Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2018-03-20 i alla områden

  1. 21 points
    Inspirerad av Effies erfarenheter och Zpiders vardagsliv m fl samlade trådar tänkte jag göra en egen nystartstråd. Nystart i bemärkelsen ’strikta till’, jag har ju aldrig slutat. Bakgrund: Våren har varit in i h-vete jobbig med klimakteriebesvär (framför allt känslomässiga) och sedan omständigheter runt ett av barnen med en enorm känslomässig bergochdalbana från djup ilska över att ingen stöttat i våra tidigare funderingar till stor tacksamhet över att ha något att gå på och förhålla sig till. I perioder som denna slår Suget med det gigantiska S:et till..! Vilket för mig innebär en önskan att småäta konstant. Inte några 3-5ggr per dag alltså utan konstant. Som en kedjerökare fast med mat. Och jao jag tror mig veta det mesta som finns om olika substanser som dopamin, serotonin osv. Hälsomarkörer: Jag gjorde en Werlabskoll under våren där alla värden var inom referensvärdena, dock på gränsen till hög apo-kvot (0,6). Jag hade, för mig, högt blodtryck vid nåt tillfälle också vilket jag tror var relaterat till stress. Undertrycket har legat något högre än vanligt sen dess och privata mätaren pratar nästan varje gång om 'möjlig hjärtrytmstörning har detekterats', vad den nu menar med det? Efter 7år på LCHF har jag strategier som funkar ganska bra framför allt vad gäller att konsekvenserna begränsas. Jag har visserligen ätit en del 85%:ig choklad men mest ost, skinka, fett-te (mååånga liter!), gurka med örtsalt och liknande. Det är säkert inte ultimat ur hälsosynpunkt att äta konstant men jag har inte orkat ta tag i det, jag har känt mig fullkomligt urlakad. Riktigt illa blev det dock i mars för det var då jag (sannolikt) drog sönder ett muskelfäste när jag sprang intervaller. Träning funkar annars ganska bra som självmedicinering. Skillnaden denna gång jämfört med tidigare down-perioder är nog längden på perioden, det är ganska många månader snarare än några veckor. Nu har jag varit iväg på en liten semesterresa och det har varit lite svårt att hålla sig till LCHF. Eller nej förresten, jag har nog helt enkelt valt att äta bröd, glass, nötter och choklad av och till ändå. Jag känner ändå nu att det finns en liten önskan att strikta till tillvaron igen och den ska jag försöka haka tag i. Jag är väldigt medveten att det kommer bli ett par jobbiga veckor framåt där kroppen kommer skrika efter stresslösande tuggande och socker. Jag sprang som jag skrivit på andra ställen ingen halvmara under resan men jag är fast besluten att återuppta träningen så fort jag kan. Det känns som att jag tappat allt men jag ska köra promenader nån vecka eller två till och därefter provspringa på min nya MAF-puls, 220-maxpuls=33, 180-33=147 (se MAF-tråden sid 32). Det kommer att bli tufft att sluta småäta, dricka massor av te med grädde och bygga kondis igen och jag hoppas att jag kan få lite glada hejarop på vägen!
  2. 21 points
    Jag började jobba vid rikets stora livsmedelsmyndighet för 3,5 år sedan. I min presentation på intranätet som alla nyanställda brukar skriva, uppgav jag att jag var hängiven LCHF:are sedan fyra år tillbaka och mådde bättre än någonsin. Vissa nära kolleger tyckte att jag var modig, andra som jag inte hade att göra med så mycket blev väldigt provocerade. Emellanåt ble jag som nyanställd ifrågasatt men med tiden har jag blivit en respekterad och omtyckt kollega och får ibland uppriktigt nyfikna frågor från våra dietister och andra. Vissa påpekar att jag borde gå och ta prover(vilket jag aldrig gjort) men konstaterar samtidigt att jag ser ut att må väldigt bra. Jag håller inte tyst om mina kostvanor men väljer mina strider.
  3. 21 points
  4. 19 points
    Jag har tvekat fram och tillbaks om jag ska skriva det här inlägget eller inte. Igår fick jag en cancerdiagnos. De första proverna togs för ca 1 vecka sedan och det ska göras ytterligare undersökningar. I bästa fall får jag någon slags besked i slutet av nästa vecka. Cancern sitter i munnen och jag är livrädd för att jag kommer att förlora möjligheten att själv bestämma vad jag vill äta. Näringslösningar baserade på glykossirap eller maltodextrin, solrosolja och mjölkprotein känns inte som något jag frivillig skulle stoppa i mig. Det är möjligt att jag inte bara målar fan på väggen, utan också på väggar, golv och grannens ytterdörr, men skräckscenariot finns i mina tankar. Ett stort problem just nu är att jag inte kan sova. Trots sömntabletter sover jag 4-5 timmar per natt och jag mår väldigt dåligt över sömnbristen. Är det någon här som har någon idé om hur jag ska kunna sova och åtminstone slippa de panikkänslor sömnlösheten ger upphov till? Det finns lite kosttillskott och melatonin. Jag har även fått ångestdämpande, men jag känner mig förvandlad till en vetedeg av dem, så jag kommer sannolikt inte att ta fler, eftersom jag inte får några positiva effekter. Vidare är jag livrädd för att hamna i någon form av psykofarmakakarusell där jag får starkare och starkare grejer som egentligen bara får mig att må sämre. Den sista veckan har jag inte heller kunnat äta ordentligt pga smärtor. Fett och protein har gått sådär, jag har ätit, men för lite och inte haft någon aptit på grönsaker och det har blivit för mycket mejeriprodukter, eftersom det är lätt att äta. I vilket fall som helst så har jag hållit mig till LCHF, även om kosten inte har varit perfekt. Adm får ta bort inlägget, om det inte passar in på forumet. Jag frågar här först, eftersom de personer som är aktiva här brukar vara både kunniga och vettiga. Vidare är jag medveten om att cancer är ett känsligt ämne och något för skolmedicinen, för att hålla charlataner och handelsresande i människors olycka borta, men om vi håller oss till mat, sömn och stress...
  5. 19 points
    Med tack för trevlig gemenskap under året och för det ni betytt under min anonyma period på forumet dessförinnan. Den som i många avseenden gav mig anledning till min entusiasm inför begreppet LCHF och till studier via Kostdoktorns suveräna forskarbegåvningar m. fl. - allt som gjorde det omöjligt att undvika påföljande kostomläggning. En livsstilsförändring med fantastiska effekter, som i högsta grad bekräftar vad ni på forumet förespråkat. Flertalet av er har för mig, som för så många andra forumbesökare, bidragit med viktiga pusselbitar som inte bara bygger på entusiasm och förhoppning utan vittnar om gedigen kunskap och bekräftande egna erfarenheter. /Nils
  6. 18 points
    Tyvärr driver en del veganer en agenda där de i grund och botten struntar i om det som framförs är sant eller inte ... bara den goda saken ( minskad köttkonsumtion) helgas så är det OK.
  7. 18 points
    Igår gick jag till min läkarmottagning i Stockholm för att ersätta min blodmätare. Beställde tid med diabetessköterska. Jag berättade där att jag ville ersätta glukosmätaren med en som kunde mäta både glukos och ketoner. Hon blev konfunderat och frågade mig ifall jag hade diabetes typ 1 och jag berättade för henne att jag hade diagnos diabetes typ 2 och sedan ett år tillbaka tog jag inga mediciner och kontrollerade mina värden med kost och motion. Jag berättade också att jag, sedan ett år tillbaka, äter LCHF med max 50gr kolhydrater (egentligen mindre än 20 gr men kände att 50 gr var tillräckligt skrämmande för henne). Hon blev vansinnig och ville skicka mig till sjukhus eftersom hon trodde jag kunde utveckla ketoacidos och jag berättade för henne att detta skulle vara omöjligt eftersom jag har låga sockervärde (trots grynningseffekten). Hon skällde ut mig och sade att hon rekommenderar 500 gr kolhydrater per dag. Eftersom hon ville ”internera” mig för ketoacidos måste hon först tillkalla läkaren. När läkaren kom berättade jag vad jag gör och bad dem att titta på mina journaler där det står hur jag hade vänd sjukdomen på 3 månader förra året. Läkaren var lugnare och sade till mig att de inte stödjer denna typ av behandling men att jag gör det på mitt eget ansvar. De försökte skrämma mig men jag blev endast arg för deras okunnighet. Denna erfarenhet visar att något som är grundläggande fel inom vården av typ 2 diabetessjuka. Trots att socialstyrelsen, för mer än tio år sedan, godkände LCHF som en möjlig kost att rekommendera mot överviktig och diabetes typ 2 finns det fortfarande inte den informationen på alla mottagningar. Det värsta av allt är att rekommendationen att äta 500 gr kolhydrater per dag (motsvarande 2000 kcal) kan endast förvärra situationen för patienterna. Hade jag inte varit medveten om deras ställning och säker på att LCHF (keto) plus periodiskt fasta och motion är rätt väg att behandla mitt problem hade de kunnat skrämma mig ordentligt. Detta är en bild a diabetessjukvård 2018!
  8. 17 points
    När Zepp generaliserar har jag svårt att inte reagera Själv är jag 3 månader från min 60-årsdag, och vägde imorse 7 hg (700 gram) mer än i 20-årsåldern. Så det är inte omöjligt att väga som när man var ung även om man är en gammal tant Och jag själv har lätt att bortse från vad män i allmänhet och vissa specifika män tycker är snyggt och inte snyggt. Jag bryr mig mer om vad som känns bra för mig själv. 😋
  9. 17 points
    Kära forumvänner, så här på årets sista dag tänkte jag summera det gångna året och titta framåt på det kommande.Det gångna året har varit ett bra år för mig personligen. Många bra saker har hänt och dåliga har uteblivit:- under 2018 har jag inte varit förkyld eller sjuk på något annat sätt- jag har tagit vissa karriärsteg på jobbet- jag har två nya ljuvliga katter som jag njuter av varje dag- jag har hållit mig till LCHF som jag gjort de senaste 9 åren och mår bra av det- en utbyggnad som jag velat få gjord sen jag flyttade in för snart 20 år sedan är i princip klar- har fått en hel del positiva reaktioner på mina insatser på jobbet - när det var lite jobbigt ett tag på jobbet ställde mina fina arbetskamrater upp för mig på ett fantastiskt sätt- sonen har ett jobb han trivs med, och flyttade i våras till en fin lägenhet tillsammans med sin samboInför 2019 ger jag inga löften (över huvud taget försöker jag undvika att ge löften, det blir så besvärligt om det visar sig att de inte går att uppfylla), istället har jag en del nyårsambitioner:- tänker fortsätta äta LCHF- vill försöka bli mer påläst så jag kan optimera min hälsa med LCHF som grund - ska ge mig på några av de böcker om djurhållning och klimat som ligger och väntar på att bli lästa- tredagarsfasta varannan månad- försöka köra mer enkel styrketräning - ska försöka tillbringa mindre tid på jobbet- fortsätter köpa närproducerat gräsbeteskött och så långt som möjligt närproducerad mat - ska utforska den nya livsmedelsbutiken som byggts nära mig, så slipper jag ta bilen för att handla mat- jag tänker undersöka second hand-alternativ när jag verkligen behöver inhandla något- för övrigt ska jag försöka köpa det jag behöver i affärer här i stan istället för via nätet Jag önskar er alla ett riktigt Gott Friskt 2019!
  10. 17 points
    Jo, det räcker inte med att vi människor ska äta gräs, istället för att ge det till våra kor, nu ska våra hundar bli vegetarianer också. Vilket det även pratades om på morgonnyheterna idag. https://www.harligahund.se/2018/05/03/kan-hunden-bli-vegetarian/?fbclid=IwAR2KQntnz5hQ1x3ftAKMNdUgGY31fAPlrbmEMT_NoamIGCyBqoFuWnsxHH4 "Hunden är i grunden en allätare. Så även om kött ofta är huvuddieten, kan den tillgodogöra sig protein och näring även från vegetabilier. Så ja, hunden kan leva som vegetarian. Men funderar du på att göra din hund till vegetarian gäller det att verkligen kunna sin näringslära. Du kan inte ge hunden samma mat som du själv äter om du själv är vegetarian eller vegan. Hundar har till exempel ofta svårt att smälta bönor och linser, protein tillförs ofta istället genom exempelvis sojapulver." Sojapulver? Ja veterinärerna lär inte bli arbetslösa i alla fall!
  11. 17 points
    Ska väl bara skriva av mig lite om livs stils förändringen i mitt nya liv. Det som fick mig nyfiken på ketonisk diet var väl två dokumentärer om det, en kom nyligen på (finska) netflix. De pratade om hur barn med adhd, och talproblem och sånt kunde ha hjälp utav dieten och eftersom jag har en 3 årig dotter som inte säger mycket annat än voff voff (som jag begriper) och springer runt som värsta galningen dagarna ut och in kunde det ju vara värt ett försök. Att få nån att äta sånt de inte vill är ju inte det lättaste så det är fortfarande ett pågående långtids project att smyga in nya matvaror och gömma undan allt kolhydrat och socker fyllt i hemmet. Jag har själv fått vara försöks person under tiden, och det här är min upplevelse: För sådär 5 veckor sedan gick jag helt kallt direct ifrån konstant godis och bröd ätande till strict lchf eller snarare KETO. Bakgrund: Jag har varit överviktig hela mitt liv, varit runt 80kg sen tånåren, gått ner till 70 för 10 år sen då jag fick fungerande depressions medicin men slutat med den då jag blev gravid. 15 kilo up med första barnet, okej fick ner 13 kilo med lite ansträngning.. Andra barnet på väg, vipps gick jag upp 25 kg!! Har kämpat på och försökt med sånt jag trodde var "nyttigt" gröt på mornarna, frukt till mellanmål, ja allt sånt som de flästa påstår man ska göra.. Till sist gav jag upp och testade om det gjorde någon skillnad om jag bara åt godis istället för mat... Tänderna tog stryk och jag var trött och grinig men jag landade på 80kg igen. Satte på ett par kilo igen då jag gick till min vanliga mat. 168cm och 82kg startar jag mitt nya liv: VECKA 1: Första dagarna gick väl okej, visst saknade man väl bröd men man fick ju göra ägg och ost pizza, smakade inte omelett som jag hade befarat heller. Jag var förberedd på att besvären skulle komma runt dag 3, så jag drack mycket vatten. Citron och salt i vatten som rekomenderats smakade minst sagt äckligt men buljong var okej. Mjaa, visst hade man lite huvudvärk och händerna skakade men en värk tablett eller två tog hand om det, kroppen blev varm också. Vattnet i kroppen spolades ut och vikten rasade 5 kilo! Jag trodde jag klarat mig över biverkningarna. Kroppen var konstant varm, inte svettigt men varm så man kände hur effectivt den brände fett. VECKA 2: AJ, aj aj, vad det plötsligt värkte i kors ryggen! .. hade ju läst om att det kunde bli värk i benen men vad var nu det här? Kanske någåt annat än dieten, eller var det njurarna som hade besvär..? Blev värre och värre trots värkmedicin, jag börgade bli orolig, åt lite kolhydrater för säkerhets skull, sen gick det lika plötsligt över som det börgat. Nästa kväll kom den hiskeliga värken smygande tillbaka men nu högre upp.. och i skuldrorna. Blev värre och värre för varje minut, jag blev riktigt rädd, inte ens barnafödande hade varit så smärtsamt! Övervägde att åka till sjukhus, bestämde mig för att avsluta dieten eller åtminståne ta en mindre sträng variant om det här fortsatte. Sen gick det över lika mystiskt än en gång. Jag ville absolut inte känna sån smärta igen, men jag hade sett såna låckande resultat ju.. Pendlade upp ett par kilon då jag fortsatte äta lite mer kolhydrater på grund av rädslan eller så lade jag mer vatten i förvar. Men smärtan kom aldrig tillbaka så jag återfick modet. Vecka 3: Ägg, kött och ost går ju så lätt att äta, men hur var det nu med alla de äckliga grönsakerna jag borde stoppa in? De som säger de knappt har någon smak ljuger.. eller saknar överkänsligt smaksinne.. Jag tål inte smaken av kål, kaffe, greip, alcohol och vad det ny är som hör till samma smak grupp heller. Råa morötter och ärtsoppa går väl bra men ush fy för andra grönsaker, inte vågar man ju smaka om det konstant ger kväljningar redan av lukt och konsistens? Och inte är ju tomat och gurka riktiga grönsaker heller.. Tack ock låv för spenat blad, får ju i sig något grönt. Baby spenat är så skonsam och mild bara den är färsk. Bakat för mycket lchf bröd och annat "gottis" för att få dottern intresserad, jag äter för mycket av det. Tog mod till mig och gjorde blomkåls mos med citron och mycket smör.. Hör och häpna, det var nästan gott som nylagat!?! Stäka kålhuvud i ett hav av smör fick också nästan bort kål smaken, tillräckligt för att äta av den utan att kvälja i alla fall. Vecka 4: Vilken energi! Jag som varit så trött och viljelös springer frivilligt för första gången i mitt liv! Jagar runt och busar med barnen eller tar en rejält raskare fart med barnvagnen då jag går till och från dags (totalt 1 timmes promenad). Har fått min sexlust tillbaka också, varit bårta sen första barnet föddes, nu orkar inte mannen min med min lust längre, men han kan ju inte klaga heller då han varit mer eller mindre utan något så länge. Känner mig 10 år yngre. Magen är betydligt plattare och mindre! Vågen säger 76kg, men spelar inte så mycket roll för mig längre, är så glad och energisk! Vecka 5: Oj, vad skarp i magen jag varit, måste nog ta det lugnt med all ost. Men vågen pendlar nere på 75kg.. Snuvig är jag också, hela familjen snörvlig och hostig men inte blir jag sängliggande för det. Har inga sötsug längre, inte heller brödet låckar mig längre. Tror inte mer vikt kommer att rasa av så fort i fortsättningen men jag är lycklig som det är. Hör mycket varningar från folk som talar om hur fort vikten kommer tillbaka när man återgår till vanlig diet, men det är ju inte meningen att återvända så bryr mig inte om sånt. Mannen visar tecken på att vilja hänga med och se om han får lika mycket energi och glädje av dieten.. måste bara ge upp ölen först.
  12. 17 points
    SVT sände ikväll ett avsnitt av Svenska TV-historier som handlade om träning i TV. I ett klipp från ”Träna med TV” som sändes 1967 så ger Bengt Bedrup följande kostråd: ”Undvik socker, bröd, och mjölmat.Ta det försiktigt med potatisen!” ?
  13. 16 points
    Måste bara skriva av mig! Kommer just från fikapausen på jobbet. Här är vi två som äter LCHF och några som väl tror på LCHF men inte förmår äta enligt det och så är det en som är totalt emot det. Vi försökte nu (igen) att förklara för henne att vetenskapen går framåt och att ny forskning (eller rättare sagt Forskning till skillnad från den tidigare gissningslek som kallats för vetenskap) visar att LCHF (och närliggande kosthållningar) är det som är rätt för människokroppen. Men hennes argument är att "Det är klart att de som jobbar med sånt vet vad som är rätt, och det är inte LCHF". Visst är det frustrerande att prata med en vägg? Jag kände att blodtrycket steg. Hur man än försöker att förklara hur lurade alla dessa människor är, eller hur okunniga läkare i gemen är om kostens inverkan på våra kroppar, så viftar de bara bort det. De tror verkligen blint på att den etablerade vetenskapen är statisk. Jag borde ha lärt mig vid det här laget att det oftast inte lönar sig att ta diskussionen med såna människor, men jag går i fällan om och om igen... Jag avslutade med att säga att förr trodde man att jorden var platt...
  14. 16 points
    Fd statsminister Göran Persson levererar en bredsida till alla som försöker skylla klimatproblemen på de svenska korna. 😁 Självklart måste reportern avge en disclaimer efteråt: "men detta är ju hans åsikt som lantbrukare..." - men det är klart, denna TV kanal ligger ju i framkant när det gäller att propagera för och laga vegansk mat i rutan och ständigt påminna oss om att vi måste minska köttätandet. Tänk om folk (Och gärna också journalister) kunde lära sig den stora skillnaden mellan billigt, importerat kött från djur uppfödda på spannmål i stora stallar och kött från svenska kor som får gå ute fritt och beta...
  15. 16 points
    Det är något otäckt på gång i vår värld idag, något som oroar mig mycket. Det är naturligtvis kopplat till det som den här tråden handlar om, livsmedelsproduktion och miljöpåverkan. Det oroar mig att rapporter som stöds av särintressen – personliga och kommersiella – så okritiskt rapporteras av media som absoluta sanningar. Det oroar mig att komplexa samband i vår natur beskrivs i alltför förenklade modeller och gissningar om hur man ska göra beräkningar kring miljöpåverkan. Det oroar mig att vissa aspekter av livsmedelsproduktion och miljöpåverkan verkar ignoreras helt och hållet, exempelvis den påverkan som industriskalig odling av vegetabilier har på miljön. Det oroar mig att verktyg som är tänkta att användas av vanliga människor för att ta reda på deras personliga miljöpåverkan är så schablonartade att de inte säger någonting alls. Men det som oroar mig mest är hur man bemöts när man vill diskutera något av ovanstående. Om man så bara uttrycker något litet kritiskt beskylls man för att vara klimatförnekare, faktaresistent eller något annat nedsättande epitet. Även om man argumenterar sansat och logiskt med forskningsrapporter att hänvisa till hjälper det inte. De underkännande epiteten har blivit accepterade av etablissemanget, och stoppar en sund och utvecklande debatt kring svåra och invecklade frågor. Jag kan inte låta bli att associera till tider och platser där människor tystats och samhällen har kännetecknats av människors rädsla att uttrycka sina åsikter. Och det är det som oroar och skrämmer mig mest av allt. Trots detta ger forumet mig hopp om en bättre framtid än den som de politiskt korrekta åsikterna antyder.
  16. 16 points
    Det finns extremare falanger inom alla dieter. Bara för att man kör LCHF, så behöver inte hålla med om precis allt som ryms inom ramen för lågkolhydratkost. Det är okej att vara oense. Som vuxen, ifrågasättande och tänkande individ så får du filtrera bland videos, artiklar, bloggar, inlägg och skaffa dig en egen uppfattning och ta till dig det som passar dig bäst. Det enda problemet med det mest udda som florerar på Dietdoctor är att folk som skulle bli hjälpta av LCHF, kanske tycker det är lite väl världsfrånvänt och vänder i dörren? Men då tänker jag mer på saker som att bota aggressiv cancer med bikarbonat, inte vaccinera mot allvarliga barnsjukdomar osv. Sånt som inte har med kosten att göra alls, men ändå dras till LCHF likt en magnet, för att man gemensamt motarbetas av vården. Sen det här med att inte äta grönt, det kommer aldrig finnas en större studie på det, så helt poänglöst att försöka motbevisa eller bevisa med beprövad vetenskap. Det skulle aldrig bli godkänt officiellt, anses oetiskt att genomföra en studie på tusentals människor, där ingen fick äta frukt&grönt. Så mycket grönsaker eller mindre grönsaker är ngt man får testa själv vad man mår bäst av. Men mycket inom LCHF filosofin handlar ju om att experimentera själv med maten och lyssna på kroppen, istället före att lita blint på vad andra förespråkar. Personligen får jag fin hy och blir aldrig förkyld&influensa när jag äter mycket grönt och främst egenodlat, så därför gör jag det. Men om någon upplever att vikt och värden blir bättre av mindre växtbaserat i kosten, så vem är jag att säga att deras erfarenhet är fel?
  17. 16 points
    Jag reagerade på stockholms universitets resilience center och skrev mail till personen som intervjuades i prgrammet ungefär så här. 1. Du påstod att LCHF är en hög-protein-diet. På vilken grund påstår du det? LCHF står för low carb high fat. Den handlar inte om protein på något sätt. På LCHF kan man tom undvika kött helt. De som äter LCHF och äter kött äter inte mer kött än vad livsmedelsverket rekommenderar. Inom LCHF strävar man efter lågt blodsocker och undviker kolhydrater och ökar på dieten med fett. 2. Du visade en bild där kött får en absurt stor koldioxidpåverkan per kalori jämför vete. - Varför tycker ni att en jämförelse bara baserat på kalorier är relevant? Eftersom vete i stort sett bara är socker så är det klart att man får mycket kalorier för sin koldioxid medan kött är väldigt magert med få kalorier och för att komma upp i mängden kalorier som socker så måste man "köpa" mycket koldioxid för att få den mängden kalorier från kött. - Nu vet vi att socker inte är ett essentiellt ämne för vår överlevnad, det är däremot de essentiella aminosyrorna och de essentiella fetterna. Det vore därför relevant och anständigt av en universitetsinstitution att redovisa dessa som jämförelse. Alltså hur mycket vete måste jag äta för att få ihop min dagliga nödvändiga ranson av essentiella aminosyror och hur mycket koldioxid kostar det att odla fram den mängden vete jämfört med den mängd kött jag behöver äta för att få i mig den nödvändiga ransonen essentiella aminosyror och hur mycket koldioxid det kostar. Detsamma hade ni kunnat göra med essentiella fetter. 3. Det hade också varit anständigt om du hade berättat hur ni räknar fram koldioxidvärdet för köttdjur. Ni omvandlar metangas (rap och prutt) till koldioxid genom en matematisk formel ni har hittat på, koldioxidekvivalent, som bla inte på något sätt tar hänsyn till att metangas har en helt annan cykel i naturen, ett annorlunda upptag, jämfört med koldioxid.
  18. 16 points
    För info kommer det pratas ketogen diet i en hel timme på Super Human Radio på mån den 10:e kl 18-19. En amerikansk kanal som sänder över internet (kommer även ut som pod efteråt). https://m.facebook.com/SuperHumanRadioNetwork/ Länken till programmet är inte uppe än men brukar komma några timmar innan det går live så uppdaterar då. Gå gärna in fler eller under programmet och skicka frågor.
  19. 16 points
    Jag blir helt galen på SVT vetenskap, som publicerar en sån massa felaktigt och osakligt - de bidrar till att förvilla människor. Jag skickade mail till två olika redaktioner - där jag ifrågasätter deras saklighet och obundenhet. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-lite-kolhydrater-forkortar-livet Hej, ni måste sluta med att okritiskt blåsa upp sådana här nonsens-studier. Jag börjar tappa tilltron till SVTs förmåga att granska information som ni sedan lägger upp som nyheter. Detta är en osaklig för att inte säga helt felaktig studie. Skärp er. Världen behöver inte mer felaktiga råd. Berätta för mig varför detta publicerats. Vilka överväganden görs? – Ska jag kanske uppfatta SVT som en megafon för ovetenskapliga särintressen? Här kan man få ta del av riktig forskning och granskning av de felaktiga kostråden, - som även SVT hjälper till att spotta ut. http://foodmed.net/2018/07/swiss-re-type-2-diabetes-reversal-lchf/ http://institute.swissre.com/events/food_for_thought_bmj.html Jag ser fram emot ett förtydligande svar från dig.
  20. 16 points
    Dagens Medicin (dansk tidskrift) berättar att ett nytt proffesorrat har upprättats för att bygga upp behandlingar för metabola sjukdomar (främst diabetes 2) via låg-kolhydrat kost. Vad jag vet, så er detta första gången ett statsdrivet sjukhus i Danmark gör en sådan satsning. Privatpraktiserande läkare och privata kliniker har använt LCHF liknande behandlingar ett tag, men nu alltså också på offentligt sjukhus. Det vill jag kall en början på ett genombrott i rätt riktning Hur ser det ut med detta i Sverige? https://dagensmedicin.dk/ny-professor-vil-behandle-multisygdomme-ved-hjaelp-af-kost/
  21. 16 points
    De tidiga människorna i Skandinavien fick 97% av sitt protein från animaliska källor. Inga veganer direkt. Detta är ytterligare en av tiotalet studier som kommit ut senaste året som visar att människan inte bara ätit animaliskt utan ätit mer animalier än vad vi gör idag. Av de tiotusentals skelett som undersökts från alla världens hörn har inte en enda vegan hittats. http://news.cision.com/se/lunds-universitet/r/overraskande-mycket-fisk-i-stenalderskosten,c2475608
  22. 15 points
    Efter att ha gått ner 22 kg på några månader får man höra från många amatör experter att jag kommer få högt kolesterol och diabetes och annat då man äter mer fett o protein med LCHF. För säkerhets skull gjorde jag en hälsoundersöking med blodprover nyligen. Senaste gången var för ett år sedan och resultaten nu var strålande. Blodtrycket som tidigare var gränsfall till högt var nu lågt och utmärkt, kolesterol hade gått ner och är på en låg nivå och alla blodvärden hade förbättrats markant sedan förra hälsoundersökningen så för min del har det bara varit positiva effekter.
  23. 15 points
    Efter mycket funderande, mentala förberedelser och tvekan har jag kommit igång med fasta - på en måndag så klart. Nu är det fredag och jag har inte känt en tillstymmelse till hunger. Tanken är att jag ska fasta i en vecka. Vi får väl se hur det går. Går det så här bra så kanske jag fastar till Påsk men man ska inte ropa hej för tidigt Jag har bara druckit grönt te och ört te, kaffe och vatten med C-vitamin. Tog vid ett tillfälle zink och magnesiumkapslar och en halvtesked salt. Egentligen var det tänkt att inte dricka kaffe men mitt på dagen får jag huvudvärk och efter kaffet försvinner det. Dock har antalet kaffekoppar per dag har gått ner från 3-4 till bara en så jag känner mig nöjd. Vikten har minskat stadigt med en halv kilo per dag. Ett mycket bra sätt att bryta en viktplatå iallafall för mig. Men det mest fantastiska är att jag mår utmärkt, ingen hunger, inget sug, gott humör, klart huvud, mentalskärpa och en härlig känsla av frihet. Vem skulle kunna tro det? Jag har till och med gått på lunch med kollegerna och suttit där på restaurangen med en kopp kaffe utan minsta önskan att kasta mig över deras mat. Samma sak händer hemma vid middagarna med familjen till och med utan kaffet. Då tar jag bara ett glas vatten med C-vitamin.
  24. 15 points
    Det var dagen före julafton 2004. Team Alpha var på väg tillbaka till Monrovia efter en strapatsrik och mycket lyckad patrull till Swedru i det inre av Liberia. Endast en kollega och jag var svenskar, Alpha var alla irländare. Halvvägs mellan Swedru och Monrovia ligger Ghanta. Här övernattade vi och vaknade till det vanliga vädret, varmt och fuktigt, ingen överraskning i Liberia. Ghanta är en trevlig stad på spottavstånd från Guinea men tittar man på detaljerna ser man spåren från kriget som tog slut bara ett år innan. Kulhål i hela stan, skolan sönderskjuten med tak som saknas. Än idag, när jag ser reklamen med den trasiga skolan som går på svensk TV tänker jag på skolan i Ghanta. TV-reklamens ”sönderskjutna” skola är så fin jämfört med vad skolbarnen i Ghanta, eller för den delen resten av Liberia får. Alphas kompanichef, en av dem bästa officerare jag nånsin träffat, frågade oss om vi vill följa med till en spetälskekoloni i närheten. Irländarna hade under sin tid där, nästan ett år, haft kontakt med nunnorna som driver kolonin och understött med pengar och annat stöd som soldaterna på Camp Clara samlat ihop. Vi två svenskar, kompanichefen, en läkare och andra irländare åker och jag vet inte riktigt vad som väntar. Spetälskekolonier är ju bara nåt man läst om i böcker, att det fortfarande finns nåt sånt fast spetälska kan ju botas är inget man väntar sig. När vi kommer fram välkomnas vi av flera nunnor och bjuds på kaffe med hemgjorda snickers. Byggnaderna är betalda av medel insamlade av en förening jag inte minns namnet på från New York och drivs av katolska kyrkan. Nunnorna organiserar och sköter allt, en verklig bedrift. dem är bara några eldsjälar men gör ett jättejobb med att hålla ordning och styra. Alla som kan hjälper till med vedhuggning, matlagning, städning och allt annat som måste göras. Tidigare, under kriget fick vid ett tillfälle nunnorna 20 minuters förvarning, rebellerna kommer, ni måste härifrån. Dem fick snabbt ta med det nödvändigaste och utrymma. Rebellerna letade människor av en viss stam. Man gick från rum till rum och frågade folk vad dem var. Alla utom en nekade men släpades ändå ut på gården och hackades ihjäl med machete. Den ende som sa vad han verkligen var fick leva för han hade sagt sanningen. Ett utslag av bisarr humor i krigets elände. Många idag säger, dra tillbaka soldaterna och ge civil hjälp och bistånd istället. Jag säger; åk till Ghanta och prata med nunnorna, dem skulle säga till er som dem sa till oss soldater, ni får aldrig lämna Liberia, då sätter allt igång direkt igen. Man kan inte ge civil hjälp och bistånd utan att ha säkerhet först och endast soldater kan ge säkerhet. Sällan har jag känt mig så välkommen som hos de spetälska, alla var så glada att få besök. Verkstaden, där det tillverkades fantastiska trästatyer och annat hantverk för försäljning var fantastisk. Att skapa så fina saker med så dålig utrustning och dessutom knappt ha fingrar är verkligen imponerande. Av ren glädje köpte vi massor av prylar och helt utan att pruta, det kändes helt enkelt inte rätt. Spetälska var bara en del av verksamheten, den andra var TBC. Det är en sjukdom som är mycket lätt att förhindra med vaccin men är vanlig och orsakar stort lidande. Nunnorna visade in oss i ett hus på sidan om där de svårare fallen låg. I första rummet var det tomt, jag minns inte om patienten dött eller blivit frisk. I det inre rummet låg en flicka, 15 eller 16 år gammal. Hennes hjärtsäck krymper sakta och hjärtat får svårare och svårare att slå. Det är förstås väldigt plågsamt och hon var sakta men säkert på väg att dö en mycket plågsam död. Det enda nunnorna kunde göra åt det var att ge henne Valium men, som dem också sa, hon skriker hela nätterna ändå. Vår läkare tittade till henne och konstaterade bara att en enkel operation skulle bota henne men att det inte går göra där. Vi tipsar om kinesernas sjukhus i Swedru, kanske Liberias bästa fast det bara är några baracker. 20 mil bort, men det kunde lika gärna vara andra sidan jorden om man inte har resurser som vi har i vår skyddade del av världen. Vi tackar för oss och för min del är jag djupt skakad och kan aldrig glömma flickan. Vid ett senare besök frågar jag nunnorna hur det gick för henne men ingen minns henne. Det är för många som har det eländigt för att dem ska kunna minnas alla. Alpha åker tillbaka till Monrovia och rullar stolt in på Camp Clara efter en fantastisk resa. Vi har trotsat djungel, väder, vägar som egentligen inte kan kallas vägar, trasiga pansarbilar och klarat av allt med bravur. På köpet har vi fått svensk/ irländsk förbrödring och vänskap. Vi känner oss starka och stolta. På julafton sitter vi i 98% luftfuktighet, 30 graden varmt och avnjuter ett julbord utomhus. Ändå är det den värsta jul jag varit med om. I ett rum i Ghanta ligger en ung flicka och dör sakta, skrikande natten igenom och den enda vård hon kan få är Valium. Några dagar senare dör en kamrat med hela sin familj i en tsunami i Thailand. Jag var inte överdrivet förtjust i julen innan och numera skulle jag gärna slippa allt ihop.
  25. 15 points
    Jag råkade snubbla över denna artikel om Kalle, tyckte bara att den var så bra på flera plan att Newbies på LCHF kanske kan bli lite inspirerade? Iallafall vi som är long time LCHFare vet att han testat detta tidigare med framgång. Hur som helst, en gång är ingen gång.. men nu medverkade han i TV primetime i Biggest loser VIP, då tog han fram erfarenheten med LCHF igen! Dvs jag länkar lite vad han säger i intervjun; "Vad har du haft för knep? – Periodisk fasta har räddat mig. I 24 timmar – från middagen ena dagen till middagen dagen därpå – lever jag på bara kaffe och vatten. Så kör jag två-tre dygn i veckan och det sänker kaloriintaget enormt. Det var Erik Hörstadius som lärde mig den metoden när vi var på slottet. Och i och med att jag äter LCHF-inspirerat och nästan inte får i mig några kolhydrater andra dagar heller så störs jag inte av hunger. " "Hur äter du de dagar då du inte kör periodisk fasta? – Två kokta ägg till frukost, en burk makrill i tomatsås till lunch och en god, hemlagad kycklingsoppa på 700-800 kalorier till middag. När jag vägde in mig på slottet pekade vågen på 118 kilo till mina 160 centimeter. Jag hade ett BMI (body mass index, kroppsmått där normalvärdet ska ligga på 20-25, reds anm) på 46. Att jag kom ner till 92,4 kilo ger en sådan glädje att det inte känns som någon uppoffring att äta kontrollerat. Det är så himla värt det!" "En del som går ner i vikt sover bättre för att snarkningarna minskar? – Nja, jag sover nog mindre än tidigare för kroppen får så mycket energi att jag inte känner mig ett dugg trött. På slottet vaknade Pekka Lindmark och jag vid 05.30 och drack kaffe. Man blir nästan lite hög och får kickar av att kroppen förbränner och man rasar i vikt." https://www.expressen.se/noje/darfor-firar-kalle-moraeus-jul-med-ex-frun-fortfarande-en-familj/ Allt annat kan ni läsa i artikeln och de verkar hur som helst att han är en positiv person som kan funka som förebild, dvs man går hela tiden vidare i livet och lägger gammalt groll bakom sig.
  26. 15 points
    När det gäller bröd tycker jag att om du vill vara i ketos så bör du avstå. Ett alternativ kan vara att ta lite bröd (om man klarar det, för många blir det lätt mycket) ... en 1/4 dels brödskiva kan du säkert äta utan att det stoppar någon ketos. ? Problemet med ketos är att det tar lång tid att nå dit och det går fort att lämna den. Samtidigt är det så att du kan leva hälsosamt och gå ner i vikt utan att vara i ketos. Men säger man att man vill äta strikt så finns det inte speciellt mycket utrymme för avsteg ... man måste bestämma sig. ?
  27. 15 points
    Jag tänker att iallafall för mig, är det enklast att nolla alla grejer som inte är LCHF, t ex smörstekt bröd och müsli. Nu var det länge sen jag åt yoghurt också, sen jag började med hemmagjord kefir. Glutenfritt bröd innehåller ofta massa konstiga tillsatser, så det bör nog undvikas. Försök inte hitta ersättningsprodukter från ditt gamla liv, utan ät bara riktig mat: grönsaker och kött/fisk/ägg. Det där med ketos har jag aldrig brytt mig om. Jag äter ju liksom det jag äter (strikt lchf/keto/nästan karnivor) och då får ketosen klara sig själv. ?
  28. 15 points
    Ni har väl inte missat att en av våra forumdeltagare, @Y62 , skrivit ett gästinlägg på svenska Dietdoctor. ? https://www.dietdoctor.com/se/soldatens-mat
  29. 15 points
    I augusti kommer den här boken av Martina Johansson och Ralf ER Sundberg, som jag tänker köpa eftersom jag är mycket intresserad av vad de har att säga om inflammatoriska tillstånd i kroppen och vad det gör med vår hälsa. https://www.mynewsdesk.com/se/bladhbybladh/pressreleases/ny-faktarik-bok-om-inflammation-roten-till-sjukdom-och-vad-du-sjaelv-kan-goera-foer-att-laeka-av-martina-johansson-och-ralf-sundberg-2501023
  30. 15 points
    Ny uppdatering. Jag begärde second-opion ang brachyterapi i ett annat landsting än mitt hemlandsting. Brachyterapi är en lokalt verkande strålbehandling, som kan användas vid vissa cancerformer och som skulle kunna vara aktuell för mig. Behandlingen tar ca 1 vecka, jämfört med de ca 2 månader som konventionell strålbehandling skulle vara i mitt fall. Biverkningarna är betydligt mindre. Läkaren jag talade med sa att det inte brukar bli några biverkningar. Vidare menade second-opion läkaren att jag är cancerfri till 99,9 eller 100 % efter operation, så jag skulle kunna avstå stålbehandling av den anledningen och istället gå på täta kontroller för att se om det faktiskt finns någon cancer kvar. Efter tips här på forumet så har jag har köpt och läst Tanya Harter Pierce bok Överlista din cancer. Den är skriven av en lekman, för lekmän, så boken är lättillgänglig och lätt att ta till sig. Allt är inte tillämpligt för svenska förhållanden, t ex amerikanska eller mexikanska privatkliniker. Att hitta någon Rife-maskin verkar inte heller helt enkelt. Trots det så finns det en hel del användbart i boken, så jag har beställt hem det som jag tror kan fungera. Är man alternativmedicinskt intresserad, så kan man läsa boken i förebyggande syfte, även om man inte har cancer, för att ha en kunskapsmässig grund att stå på, om man inte sätter sin tilltro till skolmedicinen fullt ut. Det känns lite svajigt just nu. Jag vet inte om jag har cancer eller inte. Det är svårt att det svårt att hitta personer som blivit friska med hjälp av vissa preparat och det finns en rad olika faktorer som kan spela in som påverkar om en människa blir frisk eller inte. Många verkar dessutom söka sig dessutom till alternativmedicin när allt hopp är ute enligt skolmedicinen eller frågar för anhörigas räkning. Dessutom är det vanligt att man vill försöka med THC eller menar att THC är det enda botemedlet som finns och där drar jag gränsen just nu. Jag har en ovanlig cancerform, vilket gör att det är svårt att hitta berättelser om människor, som gått igenom samma sak. I Överlista din cancer hittade jag en rimlig förklaring till varför jag har drabbats av cancer nämligen östrogendominans. Det finns naturligtvis ett antal olika orsaker som gör att människor kan drabbas, men för mig är det en rimlig förklaring just nu. Vården, speciellt i mitt hemlandsting, gör mig minst sagt upprörd. Jag har försökt läsa på, leta efter alternativ och ifrågasätta. Förhoppningsvis förbättrar det min situation (jag kan ju göra bort mig totalt också, men jag föredrar att inte tänka så), men jag tänker på alla de personer som inte gör det och kanske far illa i onödan för att de litar på det läkarna säger. Via det här forumet har jag fått en hel del användbara tips. Jag känner att jag har svårt att se mig själv som cancerpatient. På något sätt är jag inte typisk. Cancerformen är ovanlig. Jag har inga armband som det står Fuck cancer på, har aldrig betalt en krona till rosa bandet, ser mig inte som en person som kämpar och skriver inga tårdrypande blogg- eller facebookinlägg om vare sig vård eller sjukdom.
  31. 15 points
    Jag upptäckte vegansk råkost för ca 3,5 år sedan. Eftersom jag har eksem, allergier, matsmältningsbesvär & humörsvängningar lät det lockande. Ren, ekologisk, icke processad och icke tillagad mat, direkt från naturen med alla vitaminer och näringsämnen bevarade. Massor med fibrer, goda spännande smaker, lättsmält med all frukt, inget gluten, laktos eller kött. Kan det bli bättre? Jag började med att vänja mig vid att dricka smoothies som jag gjorde på alla möjliga grönsaker, gröna blad och frukt. Jag åt allt mer sallader och lärde mig allt fler avancerade råkost rätter. Med ett fulladdat skafferi och matlagningserfarenhet gjorde jag flera ambitiösa försök att gå över till 100% vegansk råkost, men resultatet blev alltid detsamma: Jag kände mig pigg å glad den första tiden (upp till en vecka) men ganska snabbt upptäckte jag att jag var ständigt hungrig och aldrig riktigt tillfredsställd. Jag åt så mycket som jag orkade få i mig men ändå räckte inte energin till. Det var hela tiden något som fattades. Jag behövde mer men bara tanken på att äta mer väckte avsmak. Min energi gick sakna ner, jag orkade inte träna, jag förlorade muskelmassa. Med en åsnas envishet satte jag ett rekord på drygt 2 veckor på denna diet innan jag var tvungen att kapitulera inför det faktum att detta var ett fullständigt fiasko och inte är hållbart på långa vägar. På sista tiden har jag efterforskat en hel del kring vad maten innehåller och ser den uppenbara anledningen till varför dieten inte var hållbar: Maten innehåller inga kalorier! Enligt vegansk råkost rörelsen ska man äta 80% kolhydrater, 10% fett och 10% protein. Energirik mat som avokado, nötter & oljor skall alltså användas i minimal mängd. Den maten som innehåller kolhydrater är frukt, vilket gav mig en snabb sockerkick men ingen långvarig energi. Lär vara garanterat mer än bara kalorier som saknades. Det finns en community som förespråkar denna diet och menar att det är guds gåva till mänskligheten, här är 2 exempel: therawadvantage.com och nutritionraw.com Något jag inte kan förstå är hur det kan finnas så radikalt olika uppfattningar om vad som är bra för oss? LCHF/paleo/keto communityn är raka motsatsen - begränsa kolhydrater, ät massor med fett, lagom med protein och var inte rädd för kött & fisk. Är det här med kost och hälsa en så diffus vetenskap eller är det lobbyism och känslor som tar över? Mina experiment och erfarenheter med vegansk råkost var dock allt annat än bortkastade. Jag gör fortfarande den maten, med den väsentliga skillnaden att jag använder små mängder frukt (och andra kolhydratrika växter), använder desto mer nötter, oliver, frön, avokado & oljor samt kompletterar med kött, fisk & ägg. Och detta känns tusen gånger mer hållbart, känslan av att något fattas är borta. Jag är mätt & belåten efter måltiderna och får en jämn och stadig energi och är känslomässigt stabilare. Har dock bara ätit så i 2 månader men ser fram emot att ta reda på hur detta upplägg får mig att må över längre tid. Jag hoppas på att även allergin och eksemen kommer att lindras.
  32. 15 points
    God förmiddag! Jag är en inbiten korsordslösare, och passar på att lösa en hel del nu under min semester. Som tur är tillhandahåller lokaltidningen ett helsideskorsord varje dag under sommaren. Idag blev det tydligt att LCHF påverkar även den här delen av min tillvaro. I gårdagens kryss var ledtråden "nyttoväxt" med ett å i mitten, tre bokstäver. I min LCHF-värld fanns bara ett alternativ, nämligen kål ? Men på något vis fick jag inte ihop något rimligt runtom det där. I dagens tidning fanns lösningen på gårdagskrysset, och jag insåg att det inte alls skulle vara kål utan råg Vi kanske måste försöka påverka även korsordskonstruktörer
  33. 15 points
    Jordbruk utan djur är inte hållbart! Varför, undrar förstås många miljöengagerade, veganer, vegetarianer och djurvänner? I artikeln ”Vegetarisk norm kan kapa utsläppen” på första sidan i ETC Göteborg tisdagen den 3 april 2018 som följs av ”Bara vegetariskt inom skola, vård och omsorg” argumenterar Annelie Moran för att maten som serveras i skola, vård och omsorg skall vara fri från kött, chark, ägg och mjölkprodukter. Hon stöder sig på Fredrik Högberg, en av författarna av Göteborgs Miljöförvaltnings rapport ”Fossilfritt Göteborg - vad krävs”. Även Cecilia Mayer Labba som forskar på Chalmers kring vegetabiliska livsmedel blir intervjuad av Anneli Moran under rubriken ”Det finns motstånd från vissa delar av jordbruket”. Jag anser att Annelie Morans artiklar och författarna av Miljöförvaltningens rapport missar sitt mål om det verkligen är att motverka en höjning av koldioxidhalten och det därav följande klimathotet med höjda temperaturer som man är ute efter. Här kommer skälen till det. Det viktigaste inom matproduktionen för att hålla nere eller till och med sänka koldioxidutsläppen är att se till att matjorden hålls frisk och levande. Det är en himmelsvid skillnad mellan att producera vegetabilier med konventionellt industrijordbruk och att föda upp nötboskap på enbart gräs. Det första är miljöskadligt på många vis medan det andra är uppbyggande för jorden! Jo, varför är jordbruk utan djur ohållbart? Svaret är både enkelt och komplicerat. Naturen och hela jorden är ett kretslopp och har alltid varit. I naturen ingår både djur och växter. Jorden som vi odlar har skapats under tusentals år och möjliggjort för växter att gro och växa. När sedan djur betar av växterna så bryts de snabbt ner i djurens magar och det som inte djuren behöver kommer ut som gödsel. När växter och djur samspelar med matjorden så fungerar matjorden som en kolsänka och förhindrar en ökande koldioxidhalt i luften och haven. Djurens trampande, betande och gödslande skapar en miljö som gör att växterna växer snabbare än de gör på egen hand. Samspelet gör också att jordlagret blir tjockare till skillnad från hur det skulle blivit med enbart växter. En ko kan bryta ner gräs på några timmar medan gräs som inte betas kan ta 50-100 år på sig att brytas ner i torra områden. Allan Savory förklarar i sitt TED talks ”How to green the world's deserts and reverse climate change” hur detta fungerar. När människor plöjer jorden blir det svårt för mikrolivet i jorden att överleva. Då växt- och svamprötter vänds upp och ner och dör börjar erosionen verka på jordlagret. Både vind, vatten och solljus påverkar jordmånen så att små jordpartiklar förs bort. I olyckliga fall kan det mesta av matjorden försvinna på en mansålder. Detta sker idag kontinuerligt på alla plöjda åkrar på jorden, särskilt i kuperad terräng och på platser med stor nederbörd, starka vindar och mycket solljus. Det skedde även i USA på 30-talet i de platta, torra staterna på prärien där matjordslagren var flera meter tjocka. Jorden blåste bort när man plöjde upp gräset på prärien som tidigare var hem för ca 60 miljoner bufflar. Idag är matjordsdjupet där bara enstaka centimeter till decimeter. I boken ”Dirt – The Erosion of Civilisations” av David R. Montgomery beskriver författaren hur detta har skett historiskt och vad som händer idag. Plöjning är alltså en dålig metod för att skapa ett uthålligt jordbruk med klimatfrämjande egenskaper. Finns det fler problem med dagens jordbruk? Ja, tyvärr. För att få en levande matjord som tar upp mängder av koldioxid ur luften måste mikrolivet i jorden också få leva. Insekter, maskar, bakterier, svampar, alger och annat som finns i matjorden måste få de fina förutsättningar de haft tidigare i historien. · Det behövs frihet från kemiskt gödsel med bara tre komponenter: NPK som betyder kväve, fosfor och kalium på kemispråk. Istället behövs djurgödsel med hundratals komponenter och fibrer. · Det behövs frihet från ogräsgift, svampgift och insektsgift som dödar ovälkomna organismer som odlarna inte vill ha men tyvärr även de goda, uppbyggande organismerna i jorden. Dagens kemijordbruk gör att matjorden blir en steril öken där de odlade växternas rötter har svårt att tränga ner i jorden. Jorden blir hårt packad eftersom daggmaskarna och andra organismer inte förmår gräva gångar. Den ensidiga odlingen av ettåriga grödor lakar ut jorden på mikronäringsämnen så att vi människor får hälften eller mindre av flera viktiga mineraler i de skördade växterna jämfört med 50 år tillbaka. I många länder finns nu en stark rörelse för att bruka jorden på ett sätt som är hållbart och imiterar naturen. Ett exempel är Gabe Brown i USA i TEDxGrandForks ”Regeneration of Our Lands: A Producer’s Perspective” berättar om hur han bär sig åt för att odla hållbart och inte minst lönsamt! Även ”Sista skörden” på SVT Play ger perpektiv på nutidens konventionella jordbruk. Den moderna djurhållningen har också problem. I Sverige och många andra länder håller man nötkreatur, grisar och kycklingar inomhus året runt och får på så sätt mer men också sjukare och sämre kött. Anledningen är att man med kraftfoder tex sojabönor från Brasilien kan få djuren att bli stora och feta på kort tid. De blir 20-30% tyngre än djur som inte matas med kraftfoder. Blir de sjuka kan man ge dem antibiotika eller också ger man dem det hela tiden . . . Så är det en lösning på alla dessa problem att bara äta vegetarisk/vegansk mat och bara servera denna typ av mat i skolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter? Nej, det är det inte. · För det första måste all odling skötas utan gifter. Detta så att jorden och växterna med hjälp av mikrolivet kan ta upp stora mängder koldioxid. · Odlingsjorden måste gödslas med djurgödsel om man ska få en bra skörd. Kemigödseln är en problematisk produkt som tillverkas med hjälp av stora mängder fossil olja som inte fungerar bra i jorden utan är som konstgjord andning för grödorna. Fosfor som ingår i NPK-gödseln finns bara ett fåtal platser på jorden och håller på att ta slut. · Fleråriga grödor som ger matjorden en möjlighet att stanna kvar och fungera optimalt kolsänkande kan odlas utan plöjning. · Det kött som vi äter måste komma från nötboskap som bara äter gräs, så kallat gräsbetat kött, och inget annat precis som de har gjort genom historien. I kalla klimat får de förstås äta hö eller ensilage på vintern och gå ute på sommarhalvåret. Kött som produceras på detta sätt har en obetydlig miljöpåverkan och påverkar jordtäcket positivt. · Gris och fågel måste också födas upp på det sätt som är arteget - på det sätt som är naturligt för arten. Att äta skörderester, gärna ute på åkrarna, fungerar mycket bra för dessa djurslag. · I alla länder finns mängder av mark som inte kan odlas men som kan användas som betesmark för boskap. Det ska man naturligtvis göra. I Sverige finns det mer lämplig betesmark än åkermark. När man använder mark som betesmark blir den en mycket större kolsänka än när man låter skog växa på samma mark. Gräs som växer i en sund jord binder många gånger mer kol än skog. Så vad kan vi göra idag för att äta på ett sätt som bidrar till ett bättre klimat? · Endast efterfråga och köpa ekologiskt odlad mat. · Efterfråga växter från fleråriga grödor tex flerårigt vete. · Endast efterfråga och inköpa gräsbetat nöt- och lammkött, ekologiska mjölkprodukter samt vilt. · Endast efterfråga och köpa in ekologisk fågel, ägg och ekologiskt odlad och vilda fiskar och skaldjur. Ett annat stort problem med att servera mat utan animalier i skolor är att den inte är fullvärdig för barn. Det gäller särskilt de barn som redan har olika problem som ADHD, epilepsi, depressioner, mm. Barn behöver proteiner med alla essentiella aminosyror och en variation av fetter, speciellt omega 3-fetter som inte finns i växtvärlden. Mat utan animalier är inte optimal för vuxna heller men vuxna kan välja själva och kompensera för bristerna. Här är en del av saker man bör eller inte bör äta som barn om man inte äter någon animalisk mat. Jag har hämtat fakta från bloggen Perfekt hälsa ”RAW food SOS – vad du bör tänka på som vegan” 1. Ät inget ”falskt” hårdprocessat kött, sojaprodukter, skräpmat gjord på socker, hårdprocessad säd och olja , etc 2. Ät ingen vegetabilisk olja som innehåller hög omega-6-halt men inta tillskott av DHA (Omega3-fett). 3. Inta kosttillskott av vitamin K2. 4. Komplettera med kosttillskott av vitamin D3. 5. Förbättra upptaget av betakaroten. 6. Förbered de baljväxter, sädesslag eller nötter du äter på ett korrekt sätt med blötläggning, etc. 7. Maximera järnabsorptionen med C-vitaminrika livsmedel. 8. Se till att sköldkörteln är i god form genom att äta jodrika matvaror. 9. Ta tillskott av vitamin B12. 10. Ät fermenterade - mjölksyrade livsmedel. 11. Komplettera med aminosyran taurin. Det är viktigt för barns växande hjärnor. Att kräva att barn ska äta alla dessa tillskott för att hålla sig friska under sin uppväxtperiod är att kräva för mycket. Dessutom blir ju inte jordarna friska när man bara odlar växter utan att tillföra djurgödsel utan endast kemiskt NPK-gödsel. Nej, fram för ett hållbart jordbruk med tillhörande sunda boskapsskötsel! Förutom att vara goda konsumenter och själva använda och fråga efter mat som främjar en god miljö måste vi delta i debatten i alla sammanhang vi kan för att påverka så att utvecklingen går mot en hållbar jord! Eva Dalkvist, grundskollärare Göteborg 2018-04-06 För intresserade: 1. Se Allan Savorys på TED talks, 22 min, på Youtube: How to green the world's deserts and reverse climate change | Allan Savory 2. På SVT play ”Sista skörden”: https://www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden 3. Bok om matjord historiskt och nu: ”Dirt – The Erosion of Civilisations” av David R. Montgomer 4. Om att bygga hälsosam matgjord. En av flera youtubevideos med samma person: Regeneration of Our Lands: A Producer’s Perspective | Gabe Brown | TEDxGrandForks 5. Om säker veganmat: http://www.perfekthalsa.se/raw-food-sos-vad-du-bor-tanka-pa-som-vegan/
  34. 15 points
    Tack! Det var ett tungt lopp ... gick något sämre än jag räknat med ... ingen aning hur många kollisar det blev ? ...man hade ingen riktigt bra koll på hur många små glas sportdricka man fick i sig. Men man är alltid nöjd med att gå i mål.
  35. 15 points
    Exakt vad är det som är problem? Att du inte äter? (borde de sk-a i) Att du inte sitter och tjôtar med dem; är trevlig, lär känna dem lite? Är sådant viktigt på din(a) arbetsplats(er)? Är det möjligt att sitta med och bara ha en kopp med något? Det brukar jag göra ibland om jag fastar: meddelar att idag äter jag inte, och sätter mig I fikarummet, där vi brukar äta, med en kopp te eller kaffe. Eller later bli. Men hos oss brukar inte alla äta samtidigt, och inte på samma ställe, så det är inget problem om någon inte lämnar skrivbordet. Fast vi brukar se till att nya kommer med, till matsal eller fikarummet, så de inte blir utanför.
  36. 15 points
    Jag blev intresserad av att pröva på fasta i början av detta år, dels som en psykologisk & känslomässig utmaning men också för att ge min kropp en chans att vila från matsmältning och fokusera på att reparera sig själv. Min första vattenfasta (fredag - söndag) gjorde jag i början på vintern, då jag fortfarande åt kolhydratbaserad kost. Och det var en plågsam upplevelse. Under fredagen och speciellt lördagen var jag kraftlös, hade värk i kroppen och i huvudet, kände starka cravings efter mat, mådde fysiskt och psykiskt dåligt samt frös för det mesta. På tredje dagen (söndag) framåt eftermiddagen kände jag att jag plötsligt fick energi från ingenstans och hungern dämpades. Jag antar att kroppen gick i ketos till slut när den har varit helt utan mat i över 48 timmar. I helgen gjorde jag om vattenfastan, men denna gång var jag redan i ketos, då jag har ätit LCHF de senaste 2 månaderna. Vilken skillnad! Första dagen kändes det lite jobbigt att hoppa över måltiderna men det var fullt hanterbart. Under resterande fastan så hade jag mindre fysisk energi och var slöare i huvudet, men jag var betydligt stabilare psykiskt och känslomässigt, jag hade inga starka cravings, jag kunde vara hyfsat aktiv under dagen, hade en normal sömncykel och inga problem att hålla kroppstemperaturen. Efter fastan kunde jag konstatera att jag har blivit smalare för att jag har förbränt fett, medan under förra fastan blev jag smalare för att jag hade förbränt muskler. Skillnaden kändes tydligt. Nu känns det som att jag kommer att kunna fasta med jämna mellanrum utan problem, och/eller köra IF enligt 16/8. Känns väldigt spännande att se vad detta kan ge mig för hälsoeffekter.
  37. 14 points
    Har haft några förvånansvärt ostressade dagar trots nya deadlines i jobbet och halvledig för deadlines hemma, och suget har hållit sig rätt lågt. Tills nu ikväll när det kom besked från skolan som gör mig vansinnig!! Våra barn går i en montessoriskola och jämfört med många kommunala skolor är den fantastiskt bra, inte minst för att de har egenlagad mat och för att montessoripedagogiken är gjord för att anpassas utifrån var och ens förutsättningar. Det är liksom hela idén och den är underbar. Tills de hamnar i att tvingas in under läroplanen och barn med behov måste göra lika alla andra... Och då slår stressuget till på en mamma..! Knock-out! Boom! Och kroppen börjar värka, typ överallt. Säkert bradykinin och dess kompisar som svarar med inflammation på stressen. Just nu har jag inte tid att grunna så mycket men jag har påbörjat en lista med ledtrådar.... Får se om jag får ihop den med åtgärder för en helhet så småningom. Jag har i alla fall bestämt mig för att ligga lågt med kalium-njure-uppföljningen just nu tills kinesiologen gjort en test till om ett antal veckor. Jag har sänkt progesteronet igen utifrån tanken att östrogenet minskar allt eftersom och då minskar gapet dem emellan också. Rätt eller fel, vem sjutton vet? Sedan har jag hakat på Drakulla och Eric Berg och testar akupressurpunkter mot stress (för att aktivera de para-sympatiska processerna) och banne mig, jag sover som en stock! Kanske därför suget ändå höll sig lugnt några dagar för värdslig stress betyder mindre än den runt barnen? Jaja, vete sjutton vad jag vill med detta inlägg..? Lätta på trycket lite bara, kanske?
  38. 14 points
    "Tyvärr, jag kan inte äta fläskpannkaka, för då blir jag jätteförkyld" "Ledsen, men jag kan inte äta semlor, för då får jag ont i knäna" 😅
  39. 14 points
    Tror jag absolut är viktigt att påtala! De flesta är här för att något inte funkar för dem, vikten, värk, trötthet osv, och att inse att LCHF är riktlinjer, inte en spikad diet med "får" och "får inte", är viktigt. Vi kan titta på fakir/AIP/paleo och allihop kan gå in under LCHF trots att det är lite olika fördelning på makronutrienterna. Det viktiga är att se till kvaliteten på maten, på näringsinnehållet, på vad födan gör i kroppen och, viktigast av allt, på hur man själv mår!
  40. 14 points
    Jag får också hyfsat ofta kommentarer om extrem kost, då svarar jag alltid med motfrågan "vad är det för extremt med LCHF?"... Varpå jag oftast får kommentaren att "ni äter ju bara kött" varpå jag svarar att då vet personen inte vad LCHF är... och att jag aldrig ätit så mycket grönsaker som idag! Och sen förklarar jag lugnt hur jag äter och oftast blir de lite förvånade. Sen slutar de ju kanske ändå med att "det är ju ändå extremt att inte äta bröd, potatis och pasta".... men nåja, det beror ju kanske på att folk alltid vill ha sista ordet. 😄 Nåt litet frö lyckades man kanske ändå så.
  41. 14 points
    Bara detta bör i princip vara en orsak att helt sluta odla sockerbetor om man nu inte klarar sig utan ett förbjudet bekämpningsmedel som tar död på våra pollinerande insekter. https://www.aftonbladet.se/a/G1WXx9?fbclid=IwAR1o5N7GyxyLp4aemfvEDBgvGmM49_AjzN-6sNfRmra-ROzG5O0qtFww1Js Och så har man mage att påstå att våra kossor är miljöbovar Jag blir galen 😠
  42. 14 points
    För snart ett år sedan fick jag en fråga av en närstående angående vegetarisk kost kontra en kost med animalier. Jag skrev då ihop nedanstående text: Hälsa - i allt kött finns alla essentiella aminosyror vi människor behöver. Om man istället ska äta bara vegetariskt måste man se till att välja “rätt” blandning av vegetabilier så alla de essentiella aminosyrorna täcks in eftersom ingen vegetabilisk produkt innehåller alla aminosyrorna. Detta pratas det aldrig om bland dem som förespråkar vegetariskt vad jag har hört. - för dem som har en väl fungerande magsyra (många har för lite) är kött lättsmält och kroppen kan ta vara på det mesta av nyttigheterna i köttet, exempelvis kan människan tillgodogöra sig ca 75% av proteinet i nötkött, men bara ca 25% av proteinet i vita bönor. Ska man få sitt protein från växtriket kan man alltså behöva äta 3 gånger så mycket mat (räknat i vikt). - näringstätheten i kött överträffar de allra flesta vegetabilier, särskilt inälvsmat som lever, man behöver alltså inte äta så mycket för att ändå tillgodogöra sig mycket näring - ett vanlig livsmedel bland vegetarianer som ska ersätta kött är soja. Som jag förstått så liknar något ämne i soja hormonet östrogen, vilket ställer till det i kvinnokroppen (det konkurrerar ut naturligt östrogen) och sannolikt också i manskroppen. - bönor allmänt innehåller något som kallas lektiner, och de är inte nyttiga för kroppen, åtminstone inte i större mängder. Sojabönor bör fermenteras innan man äter dem, exempelvis i form av natto. Kokning kan också ta bort lektiner från bönor, exempelvis vita, bruna och kidneybönor. - ett varierat intag av vegetabilier är ett bra komplement till animaliska produkter för att enkelt få i sig vitaminer, vissa mineraler, antioxidanter och annat. - mättat fett som ingår i animaliska produkter har man i senare tids forskning sett att det korrelerar med ett höjt HDL (som brukar kallas det goda kolesterolet), det går också att få i sig via kokosolja som är en helt vegetarisk produkt - fett är viktigt att få i sig för att exempelvis kunna tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer (A, D, E och K), det finns inte så många vegetabiliska livsmedel som både innehåller mycket fett och samtidigt innehåller lite kolhydrater (alla kolhydrater omvandlas till socker i kroppen för att kunna brytas ned, och det kan leda till många av våra välfärdssjukdomar, det finns ett samband mellan nutidens socker- och kolhydratkonsumtion och ökningen av välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt-/kärlsjukdomar, cancer) - vitamin B12 är essentiellt för oss människor, det finns inte naturligt i vegetabilier. Processad mat (som jag själv försöker undvika) kan vara berikad med B12, men om man vill få andra människor att övergå till vegetarisk kost måste man vara ärlig med att det kräver stora insikter om näringsämnen och vad maten gör med våra kroppar. Det är helt enkelt enklare att få i sig ett heltäckande spektrum av näringsämnen om man äter animaliska produkter. Jag tycker själv att det är oetiskt att propagera för vegetarisk kost utan att nämna de här sakerna. Miljö - de vegetabilier vi vanligtvis äter till vardags odlas genom industriskalig monokultur, vilket innebär att all annan växtlighet och alla djur och insekter avlägsnas med olika metoder, ofta olika typer av gifter. - den typen av odling utarmar jorden, vilket lett till att odlingsmarker på vissa delar av jorden inte längre är möjliga att återställa för odling - om man inte blandar in djur i odling av vegetabilier behövs konstgödsel och den består av kväve, fosfor och kalium, det sägs att år 2033 kommer produktionen av fosfor att slå i taket, för att därefter bli en bristvara ( se https://fof.se/tidning/2010/4/nar-fosforn-sinar-blir-det-svalt ) - gödsel från djur sägs innehålla fler mineraler och nyttigheter än vad konstgödsel gör vilket ger näringsrikare grödor - gräsbetande nötboskap hjälper till att hålla landskapet öppet, se https://www.naturskyddsforeningen.se/betande-djur-ger-rik-natur, vilket leder till större artrikedom - gräsbetande nötboskap kan omvandla gräs (som människan inte kan leva på) till näringsrikt kött. Det belastar inte odlingsmarker för framställning av kraftfoder (spannmål och bönor), och djuren får äta sin artegna föda, vilket ger djuren bättre hälsa, och mark som inte passar för odling kan ändå ge mat om där finns gräs för bete - gräsbetande nötboskap hjälper till att binda kol, se https://www.svd.se/battre-for-klimatet-med-fler-betande-kottdjur (Gunnar Rundgren har också skrivit böcker om detta) - försök har gjorts med betande boskap i utkanterna av öknar, och det har bidragit till att öknarna har minskat i storlek, se https://sv.tiny.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change, en lång och inte så bra text, men Alan Savory har också skrivit böcker. - Lierre Keiths bok Vegomyten (slutsåld, men The vegetarian myth finns fortfarande) handlar om hälsa, hållbarhet, miljö, se http://www.lierrekeith.com/. Hon var själv tidigare vegetarian, och blev också sjuk av dieten, vilket kan visa på att det kräver ganska stora kunskaper för att leva hälsosamt på en helt vegetarisk kost, se också recensionen här: http://www.zoeharcombe.com/2011/08/the-vegetarian-myth-lierre-keith/ - i boken ovan beskriver Keith hur buffeljordar tidigare (för hundratals år sedan) dominerade stora markarelaer i USA. På den tiden var jordlagret många gånger tjockare än det är idag, sen industriskaliga monokulturer dominerar. För övrigt är det bättre för miljön att leva på fettrik kost är på kolhydratrik kost (vilket vegetarisk kost nästan alltid är) med avseende på utandningsluften, se https://sv.wikipedia.org/wiki/Respiratorisk_kvot
  43. 14 points
    "Jo, placebo funkar – även när man vet att det är fejk " https://kit.se/2018/05/18/107089/jo-placebo-funkar-aven-nar-man-vet-att-det-ar-fejk/ Jag har stor respekt för placebo-effekten. Såg en dokumentär på SVT en gång om en ung man som hamnade på akuten. Han var döende efter att ha tagit en överdos piller. Man lyckades dock rädda livet på honom i sista stund. När man undersökte vad han tagit för piller visade det sig att han deltog i en läkemedelsstudie, och hade tagit dessa piller. Men han var (ovetande) i kontrollgruppen och hade bara fått sockerpiller.
  44. 14 points
    God Jul till dig Nils, med din stora entusiasm och ditt engagemang. Önskar dig allt väl inför det nya året! Och God jul önskar jag även till alla er andra sköna juveler som häckar här i forumet!
  45. 14 points
    En mycket intressant kommentar på Martinas blogg, länken ovan. "Ja du Martina, jag ställer mig lika frågande?Jag arbetar som läkare och pratar Arteget och träning med alla mina patienter som grunden för naturligt läkande och det är förvånansvärt få som hakar på och vill veta mer, oftast möts jag ett par tomma hål till ögon, intresse noll.Kollegor tittar på mig med suspekta ögon över att jag tjatar o tjatar o tjatar om mat, kosttillskott och att kroppen är byggd för att slita hårt, som om det vore raketforskning!!!Vi stoppar i oss 30 ton mat ca under en livstid, den maten ska igenom tarmsystemet, brytas ner i sina grundbeståndsdelar (förhoppningsvis) och göda varenda process i kroppen. Det är väldigt lite vi vet om alla dessa processer men vad vi med 100% säkerhet vet är att socker/kolhydrater utlöser insulinsekretion som påverkar oerhört mycket i vår kropp inte bara att det får sockret ur kärlen utan var sockret lagras, hur det förbränns, vilka hormoner som är med o leker. För att få ner denna naturliga process kränger vi läkemedel efter läkemedel när det alls inte behövs! Det är så man vill spy, ursäkta men jag känner så. Att bemöta överätning av socker, som leder till metabolt syndrom med allt det innebär kostar samhället pengar, mkt pengar….Bortfall av hälsa, jobbtimmar, berg av läkemedel som ska bekostas med skattepengar, primärvård o slutenvård för alla konsekvenser av met syndrom som hjärtinfarkt, stroke, synnedsättning, njursvikt, nedsatt cirkulation – amputationer, fetma, lidande på alla nivåer.Egentligen tycker jag man kan betala sina egna mediciner fullt ut om man inte är beredd att göra dom förändringar som krävs för full hälsa. Varför ska jag betala för någon som väljer att röka, dra i sig skitmat, missköta sin kropp och sedan ligga samhället till last. Det är en sak om man gjort vad man kan och förmår och sedan får hjälp med resten.Dom här tankarna är så kontroversiella, att gå ut med att man i första hand ska bota sig själv innan man springer till sjukvården och sjukvården ska i första hand arbeta med förebyggande behandling i form av naturlig läkning. Sen kan inte alla leva på ett hälsosamt sätt, alla har inte orken, kapaciteten, copingmekanismerna, men många kan och det är ren skandal att vi kränger läkemedel som vi gör.Jag har blivit anmäld för att jag föreslagit kosttillskott till ME patienter, som tur e har jag alltid torrt på fötterna med tonvis av studier som visar på att artegen föda och vissa kosttillskott är extremt effektiva för att läka ut ett inflammerat nervsystem men fy om man sprattlar utanför boxen som doktor. I värsta fall blir man av med jobbet som Annika Dahlqvist, men där hamnar inte jag för det finns tamejfan studier på allt.Jag skriver som ensam doktor ut läkemedel för ca 5-7 miljoner!!!! varje år, kan ni fatta???Skulle skatta att en av hundra patienter jag har, är intresserade av artegen föda och naturligt läkande, resten skiter i vilket och tar sina piller. Så är fallet för mig som distriktsläkare i alla fall.Lyssnade på en pod tror det var Anna Sparre, där dom nämnde att en klinisk nutritionist dvs en läkare specialistutbildad i näringslära hade läst ca 16 timmar mat! dom som var mest utbildade hade läst 2 veckor och det tyckte dom var att ta i.Nä Martina vi ligger 100 år före vår tid el så får vi likna oss vid Kopernikus o grabbarna o tjejerna som gått före o blev fängslade, torterade o instängda på dårhus för att dom talade sanning. Vi talar sanning, ingen kan säga emot oss, ingen har så mycket på fötterna som vi, så vad håller dom på med! Jag känner mig omgiven av en sovande värld., en ignorant värld men jag är i alla fall vaken, och du Martina är vaken, My och Ann-Ida är vakna, Bitten Jonsson är supervaken, Dr Perlmutter är vaken, så det är bara att fortsätta mala på o väcka den ena efter den andra.Pungt slutDr Susanne
  46. 14 points
    Så gör jag ett försök o ser om jag fattat detta med en egen tråd. Det går framåt vi har haft besök i helgen och det har gått bra något glas rött men det ska ju var ok så jag kör vidare så får vi se . 3 kg ned och 7 cm mindre så något rätt gör man .
  47. 14 points
    Det gjordes nyligen en studie på området som visade att personer i ketos ökade lika mycket i massa och styrka som de som inte var i ketos (båda grupperna styrketränade enligt samma program). En bieffekt för ketosgruppen var att de samtidigt tappade lite fettmassa. Studien stämmer väl överens med litteratur inom kroppsutvecklinf från både 1800 talet och 60-70 talet då de flesta body builders åt vad som idag kallas för ketogen diet. På 80 taket kom dock anabola sterioder på stark frammarsch och så öven kosttillskotten. En ny rea uppstod och man pratade om ”bulk” perioder då man skulle öka i massa och sedan deff period för att ta bort oönskat fett. Orsaken till att detta fick fäste och atleter övergav de gamla råden var helt enkelt att kosttillskott för bulk (fulla med kolhydrater) var designade för att användas tillsammans med diverse anabola. Sprutor och kolhydrater passar nämligen bra ihop. Ofta är det så att om någon säger att de testat ketogen diet och inte får samma resultat beror det på att de är dopade. Om någon försöker förklara med hjälp av fysiologi varför det inte går att öka i muskelmassa vid ketogen diet har personen förmodligen en läkarbakgrund där man tror allt styrs av hormoner. Kroppen styr vissa saker med hormoner men den styrs inte av hormoner, det är en betydande skillnad. Hormoner är budbärare, precis som posten levererar brev, men det finns nån som skriver meddelande på ena sidan och nån som läser på andra. Har man inte med alla tre parter utan bara tittar på budbäraren kan man helt enkelt inte korrekt beskriva hur kroppen fungerar.
  48. 14 points
    Den 20 febr fick jag domen - diabetes. O långtidssockret var 81, som jag förstod var d mkt högt. Diabetessköterskan ville sätta in insulin på mej direkt men chockad o villrådig nekade jag medicin. Jag äter redan starka mediciner för reuma o kände att jag måste hitta ngt annat sätt. Hem o googla på nätet - naturligtvis - o hamnade ju på kostdoktorn.se. Sedan dess har jag levt på strikt lchf-kost. Den 24 maj var jag tillbaka t sköterskan o mitt långtidssocker ligger nu på bekväma 45!!! Det var ju ingen konst det här - det var kost!! Så här gott har jag dessutom inte ätit på evigheter. Jag hänger kvar här - bara så ni vet. Nu ska jag ta hand om vikten o minska den?
  49. 14 points
    Nu blev det rött skynke här, men det vet du ju redan @Nils Engström... Om jag dock försöker tänka lite rationellt och praktiskt resonerar jag så här: I första hand anser jag att problemet ligger i uppfödningen, inte ATT vi äter kött. Visst är det intressant att 40milj kor ställer till "pruttproblem" i USA när ca 60milj bisonoxar som strövade fritt på prärien innan den vite mannens ankomst INTE gjorde det? De åt då gräs och örter, idag får de spannmål som odlas som monogröda, ett riktigt stors problem, på prärien. Det finns många animaliska proteinkällor, alla föds inte upp på samma sätt som kor. Utöver höns/ägg, fisk, skaldjur, gris, kor/mjölk/ost och häst finns kanin, hare, rådjur/hjort, älg, ren osv. Just viltköttet och smådjuren tycks inte finnas på kartan? Misstänker att det finns andra krafter i drift här. Jag menar, kolla vad renköttet kostar i södra Sverige eller hur ofta icke-jägare med jakträtt äter älg? Det finns också en anledning att fundera över hur mycket kött (kallar animalier för det för enkelhetens skull) vi faktiskt behöver. Även om jag tillhör de som, åtminstone för närvarande, anser att frågan är så mycket större än bara köttproduktion som den ser ut idag. Gräsbetesköttet nämns inte, inte heller problemen med utarmade jordar eller monokulturer. Inte heller nämns pesticidtillverkarna speciellt ofta, trots att de sponsrar debattörerna med en hel del pengar (ska se om jag kan hitta källan). Läs gärna bloggen "Trädgården Jorden", där finns massor av siffor åt båda håll.
  50. 14 points
    Jag är själv typ 1-diabetiker, sedan drygt 35 år. Har ätit strikt LCHF (<20 gr kh/dygn) i över 8 år. Har aldrig drabbats av ketoacidos, varken före eller efter kostbytet. Nyckeln till att inte drabbas är att man säkerställer insulintillgången, ofta i kombination av uttorkning (t.ex vid extrem hetta eller magsjuka). Ketoacidos är främst orsakat av insulinbrist, inte pga av de ketoner som kroppen naturligt producerar vid LCHF-kost. Vanliga nivåer av ketoner vid strikt LCHF-kost är i intervallet 1-3 mmol/l. Vid ketoacidos krävs oftast nivåer på över 12 mmol/l, men oftast har man betydligt högre nivåer än så (över 15 mmol/l) och det är omöjligt att få med "hjälp" av bara kost så länge insulintillgången är säkerställd. Som omnämnts ovan är det det långtidsverkande insulinet som är den garant för att säkerställa att kroppen alltid har tillräckligt med insulin vid glykogenutsöndring, stresspåslag och andra naturliga kroppsprocess som påverkar blodsockret. Snabbinsulinets uppgift är att främst hantera den kolhydratmängd som tillkommer via maten, men kan ibland även behövas vid t.ex pulshöjande motion (stresspåslag kan höja blodsockret). För pumpanvändare så gäller det att anpassa sin basal/bolusdoser på motsvarande sätt. Det finns en något större risk för just pumpanvändare att drabbas av insulinbrist, genom pumpfel, veck på slangar etc. så här krävs kanske en större vaksamhet över sitt blodsocker. Men de flesta typ 1-diabetiker är vana vid att noga och ofta kontrollera sitt blodsocker, oavsett vilken kost man äter, så det är oftast inget nytt bara för man äter LCHF-kost. Hur strikt man vill/behöver vara som typ 1:a är individuellt, men det övergripande målet för en diabetiker är att normalisera sitt blodsocker. LCHF-kost har visat sig vara en god medhjälpare till det genom att radikalt minska det som är den största orsaken till förhöjt blodsocker, nämligen kolhydrater. Med förhöjt blodsocker, krävs större insulinmängder. Men med stora insulinmängder följer alltid större svängingar då oftast dagens insulin är för kraftfullt och oprecist doserat, jämfört med friska männsikors naturliga produktion från bukspottkörteln. Om man dagligen kan ha ett lågt, stabilt blodsocker mellan 4-8 mmol/l så har man kraftigt minskat risken för det relativt stora antalet följdsjukdomar som ofta drabbar oss typ 1:or. Om denna blodsockernormalisering sker vid 20, 30, 40 eller högre gram av kolhydrater är helt individuellt och måste provas ut tillsammans med anpassningar av insulindoserna. För egen del så har max 20 gr kh/dygn visat sig vara en bra nivå som gör att jag kan leva ett i stort sett normalt och bekymmersfritt liv, med jobb, familj, motion (tränar i genomsnitt 60 min/dag) och inga följdsjukdomar så här långt. Livet är som natt och dag jämfört med de första 30 åren med klassisk diabeteskost ("tallriksmodellen") där svängande blodsocker och ständiga hypoglykemier vecka efter vecka klart påverkade livskvalitén negativt. Vill också rekommendera dig att söka in i FB-gruppen "Smarta Diabetiker" där det finns ett stort antal typ 1:or som kan berätta mer om "hur man gör", https://www.facebook.com/groups/SmartaDiabetiker/