SGK

Medlem
 • Innehållsantal

  511
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  8

SGK vann senast 30 Maj

SGK hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 705 Enastående

Om SGK

 • Rank
  Gammal i gården

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Umeå

Senaste besökare till profilen

3 317 profilvisningar
 1. Jag blev inspirerad av ämnet, så till middag idag gjorde jag min vanliga grönsaksröra (lättstekta grönsaker blandade med kokosgrädde och färskost) och en omelett enbart på 3 ägg och smöret jag stekte i. Kryddor förstås också. Jag serverade med paprika, avokado och surkål, och några matskedar crème fraiche. Det här måste jag göra oftare, det blev jättegott. 🍳
 2. Ett sätt att se till att vi människor andas ut mindre koldioxid är att dra ner på kolhydrater, och att äta ketogent. Något jag lärde mig från en intervju med Dr. Cate Shanahan på DietDoctor. Se information om "respiratory quotient".
 3. Hej och välkommen Spratt! Jag reagerar på att du skriver att "inget händer". Och samtidigt skriver du att du mår bra i magen, allt sockersug är borta, du behöver inte energidrickor för att hålla dig vaken. Det låter som att det är massor som har hänt. Vi lever i ett samhälle där så mycket fokus ligger på vikt, snarare än hälsa och välbefinnande. En annan aspekt är att det kanske inte alltid syns på vågen att något händer, ibland är ett måttband bättre. Några säger till och med att man fått välja betydligt mindre klädstorlekar trots att vikten inte minskat nämnvärt. Läs gärna vad Martina Johansson skrev om "dold" insulinresistens igår, kanske något där kan ge en förklaring.
 4. Jag läste precis remissen, och blev imponerad (om än inte överraskad) över hur välskriven och vederhäftig den var. Jag känner mig stolt över att stötta Kostfonden.
 5. Jag tror faktiskt inte att den här diskussionen leder till något konstruktivt. Kattis-80 vill förändra övriga forummedlemmars syn på köttätandet utifrån sina egna etiska ställningstaganden. De personer som hittills deltagit i diskussionen har gjort andra medvetna val utifrån de ställningstaganden och prioriteringar de har. Själv har jag gjort ett medvetet val, baserat på det jag läst mig till (forskning) angående klimat, hälsa, djurskötsel mm, och det är att köpa ekologiskt gräsbeteskött från en närliggande gård där jag vet att de är mycket måna om djurens välbefinnande. Köttet är dyrare än i livsmedelsbutiken, men det tycker jag att det är värt, för klimat, min hälsa och djurens väl och ve. En aspekt som inte varit tydlig hittills i diskussionen är att man sannolikt ersätter kött med bönor och linser, snarare än proteinpulver. För oss med diffusa magproblem (IBS) är det livsmedel som kan få förödande konsekvenser, som kan vara speciellt svåra att hantera när man är barn, och kanske inte förstår orsaken till problemen. Jag är glad att jag är så gammal att jag aldrig utsattes för den kost som sannolikt är aktuell på förskolan Gitarren när jag själv var barn. Det hade kunnat förvärra det sociala i hög grad för mig personligen. För att vara tydlig: jag själv har tagit ett medvetet beslut angående vad jag äter, och det beslutet har inte ändrats av att läsa inläggen i den pågående diskussionen. De källor till beslutet jag använder är fortfarande giltiga för mig. Men kanske andra som läser har påverkats utan att de bidragit till diskussionen.
 6. Hej Jonny, och välkommen till forumet. Hur högt kolesterol har du? Hur gammal är du? Jag tycker du ska läsa vad Uffe Ravnskov skriver om kolesterol. Han är forskare och har skrivit och publicerat många artiklar om kolesterol, så honom litar jag på. Jag anses också ha lite högt kolesterol, men det är inget som bekymrar mig när jag läser vad Uffe skriver.
 7. Hej Kattis-80, och välkommen till forumet. Jag är nyfiken på hur du får i dig tillräckligt med protein. Är det äggen som ger dig protein, och i så fall, hur många äter du varje dag?
 8. Nu ska jag kommentera något du kanske inte vill ha åsikter om, och det handlar om att du skriver att du inte vill vara besvärlig. En person med glutenintolerans skulle aldrig äta gluten för att inte verka besvärlig (jo, det kan nog finnas undantag, men jag har aldrig träffat någon). Men vi som inte får allvarliga skador direkt av felaktig mat vi förväntas (eller kräver av oss själva kanske) att vi ska äta av det mesta som bjuds för stämningens skull. Nu är jag en äldre person, och har under mitt liv lärt mig att den enda som blir lidande av att jag inte sätter min hälsa främst är jag själv. Därför äter jag aldrig bröd, potatis, ris, pasta osv. Det är helt enkelt inte värt det för mig. Sen är jag en person som har svårt med gränser, och då blir det enklast att helt enkelt säga nej tack. Ps. Jag har stor förståelse för att min inställning inte passar alla, men jag ville bara ge ett annat perspektiv.
 9. Önskar dig en underbar semester fina MariaF, det är du verkligen värd. 💕
 10. SGK

  Frökex

  Jag gör frökex med bara frön 👍 2 dl linfrö 1.5 dl sesamfrö 1 dl pumpakärnor 1 dl solroskärnor salt efter behag (eller annan rolig kryddning) Får stå i 3 dl vatten och gegga till sig i minst 5 timmar. Sedan smetar jag ut det hela på ett bakplåtspapper (smörgåspapper råkade jag ta första gången, det gick inte bra) och jag gör skåror så det blir 24 st kex, men de måste skäras när man är klar ändå. I ugn på 125 grader i en timme, sedan sänker man till 100 grader och öppnar ungslucka varje kvart en liten stund under en timme till (minst). Kommer inte ihåg var jag hittade receptet, men det kanske är någon annan som vet.
 11. Jag kikar ibland in på Aftonbladet, och blir ofta provocerad av de rubriker man möts av i artiklar som går till deras Viktklubb. Några exempel är ”I Viktklubb får man äta vad man vill” och "Det bästa var att jag fick äta vad jag ville". Varför blir jag då provocerad av detta? Jo, för om det bara är så enkelt som att dra ner på det onyttiga, men ändå kunna fortsätta att unna sig det nu och då, varför blir då människor överviktiga? Inte ens jag som alltid varit smal i vuxen ålder klarar av att äta "lagom" av det som är onyttigt. Jag måste till och med vara restriktiv med sånt som räknas till LCHF, som vispgrädde och korv. Sen blir det också konstigt att fylla på med onyttigheter när man ska hålla igen. Det onyttiga tar ju plats från det som är nyttigt. Så enkelt är det väl inte att nå upp till RDI? I dagarna tror jag att jag firar 10 år på LCHF, jag noterade aldrig något specifikt datum, men jag vet att jag började lite försiktigt med LCHF (lite okunnigt också) nån gång mellan våren 2009 och våren 2010. Det har jag aldrig ångrat 😀
 12. Nä, det är inte du som invänt mot något Zepp skrivit om kvinnors former, det är jag 😳 För något år sedan tyckte jag att Zepps preferenser för en ideal kvinnokropp inte kunde ses som en orsak till att kvinnor i allmänhet skulle rätta sig efter den preferensen. Men jag hoppas det är glömt och förlåtet nu 😉
 13. Jag instämmer i det POS skriver. Dessutom har det relativt nyligen kommit forskning som visar att högt kolesterol snarare är något som är förknippat med långt liv, särskilt för personer i din ålder. Så ditt mående är nog helt i linje med dina kolesterolvärden. 👍
 14. SGK

  Grädde

  Ja precis. Fast egentligen har jag två, den jag har hemma har jag köpt på Returbutiken (dvs. begagnad) och den har en praktisk ställning så den har jag framme på diskbänken, lättillgänglig. Den från IKEA har jag på jobbet.
 15. SGK

  Grädde

  Jag använder en sån där mjölkskummare från IKEA för typ 10 kronor. Den fungerar tillräckligt bra för mina behov. 😊