SGK

Medlem
 • Innehållsantal

  559
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  9

SGK vann senast 11 Mars

SGK hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 954 Enastående

Om SGK

 • Rank
  Gammal i gården

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Umeå

Senaste besökare till profilen

3 862 profilvisningar
 1. SGK

  potatis

  Jag hittade den här tabellen på forumet, 6 år gammal. Som jag förstår betyder potatisstärkelse potatismjöl. Även "Maggan" (Margareta Lundström) har kommenterat tabellen.
 2. Det jag lärt mig om lymfa kommer från avsnitt 119 och 120 av Anna Sparres podcast (4health.se). Det handlar om att massera som @MariaF skriver, och om en övning där man står med "halva" foten på ett trappsteg och reser sig på tå och lyfter armarna samtidigt som man andas ut, och sedan sänker foten och armarna när man andas in. Jag är dessutom noga med att alltid andas genom näsan. När jag sitter försöker jag att alltid sitta med fötterna högt på en pall. Lycka till ni andra, så kan vi dela med oss av våra erfarenheter senare i sommar 😀
 3. Idag började jag min semester. En ambition jag har under semestern är att lymfträna. Jag har till och med en lapp på mitt kylskåp där en övning beskrivs. Hoppas det fungerar.
 4. En känd biverkning av statiner är polyneuropati som jag sett på nära håll. Det drabbade min pappa vilket gjorde att han sitt sista halvår satt i rullstol och det enda han kunde göra själv var att hålla i en mugg och dricka. Både ben och händer drabbades så han blev mycket handikappad. Bara risken att drabbas av detta gör att jag personligen aldrig kommer att äta statiner. Ber om ursäkt att jag inte svarar på din fråga, man jag är bokstavligen livrädd för statiner, har som sagt alltför negativa erfarenheter av dem, och har sett problem hos andra än pappa också om än inte riktigt lika allvarliga.
 5. Som vanligt när statiner diskuteras hänvisar jag till Uffe Ravnskov, som skrivit några böcker om kolesterol, och som publicerat en massa vetenskapliga artiklar. Om du söker här på forumet på Uffe Ravnskov så hittar du en massa information, bland annat hänvisningar till artiklar han har skrivit. När jag var på hälsokontroll i höstas hade jag laddat upp med ett antal vetenskapliga artiklar, så jag slapp den stora övertalningskampanjen. Lycka till!
 6. Jag vet inte hur iAnna tolkade ditt inlägg, men jag tolkar citatet ovan som att du känner dig osäker på den mängd fett du äter, och då kan ju Kostbevakningen vara ett utmärkt hjälpmedel. Kostbevakningen handlar inte bara om kalorier, det kan med fördel användas för att se fördelningen mellan de olika makronutrienterna, vilket anses viktigt när man äter LCHF så att man får rätt fördelning mellan fett, kolhydrater och protein, vilket bidrar till helhetssynen på det man äter. För övrigt är det ju mycket svårt att ge råd som prickar helt rätt när man bara har lite information om frågeställaren. Istället utgår man kanske från sina egna erfarenheter och delar med sig av dem och hoppas att något kan vara till hjälp. Hoppas du får ordning på det du känner att du har problem med.
 7. SGK

  Tips på aktivitetet

  Jag funderar på om jag är unik. Den här situationen har inte fått mig att ha en massa tid över. Jag sköter mitt jobb, lika många timmar per dag som tidigare. Jag försöker hålla rent i ett hem med två katter som lämnar efter sig stora tussar av päls hela tiden. Jag krattar på tomten, rensar ogräs, planterar blommor, som jag köpt, i fina krukor. Jag borde rensa bland mina kläder, men hinner kanske inte i år heller. Jag städar, tvättar, vattnar, lagar mat, stryker kläder mm. Dessutom har mina föräldrar stort behov av hjälp och omsorg, så om ni har tid över får ni gärna komma förbi och kratta och rensa ogräs. 😋
 8. SGK

  Tarmflora

  Jag har försökt läsa i din tråd, men har väldigt svårt att få en hel bild av din situation. Det du skriver blir fragment som de som försöker besvara dina frågar ska försöka sätta ihop till en helhetsbild. Mycket svårt. Det du fokuserar på nu verkar vara att minska din hunger. Vad jag förstår äter du fett enligt det som rekommenderas inom LCHF: Ja, jag vet att du frågar om protein, men eftersom sammansättningen av makronutrienterna har betydelse för hungern går det inte att svara på frågor om proteinmängd utan att veta hela bilden. Eftersom forskning visar att det är just proteinet som är viktigt för att man ska känna sig mätt funderar jag om du har någon typ av hormonell störning när det gäller mättnadshormonet. Är det något som du har undersökt? (jag själv tycker att fett är bra för mättnadskänslor) Nu vill jag starkt betona att jag (och många andra här) inte är experter på de här frågorna. Många av oss är vanliga människor som har läst om råd någonstans och kanske har märkt att det fungerar bra på oss själva. Några är vetgiriga lekmän (och kvinnor) som på fritiden fördjupar sig genom att läsa forskning om olika områden. Och ibland vet de mer om just det de fördjupat sig i än vissa läkare. Du verkar irriterad på "de som ger råd" eftersom du inte verkar tycka att råden är bra. Och då kommer jag med ett råd (!) nämligen att du själv letar forskning om det du vill fördjupa dig i. Så tror jag att många här resonerar. Själv har jag läst ganska mycket om kolesterol eftersom jag har ett värde som läkare tycker är alarmerande högt. Ett sista råd för i kväll: om du mår bra på det du äter så tycker jag att du ska äta så och strunta i de här "goda råden" du kritiserar.
 9. SGK

  Inget händer

  Jag tänkte lägga till några frågor till MariaF:s utmärkta lista: Hur mycket väger du? Och hur lång är du? Ibland brukar det ju hävdas att kroppen kanske inte är överens med huvudet om vad den ideala vikten ska vara.
 10. En till här 😊 Jag väger ungefär samma som för 39 år sedan. Jag var dock inte tonåring, men drygt 20.
 11. Apropå sunt förnuft. För många år sedan (5?) hade jag ett lunchsamtal med en kollega som ifrågasatte min kosthållning. Hon menade att enligt sunt förnuft var det självklart att det enda rätta var att äta varierat. Tyst för mig själv tänkte jag att mitt sätt att variera kosten innan jag gick över till LCHF var spagetti, makaroner, tagliatelle, lasagne, ris, farfalle osv. Och till det åt jag falukorv, köttfärssås och köttbullar. Och det är ju ungefär samma som kollegorna äter till lunch. Numera äter jag minst lika varierat men mycket nyttigare. Till saken hör också att kollegan som kritiserade min kosthållning har ett midjemått på kanske 120 cm, medan mitt midjemått är ca 63 cm.
 12. SGK

  Fasta

  Idag är jag lite stolt. Jag har lyckats fasta i fem dygn. Åt en god middag på söndag kväll, och nu har jag äntligen fått äta igen ikväll 😊 Som vanligt när jag fastar har jag egentligen inga problem med att göra det, men det är väldigt tråkigt att inte äta. Mat är ju så gott! 🥩 Den här gången var det för att gå ner två kilo som jag lagt på mig i år. Så i morse vägde jag åter ungefär samma som i 20-årsåldern. Om någon missat det så är jag alltså 60, snart 61. Usch det låter kanske som skryt, men jag är väldigt nöjd att mitt midjemått minskat med 2,5 cm och att byxorna sitter mycket snyggare nu. Men vi får se, jag kanske har gått upp allt igen på måndag 😟
 13. SGK

  Tips på aktivitetet

  Vi rekommenderas att jobba hemifrån, vilket jag inte gör (vilket chefen vet om). Flera orsaker till detta: jag orkar inte tänka igenom vilka böcker, dokument, tekniska prylar jag måste kånka hem; jag har eget kontor och träffar nästan ingen på jobbet (de flesta jobbar hemma); har två charmiga katter hemma, och de begriper inte det här med att jobba hemifrån, de vill ha samma uppmärksamhet som på helgerna; jag har ingen bra arbetsplats och tror inte soffsittande är bra för nacke och rygg; jag saknar fungerande skrivare/scanner, vilket behövs för vissa ärenden jag hanterar. Men jag sitter och "pimplar" Annika Dahlqvists C-vitamindrink för att stärka immunförsvaret. Hittills verkar det fungera 😊
 14. Apropå att äta veganskt. Igår såg jag i tidningen att Malin Persson i TV-programmet Trädgårdstider, som bara äter veganskt i programmet, hade de sämsta hälsovärdena av alla fyra deltagarna i programmet, trots att hon "äter mest hälsosamt" enligt Pernilla Månsson Colt. Malin är 41 år, och smal och borde väl ha utmärkta värden, tänker man. Ursäkta utvikningen från ämnet, men jag reagerade på detta. Och i dessa karantäntider träffar jag nästan ingen, så då är det kanske okej att tråka er med mina tankar 😋
 15. Grattis MariaF! Jag ligger bara cirka 4500 inlägg efter 😁