Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-01-17 i alla områden

  1. 17 points
    Tänkte uppdatera om hur det gått med kostomläggningen för de eventuella fåtal här som är intresserade Jag har experimenterat en del med både fasta och kosten och har landat i att princip bara äta kött och inälvsmat 1 gång om dagen så kan väl kalla det för keto-carnivore. Kör på stekta talgbitar eller smör för att få upp fettet och för att det är gott. Har kört någon 48 h fasta också utan att blodsockret stigit. Jag styrketränar nästan varje dag men har fortfarande problem av att armarna domna av vid konditionsträning så jag lugnar mig med det. Jag har nu varit i djup ketos 38 dagar. Mäter BS till stabila 3.3 i princip varje morgon och blodketoner ligger mellan 5-7 på morgonen. Vikt: började på ca 76-77 kg och är nere på 70. Mår helt ok och känner att mitt sockerberoende är under kontroll.
  2. 15 points
    Anledningen till att jag började med LCHF var en oro över att fasteblodsockret ligger väl högt, 6-7 mmol/L på morgonen. Det är inte jätteallvarligt men ett tydligt tecken på att det finns en metabol störning. LCHF-ätandet har egentligen inte förbättrat detta. Det har inte heller blivit sämre och det är väl egentligen ett gott tecken att det inte blivit värre under de 7-8 år jag hållt mig hyfsat bra till LCHF. Men det skulle vara intressant att se och kul om det gick att få ner värdena till ca 5,5 mmol/L på morgonen vilket skulle tyda på att kroppen är mer insulinkänslig. Antagligen får man acceptera att det kanske inte går men det är värt ett försök. Men finns det något mer man kan göra? Det var en retorisk fråga! 😉 Det finns självklart massor med saker som är värda att testa! Tänkte köra det här experimentet fram till jul. Beskriver min åtgärdslista här nedanför. Jag kanske inte klarar att göra allt men jag ska ge mig på det mesta. 1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ) 2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. 3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI) 4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen 5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. 6. Lära mig och börja meditera. 7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. 8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Här tänkte jag med jämna mellanrum redovisa några nyckelvärden (på morgonen): Datum Vikt Ketoner Blodsocker Aktivitet 1001 83,5 kg 0,1 mmol/L 6,6 mmol/L 10 km 1002 83,5 kg 0,3 mmol/L 6,3 mmol/L 1003 83,1 kg 0,5 mmol/L 6,2 mmol/L 10 km 1004 82,3 kg 0,4 mmol/L 6,4 mmol/L Core 1005 1006 82,7 kg 0,3 mmol/L 6,7 mmol/L 10 km 1007 82,1 kg 0,2 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1008 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,8 mmol/L 8 km 1009 81,6 kg 0,5 mmol/L 6,4 mmol/L 1010 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,2 mmol/L 7 km 1011 81,7 kg 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L Core 1012 1013 81,3 kg 0,2 mmol/L 6,5 mmol/L 14 km 1014 81,4 kg 0,7 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1015 81,8 kg 0,5 mmol/L 6.1 mmol/L 7 km 1016 81,2 kg 0,7 mmol/L 5,8 mmol/L 1017 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L 12 km 1018 1,0 mmol/L 5,8 mmol/L 7 km 1019 1,3 mmol/l 5,8 mmol/L 1020 81,5 kg 0,4 mmol/L 5,8 mmol/L 13 km 1021 81,5 kg 0,8 mmol/L (66) 6,0 mmol/L Core 1022 81,6 kg 0,5 mmol/L (61) 6,1 mmol/L 10 km 1023 81,7 kg 2,2 mmol/L (58) 5,8 mmol/L 1024 81,6 kg 0,6 mmol/L (51) 5,8 mmol/L 7 km 1025 81,1 kg 1,0 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 1026 1027 81,9 kg 0,6 mmol/L (41) 6,2 mmol/L 13 km 1028 80,9 kg 0,8 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1029 81,5 kg 0,8 mmol/L (50) 6,5 mmol/L 7 km 1030 81,3 kg 0,9 mmol/L (62) 5,8 mmol/L 1031 82,4 kg 1,2 mmol/L (51) 6,0 mmol/L 7 km 1101 81,4 kg 0,7 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1102 81,3 kg 0,4 mmol/L (23) 6,3 mmol/L Fasta (Start 20.00) 1103 81,5 kg 0,5 mmol/L (33) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1104 79,8 kg 0,9 mmol/L (49) 5,8 mmol/L Core Fasta 1105 79,7 kg 2,7 mmol/L (47) 5,2 mmol/L 7km Fasta 1106 79,3 kg 4,6 mmol/L (61) 4,8 mmol/L Fasta 1107 78,7 kg 4,6 mmol/L (63) 4,6 mmol/L 7 km Fasta (Slut 11.00) 1108 78,5 kg 2,9 mmol/L (58) 5,9 mmol/L Core 1109 79,3 kg 1,5 mmol/L (54) 6,1 mmol/L 1110 79,3 kg 2,4 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 13 km 1111 79,7 kg 1,2 mmol/L (45) 6,2 mmol/L Core 1112 79,6 kg 2,2 mmol/L (58) 6,2 mmol/L 7 km 1113 79,9 kg 4,7 mmol/L (63) 5,2 mmol/L 1114 80,8 kg 1,0 mmol/L (71) 6,1 mmol/L 7 km 1115 80,0 kg 1,4 mmol/L (62) 6,3 mmol/L Core 1116 80,8 kg 0,8 mmol/L (42) 6,1 mmol/L Fasta ( Start 22.00) 1117 81.1 kg 0,6 mmol/L (34) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1118 79,4 kg 1,5 mmol/L (61) 6,2 mmol/L Core Fasta 1119 78,8 kg 4,1 mmol/L (47) 5,1 mmol/L 7km Fasta (Slut 12.00 ) 1120 78,7 kg 3,1 mmol/L (59) 5,5 mmol/L 1121 79,0 kg 3,1 mmol/L(54) 5,8 mmol/L 7km 1122 79,7 kg 3,6 mmol/L (52) 5,5 mmol/L Core 1123 79,8 kg 2,2 mmol/L (41) 6,0 mmol/L 1124 80,1 kg 0,8 mmol/L (56) 6,5 mmol/L 8 km 1125 80,8 kg 0,6 mmol/L (54) 6,3 mmol/L Core 1126 80,1 kg 0,6 mmol/L (54) 6,8 mmol/L 4 km 1127 80,3 kg 0,2 mmol/L (44) 6,6 mmol/L 1128 80,6 kg 0,4 mmol/L (62) 6,5 mmol/L 1129 80,1 kg 0,5 mmol/L (42) 6,4 mmol/L Core 1130 80,3 kg 0,4 mmol/L (44) 6,2 mmol/L 1201 80,2 kg 0,3 mmol/L (40) 6,6 mmol/L 8 km 1202 80,3 kg 0,4 mmol/L (54) 6,0 mmol/L Core 1203 80,0 kg 0,9 mmol/L (41) 5,7 mmol/L 10 km 1204 79,3 kg 1,0 mmol/L (55) 6,2 mmol/L 1205 79,2 kg 0,5 mmol/L (21) 6,5 mmol/L 9 km 1206 79,1 kg 1,6 mmol/L (38) 5,7 mmol/L Avsteg från strikt LCHF (start 19.00) (Weekend i Vadstena) 1207 - - - - 14 km Avsteg från strikt LCHF 1208 - 0,2 mmol/L - 7,5 mmol/L Avsteg från strikt LCHF (slut 21.00 värden på kvällen Glukos 6,4 BHB 0,2 ) 1209 81,5 kg 0,2 mmol/L (40) 6,7 mmol/L Core 1210 81,2 kg 0,3 mmol/L (28) 7,5 mmol/L 10 km 1211 80,6 kg 1,1 mmol/L (49) 6,7 mmol/L 1212 81,0 kg 1,4 mmol/L (49) 6,2 mmol/L 7 km 1213 81,0 kg 0,2 mmol/L (32) 6,8 mmol/L Core 1214 81,8 kg 0,4 mmol/L (23) 6,4 mmol/L 1215 81,8 kg 0,4 mmol/L (49) 6,9 mmol/L 16 km 1216 80,8 kg 0,4 mmol/L (23) 6,8 mmol/L Core 1217 80,8 kg 0,5 mmol/L (47) 6,9 mmol/L 7 km 1218 80,9 kg 0,9 mmol/L (51) 6,1 mmol/L 1219 81,0 kg 0,6 mmol/L (29) 6,0 mmol/L 1220 80,7 kg 2,0 mmol/L (47) 5,9 mmol/L 1221 81,1 kg 0,4 mmol/L (22) 6,7 mmol/L Avsteg från strikt LCHF (start 15.00) (Weekend i Högbo, Pappa 80 år) 1222 - - - - 15 km Avsteg från strikt LCHF (slut 18.00) 1223 81,3 kg 0,2 mmol/L (37) 6,9 mmol/L Core Avsteg från strikt LCHF (start 21.00) (Jul) 1224 82,2 kg 0,0 mmol/L (28) 7,1 mmol/L Avsteg från strikt LCHF 1225 - - - - Avsteg från strikt LCHF 1226 - - - - Avsteg från strikt LCHF 1227 - - - - Avsteg från strikt LCHF (slut 21.00) 1228 - - - - 1229 - - - - 1230 - - - - 1231 - - - - Avsteg från strikt LCHF (start 15.00) 0101- - - - Avsteg från strikt LCHF (slut 21.00) 0102 81,4 kg 0,2 mmol/L - 7,2 mmol/L 0103 81,6 kg 0,1 mmol/L (30) 6,9 mmol/L Core 0104 - - - - 12 km 0105 - - - - 0106 81,2 kg 0,2 mmol/L (40) 7,0 mmol/L 13 km 0107 - - - - 0108 - - - - 0109 - - - - 7 km 0110 80,9 kg 0,7 mmol/L (49) 6,4 mmol/L Core 0111 - - - - 0112 - - - - 13 km 0113 80,5 kg 0,7 mmol/L (54) 6,9 mmol/L Core 0114 80,2 kg 0,9 mmol/L (44) 6,4 mmol/L 7 km 0115 80,2 kg 0,9 mmol/L (54) 6,1 mmol/L 0116 80,4 kg 1,4 mmol/L (56) 6,1 mmol/L 0117 80,7 kg 0,4 mmol/L (44) 6,6 mmol/L
  3. 14 points
    Hej! Stats: Man, 37 år, vikt 100 kg plus. Tänkte här dokumentera mina hälsoframsteg baserat på olika varianter av fasta, lchf och ketogen mat. Bakgrund: Började styrketräna när jag var 21 år. Vid den tiden vägde jag 62 kg och var trots den låga vikten smalfet med lite hull på kaggen. Vet inte riktigt vad som drev mig att träna som jag gjorde. Jag gymmade 1 timme per vardag, fem dagar i veckan, året runt. I samband med detta skötte jag kosten som jag förr trodde var på ett bra sätt. Jag åt 6 ggr per dag, matlådor, kaloriberäknade. proteinpulver dagligen. Tyvärr drack jag och festade också varje helg. Efter cirka 5 år stagnerade resultaten i gymmet, blev svårare och svårare att bräcka platåer. Jag vägde då cirka 85 kg och var i ganska bra form, även om jag lagt på mig en del fett. Här lärde jag mig om begreppet "deffa". Dvs tanken på att skala bort fett för att få mer synliga muskler och kaloriräkning var receptet för detta. Jag misslyckades gång på gång med detta... Intalade mig att jag var sinnessvag och försökte igen. Fortsatte dock träningen som vanligt. 2017 nån gång var jag som tyngst, 113 kg. Vid det här laget hade jag slutat styrketräna på grund av diverse småskador i leder och rygg. Fick även försjunket fotvalv när jag försökte springa, vilket gav en inflammation i foten. Nånstans här fick jag upp ögonen för lchf. Gick ner till 101 kg innan jag föll av tåget. Började äta skräp igen och var snart på 104-106 kg på nytt. Nu har jag spenderat många timmar på att läsa om olika sorters fasta, vattenfasta som OMAD, IF med mera. Har även snöat in på inflammationers inverkan och förekomst i kroppen och lärt mig ännu mer om immunförsvar med ketogen kost och diet. För 5 veckor sen började jag med lchf strikt igen. För 2 veckor sen började jag med fasta, OMAD och blev förvånad över hur jäkla lätt det var med fasta om man redan vad anpassad vid ketogen diet. Ibland kör jag 36-40 timmars fastor också. Det enda jag tar då är vatten med bra salt. För tillfället tränar jag inget alls, har ett aktivt arbete och ibland blir det en promenad. Positiva saker jag redan märkt av: - Enorm ökning av koncentrationsförmågan, helt annat fokus när det gäller problemlösning med mera. - Energiökning, svårt att beskriva mer exakt, men jag är inte trött efter jobbet längre. Sover dock perfekt. - Magfunktion har aldrig vart bättre. - Vikten rinner av. - Eksem som jag haft sedan 8 års ålder har puff försvunnit. - Blodtrycket var högt för 5 veckor sen, 150/90. Denna morgon låg det på 126/69. Negativa saker jag märkt av: - Möjligen upplevde jag avsaknaden av mat i början som enormt tråkig. Har gått över nu. Har stött på mängder av skeptiker hittills som fortfarande tror på kalori in/kalori ut och planerar därför göra ett dokumenterat experiment senare när jag når målvikten på 84 kg. Mer om detta senare. Morgonvikten var 100.3 kg imorse och imorgon förväntar jag mig att väga tvåsiffrigt för första gången på ca 13 år eller nåt... Ha de gott!
  4. 14 points
    Ser fram emot din bok "Biokemi för idioter" 😊 Jag uppskattar verkligen din förklaringar och att du förklarar alla begrepp du använder så att även en lekman kan få viss förståelse för vad det handlar om. Tack!
  5. 13 points
    Nu är det väl inte riktigt morgon längre, men jag skriver ändå 😊 Idag är det nämligen en riktigt bra dag. Idag har jag nämligen blivit farmor för första gången. En ljuvlig liten kille bestämde sig för att komma lite tidigare än väntat. 👶 Familjen kommer att få Ann Fernholms senaste bok "Stora boken om barn och mat" i present av mig 😋
  6. 12 points
    Jag känner igen frustrationen. Men av hänsyn till min egen hälsa brukar jag upprepa den gamla välkända tesen för mig själv: "Man kan bara leda kamelerna till vattenhålet. Dricka måste de göra själva." Igår fick jag emellertid broschyren "1177 vårdguiden" i brevlådan, utgiven av Region Stockholm och med övervikt som huvudtema. Där såg jag att det inte var frågan om att leda oss kameler till ett vattenhål, utan till en giftbrunn. Det fanns t.ex. 10 råd om bra matvanor, baserade på SLV:s kostråd. Fullkorn, nyckelhålsmärkta livsmedel, färre kalorier in än ut och allt det där. Utgiven i mars 2019. Man uppmanades åtminstone att minska sockerintaget, rätt ska vara rätt. Det fanns också en artikel om varför det är så svårt att gå ner i vikt, och ännu svårare att i längden hålla sig till den rekommenderade TALLRIKSMODELLEN men med minskade portioner. Den läsningen var direkt nedslående. Orsaksanalysen var visserligen helt korrekt (ständig hunger, kroppen gör allt för att få oss att bryta svältläget och äta mer, nedgången i förbränning accelererar tills vi återvunnit de förlorade kilona), men lösningen på problemet fanns inte med. I stället ansåg författaren att vi skulle lära oss att älska vår kropp så att vi fortsatte hålla oss till den rekommenderade (men tydligen overksamma) kosthållningen för att vi vill kroppen väl, inte för att straffa den för övervikten. Det skulle alltså vara den psykologiska motivering som hjälper oss att hålla fast vid SLV:s kostråd! Det kan man kalla att slå knut på sig själv för att slippa medge att det måste vara något fel på nuvarande rekommendationer. Så det är fullt naturligt att människor protesterar när vi börjar yra om LCHF. Det är ju fusk! Kilona rasar utan att ni äter sunt och rätt! Det måste vara farligt! Mitt blodtryck har fortfarande inte normaliserats efter läsningen.
  7. 12 points
    Jag har världens tråkigaste svar: du måste ha tålamod.... Vi är alla så olika! En del ställer om från kolhydratdrift till att ta sin energi från fett på några dagar, för andra tar det lite längre tid. LCHF är ingen quickfix, men funkar ypperligt för många på längre sikt! Försök se hur ditt mående överlag förändrats istället. Sover du bättre, har du mer energi, funkar magen bättre än tidigare? Försök även att undvika vågen, fokusera på att komma in i tankesättet och lära dig om den här livsstilen så här i början!
  8. 11 points
    Jag har också gjort en del justeringar under mina 10 år, bl a mer åt Paleo under några år och de senaste åren med mer pro/prebiotika, men ändå hållit fast vid få kolhydrater, ordentliga portioner kött/fisk och mycket fett hela tiden. Dessutom har jag motionerat dagligen och tränat lätt, hela tiden druckit minimalt med alkohol. Det verkar vara det som skiljer mig från många, som tappar sina träningsrutiner, unnar sig mer vin än från början med LCHF och drar ner på både fett och protein. Jag läser om det i många olika grupper på Facebook sen en tid, förut var det mer legitimt att äta mycket smör till biffen, men nu ska mycket minimeras, mätas eller så uppmanas man att följa nya metoder. Det var ju det som var så skönt i början med LCHF, man behövde inte räkna kalorier eller följa en viss typ av schema över när och hur man skulle äta sitt fett, sitt protein och de få kolhydraterna. Flera av de som skrivit till mig känner sig förvirrade och orkar inte hänga med i de olika svängarna, det gör ju att de tappar motivationen och lätt trillar tillbaka i sitt sockerberoende, tyvärr...
  9. 11 points
    Glyceroldelen av en fettmolekyl (triglycerid) är 5-10% av energin beroende på vilket fett vi tittar på. Den delen kan omvandlas till glukos. Kroppens behov av glukos vid nollning av kolisar i maten är ca 50g/dygn. Vid en högfett-diet hamnar man på kanske 30g glukos från fett. Då saknar fortfarande 20g glukos. Sannolikt därför flertalet LCHF ”gurus” kommer fram till att 20g kolhydrater är ”optimalt” vid strikt LCHF. Då går massbalansen exakt ihop utan hatt kroppen behöver omvandla protein till glukos (detta är själva nyckeln till att LCHF fungerar så bra).
  10. 10 points
    Denna helg är det La Jolla half marathon (San Diego), loppet där jag för 2år sen skadade höftböjaren. Så här 2år senare har jag provat både vanlig sjukgymnastik och därefter postural träning. Det sista har gjort väldigt mycket för att jag nu kan öka distansen igen. MAF idag. Gick oväntat bra trots rejäl huvudvärk på morgonen. Går ganska bra att lufsa nu, blodtrycket. ökar lite smått och är nästan normalt vilket underlättar när man tränar lågpuls. 10km är jag uppe i nu även om det blir mest promenader eftersom vovvan inte klarar att springa (Veterinärbesök på gång.) Sneglade lite mot 15km-rundan idag... men är inte riktigt redo.
  11. 10 points
    Min erfarenhet är att i akademiska feministiska sammanhang har veganism blivit en ej ifrågsatt standard. Jag var på konferens för ett antal år sedan, hade angett LCHF-kost, men såg inte tillstymmelse till LCHF (kökspersonalen var helt frågande). När det var vegetarisk lasagne till lunch, serverad med knäckebröd, margarin och lite sallad (tomat, sallat, rivna morötter och en fettfri dressing) tog jag fram baby bell-ostar och bregott-paket från min väska som jag smaskade i mig, och lämnade demonstrativt förpackningarna på min tallrik. Till saken hör att jag haft IBS-besvär, och fastar hellre än jag tar konsekvenserna av att vräka i mig kolhydrater. Inte kul att drabbas av IBS-symtom när man står och presenterar ett konferensbidrag.
  12. 10 points
    My - lchfingenjören - skriver väldigt bra om hur kvinnor ska följa vissa normer för hur de ska äta. Vara smala o nätta och peta i en torr sallad. - När såg ni senast en bild av en kvinna med kniv och gaffel i högsta hugg smaskande på en rejäl biff? - Dags för förändring - kvinnor behöver näringsrik o mättande mat för att må bra. http://lchfingenjoren.se/2019/april/kott-ar-en-kvinnofraga.html
  13. 10 points
    Välkommen till forumet MimmiE69 I och med att det är dina läkemedel som tros vara orsaken till inflammationen kanske det är där man bör börja Paleokosten kanske skulle vara ett alternativ för dig, både för att minska lite på fettet i kosten och kanske för att du skulle kunna minska på medicinerna för din MS då man säger att paleokosten är inflammationsdämpande. Det finns många trådar här på forumet om MS, många startade av Johanna07 som själv har MS och lyckades minska både symtom och kliniskt synliga förändringar av sin MS med paleokost. Det finns en amerikansk läkare med namn Terry Wahls som själv har MS, hon har själv utarbetat Wahls Protocol och lyckades själv att förbättra sin MS så pass att från att ha varit rullstolsbunden till att kunna gå och arbeta igen. Kolla gärna in henne om du inte redan har gjort det. Hon finns även på Facebook. Hon lägger mycket stor vikt vid att förutom äta naturliga fetter som vi redan gör inom LCHF även vara mycket noga med grönsaker, ekologiska, i alla färger varje dag, mycket gröna bladgrönsaker och svamp förutom bra proteiner. Mejerierna som ost, smör och grädde går bort i hennes kost men istället ingår lite nötter och lite frukt. Hon lägger också stor vikt vid kosttillskott där till exempel Magnesium och D-vitamin spelar en stor roll. Som sagt kolla in Terry Wahls och paleokost och se om det är något du skulle vilja testa.
  14. 9 points
    Jag har legat på ca 7 till 8 i totalkolesterol väldigt länge. Men höga Hdl och låga triglycerider. Visst har de försökt få mig att statiner och trombyl. Men jag har bestämt tackat nej. Bara sagt att jag är av annan uppfattning, vilket de nöjt dig med. Alla andra kvoter är så bra de kan vara för en 65 åring. Hör till Västerbottens läns landsting.
  15. 9 points
    Uppdatering! 1.8kg från 3 Sep till 10 Sep. Kilona forstätter att försvinna Bifogar en bild på lite resultat
  16. 9 points
    Vi kanske ska förtydliga att omega 6 i sig är lika viktigt som omega 3. (Och så finns det en hög omega-fettsyror till.) Problemet är att i stort sett alla äter för mycket av det i förhållande till omega 3. Balansen är viktig. Omega 6 behövs vid inflammationssvar, omega 3 när vi ska läka och reparera. När omega 6 blir förhållandevis för hög, driver den inflammation. (Lite förenklat.)
  17. 9 points
    Hej Malte. Tråkigt att höra om din tumör. Välkommen hit. Jag är nog inte rätt person att svara men har kanske ändå lite att bidra med framför allt på peppsidan. Först. Du kommer alltid att ha blodsocker i systemet... annars dör du. Du borde däremot kunna få ner det under 4. Du får då tweeka din kost och hur du lever. Jag tror du ska äta betydligt mer fett, vara lite sparsam med proteinet och röra på dig så mycket du mäktar. Peppen då! Min äldsta väns son har två inoperabla hjärntumörer. fick dessutom tack vare dessa svår epelepsi mm. "tack vare" epelepsin gjorde även sjukvården bedömingen att han skulle äta ketogent. Så han äter en väldigt väldigt strikt ketogen diet och det tog inte lång tid efter han började med det som tumörerna slutade växa och dessutom minska i omfång. ps tycker det är för jäkligt att svenska vården inte stöder och rekommenderar ketogenkost automatiskt vid vissa sjukdomstillstånd... Håller tummarna för dig.
  18. 9 points
    Jag kan bara intyga att LCHF fungerar för mig, som är 62 år gammal. Jag började med LCHF för 13 år sedan, och har fortsatt med det. Jag var visserligen inte överviktig då jag började, men led ändå av ohälsa efter en utbrändhet ca 10 år tidigare. Men jag började märka att vikten började krypa uppåt, och jag tänkte då att jag var på väg mot diabetes typ2, som både min far och farmor hade haft. Förmodligen hade jag då metabolt syndrom. Tack och lov såg jag ett nyhetsinslag om hur bra resultat Annika Dahlqvist fick med sina diabetes2patienter. Min logik sa mig att om det fungerar så bra på dom som redan har fått diabetes2, så måste det ju vara ännu bättre att äta LCHF innan man fick sjukdomen. Det var i början på juli 2006. Jag satt och googlade på LCHF och Annika Dahlqvist hela natten, och dagen därpå satte jag igång. Jag märkte ganska omgående en förbättring i min utbrändhet. Klimakteriet kom och gick utan större åthävor. Min artros har hållit sig hyfsat i schack. Luftrören blev bättre. Migränen försvann. Inga flytningar från underlivet på 13 år. Min dåliga rygg förbättrades. Trängningsinkontinens försvann helt. Åldersförändringarna i ögonen har avstannat, glasögonen får jag byta då dom blivit alltför repiga, inte pga sämre syn. Mörkerseendet blev bättre. Bättre hy, mm mm... Jag äter 3 kokta ägg, majonnäs, och lite citron (gott till äggen) och dricker en kopp smörkaffe (40g osaltat smör, 10g kokosfett) till frukost, sedan blir det en LCHF-middag framåt kvällen. Ofta, men inte alltid en slät kopp kaffe med vispgrädde på eftermiddagen. Ibland spontanfastar jag, när jag inte känner mig hungrig. Då hoppar jag över middagen. Dessa dagar kan det gå ca 22 timmar eller mer mellan mina frukostar. Jag väger runt 48 kg till mina 156 cm. Jag har fortfarande lite mage, något jag har haft hela livet trots att jag inte har varit överviktig, och den får jag nog dras med. Vin är inget problem för mig, jag har helt enkelt tappat smaken för vin sedan jag började med LCHF. Min särbo gillar vin, och kommer ibland hem med en flaska som han påstår är ett gott vin. Då jag har smakat har det bara smakat surt, och gett mig halsbränna (av en enda klunk) och därmed dålig sömn. Trots att det har varit ekologiskt kvalitetsvin. Men det gör inte så mycket, jag såg ett TV-program om dagens vintillverkning, och det verkar mest handla om att blanda olika kemikalier. Visst har jag gjort medvetna avsteg ibland, under dessa 13 år, men har inte haft svårt för att se till att nästa måltid blir LCHF, och så har jag varit på banan igen. LCHF är en livsstil jag kommer att fortsätta med tills jag dör. Om jag blir tvungen att tillbringa min sista tid på ett äldreboende, så kommer jag nog tack och lov att dö ganska snabbt pga den magra, kolhydratstinna och sockrade mat som serveras där. Men jag hoppas ju att jag tack vare LCHF kan klara mig själv hemma tills jag trillar av pinn!😉
  19. 9 points
    Taget från wikipedia: -- Glukos kan lagras i levern i något, som skulle kunna kallas polyglukos, men som heter glykogen. Fruktos kan inte på motsvarande sätt lagras som polyfruktos. I stället omvandlas fruktos till glukos i levern. Det går dels ut i blodet som blodsocker, men lagras också som glykogen i muskler och i levern. Av kroppens glykogen finns ungefär 100 g i levern och 400 g i musklerna. En del fruktos omvandlas till fettsyror och vidare till VLDL i levern och förs ut i blodet som en viktig energikälla. -- Så fruktosen tas om hand i levern och genererar därför inte ett insulinpåslag... MEN... levern måste ju göra något av fruktosen, den blir då till glukos/glykogen eller triglycerider (fettsyror). Så indirekt beroende på vad levern gör med fruktosen kan nog ett insulinpåslag ske men då inte lika stort som från ren glukos... MEN... problemet med fruktosen verkar vara att levern gör om en del av den till triglycerider som sedan kan ansamlas i levern och som då skulle kunna orsaka fettlever och därmed insulinresistens... SÅ ... det som är horribelt är egentligen SLV:s "positiva" inställning till fruktosen. De säger att att metastudier inte hittat "problem", det finns många som skulle ifrågasätta detta ... innan vi vet mer är det säker bäst att hålla ner konsumtionen av socker och därmed också fruktos.
  20. 9 points
    Män i förhållande där han gör lite hushållsarbete är lyckligare än män i mer hushållsjämställda förhållanden. Kvinnor i mer hushållsjämställda förhållanden är lyckligare än kvinnor som gör mer hushållsarbete än mannen. Med andra ord gör hushållsarbete människor olyckliga...
  21. 9 points
    Det dök upp ett Facebookminne som jag delar här nedanför. Intressant att läsa hur jag tänkte för fyra år sen i en sån här tillbakablick. Särskilt när de tankar jag hade då är precis likadana idag... Jag har gjort en del små justeringar med maten under resans gång, men det är nu 10 år med LCHF och det fungerar fortfarande lika bra, så jag fortsätter på den inslagna vägen. Hoppas det fungerar för dig med, så du inte behöver hoppa på någon ny bantningsdiet som sägs göra underverk. Så här skrev jag 12 maj 2015: "Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet. För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat. Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig. Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan överhuvudtaget och använder så få kosttillskott som möjligt. Jag äter magnesium pga av en nervskada i benet efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken. Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som ska få mig att se yngre och slankare ut Jag försöker så långt det är möjligt eliminera stress och jag motionerar på ett sätt som passar min nivå. Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt. Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet Här kan du läsa mer om hur jag tänker:" https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/08/en-hallbar-livsstil-for-att-leva-frisk-langre/
  22. 9 points
    Jo men självklart! Men man behöver inte vara besserwisser för det eller säga att allt annat än det just jag tror på är skit/fel/korkat/.... Som i utdraget kring löpning där en elitidrottare hävdar att nåt är "helt idiotiskt" men förmodligen tränat betydligt högre doser själv (jag vet inte exakt vad hon sa eller i vilket sammanhang). Tänker man på exemplet "Ät riktig mat istället!" så tror jag en sådan kommentar allena stjälper mer än hjälper. Om man istället skriver "Den produkten är inte ok för hälsan, det är bättre att äta riktig mat!" eller "Om man låter bli substitut så blir övergången lättare!" så tror i alla fall jag att mottagaren är mer öppen för budskapet.
  23. 9 points
    Jag tror att jag och många av er andra äter mer "grönsaker" (dvs gröna saker) än de flesta stockholmsveganer som lever på (vita saker) pasta, sojamjölk och bröd dvs i stort sett enbart spannmål. Apropå "frö" 😉
  24. 9 points
    Mycket spännande det här! 😃 Jag fortsätter på min inslagna bana, mår ju bra på att äta mindre än 20 gram kolhydrater om dagen. Sen får tiden utvisa vad som händer. 🙂 Tror oxå att jag måste röra på mig mer, det blir enklare nu när våren kommer. 👍🏼 Tack för alla svar!!
  25. 9 points
    Jag skulle gärna lägga till: ta det lugnt I början. Kör normal LCHF I några månader och se vad som hander. Vänj dig vid kosten. Sedan kan du börja skruva, om du behöver. Fasta av någon sort, eller någon ändring I kosten, eller nåt; det finns mycket att välja på. Men se det här långsiktigt. Du måste inte göra allt genast.
  26. 9 points
    Nä, förmodligen inte, det var bara att borra ur tänderna och fylla dem med amalgam, som idag expanderar och spräcker tänderna, å så är det bara att rotfylla Nemas problemas, på 60-70-talet i alla fall
  27. 8 points
    Läste om en provtagningssajt hos Martina där man kan shoppa enskilda blodprover. Ett väldigt bra sätt att pressa kostnaden om man bara är intresserad av några få prov. Kan t ex vara intressant om man gjort ett större test och några värden ligger utanför referenintervallet som man vill testa igen vid ett senare tillfälle. Någon som har testat detta? http://www.mydrop.se/ Exempel: https://martinajohansson.se/nya-labbprover-konshormoner-lever-njurar/
  28. 8 points
    Haha, mitt gamla jag hade säkert gjort det Det blev äggröra med bacon etc
  29. 8 points
    Tack så mycket för din hjälp. För drygt ett halvår sedan var jag hos frisören för att klippa topparna. Jag berättade om hur mycket hår jag hade tappat runt feb-mars och hon sa till min att inte vara orolig för jag hade jätte mycket nya hårstrån på väg. Jag tror nog att vad jag tyckte såg ut som brutna hårstrån, är egentligen de nya håren som växer ut. Jag trodde det var typ 4-5cm, frågade mannen min han bara: nope, runt 7-8cm. Så det passar in på det du skrev att håret växer ca 1cm i månaden. Av någon konstig anledning tycker jag att dessa hårstrån märks mer nu, än innan. Tycker att LCHF har fungerat jättebra för min del annars. Jag började med min nya livstil 20 oktober förra året (strikt LCHF). Det har resulterar i 22kg viktminskning, mitt problem med min uppsvällda magen försvann helt, jag fick bättre hy. Jag mår toppen. Så ska egentligen inte lägga massa bry på håret. Men när jag var stor och inte ”kunde” gå ner i vikt, så var det ända jag kunde fixa till och känna mig fin var just håret. Jag ska ta ditt tips och börja ta B vitaminer. Och jag ska inte noja mig allt för mycket på. Det kommer växa ut förr eller senare. Tack för hjälpen 👍
  30. 8 points
    Det här måste ju vara humor...på ett sätt https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7319418 ”– Jag är orolig för att många provar själva. Jag tycker man ska vara försiktigt att experimentera själv. Man kan naturligtvis följa vanliga kostråd och försöka laga maten från grunden och försöka få in så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Men inte experimentera för långt, avslutar Lillemor Berntsson.” Hahaha
  31. 8 points
    Hej Kristina och välkommen till forumet. Enkelt uttryckt: Strikt LCHF och keto är samma sak. Om man äter LCHF lite mindre strikt (mer kolhydrater) hamnar man inte i ketos och då är det inte keto.
  32. 8 points
    Hehe... det här blir härligt snurrigt🙂 Men visst hette killen som delade med sig av sin "framgångshistoria", Jan? 😉
  33. 8 points
    Vad vill du ha? En grillad kyckling och en påse färdighackad sallad funkar ju... Eller matlådor från salladsbuffé som finns i många affärer. Varm mat kan bli svårare men man kan steka bacon i micro.
  34. 8 points
    Sommaren är besvärlig. Det finns mycket goda frukter och bär. Är man ledig har man en massa tid att hitta på dumheter. Jag får lätt situationssug - dvs jag vill ha glass på stan, jag vill kunna fika på semester... dumma idéer, för jag tycker ju oftast inte att det är särskilt gott ändå. Men gör jag det, så är det bara att acceptera, och gå tillbaka till rätt kost igen Att mota det suget (situationssuget alltså) med mat är inget som funkar; det finns ingen koppling där. Det är distraktion som gäller. Eller skjuta på det: jag tar en glass sedan. Sedan. Sedan. I morgon gratis öl (det där sista var en skylt jag såg på en servering en gång, och jag behöll uttrycket att användas om sånt som aldrig kommer att inträffa, fast man säger man ska göra det. Sedan).
  35. 8 points
    Midsommarafton går mot sitt slut för mig. Gubben jobbar, dottern har fest i sitt hus och sonen tog bilen till samhället för pizza med kompisar. Men det har ändå varit en helt behaglig dag. Städat och möblerat om i huset eftersom ett rum blev ”ledigt”. För att vi skulle slippa bygga ut huset fick dottern använda vardagsrummet på nedervåningen under uppväxten. Nu är hon ”uppväxt” och jag har fått ett vardagsrum igen. Maten har funkat bra idag. Och jag försöker, även när jag är ensam, att äta sittande vid ett bord med fint porslin och servett. Kan lätt bli ett hafsgöra annars med snabba måltider. Dagens positiva: mina glada barn.
  36. 8 points
    Midsommarafton. Inledde dagen med en 10km MAF-runda och, banne mig, det gick riktigt bra! Pulsen var hyfsat förutsägbar, gick tillbaka igen efter en backe där jag ökade lite (annars får jag pga pulsen gå i alla backar) och det roligaste av allt var att jag tog turen på fastande mage - DET var länge sen sist, säkert ett år! Att så här i skrivandes stund sitta och äta frukost efter en bra tur är så himla skönt! Kanske är det lilla jag provar i form av reflexologi och akupressur tillräckligt för att stötta lite? Många bäckar små, typ. Jag har i alla fall ont i de punkter som representerar hypofysen, njurar/binjurar, mjälten och sköldkörteln. Däremot känner jag inte mycket vid levern och hjärtat och det är bra. För två helger sen hälsade jag på kompisen. Jag åt rätt bra men det blev lite alkohol, något jag valt att inte dricka alls sen ALP inleddes. Sedan var det en stressig vecka med en del grädde i teet (försöker avstå mejerier i enlighet med ALP) och detta följdes av att maken och jag åkte till Danmark och körde hoj ett par dagar och då blev det allt möjligt utöver bra mat (vin, choklad, bröd, glass). Jag kände på mina revben efteråt att jag gått upp i vikt men i morse kändes jag lite benig på bröstkorgen igen och jag vågade ställa mig på vågen. Ingen fara alls! Så nu är jag förvirrad över att en skräpvecka inte märks mer men tänker att Anna Hallén kan ha en poäng i att man behöver rucka på insulinet ibland? Fast det kanske räcker med nån enstaka måltid, inte en vecka... Hur som helst behöver utrensningsprocesserna stöttas, inte stjälpas, så ett glas midsommarvin får bli det sista på ett bra tag. Hoppas ni alla får en fin Midsommar! Själv ska jag fira på bästa möjliga sätt, dvs inte alls. Skrota runt hemma, gräva fram några jordgubbar i ogräset och bara vara.
  37. 8 points
    Hej och Välkommen, Anne! Jo, en av fördelarna med LCHF är just att blodtrycket kan gå ner. Många med metabolt syndrom får ett bättre tryck efter att ha lagt om kosten. Det du dock råkat ut för verkar sannolikt vara omställningsbesvär. Om du ökar på med salt brukar yrseln gå över. Ta en saltshot, t ex. En tesked salt antingen utblandat i vatten eller, vilket jag föredrar, slicka i mig den (slickar långt bak på tungan) och skölj med vatten.
  38. 8 points
    Mat och vikt och blodtryck har jag inget att tillägga om idag. Idag är det livet som upptar mina tankar. Framtiden. Jag fick veta I går att jag inte ska jobba kvar inom det företag där jag tillbringat de senaste 33 åren. Varken oväntat eller oönskat - men ändå omtumlande. Känns som att ha stått vid en avgrund, och nu tagit det där avgörande steget framåt...eller blivit knuffad, snarare. Fylla dagarna är inget problem. Men jag vill hitta en inkomst, lite extra pengar att ha kul för. Jag är ju ändå nästan pensionär. Så det är mycket som snurrar I huvudet. Skönt att kosten inte behöver trängas där också; den går på rutin.
  39. 8 points
    En mycket intressant inlägg om tarmflorans betydelse vid autism eller som jag ser det tarmflorans betydelse för psykisk hälsa. Man kom fram att symptomen minskade med 50% och det är högst signifikant. Här pratas det mycket om att dagliga transplantationer av tarmbakteriefloran plus lite andra trix som att ge patienten medel som sänker syra halten i magsafterna kan leda till varaktig förändring av bakteriefloran. Som anledningen till att man får den torftiga tarmbakteriefloran nämns kejsarsnitt, minskad amning, ökad antibiotika användning samt för lite fibrer i maten. Det sista tycker jag är för fegt eftersom kosten måste rimligtvis ha en jättestor roll i utvecklingen av tarmbakteriefloran. Visst man kan misstänka att man vill på något sätt sälja sin behandling och "know how" istället för att tänka förebyggande. Mina tankar går direkt till dessa donatorer som gör FMT (fecal microbiota transfer) möjligt. Om man nu är läkare och vill sina patienters väl är det inte intressant att undersöka hur donatorerna bar sig åt för att behålla sin rika och friska tarmbakteriefloran? Det nämns att donatorerna valdes ut efter en noggrann screening. Hur? Vad tittade man efter? Man kan inte göra kejsarsnitt ogjort eller förändra det faktum att man inte blev ammad. Men de övriga faktorerna som antibiotikabehandlingar och kosten kan man ju göra något åt. Man kan undvika antibiotika i fortsättningen. Det pratas som sagt inte mycket om kosten i den artikeln, men borde det inte vara mycket viktigt att efter en sådan behandling (och även medan den pågår) justera patientens kost? Det är som en rosa elefant som sitter i rummet och alla noggrant undviker att se den, eller är jag ute och cyklar? http://4health.se/tarmfloran-studie-autism-minskade-med-50
  40. 8 points
    Har funderat om man som frisk man på 46 år kan ansöka om hemtjänst. Eller kan man hyra in hjälp och använda rutavdrag😜 För det är märkligt vad krångligt det ska vara att byta påslakan/överdrag. Och jag har inte bäddat sängen en ända gång sedan jag byte till ett tyngdtäcke. Dygnet har bara 24 timmar😄
  41. 8 points
    För egen del så har jag lyckats bli kvitt mitt stressätande med hjälp av en kombination av carnivorekost (endast animalier, jag äter även mejerier just nu) och fasta. Har slutat att bli extremt hungrig och mina tidigare tendenser till överätande har i princip upphört. LCHF har jag kört ca 6-7 år, men de senaste 4 åren har vikten börjat dra sig uppåt igen. För mig obekvämt och oerhört irriterande när jag äter relativt bra och rör mig dagligen. Jag vägrar att bara "acceptera att jag ju börja bli gammal och kanske hamnat i klimakteriet" som min chef sa (jag är 40!!). Så jag började med carnivore och att fasta längre än de 16-17 h jag kört tidigare. Oftast blir det 24h 1-2 dagar i veckan då jag endast dricker vatten. Ibland kör jag en längre fasta, 57 h är mitt längsta hittills. Går förvånansvärt bra och att jobba samtidigt är bäst tycker jag. På traditionell LCHF (finns det? *haha*) kunde jag lätt överäta, alltså få i mig mer trots att jag var mätt och sug fanns fortfarande kvar. Nu tycks hormonerna mer i balans och jag äter tills jag blir mätt och sen håller jag mig mätt tills det är dags att äta igen. Inga besvär med att dricka en mugg varmvatten under fastan eller en kopp te när andra fredagsfikar. Ett lugn i kroppen har infunnit sig och jag är tacksam. Och min "tjocka tantkropp" har blivit 7 kilo lättare, minus 12 cm i midjan 😃 (tre månader m carnivore och fasta) En får som sagt se till sig själv vad gäller kosten och vad som fungerar för en.
  42. 8 points
    Hittade ett par gamla jeans i källaren, som nu visar sig passa. Efter ett antal veckor med regelbunden fasta. Det blev en trevlig överraskning. De var låga i midjan och lite utsvängda nedtill, så jag började fundera över hur gamla de är? Säkert 15 år. Jag har alltså sparat jeans i en låda "ifall"... i 15 år. Herregud! Och jag har två par till som ligger kvar, som fortfarande är på tok för små. Trevlig söndag!
  43. 8 points
    I dag blir det svårt att hitta det där positiva. För mycket händer på jobbet. För många elever som far illa på olika sätt och jag räcker inte till. För många kollegor som far illa och jag räcker inte till. Torsdagspositiva: är ändå mina elevassistentkollegor. Vi kämpar på för våra skyddslingars bästa.
  44. 8 points
    Jag äter 4 ggr per dag(om jag inte fastar) och har då aldrig haft några problem av det vad gäller vikten. Upplever precis som du att jag blir seg, trött och däst om jag trycker i mig stora portioner. Blir soffläge om jag äter för mycket i ett svep. Plus att jag har IBS och vill jag vara helt symptomfri så är det mindre mängd mat vid 3-5 tillfällen som gäller, vilket många rådgivare även inom LCHF rekommenderar. Sen har jag fått jobba hårt på att lära mig äta rimliga portioner och inte hetsäta en hel kastrull, så vill inte väcka den sovande björnen genom att äta fastän jag är mätt eller vänta tills jag blir okontrollerat vrålhungrig och gör dåliga val. Men är ju också en fråga om energibehov och individuella skillnader. Jag tränar också mer eller mindre dagligen, inte i klimakteriet ännu och har ok metabolism, så jag kan äta en del. Medan andra bara kan bara äta 2 mindre portioner om dagen om ens det! Har man hyfsat normal metabolism så är det svårt att fatta hur orimligt lite mat vissa människor måste klara sig på, bara för att undvika att vikten går uppåt. Jag ser ju själv på t.ex min gamla pappa som har fettlever, fetma och diabetes typ 2 och hur pyttelite han kan äta. Det är verkligen chockerande hur någons metabolism kan vara så totalt avstängd. Läkarna säger att han ska äta mindre, när han redan har vitamin- och mineralbrister p.g.a att han äter så lite 😓
  45. 8 points
    Enligt Werlabs gäller följande för låga levervärden (ALAT och ASAT): För lågt värde Ett lågt ALAT-värde är oftast en normalvariant och sällan förknippad med ohälsa. För lågt värde Ett lågt ASAT-värde är oftast en normalvariant och sällan förknippad med ohälsa.
  46. 8 points
    Hej , jag tror att det är en stor del av problemet... Är man sockerdriven så klarar man inte av det utan påfyllning... men är man fettdriven så räcker det med vatten och salt...
  47. 7 points
    Varsågod ❤️ När jag för 10 år sen började med LCHF och slutade med gluten, som hade gett mig svåra magbesvär hela livet utan att jag visste att det var orsaken, så ville jag hitta på goda bröd utan mjöl och med minimalt med kolhydrater. Jag tillhör dem som kan nöja mig med en matig macka utan att överäta och som du ser på ingredienserna i mina brödrecept så är de rejält näringstäta, inget lätt glutenfluff fullspäckat med kolhydrater
  48. 7 points
    Hej alla! Jag har för en vecka sedan börjat med lchf efter ha läst några artiklar om att ont/stelhet i muskler skulle kunna vara för att man äter stärkelse/Socker Artikeln: https://www.dietdoctor.com/se/dina-omma-muskler-ar-inte-spanda-de-ar-inflammerade Lite bakgrund så att du som läser mitt inlägg förstår min problematik. Jag är en kille på 38 år. Jag har under flera år tränat löpning och styrketräning med mer och mer inriktning på triathlon och styrkelyft. Dvs ganska seriöst. Jag har de senaste åren känt mig ganska stel i baksida lår, vader och skulderpartiet, lite ont i knän, nackspärr, handleder mm. och inte fått det resultat av träning som jag velat ha dvs starkare samt snabbare trots en ganska hög dos av träning. Värt att veta: Värt att tillägga är att Jag är också allergisk mot pollen och stenfrukter sedan barndom. Pollen har dock blivit MYCKET bättre. Sedan 2003-4 är jag också laktos intolerans. Tillslut (2009) gjorde jag en gastroskopi efter mycket magproblem och det visade sig vara laktosintolerans. Så, tillbaka till historien... För ca 1.5år sedan började jag få väldigt ont i ryggen, bäckenet, strålningar ned mot knä/fötter mm efter att jag börjat stretcha ganska mycket för att få bort korta och stela muskler. Jag uppsökte div kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster. Ingenting funkade, alla sa olika saker, och tillslut gjorde jag en MR-röntgen som visade, noll och ingenting. Alla sa att ”du är fullt frisk och din rygg är riktigt fin”. jag har lagt otaliga tusen kr på massage då en massör konstaterade ganska snabbt att jag hade massor av spänningar i sätesmuskeln och att den mer el mindre inte var delaktig i min träning och andra muskler fick träda in och belastas hårt. Därav att jag hade ont. Efter det har jag vart till en ytterligare specialist läkare som var specialist på ryggar. Jag berättade min bakgrund som jag gjort för er, då får jag göra ett puls/laktattest på löpband som visar hyfsat bra resultat trots min frånvaro från träning sedan ett år tillbaka. Jag ser att han blir konfunderad, och han ordinerar mig mer löpning och mer energi i form av kolhydrater??? Jag är rätt smal (178/72)så han trodde kanske att jag var utsvulten Besviken av att jag eg inte fått svar började googla frenetiskt och kom in på LCHF dvs de artiklar jag refererade till först i inlägget. Min mathistorik är som de flesta idrottare, mycket kolhydrater iform av grovt bröd, gröt, mycket pasta mm och kosttillskott i form av energidryck, proteinpulver mm. jag gjorde även en tidslinje på ALLA mina skador/åkommor i hela mitt liv. Här kommer den: 1981 - Födelse 1987 - Faller från ca 3meter ned i betonggolv, skallskada. Allvarlig men kunde skrivas ut efter 2 dagar. 1997 - börjar gymträna 1998 - får ont i hö axel 1999 - mönstring, läk säger lite sned i rygg (ingen har efter det sagt det) 2000 - lumpen, ont i en punkt vid vä skuldra 2001 - kan ibland känna låsningar på framsida bröst 2003 - Börjar bli trött, träning dålig, dåliga resultat, riktigt dålig i magen. I efterhand förstår jag nu att detta var startpunkten på min laktosintolerans. 2007 - mycket låsningar framsida bröst 2009 - laktosintolerans påkommen 2009-19 kommer aldrig upp i den nivå som jag vill med träning, ont i nacken, nackspärr från och till 2011 - ont i hälsenorna 2014-19 ont i hö knä då och då, hö axel då och då, 2017 - börjar med triathlon 2018 - Får väldigt ont i rygg höft när jag springer efter några månader av konternuerlig stretch 2019 - mt röntgen som visar inget, ont i vader Och nu då, efter en vecka med lchf så har jag fått ett par riktigt fina nätter av djup sömn, känt mig något piggare, men nu efter 8 dagar haft mycket lös avföring samt ont i muskelatur... mina tankar är att jag ska köra i en månad strikt lchf med lite träning. Blir jag inte bättre så tar jag bort alla mejeriprodukter. undertiden så kommer jag göra en fullständig allergi undersökning på alla födoämnen. Vad säger ni som nu har plågat er igenom mitt inlägg utan att somna!? /J Tillägg 1 på mitt inlägg, det kan bli fler Jag jobbar sedan 11 år treskift. Jobbet som jag har är bitvis mentalt och psykiskt jobbigt men enormt stimulerande. Jag tänker att någon här inne har säkert någon tanke om just treskift. Jag äter inte på nätterna utan äter frukost när jag kommer hem. Jag har under åren alltid fått 7-9h efter nattpassen.
  49. 7 points
    Jag kommer! Laddad med foldrar och dator med möjlighet att titta på medlemsmaterial. Kom fram och säg hej!
  50. 7 points
    Tack Frisk? Tja...… min husläkare tittar på mina blodvärden.... tittar på mig.... skakar lite på huvudet och säger: "Du har ju inte diabetes!" Han har inte en enda gång frågat hur jag bär mig åt..... och DET undrar mig storligen. Han har många andra diabetes-patienter..... man skulle tro att han hade intresse för hur han bättre kunde rådge andra.... men icke 🤔 Som diabetiker här på Färöarna går jag fast 4 ggr pr år till diabeteskontroll. Den vanliga vården händer hos vår husläkare - bara om det är komplikationer blir vi hänvisade till diabetes-klinik. Min läkare är oftast ganska generös då jag ber om olika tester utöver de vanliga ( typ: c-peptid, mineraler, vitaminer o dyl) Nej, jag betraktar mig inte som fri från diabetes. Jag har fina värden - så länge jag äter LCHF (strikt). Men jag tål inte kh-stinna måltider. Jag tar inga mediciner i det dagliga. Ibland - speciellt då jag har mina vuxna barn, barnbarn och deras respektive - till festmiddag tar jag metformin. Detta händer 6-7 ggr pr år och jag ser inte detta som problematisk. Dagen efter är jag besvärslöst på rätt väg igen. Tidigare var dagens högsta bs-värde oftast fastesockret. Så är det icke numera: oftast mellan 5 och 6. Jag anser att detta är ett tecken på långsamt förbättrad insulinresistens.