Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2018-05-26 i alla områden

  1. 21 points
    Jag började jobba vid rikets stora livsmedelsmyndighet för 3,5 år sedan. I min presentation på intranätet som alla nyanställda brukar skriva, uppgav jag att jag var hängiven LCHF:are sedan fyra år tillbaka och mådde bättre än någonsin. Vissa nära kolleger tyckte att jag var modig, andra som jag inte hade att göra med så mycket blev väldigt provocerade. Emellanåt ble jag som nyanställd ifrågasatt men med tiden har jag blivit en respekterad och omtyckt kollega och får ibland uppriktigt nyfikna frågor från våra dietister och andra. Vissa påpekar att jag borde gå och ta prover(vilket jag aldrig gjort) men konstaterar samtidigt att jag ser ut att må väldigt bra. Jag håller inte tyst om mina kostvanor men väljer mina strider.
  2. 21 points
  3. 19 points
    Jag har tvekat fram och tillbaks om jag ska skriva det här inlägget eller inte. Igår fick jag en cancerdiagnos. De första proverna togs för ca 1 vecka sedan och det ska göras ytterligare undersökningar. I bästa fall får jag någon slags besked i slutet av nästa vecka. Cancern sitter i munnen och jag är livrädd för att jag kommer att förlora möjligheten att själv bestämma vad jag vill äta. Näringslösningar baserade på glykossirap eller maltodextrin, solrosolja och mjölkprotein känns inte som något jag frivillig skulle stoppa i mig. Det är möjligt att jag inte bara målar fan på väggen, utan också på väggar, golv och grannens ytterdörr, men skräckscenariot finns i mina tankar. Ett stort problem just nu är att jag inte kan sova. Trots sömntabletter sover jag 4-5 timmar per natt och jag mår väldigt dåligt över sömnbristen. Är det någon här som har någon idé om hur jag ska kunna sova och åtminstone slippa de panikkänslor sömnlösheten ger upphov till? Det finns lite kosttillskott och melatonin. Jag har även fått ångestdämpande, men jag känner mig förvandlad till en vetedeg av dem, så jag kommer sannolikt inte att ta fler, eftersom jag inte får några positiva effekter. Vidare är jag livrädd för att hamna i någon form av psykofarmakakarusell där jag får starkare och starkare grejer som egentligen bara får mig att må sämre. Den sista veckan har jag inte heller kunnat äta ordentligt pga smärtor. Fett och protein har gått sådär, jag har ätit, men för lite och inte haft någon aptit på grönsaker och det har blivit för mycket mejeriprodukter, eftersom det är lätt att äta. I vilket fall som helst så har jag hållit mig till LCHF, även om kosten inte har varit perfekt. Adm får ta bort inlägget, om det inte passar in på forumet. Jag frågar här först, eftersom de personer som är aktiva här brukar vara både kunniga och vettiga. Vidare är jag medveten om att cancer är ett känsligt ämne och något för skolmedicinen, för att hålla charlataner och handelsresande i människors olycka borta, men om vi håller oss till mat, sömn och stress...
  4. 19 points
    Med tack för trevlig gemenskap under året och för det ni betytt under min anonyma period på forumet dessförinnan. Den som i många avseenden gav mig anledning till min entusiasm inför begreppet LCHF och till studier via Kostdoktorns suveräna forskarbegåvningar m. fl. - allt som gjorde det omöjligt att undvika påföljande kostomläggning. En livsstilsförändring med fantastiska effekter, som i högsta grad bekräftar vad ni på forumet förespråkat. Flertalet av er har för mig, som för så många andra forumbesökare, bidragit med viktiga pusselbitar som inte bara bygger på entusiasm och förhoppning utan vittnar om gedigen kunskap och bekräftande egna erfarenheter. /Nils
  5. 18 points
    HbA1c är en så kallad AGE (advanced glycation endproduct). Detta sker via Maillard reaktionen. Dvs en reaktion där socker och protein klumpar ihop sig (Hb = hemoglobin är ett protein). Högre blodsocker ökar på denna ihopklumpning mellan socker och protein. Reaktornshastigheten är dock inte linjär. Det betyder att Hb1Ac som ”medelvärde” för långtidsblodglukos är en lite missvisande förklaring. Låt mig ge ett exempel innan alla slutar läsa. Person A. Blodglukos på 5 resp 7 50% av tiden vardera. Detta ger medelglukos på 6 (hypotetisk exempel då man självklart inte enbart kan ligga på exakt 5 eller 7 hela tiden) Person B. Blodglukos på 4 resp 8 50% vardera. Detta ger också medelblodglukos på 6. Har de då samma HbA1c? Om det vore det vanliga medelvärdet skulle så vara fallet men svaret på frågan är att person B kommer ha högre HbA1c. Orsaken är att Maillardreaktionen ökar mer vid högre blodsockervärden. Så det blir ett viktat medelvärde där enskilda toppar straffar sig mer. Dessutom påverkar fler faktorer. Bl a antioxidation status. Summan av det hela är att blodglukosmätningar visar uppenbart blodglukos vid mättillfället. HbA1c däremot är snarare ett mått på vilken skada blodsockret gjort över tid och inte ”bara” ett långtidssocker. Som lite kuriosa kan nämnas att när du grillar kött och får en brun yta är detta också Maillard reaktion mellan protein och socker. Det är därför glasyrer innehåller socker för att ge mer brunt. Det är alltså detta ”brända” som bildas i kroppen HbA1c visar.
  6. 18 points
    Tyvärr driver en del veganer en agenda där de i grund och botten struntar i om det som framförs är sant eller inte ... bara den goda saken ( minskad köttkonsumtion) helgas så är det OK.
  7. 18 points
    Igår gick jag till min läkarmottagning i Stockholm för att ersätta min blodmätare. Beställde tid med diabetessköterska. Jag berättade där att jag ville ersätta glukosmätaren med en som kunde mäta både glukos och ketoner. Hon blev konfunderat och frågade mig ifall jag hade diabetes typ 1 och jag berättade för henne att jag hade diagnos diabetes typ 2 och sedan ett år tillbaka tog jag inga mediciner och kontrollerade mina värden med kost och motion. Jag berättade också att jag, sedan ett år tillbaka, äter LCHF med max 50gr kolhydrater (egentligen mindre än 20 gr men kände att 50 gr var tillräckligt skrämmande för henne). Hon blev vansinnig och ville skicka mig till sjukhus eftersom hon trodde jag kunde utveckla ketoacidos och jag berättade för henne att detta skulle vara omöjligt eftersom jag har låga sockervärde (trots grynningseffekten). Hon skällde ut mig och sade att hon rekommenderar 500 gr kolhydrater per dag. Eftersom hon ville ”internera” mig för ketoacidos måste hon först tillkalla läkaren. När läkaren kom berättade jag vad jag gör och bad dem att titta på mina journaler där det står hur jag hade vänd sjukdomen på 3 månader förra året. Läkaren var lugnare och sade till mig att de inte stödjer denna typ av behandling men att jag gör det på mitt eget ansvar. De försökte skrämma mig men jag blev endast arg för deras okunnighet. Denna erfarenhet visar att något som är grundläggande fel inom vården av typ 2 diabetessjuka. Trots att socialstyrelsen, för mer än tio år sedan, godkände LCHF som en möjlig kost att rekommendera mot överviktig och diabetes typ 2 finns det fortfarande inte den informationen på alla mottagningar. Det värsta av allt är att rekommendationen att äta 500 gr kolhydrater per dag (motsvarande 2000 kcal) kan endast förvärra situationen för patienterna. Hade jag inte varit medveten om deras ställning och säker på att LCHF (keto) plus periodiskt fasta och motion är rätt väg att behandla mitt problem hade de kunnat skrämma mig ordentligt. Detta är en bild a diabetessjukvård 2018!
  8. 17 points
    När Zepp generaliserar har jag svårt att inte reagera Själv är jag 3 månader från min 60-årsdag, och vägde imorse 7 hg (700 gram) mer än i 20-årsåldern. Så det är inte omöjligt att väga som när man var ung även om man är en gammal tant Och jag själv har lätt att bortse från vad män i allmänhet och vissa specifika män tycker är snyggt och inte snyggt. Jag bryr mig mer om vad som känns bra för mig själv. 😋
  9. 17 points
    Kära forumvänner, så här på årets sista dag tänkte jag summera det gångna året och titta framåt på det kommande.Det gångna året har varit ett bra år för mig personligen. Många bra saker har hänt och dåliga har uteblivit:- under 2018 har jag inte varit förkyld eller sjuk på något annat sätt- jag har tagit vissa karriärsteg på jobbet- jag har två nya ljuvliga katter som jag njuter av varje dag- jag har hållit mig till LCHF som jag gjort de senaste 9 åren och mår bra av det- en utbyggnad som jag velat få gjord sen jag flyttade in för snart 20 år sedan är i princip klar- har fått en hel del positiva reaktioner på mina insatser på jobbet - när det var lite jobbigt ett tag på jobbet ställde mina fina arbetskamrater upp för mig på ett fantastiskt sätt- sonen har ett jobb han trivs med, och flyttade i våras till en fin lägenhet tillsammans med sin samboInför 2019 ger jag inga löften (över huvud taget försöker jag undvika att ge löften, det blir så besvärligt om det visar sig att de inte går att uppfylla), istället har jag en del nyårsambitioner:- tänker fortsätta äta LCHF- vill försöka bli mer påläst så jag kan optimera min hälsa med LCHF som grund - ska ge mig på några av de böcker om djurhållning och klimat som ligger och väntar på att bli lästa- tredagarsfasta varannan månad- försöka köra mer enkel styrketräning - ska försöka tillbringa mindre tid på jobbet- fortsätter köpa närproducerat gräsbeteskött och så långt som möjligt närproducerad mat - ska utforska den nya livsmedelsbutiken som byggts nära mig, så slipper jag ta bilen för att handla mat- jag tänker undersöka second hand-alternativ när jag verkligen behöver inhandla något- för övrigt ska jag försöka köpa det jag behöver i affärer här i stan istället för via nätet Jag önskar er alla ett riktigt Gott Friskt 2019!
  10. 17 points
    Jo, det räcker inte med att vi människor ska äta gräs, istället för att ge det till våra kor, nu ska våra hundar bli vegetarianer också. Vilket det även pratades om på morgonnyheterna idag. https://www.harligahund.se/2018/05/03/kan-hunden-bli-vegetarian/?fbclid=IwAR2KQntnz5hQ1x3ftAKMNdUgGY31fAPlrbmEMT_NoamIGCyBqoFuWnsxHH4 "Hunden är i grunden en allätare. Så även om kött ofta är huvuddieten, kan den tillgodogöra sig protein och näring även från vegetabilier. Så ja, hunden kan leva som vegetarian. Men funderar du på att göra din hund till vegetarian gäller det att verkligen kunna sin näringslära. Du kan inte ge hunden samma mat som du själv äter om du själv är vegetarian eller vegan. Hundar har till exempel ofta svårt att smälta bönor och linser, protein tillförs ofta istället genom exempelvis sojapulver." Sojapulver? Ja veterinärerna lär inte bli arbetslösa i alla fall!
  11. 17 points
    Ska väl bara skriva av mig lite om livs stils förändringen i mitt nya liv. Det som fick mig nyfiken på ketonisk diet var väl två dokumentärer om det, en kom nyligen på (finska) netflix. De pratade om hur barn med adhd, och talproblem och sånt kunde ha hjälp utav dieten och eftersom jag har en 3 årig dotter som inte säger mycket annat än voff voff (som jag begriper) och springer runt som värsta galningen dagarna ut och in kunde det ju vara värt ett försök. Att få nån att äta sånt de inte vill är ju inte det lättaste så det är fortfarande ett pågående långtids project att smyga in nya matvaror och gömma undan allt kolhydrat och socker fyllt i hemmet. Jag har själv fått vara försöks person under tiden, och det här är min upplevelse: För sådär 5 veckor sedan gick jag helt kallt direct ifrån konstant godis och bröd ätande till strict lchf eller snarare KETO. Bakgrund: Jag har varit överviktig hela mitt liv, varit runt 80kg sen tånåren, gått ner till 70 för 10 år sen då jag fick fungerande depressions medicin men slutat med den då jag blev gravid. 15 kilo up med första barnet, okej fick ner 13 kilo med lite ansträngning.. Andra barnet på väg, vipps gick jag upp 25 kg!! Har kämpat på och försökt med sånt jag trodde var "nyttigt" gröt på mornarna, frukt till mellanmål, ja allt sånt som de flästa påstår man ska göra.. Till sist gav jag upp och testade om det gjorde någon skillnad om jag bara åt godis istället för mat... Tänderna tog stryk och jag var trött och grinig men jag landade på 80kg igen. Satte på ett par kilo igen då jag gick till min vanliga mat. 168cm och 82kg startar jag mitt nya liv: VECKA 1: Första dagarna gick väl okej, visst saknade man väl bröd men man fick ju göra ägg och ost pizza, smakade inte omelett som jag hade befarat heller. Jag var förberedd på att besvären skulle komma runt dag 3, så jag drack mycket vatten. Citron och salt i vatten som rekomenderats smakade minst sagt äckligt men buljong var okej. Mjaa, visst hade man lite huvudvärk och händerna skakade men en värk tablett eller två tog hand om det, kroppen blev varm också. Vattnet i kroppen spolades ut och vikten rasade 5 kilo! Jag trodde jag klarat mig över biverkningarna. Kroppen var konstant varm, inte svettigt men varm så man kände hur effectivt den brände fett. VECKA 2: AJ, aj aj, vad det plötsligt värkte i kors ryggen! .. hade ju läst om att det kunde bli värk i benen men vad var nu det här? Kanske någåt annat än dieten, eller var det njurarna som hade besvär..? Blev värre och värre trots värkmedicin, jag börgade bli orolig, åt lite kolhydrater för säkerhets skull, sen gick det lika plötsligt över som det börgat. Nästa kväll kom den hiskeliga värken smygande tillbaka men nu högre upp.. och i skuldrorna. Blev värre och värre för varje minut, jag blev riktigt rädd, inte ens barnafödande hade varit så smärtsamt! Övervägde att åka till sjukhus, bestämde mig för att avsluta dieten eller åtminståne ta en mindre sträng variant om det här fortsatte. Sen gick det över lika mystiskt än en gång. Jag ville absolut inte känna sån smärta igen, men jag hade sett såna låckande resultat ju.. Pendlade upp ett par kilon då jag fortsatte äta lite mer kolhydrater på grund av rädslan eller så lade jag mer vatten i förvar. Men smärtan kom aldrig tillbaka så jag återfick modet. Vecka 3: Ägg, kött och ost går ju så lätt att äta, men hur var det nu med alla de äckliga grönsakerna jag borde stoppa in? De som säger de knappt har någon smak ljuger.. eller saknar överkänsligt smaksinne.. Jag tål inte smaken av kål, kaffe, greip, alcohol och vad det ny är som hör till samma smak grupp heller. Råa morötter och ärtsoppa går väl bra men ush fy för andra grönsaker, inte vågar man ju smaka om det konstant ger kväljningar redan av lukt och konsistens? Och inte är ju tomat och gurka riktiga grönsaker heller.. Tack ock låv för spenat blad, får ju i sig något grönt. Baby spenat är så skonsam och mild bara den är färsk. Bakat för mycket lchf bröd och annat "gottis" för att få dottern intresserad, jag äter för mycket av det. Tog mod till mig och gjorde blomkåls mos med citron och mycket smör.. Hör och häpna, det var nästan gott som nylagat!?! Stäka kålhuvud i ett hav av smör fick också nästan bort kål smaken, tillräckligt för att äta av den utan att kvälja i alla fall. Vecka 4: Vilken energi! Jag som varit så trött och viljelös springer frivilligt för första gången i mitt liv! Jagar runt och busar med barnen eller tar en rejält raskare fart med barnvagnen då jag går till och från dags (totalt 1 timmes promenad). Har fått min sexlust tillbaka också, varit bårta sen första barnet föddes, nu orkar inte mannen min med min lust längre, men han kan ju inte klaga heller då han varit mer eller mindre utan något så länge. Känner mig 10 år yngre. Magen är betydligt plattare och mindre! Vågen säger 76kg, men spelar inte så mycket roll för mig längre, är så glad och energisk! Vecka 5: Oj, vad skarp i magen jag varit, måste nog ta det lugnt med all ost. Men vågen pendlar nere på 75kg.. Snuvig är jag också, hela familjen snörvlig och hostig men inte blir jag sängliggande för det. Har inga sötsug längre, inte heller brödet låckar mig längre. Tror inte mer vikt kommer att rasa av så fort i fortsättningen men jag är lycklig som det är. Hör mycket varningar från folk som talar om hur fort vikten kommer tillbaka när man återgår till vanlig diet, men det är ju inte meningen att återvända så bryr mig inte om sånt. Mannen visar tecken på att vilja hänga med och se om han får lika mycket energi och glädje av dieten.. måste bara ge upp ölen först.
  12. 17 points
    SVT sände ikväll ett avsnitt av Svenska TV-historier som handlade om träning i TV. I ett klipp från ”Träna med TV” som sändes 1967 så ger Bengt Bedrup följande kostråd: ”Undvik socker, bröd, och mjölmat.Ta det försiktigt med potatisen!” ?
  13. 16 points
    Ja, vi är självmordskandidater allihopa! 😉 Andreas är självklart fortfarande en läkare men han har slutat jobba som distriktsläkare och jobbar istället heltid med DietDoctor. Nästa gång någon hänvisar till en sådan studie be om en referens. Det finns bara epidemiologiska studier på kosthållning över lång tid och med sådana kan man nästan ”bevisa” vadsomhelst om man är lite kreativ. 😉
  14. 16 points
    Måste bara skriva av mig! Kommer just från fikapausen på jobbet. Här är vi två som äter LCHF och några som väl tror på LCHF men inte förmår äta enligt det och så är det en som är totalt emot det. Vi försökte nu (igen) att förklara för henne att vetenskapen går framåt och att ny forskning (eller rättare sagt Forskning till skillnad från den tidigare gissningslek som kallats för vetenskap) visar att LCHF (och närliggande kosthållningar) är det som är rätt för människokroppen. Men hennes argument är att "Det är klart att de som jobbar med sånt vet vad som är rätt, och det är inte LCHF". Visst är det frustrerande att prata med en vägg? Jag kände att blodtrycket steg. Hur man än försöker att förklara hur lurade alla dessa människor är, eller hur okunniga läkare i gemen är om kostens inverkan på våra kroppar, så viftar de bara bort det. De tror verkligen blint på att den etablerade vetenskapen är statisk. Jag borde ha lärt mig vid det här laget att det oftast inte lönar sig att ta diskussionen med såna människor, men jag går i fällan om och om igen... Jag avslutade med att säga att förr trodde man att jorden var platt...
  15. 16 points
    Fd statsminister Göran Persson levererar en bredsida till alla som försöker skylla klimatproblemen på de svenska korna. 😁 Självklart måste reportern avge en disclaimer efteråt: "men detta är ju hans åsikt som lantbrukare..." - men det är klart, denna TV kanal ligger ju i framkant när det gäller att propagera för och laga vegansk mat i rutan och ständigt påminna oss om att vi måste minska köttätandet. Tänk om folk (Och gärna också journalister) kunde lära sig den stora skillnaden mellan billigt, importerat kött från djur uppfödda på spannmål i stora stallar och kött från svenska kor som får gå ute fritt och beta...
  16. 16 points
    Det är något otäckt på gång i vår värld idag, något som oroar mig mycket. Det är naturligtvis kopplat till det som den här tråden handlar om, livsmedelsproduktion och miljöpåverkan. Det oroar mig att rapporter som stöds av särintressen – personliga och kommersiella – så okritiskt rapporteras av media som absoluta sanningar. Det oroar mig att komplexa samband i vår natur beskrivs i alltför förenklade modeller och gissningar om hur man ska göra beräkningar kring miljöpåverkan. Det oroar mig att vissa aspekter av livsmedelsproduktion och miljöpåverkan verkar ignoreras helt och hållet, exempelvis den påverkan som industriskalig odling av vegetabilier har på miljön. Det oroar mig att verktyg som är tänkta att användas av vanliga människor för att ta reda på deras personliga miljöpåverkan är så schablonartade att de inte säger någonting alls. Men det som oroar mig mest är hur man bemöts när man vill diskutera något av ovanstående. Om man så bara uttrycker något litet kritiskt beskylls man för att vara klimatförnekare, faktaresistent eller något annat nedsättande epitet. Även om man argumenterar sansat och logiskt med forskningsrapporter att hänvisa till hjälper det inte. De underkännande epiteten har blivit accepterade av etablissemanget, och stoppar en sund och utvecklande debatt kring svåra och invecklade frågor. Jag kan inte låta bli att associera till tider och platser där människor tystats och samhällen har kännetecknats av människors rädsla att uttrycka sina åsikter. Och det är det som oroar och skrämmer mig mest av allt. Trots detta ger forumet mig hopp om en bättre framtid än den som de politiskt korrekta åsikterna antyder.
  17. 16 points
    Det finns extremare falanger inom alla dieter. Bara för att man kör LCHF, så behöver inte hålla med om precis allt som ryms inom ramen för lågkolhydratkost. Det är okej att vara oense. Som vuxen, ifrågasättande och tänkande individ så får du filtrera bland videos, artiklar, bloggar, inlägg och skaffa dig en egen uppfattning och ta till dig det som passar dig bäst. Det enda problemet med det mest udda som florerar på Dietdoctor är att folk som skulle bli hjälpta av LCHF, kanske tycker det är lite väl världsfrånvänt och vänder i dörren? Men då tänker jag mer på saker som att bota aggressiv cancer med bikarbonat, inte vaccinera mot allvarliga barnsjukdomar osv. Sånt som inte har med kosten att göra alls, men ändå dras till LCHF likt en magnet, för att man gemensamt motarbetas av vården. Sen det här med att inte äta grönt, det kommer aldrig finnas en större studie på det, så helt poänglöst att försöka motbevisa eller bevisa med beprövad vetenskap. Det skulle aldrig bli godkänt officiellt, anses oetiskt att genomföra en studie på tusentals människor, där ingen fick äta frukt&grönt. Så mycket grönsaker eller mindre grönsaker är ngt man får testa själv vad man mår bäst av. Men mycket inom LCHF filosofin handlar ju om att experimentera själv med maten och lyssna på kroppen, istället före att lita blint på vad andra förespråkar. Personligen får jag fin hy och blir aldrig förkyld&influensa när jag äter mycket grönt och främst egenodlat, så därför gör jag det. Men om någon upplever att vikt och värden blir bättre av mindre växtbaserat i kosten, så vem är jag att säga att deras erfarenhet är fel?
  18. 16 points
    Jag reagerade på stockholms universitets resilience center och skrev mail till personen som intervjuades i prgrammet ungefär så här. 1. Du påstod att LCHF är en hög-protein-diet. På vilken grund påstår du det? LCHF står för low carb high fat. Den handlar inte om protein på något sätt. På LCHF kan man tom undvika kött helt. De som äter LCHF och äter kött äter inte mer kött än vad livsmedelsverket rekommenderar. Inom LCHF strävar man efter lågt blodsocker och undviker kolhydrater och ökar på dieten med fett. 2. Du visade en bild där kött får en absurt stor koldioxidpåverkan per kalori jämför vete. - Varför tycker ni att en jämförelse bara baserat på kalorier är relevant? Eftersom vete i stort sett bara är socker så är det klart att man får mycket kalorier för sin koldioxid medan kött är väldigt magert med få kalorier och för att komma upp i mängden kalorier som socker så måste man "köpa" mycket koldioxid för att få den mängden kalorier från kött. - Nu vet vi att socker inte är ett essentiellt ämne för vår överlevnad, det är däremot de essentiella aminosyrorna och de essentiella fetterna. Det vore därför relevant och anständigt av en universitetsinstitution att redovisa dessa som jämförelse. Alltså hur mycket vete måste jag äta för att få ihop min dagliga nödvändiga ranson av essentiella aminosyror och hur mycket koldioxid kostar det att odla fram den mängden vete jämfört med den mängd kött jag behöver äta för att få i mig den nödvändiga ransonen essentiella aminosyror och hur mycket koldioxid det kostar. Detsamma hade ni kunnat göra med essentiella fetter. 3. Det hade också varit anständigt om du hade berättat hur ni räknar fram koldioxidvärdet för köttdjur. Ni omvandlar metangas (rap och prutt) till koldioxid genom en matematisk formel ni har hittat på, koldioxidekvivalent, som bla inte på något sätt tar hänsyn till att metangas har en helt annan cykel i naturen, ett annorlunda upptag, jämfört med koldioxid.
  19. 16 points
    För info kommer det pratas ketogen diet i en hel timme på Super Human Radio på mån den 10:e kl 18-19. En amerikansk kanal som sänder över internet (kommer även ut som pod efteråt). https://m.facebook.com/SuperHumanRadioNetwork/ Länken till programmet är inte uppe än men brukar komma några timmar innan det går live så uppdaterar då. Gå gärna in fler eller under programmet och skicka frågor.
  20. 16 points
    Ny uppdatering. Jag begärde second-opion ang brachyterapi i ett annat landsting än mitt hemlandsting. Brachyterapi är en lokalt verkande strålbehandling, som kan användas vid vissa cancerformer och som skulle kunna vara aktuell för mig. Behandlingen tar ca 1 vecka, jämfört med de ca 2 månader som konventionell strålbehandling skulle vara i mitt fall. Biverkningarna är betydligt mindre. Läkaren jag talade med sa att det inte brukar bli några biverkningar. Vidare menade second-opion läkaren att jag är cancerfri till 99,9 eller 100 % efter operation, så jag skulle kunna avstå stålbehandling av den anledningen och istället gå på täta kontroller för att se om det faktiskt finns någon cancer kvar. Efter tips här på forumet så har jag har köpt och läst Tanya Harter Pierce bok Överlista din cancer. Den är skriven av en lekman, för lekmän, så boken är lättillgänglig och lätt att ta till sig. Allt är inte tillämpligt för svenska förhållanden, t ex amerikanska eller mexikanska privatkliniker. Att hitta någon Rife-maskin verkar inte heller helt enkelt. Trots det så finns det en hel del användbart i boken, så jag har beställt hem det som jag tror kan fungera. Är man alternativmedicinskt intresserad, så kan man läsa boken i förebyggande syfte, även om man inte har cancer, för att ha en kunskapsmässig grund att stå på, om man inte sätter sin tilltro till skolmedicinen fullt ut. Det känns lite svajigt just nu. Jag vet inte om jag har cancer eller inte. Det är svårt att det svårt att hitta personer som blivit friska med hjälp av vissa preparat och det finns en rad olika faktorer som kan spela in som påverkar om en människa blir frisk eller inte. Många verkar dessutom söka sig dessutom till alternativmedicin när allt hopp är ute enligt skolmedicinen eller frågar för anhörigas räkning. Dessutom är det vanligt att man vill försöka med THC eller menar att THC är det enda botemedlet som finns och där drar jag gränsen just nu. Jag har en ovanlig cancerform, vilket gör att det är svårt att hitta berättelser om människor, som gått igenom samma sak. I Överlista din cancer hittade jag en rimlig förklaring till varför jag har drabbats av cancer nämligen östrogendominans. Det finns naturligtvis ett antal olika orsaker som gör att människor kan drabbas, men för mig är det en rimlig förklaring just nu. Vården, speciellt i mitt hemlandsting, gör mig minst sagt upprörd. Jag har försökt läsa på, leta efter alternativ och ifrågasätta. Förhoppningsvis förbättrar det min situation (jag kan ju göra bort mig totalt också, men jag föredrar att inte tänka så), men jag tänker på alla de personer som inte gör det och kanske far illa i onödan för att de litar på det läkarna säger. Via det här forumet har jag fått en hel del användbara tips. Jag känner att jag har svårt att se mig själv som cancerpatient. På något sätt är jag inte typisk. Cancerformen är ovanlig. Jag har inga armband som det står Fuck cancer på, har aldrig betalt en krona till rosa bandet, ser mig inte som en person som kämpar och skriver inga tårdrypande blogg- eller facebookinlägg om vare sig vård eller sjukdom.
  21. 16 points
    Jag blir helt galen på SVT vetenskap, som publicerar en sån massa felaktigt och osakligt - de bidrar till att förvilla människor. Jag skickade mail till två olika redaktioner - där jag ifrågasätter deras saklighet och obundenhet. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-lite-kolhydrater-forkortar-livet Hej, ni måste sluta med att okritiskt blåsa upp sådana här nonsens-studier. Jag börjar tappa tilltron till SVTs förmåga att granska information som ni sedan lägger upp som nyheter. Detta är en osaklig för att inte säga helt felaktig studie. Skärp er. Världen behöver inte mer felaktiga råd. Berätta för mig varför detta publicerats. Vilka överväganden görs? – Ska jag kanske uppfatta SVT som en megafon för ovetenskapliga särintressen? Här kan man få ta del av riktig forskning och granskning av de felaktiga kostråden, - som även SVT hjälper till att spotta ut. http://foodmed.net/2018/07/swiss-re-type-2-diabetes-reversal-lchf/ http://institute.swissre.com/events/food_for_thought_bmj.html Jag ser fram emot ett förtydligande svar från dig.
  22. 15 points
    Serotonin, denna underbara molekyl som jag haft så lite av hela mitt liv. Det fattas mig på vintern när det är mörkt. Det fattas mig när livet kör ihop sig. Jag lär mig allt mer om epigenitikens snippar och hur jag ska få tillgång till detta, "mitt allt". Så, för att försäkra mig om att alltid ha tillgång så köpte jag mig en alldeles egen liten serotoninmolekyl!
  23. 15 points
    Ser fram emot din bok "Biokemi för idioter" 😊 Jag uppskattar verkligen din förklaringar och att du förklarar alla begrepp du använder så att även en lekman kan få viss förståelse för vad det handlar om. Tack!
  24. 15 points
    Efter att ha gått ner 22 kg på några månader får man höra från många amatör experter att jag kommer få högt kolesterol och diabetes och annat då man äter mer fett o protein med LCHF. För säkerhets skull gjorde jag en hälsoundersöking med blodprover nyligen. Senaste gången var för ett år sedan och resultaten nu var strålande. Blodtrycket som tidigare var gränsfall till högt var nu lågt och utmärkt, kolesterol hade gått ner och är på en låg nivå och alla blodvärden hade förbättrats markant sedan förra hälsoundersökningen så för min del har det bara varit positiva effekter.
  25. 15 points
    Det var dagen före julafton 2004. Team Alpha var på väg tillbaka till Monrovia efter en strapatsrik och mycket lyckad patrull till Swedru i det inre av Liberia. Endast en kollega och jag var svenskar, Alpha var alla irländare. Halvvägs mellan Swedru och Monrovia ligger Ghanta. Här övernattade vi och vaknade till det vanliga vädret, varmt och fuktigt, ingen överraskning i Liberia. Ghanta är en trevlig stad på spottavstånd från Guinea men tittar man på detaljerna ser man spåren från kriget som tog slut bara ett år innan. Kulhål i hela stan, skolan sönderskjuten med tak som saknas. Än idag, när jag ser reklamen med den trasiga skolan som går på svensk TV tänker jag på skolan i Ghanta. TV-reklamens ”sönderskjutna” skola är så fin jämfört med vad skolbarnen i Ghanta, eller för den delen resten av Liberia får. Alphas kompanichef, en av dem bästa officerare jag nånsin träffat, frågade oss om vi vill följa med till en spetälskekoloni i närheten. Irländarna hade under sin tid där, nästan ett år, haft kontakt med nunnorna som driver kolonin och understött med pengar och annat stöd som soldaterna på Camp Clara samlat ihop. Vi två svenskar, kompanichefen, en läkare och andra irländare åker och jag vet inte riktigt vad som väntar. Spetälskekolonier är ju bara nåt man läst om i böcker, att det fortfarande finns nåt sånt fast spetälska kan ju botas är inget man väntar sig. När vi kommer fram välkomnas vi av flera nunnor och bjuds på kaffe med hemgjorda snickers. Byggnaderna är betalda av medel insamlade av en förening jag inte minns namnet på från New York och drivs av katolska kyrkan. Nunnorna organiserar och sköter allt, en verklig bedrift. dem är bara några eldsjälar men gör ett jättejobb med att hålla ordning och styra. Alla som kan hjälper till med vedhuggning, matlagning, städning och allt annat som måste göras. Tidigare, under kriget fick vid ett tillfälle nunnorna 20 minuters förvarning, rebellerna kommer, ni måste härifrån. Dem fick snabbt ta med det nödvändigaste och utrymma. Rebellerna letade människor av en viss stam. Man gick från rum till rum och frågade folk vad dem var. Alla utom en nekade men släpades ändå ut på gården och hackades ihjäl med machete. Den ende som sa vad han verkligen var fick leva för han hade sagt sanningen. Ett utslag av bisarr humor i krigets elände. Många idag säger, dra tillbaka soldaterna och ge civil hjälp och bistånd istället. Jag säger; åk till Ghanta och prata med nunnorna, dem skulle säga till er som dem sa till oss soldater, ni får aldrig lämna Liberia, då sätter allt igång direkt igen. Man kan inte ge civil hjälp och bistånd utan att ha säkerhet först och endast soldater kan ge säkerhet. Sällan har jag känt mig så välkommen som hos de spetälska, alla var så glada att få besök. Verkstaden, där det tillverkades fantastiska trästatyer och annat hantverk för försäljning var fantastisk. Att skapa så fina saker med så dålig utrustning och dessutom knappt ha fingrar är verkligen imponerande. Av ren glädje köpte vi massor av prylar och helt utan att pruta, det kändes helt enkelt inte rätt. Spetälska var bara en del av verksamheten, den andra var TBC. Det är en sjukdom som är mycket lätt att förhindra med vaccin men är vanlig och orsakar stort lidande. Nunnorna visade in oss i ett hus på sidan om där de svårare fallen låg. I första rummet var det tomt, jag minns inte om patienten dött eller blivit frisk. I det inre rummet låg en flicka, 15 eller 16 år gammal. Hennes hjärtsäck krymper sakta och hjärtat får svårare och svårare att slå. Det är förstås väldigt plågsamt och hon var sakta men säkert på väg att dö en mycket plågsam död. Det enda nunnorna kunde göra åt det var att ge henne Valium men, som dem också sa, hon skriker hela nätterna ändå. Vår läkare tittade till henne och konstaterade bara att en enkel operation skulle bota henne men att det inte går göra där. Vi tipsar om kinesernas sjukhus i Swedru, kanske Liberias bästa fast det bara är några baracker. 20 mil bort, men det kunde lika gärna vara andra sidan jorden om man inte har resurser som vi har i vår skyddade del av världen. Vi tackar för oss och för min del är jag djupt skakad och kan aldrig glömma flickan. Vid ett senare besök frågar jag nunnorna hur det gick för henne men ingen minns henne. Det är för många som har det eländigt för att dem ska kunna minnas alla. Alpha åker tillbaka till Monrovia och rullar stolt in på Camp Clara efter en fantastisk resa. Vi har trotsat djungel, väder, vägar som egentligen inte kan kallas vägar, trasiga pansarbilar och klarat av allt med bravur. På köpet har vi fått svensk/ irländsk förbrödring och vänskap. Vi känner oss starka och stolta. På julafton sitter vi i 98% luftfuktighet, 30 graden varmt och avnjuter ett julbord utomhus. Ändå är det den värsta jul jag varit med om. I ett rum i Ghanta ligger en ung flicka och dör sakta, skrikande natten igenom och den enda vård hon kan få är Valium. Några dagar senare dör en kamrat med hela sin familj i en tsunami i Thailand. Jag var inte överdrivet förtjust i julen innan och numera skulle jag gärna slippa allt ihop.
  26. 15 points
    Jag råkade snubbla över denna artikel om Kalle, tyckte bara att den var så bra på flera plan att Newbies på LCHF kanske kan bli lite inspirerade? Iallafall vi som är long time LCHFare vet att han testat detta tidigare med framgång. Hur som helst, en gång är ingen gång.. men nu medverkade han i TV primetime i Biggest loser VIP, då tog han fram erfarenheten med LCHF igen! Dvs jag länkar lite vad han säger i intervjun; "Vad har du haft för knep? – Periodisk fasta har räddat mig. I 24 timmar – från middagen ena dagen till middagen dagen därpå – lever jag på bara kaffe och vatten. Så kör jag två-tre dygn i veckan och det sänker kaloriintaget enormt. Det var Erik Hörstadius som lärde mig den metoden när vi var på slottet. Och i och med att jag äter LCHF-inspirerat och nästan inte får i mig några kolhydrater andra dagar heller så störs jag inte av hunger. " "Hur äter du de dagar då du inte kör periodisk fasta? – Två kokta ägg till frukost, en burk makrill i tomatsås till lunch och en god, hemlagad kycklingsoppa på 700-800 kalorier till middag. När jag vägde in mig på slottet pekade vågen på 118 kilo till mina 160 centimeter. Jag hade ett BMI (body mass index, kroppsmått där normalvärdet ska ligga på 20-25, reds anm) på 46. Att jag kom ner till 92,4 kilo ger en sådan glädje att det inte känns som någon uppoffring att äta kontrollerat. Det är så himla värt det!" "En del som går ner i vikt sover bättre för att snarkningarna minskar? – Nja, jag sover nog mindre än tidigare för kroppen får så mycket energi att jag inte känner mig ett dugg trött. På slottet vaknade Pekka Lindmark och jag vid 05.30 och drack kaffe. Man blir nästan lite hög och får kickar av att kroppen förbränner och man rasar i vikt." https://www.expressen.se/noje/darfor-firar-kalle-moraeus-jul-med-ex-frun-fortfarande-en-familj/ Allt annat kan ni läsa i artikeln och de verkar hur som helst att han är en positiv person som kan funka som förebild, dvs man går hela tiden vidare i livet och lägger gammalt groll bakom sig.
  27. 15 points
    När det gäller bröd tycker jag att om du vill vara i ketos så bör du avstå. Ett alternativ kan vara att ta lite bröd (om man klarar det, för många blir det lätt mycket) ... en 1/4 dels brödskiva kan du säkert äta utan att det stoppar någon ketos. ? Problemet med ketos är att det tar lång tid att nå dit och det går fort att lämna den. Samtidigt är det så att du kan leva hälsosamt och gå ner i vikt utan att vara i ketos. Men säger man att man vill äta strikt så finns det inte speciellt mycket utrymme för avsteg ... man måste bestämma sig. ?
  28. 15 points
    Jag tänker att iallafall för mig, är det enklast att nolla alla grejer som inte är LCHF, t ex smörstekt bröd och müsli. Nu var det länge sen jag åt yoghurt också, sen jag började med hemmagjord kefir. Glutenfritt bröd innehåller ofta massa konstiga tillsatser, så det bör nog undvikas. Försök inte hitta ersättningsprodukter från ditt gamla liv, utan ät bara riktig mat: grönsaker och kött/fisk/ägg. Det där med ketos har jag aldrig brytt mig om. Jag äter ju liksom det jag äter (strikt lchf/keto/nästan karnivor) och då får ketosen klara sig själv. ?
  29. 15 points
    Ni har väl inte missat att en av våra forumdeltagare, @Y62 , skrivit ett gästinlägg på svenska Dietdoctor. ? https://www.dietdoctor.com/se/soldatens-mat
  30. 15 points
    I augusti kommer den här boken av Martina Johansson och Ralf ER Sundberg, som jag tänker köpa eftersom jag är mycket intresserad av vad de har att säga om inflammatoriska tillstånd i kroppen och vad det gör med vår hälsa. https://www.mynewsdesk.com/se/bladhbybladh/pressreleases/ny-faktarik-bok-om-inflammation-roten-till-sjukdom-och-vad-du-sjaelv-kan-goera-foer-att-laeka-av-martina-johansson-och-ralf-sundberg-2501023
  31. 15 points
    God förmiddag! Jag är en inbiten korsordslösare, och passar på att lösa en hel del nu under min semester. Som tur är tillhandahåller lokaltidningen ett helsideskorsord varje dag under sommaren. Idag blev det tydligt att LCHF påverkar även den här delen av min tillvaro. I gårdagens kryss var ledtråden "nyttoväxt" med ett å i mitten, tre bokstäver. I min LCHF-värld fanns bara ett alternativ, nämligen kål ? Men på något vis fick jag inte ihop något rimligt runtom det där. I dagens tidning fanns lösningen på gårdagskrysset, och jag insåg att det inte alls skulle vara kål utan råg Vi kanske måste försöka påverka även korsordskonstruktörer
  32. 15 points
    Tack! Det var ett tungt lopp ... gick något sämre än jag räknat med ... ingen aning hur många kollisar det blev ? ...man hade ingen riktigt bra koll på hur många små glas sportdricka man fick i sig. Men man är alltid nöjd med att gå i mål.
  33. 15 points
    Exakt vad är det som är problem? Att du inte äter? (borde de sk-a i) Att du inte sitter och tjôtar med dem; är trevlig, lär känna dem lite? Är sådant viktigt på din(a) arbetsplats(er)? Är det möjligt att sitta med och bara ha en kopp med något? Det brukar jag göra ibland om jag fastar: meddelar att idag äter jag inte, och sätter mig I fikarummet, där vi brukar äta, med en kopp te eller kaffe. Eller later bli. Men hos oss brukar inte alla äta samtidigt, och inte på samma ställe, så det är inget problem om någon inte lämnar skrivbordet. Fast vi brukar se till att nya kommer med, till matsal eller fikarummet, så de inte blir utanför.
  34. 14 points
    Ny studie som presenteras i Cell Metabolism: Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30248-7 20 deltagare serverades ultraprocessad kost och oprocessad kost i 14 dagar vardera. De fick äta så mycket de ville. Ad libitum-intaget var i genomsnitt 500 kcal mer per dygn för den ultraprocessade kosten jämfört med den oprocessade. Detta resulterade i viktuppgång när de åt processad kost och viktnedgång när de åt riktig mat. Riktig mat mättar bättre, vem blir förvånad? 🤓
  35. 14 points
    Intressant liten svensk studie om sömn o fetma igår i Svenska Dagbladet. Sömnstörningar orsakar tillväxt av kroppsfettet och minskar muskelvävnaden i kroppen redan efter en natts dålig sömn. Studien indikerar att dålig sömn ger metabol påverkan. För den som har problem med att en strikt lågkolhydratkost inte har effekt på önskad viktnergång kan detta faktum att sömnen kan ha stor betydelse för metabolismen vara en viktig pusselbit. Man behöver kanske titta på hur man sover och för övrigt minska på stressen i sitt liv. https://www.svd.se/ny-studie-somnlos-natt-stor-amnesomsattningen Om studien i Uppsala Nya tidning: https://www.unt.se/nyheter/uppsala/somnbrist-paverkar-ditt-dna-3807855.aspx https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26168 Citat från artikeln i Svd "En anledning till att ämnesomsättningen påverkas negativt är att muskelvävnaden tycks få en reducerad kapacitet att bryta ner blodsocker. Att till exempel skiftarbetare oftare har svårt att hålla vikten kan få ytterligare en förklaring här. Sömnbrist leder också till att många väljer sämre födoämnen, ofta energität mat, och på tider då kroppen är sämre inställd på att bearbeta födan.– En förklaring till det är också att belöningssystemet i hjärnan aktiveras starkare efter sömnbrist, säger Jonathan Cedernaes."
  36. 14 points
    Man kan ju tycka att det finns betydligt vettigare saker att satsa 10 miljoner på i denna värld, men jag är optimist och tror att SNF är för sent ute. Jag tror nämligen att den tid är förbi när allting kan köpas för pengar. Den senaste tiden har jag fått en känsla av att "vanliga människor" har tappat tron på auktoriteter och inte sväljer vilka budskap som helst. Man rättar sig mer efter vad som är inne i de egna kretsarna- det behövdes ju ingen miljonsatsning för att ge veganismen den spridning den har fått i storstäderna, till exempel. Och när man är ute och surfar på nätet hittar man ju oräkneliga populära bloggar och Youtube-videos som förespråkar lågkolhydrat/högfettkost. Det finns bland annat en amerikansk mor&dotter-Youtubeserie i en lyxig miljö, där de två slanka, vackra och välvårdade kvinnorna ber tittarna skicka in favoritrecept, så ska de två ska göra om dem till "LCHF", provlaga och lägga ut det nya receptet. Den fashionabla miljön, och den amerikanska "lyxhustru"-framtoningen gör att de får LCHF som livsstil att verka tilltalande. Perfekt PR för oss, som annars gärna uppfattas som groteska köttätare eller flottiga fettfrossare 😃 LCHF, vare sig det kallas så eller ej, sprider sig tydligen under radarn, på "vanliga människors" sociala media. Det börjar bli populärt i USA- och då vet vi ju vad som händer i resten av världen om ett par år. I stället för att känna ett akut hot om hjärnblödning i sådana här fall, som jag tidigare gjorde, så har jag blivit mer tillbakalutad och avvaktar resultatet av den berömda fjärilseffekten . Livsmedelsmaffian kan stå där och vifta med sina miljoner och hytta med ett myndigt pekfingret åt alla som stör deras lukrativa affärer. De blir mer och mer avsnörda från "vanliga människors" tankevärld. Som jag ser det är den här 10-miljonerssatsningen en riktigt desperat åtgärd från ett gäng som ser att de håller på att förlora kampen. Lite tålamod bara, och därtill en rejäl bit kött eller fisk med kryddsmör, så ordnar det sig.
  37. 14 points
    Har haft några förvånansvärt ostressade dagar trots nya deadlines i jobbet och halvledig för deadlines hemma, och suget har hållit sig rätt lågt. Tills nu ikväll när det kom besked från skolan som gör mig vansinnig!! Våra barn går i en montessoriskola och jämfört med många kommunala skolor är den fantastiskt bra, inte minst för att de har egenlagad mat och för att montessoripedagogiken är gjord för att anpassas utifrån var och ens förutsättningar. Det är liksom hela idén och den är underbar. Tills de hamnar i att tvingas in under läroplanen och barn med behov måste göra lika alla andra... Och då slår stressuget till på en mamma..! Knock-out! Boom! Och kroppen börjar värka, typ överallt. Säkert bradykinin och dess kompisar som svarar med inflammation på stressen. Just nu har jag inte tid att grunna så mycket men jag har påbörjat en lista med ledtrådar.... Får se om jag får ihop den med åtgärder för en helhet så småningom. Jag har i alla fall bestämt mig för att ligga lågt med kalium-njure-uppföljningen just nu tills kinesiologen gjort en test till om ett antal veckor. Jag har sänkt progesteronet igen utifrån tanken att östrogenet minskar allt eftersom och då minskar gapet dem emellan också. Rätt eller fel, vem sjutton vet? Sedan har jag hakat på Drakulla och Eric Berg och testar akupressurpunkter mot stress (för att aktivera de para-sympatiska processerna) och banne mig, jag sover som en stock! Kanske därför suget ändå höll sig lugnt några dagar för värdslig stress betyder mindre än den runt barnen? Jaja, vete sjutton vad jag vill med detta inlägg..? Lätta på trycket lite bara, kanske?
  38. 14 points
    "Tyvärr, jag kan inte äta fläskpannkaka, för då blir jag jätteförkyld" "Ledsen, men jag kan inte äta semlor, för då får jag ont i knäna" 😅
  39. 14 points
    Man kan ju bara älska forskning!
  40. 14 points
    Tror jag absolut är viktigt att påtala! De flesta är här för att något inte funkar för dem, vikten, värk, trötthet osv, och att inse att LCHF är riktlinjer, inte en spikad diet med "får" och "får inte", är viktigt. Vi kan titta på fakir/AIP/paleo och allihop kan gå in under LCHF trots att det är lite olika fördelning på makronutrienterna. Det viktiga är att se till kvaliteten på maten, på näringsinnehållet, på vad födan gör i kroppen och, viktigast av allt, på hur man själv mår!
  41. 14 points
    Jag får också hyfsat ofta kommentarer om extrem kost, då svarar jag alltid med motfrågan "vad är det för extremt med LCHF?"... Varpå jag oftast får kommentaren att "ni äter ju bara kött" varpå jag svarar att då vet personen inte vad LCHF är... och att jag aldrig ätit så mycket grönsaker som idag! Och sen förklarar jag lugnt hur jag äter och oftast blir de lite förvånade. Sen slutar de ju kanske ändå med att "det är ju ändå extremt att inte äta bröd, potatis och pasta".... men nåja, det beror ju kanske på att folk alltid vill ha sista ordet. 😄 Nåt litet frö lyckades man kanske ändå så.
  42. 14 points
    Bara detta bör i princip vara en orsak att helt sluta odla sockerbetor om man nu inte klarar sig utan ett förbjudet bekämpningsmedel som tar död på våra pollinerande insekter. https://www.aftonbladet.se/a/G1WXx9?fbclid=IwAR1o5N7GyxyLp4aemfvEDBgvGmM49_AjzN-6sNfRmra-ROzG5O0qtFww1Js Och så har man mage att påstå att våra kossor är miljöbovar Jag blir galen 😠
  43. 14 points
    För snart ett år sedan fick jag en fråga av en närstående angående vegetarisk kost kontra en kost med animalier. Jag skrev då ihop nedanstående text: Hälsa - i allt kött finns alla essentiella aminosyror vi människor behöver. Om man istället ska äta bara vegetariskt måste man se till att välja “rätt” blandning av vegetabilier så alla de essentiella aminosyrorna täcks in eftersom ingen vegetabilisk produkt innehåller alla aminosyrorna. Detta pratas det aldrig om bland dem som förespråkar vegetariskt vad jag har hört. - för dem som har en väl fungerande magsyra (många har för lite) är kött lättsmält och kroppen kan ta vara på det mesta av nyttigheterna i köttet, exempelvis kan människan tillgodogöra sig ca 75% av proteinet i nötkött, men bara ca 25% av proteinet i vita bönor. Ska man få sitt protein från växtriket kan man alltså behöva äta 3 gånger så mycket mat (räknat i vikt). - näringstätheten i kött överträffar de allra flesta vegetabilier, särskilt inälvsmat som lever, man behöver alltså inte äta så mycket för att ändå tillgodogöra sig mycket näring - ett vanlig livsmedel bland vegetarianer som ska ersätta kött är soja. Som jag förstått så liknar något ämne i soja hormonet östrogen, vilket ställer till det i kvinnokroppen (det konkurrerar ut naturligt östrogen) och sannolikt också i manskroppen. - bönor allmänt innehåller något som kallas lektiner, och de är inte nyttiga för kroppen, åtminstone inte i större mängder. Sojabönor bör fermenteras innan man äter dem, exempelvis i form av natto. Kokning kan också ta bort lektiner från bönor, exempelvis vita, bruna och kidneybönor. - ett varierat intag av vegetabilier är ett bra komplement till animaliska produkter för att enkelt få i sig vitaminer, vissa mineraler, antioxidanter och annat. - mättat fett som ingår i animaliska produkter har man i senare tids forskning sett att det korrelerar med ett höjt HDL (som brukar kallas det goda kolesterolet), det går också att få i sig via kokosolja som är en helt vegetarisk produkt - fett är viktigt att få i sig för att exempelvis kunna tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer (A, D, E och K), det finns inte så många vegetabiliska livsmedel som både innehåller mycket fett och samtidigt innehåller lite kolhydrater (alla kolhydrater omvandlas till socker i kroppen för att kunna brytas ned, och det kan leda till många av våra välfärdssjukdomar, det finns ett samband mellan nutidens socker- och kolhydratkonsumtion och ökningen av välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt-/kärlsjukdomar, cancer) - vitamin B12 är essentiellt för oss människor, det finns inte naturligt i vegetabilier. Processad mat (som jag själv försöker undvika) kan vara berikad med B12, men om man vill få andra människor att övergå till vegetarisk kost måste man vara ärlig med att det kräver stora insikter om näringsämnen och vad maten gör med våra kroppar. Det är helt enkelt enklare att få i sig ett heltäckande spektrum av näringsämnen om man äter animaliska produkter. Jag tycker själv att det är oetiskt att propagera för vegetarisk kost utan att nämna de här sakerna. Miljö - de vegetabilier vi vanligtvis äter till vardags odlas genom industriskalig monokultur, vilket innebär att all annan växtlighet och alla djur och insekter avlägsnas med olika metoder, ofta olika typer av gifter. - den typen av odling utarmar jorden, vilket lett till att odlingsmarker på vissa delar av jorden inte längre är möjliga att återställa för odling - om man inte blandar in djur i odling av vegetabilier behövs konstgödsel och den består av kväve, fosfor och kalium, det sägs att år 2033 kommer produktionen av fosfor att slå i taket, för att därefter bli en bristvara ( se https://fof.se/tidning/2010/4/nar-fosforn-sinar-blir-det-svalt ) - gödsel från djur sägs innehålla fler mineraler och nyttigheter än vad konstgödsel gör vilket ger näringsrikare grödor - gräsbetande nötboskap hjälper till att hålla landskapet öppet, se https://www.naturskyddsforeningen.se/betande-djur-ger-rik-natur, vilket leder till större artrikedom - gräsbetande nötboskap kan omvandla gräs (som människan inte kan leva på) till näringsrikt kött. Det belastar inte odlingsmarker för framställning av kraftfoder (spannmål och bönor), och djuren får äta sin artegna föda, vilket ger djuren bättre hälsa, och mark som inte passar för odling kan ändå ge mat om där finns gräs för bete - gräsbetande nötboskap hjälper till att binda kol, se https://www.svd.se/battre-for-klimatet-med-fler-betande-kottdjur (Gunnar Rundgren har också skrivit böcker om detta) - försök har gjorts med betande boskap i utkanterna av öknar, och det har bidragit till att öknarna har minskat i storlek, se https://sv.tiny.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change, en lång och inte så bra text, men Alan Savory har också skrivit böcker. - Lierre Keiths bok Vegomyten (slutsåld, men The vegetarian myth finns fortfarande) handlar om hälsa, hållbarhet, miljö, se http://www.lierrekeith.com/. Hon var själv tidigare vegetarian, och blev också sjuk av dieten, vilket kan visa på att det kräver ganska stora kunskaper för att leva hälsosamt på en helt vegetarisk kost, se också recensionen här: http://www.zoeharcombe.com/2011/08/the-vegetarian-myth-lierre-keith/ - i boken ovan beskriver Keith hur buffeljordar tidigare (för hundratals år sedan) dominerade stora markarelaer i USA. På den tiden var jordlagret många gånger tjockare än det är idag, sen industriskaliga monokulturer dominerar. För övrigt är det bättre för miljön att leva på fettrik kost är på kolhydratrik kost (vilket vegetarisk kost nästan alltid är) med avseende på utandningsluften, se https://sv.wikipedia.org/wiki/Respiratorisk_kvot
  44. 14 points
    "Jo, placebo funkar – även när man vet att det är fejk " https://kit.se/2018/05/18/107089/jo-placebo-funkar-aven-nar-man-vet-att-det-ar-fejk/ Jag har stor respekt för placebo-effekten. Såg en dokumentär på SVT en gång om en ung man som hamnade på akuten. Han var döende efter att ha tagit en överdos piller. Man lyckades dock rädda livet på honom i sista stund. När man undersökte vad han tagit för piller visade det sig att han deltog i en läkemedelsstudie, och hade tagit dessa piller. Men han var (ovetande) i kontrollgruppen och hade bara fått sockerpiller.
  45. 14 points
    God Jul till dig Nils, med din stora entusiasm och ditt engagemang. Önskar dig allt väl inför det nya året! Och God jul önskar jag även till alla er andra sköna juveler som häckar här i forumet!
  46. 14 points
    Nu är det min tur att testa Carnivore. Efter att ha provat LCHF i olika former utan att få bukt på mitt sug och min hunger tänker jag nu ta steget längre och prova Carnivore dieten i 30 dagar för att se hur det påverkar mig. Mitt protokoll ser ut på följande vis: Dryck: vatten, kaffe. Kost: kött, fisk, fågel, ägg, salt. Äta när jag är hungrig till jag blir mätt. Träning: minst 10 000 steg/dag, Stronglifts 5x5 (3 gånger/vecka). Jag är 183 cm lång och väger nu 99 kg. Mitt mål är att komma ner på 92 kg och förhoppningsvis öka i styrka på vägen. Jag har lyssnat på många framgångshistorier med hjälp av den här typen av kosthållning men vi är alla olika så det ska bli spännande att se hur jag påverkas. Tack för allas fantastiska stöd 🙂.
  47. 14 points
    Det blev ett mail till svt också när jag ändå var igång, med liten variation på ovan. Ungefär: Jag undrar om du som vetenskapsjournalist har funderat över den jämförelse som det finns bild på i en av artiklarna där kött får absurt dåligt miljöbetyg. Är det relevant att ställa kalorier på ena axeln? Är kalorier ett näringsämne. Är kalorier relevant för hälsan? Hur skulle det vara om man satte näringtäthet istället för kalorier på axeln. Man kan ta reda på näringstätheten på livsmedelsverket eller matkalkyl. Bäst i klassen av naturliga råvaror är lever. Man kan också titta på det som kallas essentiellt dvs sånt vi måste få i oss med kosten eftersom vi saknar egen produktion. Här finns vitaminer, mineraler, aminosyror och fetter. Sätt de på axeln istället för kalorier och räkna om, vad händer då? Vi måste börja prata näring. Världen är övergödd och undernärd.
  48. 14 points
    En mycket intressant kommentar på Martinas blogg, länken ovan. "Ja du Martina, jag ställer mig lika frågande?Jag arbetar som läkare och pratar Arteget och träning med alla mina patienter som grunden för naturligt läkande och det är förvånansvärt få som hakar på och vill veta mer, oftast möts jag ett par tomma hål till ögon, intresse noll.Kollegor tittar på mig med suspekta ögon över att jag tjatar o tjatar o tjatar om mat, kosttillskott och att kroppen är byggd för att slita hårt, som om det vore raketforskning!!!Vi stoppar i oss 30 ton mat ca under en livstid, den maten ska igenom tarmsystemet, brytas ner i sina grundbeståndsdelar (förhoppningsvis) och göda varenda process i kroppen. Det är väldigt lite vi vet om alla dessa processer men vad vi med 100% säkerhet vet är att socker/kolhydrater utlöser insulinsekretion som påverkar oerhört mycket i vår kropp inte bara att det får sockret ur kärlen utan var sockret lagras, hur det förbränns, vilka hormoner som är med o leker. För att få ner denna naturliga process kränger vi läkemedel efter läkemedel när det alls inte behövs! Det är så man vill spy, ursäkta men jag känner så. Att bemöta överätning av socker, som leder till metabolt syndrom med allt det innebär kostar samhället pengar, mkt pengar….Bortfall av hälsa, jobbtimmar, berg av läkemedel som ska bekostas med skattepengar, primärvård o slutenvård för alla konsekvenser av met syndrom som hjärtinfarkt, stroke, synnedsättning, njursvikt, nedsatt cirkulation – amputationer, fetma, lidande på alla nivåer.Egentligen tycker jag man kan betala sina egna mediciner fullt ut om man inte är beredd att göra dom förändringar som krävs för full hälsa. Varför ska jag betala för någon som väljer att röka, dra i sig skitmat, missköta sin kropp och sedan ligga samhället till last. Det är en sak om man gjort vad man kan och förmår och sedan får hjälp med resten.Dom här tankarna är så kontroversiella, att gå ut med att man i första hand ska bota sig själv innan man springer till sjukvården och sjukvården ska i första hand arbeta med förebyggande behandling i form av naturlig läkning. Sen kan inte alla leva på ett hälsosamt sätt, alla har inte orken, kapaciteten, copingmekanismerna, men många kan och det är ren skandal att vi kränger läkemedel som vi gör.Jag har blivit anmäld för att jag föreslagit kosttillskott till ME patienter, som tur e har jag alltid torrt på fötterna med tonvis av studier som visar på att artegen föda och vissa kosttillskott är extremt effektiva för att läka ut ett inflammerat nervsystem men fy om man sprattlar utanför boxen som doktor. I värsta fall blir man av med jobbet som Annika Dahlqvist, men där hamnar inte jag för det finns tamejfan studier på allt.Jag skriver som ensam doktor ut läkemedel för ca 5-7 miljoner!!!! varje år, kan ni fatta???Skulle skatta att en av hundra patienter jag har, är intresserade av artegen föda och naturligt läkande, resten skiter i vilket och tar sina piller. Så är fallet för mig som distriktsläkare i alla fall.Lyssnade på en pod tror det var Anna Sparre, där dom nämnde att en klinisk nutritionist dvs en läkare specialistutbildad i näringslära hade läst ca 16 timmar mat! dom som var mest utbildade hade läst 2 veckor och det tyckte dom var att ta i.Nä Martina vi ligger 100 år före vår tid el så får vi likna oss vid Kopernikus o grabbarna o tjejerna som gått före o blev fängslade, torterade o instängda på dårhus för att dom talade sanning. Vi talar sanning, ingen kan säga emot oss, ingen har så mycket på fötterna som vi, så vad håller dom på med! Jag känner mig omgiven av en sovande värld., en ignorant värld men jag är i alla fall vaken, och du Martina är vaken, My och Ann-Ida är vakna, Bitten Jonsson är supervaken, Dr Perlmutter är vaken, så det är bara att fortsätta mala på o väcka den ena efter den andra.Pungt slutDr Susanne
  49. 14 points
    Uppdatering och ingen rolig läsning Jag trodde det skulle räcka med operation, men det blir med all sannolikhet strålbehandling också. Till strålbehandlingens biverkningar hör att slemhinnan i munnen förstörs vilket leder till munsvamp och inflammationer och svåra smärtor under den tiden strålbehandlingen pågår + ett par veckor efteråt, vilket sammanlagt blir ca 2 månader. Huden brännskadas. Att må dåligt i två veckor kanske man kan klara, men två månader...? Jag förstår inte hur jag ska överleva det. Till det kommer behandlingsresor och väntetider på ett par timmar per dag och behandling 5 dagar per vecka. Det handlar alltså om två månader där man blir sjukare och sjukare för varje dag. När behandlingen är avslutad så är även kroppen förstörd för att all framtid. Spottkörtlarna kan komma att slås ut, vilket leder till kronisk muntorrhet som i sin tur kräver att man tillför medel med flour i princip hela tiden när man är vaken för att skydda tänderna mot karies (vet inte om det finns någon annan lösning för att skydda tänderna). Även smaklökarna kan förstöras. Kan man inte känna smaker eller har ett förändrat smaksinne som gör att all mat smakar äckligt och metalliskt försvinner i princip all livskvalitet. Man kan också få problem med att tugga och gapa då muskler och bindväv i käkarna förstörs av strålbehandlingen. Jag kan nästan inte prata efter operationen. Talet är sluddrigt och otydligt och jag dreglar och grips lätt av panik när jag försöker, samtidigt som det väldigt ansträngande. Vissa ord går inte att uttala alls. Förmodligen ska jag gå hos logoped för att träna talet, men jag vet inte. Borttagningen av lymfkörtlarna har påverkat andningen, så jag är i princip bunden till bostaden. Läkarna har aldrig hört talas om den biverkningen, så andningen ska utredas vidare. Jag vet inte om det är något fysiskt eller psykosomatiskt. Det som talar mot att det är psykosomatiskt är att jag faktiskt tycker om att promenera och skulle vilja göra det. Jag har anmält utredande klinik för brister i vård- och bemötande, utan att de brydde sig speciellt mycket. Möjligen har jag fått byta läkare, men det kan lika gärna bero på semester. I journalen har dietisten skrivet att patienten inte vill ha näringsdrycker då dessa bara innehåller "skit". Trots att de är noggrant näringsberäknade och innehåller maltodextrin eller glukossirap, solros- eller majsolja samt vassleprotein (enligt Anna Hallén är vassleprotein lika illa som kasein) och några multivitaminer. Skulle man ställa fram tre glasskålar med socker, matolja och något vitt pulver framför att dagisbarn och fråga om det är nyttigt, skulle dagisbarnet säga nej. I dagsläget finns det ytterst få livsmedel jag kan äta, håller mig nog inom liberal LCHF; men jag har lagt till baljväxter pga sug efter det och äter lite frukt. Det får bli som det blir känns det som. All mat måste dessutom vara flytande och det känns som jag har fått in en viss rutin på att mixa mat. Roligt är det inte. Jag har gjort mängder med soppor och fryst in för att förhoppningsvis klara att få i mig egen mat under strålbehandlingen. Jag brukar göra någon slags "smoothie" vill jag inte säga, för det låter för mycket som godis, så jag säger kall soppa med böngroddar och surkål som bas + övriga grönsaker efter vad jag känner för också. Fick bra tips om smoothie här i tråden. Mixar äggulor med hett vatten smör och kokosolja till frukost. Det är ingen frukost jag vill prata högt om, men jag blir mätt. Vet inte vad jag ska säga om någon frågar. Vårdens näringsdrycker ser jag som det sista och absolut sämsta alternativet. Gå ner i vikt får jag absolut inte göra heller. Jag skäms över att jag inte klarar att följa någon idealdiet. I mitt fall är det strikt ketogen kost eller autoimmun paleo som jag ser som idealdieter. Strikt ketogen kost verkar jag bli deprimerad av och det klarar jag inte just nu och AIP faller pga jag äter ägg, är sugen på baljväxter och äter mejeri i form av tibetansk kefir. Det är nattsvart just nu. Är tvungen att äta ångestdämpande + sömntabletter för att överhuvudtaget fungera. Gör allt för att hålla mig i från SSRI/SNRI, men jag är inte säker på att jag klarar det. Har tid hos någon KBT-terapeut med en tatuerad luspudel på armen, men hittills har hens förslag får mig snarare att tänka på någon artikel i tidningen Amelia (ska jobba vidare på det där med terapi och se om jag hittar något som fungerar bättre, men i dagsläget befinner jag mig i helvetets väntrum, så det finns inte så mycket jag kan göra). Jag försöker ha någon slags strategi för att klara mig så bra som möjligt, men jag har ingen speciell tilltro till att just jag skulle få lindrigare biverkningar än någon annan, men något måste jag ändå försöka göra medan jag väntar på besked. I vilket fall som helst så behöver jag ta mig igenom dagen. Om möjligt så ska jag försöka äta egen mat under behandlingstiden. Blir jag inlagd pga biverkningar så är det omöjligt. Kosttillskott vet jag inte riktigt vad jag ska ta, så om någon har några kloka tankar kring det, så tar jag gärna emot dem. Jag har gjort en Stig Bengmark-blandning med gurkmeja + en del andra kryddor som ska vara anti-inflammatorisk och ska försöka göra citron+ ingefärsdricka dagligen. Det är möjligt att jag inte kan få i mig dem, pga smärtor i munnen, men jag vill i alla fall försöka med sådant som är anti-inflammatoriskt . MSM och C-vitamin och magnesium äter jag redan, samt multivitaminer och multimineraler ( de förstnämnda för min egen skull, multitabletterna mest för att kunna argumentera med vården och påstå att jag visst får i mig tillräckligt med näringsämnen) Benbuljong i portionsförpackningar finns i frysen (om det nu är mat eller kosttillskott). Sköljer munnen regelbundet med kollodialt silver. Jag vet inte om jag tror på det eller inte, i sämsta fall är det verkningslöst, i bästa fall riktigt bra. Proteinpulver finns hemma. Inte för att jag vet om jag kommer använda det annat än som argument när jag diskuterar med dietist och envist hävdar att jag faktiskt kan ta ansvar för vad jag äter. Dietist har ingen konkret att komma med, förutom skuldbeläggning och näringsdrycker. Har något nötköttsprotein som jag köpt på nätet. Behöver jag mer så funderar jag på baljväxtprotein för att slippa mejeriprotein. Om inte annat så är de slembildande och det känns mindre lockande att äta något slembildande när man kanske har problem med halsen och att svälja. Funderat på någon havtornsolja eller havtornskapslar för slemhinnorna, men jag vet inte om de gör mer skada än nytta. Tankar kring det? Är det idé att äta probiotikakapslar förebyggande? Prebiotika i form av potatismjöl brukar jag ta redan nu. Det känns gott att ni bryr er i alla fall.
  50. 14 points
    Det gjordes nyligen en studie på området som visade att personer i ketos ökade lika mycket i massa och styrka som de som inte var i ketos (båda grupperna styrketränade enligt samma program). En bieffekt för ketosgruppen var att de samtidigt tappade lite fettmassa. Studien stämmer väl överens med litteratur inom kroppsutvecklinf från både 1800 talet och 60-70 talet då de flesta body builders åt vad som idag kallas för ketogen diet. På 80 taket kom dock anabola sterioder på stark frammarsch och så öven kosttillskotten. En ny rea uppstod och man pratade om ”bulk” perioder då man skulle öka i massa och sedan deff period för att ta bort oönskat fett. Orsaken till att detta fick fäste och atleter övergav de gamla råden var helt enkelt att kosttillskott för bulk (fulla med kolhydrater) var designade för att användas tillsammans med diverse anabola. Sprutor och kolhydrater passar nämligen bra ihop. Ofta är det så att om någon säger att de testat ketogen diet och inte får samma resultat beror det på att de är dopade. Om någon försöker förklara med hjälp av fysiologi varför det inte går att öka i muskelmassa vid ketogen diet har personen förmodligen en läkarbakgrund där man tror allt styrs av hormoner. Kroppen styr vissa saker med hormoner men den styrs inte av hormoner, det är en betydande skillnad. Hormoner är budbärare, precis som posten levererar brev, men det finns nån som skriver meddelande på ena sidan och nån som läser på andra. Har man inte med alla tre parter utan bara tittar på budbäraren kan man helt enkelt inte korrekt beskriva hur kroppen fungerar.