Jump to content

SGK

Medlem
 • Posts

  605
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

SGK last won the day on February 26

SGK had the most liked content!

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Umeå

Recent Profile Visitors

4,757 profile views

SGK's Achievements

Gammal i gården

Gammal i gården (4/7)

3.2k

Reputation

 1. Tack snälla @MariaF, den gamla bilden började ha några år på nacken. Får säga samma sak till dig, även om det var några veckor (?) sedan du bytte. MC-bilden var ju tuff, men kul att få se ditt soliga leende på nära håll.
 2. Jag har också tänkt på det. Tror inte det är mitt fel den här gången
 3. SGK

  Bjäst

  Enligt apoteket.se innehåller bjäst 36.9 g kolhydrater per 100 g. Jag läste nånstans att en lämplig dos kan vara 1,5 msk per dag. Det skulle betyda max 8 g kolhydrater (flingorna är eventuellt väldigt lätta så det blir betydligt mindre). Om man inte får i sig så mycket kolhydrater för övrigt kan den mängden rymmas även inom strikt LCHF. Så man får ju avgöra vad man kan tänka sig relaterat till vad man äter för övrigt, och vad man vill uppnå. Berätta gärna hur det går
 4. En närstående till mig misstänker att hen drabbats av magsår. Naturligtvis bör vården kontaktas, men om någon har tips om kost eller annat som kan hjälpa vore jag mycket tacksam att få sådana tips.
 5. Vi ser fram emot en recension och en kompakt men informativ sammanfattning
 6. 1. Jag har nog inte ätit frukt sedan mitt äppelträd dog, det är uppskattningsvis 7 år sedan. Jag tror det besvarar de övriga frågorna också. Däremot äter jag bär, men bara ibland. I helgen firade vi min födelsedag, och då gjorde jag en LCHF-smulpaj på svarta vinbär från sommarstugan (frysen) och rabarber från "trädgården". Till vardags blir det sällan bär, men när jordgubbarna mognar brukar jag försöka skörda så att inget ska förfaras. Äts med vispgrädde.
 7. För mig känns vaccinering som ett stort lotteri. Allt kan gå som på räls, inga biverkningar och man förblir frisk och kan utan oro umgås med sina nära och kära. Eller så kan man dra nitlotten. Det gjorde jag (sannolikt) i samband med svininfluensa-vaccineringen. Jag drabbades då av något som kanske skulle diagnosticeras som polyneuropati i tårna. Det är inget som påverkar balans eller min förmåga att röra mig, men det känns konstigt och ibland gör det liksom ont i tårna. Jag har inte varit till läkare, eftersom jag inte har så stora problem och eftersom det inte blivit sämre under dessa år, så jag vill inte experimentera med mediciner som kanske i sin tur ger biverkningar. Så jag vågar inte chansa, kanske jag skulle drabbas ännu mer av denna avskyvärda åkomma som begränsade min pappa väldigt mycket, och särskilt under hans sista halvår i livet. Jag har också läst om att det finns personer som drabbats av liknande symtom efter vaccinering mot Covid. Därför väljer jag att inte vaccinera mig. Var och en gör som den vill, tycker jag.
 8. Precis vad jag upplevt. Sen jag började med LCHF har mina magbesvär försvunnit helt. Trodde under några år att jag var laktosintelarant, men numera påverkar inte laktos mig alls. Och när jag tänker efter har jag inte haft några besvär med magkatarr på många många år heller.
 9. Jag är inte medicinare, men ska ändå dela mina tankar om detta. Jag tror inte att "vätskebristen" när man börjar med LCHF är så stor att det krävs vätskeersättning. Som iAnna skriver räcker det att inte snåla med saltet och att dricka när man är törstig. Jag skulle inte använda vätskeersättning eftersom den ingrediens som står först i innehållsförteckningen är glukos. Salter kommer inte ens på andra plats. Så lite extra vatten och salt bör fungera för den som är orolig för att man tappar lite vätska när man börjar äta LCHF.
 10. Tja, jag tror att vi måste komma ihåg att vi har olika mål med LCHF, vi lägger oss på olika nivåer av LCHF, vi har olika kunskapsnivåer när det gäller kost och hur man kan "räkna på" kosten. Jag är ju matematiker och gillar att räkna på allt. Orsaken till att jag äter LCHF är för att inte gå upp i vikt trots min höga ålder (61 år ), men också för att hålla mig frisk och i form (har varit småförkyld 3 gånger sedan 2013). Då upplever jag att strikt LCHF är bäst för mig, dvs jag äter ca 20 g kolhydrater per dag, ibland mindre. Så länge jag ligger under 20 g kolhydrater per dag tycker jag det är okej att äta en liten bit morot, 4-5 jordgubbar, en näve svarta vinbär, ett egenodlat äpple, två nävar hallon, några enstaka smultron (har bara en planta), och till och med chokladtryffel gjord på 70% choklad (en bit på ca 1 kubikcentimeter) när jag fikar med mamma. Och här kommer matematikern i mig in. Jag tycker inte det är svårt att räkna på kolhydratinnehåll, och har ganska bra koll på hur mycket det är i olika livsmedel, samt hur mycket jag kan äta utan att det blir för mycket. Andra kan behöva andra sätt att tänka, och tumregeln högst 5 gram kolhydrater per hundra gram är ganska vanlig. Men om man dricker en liter mjölk per dag kommer man snabbt upp i alltför höga nivåer enligt mina preferenser, trots att mjölk "bara" innehåller 4,7 gram kolhydrater per 100 gram. Det är alltså inte bara mängden kolhydrater per 100 gram som har betydelse, det är också hur lätt det är att få i sig mycket av produkten. Sen har vi också olika beroenden, någon kan inte stå emot dåliga produkter om den äter en LCHF-variant av den produkten. Samtidigt som någon annan inte kan tänka sig att äta LCHF om den inte får äta nån sorts macka till frukost. Så jag är inte besviken på Diet Doctor. Möjligen skulle någon undersöka möjligheten att göra nivån på ett recept tydligare. Man kanske inte nödvändigtvis tänker på att en färg på ett visst ställe på sidan betyder något mer än bara att se snygg ut.
 11. Tack för tipset @Cederulla. Jag gillade bloggen, och har nu beställt boken.
 12. Jag sa just i dag till min mamma att jag tycker att det är oetiskt att rekommendera en kost som är enbart växtbaserad. Om det ska fungera måste man veta vad man gör och man beöver vara ordentligt påläst. Man kan inte bara utesluta köttet och fortsätta äta som vanligt för övrigt. Man måste förvissa sig om att få i sig vitamin B12 och att hitta den perfekta mixen av vegetabilier som täcker in de essentiella aminosyrorna. Den typen av information har jag aldrig hört från veganförespråkare.
 13. Jag är mitt i en två-dagars fasta just nu. Jag är hungrig och längtar efter mat, men jag känner mig också otroligt stärkt av att jag faktiskt klarar av det. Och det är ganska härligt att längta också. Tur att vi får göra det som vi själva önskar
 14. När mina barnbarn är lite onöjda sjunger jag för dem, fungerar varje gång. Billigt och ett tillfälle att träna rösten
 15. Angående kolesterol så verkar det dels vara bra med högt kolesterol i Corona-tider. Dels är också högt kolesterol förknippat med längre livslängd. Uffe Ravnskov är en bra källa till kunskap om kolesterol. Han har skrivit några inlägg här på forumet (@Uffe ) och han har en webbsida med information man kan titta på. Han är alltså forskare och har publicerat många vetenskapliga artiklar.
×
×
 • Create New...