Suvan

Medlem
 • Innehållsantal

  14
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

10 Neutral

Om Suvan

 • Rank

 1. Jag blir ju testad lite nu och då men de har just inget att säga om resultaten. Jag har nog bara hört kreatinin nämnas i förbifarten. Jag har fått väldigt lite information överlag, jag antar att det beror på tidsbrist. Nu ska jag ju opereras igen på torsdag och imorgon blir det provtagning: blodstatus, kreatinin, natrium/kalium samt en urinodling.
 2. Det ser ju lovande ut, även om jag nog behöver hjälp med att tolka texten! "High supersaturation will lead to a snowstorm of uric acid crystals." Det låter nästan som en förtrollad värld! Men ph-värdet ska upp över 6, så långt är jag med. "Potassium loads are potentially dangerous" - kalium dåligt, kaliumcitrat bra? Sen ser det ut som om det varnas för blodtryckssänkande mediciner och smärtstillande. Är det pga kaliuminnehållet? Jag äter ju en hel del smärtstillande mot njurstenssmärtorna, det vore ironiskt om jag därigenom gav upphov till fler stenar! Men jag läser kanske texten fel?
 3. Oooookej... jag formulerar om! Vad ska jag äta för att bli mer basisk?
 4. Kolsyra, citronsyra, fosforsyra... jag är storkonsument av läsk, nämligen. Man hör ju mycket om syraangrepp på tänderna men inget om hur resten av kroppen reagerar. (Bortsett ifrån att sockret är dåligt, såklart.)
 5. Hjälp, hur snabbt ska jag andas för att slippa stenbildning? Jag vet att när anfallen kommer så växlar jag mellan att hålla andan och att hyperventilera. Det är gott om syror i läsk, men är de sura?
 6. Tänk att inget kan få vara enkelt och lättbegripligt här i livet!
 7. Oj, jag är visst inte helt överens med editorn, har inte diskuterat i forum på många år! Zepp, jag uppskattar ditt försök att förklara! Med lite envishet och tålamod kan du säkert få mej att förstå, så småningom. Om jag "glömmer" kostens inverkan för ett ögonblick så kanske den senaste tidens aggressiva stenbildning kan skyllas på medicinering (jag läste på ett ställe att betablockerare kunde ha den effekten) men också att diabetes kunde kopplas till njursten. Jag har ökad törst men är dålig på att dricka vatten. Dessutom har jag fel på min inre termostat och svettas mycket. Det är förstås nåt jag får ta upp med läkare men jag undrar förstås om Metformin kan inverka negativt på stenbildningen.
 8. Ok, men nu är det inte såna stenar jag har utan "uratic acid stones" om man ska prata engelska.
 9. Är det så enkelt som att man blir sur av sura födoämnen? (Söt av socker, fet av fett och allt det där,) Rött kött och alkohol ska ju ge surt blod, vilket kan leda till gikt och uratstenar. Jag förstår inte vilka födoämnen som behåller sina egenskaper genom hela matsmältningsprocessen och vilka som omvandlas till annat genom kemiska reaktioner. Jag vet att kornas mjölk kan surna, men köttet?
 10. Oj oj oj oj... ja det är en vidrig smärta så jag förstår absolut frustrationen och paniken över att inte få hjälp! Jag blev diagnosticerad med tarmfickor och uvi innan de hittade stenen. En husläkare tyckte att jag pekade åt ryggmuskeln och rekommenderade smärtstillande gel... Själv var jag helt säker efter att ha varit med om samma sak i min ungdom. Det är en distinkt smärta som inte liknar något annat jag upplevt. Man skulle ju kunna tänka sig att en sten kan ligga och byggas upp under en längre tid, ungefär som en pärla. Du kanske klarar dej i 45 år till innan det blir dags igen? Själv kissar jag glaskross lite av och till och det är måttligt roande! Det är bara morfin som hjälper och det är ju inget man vill ta för mycket av.
 11. Åh, härligt med så snabba svar! Ja jag var alltså helt besvärsfri i många många år men sedan de upptäckte Bernt (mitt smeknamn på stenen) i januari 2014 har jag haft täta anfall och vid ett tillfälle passerade jag hundratalet "sandkorn". Bernt har på denna tid växt från 7mm till 25mm trots Allopurinol så min personliga uppfattning är att jag plötsligt blivit en aktiv stenproducent. Det är obehagligt att tänka på att det kan bli ett långdraget problem. Njurstensanfallen är smärtsamma! 90% av alla stenar generellt är kalciumstenar så de flesta kostråd som ges gäller dessa. Frågan är hur många av dem är evidensbaserade och hur många som är vanliga husmorstips.
 12. Kollar upp kaliumcitrat, tack för tipset!
 13. Ja jag har sett att det diskuterats men man har varit oense om ifall LCHF orsakat stenarna eller om de bara drivit ut dem, så att säga. Jag vet inte om man kunnat fastslå att det är på det ena eller andra viset? Hur som, jag hade mitt första njurstensanfall för 20 år sedan och sen inte förrän för två år sedan. Mitt halvår med LCHF ägde rum för kanske fem år sedan? Men helt klart är att jag äter mycket kött och väldigt lite basisk föda.
 14. Fråga: Jag har i ett par års tid haft problem med återkommande njurstensanfall då jag fått uppsöka akuten ungefär varannan månad. Man misstänker att det rör sig om uratsten då den inte är röntgentät. Jag har behandlats medicinskt med Allopurinol men det har inte hjälpt. Uratstenar utgör bara 5% av de olika sorters njurstensvarianterna och jag undrar förstås hur det kommer sig att just jag drabbats av dessa. Men det jag undrar över främst är vad jag ska göra för att slippa dem i framtiden! (Jag är mittemellan två operationer för att bli av med en sten på över 2 cm.) Jag har inte fått några kostråd av läkare utan försöker hitta svar på nätet. Om urat/urinsyra står det att det är en antioxidant - det är väl bra?! Men nej, höga nivåer kan leda till gikt. Jag läser också att man ska undvika fruktos! (På andra ställen står det dock att frukt hjälper till att göra blodet basiskt.) Men sen får man veta att för att minska urinsyrenivån i blodet ska man undvika puriner, som finns i höga halter i: Nötkött, fläskkött, fågel, fisk, skaldjur, inälvsmat, ärtor, bönor, linser, blomkål, sparris, bröd, öl och jäst. Om jag ska dra ner på både kolhydrater (LCHF) och proteiner... ska jag då överleva uteslutande på fett? Jag ber om råd här för att jag vet att många är pålästa och är kritiska till de gängse kostråden på andra områden, så jag hoppas på att kunna få initierade råd! Jag har en väldigt låg alkoholkonsumtion, dricker ett glas rött till maten en gång i månaden. Övriga sjukdomar: Migrän, diabetes, övervikt, depression och ångest. Jag äter betablockerare mot högt blodtryck och förebyggande mot migrän. Bakgrund: 45-årig kvinna. För ett antal år sedan prövade jag LCHF i ett halvår och gick under den tiden ner 15 kg, vilket gladde mej. Jag iddes inte räkna kolhydrater utan improviserade genom att utesluta spannmål, socker och potatis samt att tillsätta smör. Jag upptäckte då att alla smaker blev allt intensivare och att jag fick svårt att äta sånt jag tidigare tyckt om, så min kost blev ganska begränsad. Det blev ganska mycket grädde och crème fraiche i maten. Jag är ordentligt fast i sockerträsket och skulle vilja återgå till LCHF igen men vill då utforma kosten efter mina diagnoser.