Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2018-11-15 i alla områden

  1. 16 points
    Tänkte uppdatera om hur det gått med kostomläggningen för de eventuella fåtal här som är intresserade Jag har experimenterat en del med både fasta och kosten och har landat i att princip bara äta kött och inälvsmat 1 gång om dagen så kan väl kalla det för keto-carnivore. Kör på stekta talgbitar eller smör för att få upp fettet och för att det är gott. Har kört någon 48 h fasta också utan att blodsockret stigit. Jag styrketränar nästan varje dag men har fortfarande problem av att armarna domna av vid konditionsträning så jag lugnar mig med det. Jag har nu varit i djup ketos 38 dagar. Mäter BS till stabila 3.3 i princip varje morgon och blodketoner ligger mellan 5-7 på morgonen. Vikt: började på ca 76-77 kg och är nere på 70. Mår helt ok och känner att mitt sockerberoende är under kontroll.
  2. 14 points
    Anledningen till att jag började med LCHF var en oro över att fasteblodsockret ligger väl högt, 6-7 mmol/L på morgonen. Det är inte jätteallvarligt men ett tydligt tecken på att det finns en metabol störning. LCHF-ätandet har egentligen inte förbättrat detta. Det har inte heller blivit sämre och det är väl egentligen ett gott tecken att det inte blivit värre under de 7-8 år jag hållt mig hyfsat bra till LCHF. Men det skulle vara intressant att se och kul om det gick att få ner värdena till ca 5,5 mmol/L på morgonen vilket skulle tyda på att kroppen är mer insulinkänslig. Antagligen får man acceptera att det kanske inte går men det är värt ett försök. Men finns det något mer man kan göra? Det var en retorisk fråga! 😉 Det finns självklart massor med saker som är värda att testa! Tänkte köra det här experimentet fram till jul. Beskriver min åtgärdslista här nedanför. Jag kanske inte klarar att göra allt men jag ska ge mig på det mesta. 1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ) 2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. 3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI) 4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen 5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. 6. Lära mig och börja meditera. 7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. 8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Här tänkte jag med jämna mellanrum redovisa några nyckelvärden (på morgonen): Datum Vikt Ketoner Blodsocker Aktivitet 1001 83,5 kg 0,1 mmol/L 6,6 mmol/L 10 km 1002 83,5 kg 0,3 mmol/L 6,3 mmol/L 1003 83,1 kg 0,5 mmol/L 6,2 mmol/L 10 km 1004 82,3 kg 0,4 mmol/L 6,4 mmol/L Core 1005 1006 82,7 kg 0,3 mmol/L 6,7 mmol/L 10 km 1007 82,1 kg 0,2 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1008 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,8 mmol/L 8 km 1009 81,6 kg 0,5 mmol/L 6,4 mmol/L 1010 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,2 mmol/L 7 km 1011 81,7 kg 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L Core 1012 1013 81,3 kg 0,2 mmol/L 6,5 mmol/L 14 km 1014 81,4 kg 0,7 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1015 81,8 kg 0,5 mmol/L 6.1 mmol/L 7 km 1016 81,2 kg 0,7 mmol/L 5,8 mmol/L 1017 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L 12 km 1018 1,0 mmol/L 5,8 mmol/L 7 km 1019 1,3 mmol/l 5,8 mmol/L 1020 81,5 kg 0,4 mmol/L 5,8 mmol/L 13 km 1021 81,5 kg 0,8 mmol/L (66) 6,0 mmol/L Core 1022 81,6 kg 0,5 mmol/L (61) 6,1 mmol/L 10 km 1023 81,7 kg 2,2 mmol/L (58) 5,8 mmol/L 1024 81,6 kg 0,6 mmol/L (51) 5,8 mmol/L 7 km 1025 81,1 kg 1,0 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 1026 1027 81,9 kg 0,6 mmol/L (41) 6,2 mmol/L 13 km 1028 80,9 kg 0,8 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1029 81,5 kg 0,8 mmol/L (50) 6,5 mmol/L 7 km 1030 81,3 kg 0,9 mmol/L (62) 5,8 mmol/L 1031 82,4 kg 1,2 mmol/L (51) 6,0 mmol/L 7 km 1101 81,4 kg 0,7 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1102 81,3 kg 0,4 mmol/L (23) 6,3 mmol/L Fasta (Start 20.00) 1103 81,5 kg 0,5 mmol/L (33) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1104 79,8 kg 0,9 mmol/L (49) 5,8 mmol/L Core Fasta 1105 79,7 kg 2,7 mmol/L (47) 5,2 mmol/L 7km Fasta 1106 79,3 kg 4,6 mmol/L (61) 4,8 mmol/L Fasta 1107 78,7 kg 4,6 mmol/L (63) 4,6 mmol/L 7 km Fasta (Slut 11.00) 1108 78,5 kg 2,9 mmol/L (58) 5,9 mmol/L Core 1109 79,3 kg 1,5 mmol/L (54) 6,1 mmol/L 1110 79,3 kg 2,4 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 13 km 1111 79,7 kg 1,2 mmol/L (45) 6,2 mmol/L Core 1112 79,6 kg 2,2 mmol/L (58) 6,2 mmol/L 7 km 1113 79,9 kg 4,7 mmol/L (63) 5,2 mmol/L 1114 80,8 kg 1,0 mmol/L (71) 6,1 mmol/L 7 km 1115 80,0 kg 1,4 mmol/L (62) 6,3 mmol/L
  3. 14 points
    Hej! Stats: Man, 37 år, vikt 100 kg plus. Tänkte här dokumentera mina hälsoframsteg baserat på olika varianter av fasta, lchf och ketogen mat. Bakgrund: Började styrketräna när jag var 21 år. Vid den tiden vägde jag 62 kg och var trots den låga vikten smalfet med lite hull på kaggen. Vet inte riktigt vad som drev mig att träna som jag gjorde. Jag gymmade 1 timme per vardag, fem dagar i veckan, året runt. I samband med detta skötte jag kosten som jag förr trodde var på ett bra sätt. Jag åt 6 ggr per dag, matlådor, kaloriberäknade. proteinpulver dagligen. Tyvärr drack jag och festade också varje helg. Efter cirka 5 år stagnerade resultaten i gymmet, blev svårare och svårare att bräcka platåer. Jag vägde då cirka 85 kg och var i ganska bra form, även om jag lagt på mig en del fett. Här lärde jag mig om begreppet "deffa". Dvs tanken på att skala bort fett för att få mer synliga muskler och kaloriräkning var receptet för detta. Jag misslyckades gång på gång med detta... Intalade mig att jag var sinnessvag och försökte igen. Fortsatte dock träningen som vanligt. 2017 nån gång var jag som tyngst, 113 kg. Vid det här laget hade jag slutat styrketräna på grund av diverse småskador i leder och rygg. Fick även försjunket fotvalv när jag försökte springa, vilket gav en inflammation i foten. Nånstans här fick jag upp ögonen för lchf. Gick ner till 101 kg innan jag föll av tåget. Började äta skräp igen och var snart på 104-106 kg på nytt. Nu har jag spenderat många timmar på att läsa om olika sorters fasta, vattenfasta som OMAD, IF med mera. Har även snöat in på inflammationers inverkan och förekomst i kroppen och lärt mig ännu mer om immunförsvar med ketogen kost och diet. För 5 veckor sen började jag med lchf strikt igen. För 2 veckor sen började jag med fasta, OMAD och blev förvånad över hur jäkla lätt det var med fasta om man redan vad anpassad vid ketogen diet. Ibland kör jag 36-40 timmars fastor också. Det enda jag tar då är vatten med bra salt. För tillfället tränar jag inget alls, har ett aktivt arbete och ibland blir det en promenad. Positiva saker jag redan märkt av: - Enorm ökning av koncentrationsförmågan, helt annat fokus när det gäller problemlösning med mera. - Energiökning, svårt att beskriva mer exakt, men jag är inte trött efter jobbet längre. Sover dock perfekt. - Magfunktion har aldrig vart bättre. - Vikten rinner av. - Eksem som jag haft sedan 8 års ålder har puff försvunnit. - Blodtrycket var högt för 5 veckor sen, 150/90. Denna morgon låg det på 126/69. Negativa saker jag märkt av: - Möjligen upplevde jag avsaknaden av mat i början som enormt tråkig. Har gått över nu. Har stött på mängder av skeptiker hittills som fortfarande tror på kalori in/kalori ut och planerar därför göra ett dokumenterat experiment senare när jag når målvikten på 84 kg. Mer om detta senare. Morgonvikten var 100.3 kg imorse och imorgon förväntar jag mig att väga tvåsiffrigt för första gången på ca 13 år eller nåt... Ha de gott!
  4. 14 points
    Ser fram emot din bok "Biokemi för idioter" 😊 Jag uppskattar verkligen din förklaringar och att du förklarar alla begrepp du använder så att även en lekman kan få viss förståelse för vad det handlar om. Tack!
  5. 13 points
    Nu är det väl inte riktigt morgon längre, men jag skriver ändå 😊 Idag är det nämligen en riktigt bra dag. Idag har jag nämligen blivit farmor för första gången. En ljuvlig liten kille bestämde sig för att komma lite tidigare än väntat. 👶 Familjen kommer att få Ann Fernholms senaste bok "Stora boken om barn och mat" i present av mig 😋
  6. 12 points
    Jag har världens tråkigaste svar: du måste ha tålamod.... Vi är alla så olika! En del ställer om från kolhydratdrift till att ta sin energi från fett på några dagar, för andra tar det lite längre tid. LCHF är ingen quickfix, men funkar ypperligt för många på längre sikt! Försök se hur ditt mående överlag förändrats istället. Sover du bättre, har du mer energi, funkar magen bättre än tidigare? Försök även att undvika vågen, fokusera på att komma in i tankesättet och lära dig om den här livsstilen så här i början!
  7. 12 points
    Jag tror också att man måste vara ödmjuk när det gäller kostområdet. Det är med dagens vetenskap nästintill omöjligt att bevisa exakt vilka näringskällor som är optimala för en människa under dess livstid. Bara en sån "enkel" sak som nästan alla tror på, att högprocessad mat är skadligt, är svårt att "bevisa". För att ytterligare komplicera det hela så är frågan ... vad är optimalt ... inte heller så enkel att besvara... ... att man lever så länge som möjligt? .... att man inte blir dement? ... att man får en så stark kropp som möjligt? ... att man får så bra uthållighet som möjligt? ... att man ska njuta av att äta maten? ... att man ska må bra efter man ätit? ...att man inte ska vara lös i magen? Det är inte säkert att samma kosthållning är svaret på alla frågorna om vad som är optimalt! Man måste egentligen definiera vad man menar. Så om kostdoktorn bara skulle skriva (göra videos )om sånt som är bevisat "optimalt" ... så skulle innehållet bli otroligt tunt. Men om man vill läsa vad "Dietdoctor" står för så tycker jag att man ska läsa här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf Om man vill veta mer rent allmänt om vad som är aktuellt inom lågkolhydrat/ketogen-kostområdet då följer man hela innehållet på sajten och då kommer man hitta en del motstridiga argument ... men det är så det är .... det finns inget facit. 😉
  8. 12 points
    Diet Doctor har skrivit om Erik Hörstadius (-36 kg), vinnare av Biggets Loser VIP 2018. Erik kommer att släppa boken Livsnjutardieten. http://www.mynewsdesk.com/se/bladhbybladh/pressreleases/erik-hoerstadius-vinnare-av-biggest-loser-vip-2018-slaepper-boken-livsnjutardieten-2811944 Från pressreleasen: ”129 kilo tjock-Erik blev på mindre än fyra månader 93 kilo pigg-Erik. Minus 36 kilo. Hans metabola ålder sänktes från 70 till 40 år. Utan energidippar, dåligt humör och hungerdemoner, som annars brukar plåga bantare.” ”Tricket var att han gick ner i vikt på ett korrekt och vetenskapsbaserat sätt. Det vill säga på tvärs mot ett gammalmodigt Livsmedelsverket och okunniga dietister.” ”I det nya paradigmet ligger fokus på att återställa kroppens hormonella balans. Äta rätt sorts mat – och helst inte så ofta. Bort med det eviga kaloribombardemanget av frukost, mellis, lunch, klockan-tre-fika, middag, kvällsnacks... Och att skära drastiskt ner på kolhydraterna! De skapar för de flesta med viktproblem hunger och energibrist, inte mättnad och pigghet.” ”Genom att äta fett istället för kolhydrater, hade Erik kommit i fettdrift i stället för sockerdrift. Hans ”inre skafferi” – det egna fettlagret – stod vidöppet 24/7. Och kilona rasade!”
  9. 11 points
    Jag har också gjort en del justeringar under mina 10 år, bl a mer åt Paleo under några år och de senaste åren med mer pro/prebiotika, men ändå hållit fast vid få kolhydrater, ordentliga portioner kött/fisk och mycket fett hela tiden. Dessutom har jag motionerat dagligen och tränat lätt, hela tiden druckit minimalt med alkohol. Det verkar vara det som skiljer mig från många, som tappar sina träningsrutiner, unnar sig mer vin än från början med LCHF och drar ner på både fett och protein. Jag läser om det i många olika grupper på Facebook sen en tid, förut var det mer legitimt att äta mycket smör till biffen, men nu ska mycket minimeras, mätas eller så uppmanas man att följa nya metoder. Det var ju det som var så skönt i början med LCHF, man behövde inte räkna kalorier eller följa en viss typ av schema över när och hur man skulle äta sitt fett, sitt protein och de få kolhydraterna. Flera av de som skrivit till mig känner sig förvirrade och orkar inte hänga med i de olika svängarna, det gör ju att de tappar motivationen och lätt trillar tillbaka i sitt sockerberoende, tyvärr...
  10. 11 points
    Glyceroldelen av en fettmolekyl (triglycerid) är 5-10% av energin beroende på vilket fett vi tittar på. Den delen kan omvandlas till glukos. Kroppens behov av glukos vid nollning av kolisar i maten är ca 50g/dygn. Vid en högfett-diet hamnar man på kanske 30g glukos från fett. Då saknar fortfarande 20g glukos. Sannolikt därför flertalet LCHF ”gurus” kommer fram till att 20g kolhydrater är ”optimalt” vid strikt LCHF. Då går massbalansen exakt ihop utan hatt kroppen behöver omvandla protein till glukos (detta är själva nyckeln till att LCHF fungerar så bra).
  11. 10 points
    Denna helg är det La Jolla half marathon (San Diego), loppet där jag för 2år sen skadade höftböjaren. Så här 2år senare har jag provat både vanlig sjukgymnastik och därefter postural träning. Det sista har gjort väldigt mycket för att jag nu kan öka distansen igen. MAF idag. Gick oväntat bra trots rejäl huvudvärk på morgonen. Går ganska bra att lufsa nu, blodtrycket. ökar lite smått och är nästan normalt vilket underlättar när man tränar lågpuls. 10km är jag uppe i nu även om det blir mest promenader eftersom vovvan inte klarar att springa (Veterinärbesök på gång.) Sneglade lite mot 15km-rundan idag... men är inte riktigt redo.
  12. 10 points
    My - lchfingenjören - skriver väldigt bra om hur kvinnor ska följa vissa normer för hur de ska äta. Vara smala o nätta och peta i en torr sallad. - När såg ni senast en bild av en kvinna med kniv och gaffel i högsta hugg smaskande på en rejäl biff? - Dags för förändring - kvinnor behöver näringsrik o mättande mat för att må bra. http://lchfingenjoren.se/2019/april/kott-ar-en-kvinnofraga.html
  13. 10 points
    Välkommen till forumet MimmiE69 I och med att det är dina läkemedel som tros vara orsaken till inflammationen kanske det är där man bör börja Paleokosten kanske skulle vara ett alternativ för dig, både för att minska lite på fettet i kosten och kanske för att du skulle kunna minska på medicinerna för din MS då man säger att paleokosten är inflammationsdämpande. Det finns många trådar här på forumet om MS, många startade av Johanna07 som själv har MS och lyckades minska både symtom och kliniskt synliga förändringar av sin MS med paleokost. Det finns en amerikansk läkare med namn Terry Wahls som själv har MS, hon har själv utarbetat Wahls Protocol och lyckades själv att förbättra sin MS så pass att från att ha varit rullstolsbunden till att kunna gå och arbeta igen. Kolla gärna in henne om du inte redan har gjort det. Hon finns även på Facebook. Hon lägger mycket stor vikt vid att förutom äta naturliga fetter som vi redan gör inom LCHF även vara mycket noga med grönsaker, ekologiska, i alla färger varje dag, mycket gröna bladgrönsaker och svamp förutom bra proteiner. Mejerierna som ost, smör och grädde går bort i hennes kost men istället ingår lite nötter och lite frukt. Hon lägger också stor vikt vid kosttillskott där till exempel Magnesium och D-vitamin spelar en stor roll. Som sagt kolla in Terry Wahls och paleokost och se om det är något du skulle vilja testa.
  14. 10 points
    Hej Jag märker att jag inte behöver forumets stöd så mycket mera. Redan idag har jag inte tänkt så mycket på mat och kunnat slappna av på riktigt. De senaste två åren har jag inte kunnat ta det lugnt utan mat, för skulle jag njuta och slappa, behövde jag något gott till. Idag har jag första dagen på säkert flera år kunnat slappa utan att alls tänka på mat, min vikt och mitt utseende. Inte heller kostdoktorns mat och viktnedgång. I morse åt jag ostomelett och fettkaffe. Nu äter jag rester från igår, laxbiffar. Jag gjorde nytt broccolimos och citronsmör och stekte laxbiffarna, lade dem inte i mikron. Och så dukade jag på gammal, vacker tallrik. Nu ska jag bara njuta av rena smaker
  15. 9 points
    Vi kanske ska förtydliga att omega 6 i sig är lika viktigt som omega 3. (Och så finns det en hög omega-fettsyror till.) Problemet är att i stort sett alla äter för mycket av det i förhållande till omega 3. Balansen är viktig. Omega 6 behövs vid inflammationssvar, omega 3 när vi ska läka och reparera. När omega 6 blir förhållandevis för hög, driver den inflammation. (Lite förenklat.)
  16. 9 points
    Hej Malte. Tråkigt att höra om din tumör. Välkommen hit. Jag är nog inte rätt person att svara men har kanske ändå lite att bidra med framför allt på peppsidan. Först. Du kommer alltid att ha blodsocker i systemet... annars dör du. Du borde däremot kunna få ner det under 4. Du får då tweeka din kost och hur du lever. Jag tror du ska äta betydligt mer fett, vara lite sparsam med proteinet och röra på dig så mycket du mäktar. Peppen då! Min äldsta väns son har två inoperabla hjärntumörer. fick dessutom tack vare dessa svår epelepsi mm. "tack vare" epelepsin gjorde även sjukvården bedömingen att han skulle äta ketogent. Så han äter en väldigt väldigt strikt ketogen diet och det tog inte lång tid efter han började med det som tumörerna slutade växa och dessutom minska i omfång. ps tycker det är för jäkligt att svenska vården inte stöder och rekommenderar ketogenkost automatiskt vid vissa sjukdomstillstånd... Håller tummarna för dig.
  17. 9 points
    Jag kan bara intyga att LCHF fungerar för mig, som är 62 år gammal. Jag började med LCHF för 13 år sedan, och har fortsatt med det. Jag var visserligen inte överviktig då jag började, men led ändå av ohälsa efter en utbrändhet ca 10 år tidigare. Men jag började märka att vikten började krypa uppåt, och jag tänkte då att jag var på väg mot diabetes typ2, som både min far och farmor hade haft. Förmodligen hade jag då metabolt syndrom. Tack och lov såg jag ett nyhetsinslag om hur bra resultat Annika Dahlqvist fick med sina diabetes2patienter. Min logik sa mig att om det fungerar så bra på dom som redan har fått diabetes2, så måste det ju vara ännu bättre att äta LCHF innan man fick sjukdomen. Det var i början på juli 2006. Jag satt och googlade på LCHF och Annika Dahlqvist hela natten, och dagen därpå satte jag igång. Jag märkte ganska omgående en förbättring i min utbrändhet. Klimakteriet kom och gick utan större åthävor. Min artros har hållit sig hyfsat i schack. Luftrören blev bättre. Migränen försvann. Inga flytningar från underlivet på 13 år. Min dåliga rygg förbättrades. Trängningsinkontinens försvann helt. Åldersförändringarna i ögonen har avstannat, glasögonen får jag byta då dom blivit alltför repiga, inte pga sämre syn. Mörkerseendet blev bättre. Bättre hy, mm mm... Jag äter 3 kokta ägg, majonnäs, och lite citron (gott till äggen) och dricker en kopp smörkaffe (40g osaltat smör, 10g kokosfett) till frukost, sedan blir det en LCHF-middag framåt kvällen. Ofta, men inte alltid en slät kopp kaffe med vispgrädde på eftermiddagen. Ibland spontanfastar jag, när jag inte känner mig hungrig. Då hoppar jag över middagen. Dessa dagar kan det gå ca 22 timmar eller mer mellan mina frukostar. Jag väger runt 48 kg till mina 156 cm. Jag har fortfarande lite mage, något jag har haft hela livet trots att jag inte har varit överviktig, och den får jag nog dras med. Vin är inget problem för mig, jag har helt enkelt tappat smaken för vin sedan jag började med LCHF. Min särbo gillar vin, och kommer ibland hem med en flaska som han påstår är ett gott vin. Då jag har smakat har det bara smakat surt, och gett mig halsbränna (av en enda klunk) och därmed dålig sömn. Trots att det har varit ekologiskt kvalitetsvin. Men det gör inte så mycket, jag såg ett TV-program om dagens vintillverkning, och det verkar mest handla om att blanda olika kemikalier. Visst har jag gjort medvetna avsteg ibland, under dessa 13 år, men har inte haft svårt för att se till att nästa måltid blir LCHF, och så har jag varit på banan igen. LCHF är en livsstil jag kommer att fortsätta med tills jag dör. Om jag blir tvungen att tillbringa min sista tid på ett äldreboende, så kommer jag nog tack och lov att dö ganska snabbt pga den magra, kolhydratstinna och sockrade mat som serveras där. Men jag hoppas ju att jag tack vare LCHF kan klara mig själv hemma tills jag trillar av pinn!😉
  18. 9 points
    Taget från wikipedia: -- Glukos kan lagras i levern i något, som skulle kunna kallas polyglukos, men som heter glykogen. Fruktos kan inte på motsvarande sätt lagras som polyfruktos. I stället omvandlas fruktos till glukos i levern. Det går dels ut i blodet som blodsocker, men lagras också som glykogen i muskler och i levern. Av kroppens glykogen finns ungefär 100 g i levern och 400 g i musklerna. En del fruktos omvandlas till fettsyror och vidare till VLDL i levern och förs ut i blodet som en viktig energikälla. -- Så fruktosen tas om hand i levern och genererar därför inte ett insulinpåslag... MEN... levern måste ju göra något av fruktosen, den blir då till glukos/glykogen eller triglycerider (fettsyror). Så indirekt beroende på vad levern gör med fruktosen kan nog ett insulinpåslag ske men då inte lika stort som från ren glukos... MEN... problemet med fruktosen verkar vara att levern gör om en del av den till triglycerider som sedan kan ansamlas i levern och som då skulle kunna orsaka fettlever och därmed insulinresistens... SÅ ... det som är horribelt är egentligen SLV:s "positiva" inställning till fruktosen. De säger att att metastudier inte hittat "problem", det finns många som skulle ifrågasätta detta ... innan vi vet mer är det säker bäst att hålla ner konsumtionen av socker och därmed också fruktos.
  19. 9 points
    Män i förhållande där han gör lite hushållsarbete är lyckligare än män i mer hushållsjämställda förhållanden. Kvinnor i mer hushållsjämställda förhållanden är lyckligare än kvinnor som gör mer hushållsarbete än mannen. Med andra ord gör hushållsarbete människor olyckliga...
  20. 9 points
    Det dök upp ett Facebookminne som jag delar här nedanför. Intressant att läsa hur jag tänkte för fyra år sen i en sån här tillbakablick. Särskilt när de tankar jag hade då är precis likadana idag... Jag har gjort en del små justeringar med maten under resans gång, men det är nu 10 år med LCHF och det fungerar fortfarande lika bra, så jag fortsätter på den inslagna vägen. Hoppas det fungerar för dig med, så du inte behöver hoppa på någon ny bantningsdiet som sägs göra underverk. Så här skrev jag 12 maj 2015: "Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet. För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat. Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig. Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan överhuvudtaget och använder så få kosttillskott som möjligt. Jag äter magnesium pga av en nervskada i benet efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken. Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som ska få mig att se yngre och slankare ut Jag försöker så långt det är möjligt eliminera stress och jag motionerar på ett sätt som passar min nivå. Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt. Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet Här kan du läsa mer om hur jag tänker:" https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/08/en-hallbar-livsstil-for-att-leva-frisk-langre/
  21. 9 points
    Jo men självklart! Men man behöver inte vara besserwisser för det eller säga att allt annat än det just jag tror på är skit/fel/korkat/.... Som i utdraget kring löpning där en elitidrottare hävdar att nåt är "helt idiotiskt" men förmodligen tränat betydligt högre doser själv (jag vet inte exakt vad hon sa eller i vilket sammanhang). Tänker man på exemplet "Ät riktig mat istället!" så tror jag en sådan kommentar allena stjälper mer än hjälper. Om man istället skriver "Den produkten är inte ok för hälsan, det är bättre att äta riktig mat!" eller "Om man låter bli substitut så blir övergången lättare!" så tror i alla fall jag att mottagaren är mer öppen för budskapet.
  22. 9 points
    Jag tror att jag och många av er andra äter mer "grönsaker" (dvs gröna saker) än de flesta stockholmsveganer som lever på (vita saker) pasta, sojamjölk och bröd dvs i stort sett enbart spannmål. Apropå "frö" 😉
  23. 9 points
    Mycket spännande det här! 😃 Jag fortsätter på min inslagna bana, mår ju bra på att äta mindre än 20 gram kolhydrater om dagen. Sen får tiden utvisa vad som händer. 🙂 Tror oxå att jag måste röra på mig mer, det blir enklare nu när våren kommer. 👍🏼 Tack för alla svar!!
  24. 9 points
    Jag skulle gärna lägga till: ta det lugnt I början. Kör normal LCHF I några månader och se vad som hander. Vänj dig vid kosten. Sedan kan du börja skruva, om du behöver. Fasta av någon sort, eller någon ändring I kosten, eller nåt; det finns mycket att välja på. Men se det här långsiktigt. Du måste inte göra allt genast.
  25. 9 points
    Nä, förmodligen inte, det var bara att borra ur tänderna och fylla dem med amalgam, som idag expanderar och spräcker tänderna, å så är det bara att rotfylla Nemas problemas, på 60-70-talet i alla fall
  26. 8 points
    Det här måste ju vara humor...på ett sätt https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7319418 ”– Jag är orolig för att många provar själva. Jag tycker man ska vara försiktigt att experimentera själv. Man kan naturligtvis följa vanliga kostråd och försöka laga maten från grunden och försöka få in så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Men inte experimentera för långt, avslutar Lillemor Berntsson.” Hahaha
  27. 8 points
    Hej Kristina och välkommen till forumet. Enkelt uttryckt: Strikt LCHF och keto är samma sak. Om man äter LCHF lite mindre strikt (mer kolhydrater) hamnar man inte i ketos och då är det inte keto.
  28. 8 points
    Hehe... det här blir härligt snurrigt🙂 Men visst hette killen som delade med sig av sin "framgångshistoria", Jan? 😉
  29. 8 points
    Uppdatering! 1.8kg från 3 Sep till 10 Sep. Kilona forstätter att försvinna Bifogar en bild på lite resultat
  30. 8 points
    Vad vill du ha? En grillad kyckling och en påse färdighackad sallad funkar ju... Eller matlådor från salladsbuffé som finns i många affärer. Varm mat kan bli svårare men man kan steka bacon i micro.
  31. 8 points
    Sommaren är besvärlig. Det finns mycket goda frukter och bär. Är man ledig har man en massa tid att hitta på dumheter. Jag får lätt situationssug - dvs jag vill ha glass på stan, jag vill kunna fika på semester... dumma idéer, för jag tycker ju oftast inte att det är särskilt gott ändå. Men gör jag det, så är det bara att acceptera, och gå tillbaka till rätt kost igen Att mota det suget (situationssuget alltså) med mat är inget som funkar; det finns ingen koppling där. Det är distraktion som gäller. Eller skjuta på det: jag tar en glass sedan. Sedan. Sedan. I morgon gratis öl (det där sista var en skylt jag såg på en servering en gång, och jag behöll uttrycket att användas om sånt som aldrig kommer att inträffa, fast man säger man ska göra det. Sedan).
  32. 8 points
    Midsommarafton går mot sitt slut för mig. Gubben jobbar, dottern har fest i sitt hus och sonen tog bilen till samhället för pizza med kompisar. Men det har ändå varit en helt behaglig dag. Städat och möblerat om i huset eftersom ett rum blev ”ledigt”. För att vi skulle slippa bygga ut huset fick dottern använda vardagsrummet på nedervåningen under uppväxten. Nu är hon ”uppväxt” och jag har fått ett vardagsrum igen. Maten har funkat bra idag. Och jag försöker, även när jag är ensam, att äta sittande vid ett bord med fint porslin och servett. Kan lätt bli ett hafsgöra annars med snabba måltider. Dagens positiva: mina glada barn.
  33. 8 points
    Midsommarafton. Inledde dagen med en 10km MAF-runda och, banne mig, det gick riktigt bra! Pulsen var hyfsat förutsägbar, gick tillbaka igen efter en backe där jag ökade lite (annars får jag pga pulsen gå i alla backar) och det roligaste av allt var att jag tog turen på fastande mage - DET var länge sen sist, säkert ett år! Att så här i skrivandes stund sitta och äta frukost efter en bra tur är så himla skönt! Kanske är det lilla jag provar i form av reflexologi och akupressur tillräckligt för att stötta lite? Många bäckar små, typ. Jag har i alla fall ont i de punkter som representerar hypofysen, njurar/binjurar, mjälten och sköldkörteln. Däremot känner jag inte mycket vid levern och hjärtat och det är bra. För två helger sen hälsade jag på kompisen. Jag åt rätt bra men det blev lite alkohol, något jag valt att inte dricka alls sen ALP inleddes. Sedan var det en stressig vecka med en del grädde i teet (försöker avstå mejerier i enlighet med ALP) och detta följdes av att maken och jag åkte till Danmark och körde hoj ett par dagar och då blev det allt möjligt utöver bra mat (vin, choklad, bröd, glass). Jag kände på mina revben efteråt att jag gått upp i vikt men i morse kändes jag lite benig på bröstkorgen igen och jag vågade ställa mig på vågen. Ingen fara alls! Så nu är jag förvirrad över att en skräpvecka inte märks mer men tänker att Anna Hallén kan ha en poäng i att man behöver rucka på insulinet ibland? Fast det kanske räcker med nån enstaka måltid, inte en vecka... Hur som helst behöver utrensningsprocesserna stöttas, inte stjälpas, så ett glas midsommarvin får bli det sista på ett bra tag. Hoppas ni alla får en fin Midsommar! Själv ska jag fira på bästa möjliga sätt, dvs inte alls. Skrota runt hemma, gräva fram några jordgubbar i ogräset och bara vara.
  34. 8 points
    Hej och Välkommen, Anne! Jo, en av fördelarna med LCHF är just att blodtrycket kan gå ner. Många med metabolt syndrom får ett bättre tryck efter att ha lagt om kosten. Det du dock råkat ut för verkar sannolikt vara omställningsbesvär. Om du ökar på med salt brukar yrseln gå över. Ta en saltshot, t ex. En tesked salt antingen utblandat i vatten eller, vilket jag föredrar, slicka i mig den (slickar långt bak på tungan) och skölj med vatten.
  35. 8 points
    Mat och vikt och blodtryck har jag inget att tillägga om idag. Idag är det livet som upptar mina tankar. Framtiden. Jag fick veta I går att jag inte ska jobba kvar inom det företag där jag tillbringat de senaste 33 åren. Varken oväntat eller oönskat - men ändå omtumlande. Känns som att ha stått vid en avgrund, och nu tagit det där avgörande steget framåt...eller blivit knuffad, snarare. Fylla dagarna är inget problem. Men jag vill hitta en inkomst, lite extra pengar att ha kul för. Jag är ju ändå nästan pensionär. Så det är mycket som snurrar I huvudet. Skönt att kosten inte behöver trängas där också; den går på rutin.
  36. 8 points
    En mycket intressant inlägg om tarmflorans betydelse vid autism eller som jag ser det tarmflorans betydelse för psykisk hälsa. Man kom fram att symptomen minskade med 50% och det är högst signifikant. Här pratas det mycket om att dagliga transplantationer av tarmbakteriefloran plus lite andra trix som att ge patienten medel som sänker syra halten i magsafterna kan leda till varaktig förändring av bakteriefloran. Som anledningen till att man får den torftiga tarmbakteriefloran nämns kejsarsnitt, minskad amning, ökad antibiotika användning samt för lite fibrer i maten. Det sista tycker jag är för fegt eftersom kosten måste rimligtvis ha en jättestor roll i utvecklingen av tarmbakteriefloran. Visst man kan misstänka att man vill på något sätt sälja sin behandling och "know how" istället för att tänka förebyggande. Mina tankar går direkt till dessa donatorer som gör FMT (fecal microbiota transfer) möjligt. Om man nu är läkare och vill sina patienters väl är det inte intressant att undersöka hur donatorerna bar sig åt för att behålla sin rika och friska tarmbakteriefloran? Det nämns att donatorerna valdes ut efter en noggrann screening. Hur? Vad tittade man efter? Man kan inte göra kejsarsnitt ogjort eller förändra det faktum att man inte blev ammad. Men de övriga faktorerna som antibiotikabehandlingar och kosten kan man ju göra något åt. Man kan undvika antibiotika i fortsättningen. Det pratas som sagt inte mycket om kosten i den artikeln, men borde det inte vara mycket viktigt att efter en sådan behandling (och även medan den pågår) justera patientens kost? Det är som en rosa elefant som sitter i rummet och alla noggrant undviker att se den, eller är jag ute och cyklar? http://4health.se/tarmfloran-studie-autism-minskade-med-50
  37. 8 points
    Har funderat om man som frisk man på 46 år kan ansöka om hemtjänst. Eller kan man hyra in hjälp och använda rutavdrag😜 För det är märkligt vad krångligt det ska vara att byta påslakan/överdrag. Och jag har inte bäddat sängen en ända gång sedan jag byte till ett tyngdtäcke. Dygnet har bara 24 timmar😄
  38. 8 points
    I dag blir det svårt att hitta det där positiva. För mycket händer på jobbet. För många elever som far illa på olika sätt och jag räcker inte till. För många kollegor som far illa och jag räcker inte till. Torsdagspositiva: är ändå mina elevassistentkollegor. Vi kämpar på för våra skyddslingars bästa.
  39. 8 points
    Jag äter 4 ggr per dag(om jag inte fastar) och har då aldrig haft några problem av det vad gäller vikten. Upplever precis som du att jag blir seg, trött och däst om jag trycker i mig stora portioner. Blir soffläge om jag äter för mycket i ett svep. Plus att jag har IBS och vill jag vara helt symptomfri så är det mindre mängd mat vid 3-5 tillfällen som gäller, vilket många rådgivare även inom LCHF rekommenderar. Sen har jag fått jobba hårt på att lära mig äta rimliga portioner och inte hetsäta en hel kastrull, så vill inte väcka den sovande björnen genom att äta fastän jag är mätt eller vänta tills jag blir okontrollerat vrålhungrig och gör dåliga val. Men är ju också en fråga om energibehov och individuella skillnader. Jag tränar också mer eller mindre dagligen, inte i klimakteriet ännu och har ok metabolism, så jag kan äta en del. Medan andra bara kan bara äta 2 mindre portioner om dagen om ens det! Har man hyfsat normal metabolism så är det svårt att fatta hur orimligt lite mat vissa människor måste klara sig på, bara för att undvika att vikten går uppåt. Jag ser ju själv på t.ex min gamla pappa som har fettlever, fetma och diabetes typ 2 och hur pyttelite han kan äta. Det är verkligen chockerande hur någons metabolism kan vara så totalt avstängd. Läkarna säger att han ska äta mindre, när han redan har vitamin- och mineralbrister p.g.a att han äter så lite 😓
  40. 8 points
    Enligt Werlabs gäller följande för låga levervärden (ALAT och ASAT): För lågt värde Ett lågt ALAT-värde är oftast en normalvariant och sällan förknippad med ohälsa. För lågt värde Ett lågt ASAT-värde är oftast en normalvariant och sällan förknippad med ohälsa.
  41. 8 points
    Hej , jag tror att det är en stor del av problemet... Är man sockerdriven så klarar man inte av det utan påfyllning... men är man fettdriven så räcker det med vatten och salt...
  42. 8 points
    Doktor Doom (Rockström) och hans kompisar har en politisk agenda som handlar om allt annat än hälsa. Han vill utrota alla djur och ställa ut människorna i hagarna för att äta gräs. Det är viktigt att förstå att detta handlar om politik, vilja och egna uppfattningar. Det har inget med vetenskap att göra. De skapar "bevis" som passar deras agenda. Det tragiska är återigen att media fungerar som megafon utan filter, kritisk analys eller frågor. Väntar några dagar på att Zoe Harcombe skriver kommentar.
  43. 8 points
    Det finns alltså fortfarande sådana högar..? Trodde de bortrationaliserats av mänskligheten för länge sen... Det blir ju liksom skrynkligt direkt ändå... För många år sen strök jag mina lakan som en vardagslyx åt mig själv. Jag var singel (och mangel fanns inte) och bördan var inte så stor. Sen har jag tyckt att det räckt att hänga lakanen för tillräcklig släthet men sedan några år kan jag inte hänga dem ute för yngste sonen, han som drabbats av all skit, får svullna ögon (gräspollen?). Nu är det skrynkliga torktumlade lakan som gäller...
  44. 8 points
    Fredagspositiva: en härlig vecka där jag fått chansen att ha min gamla elev tillsammans med mina nuvarande. En härlig känsla när jag upptäckte att tre år ändå inte gått obemärkt förbi i elevens tillvaro.
  45. 8 points
    Om man solar reglerar kroppen själv hur mycket d vitamin det blir. Med kosttillskott kan den inte det. Jag tycker man kan använda kosttillskott för att komma upp från låga nivåer till normala men skulle inte använda det för att komma från mellan Vivo till hög. För att veta vad som är hög kan man mäta hur högt man kommer upp en solig sommar. När man när en platå har man kroppen egen reglering av optimalt värde. Gjorde själv detta på 90 talet och har funderar på att göra om det igen då åldern kanske ändrar något.
  46. 8 points
    Sanningen är väl att ingen riktigt vet om tillförd probiotika fungerar, tog mig 5 min att googla och upptäcka att forskningen spretar åt olika håll ang tillförd probiotikas förträfflighet kanske man ska satsa på prebiotika för att maxa befintliga sk goda bakterier, vad vet jag själv gör jag min egen kefir och mår bra av den ,brukar dricka kefiren lite modifierad direkt efter hård träning på gymmet och den fyller sin funktion, själv kommer jag från Österrike och där har vi ätit surkål i samband med måltid precis som vårat grannland Tyskland hur länge som helst bakåt i tiden och vi mår bra av det, om vi gav fan i bröd och öl så skulle vi må ännu bättre☺️ hälsningar janne
  47. 8 points
    Japp, julbord är riskabla om man försöker gå ner i vikt. Även om man väljer grejer på julbordet som utåt sett är förenliga med LCHF, så brukar det tyvärr gömma sig en jäkla massa socker och mjölsorter i allt från köttbullesmet, såser, redningar till marinader. Man tenderar också att äta alldeles för mycket. Jag brukar träna när jag kommer hem, om jag gått loss på en buffé. Jag försöker flåsar bort kolhydraterna och sockret. Sen fastar jag i 15-20 timmar. Då har jag kompenserat. Men såklart inte alla som pallar det. Helst vill man ju bara lägga sig i soffan och mysa med en film efter en julfest(gärna äta ännu mer om suget har triggats) 😁 Går man däremot loss på grejer som Janssons, knäck och risalamalta o.s.v(vilket jag inte gör), så går det naturligtvis inte att kompensera eller balansera lika lätt. Men är knappast jordens undergång det heller. Även om det möjligen påverkar ketos en smula, så är det knappast så att du kommer gå upp +4.4 kilo över natten p.g.a ett felsteg. Att man trillar dit är okej, så länge det inte utlöser en okontrollerad kedjereaktion där du släpper allt och börjar mumsa chips igen.
  48. 8 points
    Jag läste precis Låt bönor förändra ditt liv. Patrik Olsson (typ 1-diabetiker) och hans sambo Maria testade bönor och blodsocker. De konstaterade att blodsockret var mycket jämnare efter en måltid med bönor+ostmacka än med enbart ostmacka (jag tror att ostmackan enbart var demonstrationsexempel). Maria gick ner i vikt 20 kg med lchf och ytterligare 40 kg med bönor till lchf-kost Jag tycker det verkar intressant nog att testa.
  49. 8 points
    Nu när gubbarna har sagt sitt, 🙃 vill jag bara fråga hur det är med dina hormoner, klimakteriet och annat. Jag gick upp ca 10 kg trots strikt LCHF och blev enormt trött för 3-4 år sedan - klimakteriet! Nu de senaste månaderna känner jag mig lite mer normal och har faktiskt gått ner 2-3 kg utan att ändra något.
  50. 8 points
    Har du provat att fasta? Tex lägga in 2 st 24 timmars fasta de dagar du inte jobbar (fasta middag till middag). Eller om det känns jobbigt, hoppa över frukosten och bara äta lunch + middag. Fasta är effektivt när det gäller att sänka insulinnivåerna. Googla Jason Fung. Han behandlar diabeste typ 2-patienter med olika typer av fasta och har skrivit mycket om det!