IML

Medlem
  • Innehållsantal

    152
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

454 Enastående

Om IML

  • Rank
    Stammis

Senaste besökare till profilen

407 profilvisningar
  1. Dags att väcka liv i min gamla pepp-tråd igen... Senaste halvåret har varit riktigt motigt. Skadade foten när vi fjällvandrade i somras och har dragits med sviterna hela hösten. Både springa och promenera har varit uteslutet, även mina yogapass som jag älskar har jag fått skippa, för mycket belastning. Sjukgymnasten ordinerade motionscykel på lågt motstånd och dagliga stretchövningar - urtråkigt. På jobbet fick vi ny chef i maj, varpå gruppens mest seniora kollega prompt sade upp sig och slutade, så vi har gått en man kort hela hösten. Utebliven träning, mer än vanligt stressigt på jobbet, gissa hur det har gått med vikten... Kämpar ju även i vanliga fall med att hålla kosten, det har definitivt varit motigare än vanligt. Ser här i tråden att jag vägde 74,6 kg i juni, just nu ca 77kg. 2.5 kg upp är ändå inte så illa, med tanke på att jag knappt kunnat träna... Men nu! Nytt år, nya tag! Foten är nästan helt bra, har promenerat 6-10 km per dag hela julledigheten och det har funkat. Sprang en gång i december, då fick jag ont efter, men ska testa igen snart. Känns jättebra att vara igång igen. Under julen har jag ätit rätt liberalt men ska nu sikta på mindre slarv. Motivationen till att äta bra brukar bli bättre när jag tränar. Ska också testa att fasta igen, hade ingen ork över för det under hösten men nu känner jag mig peppad. Tänker mig 24-timmars fasta 1-2 ggr / vecka. Har under hösten börjat äta frukost igen (äggröra) och känner att jag mår bra av det så det kommer jag nog att fortsätta med de dagar jag inte fastar.
  2. Såg en intressant Youtube-föreläsning på temat häromdagen. Av Dr Eades, länkad på FatHead-bloggen som jag läser då och då, enligt hans teori är rapsolja rent skadligt på en cellulär nivå. Videon innehåller en detaljerad genomgång av biokemin bakom, intressant tyckte jag men det är nog en fördel om man vet vad citroncyracykeln / Krebs cycle är innan man tittar. http://www.fathead-movie.com/index.php/2018/08/15/dr-eades-explains-how-bad-oils-increase-our-appetite-for-carbs/ Jag använder inga större mängder rapsolja, men i min hemgjorda majonnäs brukar jag ha hälften rapsolja, hälften mild olivolja. Steker annars i smör eller kokosolja, och har olivolja till salladen. Efter att ha sett detta funderar jag på att helt utesluta rapsolja i fortsättningen.
  3. Förresten, för er som kan baka LCHF-bröd utan att balla ur och förfalla i överätning måste jag rekommendera dessa: http://www.56kilo.se/zucchinibaguetter/ Jag uteslöt vitlök och brödkryddor, och strödde lite extra riven ost ovanpå innan gräddning. Blev jättegoda!
  4. Har haft några motiga dagar här, hade ju gäster på nationaldagen, bjöd på en kall buffe med kallskuret, olika sallader, såser, ostar. Samt bröd, både vanligt och LCHF. Trillade tyvärr dit och har tuggat i mig massor av båda sorterna. Både onsdag och torsdag, sen var det slut som tur var. Fredag kväll följde jag upp med att förse mig av ost och kex som maken åt och eftersom dagen ändå var förstörd, några rejäla nävar ur sonens skål med chips ? Gårdagen klarade jag bättre, och idag har jag hunnit med en 12-km MAF-runda följt av en omelett med det sista av den rökta laxen från nationaldagsbuffen, så just nu känner jag mig i balans igen. Funderar på vad jag ska dra för lärdom av detta. Just bröd är ju en av mina stora stötestenar, ändå envisas jag med att bjuda på det när vi har gäster. Och sen själv äta upp det som blir kvar... Det ser ju trevligt ut och är alltid uppskattat med ett gott bröd, men finns ju mycket annat man kan bjuda på också ?
  5. Men vad är det chefen behöver förstå? Om lunchen ligger utanför betald arbetstid ska chefen ska inte lägga sig i vad du gör. Som jag ser det har du ingen som helst skyldighet att förklara någonting över huvud taget. IBS eller inte, spelar ingen roll. När de andra går på lunch är det väl bara att trevligt säga "Nej tack, jag väntar lite, det är för tidigt för mig." alt. "Nej tack, jag har matlåda idag". Har chefen ett problem med är det kanske läge att ta stöd av din fackförening? Att det är konstigt att tacka nej till bullar känner jag igen, men ha lite tålamod om det är en ny arbetsplats, folk brukar vänja sig så småningom. Numera blir jag inte ens tillfrågad om jag vill ha, alla vet att svaret blir nej.
  6. Har haft en bra måndag iallafall, sockertrollet har hållit sig på mattan ? Lunchen på jobbet blev en fiskgryta med aioli, riktigt gott. Tycker mig märka en trend - det är allt oftare ett ”fett” tillbehör till fiskrätterna i matsalen, någon aioli, majonnäs, eller skirat smör. ? Ligger egentligen fortfarande efter på jobbet men har man bokat klipptid så har man... gick alltså tidigt, och eftersom jag brukar göra folieslingor blir det en lång stund man får sitta i frisörstolen i sina egna tankar utan nån som stör. Nästan som en stunds meditation. Maken fick laga mat åt barnen, jag gjorde mig en smörig omelett till middag. Resten av kvällen har jag bläddrat i kokböcker och gamla tidningar (Matkärlek och Allt om LCHF) och planerat menyn inför nationaldagen.
  7. Ha, ha, känns betryggande ☺️
  8. Och idag... 74.6 kg ? 0.2kg upp, fast jag tycker jag skött mig bra hela veckan (förutom lördagkvällen då). Känns kymigt men det är väl bara att kämpa vidare. Veckan som kommer blir fylld av utmaningar. Onsdag får vi gäster, ska planera och förbereda en meny som passar 8 vuxna och 5 barn. Torsdag ska jag & maken gå ut och äta, för att fira vår bröllopsdag. Och både lördag och söndag är vi bortbjudna på middag. Siktar på täta uppdateringar här i tråden, tror det hjälper mig att hålla mig i skinnet! Om ni inte hör av mig på ett par dar vet ni, då har sockertrollet dragit ner mig i sin grotta ??
  9. Helgen börjar närma sig sitt slut. Lördagen ägnades till stor del åt sång med kören jag sjunger med nu. Uppsjungning + två separata framträdanden med lite ställtid emellan tog större delen av dagen i anspråk. Vi hann med en kort tur till stranden för att svalka av oss lite framåt eftermiddagen. Kvällen gick väl sådär matmässigt, åt för mycket, mestadels bra mat men rejäl portion jordgubbar med vispgrädde till efterrätt och flera bitar av barnens choklad kanske var lite onödigt... Idag hann jag med en kort MAF-promenad (eftersom jag sov längre än planerat...) innan det var dags att lyssna på sonen som sjöng med sin kör. Pic-a-deli plocksallad till lunch, snabbfixat och alla i familjen får det de vill ha. Bl a ägg, räkor, mozzarellaost i min låda ? Eftermiddagen har mestadels ägnats åt att hänga i trädgården. Bor i bostadsrätt så inga rabatter att rensa eller gräs att klippa i värmen ? Middagen blev ännu en räksallad, hemmafixad den här gången, med avokado. Och majonnäs förstås ? . Fräscht i värmen.
  10. Idag har varit en lite mera motig dag.., Blev hungrig ovanligt tidigt, sashimin till middag igår var nog inte så mättande. Har haft en stressig dag på jobbet. En sån där fredag när man inser att man inte hunnit med hälften av det man planerade i början av veckan. Hög arbetsbelastning, ett nytt dokumenthanteringssystem som har en del barnsjukdomar plus att jag inte kan systemet ännu, rapporteringsverktyg som inte funkar vilket leder till en massa manuellt knackande i excelfiler gör inte situationen bättre. Jobba klart, handla, kommer hem trött och less och hungrig ? Typiskt läge för att börja rota i skåpen efter barnens snacks.... Men jag fick ihop en bra middag istället, och nu blir det soffläge resten av kvällen med det sista i mitt lilla glas rödvin. På behörigt avstånd från sonen och hans popcorn-skål ?
  11. Idag har varit en lite mera motig dag.., Blev hungrig ovanligt tidigt, sashimin till middag igår var nog inte så mättande. Har haft en stressig dag på jobbet. En sån där fredag när man inser att man inte hunnit med hälften av det man planerade i början av veckan. Hög arbetsbelastning, ett nytt dokumenthanteringssystem som har en del barnsjukdomar plus att jag inte kan systemet ännu, rapporteringsverktyg som inte funkar vilket leder till en massa manuellt knackande i excelfiler gör inte situationen bättre. Jobba klart, handla, kommer hem trött och less och hungrig ? Typiskt läge för att börja rota i skåpen efter barnens snacks.... Men jag fick ihop en bra middag istället, och nu blir det soffläge resten av kvällen med det sista i mitt lilla glas rödvin. På behörigt avstånd från sonen och hans popcorn-skål ?
  12. Det rullar på här, bra dag igår, idag har jag varit ledig efter lunch för att hjälpa till att skjutsa sonen och hans klasskompisar. De har samlat ihop pengar under våren till en liten klassresa och inatt sover de i campingstugor i ett friluftsområde här i närheten. Eftermiddagen har ägnats åt orientering, teambuilding-lekar och bad. Tyvärr glömde jag baddräkten annars hade jag nog tagit mig ett dopp jag också ?☀️? Vi serverade varmkorv med bröd till middag, som jag hoppade över. Jag skulle inte sova kvar så jag ville hellre hem och äta ”riktig” mat. Hade tänkt mig en omelett, men maken ville ha sushi, så jag beställde en sashimi. Vet inte hur det är med kh i misosoppan? Gott iallafall! Den inlagda ingefäran känns väldigt söt, den brukar jag skippa. Gjorde en ”surkåls-coleslaw” som tillbehör, surkål blandat med majonnäs.
  13. Både måndag och tisdag har gått bra. Även om helgen var mysig är det inte så dumt med arbetsvecka och färre frestelser att parera! Skönt att ha hittat tillbaka till periodisk fasta, dricker nu bara en kopp svart kaffe på morgonen och står mig fint fram till lunch. Funderar så smått på om jag ska testa längre fasteperioder igen, men jag ger det nog nån vecka till tills jag känner mig stabil i den striktare kosten igen. Utmaningen idag var fikat som bjöds på jobbet. Vi hade heldags avdelningsmöte, och på fm dukades det fram ostmackor och yoghurt, i bägare med fint skuren färsk frukt överst. Genast började sockermonstret argumentera. ”En grov macka med ost, det är väl inte så onyttigt? Inte som en bulle! Och yoghurten, det kanske är naturell yoghurt? Det kan du ju äta!” Men logiken segrade, jag tog mig en kopp te och väntade in lunchen ? Funderar på vad jag ska kalla den där filuren jag har på höger axel, som argumenterar emot sockertrollet på den vänstra ? Smörälvan kanske ? Idag vann hen iallafall och det är jag tacksam för! Nu har jag nyss petat i mig en kalasgod middag på färsk sparris med hemslagen hollandaise och ett par stekta ägg ?
  14. Idag visade vågen 74.4 kg. Ner 1.4 kg på en vecka, inte illa. Vet ju dock av erfarenhet att första veckan på striktare kost brukar ge största tappet. En reflektion över veckan, egentligen är det ju så enkelt att göra rätt. Mätt och nöjd får man vara också, så mycket behagligare än det där suget i maggropen som kommer med en kolhydratrik kost. Och ändå är det så svårt att hålla fast vid, nog är det märkligt!