Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 10/09/2021 in Posts

 1. Vi skulle behöva mycket ner information om dig och hur du lever och äter för att komma med bra tankar och tips. Men generellt så gäller för att öka i muskelvikt att man äter mycket protein helst animaliskt och belastar sina muskler med viktträning. Du kanske tränar på annat sätt tex långlöpning i god fart eller liknande och det kan leda till muskelnedbrytning om man äter fel för den sortens träning och för lite. Du kanske är vegan och får i dig för lite protein. Du kanske har problem med magsyran och det protein du äter blir då inte nedbrutet och upptaget i kroppen, det åker ut igen.
  7 points
 2. Har jag faktiskt inte skrivit här sedan slutet på augusti? Orsaken är säkert delvis att jag kämpat lite med kosten. Jag har försökt hitta det som får mig att göra vettiga val. Vad det är vet jag inte. Skillnaden är någon sorts sinnesstämning, känsla, inställning, övertygelse som hjälper mig att göra som jag vill. Göra rätt, alltså. Vägde mig förra veckan, första gången sen i somras. Var inte så illa som jag trodde det skulle vara, så kan ju vara tacksam över det. Nu har jag hållit mig, konsekvent, till strikt lchf/keto, några veckor. Något litet bakslag då jag hade på födelsedagen i september, men det var väl att räkna med... Jag är mycket nöjd med mig själv för tillfället. Hela förra veckan fastade jag periodiskt, men körde ingen dygnsfasta. Det gör jag idag istället. Jag har försökt få tag på det där som är hälsosamt och långsiktigt. Att blanda fasta med en i övrigt ohälsosam livsstil är inte något jag vill göra, har jag kommit fram till. Nu känns det som om jag står stadigt, så kan fasta ett dygn. Min fina, fina Baccus skadade sig illa i början av september. Vi försöker fixa skadan, jag vill inte låta honom gå vidare ännu. Han fyller åtta år i november, och jag vill ha honom kvar åtminstone tre år till. Han får bara gå i koppel, max 10 min i gången. Han har en skena på ena framtassen, där han har en allvarlig försträckning. Baccus blir alldeles till sig, vill pressa sig med i panik då jag går ut med Hilla, vilket betyder att jag inte går ut med henne heller i veckorna... Min pappa sköter om henne, så hon får tillräckligt motion alla dagar. På veckosluten har jag lyckats lura Baccus och då gått långa promenader med Hilla. Pga detta lever jag ett stillasittande liv för tillfället. Jag tycker att B haltar mindre, och ska gå på en dyr behandling, prp, för att ännu förbättra oddsen. Annars går jag med honom på laser flera gånger i veckan. Jag vill bara att han ska bli bra igen, min lilla fina Sen ska vi gå på långa skogspromenader tillsammans. Det är skönt att veta att man inte har kontroll över vikten genom att motionera, räkna kalorier ut och in. Jag kan gå ner i vikt, även om jag inte rör på mig så aktivt för tillfället. Skulle jag ännu komma så långt att jag skulle slänga in några minuters yoga alla dagar, skulle jag trots allt vara nöjd med min egen situation. Skicka många goda vibbar till Baccus, tack
  6 points
 3. @Peter B jag tror inte att det är sunt förnuft. Ditt resonemang förutsätter att referensvärden är framtagna på en befolkning som har en rätt och riktig fettmetabolism och utifrån en korrekt uppfattning av kolesterolets roll. Men båda dessa förutsättningar stämmer inte med verkligheten. Bara i USA har 80 % av befolkningen störd metabolism och en drös av metabola sjukdomar. Som HelgeK påpekade har vi av historiska orsaker en pågående häxjakt på kolesterolet. Kolesterol är en livsviktig molekyl, alla cellmembran är gjorda av den, könshormoner tillverkas mha den, den behövs för att nervsystemet ska fungera. Nu försöker man sänka den ner till fotknölarna och vad händer då? Män behöver Viagra, kvinnor utvecklar PCOS och fertilitetsproblem, MS, Parkinsons osv. Dessutom verkar just LDL stiga då man börjar äta LCHF. Gör den det för att man blir mer sjuk av LCHF menar du? Ditt resonemang också förutsätter att man kan lita på ett ögonblicksbild. Menar du att TS ska börja äta mer av mycket mindre stabila, hårt processade fleromättade fetter bara för att ETT blodtest visade något högre värde? Är det så smart att reagera så? Kolesterol anses vara EN riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Om TS är orolig så tar man och kollar de andra riskfaktorerna som åderförkalkning eller inflammationsmarkörer. Man kan göra en CAC scan och se vad den visar. Att reagera så på ett ögonblicksbild, brottas med kolesterolvärdet och dricka olja kan bara leda till att man får högre risk att utveckla cancer eller annat som de inflammatoriska oljorna kan ge upphov till som just den individen har anlag för. Dessutom när det gäller kolesterolhypotesen så har man lyckats bevisa bara den första delen av den, dvs att man kan sänka kolesterolet i blodet om man äter mindre mättad fett. Man har INTE lyckats bevisa att lägre kolesterolhalt i blodet leder till att man har mindre risk att dö av hjärt- och kärlsjukdomar.
  5 points
 4. Ja, @Tobias (tror jag det var) tipsade om en kille i Västerås som jag träffade och fick en genomgång av men det var några år sen. Då var det tydligt att jag hade för låg kadens, vä höft var svag och åkte ut och hö knä fick då möjlighet att vrida sig inåt (kobent) och så sköt jag ifrån steget med hö stortå vilket förklarade varför jag hade en valk under just den stortån. Men det är nog dags igen... Sonen filmade mig i augusti men inte för att analysera just det men det kanske jag ska försöka göra själv också tills jag är bra nog att köpa en analys. Nu får jag nog ge mig på epigenitiken igen... Jag har inte riktigt orkat hålla igång den delen vad gäller mig själv (när det gäller autism däremot...). Är inte riktigt med på vad du avser men det märker jag nog snart.
  5 points
 5. Lever, ägg, sardiner, grönkål t ex.
  5 points
 6. Jaha, ja, jag fortsätter väl i denna tråd... Höften värker och igår började ländryggen också... Summering: När jag var 6år ramlade jag i en skidbacke och mamma tog mig till kiropraktorn första gången. När jag var 14år fick jag träffa sjukgymnast första gången för ryggen/hållningen. När jag var 14år fick jag också hälseneinflammation och blev gipsad året efter när varken stillhet eller kortison hjälpt. Jag ramlade med kryckorna och landade på höger höft. När jag var 16-17år gick jag regelbundet till kiropraktor för ryggen under lång tid och fick även laser i hälsenan som aldrig blev bra. När jag var drygt 20år fick jag hållningsträning i grupp hos sjukgymnaster. När jag var 25år halkade jag i en trappa på jobbet pga våta skor och landade ett par trappsteg ner. Höll pärmar och laptop så det blev en stum stöt upp genom ryggen. Sen har jag varit ganska förskonad ändå genom åren men har förstås haft ont lite då och då i ryggen. Jag provsprang för 4dagar sedan med gänget jag fått skelettont av. Själva springet gick bra, då hade jag inte ont och jag bröt efter 9km (de sprang 17km en vanlig, sketen torsdag). Det var först andra dagen efter spring (lördagen) höften gjorde som ondast men inte skelettontet då utan mjukdelsmässigt. Helgen tillbringades med trädgårdsröj eftersom jag inte kan springa och trots att jag inte kände av något medan jag höll på som kom ländryggsbesvären på söndag kväll. Så nu sitter jag och tycker synd om mig själv. Vi har haft en fantastiskt vacker höstdag och jag har suttit inne och jobbat hela dagen, inte ens en lunchpromenad. Detta är alltså ingen fråga eller så, jag bara inser att ländrygg/höft sitter ihop och jag skulle nog behöva reda ut hur det ser ut mekaniskt och mjukdelsmässigt för att kunna angripa det på bästa sätt... Eller, med andra ord, jag vill bara beklaga mig lite...
  5 points
 7. Med ett ökat intag av protein och mindre fett, plus att jag äter frukost och lunch istället för sent på dagen, har jag lyckats bli fri från suget på kvällarna. Det är så skönt.
  5 points
 8. Jag tycker att det finns två sidor om det här med främst höga LDL-värden ... inom lågkolhydratkretsar säger man ofta typ att det säger ingenting ... kanske är det så ... men med vilken säkerhet vet vi det egentligen? Personligen tycker jag att det är ganska problematiskt att man vill att få folk ska äta statiner fast de ligger långt innanför referensintervallen. Det är ett sätt att sälja mediciner till människor där många av dem egentligen inte har något problem. Det är bara normala värden (en del normala värden är lite lägre en del är lite högre så måste det vara rent matematiskt ). Men i det här fallet som TS beskriver ligger han långt utanför referensintervallet ... antagligen så har mindre än 1% av befolkningen så höga värden. Han är också förhållandevis ung. Det måste man ändå fundera över. Det skulle kunna vara en rubbning i metabolismen som är skadlig. Naturligtvis finns det andra saker att fundera på som att en enstaka mätning säger egentligen ingenting...som att TS kanske ligger naturligt högt i sina värden osv... som att APOx värdena ser helt OK ut. Men jag kan tycka att det skulle vara vettigt att göra en del justeringar av kosten där man justerar intag av mättat fett och kolesterol ... om det skulle ge en mycket kraftig minskning av LDL-värdet så kanske man ska fundera över sin kosthållning.
  4 points
 9. Om du har lätt att bilda njursten sök information om oxalater, oxalsyra, mat med hög andel av det, oxalatdumpning. Det finns en hel del information om det på nätet speciellt på de engelskspråkiga sidorna. Oxalsyran finns i många inom LCHF godkända grönsaker och bär. Den finns också i stärkelserika matvaror som man avråder från inom LCHF rörelsen. Men inom det här rörelsen avråder man från kolhydratrika matvaror. För din del behöver man kanske ta ytterligare ett steg och eliminera mer grönsaker. När det gäller näring så inrikta dig på mat med animalisk ursprung: inälvsmat, djurfett, benmärg, ägg. Oxalsyran kan beröva dig mikro-nutrienter som mineraler när den bildar oxalater i din kropp. Man brukar säga att djuren försvarar sig med näbbar och klor medan växter med gifter. När man har lyckats ta sig förbi djurens försvar så kan man använda i princip hela djuret som mat utan problem. Med växter ska man vara försiktigare med. Nötter och baljväxter ska man blötlägga för att bli av med en del av anti-nutrienter eller gifter. Tyvärr verkar vi i vår iver att använda mer och mer växter i maten har glömt bort den försiktigheten. Låt mig ta ett exempel med gelato. Jag känner en glasstillverkare och egenföretagare, ett litet enmansföretag. Jag fick för mig att be honom att göra en sats gammaldags glass åt mig på grädde, äggulor och lite socker eller honung för att han hade ju alla maskinerna. Men det kunde han inte göra eller kanske snarare inte ville. För han specialiserar sig på den italienska glassen - gelato - men där använder han avkok på bönor. Jag blev lite paff för i min värld kastar man vattnet som man har kokat bönor i för att just slippa växtgifterna. Så jag nämnde problemet med antinutrienterna för honom, men de har han inte hört talas om. Vi kanske tror att mattillverkare vill vårt bästa och kan allt om hur olika matvaror påverkar kroppen men där misstar vi oss. Det är många faror som hotar en intet ont anande konsument. Jag gör min egen glass, vispar ihop grädde, äggula, lite honung och någon extra smaksättning som vanilj eller kakao i portionsskålar. Gör man det ca 3 timmar innan man ska äta det så är den perfekt, inte för söt och innehåller inga konstigheter.
  4 points
 10. Fina Baccus, såklart han måste bli frisk!!
  4 points
 11. Ja som du påpekar Katerina är det en ögonblicksbild. Han har inga värden innan kostomläggningen. Han kan ju haft högt innan. Han har utmärkta kvoter. Han är ung, så kan också vara familjär hyperkolsetemi, men då är ju kolesterolet inte problemet utan kogulationsfaktorerna. Kan vara en hyperresponder också...frågorna är många.
  3 points
 12. Tillgängligt under en begränsad tid 12-19 okt 2021 https://www.kicksugarsummit.com/
  3 points
 13. Du har varit med om en del, tyvärr tror jag att din historik spelar roll, du har skapat sårbarheter genom alla skador och när du frestar på så rivs dessa upp. Jag har också en höft som spökar med jämna mellanrum pga en luftfärd i barndomen ur en överslaf ned på golvet med höften före och sen ett antal år med idrott som frestade på samma höft med ideliga upphopp på det anslutna benet. Har någon filmat dig när du springer, så du kan analysera hur höften rör sig. En annan sak är om du har koll på generna för: Endothelial NOS (eNOS), also known as nitric oxide synthase 3 (NOS3) or constitutive NOS (cNOS), is an enzyme that in humans is encoded by the NOS3 gene located in the 7q35-7q36 region of chromosome 7.
  3 points
 14. Hur mår din tarm? Kan det vara intoleranser av något? Kasein kanske? Ägg? Kål? Lök? Och mäter midjan ska du göra strax under revbenen (sa sköterskan på företagshälsovården) för då slipper man de värsta svängningarna pga svullnad eller uttöjd mage efter graviditet.
  3 points
 15. Snabb rapport om utvecklingen. Startvikt: 67,5 kilo 4 oktober: 64,9 kilo Mål: 58 kilo
  3 points
 16. Helgen är räddad! Täby Extreme Challenge är igång; 200miles (32mil), 100miles, 50miles, backyard och miniultra (46km). Vet inte var man följer utom i den öppna gruppen på facebook. Resultat: https://www.jogg.se/Resultat/Live.aspx?id=95&fbclid=IwAR25DjTLTs1s37BIQzHQqvxNp1DEMlbPDisuAQiHIhtZirRnjaHZU9zY47c Facebook: https://www.facebook.com/groups/113927248790059 Kan kolla uppdateringar medan jag sitter på spinningcykeln och maffar!
  2 points
 17. De undersökningar som visar att de som lever längst är de som har högst ldl-kolesterol. Se t. ex.: "Men för drygt två år sedan publicerade vi i samarbete med 13 internationella experter en artikel i British Medical Journal där vi pekade på 19 studier som visade att människor över 60 år med högt ”ont” LDL-kolesterol lever längst. Vår artikel omtalades med förvåning i mer än 100 tidningar över hela världen, men ingen har hittills kunnat peka på en studie som visade det motsatta. Mer än 95 procent av dem som dör av en hjärtinfarkt är äldre än 60 år så orsaken måste vara något annat än högt LDL-kolesterol. Danska forskare har till exempel visat att kolesterolsänkning med statiner endast kan förlänga livet med några få dagar, och inget experiment har lyckats förlänga livet för kvinnor eller friska människor." Från: https://www.hd.se/2018-10-06/ont-kolesterol-ar-i-sjalva-verket-gott Även:http://www.ravnskov.nu/2016/06/14/2501/ https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4266/rr-0 OM JAG INTE MINNS FEL SÅ ÄR SAMBANDET TRIGLYCERIDER OCH HJÄRT-OCH KÄRLSJUKDOM STARKARE ÄN DE MELLAN KOLESTEROL OCH HJÄRT OCH KÄRLSJUKDOM.
  2 points
 18. Andreas Eenfeldt hos Johannes Cullberg i podden Vägen Mot Paradiset https://poddtoppen.se/podcast/1454297590/vagen-mot-paradiset/79-dr-andreas-eenfeldt-nasta-kapitel-for-lagkolhydratkost
  2 points
 19. Äter du LCHF? Sen hur länge?
  2 points
 20. @Peter B är det kolesterolet som orsakar blodproppar eller är det inflammationen i blodkärlen där kolesterolet lappar och lagar? Kroppen kanske är tvungen att göra mer för att den har inget annat sätt att täppa till sprickorna i blodkärlen annars förblöder vi invärtes. Men i den situationen måste man jobba med att sänka inflammationen i kroppen istället för att jaga kolesterolet. Det är ju som att anklaga brandmännen för att de samlas till bränder och tro att om man minskar antalet brandmän så kommer det att brinna mindre.
  2 points
 21. Tvivlet på att kolesterolhypotesen ökar efter utvdklinge i USA. Se diagrammet. Samtidigt som kolesterol nivåerna gått ner, så har antalet hjärtinfarkter ökat. Tvärtemot vad kolesterol hypotesen säger. Heart Disease: The forgotten pandemic 5 October 2021|Statins, drugs trials Robert DuBroff MD, Maryanne Demasi PhD Läs artikeln: https://maryannedemasi.com/blog/f/heart-disease-the-forgotten-pandemic
  1 point
 22. Jag tror att det är en missuppfattning, ytterst få ligger utanför referensvärdena, problemet är att vården anser att det är ett problem när du ligger väl innanför referensvärdena. Titta gärna på grafen från studien jag länkade till tidigare i tråden. Ja utan kolesterol inget liv ...det är en självklarhet. Ingen glukos i blodet , innebär inget liv, det finns massor av saker som är existentiella för människor...Det säger dock noll om vad som är bra eller dåliga värden för olika blodfetter. Nää....ovanligt dum fråga förresten...varför tror du att jag hänger här. Antagligen står jag på något Statin-företagslönelista?!.... Jag har också påpekat detta tidigare i tråden att man inte ska lite på en enskild provtagning. ---- Återigen, börjar bli lite tjatigt nu, TS har ett mycket ovanligt LDL-värde. Det är värt att vara uppmärksam på sånt när man är relativt ung. Det gäller alla typer av värden som avviker kraftigt ..inte bara blodfetter. Förhoppningsvis är det något som går ner en bit nästa gång han testar sig. Sen tror jag faktiskt att man kan ha en annan kosthållning än LCHF och ändå leva ett långt och friskt liv ... det finns det gott om belägg för.
  1 point
 23. Men är det inte så det är med hela teorin att mättat fet är farligt och orsakar hjärt och kärlsjukdom? Det är en teori som sockerindustrin lät skapa för att avleda kritiken mot socker, för att sockret skapade just hjärt och kärlsjudomar. Så teorin skapades för att sockerindustrin skulle kunna fortsätta att tjäna pengar på att sälja socker trots att socker är skadligt för folkhälsan. De som skapade teorin visste att socker var ohälsosamt men de fick betalt för att förleda folk att tro att det var mättat fett som var farligt, och när de märkte att mättat fett höjde kolesterolet, och då låg det väl nära till hands att hävda att kolesterol var farligt.Syfte var det samma hela tiden, att tjäna pengar,och leda bort intresset från sockrets skadeverkningar. Så Peter när du klagar på att statin industrin vill sälja statiner till folk som har värden " fast de ligger långt innanför referensintervallen". Men du missar poängen, mättat Fett är inte farligt, och kolesterol är inte heller farligt! Det är en viktig del av kroppens försvar.Se t. ex. :https://www.youtube.com/watch?v=o_QdNX9etCg&t=1747s Du borde fundera på vad sambandet som visas i diagramet, som visar utvecklingen av kolesterol i USA och utvecklingen av hjärt- och kärl-sjukdom. Det diagrammet visar, att medans kolesterolet gått ned kraftigt, så har hjärt och kärlsjukdomar gått upp mycket !! Det är tvärtemot vad kolesterol hypotesen förutspår. Det visar att kolesterol hypotesen,inte stämmer med verkligheten. Då är det nödvändigt att förkasta den felaktiga teorin, och om sambanden inte är orsaks samband, utan tillfälligheter , så är det meningslöst att spekulera om tillfälligheterna (Det är lika meningsfullt som att spå i kaffesump)., utan man bör satsa på en teori som förklarar vad som orsakar hjärt och kärlsjukdomar , och där har andra kommit längre, och t.ex.professor Robert Lustig har gjort mer och kommit betydligt längre än kolersterolhypotesens försvarare, som jag tyvärr bara tjänar förtagen som säljer Statiner, och de tjänar mycket pengar. Medans de som sänker sitt kolesterol med hjälp av statiner, och får hjärt och kärlsjukdomar i ökad utsträckning inte tjänar på statinerna,utan det är bara företagen som säljer statinerna, som tjänar på dem. Medans patienterna är FÖRLORARNA.
  1 point
 24. jansson22000 påstår att hen har för högt kolesterol. Men det grundar sig på gränsvärden som är satt av läkemedelsindustrin.Varför inte fundera om referens värdena är korrekta, om det skall vara folkhälsa som skall styra hur ,man skall se på kolesterol. Här är en video med en diskusion mellan två välkända. läkare inom lågkolhydrat förespråkarna om varför synen på kolesterol är så felaktig, som den är idag.:
  1 point
 25. Från Dr Aseem Malhotras twitter flöde: "Exercise is COMPLETELY USELESS in preventing heart disease if your diet is wrong & 80% of UK adults have a bad diet" Dr Aseem Malhotra FRCP @DrAseemMalhotra · 5 okt. Exercise is COMPLETELY USELESS in preventing heart disease if your diet is wrong & 80% of UK adults have a bad diet
  1 point
 26. Hmm, har funderat i dom banorna också, fast jag har haft "något IBS-liknande" i ca 14 år och aldrig känt mig så bra i magen överlag som nu, så har troligen eliminerat allt eller åtminstone att käka större mängder av sånt man är känslig av. Iom att jag kan tänka mig att mjölkprodukter är en sån grej har jag skurit ner på det rejält fast inte eliminerat helt. Grädden i kaffet skulle det kunna vara... Dricker ju ändå 2-3 koppar nästan varje dag. Inte hittat något bra att ersätta det med Den uppsvullna känslan nu är nog mer i stil med när man normalt sett samlar på sig mer vatten av hormonella skäl och kanske maten i magen? fast i princip varje dag då istället för i perioder. Svårt att sätta fingret på det, kan vara att man känner sig mer "sladdrig" också, kanske i combo med lite över-mätt. Det skulle eventuellt kunna vara fastan som krympt magsäcken så man kanske inte mår lika bra på metoden att käka få men protein- och fettrika måltider? Eller nån slags mineral-/vatten-obalans, eller hormonellt förstås. Från vad jag har lärt mig om fasta och kanske i synnerhet Keto så är jag lite skraj för att köra mellanting där man får i sig lite kalorier men mest flytande föda. Men när jag ska plugga/jobba/träna (dvs nästan varje dag) känner jag att jag får svårare att vakna till ordentligt och koncentrera mig om jag är på 0 kalorier (vattenfasta). Gör man tvärtom och lägger fastan på kvällen/natten får jag svårare att sova. Å andra sidan verkar magen må bra av att få vila ganska mycket. Att den tycker att t o m mina små mål mat, eller i synnerhet om man råkat lassa på lite extra pga att något är gott, blir för mycket att hantera. Så just nu klurar jag på om man vågar prova något OMAD-aktigt men fylla ut med kaffe, benbuljong och eventuellt soppor.
  1 point
 27. Uppdatering: Ligger efter, knappt 2v kvar och fortfarande är "lägsta-vikten" 66,5 kg, pendlar en del från dag till dag. Fortfarande hopp om 64,5kg till 22/10 men det minskar la för varje dag som går utan resultat på vågen. Kan vara för att det blivit lite färre fastedagar eller för att jag är igång och tränar igen. Det jag tycker är lite konstigt är att jag liksom känner mig uppsvälld de allra flesta dagar jag inte fastat minst ca 20 timmar (oberoende av dag i månaden). Så mäta omfång tror jag inte skulle ge några glädjebesked heller, iallafall där det räknas, mage och lår. Men magen mår överlag väldigt bra så känns konstigt om det skulle vara maten man blir uppsvälld av, även om det väl är den logiska slutsatsen annars. Är inte så jag käkar samma varje dag heller även om en del grejer återkommer ofta (exempelvis kaffe med grädde och ägg i olika former).
  1 point
 28. Här har du en förklaring till njursten https://www.youtube.com/watch?v=TankFrHtQiM
  1 point
 29. Jag är en kvinna på 38 år. Jag är svag i muskler, har ingen styrka. Jag är underviktig, fast jag äter alla måltider och lite mer. Varje gång jag ätit något blir jag sjukt seg och trött. Men när jag är hungrig känner jag mig pigg i kroppen. Inga allergier, tillväxthormon på miniminivå. Tar tacksamt emot hjälp, eller tips vad jag kan göra för att bli piggare och även gå upp i vikt.
  1 point
 30. Här är en länk som kan hjälpa dig, men som sagt mer info vad du du har för kost vore bra och om hur mycket du tränar. https://www.youtube.com/watch?v=FH8RsqjlS2o
  1 point
 31. Prof. Peter C Gøtzsche @PGtzsche1 · 7 okt. Over the past 10 years, cholesterol levels have been falling while the number of Americans dying of heart disease has increased by 15%, after a 15% fall during the decade before. Is lowering cholesterol really the best way to prevent heart deaths? maryannedemasi.com Heart Disease: The forgotten pandemic Robert DuBroff MD, Maryanne Demasi PhD 34 185 486 Prof. Peter C Gøtzsche @PGtzsche1 · 5 okt. So true!
  1 point
 32. En av de största koststudierna som gjorts är Minnsota studien. Den pågick i 5 år och halva gruppen fick byta ut mättat fett mot vegetabiliskt fleromättat fett . Det var 9400 som ingick i studien, och de som gått över till fleromättat fett fick lägre kolesterol. Men de publicerade inte några siffror hur dödligheten påverkades av kostförändringen. Men efter Ancel Keys död så blev det lättare att få forska om mättat fett, och det gjordes ett antal studier som visade att mättat fett inte är farligt. Det ledde till att några forskare börjad undra hur dödligheten var i den stora Minnesota studien. De lyckades få fram siffrorna. De som bytt ut mätat fett mot fleromättade fetter dog i högre grad än de som fortsatte med mättat fett. Se studien nedan. Enhttps://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246 https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ Till jansson22000 vill jag säga. Det finns mycket att läsa om statiner och kolesterol, så fortsätt gärna att läsa om ämnet. Det var socker industrin som lanserade att mättat fett var farligt. För de fick betalt att hitta något som man. kunde ge skulden för det som socker industrin orsakar. Så det finns mycket att tänka på i den här debatten, och socker industrin har inte upphört att agera i debatten.
  1 point
 33. Hej allihopa! Jag har beslutat mig för att (just nu) fasa ut min Keto-LCHF mot en traditionell medelhavskost. Detta innebär inte att jag kommer att lägga LCHF på hyllan för alltid, men att jag vill veta var min "basnivå" ligger när det gäller LDL, så att jag kan känna trygghet i att kunna "vända om" ifall det stiger för högt när jag experimenterar mer med LCHF... Alternativet hade varit att fortsätta som jag gjort med keto men då kan jag nog svära på att mitt kolesterol skulle bli ännu högre eftersom jag är underviktigt och alltså måste äta ÄNNU mer mättat fett för att åtminstone inte gå ner i vikt. Jag tror att det är alla ägg och allt mättat fett som är orsaken till mitt höga kolesterol så den vägen att äta mer mättat fett vill jag tyvärr inte gå då jag inte vill riskera få ännu högre än 9,6 mmol/L... (vem säger att det stannar där vid nästa mätning?) Ett annat alternativ att att bara använda enkelomättat fett, som olivolja är inte görligt heller, för det skulle bli över 2 dl per dag för att jag inte ska tappa mer i vikt... Det går inte att trolla fram 2700kcal/dag på keto om man samtidigt ska minimera mängden mättat fett. Nej, jag måste nog tyvärr ta in kolhydrater igen... Medelhavskosten verkar vara det bästa alternativet tycker jag spontant... Jag kan ju alltid komma tillbaka till LCHF... Jag kommer nog behöva ta in mycket mer än 100 kolhydrater om dagen ifall jag fortfarande ska hålla det mättade fettet på en liten nivå... Och gällande uträkningarna med gröna siffror ovan: jag ser uträkningarna men om ni kollar på mina YouTube-klipp ovan så tycker jag fortfarande det känns långt ifrån helt säkert att fortsätta denna väg. Hade mitt totala kolesterol legat på runt en "6:a" så hade jag upplevt situationen annorlunda. När det går att göra effektivare mätning av typ av LDL i framtiden och kunskapsläget är ett annat (t.ex. utifrån Dave Feldmans nya experiment) så kan jag prova igen...
  1 point
 34. Det är nog snarare så att jag är rätt påläst... och i ett läge där jag inte orkar dra hela historien igen vilket krävs för att någon som inte har bakgrunden ska hänga med och dra korrekta slutsatser. Ungefär som när en nybörjare i detta forum undrar "Varför går jag inte ner i vikt?" utan att ge bakgrundsinfo. Då får man gissa, dra det gamla vanliga och kanske är det en person utan en mängd bakgrundskunskap eller så har personen det och blir lite irriterad över att få det mest basala till svar. Gissa VARFÖR jag går i posturalträning? Gissa varför jag kör coachingprogrammet "10mån till 10mil"? Gissa varför jag tränar styrka fast jag avskyr det? Och jag ställde ju faktiskt frågan "VAD är det som gör ont? och har fått ett sannolikt svar, bekräftat av fysioterapeuten - benhinnor. Helt rätt, jag föredrar VFF (om än inte på 15km och uppåt).
  1 point
 35. Jag förstår inte riktigt ditt problem. Totalkolesterol är svårtolkat och säger oftast ingenting. Det viktiga är högt HDL och låga triglycerider. Dina "kvoter" är gröna, så ingen ko på isen. https://www.kolesterolkalkylator.se/kolesterolkalkylator/
  1 point
 36. Jag har ju läst många som berättat att de fått högt kolesterol när de börjat äta lchf. Efter sex till nio månader är det som högst, sedan går det i de flesta fall ner, och blir bättre än före lchf. Hypotesen brukar vara ”reparationer”.
  1 point
 37. Vetenskapsfientlig är jag inte heller men jag är fientlig mot forskning i marknadsföringssyftet eller i syftet att bevisa sina idéer och förutfattade meningar. Jag tycker inte om när forskningsresultatet anpassas efter finansiärens önskemål. Jag tycker inte om när forskare som förväntar sig ett resultat (till exempel: högt kolesterol är dåligt) men får ett annat bara skakar på huvudet och stoppar resultatet under mattan med motiveringen "det blev inte rätt". Dessutom används för mycket fröoljor i kosten då vissa forskar på lågkolhydratkost. Det är en stor skillnad på att mata forskningsobjekten med oprocessad djurfett eller med solrosolja. Det finns också vissa skillnader i hur olika djurarter reagerar på fett. När man började forska på fett let man kaniner äta det och vipps mådde kaninen inte bra. Då drog man slutsatsen att människor inte borde äta fett utan att fundera på att kaniner är bytesdjur och jagar sällan feta byten. Jag tar forskningen med en nypa salt och för att kunna tolka resultaten vill jag oftast veta många fler detaljer om hur man har forskat. Det är för många icke vetenskapliga aspekter inom dagens vetenskap på kost. Därför föredrar jag att äta det som människan åt innan jordbruket och industrialiseringen, fasta emellanåt och inte oroa mig för kolesterolvärden som ligger högre än referensvärdet. Jag vill minnas att man någon gång på 90-talet sänkte max värdet på kolesterolet och jag undrar varför. Tyvärr har jag inte hittat någon info om de gamla referensramarna när jag har letat. Dessutom är statiner en mycket vinstbringande drog för att hela kolesterolforskningsområdet ska kännas rätt och riktig.
  1 point
 38. Jag förstår att när man får en rapport med sina värden och de ligger utanför referensramen blir man orolig. Men samtidigt kan man fråga sig hur man har tagit fram dessa referensramar. Det mest troliga är att de baseras på tester av befolkningen i så att säga nuvarande skick som äter kost enligt tallriksmodellen. Det gör inte du längre och du säger att du har börjat må bättre. Kanske det faktum att du mår bättre är viktigare än att dina världen ska stämma med referensramarna som är baserade på befolkningen med hög andel metabolt syndrom? Jag följer en grupp fastare på FB. Om man börjar fasta har man också börjat driva sin kropp på fett som när man börjar äta LCHF, det egna djurfettet. Många i den gruppen har förutom fasta även börjat äta lågkolhydratkost eftersom det underlättar fastandet. Nästan varenda dag dyker det upp en fråga angående förhöjd kolesterol och de svaren man får från andra fastare är som följer: För många förhöjs kolesterolet i början av omställningen till LCHF för att sedan normaliseras Forskningen har visat att de med högt kolesterol lever längre. Många som har faktiskt drabbats av blodpropp har haft lågt kolesterol, varför? Kolesterolet har väldigt många viktiga funktioner att fylla därför reglerar kroppen det och tillverkar eget om man äter för lite av det. Gör en CAC scan om du är orolig för hjärtinfarkt. Det visar kalkavlagringar i blodkärlen Kolla dina inflammationsmarkörer. De visar om du behöver oroa dig för din hälsa på ett tydligare sätt än kolesterolnivåer
  1 point
 39. Jag reagerar på att du säger att vi vet för lite i dagsläget och ändå säger du att det känns för riskabelt mm. Dvs du tror alltså att det vi vet är att de här värdena är relevanta och att det är farligt att ligga till som du gör. Men vet vi verkligen detta om "vi vet för lite i dagsläget" ? Det gäller väl i så fall åt båda hållen, vi vet för lite om höga värden och vi vet för lite om låga värden ? Nu håller jag inte med om att vi vet för lite men det får bli ett annat inlägg. "Jag noterar att om jag delar P-Kolesterol med HDL så får jag ett värde under fyra, vilket verkar bra enligt Dietdoktorns riskanalys (9,6/2,5=3,84)... Och min Apokvot är under 0,7 vilket också ska vara "mycket bra" enligt Dietdoktorns sida om kolesterol. Men jag tänker ändå att vi vet för lite i dagsläget om P-Kolesterol och LDL att det känns för riskabelt att chans och gå runt med dessa värden, nu när de är så himla höga över refernsvärdena (P-Kolesterol 9,6 mmol/L och LDL 6,4 mmol/L)."
  1 point
 40. Igår sprang jag ett längre pass med samma gäng jag sprang med för några veckor sen, ca 15,5km. Jag hade inte ätit nåt skräp innan, bara sen lunch, och vi höll ett rätt lugnt tempo, mellan ca 6-7min/km. Detta blir för mig inte MAF, jag har som ni vet inte den förmågan, men det kändes bra. Vi gick i ett par backar men banan var rätt flack. Direkt när jag kom hem tog jag ett par riskakor med mycket smör och ost. Min tanke med detta var "lite kolisar med mycket fett och protein" eftersom jag ändå ligger på rätt hög puls och aningen hög ansträngningsgrad (för att vara mig). Vet inte om det var avsaknaden av skräp innan eller påfyllningen av energi direkt vid hemkomst men jag slapp illamåendet. Jag borde förstås baka frökex att ha efteråt istället men... de har ju en tendens att gå åt innan jag ska ha dem...?! Intressant detta med energiberäkning... På motsvarande runda när jag springer själv brukar jag inte äta alls efteråt. Fast då har jag ingen att prata med under rundan och minsta jag känner lite motstånd så går jag lite.
  1 point
 41. Det finns mycket att säga om viktminskning och det finns mycket information att hämta för att man ska verkligen förstå hur viktminskningen i FETTvikt går till. Läs på så mycket du bara kan om keto, lågkolhydratkost, periodisk fasta. Det håller motivationen uppe och ger kunskap och förståelse eftersom det tar tid att gå ner i vikt om man vill äta varje dag. 4 veckor är en mycket kort tid för att dra några slutsatser. Den första veckan var det nog främst vatten som försvann eftersom kolhydrater - stärkelse - håller kvar vätska i kroppen ungefär som redning gör det i en sås. Viktminskning är främst hormonell som MariaF har redan nämnt. Du kan ha nytta av att förstå hur till ex hormonet insulin påverkar fettinlagring. Om du använder periodisk fasta så är det viktigt att man under tiden man fastar inte heller dricker något som kan höja insulin. Du vill att kunna under dina fastetimmar förbränna så mycket fett du bara kan och låg insulin hjälper till med detta samt lågintensiv träning som promenader. Inflammation kan hindra dig från att gå ner i vikt så det kan vara viktigt att undersöka vilken mat som kan vara inflammatorisk för dig. Använd annat än vågen för att mäta dina framsteg = trånga kläder, bilder, måttband. Småätande kan hindra viktnedgången även om du äter bara saker som är godkända inom LCHF ramarna. Matens kvalitet är också viktig. Vi vill ju gå ner i vikt och fortfarande ha en god hälsa. Se till att äta näringsrik och näringstät mat. Kalorier är inte så viktiga men näring är ALLT för hälsan.
  1 point
 42. Ju mer man tänker på vad du, Uffe, påpekat om det tveksammma i att åtgärda högt blodtryck med blodtryckssänkande medicin - alltså felaktigt dämpa själva symtomet - inte först utreda vad som ligger bakom, inser man hur felaktigt läkemedelsindustrin och skolmedicinen ofta agerar. Högt blodtryck bör ju främst ses som en markör för något som inte står rätt till - inget att avlägsna och därmed tro problemet vara undanröjt. Det var några år sedan jag senast gick igenom Leiden 85-Plusstudien. En del detaljer hade tidigare gått mig förbi men resultatet överensstämmer mycket väl med ditt synsätt, Uffe! Resultatet av Leiden 85-Plusstudien i sammanfattning 1. För deltagare i studien som förskrivits blodtryckssänkande medicin resulterande i lägre blodtryck (i grafen ovan främst representerande röda och blå kurvor). A. visas signifikant högre dödlighet, innefattande alla orsaker (även gällande de som har specifikt med hjärtat att göra) B. visas signifikant koppling mellan därigenom tvångssänkt blodtryck och accelererande kognitiv försämring. 2. Deltagare som inte förskrivits blodtryckssänkande medicin (främst representerande gröna kurvor). A. visar inga signifikanta samband mellan blodtryck och dödlighet B. visar inga signifikanta samband mellan blodtryck och kognitiv försämring Slutsatser Hos de äldsta gamla >85 visade sig sänkt blodtryck (såväl systoliskt som diastoliskt) via medicinering vara förknippat med högre dödlighet och accelererande försämring av den kognitiva funktionen. Kommentar (1A) Den högre dödligheten hos äldre (i varje fall >85) med blodtryckssänkande medicinering, har samband med att kroppen då hindras att fritt utöva sin viktiga balansering av blodtrycket. Alltså som begränsar det blodflöde som krävs för effektivast möjliga funktion hos njurar, lever och övriga organ - enligt samma resonemang som det Uffe poängterar. (1B) Den kognitiva försämringen, vid användning av blodtryckssänkande medicin, har främst samband med förträngningar i halsens artärer. Balanseringen av blodtrycket efter hjärnans behov begränsas, vilket innebär att hjärnans förmåga successivt försämras. Mycket sannolikt är att den stigande andelen dementa i USA har samband med alltför ohämmad förskrivning av blodtryckssänkande medicin. (2A) Kroppens förmåga att reglera blodtrycket efter de olika organens behov, optimerar blodflödet och syrgastillförseln till kroppens celler. (2B) Hjärnans del i balanseringen av blodtryck/blodflöde sker utan hinder utifrån, varför risken för omfattande celldöd i hjärnan väsentligt minskar och den kognitiva förmågan i möjligaste mån hålls optimerad. Tips för dig nära pensionsåldern eller om den passerats! Om din läkare, utan större ansträngningar att utreda orsaken till förhöjt blodtryck, förskriver blodtryckssänkande medicin, kika gärna på mitt föregående inlägg härovan och fundera över om MAT-nivån (MedelArtärTrycket) verkligen visar ditt system vara så stelt att medicinering skulle vara nödvändig eller överhuvudtaget meningsfull? MAT (MAP på engelska) representerar det genomsnittliga trycket i hjärtats artärer under en hjärtcykel. Det ger en bättre uppfattning om kärlsystemets verkliga motstånd än det isolerade systoliska trycket eller pulstrycket. MAT anses därför bäst beskriva kravet på blodföde för kroppens särskilt blodkrävande organ (ett krav som knappast minskas genom förskrivning av blodtryckssänkande medicinering). Observera särskilt vad som framgår ovan under punkt (2) och i kommentaren runt denna punkt, även om den främst relateras till äldre, äldre. Sannolikt är en del av detta tillämpligt även på den som "bara" befinner runt pensionsåldern. Kika gärna också på vad Sarah Hallberg påpekar om LCHF-kostens effekter: https://forum.kostdoktorn.se/topic/17627-lchf-effekter-på-bred-front-enligt-sarah-hallberg/?tab=comments#comment-168607 För egen del är jag mycket tillfredsställd med LCHF-kostens blodtryckssänkande effekt och att K2-vitaminet kan ha mjukat upp mina artärer i samma riktning. Tidigare viss äldre-äldre-oro, efter LCHF-start över därigenom sänkt blodtryck, har nu försvunnit för min del. Kompletterande studier efter Uffes lugnande uttalanden ger ytterligare förstärkning/förklaring till min egen utveckling. Från tiden 28 år tillbaka (170/85), som ledde till medicinering och det tveksamma värdet av förändringen till 140/80,85 under 12 års blodtryckssänkande medicinering, börjar nu sjunka in. Eftersom min kropp numera uppenbarligen reglerar mitt medeldygnsblodtryck till 130/80 utan medicinering har LCHF-kosten uppenbarligen normaliserat organens krav till en beskedlig nivå (njurar, lever, hjärna etc.). Framför allt intressant för oss äldre är att svart på vitt få klart för oss, vilka negativa effekter som uppstår om man gör intrång på kroppens självreglerande förmåga som anpassar blodtrycket efter organens krav. Det senare innebär bl.a. att njurarnas högre krav på blodgenomströmning, inte tillfredsställs genom minskning av blodtrycket (dölja symtomen som blodtrycket/markören pekar på) utan genom åtgärder som berör själva problemkällan.
  1 point
 43. Det har skrivits om FH tidigare här på forumet. Uffe Ravnskov har själv FH. Det handlar tydligen om koagulationsfaktorer på nåt vis. https://forum.kostdoktorn.se/topic/7399-hjälp-jag-ser-ut-som-mona-lisa-borde-jag-oroa-mig/?tab=comments#comment-99446
  1 point
 44. Kika på nedanstående och fundera på om du verkligen vill riskera att hamna på de farligt låga värden som jag gjorde via statinpreparat, som jag befriats från genom LCHF. https://forum.kostdoktorn.se/topic/12962-blodförtunning/?do=findComment&comment=151447 Dina värden ligger knappast inom farozonen, efter det vi nu vet av senare forskning.
  1 point
 45. Bullshit, dina värden tyder inte alls på FH! Aså vem är det som påstår detta? Dvs du kan säkert ha far eller mor eller någon annan nära släkting som lider utav detta, men dina värden pekar i så fall ännu på att du är undantaget i din familj! 7,87/1,56=5,0.. det är bra.. allt under 6 är bra, ju lägre ju bättre! Iallafall så är LDL-C värdelöst i sig för att diagnosticera något som helst och pratar vi FH så pratar vi om skithöga nivåer.. typ 20 och över.. på LDL-C! Utan det mesta tyder på att du är en medelålders kvinna, som lever ett ganska normalt liv med allt det för med sig och äter en ganska normal kost? Dvs jag säger inte att det som är normalt i vårt samhälle är det mest optimala.. utan det är snarare så som det oftast ser ut. På det så är du kvinna; Högt HDL-kolesterol och kvinnligt kön underskattade skyddsfaktorer http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=2861
  1 point
 46. Min 11-åring äter kött (favorit är fläskkarré) och grönsaker med en-två riskakor med smör och ost till frukost. Då är han mätt och nöjd till lunch samtidig som han orkar springa innan skolan börjar (han äter inte LCHF). Min yngste son, som bara äter en knäckemacka med smör och leverpastej och tre riskakor med smör och mjukost, behöver frukt för att orka till lunch - som oftast också består av knäckebröd med smör. Han blir inte mätt förrän han fått sina köttbullar och gräddsås efter skolan men han vägrar äta dem till frukost, tyvärr. Tycker jag ser på dem att proteinet är mättande. (Det finns en annan problematik som gör att matvanorna är som de är.)
  1 point
 47. En annan sak när det gäller förhållandet fett i kosten och ohälsosamma blodfetter. Om man tänker att det stämmer att vissa människor kan leva hälsosamt utan tobak, socker, snabba kolhydrater, alkohol, tillsatser osv. Träna, ej ha förkylningar, diabetes eller andra kända sjukdomar. Ha högt HDL, låga Triglycerider. Men trots detta leva mkt farligt enbart pga att man äter mättat fett och har hög LDL. Finns det ens något annat liknande mätvärde av något som helst i kroppen som funkar på samma sätt, att man upplever sig helt frisk, aldrig är sjukskriven, har kondition, sover gott osv osv, men ändå måste äta starka mediciner livet ut? Tänk då på andra alternativ, som alkohol, tobak, socker osv, eller tex olika tillsatser i industrimat. Troligen finns det då liknande korrelationer för andra människor, så att en viss människa lever mycket farligt och borde ta någon ej uppfunnen medicin livet ut eller omedelbart sluta äta/inta tobak, socker osv eftersom man är en superresponder på just det, utan att veta det. Hur kan just detta LDL värde vara så enastående bland allt annat som påverkar kroppen eller indikerar på ohälsa? Om ni förstår mitt något krångliga resonemang Eller har jag fel, kanske finns det många exempel på liknande mätvärden-mediciner?
  1 point
 48. Själv har jag nog landat i att om alla värden är bra utom just apo/ldl och man har ett friskt hjärta, inga indikationer på plack i kärlen, ingen diabetes eller övervikt, känns det märkligt att ta medicin livet ut. Det skulle nog vara minst lika stor risk för ohälsa av statinerna som utan.
  1 point
 49. HDL på 2,5 och triglycerider på 0,8 ser jättebra ut. Det sägs att det är dessa värden som har betydelse. Det sägs också att ingen forskning ger stöd för att högt kolesterol har koppling till hjärtsjukdom för kvinnor. Det brukar de flesta hålla med om. Jag har hämtat informationen från böcker av Uffe Ravnskov och tycker det han skriver verkar helt trovärdigt, så själv känner jag mig trygg med mitt höga kolesterolvärde.
  1 point
×
×
 • Create New...