Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-07-14 i alla områden

 1. 24 points
  Vill bara tacka för ett helt fantastiskt forum! Ni har hjälp mig att komma igång med LCHF. Började min resa på 160kg helt sjukt att man har gått så långt.... Gick ner till 140kg bara på att börja röra på mig, på ungefär 10 månader tror jag. Sen började det att stå helt stilla, så hittade jag det här forumet, och började läsa på om LCHF. Och nu 3månader senare på LCHF står vågen på 116kg, hela 24kg bara på att skippa kolhydrater/socker etcetc helt jäkla fantastiskt! Mår så jäkla mycket bättre! Konditionen är på topp, går minst 1mil varje dag utan problem. Allt är så jäkla mycket lättare nu Och lättare kommer det att bli!
 2. 18 points
  Hej Eftersom en stor peppning för mig har varit att läsa om andras erfarenheter tänkte jag berätta lite om min. Jag har hela mitt liv haft problem med vikten och pendlat upp och ner men vägde som mest i Juni i sommar där jag nådde 96! Då bestämde jag mig för att ge viktväktarna en chans och höll på med det över sommaren. resultaten var inte stora och att kunna äta allt var en nackdel för ofta unnade jag mig något sött som enbart triggade sötsuget. Sen att inte äta ost som jag egentligen inte kan leva utan haha det var inte lätt. I slutet av september låg jag runt 92,5 och då hade 4 månader gått jag var inte alls nöjd plus att vara medlem hos WW kostar en del. Jag har en kollega som berättade om hennes lyckade resultat med LCHF och hon skulle börja skärpa sig lite igen från oktober då tänkte ja men det är ju allt jag tycker om! och skrev mig upp på matdagbokens 4v planering. Sagt och gjort dom två första veckorna gick galant och jag vägde mig en gång i veckan och efter 2veckor hade jag kommit ner till 88,8 så ner ca 3-4kg helt ok för jag mådde sjukt bra och det jag fasade över mest var sockersuget som var totalt borta! omställningsbesvären var knappt märkbara. Men sen så hade jag två veckors semester och reste... två resterande veckorna av matplaneringen försvann helt och även om jag i början försökte hålla koll på vad jag åt så försvann det efter några dagar och jag släppte taget helt och åt precis allt. När jag kom hem efter resan fasade jag inför att väga mig men till min förvåning visade vågen 89,7! jag hade bara gått upp ett kilo!! och då tecknade jag mig på DietDoctor och har kört strikt LCHF varenda dag sen dess. På helgerna har jag unnat mig lite vin men toleransen är katastrofalt låg varit ute med vänner en del och det har inte varit svårt att välja något som föll inom ramen av LCHF. En dag på grund av lite problem och att tröstätning alltid varit min trygghet så åt jag pizza, ungefär en halv... men! konsekvenserna av det har gjort att jag kommer tänka igenom det flera gånger innan jag faller i kolhydratkoma igen magknipen och magsmärtorna var fruktansvärda. Aldrig igen och när det ska ske igen ska det vara en inkörningsperiod på det också. Så idag 8veckor efter start visade vågen 85,5! jag är så lycklig att jag inte vet vad jag ska säga. Jag har tyvärr inte alls haft motivation för att träna och det kanbske hade gett mer resultat. Sen är i jag inte en frukost människa så har jag även parallellt kört 18:6 och den sista veckan kört två dagar på 24h fasta. Vet inte om jag kommer fortsätta med det, det var svårt för jag tänkte på mat hela tiden men dagarna gick snabbt och jag mår faktiskt bra Ser inga problem med att fortsätta med detta och är oerhört stolt över mig själv att kläder jag inte fått på mig passar är såååå skönt men det finns en del kvar... har som mål 70 så sakta men säkert kommer man dit snart hoppas jag. Ser inte detta som en diet utan en livsstil en mättande livsstil Lycka till allihopa :)
 3. 18 points
  Har ni sett den nya produkten "Fisk-ish-pinnar" som ICA introducerat i sin livsmedelsserie "Gott Liv"? Den serien är ju tänkt att få konsumenterna att äta litet nyttigare genom att man väljer produkter med den beteckningen. Ungefär som nyckelhålsmärkningen, och ungefär lika relevant. "Fisk-ish-pinnar" är ett veganskt substitut för fiskpinnar och förutspås bli barnens favorit. INGREDIENSER: Rehydrerat VETEPROTEIN 58%, VETEMJÖL, solrosolja, salt, förtjockningsmedel (E461), arom, VETESTÄRKELSE, VETEFIBER, örter och kryddor, linfröolja, potatisfiber, maltodextrin, majsstärkelse, lökpulver, vitlökspulver, järn, vitamin B12. Kan innehålla spår av ägg, mjölk och soja. (ICA:s egen skrivning med versaler. Jag har bara kopierat ingrediensförteckningen med copy-&-paste från deras hemsida.) "Gott Liv"! Barnens nya favorit! Någon mer än jag som blir förtvivlad?
 4. 17 points
  IGÅR UPPLEVDE JAG NÅGOT SÅ MOTSÄGELSEFULLT SOM EN TRÅKIG NYHET SOM GJORDE MIG GLAD... Jag talade med en granne, vars 28-åriga dotter drabbats av cancer. Hon hade fått strålbehandling och opererades sedan. Som avslutning får hon nu cellgiftsbehandling. Stackars människa. Jag sa lite försiktigt att vissa koständringar kan vara gynnsamma mot cancer, och nämnde att det är bra att sluta äta socker, spannmål och stärkelserik mat (eftersom jag misstänkte att grannen inte kände till begreppet LCHF). Nu kommer den glada sidan av saken. Grannen sa: "Jo- precis så sa dom på sjukhuset också. Hon får inte äta socker och mjölmat." Då tipsade jag om Dietdoctor.se... Är det inte fantastiskt?
 5. 17 points
  Tänkte uppdatera om hur det gått med kostomläggningen för de eventuella fåtal här som är intresserade Jag har experimenterat en del med både fasta och kosten och har landat i att princip bara äta kött och inälvsmat 1 gång om dagen så kan väl kalla det för keto-carnivore. Kör på stekta talgbitar eller smör för att få upp fettet och för att det är gott. Har kört någon 48 h fasta också utan att blodsockret stigit. Jag styrketränar nästan varje dag men har fortfarande problem av att armarna domna av vid konditionsträning så jag lugnar mig med det. Jag har nu varit i djup ketos 38 dagar. Mäter BS till stabila 3.3 i princip varje morgon och blodketoner ligger mellan 5-7 på morgonen. Vikt: började på ca 76-77 kg och är nere på 70. Mår helt ok och känner att mitt sockerberoende är under kontroll.
 6. 16 points
  Jag har försökt lära mig laga mat på gamla dar... och delvis lyckats, Har ett antal favoriter jag kan laga som dessutom blir ganska goda.såsom Chili con Carne, Flygande Jakob, kålpudding mm. Men igår skulle jag försöka göra Chaffles och det gick sådär... Var dock fullt påklädd! VID_20200428_125558.mp4
 7. 16 points
  Martina Johansson har skrivit ett inlägg om detta. The Game Changers | Mina kommentarer Vi får väl se om det kommer något från DDs svenska redaktion. Men jag har inte sett något än.
 8. 16 points
  Godmorgen 😃 New kid on the block...... Oppdaget LCHF for noen år tilbake, først nå har jeg tørt å kaste meg inn i det. Dette er min 3.dag uten sukker eller noe form av sukkererstatning, spiser bra og formen er hittil bra. Ønsker dere en finfin dag 🌿😀🌿
 9. 15 points
  Anledningen till att jag började med LCHF var en oro över att fasteblodsockret ligger väl högt, 6-7 mmol/L på morgonen. Det är inte jätteallvarligt men ett tydligt tecken på att det finns en metabol störning. LCHF-ätandet har egentligen inte förbättrat detta. Det har inte heller blivit sämre och det är väl egentligen ett gott tecken att det inte blivit värre under de 7-8 år jag hållt mig hyfsat bra till LCHF. Men det skulle vara intressant att se och kul om det gick att få ner värdena till ca 5,5 mmol/L på morgonen vilket skulle tyda på att kroppen är mer insulinkänslig. Antagligen får man acceptera att det kanske inte går men det är värt ett försök. Men finns det något mer man kan göra? Det var en retorisk fråga! 😉 Det finns självklart massor med saker som är värda att testa! Tänkte köra det här experimentet fram till jul. Beskriver min åtgärdslista här nedanför. Jag kanske inte klarar att göra allt men jag ska ge mig på det mesta. 1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ) 2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. 3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI) 4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen 5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. 6. Lära mig och börja meditera. 7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. 8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Här tänkte jag med jämna mellanrum redovisa några nyckelvärden (på morgonen):
 10. 15 points
  Jag tror att jag förstår dig precis. En gång, efter att jag gått ner i vikt så jag var jättenöjd med både utseende och mående, höll jag på att dö av sorg vid frysdisken i affären. Det hade kommit en ny Ben and Jerry - glass. Jag föll nästan på knä. Jag tänkte att ALDRIG mera får jag äta glass. ALDRIG. Så kom jag på att fråga mig själv vem förbjuder mig? Står det i någon lag att det nu är förbjudet. Dör kanske någon om jag äter en hel bytta glass på 10 minuter? Nä. Det är helt lagligt och tillåtet att äta glass. Så tänkte jag också på hur nöjd jag var med utseendet och jobbet jag gjort då jag gått ner alla kilon. Eftersom jag också saknar sockerbroms vet jag att lite glass inte räcker, jag vill ha allt. Genast på en gång. Så tänkte jag så här: "Varsågod Tr0llet, ta för dig. Ät allt om du vill, det är fritt fram. Du har lov. Men vill du förstöra det som du åstadkommit så här långt, eller vill du vara slank och frisk i fortsättningen också? Du kan välja, allt du väljer är tillåtet." Och då släppte den där knuten av krav, begränsningar och ofrihet som man upplever då något är förbjudet. Att man måste stå emot. Det är helt ok att äta vad man vill. Vi väljer alldeles själva. Vi kan då också välja att låta bli idag. Glassen och chipsen finns kvar imorgon. Då kan vi göra ett nytt val. Så tänker jag 😊
 11. 15 points
  Jag har ju roat mig, när någon haft sådana här farhågor om att hjärnan behöver kolhydrater, med att svara: jaså, du tycker jag är korkad? Svaret brukar bli ”ja alltså nej inte du, men...” 🙂
 12. 15 points
  Maken och jag satt och filosoferade över hur avancerad matlagning de flesta recept har, även för vardagsmat, inte bara hos kostdoktorn utan generellt. Det kanske inte är så svårt men när man vill ha det enkelt och spendera så lite tid som möjligt i köket, hur gör man då när man vill laga maten själv från grunden? Ofta låter det nåt i stil med: "Mosa en avocado (f-n, det var den sista och den var stenhård!) och blanda med nån krydda vars namn du inte kan uttala och definitivt inte har hemma. Sautera (nej tack, jag har redan röstat) julienne-morötterna (odlade jag sådana?) medan du bräserar (är det samma sak som "dressera"?) steken. Servera med en hackad sallad med åtta olika sorters blad, pinjenötter, granatäppelkärnor (vet de hur pillit det är att skala en sån?) och dofta över svartpeppar (atjoo!)" Ok, just ovanstående begrepp har jag väl koll på men jag håller med maken i att enkelhet ofta saknas, att det ska bli så fint allting. Och det är säkert underbart om man orkar fixa men... Hur ser LCHF:ens motsvarighet till pasta och falukorv ut? Genom åren har just enkla maträtter efterfrågats mellan varven, både för hemmabruk och friluftsliv men det är ont om enkel mat bland receptsamlingarna. Det finns äggfria veckan, mejerifria veckan, höstfavoriter, familjefavoriter... men ingen ungkarlsveckan? Det finns visserligen några "snabbt och enkelt" med delvis samma recept som dyker upp två gånger men... Ugnsgratinerad fårost med rostade pumpafrön och balsamico? Eller jag kanske är ensam om att inte ha fårost och balsamico hemma? Eller varför inte kycklinggratäng med mozzarella och pesto. Nej, jag brukar inte ha det hemma heller... Mitt standardtips är att steka en hel hög med fläskkotletter, kyckling eller fisk (eller varför inte en rostbiff) på helgen och servera med färdighackad sallad och (krydd)smör men det ser man aldrig i receptsamlingar..? Så härmed önskar jag mig två nya receptsamlingar, @Annika Rane; Ungkarlsveckan och Friluftsveckan.
 13. 15 points
  Blå zoner är geografiska regioner där många människor sägs leva till ovanligt hög ålder. Man har föreslagit att detta gynnas av en kost med högt vegetabiliskt intag, starka sociala nätverk och genetiska markörer. Men är det bara fiffel och båg? Supercentenarians and the oldest-old are concentrated into regions with no birth certificates and short lifespans https://www.biorxiv.org/content/10.1101/704080v1.full I Italien visar det sig att +100 åringarna fanns koncentrerade till de fattigaste, mest avlägsna provinserna med kortast livslängd, medan amerikanska supercentenarians var koncentrerade till befolkningar med ofullständig registrering. Dessa fakta kan svårligen förklaras genom biologi, menar man i artikeln ovan. Men det kan lättare förklaras som ekonomiska drivkrafter för pensionsbedrägerier och rapporteringsfel. Enligt artikeln sjönk medelåldern drastiskt i områden med anmärkningsvärd livslängd och många 100-åringar när staten införde födelseattester. I USA var statlig introduktion av födelsecertifikat förknippad med en minskning med 69-82% i antalet personer över 100 år. Blå zonerna på Sardinien, Okinawa och Ikaria karakteriseras som regioner med låg inkomst, låg läskunnighet, hög brottsfrekvens och kort livslängd jämfört med deras respektive nationella genomsnitt. Att relativ fattigdom och kort livslängd skulle resultera i att många människor uppnår +1oo år är osannolikt, och ger stöd för att det istället kan handla om bedrägeri och felrapportering. Okinawa har det högsta antalet hundraåringar per capita av alla japanska prefekturer och är världsberömt för anmärkningsvärd livslängd. Samtidigt har Okinawa den högsta mordfrekvensen per capita, den näst lägsta medianinkomst och den lägsta medianlivslängden av alla 47 japanska prefekturer. DietDoctor: Lärdomar från de blå zonerna (Jason Fung) https://www.dietdoctor.com/se/lardomar-fran-de-bla-zonerna
 14. 15 points
  Under våren har jag läst två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion. Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation. Några punkter som togs upp i böckerna: • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbeteskött i den mängd som engeslmännen konsumerar (utan att inkräkta på odlingsmark) • det industriskaliga odlandet av vegetabilier leder till att det vart tionde år förstörs odlingsmark motsvarande Sydafrikas storlek • om man odlar på traditionellt vis, där djuren är en viktig ingrediens, behövs varken instektsutrotning eller annan bespruptning • konstgödsel i sig utarmar jorden och gör den till sist obrukbar • en total övergång till traditionell livsmedelsproduktion skulle i sig kunna binda så mycket koldioxid att den oroande situation vi nu lever i skulle rätta till sig inom bara några år (om jag minns rätt) • jord är alltså något som kan binda koldioxid om den "vårdas" på rätt sätt • det är kommersiella intressen som huvudsakligen ligger bakom att detta för klimatet förödande sätt att producera livsmedel fortgår Jag bedömer att båda dessa böcker är trovärdiga. Jag tror också att man i forskningsvärlden är så inriktad på nya "teknologiska" lösningar att man inte ens är intresserad av att jämföra med det gamla "hederliga" sättet att bruka jorden.
 15. 15 points
  För ett tag sedan skrev jag till @Nils Engström för att kolla läget. Fick idag svar att allt är bra och att "barnbarn/barnbarnsbarn och diverse projekt" upptar hans tid. Gôtt att höra!
 16. 14 points
  Det är ju klart att Hellenius tar upp en studie där man okritiskt pekar ut mättat fett som boven. Det är ju hennes jobb att som en papegoja skrika ut i medier "Mättat fett är farligt". Ingenting verkar råda bot på det eftersom hon får betalt för just dessa utrop.
 17. 14 points
  I dagens danska tidningar finns anmärkningsvärd artikel där flera framstående forskare redovisar resultatet med low-carb kost till diabetiker. Gamla kostråden får lämjande kritik. https://politiken.dk/indland/art7323692/Fire-årtiers-kostråd-til-diabetikere-er-forkerte
 18. 13 points
  För dig som vill använda handsprit men inte hittar någon att köpa. - Glycerol (finns på apoteket) 150g - T-röd (röd-sprit, Kemetyl) 850g Detta ger ungefär Etanol (etylalkohol) 70% Isopropanol (2-propanol) 15% Glycerol 15% Nästan exakt samma sammansättning som apotekets storsäljande handsprit T-röd kan även bytas ut om koncentrarad spolarvätska om denna är etanolbaserad
 19. 13 points
  Hellenius är kostdebattens Donald Trump. Hon drar sig inte för något. Mest klassiska kanske: "det finns tusentals studier som" 🤮
 20. 13 points
  Det är ointelligent att ge den gamla och beprövade maten som kött och animaliskt fett skulden för de relativt nya sjukdomarna. Statiner är bara en kassako som har gjort många läkare mycket rika om man inte talar om läkemedelsproducenter. Statiner kom till på grund av en obevisad teori som har myntats på 50-60 talet och sedan dess blivit en dogm. Vill man veta mer om den sorgliga delen av mänsklighetens historia som vi har USA att tacka för bör man läsa Nina T. bok "The Big Fat Surprise". Alla rovdjur äter allt på sina byten, inklusive fettet men dessa rovdjur samtidigt låter bli att äta sockerbetor och vetefrön. Brödlimpor växer inte på träd i det vilda. Socker och spannmål i sin vilda form är svåråtkomligt. När vi glömmer att människan är framförallt ett däggdjur och vi glömmer människans historia och evolution så sipprar det gärna fram vilda teorier om att kolesterol och mättat fett vore bovar i den moderna sjukligheten. Eller låt mig säga så här: när människan slutar tänka och ifrågasätta koncensus så dör vetenskapen.
 21. 13 points
  Hej och välkommen till forumet! Om du vill äta det som oftast kallas strikt LCHF, dvs där man äter runt eller mindre än 20g kolhydrater/dygn så blir det mycket räkna om du ska knåpa ihop maträtter med de ingredienser du nämner. LCHF är ett ramverk, riktlinjer, där man har stor frihet att välja själv och då även välja vilken nivå man vill ha. Om du, som de flesta, vill gå ner i vikt så bör du utesluta sötpotatis, bovete, majsmjöl och vetestärkelse men också rotfrukter, potatis, påhittad mat (oftast i färgglada paket), färdigmat och hålla dig till kött, smör och ovanjordgrönsaker (lite lök kan få vara med). Tänk gärna "mat som ÄR ingredienser, inte HAR ingredienser. Ät frukost, lunch, middag och frukost kan gärna vara rester från gårdagens middag. Efter ett tag, när du landat, kan du prova andra saker för att se hur just du reagerar (tänker på att äta mindre ofa, periodisk fasta, lägga till lite rotsaker, fettkaffe eller vad det nu kan vara). Går du ner i vikt, om det nu är vad du önskar med kostomläggningen, så mixtra inte för mycket. Runt 0,5kg/vecka är lagom, då hinner huden med. Lycka till!
 22. 13 points
  Liten uppdatering, vågen fortsätter att visa minus! Börjar bli dyrt med kläder Så jädra härligt, hade som mål att vara nere till 110 till Nyår, men är redan nere på 96.7! Är så jädra nöjd att jag provade på att köra LCHF! Så man kan säga att man har totalt vänt på livet på 15 månader! Gått ifrån att vara en soffpotatis, allmänt tråkigt person som aldrig velat hitta på något tack vare min övervikt! (160kg) Men nu har man hittat tillbaka till träningen ( 6 dagar i veckan ) ändrar om min kost, fått ordning på mitt sockerberoende! Ska vara helt ärlig har provat att äta lite godis nu efter 6 månader. Bara få se hur mitt gamla sockerberoende har ändrats! och det har skett underverk på den sidan kan jag säga Så nästa mål 90kg till Februari, så får se om det går att lyckas med Stirra er inte blinda på mina eksem på fötterna /Robert
 23. 13 points
  Har funderat en längre tid över att vissa startar en tråd och sedan aldrig bemödar sig med att svara. Tycker det känns respektlöst för dem som lägger ner tid och energi för att ge respons på ämnet i fråga.
 24. 13 points
  Jag kikar ibland in på Aftonbladet, och blir ofta provocerad av de rubriker man möts av i artiklar som går till deras Viktklubb. Några exempel är ”I Viktklubb får man äta vad man vill” och "Det bästa var att jag fick äta vad jag ville". Varför blir jag då provocerad av detta? Jo, för om det bara är så enkelt som att dra ner på det onyttiga, men ändå kunna fortsätta att unna sig det nu och då, varför blir då människor överviktiga? Inte ens jag som alltid varit smal i vuxen ålder klarar av att äta "lagom" av det som är onyttigt. Jag måste till och med vara restriktiv med sånt som räknas till LCHF, som vispgrädde och korv. Sen blir det också konstigt att fylla på med onyttigheter när man ska hålla igen. Det onyttiga tar ju plats från det som är nyttigt. Så enkelt är det väl inte att nå upp till RDI? I dagarna tror jag att jag firar 10 år på LCHF, jag noterade aldrig något specifikt datum, men jag vet att jag började lite försiktigt med LCHF (lite okunnigt också) nån gång mellan våren 2009 och våren 2010. Det har jag aldrig ångrat 😀
 25. 13 points
  Det finns dock en annan trend också som får inte lika mycket reklam i medierna och lika stor uppbackning av industrin som vegantrenden. Det är alla veganer som har insett vad en långvarig veganism har gjort för deras hälsa och som vill nu återfå den hälsan. Jag skulle tro att DietDoctorns verksamhet ligger mycket närmare uppgiften att stödja och vägleda dessa veganer än att skapa nya. För hälsan återfår man genom att äta näringstät mat, dvs kött och animaliskt fett. Vegansk kost kan man äta ett tag medan man är frisk tills man blir sjuk. Det finns många vittnesmål om just detta.
 26. 13 points
  Vallen är bärgad och bagge införskaffad. Har vi tur får vi ihop ett par deciliter röda vinbär också. 😋
 27. 13 points
  Dags att återkomma till forumet, efter ännu ett uppehåll. Livet, alltså. När jag skrev senast, i januari, var min onda fot "nästan bra". Det tog några månader till av bakslag och ökad smärta när jag försökte springa men sen i maj ungefär så håller den 😊 Så långt det positiva, i övrigt har det senaste halvåret varit tungt. Det har uppdagats att min tonårsdotter har problem med ångest och ett välutvecklat självskadebeteende, något som pågått i ett par års tid utan att vi föräldrar märkt det. Med facit i hand kan man förstås se att en hel massa som vi avfärdat som tonårshumör i själva verket var tecken på dessa problem och något vi borde tagit på allvar. Så det senaste halvåret har varit en enda lång kamp. Med att få hjälp från vården, med att få dottern att ta emot hjälp hon inte vill ha, med att förlikas med att detta kunde pågå så länge utan att jag såg det, med att hålla näsan över ytan på jobbet (har som tur är en förstående chef som låter mig ta ledigt med kort varsel när än det behövs). Mitt i allt blev vi dessutom anonymt anmälda till socialen, av någon som sett att dottern mår dåligt (bra där!) men fått för sig att det orsakats av våld i hemmet (eh, nej) och har gått igenom en utredning där också. Har inget ont att säga om socionomerna vi träffat, vi blev väl bemötta och de insåg snart att anklagelserna saknade grund. Men kan inte låta bli att frustreras av hur snabbt det gick att få dessa, helt påhittade, problem utredda, jämfört med hur lång tid det tagit att få hjälp med de högst reella problem dottern har. Att få en godkänd remiss till BUP tog länge nog, sedan väntetid till inskrivning ytterligare ca 4 månader!!! Det här med kost och motion har helt enkelt inte varit ett prioriterat område på sistone. Att fasta har inte funnits på kartan i den sinnesstämning jag mestadels befunnit mig i. Men nu börjar det lugna ner sig såpass att jag kan börja tänka på mig själv igen. Strikta till kosten, kanske försöka mig på att fasta igen, komma igång med träningen. Har faktiskt sprungit flera gånger på semestern, men konditionen är verkligen urkass efter det långa uppehållet med skadad fot. Ser att vikten ändå stått still sen i januari, ligger fortfarande på ca 77 kilo. Måste räknas som nån sorts framgång under omständigheterna!
 28. 12 points
  Det blev sent igår kväll. Maken åkte de många milen för att möta upp en bekant vi köper kött av. 40kg ungnötskött, närmare bestämt, skulle packas och till viss del malas (vi kokar sällan kött så vi malde upp det till färs). I skrivande stund steker jag köttbullar på en del av färsen. Det är så stor skillnad på kött och kött och varje gång vi fått en ny laddning blir jag så förundrad; ungnöten slaktades för nån vecka sedan, har hängt några dagar och köttet har aldrig varit fryst. Det skvätter inte ur pannan. Köttbullarna krymper ingenting. Det luktar och smakar fantastiskt.
 29. 12 points
  Jag vill berätta mera om min resa mot den jag är idag. Av någon orsak jag inte förstår. Kan vara att jag raderar det här inlägget i något skede, jag kan inte lova att jag kommer att lämna den kvar, men här kommer det: Jag har sysslat med LCHF sedan 2010, ungefär, har läst på en massa och har en ganska bred kunskap om hur näring påverkar oss. Inte djup, men bred. Jag har i något skede snöat in på tarmbakterier, i något skede lite på aminosyror och tillskott. Intresseområdena har varierat under årens lopp. Orsaken till att jag började med LCHF var att jag försökte bota mig själv, försökte förmå min kropp att bli gravid och behålla en graviditet. Det lyckades aldrig. Sju gånger har jag blivit gravid, men alla mina barn är stjärnor på min himmel. Det hittades aldrig någon orsak till min infertilitet. Den är alltså min, det är säkert. Jag googlade, provade på både det ena och det andra; akupunktur, olika preparat och behandlingar och sökandet efter information ledde in mig på kostdoktorns sida. Jag hade ingen PCOS att bota, men började ändå med LCHF. Jag märkte att jag mådde så mycket bättre då jag skippade kolhydrater, så jag höll kvar kosten som det ideala för mig. Hela barnlöshetsresan var dock fylld med sån fruktansvärd sorg och så förlamande förluster, att jag under många år levde under stor, stor stress. Det skeva förhållandet till mat, sockerberoendet har hela tiden funnits med i bilden. Nu mår jag bra, också psykiskt och själsligen. Jag lever med min sorg över alla mina barn (och nej, sju levande barn skulle det verkligen aldrig ha varit fråga om...) och alla de barnbarn jag skulle ha velat ha, men jag lever lyckligt. Den här förändringen mot min återhämtning började för ett par år sedan. Ofrvillig barnlöshet och missfall är trauman, jag förstår det nu. Jag förstår vad jag gått igenom och jag kan känna medlidande med mig själv. Nåd, både mot universum (någon kanske säger Gud) och mig själv. Jag kan ibland stanna upp och känna att jag igen mår lite bättre. Och det, vet ni, får mig att bli så innerligt tacksam. Och tacksamhet är nyckeln till det mesta i våra liv. För några år sedan fick jag ett jobb, efter att länge ha varit på sjukledigt pga olika fysiska problem. Sorg gör även kroppen sjuk. Då jag fick jobbet märkte jag att kan plötsligt kunde andas. Jag gick och suckade, drog djupa andetag och först då reflekterade jag över att jag inte fått ordentligt luft på flera år. Inte undra på att kroppen blev sjuk, eller hur? Jag har fortfarande diskbråck, tennisarmar och artros, men kosten håller nere all inflammation så jag mår faktiskt så bra nu som jag inte mått på tio år. Jag fyller alltså 44 i år. Eftersom jag (väl?) är sockerberoende, är det ändå mina egna val och reaktioner som intresserar mig allra mest för tillfället. Det är egentligen första gången i mitt liv som jag fokuserar mera på det som händer inom mig; känsloliv, mina egna reaktioner på yttre saker osv, istället för att fokusera på yttre faktorer; mat och kolhydrater. Nu är vi ju på kostdoktorns forum, så jag håller mig till mat.. Förut har det handlat om att kontrollera, både mig och yttre faktorer. Hela barnlöshetsresan handlade om att få KONTROLL! Eller, nu ljuger jag. I början handlade det om hopp och längtan. Jag har i något skede i livet lyckats gå ner rätt mycket i vikt, och det är gånger som jag egentligen har släppt kontrollen och gett mig själv valmöjligheter. Det är lättare att välja än att leva med förbud. Utgångsläget är ändå för oss alla att vi vill välja rätt, vi vill göra bra saker. Sen finns det olika saker som påverkar oss i ena eller andra riktningen. Alla hittar vi förhoppningsvis våra egna sätt att copa med beroende och sug. Med förluster och sorg. När jag igen började med lchf i vintras efter ett helt katastrofalt återfall på hösten, var utgångsläget att jag varje dag gjorde ett val; äter jag socker idag eller låter jag bli? Jag valde att låta bli och nu är jag här. Jag funderar inte på godis och kakor alla dagar, pratar inte med någon om recept och annat som handlar om godsaker. Att "torrsupa" är vägen tillbaka till missbruket. Ju mera man fokuserar på det, ju mera man pratar om det, desto mera verkligt blir det och det leder till att man börjar använda igen. Skillnaden den här gången är att jag känner mig själv rätt så bra. Visst kan en Pepsi Max-incident dyka upp och överraska mig, men vi lär ju så länge vi lever. Min historia. Behandla den med värdighet, tack.
 30. 12 points
  Jag ber om ursäkt om mitt inlägg uppfattades som aggresivt, jag tyckte/trodde att det var lite åt det skämtsamma hållet.. iallafall så kan vi konstatera att jag misslyckades totalt? Svärordet var väl (f***ing), det är rätt vanligt inom engelska men på svenska så använder vi då ofta religösa uttryck, för samma sak. Iallafall så har vi lite mer information om dig, du är utbildad kostvetare och har då även en del koll på salinitet samt Renin-Angiotensinsystemet? Hur som helst jag är amatör och du kostvetare.. det jag lyckats läsa mig till är iallafall att njuren återupptar salt och vatten följer med via osmos.. till stora delar på grund av att hålla en normal vätskevolym i blodet/normalt blodtryck! Oså kommer vi till de som av någon anledning testar LCHF/Keto.. insulin droppar radikalt.. insulin påverkar njuren att återuppta mer salt och vatten följer med via Osmos. Nu så är jag som sagt inte kostvetare.. men min slutsatts är att det iallafall till stor del handlar om att lagra glycogen.. förutom att hålla en normal blodvolym/blodtryck? Såå i början med LCHF så droppar Insulin radikalt.. främst för de som lider utav Hyperinsulinemi, vilket nästan är en pandemi. Då kissar man inte bara ut vatten utan oxå salt.. det kan för många newbies ses som minskad vikt.. i bästa fall är det en uppmuntran. Det går oftast över på cirka fyra veckor, dvs kroppen anpassar sig till den nya kosten.. vattnet kommer iallafall till en del tillbaka, det behövs där för att upprätthålla blodvolym och blodtryck. Iallafall så ber jag om ursäkt igen.. och vet du vad jag skulle uppskatta att ha en utbildad kostvetare här på forumet.. att bryta lite åsikter/ideer med! Såå.. törsten är främst ett omställningsproblem.. troligen accenturat av LCHF/Keto, det kommer så småningom andra problem, vilka jag brukar benämna riddarustning och död råtta i munnen! Fattar du, jag försöker skämta här oxå, men det finns omställningsproblem som vi har satt ord på!
 31. 12 points
  Dag 3 innebär att du knappt kommit igång. Det är inte meningen att du ska må illa av fettet. Det handlar inte om att trycka i sej en massa fett bara för att. Hur äter du på en dag? Hur åt du innan du började med LCHF?
 32. 12 points
  Det där är en komplicerad fråga. Agnes vet inget om nutrition (jag känner henne sedan ett tidigare jobb) så där finns inget att lyssna på från henne. Men vad är ett starkt immunförsvar? Vi har ett generellt och specifikt immunförsvar. Generellt är uttryck som att ”bosta” immunförsvar är knepiga då man oftast mäter det generella immunförsvaret och ett ”stark” immunförsvar är faktiskt korrelerat till sjukdom och kortare livslängd. Rent generellt, långt innan COVID-19, och samma verkar gälla här med COVID-19. Jag diskuterar detta kort i nedan pod från förra året Det är en keto pod för vi råkar komma in på immunförsvar https://superhumanradio.net/shr-2240-the-ketogenic-continuum-emerging-science-the-changing-landscape-related-to-health-and-performance#inline-auto829 En av argumenten vaccin motståndare tar upp är att många vacciner innehåller ämnen för att boosta immunförsvaret vilket i sig är en risk. Flera av de COVID-19 läkemedel man tittar på dämpar faktisk immunförsvaret (delar av det). Det hela beror på vad man menar med att stärka immunförsvaret. De analyser som man generellt använde för att bedöma om man har ett ”starkt” immunförsvar visar ett omvänt förhållande mellan tex livslängd och starkt immunförsvar. Inget av ovan betyder att det är bra men lågt D vitamin eller tex Zink som anses bra för immunförsvaret. Båda dessa är av allt att döma viktiga att ligga hyfsat högt i rent generellt och för COVID-19 specifikt.
 33. 12 points
  Apropå att äta veganskt. Igår såg jag i tidningen att Malin Persson i TV-programmet Trädgårdstider, som bara äter veganskt i programmet, hade de sämsta hälsovärdena av alla fyra deltagarna i programmet, trots att hon "äter mest hälsosamt" enligt Pernilla Månsson Colt. Malin är 41 år, och smal och borde väl ha utmärkta värden, tänker man. Ursäkta utvikningen från ämnet, men jag reagerade på detta. Och i dessa karantäntider träffar jag nästan ingen, så då är det kanske okej att tråka er med mina tankar 😋
 34. 12 points
  Jag har en enorm energ just nu! Storstädar, röjer, tar äntligen tag i surdegar!😄 Vi lägger pussel också - oerhört bra om man vill skingra tankarna och få tiden att gå! Jag är van att arbeta hemifrån, så ingen större omställning för mig, dock. Jag gör även vad jag kan för att hålla mitt och andras humör uppe. Lanserade precis min nya verksamhet förra söndagen, och har så klart insett att ingen kommer att betala för att jag ska föreläsa om hur man gör sig själv glad och snäll inom överskådlig framtid... Däremot fortsätter jag göra videor och skriver inlägg som förhoppningsvis kan peppa mitt i allt elände. Kanske kan de hjälpa dig att slå ihjäl en stund? https://merriment.se/peppnytt/
 35. 12 points
  Jag tycker mycket om att ha tid för att göra ingenting. Mest för att lyssna inåt. Ingenting- varandet leder för övrigt ofta till planer för förändringar och till aktiviteter som annars skjuts upp. Idag har jag mediterat, promenerat, suttit och funderat, gjort min bokföring, stekt leverbiffar till frukostar i veckan, gjort ett styrketräningsprogram för min planerade hemmaträning kommande veckor, lagat lunch, umgåtts med familj och vänner hemma och via chat. Lagat middag. Och även hunnit med att slösurfa alldeles för mycket.
 36. 12 points
  För mycket tid över? Jag har svårt att hinna med arbetsdagen för allt som kommer emellan... Har du tvättat fönstrena i år? Sköljt broccoligroddarna? Lärt dig ett nytt språk eller en ny dans? Röjt ur garderoben? Byggt en fågelholk eller insektshotell? Skämt åsido, sådant som man ofta säger att man skulle vilja göra om man fick lite tid över nån gång.
 37. 12 points
  Mitt ex ansåg att jag specifikt hade problem med punkt 5 ☹️ Det intressanta var att sen han försvann ur mitt liv har jag själv inte upplevt det som ett problem 😇
 38. 12 points
  En mycket vanligt förekommande arbetsmodell i såna här skräpstudier är att man sätter hypotesen att mättat fett, eller rött kött beroende på studie, som orsak till högt kolesterol och förtidig död som nåt man inte behöver ifrågasätta. Hypotesen blir således ett axiom, en allmängiltig sanning, ett självklart påstående vars sanningshalt inte kan betvivlas. Med det som grund så gör man då en studie för att se hur mycket mättat fett folk äter under en period och kommer då fram till att folk som äter mycket mättat fett äter ohälsosamt och därmed ökar risken med si och så många procent att dö tidigare än dom som äter hälsosamt, dvs äter mindre mättat fett i maten. Om den allmängiltiga sanningen då inte stämmer, ja då faller hela studien som ett korthus och framstår som ytterligare en meningslös studie i den enorma mängden likadana studier. I bästa fall används den här arbetsmodellen av ren okunnighet. inte alls bra om det är så, men bättre än alternativet, att man gör så här helt medvetet i syfte att få till ett resultat som är acceptabelt av etablissemanget och därigenom försäkrar sig om ytterligare medel till fler studier. Att Hellenius använder sig av sånt här i sina föredrag, okunnighet eller medvetet?
 39. 12 points
  Jag är man 50 år och 189 cm 2007 - Innan LCHF Kolesterol 5,0 Triglycerider 1,0 HDL 1,2 LDL 3,3 Blodsocker: ? Blodtryck 110/76 Vikt 104,9 2014 - LCHF Kolesterol 5,0 Triglycerider 0,61 HDL 1,3 LDL 3,4 Blodsocker: 4,4 Blodtryck 135/85 Vikt 98,8 2017 - Liberal LCHF och periodisk fasta (ej frukost vardagar) Kolesterol 5,7 Triglycerider 0,76 HDL 1,5 LDL ? Blodsocker: 4,7 Blodtryck 124/78 Vikt 99,5 2020 - Liberal LCHF och periodisk fasta (ej frukost vardagar) Kolesterol 4,9 Triglycerider 0,67 HDL 1,1 LDL ? Blodsocker: 4,1 Blodtryck 117/77 Vikt 98,4 Subjektivt har jag upplevt att min hälsa bara blivit bättre under dessa 9 år. Lite som att leva baklänges
 40. 12 points
  Härligt att vi får fira ännu en LCHF-dag! All heder åt Annika Dahlqvist som en gång gick i spetsen. Nu är det många viktiga bloggar o webbsidor som för vidare kampen för bra LCHF-kost och hälsa. --- 🌹🌹🌹 Tack alla ni som sprider de goda nyheterna.🌹🌹🌹 Passar på att framhålla den trevliga och intressanta LCHF-konferensen i Säffle. Proffsiga föreläsningar och bra gemenskap. https://www.lchfevents.se/
 41. 12 points
  Idag fyller jag 50år. Har firat lugnt och stillsamt; varit på marknad, tog en vända MAF och... åt en del socker. Inte minst medan jag bakade till jobbet. Tror jag får fixa nåt alternativ till mig när det är kalas/adventsfika i helgen. Socker ger en obehaglig eftersmak.
 42. 12 points
  Idag ringde en man in till Ring P1 och talade om att sjukvården inte behöver mer resurser. De flesta s.k. vällevnadssjukdomar kommer att försvinna om bara människorna får information om hur man ska äta. Han berättade också att det bästa sättet att få denna information är att gå in på dietdoctor.com. Länk: https://sverigesradio.se/avsnitt/1385910 Debattinlägget kommer efter 6minuter 40 sekunder.
 43. 12 points
  Jag tror ändå det är viktigt att argumentera emot, även om det är svårt att besegra väderkvarnen, så är det ändå viktigt att det finns andra röster som hörs. Annars blir det fler som börjar tro på kvarnarna. "Tell the truth"
 44. 12 points
  LCHF:are är inte en homogen grupp där alla tycker lika. Den gemensamma nämnaren är väl att man tror på att det finns hälsofördelar med att äta mindre kolhydrater. Jag tycker snarast att det är lite synd när man börjar koppla ihop LCHF med helt andra saker och försöker få det till man borde tycka så som LCHF:are. Jag tror att väldigt många kan komma väldigt långt med att försöka lära sig att äta tills man är mätt och sen bara äta 2-3 ggr om dagen. Men det kan funka med andra metoder också som att räkna varje kalori så länge man håller sig till få kolhydrater men däremot kan man kan inte börja käka en massa kolhydrater och kalla sig LCHF:are.
 45. 12 points
  Skulle vilja hänvisa till min egen hemsida men den är tyvärr “hackad” för tillfället. Det finns en hyfsad koncensus sedan några decennier tillbaka kring vilka de essentiella näringsämnena är (14 mineraler, 12 vitaminer, 9 aminosyror, 2 fettsyror och syre). Dock använder man en lite knepig definition. Man utgår från en ”normal” kost och att man tar bort ett näringsämne i taget och kollar om individen överlever eller inte. I normakkosten finns fick icke essentiella näringsämnen som påverkas vilka ämnen som är essentiella. Låt mig ge ett exemplen som faktiskt kommer från en gammal tenta i biokemi. Vid ett experiment ger man några katter strikt ketogen diet med noll kolhydrater. Som proteinkälla får de alla 9 essentiella aminosyror. Katterna dör dock efter en tid. Samma experiment utförts igen och de får nu samtliga 20 aminosyror som ingår i våra proteiner. Nu överlever de. Varför? Orsaken är att ett par till aminosyror blir essentiella om man nollar kolhydrater. Det finns fler sådana här beroenden. Den mest kända är väl att utan solljus blir prohormon D ett ämne som måste tillföras via kosten. Dessa beroenden nämns sällan i böcker om näringslära.
 46. 12 points
 47. 12 points
  Mitt liv var snabbmakaroner och köttbullar, och pizza Men har blivit en stor förändring, gått från ett jobb där det var horribla arbetstider, tex 13-03 och stressigt, till ett jobb med 8 timmar, det är iförsig nattjobb. Men klarar av att hålla min sömn,, och kost, och hinner med mina daglia promenader på 1mil, Så jag älskar livet och livet älskar mig
 48. 12 points
  Om man äter 100 gram vitkål (4,7 g kolhydrater), 100 gram broccoli (3,1 g kolhydrater), 100 g paprika (5,2 g kolhydrater) och 100 g zucchini (2,2 g kolhydrater) får man i sig 400 gram grönsaker men bara 15,2 gram kolhydrater, vilket blir lite drygt 3 E% om man äter 2000 kcal. Det är mer grönsaker än de flesta äter gissar jag, inklusive normalkostare. Och då får man ändå rum för lite kolhydrater från andra livsmedel, som grädde t.ex. innan man kommer upp i 5 E%. Håller alltså inte riktigt med dig där, Zepp 😉 Siffrorna hämtade från matkalkyl.se.
 49. 12 points
  Kanske inte riktigt humor i den här. Men på nåt sätt fastnade jag för den.
 50. 12 points
  Tja. Det är tufft det där. Jag har två exempel. En kompis, som tycker jag äter helt omöjlig konstig mat, och är hjärntvättad av sekten. Hon skulle bjuda mig på middag. Ugnstekt lax, är det ok? Ja. Med ugnsstekta grönsaker? Absolut. Och bearnässås, med smör? Definitivt. ????? - men det är ju ingen konstig mat??? Nej, perfekt lchf. Men så konstig och fet mat som jag äter, det går inte att äta. Min sambo. Jag försökte i början förklara varför jag äter som jag gör. Han tittar tomt på mig och kokar ris. Eller pasta. Tycker att jag är märklig, som inte svimmar om det går fyra timmar sedan jag åt - men det är en mycket udda egenskap hos mig; har inget med kosten att göra. Jag fryser inte, men det beror på min isolering - att jag frös som attan när jag var ännu tjockare, före lchf; nej det stämmer inte med världsbilden. Han har dock under dessa år slutat med socker och margarin (det senare för att det inte kommer över min tröskel; är det vad som bjuds ute så äter han det, tyvärr). Jag försöker så fröer. Vara ett exempel. Säga emot när någon säger felaktigheter. Svara på frågor. Men inte omvända någon. Det har jag givit upp. Tyvärr.