Gå till innehåll

SGK

Medlem
  • Innehållsantal

    573
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    10

SGK vann senast 13 September

SGK hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

3 027 Enastående

Om SGK

Profile Information

  • Gender
    Female
  • Location
    Umeå

Senaste besökare till profilen

4 121 profilvisningar
  1. Det här stämmer ju väldigt bra. Om man tittar på "respiratory quotient" så ser man att en fettdominerad kost släpper ut kring 75% koldioxid via andingen jämfört med en kolhydratbaserad kost. Så för dem som är rädda för koldioxid borde en ketogen kost vara idealet.
  2. Efter att ha läst boken "Kornas planet" är jag stärkt i min uppfattning att det "inte finns några gratisluncher", och med det menar jag att vi inte kan producera mat utan att offra liv. Så är det i naturen, och vi människor kommer inte undan det heller. Om vi inte helt ska förbruka marker med matjord behövs naturgödsel, och den för med sig så mycket positivt som idag anges som problem att det är ofattbart att inte fler inser fördelarna med den typ av brukande av jorden som Allan Savory står för.
  3. Jamen, toppen! Tänkte inte på att man kan klicka där, jag brukar klicka på rubriken. Du har precis löst problemet för mig! Ha en skön fortsatt semester!
  4. När jag steker använder jag alltid (nästan) gjutjärnspanna, det ska väl också kunna bidra till järnupptaget.
  5. Jag vet inte om jag är rätt person att ge goda råd i din situation. Men det jag spontant tänker på är att du så gott det går inte ska tänka på vikt utan på hälsa och välmående. Om du tänker att du ska äta LCHF för att det gynnar din hälsa kanske det är enklare att börja om, än om du är helt fokuserad på att gå ner i vikt. Det finns väl en viss risk att det inte kommer att gå lika fort och enkelt en andra gång utifrån erfarenheter som dryftats här på forumet. Men oavsett vikt tror jag att LCHF är en hälsosammare kosthållning än alternativen. Lycka till med din kostomläggning!
  6. SGK

    Statiner

    Jag har läst någonstans (kanske i någon av Uffe Ravnskovs böcker eller på DietDoctor) att om statiner gör nytta så handlar det om en viss antiinflammatorisk verkan. Och det kan man ju få av andra läkemedel eller kost. Sen vet jag inte om statiner gör skillnad på LDL och HDL. Att man har lite lågt HDL kanske beror på att man äter statiner. Men jag har inte läst på så jag vet hur det ligger till med det.
  7. SGK

    Statiner

    Om jag förstått rätt tänker man att statiner ska hindra kolesterol från att täppa till kärlen genom att minska på kolesterolet. Om det finns skäl att åtgärda tilltäppta kärl så kan man naturligtvis fundera på behandlingar (bättre kost t.ex.). Men då bör man ju först och främst veta att det faktiskt föreligger ett problem, dvs tilltäppta kärl. Har man inte det behövs ju inga åtgärder. Sen verkar det som att vården glömmer eller inte känner till att kolesterol behövs som byggstenar i kroppen. Och bland annat för hormoner av olika slag. Kan tänka mig att om man stryper mängden kolesterol kan
  8. Jag kör en repris från i fjol på temat vad vi bör äta för miljön och klimatets bästa (med några tillägg): Under våren 2019 läste jag två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till det som anses vara klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion. Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation. Några punkter som togs upp i böckerna: • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbetes
  9. För mig gäller samma som för @Skorpionen. Jag kan dricka före, under och efter måltid. Har inte heller några direkta magproblem, men jag har ju läst att vissa anser att man inte ska spä ut magsyran med vätska när man äter. Är jag törstig dricker jag, men ibland dricker jag inte alls när jag äter. Så då dricker jag strax efter istället.
  10. Någon kanske kommer ihåg att jag var på hälsokontroll i november (på grund av min höga ålder, 60 år, sedan dess har jag hunnit bli 61 ). Jag tror att den jag hade uppföljningssamtalet med är distriktssköterska. Inte läkare i alla fall. Och hon försökte förgäves ge mig kostråd, särskilt när det gäller "nyttiga" fetter. Hon lyckades inte så bra eftersom jag bar med mig en bunt forskningsartiklar som påstod något annat än det hon sa. Men jag tror knappast att någon myndighet ens skulle höja på ögonbrynen om jag försökte anmäla henne för tjänstefel, dvs. att hon gav kostråd fast hon inte är diet
  11. SGK

    LCHF magar

    Jag började äta LCHF för ca 10,5 år sedan. Jag var frisk och relativt smal, men började lägga på mig några kilon, och ville testa LCHF. Eftersom jag verkligen älskar fett var det en perfekt kost för mig, och jag har egentligen aldrig saknat socker och sött. Innan jag började med LCHF hade jag ganska stora problem med magen, men inte så stora att jag gick till läkare. Ganska ofta var det bara luft som kom, och ofta bara vätska. Ibland kändes det hopplöst. Någon som hörde mig klaga föreslog att jag kunde vara laktosintolerant, så jag testade laktosfritt och blev lite bättre men inte bra. Efter n
  12. Ja, allt utom vatten och honung (som inte behövs tycker jag) läggs i kastrullen och värms/steks lätt. Sedan låg värme så vattnet inte försvinner för snabbt och att det inte bränns fast. Jo, löken skivas och rabarberstjälkarna delas i bitar om 1 cm. I ett av originalrecepten är det äpple istället för krusbär och röda vinbär, men jag har anpassat receptet till det som växer här hos mig. Jag tog ingefära i pulverform (och även chilipulver och vitlökspulver), men anpassa gärna till det som passar dig
  13. @morgonsol Ja gärna. Jag tror receptet är ett hopkok [sic] av flera recept (antagligen har jag googlat chutney och LCHF). Ingredienser 3 dl rabarber i bitar (ca 1 cm) 2 dl krusbär 1 dl röda vinbär 1 gul lök 1/2-1 msk hackad röd chili (eller chilipulver) 1/2-1 msk hackad vitlök (eller vitlökspulver) 1/2-1 tsk ingefära 2-4 tsk curry (gul) 1 tsk salt ev. sötning (honung) 2-3 dl vatten (frysta bär kan vara blöta) 1/2 dl balsamvinäger Skölj och skiva och lägg i en kastrull med tjock botten, tillsätt honung och vatten
  14. @Jimmy Lagnestrand Dietdoctor har tagit upp studien, se denna länk. Hoppas den kan ge dig argument och ge dig ro att fortsätta på din framgångsrika kostväg. Och grattis till dina fina resultat
  15. SGK

    potatis

    Jag hittade den här tabellen på forumet, 6 år gammal. Som jag förstår betyder potatisstärkelse potatismjöl. Även "Maggan" (Margareta Lundström) har kommenterat tabellen.
×
×
  • Skapa nytt...