Jump to content

Ketogen

Medlem
 • Posts

  66
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Interests
  Är lite av en kostnörd, Yoga, Fotografi, Resor

Recent Profile Visitors

377 profile views

Ketogen's Achievements

(2/7)

157

Reputation

 1. Inget enkelt, för det är så mycket som spelar in. Det är ju en hel del sociala påtryckningar vad man ska äta speciellt vid ett sådant tillfälle. Att man äta konsekvent och även gör det vid sociala tillfällen är ju inte direkt någon höjdare när man ser omgivningens reaktioner. Jag har under den sista tiden börjat få en förändrat inställning till att "unna" sig (eller annars är man kontrollfreak?) och har verkligen börjat ifrågasätta det. Vad som är livskvalitet är väldigt olika för olika människor. T.ex att vara smärtfritt eller uppnå andra mål och då kan det krävas en hel del konsekvens för att kunna uppnå de mål. Sedan har ALLA som har varit med i några år trillat några kortare eller längre gånger, ändrat sina mål, har förändrat livssituation, samlat erfarenheter som gör att det hela är en komplex resa som är långt ifrån rakt. Vi lär oss nytt hela tiden och ingen sitter in med svaren speciellt inte till någon annan. Så det är en del av den förväntade processen och inget hinder dig att börjar om precis nu.
 2. Att fasta eller inte fasta under träningen är ju ett sådant ämne där det finns många skillnader i erfarenheter och därmed uppfattningen. Håller med att det handlar en hel del om var man är i sin egen träning och fettprocent. Det är alltid svårare att "maxa" ut när man t.ex redan har lågt fett procent och hög andel muskler. Så antagligen finns inte rätt svar generellt utan endast för personen i fråga. Är det någon som har sett praktiska skillnader när de försökte konsekvent lägger träningen efter längre fasteperioder och därmed utnyttjar tillväxthormonerna?
 3. Är du hungrig? Hur ser det med energin ut? Om du har tränat och ökat med dina vikter då måste du ju ha byggt muskler och om du har samma vikt har enligt denna logik en del fett försvunnit :-)) När man ser på forskningen så har tungt träning en hel del fördelar när man vill bryter insulinresistens och får riktigt fina (låga)insulinhalter i kroppen som öppnar upp fettdepåerna. Så om du tycker det är fortfarande roligt skulle jag nog inte hålla tillbaka utan ser vad du "går" för . Det kan ju vara kult att "bara" blir starkare.
 4. Det funkar bra men det gäller att vara ihärdig och konsekvent att inte göra avsteg i kosten, när man är på väldigt strikt LCHF, alltså ketogen kost. Speciellt styrketräning borde inte vara ett problem, och det finns även sådana (som min son) som bygger bättre under ketos än under vanligt kost.
 5. För mig hjälpte det att nolla mina kolhydrater ett tag. Det blir dessutom så himla tråkigt (enkelt) med maten att sugen verklig försvinner. Har endast på nollat kost hamnat på de automatiska två måltider per dygn. Det hände inte tidigare när jag försökte gå i ketos med en mera paleo orienterad kost. Sen hjälper såklart fasta och att träna under perioden mycket att hjälpa kroppen att acceptera att det nu är fettförbränning som gäller. Sen finns förstås störningsfaktorer som t.ex stress som kan göra det så nära som omöjligt att gå i ketos. Till sist frågan: varför ketos? Det är ju en ganska "jobbig" kosthållning där man ska ha goda skäl att vilja vara. Läs gärna Martina johanssons blogginlägg om avsteg från kosten och processen att ketoadapteras. Jag har efter ett tag på mera liberalt LCHF hittat tillbaka till ketos, och då speciellt för att stabilisera hjärnan. Det är många som rapporterar kring fördelar i mental hälsa och jag kan själv känna att jag blir betydligt lugnare och mera stresstolerant
 6. Det är också olika vilken typ av stöd man behöva. Jag äter inte samma sak som min familj men klarar det bra. Men jag tror man behöver känslan att partnern ställer upp för en när det behövs. Så klart kan man inte kräva att alla andra ska äta som man själv, men under jobbiga perioder är det kanske bra om man kan komma fram till en gemensam lösning som funkar för alla.
 7. Det beror så mycket på hur effektiv det är, antagligen spelar insulinresistens in. För mig var 16.8 inte tillräckligt bra för att gå ner i vikt. Mera för att upprätthålla uppnådda viktnedgång. Jag funderar på följande upplägg: Fasta i 2 (eller kanske 3) dagar. Det leder till en stor ökning av Human growth factor, som leder till ökning i muskelmassa, bentäthet. Sedan: hit the gym, fastande. Då borde effekten blir speciellt bra. Vet ej när det är optimalt att äta efter ett sådant upplägg. Vilken typ av protein du äter är kanske inte så viktigt, men det finns egentligen ingen anledning att äta proteinpulver istället för riktig mat, som är mera mättande och innehåller mera näring. Hur mycket protein man egentligen behöver finns väldigt varierande uppfattningar kring. Men i Ketos är det egentligen alltid ett större problem att inte få i sig för mycket protein.
 8. Ketogen

  Stanna i ketos

  Det är konstigt att du har ketoner kvar med rätt så hög blodglukos. Nej, jag pratar inte om ketoacidos. Låg insulin?
 9. Ketogen

  Stanna i ketos

  Jag är typ 2 diabetiker (egentligen) men har med fasta och ketos i princip normaliserat mina blodsockervärden. Speciellt med avtagande fett kring mina inre organ och levern har min metabolisk kontroll förbättrats. Jag kan fortfarande få fastevärde på 5.8 men ligger ofta mellan 4.6-5.2. Jag går sällan över 6 under dagen. Så jag kan inte tänka mig att du skulle se diabetes typ 2 symptom ökar istället för att förbättras med den livsstilen du har. Ett blodsocker värde på 8 är ju inte någon anledning att springa till någon akutmottagning, eftersom de flesta "normalätande" människor får sådana värden efter "vanliga" måltider, men att ligger kring 8 speciellt under längre perioder är inget man ska acceptera heller. Jag skulle fortsätta att mäta under en period och kanske även skriver ner vad du äter och hur du tränar under tiden för att se lite mera långsiktiga mönster. sen kanske kollar långtidsblodsockret för att få känslan om den här trenden är nytt eller har pågått under längre tid. Att oroa sig leder bara till högre cortisol och högre blodsocker! Det är inga "akut" problem men något du behöver ta itu med.
 10. Jag tänker man kan också se det så här: om du vill gå ner ett visst antal kilo så kommer du att bibehålla muskelmassan bäst under fasta och ketos. Du kommer alltså att tappar mindre muskler än om du skulle gå ner samma antal kg med kalorirestriktion.
 11. Ketogen

  Stanna i ketos

  Har du mätit tidigare (under dagen) och hur varit dina värden då? Skulle kanske ta en mätning till strax innan läggdags. Det som syns är ju att du inte går upp med måltid utan ligger lite högre jämnt. Jag skulle nog utreda det vidare. Du har tränat, ätit keto och fastat så pass mycket att du borde ha sänkt din insulinresistens ganska ordentligt. Glukos värdena borde alltså ha gått ner. Det verkar som de har gått upp istället? Saker som jag skulle kolla upp eller testa för försiktighetens skull och för att bättre förstå vad som pågår: Insulinproduktion så att den inte har hamnat för lågt. (IGF1 och C-peptid; kan kräva labbprov som du får bekosta själv) Överträning och kortisolproduktion. Vad händer med blodsockret om du befinner dig i återhämtningsperiod? Sen är det kanske någon här som vet mera om utökat insulinresistens under ketos. Det finns ju en del individuell variationer hur människor reagerar i ketos. Kanske testa ett tag att äta mera paleo (typ 100g KH) under ett tag och ser hur du mår och vad blodsockret gör. Tror inte du förlorar fettanpassningen. Hoppas du hittar vad det beror på!
 12. Ketogen

  Stanna i ketos

  Värdet var från 2015 och HBA1c är inte tillförlitligt för alla. Den kan visa både för högt och för lågt i jämförelse med det "riktiga" genomsnittliga blodsockervärdet. Jesper, det var du som introducerade Maffetone i en tråd, om jag minns rätt. (har börjat läsa en del själv nu) så jag antar att du har en referens MAF test någonstans i baggaget. Eller många :-)) Kanske bra att köra en för att utesluta att det handlar om begynnande överträning. Som jag har förstått kan det vara svårt att identifiera i början och du skrev om din förhöjda pulsnivå på morgonen. Jag gissar att du är medveten kring det själv, men kanske bra att påminnas om ?
 13. Ketogen

  Stanna i ketos

  Värdet borde ju ha kommit ner till fastevärde så många timmar efter lunch. Kanske kunde du mäta riktigt ofta under typ 3 dagar? Fastevärde, innan måltid, en timme efter, två timmar efter, strax innan läggdags. Jag kan se en långsam ökning av blodsockret med en sen topp efter mycket protein som kan komma efter 3-4 timmar. Så en mätning till på eftermiddagen? .
 14. Nackdelen är ju att jag måste ha mobilen med. Har precis installerad min MAF app. . Den har nog inte förstått att jag redan äter låg kolhydrat...
 15. Nej, det är pulsband. Enda sättet att mäta med bra precision. H7 verkar vara den som är mest kompatibel med alla appar, också de som mäter heart rate variability. Det är pulsbandet som kommer med deras vanliga pulsklockor.
×
×
 • Create New...