Jump to content

Kostdemokraten

Medlem
 • Posts

  80
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Kostdemokraten last won the day on April 16 2016

Kostdemokraten had the most liked content!

About Kostdemokraten

 • Birthday 12/09/1986

Profile Information

 • Location
  Växjö, Sverige
 • Interests
  Kost, politik, språk och motion.

Kostdemokraten's Achievements

(2/7)

220

Reputation

 1. Diabetesvård/gastric bypass: Det är socialstyrelsens kostråd som ska användas i sjukvården, inte livsmedelsverkets. I socialstyrelsens kostråd finns både måttlig och strikt LCHF med som alternativ, och den måttliga varianten framhävs till och med som lämpligare än "traditionell diabeteskost". Så den sjukvårdspersonal som varnar för LCHF är ute och cyklar. Som politiker har man tyvärr ytterst lite att säga till om hur en viss arbetsuppgift ska göras i de verksamheter man ansvarar för, man sätter snarare ramarna. Detta med rätta, då detaljstyrning i de flesta fall är av ondo. Men att kostmedicinering och andra enklare behandlingsmetoder ska tillämpas före invasiva ingrepp borde det vara enkelt både att utfärda ett direktiv om och få politiskt stöd för på regional nivå. Här går nämligen forskningen hand i hand med den ekonomiska aspekten. Att lyfta det och sprida i diverse olika sammanhang borde inte heller vara omöjligt. Sockerskatt: Kommenterade detta i sockerskatt-tråden. Jag hör till ett borgerligt parti och är generellt sett skeptiskt inställd till nya skatter, men vad socker beträffar tror jag det behövs för att kompensera för de utgifter som sockerkonsumtionen leder till i sjukvården. Att det på något vis skulle begränsa sockerkonsumtionen nämnvärt pga priset tvivlar jag på, med tanke på att exv. godis redan är dyrare än mycket annat i matväg. Däremot skulle det placera socker i samma fack som tobak och alkohol, och det i sin tur kan nog leda till ökat medvetande om att det är skadligt för hälsan. Stopp för gastric bypass: Det skulle gå att motionera om på riksdagsnivå, men då sjukvården hör till regionen skulle det nog främst röra sig om en viljeyttring. Så där finns det större alternativ regionalt. Ôavsett är det en bra idé! Det är smått otroligt att man så länge reserverat sig mot LCHF på just grunden att man inte känner till eventuellla långsiktiga konsekvenser när man kör på som man gjort med något som är både kostsammare att uföra och skadligare för patienten utan att ha det perspektivet i åtanke. Retoriken: Håller med om att man ska vara försiktig med LCHF-begreppet, det förknippas med dieter och är i sig polariserande. Tror vi diskuterade detta i tråden om riksförbundet innan det startades. Viktigt om man ska kunna åstadkomma något, dels för att få folk med sig men också för att inte göra det lätt för meningsmotståndare att få igång drev om att man har olämpliga/farliga åsikter. Sådana tenderar att göra skada även om de är osakliga. Tackar i övrigt för lyckönskningarna!
 2. Inspirerades av diskussionen om sockerskatt i annan tråd. Någon mer som är politiskt engagerad? Tar sedan förra helgen plats på en riksdagslista för Kronoberg, och är nominerad till regionlistan för samma parti. Jag är huvudsakligen engagerad i andra politikområden, men vill som inbiten LCHF:are försöka lyfta kostrelaterade folkhälsofrågor också. Vore därför välkommet med en diskussion om konkreta åtgärder man skulle kunna försöka driva på de olika nivåerna. Exv.: Riksdag: Utredning av kostråden, utredning av livsmedelsverkets roll och organisatoriska behörighet (lyder under näringsdepartementet), sockerskatt Region: LCHF i sjukvården, Diabetesvård, Vad kan göras? Bör göras? Hur? Etc.
 3. Jag tror man i likhet med tobaks- och alkoholbeskattning inte ska tänka uteslutande i termer om huruvida en sockerskatt skulle begränsa sockerätande eller inte, utan också se det som en finansierande åtgärd--dvs pengar till sjukvården för de folkhälsoproblem som sockret leder till, och som ju sjukvården därmed blir belastad av. Samtidigt är det ju en viktig markering om att socker är skadligt, men det är inte den enda effekten att ha i åtanke.
 4. Kul att det verkar blivit någonting av detta! Kan inte gå på konferensen av samma tråkiga anledning som jag sällan tittar förbi här, livspusslet med småbarn och karriär (och hänsyn till lika karriärupptagen bättre hälft) sätter numera stopp för det. Men jag ska definitivt gå med i föreningen.
 5. Nytt jobb, arbetspendling och bostadssökande satte tyvärr P för regelbunden vidarespridning av detta, men en del blev det i alla fall. 5 dagar till deadline nu, därefter kommer den att lämnas in.
 6. Både ja och nej, slankare och smidigare på alla sätt men med 65 kg på mina 185 cm finns det de som säger att jag faktiskt är lite FÖR smal.. vilket jag nog tycker det ligger något i. Jag gick initialt upp till 70 ett tag efter jag och min fru fick vårt andra barn i slutet av förra året, mest pga utebliven fasta då sömnlöshet gjorde mig hungrig på morgonen. Tyckte bra om den förändringen rent utseendemässigt, så hade det inte varit för att hungern på morgonen började utebli igen så snart jag åter började sova ordentligt hade jag nog kört vidare på den modellen. Snarare ser jag yngre ut, ungefär som övriga konstaterat. Jobbar som administratör på gymnasieskola och brukar i början av varje nytt läsår få erfara att såväl nya elever som ny personal tar mig för en elev i årskurs 2 eller 3, eller på sin höjd en lärarkandidat i 20-års-åldern. Smått komiskt ibland, men i situationer där min roll kräver viss auktoritet brukar jag få se till att klä mig i kostym för att tas på allvar >.<
 7. Återupptar spridningen av detta inom kort. Har spenderat semestern i Kina och upptäckte när jag väl kommit dit att internetcensuren är mer sofistikerad än tidigare, har inte kommit åt varken kostdoktorn eller västerländska sociala medier. Knappast lär det väl ändras till det bättre efter dagens nyheter, vänner "därhemma" säger att de blivit inkallade och att stämningen är hätsk.. så vi åkte nog tillbaks i rättan tid! More to the point: 632 underskrifter i nuläget. Nog ska det bli bra mycket fler innan 30/9.
 8. 562 till och med, tackar ödmjukast! Uppdatering uteblev denna helg pga att jag var på resande fot, får vänta tills nästa lördag.
 9. Veckovis uppdatering: 493. Är smått förundrad över att snart ha nått upp till 500 via forum och sociala medier.
 10. Där blev det tyst. Ska se om jag kan få igång något, tenderar att ha ett behov av projekt att jobba på vid sidan av jobbet och detta vore som tidigare sagt något jag gärna vill se hända. Tid lär det dock ta, inte minst då jag inte är någon expert på hemsidor.
 11. Dock skönjer jag viss framgång i att han konsekvent slutat med att framhäva fett som ett livsmedel som åtgärder bör riktas mot. Detta från någon som bara för något år sedan påstod sig inte utesluta en fettskatt.
×
×
 • Create New...