Gemma

Medlem
 • Innehållsantal

  333
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

Gemma vann senast 6 Januari 2017

Gemma hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

319 Enastående

Om Gemma

 • Rank
  Stammis

Profile Information

 • Gender
  Male

Senaste besökare till profilen

515 profilvisningar
 1. När då så många faktorer och parametrar är uteslutna, är det maten och så länge du håller koll med iakttagelser och observans, konstaterar att hans allmänna hälsa inte uppenbart (fysiskt/mentalt kognitivt) sviktar och att h*ns hälsoläge inte når sådan kritisk punkt att h*n behöver interveneras och monitoreras, så är det väl ingen fara å färde, tills vidare? Ändå framstår det lite grand att när han VÄDJAR om att du ska sluta prata om kost, vitaminer etc. och tydligt visar sig slå dövörat till, kan det möjligtvis bero på att han upplever sig ha tagit till sig DINA framgångar med LCHF så mycket, att han känner att det är bra med LCHF nu, dvs. han kanske associerar allt snack om kost, hälsa vitaminer hälsa.. till lchf, vilket han bestämt sig för att inte orka med, dvs lchf, h*n kanske tänker att lchf, då ska man räkna en himla massa hit o dit, skaffa ditten och dattan och "hålla på en massa", och orka inte - eventuellt behöver han demonstera det lite tydligare, för att om du känner H*n så inpå bara skinet, då utgår man ifrån att det är ömsesidigt... så länge det inte fanns eller finns något slags maktförhållande mellan er två. Önskar dig god natt Nils , och så länge hoppas jag att din vän helst, bara blivit kär ... det vore väl det finaste av alla bekymmer som finns... (inte att jag förnekar din oro, något är det när mat inte smakar längre... visst är maten extremt viktig!! , så även vitaminerna!) 🏝️
 2. Sedan kan du inte veta om personen blivit hemligt kär, att bli förälskad kan få vem som helst att tappa huvudet.. och ibland vill man inte riktigt avslöja sig ha blivit nerkärad, eftersom i en viss fas av förälskelsen kan man drabbas av en slags förskräcklighet, som verkligen får många att som out of the blue, bara inte behöva mat , det är något fysiologiskt som kickar in i hjärnan då... något väldigt speciellt och som inte går att sätta fingret på. Din vän kan alltså tänkas gå-på-moln. Det finns något som heter "skengraviditet" , simultanbeteende.. nåt liknande inträffar vid förälskelse som är betagande, man blir lite irrationell.
 3. Men skulle detta isf kunna vara ett uttryck för att han hyser mer stark aversion mot allt som heter tabletter? Eller tror du att han föreställer sig att , som intelligent varelse, mena att när man inte äter fullvärdigt på regelbunden basis och ej heller ger sig vitamintillskott om man saknar aptiten, att det är lika med att man är fullnärd? För det du säger nu, är ju mer eller mindre associerat till någon slags förlorad självkompasse eller tablettskräck, eller föreställning, fördom.. om explicit vitaminer i detta fallet. Men är h*n annars normalviktig, är det inget konstigt att bara vilja bli lite slankare, att inte ta komb. D3 Magn. ovh K2 eller vilken kombo det nu var, är ju inte heller förenat med snabbt dödsförlopp. På vilket sätt ignorerar h*n ditt samtal om vitaminernas betydelse då? Byter ämne? Skrattar? Fnyser? H*n kanske dricker juicer och annat istället då? En liten sslankekur, inför våren.. kan vara en harmlös åtgärd han vill företa sig men inte vilja ha så mkt uppmärksamhet och snack omkring det. Du vet ju att det finns raw-veganer som lever på kål och regnvatten..
 4. Ja men i så fall, är du alldeles säker på att h*n kanske bara vill "hålla formen och att din vän kanske egentligen i så fall, kan tänkas vilja hålla igen på maten , och gör det på ett sätt som ev. inte är särskilt optimalt, men hans beslut är att hålla igen på maten? Tänk om det är så enkelt? Tänk om han vill detoxa? Han är intelligent, att han nu inte äter utifrån att alla förslag inte kan tänkas vara grunden, vad återstår.. förutom att varje individ brukar ha alltid något för sig själv, men även om inte, så säger inte det att personen en dag genomgår något, som den föredrar att hålla för sig själv - frivilligt/ofrivilligt, upp till personen. Tänk om han sparar, till något stort och låter det gå ut över maten, som just h*n kan tycka är värt.. även om det framstår som dumdristigt att just maten av alla saker att dra in på. Då säger du kanske nix! han har deet välbeställt, jahapp men han kanske spelat upp lite pengar, donerat whatever, och sitter i knipa eller har det lite skralt och inget att pipa om. Vad vet du? Många gör förluster i sina aktieaffärer, DET är inget de flesta skryter om, ja långsökt i detta sammanhanget, men ibland kan det vara nåt riktigt löjligt som slagit bakut i valet att TIGA , en fix idé. Allt kan du väl inte veta..... ?
 5. Tänk om det är en släng av temporär vinterdepression? Det får både gammal och ung och kan vara övergående. Du känner personen, och kanske h*n saknar någon aktivitet som 'n inte kan företa sig under denna segdragna vinter, kanske p.g.a ändrade ekonomiska förhållanden som man inte heller alltid basunerar ut alltför spontant, det kan finnas skam.. jut för att h*n i vanliga fall är famstående vaken och alert och något som brutit det vana livsmönstret, kan vara svårt att uttala.. h*n kanske vill, men inte kan eller så kan h*n ,men vill inte - men det avspeglar sig i ätmönstret. Men det kan alltså vara temporärt! Behöver inte vara medicinskt- fysiologiskt. Dock, om personen avmagrar märkbart och fort, då är det så klart anledning till oro. Många är sig inte lika under januari månad, kom jaag att tänka på, jag är själv inte lika sprallig och lust till äventyr som under sommarhalvåret, och har haft perioder i mitt liv där jag inte stått vid spisen och ännu längre bak i tiden vid ca 20 års ålder, drabbades jag av en depression.. då åt jag nästan ingenting. Men det kan inträffa oavsett ålder. Omgivningen o de närmaste blir oroliga, men ibland kan man behöva gå i ide, på olika sätt!
 6. Och då kan du med säkerhet säga att du vet eller inte vet, när vederbörande var på undersökning senast? Samt hur dessa undersökningar företogs? Vilka besked som gavs? Personen kan föredra att vad läkarkontakt anbelangar, att hålla det för sig själv. Vore du h*ns partner eller äkta hälft , eller boendes under samma tak.. då har man mer underlag.. Kan du personens hela anamnes? Dvs, det finns alltid saker man föredrar att hålla för sig själv, så är det med de allra flesta individer. T.ex fick jag reda på att morsan får tre sorters mediciner, flera år efter att de skrevs ut åt henne. Notera : Somliga mediciner är aptitdämpande. Säker på att du vet exakt vilka mediciner h*n tar, och om du säger att han inte tar mediciner, hur kan du veta?
 7. Så personen har alltså ingen dysfagi eller övriga problem med tänderna? Tandprotes? Som försvårat och till slut fått h*n att tappa lusten att äta mat? Det där med "sjukvårdsinducerat" lät intressant.. är personen på rökavvänjning och samtidigt inte vill öka i vikt/bli fet, så är det isf ett annat bakgrundsproblem som kan "spöka" , det finns väl saker som denne gode vän inte berättat, har man svårt att svälja är det inget man öppet basunerar ut hur som helst. Kan räcka med tandvärk, så försvinner matlusten ganska snabbt för många. Och, vissa har tandläkarskräck. Så hur tackla det, om det ligger på det planet? Inget man heller alltid frågar rakt upp o ner, då det ovkså är lite intimt, s.a.s
 8. Låter som aptitlöshet, möjligtvis p.g.a tristess eller i behov av stimulans och gemensamma måltider, sedan kan det vara en upplevd börda att först inhandla maten, planera, all disk och städning efteråt - "så mycket jobb, för så lite" , då kan matlusten successivt minska till slut avta, så din observation är ju verkligen relevant!! Att väcka tillbaka människan till matlust. Men h*n kan också ha drabbats av melankoli, utifrån ev. vardags tristess, brist på stimuli i den dynamiken som sker i samspel, t.ex glädjen att äta tillsammans tillräckligt ofta, underhålla matglädjen konsekvent och inte enbart som "event" och det kan du säkert hjälpa till att återuppliva, lite tålamod. Har du nyligen upptäckt detta, så ge det isf tid.. där personen till slut upplever meningsfullheten i att äta, hitta också favoriträtterna - men är h*n glad för att prata om mat annars? Eller är det då "muren" kommer fram?
 9. Dvs att du således har upptäckt avsaknad av vissa näringsämnen i personens kosthållning, men ser att vederbörande inte är mottaglig för din reflektion om detta, eller åtminstonde helt negligerar att det ens finns något problem? Hur är det i så fall med personens lust och vilja att tillaga mat? Det är ju ett bra första steg att orka också, istället för att t.ex hemfalla åt enbart det som bjuds - om det ex.vis är så att h*n får mat hemlevererat via hemtjänst eller nåt. Och du då omedelbart med ditt skarpa sinne och medvetenhet, inser att den maten definitivt inte täcker h*ns behov, och nu önskar få din vän att också reagera på det... ja vill säga, om det är SÅ. Att när det inte äts i gemenskap, så äts den redan undermåligt utbjudna maten, inte ens den upp.. ett tämligen vanligt bekymmer, ang. äldre. Nj just det, h*n var ju inte i pensionsåldern ännu? Det finns annars sjukpensionärer och förtidspensionärer, som äter ganska dåligt. Blir metabolt sjuka och lite småförvirrade, i förtid... inte dementa, dock smått senila eller lite lätt glömska (trots hög intelligens!), orken tryter... Eller, äter h*n för mycket youghurt och flingor mackor, istället för redig mat?
 10. Eller kan det bara vara den stora fett-skräcken.. ? den höga muren, som ju till stora delar är "vårdinducerad" och grundmurad. Har h*n möjligtvis börjat utesluta "rött kött" ur sin kost?
 11. Livsstils-attityd , delvis inducerad via sjukvården Oväsentligt preparat , alltså inte själva problemet Teoretisk kost, som personen vägrar äta , men borde äta? Behöver h*n äta upp sig, hålla vikten och därmed få i sig dessa vitaminer som h*n inte får i sig med nyvarande attityd till den teoretiska kosten, som är VILKEN DÅ? Eller behöver h*n tappa vikt? Utifrån något helhetsperspektiv där sjukvården ändå är involverad? (Det är väl inte något kontinuum under cancervård? Med t.ex kompakt nutritionsdrycks-tillsatser eller sådant som personen envisas med? som teoretiskt sett kan ersättas eller kompenseras med annan näringstät mkt bättre diet.. ? eller att h*n håller på med bantingspreparat eller fixerats sig vid tallriksmodell, och då även utan slags cancerprocess bakom sig? Eller lider personen av aptitlöshet, rent av? Här var det rebus & kurragömma-lek för fulla muggar! 🥴 Varpå du har aspekter att framlägga, som personen mycket väl förstår, men ej klarar av att realisera, utifrån sin egen attityd då?
 12. Den politiska aspekten i vårdproblematiken är ju för tusan central! Liksom ekonomiska hyvlingar alltid drabbar den ene eller den andre, på ett eller annat sätt - och är den ständiga ursäkten för att inte se över de urgamla direkt sjukdomsframkallande dåliga vanorna, på just sjukhus och vårdinrättningar. Men som alltid, ska man tona ner sig när det inte är bara är ät drick o var glad melodin! (så fick jag klaga lite till, idag igen... på de politiska mähän som barrikaderat sig i politiska domänerna där där det blir så jävla hett så fort kolhydraterna kommer upp i ljuset, som veganerna tycker att man ska proppa sig full av till bristningsgränser)
 13. Vänkrets i vilken närhets-zon på en skala? Är det en dessutom intelligent person, kan uppräknandet av "fakta" ge motsatt effekt, just efterson personen är, just, intelligent. Sedan : vilka mediciner florerar här? Stattiner? Betablockerare? Opiater? Muskelavlappnande, Smärtstillande? Psykofarmaka? Tyngre artilleri ändå? Hur fysiskt rörlig är h*n? Men spontant, måste man ge det tid, är personen i "vänkretsen" , ska ju ett närmare mer intimt förtroende byggas upp, och man bör väl isf ha anledningar att träffas lite oftare , under lediga former.. innan iaf en intelligent person, öppnar upp itället för stänger till, mottagligheten för goda välmenliga förslag. Det kan ju också uppfattas som att att "jaha... du tycker alltså att jag har dålig livsstil-attityd" , och det vill man ju undvika! Har ni inte träffats så mycket, så kan det handla om förtroendet som sagt, var på skalan DU står i hennes värdering av råd och h*n kan undra, vad i all friden har nu alla dessa "uppräknanden av fakta" och "kroppsorgan" , molekylära bindningar och signaler" nu plötsligt med MIG att göra.. behöver inte vara förnärmande för din vän, dock kan det spä på den sjukdomskänsla som h*n eventuellt redan förvärvat, tack vare att redan vara kanske : medicinberoende. Är det t.ex SSRI-preparat? Isf, bered dig på långvarigt motivationsarbete att hjälpa vederbörande "vägen ut" . Det är lite som att du kastat ut ett trassligt garnnystan, ur en korg med kanske fler ihoptrasslade garnnystan? man undrar ju om det finns fler lösa ändar än bara en.. och hur länge har denna person medicinerat, är kanske också bra att veta.
 14. Jo det finns flera hormoner i samspel eller under mindre bra samspel, så är det ju. Menar mest att för min del, i denna fas av livet behövde starta med fokus på insulin leptin och ghrelin. Att ens behöva... suck, är jag inte van vid. Att nu försöka styra upp detta, enligt mig basala och roten till det onda.. för att vända skeppet och navigera på nytt. Så jag menade, inte att vifta bort alla de resterande hormonerna, är hyfsat insatt i att obalans sker, och utlöses av allt möjligt - men vad gäller just börja från scratch med dels rätt mat, rätt matvanor krävde för mig att totalt fokusera på dessa tre, så det sitter och det ska sitta som BERGET! Då jag vill undvika att någonsin bli så fet ovh sjuk med oförmåga att skilja på sug/hunger och där spärrarna uppenbart fullständigt gått upp. Jag antar att det är väöldigt individuellt från person till person, i hur man livsstilsförändrar där kosten och förhållandet till ens mat, vad som ska ingå vad inte, när äta , hur äta osv, osv. Så av anledning att jag behövde totalfokusera på det som var helt trasigt för mig, hunge & mättnad, och att jag inte har särskilda hormonrubbningar i övrigt, dels för att jag genomlevt klimakteriet och det är ett färdigklappat kapitel för mig personligen, endast av den anledningen jag inte "tar mig an" det övriga hormonspelet, det är inte relevant för mig ännu. Kan bli. Men inte så länge relationen till mat inte reparerats till fullo. Att det för övrigt ÄR både relevant och viktigt, ja men självklart och det förstår man troligtvis när det uppdagas att man har olika ämnesbrister och börjar rota och gräva i vad som egentigen fattas, för en vidaregång i i friskhet. Vill man vara lite ironisk kan man säga, att "man blir aldrig frisk" , det finns alltid någon "brist" , men jag föredrar att förhålla mig nöjd till det som funkar, och tar mig an det som jag kan se är REELL kris, är det inte kris.. fint, man kan fortfarande förbättra något "halvbra" elle "nästanbra" , om man behöver eller det besvärar - det är det som är möjligheten med att OPTIMERA, deet gör man ju efter eget behov och sina val, vad man prioriterar - helt individuellt för var och ens mående. Japp, får se över det skrivtekniska! SkiftTangenten med enter? Ok..... hm... noterat! 😁
 15. Gemma

  Lökpulver

  Tror inte det finns så många LCHF-läkare som skulle förneka att ett för stort bukomfång, inte har top prioritet att "åtgärdas" (kalla det för bantning, men jag kallar det för operation hälso.aktion) , och en prioritet som står lika högt som att få ner ett HbA1c, försockrat hemoglobin, som innebäär markant ökad risk för hjärt- kärl sjukdom.. åtminstonde flera steg sämre livskvalitet, om det får fortsätta, liksom att ett kraftigt bukomfång kan indikera fettlever, ej alkoholinducerad alltså. Annars hålelr jag verkligen med, på de amerikanska sajterna verkar kropps-TONING, biceps flashing och tajta lår rumpa och getingmidjor, vara nästintill det som gjort ketokosten så attraktiv, och inom bodybuilding.världen kan man också läsa hur "erfarna kroppsbyggare" egentitulerade biomedicinska specialister, uttala sig om makro micro och allt annat, samtidigt.. som de brör precis allt, utom de kroppar som genomgår sjukdomsförlopp. Dvs, Dr Fung, Westman, Bret Scher, Andreas Eendfelt och tjugotal till, minst.. har alltså jobbat kliniskt. Deras reella patientunderlag och uppvaknande vad gäller ketogen kost, är genuint, ändå kan väl också de som de individer de är, förstå att en kropp med mage som skvalpar för sig själv, alltid är ett hinder och symptom på störd metabolism. Ju mer man läser om respektive doktors reella erfarenheter och meriter, desto mer ökar respekten - idrottsläkarna har ev. lite annan agenda, men inte merparten av keto-läkarna p DietDoctor, jag är också glad att de FINNS! De gör ett stort jobb, med att fösöka ändra medicinska maskineriet ifrån att vara trendskapande och befrämja ytliga snabba cash, till genuint HARD WORK, att göra vad man kan för att fetma-epidemin, tyvärr blivit pandemi - hör Dr Lustig, förvisso amerikan, men inte vilken amerikan som helst. Barnfetma, de barnen behöver , så kallat... bantas, men inte med vilka medel och tricks som helst, att banta/gå ner i vikt, kan vara avgörande! Det menade du också. Men det kliniska hårda jobb de utför, har inte sså mycket att göra med ketofantasterierna, som vill mest visa sina magar, möjligtvis .. att low carb-kost.. kan tänkas behöva draghjälp, eftersom varken epidemi eler pandemi gynnar mänskligheten, folk blir liksom tjänsteodugliga, kan inte mobilisera sig.. barn åldras i förtid.. Forskningsfusket har banat väg för ganska vulgära matvanor, i skolor.. på sjukhus, det är ju extremt allvarligt detta, alla medel måste ibland få vara tillåtna, för det kan bara inte fortsätta hur friktionsfritt som helst, denna olyckliga fettepidemi som blivit ett faktum, utifrån forskningsfusk och därmed fritt blås för fejkmat, idag får vilken kemisk blandning som helst, kallas för livsmedel. Definieras, som livsmedel.. alla blir inte tjocka och måste "banta" , men tilltärckligt många!!! Så det är i fokus, bukomfånget, eller dubbelhakor, eller gäddhäng.. når det ett visst omfång och volym, då är hälsan i absolut medicinsk fara. Bret Scher, är läkare/kardiolog, (här på DietDoctor) med superkoll på detta. Han kan allt om lipider. Lika viktigt som kirurgisk precision, är det att få ner vikten på den som hasarderat sin kropp med fult osnyggt fett, lika viktigt som prevention av en andra hjärtinfarkt, nya klaffar whatever, så viktigt är det att jobba bort fläsket. Han är ju inte ensam om att veta var stötarna måste in. Vad hjälper det med en massa EKG , konverteringar och ideliga venprover, när buken är stor som på en val? Den måste givetvis, bantas bort.. eller förminskas på ett el. annat sätt. Det hör ihop. Allt hör ihop. Ett hjärtflimmer behöver inte nödvändigtvis kolesterolsänkande, däremot behöver 15 kg på magen fösvinna, orkar man då inte "banta" , så är det ett val man får ta, inte förbjudet att bli en vandrande pillerknarkare me svängdörrar till kliniken, på ständiga uppvak, nejdå, men inte heller att en tvättbräda är garant för insjuknande.. människans estetiska sinne, kan man nog inte heller göra så mycket åt ändå, men jag håller med om att det estetiska YTTRE kan ha företräde för den inre kvaliteten. Men en muskelknutte-stark läkare behöver inte vara kunnigare el bättre hälsoguru än en halvfet eller lönnfet läkare, finns alldeles för många trevliga feta, med stora kunskaper och know-how. Bara för att eliten består av joggande högpresterande icke-sockerberoende individer, och lite semi-hypokondriska till mans, betyder det inte att de inte förstått att skvalpande magar, inte heller helt automatiskt = sjuk kropp. Får man iaf hoppas! Annika Dahlqvist kan man lita på, hon talar ibland om det, att kroppen har sin set-point, som man kanske inte ska forcera alltid. Så det är likgiltigt om det finns gäddhäng eller inte, en grön fyrkantig randig karamell behöver inte vara godare eller bättre än en blå rutig avlång karamell. Men gym-imperium vill ragga kunder ur alla segment, nu när generationerna blir äldre, är det lika bra att sätta in stötarna mot pensionärerna, de vill ha in även 80-åringar att stå med hantlar där framför speglarna. Och se hur de flexar röven, triceps och biceps, så de fula hudarna inte veckar sig alltför mycket eller syns, under spandexen i allt tajtare material, som "andas" . Nej nu får jag sluta, blev för mycket svammel - men Bret Scher, en läkare med båda fötterna på jorden, och flera andra på DietDoctor. Och receptsamlarna, (och forumsmedlemmarna) , som får en att stanna kvar 🤩