SGK

Medlem
 • Innehållsantal

  256
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

SGK vann senast 25 Januari

SGK hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 128 Enastående

Om SGK

 • Rank
  Stammis

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Umeå

Senaste besökare till profilen

1 104 profilvisningar
 1. Hjälp- det går inte bra

  Lite mer info om smör. Det brukar sägas att det är proteinet i mejeriprodukter som är dåligt, specifikt det protein som kallas kasein. I smör finns 0,6 g protein per 100 g, vilket kan anses försumbart. I exempelvis ost kan det finnas 20-25 g protein per 100 g, och det är inte försumbart. Det kan också vara så att ost gjord på get-/får-/buffelmjölk är bättre än ost gjord på komjölk. Det är en bättre typ av kasein i sån ost. Sen är det knappt några kolhydrater heller i smör, medan i grädde är det 3 g /100 g, och i filmjölk 4,8 g/100 g. Värdet ligger där nånstans för de flesta övriga mejeriprodukter. Jag har hämtat siffrorna från matkalkyl.se.
 2. Jag sover dåligt, men sen jag började med magnesium vaknar jag kanske bara 2-3 gånger per natt, medan tidigare kunde jag vakna 6-7 gånger per natt.
 3. Apropå fett, specifikt smör. Jag hörde precis på radion i ekonomiekot extra att vi svenskar äter ca 3 kg smör i genomsnitt per år, medan fransmännen äter 8 kg smör i genomsnitt per år. Man undrar ju hur detta är möjligt. Är inte fransmännen en grupp som är friskare än oss andra? De äter ju "medelhavskost". Eller är det så att olivoljan "neutraliserar" det farliga smöret?
 4. Fasta är inte bra

  Jag brukar vara tveksam till devisen "alla människor är olika", och särskilt när det gäller vilken kost som är lämplig att äta. Andra arter på jorden äter ju samma sak inom sin art. Men när det gäller fasta verkar individer fungera väldigt olika. Jag har kört 3-dagarsfasta och 5-dagarsfasta vid en handfull tillfällen de senaste 18 månaderna. För mig har det varit totalt oproblematiskt. Jag har inte varit (mentalt) hungrig, min mage har knorrat, men jag har inte varit sugen på mat. Jag har inte haft några som helst bekymmer med att sköta mitt jobb. Det har inte heller varit några problem med vardagsmotionen. Det enda som hänt är att jag varit frusen på natten under sista dygnet, men jag har några härliga yllefiltar som rått bot på den problematiken. Så om jag skulle ge ett råd till någon som funderar på det här med att fasta är att testa och se hur det fungerar. Och fungerar det inte så avstå. Jag skulle aldrig ha klarat av att fasta om jag inte åt LCHF, mina hungerskänslor har blivit så mycket enklare att hantera med mycket fett i kosten. En viktig orsak till att jag fastar är det här med autofagi, jag gör gärna vad jag kan för att slippa drabbas av sjukdom när jag blir äldre.
 5. Godmorgontråd?

  Fantastiskt Stefan S! Bra jobbat!
 6. En dag i taget

  Då är jag med på vad du menar Jag tog för givet att ditt påstående hade med hälsa att göra Därför efterfrågade jag referenser, eftersom jag gärna läser på och försöker bilda mig en egen uppfattning för att optimera min egen hälsa. Jag är väl lite trångsynt, så jag tänker att det mesta som skrivs på kostdoktorns forum har med hälsa att göra Sen håller jag inte med om alla dina generaliseringar, men jag tror du har en fäbless för att provocera?
 7. En dag i taget

  Aha, intressant. Utveckla gärna det här. Och referenser uppskattas alltid. Själv är jag en (nöjd) smalis och är den friskaste person jag känner, men kanske är jag det där obligatoriska undantaget
 8. Det har börjat!

  Angående brödsubstitut, om du inte är sugen på bröd tycker jag att du ska strunta i det. Brödsubstitut använder jag själv mest som något att lägga pålägget på, och bara ibland. Mer generellt är min syn på brödsubstitut att om det hjälper någon att avstå från "riktigt" bröd eller något annat som man inte borde äta, så kan man äta det. Men klarar man sig bra utan så är det nog bättre att avstå.
 9. Effies erfarenheter

  Vi LCHF:are är ju vana vid placeboeffekter, alla upplevda (och mätbara) hälsoförbättringar av LCHF är ju bara placeboeffekt påstår vissa
 10. Jag tillhör dem som har blivit helt fri från IBS-besvär sen jag började med LCHF. Och det var i mitt fall en oväntad bonus. Jag började äta LCHF för att försöka undvika att gå upp i vikt. Efter några år insåg jag att min mage varit lugn och fin ganska länge, och den har fortsatt med det. Fast om jag hamnar i en situation då jag har svårt att undvika fel sorts mat, då hör magen av sig. Till saken hör att jag sannolikt inte hade den allvarligaste typen av besvär, även om jag ibland var ganska förtvivlad. Det kanske är förklaringen till att det har gått så bra för mig.
 11. God förmiddag! Jag är riktigt nöjd idag. Termometern visade -8 när jag promenerade till jobbet imorse, en promenad som tar ca 35 minuter. Och jag lyckades andas genom näsan hela vägen. Visst var jag en smula snorig, men det var alltså fullt möjligt ändå att hålla munnen stängd. Och det kändes också väldigt bra.
 12. Ostkakans dag 14:e november :)

  Apropå diabetesdagen idag, jag föreslår att alla som har möjlighet ger ett extra bidrag till Kostfonden idag. Numera ger jag inte till någon annan forskningsfond. Det vore fantastiskt roligt om de kunde se ett rejält tillskott just idag.
 13. En dag i taget

  Hej Slankijanuari! Jag önskar dig stort lycka till med det du vill åstadkomma. Jag tror precis som du att man ska sätta mål som man själv kan greppa. Visst är det så man tänker även i 12-stegsprogram? Ett steg i taget, en dag i taget. Och viktigt att komma ihåg att om/när man trillar dit får man resa sig och försöka igen. Varje dag du äter LCHF är det bättre än att du äter skräpmat den dagen. Jag ser fram emot att följa din resa.
 14. Godmorgontråd?

  Får man skoja till det lite? Jag kör också tallriksmodellen, jag fyller middagstallriken med en massa god och nyttig mat. Det är ofta en fjärdedel sovel (kött/fisk), resten grönsaker och fet sås. Det är min alldeles egna tolkning av tallriksmodellen
 15. Är socker beroende skapande?

  Välkommen till forumet, Alieh molaei! Om du vill ändra ditt sätt att äta kan du kanske gå med i Kostdoktorns LCHF-utmaning. Då får du förslag på mat med recept för två veckor. Det är helt gratis, och du anmäler dig via den här länken. Lycka till!