Gå till innehåll

BJohan

Medlem
  • Innehållsantal

    16
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

42 Bra

Om BJohan

  • Rank

Senaste besökare till profilen

442 profilvisningar
  1. I DN 22 oktober finns en bra artikel om den överviktige Michael Sjögren som var med i Biggest Looser och gick ned 90 kg, och sedan gick upp allt igen. I artikeln träffar han Fredrik Nyström som förklarar orsaken. En väldigt bra och läsvärd artikel som tyvärr endast är läsbar om man är prenumerant. https://www.dn.se/insidan/overviktige-michael-sjogren-att-inte-do-ar-min-motivation/ (Man kan tydligen läsa DN gratis fram till 1 advent)
  2. Det går att göra en cac score i Norge hos Lifebeat. http://www.lifebeat.no/uk/exams-services/heart-scan-calcium-score/ om de tar emot svenska patienter vet jag dock inte.
  3. Jag har haft stora problem med divertikelinflammationer i 15 år, 3-4 gånger per år. Sista gången inlagd med morfin och antibiotika. Jag var jättenoga att få i mig fibrer och sköta magen men inget hjälpte. Jag firar nu två år sedan senaste inflammationen. Alla problem försvann när jag började med Lchf. Jag äter nu inga fibrer annat än det som finns i grönsakerna.
  4. Total kolesterol minus LDL minus HDL. 8,2-6,1-1,8=0,3
  5. I artikelserien Fettfällan i Aftonbladet redovisar man var som händer efter 12 veckor med lchf. Det som hänt med försökspersonen verkar inte alls vara typiskt. Hon har inte gått ned i vikt alls. Triglycerider har ökat från 1,0 till 1,5. HDL är oförändrat. De verkar ha lyckats hitta en person som inte reagerar som andra. Eller...? Professor Paolo Parini på Karolinska är mycket kritisk mot lchf som han anser inte ska följas längre än 6 månader. Att utesluta kolhydrater är som att köra bilen på fel bränsle, säger han. Hjärnan behöver kolhydrater. I dagens Aftonbladet pratar han om risken
  6. BJohan

    Hård i magen

    Jag var väldigt hård i magen när jag började med lchf för drygt ett år sedan. Jag åt psylliumfrön i yoghurten på morgon och kväll. Den gjorde att min mage fungerade. Efter någon månad kunde jag minska jag på fröna. Numera är magen bättre än den någonsin har varit. Jag är aldrig hård längre. Grejen är att jag har haft jätteproblem med magen innan lchf. Jag har haft divertikelinflammation 3-4 gånger om året under 15 års tid. Jag har gjort som läkarna sa, ätit fiber, fullkornsbröd, musli, hårt bröd mm. Inget har hjälpt. Sista inflammationen hade jag juni 2015. och var då inlagd på sjukhus med
  7. Jag har haft problem med högt blodtryck sedan 2009 då det uppdagades när jag skulle ge blod. Sedan dess har jag testat olika mediciner men mått dåligt av alla biverkningar. I somras slutade jag helt med blodtrycksmedicin och låg på 160/90 hos vårdcentralen. När jag mätte hemma låg det på ca 145-150/80. Jag började med lchf i augusti och gick ned ca 5 kg. Samtidigt började jag gå 5 km varje dag. Det som hände med lchf var att det undre trycket gick ned till ca 70. Inget hände med det övre trycket. Jag läste en del om blodtryck och kom över info om rödbetsjuice som verkar avslappnande för bl
  8. BJohan

    Statiner?

    Enligt den stora studien som gjordes i Norge är det nästan ingen ökad risk med högt LDL om man har högt HDL. Du har jättehögt HDL!
  9. Det här diagrammet var en ögonöppnare för mig. Om man har högt HDL är det liten risk med högt LDL. Om man däremot har lågt HDL ger ett högt LDL en kraftigt ökad risk. Från The Cholesterol Conundrum
  10. The Cholesterol Conundrum var det bästa jag sett när det gäller att sammanfatta det komplexa området om kolesterol.
  11. Jag är lite fundersam på mina värden där riskfaktorerna pekar åt olika håll Här är mina värden efter 6 mån med lchf. Inom parentes efter 2 mån med lchf TG 0,56 (0,49) Tot Kol 8,2 (8,8) HDL 1,8 (1,6) LDL 6,1 (7,0) ApoA1 1,59 (1,76) Apo B 1,57 (1,75) LDL/HDL = 3,39 (4,38) (ref 0,4-6,6) OK Tot kol/HDL = 4,56 (5,5) (ref <6) OK ApoA1/Apo B = 0,99 (0,99) (ref <0,9) RISK! Det är alltså Apokvoten som pekar på risk. Både ApoA1 och Apo B har gått ned sedan senaste provtagningen men kvoten är densamma. Värden innan lchf finns i dessa diagram
  12. Precis, och då är ju LDL under gränsvärdet 5,3. LDL/HDL blir då ännu lägre 2,78 dvs <<6,6.
  13. Apo A1 har sjunkit från 1,76 till 1,59. Varför har den sjunkit när HDL har ökat? Apo B har sjunkit från 1,75 till 1,57. Har det att göra med att LDL sjunkit? Däremot är kvoten Apo B/Apo A1 oförändrad 1,0 och lite för hög. Denna riskmarkör bör vara under 0,9. Övriga riskmarkörer Tot Kol/HDL=4,56. Den bör vara <6 så den är ok. LDL/HDL=3,39, dvs <6,6 bra.
  14. Nu har jag ätit lchf i ett halvår. Jag tog nya prover på blodfetter och det ser lite bättre ut. HDL har gått upp och LDL har gått ned. Fortfarande är Tot kolestrol och LDL lite för högt. Eller vad säger ni?
  15. Jag började med lchf för att få ordning på magen. Jag har haft 3-4 tarmficksinflammationer om året de senaste 15 åren. Fibrer verkar inte hjälpa. I juni hade jag en riktigt kraftig inflammation som inte gick över av flytande föda, utan jag hamnade på sjukhus med dropp, morfin och intravenös antibiotika. Jag gick ned 5 kg på 2 veckor. (Det var i och för sig bra, eftersom jag har haft 10-15 kg övervikt, men lite väl snabb viktnedgång kanske) Magen blev jättedålig av antibiotikan och den hade svårt att repa sig. Jag läste boken "Magstarkt" och började i augusti med lchf. Nu har jag gått ned ytter
×
×
  • Skapa nytt...