Gå till innehåll

johan76

Medlem
 • Innehållsantal

  54
 • Gick med

 • Besökte senast

Inlägg postad av johan76

 1. On ‎2018‎-‎07‎-‎28 at 22:33, Theodor Vallanger sade:

  Hej!

  Jag är en kille på 16 år som kört med LCHF sen jan -17. Jag gick allt som allt ner 12kg på 6 månader innan jag sakta men säkert gått upp ett par kg nu. Samtliga frukostar, luncher och middagar i hemmet är CHF då jag äter det med min mamma. När jag inte är hemma kan det bli utemat med kompisar samt måltider på mitt jobb där det inte är enligt lchf. Kosten limiterar mig i att kunna träna då det är svårt att bygga muskelmassa med lite kolhydrater därav 0 resultat - vilket heller inte motiverar mig. Jag vill sluta med denna kost men är livrädd att det kommer gå helt fel och att jag kommer gå upp flera kilo. Hur tar man sig ur denna kost på ett smidigt sätt? Jag tycker att denna kost gett mig otroliga resultat när jag väl körde väldigt strikt men det är svårt att få ihop kosten med mitt liv.

  Har hört att det inte är en diet utan en livsstil och det skrämmer mig för jag vill inte äta det här hela mitt liv. 

  Tacksam för svar, tips och råd!

  Tjena, att bygga muskler och köra låg kolhydrat eller ketogent är inga problem för den som "klarar att stoppa i sig" :) under förutsättning att du får i dig tillräckligt med protein

  Om du vill göra det så rekommenderar jag Luis Villasenor (ketogains.com) och följ hans rekommendationer

   

  Om du vill sluta med LCHF eller lågkolhydratkost och inte kortsiktigare blåsa upp som en ballong (förutätter att du inte återgår till en kost bestående av ren skitmat) så behöver du vara något petigare/pedant och göra en form av "reverse dieting" den främsta experten på det området är Layne Norton och han har en blogg https://www.biolayne.com

  Lite förenklat så skulle jag säga att du sakta trappar upp kolhydratintaget och sakta trappar ner fettintaget

  ex)

  vecka 1 öka KH intag med 20gr (dvs om du tex nu äter 40gr/dag så öka till 60gr/dag) minska fett med ca 9gr/dag (motsvarar de 80kcal/dag som du ökat KH med)

  Vecka 2 öka KH 20gr/dag till och sänk fett med 9gr/dag

  Fortsätt med detta tills du når en nivå som du kan leva med eller om du märker att du börjar tjocka till dig och inte är nöjd

   

   

  • Gilla 6
 2. Hmm.......

  Min erfarenhet av ungar är att de visst blir speedade av läsk och godis, springer runt och gapar som vildar och efter nån timme eller 2 totalkraschar. Jag har inga barn själv och därav inga förväntningar utan observationerna gäller ungar överlag.

  Däremot så har jag aldrig sett en riktigt tjock unge bli sockerspeedad, så frågan är hur forskaren valt ut sina studie objekt? För att citera Robert Lustig "Socker är barnens alkohol"

  • Gilla 6
 3. On ‎2018‎-‎04‎-‎22 at 08:11, Ekner sade:

  Pollensäsongen är i full blom och jag har inga som helst problem??  Jag har i hela mitt liv haft problem med allt av guds nåde inom pollenallergier - och nu ingenting. 
  Har det att göra med övergången till LCHF ifjol sommar tro? Fler här som upplevt samma sak?

  När jag började äta bättre (liberal LCHF) så försvann min pollenallergi, när jag slarvar i några dagar och äter skräp (donuts, pasta mm) så kommer den tillbaka. Den kommer också tillbaka om jag äter stora mängder kolhydrater (mer än 300 gram) och försvinner på några dagar när jag drar ner till ca 75-150 gram detta oavsett kvalliteten på kolhydraterna.

  • Gilla 2
  • Tack! 1
 4. 22 timmar sedan, HelgeK sade:

  Det är dags att införa en sockerskatt! Norge har gjort det.Det är dags att Sverige också inför en sockerskatt!!!

  Något behöver göras åt sockret/skit mat och lobbyismen, tyvärr anser jag att Sverige redan har tillräckligt med skatter och behöver inte 1 till, jag skulle va helt för om vi tog bort en annan skatt och ersatte den med en sockerskatt

 5. On ‎2018‎-‎04‎-‎10 at 22:40, RobertAnd sade:

  Så är anledningen till att det funkar för dig med potatihack att du inte gillar potatis och har svårt att äta mkt och därför hamnar i kaloriunderskott? Är du mätt och nöjd mellan måltiderna och har du energi att träna och jobba eller är det bantnings-läge? Om man ugnsbakar 2 kg potatis och bara har det att äta under en hel aktiv dag tror jag det skulle vara lätt att äta upp allt men vad vet man när man ej testat :)

  Jag gillar potatis, men enbart potatis blir väldigt tråkigt fort och av något anledning blir man mättare snabbare och på väldigt lite kalorier.

  • Gilla 4
 6. 21 minuter sedan, SGK sade:

  Det är ganska intressant hur olika vi människor tolkar en rubrik, som t.ex. "kolhydrater kan orsaka fettlever".

  Vi är ju snabba på att påpeka att det är skillnad på fett och fett om t ex aftonbladet eller någon annan skribent skriver t ex att "Fett orsakar hjärtattack" om det senare i artikeln visar sig att det gäller t ex transfetter. Då kallar vi det skrämsel propaganda eller dyl. Jag ansåg att det va läge att påpeka vilken typ av kolhydrater artikeln faktisk gällde för att undvika missförstånd eller onödigt skrämma upp exempelvis nybörjare helt i onödan

   

  29 minuter sedan, SGK sade:

  För att få i sig 300 g kolhydrater om man äter broccoli behöver man äta nästan 10 kg broccoli. Äter man morötter istället blir det 4,5 kg. Orimligt alltså, så för att komma upp i så mycket kolhydrater krävs nog både bröd och pasta, dvs. raffinerade kolhydrater

  Jag skulle nog gå så långt att säga att om du lyckas få i dig t ex 4,5kg morötter/dag så får du inte fettlever p g a alla fibrer som man får i sig då, vilket ger en relativt lugn/långsam ström av glukos och fruktos, vilket gör att levern utan problem borde hinna med att ta hand om det (iaf enligt Robert Lustig). Levern tar hand om fruktosen, glukosen kan användas av varenda cell i kroppen.

  • Gilla 4
 7. Nja, kanske en hyfsad förenkling, raffinerade kolhydrater är mer riktigt iaf enligt artikeln som refereras där nämns "High Intake of Refined Carbs and Sugar-Sweetened Beverages" inte kolhydrater som en hel grupp och i dess naturliga form som rotfrukter, bönor eller för den delen broccoli.

  • Gilla 3
 8. Jag håller med fullständigt om vikten av att undvika generaliseringar/förenklingar eller fastna i dogmatiska förklaringar, håll ett öppet sinne för allt, prova själv och avgör hur det passade just dig (kanske lägg till lite stärkelse om du inte mår bra eller får de resultat du vill, lägre KH är inte alltid bättre, mer fett är inte alltid bättre). Alla är vi olika och att hitta en kostmodell som funkar lika bra för precis alla är lite som en enhörning alla vet vad det ör men ingen har sett en på riktigt. Reward är en förklaringsmodell som kan stämma eller vara helt felaktig, kolhydrat - insulin hypotesen är en annan som skulle kunna visa sig vara korrekt även om det just nu inte riktigt lyckas förklara hur väldigt många befolkningar världen över lyckas bra med extremt högt kolhydrat intag. En insulin hypotes som inte stirrar sig blind på kolhydrater å'la Dr Fung kanske är riktigare, det får nog framtiden visa.

  En annan viktig sak som är värd att påpeka är att ketogen lågkolhydrat kost inte är nödvändig för att lågkolhydrat skall funka för de flesta, i a f inte om man ser till den forskning som gjorts eftersom inom forskningsvärlden så defineras lågkolhydrat mycket mer liberalt än vad de flesta gör inom LCHF m a o att många av de studier som visar på fördelar inte har varit strikt ketogena (tänk under 30g KH/dag).

  image.png.f1aecb02a24906b9ea864c3e7a948039.png

   

  Detta betyder givetvis inte att just LCHF (ketogen kost) inte kan fungera bra för just dig, men det finns ingen naturlag som säger att den måste funka precis lika bra eller ens va nödvändigt för din kompis, partner eller den stora massan. Precis som med lågfett (det blev väldigt dogmatiskt) funkar fint för en del (tänk alla bodybuilders) och riktigt kasst för andra.

   

   

  • Gilla 7
 9. 19 minuter sedan, RobertAnd sade:

  Visst är det intressant, ultra lågfett högkolhydrats vegansk kost ad libitum, och det visar sig vara extremt mättande kost där kilona bara rasar av.

  Rent psykologiskt är det också en reset tycker jag, mat blir bränsle bara. Man slutar äta för att bara njuta. Sjukt billigt också, nästan lika billigt som att fasta.

  Ett sätt att återskapa grundprinciperna, low reward, billigt, näringsrikt, men med mer variation är the peasant diet: https://criticalmas.com/2016/11/designing-modern-peasant-diet/

  Exakt, det är därför jag mer eller mindre övergett hela kolhydrater gör det tjock grejen och är mer inne på food reward å'la Guyenet eftersom det förklarar varför 2 totala motsatta angreppsätt kan fungera, för mig personligen får jag tillräckligt låg reward av att hålla mig till whole Foods och inte göra för mycket gourmet av maten, hålla nere på lyxiga såser etc

  • Gilla 1
 10. 4 minuter sedan, RobertAnd sade:

  Jag har prövat potatohack, och det funkar riktigt bra för oss. Visst, det är tråkigt, men 3-4 dagar är OK. Jag tar det över fasta alla gånger, man slipper vara hungrig, kan äta så mycket man vill, och framför allt så är det rena drömmen för tarmfloran.

  Nu körde vi inte den striktaste varianten. Jag gillar inte kokt potatis, så körde ugnsbakad (utan fett naturligtvis) potatis till frukost och middag (ibland lite ketchup och grillkrydda till). Till lunch var det en potatissoppa (recept på potatohack.com). Rent fysiologiskt är det samma resultat som endast kokt potatis, men lättare att klara rent psykiskt.

  Framåt dag 3 kändes det som att det här är riktigt trevligt, kan köra på längre om jag vill. Men bröt ändå efter fyra dagar av sociala skäl. Sen på det direkt nästa vecka igen med tre dagar till. 

  Mådde väldigt bra av det, uppenbart att set-point flyttades ner av det också. 

  Värt också att påpeka att det är en ketogen diet. Jag brukar få rejäl aceton-andedräkt kring dag två/tre.

  Jo jag vet att man kan göra potatisen något intressantare och få fina resultat, men jag ville personligen göra den super Clean bara för att utesluta alla andra variabler, gör man som dig så håller jag med om att jag hellre gör det än fastar och jag håller med om att det kändes som att set Point verkligen flyttade ner sig, total avsaknad av minsta hunger/sug och när jag kollade upp ungefärligt kaloriintag/dag så blev det inte mer än ca 700-800cal, i vanliga fall är jag relativt hungrig om jag hamnar under 2600 (iaf på den tiden man försökte med den klassiska fitness grejen att ta bort ca 500cal/dag men det va några år sedan).

  • Gilla 3
 11. 15 timmar sedan, Hampus sade:

  Hej! Jag har försökt att leva LCHF i över ett halvår nu men jag verkar inte få det att fungera. Jag har en historia med anorexi som senare gått över till hetsätning vilket även har fortsatt nu när jag äter LCHF. Det här är så klart väldigt frustrerande och jag blir bara större och större för varje vecka som går. Jag har svårt att följa recepten som finns på nätet eftersom jag då måste ha alla dessa ingredienser hemma vilket triggar mitt hetsätande. Det som har fungerat bäst för mig är när jag lyckats komma igång med periodisk fasta i kombination av strikt LCHF (KETO) men rätt som det är så får jag ett bakslag med min hetsätning och det kan då ta en hel vecka innan jag är på banna igen. Jag har vänt mig till olika ätstörningsenheter i landet men samtliga kliniker har en generelliserad metod som de använder på samtliga patienter, vilket innebär en kolhydratsrik mat med 6 mål om dagen. Det här är helt galet enligt mig och det gör mig bara sjukare om jag ska följa dessa råd. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Finns det några tips vart jag kan vända mig för att få den hjälp som jag behöver för att komma igång med LCHF på ett säkert sätt så att jag kan börja leva igen.

   

  Hej Hampus!

  jag har ingen erfarenhet av hetsätning (vet inte om det är triggat neorologiskt eller psykologiskt) så prova dessa 2 tips om du vill, det borde inte skada iaf.

   

  Tips 1 sänk food reward

  Sänk reward value på maten du äter m a o laga tråkigare mat än du vill (då behöver du inte en massa tjusiga ingredienser iaf). För mer info om food reward kolla Stephan Guyenet bok "The hungry brain" eller hans hemsida stephanguyenet.com.

  Det finns olika sätt att sänka reward value på maten, men ett enkelt sätt är håll den väldigt enkel t ex

  1 typ av grönsak, 1 typ av kött, 1 typ av stärkelse (tex ris eller potatis, detta kan du utesluta om du vill äta LCHF). Inga såser eller exotiska kryddningar utan ät maten "torr"

   

  Tips 2 Läs "Bright line eating"

  Grundaren och författaren har själv lidit av grova ätstörningar, drog problem och även grov fetma som ett resultat. Hon är psykologi professor och jobbar med tusentals människor världen runt (hennes metod är paleo/LCHF vänlig). Hon har själv gått ner all övervikt och hållit detta i ca 15 år (har jag för mig). Hon berättar ingående om sin resa till recovery som senare ledde till hennes metod "Bright line eating" som hon går igenom om hur man kan tillämpa den.

  Boken finns på amazon https://www.amazon.com/Bright-Line-Eating-Science-Living-ebook/dp/B01MUA6QAX/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1522995875&sr=8-1&keywords=bright+line+eating

  Och gillar du boken så kan man bli medlem online och få stöd i grupper mm.

  • Gilla 1
 12. 14 timmar sedan, MariaF sade:

  Ska de inte vara kalla också? Ger lägre GI och mer RS om jag minns rätt. Och nej, potatis har jag inte ätit så men ris, det äter jag gärna "rent". Eller gjorde förr, numera utsätter jag mig inte för det. 5 råa potatisar förresten, det gick också ner utan problem.

  se där va olika vi alla är, jag åt potatis i en vecka och lessnade totalt, det är enklare att fasta 1 hel vecka :)

  • Gilla 3
 13. 6 minuter sedan, MariaF sade:

  Det är det för mig... Skapar ett förbannat starkt sug efter mer... ☹️

  Om man är ute efter fördelar med keto vid träning måste man nog hålla ut längre än nån månad. Sedan om det är värt det vet man nog bara i efterhand. Tänker på jespers satsning, den verkar slagit ut väl. (Tråden ”Stanna i ketos”)

  Intressant, att det ger mera sug, även om du isolerar potatisen?

  t ex 5 kokta potatisar (ingen sås, smör, salt ketchup etc)

  I Paleo världen är det annars ett extremt effektivt och kraftfullt viktminskningshack, 5 potatisar var bara ett exempel, hacket är ät hur många kokta potatisar du vill, hur många gånger på dygnet du vill, men bara potatisar och de skall vara kokta,  de som gjort det  har fått bättre insulikänslighet, bättre blodsocker fastevärden samt minskat rejält i kroppsfett. På mig själv så kollade jag bara viktnedgång och det funkade väldigt bra, men usch va tråkigt det va :)

   

   

  • Gilla 2
 14. 17 timmar sedan, MariaF sade:

  Hade du kört mindre strikt innan det? För jag vill minnas att det tog runt 3mån innan kroppen kändes "normal" och då tränade jag inte speciellt mycket och var inte superstrikt, kanske 20-25g kolhydrater. Man ska naturligtvis lyssna på kroppen men alla omställningar tar tid. Kroppen skriker efter cigaretter också och man mår dåligt om man försöker sluta röka. Det gäller att förstå varför kroppen reagerar som den gör. Kanske ska man inte gå "all-in" utan börja nånstans mitt emellan innan man striktar till sig. Problemet är att de flesta idag vill att allt ska gå så fort så man vill inte ta sig tid att ställa om, att ligga lite lägre i sin träning osv.

  Hade kört fritt med grönsaker, men endast ovanjord typ broccoli, brysselkol, vitkol osv uppskattar det till ca 30-40gr per dag, gick ner till induktion 20gr och då blev besvären värre. Såg ingen poäng med att försöka anpassa mig längre än 1 månad eller för den delen göra nåt nytt försök när jag fick bättre fettminskning, bättre ork i träningen och mår strålande med lite stärkelse i kosten + helt fritt med grönsaker (grönsakerna ser jag mest som fibrer och räknar inte dessa som kolhydrater).

  ps lite kokt potatis eller ris är inte direkt jämförbart med rökning :) iaf inte för mig

  • Gilla 6
 15. On ‎2018‎-‎04‎-‎01 at 10:02, Kattis21 sade:

  Hej. Igår blev två veckor med strikt Lchf. Jag gick ner 2 kg . Behöver gå ner 6 kg till . Men problemet är att jag mår illa hela tiden . Första veckan gick jätte bra. Maten var god och det var bara glädje att äta. Men de sista tre dagar kan inte ens titta på mat. Jag mår bara illa. Det känns att min kropp tål inte mer fet. Jag har försökt minska fet intag  , dricka saltvatten  osv men inget hjälper. 

  Vill inte ge upp efter 2 veckor men att må så illa orkar jag inte längre. 

  Hej, alla är olika, lyssna på vad din kropp säger, jag testade riktigt strikt i 1 månad och det funkade inte för mig, huvudvärk, extrem trötthet, lös i magen, smått illamående, dåligt hy finnar och röda utslag. Jag provade med mer salt, ökade och minskade på fettet utan att det kändes bättre. Lösningen för mig blev att lägga till mer stärkelse (kolhydrater) i kosten, lite kokt potatis eller jasmin ris (ungefär 75-150gr/dag) och direkt så blev jag mig själv igen. Träningen funkade, jag började minska i fettvikt, hudutslagen förvann så för mig verkar en del kolhydrater i kosten vara viktigt, andra mår strålande utan. Du kanske funkar lite som mig och då skulle jag rekommender Paul Jaminnet - Perfect Health diet (finns på amazon, bokus m fl) det förändrade allt för mig. I jämförelse med medel svennson så är det ändå fortfarande lågkolhydrat kost, däremot kanske inte LCHF (kanske en väldigt tolerant LCHF).

  A-O är ät riktig mat, undvik halvfabrikat, tillsatser, vitt mjöl e t c. Ät när du är hungrig, sluta äta när du är mätt, strunta i att äta regelbundet dvs 3 mål om dagen eller vilken måltidsfrekvens som du följer. När du ger din kropp rätt näring så kommer brukar den reglera intaget per automatik om vi inte sabbar det via att övertänka och komplicera, äta av andra anledningar än hunger (väldigt viktigt för minskning av fettmassa).

  • Gilla 2
 16. 14 timmar sedan, Xiro sade:

  Min son, 10 år, har problem med återkommande smärtor i knäna, höftlederna, fotlederna, hälarna. Händer ungefär 1-4 perioder i månaden att han på grund av detta har svårt att gå och/eller sova. Han har ont i magen ungefär 2-5 dagar i månaden. På grund av allt detta får han hoppa över träning ungefär 2-4 ggr per månad. Träningen är 2 ggr per vecka och är mest lek, inte tuff. Detta gör också att han är hemma från skolan ungefär 1-4 dagar per månad. Detta har hållt på i cirka 3-4 år. Vid nåt smärttillfälle visade röntgen något svullen ledkapsel i höften och visd ansamling av ledvätska.

  Många gånger har en gräddshot med gurkmeja etc mildrat och gjort så han kunnat somna eller gå till skolan. Men hjälper inte alltid. Ovanstående är trots shotsen.

  Sjukgymnasten anser att han har viss överrörlighet, är väl mjuk i lederna, att det inte är så ovanligt, och att det brukar växa bort.

  Vi har läkartid för utredning i början av maj och jag vill vara väl förberedd:
  Vilka utredningar/provtagningar bör jag propsa på?

  Jag skulle gärna vilja att han går genom test för läckande tarm. Som de flesta äter han mycket mjölmat och en del soja i skolan. Även hemma blir det tyvärr pasta och bröd. Tänker att nåt autoimmunt kanske bryter ner ledvävnader och att det då kan korrelera med övergenomsläpplig tarm. Och det är väl ett ganska enkelt utandningstest som man kan få på vårdcentral? Och det är väl relevant för min son?

  Att spendera pengar på ImuPro eller annan matöverkänslighetsanalys vore nog bra, men jag är rädd för att det inte skulle få gehör hos omgivningen.

  Att få honom sluta äta mjölmat är ett mycket svårt projekt tyvärr. Kräver nog att en läkare uttalar sig starkt, vilket inte kommer hända. Eller att han får så stora problem så att han och omgivningen kapitulerar och låter mig kostbehandla.

  Finns det några alternativa behandlingar värda att prova - kinesisk medicin, ayurveda, homeopati, etc?

   

  Be sjukgymnasten göra en utredning om muskelstyrka samt obalanser om inte detta redan är gjort, framförallt titta på glutemedius (är oftast försvagad på många p g a inaktivitet och stilla sittande).

  Jag hade liknande problem själv, men vid vuxen ålder(så detta kanske inte är applicerbart), jag provade olika kosthållningar och fick inte önskad effekt, jag var iväg till olika naprapater och läkare utan större resultat. I början funkade det att ligga och vila bort problemen, men efter ett tag så slutade det funka. Börjande med lättare stryketräning (fick ont som attan direkt efter och kommande natt) men dagen efter kändes det lite bättre. Fortsatte med styrketräningen med fokus på glutemedius och glutemaximus, började stå upp mer på jobbet och försökte promenera mer. Efter ca 3 veckor så var mina problem över som jag levt med i 2 år, så jag hade nog någon form av muskelobalans. Uppstår problemen för han t ex efter många dagars stillasittande och när han sedan vill göra något lite mer ansträngande lek så kanske det kan funka att stärka upp muskulaturen, vid överrörliga leder så hjälper också starkare muskulatur att stabilisera leden.

  Jag håller med alla tidigare om att det skulle vara fördelaktigt att utesluta/ordentligt minska på mjölprodukter eftersom han har ont i magen så ofta (det hade aldrig jag). Jag tycker att det är synd att skolmaten förvrängts, på min tid i skolan så var det 95% av tiden kokt potatis till maten(man tvingades tillochmed att skala potatisen själv), pasta och vitt bröd fanns inte förutom nån enstaka gång var 3:e månad, det enda bröd som fanns var fullkornsknäcke. Synd att det nuförtiden anses extremt att bara återgå till traditionell svensk husman (kanske ett argument till sjukvården, är verkligen traditionell husman extremt och vad finns att förlora, vi hade iaf inte samma utsträckning av välfärdssjukdomar som idag och olika allergier var inte heller lika utbrett). Ni skulle även kunna kolla upp att han inte är laktosintolerant för det kan också spöka med magen.

  Hoppas att det löser sig

  • Gilla 5
  • Tack! 1
 17. Varför ska man bemöta en viss persons moraliserande (du får inte döda djur) med fakta om näring? Jag kan inte se att det leder till nåt vettigt. Tycker däremot att precis som författaren säger att staten inte ska sponsra djurindustrin, staten ska heller inte sponsra någon industri enligt mig, låt folk välja själva, leva fria och således även helt själva ta konsekvenserna för sina val (betala för dina barns mat, din egen sjukvård etc). Vill man röka, kröka, knarka eller "fika" sig till döds så bör man få göra det utan att samhället moraliserar (dina nära och kära är en annan sak, eftersom det är säkert dem som kommer vilja plocka upp räkningen för dina usla val). 

  Låt svensken bli vuxen till slut och själv ta beslut, bra eller dåliga och sedan själv även stå för konsekvenserna! 

   

 18. On ‎2017‎-‎10‎-‎14 at 18:03, MrB sade:

  Är du en hästägare och hästen är överviktig ser du till att fasta ner hästen till en vikt som är optimal och som får hästen att må bra. Det är inga konstigheter.

  Hästen har ingen möjlighet att ropa svält eller ätstörning utan får rätta sig i ledet. Många människor skulle må bättre av att behandlas på samma sätt istället för att skrika "näringsbrist" och greppa efter chockladkakan...

  Helt underbart utryckt!!!!!

  • Gilla 1
 19. 3 timmar sedan, Evis sade:

  Hej!

  Jag har svårt att få rätt på salt och vätskebalansen. Om jag tar 0.5 tsk salt extra om dan blir jag jättetörstig, dricker då så klart mkt vatten men sen kissar jag jättemkt så det verkar som om kroppen inte tar upp vattnet. Vilket resulterar i att jag fortfarande är väldigt törstig  

  Försöker dricka mindre på kvällen men måste oftast gå upp ca 1-2h efter jag somnat och kissa. Sen vaknar jag på morgonen och är supertorr i munnen och ibland med huvudvärk. 

  Jag tar D3 vitamin på morgonen och magnesium på kvällen. 

  Ska jag ta mer eller mindre salt? Något annat kosttillskott? Några andra tips?

  Balans mellan magnesium, natrium, Kalcium och Kalium är viktig för att vätska skall bindas i cellerna och inte passera rakt igenom

  Jag hade gått till en hälsokostaffär och köpt Kalium tillskott och provat, om du inte vill ta tillskott så kan du annars äta mycket spenat, broccoli, brysselkål e t c

  I Sverige så får vi en hel del kalium från potatis traditionellt sett och det misstänker jag du har uteslutit samt att stärkelse binder vätska

  • Gilla 3
 20. On ‎2017‎-‎09‎-‎30 at 21:52, Camilla olsson sade:

  Hejsan

  jag undrar om det ff är fasta om man dricker kaffe med kokosolja i på morgonen?

  Camilla, vad vill du uppnå med fastan? Många av hälsofördelarna kan du uppnå trots att du tillsätter lite t ex kokosolja i kaffet (läs autofagi). Sänkning av basala insulinnivåer etc (Dr fung kallar detta för stödhjul som hans patienter använder tills de klarar av att fasta på "riktigt").

  Men vill du droppa fett så håll dig till svart kaffe, te och vatten, det är oslagbart (då måste din kropp bränna kroppsfett, vare sig den vill eller inte).

  • Gilla 2
 21. On ‎2017‎-‎09‎-‎28 at 17:04, HelgeK sade:

   

  Det finns mycket bra forskning på pubmed. T.ex :https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/david.ludwig.1/comments/

  Naturligtvis finns det olika åsikter bland forskare. Harvard professorn David Ludwig blev kritiserad av en yngre och mindre erfaren forskare. Men Professorn  var vänlig nog att besvara kritiken och den finns här:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/david.ludwig.1/comments/

  Johan76 verkar tro att forskare är en homogen grupp. De är inte mer homogena än övriga människor. T ex var var Ancel Keys studier bekostad av sockerindustrin, och mycket var fel där se t.ex: "Minesota studien" Dagens medicin har skrivit om det: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/  

  Idag finns det många kritiker  av forskningsklimatet på Ancel Keys tid han var känd för att motarbeta forskningsanslag till forskare som inte delade hans uppfattningar. Det är en osund inställning. Men det är fortfarande långt ifrån bra. Läs gärna: http://foodmed.net/2017/08/28/7-healthwashing-tactics-big-food-big-soda-fool-you/   

  Johans kostråd kan på en ung vältränad person leda till en påbörjan av fet runt de inre organen, som senare gör att personen behöver gå till en strikt LCHF(kanske långt senare). men ganska många undgår synbara problem upp till omkring 60 års ålder, men sedan kan det komma trista överraskningar.    Men visst professor Roy Taylor har visat att det finns stora olikheter hur mycket fet vi tål runt de inre organen. Men som Dr Kraft påpekat börjar inte kärlförändringarna när blodsockret börjar stiga, utan när insulinet  börjar stiga.   

  HelgeK, Jag tror inte att forskare lever i ett vakum och enbart är en homogen grupp, kostrådet (proteindrink + pizza) var mest för att illustrera att du behöver uppnå ett energiunderskott för att gå ner i vikt, du kan göra som min kollega vilket då troligvis kan leda försämrad hälsa, men det va inget som jag rekommenderade

  Det som jag faktiskt rekommenderade var "riktig" mat, som potatis, grönsaker och kött, menar du på allvar att det leder till fett runt organ mm. Med fokus på protein samt det naturliga fett som följer med proteinet, t ex fläskkarre då finns det väldigt liten anledning att lägga till mer fett iaf för han som startade tråden då han inte gått ner 1 gram.

  • Gilla 2
 22. ojdå, det va inte meningen att nedvärdera någon yrkesgrupp, utan rent praktiskt så har forskarna helt andra möjligheter till noggrannhet som sjukhuspersonal inte har, forskarna har även ett helt annat citament till noggranhet,, många av studierna bedrivs med endast flytande föda, just för att det skall bli så exremt exakt det bara går, så ser det inte ut generellt sett när du serveras sjukhusmat.

  Kan jag ana ett visst forskarförakt :)

  • Gilla 1
 23. Skymmning

  Bra, fråga, önskar jag visste (då skulle man bli rik)

  Vad gäller diverse kaloriformler så är de endast en uppskattning, jag har testat matdagboken m f l och jag går ner fort om jag ligger på deras nivåer, så min förbrukning verkar vara något högre än medelpersonen som de baseras på, basalförbrukningen stämmer nog även på mig då den sägs stämma för de flesta, men sen behöver man lägga till för motion, hur många gånger man kliar sig på näsan etc och då blir det svårt.

  • Gilla 1
×
×
 • Skapa nytt...