SGK

Medlem
 • Innehållsantal

  451
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  7

Allt postat av SGK

 1. SGK

  Mejerifria alternativ tack!

  Jag brukar göra fröbullar enligt receptet nedan. Tycker de blir riktigt bra. Fröbullar
 2. SGK

  Trädgårdstråden

  Tack för tipset Tobias. I det fall jag beskrev var det att jag lämnade dem kvar jättelänge efter det att de var mogna (typ 3 veckor). Så jag drog lärdomar av det också.
 3. SGK

  Sanningen om kolhydrater . . .

  Jag håller med dig jala, det är inte själva kolhydraterna i grönsaker som är essentiella. Däremot vill man ju komma åt främst vitaminerna tror jag. Och själv älskar jag grönsaker, så jag äter en hel del. För mig handlar det mycket om att äta så att jag optimerar näringstätheten i maten. Och mainstreamrådgivare menar också att vi behöver fibrerna i "fruktågrönt". Jag kommer nog inte att tittat på filmen; efter att ha läst kommentarerna från er som sett den känner jag att jag kan lägga min tid på annat
 4. SGK

  Nyårskrönika

  Kära forumvänner, så här på årets sista dag tänkte jag summera det gångna året och titta framåt på det kommande.Det gångna året har varit ett bra år för mig personligen. Många bra saker har hänt och dåliga har uteblivit:- under 2018 har jag inte varit förkyld eller sjuk på något annat sätt- jag har tagit vissa karriärsteg på jobbet- jag har två nya ljuvliga katter som jag njuter av varje dag- jag har hållit mig till LCHF som jag gjort de senaste 9 åren och mår bra av det- en utbyggnad som jag velat få gjord sen jag flyttade in för snart 20 år sedan är i princip klar- har fått en hel del positiva reaktioner på mina insatser på jobbet - när det var lite jobbigt ett tag på jobbet ställde mina fina arbetskamrater upp för mig på ett fantastiskt sätt- sonen har ett jobb han trivs med, och flyttade i våras till en fin lägenhet tillsammans med sin samboInför 2019 ger jag inga löften (över huvud taget försöker jag undvika att ge löften, det blir så besvärligt om det visar sig att de inte går att uppfylla), istället har jag en del nyårsambitioner:- tänker fortsätta äta LCHF- vill försöka bli mer påläst så jag kan optimera min hälsa med LCHF som grund - ska ge mig på några av de böcker om djurhållning och klimat som ligger och väntar på att bli lästa- tredagarsfasta varannan månad- försöka köra mer enkel styrketräning - ska försöka tillbringa mindre tid på jobbet- fortsätter köpa närproducerat gräsbeteskött och så långt som möjligt närproducerad mat - ska utforska den nya livsmedelsbutiken som byggts nära mig, så slipper jag ta bilen för att handla mat- jag tänker undersöka second hand-alternativ när jag verkligen behöver inhandla något- för övrigt ska jag försöka köpa det jag behöver i affärer här i stan istället för via nätet Jag önskar er alla ett riktigt Gott Friskt 2019!
 5. SGK

  "Nyårslöfte"

  Du har verkligen haft ett tungt år . Hoppas att 2019 blir ett bättre år för dig. Angående bukandning kopplar jag till körsång (har sjungit i kör en stor del av mitt liv). Då ska man ju andas "med magen" för bästa resultat. Kanske något som kan hjälpa dig? Dessutom har jag för mig att det finns forskning som kommit fram till att körsång är bra för hälsa och välbefinnande (kanske på grund av bukandningen?). Lycka till även om sjungandet inte passar just dig!
 6. SGK

  Nyårskrönika

  Då måste jag ju bekänna att jag är tokig i böcker. Har ett helt rum fullt med böcker. Och unnar mig att köpa de böcker jag blir nyfiken på. De här titlarna hittade jag där: - Holistic Management av Allan Savory - Svart Jord av Gunnar LIndstedt - The soil will save us av Kristin Ohlson - Grass-fed nation av Graham Harvey - Den stora ätstörningen av Gunnar Rundgren - Earth at risk redigerad av Derrick Jensen och Lierre Keith (författare till Vegomyten) - Cows save the planet av Judith D. Schwartz - Trädgården Jorden av Gunnar Rundgren
 7. SGK

  Tr0lldagboken

  Jag tänker så här kring det här med fett, om man bara kör LC, dvs drar ned ordentligt på kolhydraterna, äter normal mängd protein, och inte fyller på med fett så handlar det om en diet som brukar kallas "kalorirestriktion". Många lyckas gå ned i vikt med den metoden, jag har själv använt den även om jag inte direkt var överviktigt (men jag hade gått upp några kilon jag ville bli av med). Det brukar i LCHF-sammanhang sägas att gå ner i vikt med kalorirestriktion inte är en kosthållning som är hållbar i längden. Men som sagt, det kan fungera ett tag. Sen när det gäller fett finns det mycket att välja på. Kokosolja kan man steka i, ta i sitt fettkaffe, och säkert finns det många fler idéer. Ghee (klarnat smör) kanske skulle kunna fungera för dig. Raps- och olivolja brukar ju också anses vara okej. Sen finns fett som jag själv inte testat, men som jag är nyfiken på, t.ex. ister. Lycka till med din vikt- och hälsoresa!
 8. SGK

  Placeboeffekten

  Tack och lov för placeboeffekten Inatt när jag vaknade var jag tät i näsan. Typiskt tänkte jag, ska jag bli förkyld när det är jul Men det första jag gjorde när jag steg upp i morse var att droppa silvervatten i näsan. Sen har jag gjort det några gånger under dagen. Har inte känt mig snuvig eller förkyld idag. Antagligen är det placeboeffekten
 9. SGK

  Godmorgontråd?

  För min del blir det rättika-Jansson i eftermiddag, ska slå in några julklappar, och blanda till legymsallad och grönkålssallad. Ligger nog ganska bra till tidsmässigt. Och det blir nog också en adventsstjärna på min nya balkong. Och även jag vill önska er alla en riktigt God Jul i dubbel bemärkelse.
 10. Min första tanke när jag hörde "nyheten" på radio var att det första vi ska göra är inte att slopa ekologisk odling, det första som bör göras är att sluta odla sånt som är helt onödigt. På min lista över onödig odling i Sverige kommer socker på första plats, därefter spannmål. Vet inte om det odlas tobak i Sverige, men sett till världen ligger det också högt, och naturligtvis odling av droger. Vad tycker ni andra att man borde sluta odla?
 11. SGK

  Tunga Täcken

  Jag blev inspirerad av det här med tyngdtäcken igår och letade fram mammas gamla täcke som jag fick "ta hand om" när mina föräldrar flyttade från hus till lägenhet Det väger inte 8 kilo, men kanske 3 kilo. Så inatt la jag det ovanpå mitt ordinarie täcke, och tycker att jag sov något bättre än jag gjort tidigare. Jag har svalt i mitt sovrum, så det blev inte för varmt.
 12. SGK

  LCHF och räkna kalorier

  Du har säkert rätt när du säger att det handlar om "inkomster och utgifter". Problemet med hur det här hanteras idag är att modellerna för detta är felaktiga. Man behöver bara se ett avsnitt av Biggest loser så blir det uppenbart. Deltagarna räknar på vad träningen ska ge i minus och vad maten de äter ska ge i plus. Sedan blir de totalt överraskade på invägningen. Min poäng är att eftersom de här beräkningsmodellerna inte verkar gälla människokroppen så bör vi tänka på ett annat sätt. Och mitt tips brukar vara att tänka på hälsa och välbefinnande istället för vikt. Se vad som händer när du äter dig mätt på LCHF, och sedan kan du börja justera om du tycker att det behövs. Men ge det tillräckligt med tid innan du börjar experimentera. Låt kroppen känna sig trygg och bli omställd till fettdrift först, det kan nog ta minst en månad. Lycka till!
 13. Hej Emil, Och välkommen till forumet. Jag ska inte uttala mig om effekterna av LCHF på psykisk hälsa. Kan bara konstatera att jag själv mår mycket bra på kosten. Det jag har erfarenhet av är LCHF och låg vikt. Jag har lågt BMI (väger det jag vill väga), och för mig är inte LCHF något jag går ner i vikt av. Jag kan till och med behöva lägga in någon fastedag ibland för att behålla vikten. Orsaken till att jag håller mig till LCHF är dels att jag fått ordning på en orolig mage, dels att jag tror det här sättet att äta är det bästa för min hälsa på lång sikt. Jag föreslår att du testar, var beredd på omställningsbesvär, och om du så småningom mår psykiskt bättre, men går ner i vikt, kan du lägga till lite frukt och/eller rotfrukter. Lycka till!
 14. SGK

  Godmorgontråd?

  Tänkte dela en liten lägesrapport. Det är nu en vecka sedan jag drack kaffe senast. Veckan har framförallt kännetecknats av trötthet och allmänt låg energi. Har inget brådskande på jobbet den här veckan, så inga katastrofer har inträffat. Jag gillar maxad julstämning, så det finns en hel del jag vill göra hemma, men det har inte blivit mycket på kvällarna, mest mys i TV-soffan med lillkatten. Men i går kväll hände något, jag satte upp julgardiner, tog fram julmattorna till köket, tog ned gardiner i vardagsrummet för att ersätta med julgardiner där och en del annat också. Och inatt har jag sovit bättre än på länge, vaknade bara tre gånger under natten, somnade inte om direkt men i alla fall inom en kvart kanske och sov ända till 5.57 (istället för till kl 4 eller liknande). Nu hoppas jag att detta är början på en ny trend
 15. SGK

  Effies erfarenheter

  Jag har ju avstått från kaffe ungefär lika länge som du (senast jag drack var torsdag morgon förra veckan). Jag har inte haft huvudvärk, men varit trött. Min sömn har inte (ännu?) blivit bättre, snarare sämre (kanske därför jag är trött). Vet inte riktigt vad jag ska ta mig till, jag tycker jag har följt alla råd jag sett, men inget hjälper Sen klarar jag vardagen ganska bra i alla fall, sannolikt tack vare att jag äter LCHF, inga blodsockerdippar ställer till det. Jag fortsätter utan kaffe några veckor till i alla fall
 16. SGK

  Effies erfarenheter

  Även jag har tagit ett första steg till att se vad som händer utan kaffe. Det enda som får mig att testa är att jag sover dåligt på nätterna, och det har inte heller blivit bättre sedan det blev mindre stressigt på jobbet. Så då tänkte jag att jag får testa att vara utan kaffe ett tag. Imorse var första tillfället då jag avstod från kaffe, så jag vet inte om det påverkar sömnen än. Men det jag märker idag är att jag aldrig varit så trött dagtid på många många år. Däremot har jag inte fått någon huvudvärk vilket jag är tacksam för. Kanske för att jag egentligen dricker ganska sparsamt med kaffe, vanligtvis två små koppar före kl 10.30 brukar det bli. Ska bli intressant att jämföra mina upplevelser med dina, Effie.
 17. SGK

  LCHF och hjärtinfarkt

  Hej Ann-Charlotte, Och välkommen till forumet! Jag skulle egentligen vilja vända på frågan, eftersom jag snarare tror att man bör fråga sig om man vågar äta stora mängder kolhydrater när man haft en hjärtinfarkt. Det finns idag många studier som verkar visa att fett inte är skadligt för hälsan, tvärtemot vad vi fått höra i många decennier nu. Jag hoppas att du vågar testa LCHF, eftersom det för många innebär ett ökat välmående och bättre hälsovärden. Ps. Egentligen är det lite mer komplicerat än fett kontra kolhydrater, men nånstans ska man ju börja
 18. SGK

  Endast veganmat i skolorna i Göteborg?

  Jag har en känsla av att de politiskt korrekta (dvs de som i dessa dagar förespråkar en vegansk kost) förväntar sig och tar för givet att det ska räcka att säga "självklart är en vegansk kost tillräckligt nyttig", samtidigt som en LCHF-förespråkare kan komma med hur många vetenskapliga artiklar som helst och ändå avspisas som "klimatförnekare" och framtida hjärtdrabbad. Som den minnesgode läsaren vet så har jag tidigare förutspått min egen "krevering", och jag kan avslöja att den nu har gått av stapeln. Jag har sagt upp både prenumerationer och bekantskaper på grund av en alltför ihärdig veganpropaganda. Man kan inte ens titta på betalkanaler på TV utan att bombarderas av företag som säljer produkter som är klimatneutrala, eller till och med bra för klimatet. Jag antar att det var nån typ av vegansk hamburgare. Ikväll blir det middag med bacon
 19. SGK

  Endast veganmat i skolorna i Göteborg?

  Jag tycker att det är oetiskt att förespråka vegansk kost utan att ge en mycket noggrann instruktion om hur man då bör äta vad gäller essentiella aminosyror, hur mycket man måste äta för att få i sig tillräckligt på grund av sämre biotillgänglighet, kosttillskott som behövs för att komplettera det som man inte får via vegansk kost (serveras kosttillskott på luncherna i skolan, kan man ju undra) och annat man behöver tänka på. Fördelen med animalier är ju att de täcker in så mycket av de näringsämnen vi behöver, och särskilt inälvsmat.
 20. SGK

  Fliken senaste kommentarer

  Jag upplever samma problem som Angelico och andra. Jag brukar alltid använda informationen "Senaste kommentarer", det har passat mig, och man har ju inte behövt klicka sig vidare till någon ny sida från själva forumstartsidan för den här informationen. Vet inte om det bara är jag som inte kunde komma in på forumet en stor del av dagen igår. Tror inte det gick förrän på eftermiddagen (var lite upptagen så jag testade inte så intensivt efter kl 11.30). När jag sedan äntligen kom in på forumet igen hade "Senaste kommentarer" försvunnit. Vid min ålder ( ) är man inte så förtjust i stora förändringar, så om det vore möjligt att få tillbaka informationen skulle jag vara tacksam
 21. SGK

  Högt LDL

  Vet inte om vi sätter någon tilltro till information från Karolinska här , men enligt dem är formeln följande: Formel för beräkning av LDL-kolesterol (Friedewalds formel): fP-LDL-kolesterol (mmol/L)=P-Kolesterol – P-HDL-kolesterol – (0,45 x fP-Triglycerid) Du verkar ha fått in en parentes för mycket i din tolkning, och om vi då dessutom har minustecken som ställer till det kan vi få en skillnad i resultat på 0,9. Som tur är kryllar det av LDL-beräkningstjänster på nätet, och där tycks de ha samma tolkning som Karolinska.
 22. SGK

  Högt LDL

  Som matematiker kan jag inte låta bli att rätta till dina beräkningar. 9,5 - 1,3 = 8,2. Och 8,2 - 0,45 = 7,75 ?
 23. Faktum är att orsaken till att jag hittade igen kostdoktorn var en debattartikel i DN 1 augusti 2013 (De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan). Det var vid tillfället en uppmärksammad nyhet i medierapporteringen, och det gick ut på att det fanns bevis på att LCHF leder till hjärt- kärlsjukdomar. Jag blev lite orolig och googlade för information, och hamnade på ett inlägg av kostdoktorn som smulade sönder argumenten i artikeln totalt. Sen dess har jag inte varit orolig för att äta LCHF ?
 24. SGK

  Effies erfarenheter

  Jag tycker det är intressant hur vi människor är "konstruerade" för att klara oss i det liv vi lever eller borde leva. Om man behöver stödstrumpor för att klara av att stå verkar det inte som att våra kroppar är konstruerade för att stå långa stunder. Det kan naturligtvis vara en nutida "fix" eftersom vi människor har svårt att leva på det sätt vi ursprungligen var tänkta att leva. Min föreställning är att vi människor är konstruerade för att röra oss en stor del av dagen, både snabbt och intensivt och långsamt och lågintensivt, kanske med en del korta vilopauser insprängda. Själv sitter jag vid skrivbordet en stor del av dagen
 25. SGK

  Godmorgontråd?

  Jag tolkar det här med "hänsyn till olika dieter" som direkt riktat mot LCHF. ? Vilka andra dieter finns det? Kaloribegränsning funkar ju alltid, man äter inte allt på tallriken helt enkelt, att utesluta rött kött gör man genom att välja veganskt eller vegetariskt, är man pescetarian kan man också välja veganskt eller vegetariskt osv. Paleo förstås, och det skulle jag kunna tänka mig välja, och sedan ta extra smör och kanske peta bort en del som jag inte vågar äta. Det mest besvärliga att tillgodose är väl kanske raw food, men då kanske man kan tänka sig äta veganskt tillfälligtvis. Har inte koll där. Själv har jag blivit arg när jag önskat LCHF, och man har skyllt ifrån sig med att man aldrig fick den beställningen. Jag kan väl åtminstone få ett besked om att mina önskningar inte kan tillgodoses. Vid det tillfället kunde jag helt enkelt hoppa över potatisen (tror jag det var). Men jag tycker det är så onödigt att bli serverad något som jag inte äter upp. Vi ska ju anstränga oss för att minska matsvinnet. Det görs till och med TV-program på det temat. ? Edit: Mitt inlägg gällde inte specifikt julbord. Där har jag sällan några problem, åtminstone om det är ett mer traditionellt julbord. Men jag tror tyvärr att det förekommer ganska ofta i matsammanhang att man inte "tar hänsyn till dieter".