Leva

Medlem
  • Innehållsantal

    2
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

3 Neutral

Om Leva

  • Rank
    Nyanländ

Senaste besökare till profilen

142 profilvisningar
  1. Tack så mycket för era svar! Ska se om jag kan förmedla era tips vidare. Jag är själv inte så vetenskapligt lagd, har svårt att komma ihåg och kunna förklara detaljer, jag förstår saker på ett annat sätt tror jag. Hennes far är bättre på det i så fall. Men jag upprörs över att sjukvården vill "chansa" och operera bort ett frisk organ, det går ju inte att ångra sej sen om det inte hjälpte. De vet inte vad hennes låga värden ursprungligen beror på, ibland hjälper det att operera bort mjälten ibland inte. Jag skulle önska att sjukvården satsade mer på kostbehandling, men först skulle det förstås behövas ordentlig forskning om vilken kost som är bra och mot vad. Istället är det mediciner och operationer som gäller.
  2. Det här blir mitt första inlägg i forumet. Jag känner mej smått desperat och vill gärna få hjälp av alla kunniga, gärna med vetenskapliga argument i denna sak. Det gäller min dotter (23 år) som sedan i somras har trombocytopeni, en ganska ovanlig autoimmun sjukdom som innebär att hon har minskad mängd av blodplättar. Det upptäcktes i samband med att hon gav blod. https://sv.wikipedia.org/wiki/Trombocytopeni Sedan dess har hon ätit kortison men så fort de försökt trappa ner dosen så försämras värdena. Någon bakomliggande sjukdom har inte hittats och sjukvården vet inte vad det beror på. Ibland blir patienterna friska spontant, ibland inte. Som nästa steg i behandlingen står att operera bort mjälten! Det "hjälper" i 3 fall av 4, eftersom det kan vara så att mjälten producerar antikroppar mot kroppens egna blodplättar. Jag tycker dock att det känns fruktansvärt att göra ett oåterkalleligt ingrepp innan man har provat om en enkel kostförändring kan hjälpa! Jag har hela tiden tyckt att hon ska prova en strikt ketogen kost, inget mjöl, socker, juice, bröd, ris pasta, potatis för att se om det skulle kunna förbättra värdena, men hon har hittills inte velat för hon förstår inte hur det rent vetenskapligt skulle kunna hjälpa. Till saken hör att hon att hon pluggar på en teknisk högskola och är allmänt vetenskapligt lagd. Hon ser helt enkelt inte att det kan finnas någon mekanism som skulle göra att kosten kan påverka produktionen av blodplättar, eller produktionen av antikroppar mot blodplättar. Hur äter hon då? Ingen läsk & godis, men bröd, pasta, mycket frukt, grönsaker och vegetariskt sedan något år. Hon äter havsmat (fisk och skaldjur) men inget kött. Om någon känner till just den här sjukdomen och kostens inverkan på den så vore det intressant att höra om det, tips mottages tacksamt! Finns det annars någon som blivit hjälpt av kosten mot andra autoimmuna tillstånd, gärna blodrelaterade? Eller kan någon bidra med argument för att kosten skulle kunna påverka mängden av blodplättar, så skulle jag bli väldigt tacksam. Jag har själv varit kostintresserad de senaste 15 åren och försökt ta reda på vad som egentligen är bra och nyttigt att äta. Socker och godis försvann först, men sedan var det livsmedelsverkets råd med mellanmjölk, lättmargarin och mycket frukt vi höll oss till några år. Sedan dök lchf upp och mycket föll på plats, och sedan fyra år äter jag så.