Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2021-04-12 i Inlägg

  1. Min andra LCHF-resa Detta inlägg är långt, men min förhoppning är att det kan bidra till att peppa både de som just börjat äta LCHF och de som hållit på ett tag, genom att visa att det inte behöver vara svårare andra gången, eller en nackdel att man blivit äldre. Min första LCHF-resa startade i januari 2014, jag vägde 80,5 kg, var 58 år gammal, nu som då kvinna och 171 cm lång. På ett år gick jag ner 13 kg och sommaren 2015 vägde jag dryga 65 kg. All time low dittills. Jag hade förberett mig väl, läst allt som fanns på dåvarande Kostdoktorn.se och de flesta böcker som fanns att läsa
    10 points
  2. Tja, jag tror att vi måste komma ihåg att vi har olika mål med LCHF, vi lägger oss på olika nivåer av LCHF, vi har olika kunskapsnivåer när det gäller kost och hur man kan "räkna på" kosten. Jag är ju matematiker och gillar att räkna på allt. Orsaken till att jag äter LCHF är för att inte gå upp i vikt trots min höga ålder (61 år ), men också för att hålla mig frisk och i form (har varit småförkyld 3 gånger sedan 2013). Då upplever jag att strikt LCHF är bäst för mig, dvs jag äter ca 20 g kolhydrater per dag, ibland mindre. Så länge jag ligger under 20 g kolhydrater per dag tycker jag det är
    8 points
  3. Nu får vi gå till grunden för att svara på dina frågor. Efter ett tag slänger man sig med förenklade uttryck. Kalorier, eller kilojoule som man numera använder, är ett mått på hur mycket energi som frigörs när man bränner ett ämne (eld) och på det viset är en kalori mycket riktigt en kalori. Kroppen bryter dock ner olika födoämnen, och makeonutrienter (fett/protein/kolhydrater) på olika vis, därav säger vi att ”kalorier är olika”. Viktreglering är hormonell, därför får man olika svar i kroppen beroende av vad man äter. Förenklat kan man säga att äter man för mycket energi men av ”rätt sa
    8 points
  4. Dessvärre går vi från en dogm att mättad fett är farligt till en mer nyanserad bild och den vägen är svår, mycket svår för många. Dessa experter har sina policys, anseenden, kolleger, följare osv att tänka på. Många vill inte sticka ut utanför det som är det allmänna tyckande och dagens "sanning". Jag menar att det går inte vända vår planetstora skutan så snabbt och smärtfritt 180 grader. Mänskliga samhällen fungerar inte så. Tänk på den stackaren som försökte införa handtvätt för läkare eller den som ville berätta för världen att jorden är rund. Man får slåss för sina sanningar helt enkelt.
    7 points
  5. Kroppen är ju inte en kalorimeter - det vill säga oavsett vad du kastar in kommer det att brinna och en siffra dyker upp på en display. Att använda sig av kalorier må vara enkelt men det förklarar inte hur kroppens ämnesomsättning fungerar så som @MariaF var inne på. Kroppen har inte en konstant ämnesomsättning. Den kan gå upp och ner. Om du har under en lång tid använt din kropp till att bränna glukos och lägga undan oanvänt glukos i from av fett så behöver kroppen ställa om sig till att effektivt använda fett till alla de funktionerna istället. Kroppen är återigen ingen maskin så det ta
    7 points
  6. Man säger att man kan gå ner i vikt med vilken diet som helst men för att hålla vikten måste man hitta en livsstil som man kan fortsätta med. Betraktar man ketogen kost eller LCHF som en diet, går ner i vikt och sedan går tillbaka till sin "normala" sättet att äta på så kryper kilon tillbaka. Det var ju det resultatet man har fått förut av den kosten man åt då, varför skulle den här gången vara annorlunda? Nu vet jag inte vad du menar när du säger att med att du "vill äta mer normalt framgent". Vad är normalt för dig? Fär mig LCHF och ketogen kost plus periodisk fasta ÄR det nya normala.
    6 points
  7. Jag tror nog att vi som varit med på LCHF-resan sen 2009 och mer, sitter still i båten och betraktar nya rön med upphöjt lugn. Men vi läser och följer förstås debatten, höjer lite på ögonbrynen, sen återgår vi till vitkål-brokolymoset, köttbiten och smörskivan. Vad egenligen kan hända? Och några fler kokböcker behöver vi inte, LCHF har blivit väldigt enkelt och avslappnat. Häpp!
    6 points
  8. Och så har vi då tre andra perspektiv. Vikten/utseendet. Hälsan. Beroendet. Och bara detta enda ord. LCHF. Som ska täcka allt. Inte undra på att det är svårtolkat.
    5 points
  9. Det är ju många aspekter i det här. Är banan lchf? Nej. Är bananbröd lchf? Tveksamt, men absolut bättre än sötlimpa. Kan en lchf-are äta bananbröd? Det beror på lchf-aren. Ska en frontfigur för lchf rekommendera bananbröd? Tveksamt, även om jag tror att receptet är bra, och själv kan tänka mig att testa. Just för att definitionen av lchf är så luddig. Ja, vi vet och förstår, men nya? Viktväktarna hade för många år sedan ett system med röda gula och gröna pluppar för att kategorisera mat. Gröna kunde man äta fritt, gula var begränsade och rött var möjligen en bonus. Funderar på
    5 points
  10. Nu har @The Biochemist kommit ut med ett nytt avsnitt om ketonmätning. Eftersom han inte verkar vilja göra reklam själv, hjälper jag till lite.
    5 points
  11. Viktnedgången på LCHF fortsätter inte i all evighet. Om din vikt minskar på LCHF (det fungerar dock inte alltid på alla) så kommer nedgången till slut att plana ut. Bästa sättet att sedan hålla den vikten är troligen att fortsätta med LCHF.
    5 points
  12. På ett sätt förstår jag att du är orolig att ditt Ldl kolesterol har gått upp eftersom din läkare påpekar detta. Har man testat bara det totala kolesterolet eller har man också kollat partikelstorlekar? De stora fluffiga LDL partiklarna är inte alls problematiska medan de små oxiderade kan vara det. Sedan finns det tester för inflammationsmarkörer som man kan göra. Dessutom det totala mängden kolesterol är ingen bra markör för din risk att drabbas av blodpropp, det finns bättre. Jag föreslår att du läser på om kolesterol och tar själv ställning till det innan du okritiskt följer din läkares rå
    5 points
  13. Dessvärre har nog fredag och lördags drickandet pågått under några år. Mest som avkoppling och för att det ”hörde till helgen”. Har absolut inte haft några problem alls med att utesluta alkoholen helt. Läsk har jag nästan aldrig druckit men däremot juice ibland och massor med frukt. Frukten var det jag saknade mest då jag började med LCHF.
    5 points
  14. Fast jag började på 90-talet, inspirerad av alla de som höll på i slutet av 80-talet. Så den typen av avgiftningsfasta höll i sig som trend i ganska många år. Nu när jag studerar Jason Fungs variant av fasta lite mer ser jag att den skiljer sig inte så mycket, bortsett från att man slipper de äckliga grönsaksjuicerna. Vatten, te och buljong funkar.
    5 points
  15. Numera vet man att alkoholhaltiga drycker och socker eller rättare fruktosen i socker ger samma leverskada. Så i ditt fall kanske det är en kombo. Hjälp din lever med lite broccoli då och då och pressad citron i vatten. Lycka till och håll oss uppdaterade.
    5 points
  16. Idag kom jag ut lite i kökslandet. Det har varit ett motstånd att gå dit; dels är våren inte min årstid vad gäller ork, dels har jag för länge sen plockat första snigeln. Hur som helst, idag fick jag grävt ner ett par bokashihinkar i en av pallkragarna. Där har jag tänkt ha kål (som kräver mycket näring) som jag inte drivit upp själv utan köper färdigt i år. I samband med det stack jag också grepen i jorden mellan jordgubbsplantorna för att lufta jorden och då blir det ofrånkomligen så att jag hittar ben. Lite småmakabert med kycklingbenen som ser ut som små fingrar medan kotlettben ser ut som
    4 points
  17. I själva verket representerar tidpunkten den 7 April 2021 ett unikt, hoppfullt exempel som uttrycks som: The Joint Committee on Health, today launched its Report on addressing Vitamin D deficiency as a public health measure in Ireland Sammanfattat kan sägas att allt som vi på forumet tidigare tagit upp, som borde tagits initiativ till av medicinska myndigheter i Sverige med följande åtgärder i statlig regi - har nu kommit långt på Irland. Detta är - efter Finland - det första landet i Europa, som på högsta medicinsk och nationell nivå lyckats överföra vetenskapliga fakta till parlame
    4 points
  18. Du har redan fått två bra svar på en bra fråga. Jag brukar hänvisa till den här artikeln, skriven av Matthew MacDonald: The Calorie Myth "How can a unit that measures the change of water temperature tell you something about food?"
    4 points
  19. Om man anser att DD bara ska ha en strikt syn på vad LCHF är så förstår jag att man är besviken. Å andra sidan om man tycker att det är bra att DD har recept på allt mellan strikt och liberalt och att man då lägger ansvaret på individen som äter att ta reda på vad som är lämpligt för denne så är man nog nöjd med DD. Jag tillhör nog den senare kategorin.
    4 points
  20. DD har kommenterat frågan om bananbrödsrecept: Banan i ett LCHF-recept? – Diet Doctor
    4 points
  21. Ja, att reflektera när man skriver; det tycker jag fungerar bra. Om du gör det här eller på en blogg...det är nog en smaksak. Men på en blogg har man större frihet med bilder och sånt. Man kan kan ha en alldeles hemlig blogg, om man vill vara privat... fast då kan man lika gärna skriva dagbok. Vad man vill dela, vad man vill behålla själv...det måste man tänka igenom. Jag skriver väl mer privat här än på min blogg; den är funderingar och kåserier.
    4 points
  22. Bästa sättet att behålla vikten är att äta LCHF med mycket animalisk protein och fett, fasta och styrketräna helst i slutet av sin fasta. Då får man hjälp att bygga muskler av tillväxthormoner som frigörs då man fastar och man går upp i muskelvikt, inte fett-vikt. På det sättet håller man sig ung längre eftersom förtvining av muskler är en del av vår åldrande. Man håller uppe sin ämnesomsättning med hjälp av större muskelmassa.
    4 points
  23. För mig är fasta nyckeln till att hålla vikten. Jag äter ganska liberal lågkolhydratkost men försöker att inte överdriva med fettet. Jag blir ändå inte mer mätt med mer fett. Dessutom fuskar jag då och då med en och annan bulle till kaffet. Sedan i höstas har jag fastat lite kortare än tidigare, med hjälp av Datadriven Fasta. Som egentligen är ett sätt att tidsbegränsa sitt ätande till perioder när kroppen behöver bränsle. Därför har jag använt blodsockermätare för att se när kroppen behöver påfyllning, och lärt mig att koppla detta till mina hungerkänslor (som tidigare var ganska mycket
    4 points
  24. Det jag skyller efterrätterna för är de desserter jag åt på krogen, så där kan det säkert vara både socker och vetemjöl. Själv använder jag aldrig någonsin vetemjöl (glutenallergier i familjen), socker mycket sällan, jag använder Splenda som sötning. Vet inte om det finns att köpa i Sverige, jag har tagit hem från USA, det är ett bra sötningsmedel som inte har någon bismak och är fritt från carbs. När jag bakar använder jag mandelmjöl och vid behov fiberhusk, möjligen kokosmjöl någon gång. Min egen favoritefterrätt är den enklaste av alla: Vispa 2 msk grädde, blanda i 25 gram hallon/blåb
    4 points
  25. Till frukost äter jag ett kokt ägg, rökt skinka, 25-30 gram, och en skiva LCHF-bröd deluxe http://www.lchfguiden.com/lchf-recept/lchf-brod/lchflimpa-deluxe/ Jag bakar två limpor åt gången, gärna när det är extrapris på ägg eftersom det går åt 12 stycken. Varje limpa skär jag i runt 30 skivor och då blir det ca 1 carb/skiva. Jag delar brödskivan på mitten och (ja, den blir inte speciellt stor, men det är ju mest för att ha något att lägga pålägget på, som en vanlig puma). Ett par skivor smör på varje halva, smör skär jag numera alltid med osthyvel, det blir runt 35-40 gram smör totalt. Pålägg p
    4 points
  26. Välkommen som aktiv i forumet! Vad roligt att det gått bra! Hur länge har du hållit på? Det kan ju ta tid innan värdena bättras på. I förra veckan sa min läkare att hon inte sett så bra obehandlade värden hos en 50+are förut, inkl LDL. Jag har ätit LCHF i 10år. Vad menar du med "äta mer normalt"? Jag tycker ju mitt sätt att äta är väldigt normalt. Har du mer "hållit diet"? En som kan vara värd att kika på är Dr.Jason Fung. Han menar att utan att programmera om "hjärnans normalvikt" kommer vi aldrig att kunna stå kvar i en lägre vikt utan det kommer krypa uppåt. Kroppen strävar eft
    4 points
  27. Tack, älskar broccoli så det bjuder jag gärna min ”lever” på. Lovar att uppdatera efter nästa provtagning. Efter era svar så känns det iallafall tryggt att fortsätta med LCHF
    4 points
  28. Man tar en bit i taget. Jag lyckas med lite drygt två dygn; men det får ta den tid det tar, att öka. Det ska kännas bra.
    4 points
  29. Fastan fortsätter här med. Som ni säger också, det är inte lätt att fasta.. Har inte lyckats komma över 24 timmar ännu. Och nu har jag i stort sett stått still på vågen i 4 veckor.. Men oavsett väger jag mindre nu än när jag startade, bara positiva tankar och fortsätta så borde det gå att komma förbi platån
    4 points
  30. Goddag Helgen som varit har jag gjort ett test. Har inte ätit kolhydrater på 5v, ja mer än det som finns i kål och lök. I fredags drack jag 4 öl, efter det blev det popcorn, på lördag blev det en öl, och en bunke popcorn och ett par mackor. Igår tänkte jag att nu blir det inga kolhydrater, men se jo det blev det, en påse chokladgodis, och illa mådde jag efteråt. Så idag drog jag i handbromsen, det funkar inte med bröd och skit i denna kropp. I morse blev det 2 koppar kaffe, kl 7 ett ägg, och nu lunch 5 skivor fläskfilé, back on track. Det är bara inse att jag är en sockerknarkare av
    3 points
  31. Hej! Du är inte ensam om att inte må bra av att äta bröd och choklad. Hur har tankegångarna gått i helgen då du ätit mer kolhydrater? Tips är att kolla på kostdoktorns alkoholguide. Håller tummarna för att det går bra med maten denna veckan. Skriv om du blir sugen och/eller får jobbiga tankar om kolhydratrikmat.
    3 points
  32. Nej inte direkt. Kommersiella intressen kommer nog aldrig att vilja anpassa sig till verkligheten och jobba för det som är bäst för samhället utan bara göra allt de kan för att maximera sina inkomster.
    3 points
  33. 3 points
  34. Andreas har klart och tydligt förklarat att begreppet LCHF, beroende på avsikten med växlingen till denna kost (diabetes, viktsreducering eller allmänt hälsobefrämjande) innefattar en relativt stor bredd på förhållandet fett, protein till sockerbildande ingredienser. Det viktiga i sammanhanget, om lite större mängd socker än normalt följer med i ett recept, är att mat eller godis av aktuellt slag inte äts för sent på dagen. Meningen med kombinationen måltid och typ av kost tidigt på dygnet, är att de till glukos omvandlade kolhydraterna senast under natten skall hinna förbrukas. Observera
    3 points
  35. Äntligen har jag lyckats gå ner till normalvikt utan att vara hungrig. Ketogen kost och 16:8 har hjälpt mig. Tack till Diet Doctor! Ldl kolesterol har gått upp, och jag vill äta mer normalt framgent men ändå behålla vikten och slippa hungerkänslorna som jag haft de senaste 50 årens jojobantning. Tips emottages med glädje.
    3 points
  36. Om du frågar mig är motsvarar den alkoholmängden ungefär två finsittningar (jag pluggar till civilingenjör). Hur länge hade du ovanstående vana? Vad fyllde alkoholdrickandet för funktion i ditt liv? Är det lugnt att vara nykter under en längre period? Jag håller med @Erik 2 om att fruktos kan ge leverskada. Hur ser det ut med frukt och läsk?
    3 points
  37. Jag var inte välkommen på den sidan... Eller ja, innehållet var inte tillgängligt. Är det samma som Carl August delade? För den kunde jag se!
    3 points
  38. Fantastisk bild https://www.storypick.com/people-react-picture-human-cell/
    3 points
  39. Ja så var det på 70-talet, man fastade som regel en gång om året och då minst en vecka. Massor av grönsaksjoser inköptes. Tredje dagen var det hur lätt som helst att leva så, och omgivningen förundrades över att detta var möjligt
    3 points
  40. Finns även på Adlibris m.fl, även som e-bok.
    3 points
  41. Jag vet inte orsaken till att du inte vill äta mer protein men undrar varför. Får du problem med blodsockret? Jag tipsar dig om att lyssna till Ted Naiman ang. protein. Han menar att vi bör basera våra måltider på protein och sedan lägga till måttligt med fett och lite grönt. Fett och kolhydrater i sig tillför i princip enbart energi. Näring som du behöver finns i proteinet med alla aminosyror, mineraler, vitaminer som vi behöver. Dina hungerkänslor kan kanske bero på att kroppen inte har fått tillräckligt med näring.
    3 points
  42. Oavsett vad en del människor fortfarande tror, t.ex. att jorden måste vara platt struntar den i det och snurrar klotformad vidare 360 grader varje dygn. Alltmer börjar man inse att vetenskapligt grundade fakta, i varje fall ofta under lång tidsperiod får allt mindre betydelse, när de stora resurserna sätts in för att motverka sanningen. Förr eller senare vinner visserligen sanningen men för det krävs att kapitalet inte längre känns meningfullt att satsa vidare. Underförstått när bluffen inte längre lönar sig och det kan ta många decennier. Läkemedelsföretagen representera
    2 points
  43. Jag behöver lite hjälp att ändra upplägget på mina måltider under dagen för att bli mätt respektive hungrig på "rätt" tider. En av dagarna förra veckan åt jag en lunch vid ca 13:15 bestående av lax, räkor, brytbönor, dillsås på cf, omelett på två ägg med ost och lök. Sedan dröjde det 01 dagen därpå innan jag blev hungrig. Något liknande inträffade i tisdags - min lunch bestod av broccoli, smör, coleslaw och kycklingkebab. Denna gången blev jag först hungrig vid 23-tiden. Det har blivit en vana att laga ett större mål mat på förmiddagen eller till lunch, men det kanske hade varit bättre att fly
    2 points
  44. Nu kommer utvärderingen av perioden 6 - 13:e april matmässigt. Enda avvikelserna har blivit några äpplebitar, vanlig senap till prinskorv och saltgurka både igår och i förrgår. Tack snälla @Effie att du svarade på min fråga.
    2 points
  45. Vet inte om delar av föregående inlägg hade passat bättre som ett blogginlägg, tänker specifikt på sista stycket. Vad tror du @Effie? Skrivande verkar hålla på att bli ett viktigt verktyg för mig för att hålla ordning på och begripa mig på tankar, funderingar och känslor. Reflektera. Vet inte heller hur länge jag funderat på om jag ska starta en blogg titulerad 'morgonsols trädgård' där jag kan skriva om hur det går i trädgården över tid och dessutom ha med bilder. Som bekant blir skrivandet också ett stöd för att minnas. Vad skriver man publikt respektive privat? Det är ganska mycket som är h
    2 points
  46. Varning för långt inlägg som inte utvärderar hur det gått under perioden 6:e - 13:e april. En intressant sak som inträffat både igår och idag när jag åt lunch, är att jag blivit mätt tidigare och på en mindre mängd mat än vad jag förväntat mig. Magen säger stopp. Vanligtvis brukar jag kunna äta ganska mycket. För mig har det nog alltid varit lite lurigt med mättnadskänslor, jag har svårt att bli mätt om jag äter mycket kolhydrater. Mindre betydelse om det är varma mackor med ost, ris och korv stroganoff eller pasta med köttfärssås. Spontant blev det också ca 17 timmars fasta mellan midda
    2 points
  47. Men om du är konsekvent med att fasta mer än 16 timmar varje dag, är inte det i sig jättebra?
    2 points
  48. Jag är mitt i en två-dagars fasta just nu. Jag är hungrig och längtar efter mat, men jag känner mig också otroligt stärkt av att jag faktiskt klarar av det. Och det är ganska härligt att längta också. Tur att vi får göra det som vi själva önskar
    2 points
×
×
  • Skapa nytt...