SGK

Medlem
 • Innehållsantal

  323
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  3

SGK vann senast 31 Januari

SGK hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 507 Enastående

Om SGK

 • Rank
  Stammis

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Umeå

Senaste besökare till profilen

1 583 profilvisningar
 1. Det som händer när man säger att man äter veganskt/paleo/LCHF för hälsans skull är att det blir alldeles för generellt, precis som skrivits redan. Och man kan äta skräp oavsett vilken kosthållning man följer (tror jag ). Det LCHF betytt för mig är en massa insikter om kvalitet på olika livsmedel, där exempelvis lokalproducerat gräsbeteskött är det jag eftersträvar att äta (och nu har jag också hittat igen en bra producent ). Något som jag snappat upp i paleo/LCHF-sammanhang är att det kan vara så att rött kött inte ska intas samtidigt med spannmål, då kan det t.ex. öka risken för cancer, och kanske också bidra till annan ohälsa, som diabetes. Men jag har aldrig stött på någon forskning där man pekat ut spannmål som orsaken till cancer (eller annat) i sådana studier. Men om man helt enkelt skippar spannmål istället för kött kanske man får ännu bättre hälsa. Särskilt som kött vanligtvis är näringstätare än vegetabilier. Så både veganer och LCHF:are kanske ska försöka ta som vana att vara lite mer specifika. Själv äter jag mestadels oprocessad mat av hög kvalitet, och ser till att jag får i mig mycket fett. Och jag har en fantastisk hälsa trots mina 58 år. På flera plan mår jag bättre nu än för 30 år sedan.
 2. Jag går inte ner....

  Nu vände jag mig till Maria R, och jag tror att hon förstår vad jag menade. Effie gjorde det definitivt (tack för ditt förtydligande Effie). Men jag ska försöka vara riktigt tydlig. Om man är normalviktig (BMI 20-25), och man dessutom har en muskelmassa utöver genomsnittet (Maria R kör powerwalks) bör man inte stirra sig blind på siffrorna på vågen. Då är det sannolikt smartare att använda måttbandet. Och man går inte heller självklart ner i vikt med LCHF i det läget.
 3. Jag går inte ner....

  Det sägs ju att LCHF är viktstabiliserande i normalfallet. Som jag förstår är din vikt inom normalspannet, och då kan man nog inte räkna med garanterad viktminskning. Om du dessutom har muskler så blir det svårare. Men man kan ju ändå vilja tajta till kroppen. Mitt tips är att kolla in Martina Johansson. Hon skriver ibland om de här frågorna på sin blogg, hon finns med på Kostdoktorns lista över bloggar.
 4. Vegetariskt protein

  Jag läste ditt första inlägg igen, och insåg att ovanstående är orsaken till dina funderingar. Om man har målet att gå ned i vikt snabbt är nog inte LCHF eller ketogen kost den bästa. Sen beror det naturligtvis på vad man menar med snabbt. Det bästa med (strikt) LCHF tycker jag är att man kan äta mycket hälsosamt, vilket för många leder till bättre hälsa, färre kroppsliga besvär och ett allmänt bättre välbefinnande. För personer med stor övervikt leder det nästan alltid till viktnedgång också. Att gå ned i vikt snabbt kan vara bedrägligt i längden, svårt att hålla, och bidra till lös hud och annat. En annan viktig faktor är vilken utgångsvikt man har. Det brukar vara enklare att tappa i vikt om utgångsläget är stor övervikt än om man bara "behöver" tappa några få kilo. Du får säkert råd här som kan slå in öppna dörrar för dig eller vara felaktiga för just din situation. Ju mer fakta man har om frågeställaren, desto enklare är det att ge relevanta råd. Lycka till med din situation!
 5. Då tänker jag att om man är noga med att inta salt under fastan (3-5 dagar) och man inte bryter fastan med ett stort kolhydratintag, utan snarare med strikt LCHF-mat så är risken inte jättestor för hjärtstillestånd?
 6. Vegetariskt protein

  Hej Krystyna, Och välkommen till forumet. Det finns mycket att säga om de här "ersättningsprodukterna", som quorn och sojafärs och MariaF tar upp flera. Bönor har mycket kolhydrater jämfört med protein, så det kan vara en stor nackdel, men många LCHF:are har hakat på böntrenden nu. Annars håller jag med MariaF att du gärna ska äta exempelvis ägg, som är ett bra livsmedel om man inte är allergisk. Andra aspekter på protein från växtriket är att biotillgängligheten inte är så bra som när det gäller animaliskt protein. Det är ungefär 1/3 när man jämför nötkött och vita bönor. En nyfiken fråga, på vilket sätt påverkar köttet din hälsa? Gäller det även fisk?
 7. Fettkaffe meningslöst?

  Jag tänker att sanningen inte är enkel och en enda. Själv är jag underviktig (får inte gå med i Aftonbladets viktklubb eftersom jag väger för lite, fast jag vill inte heller ). Jag har under hela mitt liv haft ballongmage, vilket jag hade stora komplex för som ung. Trots att jag vägde lite hade jag stor mage, så stor att det fanns de som trodde att jag var gravid. Min ballongmage (IBS?) var också ett obehag som påverkade min hållning och allmänt mitt välbefinnande. Nu har besvären helt försvunnit med LCHF. Det jag märker nu är att det är viktigt med proportionerna när det gäller makronutrienter. Ett bra sätt är att få i sig tillräckligt med fett är kaffe med kokosolja. För mig är det ingen risk för överkonsumtion, jag tål inte så mycket kaffe, så det blir bara två koppar per dag för mig, med ca 2 matskedar kokosolja totalt. Så om jag ligger på 5 E% kolhydrater, 15 E% protein och 80 E% fett känner jag inte av några som helst magproblem, och det är helt avgörande för mig personligen. Dessutom tror jag att det är viktigt med mättat fett för kolesterolet (HDL).
 8. Fördelning Fett / protein vi styrketräning

  Jag är ingen expert på träning. Men jag tror du gör rätt som avvaktar med fastan. Om du så småningom börjar äta tydligt LCHF, dvs en hög andel fett (70-80E%) kan det hända att du drar ner på antal mål automatiskt, och då kan det plötsligt bli enkelt att äta bara 1 gång per dag. Efter ytterligare tid kanske du vill testa att äta efter 48 timmar eller mer. Det jag själv upplevde när jag testade att fasta första gången (sommaren 2016) efter 6 år på LCHF var att jag upplevde det som helt oproblematiskt. Visst finns det hungerkänslor, men det största problemet för mig är kurrandet i magen . Jag blir inte trött eller yr eller illamående. Men eftersom jag älskar mat så längtar jag ändå tills jag ska få äta igen Det viktiga är ju att var och en hittar en väg som passar en. Och du vet bäst hur du fungerar och vad som passar dig bäst Lycka till med ditt projekt!
 9. koka saft utan socker??

  Jag har också röda och svarta vinbär, krusbär, hallon och blåbär. Vinbär och krusbär (och rabarber) har jag vid något tillfälle gjort chutney av. Jag fryser in i små förpackningar och tar fram lite i taget. Jag använder också vinbär i wokade grönsaker som jag äter flera gånger i veckan till kött eller fisk. Ger en fräsch syrlig smak. Hallon och blåbär använder jag som efterrätt tillsammans med vispgrädde. Krusbär kan man ju äta istället för godis. Sätt fram en skål, och snart är skålen tom. Tyvärr kan jag inte ge några råd om LCHF-saft, jag dricker själv aldrig saft, dricker oftast vatten med en liten skvätt äppelcidervinäger.
 10. Nackdelar med vegankost

  Är det någon här som har data på vad en typisk vegetarisk kost/måltid består av? Eller vad som serveras på skolor som vegetariskt? Som nämnts av flera är det inte omöjligt att äta åt LCHF-hållet på vegetarisk kost. Mina egna tankar kring vegetarisk/"animalisk"* kost är att man behöver vara mycket mer påläst kring kost, näringsämnen mm om man enbart äter vegetariskt. Om man däremot äter kött får man i sig ett relativt näringstätt livsmedel, så även om man inte läser på fungerar det ganska bra. Dessutom har jag lärt mig att animaliskt protein är mer biotillgängligt än exempelvis protein från bönor. Allmänt behöver man uppenbarligen äta större mängder mat för att tillgodose behovet av näringsämnen vid en vegetarisk kosthållning. Det är också därför som jag blir upprörd när vissa människor predikar att alla borde äta vegetarisk utan att informera om att det då krävs en hel del kunskap om kostens sammansättning. Jag har ätit "smygvegetariskt" under en kortare period (åt vegetariskt hemma, men kött när det bjöds), och hade då ingen aning om att t.ex. B12 bara finns i animaliska produkter. Jag hann aldrig få någon brist som märktes, så för mig gick det bra. Men andra kan säkert råka illa ut. Jag vänder mig alltså inte mot en vegetarisk kosthållning i sig, men jag vänder mig mot att den ska vara en oreflekterad norm (läs vilken dagstidning som helst, vilket reklamblad från livsmedelsbutiker som helst, och lyssna/se på vilken nyhetssänding/programutsändning som helst) och att diskussionerna kring att äta vegetariskt nästan aldrig handlar om exakt vad som gör den nyttig. Min gissning är att man bara tar det för givet utan att gå till några forskningskällor. * Jag skriver animaliskt med citationstecken eftersom jag själv inte äter enbart animalier, utan även oljor och grönsaker, vilket de flesta som är köttätare nog gör.
 11. SLV och Pure-studien

  Jag har inte läst igenom PURE-studien, men det jag funderar på är om den har undersökt och fokuserat på kolhydratbehovet vid träning? Eller bygger deras slutsats om kolhydratbehov vid träning på "gamla sanningar"? Jag vet inte heller vilka nivåer av fett/kolhydrater som studien tittat på, men för mig vore det intressant att jämföra en studie på kost baserad på SLV-riktlinjer med relativt strikt LCHF (≤ 20 g kolhydrater/dag, 75-80 E% fett). Det verkar inte som att det gjorts här. Den här studien säger i alla fall inte att man ska dra ner på fettet, om man tolkar citaten.
 12. Maj-Lis Hellenius - skrämmande upplevelse

  Jamen, precis. I 100 g nötkött har vi 1,2 gram mättat fett. I 100 g lax (alla förespråkar ju att vi ska äta fet fisk) har vi 3,6 gram mättat fett. Jag hänger inte med i logiken Siffrorna hämtade från matkalkyl.se.
 13. Maj-Lis Hellenius - skrämmande upplevelse

  Kanske det är nu som jag ska försöka formulera min tankar när det gäller resultatet av vetenskapliga koststudier och vilka slutsatser man kan dra när det gäller orsak och verkan. Vi får se var jag hamnar och om det faller i god jord MLH hänvisar till olika studier, och menar ungefär att vi får acceptera att vi endast kan förlita oss på observationsstudier. Problemet med dessa är som vi vet att de möjligtvis kan visa på samband, men inte på orsak-verkan. Men säger inte observationsstudier någonting alls, kan vi inte veta något utifrån dessa studier? I de observationsstudier som MLH hänvisar till kan vi inte säga något om orsak och verkan. Handlar det om fett-kolhydrater? Handlar det om typ av fett? Handlar det om livsstilsfaktorer i övrigt? Handlar det om den så kallade Hawthorne-effekten, dvs att när människor vet om att de studeras (i Lyon-studien fick deltagarna vid flera tillfällen kostrådgivning och tydliga anvisningar kring hur de skulle äta) så är det vanligt att de anstränger sig extra i den situationen? Det man nog ändå kan säga om de studier hon hänvisar till är att det inte verkar vara "livsfarligt" att äta det som kallas medelhavskost (hon ger en definition i filmen). Vi kan inte heller säga att mättat fett är "livsfarligt" att äta utifrån studien. Men man kan gå vidare med en interventionsstudie för att testa detta. Nu anser MLH att det vore oetiskt att "tvinga" folk att äta mättat fett eftersom det enligt henne (och de studier hon tolkar) är förenat med högre dödlighet. Nu finns det ju andra observationsstudier studier som kan tolkas som att mättat fett eller LCHF inte alls är farligt, kanske till och med nyttigt. Vi kanske måste förkasta de studierna i lika hög grad som vi tycks vilja förkasta studier som talar emot LCHF? Fast om människor mår bättre, blir friskare och kanske till och med lever längre enligt sådana studier så bör man åtminstone kunna säga att det inte är livsfarligt att äta LCHF, i värsta fall neutralt. Sen behövs naturligtvis vidare studier för att fastslå orsakssamband även när det gäller LCHF. Jag är så otroligt glad för att Kostfonden finns och genomför kostforskning av god kvalitet. 👍 Ber om ursäkt för lång text.
 14. Magnesium och d-vitamin

  Härligt att K1-vitamin finns i grönsaker jag gärna äter Men K2, som är vanligare att vi människor har brist på, verkar vara något som bakterier tillverkar, och därför finns det vanligtvis i fermenterade produkter som surkål och surströmming mm. K3 omvandlas tydligen till K2 i kroppen, och det gör även K1, fast först i tjocktarmen. K2 tas upp i tunntarmen, så det blir liksom försent då. Jag tar tillskott varje dag, och äter surkål nästan varje dag så jag känner mig trygg Källa: wikipedia
 15. Godmorgontråd?

  Godmorgon. Jag tänker på Xiros dilemma, trots att mitt barn har lämnat skolan för länge sen och några barnbarn ännu inte dykt upp. Men jag blir så ledsen när vuxnas principer ska få stå ivägen för barns hälsa och välbefinnande. Och mitt i allt detta ifrågasätts inte alls en vegetarisk kost. Det här känns för mig som den viktigaste frågan inför valet (åtminstone känns det så just nu). Det handlar ju inte bara om vilken mat som erbjuds i skolan, det handlar om att barnen tycks vara tvungna att äta den mat som bjuds. Trots att dessa barn vet (eller deras föräldrar vet) att maten som bjuds gör dem sjuka och orsakar funktionsnedsättningar (som värk i huvudet eller kroppen) så verkar det inte finnas något sätt att komma runt det. Jag blir så upprörd över detta, men ser ingen direkt lösning på det. Men tillsammans kan vi kanske komma på hur vi ska göra. Om många av oss skickar frågor till de politiska partierna kanske man får upp ögonen för problematiken?! Kostfondens olika forskningsstudier känns viktigare än någonsin!!