SGK

Medlem
 • Innehållsantal

  451
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  7

SGK vann senast 12 Juli 2018

SGK hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 266 Enastående

Om SGK

 • Rank
  Stammis

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Umeå

Senaste besökare till profilen

2 697 profilvisningar
 1. SGK

  Mejerifria alternativ tack!

  Jag brukar göra fröbullar enligt receptet nedan. Tycker de blir riktigt bra. Fröbullar
 2. SGK

  Trädgårdstråden

  Tack för tipset Tobias. I det fall jag beskrev var det att jag lämnade dem kvar jättelänge efter det att de var mogna (typ 3 veckor). Så jag drog lärdomar av det också.
 3. SGK

  Sanningen om kolhydrater . . .

  Jag håller med dig jala, det är inte själva kolhydraterna i grönsaker som är essentiella. Däremot vill man ju komma åt främst vitaminerna tror jag. Och själv älskar jag grönsaker, så jag äter en hel del. För mig handlar det mycket om att äta så att jag optimerar näringstätheten i maten. Och mainstreamrådgivare menar också att vi behöver fibrerna i "fruktågrönt". Jag kommer nog inte att tittat på filmen; efter att ha läst kommentarerna från er som sett den känner jag att jag kan lägga min tid på annat
 4. SGK

  "Nyårslöfte"

  Du har verkligen haft ett tungt år . Hoppas att 2019 blir ett bättre år för dig. Angående bukandning kopplar jag till körsång (har sjungit i kör en stor del av mitt liv). Då ska man ju andas "med magen" för bästa resultat. Kanske något som kan hjälpa dig? Dessutom har jag för mig att det finns forskning som kommit fram till att körsång är bra för hälsa och välbefinnande (kanske på grund av bukandningen?). Lycka till även om sjungandet inte passar just dig!
 5. SGK

  Nyårskrönika

  Då måste jag ju bekänna att jag är tokig i böcker. Har ett helt rum fullt med böcker. Och unnar mig att köpa de böcker jag blir nyfiken på. De här titlarna hittade jag där: - Holistic Management av Allan Savory - Svart Jord av Gunnar LIndstedt - The soil will save us av Kristin Ohlson - Grass-fed nation av Graham Harvey - Den stora ätstörningen av Gunnar Rundgren - Earth at risk redigerad av Derrick Jensen och Lierre Keith (författare till Vegomyten) - Cows save the planet av Judith D. Schwartz - Trädgården Jorden av Gunnar Rundgren
 6. SGK

  Nyårskrönika

  Kära forumvänner, så här på årets sista dag tänkte jag summera det gångna året och titta framåt på det kommande.Det gångna året har varit ett bra år för mig personligen. Många bra saker har hänt och dåliga har uteblivit:- under 2018 har jag inte varit förkyld eller sjuk på något annat sätt- jag har tagit vissa karriärsteg på jobbet- jag har två nya ljuvliga katter som jag njuter av varje dag- jag har hållit mig till LCHF som jag gjort de senaste 9 åren och mår bra av det- en utbyggnad som jag velat få gjord sen jag flyttade in för snart 20 år sedan är i princip klar- har fått en hel del positiva reaktioner på mina insatser på jobbet - när det var lite jobbigt ett tag på jobbet ställde mina fina arbetskamrater upp för mig på ett fantastiskt sätt- sonen har ett jobb han trivs med, och flyttade i våras till en fin lägenhet tillsammans med sin samboInför 2019 ger jag inga löften (över huvud taget försöker jag undvika att ge löften, det blir så besvärligt om det visar sig att de inte går att uppfylla), istället har jag en del nyårsambitioner:- tänker fortsätta äta LCHF- vill försöka bli mer påläst så jag kan optimera min hälsa med LCHF som grund - ska ge mig på några av de böcker om djurhållning och klimat som ligger och väntar på att bli lästa- tredagarsfasta varannan månad- försöka köra mer enkel styrketräning - ska försöka tillbringa mindre tid på jobbet- fortsätter köpa närproducerat gräsbeteskött och så långt som möjligt närproducerad mat - ska utforska den nya livsmedelsbutiken som byggts nära mig, så slipper jag ta bilen för att handla mat- jag tänker undersöka second hand-alternativ när jag verkligen behöver inhandla något- för övrigt ska jag försöka köpa det jag behöver i affärer här i stan istället för via nätet Jag önskar er alla ett riktigt Gott Friskt 2019!
 7. SGK

  Tr0lldagboken

  Jag tänker så här kring det här med fett, om man bara kör LC, dvs drar ned ordentligt på kolhydraterna, äter normal mängd protein, och inte fyller på med fett så handlar det om en diet som brukar kallas "kalorirestriktion". Många lyckas gå ned i vikt med den metoden, jag har själv använt den även om jag inte direkt var överviktigt (men jag hade gått upp några kilon jag ville bli av med). Det brukar i LCHF-sammanhang sägas att gå ner i vikt med kalorirestriktion inte är en kosthållning som är hållbar i längden. Men som sagt, det kan fungera ett tag. Sen när det gäller fett finns det mycket att välja på. Kokosolja kan man steka i, ta i sitt fettkaffe, och säkert finns det många fler idéer. Ghee (klarnat smör) kanske skulle kunna fungera för dig. Raps- och olivolja brukar ju också anses vara okej. Sen finns fett som jag själv inte testat, men som jag är nyfiken på, t.ex. ister. Lycka till med din vikt- och hälsoresa!
 8. SGK

  Godmorgontråd?

  För min del blir det rättika-Jansson i eftermiddag, ska slå in några julklappar, och blanda till legymsallad och grönkålssallad. Ligger nog ganska bra till tidsmässigt. Och det blir nog också en adventsstjärna på min nya balkong. Och även jag vill önska er alla en riktigt God Jul i dubbel bemärkelse.
 9. SGK

  Placeboeffekten

  Tack och lov för placeboeffekten Inatt när jag vaknade var jag tät i näsan. Typiskt tänkte jag, ska jag bli förkyld när det är jul Men det första jag gjorde när jag steg upp i morse var att droppa silvervatten i näsan. Sen har jag gjort det några gånger under dagen. Har inte känt mig snuvig eller förkyld idag. Antagligen är det placeboeffekten
 10. Min första tanke när jag hörde "nyheten" på radio var att det första vi ska göra är inte att slopa ekologisk odling, det första som bör göras är att sluta odla sånt som är helt onödigt. På min lista över onödig odling i Sverige kommer socker på första plats, därefter spannmål. Vet inte om det odlas tobak i Sverige, men sett till världen ligger det också högt, och naturligtvis odling av droger. Vad tycker ni andra att man borde sluta odla?
 11. SGK

  Tunga Täcken

  Jag blev inspirerad av det här med tyngdtäcken igår och letade fram mammas gamla täcke som jag fick "ta hand om" när mina föräldrar flyttade från hus till lägenhet Det väger inte 8 kilo, men kanske 3 kilo. Så inatt la jag det ovanpå mitt ordinarie täcke, och tycker att jag sov något bättre än jag gjort tidigare. Jag har svalt i mitt sovrum, så det blev inte för varmt.
 12. SGK

  LCHF och räkna kalorier

  Du har säkert rätt när du säger att det handlar om "inkomster och utgifter". Problemet med hur det här hanteras idag är att modellerna för detta är felaktiga. Man behöver bara se ett avsnitt av Biggest loser så blir det uppenbart. Deltagarna räknar på vad träningen ska ge i minus och vad maten de äter ska ge i plus. Sedan blir de totalt överraskade på invägningen. Min poäng är att eftersom de här beräkningsmodellerna inte verkar gälla människokroppen så bör vi tänka på ett annat sätt. Och mitt tips brukar vara att tänka på hälsa och välbefinnande istället för vikt. Se vad som händer när du äter dig mätt på LCHF, och sedan kan du börja justera om du tycker att det behövs. Men ge det tillräckligt med tid innan du börjar experimentera. Låt kroppen känna sig trygg och bli omställd till fettdrift först, det kan nog ta minst en månad. Lycka till!
 13. Hej Emil, Och välkommen till forumet. Jag ska inte uttala mig om effekterna av LCHF på psykisk hälsa. Kan bara konstatera att jag själv mår mycket bra på kosten. Det jag har erfarenhet av är LCHF och låg vikt. Jag har lågt BMI (väger det jag vill väga), och för mig är inte LCHF något jag går ner i vikt av. Jag kan till och med behöva lägga in någon fastedag ibland för att behålla vikten. Orsaken till att jag håller mig till LCHF är dels att jag fått ordning på en orolig mage, dels att jag tror det här sättet att äta är det bästa för min hälsa på lång sikt. Jag föreslår att du testar, var beredd på omställningsbesvär, och om du så småningom mår psykiskt bättre, men går ner i vikt, kan du lägga till lite frukt och/eller rotfrukter. Lycka till!
 14. SGK

  Godmorgontråd?

  Tänkte dela en liten lägesrapport. Det är nu en vecka sedan jag drack kaffe senast. Veckan har framförallt kännetecknats av trötthet och allmänt låg energi. Har inget brådskande på jobbet den här veckan, så inga katastrofer har inträffat. Jag gillar maxad julstämning, så det finns en hel del jag vill göra hemma, men det har inte blivit mycket på kvällarna, mest mys i TV-soffan med lillkatten. Men i går kväll hände något, jag satte upp julgardiner, tog fram julmattorna till köket, tog ned gardiner i vardagsrummet för att ersätta med julgardiner där och en del annat också. Och inatt har jag sovit bättre än på länge, vaknade bara tre gånger under natten, somnade inte om direkt men i alla fall inom en kvart kanske och sov ända till 5.57 (istället för till kl 4 eller liknande). Nu hoppas jag att detta är början på en ny trend
 15. SGK

  Effies erfarenheter

  Jag har ju avstått från kaffe ungefär lika länge som du (senast jag drack var torsdag morgon förra veckan). Jag har inte haft huvudvärk, men varit trött. Min sömn har inte (ännu?) blivit bättre, snarare sämre (kanske därför jag är trött). Vet inte riktigt vad jag ska ta mig till, jag tycker jag har följt alla råd jag sett, men inget hjälper Sen klarar jag vardagen ganska bra i alla fall, sannolikt tack vare att jag äter LCHF, inga blodsockerdippar ställer till det. Jag fortsätter utan kaffe några veckor till i alla fall