SGK

Medlem
 • Innehållsantal

  406
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  7

SGK vann senast 12 Juli

SGK hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 959 Enastående

Om SGK

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Umeå

Senaste besökare till profilen

2 261 profilvisningar
 1. SGK

  LCHF-Betraktelser

  Instämmer med Effie, grattis annakarin till dina resultat. När det gäller kolhydrater och vin tänker jag att det handlar om mängd. Själv bör jag inte dricka mer än ca 1 dl vin (annars blir det för roligt/pinsamt för omgivningen/mig). Det innebär att det handlar om 0,6 g kolhydrater. I mitt fall blir det försumbart gällande mängden kolhydrater. Men om det är som Effie påpekar att kroppen först bränner alkoholen, så är det i sig en viktig aspekt. Jag tror att det som har betydelse här är att man tar informerade beslut. Och där har LGs, RolleE och Effie hjälpt till tycker jag
 2. SGK

  Börjat träna, eller?

  Åh, nu känner jag mig väldigt otacksam. Har inget minne av detta, men om du letar fram till Jamtlandstjej kan jag kanske bli påmind Brukar säga att mitt minne är sämre än en senil guldfisks, så då vet ni, och jag är kanske ursäktad
 3. Det är också intressant det Karl Hultén pratar om i en av sina poddar (Paleoteket avsnitt 15 eller 16) där han talar om rött kötts samverkan med spannmål, att det händer oönskade saker när båda dessa intas, vilket kan leda till cancer. Men om man äter rött kött och gröna grönsaker (tror jag det var) så motverkas det potentiellt farliga i köttet. Lustigt nog är det inte någon i den offentliga debatten som beskyllt spannmålet för att orsaka cancer. Det är liksom självklart att man ska kunna äta det, medan köttet ifrågasätts. Jag vet hur jag själv väljer att äta, och det inbegriper inte spannmål.
 4. SGK

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Välkommen till forumet Desperado! Jag är inte medicinare, så jag kan inte redogöra för olika processer i kroppen. Men jag rekommenderar att du läser böcker/forskningsartiklar av Uffe Ravnskov, han har ägnat mycket tid åt att forska på kolesterol och undersöka andras forskning. Hans böcker har helt lugnat mig, så jag är inte alls orolig för höga kolesterolvärdern. När jag tittar på dina värden tänker jag att dina triglycerider är helt okej, och ditt HDL-värde ser mycket bra ut. Och övriga värden är nog inte så viktiga. Nu är det länge sedan jag kollade mitt kolesterol, men jag hade nog triglycerider på 0,84, HDL på 1,54. Har inte kollat APO-kvot. I min släkt var det så att farmor och farfar dog i hjärtinfarkt när de var 60+ och min pappa fick hjärtinfarkt (som han överlevde) vid 69. Även mamma har haft lite hjärtproblem, men efter 85. Och ändå bekymrar jag mig inte alls. Men självklart förstår jag din oro. Jag tänker själv att det enda jag kan göra för egen del är att leva hälsosamt, att äta den typ av kost jag anser vara den mest hälsosamma, och att motionera regelbundet. Resten överlämnar jag åt ödet.
 5. SGK

  Östrogenfundering

  Det som stämmer på mig är ganska strikt LCHF (ca 15-20 g kh per dag, men mäter inte ketoner), noll alkohol, ej sötningsmedel. Däremot tränar jag inte styrketräning och jag äter mejerier. Och jag väger samma nu som när jag var i 20-årsåldern då min omgivning ansåg att jag var smal. De anser nog det nu också. Jag har tre kvinnor i min ålder (55-62) i min närmaste krets som också äter LCHF. De är alla smala och motionerar, men tränar inte tung styrketräning. För övrigt har jag inga fakta att bidra med.
 6. Nja, nu är det så att man pratar inte med honom, det är min mamma man pratar med. Det är nämligen hon som är sjukvårdskunnig i familjen och den som har kontrollen över det som sker därhemma hos dem. Själv är jag bara matematiker/datavetare, och har inte så mycket krut att komma med tyvärr. Men jag kanske kan berätta om den här forskningsrapporten, att det var ett intressant resultat. Jag tar och skriver ut den genast, så visar jag dem nästa gång vi ses (mamma äter också statiner). Tack Nils och Peter för peppning!
 7. Väldigt intressant. Min gamla pappa fick en hjärtinfarkt när han var 69 år gammal, nu är han 92. Vad jag vet hade han inte anmärkningsvärt högt kolesterol. Jag gissar att han fick statiner utskrivna då, och det har han ätit sen dess. För kanske 15-20 år sedan började han få besvär med sina fötter, perifer neuropati. Det senaste året har han blivit avsevärt sämre och har nu stora problem med balansen och smärta i fötterna (trots känselbortfallet). Om jag fick bestämma skulle han sluta direkt med statinerna, men tyvärr får jag inte bestämma. Föräldrarna lyder snällt det farbror doktorn säger.
 8. SGK

  Gardasil

  Den information som ges i MariaF:s inlägg känns mycket viktig. Jag har full förståelse för att personer som drabbats av cancer förespråkar vaccination. Men jag upplever utifrån information jag sett att vaccinationerna beskrivs på ett sätt som lovar betydligt mer än vad som kan hållas. Om jag förstått rätt så är det inte alldeles ovanligt att personer som har vaccinerat sig mot diverse åkommor ändå blir smittade/råkar ut för åkomman ifråga. De biverkningar som kan följa måste självklart kommuniceras tydligt. Jag tänker också på massvaccineringen mot svininfluensan 2009, där många unga fick en negativ påverkan på sin hälsa. Själv tror jag att det känselbortfall jag drabbats av i tårna har med detta att göra. Det kan stämma bra tidsmässigt, men jag har naturligtvis inga bevis för det. Jag antecknade inte det datum när jag först upptäckte det hela, och har inte sökt läkare eftersom det inte direkt påverkar mitt liv. Det är bara något jag känner, särskilt när jag ska sova, men det håller mig inte vaken, och har inte förvärrats med åren vad jag kan förstå. Vaccinationer kan vara väldigt bra, och förhindra lidande, men vi måste få hela bilden innan ett beslut tas.
 9. SGK

  Pinsamt om kokosolja

  Man ska väl egentligen hålla sig undan tidningarnas klickartiklar på nätet. Man vet ju på förhand att den eventuella informationen är slarvigt framtagen och knappast faktagranskad. Idag föll jag för frestelsen att klicka på något om "det här visste du inte om kokosolja" på Expressens webbsida. Och det stämde verkligen, för rätt vad det var så stod det att det finns mycket proteiner, järn, fosfor och zink i kokosolja. Min burk från Kung Markatta innehåller 100 gram fett per 100 gram. Det ryms inget protein där inte. Inte heller verkar den innehålla några mineraler om man tittar på matkalkyl.se. Om man ska försöka sig på en förklaring till fadäsen har personen som tagit fram texten sannolikt titta på kokos, och där hittar man både lite protein och mineraler. För att vara lite rättvis kan jag tillägga att man lovordade kokosoljans läkande och goda egenskaper. Dem har jag själv upplevt.
 10. SGK

  Trädgårdstråden

  Jag är verkligen en novis när det gäller odling, men jag tycker det är kul, och gillar den här känslan att gå ut och skörda. För mig har det varit mest grönkål och mangold i sommar (nästa sommar blir det två mangoldplantor). Jag har också ätit upp 1 (!) zucchini, men den var å andra sidan jättestor. Två mindre lyckades jag schabbla bort, skulle ha skördat dem när de såg gröna och fina ut, men nu ruttnade de bort istället. Igår hittade jag en minigurka när jag rensade bort en massa blad på minigurkaplantan. Den var inte stor men god. Och nu till mina okunskaper när det gäller tomater. På min ampeltomat har jag i dagsläget 1 (!) tomatkart. Den har också en hel del blommor, men tvivlar på att det blir något mer i år. Nästa år har jag förhoppningsvis bättre förutsättningar för tomatodling genom en solig balkong som jag hoppas ska bli klar i höst. I år tröstar jag mig med en hel del röda vinbär och krusbär (röda) som jag fryser in, och jag har även plockat lite hallon i helgen. Och hallonbuskarna har en hel del kart, så om det fortsätter att vara lite lagom varmt finns det hopp om fler hallon i frysen (typ 10 om dagen ).
 11. SGK

  Avokado-studie

  Aftonbladet skriver om en koststudie i USA där man vill ta reda på om avokado är så nyttigt som det brukar hävdas. I artikeln står det att avokado innehåller fibrer och bra sorts fett, men sen spårar det ur när en av forskarna säger följande: "Eftersom att avokado har högre fetthalt än andra frukter är det rätt ologiskt att tro att de kan hjälpa människor att minska sitt magfett". Artikeln finns här: Drömjobbet: Ät avokado varje dag i ett halvår – och få betalt Nu tror jag naturligtvis inte att ett tillägg av en avokado per dag fixar magfettet, men själv tittar jag hellre på kolhydratmängden än fetthalten, och där ligger avokado mycket bra till.
 12. Hej och välkommen till forumet! Som jag förstår har du gått ner 1,5 kg under 3 veckor. Det blir 0,5 kg per vecka. Det sägs ibland vara optimalt med den takten. Sen brukar jag hävda att det bästa är att se till hälsa och välmående snarare än vikt. Jag förstår att man vill gå ner i vikt, men kanske dina hälsovinster är tillräckligt för att du ska fortsätta och ha lite tålamod inför eventuell viktminskning. Lycka till!
 13. Hittade den här pallen. Jag tycker att det är praktiskt att den är hopfällbar, så står den inte ivägen. Dessutom tycker jag att den har lagom höjd. Och behöver man nå något som står högt är den också användbar
 14. Jag har investerat i hopfällbara pallar (jag har två toaletter i huset) från Biltema/Jula till en kostnad av ca 50 kr styck. Fungerar utmärkt
 15. SGK

  Lchf och en dimma

  Intressant. Jag har åstadkommit mina största karriärbedrifter sen jag började äta LCHF, specifikt sen jag blev mer strikt. Och jag upplever aldrig någon mental dimma när jag fastar (3-5 dagar), tvärtom kan jag känna mig mer skärpt. Antagligen är det här med mental dimma något väldigt individuellt och inte allmänt kopplat till LCHF-nivå.