Gemma

Medlem
 • Innehållsantal

  337
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

Allt postat av Gemma

 1. Nej inga motsatta problem alls. Det är kritiskt att bli seriöst dehydrerad, så var obs. och RATIONELLT IAKTTAGANDE på följande lista : Du vill väl nog inte att det ska gå så långt att h*n behöver åka med båren in för dropp, nej mat är också vätska men är aptiten borta och ihållande borta, är det livsavgörande med ren vätska : välbalanserad soppa är fin mat. LEDORD -muntorrhet -trötthet -huvudvärk -yrsel -illamående -svettning med blek hud -lågt blodtryck -torr hud med dålig elasticitet -minskad urinmängd och mörk färg på urinen -snabb svag puls och snabb ytlig andning -förvirring. Kraftig uttorkning Vanliga tecken på kraftig uttorkning är: -rastlöshet och förvirring -varm, rödflammig och torr hud -huvudvärk -yrsel -illamående -hög kroppstemperatur -muskelkramper -dunkande puls och snabb ytlig andning -medvetslöshet.
 2. Ja, det försämrar viktnedgång. Vill du sträva efter mer effektiv viktnedgång, då är under förutsättning att du inte ännu klarar 2 mål/dag men tvunget behöver frukosten, i så fall en kopp benmärgsbuljong - lätt att laga och ha hela veckan! Gott om fett i det samt väldigt mättande samt underbart gott och värmande i magen, samt styrkande. Massvis med vitaminer. Du tjänar på att lära dig koka benmärgsbuljong om det eventuellt är främmande fär dig, ju förr desto bättre. Sedan är det en vanesak, att skaka av sig den traditionellt stereotypiska mejeri -frukosten , det är liksom också den fina tanken med livsstilsförändringen som medför slankare kropp, på kuppen. Jag skulle aldrig satsa på pannkakr, den saken är ju säker, att det skulle absolut göra viktminskningen trög och onödigt kontraproduktiv. Om man verkligen, vill ned.
 3. Som sagt, så länge h*n inte uppvisar tydliga symptom som tycks kräva intervenering, får man utgå ifrån att människan av okänd orsak inte vill/kan/orkar eller på frivillig basis : fastar. Ni får ju prata om det, kravlöst! Se till så h*n inte är eller blir dehydrerad! Viktminskar han så det märks tydligt och över kort tid, kontakta läkare för vidare hjälp med att få honom till läkare, om denna "äter inte period" , blir ihållande t.ex veckor samt en märkbar kontrast till hans tidigare beteende eller relation till mat. Som det ju är redan nu, varpå du är orolig. Skulle nog jag också bli, när vän plötsligt inte äter men gillat bröd pasta ris och allmönt god mat. Men märker du fortsatt kraftiga aptitminskning eller "han äter inte, inte alls" , då iakttager du detta här nedanoch som nära vän är det oerhört tacksamt och klokt att agera å hans vägnar (då kan han ha mist omdömet och behöver intervenering med dig och sjukvårdsupplysningen i första steg : Rationella Tester : Vanliga orsaker Anorexia nervosa Cancer Kronisk leversjukdom Kronisk njursvikt Emotionella upprörd, nervositet, ensamhet, tristess, spänning, ångest, förlust och depression HIV Hypotyreos Infektioner Mediciner och droger gatan Amfetamin Antibiotika Kemoterapi droger Kodein Hosta och förkylning läkemedel Digitalis Demerol Morfin Sympatomimetika, inklusive efedrin
 4. Intelligent, socialt framstående människa med avancerat arbete, som förlorat lusten att äta! Äter visst gärna inte vilken mat som helst mutan efter egen smakpreferens, som krav enligt vederbörande gärna potatis ris pasta etc. Det här med resultat ; om personen är enligt ovan + dessutom helt normal kropp , dvs uppvisar inte fetma eller ballongmage slöhet eller andra ibland tydliga indikationer på metabol rubbning.. då blir det väl lite motsägelsefullt - h*n dras ju vad det verkar inte med samma problematik som många gör vilka ser LCHF som lösning, räddning eller livsstil. Egentligen är det inte märkligt! Att försöka profetera i Frankrike Italien Grekland m.fl att brödet de äter är farligt för allmänhälsan, vinet måste bort, för mycket vindruvor m.m - och inför annars s.k intelligenta individer.. är ju lönlöst. Han framstår ju enligt beskrivning att vara i rena rama topformen. Så han vill äta.. men nu också behålla njutningen av bröd pasta ris, kanske annat som i lchf-registret är stor synd. (när det är profetisk dimension på tipsen.. till att optimera...) LÄTT ATT FÖRSTÅ! Min personliga åsikt om kost generellt , är att varken bröd pasta ris eller potatis, inte behöver fara farligt eller hota hälsan, tänker man sedan på att olika individer har olika toleransnivåer, så mår din vän kanske bäst av att äta exakt det som smakar bäst, och tydligen funkat. Finns värre exempel på folk som verkligen inte funkar socialt eller med jobb osv. Där maten är en bov i dramat. I och för sig... finns exempel såsom Jan Stenbeck , smart intelligent men som åt sig fördärvad och åt sig till sin död. Hans gode vän, tillika kändis kriminologen Leif GW Persson, gick liknande öde till mötes, dog dock inte.. men påbörjade LCHF, och gav också upp det ganska snart (ok, alkoholism finns med i dessa två öden, bara som ecempel) Att invanda mönster, de sitter som berget i blodbanan men mår man sedan i övrigt prima! som din vän gör efter beskrivning, vad är då egentligen problemet? Att fasta = i dagar eller i perioder inte äta, är väl inte så alarmerande egentligen? Hade han varit ett utmärglat benrangel eller med pösmage och stånkat , men nej.. han mår ju prima. ?
 5. När då så många faktorer och parametrar är uteslutna, är det maten och så länge du håller koll med iakttagelser och observans, konstaterar att hans allmänna hälsa inte uppenbart (fysiskt/mentalt kognitivt) sviktar och att h*ns hälsoläge inte når sådan kritisk punkt att h*n behöver interveneras och monitoreras, så är det väl ingen fara å färde, tills vidare? Ändå framstår det lite grand att när han VÄDJAR om att du ska sluta prata om kost, vitaminer etc. och tydligt visar sig slå dövörat till, kan det möjligtvis bero på att han upplever sig ha tagit till sig DINA framgångar med LCHF så mycket, att han känner att det är bra med LCHF nu, dvs. han kanske associerar allt snack om kost, hälsa vitaminer hälsa.. till lchf, vilket han bestämt sig för att inte orka med, dvs lchf, h*n kanske tänker att lchf, då ska man räkna en himla massa hit o dit, skaffa ditten och dattan och "hålla på en massa", och orka inte - eventuellt behöver han demonstera det lite tydligare, för att om du känner H*n så inpå bara skinet, då utgår man ifrån att det är ömsesidigt... så länge det inte fanns eller finns något slags maktförhållande mellan er två. Önskar dig god natt Nils , och så länge hoppas jag att din vän helst, bara blivit kär ... det vore väl det finaste av alla bekymmer som finns... (inte att jag förnekar din oro, något är det när mat inte smakar längre... visst är maten extremt viktig!! , så även vitaminerna!) 🏝️
 6. Sedan kan du inte veta om personen blivit hemligt kär, att bli förälskad kan få vem som helst att tappa huvudet.. och ibland vill man inte riktigt avslöja sig ha blivit nerkärad, eftersom i en viss fas av förälskelsen kan man drabbas av en slags förskräcklighet, som verkligen får många att som out of the blue, bara inte behöva mat , det är något fysiologiskt som kickar in i hjärnan då... något väldigt speciellt och som inte går att sätta fingret på. Din vän kan alltså tänkas gå-på-moln. Det finns något som heter "skengraviditet" , simultanbeteende.. nåt liknande inträffar vid förälskelse som är betagande, man blir lite irrationell.
 7. Men skulle detta isf kunna vara ett uttryck för att han hyser mer stark aversion mot allt som heter tabletter? Eller tror du att han föreställer sig att , som intelligent varelse, mena att när man inte äter fullvärdigt på regelbunden basis och ej heller ger sig vitamintillskott om man saknar aptiten, att det är lika med att man är fullnärd? För det du säger nu, är ju mer eller mindre associerat till någon slags förlorad självkompasse eller tablettskräck, eller föreställning, fördom.. om explicit vitaminer i detta fallet. Men är h*n annars normalviktig, är det inget konstigt att bara vilja bli lite slankare, att inte ta komb. D3 Magn. ovh K2 eller vilken kombo det nu var, är ju inte heller förenat med snabbt dödsförlopp. På vilket sätt ignorerar h*n ditt samtal om vitaminernas betydelse då? Byter ämne? Skrattar? Fnyser? H*n kanske dricker juicer och annat istället då? En liten sslankekur, inför våren.. kan vara en harmlös åtgärd han vill företa sig men inte vilja ha så mkt uppmärksamhet och snack omkring det. Du vet ju att det finns raw-veganer som lever på kål och regnvatten..
 8. Ja men i så fall, är du alldeles säker på att h*n kanske bara vill "hålla formen och att din vän kanske egentligen i så fall, kan tänkas vilja hålla igen på maten , och gör det på ett sätt som ev. inte är särskilt optimalt, men hans beslut är att hålla igen på maten? Tänk om det är så enkelt? Tänk om han vill detoxa? Han är intelligent, att han nu inte äter utifrån att alla förslag inte kan tänkas vara grunden, vad återstår.. förutom att varje individ brukar ha alltid något för sig själv, men även om inte, så säger inte det att personen en dag genomgår något, som den föredrar att hålla för sig själv - frivilligt/ofrivilligt, upp till personen. Tänk om han sparar, till något stort och låter det gå ut över maten, som just h*n kan tycka är värt.. även om det framstår som dumdristigt att just maten av alla saker att dra in på. Då säger du kanske nix! han har deet välbeställt, jahapp men han kanske spelat upp lite pengar, donerat whatever, och sitter i knipa eller har det lite skralt och inget att pipa om. Vad vet du? Många gör förluster i sina aktieaffärer, DET är inget de flesta skryter om, ja långsökt i detta sammanhanget, men ibland kan det vara nåt riktigt löjligt som slagit bakut i valet att TIGA , en fix idé. Allt kan du väl inte veta..... ?
 9. Tänk om det är en släng av temporär vinterdepression? Det får både gammal och ung och kan vara övergående. Du känner personen, och kanske h*n saknar någon aktivitet som 'n inte kan företa sig under denna segdragna vinter, kanske p.g.a ändrade ekonomiska förhållanden som man inte heller alltid basunerar ut alltför spontant, det kan finnas skam.. jut för att h*n i vanliga fall är famstående vaken och alert och något som brutit det vana livsmönstret, kan vara svårt att uttala.. h*n kanske vill, men inte kan eller så kan h*n ,men vill inte - men det avspeglar sig i ätmönstret. Men det kan alltså vara temporärt! Behöver inte vara medicinskt- fysiologiskt. Dock, om personen avmagrar märkbart och fort, då är det så klart anledning till oro. Många är sig inte lika under januari månad, kom jaag att tänka på, jag är själv inte lika sprallig och lust till äventyr som under sommarhalvåret, och har haft perioder i mitt liv där jag inte stått vid spisen och ännu längre bak i tiden vid ca 20 års ålder, drabbades jag av en depression.. då åt jag nästan ingenting. Men det kan inträffa oavsett ålder. Omgivningen o de närmaste blir oroliga, men ibland kan man behöva gå i ide, på olika sätt!
 10. Och då kan du med säkerhet säga att du vet eller inte vet, när vederbörande var på undersökning senast? Samt hur dessa undersökningar företogs? Vilka besked som gavs? Personen kan föredra att vad läkarkontakt anbelangar, att hålla det för sig själv. Vore du h*ns partner eller äkta hälft , eller boendes under samma tak.. då har man mer underlag.. Kan du personens hela anamnes? Dvs, det finns alltid saker man föredrar att hålla för sig själv, så är det med de allra flesta individer. T.ex fick jag reda på att morsan får tre sorters mediciner, flera år efter att de skrevs ut åt henne. Notera : Somliga mediciner är aptitdämpande. Säker på att du vet exakt vilka mediciner h*n tar, och om du säger att han inte tar mediciner, hur kan du veta?
 11. Så personen har alltså ingen dysfagi eller övriga problem med tänderna? Tandprotes? Som försvårat och till slut fått h*n att tappa lusten att äta mat? Det där med "sjukvårdsinducerat" lät intressant.. är personen på rökavvänjning och samtidigt inte vill öka i vikt/bli fet, så är det isf ett annat bakgrundsproblem som kan "spöka" , det finns väl saker som denne gode vän inte berättat, har man svårt att svälja är det inget man öppet basunerar ut hur som helst. Kan räcka med tandvärk, så försvinner matlusten ganska snabbt för många. Och, vissa har tandläkarskräck. Så hur tackla det, om det ligger på det planet? Inget man heller alltid frågar rakt upp o ner, då det ovkså är lite intimt, s.a.s
 12. Låter som aptitlöshet, möjligtvis p.g.a tristess eller i behov av stimulans och gemensamma måltider, sedan kan det vara en upplevd börda att först inhandla maten, planera, all disk och städning efteråt - "så mycket jobb, för så lite" , då kan matlusten successivt minska till slut avta, så din observation är ju verkligen relevant!! Att väcka tillbaka människan till matlust. Men h*n kan också ha drabbats av melankoli, utifrån ev. vardags tristess, brist på stimuli i den dynamiken som sker i samspel, t.ex glädjen att äta tillsammans tillräckligt ofta, underhålla matglädjen konsekvent och inte enbart som "event" och det kan du säkert hjälpa till att återuppliva, lite tålamod. Har du nyligen upptäckt detta, så ge det isf tid.. där personen till slut upplever meningsfullheten i att äta, hitta också favoriträtterna - men är h*n glad för att prata om mat annars? Eller är det då "muren" kommer fram?
 13. Dvs att du således har upptäckt avsaknad av vissa näringsämnen i personens kosthållning, men ser att vederbörande inte är mottaglig för din reflektion om detta, eller åtminstonde helt negligerar att det ens finns något problem? Hur är det i så fall med personens lust och vilja att tillaga mat? Det är ju ett bra första steg att orka också, istället för att t.ex hemfalla åt enbart det som bjuds - om det ex.vis är så att h*n får mat hemlevererat via hemtjänst eller nåt. Och du då omedelbart med ditt skarpa sinne och medvetenhet, inser att den maten definitivt inte täcker h*ns behov, och nu önskar få din vän att också reagera på det... ja vill säga, om det är SÅ. Att när det inte äts i gemenskap, så äts den redan undermåligt utbjudna maten, inte ens den upp.. ett tämligen vanligt bekymmer, ang. äldre. Nj just det, h*n var ju inte i pensionsåldern ännu? Det finns annars sjukpensionärer och förtidspensionärer, som äter ganska dåligt. Blir metabolt sjuka och lite småförvirrade, i förtid... inte dementa, dock smått senila eller lite lätt glömska (trots hög intelligens!), orken tryter... Eller, äter h*n för mycket youghurt och flingor mackor, istället för redig mat?
 14. Eller kan det bara vara den stora fett-skräcken.. ? den höga muren, som ju till stora delar är "vårdinducerad" och grundmurad. Har h*n möjligtvis börjat utesluta "rött kött" ur sin kost?
 15. Livsstils-attityd , delvis inducerad via sjukvården Oväsentligt preparat , alltså inte själva problemet Teoretisk kost, som personen vägrar äta , men borde äta? Behöver h*n äta upp sig, hålla vikten och därmed få i sig dessa vitaminer som h*n inte får i sig med nyvarande attityd till den teoretiska kosten, som är VILKEN DÅ? Eller behöver h*n tappa vikt? Utifrån något helhetsperspektiv där sjukvården ändå är involverad? (Det är väl inte något kontinuum under cancervård? Med t.ex kompakt nutritionsdrycks-tillsatser eller sådant som personen envisas med? som teoretiskt sett kan ersättas eller kompenseras med annan näringstät mkt bättre diet.. ? eller att h*n håller på med bantingspreparat eller fixerats sig vid tallriksmodell, och då även utan slags cancerprocess bakom sig? Eller lider personen av aptitlöshet, rent av? Här var det rebus & kurragömma-lek för fulla muggar! 🥴 Varpå du har aspekter att framlägga, som personen mycket väl förstår, men ej klarar av att realisera, utifrån sin egen attityd då?
 16. Den politiska aspekten i vårdproblematiken är ju för tusan central! Liksom ekonomiska hyvlingar alltid drabbar den ene eller den andre, på ett eller annat sätt - och är den ständiga ursäkten för att inte se över de urgamla direkt sjukdomsframkallande dåliga vanorna, på just sjukhus och vårdinrättningar. Men som alltid, ska man tona ner sig när det inte är bara är ät drick o var glad melodin! (så fick jag klaga lite till, idag igen... på de politiska mähän som barrikaderat sig i politiska domänerna där där det blir så jävla hett så fort kolhydraterna kommer upp i ljuset, som veganerna tycker att man ska proppa sig full av till bristningsgränser)
 17. Vänkrets i vilken närhets-zon på en skala? Är det en dessutom intelligent person, kan uppräknandet av "fakta" ge motsatt effekt, just efterson personen är, just, intelligent. Sedan : vilka mediciner florerar här? Stattiner? Betablockerare? Opiater? Muskelavlappnande, Smärtstillande? Psykofarmaka? Tyngre artilleri ändå? Hur fysiskt rörlig är h*n? Men spontant, måste man ge det tid, är personen i "vänkretsen" , ska ju ett närmare mer intimt förtroende byggas upp, och man bör väl isf ha anledningar att träffas lite oftare , under lediga former.. innan iaf en intelligent person, öppnar upp itället för stänger till, mottagligheten för goda välmenliga förslag. Det kan ju också uppfattas som att att "jaha... du tycker alltså att jag har dålig livsstil-attityd" , och det vill man ju undvika! Har ni inte träffats så mycket, så kan det handla om förtroendet som sagt, var på skalan DU står i hennes värdering av råd och h*n kan undra, vad i all friden har nu alla dessa "uppräknanden av fakta" och "kroppsorgan" , molekylära bindningar och signaler" nu plötsligt med MIG att göra.. behöver inte vara förnärmande för din vän, dock kan det spä på den sjukdomskänsla som h*n eventuellt redan förvärvat, tack vare att redan vara kanske : medicinberoende. Är det t.ex SSRI-preparat? Isf, bered dig på långvarigt motivationsarbete att hjälpa vederbörande "vägen ut" . Det är lite som att du kastat ut ett trassligt garnnystan, ur en korg med kanske fler ihoptrasslade garnnystan? man undrar ju om det finns fler lösa ändar än bara en.. och hur länge har denna person medicinerat, är kanske också bra att veta.
 18. Jo det finns flera hormoner i samspel eller under mindre bra samspel, så är det ju. Menar mest att för min del, i denna fas av livet behövde starta med fokus på insulin leptin och ghrelin. Att ens behöva... suck, är jag inte van vid. Att nu försöka styra upp detta, enligt mig basala och roten till det onda.. för att vända skeppet och navigera på nytt. Så jag menade, inte att vifta bort alla de resterande hormonerna, är hyfsat insatt i att obalans sker, och utlöses av allt möjligt - men vad gäller just börja från scratch med dels rätt mat, rätt matvanor krävde för mig att totalt fokusera på dessa tre, så det sitter och det ska sitta som BERGET! Då jag vill undvika att någonsin bli så fet ovh sjuk med oförmåga att skilja på sug/hunger och där spärrarna uppenbart fullständigt gått upp. Jag antar att det är väöldigt individuellt från person till person, i hur man livsstilsförändrar där kosten och förhållandet till ens mat, vad som ska ingå vad inte, när äta , hur äta osv, osv. Så av anledning att jag behövde totalfokusera på det som var helt trasigt för mig, hunge & mättnad, och att jag inte har särskilda hormonrubbningar i övrigt, dels för att jag genomlevt klimakteriet och det är ett färdigklappat kapitel för mig personligen, endast av den anledningen jag inte "tar mig an" det övriga hormonspelet, det är inte relevant för mig ännu. Kan bli. Men inte så länge relationen till mat inte reparerats till fullo. Att det för övrigt ÄR både relevant och viktigt, ja men självklart och det förstår man troligtvis när det uppdagas att man har olika ämnesbrister och börjar rota och gräva i vad som egentigen fattas, för en vidaregång i i friskhet. Vill man vara lite ironisk kan man säga, att "man blir aldrig frisk" , det finns alltid någon "brist" , men jag föredrar att förhålla mig nöjd till det som funkar, och tar mig an det som jag kan se är REELL kris, är det inte kris.. fint, man kan fortfarande förbättra något "halvbra" elle "nästanbra" , om man behöver eller det besvärar - det är det som är möjligheten med att OPTIMERA, deet gör man ju efter eget behov och sina val, vad man prioriterar - helt individuellt för var och ens mående. Japp, får se över det skrivtekniska! SkiftTangenten med enter? Ok..... hm... noterat! 😁
 19. Gemma

  Lökpulver

  Tror inte det finns så många LCHF-läkare som skulle förneka att ett för stort bukomfång, inte har top prioritet att "åtgärdas" (kalla det för bantning, men jag kallar det för operation hälso.aktion) , och en prioritet som står lika högt som att få ner ett HbA1c, försockrat hemoglobin, som innebäär markant ökad risk för hjärt- kärl sjukdom.. åtminstonde flera steg sämre livskvalitet, om det får fortsätta, liksom att ett kraftigt bukomfång kan indikera fettlever, ej alkoholinducerad alltså. Annars hålelr jag verkligen med, på de amerikanska sajterna verkar kropps-TONING, biceps flashing och tajta lår rumpa och getingmidjor, vara nästintill det som gjort ketokosten så attraktiv, och inom bodybuilding.världen kan man också läsa hur "erfarna kroppsbyggare" egentitulerade biomedicinska specialister, uttala sig om makro micro och allt annat, samtidigt.. som de brör precis allt, utom de kroppar som genomgår sjukdomsförlopp. Dvs, Dr Fung, Westman, Bret Scher, Andreas Eendfelt och tjugotal till, minst.. har alltså jobbat kliniskt. Deras reella patientunderlag och uppvaknande vad gäller ketogen kost, är genuint, ändå kan väl också de som de individer de är, förstå att en kropp med mage som skvalpar för sig själv, alltid är ett hinder och symptom på störd metabolism. Ju mer man läser om respektive doktors reella erfarenheter och meriter, desto mer ökar respekten - idrottsläkarna har ev. lite annan agenda, men inte merparten av keto-läkarna p DietDoctor, jag är också glad att de FINNS! De gör ett stort jobb, med att fösöka ändra medicinska maskineriet ifrån att vara trendskapande och befrämja ytliga snabba cash, till genuint HARD WORK, att göra vad man kan för att fetma-epidemin, tyvärr blivit pandemi - hör Dr Lustig, förvisso amerikan, men inte vilken amerikan som helst. Barnfetma, de barnen behöver , så kallat... bantas, men inte med vilka medel och tricks som helst, att banta/gå ner i vikt, kan vara avgörande! Det menade du också. Men det kliniska hårda jobb de utför, har inte sså mycket att göra med ketofantasterierna, som vill mest visa sina magar, möjligtvis .. att low carb-kost.. kan tänkas behöva draghjälp, eftersom varken epidemi eler pandemi gynnar mänskligheten, folk blir liksom tjänsteodugliga, kan inte mobilisera sig.. barn åldras i förtid.. Forskningsfusket har banat väg för ganska vulgära matvanor, i skolor.. på sjukhus, det är ju extremt allvarligt detta, alla medel måste ibland få vara tillåtna, för det kan bara inte fortsätta hur friktionsfritt som helst, denna olyckliga fettepidemi som blivit ett faktum, utifrån forskningsfusk och därmed fritt blås för fejkmat, idag får vilken kemisk blandning som helst, kallas för livsmedel. Definieras, som livsmedel.. alla blir inte tjocka och måste "banta" , men tilltärckligt många!!! Så det är i fokus, bukomfånget, eller dubbelhakor, eller gäddhäng.. når det ett visst omfång och volym, då är hälsan i absolut medicinsk fara. Bret Scher, är läkare/kardiolog, (här på DietDoctor) med superkoll på detta. Han kan allt om lipider. Lika viktigt som kirurgisk precision, är det att få ner vikten på den som hasarderat sin kropp med fult osnyggt fett, lika viktigt som prevention av en andra hjärtinfarkt, nya klaffar whatever, så viktigt är det att jobba bort fläsket. Han är ju inte ensam om att veta var stötarna måste in. Vad hjälper det med en massa EKG , konverteringar och ideliga venprover, när buken är stor som på en val? Den måste givetvis, bantas bort.. eller förminskas på ett el. annat sätt. Det hör ihop. Allt hör ihop. Ett hjärtflimmer behöver inte nödvändigtvis kolesterolsänkande, däremot behöver 15 kg på magen fösvinna, orkar man då inte "banta" , så är det ett val man får ta, inte förbjudet att bli en vandrande pillerknarkare me svängdörrar till kliniken, på ständiga uppvak, nejdå, men inte heller att en tvättbräda är garant för insjuknande.. människans estetiska sinne, kan man nog inte heller göra så mycket åt ändå, men jag håller med om att det estetiska YTTRE kan ha företräde för den inre kvaliteten. Men en muskelknutte-stark läkare behöver inte vara kunnigare el bättre hälsoguru än en halvfet eller lönnfet läkare, finns alldeles för många trevliga feta, med stora kunskaper och know-how. Bara för att eliten består av joggande högpresterande icke-sockerberoende individer, och lite semi-hypokondriska till mans, betyder det inte att de inte förstått att skvalpande magar, inte heller helt automatiskt = sjuk kropp. Får man iaf hoppas! Annika Dahlqvist kan man lita på, hon talar ibland om det, att kroppen har sin set-point, som man kanske inte ska forcera alltid. Så det är likgiltigt om det finns gäddhäng eller inte, en grön fyrkantig randig karamell behöver inte vara godare eller bättre än en blå rutig avlång karamell. Men gym-imperium vill ragga kunder ur alla segment, nu när generationerna blir äldre, är det lika bra att sätta in stötarna mot pensionärerna, de vill ha in även 80-åringar att stå med hantlar där framför speglarna. Och se hur de flexar röven, triceps och biceps, så de fula hudarna inte veckar sig alltför mycket eller syns, under spandexen i allt tajtare material, som "andas" . Nej nu får jag sluta, blev för mycket svammel - men Bret Scher, en läkare med båda fötterna på jorden, och flera andra på DietDoctor. Och receptsamlarna, (och forumsmedlemmarna) , som får en att stanna kvar 🤩
 20. Jag har varken panik, insomnia , depression eller pms, eller irrelevanta aggressioner melankoli eller oganiska problem. När jag fortfarande var fertil, dvs före menopausens inträde.. hade jag inte heller problem att tala om, särskilt inte beteendeproblem. När klimakteriet var ett faktum, hade jag inte heller beteendeförändringar, melankoliska förlopp eller depp eller aggressioner, däremot klimakterietillstånd, som är inte särskilt supertrevligt, men inte heller dödshotande eller livskvalitetsbegeränsande så jag inte fungerade. Så hur man uppskattar sin sensualitet och sexualitet , (om man inte är *optimal.. elle inte *på.. eller lite för *av.. ja men enligt vem?) sin interaktion med andra och funktionalitet, socialt mentalt känslomässigt, är kanske individuellt - jag tror inte det finns mallar, inte ens kemiska mallar att "ta till" , i alla fall så är jag inte mottaglig för den typen av förklaring. Men skulle jag uppleva mig handikappad och avgörande inte kunna funka med omgivningen utifrån jag "är på väg in i medelåldern.. med *hormonspelen.. ja i så fall, kanske det vore en klar förlust. Sedan tänker jag på lyckonormen, det finns mer än en norm och den kan vara kemiskt formulerad av kemister som sedan kopplar ihop sig med andra samhällsaktörer t.ex läkemedelsverk eller hälsokostindustrin , men det är alltid någon och några som sätter normerna. Är du r'tt idag? Eller ska det inte vara lite indiskt grus här och lite enzymer där, ursäkta men är för tillfället.. lite trött på säljandet. varit så koncentrerat med att fixa HbA1c, så ta inte illa upp för att jag är lite kritisk.Ang. hormon-thrillers.. ja det händr alltid något i kroppen, liksom. Så länge man lever, och ju äldre man blir, desto större villebråd blir man. Att kroppen är kemo-elektrisk, visst är den, men det är ändå samspelande exogena normsättningar som säger hur de triggas, och varför en individ inte längre anses vara funktionnsduglig och/eller önskvärt produktiv. För mig behöver en person inte ha len persikohud, vita tänder, leendet som en gurglande bäbis dagarna i ända, starka muskulaturer ovh koll på allting, för att anses ha ändå hormonerna i balans, men för annan.. kan det räcka med något litet.. för att cirklarna rubbas, och så finns hypokondriker - jag ä rinte hypokondriker, men blev nästan .... och skulle rent tekniskt sett mycket väl ha börjat snöa in på hormon-kemin, men jag avstår, det är överkurs för mig. Jag vill med detta sagt, inte störa trådutvecklingen, verkligen inte. Många särskilt kvinnor är väldigt inne på hormoner.. så av respekt, ska jag försöka inte lägga mig i så mycket mer, mer än att det är overkill för min del, och då har jag faktiskt inte mkt att tillföra när hormoner som ämne kommer på tal. Men ta del av föeläsningar, oh ja! För nöjes skull. Jag tror dock inte på att individen har de där inre hormonspelen som spelar helt isolerat fritt från externa triggers, dvs utaan samspel i fysiska miljön. Tungmetaller kan spela roll, då blir det intressant.. ! Men då har jag aldrig förkovrat mig i det, inte intresserat mig , inte heller nu när jag blev fet och metaboliskt i stark obalans, inte ens när vallningarna var allt utom tevliga att dras med.inte ägnat mig en enda sekund av det. Inte heller när det var ganska jävligt efter förlossningarna, att få hormon-signalerna tillbaka i fungerande balans, det var bara något som skulle ta den tid det fick ta, varje gång man pratade med väninnor om detta eller andra mammor, så ska jag vara ärlig att säga att jag började gäspa.. jag saknar väl någon hormon i kroppen att visa mer anständigt intresse för detta ämne. När jag blir pensionär, vill jag om jag fortfarande har något egenvärde kvar, inte heller plötsligt börja kartlägga mina hormoner, och köpa pulver salvor eller havsvatten för att hitta någon avsaknad hormonsignal.. jag vill enbart ha det bra! Mår bra av bra mat och värme/energi distribuerat på rätt sätt, relationer - det kan ingen doktorn bistå mig med. Kan inte köpa mig bättee gormonsignalering, det är för ABSTRAKT. Men hade jag varit aggressiv, eller så deppig att vara rejält mentalt nersläckt, det är helt annan sak. När jag var ca 19 hade jag förmånen att jobba på ett mentalsjukhus, sådant där som inte längre finns. Kan vara det förskräckliga som är i klass och dignitet med holocaust, som satte sina spår, eventuellt - av det man såg hörde lärde sig där, och efterföljande liknande komplex , och den villrådiga på lösa boliner forskningen inom området . hyser jag ännu extrem respekt för tabletter pulver eller "så härligger det till med hormonerna", man forskade nåt så oerhört etiskt kränkande uppåt väggarna, att jag svårt kan få det ur minnet, alla de öden.. men inte bara där och då, även i nutid, sker det alltför grova övertramp vad gäller "så här ligger det till i din kropp vetskapande" , så jag är lite skeptisk, men håller som alltid ordentlig distans till hormon-analyserna. Annars intressanta diskussioner i tråden om hormoner, vi vet att hormoner finns, har betydelse osv. Säga att det är t.ex östrogenet som är i under el överkant för att man varit trött eller håglös några veckor, nja. De är ju en del av biokemin, kanske essensen, men de är inte allmän egendom eller något man kan peka ut, som jag tycker har gjorts, för alldeles för många kvinnor. Att ha känslor är normalt, spektra i faser är normalt. Nej nu skrev jag nog för mycket, men hmm.. jag anser inte att man ska dra i hormonerna för mycket eller peta i det för mycket, det går ändå inte att behärska, vilket all historia inkll nutida data också visar, ett evigt provande sig fram, nästan som ett lotteri.. (lönsamt, och det är rynkkrämer också , apropå) : får jag valuta för mina tolvhundra spänn där.. eller skulle en weekend-resa alt. miljöombyte kunna ha gett samma utdelning ang. mitt mående? Vem vet? Sedan blev jag fet de sista två åren, nu är jag inte fet längre, men för den skull inte metaboliskt frisk heller.. ett år, minst.. för habilitering till enll. mig godkänd hälsostatus, helst med så lite piller och tillsatser som möjligt. Bra mat, och basvitaminer om något men inte mer.
 21. Gemma

  Martina Tips

  Om du håller Lchf/Ketogen kosthållning, är dessa tester av betydelse enligt Dr Bret Scher ; kardiolog Så förkortningarna är på engelska. OGTT eller Kraft test = glukose och insulin ska gå ner Fibrinogen - ska gå ner oxLDL - ska gå ner LDL phenotype , should be pattern A Men BAS-TEST är dessa : HbA1c Fasteglukos och faste-insulin (HOMA-IR) hsCRP LDL HDL TG TC : HDL ratio TG : HDL ratio Apo B eller LDL-P ----- Annars har jag listan som VC enl. nationella riktlinjer använder, (diabetes-enhet) men konstigt nog finns inte triglycerin med där... nåt jag får ta upp någon dag.. Dock sker några tester i initialskedet vid misstanke om diagnos Diabetes T2, som inte syns på protokoll-listan jag har.
 22. Gemma

  Martina Tips

  48 kr för ett litet c-peptid? Wow Idag fick man höra av personalen på VC, att c-peptid det tog man minsann bara EN gång.. (åh tusan?) Fel, c-peptid test ska nämligen upprepas , inte sant? - vilket får mig att fundera på att ta nytt c-peptid via detta istället, 48 kr.. det är ju mindre än vad Anton Berg pralinask kostar och mindre än vad nya jeans kostar = VÄRT 🙂
 23. Har hon tuggat i sig ämnen under alla uterundorna? Hundar är ju specialister på att söka upp främmande föremål, kan vara metaller/spårämnen som ansamlats.. som kan vara toxiska, kan vara växter rötter fröer svampar.. bark.. insekter.. att sedan hunden är en individ och därmed har sin egen vomeronasala känslighet/sårbarhet.. får man kanske ta i beaktning. Spillningar från andra djur vilka kan vara bakteriehärdar.. jag hade också grunnat, när en hund i övrigt är frisk och alert på alla plan. Det finns mycket farmakologiska ämnen och biprodukter i jorden. (jag vet inte, men undrar gör man!) Hundens immunförsvar han ha utsatts för långvarig stress/nötning? av kanske upprepad kontakt med ämnen som idag inte är kartlagda i hennes bindväv? Så orättvist. Min ene katt har en otroligt känslig mage, spyr upp hårbollar rätt ofta, tåler inte icke-tempererad mat, tåler inte ens BARF-MAT - medan honan har en mage av stål och är mer distinktivt autentiskt rovdjur, alltså mer intakt. (matmonster) som spyr upp hårboll ca 2 ggr/år. Också lite märkligt... Säger som du, att jag får försöka inte måla fan på väggen innan vi ens är där, fettknutor kan vara harmlösa, även bråck kan vara harmlöst, och kan vara också kretskortet eller ID-chipet som fått lite bindväv omkring sig, och förflyttat sig.. men aatt vi ska gå på kontroll , snart, det står klart!
 24. Jag upplever detsamma på jobb, inget trugande men... väldigt mycket snaskande och konstanta volymer av choklad godis kakor bakelser chips nötter glass eller annat som hör till fika, inom nära räckhåll. Varierar säkert från arbetsplats till arb.plats. Att bjuda varandra på go kaka, är också en fin tradition på arbetsplatser, hamnar man på sådan arbetsplats, är det lätt att bli metabolskt fördärvad ganska fort, och det finns alltså arbetsgivare ledning, som ser mutor i form av kakor choklad, som likvärdigt anständig löneförhöjning... men annan diskussion! Dock, när sådan arbetsanda genosyrat t.o.m personalen eller staben eller teamet eller atmosfären.. att det ungerfär "gör ingenting" , för det-är-ju-så-gott-andan, då är i min mening andan.. inte riktigt något som direkt inspirerar. När fikat fått en absolut förhöjd status, att t.o-m överträffa viljan till krafttag för ex.vis anständig löneförhöjning, eller adekvat lönesättning. Fika, är mer eller mindre heligt.
 25. Paulo Coelho, skriver så vackert och tankeväckande om att förhålla sig till kärlek. Kan man inte se förstå, känna och uppleva det mörka, baksidorna.. snedstegen.. det ofärdiga.. då kan man inte heller älska. Älska det man gör, och hur gick nu visa.. dansa som om ingen såg dig, sjung som om ingen hörde dig, osv... bli-ett-med-vad-du-gör, gör det du gör med hjärtat, så kommer mycket av sig själv, vaknar upp spontant, och behöver få ta den tid det tar. Gammal skåpmat, men annars är Dr Jason Fung en skatt på D.D , jag ser mycket djuphet i det han säger.. och han betonar också i nätan varenda föreläsning, det ANDLIGA, vilket är unikt i kostrådgivarsammanhang.. vetenskapsmannualer, arbitärt hit och dit, bioteknika hit och dit, biomedicin hit och dit, bias hit oc bias dit, forskarkarteller än här än där.. så framför Dr Fung budskap,som är ytterst värdefullt, och gör det som ingen annan, det är då han viskar lite grand, och fick mig att hitta tillbaka.. Men var och en har sina källor, det finns så många! Som inte kostar ett enda rött öre! Allt är gratis! För att rusta sig med den rätta , till slut, nyckeknippan, att värdera högt! (särskilt när man örlat in i snårskogen, och blivit sjuk, om man har det... )