mattiasjohansson

Medlem
 • Innehållsantal

  5
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

4 Neutral

Om mattiasjohansson

 • Rank
  Nyanländ
 1. Måste säga att gensvaret på detta forum har varit helt fantastiskt. Återigen stort tack för ert engagemang. Jag tar med mig att näringsdeklarationen inte alls är så självklar i vad den säger. Per, jag väntar spänt på om du får svar från Livsmedelsverket.
 2. Tack för bra svar och bra tips om den finska sidan. Ska kolla upp det där med omega 6, har missat den grejen helt...
 3. På två av påsarna stod det att nötterna var odlade i USA men att de var packade i Europa. På de andra tre paketen stod det inget om ursprungsland men alla var packade i Europa. Ok, USA och EU definierar kolhydrater olika men om produkten säljs i EU borde väl näringsdeklarationen vara enligt EU-reglerna? Jag länkar till en bild, tyvärr lite suddiga på näringsdeklarationerna, https://dl.dropboxusercontent.com/u/1972442/Valnotter.jpg. Allmänt så kan man säga att de paketen med lägre kolhydratmängder deklarerar fibrer och summan av dem gör att man hamnar på runt 13 gram. Ett av paketen, den med 10,6 gram kolhydrater, deklarerar inte fibrer. Det paketet med högst kolhydratinnehåll, den med 18 gram, deklarerar även fibrer 7 gram.
 4. Ja det var helt vanliga naturella påsar med valnötter. Har också kollat på internet där det står 13 gram på de flesta ställena men det verkar inte vara hela sanningen.
 5. Hej, Jag äter LCHF-kost och ibland kan jag tycka att det är gott med nötter som snacks. Jag brukar välja valnötter då de har lågt kolhydratsinnehåll men igår när jag var i affären så gjorde jag en koll på näringsdeklarationen på fem olika märkens valnötter. Det visade sig att näringsdeklarationerna skiljde sig åt, ganska mycket dessutom. Dessa olika näringsvärden, per 100 g, kunde jag läsa ut för kolhydrater: 18 g 9,2 g 13 g 7 g 10,6 g Medelvärdet på dessa blir 11,6 g. Nu till min fråga. Hur kommer det sig att näringsdeklarationen på samma typ av nöt kan skilja sig åt så mycket beroende på tillverkaren? Är det skillnader i hur de odlas? Kan det vara beroende på vilket testlabb de använder som gör att det skiljer så pass mycket? /Mattias