Jump to content

Labolina

Medlem
 • Posts

  201
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Labolina

 1. Här är kostdoktorns blogginlägg om galla och fett: http://www.kostdoktorn.se/blir-gallbesvar-battre-pa-lchf
 2. Trots många års övervikt har relativt lite legat runt just mage och midja, har med andra ord haft väldigt kurvig figur. Sista året har det dock fyllts på där också, om det beror på att det blev tillräcklig många överviktskilon eller om det beror på att jag fortfarande var kvar i lchf-tänket samtidigt som sockermonstret härjade fritt (hchf-diet) vet jag inte. (Har tidigare läst om fler som gått upp i vikt efter avbruten lchf och att det då hamnat mestadels på magen) Oavsett vilket så nu när jag går ner i vikt så kom midjan tillbaka mycket snabbt och det är runt magen som jag minskat i cm överlägset mest, ca 13 cm medan jag runt rumpan bara tappat 9 cm trots att det fanns 22 cm mer att "ta av". Så din teori stämmer på mig. Har också hört vid ett flertal tillfällen att det inte går att punktträna/banta bort fett utan att vad man än tränar så tar kroppen energi därifrån den vill, vilket inte nödvändigtvis är det område man tränar. Stämmer det som Leo säger om att det är möjligt att delvis träna bort fett på låren ska jag genast leta lårtränarövningar för de behöver minska i proportionalitet...
 3. Ja precis, det eller samma variant men brieost istället, det är mina nya varianter av lördagsgodis/fredagsmys. Supergott!
 4. I den här tråden finns massvis om periodisk fasta läsa: http://forum.kostdoktorn.se/topic/811-vi-som-pr%C3%B6var-periodisk-fasta/?hl=%20periodisk%20%20fasta
 5. Jag använder både smör och kokosfett. Kokosfett för att det nyttigt och ett enkelt sätt att få i sig det, smör för att få upp fettmängden ordentligt utan att det blir så dyrt. Använder Kung Markattas ekologiska och kilopriset på det är mer än 4 gånger högre än smörets, trots att det är ett av de billigare kokosfetterna av bra kvalitet. Förutom det tycker jag att det är en god blandning, kör gärna med salta smör. Men jag ska testa att ha i ett ägg också, nån blandning av MBC och äggmjölk. Lär ju vara ruskigt mättande.
 6. Jo till mångt och mycket håller jag med. Visst förnöjer variation men jag önskade jag hade ett jobb med 5 olika arbetsuppgifter istället för 25.... Och fritidsaktiviteter är ju bra men när de som i mitt fall börjar övergå i ett krav med perioder då det tar upp all min fritid och att man alltid måste ställa upp för föreningens skull då är det inte lika bra längre. Däremot så är det för mig mycket stressande att sitta och äta utan att göra nått samtidigt. Jag ser TV, läser eller sitter vid datorn för det är så jag slappnar av och stänger ner hjärnan (nu är det komediserier, skönlitteratur och menlösa spel på fb och liknande jag menar - sånt som man kan koppla av hjärnan med). Hade jag haft familj hade det givetvis varit annorlunda, men att sitta för mig själv vid ett bord och äta utan nått runt omkring gör mig stressad. Drömmer om att flytta till nått lugnt litet samhälle på en karibisk ö och försörja mig som författare eller liknande där man inte är bunden till varken tider eller en specifik arbetsplats. Får nog lov att vinna på lotto först...
 7. Vad gäller majonäs, har du testat Helllmans majonäs? Jag tycker den vanliga är riktigt äcklig, men Hellmans har en mycket mildare och godare smak och ibland använder jag den som den är som sås.
 8. Handla och gör eget där du vet vad allt innehåll är för nått till exempel hos Crearome http://kosmetikkompaniet.se/category.html/crearome Blir man duktig på det kan man anpassa innehållet specifikt efter sin egen hud och hår. Mycket stor del av det som säljs är ekologiskt. Förutom att det är kul så blir det betydligt billigare än att köpa färdiga produkter, speciellt om man har möjlighet att plocka egna örter och blommor som behövs. Jag har just börjat testa det här och det blir fantastiskt bra grejor så det kommer jag att fortsätta med.
 9. Oj så precist du beskriver det. Precis så har jag också fungerat och funderat på vad i huvudet som är fel när man vet vad som är bra och ändå vräker man i sig fel saker som om det inte finns nått stopp. Jag bröt beteende genom att dels mäta hela mig (armar, ben, magen, midjan, över och under bröst) för att få en start (har ingen våg). Sen började jag läsa massor här på forumet och läste så mycket inspirerande, fick sånt stöd och mycket tips, såg sånt engagemang och läste om så många i samma situation så att min motivation höjdes rejält. Till sist så fullständigt vräkte jag i mig fett från början för att komma ur kolhydratsbegäret som jag verkligen lider av. Mådde rätt så illa första veckan av allt fett men det gick successivt över. Led av en del omställningsbesvär men de hade jag räknat med. Nu har jag kört på i drygt 4 månader och minskat 10 cm i midjan. Tipset är att ta en dag när du känner dig extra laddad och motiverad, som Leo och Zepp säger se till att kasta allt som inte hör lchf till, inhandla det som hör till inklusive kokosfett och smör och sen skiter du i alla mängder och kalorier och bara vräker i dig första veckorna. Det viktiga är inte att gå ner i vikt (vilket du troligen gör ändå) utan att bryta beteendet. Är du snudd på äckelmätt på fett hela dagarna så finns nästan inte plats att vara sugen på godis. Så fort suget börja komma, drick en kopp te med kokosfett i, gå ut och gå, läs en bok om lchf, skriv av dig här på forumet eller ät en måltid oavsett vad klockan visar. Sök dig till matvarubutiker där man slipper gå förbi det som skapar största suget, för mig var det kakor och chips. Planera bort allt socialt där fika förekommer om du känner att du inte klarar det. Håller du fettmängden uppe kommer sötsuget att minska och efter några veckor så törs man gå med kompisarna och fika igen och endast hålla sig till kaffet och kanske en medhavd bit ost. Så småningom rättar det till sig, du känner dig mindre hungrig och sötsuget försvinner eller blir åtminstone hanterligt. Klarade jag det så klarar du det!! Lycka till och skriv och berätta hur det går.
 10. Måste testas, jag har en hel djungel av åkerfräken hemma Jag har ett schampo med avkok från olika växter, bland annat just åkerfräken, som bas och det är helt fantastiskt bra. Nässlor är ju nyttigt i allmänhet, naturens egen multivitamintablett har jag fått lära mig. Jag vet bara inte riktigt hur jag ska stoppa i mig dem året runt bara. Göra soppa eller te på färska nässlor går ju bra under sommaren, men göra te när det är torkat smakar ungefär som hö... Och det är ju inte så att man bara tuggar i sig en sked pulver Man ska däremot inte dricka te på samma sorts växter och örter under längre tid för de kan bli överdos och påverka njurarna. Men byter man mellan örter och växter med olika aktiva innehåll med ett par veckors mellanrum går det bra. Äter man växterna råa så är risken för överdos liten. Det finns så fantastiskt mycket som finns i skog och mark och trädgården med för den delen som har medicinsk påverkan och kan hjälpa mot så mycket, istället för att stoppa i sig kemiskt framställda mediciner och hud/hårvårdsprodukter. Det gäller bara att ta till sig kunskapen. Jag har börjat lite smått och mer ska det bli.
 11. Det har varit en del debatter om det i tidningarna här i Västerbotten på sistone och ursäkta men jag tycker att det är urlöjligt. Det har alltid serverats vegetarisk mat i skolorna regelbundet som t.ex. pannkaka, raggmunkar, gröt och olika grönsakssoppor. Att lägga in dessa på en viss dag i veckan och kalla det köttfri dag och då får en politisk poäng i det och visa omgivningen hur "ansvarsfull och duktig" man är gör ju inte mycket i verkligheten, bara en omstuvning av matsedeln och en bock i listan för att sedan inte bry sig igen. Jag ser inget fel i att servera köttfri mat, men vill man göra en påverkan på riktigt ser man till att servera mat med kvalitet - oavsett om det är grönsaker, fisk eller kött. Laga maten på plats i skolan från bra råvaror, gärna ekologiska, och med kött från djur som levt ett bra liv. DÅ gör man skillnad.
 12. Eftersom att jag inte är tillräckligt hungrig på lchf-kost att äta mer än lunch och middag för det mesta så blir det automatiskt periodisk fasta, ca 18 tim, de flesta dagarna för mig och det kommer jag att fortsätta med så länge jag mår bra av det och så länge mitt hungermönster förändras allt för mycket. Även om jag skulle gå tillbaka till att regelbundet äta tre gånger/dag igen tror jag att jag skulle lägga in en pf på mellan 16-24 tim nån gång i veckan.
 13. Vill minnas att det fanns liknande frågeställningar i vintras inför Vasaloppet, både med funderingar inför och erfarenheter efter. Det kanske finns några tips att hämta i de trådarna?
 14. Du får gärna dela med dig av receptet på ost-baconmuffins, jag gillar alla former av matiga muffins som man kan ta med sig när man åker bort.
 15. Jag tar i ca 25 g smör och en dryg matsked kokosfett i ca 3,5 dl bryggkaffe. Kör allt med stavmixer i en hög bunke och häller över i en megastor mugg. Till skillnad mot Fredrik kör jag inte fettet i mikron innan för om jag bara blandar och mixar blir det för min del alldeles lagom drickvarmt på en gång. Står mig ca 8 tim på den blandningen.
 16. Jag upplever precis samma sak. Tidigare gick jag upp i vikt men frös väldigt ofta, men nu efter fyra mån på lchf så fryser jag mycket mindre trots viktnedgång. Jag kan inte säga att jag rör mig mer jämfört med förut heller, annars skulle ju en bättre blodcirkulation pga motion kunna hjälpa, men jag tar mina dagliga promenader med hunden och det har jag gjort i fem år. Jag är lite nyfiken vad det kan bero på, det har diskuterats i fler trådar och där var det en person som frös mer nu än innan...
 17. Samma för min del har jag upptäckt sista veckorna.
 18. Om du har gått ner från 58 till 55,3 på en månad så är det ju bara att gratulera, det är ju fantastiska resultat, speciellt när du inte är direkt överviktig. Ju mindre man har att gå ner desto saktare går det i allmänhet. Normal och rekommenderad viktnedgång är mellan 0,5 - 1 kg i veckan och en snabbräkning visar att du går ner ca 0,67 kg i snitt per vecka - det är ju perfekt! Vad är problemet? Har du stannat upp i viktnedgången under en längre tid efter att de 2,7 kg försvann eller har du snudd på orimliga förväntningar? Mäta också och stirra dig inte blind på vågen. I och med att du tränar kanske du går ner i fettvikt och upp i muskelvikt och då är ju minskningen i kilo inte lika viktig, precis som bilden Zepp la upp här ovanför visar.
 19. Nej, inte alls. Kroppen går in på svält om den får för lite energi och det händer inte på en dag, inte ens på flera dagar. Jag äter två gånger om dagen för det mesta, tre ibland, och går ner i vikt. Många använder periodisk fasta för att bland annat få fart på viktnedgången vilket innebär att du inte äter/dricker något med någon form av energi i överhuvudtaget på minst 16 timmar. Det är inget man behöver göra varje dag, men kanske 2-3 gånger i veckan kan sätta fart på din viktnedgång. Jag äter middag på kvällen och lunch nästa dag vilket innebär att jag inte äter på ca 18 timmar, vilket jag inte upplever ger några problem alls, tvärtom. Jag är inte hungrig nog att äta mer än två gånger om dagen och har provat mig fram till att lunch och middag passar mig. Testa olika varianter för att se vad som passar för dig. När man läser trådarna här ser man att några äter bara en gång om dagen, andra 3-4, men jag har mycket sällan läst om några som äter 5 gånger, annat än om det är någon som inte vill gå ner i vikt och dessutom tränar väldigt mycket. Gör en sökning på hela forumet i sökfunktionen på "periodisk fasta" så får du massa trådar med tips och erfarenheter om det. Det har hjälpt många. Tillägg: Glömde skriva det att under den periodiska fastan så kan du dricka vatten, kaffe och te men inte med t.ex. kokosfett i.
 20. Jag har alltid beställt på nätet för jag har haft 2 timmars bilkörning, enkel väg, till närmsta hälsokostbutik där det funnits kokosfett... Beställer från lchf-butiken eller bodystore.com Men nyss har faktiskt ICA börjat sälja Kung Markattas kokosfett men den utan smak beställer jag fortfarande. Skulle aldrig tänka mig att köpa den härdade varianten när det finns ett naturligt alternativ.
 21. Nä jag har aldrig hört talas om Rasta här upp i norr. Angående brist på fett, skicka med honom en burk kokosfett, en sked i kaffet efter maten ökar andelen. På vägkrogarna finns ofta matiga sallader om man ber att slippa makaronerna, kan ju önska lite ost istället. På med en fet dressing på det så är det ju en helt ok lunch. I övrigt, som fler sagt, be om grönsaker istf potatisen.
 22. Jag har varit överviktig länge och testat lchf förut, gick ner 15 kg och började sedan vilja "unna" mig gosaker nån gång ibland. Resultatet blev + 20 kg... Det är ju såklart väldigt individuellt men jag har ett sockerberoende, eller rättare sagt ett kolhydratsberoende för att beskriva det bättre. Det som triggar mitt sug är framförallt vetemjöl. Nu unnar jag mig inte sånt med mjöl och socker längre för jag kan inte hantera det. Lite mandlar eller mörk choklad ibland fungerar bättre. Problemet med att varva lchf och kolhydratskost är att kroppen ständigt måste ställa om sig mellan fettdrift (ketos) och sockerdrift. Att komma in i ketos tar normalt några dagar, så om du äter kolhydrater en gång i veckan kommer kroppen troligen aldrig hinna ställa om sig ordentligt. En fullständig omställning/anpassning tar ofta runt 6 månader. Det är dessutom risk att du får en del omställningsbesvär åt båda håll då du växlar. Kan vara allt från att må riktigt dåligt, yrsel, huvudvärk, matthet till att bara känna dig lite trött. Jag skulle vilja tipsa dig om att läsa kostdoktorns blogg eller böcker om lchf så att du förstår hela konceptet. De flesta av oss äter inte lchf som en snabbkur för att gå ner i vikt utan vi gör en livsomställning för att få en bra hälsa, varav viktnedgång om man behöver det bara är en del i det hela. Här finns en bra sammanfattning om grunderna i lchf: http://www.kostdoktorn.se/dags-for-en-friskare-framtid Det är lite långt att läsa men värt det. Om du inte har några egentliga viktproblem eller sjukdomar och inte vill göra hela omställningen till lchf så föreslår jag att du drar ner på de dåliga kolhydraterna (socker och spannmål) och äter så naturlig mat du kan, dvs inga lightprodukter och processade saker, välj smör istället för margarin och så, välj ekologisk mat om du har möjlighet. Om du äter så så blir det inte lika stor omställning för kroppen om du tar en godisbit eller äter ris nån gång ibland, men du har ändå tagit ett stort steg mot bättre hälsa. Att äta helt strikt lchf är inte alltid nödvändigt om man inte har några problem. Vad gäller din fråga om hur vi mådde innan kostomläggningen så har jag sällan tyckt att jag haft några problem, förrän jag märkte skillnaden. Jag är otroligt mycket piggare, speciellt på eftermiddagarna för då var jag jättetrött förut, magen är lugn som en filbunke, koncentrationen är bättre, halsbrännan är borta, hål i tänderna minskar, utan träning så är konditionen och orken bättre och tiden för återhämtning är mycket kortare. Detta förutom viktnedgången då. Har ingen våg men jag behöver ett bälte för att inte byxorna som satt tajta förut ska ramla av mig...
 23. Nu har jag visserligen inga barn men känner igen vartenda ord du beskriver i övrigt. Precis så har det blivit för mig. Jag var fruktansvärt hungrig till frukost när jag åt kolhydrater. Nu upptäckte jag på helgerna att jag inte var speciellt hungrig och det blev ca 16-17 från middag till "brunch", periodisk fasta med andra ord fast helt utan ett medvetet beslut. Har efter det experimenterat mig fram och eftersom jag kommit fram till att två måltider per dag är lämpligt låter jag numera bli frukost de flesta dagarna, hungern sätter in vid 11-tiden vilket ju är perfekt för jag har lunch kl 12 när jag jobbar. Och en stor bonus är att jag kan sova 45 min extra varje natt för jag är världens segaste på morgonen, vilket jag märker en stor skillnad av också - jag däckar inte på fredagkväll och sover stenhårt i 13 timmar som jag alltid gjort förut. Jag tror att du precis som du skriver att man ska äta när man är hungrig, strunta i alla regler om regelbundna måltider med mellanmål, testa istället för att se vad just DU mår bra av. Vissa mår bäst av att äta en gång om dagen, andra fyra gånger. Vad gäller kissandet så går jag nog lika ofta nu som förr, däremot så om jag ätit mer kh nån gång så binder jag på mig vätska igen och nästa dag kan jag sätta upp camp på toaletten. Det här var jättetydligt i höstas när jag kämpade för att komma tillbaka till lchf och åt kolhydrater si sådär varannan vecka. När jag varit utan kh ett tag och sedan föll tillbaka behövde jag inte gå på toa alls nästan första dagen och som sagt, bosätta mig där när jag sedan igen lät bli kh.
 24. Så gjorde jag med, alltså sa att jag var glutenallergiker för att slippa detta eviga tjat, men tyvärr hjälpte det inte för då började folk köpa/baka glutenfritt fikabröd till mig för annars blev det ju så synd om mig. Det glutenfria är ju lika fullt av socker så det gjorde ju ingen nytta. Nu säger jag som det är istället. Har dessutom fått med mig en till på jobbet att säga nej till fikabrödet och även om hon inte vill äta lchf så är det ju ett steg i rätt riktning, så det underlättar ju för oss båda när vi kan säga nej tillsammans.
 25. Ofta är fb=facebook. Artikeln hittades på en facebooksida som handlar om diabetes skulle jag tro att ella menar.
×
×
 • Create New...