Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 10/25/2020 in all areas

  1. Inne på femte året som redaktör och ansvarig för svenska Diet Doctor är det dags att tacka för mig. Allt har sin tid och nu är det läge för mig att gå vidare mot nya äventyr. Min kontakt med "Kostdoktorn" började här på forumet och det ligger mig därför mycket varmt om hjärtat. Jag var en av de första som blev medlem i december 2012, när forumet lanserades. Namnet var då Lilla Anna. Sommaren 2014 utbildade jag mig till kostrådgivare, hösten 2014 blev jag moderator här på forumet och kort därefter började jag översätta framgångshistorier till Kostdoktorns blogg, på frilansbasis. Sommaren 2016 fick jag erbjudande om att börja jobba heltid och släppte utan tvekan mitt ”tidigare liv”, som lärare och förskolechef, för att börja arbeta med detta spännande företag. Mycket har hänt under dessa 4,5 år. Från under tio anställda på ett kontorshotell i Stockholm, till närmare 60 medarbetare från över 20 länder, i egna lokaler i två plan. Vi har bytt namn från Kostdoktorn till Diet Doctor och vi har byggt upp en spansk sajt. Vi har genomfört vår egen konferens, LCHF2019. De då knappt 10 000 medlemmarna närmar sig nu 85 000, totalt. På den svenska sajten har vi precis passerat milstolpen 10 000 DD+-medlemmar. Företaget växer och frodas, med recept, veckomenyer, appar och planeringsverktyg, vid sidan om kärnan av evidensbaserade guider och inspirerande videomaterial. Bloggen är sajtens puls, med nyheter och gästskribenter. Jag är oerhört tacksam över att ha varit med på denna spännande resa. Efter 30 mars kommer jag att finnas kvar på forumet som vanlig medlem, men avslutar mitt uppdrag som moderator och administratör i och med att min anställning upphör. Mitt intresse för kost och hälsa är fortfarande minst lika stort, jag kommer definitivt att titta in här ibland. Stort TACK, stammisar, moderatorer och alla forumbesökare, för de här fina åren!
    28 points
  2. Studie: Två enkla råd hjälper mot tarmsjukdom | TTELA "Två enkla kostråd tycks kunna hjälpa en stor del av dem som lider av mag- och tarmsjukdomen IBS: Ta bort allt onödigt socker och minska på stärkelsen." IBS: Undvik socker och stärkelse visar ny studie | Allas "Det finns en direkt korrelation mellan att ju mindre socker och stärkelse patienterna åt, desto mindre symtom hade de. Vi tolkar det som att sättet vi i västvärlden äter i dag överbelastar systemet, våra tarmar är helt enkelt inte gjorda för den mängden socker och stärkelse. Det verkar som om det är sockret i sig som utlöser problemen., säger professor Bodil Ohlsson, som har lett studien." Oj, vad förvånad jag blir... (*ironi*) Enkla råd som kunde hjälpa många fler än bara dem med magproblem.
    18 points
  3. Det var evigheter sedan jag var inne på forumet. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan sist, ser jag. Fantastiskt att se att så många välbekanta "stammisar" fortfarande är aktiva här och håller verksamheten vid liv. Om två månader firar jag 10-årsjubileum med LCHF. Långtidseffekterna är enbart positiva, om någon undrar. Jag får erkänna att jag fuskar litet oftare än jag gjorde i början, för min lekamen är så rutinerad i att drivas på ketoner, att det går väldigt fort att komma tillbaka i ketos. Senast inom 48 timmar, faktiskt. Dessutom har jag fått för mig att det kan vara hälsosamt att växla för att hålla alla kroppens system i trim. De första åren var enkla. Man åt så få kolhydrater som möjligt och fyllde på med fett. Fett kunde man äta obegränsat av. Proteiner var bra. Räkna inte kalorier! Forskningen gick vidare. Det visade sig att man borde begränsa proteinintaget, eftersom proteiner också triggar insulinet. Fett var fortfarande ok i obegränsad mängd. Nästa steg är nu, att om man inte går ner i vikt som man har tänkt sig, så måste man begränsa fettet i kosten också, för tillför man för mycket utifrån behöver inte kroppen ta av överskottslagret för att tillverka ketoner. Det är ju logiskt. Och nu kan man ersätta minskat fett med mer protein. Det som var så lätt när jag började med LCHF (minimalt med kolhydrater, ingen fara med proteiner och fett- ät så mycket du vill), börjar nu mest likna kalorirestriktion. Man ska hålla igen på både khdr, proteiner och fett, och det bästa man kan göra är att fasta, helst 3-5 dagar i sträck någon gång i månaden för att få optimal autofagi. Jag känner mig obekväm i den här nya världen. Så jag äter som jag gjorde i början, fast jag slutade med frukost för flera år sedan och har inte längre något fett i morgonkaffet. Längre än så orkar jag inte utveckla kosthållet. Jag har accepterat ett par mindre, kvarstående valkar runt midjan. Jag fyller 80 nästa gång, och det finns ju korsetter... PS: Jag mår bra och behöver inga mediciner. Jag har kvar min gamla hund, så det blir promenader flera gånger om dagen (kortare än förr- hunden orkar inte), jag gör dagliga armhävningar med händerna stödda mot armstöden på en fåtölj, och jag har just börjat följa "30 days of yoga with Adriene" på Youtube. Vi får se vad valkarna tycker om det senare.
    16 points
  4. Det finns många som är oroliga för sitt blodtryck. Jag ska därför berätta lite om det jag brukar kalla hypertoniskandalen. 1994 publicerade SBU boken ”Måttligt förhöjt blodtryck.” Här hade man analyserat alla de BT-sänkande experiment som hade publicerats på den tiden. I 17 experiment som omfattade mer än 17,000 med lätt förhöjd BT hade man jämfört BT-behandlade med obehandlade ”patienter”. Det visade sig att skillnaden mellan antalet som dött i en hjärtkärlsjukdom var endast 0.83%; en skillnad som inte ens var statistisk säker och liknande resultat har uppnåtts i flera senare studier. Enligt analysen hade en patient med obehandlad hypertoni 96 procents chans att inte dö av en hjärtkärlsjukdom inom de närmaste åren och den antihypertensiva behandlingen ökade blott chansen till 96.8 procent. Dessa siffror var medelvärden för bägge kön och alla åldrar. Om man delade upp resultaten efter kön och ålder har många studier visat att effekten för kvinnor och äldre knappast är mätbar. Jag skrev en artikel om detta i Medikament i 2002 (”Den tveksamma nyttan av att stämma i bäcken”), men ingen reagerade. SBU har till och med tagit bort boken och ersatt den med en ny version i 2004 som kallas version 1 och som visat det motsatta, utan att nämna ett ord om resultatet i utgåvan från 1994. Många senare studier har visat liknande resultat. I en studie från 2018 hade författarna följt kring 38,000 ”patienter” med mild hypertoni under många år. Hälften hade behandlats med BT-sänkande medicin; den andra hälften var obehandlade. Här är vad författarna konkluderade: Findings In this study of electronic health records of 38286 low-risk patients with mild hypertension, no evidence of an association was found between exposure to antihypertensive treatment and mortality or cardiovascular disease. There was evidence that treatment may be associated with an increased risk of adverse events, such as hypotension, syncope, and acute kidney injury. Meaning. The findings suggest that physicians should be cautious when initiating treatment in low-risk patients with mild hypertension, particularly because such an approach may affect millions of individuals with little evidence of benefit. Att blodtrycket är högre hos äldre människor är inte så märkligt därför att våra artärer blir stelare med åldern och det krävs därför ett högre tryck för att blodet ska kunna nå hjärnan. För många år sedan betraktades därför ett systoliskt BT på 100 plus åldern och ett diastoliskt BT kring 100 hos äldre för helt normalt. Mitt eget ligger kring 180-200/100-110. Jag tänkte tidigare att fortsätta forska om detta, men insåg att den som både påstår att hög kolesterol och högt blodtryck är ofarligt kommer att betraktas som galen. Att högt blodtryck är en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom är korrekt, men det betyder inte att det är orsaken. Stress höjer till exempel blodtrycket, men stress kan bidra till hjärtkärlsjukdom på annat vis. Nu något annat. Vi publicerade, som jag nämnt tidigare, en artikel för fem år sedan där vi pekade på 19 artiklar som visat att äldre människor med högt LDL-kolesterol lever lika länge eller längre än normalt. Sedan dess har det publicerats 19 fler studier med liknande resultat, vilket vi har beskrivit i en ny artikel. I ett av studierna, som omfattade mer än 5 miljoner yngre människor, var det lite fler som dog bland dem med högt LDL-kolesterol, men det rörde sig endast om 0.072 procent medan antalet som dog bland dem med normalt kolesterol var 0.068 procent; alltså en skillnad på mindre än 0.005 procent. Det har troligen rört sig om människor med ärftligt högt kolesterol, men orsaken till att de dog beror med all säkerhet inte på deras höga kolesterol, utan, som jag även berättat tidigare, att några få med denna abnormitet även har ärvt förhöjda koagulationsfaktorer. Vår artikel om detta är nu tillgänglig i sin helhet, och vi har även publicerat en ny artikel om detta.
    15 points
  5. Tydligen är det fortfarande någon som är rädd för högt kolesterol Jag ska därför berätta att för 4-5 år sedan publicerade vi en artikel i BMJ där vi hänvisade till 19 studier vars författare hade följt mer än 68,000 äldre människor i åtskilliga år sedan de hade mätt deras LDL-kolesterol. Det visade sig, att i de flesta fall levde de som hade de högsta värden längst; ingen av studierna visade det motsatte. Sedan dess har det publicerats nästan lika många studier med liknande resultat. Vi har även publicerat en artikel där vi har visat att kolesterolhypotesen är falsk. Enligt Taylor&Francis som publicerar mer än 10,000 vetenskapliga artiklar varje år var vår den mest lästa under 2018 trots att den först publicerades i mitten av oktober. I dag har den laddats ner av mer än 175,000 läsare, men ingenting händer, troligen för att de flesta hjärtprofessorer är betalda av läkemedelsindustrin och den är givmild. Den som har familjär hyperkolesterolämi bör kolla sin blödnings- och koagulationstid därför att orsaken till att några få med denna abnormitet drabbas tidigt av hjärtinfarkt är inte deras höga kolesterol utan att de även har ärvt höga koagulationsfaktorer. Läs mer om detta i vår FH-artikel.
    15 points
  6. Jag var på Bauhaus och hade lite svårt att hålla distansen till de läckra Korona-gubbarna.
    14 points
  7. Skickade länk ( kostdoktorns receptsamling) till farsan idag och 2 timmar senare ringer han glatt och säger det här blir nog inga problem så här åt vi för några år sedan...
    13 points
  8. Den här tråden tänker jag ska få handla om psykisk hälsa och ohälsa. För alla mår vi dåligt någon gång ibland. Det är ett sätt för mig att försöka karlägga över tid och kunna besvara frågor som 'Hur illa är det?' och 'Hur ofta mår jag psykiskt dåligt?'. På vilket/vilka sätt mår jag psykiskt dåligt? Finns det saker som återkommer? Finns det (ibland) någon orsak till att jag mår dåligt? Vad kan jag göra för att förebygga psykisk ohälsa? Vad gör jag för att må bättre när jag väl mår dåligt? Men även hjälp att inse att det kanske finns saker jag behöver söka professionell hjälp för, det får tiden utvisa. Trots den ganska deprimerande inledningen (?) vill jag vara tydlig med att jag för det mesta mår bra. För mig är skrivande ett viktigt verktyg för min hälsa i allmänhet. Med skapandet av den här tråden kommer jag också försöka adressera problemet att det är väldigt spretigt vad jag skriver på - mest på lösa blanka papper, ibland i anteckningsblock, ibland på datorn. På sätt och vis blir tråden en slags översikt och historik. Förhoppningsvis blir den också intressant för andra att läsa. @Peter B Skulle du säga att innehållet är lämpligt att diskutera här på forumet? Om tråden passar bättre under 'Övrigt' får du gärna flytta den dit.
    12 points
  9. Jag är ingen expert, men inser att det är lätt att blanda ihop olika kategoriseringar av fetter. Vi har det här med omättade och mättade fetter där vi har tre sorter: - mättade fetter - enkelomättade fetter (har en ledig plats i molekylkedjan) - fleromättade fetter (har flera lediga platser i molekylkedjan) Mättade fetter är stabila, och det är därför exempelvis kokosolja förvaras i rumstemperatur eftersom det inte härsknar (reagerar med omgivningen). Innehåller kring 90 % mättat fett. Omättade fetter har en benägenhet att reagera med omgivningen (fylla i den lediga platsen). Omega-3, omega-6 och omega-9 är fleromättade fetter med lite olika egenskaper. Det som skiljer dem är var de "lediga platserna" i molekylen finns, vilket alltså ger olika egenskaper. Jag tror vi behöver alla, men fördelningen är viktig. Helst ska åtminstone fördelningen mellan omega-6 och omega-3 vara 1:1, men det kan också vara okej med lite mer omega-6 om jag förstått rätt. Många får dock i sig mångdubbelt av omega-6, och då kan det få dåliga konsekvenser för kroppen. Exempelvis har solrosolja ett förhållande 562:1. I smör är det 4,6:1, men det innehåller 67% mättat fett av totala fettet, så det blir inga stora mängder omega-6. Det kan man kompensera med fet fisk, lax har förhållandet 0,4:1 t.ex. Det finns nog en massa mer att känna till i ämnet, jag tror t.ex. att det finns fler parametrar som exempelvis gör linfröolja mindre nyttig än man först tror (innehåller 52,3 g omega-3 per 100 gram, men tror det är fel sort).
    12 points
  10. En gammal positiv liten nyhet som tål att upprepas. Jag hade inte läst den tidigare. En av författarna till IPCC:s senaste rapport påtalar att nötdjur och betesdjur är nödvändigt och motverkar klimatförändringar. "Professor Anette Cowie varnar snarare för ren odling av vegetabilier, även i områden lämpade för detta, då det leder till jorderosion och större klimatpåverkan. Cowie säger i intervjun att nötkreatur ("kor") spelar en viktig roll för naturens processer att absorbera en tredjedel av de fossila utsläppen. Hon säger bland annat uttryckligen att "det finns absolut inget skäl att avstå från att äta nötkött"." https://www.landlantbruk.se/lantbruk/fns-klimatexpert-vill-se-fler-betande-kottdjur/ Edit: citat från Cornucopia?
    12 points
  11. Ett problem att ta bort; att det inte går att hitta smör och ost från A2 kor. Jag vill äta smör och ost men klarar inte A1 kasein. Ett annat problem är att vi i Sverige använder rapsolja i allt. Ersätt rapsoljan. Helst med A2 smör i smörsåser som bea, det är ju så det ska vara.
    12 points
  12. Som jag ser det äter du massor av socker(arter) men utgår från att du menar tillsatt sackaros, fruktos, majsstärkelse osv. Alla som äter större mängd kolhydrater får inte cancer. Alla som äter ketogent klarar sig inte från cancer. Det finns så många faktorer. Att äta "ren mat", dvs oraffinerad mat och då helst hemodlat från gamla sorter vad gäller grönsaker och frukt kommer man långt med eftersom modernare sorter är framavlade på att ge god avkastning snarare än att vara näringstäta (för att inte nämna utarmningen av jordar). De flesta som går över till ketogen kost gör det av en anledning; sjukdom, övervikt, värk... ja, allt möjligt. Så om du mår bra, inte har några märkliga symptom som diffus värk, hudproblem, oväntat håravfall, gasig mage, hård/lös avföring eller annat sådant så gör dina val utifrån det. PS: De där ostbågarna kanske du ska läsa innehållsförteckningen på...? Det blir lite missvisande att skriva "Inget som helst socker, förutom det som finns i maten" i en mening och skriva "Blir jag sugen på något snack äter jag ostbågar eller sockerfria chips." några meningar senare... Om du inte menar att sockret i ostbågarna, eftersom det är en helt raffinerad produkt, "ingår naturligt"...? (Nu är jag petig.)
    11 points
  13. Min åsikt - att även om du gillar grönsaker, lägg också kärlek på animalierna (kött, fisk fågel, ägg) Jag kunde inte se mycket av det i din meny ovan.
    11 points
  14. Han pratar fort, men är väl värd att lyssnas på! Dr. Pran Yoganathan - 'The Human Gut: A masterpiece of evolution' Om man utgår från människans tarmsystem blir det tydligt att vi är anpassade för mat som är upphettad. Däremot inte för en större mängd näringsfattiga växtfibrer som måste fermenteras i en avancerad tjocktarm.
    11 points
  15. Ur dagens morgonradio på P1: https://sverigesradio.se/avsnitt/1675443 får vi bl.a. höra följande: "Livsmedelsverket rekommenderar att vi använder nyckelhålsmärkt margarin på smörgåsen framför smör, eftersom det innehåller nyttiga omättade fettsyror!" Bl.a. talas om den nyttiga rapsoljan som huvudingrediens! Senare i inslaget fortsätter Livsmedelsverkets nutritionist med förklaringen till varför margarinet är att föredra framför smöret: "När det gäller fetter så finns ett väldigt starkt vetenskapligt stöd för att man kan minska risken för hjärt/kärlsjukdom genom att byta ut en del av det mättade fettet i maten mot omättat fett och hjärt/kärlsjukdom är ju en av de vanligaste orsakerna till för tidig död, så det väger naturligtvis väldigt tungt " !!!.... Vad skall man säga om detta?
    11 points
  16. Precis vad jag upplevt. Sen jag började med LCHF har mina magbesvär försvunnit helt. Trodde under några år att jag var laktosintelarant, men numera påverkar inte laktos mig alls. Och när jag tänker efter har jag inte haft några besvär med magkatarr på många många år heller.
    11 points
  17. Inom ramen för lågkolhydratkost så finns det som bekant många varianter såsom traditionell LCHF, LCLF, Atkins, Dukan, GI, ISO, Paleo, Karnivor..... För vissa kan nog PE fungera bättre för hälsa och vikt när de även reducerar fettintaget. Det är väl då främst tillsatt fett som man kan skruva ner på. Att däremot äta upp äggulorna och hela entrecoten ger ju så mycket mer näring än vad en stor smörklick ger.
    11 points
  18. Hade trollat bort alla dåliga produkter i livsmedelsbutikerna så det blev mer plats för sådant som är bra. Vi svämmas över av produkter med massa tillsatt socker, dåliga växtoljor och fejkade ultraprocessade veganska alternativ.
    11 points
  19. Jag har stött på en rätt märklig trend vad gäller flera personer som säger sig "inte tåla fett". De klarar ändå av att trycka i sig en hel pizza, chips, pommes och Marabou mjölkchoklad. Så uppenbarligen har de inga problem med feta livsmedel om dessa sväljs tillsammans med socker, smakförstärkare och sabba kolhydrater. Hur går det ihop? Sen finns det naturligtvis folk som faktiskt inte kan äta fet mat. Så är det. Vi tål alla fett när vi föds bevisligen, men sedan händer det grejer under livets gång som leder till att vi inte tål saker lika bra. Det kan vara av både medicinska eller funktionella skäl. Det kan handla om mage/tarm(magsyra, enzymer, magtarmsjukdom t.ex) eller på organnivå som lever, galla, gallgångar osv. Det kan också vara en biverkning från läkemedel man äter. Om det inte är strikt medicinskt, så kan man ofta vänja kroppen försiktigt att äta lite mer fett, även om det inte fungerar för precis alla. Det viktiga är att man gör allt med respekt, försiktighet och ödmjukhet inför den egna kroppen och dess svagheter. Mår man dåligt av att trycka i sig 200-150 gram rent fett per dag, får diarré, spyr osv, så ska man naturligtvis inte fortsätta äta så.
    11 points
  20. Vilken underbar reflektion, @Inez! Jag klickade på en skrattande emoji, det är menat som ett igenkännande skratt! För precis som du inser jag att den så kallade forskningen mest ställer till problem! Jag tror det var Anna Hallén som konstaterade att vetenskap bara forskar på en sak i taget, alltså kan inte vetenskapen komma fram till en helhet. Hur saker hänger ihop. Och med allt jag försöker lära kring t ex epigenitik, så är vi olika och svarar an på olika saker. Våga prova. Våga göra fel. Våga göra annat. Ren mat. Mycket näring. Näring i biotillgänglig form. Det kommer man långt med!
    10 points
  21. Välkommen till forumet, @DH! Det är förstås oerhört frustrerande att stoppa upp i viktnedgången när "alla andra" lyckas så bra med LCHF/keto. Samtidigt är det tyvärr så att vi är många, många som INTE haft framgångssagor av typen som gärna basuneras ut. Av det du skriver utgår jag från att du är kvinna, i fertil ålder och med stress- eller känsloätande och att du tillämpar periodisk fasta. Innan jag börjar radda upp en massa frågor om olika saker; har du mätt ditt omfång utöver att stå på vågen? Testat med kläder du inte kunnat ha på länge t ex? Många vittnar om att vågen står still men måtten krymper. När man är överviktig är kroppen inflammerad. Man kan liksom inte vara tjock utan inflammation. Om du äter ren mat, dvs kött, fisk, fågel, ovanjordgrönsaker och fett som avocado, smör, kokosfett och olivolja, och inte färdiga såser, low carb-produkter, fröoljor (raps/solros) mm, så håller troligen din kropp på att börja läka dig. Är man tjock kan man utgå från att tarmen är inflammerad och det tar lite tid att läka. Man kan väl säga att först ska man läka/bli frisk och sen blir viktminskningen en bieffekt av det. Var sitter din övervikt? Rumpa/lår? Överarmar? Putmage/hängbuk? Det kan säga en del om du tex har hormonella problem (viktreglering är hormonell). Äter du tillräckligt, både energi och näringsmässigt de gånger du äter? Om kroppen inte får tillräckligt kommer den vilja hushålla. Kroppen vill ju ha homeostas, dvs jämvikt, och styr upp eller ner ämnesomsättningen och så behövs. Är du frusen är det ofta ett tecken på att ämnesomsättningen styrts ner. Rör du på dig? Cyklar till jobbet, promenerar eller leker med barnen? Rörelse för att bränna är rätt värdelöst men det är med i hormonregleringen. Berätta gärna lite om hur dina måltider ser ut. Äter du LCHF eller LCHP eller kanske LCLF? Mäter/väger du maten? Räknar du kolhydrater? Tänker du på mat hela tiden? Är du stressad? Sover du på nätterna? Stress (som är hormonell) är en JÄTTEBOV när det gäller vikten. Sömnbrist räknas till stress. Hoppas mina frågor kan väcka lite tankar. Återkom gärna med funderingar om du vill!
    10 points
  22. Köttdeg? Det är köttfärs väl? Malet kött? Jag måste erkänna att jag betalar 110 SEK/kg för det jag köper. Visserligen inte i vanlig affär utan som en halv ko och då blir det alltså 110kr/kg för både oxfilé, entrecote och köttfärs (och lite annat). Just nu kan det förstås ha med tillgången att göra, att det tar längre tid för importer eller bara att man passar på, men ibland undrar jag om inte maten egentligen är för billig, dvs att den odlas eller fötts upp på sådant sätt att det är både miljö- och etiskt ovärdigt? Typ köttfabriker... Vet inte hur ni har det i Norge men i Sverige läste jag om vad det kostar en liten bonde att få vara med i typ KRAV, att få ha ett gårdsslakteri och annat sådant som gynnar det närproducerade och djurvänliga. Det är ju horribla summor!! Att det ens finns bra producenter som fortsätter?
    10 points
  23. Hej! Om du har valt att äta växtbaserat så behöver du få i dig mycket mer protein. Laxen är ju toppen! Ät mer lax eller annan fisk om du ej vill äta kött. Ägg är också mycket näringsrikt.
    10 points
  24. För mig känns vaccinering som ett stort lotteri. Allt kan gå som på räls, inga biverkningar och man förblir frisk och kan utan oro umgås med sina nära och kära. Eller så kan man dra nitlotten. Det gjorde jag (sannolikt) i samband med svininfluensa-vaccineringen. Jag drabbades då av något som kanske skulle diagnosticeras som polyneuropati i tårna. Det är inget som påverkar balans eller min förmåga att röra mig, men det känns konstigt och ibland gör det liksom ont i tårna. Jag har inte varit till läkare, eftersom jag inte har så stora problem och eftersom det inte blivit sämre under dessa år, så jag vill inte experimentera med mediciner som kanske i sin tur ger biverkningar. Så jag vågar inte chansa, kanske jag skulle drabbas ännu mer av denna avskyvärda åkomma som begränsade min pappa väldigt mycket, och särskilt under hans sista halvår i livet. Jag har också läst om att det finns personer som drabbats av liknande symtom efter vaccinering mot Covid. Därför väljer jag att inte vaccinera mig. Var och en gör som den vill, tycker jag.
    10 points
  25. Så här kan det se ut en solig vårdag (1 maj) i en trädgård i norra Jämtland. IMG_3428.mov
    10 points
  26. Härligt att de lyckats minska andelen socker i denna produkt.
    10 points
  27. Jag har nog sagt det förut men säger det så gärna igen. Bort med moms på svenska ekologiska råvaror, vare sig det är havregryn, äpplen eller naturbeteskött. På med full moms på processade och raffinerade livsmedel med innehållsförteckning.
    10 points
  28. Min andra LCHF-resa Detta inlägg är långt, men min förhoppning är att det kan bidra till att peppa både de som just börjat äta LCHF och de som hållit på ett tag, genom att visa att det inte behöver vara svårare andra gången, eller en nackdel att man blivit äldre. Min första LCHF-resa startade i januari 2014, jag vägde 80,5 kg, var 58 år gammal, nu som då kvinna och 171 cm lång. På ett år gick jag ner 13 kg och sommaren 2015 vägde jag dryga 65 kg. All time low dittills. Jag hade förberett mig väl, läst allt som fanns på dåvarande Kostdoktorn.se och de flesta böcker som fanns att läsa i ämnet, jag var således väl förberedd. Den viktigaste lärdomen är helt klart att inte ska vara fettskrämd! Vid den här tiden levde jag ensam i veckorna och var sambo på helgerna. Min sambo hade tidigare goda erfarenheter av Atkinskost, så han peppade mig och åt min kost på helgerna, men körde sitt eget race i veckorna. Jag hade då avhållit mig från alkohol i många år, medan han gärna drack öl. Under detta år började jag unna mig ett glas vin då och då, vilket jag såhär i efterhand kan konstatera var oerhört korkat! Gör inte det! Det blir lätt mer och oftare, speciellt när man slutat förvärvsarbeta. Mitt fokus var att avhålla mig från potatis, ris, pasta och allt bröd, utom LCHF-varianter. Vi reste mycket och eftersom vi båda tycker om god mat med något lika gott att dricka till, började det också synas på vågen. Så här i efterhand tror jag att det var efterrätterna som var den största boven. Resultatet blev en uppgång på 1-2 kg per år under 2015-19. Vi tillbringade långa perioder på sydligare breddgrader, där vinet flödar. Bröstcancerdiagnos med därpå följande operation och efterbehandling under 2019 gjorde att alla hämningar släppte med såväl mat och alkohol. Och godis! Jag vågade inte ens ställa mig på vågen. Trots vetskap om att man absolut inte ska göda cancerceller med socker och alkohol, verkade det inte finnas något som kunde stoppa mig. Efter en kort återhämtning runt årsskiftet 19/20 kom som bekant coronan, vi satte oss i frivillig karantän på landet för ganska precis ett år sedan och under 2020 blev det inte många vita perioder. Efter en tung höst och en kall december med massor av glögg, hembakade pepparkakor och julgodis visade vågen oroväckande siffror. På landet är det lätt att hasa omkring i mjukiskläder hela dagarna och när jag vid ett tillfälle behövde ta på mig vanliga kläder kunde jag konstatera att de krympt i garderoben, således hög tid att göra något åt saken. Kvinnor i min ålder lär ju ha svårt att lyckas gå ner i vikt. Jag har gjort halvhjärtade försök de senaste fem åren att åter komma ner i min all time low från sommaren 2015, men inte lyckats. Coronaskräcken som tillkommit gör att vi inte vill bli beroende av sjukvård i dessa tider, särskilt som sambon är i en riskgrupp, så inte minst därför bör vi göra vad vi kan för att hålla oss så friska som möjligt. Vid invägningen på nyårsdagen visade vågen på knappa 78 kg, men den här gången skulle jag få draghjälp av sambon fullt ut, så jag hade goda förhoppningar att lyckas. Ingen alkohol och bara strikt LCHF i tre månader var vårt mål! Vi kom ganska snabbt in i LCHF-lunken. Bara frukost och middag, ev något mellanmål i form av pumor och/eller fatchock. Sambon fyller på med nötter. Ingen lunch (inte förra gången heller). Inga särskilda övergångsbesvär, bättre sömn och i längre perioder på natten. Sambons snarkningar upphörde ganska snart och hans blodtryck sjönk till en hälsosammare nivå. Efter första veckan hade jag tappat mer än 5 kg, inte illa! Därefter några hekto upp och ner under 4-5 veckor, nedgång på 1,5 kg. I mars lossnade det och jag tappade ca 3,5 kg, trots en vecka med en uppgång. Jag har ingen bra förklaring på vare sig ned- eller uppgång annat än att kroppen verkar göra som den vill och, som någon klok människa i DD-forum skrev för många år sedan, kroppen behöver känna sig trygg. Efter påsk hade vi båda gått ner drygt 13 kg! Vardera! Jag har alltså tappat lika mycket i vikt på ett drygt kvartal nu, som på ett helt år förra gången! Mitt mål vid årsskiftet var att komma ner till 65 kg, medan sambon sade sig vara nöjd om han landade på 75 kg. Nu är han nere under 70 kg och jag på 64,5. Båda har nått all time low! Vi börjar så smått fundera över hur/när vi ska övergå i någon form av utjämnings-/stabiliseringsfas. Dock lite skraj för hur det kommer att fungera. Jag använder mig av sajten matkalkyl.se som är gratis, det är lite pyssel i början när man ska lägga in de livsmedel man behöver för att göra beräkningarna. Det är lätt att ställa om värdena dels när vikten förändras, dels om man vill ändra förutsättningar. Mina värden för fördelningen av E%-en har jag bestämt till protein 18, kolhydrater 5 och fett 77 E%. Vidare har jag ställt parametern som beräknar minskningen av intaget till -500 kcal/vecka. Jag räknar inte kalorier, men de redovisas i systemet, förra gången jag körde strikt LCHF överskred jag sällan kaloriintaget enl beräkningen i programmet, nu gör jag det i princip varje dag. Det har gått lättare den här gången, kanske är det så att Dietdoktor förenklat metoden? Plus att jag upplever att det är lättare att hålla sig inom ramarna. Kanske är jag inte lika rädd att göra fel? Det finns ju trots allt ingen annan metod som jag känner till och som fungerar. Jag väger och mäter nästan allt, det är lättare för mig att lyckas då och, i alla fall under viktminskningsfasen, ligga under maxgränsen för protein- och kolhydratintaget. Fettnivån struntar jag helt i, jag har knappt legat under vare sig mina värden för fettintag eller kalorinivå någon enda dag sedan start. Jag har jämfört mina intag 2014 och nu, i snitt sedan nyår har jag ätit 12 g carbs/dag och 57 g protein/dag. Fett snittar på 140 g, men jag räknar det inte, det får bli vad det blir. Motsvarande värden från 2014 var 68P/15C/108F. Det kan iofs bero på att jag var yngre då och att åldern påverkar lite hur mycket programmet räknar fram att man ska äta. Jag har också lite annorlunda fördelning av E%, se ovan. Men idag är jag alldeles övertygad om att man inte ska snåla på fettet! Frukosten har varit densamma de senaste 7 åren, igen lunch men ibland någon form av puma; ost och smör eller en bit skinka. Jag försöker hålla mig under 10 g carbs per dag (men det är svårt), protein enligt tabellen och sen lägger jag på fett så att jag aldrig understiger inlagda värden. Helst vill jag landa på Skaldemanratio >2 och det verkar ju vara en framgångsrik väg. Mitt ätfönster är 8 timmar, så min kosthållning innefattar även 8:16-fasta. Jag är ganska säker på att ett glas vin då och då inte skulle försämra resultatet, så länge inte alkoholintaget gör att omdömet sviktar och man äter mer (vilket dessvärre är en risk, varför jag avstår.) Vi håller oss således till vatten, te och kaffe. Mina fysiska aktiviteter består i promenader, en mil om dagen samt ett dagligt träningsprogram, som jag behöver för att hålla min rygg smärtfri och min migrän borta. Vi mår båda bra och håller oss mätta på den mängd mat vi äter, så det finns egentligen ingen anledningen att ändra värdena. Å andra sidan skulle det kanske vara bra att ta bort eller åtminstone justera kaloribegränsningen till runt -200 kcal/vecka. Jag fortsätter att väga/mäta eftersom jag känner mig bekväm med det och vet därmed att det i alla fall inte är det som är felet om viktminskningen upphör och jag ökar i vikt. Just nu känns det spännande att se vart det tar vägen; kommer viktminskningen att plana ut av sig själv, eller kommer jag att fortsätta gå ner ytterligare i vikt? Det finns trots allt fortfarande lite kvar att ta av! /Sasse
    10 points
  29. Var på hälsokontroll idag. Längd 174 vikt 125kg. Blodsocker 6.1 kolesterol 6.1 blodtryck 150/77 (normalt ligger jag på 130/75) Bmi 41. Vad tror ni rekommendationerna blev, ja bmi ska inte vara över 25, och du ska äta mer grönsaker, och minst 3 frukter om dagen. Jag sa att jag äter inte frukt, jag äter hellre ägg.
    10 points
  30. Nja... jag skulle säga att vi får skilja på vad som är lchf, och vad vi äter. Och kanske vad du kan tillåta dig, och vad andra kan tillåta sig. Det vet vi förhoppningsvis när vi ätit så här ett tag. Kan vi ta en tårtbit och återgå till lchf utan problem? Eller urartar det till en månadslång orgie? Var och en får lära känna sig själv, och sätta upp sina regler för ätande. Jag vet vilka svagheter jag har, en del av vad som triggar mig, och det får jag försöka undvika.
    10 points
  31. Jag är mitt i en två-dagars fasta just nu. Jag är hungrig och längtar efter mat, men jag känner mig också otroligt stärkt av att jag faktiskt klarar av det. Och det är ganska härligt att längta också. Tur att vi får göra det som vi själva önskar
    10 points
  32. Jag är så gammal att jag fick äta både lever, oxtunga och oxsvans när jag var liten. Sen försvann det tydligen från affären i samma takt som cornflakeshyllan bredde ut sig. Lever har en speciell smak, gillade den inte när jag var liten men nu är det helt ok i lagom dos. Började med att hacka ner små bitar i köttfärssåsen. Göra egen leverpastej enligt Sniffes/Kostdoktorns recept ovan, är också att rekommendera. En näve stekta kycklinghjärtan är gott. Köp inälvor från en REKO-ring, Gröna gårdar eller kanske Gårdssällskapet har. Lite hårt att kalla det "skiten" när man vet hur nyttigt det är. Riktig mat är dessutom bättre än alla piller i världen.
    10 points
  33. Alltså, detta med biokemiska substanser... Kan man bli trött på dem, eller?! Har varit nere, labil och less i flera dagar och likaså sovit dåligt. Det börjar bli ljusare och då brukar min årliga dipp komma (lite olika om det slår på vintern eller vårvintern). Så igår var det riktigt illa. Jag tog en promenad med hunden i kylan för att komma bort hemifrån och inte få utbrott på barnen (jag överreagerar eller är taskig när de upprepar saker, alltså) och så en stund efter jag kom hem fick jag ge mig ut och springa en mil av samma skäl. Eftersom det är så kallt får jag gå en del och det var då jag kom på det - progesteron! Det är ju dags att höja styrkan på P! Smorde in mig direkt efter duschen och sedan en gång på kvällen och inatt sov jag jättegott! Måndag morgon nu och jag är på riktigt gott humör! Fick förresten precis veta att "mina" hönor börjat värpa igen så i eftermiddag ska jag hämta ett 50-tal ägg. Framförallt älskar jag maranernas ägg, alldeles mörkt chokladbruna. Och stora. Jag har försökt minska småätandet (igen) och det går ganska så bra, faktiskt. Har fått en ny favoriträtt; stekt brysselkål, lök och bacon. Enkelt och gott. Funkar utan bacon också men då bör man salta lite. En annan sak som gör mig glad är att jag luskat ut vilken forummedlem som vann evigt DD-medlemskap! Hurra och grattis! Väl värd det! Det där med glädje är så himla viktigt. Just att kunna få till en positiv spiral så man äter bra saker, gör bra och roliga saker och påverkar sina signalsubstanser positivt. En sak som gjort mig himla glad är att covid-soppan fått min dansfröken från förr (7år sen jag dansade senast) att köra online-kurser och bara vetskapen om detta gjorde att jag köpte lite nya danskläder! Fast jag bara ska stå i källargymmet och dansa... Vi har ganska många gånger i detta forum diskuterat "magbilder" och uppenbart skäms vi ofta för våra magar... Så här kommer en magbild! Nr 2 från mig i detta forum... Jag tackar Dr. Maffetone för antydan till midja!
    10 points
  34. Visst är det bra att det finns lite olika vägar att gå? LCHF är en striktare version av paleo med tillägg mjölkprodukter men det är ju valfritt. Mår man inte bra av mjölkprodukter så utesluter man dem, precis som man utesluter ägg eller annat man ev är känslig mot. Det finns ett bra citat av Robyn O'Brien: "Are we allergic to food, or what's been done to it?". Huruvida mättade fetter är bra eller inte... därom tviste de lärde... Eftersom de ingår i animalier av den typ du räknar upp och bör vara en del av vår ursprungskost, så är jag personligen inte det minsta rädd för dem. Varför kollagenpulver i kaffet? Kollagen får du ju från svålen på fläsket, eller brosk om du gillar att knapra på det. Mer paleo att äta så än att ta till pulver (tolkar din kommentar om kalcium som att du föredrar att inte ta tillskott?). Att avstå honung och frukt gör många av oss eftersom det, förutom att höja kolhydratinnehållet i maten, triggar sötsug och okontrollerat ätande. När man har maten som drog, inte bara näring, får man hela tiden balansera detta. En rökare eller alkoholist kan välja att inte ha drogen hemma, den som "knarkar mat" får det svårare. Begrepp som LCHF och Paleo är inget annat än en mängd riktlinjer och man får hitta sin egen väg. Det som funkar för den ena kanske inte gör det för den andra. Det viktigaste tror jag är att man gör informerade val och ibland är informationen svaret från kroppen, ibland nåt teoretiskt.
    10 points
  35. Socker i te och kaffe slutade jag med långt före LCHF. Och det smakar vidrigt med socker, numera. Men jag har också märkt att mina smaklökar ändrats sedan jag började med LCHF. Det finns saker jag inte vill äta, för att det smakar äckligt sött. Jag skulle säga: fortsätt med lite socker i te. Men känn efter om det verkligen är gott. Och ha koll på om du får de resultat du vill. Minska på sockret, och testa om det funkar. Man måste inte lösa alla problem direkt. LCHF ska bli en vana för livet. Då måste man kunna leva med sina val.
    10 points
  36. Jag förstår att när man får en rapport med sina värden och de ligger utanför referensramen blir man orolig. Men samtidigt kan man fråga sig hur man har tagit fram dessa referensramar. Det mest troliga är att de baseras på tester av befolkningen i så att säga nuvarande skick som äter kost enligt tallriksmodellen. Det gör inte du längre och du säger att du har börjat må bättre. Kanske det faktum att du mår bättre är viktigare än att dina världen ska stämma med referensramarna som är baserade på befolkningen med hög andel metabolt syndrom? Jag följer en grupp fastare på FB. Om man börjar fasta har man också börjat driva sin kropp på fett som när man börjar äta LCHF, det egna djurfettet. Många i den gruppen har förutom fasta även börjat äta lågkolhydratkost eftersom det underlättar fastandet. Nästan varenda dag dyker det upp en fråga angående förhöjd kolesterol och de svaren man får från andra fastare är som följer: För många förhöjs kolesterolet i början av omställningen till LCHF för att sedan normaliseras Forskningen har visat att de med högt kolesterol lever längre. Många som har faktiskt drabbats av blodpropp har haft lågt kolesterol, varför? Kolesterolet har väldigt många viktiga funktioner att fylla därför reglerar kroppen det och tillverkar eget om man äter för lite av det. Gör en CAC scan om du är orolig för hjärtinfarkt. Det visar kalkavlagringar i blodkärlen Kolla dina inflammationsmarkörer. De visar om du behöver oroa dig för din hälsa på ett tydligare sätt än kolesterolnivåer
    9 points
  37. Combined low vitamin D and K status amplifies mortality risk: a prospective study Denna mycket välgjorda holländska kohortstudie (den första kombinationsstudien med D,- och K-vitamin), vars förberedelser inleddes 1997, publicerades i augusti 2020. Eftersom holländarna, vad gäller forskning på K-vitamin, ligger vid den internationella fronten, finns all anledning att ta denna studie på allvar. De har genom rubricerad studie visat vilken kraftig synergieffekt som uppstår vid höga nivåer av D,- och K-vitaminer i samverkan - i själva verket som kraftfull livstidsförlängare, sannolikt långt över 10 år i normalfallet (vid 50% överlevnad för deltagarna i studien). Detta jämfört med förhållanden vid vilka brist på en av dessa vitaminer eller båda föreligger. För t.ex. Hollands befolkning, om den direkt började tillämpa de positiva rekommendationerna, utformade efter studiens resultat, skulle medelåldern på sikt sannolikt kunna drastiskt höjas (fem till tio år eller mer) enbart av dessa skäl). Något om kohortstudier En kohortstudie avser oftast att under relativt lång tidsperiod jämföra skillnad i utfall mellan två eller fler försöksgrupper, som t.ex. utsätts för exponering av samma eller olika doser av ett läkemedel eller produkt av annat slag. Det mest robusta utfallet, som inte kräver mångfacetterad definition av utfallet är dödsfall. För att minska risken för felaktigt utfall mellan olika försöksgrupper, är viktigt att urvalet av grupperna sker noggrant. För stabilast möjliga analysresultat gäller alltså att analysgrupperna är så lika som möjligt vid studiens inledning (medelålder, livsföring, blodstatus etc.). Därigenom lämpliga att jämföra med varandra vid varierande grad av exponering. En sådan grupp kan i viktiga avseenden jämföras med en placebogrupp med den skillnaden att kohortstudiens jämförelsegrupper kan ha exponerats via samma komponent men med olika dosering eller inte doserats alls. I det senare fallet kan av andra skäl en medelnivå av en viss komponent i en grupp ha uppmätts i blodet att jämföra med annan grupps medelnivå för samma komponent. _________________ Studiens huvuddrag Ansvariga för aktuell studie har enligt min mening på ett föredömligt sätt utfört det omfattande, förberedande arbete, som eftersträvas vid en kohortstudie. Studiens målsättning var att isolerat kunna avgöra effekten av olika andel D- och K-vitamin uppmätt i blodet. De multifaktoriella analyseffekterna ansågs svåra att differentiera, varför man valde att använda andelen dödsfall (alla orsaker) och tidperioden för detta efter studiestart som norm för utfall. Genom uppdelning av studiedeltagarna i fyra jämförelsegrupper (se fig.1) har studien medgivit olika gruppvarianter att jämföra med varandra. För att i möjligaste mån skapa robusta förutsättningar för korrekta analysresultat har förberedelserna i övrigt skett enligt följande: År 1997 inleddes en första omfattande undersökning med 40 856 holländska invånare i åldern 28–75 år. Avsikten var att enligt kraven för en kohortstudie skapa försöksgrupper med största möjliga likhet i fysiologiskt avseende. Friska försöksgrupper helt enkelt. År 1998 avslutades den förberedande studien, genom urvalet av 6894 deltagare för huvudstudien. De 6894 utvalda fick 2001-2002 genomgå en första uppföljningsundersökning - allt för att ytterligare förfina väl definierade analysgrupper inför kommande studie. Efter justering och godkännande återstod 4742 deltagare för huvudstudien. Huvudstudien upptog deltagare i åldrarna 40,7 till 64,5 år med medelåldern 52,6 år För att undvika den minskning av halten K-vitamin, som kosttillskott i form av D-vitamin kan medföra, sorterades försökspersoner bort som använder sådant tillskott. Likaså sorterades deltagare i högre ålder bort med motiveringen att dessa ofta haft sjukdomar av typ hjärt/kärlsjukdomar och lungsjukdomar, redan före huvudstudiens start resp. var medicinerade på ett sätt som kunde riskera att göra analysresultatet mindre robust. Deltagarnas fysiologiska status var vid huvudstudiens start bra och andelen hjärt/kärlsjukdomar liten. Deltagare som visade sig tidigare haft inslag av hjärt/kärlsjukdomar sorterades bort från studien. För alla deltagare gällde att D,- och K-vitaminstatus från studiens start varit kända. Slutsatsen De efter diverse vägningsmanövrer (rökning, alkoholvanor etc.) kvarvarande jämförelsegrupperna, med bra konstitution hos deltagarna, anses ha medfört signifikanta resultat med avseende på isolerad synergieffekt via kombinationen K,- och D-vitamin. Mättekniska förutsättningar Alla mätningar utförs enligt länge, som guldstandard betraktade mätmetoder i blodplasma. Förekommande underlag förelåg: För D-vitamin 25(OH)D i försöksgrupperna förekommande bloddata: 33,4 - 85,4 med medelvärde 59,4 nmol/L. Gränsvärde 50 nmol/L - under och över det räknat som lågt resp. högt. För K-vitamin gränsvärde: dp-ucMGP=134 - 654 pmol/L med gränsvärde 500 - under och över det räknat som lågt resp. högt. Fig. 1 Visar med studiens kurvor i utjämnad form, hur jämförelsen mellan ingående alternativ utfaller. Fig.2 Visar ett hypotetiskt försök till extrapolering av kurvorna i fig.1. Utfallet kan mycket väl ligga inom verklighetens gränser. I fallet höga blodnivåer för såväl D,- som K-vitamin, representerar den med dessa nivåer efter 30 år, en genomsnittlig 80-åring. Betydligt större livslängdsförlängning kan sannolikt uppnås för denna kategori försökspersoner. Detta med tanke på att fig. 2 med givna förutsättningar i studien dels representerar gruppernas medelvärden, dels att dessa avses uppstå vid relativt hög överlevnadsnivå runt 0,70. I Holland ligger männens medellivslängd på liknande nivå som i Sverige (ca. 80 år). Vid antagandet att den genomsnittlige holländaren i nuläget uppvisar bloddata med medelvärden enligt gränsvärdena för högt/lågt i studien, skulle männens medelålder (om alla följde råden att öka på sitt intag av D,-och K2-vitamin) på sikt sannolikt höjas med mellan fem till tio år eller mer, vilket också skulle gälla kvnnorna, vilkas medellevnadsålder är nära två år högre än männens. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02352-8#article-info Kommentar De studier som tidigare utförts på D-vitamin, har bl.a. via en tysk 15-årig observationsstudie visat övertygande resultat vad gäller respiratoriska sjukdomar (praktiskt taget icke förekommande vid höga D-vitaminnivåer). Också har en rad kliniska småstudier visat likartat positiva effekter t.o.m. i Covid-19-sammanhang. Det är knappast oväntat att kraftiga synergieffekter nu har konstaterats genom kombinationen av D,- och K-vitamin med höga koncentationer i blodet. Många av oss har tidigare konstaterat fördelarna med båda vitaminerna D,- och K2-vitamin var för sig eller i kombination. Den som inte tidigare upplevt kombinationen, har nu belägg för att den fungerar. P.S. För den som tar blodförtunnande medel, gäller att välja mellan pest eller kolera. Vissa blodförtunnande medel har visat sig påskynda kalcifieringen av blodkärlen medan K2-vitaminet har förmågan att avkalka blodkärlens väggar. Det är välkänt att hjärt/kärlsjukdomar är en av de främsta orsakerna till förtida död eller död överhuvudtaget och att kalcifieringen vid låg K-vitaminkoncentration i blodet blir högre än annars, dvs. ökar risken för hjärt/kärlsjudomar. Resultatet av rubricerad studie är därför inte förvånande. Studien antyder att man kunnat se tendenser just i riktning minskad frekvens hjärt/kärlsjukdomar men ansvariga för studien påpekar dock att det för statistisk signifikans krävs vidare studier. Å andra sidan har tidigare studier just visat att ett medvetet isolerat intag av K2-vitamin resulterat i tydligt minskad kalcifiering. Sambanden och förklaringen till synergieffekterna blir allt tydligare!
    9 points
  38. Hej! Jag är mamma till en liten flicka som fick hjärntumördiagnos nu i mars. Livet är förstås kaos och jag har många orosmoln, såklart. Tumören sitter på/nära hypofysen och hypotalamus. Den är godartad (om man nu kan kalla den god när den förstör så mycket, tex har tagit nästan all hennes syn). Nu till frågan. Läkarna vet inte än om hennes hypofys kan signalera till kroppen att den ska producera kortisol, eller om den funktionen är skadad. Så sen mars har hon stått på en "underhållsdos" av kortison, 15 mg per dag. Sen mars har hon även ökat i vikt från 21-27 kg (!). Läkarna säger att det inte har med kortison att göra alls. Utan att det beror på att hon har fått en minskat ämnesomsättning i kombination med att hon varit mer stilla (dels pga sjukhusvistelse och dels minskad rörelse pga av synnedsättningen) Jag bryr mig inte om hur hon ser ut, hon är vackrast i världen oavsett vikt. (Så inga pekpinnar om utseendehets tack) Jag bryr mig om att jag tycker viktökning gått orimligt fort och att hon blir liksom ännu mindre rörlig när hon har en tung kropp. Jag tänker att kortison är ju stresshormon. Och eftersom jag själv gått ner i vikt så märkte jag att det är trögare med det när jag varit väldigt stressad. Och har läst mig till att det finns ett samband, att kroppen känner kortisol i kroppen och då går in i ett läge att spara energin. Typ att kroppen tror att man sitter fast uppe i ett träd, och nu ska resurserna sparas. Eftersom de inte VET att hon har kortisolbrist, så kan ju kortisonet hon fått räknas som "extra". Det kan ju vara så att hon aldrig hade behövt tabletterna. Oavsett, läkarna vill ju såklart strypa ner på kalorier. Det vill inte jag. Äter ju själv LCHF sen minst 10 år, varierat hur strikt. Hon ser ju hur jag äter och har aldrig velat ha korvbröd eller hamburgerbröd tex. Älskar smör o ägg. Så det enda jag kommer göra är att dra ner ännu mer på pasta, potatis. Ersätta ris med blomkålsmos osv. Hon ska på sikt nu fasa ut kortisonet för att se "vad som händer". Och då får vi väl se vad som händer med vikten. Vet att man inte ska banta barn, men tänker att en bra kost och rörelse är aldrig fel. För att växa i vikten igen om inte annat. Oj vad långt det blev. Ville bara bolla dessa tankar. Nån som själv ätit kortison i lång period? Eller har några andra tankar?
    9 points
  39. Att tänka på vid skörd och lagring - Hemmaodlat För att fotosyntesen ska fungera behöver växten ha ett rotsystem som kan dra vatten och näring upp till bladen. Vid skörd tar du bort denna nödvändiga kontakt... Cellerna behöver dock fortfarande andas vilket innebär att cellandningen (respirationen) fortsätter, växten fortsätter alltså att leva även efter skörden. Problemet är att den inte har någon ny källa till mat (fotosyntesen), vilket innebär att den kommer börja äta av sig själv. Cellandning är en process där lagrad organisk energi som kolhydrater, proteiner och fetter bryts ner till enklare produkt vilket ger energi. Glukos i reaktion med syre omvandlas till koldioxid, vatten och energi (värme). Eftersom det mesta av växterna är vatten kommer cellandningen snabbt leda till en försämrad kvalité. Hur fort denna nedbrytning sker beror till stor del hur snabbt respiration sker, där olika frukter och grönsaker andas olika fort. Generellt sätt har rötter lägre respirationshastighet därför att de är lagringsorgan, medan blad har hög respiration då deras mängd lagrad energi är låg. Allt eftersom denna förbränning av lagrad energi sker så kommer det påverka kvalitén på det som är skördat. Smak, vikt, vattenmängd och näring går förlorad. Att skörda så nära optimal mognad som möjligt och sedan konsumera direkt är det bästa du kan göra. Sekundärt att är att minska förbränningen genom att sänka temperaturen och minska avdunstningen. Respirationshastighet Väldig låg Torkade frukter och nötter Låg Äpple, betor, citrus, lök, potatis, pumpa Mellan Banan, kål, gurka, huvudsallad, tomat Hög Avokado, blomkål, bladsallad, jordgubbar Väldig hög Groddar, vattenkrasse, snittblommor, broccoli Extremt hög Sparris, svamp, persilja, ärtor, spenat
    9 points
  40. Är det inte egentligen så att flertalet problem överhuvudtaget försvinner med LCHF. Lipidprofilen kraftigt förbättrad, metabolismen, hjärtat, blodtrycket, hjärnan, sömnen, vakenheten med själva välbefinnandet som bekräftelse på att kroppen tackar för det den får i sig. Visserligen har det vi ser i resultaten en multifaktoriell bakgrund, vilket betyder att även annat i livsföringen påverkar (kosttillskott, träning etc.) men min uppfattning är ganska klar - LCHF utgör den centrala grunden som allt annat cirkulerar kring. Vad kan en gamling annars säga, som på ålderns höst kunnat frigöra sig från all medicinering (för diabetes, lipidprofil och blodtryck)?
    9 points
  41. Nu får vi gå till grunden för att svara på dina frågor. Efter ett tag slänger man sig med förenklade uttryck. Kalorier, eller kilojoule som man numera använder, är ett mått på hur mycket energi som frigörs när man bränner ett ämne (eld) och på det viset är en kalori mycket riktigt en kalori. Kroppen bryter dock ner olika födoämnen, och makeonutrienter (fett/protein/kolhydrater) på olika vis, därav säger vi att ”kalorier är olika”. Viktreglering är hormonell, därför får man olika svar i kroppen beroende av vad man äter. Förenklat kan man säga att äter man för mycket energi men av ”rätt saker”, kan kroppen styra upp ämnesomsättningen, precis som den kan styra ner om man äter ”fel saker”. Det är därför man kan fortsätta lägga på sig även om man äter färre kalorier än tidigare. Att kroppen styr ner ämnesomsättningen när man minskar intaget av energi märker man på att man kan känna sig ruggig och frusen för termidynamikens första lag (energi in=energi ut) gäller fortfarande. Genom att äta ”rätt saker” kan man alltså upprätthålla förbränningen och kanske t o m öka den, och då helst plocka den extra energin i fettlagren.
    9 points
  42. Ja jag förstår det på söndag den 11/4 har jag käkat hyfsat strikt lchf i 1 månad, enda kolhydraterna jag fått i mig är från vitkål och lök max 20gram totalt på en dag. Har efter 3e veckan börja sova bättre, känner mig piggare om kvällar o eftermiddagar, än innan, och magen är nöjd, ingen uppsvälldhet, eller gaser. Bmi är ett helt galet sätt att mäta tycker jag, bättre mäta bukomfång vs bröstomfång. Ja nu har jag rätt rejäl mage, men även om jag får ner magen, så den ligger i jämnhöd med bröstkorgen, kommer jag aldrig ner på några 25 i bmi. Jag ska väga 74-75 kilo på bmi25, det har jag inte vägt sedan jag var 13 år, och det är 35 år sedan. Mitt mål är att få magomfånget att minska, har idag (enligt previa) 130 cm, men jag mäter själv på bredaste stället och det är 137. Men ett magomfång kring 100 och en vikt kring 90, då är jag helnöjd. Det lär ta ett tag, men jag blev ju inte fet på ett år heller, har tagit över 25 år att lägga på mig vikten.
    9 points
  43. Men då säger vi välkommen tillbaka till Lilla Anna!
    9 points
  44. Bra påpekande SGK. Det finns så otroligt många olika typer av fetter som i sin tur konsumeras i olika kombinationer … att säga exakt vilka fetter som är nyttiga, onyttiga eller neutrala för hälsan är ju inte enkelt... min lilla peng sätter jag på att naturligt förekommande fetter som människan fått i sig under miljoner år är generellt sett nyttigare än högprocessade fetter som någon kemiingenjör designat. Men som sagt det är bara min lilla gissning.
    9 points
  45. Här kör vi OMAD 23:1 fasta VARJE DAG sen 760 dgr tillbaka "i ett sträck" med STOR framgång, trots att många säger att det inte är möjligt, är farligt, skapar diverse brister bla bla. Noll stress och super värden på allt Frågor på de?
    9 points
  46. Och jag läste idag en artikel i Göteborgs-Posten (misstänker att den kan finnas i fler tidningar ) där Livsmedelsverket som vanligt avråder från D-vitamintillskott. Man har testat ett antal tillskott, och på några stämde inte angivet innehåll. Och flera hade ”alldeles för mycket i förhållande till rekommendationen” (400 IE normalt, och 800 till äldre som inte kommer ut). Fast egentligen räcker det med att vara ute, och äta bra mat, gärna berikade mejeriprodukter och margarin. (det är nog bra att jag Effie äter tillskott, för mitt intag av lättmjölk och margarin räcker nog inte ) Detta sagt av samma nutritionist som häromveckan i radio berättade att det är väldigt vanligt med låga nivåer på D-vitamin i Sverige. Man önskar att folk åtminstone ville syna sådana här utspel, och kolla sina D-vitaminnivåer.
    9 points
  47. Varför sluta med LCHF, man får äta en massa god mat? LCHF är vanlig Lågkolhydratkost! Vad åt du då när du menar att du åt LCHF? Ät sådant här, det är LCHF; Här kommer en bild till; Detta är LCHF, man skulle antagligen kunna lägga till fler bilder, men de får duga?
    9 points
  48. Hej. Jag har nu kört utmaningen en vecka och noga följt recepten och det betalar sig Jag är ju fortfarande i viktfasen - jag vill alltså se någon förändring på vågen ( jag vet man ska mäta ) jag kan inte riktigt hålla mig ifrån den. -4,2 kg på en vecka ...tanken är svindlande , får ta ner mig själv på jorden och påminna om att det är mycket vätska, jag har blivit en toa -tant som har full koll på vart de ligger Men det gör inget , nog tycker jag att den här tanten smalnat av något, särskilt när jag lägger ifrån mig glasögonen när jag tittar i spegeln så nog ser man figuren eller har jag hallucinationer ? Önsketänkande ? Dom bulliga volangerna ska så småningom bli till spetsar och sen kanske bara lite kantband , vem vet ??
    9 points
  49. maken vet nog inte mitt problem eller oxå förträngt det. Jag har nog påpekade några gånger men lagt ner detta. Att gå tillbaks till godiset var nog att jag blev nyfiken att testa skulle jag tro. Men nu vet jag att jag INTE ska testa sött. Och te utan socker o mjölk tar jag inte . Kan lika gärna vara utan. Har bara druckit te en gång nu de senaste dagarna. Saknar inte te alls. Saft har jag inte druckit på flera dagar. Kört med min soda streamer bara vatten. Och de funkar ju bra.
    9 points
×
×
  • Create New...