Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 08/03/2020 in all areas

  1. Inne på femte året som redaktör och ansvarig för svenska Diet Doctor är det dags att tacka för mig. Allt har sin tid och nu är det läge för mig att gå vidare mot nya äventyr. Min kontakt med "Kostdoktorn" började här på forumet och det ligger mig därför mycket varmt om hjärtat. Jag var en av de första som blev medlem i december 2012, när forumet lanserades. Namnet var då Lilla Anna. Sommaren 2014 utbildade jag mig till kostrådgivare, hösten 2014 blev jag moderator här på forumet och kort därefter började jag översätta framgångshistorier till Kostdoktorns blogg, på frilansbasis. Sommaren 2016 fick jag erbjudande om att börja jobba heltid och släppte utan tvekan mitt ”tidigare liv”, som lärare och förskolechef, för att börja arbeta med detta spännande företag. Mycket har hänt under dessa 4,5 år. Från under tio anställda på ett kontorshotell i Stockholm, till närmare 60 medarbetare från över 20 länder, i egna lokaler i två plan. Vi har bytt namn från Kostdoktorn till Diet Doctor och vi har byggt upp en spansk sajt. Vi har genomfört vår egen konferens, LCHF2019. De då knappt 10 000 medlemmarna närmar sig nu 85 000, totalt. På den svenska sajten har vi precis passerat milstolpen 10 000 DD+-medlemmar. Företaget växer och frodas, med recept, veckomenyer, appar och planeringsverktyg, vid sidan om kärnan av evidensbaserade guider och inspirerande videomaterial. Bloggen är sajtens puls, med nyheter och gästskribenter. Jag är oerhört tacksam över att ha varit med på denna spännande resa. Efter 30 mars kommer jag att finnas kvar på forumet som vanlig medlem, men avslutar mitt uppdrag som moderator och administratör i och med att min anställning upphör. Mitt intresse för kost och hälsa är fortfarande minst lika stort, jag kommer definitivt att titta in här ibland. Stort TACK, stammisar, moderatorer och alla forumbesökare, för de här fina åren!
    28 points
  2. Studie: Två enkla råd hjälper mot tarmsjukdom | TTELA "Två enkla kostråd tycks kunna hjälpa en stor del av dem som lider av mag- och tarmsjukdomen IBS: Ta bort allt onödigt socker och minska på stärkelsen." IBS: Undvik socker och stärkelse visar ny studie | Allas "Det finns en direkt korrelation mellan att ju mindre socker och stärkelse patienterna åt, desto mindre symtom hade de. Vi tolkar det som att sättet vi i västvärlden äter i dag överbelastar systemet, våra tarmar är helt enkelt inte gjorda för den mängden socker och stärkelse. Det verkar som om det är sockret i sig som utlöser problemen., säger professor Bodil Ohlsson, som har lett studien." Oj, vad förvånad jag blir... (*ironi*) Enkla råd som kunde hjälpa många fler än bara dem med magproblem.
    18 points
  3. Tydligen är det fortfarande någon som är rädd för högt kolesterol Jag ska därför berätta att för 4-5 år sedan publicerade vi en artikel i BMJ där vi hänvisade till 19 studier vars författare hade följt mer än 68,000 äldre människor i åtskilliga år sedan de hade mätt deras LDL-kolesterol. Det visade sig, att i de flesta fall levde de som hade de högsta värden längst; ingen av studierna visade det motsatte. Sedan dess har det publicerats nästan lika många studier med liknande resultat. Vi har även publicerat en artikel där vi har visat att kolesterolhypotesen är falsk. Enligt Taylor&Francis som publicerar mer än 10,000 vetenskapliga artiklar varje år var vår den mest lästa under 2018 trots att den först publicerades i mitten av oktober. I dag har den laddats ner av mer än 175,000 läsare, men ingenting händer, troligen för att de flesta hjärtprofessorer är betalda av läkemedelsindustrin och den är givmild. Den som har familjär hyperkolesterolämi bör kolla sin blödnings- och koagulationstid därför att orsaken till att några få med denna abnormitet drabbas tidigt av hjärtinfarkt är inte deras höga kolesterol utan att de även har ärvt höga koagulationsfaktorer. Läs mer om detta i vår FH-artikel.
    15 points
  4. Jag var på Bauhaus och hade lite svårt att hålla distansen till de läckra Korona-gubbarna.
    14 points
  5. Skickade länk ( kostdoktorns receptsamling) till farsan idag och 2 timmar senare ringer han glatt och säger det här blir nog inga problem så här åt vi för några år sedan...
    13 points
  6. Den här tråden tänker jag ska få handla om psykisk hälsa och ohälsa. För alla mår vi dåligt någon gång ibland. Det är ett sätt för mig att försöka karlägga över tid och kunna besvara frågor som 'Hur illa är det?' och 'Hur ofta mår jag psykiskt dåligt?'. På vilket/vilka sätt mår jag psykiskt dåligt? Finns det saker som återkommer? Finns det (ibland) någon orsak till att jag mår dåligt? Vad kan jag göra för att förebygga psykisk ohälsa? Vad gör jag för att må bättre när jag väl mår dåligt? Men även hjälp att inse att det kanske finns saker jag behöver söka professionell hjälp för, det får tiden utvisa. Trots den ganska deprimerande inledningen (?) vill jag vara tydlig med att jag för det mesta mår bra. För mig är skrivande ett viktigt verktyg för min hälsa i allmänhet. Med skapandet av den här tråden kommer jag också försöka adressera problemet att det är väldigt spretigt vad jag skriver på - mest på lösa blanka papper, ibland i anteckningsblock, ibland på datorn. På sätt och vis blir tråden en slags översikt och historik. Förhoppningsvis blir den också intressant för andra att läsa. @Peter B Skulle du säga att innehållet är lämpligt att diskutera här på forumet? Om tråden passar bättre under 'Övrigt' får du gärna flytta den dit.
    12 points
  7. Det finns många som är oroliga för sitt blodtryck. Jag ska därför berätta lite om det jag brukar kalla hypertoniskandalen. 1994 publicerade SBU boken ”Måttligt förhöjt blodtryck.” Här hade man analyserat alla de BT-sänkande experiment som hade publicerats på den tiden. I 17 experiment som omfattade mer än 17,000 med lätt förhöjd BT hade man jämfört BT-behandlade med obehandlade ”patienter”. Det visade sig att skillnaden mellan antalet som dött i en hjärtkärlsjukdom var endast 0.83%; en skillnad som inte ens var statistisk säker och liknande resultat har uppnåtts i flera senare studier. Enligt analysen hade en patient med obehandlad hypertoni 96 procents chans att inte dö av en hjärtkärlsjukdom inom de närmaste åren och den antihypertensiva behandlingen ökade blott chansen till 96.8 procent. Dessa siffror var medelvärden för bägge kön och alla åldrar. Om man delade upp resultaten efter kön och ålder har många studier visat att effekten för kvinnor och äldre knappast är mätbar. Jag skrev en artikel om detta i Medikament i 2002 (”Den tveksamma nyttan av att stämma i bäcken”), men ingen reagerade. SBU har till och med tagit bort boken och ersatt den med en ny version i 2004 som kallas version 1 och som visat det motsatta, utan att nämna ett ord om resultatet i utgåvan från 1994. Många senare studier har visat liknande resultat. I en studie från 2018 hade författarna följt kring 38,000 ”patienter” med mild hypertoni under många år. Hälften hade behandlats med BT-sänkande medicin; den andra hälften var obehandlade. Här är vad författarna konkluderade: Findings In this study of electronic health records of 38286 low-risk patients with mild hypertension, no evidence of an association was found between exposure to antihypertensive treatment and mortality or cardiovascular disease. There was evidence that treatment may be associated with an increased risk of adverse events, such as hypotension, syncope, and acute kidney injury. Meaning. The findings suggest that physicians should be cautious when initiating treatment in low-risk patients with mild hypertension, particularly because such an approach may affect millions of individuals with little evidence of benefit. Att blodtrycket är högre hos äldre människor är inte så märkligt därför att våra artärer blir stelare med åldern och det krävs därför ett högre tryck för att blodet ska kunna nå hjärnan. För många år sedan betraktades därför ett systoliskt BT på 100 plus åldern och ett diastoliskt BT kring 100 hos äldre för helt normalt. Mitt eget ligger kring 180-200/100-110. Jag tänkte tidigare att fortsätta forska om detta, men insåg att den som både påstår att hög kolesterol och högt blodtryck är ofarligt kommer att betraktas som galen. Att högt blodtryck är en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom är korrekt, men det betyder inte att det är orsaken. Stress höjer till exempel blodtrycket, men stress kan bidra till hjärtkärlsjukdom på annat vis. Nu något annat. Vi publicerade, som jag nämnt tidigare, en artikel för fem år sedan där vi pekade på 19 artiklar som visat att äldre människor med högt LDL-kolesterol lever lika länge eller längre än normalt. Sedan dess har det publicerats 19 fler studier med liknande resultat, vilket vi har beskrivit i en ny artikel. I ett av studierna, som omfattade mer än 5 miljoner yngre människor, var det lite fler som dog bland dem med högt LDL-kolesterol, men det rörde sig endast om 0.072 procent medan antalet som dog bland dem med normalt kolesterol var 0.068 procent; alltså en skillnad på mindre än 0.005 procent. Det har troligen rört sig om människor med ärftligt högt kolesterol, men orsaken till att de dog beror med all säkerhet inte på deras höga kolesterol, utan, som jag även berättat tidigare, att några få med denna abnormitet även har ärvt förhöjda koagulationsfaktorer. Vår artikel om detta är nu tillgänglig i sin helhet, och vi har även publicerat en ny artikel om detta.
    12 points
  8. Jag är ingen expert, men inser att det är lätt att blanda ihop olika kategoriseringar av fetter. Vi har det här med omättade och mättade fetter där vi har tre sorter: - mättade fetter - enkelomättade fetter (har en ledig plats i molekylkedjan) - fleromättade fetter (har flera lediga platser i molekylkedjan) Mättade fetter är stabila, och det är därför exempelvis kokosolja förvaras i rumstemperatur eftersom det inte härsknar (reagerar med omgivningen). Innehåller kring 90 % mättat fett. Omättade fetter har en benägenhet att reagera med omgivningen (fylla i den lediga platsen). Omega-3, omega-6 och omega-9 är fleromättade fetter med lite olika egenskaper. Det som skiljer dem är var de "lediga platserna" i molekylen finns, vilket alltså ger olika egenskaper. Jag tror vi behöver alla, men fördelningen är viktig. Helst ska åtminstone fördelningen mellan omega-6 och omega-3 vara 1:1, men det kan också vara okej med lite mer omega-6 om jag förstått rätt. Många får dock i sig mångdubbelt av omega-6, och då kan det få dåliga konsekvenser för kroppen. Exempelvis har solrosolja ett förhållande 562:1. I smör är det 4,6:1, men det innehåller 67% mättat fett av totala fettet, så det blir inga stora mängder omega-6. Det kan man kompensera med fet fisk, lax har förhållandet 0,4:1 t.ex. Det finns nog en massa mer att känna till i ämnet, jag tror t.ex. att det finns fler parametrar som exempelvis gör linfröolja mindre nyttig än man först tror (innehåller 52,3 g omega-3 per 100 gram, men tror det är fel sort).
    12 points
  9. En gammal positiv liten nyhet som tål att upprepas. Jag hade inte läst den tidigare. En av författarna till IPCC:s senaste rapport påtalar att nötdjur och betesdjur är nödvändigt och motverkar klimatförändringar. "Professor Anette Cowie varnar snarare för ren odling av vegetabilier, även i områden lämpade för detta, då det leder till jorderosion och större klimatpåverkan. Cowie säger i intervjun att nötkreatur ("kor") spelar en viktig roll för naturens processer att absorbera en tredjedel av de fossila utsläppen. Hon säger bland annat uttryckligen att "det finns absolut inget skäl att avstå från att äta nötkött"." https://www.landlantbruk.se/lantbruk/fns-klimatexpert-vill-se-fler-betande-kottdjur/ Edit: citat från Cornucopia?
    12 points
  10. Ett problem att ta bort; att det inte går att hitta smör och ost från A2 kor. Jag vill äta smör och ost men klarar inte A1 kasein. Ett annat problem är att vi i Sverige använder rapsolja i allt. Ersätt rapsoljan. Helst med A2 smör i smörsåser som bea, det är ju så det ska vara.
    12 points
  11. Hur många nystarter har jag gjort i denna tråd egentligen..? Nu är det dags igen! Fast nej, LCHF har jag aldrig lämnat men Tuggatugga-Monstret har haft mig rejält i sitt grepp länge (snott namnet från Effie). Bästa stresshanteringen... I lördags bestämde jag mig för att slopa chokladen jag ett tag ätit som andra äter knäckemackor och att bara äta tre gånger om dagen. Funderade på nytag på ALP men just nu får det räcka med 3ggr/dag. Synd att säga att det går bra... men det går i alla fall. Det gäller att hålla sig sysselsatt och att sitta vid datorn är inte bästa sättet men det är ju där jag jobbar. Igår festade jag med Birgitta Höglunds räksallad (internets bästa recept) och grönsallad till lunch. Lite jobbigt att skala alla räkor (vägrar köpa färdigskalat) men åh, så väl värt det! Idag har jag varit på utv.samtal för båda barnen och det går riktigt bra för dem båda, utifrån sina respektive förutsättningar. Hoppas kunna ta med mig stoltheten och glädjen och påverka det jag kallar min ätstörning till det bättre.
    12 points
  12. Jag kör en repris från i fjol på temat vad vi bör äta för miljön och klimatets bästa (med några tillägg): Under våren 2019 läste jag två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till det som anses vara klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion. Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation. Några punkter som togs upp i böckerna: • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbeteskött i den mängd som engeslmännen konsumerar (utan att inkräkta på odlingsmark) • det industriskaliga odlandet av vegetabilier leder till att det vart tionde år förstörs odlingsmark motsvarande Sydafrikas storlek • om man odlar på traditionellt vis, där djuren är en viktig ingrediens, behövs varken instektsutrotning eller annan bespruptning • konstgödsel i sig utarmar jorden och gör den till sist obrukbar • konstgödsel istället för naturgödsel gör också att jorden inte kan "behålla" vattnet, vilket gör bevattning ineffektiv, mer vatten krävs alltså • en total övergång till traditionell livsmedelsproduktion skulle i sig kunna binda så mycket koldioxid att den oroande situation vi nu lever i skulle rätta till sig inom bara några år (om jag minns rätt) • jord är alltså något som kan binda koldioxid om den "vårdas" på rätt sätt • det är kommersiella intressen som huvudsakligen ligger bakom att detta för klimatet förödande sätt att producera livsmedel fortgår Jag bedömer att båda dessa böcker är trovärdiga. Jag tror också att man i forskningsvärlden är så inriktad på nya "teknologiska" lösningar att man inte ens är intresserad av att jämföra med det gamla "hederliga" sättet att bruka jorden.
    12 points
  13. Han pratar fort, men är väl värd att lyssnas på! Dr. Pran Yoganathan - 'The Human Gut: A masterpiece of evolution' Om man utgår från människans tarmsystem blir det tydligt att vi är anpassade för mat som är upphettad. Däremot inte för en större mängd näringsfattiga växtfibrer som måste fermenteras i en avancerad tjocktarm.
    11 points
  14. Ur dagens morgonradio på P1: https://sverigesradio.se/avsnitt/1675443 får vi bl.a. höra följande: "Livsmedelsverket rekommenderar att vi använder nyckelhålsmärkt margarin på smörgåsen framför smör, eftersom det innehåller nyttiga omättade fettsyror!" Bl.a. talas om den nyttiga rapsoljan som huvudingrediens! Senare i inslaget fortsätter Livsmedelsverkets nutritionist med förklaringen till varför margarinet är att föredra framför smöret: "När det gäller fetter så finns ett väldigt starkt vetenskapligt stöd för att man kan minska risken för hjärt/kärlsjukdom genom att byta ut en del av det mättade fettet i maten mot omättat fett och hjärt/kärlsjukdom är ju en av de vanligaste orsakerna till för tidig död, så det väger naturligtvis väldigt tungt " !!!.... Vad skall man säga om detta?
    11 points
  15. Precis vad jag upplevt. Sen jag började med LCHF har mina magbesvär försvunnit helt. Trodde under några år att jag var laktosintelarant, men numera påverkar inte laktos mig alls. Och när jag tänker efter har jag inte haft några besvär med magkatarr på många många år heller.
    11 points
  16. Inom ramen för lågkolhydratkost så finns det som bekant många varianter såsom traditionell LCHF, LCLF, Atkins, Dukan, GI, ISO, Paleo, Karnivor..... För vissa kan nog PE fungera bättre för hälsa och vikt när de även reducerar fettintaget. Det är väl då främst tillsatt fett som man kan skruva ner på. Att däremot äta upp äggulorna och hela entrecoten ger ju så mycket mer näring än vad en stor smörklick ger.
    11 points
  17. Hade trollat bort alla dåliga produkter i livsmedelsbutikerna så det blev mer plats för sådant som är bra. Vi svämmas över av produkter med massa tillsatt socker, dåliga växtoljor och fejkade ultraprocessade veganska alternativ.
    11 points
  18. Jag har stött på en rätt märklig trend vad gäller flera personer som säger sig "inte tåla fett". De klarar ändå av att trycka i sig en hel pizza, chips, pommes och Marabou mjölkchoklad. Så uppenbarligen har de inga problem med feta livsmedel om dessa sväljs tillsammans med socker, smakförstärkare och sabba kolhydrater. Hur går det ihop? Sen finns det naturligtvis folk som faktiskt inte kan äta fet mat. Så är det. Vi tål alla fett när vi föds bevisligen, men sedan händer det grejer under livets gång som leder till att vi inte tål saker lika bra. Det kan vara av både medicinska eller funktionella skäl. Det kan handla om mage/tarm(magsyra, enzymer, magtarmsjukdom t.ex) eller på organnivå som lever, galla, gallgångar osv. Det kan också vara en biverkning från läkemedel man äter. Om det inte är strikt medicinskt, så kan man ofta vänja kroppen försiktigt att äta lite mer fett, även om det inte fungerar för precis alla. Det viktiga är att man gör allt med respekt, försiktighet och ödmjukhet inför den egna kroppen och dess svagheter. Mår man dåligt av att trycka i sig 200-150 gram rent fett per dag, får diarré, spyr osv, så ska man naturligtvis inte fortsätta äta så.
    11 points
  19. @qwy låt oss komma överens om att vi inte är överens. Om man är en aning cynisk så är världen redan överbefolkad. Man väljer vilka argument man lyssnar till. Jag har märkt att man säljer veganism med snyftargument som riktar sig ofta till barn och unga vuxna som vill rädda Bambi utan att förstå att genom att rädda Bambi kommer hela arten att utrotas och flera arter därtill. Jag har också märkt att många gånger har vuxna abdikerat och låter sina barn bli veganer. Är det på grund av ointresse eller kunskapsbrist eller en ovilja att axla den vuxna rollen? Matens kvalité och näringsinnehåll lägger grunden för det psykiska och fysiska måendet, livskvalitén samt hur man presterar i skolan och på jobbet. Vill man fortsätta på sin bana av att äta växtbaserad så får man så småningom ta konsekvenserna av näringsbrister och sjukdom helt baserat på hur rabiat man är i sin övertygelse och vilka genetiska svagheter man har. Det är kanske så det naturliga urvalet ser ut i den moderna samhället. Istället för oförmåga att springa och gömma sig undan en sabeltandad tiger har vissa oförmåga att skilja marknadsföringslögner från riktig vetenskap och torskar dit. Tyvärr har många veganer blivit riktigt sjuka av sin övertygelse samt fört vidare detta till sina barn. Jag tycker det är tragiskt men man kan inte rädda alla.
    11 points
  20. Det har säkert skrivits på det här forumet till leda men jag tar risken och skriver det igen. Det är så typiskt fel slutsats. Det här resonemanget leder ju åt pipsvängen. Djuren matas med spannmål så sluta äta djuren och börja äta spannmål. Då utrotar vi både djuren och oss själva för ingen av oss mår bra av spannmål. Det är ju inte fel på djuren. Felet är att spannmålet subventioneras trotts sin ringa näringsvärde och är billigt. Felet är hos människan som både hanterar och utfordrar sina djur på fel sätt. Så om man är en djurrättsaktivist och miljökämpe så kan man lägga sin energi på att ta reda på en eller flera bondgårdar i sin närhet som hanterar djuren rätt och börja stödja deras verksamhet och köpa kött från dem. Du kommer att stödja djurens väl och ve, miljö och din hälsa. Kor och andra betesdjur smutsar inte alls i naturen och förstör så som den konventionella odlingen av spannmål gör.
    11 points
  21. Min åsikt - att även om du gillar grönsaker, lägg också kärlek på animalierna (kött, fisk fågel, ägg) Jag kunde inte se mycket av det i din meny ovan.
    10 points
  22. Välkommen till forumet, @DH! Det är förstås oerhört frustrerande att stoppa upp i viktnedgången när "alla andra" lyckas så bra med LCHF/keto. Samtidigt är det tyvärr så att vi är många, många som INTE haft framgångssagor av typen som gärna basuneras ut. Av det du skriver utgår jag från att du är kvinna, i fertil ålder och med stress- eller känsloätande och att du tillämpar periodisk fasta. Innan jag börjar radda upp en massa frågor om olika saker; har du mätt ditt omfång utöver att stå på vågen? Testat med kläder du inte kunnat ha på länge t ex? Många vittnar om att vågen står still men måtten krymper. När man är överviktig är kroppen inflammerad. Man kan liksom inte vara tjock utan inflammation. Om du äter ren mat, dvs kött, fisk, fågel, ovanjordgrönsaker och fett som avocado, smör, kokosfett och olivolja, och inte färdiga såser, low carb-produkter, fröoljor (raps/solros) mm, så håller troligen din kropp på att börja läka dig. Är man tjock kan man utgå från att tarmen är inflammerad och det tar lite tid att läka. Man kan väl säga att först ska man läka/bli frisk och sen blir viktminskningen en bieffekt av det. Var sitter din övervikt? Rumpa/lår? Överarmar? Putmage/hängbuk? Det kan säga en del om du tex har hormonella problem (viktreglering är hormonell). Äter du tillräckligt, både energi och näringsmässigt de gånger du äter? Om kroppen inte får tillräckligt kommer den vilja hushålla. Kroppen vill ju ha homeostas, dvs jämvikt, och styr upp eller ner ämnesomsättningen och så behövs. Är du frusen är det ofta ett tecken på att ämnesomsättningen styrts ner. Rör du på dig? Cyklar till jobbet, promenerar eller leker med barnen? Rörelse för att bränna är rätt värdelöst men det är med i hormonregleringen. Berätta gärna lite om hur dina måltider ser ut. Äter du LCHF eller LCHP eller kanske LCLF? Mäter/väger du maten? Räknar du kolhydrater? Tänker du på mat hela tiden? Är du stressad? Sover du på nätterna? Stress (som är hormonell) är en JÄTTEBOV när det gäller vikten. Sömnbrist räknas till stress. Hoppas mina frågor kan väcka lite tankar. Återkom gärna med funderingar om du vill!
    10 points
  23. Köttdeg? Det är köttfärs väl? Malet kött? Jag måste erkänna att jag betalar 110 SEK/kg för det jag köper. Visserligen inte i vanlig affär utan som en halv ko och då blir det alltså 110kr/kg för både oxfilé, entrecote och köttfärs (och lite annat). Just nu kan det förstås ha med tillgången att göra, att det tar längre tid för importer eller bara att man passar på, men ibland undrar jag om inte maten egentligen är för billig, dvs att den odlas eller fötts upp på sådant sätt att det är både miljö- och etiskt ovärdigt? Typ köttfabriker... Vet inte hur ni har det i Norge men i Sverige läste jag om vad det kostar en liten bonde att få vara med i typ KRAV, att få ha ett gårdsslakteri och annat sådant som gynnar det närproducerade och djurvänliga. Det är ju horribla summor!! Att det ens finns bra producenter som fortsätter?
    10 points
  24. Hej! Om du har valt att äta växtbaserat så behöver du få i dig mycket mer protein. Laxen är ju toppen! Ät mer lax eller annan fisk om du ej vill äta kött. Ägg är också mycket näringsrikt.
    10 points
  25. För mig känns vaccinering som ett stort lotteri. Allt kan gå som på räls, inga biverkningar och man förblir frisk och kan utan oro umgås med sina nära och kära. Eller så kan man dra nitlotten. Det gjorde jag (sannolikt) i samband med svininfluensa-vaccineringen. Jag drabbades då av något som kanske skulle diagnosticeras som polyneuropati i tårna. Det är inget som påverkar balans eller min förmåga att röra mig, men det känns konstigt och ibland gör det liksom ont i tårna. Jag har inte varit till läkare, eftersom jag inte har så stora problem och eftersom det inte blivit sämre under dessa år, så jag vill inte experimentera med mediciner som kanske i sin tur ger biverkningar. Så jag vågar inte chansa, kanske jag skulle drabbas ännu mer av denna avskyvärda åkomma som begränsade min pappa väldigt mycket, och särskilt under hans sista halvår i livet. Jag har också läst om att det finns personer som drabbats av liknande symtom efter vaccinering mot Covid. Därför väljer jag att inte vaccinera mig. Var och en gör som den vill, tycker jag.
    10 points
  26. Så här kan det se ut en solig vårdag (1 maj) i en trädgård i norra Jämtland. IMG_3428.mov
    10 points
  27. Härligt att de lyckats minska andelen socker i denna produkt.
    10 points
  28. Jag har nog sagt det förut men säger det så gärna igen. Bort med moms på svenska ekologiska råvaror, vare sig det är havregryn, äpplen eller naturbeteskött. På med full moms på processade och raffinerade livsmedel med innehållsförteckning.
    10 points
  29. Min andra LCHF-resa Detta inlägg är långt, men min förhoppning är att det kan bidra till att peppa både de som just börjat äta LCHF och de som hållit på ett tag, genom att visa att det inte behöver vara svårare andra gången, eller en nackdel att man blivit äldre. Min första LCHF-resa startade i januari 2014, jag vägde 80,5 kg, var 58 år gammal, nu som då kvinna och 171 cm lång. På ett år gick jag ner 13 kg och sommaren 2015 vägde jag dryga 65 kg. All time low dittills. Jag hade förberett mig väl, läst allt som fanns på dåvarande Kostdoktorn.se och de flesta böcker som fanns att läsa i ämnet, jag var således väl förberedd. Den viktigaste lärdomen är helt klart att inte ska vara fettskrämd! Vid den här tiden levde jag ensam i veckorna och var sambo på helgerna. Min sambo hade tidigare goda erfarenheter av Atkinskost, så han peppade mig och åt min kost på helgerna, men körde sitt eget race i veckorna. Jag hade då avhållit mig från alkohol i många år, medan han gärna drack öl. Under detta år började jag unna mig ett glas vin då och då, vilket jag såhär i efterhand kan konstatera var oerhört korkat! Gör inte det! Det blir lätt mer och oftare, speciellt när man slutat förvärvsarbeta. Mitt fokus var att avhålla mig från potatis, ris, pasta och allt bröd, utom LCHF-varianter. Vi reste mycket och eftersom vi båda tycker om god mat med något lika gott att dricka till, började det också synas på vågen. Så här i efterhand tror jag att det var efterrätterna som var den största boven. Resultatet blev en uppgång på 1-2 kg per år under 2015-19. Vi tillbringade långa perioder på sydligare breddgrader, där vinet flödar. Bröstcancerdiagnos med därpå följande operation och efterbehandling under 2019 gjorde att alla hämningar släppte med såväl mat och alkohol. Och godis! Jag vågade inte ens ställa mig på vågen. Trots vetskap om att man absolut inte ska göda cancerceller med socker och alkohol, verkade det inte finnas något som kunde stoppa mig. Efter en kort återhämtning runt årsskiftet 19/20 kom som bekant coronan, vi satte oss i frivillig karantän på landet för ganska precis ett år sedan och under 2020 blev det inte många vita perioder. Efter en tung höst och en kall december med massor av glögg, hembakade pepparkakor och julgodis visade vågen oroväckande siffror. På landet är det lätt att hasa omkring i mjukiskläder hela dagarna och när jag vid ett tillfälle behövde ta på mig vanliga kläder kunde jag konstatera att de krympt i garderoben, således hög tid att göra något åt saken. Kvinnor i min ålder lär ju ha svårt att lyckas gå ner i vikt. Jag har gjort halvhjärtade försök de senaste fem åren att åter komma ner i min all time low från sommaren 2015, men inte lyckats. Coronaskräcken som tillkommit gör att vi inte vill bli beroende av sjukvård i dessa tider, särskilt som sambon är i en riskgrupp, så inte minst därför bör vi göra vad vi kan för att hålla oss så friska som möjligt. Vid invägningen på nyårsdagen visade vågen på knappa 78 kg, men den här gången skulle jag få draghjälp av sambon fullt ut, så jag hade goda förhoppningar att lyckas. Ingen alkohol och bara strikt LCHF i tre månader var vårt mål! Vi kom ganska snabbt in i LCHF-lunken. Bara frukost och middag, ev något mellanmål i form av pumor och/eller fatchock. Sambon fyller på med nötter. Ingen lunch (inte förra gången heller). Inga särskilda övergångsbesvär, bättre sömn och i längre perioder på natten. Sambons snarkningar upphörde ganska snart och hans blodtryck sjönk till en hälsosammare nivå. Efter första veckan hade jag tappat mer än 5 kg, inte illa! Därefter några hekto upp och ner under 4-5 veckor, nedgång på 1,5 kg. I mars lossnade det och jag tappade ca 3,5 kg, trots en vecka med en uppgång. Jag har ingen bra förklaring på vare sig ned- eller uppgång annat än att kroppen verkar göra som den vill och, som någon klok människa i DD-forum skrev för många år sedan, kroppen behöver känna sig trygg. Efter påsk hade vi båda gått ner drygt 13 kg! Vardera! Jag har alltså tappat lika mycket i vikt på ett drygt kvartal nu, som på ett helt år förra gången! Mitt mål vid årsskiftet var att komma ner till 65 kg, medan sambon sade sig vara nöjd om han landade på 75 kg. Nu är han nere under 70 kg och jag på 64,5. Båda har nått all time low! Vi börjar så smått fundera över hur/när vi ska övergå i någon form av utjämnings-/stabiliseringsfas. Dock lite skraj för hur det kommer att fungera. Jag använder mig av sajten matkalkyl.se som är gratis, det är lite pyssel i början när man ska lägga in de livsmedel man behöver för att göra beräkningarna. Det är lätt att ställa om värdena dels när vikten förändras, dels om man vill ändra förutsättningar. Mina värden för fördelningen av E%-en har jag bestämt till protein 18, kolhydrater 5 och fett 77 E%. Vidare har jag ställt parametern som beräknar minskningen av intaget till -500 kcal/vecka. Jag räknar inte kalorier, men de redovisas i systemet, förra gången jag körde strikt LCHF överskred jag sällan kaloriintaget enl beräkningen i programmet, nu gör jag det i princip varje dag. Det har gått lättare den här gången, kanske är det så att Dietdoktor förenklat metoden? Plus att jag upplever att det är lättare att hålla sig inom ramarna. Kanske är jag inte lika rädd att göra fel? Det finns ju trots allt ingen annan metod som jag känner till och som fungerar. Jag väger och mäter nästan allt, det är lättare för mig att lyckas då och, i alla fall under viktminskningsfasen, ligga under maxgränsen för protein- och kolhydratintaget. Fettnivån struntar jag helt i, jag har knappt legat under vare sig mina värden för fettintag eller kalorinivå någon enda dag sedan start. Jag har jämfört mina intag 2014 och nu, i snitt sedan nyår har jag ätit 12 g carbs/dag och 57 g protein/dag. Fett snittar på 140 g, men jag räknar det inte, det får bli vad det blir. Motsvarande värden från 2014 var 68P/15C/108F. Det kan iofs bero på att jag var yngre då och att åldern påverkar lite hur mycket programmet räknar fram att man ska äta. Jag har också lite annorlunda fördelning av E%, se ovan. Men idag är jag alldeles övertygad om att man inte ska snåla på fettet! Frukosten har varit densamma de senaste 7 åren, igen lunch men ibland någon form av puma; ost och smör eller en bit skinka. Jag försöker hålla mig under 10 g carbs per dag (men det är svårt), protein enligt tabellen och sen lägger jag på fett så att jag aldrig understiger inlagda värden. Helst vill jag landa på Skaldemanratio >2 och det verkar ju vara en framgångsrik väg. Mitt ätfönster är 8 timmar, så min kosthållning innefattar även 8:16-fasta. Jag är ganska säker på att ett glas vin då och då inte skulle försämra resultatet, så länge inte alkoholintaget gör att omdömet sviktar och man äter mer (vilket dessvärre är en risk, varför jag avstår.) Vi håller oss således till vatten, te och kaffe. Mina fysiska aktiviteter består i promenader, en mil om dagen samt ett dagligt träningsprogram, som jag behöver för att hålla min rygg smärtfri och min migrän borta. Vi mår båda bra och håller oss mätta på den mängd mat vi äter, så det finns egentligen ingen anledningen att ändra värdena. Å andra sidan skulle det kanske vara bra att ta bort eller åtminstone justera kaloribegränsningen till runt -200 kcal/vecka. Jag fortsätter att väga/mäta eftersom jag känner mig bekväm med det och vet därmed att det i alla fall inte är det som är felet om viktminskningen upphör och jag ökar i vikt. Just nu känns det spännande att se vart det tar vägen; kommer viktminskningen att plana ut av sig själv, eller kommer jag att fortsätta gå ner ytterligare i vikt? Det finns trots allt fortfarande lite kvar att ta av! /Sasse
    10 points
  30. Var på hälsokontroll idag. Längd 174 vikt 125kg. Blodsocker 6.1 kolesterol 6.1 blodtryck 150/77 (normalt ligger jag på 130/75) Bmi 41. Vad tror ni rekommendationerna blev, ja bmi ska inte vara över 25, och du ska äta mer grönsaker, och minst 3 frukter om dagen. Jag sa att jag äter inte frukt, jag äter hellre ägg.
    10 points
  31. Nja... jag skulle säga att vi får skilja på vad som är lchf, och vad vi äter. Och kanske vad du kan tillåta dig, och vad andra kan tillåta sig. Det vet vi förhoppningsvis när vi ätit så här ett tag. Kan vi ta en tårtbit och återgå till lchf utan problem? Eller urartar det till en månadslång orgie? Var och en får lära känna sig själv, och sätta upp sina regler för ätande. Jag vet vilka svagheter jag har, en del av vad som triggar mig, och det får jag försöka undvika.
    10 points
  32. Jag är mitt i en två-dagars fasta just nu. Jag är hungrig och längtar efter mat, men jag känner mig också otroligt stärkt av att jag faktiskt klarar av det. Och det är ganska härligt att längta också. Tur att vi får göra det som vi själva önskar
    10 points
  33. Jag är så gammal att jag fick äta både lever, oxtunga och oxsvans när jag var liten. Sen försvann det tydligen från affären i samma takt som cornflakeshyllan bredde ut sig. Lever har en speciell smak, gillade den inte när jag var liten men nu är det helt ok i lagom dos. Började med att hacka ner små bitar i köttfärssåsen. Göra egen leverpastej enligt Sniffes/Kostdoktorns recept ovan, är också att rekommendera. En näve stekta kycklinghjärtan är gott. Köp inälvor från en REKO-ring, Gröna gårdar eller kanske Gårdssällskapet har. Lite hårt att kalla det "skiten" när man vet hur nyttigt det är. Riktig mat är dessutom bättre än alla piller i världen.
    10 points
  34. Visst är det bra att det finns lite olika vägar att gå? LCHF är en striktare version av paleo med tillägg mjölkprodukter men det är ju valfritt. Mår man inte bra av mjölkprodukter så utesluter man dem, precis som man utesluter ägg eller annat man ev är känslig mot. Det finns ett bra citat av Robyn O'Brien: "Are we allergic to food, or what's been done to it?". Huruvida mättade fetter är bra eller inte... därom tviste de lärde... Eftersom de ingår i animalier av den typ du räknar upp och bör vara en del av vår ursprungskost, så är jag personligen inte det minsta rädd för dem. Varför kollagenpulver i kaffet? Kollagen får du ju från svålen på fläsket, eller brosk om du gillar att knapra på det. Mer paleo att äta så än att ta till pulver (tolkar din kommentar om kalcium som att du föredrar att inte ta tillskott?). Att avstå honung och frukt gör många av oss eftersom det, förutom att höja kolhydratinnehållet i maten, triggar sötsug och okontrollerat ätande. När man har maten som drog, inte bara näring, får man hela tiden balansera detta. En rökare eller alkoholist kan välja att inte ha drogen hemma, den som "knarkar mat" får det svårare. Begrepp som LCHF och Paleo är inget annat än en mängd riktlinjer och man får hitta sin egen väg. Det som funkar för den ena kanske inte gör det för den andra. Det viktigaste tror jag är att man gör informerade val och ibland är informationen svaret från kroppen, ibland nåt teoretiskt.
    10 points
  35. Socker i te och kaffe slutade jag med långt före LCHF. Och det smakar vidrigt med socker, numera. Men jag har också märkt att mina smaklökar ändrats sedan jag började med LCHF. Det finns saker jag inte vill äta, för att det smakar äckligt sött. Jag skulle säga: fortsätt med lite socker i te. Men känn efter om det verkligen är gott. Och ha koll på om du får de resultat du vill. Minska på sockret, och testa om det funkar. Man måste inte lösa alla problem direkt. LCHF ska bli en vana för livet. Då måste man kunna leva med sina val.
    10 points
  36. Referensvärden i all ära, men de speglar ju vilka värden som uppmäts i befolkningen i stort. Huruvida dessa värden är "bra" eller "dåliga" beror på mer saker och här får man försöka förlita sig på de forskningsresultat som gjorts. Även här så finns det starka åsikter hur resultaten ska tolkas. Jag har under 10 år försökt läsa på om kolesterol i allmänhet och hur man ska tolka sina värden i synnerhet. Enligt min nuvarande inhämtade kunskap så anser jag följande: * HDL ska vara högt och rekommenderad nivå är över 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor). Med LCHF kost brukar oftast HDL-värdet ligga runt 2 eller mer. HDL brukar gå upp med ökat fettintag. * Triglyceriderna ska vara låga. Rekommenderat är att värdet är 1,5 eller lägre, men gärna under 1,0. Triglyceriderna brukar sjunka när kolhydratintaget minskar. * LDL- och totalkolesterolvärdet är ganska ointressanta, annat än att för att räkna fram vissa kvoter (se nedan). Det vetenskapliga underlaget för att enskilt använda dessa värden för riskbedömning får anses vara väldigt svagt. Däremot så är det främst dessa värden som påverkas mha statiner, vilket kan ligga bakom sjukvårdens intresse för dessa värden; det finns ett piller som kan visa på påverkan på två kolesterolvärden. HDL och triglyceriderna påverkas i väldigt, väldigt liten del av statiner. Att tänka på är att LDL-värdet oftast är ett framräknat värde enligt Fridewalds formel. Det är ett forskningsresultat från 1972. Det har visat sig att den formeln är ganska dålig på att uppskatta LDL-värdet för personer med högt HDL och låga triglycerider (dvs saker som är bra). För att dessa personer ska få en bättre uppskattning av LDL-värdet, rekommenderas att använda den s.k. "iranska formeln", ett forskningsresultat från 2008. I denna formel uppskattas LDL-värdet enligt LDL = total kolesterol/1,19 + TG/0,81 - HDL/1,1 - 0,98 För att räkna ut sitt LDL-värde, och jämföra dessa med de olika formlerna, se denna sida, https://www.thecalculator.co/health/LDL-Calculator-683.html (i Sverige anges alla värden i mmol/l, så välj rätt formulär) * Kvoten Totalkolesterol/HDL. En viktig och bra riskbedömningskvot. Rekommenderas vara under 6, gärna under 5 och mycket bra om den är under 4. * Kvoten Triglycerider/HDL. Ska vara så lågt som möjligt. Rekommenderad nivå är att vara under 0,87. * Remnant kolesterol uppskattas enligt formeln Totalkolesterol - HDL - LDL. En rekommendation är att ha ett värde under 0,5, men min bedömning är att forskningsläget är mer svagt gällande hur man ska tolka värdet av remnant kolesterol. Sedan har vi apo-värdena, eller oftast omnämnd i samband med kvoten "apo-kvoten". Här kan man behöva tjata lite på sin läkare för att man ska få apo-testerna inkluderade i provkartan. Alternativt så får man gå till en privat provmottagning. Apo-kvoten är ett utmärkt värde för riskbedömning då ingående värden är faktiska mätvärden. Apo-kvoten ska vara så låg som möjlig och rekommenderad nivå är under 0,9 (män) eller 0,8 (kvinnor). Diet doctors snabbkurs i kolesterol är en utmärkt start om man vill börja läsa in sig på ämnet. https://www.dietdoctor.com/se/kolesterol
    10 points
  37. https://runnersworld.se/blogg/enzymer-och-uthallighet/ Om ni som är träningsintresserade inte följer Hjärnfysik sedan innan tycker jag ni ska göra det. Han är dock inte en ren LCHF förespråkare men han är väldigt kunnig och skriver oftast om intressanta saker.
    10 points
  38. Nja.... men detta är faktiskt ett LCHF-forum och du kommer och undrar om viktnedgångshastighet och ångest... samtidigt som du pratar om mackor och pizza-svullning...? Du får faktiskt göra precis som du vill men det är lättare att få råd om du vänder dig till ett forum med en snarlik inriktning som din egen och det är inte här. Och är du här för att omvända oss så lär du gå bet och går samma öde till mötes som din fru, även om vi är snällare och inte fysiskt sparkar ut nån...*hint*...
    10 points
  39. Någon kanske kommer ihåg att jag var på hälsokontroll i november (på grund av min höga ålder, 60 år, sedan dess har jag hunnit bli 61 ). Jag tror att den jag hade uppföljningssamtalet med är distriktssköterska. Inte läkare i alla fall. Och hon försökte förgäves ge mig kostråd, särskilt när det gäller "nyttiga" fetter. Hon lyckades inte så bra eftersom jag bar med mig en bunt forskningsartiklar som påstod något annat än det hon sa. Men jag tror knappast att någon myndighet ens skulle höja på ögonbrynen om jag försökte anmäla henne för tjänstefel, dvs. att hon gav kostråd fast hon inte är dietist. Man får en känsla av att vissa regler gäller för vissa kosthållningar, men inte för andra. Och det har inte nödvändigtvis att göra med forskning och beprövad erfarenhet, utan snarare fördomar och förutfattade åsikter vad vårdpersonal får säga och inte säga.
    10 points
  40. Goda nyheter! Under 100 som nu vårdas på IVA för Covid. Sannolikt en kombination av årstid och vaccin. Siffrorna ligger under vad de låg för samma period förra året (242). Men facit för om detta håller i sig får vi väl typ i början av oktober. Håller tummarna för det. Skulle vara jävligt skönt och kunna leva "normalt" igen.
    9 points
  41. Har fått svar på mina levervärden och dom är nu normala. Har dock inte fått någon förklaring om det var fruktos eller alkoholen som ställde till det. För mig känns det nu tryggt att fortsätta med LCHF/fett men fortsätter att utesluta både alkohol och fruktos. Viktnedgången ligger nu på 10kg (sedan i feb).
    9 points
  42. Mitt mål är att gå ner lite över 10 kg. Jag kan leva med att gå ner 15. Vill må bra, vara klar i huvudet och ha mycket energi. Jag vill sova bra och orka röra på mig. Jag är inte så förtjust i grönsaker, men märker att jag inte vill välja bort dom helt heller. För ungefär en månad sedan fastade jag 5 dagar. Sen dess har jag fastat 24-36 h en gång i veckan. Har slarvat med maten, så även om jag ätit bara två gånger har det blivit med 12 h mellanrum. Det händer inget med vikten då jag äter så. Den här veckan började jag fasta periodiskt, 18-19 h dygn. I mars ska jag fasta 4-5 dagar igen. Hoppas det börjar hända saker nu. Jag äter helst strikt, tror det ofta blir ketogent. Men det är inget jag orkar hålla reda på, fett- och proteinhalten i maten.. Snygg i shorts blir jag aldrig. Men snygg i långbyxor, kanske? Och så smal att jag kan ha bylsiga tröjor utan att se fet ut
    9 points
  43. Alltså, detta med biokemiska substanser... Kan man bli trött på dem, eller?! Har varit nere, labil och less i flera dagar och likaså sovit dåligt. Det börjar bli ljusare och då brukar min årliga dipp komma (lite olika om det slår på vintern eller vårvintern). Så igår var det riktigt illa. Jag tog en promenad med hunden i kylan för att komma bort hemifrån och inte få utbrott på barnen (jag överreagerar eller är taskig när de upprepar saker, alltså) och så en stund efter jag kom hem fick jag ge mig ut och springa en mil av samma skäl. Eftersom det är så kallt får jag gå en del och det var då jag kom på det - progesteron! Det är ju dags att höja styrkan på P! Smorde in mig direkt efter duschen och sedan en gång på kvällen och inatt sov jag jättegott! Måndag morgon nu och jag är på riktigt gott humör! Fick förresten precis veta att "mina" hönor börjat värpa igen så i eftermiddag ska jag hämta ett 50-tal ägg. Framförallt älskar jag maranernas ägg, alldeles mörkt chokladbruna. Och stora. Jag har försökt minska småätandet (igen) och det går ganska så bra, faktiskt. Har fått en ny favoriträtt; stekt brysselkål, lök och bacon. Enkelt och gott. Funkar utan bacon också men då bör man salta lite. En annan sak som gör mig glad är att jag luskat ut vilken forummedlem som vann evigt DD-medlemskap! Hurra och grattis! Väl värd det! Det där med glädje är så himla viktigt. Just att kunna få till en positiv spiral så man äter bra saker, gör bra och roliga saker och påverkar sina signalsubstanser positivt. En sak som gjort mig himla glad är att covid-soppan fått min dansfröken från förr (7år sen jag dansade senast) att köra online-kurser och bara vetskapen om detta gjorde att jag köpte lite nya danskläder! Fast jag bara ska stå i källargymmet och dansa... Vi har ganska många gånger i detta forum diskuterat "magbilder" och uppenbart skäms vi ofta för våra magar... Så här kommer en magbild! Nr 2 från mig i detta forum... Jag tackar Dr. Maffetone för antydan till midja!
    9 points
  44. Tack Jesper. Ja det var ett lite slarvigt inlägg, medges. Hej jag heter Anton och är student, över 40 år gammal. LCHF har jag hållit på med i 10 år, bra grejer. Så efter 10 år på LCHF läser jag just nu näringslära på högskolan, därför att jag tycker att det är kul att undervisa i hem och konsumentkunskap, jag är utbildad lärare i andra ämnen. I hemkunskapen arbetar man mycket med att lära eleverna att äta rätt. Jag får lära mig att mättat fett är farligt och Becel omnämns som om det vore norm att alla ens vet vad det är, lite Becel här och där så blir det bra i olika kosträkningsprogram som vi jobbar med. Jag anade så klart att mina högre studier skulle innefatta livsmedelsverkets rekommendationer och andra rekommendationer som det ständigt hänvisas till i min utbildning. Jag var förberedd på detta och jo jag kan faktiskt se och förstå att det måste vara så, hur skulle det se ut om varje hemkunskapslärare körde sitt eget race lite på känsla, det går ju inte, så vill väl ingen ha det. Högskolan levererar alltså livsmedelsverkets råd och jag skriver tenatamen där jag förkunnar den lära som jag fått till mig. Det svider lite granna och jag inser att mitt LCHF liv har blivit norm för mig, för mig är det helt okej att leva utan socker och kolhydrater även om det jag lär säger att både hjärnan slutar fungera och hjärtat stannar om man håller sig på LCHF. Vilket jag alltså inte alls tror. När jag lyssnar på föreläsningar och de helt hastigt snubblar förbi ketos och brist på kolhydrater så hör jag hur upprörd föreläsaren är när denne säger att ketos är så farligt, bra att veta för de som inte äter kolhydrater. Jag kan höra hur det liksom darrar till i föreläsarens röst, det här är ett laddat ämne. Jag håller tyst, så klart, därför att för några veckor sedan när jag haft påpekanden om utbildningen hamnade jag genast inför promenenta chefer på skolan, och de ogillade så klart att jag hade kritiserat, och därför vill jag inte dra igång något om LCHF eller andra ätideer som skulle vara intressanta att diskutera med så kunnigt folk, de är ju lektorer och dekaner och ja fler än så, men sugna på att beröra annat än livsmedelsverkets ider är de sannerligen inte. Jag menar, de kunde visst levererat de kostråd som är rådande och ändå gått igenom några av de andra som LCHF och alla andra. Men nä det gör man inte. Det vill man inte. För att vara en statlig skola som högskolan ändå är så trodde jag att man var tvungen att problematisera och omnämnde andra ideer och strömningar, därför att så gör man på alla andra utbildningar, i vart fall i lärarutbildningarna, det är ju vi som möter alla sorters människor. Vi förbereds på vilka situationer och motsättningar som kan uppstå i ett klassrum och med föräldrar. Levererar man bara en ensidig bild som livsmedelsverkets råd då kallas det total indoktrinering, man lämnar inte utrymme för annat. Där sitter jag och skriver att kokkosfett stannar mitt hjärta och att bröd är bra, flytande margarin, alla växtbaserade margariner är toppen! samtidigt tänker jag, är det likadant på alla högskolor som utbildar hemkunskapslärare, att ta reda på det är omöjligt och kanske dyker någon upp här och vill berätta. MVH Anton
    9 points
  45. Problemet med julbordet är väl främst att det är så mycket kolhydrater OCH fett tillsammans, vilket är konstaterat fetmande. Att den som investerat sin karriär i en viss kostsyn framhärdar med sina åsikter är väl inte så förvånande. Trist bara att han får utrymme att sprida dem i vida kretsar. Själv kan jag lite överraskande konstatera att jag varken känner mig uppblåst eller gått upp i vikt efter helgerna, trots en del avsteg. Jag tänker att livet med daglig fasta som påverkar. Att inte småäta är en hälsosam vana.
    9 points
  46. Jag blir bara mer hungrig av sockerrik mat. Och jag behöver hålla energiintaget strikt för att inte bli tjock. Så valet är enkelt. Mitt motto är att det finns inga som helst hälsorisker förknippade med att undvika socker. GOD JUL alla!
    9 points
  47. Hej. Jag har nu kört utmaningen en vecka och noga följt recepten och det betalar sig Jag är ju fortfarande i viktfasen - jag vill alltså se någon förändring på vågen ( jag vet man ska mäta ) jag kan inte riktigt hålla mig ifrån den. -4,2 kg på en vecka ...tanken är svindlande , får ta ner mig själv på jorden och påminna om att det är mycket vätska, jag har blivit en toa -tant som har full koll på vart de ligger Men det gör inget , nog tycker jag att den här tanten smalnat av något, särskilt när jag lägger ifrån mig glasögonen när jag tittar i spegeln så nog ser man figuren eller har jag hallucinationer ? Önsketänkande ? Dom bulliga volangerna ska så småningom bli till spetsar och sen kanske bara lite kantband , vem vet ??
    9 points
  48. Fast problemet är också att det befäster den oftast felaktiga bilden att frukt och grönt är både miljömässigt bättre och mer hälsosam...
    9 points
  49. Min bästa vän vars som har två hjärntumörer har väldigt framgångsrikt använt ketogen kost... där den vanliga behandlingen inte hjälpte men sedan de gick över till keto så har tumörerna inte växt...
    9 points
×
×
  • Create New...