jockehallgren

Medlem
 • Innehållsantal

  24
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

64 Utmärkt

Om jockehallgren

 • Rank

 • Födelsedag 1985-12-11

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Umeå
 1. När jag under föregående sommar/höst höll på att härja runt med mitt kolesterol (och min bristande kunskap i ämnet) träffade jag till slut en läkare på hjärtcentrum här i Umeå. (Det hela slutade med att han ansåg att mitt något förhöjda kolesterolvärde var på grund av livstil – jag själv tappade allt mer intresse ju mer jag läste in mig på området.) Men, vid mitt besök nämnde läkaren att en kollega till honom skulle påbörja en studie under våren och frågade ifall jag var intresserad. Vet dock inte om det är just denna läkare/kollega till läkare vars studie som det pratas om här – men jag har inte hört något från dem sedan mitt besök i oktober.
 2. Fortsatt uppdatering från 27/10. Så det verkar som min provtagningsresa fortsätter – spännande! Fick en notis (för någon månad sedan) om att jag under senhösten skulle få en kallelse, vilken damp ned i brevlådan igår. Dessutom fick jag en remiss för provtagning ett par dagar innan mitt läkarbesök. Under tidigare diskussion med sköterska på kardiovaskulära på NUS, bad jag om att få undersöka lite fler värden men detta skulle i sådana fall tas vidare med läkare. Hursomhaver, visar min remiss nu tydligt att det faktiskt är ett gäng analyser som kommer tas en titt på. Men jag hoppas att ni kan hjälpa mig – "översätter" jag dessa korrekt? Blodstatus = testpanel för röda, vita, hemoglobin, blodplättar m.m. HbA1c = långtidsblodsocker ALAT = Leverenzym APO = Blodfetter Lipidstatus = Blodfetter Natrium = Salt-/vätskebalans APT-tid, PK-INR = Koagulationsstatus? Har jag Googlat/tolkat dessa termer korrekt? Skulle bli mycket glad om det faktiskt är dessa analyser som kommer göras, då jag faktiskt frågade efter de vid tidigare samtal. Intressant dock att kardiovaskulära nu väljer att "ge" mig svar på dessa värden, är ju intressant att kolla upp om inte annat. Stort tack för all hjälp.
 3. Tack för kommentar, andush. När jag gjorde mitt första prov var det tillsammans med brorsan, som även han låg på väldigt snarlika värden för samtliga parametrar – med undantag för LDL. Hans värden är lägre än mina, men i övrigt var det väldigt lika mellan oss. Gissar att mitt LDL helt enkelt är lite högre.
 4. Uppdatering från 22/9. För den som fortfarande är intresserad. Som tidigare nämnt bad jag om att få göra ett nytt blodprov i detta eventuella FH-ärende – denna gång även med apokvot – för att jämföra med mitt tidigare, diskutabelt ifrågasatta blodprov. Fick i måndags (19/9) en remissbekräftelse från NUS, vilken meddelade mig att jag inom två månader kommer att bli kallad till hjärtläkare Rikard Hedelin. Idag ringde jag till upp till NUS och bad om att få veta mina värden. Nedan följer mina värden från de två olika blodprov jag nu tagit. Värden från 11/6, kl. 16:00 – ingen fasta (2 x bulletproof-kaffe + 2 ägg under dagen). Total kolesterol 8,97 HDL 1,66 LDL 6,59 TG 1,57 Värden från 24/8, kl. 10:30 – ca. 14 timmars fastande. Total kolesterol 6,7 HDL 1,8 LDL 4,6 TG 0,6 APO 0,75 Sjukt intressant och spännande (samtidigt som jag känner ännu en våg av irritation gentemot HLF som eventuellt skrämmer upp folk i onödan). Härmed lägger jag alltså min kolesterol-oro på hyllan, men ser fram emot en diskussion med hjärtläkare Hedelin under hösten. Ett stort tack till alla intresserade, alla ni som hjälpt mig, tipsat och kommenterat.
 5. Under sensommaren blev jag peppad på att plocka nypon och torka, men det blev aldrig av. Blev en aning lat, då torkningen skulle ta rätt lång tid och när den väl klar skulle jag ha en jäkla massa nyponpulver. Då jag nu vill prova nyponets hjälpande funktion för leder och brosk, köpte jag istället kapslar. Tråkigt nog. Blåbär och hallon har plockats och ligger i frysen – hoppas att syrrans äppelträd levererar lika mycket som i fjol, i sådana fall blir det torkade äppelringar. Men äppelvin lät kul!
 6. Uppdatering från 22/8. För den som är intresserad. Ketogen, ursäkta för mitt sen svar! Och nej, det har jag inte gjort (än så länge). Efter att jag själv varit bortrest och att kardiovaskulära enheten på NUS haft semesterstängt, har jag nu äntligen skickat in de papper som önskat. En del underliga uppgifter som efterfrågats, en del mer relevanta, mestadels sjukdomshistoria från både mor och fars sida. Min pappa har återigen dragit på sig en tromboflebit i benet, så när jag nu pratat med sköterskan på kardiovaskulära bad jag att få koagulationsstatus undersökt (utöver tillagd apo-kvot). Hon dubbelkollade med ansvarig läkare som ansåg att det skulle bli för krångligt (mitt eget ordval) med koagulationsstatus inbakat i detta ärende – ifall jag misstänks för FH kallas jag till läkare och där kan diskussion/ev. undersökning tas vidare. Efter att ha gått igenom min familjs sjukdomshistoria är det snarare proppar i ben/lungor som bör tas på allvar; inte blodfetter. Nåja. Har denna förmiddag (24/8, kl. 10:30) tagit nytt blodprov som kommer skickas för analys. Varit fastande sedan igårkväll, ungefär 20:00. Kanske inte optimalt, men förhoppningsvis bättre än inte fastande alls. Alltså, fortsättning följer.
 7. Ganyamedes, såg själv Uffes (enda?) inlägg för någon vecka sedan när jag letade runt. Men tack för påminnelsen! Han nämner även detta i boken Kolesterolmyten. Och även om nu det finns kritiker till både Uffe och hans böcker; ifall det endast ligger sanning i en bråkdel av de argument han lägger fram är det ändå en förjävla oskön situation.
 8. Riktigt intressant, Johan – tack för länken! Ja, det är nog väl kaxigt uttryckt av mig – menar inte att läkarkåren är inkompetent, snarare kanske det verkar vara inkonsekvent. För mig personligen spelar det ingen roll om jag måste fasta 8-24h eller inte alls, det är de spridda rekommendationerna (från läkarkåren) som jag är en aning brydd över. Oavset, kommer det ifall jag stämplas som FH, bli intressant att se hur läkarna resonerar kring annan behandling än piller.
 9. Icke fastande prover stämmer mycket bra, ditt minne är det inget fel på. Min far (vars godisätande är svårslaget) fick under vintern en mindre propp – vilket jag gissar kommer agera vatten på "deras" kvarn framöver. Men när min mor nyligen – å mina vägnar – frågade pappas läkare hur viktig fastan är innan ett blodprov, var svaret att "fastan ska inte spela alltför stor roll". Inkompetensen/tvetydigheten inom läkarkåren gör det hela inte lättare för en lekman; min svärmor (distriktsköterska till yrket) menar samtidigt att ett stick i fingret inte alls är tillförlitligt och säger långt ifrån hela sanningen. Och något ultraljud har inte nämnts än så länge, men ifall läkarkåren nu – utifrån det släktträd de kommer måla upp – finner mig drabbad av FH kommer jag själv kräva ultraljud. Kanske mycket väl kommer på tal längre fram i utredningen, men än så länge har jag inte fått en alltför förtroendeingivande bild av tillvägagångssättet för att mäta någons värden. Med det sagt är jag mycket intresserad av de kommande händelserna! Tyvärr var det inte någon stress på det hela, då sköterskan förklarade att det vanligtvis tar lång tid med denna typ utredningar – semesterttider läggs dessutom ovanpå min väntetid..
 10. Uppdatering från 1/7 2016. Nu blivit uppringd av en sköterska från hjärtavdelningen på NUS, som förklarade hur min tidigare inskickade remiss kommer att fortlöpa. Så, ifall du är intresserad av hur eventuell FH diagnostiseras, fortsätt gärna att läsa. Efter min provtagning som skedde utanför Ica Maxi tidigare i sommar skickades in som remiss, har hjärtavdelningen nu tagit emot mina papper och påbörjat mitt ärende. Jag kommer få papper hemskickade i brevlådan där jag ska fylla i lite uppgifter, få samtycke från föräldrar och farfar (så NUS får kolla i deras hjärtjournaler). Som jag förstod det på sköterskan – och jag kan ha missförstått henne – men utifrån mina värden tillsammans med bakgrund, kommer jag få en "score" hur troligt det är att jag har FH. Vid misstanke tas genprov. Jag tyckte det hela lät väldigt chansartat och frågade om jag fick ta nytt prov och för fler värden, varpå sköterskan lät en aning förvånad. När jag sade att jag exempelvis var intresserad av veta partikelstorleken för LDL och inte bara totala mängden lät hon än mer förvånad, men sade att det gick väldigt bra. Vi diskuterade även LCHF, jag förklarade min kosthållning (ren och bra "husmanskost", utan tråkiga bukfyllan så klart). Hon jag pratade med var modern i synen på LCHF/lågkolhydratskost/fett, men påpekade samtidigt att det är vissa som är känsligare kring kolesterol än andra. Sköterskan skulle nu ordna någonting, jag själv ska invänta papper från hjärtavdelningen samt papper gällande provtagning. Efter att jag fått dessa kan jag ringa och boka blodprov på valfri vårdcentral – ska försöka se till att jag får veta värden på lite allt möjligt (som diskuterats tidigare i tråden). Under tiden läser jag vidare i Uffes fettbok, samtidigt som jag frivilligt rör mig mer mot paleo. Fortsättning följer.
 11. Bengt Nilsson, tack för input. Uffe har kommit på tal tidigare i tråden, på flera sätt, så har läst in mig på hans tankar (och även beställt boken).
 12. Ärlighet uppskattas – även så din heads up gällande vissa argument. Jag är i grund och botten däremot en sådan där naiv person som går mycket på magkänsla. Om jag fått energi/ork, kan träna hårt, har ett jämnt humör och får mindre/inga eksem av ett visst sätt att äta, så kan jag gärna skippa de andra sätt jag provat.
 13. Tack för input, Johan Wallström. Det blir snabbt krångligt (i alla fall för mig) med alla studier, risker och tolkningar. Med det sagt är jag inte helt blind för något annat än just lågkolhydratkost/LCHF, men det är detta jag mår bäst av och därmed även mest intresserad av. Med det sagt vill jag inte lyfta in andra trådars innehåll i denna, utan endast förklara mitt fokus ifall jag eventuellt inte läser vidare/djupdyker i en större mängd studier.
 14. Kul att läsa mer! Även ifall just den studien verkar vara inriktad på datan från äldre är den ju helt klart intressant. Har sett Ralf Sundbergs video (som det länkades till tidigare i tråden) och även läst mer kring statiner – är även mittuppi att köpa lite böcker. Det känns aningen ironiskt att det verkar vara just kolesterolets vara och icke vara som är den största lögnen; vilket på samma gång är den del av näringslära jag av någon anledning undvikt under alla mina år som idrottsman. Tråkigt? Ja, kanske det. Förjävla upprörande och vidrigt? Väldigt. Känner att jag måste plugga på inför mitt stundande möte med läkare så jag inte bara säger saker "tagna ur luften", utan faktiskt kan hänvisa till ett och annat.
 15. Stort tack för hjälpen, Syster. Jag hade koll på fåtal av de fakta Ravnskov ställer upp, men ligger det sanning i vad han lägger fram – holy smokes. Helt plötsligt är jag inte så jäkla brydd ifall mitt kolesterol är lite högre än andras.