Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-05-09 i Inlägg

  1. Inne på femte året som redaktör och ansvarig för svenska Diet Doctor är det dags att tacka för mig. Allt har sin tid och nu är det läge för mig att gå vidare mot nya äventyr. Min kontakt med "Kostdoktorn" började här på forumet och det ligger mig därför mycket varmt om hjärtat. Jag var en av de första som blev medlem i december 2012, när forumet lanserades. Namnet var då Lilla Anna. Sommaren 2014 utbildade jag mig till kostrådgivare, hösten 2014 blev jag moderator här på forumet och kort därefter började jag översätta framgångshistorier till Kostdoktorns blogg, på frilansbasis. Somma
    28 points
  2. Tydligen är det fortfarande någon som är rädd för högt kolesterol Jag ska därför berätta att för 4-5 år sedan publicerade vi en artikel i BMJ där vi hänvisade till 19 studier vars författare hade följt mer än 68,000 äldre människor i åtskilliga år sedan de hade mätt deras LDL-kolesterol. Det visade sig, att i de flesta fall levde de som hade de högsta värden längst; ingen av studierna visade det motsatte. Sedan dess har det publicerats nästan lika många studier med liknande resultat. Vi har även publicerat en artikel där vi har visat att kolesterolhypotesen är falsk. Enligt Taylor&Fr
    14 points
  3. Skickade länk ( kostdoktorns receptsamling) till farsan idag och 2 timmar senare ringer han glatt och säger det här blir nog inga problem så här åt vi för några år sedan...
    13 points
  4. Vi fick lite tillökning i trädgården igår.
    13 points
  5. En gammal positiv liten nyhet som tål att upprepas. Jag hade inte läst den tidigare. En av författarna till IPCC:s senaste rapport påtalar att nötdjur och betesdjur är nödvändigt och motverkar klimatförändringar. "Professor Anette Cowie varnar snarare för ren odling av vegetabilier, även i områden lämpade för detta, då det leder till jorderosion och större klimatpåverkan. Cowie säger i intervjun att nötkreatur ("kor") spelar en viktig roll för naturens processer att absorbera en tredjedel av de fossila utsläppen. Hon säger bland annat uttryckligen att "det finns absolut inget s
    12 points
  6. Hur många nystarter har jag gjort i denna tråd egentligen..? Nu är det dags igen! Fast nej, LCHF har jag aldrig lämnat men Tuggatugga-Monstret har haft mig rejält i sitt grepp länge (snott namnet från Effie). Bästa stresshanteringen... I lördags bestämde jag mig för att slopa chokladen jag ett tag ätit som andra äter knäckemackor och att bara äta tre gånger om dagen. Funderade på nytag på ALP men just nu får det räcka med 3ggr/dag. Synd att säga att det går bra... men det går i alla fall. Det gäller att hålla sig sysselsatt och att sitta vid datorn är inte bästa sättet men det är ju där jag
    12 points
  7. Jag kör en repris från i fjol på temat vad vi bör äta för miljön och klimatets bästa (med några tillägg): Under våren 2019 läste jag två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till det som anses vara klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion. Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation. Några punkter som togs upp i böckerna: • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbetes
    12 points
  8. Det blev sent igår kväll. Maken åkte de många milen för att möta upp en bekant vi köper kött av. 40kg ungnötskött, närmare bestämt, skulle packas och till viss del malas (vi kokar sällan kött så vi malde upp det till färs). I skrivande stund steker jag köttbullar på en del av färsen. Det är så stor skillnad på kött och kött och varje gång vi fått en ny laddning blir jag så förundrad; ungnöten slaktades för nån vecka sedan, har hängt några dagar och köttet har aldrig varit fryst. Det skvätter inte ur pannan. Köttbullarna krymper ingenting. Det luktar och smakar fantastiskt.
    12 points
  9. Jag vill berätta mera om min resa mot den jag är idag. Av någon orsak jag inte förstår. Kan vara att jag raderar det här inlägget i något skede, jag kan inte lova att jag kommer att lämna den kvar, men här kommer det: Jag har sysslat med LCHF sedan 2010, ungefär, har läst på en massa och har en ganska bred kunskap om hur näring påverkar oss. Inte djup, men bred. Jag har i något skede snöat in på tarmbakterier, i något skede lite på aminosyror och tillskott. Intresseområdena har varierat under årens lopp. Orsaken till att jag började med LCHF var att jag försökte bota mig själv, försö
    12 points
  10. Den här tråden tänker jag ska få handla om psykisk hälsa och ohälsa. För alla mår vi dåligt någon gång ibland. Det är ett sätt för mig att försöka karlägga över tid och kunna besvara frågor som 'Hur illa är det?' och 'Hur ofta mår jag psykiskt dåligt?'. På vilket/vilka sätt mår jag psykiskt dåligt? Finns det saker som återkommer? Finns det (ibland) någon orsak till att jag mår dåligt? Vad kan jag göra för att förebygga psykisk ohälsa? Vad gör jag för att må bättre när jag väl mår dåligt? Men även hjälp att inse att det kanske finns saker jag behöver söka professionell hjälp för, det får tiden
    11 points
  11. Inom ramen för lågkolhydratkost så finns det som bekant många varianter såsom traditionell LCHF, LCLF, Atkins, Dukan, GI, ISO, Paleo, Karnivor..... För vissa kan nog PE fungera bättre för hälsa och vikt när de även reducerar fettintaget. Det är väl då främst tillsatt fett som man kan skruva ner på. Att däremot äta upp äggulorna och hela entrecoten ger ju så mycket mer näring än vad en stor smörklick ger.
    11 points
  12. Det finns många som är oroliga för sitt blodtryck. Jag ska därför berätta lite om det jag brukar kalla hypertoniskandalen. 1994 publicerade SBU boken ”Måttligt förhöjt blodtryck.” Här hade man analyserat alla de BT-sänkande experiment som hade publicerats på den tiden. I 17 experiment som omfattade mer än 17,000 med lätt förhöjd BT hade man jämfört BT-behandlade med obehandlade ”patienter”. Det visade sig att skillnaden mellan antalet som dött i en hjärtkärlsjukdom var endast 0.83%; en skillnad som inte ens var statistisk säker och liknande resultat har uppnåtts i flera senare studier. En
    11 points
  13. Jag är ingen expert, men inser att det är lätt att blanda ihop olika kategoriseringar av fetter. Vi har det här med omättade och mättade fetter där vi har tre sorter: - mättade fetter - enkelomättade fetter (har en ledig plats i molekylkedjan) - fleromättade fetter (har flera lediga platser i molekylkedjan) Mättade fetter är stabila, och det är därför exempelvis kokosolja förvaras i rumstemperatur eftersom det inte härsknar (reagerar med omgivningen). Innehåller kring 90 % mättat fett. Omättade fetter har en benägenhet att reagera med omgivningen (fylla i den lediga platsen). O
    11 points
  14. Ett problem att ta bort; att det inte går att hitta smör och ost från A2 kor. Jag vill äta smör och ost men klarar inte A1 kasein. Ett annat problem är att vi i Sverige använder rapsolja i allt. Ersätt rapsoljan. Helst med A2 smör i smörsåser som bea, det är ju så det ska vara.
    11 points
  15. Jag har stött på en rätt märklig trend vad gäller flera personer som säger sig "inte tåla fett". De klarar ändå av att trycka i sig en hel pizza, chips, pommes och Marabou mjölkchoklad. Så uppenbarligen har de inga problem med feta livsmedel om dessa sväljs tillsammans med socker, smakförstärkare och sabba kolhydrater. Hur går det ihop? Sen finns det naturligtvis folk som faktiskt inte kan äta fet mat. Så är det. Vi tål alla fett när vi föds bevisligen, men sedan händer det grejer under livets gång som leder till att vi inte tål saker lika bra. Det kan vara av både medicinska eller funkt
    11 points
  16. @qwy låt oss komma överens om att vi inte är överens. Om man är en aning cynisk så är världen redan överbefolkad. Man väljer vilka argument man lyssnar till. Jag har märkt att man säljer veganism med snyftargument som riktar sig ofta till barn och unga vuxna som vill rädda Bambi utan att förstå att genom att rädda Bambi kommer hela arten att utrotas och flera arter därtill. Jag har också märkt att många gånger har vuxna abdikerat och låter sina barn bli veganer. Är det på grund av ointresse eller kunskapsbrist eller en ovilja att axla den vuxna rollen? Matens kvalité och näringsinnehåll lägger
    11 points
  17. Det har säkert skrivits på det här forumet till leda men jag tar risken och skriver det igen. Det är så typiskt fel slutsats. Det här resonemanget leder ju åt pipsvängen. Djuren matas med spannmål så sluta äta djuren och börja äta spannmål. Då utrotar vi både djuren och oss själva för ingen av oss mår bra av spannmål. Det är ju inte fel på djuren. Felet är att spannmålet subventioneras trotts sin ringa näringsvärde och är billigt. Felet är hos människan som både hanterar och utfordrar sina djur på fel sätt. Så om man är en djurrättsaktivist och miljökämpe så kan man lägga sin energi på att ta
    11 points
  18. Som klimakteriekärring och inte överaktiv i gymbranschen kan jag bara konstatera att fasta bidrar till välbefinnande.
    11 points
  19. Jag har gått över till Smetana istället, både godare och innehåller 42% fett :)
    11 points
  20. Läste denna reklam för en prissänkt 3-pack konserverad makrill i tomatsås. Det började så bra, men sen... : "Fisk som är snål på kolhydrater och rik på både nyttiga fetter och protein. Passar till ris, pasta, på knäckemackan eller ..." Tydligen har man uppfattat att det är många som vill äta mat med få kolhydrater, men man nådde liksom inte ända fram. *Suck* Det kanske inte kan kallas "vilseledande marknadsföring", men förvillande är det ju absolut. Jag köpte några förpackningar ändå, men jag följer förstås inte serveringsförslagen ovan. Det blir smörslungad hel spenat och grov
    11 points
  21. Så fick jag då äntligen ett recept på att få prova östrogenplåster. Det var inte lätt och det krävdes ett psykbryt... Jag har återigen försökt få hjälp från några olika gynekologer (privata) men de tar inte emot nybesök. Så jag bad företagshälsovården om hjälp med en remiss men de gjorde inte sånt utan de uppmanade mig att skriva en egenremiss till sjukhuset. Sagt och gjort, plitade ner mina besvär och fick ett snabbt svar - Vänd dig till vårdcentralen. Där tycker man fortfarande att jag ska testa fler receptfria preparat... Moment 22. Så jag ringde KRY.Jag är lite emot principen men vad sk
    11 points
  22. Jag ber om ursäkt om mitt inlägg uppfattades som aggresivt, jag tyckte/trodde att det var lite åt det skämtsamma hållet.. iallafall så kan vi konstatera att jag misslyckades totalt? Svärordet var väl (f***ing), det är rätt vanligt inom engelska men på svenska så använder vi då ofta religösa uttryck, för samma sak. Iallafall så har vi lite mer information om dig, du är utbildad kostvetare och har då även en del koll på salinitet samt Renin-Angiotensinsystemet? Hur som helst jag är amatör och du kostvetare.. det jag lyckats läsa mig till är iallafall att njuren återupptar salt och
    11 points
  23. God förmiddag! På "nya" jobbet. Har jobbat här fram till jul, men har nu fast anställning. En av arbetskamraterna kommenterade idag att "du har gått ner i vikt sen jul, va? Ganska mycket?". Kändes bra. Fåfängan burrade lite upp sig och stroppade runt med stolta steg då jag bekräftade att så är fallet. Idag fastar jag. Har varit lite orolig för hur det ska kännas att fasta på jobbet, men lika skönt och avslappnande är det här som hemma. En väninna bekräftade på fredagen att jag inte ser överviktig ut mera. Hon mätte mig med blicken och såg tvivlande ut då jag sade att jag är n
    11 points
  24. Äntligen!! I hela mitt liv har jag varit stel som en pinne men idag har jag för första gången nånsin slagit en volt på studsmattan!!! Visst, det är en bit kvar tills jag vågar hoppa högt nog för att ställa mig upp istället för att landa på rumpan, men ändå... En volt! Jag!!!!!!! På tal om dopaminkickar... (eller ja, har vi talat om det nyligen..? )
    11 points
  25. Härligt att de lyckats minska andelen socker i denna produkt.
    10 points
  26. Ur dagens morgonradio på P1: https://sverigesradio.se/avsnitt/1675443 får vi bl.a. höra följande: "Livsmedelsverket rekommenderar att vi använder nyckelhålsmärkt margarin på smörgåsen framför smör, eftersom det innehåller nyttiga omättade fettsyror!" Bl.a. talas om den nyttiga rapsoljan som huvudingrediens! Senare i inslaget fortsätter Livsmedelsverkets nutritionist med förklaringen till varför margarinet är att föredra framför smöret: "När det gäller fetter så finns ett väldigt starkt vetenskapligt stöd för att man kan minska risken för hjärt/kärlsjukdom genom a
    10 points
  27. Min andra LCHF-resa Detta inlägg är långt, men min förhoppning är att det kan bidra till att peppa både de som just börjat äta LCHF och de som hållit på ett tag, genom att visa att det inte behöver vara svårare andra gången, eller en nackdel att man blivit äldre. Min första LCHF-resa startade i januari 2014, jag vägde 80,5 kg, var 58 år gammal, nu som då kvinna och 171 cm lång. På ett år gick jag ner 13 kg och sommaren 2015 vägde jag dryga 65 kg. All time low dittills. Jag hade förberett mig väl, läst allt som fanns på dåvarande Kostdoktorn.se och de flesta böcker som fanns att läsa
    10 points
  28. Var på hälsokontroll idag. Längd 174 vikt 125kg. Blodsocker 6.1 kolesterol 6.1 blodtryck 150/77 (normalt ligger jag på 130/75) Bmi 41. Vad tror ni rekommendationerna blev, ja bmi ska inte vara över 25, och du ska äta mer grönsaker, och minst 3 frukter om dagen. Jag sa att jag äter inte frukt, jag äter hellre ägg.
    10 points
  29. Nja... jag skulle säga att vi får skilja på vad som är lchf, och vad vi äter. Och kanske vad du kan tillåta dig, och vad andra kan tillåta sig. Det vet vi förhoppningsvis när vi ätit så här ett tag. Kan vi ta en tårtbit och återgå till lchf utan problem? Eller urartar det till en månadslång orgie? Var och en får lära känna sig själv, och sätta upp sina regler för ätande. Jag vet vilka svagheter jag har, en del av vad som triggar mig, och det får jag försöka undvika.
    10 points
  30. Jag är mitt i en två-dagars fasta just nu. Jag är hungrig och längtar efter mat, men jag känner mig också otroligt stärkt av att jag faktiskt klarar av det. Och det är ganska härligt att längta också. Tur att vi får göra det som vi själva önskar
    10 points
  31. Jag är så gammal att jag fick äta både lever, oxtunga och oxsvans när jag var liten. Sen försvann det tydligen från affären i samma takt som cornflakeshyllan bredde ut sig. Lever har en speciell smak, gillade den inte när jag var liten men nu är det helt ok i lagom dos. Började med att hacka ner små bitar i köttfärssåsen. Göra egen leverpastej enligt Sniffes/Kostdoktorns recept ovan, är också att rekommendera. En näve stekta kycklinghjärtan är gott. Köp inälvor från en REKO-ring, Gröna gårdar eller kanske Gårdssällskapet har. Lite hårt att kalla det "skiten" när man vet hur nyttigt
    10 points
  32. Köttfria köttbullar?! https://www.dafgards.se/sortiment-/7452/ Nästa grej kanske blir fettfri LCHF?
    10 points
  33. Hade trollat bort alla dåliga produkter i livsmedelsbutikerna så det blev mer plats för sådant som är bra. Vi svämmas över av produkter med massa tillsatt socker, dåliga växtoljor och fejkade ultraprocessade veganska alternativ.
    10 points
  34. Visst är det bra att det finns lite olika vägar att gå? LCHF är en striktare version av paleo med tillägg mjölkprodukter men det är ju valfritt. Mår man inte bra av mjölkprodukter så utesluter man dem, precis som man utesluter ägg eller annat man ev är känslig mot. Det finns ett bra citat av Robyn O'Brien: "Are we allergic to food, or what's been done to it?". Huruvida mättade fetter är bra eller inte... därom tviste de lärde... Eftersom de ingår i animalier av den typ du räknar upp och bör vara en del av vår ursprungskost, så är jag personligen inte det minsta rädd för dem. Varför kollage
    10 points
  35. Socker i te och kaffe slutade jag med långt före LCHF. Och det smakar vidrigt med socker, numera. Men jag har också märkt att mina smaklökar ändrats sedan jag började med LCHF. Det finns saker jag inte vill äta, för att det smakar äckligt sött. Jag skulle säga: fortsätt med lite socker i te. Men känn efter om det verkligen är gott. Och ha koll på om du får de resultat du vill. Minska på sockret, och testa om det funkar. Man måste inte lösa alla problem direkt. LCHF ska bli en vana för livet. Då måste man kunna leva med sina val.
    10 points
  36. Referensvärden i all ära, men de speglar ju vilka värden som uppmäts i befolkningen i stort. Huruvida dessa värden är "bra" eller "dåliga" beror på mer saker och här får man försöka förlita sig på de forskningsresultat som gjorts. Även här så finns det starka åsikter hur resultaten ska tolkas. Jag har under 10 år försökt läsa på om kolesterol i allmänhet och hur man ska tolka sina värden i synnerhet. Enligt min nuvarande inhämtade kunskap så anser jag följande: * HDL ska vara högt och rekommenderad nivå är över 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor). Med LCHF kost brukar oftast HDL-värdet lig
    10 points
  37. https://runnersworld.se/blogg/enzymer-och-uthallighet/ Om ni som är träningsintresserade inte följer Hjärnfysik sedan innan tycker jag ni ska göra det. Han är dock inte en ren LCHF förespråkare men han är väldigt kunnig och skriver oftast om intressanta saker.
    10 points
  38. Nja.... men detta är faktiskt ett LCHF-forum och du kommer och undrar om viktnedgångshastighet och ångest... samtidigt som du pratar om mackor och pizza-svullning...? Du får faktiskt göra precis som du vill men det är lättare att få råd om du vänder dig till ett forum med en snarlik inriktning som din egen och det är inte här. Och är du här för att omvända oss så lär du gå bet och går samma öde till mötes som din fru, även om vi är snällare och inte fysiskt sparkar ut nån...*hint*...
    10 points
  39. Någon kanske kommer ihåg att jag var på hälsokontroll i november (på grund av min höga ålder, 60 år, sedan dess har jag hunnit bli 61 ). Jag tror att den jag hade uppföljningssamtalet med är distriktssköterska. Inte läkare i alla fall. Och hon försökte förgäves ge mig kostråd, särskilt när det gäller "nyttiga" fetter. Hon lyckades inte så bra eftersom jag bar med mig en bunt forskningsartiklar som påstod något annat än det hon sa. Men jag tror knappast att någon myndighet ens skulle höja på ögonbrynen om jag försökte anmäla henne för tjänstefel, dvs. att hon gav kostråd fast hon inte är diet
    10 points
  40. Vi har ett antal gånger diskuterat kopplingen mellan glutenkänslighet och gräspollenallergi och jag vet att jag själv varit med och diskuterat detta men jag hittar inte tillbaka. Hoppas kunna få lite hjälp av er andra nu. Lillemannen här hemma, han som drabbas av allt djävulskap, har i dagsläget svullna, röda ögon med klåda, viss rinnsnuva och är trött. För sent kom vi på att det är pollensäsong och plockade fram ögondroppar och näsdroppar. Eftersom han inte har besvär varje år utan bara vissa, är det svårt att förebygga när man inte vill stoppa i honom antihistaminer "i onödan". Varje gång
    10 points
  41. Det är min personliga erfarenhet att man kan äta mer mat med högre energiinnehåll om man äter rätt saker; dvs kolhydratfattig mat. Det betyder att olika saker händer i kroppen vid nedbrytning av olika födoämnen. Problemet tror jag är att kroppen jobbar biokemiskt medan begreppet energi är definierat av fysiker. Man pratar olika språk och för att förenkla slänger vi oss med uttryck som att vi blir feta av för mycket energi istället för att diskutera den biokemiska aspekten av fettinlagring och annan nedbrytning av födan.
    10 points
  42. Så har jag fallit igen då... Lite tjatigt är det. Och ska man ändå falla och slå sig så varför inte göra det rejält? Jag menar, varför ta en (1) kanelbulle modell stor, när man kan ta fem (5)..?! En tid har jag ätit mycket mörk choklad (86%) men detta började med en liten bit kladdkaka på en bjudning i söndags och jag var väl medveten om att Suget skulle komma, men så in i vassen??? Det var länge sen. Men en skarp påminnelse om att det finns kvar. Nåja, nu har jag biktat mig och här är det så skönt för man får alltid syndernas förlåtelse och så reser jag mig väl, borstar av knäna och tar n
    10 points
  43. Konstant hunger, fokus enbart på att jag vill ha mat...så nu har jag avbrutit fastan för den här gången. Hade tänkt vänta till i eftermiddag, men jag vill göra saker också; det tappar jag lusten och förmågan till. Nytt försök om ett par veckor, för att se hur det går då. Den här gången dök inte trååååååk-känslan upp. Och första dagen kändes bra. Kanske känns fler dagar bra nästa gång.
    10 points
  44. Ja jag förstår det på söndag den 11/4 har jag käkat hyfsat strikt lchf i 1 månad, enda kolhydraterna jag fått i mig är från vitkål och lök max 20gram totalt på en dag. Har efter 3e veckan börja sova bättre, känner mig piggare om kvällar o eftermiddagar, än innan, och magen är nöjd, ingen uppsvälldhet, eller gaser. Bmi är ett helt galet sätt att mäta tycker jag, bättre mäta bukomfång vs bröstomfång. Ja nu har jag rätt rejäl mage, men även om jag får ner magen, så den ligger i jämnhöd med bröstkorgen, kommer jag aldrig ner på några 25 i bmi. Jag ska väga 74-75 kilo på bmi25, det har jag
    9 points
  45. Problemet med julbordet är väl främst att det är så mycket kolhydrater OCH fett tillsammans, vilket är konstaterat fetmande. Att den som investerat sin karriär i en viss kostsyn framhärdar med sina åsikter är väl inte så förvånande. Trist bara att han får utrymme att sprida dem i vida kretsar. Själv kan jag lite överraskande konstatera att jag varken känner mig uppblåst eller gått upp i vikt efter helgerna, trots en del avsteg. Jag tänker att livet med daglig fasta som påverkar. Att inte småäta är en hälsosam vana.
    9 points
  46. Jag blir bara mer hungrig av sockerrik mat. Och jag behöver hålla energiintaget strikt för att inte bli tjock. Så valet är enkelt. Mitt motto är att det finns inga som helst hälsorisker förknippade med att undvika socker. GOD JUL alla!
    9 points
  47. Hehe...får du kickback? 7 dagar på 4:e bilden?! ... Själv gick jag ner 30 kg på LCHF på fyra timmar.
    9 points
  48. Nu har jag kissat bort 3kg och benen i fötterna syns igen!
    9 points
  49. "Kalorier är små djur som bor i garderoben och syr in kläderna på nätterna."
    9 points
×
×
  • Skapa nytt...