda effekter av resveratrol. Växter vill inte bli uppätna. De vill leva så de försvarar sig med olika gifter. Så de goda effekterna av vissa ämnen man har funnit i dem kan överskuggas av de dåliga effekterna som växtgifterna bär med sig. Dessutom om man nu ska äta mer av växter så får man ofta i sig större dos av växtgifter. Oxalater är ett exempel och det finns fler. Till och med tomaten som kan anses vara en beprövad grönsak/frukt tillhör nattskattesläktet och innehåller växtgift solanin. Solanin är en glykolalkaloid som förekommer naturligt i alla potatisväxter som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier. Den är väldigt giftig för både människor och djur, även i små doser. Så om man är vegan och äter mycket råa frukter och grönsaker får man i sig också många växtgifter. Här räknar jag inte de bekämpningsmedel som man också får i sig, fast jag tycker att man borde. När man forskar på dessa så kallade nyttiga ämnen så tar man ut dem ofta ur växten och sedan forskar på levande celler och använder ofta mycket större mängder och mycket högre koncentrationer av dessa ämnen. Detta stämmer inte med det som en människa får i sig om man äter växten. Man får inte i sig dessa ämnen i renad form utan ihop med allt det andra som växten innehåller. Vilka komponenter i dessa växter som tar överhanden och om det totala effekten blir till vår fördel eller nackdel är inte gott att veta. Jag skulle säga att verkligheten ser ut exakt tvärtom än det du skrev. Växter kan vara en garnering till huvudrätten som består av kött.
  7 points
 8. Det fiffiga är att det hänger ihop. Som Katerina skriver, så är det människan som gör misstag. Följer man bara naturen så mycket som möjligt, inser man snart att mat lagad av naturliga råvaror från en lokal ekobonde i närheten, ger bästa hälsan och är samtidigt bäst för miljö och klimat. 🌺
  7 points
 9. Som sagt man ska inte skylla på kor för mänskliga misstag. I norra USA finns det en del pionjärer, till exempel Gabe Brown https://brownsranch.us/ som vågar trotsa de mänskliga konventionerna och håller på med regenerativ jordbruk samt djuruppfödning. Han har många inspirerande framträdanden som man kan se på YouTube. Han ger mig hopp om framtiden för hans jordar blomstrar medan de jordarna som brukas enligt konventionen håller på att utarmas. Han låter sina boskapsdjur beta ute vintertid och beta gräset under snön. Många kanske höjer på ögonbrynen och vissa kallar det djurmisshandel. Men handen på hjärtat tror den moderna människan att gräsbetesdjuren måste ha tak över huvudet och att de inte klarade sig innan människan kom och ordnade deras tillvaro på sitt sätt? Man måste naturligtvis välja ko-rasen som är anpassad till klimatet. Men vi gör saker för krångligt och vi glömmer att man ska lära sig av naturen.
  7 points
 10. Finns många olika dieter som ursprungsbefolkningar äter. Det stora de har gemensamt är att när man introducerar snabbmat från väst så går det åt pipsvängen. McDonalds in, hälsan ut.
  6 points
 11. I lördags kl.14 började VM i Backyard Ultra. Ett backyard är en bana på 6706m som påbörjas varje timme dygnet runt tills det bara är en person kvar. I år sprang man i respektive land så det blev både SM och VM på en gång vilket innebar att för att laget skulle vara kvar internationellt, måste minst två löpare vara igång nationellt. Sverige kom på 4:e plats efter Mexico (vinnaren sprang i sandaler), USA och vinnarna Belgien. Hur i hela friden klarar man att springa i princip non-stop i 55 tim i Älvdalen i mitten av oktober? En sträcka på 368,8km..!! Och hur klarar man att springa SJUTTIOFEM varv och därmed 502,9km..?!! (Belgien) Dygnet runt. Ingen sömn. Ont överallt. Det som är så oerhört fascinerande är genus- och åldersperspektivet. Det brukar ju alltid finnas en dam- och en herrklass. Ofta uppdelade i åldersgrupper. Här sprang alla tillsammans. I Sverige kom en tjej (35år) tvåa (med 54 varv) och en kille etta (39år) men i USA vann en tjej, (35år). De två sista Belgarna var män; vinnaren är 30år, tvåan 45år. Människokroppen är fantastisk!
  6 points
 12. Webinar med den 12 oktober med Ewa Meurk Hälsoingenjören, Babben Larsson, Bitten Jonsson, Ann Fernholm, Ulrika Jörgensen, Christine Martin, Milla Martin (2 tim). https://youtu.be/ksq7UJlsJZ8
  6 points
 13. Socker är väl en av de få produkter där vi är självförsörjande i Sverige? Jag minns att jag tänkte att det var tämligen onödigt, det finns väl bättre saker att odla...
  6 points
 14. Alla dagar borde vara sockerfria, tycker jag. 🤓
  6 points
 15. Det finns plats för mer vegetabilier än man kan tro. I mångt och mycket verkar man kunna runda behovet av vegetabilier genom att äta mer än rent "muskel"-kött om man nu vill det. Rent allmänt har du rätt förstås att man ska vara uppmärksam på att man får i sig alla näringsämnen kroppen behöver ... men det gäller för all typ av kosthållning.
  6 points
 16. Hej jag var idag till kontroll for diabetes 2, jag har ett långtidssocker på 32, vilket är bra. Jag har varit utan medicin i 1,5 år och september sista året var det 31, sedan började min läkare att diskutera mitt kolesterol så det som heter LDL var 3,1 vilket var alldeles för högt, skulle enligt hon var under 2,5, den totala kolestrol var 5,5. Vad som är rätt och vad som är fel är väldigt svårt. Min läkare medgav direkt att hon inte hade någon kunskap om alternativ kost och jag var en av de få på vårdcentralen som hade fixad det med koständring. Jag förstod att kunskapen allmänt är väldig låg hos läkare, jag har aldrig fått någon förslag på koständring. Jag blev opererat för cancer och ingen meddelade mig att jag med största sannolikhet ville utveckla diabetes 2, En kompis i USA som hade exakt samma diagnos fick veta detta innan operation och behandling att han fick förvänta att han skulle utveckla diabetes två. Jag vill tillägga att min nya läkare verkligen var intresserat och engagerad, men att hon inte har kunskaper med alternativ "medicin". Är det någon som har upplevd lika vill jag gärna ha en kommentar. Mvh Thoole
  6 points
 17. Det är därför det behövs så många små lokala ekobönder. En i varje by som kan försörja sin by och några till. Våga flytta ut på landet och stoppa fingrarna i myllan och i kopälsen - omställning behövs nu!
  6 points
 18. Den där Sarah tycks ha missuppfattat en del; tex pratar hon om att åkermarken bara skulle räcka till begränsat mängd kött. Jag vill hävda att det är det som är idén med gräsbetesköttet - de marker som inte är åker, lämpar sig för bete. Jag kontrar med underbara Gunnar Rundgren som är en mästare på att dissikera undersökningarna. Först kollar han hur de kom fram till vad de nu kom fram till - vilka parametrar de hade med och vilka de uteslöt. Sen vänder han runt och räknar om och konstaterar att "det beror på hur man ser det". För det är ju så med "vetenskap" - man måste titta på en parameter i taget. Och allvarligt talat, Moder Jord fungerar inte så. Det är bara vi människor som är korkade nog att tro att det ska funka. https://tradgardenjorden.blogspot.com
  6 points
 19. Lite länkar om kolesterol: Martina Johansson skriver om hur viktigt det är med kolesterol https://martinajohansson.se/kolesterolmetabolismen/ TV4:s doktor Mikael Sandström kritiserar läkemedelsindustrin i TV4 https://kurera.se/redaktionen/2018/12/12/doktor-mikael-kritiserar-lakemedelsindustrin-i-tv4/ Ralf Sundberg om kolesterol (TV4) https://www.youtube.com/watch?v=szOH5Aq2jYE Artikel i tidningen iForm - 5 myter om kolesterol https://iform.se/halsa/5-myter-om-kolesterol Uffe Ravnskov - Kolesterolmyter http://www.ravnskov.nu/svcholesterol/ Real Farmacy - How Statins Cause Heart Problems - Use These Natural Solutions Instead https://realfarmacy.com/statin-scam-cholesterol/ Dr Zoë Harcombe Ph D - Artikel om statin-studie i Lancet http://www.zoeharcombe.com/2019/02/statins-in-the-over-75s/ Killing For Profit - at the European Parliament ! #LCHF Aseem Malhotra (2 timmar) https://youtu.be/jcnd3usdNxo
  6 points
 20. Tallkortkörteln påverkas via ögat. De lampor man har på huvudet ska lysa in i ögat. (Man ska inte ha glasögon eller linser då så jag var rätt låst och blind när jag hade en sån.) De som står på bordet bör stå nära, på min tror jag det rekommenderas 15cm avstånd i 30min eller längre om man har den längre bort. Jag har precis börjat för säsongen och knör in den på sned mellan datorskärmen och tangentbordet och den står på i ett par timmar. Det jag däremot funderar över nu är hur lamporna åldras - när är det dags att byta, liksom...? Jag åker ju gärna till Arizona när det är höst och skulle gärna flyttat det till årsskiftet men då tycker barnen det är för kallt i poolerna (som inte värms upp på nätterna). Snart är barnen stora nog att strunta i poolen, då ska jag testa runt årsskiftet istället! Kan nog t o m offra mig på Las Vegas vid jul om jag bara får mitt ljus! (Det finns fina vandringsleder runt den stan.)
  6 points
 21. Vi har ju diskuterat det mesta av detta tidigare. Min övertygelse att viktreglering är hormonell kommer sig just av att jag äter vida fler kalorier än jag "borde" under dessa stressperioder, men eftersom jag håller mig till LCHF-vänlig mat så är jag hyfsat viktstabil. Ibland, som jag nämnt ovan, samlar jag vätska som jag ändå tappar ganska snart. Trots min dagliga 86%-iga chokladkaka ligger jag sannolikt under eller nära 50g kolhydrater/dag. När jag räknat brukar jag ligga runt 30-35g kolh./dag (utan choklad). Choklad innehåller teobromin, ett centralstimulerande och toxiskt ämne, som lugnar. Likt koffein (som det är släkt med) kan därmed choklad användas som självmedicinering. Det kan kolhydrater också som vi vet, men då påverkas vikten desto mer på de flesta. Fett kan förresten också fungera som självmedicinering. Om man har vissa typer av sug, är det lika svårt bortse från på LCHF som på vilken annan kosthållning som helst. Det som försvinner är sötsuget som kommer sig av blodsockersvängningar (typ efter paltkoman). Det kan vara viktigt att förstå. Man kan äta fast man är mätt så man spricker. Men också, som du säger, hamna i att äta för lite och det är inte heller bra. Det gäller att lära känna sig själv. Har man ett avspänt förhållande till mat tror jag man lätt hamnar i för lite, men använder man mat som stress- eller känslohantering, då blir det lätt åt andra hållet.
  5 points
 22. Det var väl att vi började äta märgbenen från redan nerlagda byten? ( har inte tittat)
  5 points
 23. Jag värmer ofta någon köttgryta eller benbuljong med kött och grönt till frukost. Äter inte lunch på jobbet utan middag sedan när jag kommer hem.
  5 points
 24. Gör egen aioli/majonnäs tillsätt den krydda du tål. Smör med olika kryddnigar. Fetaost och cremefraiche, salt och peppar. Om du vill ha den tunnare spä med lite grädde eller vatten.
  5 points
 25. Finns egentligen bara en väg - öka energiintaget genom ata lite mer. Framför allt kika på fettintaget, där ligger energin. Har du räknat på energin i maten någon gång? Har du mätt upp ketosnivån? Dricker du mycket?
  5 points
 26. Jag håller helt med dig Nils. För att sålla i den moderna mediabruset och kunna skilja mellan sanning och marknadsföring brukar jag roa mig med att att granska budskapet från olika perspektiv, historisk, evolutionärt, biologisk, kemisk, kretslopps- osv. Den veganska budskapet har inget med vår biologi, fysik eller evolution att göra. Den härstammar från religion, historia och moraliska föreställningar och har anammats av marknadsförare. De icke religiösa anhängarna verkar bara försöka slå mynt av de troende veganer och göra vinst på det så länge det finns efterfrågan. Den veganska budskapet har en massa moralkakor och "skäms du inte?"-påpekanden. Det finns dock inte skuldfri ätande eller skuldfri konsumption i verkligheten. Att äta är att döda. Så ur moralisk perspektiv ska vi helst äta lagom och inte slänga mat. Det roliga i det hela är att Kellogs som startade produktion av frukost flingor visste att dessa var som man kallar det anti-afrodisiakum - potensdämpare och skulle enligt honom minska onani. I hans religiösa perspektiv var det något positivt. Om man däremot ser människan ur biologiskt perspektiv så förstår man att driften att föröka sig är den viktigaste för varje art. Om den minskar så handlar det ofta om sjukdom. Vi vet nu att för mycket socker leder till metabol sjuklighet och flingor är bara kolhydrater och socker. Nu har perspektivet ändrats och man har klistrat på en massa hälsoetiketter på vegansk mat. Men verkligheten har inte ändrats. En diet baserat på kolhydrater, växtbaserat, leder ofta till metabolt sjuklighet. Det ser man om man lyssnar på berättelser när unga flickor i puberteten anammar veganism idag och får uteblivna mens. De berättar om det som något positivt på sociala medier. Det de inte tänker på är att kroppen signalerar fara om en så grundläggande kroppslig funktion är trasig.
  5 points
 27. Jag har fastat i flera år, och som du upplevt att det skänker välbefinnande. Under hösten har jag testat en ny approach Datadriven fasta. Idén med databaserad fasta är att lära känna sin kropp för att hitta den minsta effektiva dos fasta som ändå ger resultat, till exempel viktnedgång, lägre andel kropps­fett. Databaserad fasta utgår från blodsockernivån. Att mäta blodsockret innan måltid blir ett verktyg för att förstå om det man känner är äkta hunger eller bara ett sug. Det kan ge kontroll över ätandet utan att behöva räkna kalorier. Det finns gratis informationsmaterial, en FB-grupp med aktiva coacher. De som driver projektet är noga med att man ska äta näringstät mat när man väl äter, och inte fasta så länge att man gör dåliga matval. https://www.datadrivenfasting.com/ Mer om min fasta: Att mäta är att veta Resultat efter 30 dagar
  4 points
 28. Det finns massor exempel på befolkningar som äter mycket kolhydrater och är friska långt upp i åren. Precis som flera skrivit att om man undviker processad skräpmat så verkar det fungera utmärkt. Problemet i vårt samhälle är att vi (många) äter processad skräpmat. Min gissning är att över 50% av befolkningen över 40 år är mer eller mindre metabolt skadade. Då dyker den intressanta frågeställningen upp! 🙂 Fungerar det bra att då gå över till att äta en oprocessad "nyttig" högkolhydratkost? Jag ställer mig lite tvivlande till det. Har man väl lyckats skada sin metabolism genom att man får patologiskt höga insulinnivåer när man äter kolhydrater så gör man nog bäst i att minska dessa för gott genom att tex äta LCHF.
  4 points
 29. Vad de inte äter är bröd, margarin och industriproducerad mat och besprutade frukter och grönsaker, odlad fisk samt spannmålsuppfödda djur. Det handlade om vilda djur och naturliga frukter och bär och grönsaker Därav kommer en bra hälsa.
  4 points
 30. Viss forskning säger att latency time för sömn optimalt ska ligga mellan 10-20 minuter och att under 5 minuter kan ses som "patologiskt".... så se till och gå till sängs lite tidigare Nils. 😉 https://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_onset_latency
  4 points
 31. Du kan ju använda dig av uteslutningsmetoden. Ta bort allt det du tycker att du inte tål och det du känner obehag av. Vad är det du tål och tycker om inom LCHF ramen? Ät det till de måltider som du önskar. Det är inte skrivit i sten att frukosten måste bestå av frukostflingor eller ägg. Jag gillar köttfärsbiffar. Man kan göra en ordentlig sats med de kryddor du önskar eller bara med salt och frysa in. Det kan vara så att du får reaktion mot olika tillsatser i färdiga såser. Gör egna så vet du vad som finns i dem och se om du tål de bättre.
  4 points
 32. Jag undrar lite över att landa mitt under foten ... jag har fattat det som att man ska landa på framfoten (dock inte tårna)? Det lär dröja ett tag innan jag kommer igång ... precis som du säger måste man nog vänja vaden ... sen får vi se om hälsenan fortsätter trilskas... tänkte dock försöka gå en del med dem....
  4 points
 33. 1 bild säger mer än 1000 ord och 2 bilder blir mycket informativt... Ser sköna ut! Välkommen hem till mörkret och kylan som nu bara ska vara i 6 månader!
  4 points
 34. Zoe Hardcombe skrev sin doktorsavhandling om kostråden. Hon visade att det inte fanns vetenskaplig evidens för råden när de infördes, och fanns inte heller när hon avslutade sin avhandling. här är en av hennes många bra artiklar: https://www.zoeharcombe.com Den är läsvärd, och även kommentarerna till artikeln. hon var bl. a. expert vittne i rättegången mot Professor Tim Noakes. Det finns också många bra youtube videor med Zoe Hardcombe bl. a. om hennes doktorsavhandling.Hon har en betal sajt , som man kan följa, Dr Annika Dahlqvist följer den och har skrivit positivt om den på sin blogg.
  4 points
 35. Är det sötman i ketchup du vill åt, eller kan det vara syran? I så fall kan du prova att ersätta med äppelcidervinäger lite här och var.
  4 points
 36. Om vi på något sätt kunde ta bort alla sockerbet/rör odlingar och använda marken till något bättre.
  4 points
 37. För mig har det artificiella ljuset varit ovärdeligt. Fram tills jag hittade det hade jag ju varit ute på rasterna hela barndomen (mamma har berättat att jag var i treårsåldern när hon förstod att jag var som min pappa och farmor) och ändå säckat ihop på vårvintern när dippen kom. Jag är övertygad om att dagsljuset är bäst, men lampljuset är för mig som ett kosttillskott - det lilla extra när det naturliga inte räcker till.
  4 points
 38. Äntligen fick man klarhet i vad som framgick i slutet hur det verkligen står till med nyhetsförmedlingen: Så arbetar vi (på SVT) "SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet". Skönt att veta!
  4 points
 39. Som den kände Sten Sture Skaldeman sa på sin tid när han skrev boken " Ät dig ner i vikt ".
  4 points
 40. Kolesterolvärden är ganska omdiskuterade, ditt är inte speciellt högt. ... hursomhelst bör du be om ett ApoB test vilket kanske är det värde som korrelerar mest med sjukdom av de vanliga kolesteroltester man brukar ta.
  4 points
 41. Den som säger sig värna om djuren och därför inte vill äta kött (närmast religiöst), kommer liknande frågeställningar upp. Det har inte med normal logik att göra. På samma sätt kommer vägningen av det metabola klimatet i kroppen och det yttre klimatet att automatisk slira in i de veganska hjulspåren. På det sättet uppstår fullständigt snedvriden användning av ingående parametrar. Så... oavsett hur många och kraftiga, vetenskapliga argument som finns mot huvudsakligen växtbaserad kost, kommer veganismen ändå att finnas och utbreda sig. Någon förståelse för människans ursprung som jägare finns inte och att en vegan, på den tiden aldrig kunnat överleva (utan apotek, hälsokostaffär och läkare), negligeras alltid. Det verkliga problemet ligger i de enorma resurser som tillförs den växtbaserade intressesfären och att begreppet "klimatsmart" anses ägt av vegansidan. Än så länge kanske man kan säga! Vi kanske närmar oss bytet långsamt just nu men det kan bli snabb ändring om vi sköter informationsspridningen väl.
  4 points
 42. En god vän till mig som bor där påstår att man under sommartid inte kan sätta sig i en bil som stått i solen. Man måste först starta bilmotorn, sätta på ac-kylningen - vänta 20 minuter - därefter gå in i bilen utan att svimma, vilket man annars gör (>60 grader celsius)! Kan du ge tips på lämplig lampa - har en jämnårig (utan dator som håller honom vid liv) med behov av ljusterapi. Du sa på huvudet? P.S. Kikade på test av ljusterapilampor: https://inspekto.se/ljusterapilampa-test/ Intressant!
  4 points
 43. Om jag inte har missuppfattat det helt, så bildas metangas när gräs bryts ner - vare sig det sker i komagen eller på ängen. Summan av kardemumman är konstant liksom. 🙃
  4 points
 44. Det beror på hur du tränar. Om vi enbart tittar på feriliten så avråder många för exvis löpning där du ligger på en hög pulsnivå. Det är framförallt sådana som jobbar med kvinnor som inte blir gravida som ser detta mönster. En del kvinnor äter både för lite och tränar hårt. Vissa kan ha sin mens borta länge. En del upp till 2år och mer. Äter du bra och tränar som du föreslog 2 till tre ggr i veckan är normalt inga problem.
  3 points
 45. Om man ligger runt idealvikt som du vekar göra och är ute efter en ännu "snyggare" kropp så säger min instinkt att det är bättre att försöka träna lite mer istället för att försöka fasta bort 2 kilon. Sen är vi ju alla unika individer så vi reagerar lite olika på allt men om du t ex börjar få en lite mer oregelbunden menstruationscykel och kosten egentligen är det enda du ändrat på så skulle jag "lugna" mig lite med fastandet.
  3 points
 46. Tack! Mycket intressant presentation av Amber.
  3 points
 47. Jo jag vet men å andra sidan sidan vaknar jag vanligen väl utsövd. Den patologiska sidan avser människor med normal vakenperiod - inte som i mitt fall, ibland efter lång vakenperiod. F.ö. är det lite svårt med den egna tidsuppfattningen. En minut kan lätt uppfattas som femton och omvänt. I yngre dagar, för att effektivisera insomnandet, ordnade jag med: ett kasettband på vilket jag spelat in vitt brus, som successivt gick från kraftig nivå mot noll. Genom att ingen frekvens stack ut framför de andra, dämpades hjärnans känslighet för yttre intryck inom hela frekvensbandet och sömnen inträdde effektivt och snabbt. Vid de första testerna använde jag halvtimmesinspelning men jag visste aldrig när sömnen inträdde, vilket egentligen inte spelade någon roll - det funkade i varje fall bra och sjukvården kunde på vissa håll dra direkt nytta av mina erfarenheter. metod två (utan teknisk inverkan) som innebar medveten muskelavslappning från fötterna - längs benet - mage - lår - till huvudet, fungerar mycket väl. Under den första inträningen kunde mina ögonlock kännas tunga som bly, då sömnen automatiskt inträdde. Längre fram behövde jag aldrig komma så långt för att somna. en variant, var raketmodellen, föreställningen av en instrumentbräda med blinkande lampor i takt med stjärnhimlen under färden. Även den med bra resultat, då den även genom det tänkta bruset avskärmar annan strukturerad tankeverksamhet - sinnet nollställs. Vad gäller metod 2, drev jag fram effektiviteten så att jag aldrig behövde fortsätta avspänningen längre än till knä- eller lårhöjd - möjligen ibland till naveln. Numera har jag drivit tekniken så långt att kroppen från början tycks veta att det inte lönar sig att streta emot utan ger med sig tidigt. Att lära sig somna effektivt är en konst som många aldrig lär sig. Grundprincipen ligger i att på olika sätt avleda hjärnans sätt att arbeta strukturerat genom att införa olika störelement. Ibland när jag under dagen haft ett intressant projekt igång, kan jag dock stoppa insomnandet efter behov - det kan t.ex. vara ett tekniskt problem med en uppfinning, som kan få sin lösning under avspänningen. Om jag däremot lägger mig vid 3 - 4-tiden kör jag program 2 effektivt, med insikten att det kommer en ny dag med behov av tankeskärpa efter sömnen. Så konsten att somna effektivt har jag lärt mig till perfektion. Det gäller, när man vill, att stilla tankeverksamheten - det sker dels via avslappningsövningar för kroppens muskler dels genom medveten utstörning av strukturerade tankemönster och ljuddämpning - där kom metod 1 in. Det senare har jag dock lärt mig negligera.
  3 points
 48. Ja.... på trampdynan bakom tårna mer mot mitten av foten. Svårt att förklara men om du tänker dig att du lyfter foten rakt upp under dig, som om du har ett snöre i hälen och sedan låter gravitationen släppa ner foten, så brukar det bli bra.
  3 points
 49. Detta är inte helt oväntat men samtidigt lite skrämmande för folkhälsan efter man läst Ann fernholms inlägg. Så mycket är havredrycken värd – ökat med 72 procent på två år "Havredryckernas plats på butikshyllorna och kaféerna fortsätter bara att växa. Nya siffror från Nielsen visar att sedan 2018 har försäljningen ökat med 72 procent för att idag uppgå till 594 miljoner kronor."
  3 points
 50. Kul att det går så bra! Hur långt gången är du? Jag är övertygad om att om lite ketchup är det som behövs för att hålla illamåendet borta så är det ingen katastrof på nåt vis! Värre om det är mackor eller chips, eller fikabröd.
  3 points
×
×
 • Skapa nytt...