SGK

Medlem
 • Innehållsantal

  432
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  7

SGK vann senast 12 Juli

SGK hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 122 Enastående

Om SGK

 • Rank
  Stammis

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Umeå

Senaste besökare till profilen

2 467 profilvisningar
 1. SGK

  Fliken senaste kommentarer

  Jag upplever samma problem som Angelico och andra. Jag brukar alltid använda informationen "Senaste kommentarer", det har passat mig, och man har ju inte behövt klicka sig vidare till någon ny sida från själva forumstartsidan för den här informationen. Vet inte om det bara är jag som inte kunde komma in på forumet en stor del av dagen igår. Tror inte det gick förrän på eftermiddagen (var lite upptagen så jag testade inte så intensivt efter kl 11.30). När jag sedan äntligen kom in på forumet igen hade "Senaste kommentarer" försvunnit. Vid min ålder ( ) är man inte så förtjust i stora förändringar, så om det vore möjligt att få tillbaka informationen skulle jag vara tacksam
 2. SGK

  Högt LDL

  Vet inte om vi sätter någon tilltro till information från Karolinska här , men enligt dem är formeln följande: Formel för beräkning av LDL-kolesterol (Friedewalds formel): fP-LDL-kolesterol (mmol/L)=P-Kolesterol – P-HDL-kolesterol – (0,45 x fP-Triglycerid) Du verkar ha fått in en parentes för mycket i din tolkning, och om vi då dessutom har minustecken som ställer till det kan vi få en skillnad i resultat på 0,9. Som tur är kryllar det av LDL-beräkningstjänster på nätet, och där tycks de ha samma tolkning som Karolinska.
 3. SGK

  Högt LDL

  Som matematiker kan jag inte låta bli att rätta till dina beräkningar. 9,5 - 1,3 = 8,2. Och 8,2 - 0,45 = 7,75 ?
 4. Faktum är att orsaken till att jag hittade igen kostdoktorn var en debattartikel i DN 1 augusti 2013 (De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan). Det var vid tillfället en uppmärksammad nyhet i medierapporteringen, och det gick ut på att det fanns bevis på att LCHF leder till hjärt- kärlsjukdomar. Jag blev lite orolig och googlade för information, och hamnade på ett inlägg av kostdoktorn som smulade sönder argumenten i artikeln totalt. Sen dess har jag inte varit orolig för att äta LCHF ?
 5. SGK

  Effies erfarenheter

  Jag tycker det är intressant hur vi människor är "konstruerade" för att klara oss i det liv vi lever eller borde leva. Om man behöver stödstrumpor för att klara av att stå verkar det inte som att våra kroppar är konstruerade för att stå långa stunder. Det kan naturligtvis vara en nutida "fix" eftersom vi människor har svårt att leva på det sätt vi ursprungligen var tänkta att leva. Min föreställning är att vi människor är konstruerade för att röra oss en stor del av dagen, både snabbt och intensivt och långsamt och lågintensivt, kanske med en del korta vilopauser insprängda. Själv sitter jag vid skrivbordet en stor del av dagen
 6. SGK

  Godmorgontråd?

  Jag tolkar det här med "hänsyn till olika dieter" som direkt riktat mot LCHF. ? Vilka andra dieter finns det? Kaloribegränsning funkar ju alltid, man äter inte allt på tallriken helt enkelt, att utesluta rött kött gör man genom att välja veganskt eller vegetariskt, är man pescetarian kan man också välja veganskt eller vegetariskt osv. Paleo förstås, och det skulle jag kunna tänka mig välja, och sedan ta extra smör och kanske peta bort en del som jag inte vågar äta. Det mest besvärliga att tillgodose är väl kanske raw food, men då kanske man kan tänka sig äta veganskt tillfälligtvis. Har inte koll där. Själv har jag blivit arg när jag önskat LCHF, och man har skyllt ifrån sig med att man aldrig fick den beställningen. Jag kan väl åtminstone få ett besked om att mina önskningar inte kan tillgodoses. Vid det tillfället kunde jag helt enkelt hoppa över potatisen (tror jag det var). Men jag tycker det är så onödigt att bli serverad något som jag inte äter upp. Vi ska ju anstränga oss för att minska matsvinnet. Det görs till och med TV-program på det temat. ? Edit: Mitt inlägg gällde inte specifikt julbord. Där har jag sällan några problem, åtminstone om det är ett mer traditionellt julbord. Men jag tror tyvärr att det förekommer ganska ofta i matsammanhang att man inte "tar hänsyn till dieter".
 7. Jag har gjort en del såna här tester. De är ofta lika trubbiga som hälsotester, och därmed ganska irrelevanta och ointressanta. Det här testet var något bättre, men när det gällde t.ex. om man odlade själv var (vad jag förstod) det bästa värdet "Är självhushållande" och det näst bästa "Har en liten odling". Det tycker jag är ganska stor skillnad. Och när det gällde hur man bor saknades hur varmt man har det. Jag har över huvud taget ingen värme på under 5 månader per år, och under resten av året har jag kanske 18 grader hemma, förutom i sovrummet där det är ca 15 grader, eftersom jag sover bättre då. Samtidigt angavs att om man sänkte värmen i hemmet skulle man minska CO2-utsläppet med en viss siffra. Något som heller aldrig nämns är att kolhydratätare andas ut mer CO2 än fett/proteinätare. Så LCHF:are andas helt enkelt ut ca 70% av det någon som äter huvudsakligen kolhydrater. Det blir i praktiken lite mer, eftersom även de äter lite fett och en del protein. Men ändå. Ska man nu räkna ut det avtryck man som individ gör så behövs bättre och mer detaljerade modeller bakom de här testerna.
 8. SGK

  Blodfetter test

  Hej Torun, och välkommet till forumet. Visst är det intressant vad som händer i kroppen när man lägger om livsstil och kosthållning. Men om du gör test på blodfetter är det också viktigt att verkligen vara inläst på kopplingen mellan blodfetter (brukar ofta tolkas som kolesterol) och hjärt-kärlsjukdom. Det finns en forskare som heter Uffe Ravnskov som skrivit både böcker och mängder av forskningsartiklar om myten om att högt kolesterol är farligt för hälsan. Sentida forskning indikerar att lågt kolesterol faktiskt associeras med högre dödlighet än högt kolesterol. Se Uffes hemsida för mer information. Det kan också vara viktigt att komma ihåg att kolesterol är en viktig byggsten i cellernas membran. Vi klarar oss inte så bra om kolesterolet sänks i onödan. Om det däremot sjunker pga en kostomläggning till nyttig mat lär det inte vara någon fara.
 9. Det var intressant att höra på radion idag om ny forskning som visar att antalet vilda djur minskar, och orsaken sas vara storskaliga odlingsmarker. Ska se om jag hittar bakomliggande forskningsartikel. Edit: Länk till forskningsartikeln. Edit 2: Länk till SR-artikeln
 10. Jag är nog ganska påverkad av Lierre Keith (Vegomyten) när det gäller argumentet om att man som vegan inte vill döda djur. Om det ska vara möjligt att odla vegetabilier för världens befolkning i stor skala behöver man se till att varken vilda (större) djur eller insekter påverkar odlingarna. Det är ganska naivt att då tro att de liksom bara håller till nån annanstans istället. Personligen tycker jag att det är betydligt enklare att välja bra och hållbart framtagen animalisk mat än vegetarisk (jag köper kött och mejerier från gräsbetande djur som föds upp lokalt, ekologiskt och gräsbetande). Även om det står ekologisk på förpackningen betyder det ju inte att man säkert vet att odlandet inte utarmar odlingsmarken, så att den kanske inte kan användas för kommande generationer.
 11. Måste få beklaga mig lite. Blev lite prat om livsstil, motionerande och dieter häromdan med några bekanta. En av personerna som eftersträvar en mer vegetarisk kost uttalade sig om personer som "är fast i en diet", och antydde negativa effekter av detta, kanske mer socialt/mentalt än hälsomässigt. Jag tror att LCHF kan ha varit den diet som avsågs. Men det som provocerar mig är att den egna dieten (helst vegetariskt, där en sån produkt som ost också ratas och ifrågasätts), inte verkar ingå i det här att "vara fast i en diet". Suck ?
 12. SGK

  Gram protein.

  Hej Julianna, Och välkommen till forumet. Nu vet jag inte varifrån proteinet i din måltid kommer. Men om det kommer från laxen blir det 250 gram lax. Sen tvistar de lärde om det där med protein. Vissa menar att man inte behöver så mycket protein, medan andra anser att man inte kan äta för mycket (typ). Själv äter jag nog högst 0,8 g protein per kilo kroppsvikt, men som sagt finns det olika idéer. Jag tror du kan ha en avslappnad inställning till proteinmängden, och sikta på högst 20 gram kolhydrater. Sen kan du utvärdera om några månader. Lycka till!
 13. SGK

  Migrän, frusen och lågt BS

  Jag brukar skriva när någon berättar om sina höga kolesterolvärden. Och vad jag förstått så är budskapet om det onda i "det onda kolesterolet" helt felaktigt. Kolesterol är en viktig byggsten i våra celler, närmare bestämt i cellmembranet. Ny forskning säger att människor med högt kolesterol tycks leva längre än människor med lågt kolesterol. Idén om det farliga kolesterol bygger på en lång rad felaktiga antaganden som lett till många människors onödiga lidande genom att de ätit statiner som gett dem besvärliga biverkningar. En viktig källa att ösa kunskap ur är Uffe Ravnskov. Han har skrivit några böcker och massor av vetenskapliga artiklar.
 14. SGK

  yougert

  När jag ska handla står det nästan alltid cr fr på min handlingslista och jag köper alltid den som är 34%, inga lättprodukter här inte ?
 15. Antagligen för att du är en av få som inte behöver någon tillpiffning ?