Jump to content

nap

Medlem
 • Posts

  11
 • Joined

 • Last visited

nap's Achievements

(2/7)

6

Reputation

 1. Tack Pinngvin och Per Wikholm för svar. Jag har läst länken till Dr Davis och också kollat upp lite mer om FH Jag har kommit fram till följande: 1) Det behöver inte nödvändigtvis vara så farligt som det verkar! De täta LDL kanske "tas om hand om lika friskt som de bildas" som du skriver. 2) Jag har Hyperkolesterolemi (FH , ApoE4) - ett av dr Davis mfl alternativ. Jag tycker dock att mycket talar emot detta. a) Dödligheten är vanligtvis <45år vid oupptäkt FH och jag har levt 65 år utan någon enda indikation på hjärtkärlsjukdom (bortsett från att jag kan känna ett tryck över brösten vid långvarig extrem personlig stess genom arbetet) båda mina färäldrar blev över 80 och dog inte i första hand av hjärt kärlsjukdom (vet dock inte om de åt statiner) c) mina triglycerider ökar inte utan ligger stabilt under mätperioden (indikator nämnd av Davis) d) inga indikatorer av fettinlagring (senxantom) vilket Davis nämner. 3) Kombination av apoE4 och E2 (från Davis lista). då skulle jag vara extremt känslig för kolhydrater. Visserligen har jag haft magproblem (från 2009)och diagnosticerats för Chrons sjukdom (2011) men detta försvann med LCHF och före 2012 har jag ätit mycket kolhydrater - känslig, ja - men knappast extremt känslig! 4) Jag äter nte tillräckligt strikt low carb (från Davis lista). "Tyvärr" har det varit ganska strikt och dessutom blivit mera strikt under mätperioden. så jag tror inte riktigt på detta heller. Just nu gäller 1) ovan alternativt någon okänd/ospecificerad problematik med ämnesomsättningen. Vad tycker ni ? Egena funderingar: Jag äter mycket ägg - kanske kroppen inte klarar att reglera mitt kolesterol med så högt externt tillskott Jag äter mycket mättat fett - kasnke inte min lever kan hantera detta på normalt sätt (nåon slags icke genetisk variant av FH). Jag skulle vilja test att plocka bort delar av kosten och sedan testa igen men ett stort problem är att min läkare har bestämt sig, redan på grundval av högt kolesterol - det är statiner som gäller. Kanske skall man också ta med i bilden ett mycket oerhört stressigt arbete under mätperioden samt diagnosticerad chrohns sjukdom ??? (CRP dock <5 !) Jag är inte öerviktig (180cn / 71kg), har inte diabetes- äter inga mediciner öht och ätit LCHF från 1 jan 2012 - började istället för Remicade för att dämpa inflammationer i ändtarmen som villkor för ny analfisteloperation- den läkaren protesterade inte mot LCHF-alternativet och operationen genomfördes framgånsrikt nyligen. Man önskar sig en icke fettskrämd, vidsynt och modig läkare som är beredd att undersöka lite närmare, som kan tänka sig kärlröntgen eller tödja alternativ kosthållning och sedan nytt prov - inte bara statiner som den enkla lösningen! Tyvärr kan man ju inte skriva egenremiss för provtagning! Hur hittar jag den läkaren?
 2. Hög apo-kvot trots LCHF! Jag tillhör dom som tror: 1) att det är snabba kolhydrater, inte mättat fett som i normala fall ökar risken för hjärtkärlsjukdom 2) att apokvoten är en relativt tillförlitlig markör för risken för hjärtkärlsjukdom 3) att strikt LCHF normalt inte leder till hög apo-kvot utan snarare lägre, 4) att högt totalkolesterol eller ens högt LDL inte nödvändigtvis behöver inge oro för hjärtkärlsjukdom så länge HDL och triglycerider ligger bra. 5) att motion är bra och motverkar högt kolesterol och apo-kvot 6) att LCHF är den bästa kosten för de flesta människor men botar inte alla sjukdomar och särskilt inte lika för alla människor. 7) att statiner eller liknande medicinering inte är det första naturliga alternativet vid högt kolesterol (hög apo-kvot) Jag vill med denna tråd vända mig främst till de som håller med om ovanstående, som äter någorlunda strikt LCHF men ändå har ett ökande eller högt kolesterol med oacceptabet hög apo-kvot (säg >0.7 eller så) eller som har synpunkter på de frågor detta förhållande väcker. Alltså: Hög apo-kvot trots LCHF : 1) vet någon vad detta kan bero på - och hur orsaken i så fall kan påvisas (prov, undersökning osv)? 2) finns det några tips på kostförändringar, inom ramen för LCHF, konkreta tips på livsstilsförändringar osv med dokumenterat resultat - personliga erfareheter eller studier .... Jag tycker detta är en viktig fråga inte bara för oss som är drabbade utan även i försvaret av LCHF mot personer i antifett-rörelsens som använder oss som "bevis" på LCHF och det mättade fettets fördärvlighet.
 3. nap

  Kolesterolet

  Vi är nog lite i samma båt! Vi äter båda strikt LCHF men har ändå högt kolesterol (apo-kvot). När du gjorde upphåll, ändrade du något annat (kostsammansättning, motion , tillskott ett för att kompensera eller var det bara det att du tog bort statinerna? Vilken apokvot hade du innan du provade ta bort statinerna?
 4. nap

  Kolesterolet

  OK! Jag förstår den principiella skillnaden. Utan att känna ApoA1 kan inte kvoten anges exact - det förstår jag -men om HDL är ungefär lika stora blir ju mängden prportionell mot vikten. Ref intervallet för ApoA1 är 1.05 -1.75 och jag bör ju då ligga inom detta eftersom mitt HDL är ok. I så fall blir ju faktiskt ett ApoB-värde (om det nu är ApoB100) på 1.92 inte meningslöst! I förhållande till vilket som helst normalt ApoA1 (i intervallet ovan) hamnar ju kvoten i riskzonen såvida jag inte har ett extremt stort Apo A1 dvs en bra bit över ref intervallet - men är det verkligen möjligt?
 5. nap

  Kolesterolet

  Tack för ditt inlägg. Jag tänker mig att HDL speglar ApoA1 ganska bra. Om man utgår från normala intervaller för desssa parametrar hamnar mitt HDL på 60% över lägsta och då kalkylerar jag för motsvarande proportionellt ApoA1. Detta gäller ju inte för LDL contra ApoB. Även om kvoten ApoB/HDL inte är = apo-kvoten så speglar det ett värde som innebär hög risk eller hur? Det kan väl knappast bedömas anrnorlunda med ett ApoB på 1.92 eller hur? Om det är en begränsad förmåga att bryta ner LDLremnants i levern - hjälper i så fall statiner? Ett glasrödvin om dan skulle jag gärna testa - kanske bättre än att dricka gräddchoklad (grädde + vatten + kakao) på kvällarna? Frågan är vilken kombination av åtgärder jag skall testa ?
 6. nap

  Kolesterolet

  Tack för dina synpunkter. Nej, jag begärde Apo-kvot men hon beställde bara Apo B med motiveringen att mitt HDL var bra. Jag tar normalt 5000 IE D-vitamin / dag men bara 1 ggr i veckan nu under sommaren Jag har inte haft någon hjärt-kärl sjukdom under mina 65 år
 7. nap

  Kolesterolet

  Tack för din länk om statiner. Statiner är det sista jag vill ha!! Men just nu känns det nästan kört! Som framgår ovan har jag gått på relativ strikt LCHF i 1,5 år efter jag fick diagnosen Chrohns sjukkdom pga en analfistel. LCHF gjorde mig helt symtomfri och just idag har min läkare i detta ärende förklarat att den senaste operationen ha lyckats helt - fisteln är borta återbesök om 1 år - skulle vara kul att besegra Chron med LCHF ! Så lång mycket bra men ... Idag ficks jag också svaret på mitt tilltjatade ApoB prov och CRT. CRT <5 är ju bra men ApoB = 1.92 uppfattar jag och troligtvis läkaren som katastrof!!! Med ett HDL på goda 1.6 ger detta vad jag förstår en APO-kvot runt 1.2 (om jag sätter HDL=ApoA1 ). Det känns som jag inte kan förneka eller prata bort ETT DÅLIGT HÖGT KOLESTEROL med riktigt hög risk för hjärt-kärlsjukdom. Inte ens det goda värdet på TGL/HDL som alternaiv riskmarkör ( se ovan) lugnar mig. Jag måste göra något - men inte statiner!!!!(Tiläggas att jag hittills inte haft något problem med hjärtat och har relativt lågt blodtryck 125/75) De åtgärder jag kan komma på är dessa: 1) Jag är nu inne i slutfasen på ett mycket stressigt arbete (sen över 1 år tillbaka) - jag skulle kunna avsluta det helt inom ett par veckor om nödvändigt för min hälsa (ev snabbare med läkarstöd!). 2)Jag skulle vilja motionera /träna varje dag minst 1timme istället för som nu 3x0.5 tim per vecka (hinner inte mer). 3)Jag jag tänka mig att ändra min kost men inte mer kolhydrater ( LCHF har gjort mig frisk för övrigt!). 4) Mindre kolhydrater < 20gr ? 5) Plocka bort vissa delar av det mättade fettet som grädde och os (ta bort allt blir svårt eftersom hela famiiljen äter LCHF), 6) Mera fet fisk, mera gönsaker/sallad, 7) omega 3 tillskott (tar nu endast magnesium och D-vitamin), annat tillskott ? 8) En ny provtagning kolesterol och apo-kvoten om 2 månader? Snälla, ge mig synpunkter på ovanstående och gärna fler förslag på konkret livsstil/kost förändring som alternativ till statiner och som helst läkaren kan stödja (för ny provtagning!). .(Jag tror hon köper allt utom mättat fett!)
 8. nap

  Kolesterolet

  Tack för svar! Jag skall begära prov för APO-kvot och CRP och också försöka få en scanning. En sak jag inte alls kan förstå är läkarens alternativa förslag att plocka bort fettet i kosten - är detta bara den gamla fett -kolesterol kopplingen eller kan det finnas någon klok tanke bakom detta ? Vad gäller en eventuell inflammation i kroppen så kan jag tilllägga att jag inte är överviktig . Däremot har jag genomgått en fisteloperation för 1,5 månad sedan (Chrons fistel i) och jag har haft en mycket pressande/stressande arbetssituation under det gångna året om det eventuellt kan påverka värdena?
 9. nap

  Kolesterolet

  Jag är 65 år och mår fantastiskt fint på min strikta LCHF-kost sedan 1.5 år tillbaka - magen och tarmarna fungerar perfekt, hudutslag har försvunnit, inflationer i tandkött försvunnit osv. Jag tränar regelbundet- ca - 6- 8 tim i veckan, blodtrycket brukar ligga på max 125/85 - i regel lägre. Jag äter inga mediciner. Har nyligen genomgått en lyckad operation av en Chronfistel. (efter att ätit LCHF istället för Remicade.behandling).- en mycket pigg 65-åring! Men... det som gör mig orolig : efter 1,5 år på strikt LCHF har mina blodfetter utvecklas så här: Prov tagna: 120116 - 120719 - 130708 (första provtagning efter 1,5 mån med LCHF) Kolesterol_S: 6.9 - 8.4 - 9.7 HDL: 1.3 -1.5 - 1.6 LDL: 5.3 -6.4 - 7.8 Triglycerider: 0.71- 0.89- 0.69 Totalkolestero/HDL är nu >6 !! Läkaren var negativ redan förra gången och nu vill (en ny) läkare antingen medicinering (jag förmodar statiner) alterntivt skall jag sluta med grädde smör, ost , animaliskt fett osv. Jag har läst inläggen ovan och jag har lyssnat på Tore Scherste´n och Ralf Sundberg men är ändå orolig! Skall jag strunta i mina kolesterolvärden och äta som jag mår bra av? Skall jag kräva/begära apo-kvot mätning (försökte vid senaste provtagningen men blev nekad) ? Skall jag göra en pulsåderscanning ? Skulle vara mycket tacksam för synpunkter och råd.
 10. Har kollat receptet på äggmjölk - skall testa det! Idag har jag gjort min "chokladmjölk" på vartten och ca 1/2 dl grädde (ingen mjölk) - blir nästan lika gott som den på bara mjölk! Med mindre socker/kolhydrater och proteiner känns den som en mycket bra ersättning! Tack för era bra tips och synpunkter!
 11. Är 64 år och äter LCHF sedan 1 år tillbaka. Upplever alla de födelar som andra beskriver: viktnedgång, magen fungerar, huden bättre osv. Mår så oerhört mycket bättre ... inte minst när jag dricker fet mjölk (ekologisk 4,3%) med kakao i (inget socker). Om jag är sugen på kvällen och det är jag alltid efter träning så är varm chokladmjölk som bomull för både mage och själ - en stor mugg, ca 3 dl, med en klick vispad grädde - sen mår jag helt perfekt och sover mycket gott! Men ... jag har läst att mjölk är kopplad till cancer speciellt för äldre män! Jag dricker ca 1,5 l i veckan ofta med en klick vispgrädde i - är det för mycet , skall jag vara orolig?
×
×
 • Create New...