Jump to content

np422

Medlem
 • Posts

  67
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

np422 last won the day on April 28 2017

np422 had the most liked content!

About np422

 • Birthday 09/24/1973

Profile Information

 • Location
  Göteborg

Recent Profile Visitors

582 profile views

np422's Achievements

(2/7)

186

Reputation

 1. np422

  Såser?

  Måste tacka för tipset om cream cheese, fantastisk ingrediens i såser. Min uppsättning såser jag äter till vardags har nästan fördubblats sedan jag började använda cream cheese. Ostsåser, bechamel-liknande såser, stuvningar och för all del även klassiska brunsåser gjorda med cream cheese. Jag åt precis frukost - vissa kanske hade sagt lunch - men det var faktiskt dagens första måltid ... fläskottletter med grönmögelost-sås och sallad/spetspaprika. Det blev supergott med den såsen till. Finns det inget man kan säga på svenska istället för cream cheese? Grädd-ost är ju redan en helt annan sak och färskost finns i många fler varianter.
 2. Jag funderar ofta på det här med kostrekommendationer och den stora hegemoni av läkare, dietister och myndigheter som ser till att de förblir desamma år efter år. Vi lågkolhydratsmäniskor har ganska bra vetenskapligt stöd i ryggen för det vi säger nu för tiden, men vi fortsätter ändå spela "whack-a-mole" hela tiden, "fett ger dig hjärtsjukdom", "kor fiser metangas", "rött kött ger dig cancer", "hjärnan behöver kolhydrater" och man står där och dunkar med klubban. Det är tur att man är i ketos så man orkar med det. Men på det hela taget så rör sig inte nålen särskilt mycket, i den här takten så kommer vi att få bytt ut kostrekommendationer ungefär samtidigt som solen får slut på sitt bränsle och exploderar i en supernova om 5 miljarder år. Det är en enorm tröghet i systemen. Och det blir ju inte mindre viktigt ju längre tiden går, USA leder vägen som vanligt och vissa påstår att mer än 50% av vuxna befolkningen är diabetiker eller pre-diabetiker och trenden är ökande. Om inget ändras så har kommer vi att ha enorma problem med folkhälsan världen över om ett par år. Ska det bli en förändring snabbt så måste det hända på något annat sätt än det fotarbete som så många ägnar sig åt just nu. Apples glukosmätare kan vara en sådan sak. Det har hänt tidigare att apples produkter säljer bra. Om den här glukosmätaren hamnar på armarna hos miljontals människor och de faktiskt ser vad som händer med deras blodsocker utifrån den mat de normalt äter så kan matvanor faktiskt ändras mycket mer och fortare än vad vi tror är möjligt idag. Jag håller tummarna för att den här glukosmätaren blir en verklig produkt, att den säljer bra och i slutändan leder till många ändrar sina kostvanor.
 3. Ryktena fortsätts att spridas ute på da interwebbs - det här vore en verklig superbra grej att ha, stegräknaren, släng dig i väggen! https://mondaynote.com/apple-monitoring-blood-glucose-9e6f7bb0b467
 4. Det här kan säkert vara intressant för många LCHF'are som är intresserade av sitt blodsocker. http://www.cnbc.com/2017/05/18/apple-ceo-tim-cook-test-drove-glucose-monitor.html
 5. Ibland så hamnar man i en vikt-platå när man äter LCHF och fortfarande vill gå ner mer i vikt. Min personliga gissning är att det beror på att kroppen troligen håller på att laga någonting, troligen relaterat till metabolismen, som man har tagit sönder genom för många år av för stort kolhydratsintag. Det finns en hel påse med trix man kan ta till för att bryta igenom en platå. Olika former av fasta är de som oftast är framgångsrika. Fettfasta, intermittent fasta och helt vanlig fasta i någon form kan säkert göra susen. Strikt ketogenisk kost under en tid med mycket lågt intag av kolhydrater och bara precis så mycket protein som kroppen behöver kan också hjälpa ibland. Sömnbrist, stress och sötningsmedel kan vara andra orsaker till platån. För det mesta så bryter man igenom platån förr eller senare, hur mycket man vill anstränga sig beror på hur bråttom man har för att gå ned i vikt. Om inte viktnedgången kommer igång även efter lång tid på LCHF kan det kanske vara värt att gå till en läkare och kolla så att alla hormonnivåer är där de ska vara.
 6. Scotts senaste recept fick mig att inse att jag måste skaffa en köttkvarn, det där lät så jäkla gott och väldigt LCHF-igt ... när man självklart hoppar över hamburgerbrödet på slutet. Efter att ha tittat på de korvrecept tidigare så har jag redan bestämt mig för att skaffa en som har korvhorn.
 7. Tack till Zepp för den utläggningen! Jag har alltid varit lite förvirrad när man har lyssnat eller läst något från Amerikaner som talar om "net carbs" och inte riktigt kunnat relatera till de näringstabeller som finns på sakerna jag köper i butiken.
 8. Ganska likt de flesta andra ställen, de gillar carbage, mycket pommes frites, bröd och våfflor/pannkakor/kakor. Plus däremot för deras allmänna fetischism för mejeriprodukter och deras ostar i synnerhet som är underskattade. Vi får de sämsta/billigaste tänkbara varianterna av Edamer/Gouda-ost - men det finns lagrade varianter som är riktigt mumsiga. De har ett kolonialt inslag i sin mat som vi saknar i Sverige, rijstaffel verkar vara lite nationalsport - indonesisk fler-rätters måltid. Som namnet antyder antas man äta det hela med ris. Däremot ett perfekt land att cykla i, cykelbanor överallt och helt platt. Tydligen så beslagtog tyskarna alla cyklar för att gjuta om dem till stridsvagnar under andra världskriget, något som har satt ett djupt sår i den Nederländska folksjälen och tyskar hälsas fortfarande med frasen "Ge tillbaka min cykel" ibland.
 9. Jag gör allt vad jag kan för att hålla efter dem och kånkar ut flera stycken från skogen varje år, vildsvin är dessutom jättegott!
 10. Hejs! De som är matlagningsnerdar och faktiskt gillar att lägga 4 timmar i köket och laga en rätt från grunden kommer nog att gilla den här youtube-kanalen. The Scott Rea Project, en slaktare från Storbritannien som har 160000 subscribers, så något gör han uppenbarligen rätt. Alla hans filmer är inte relevanta för oss #LCHF människor, men förvånansvärt många är det. Hur du styckar ett vildsvin, gör egen korv, lagar en hamburgare med nötkind, hjärta och oxbringa eller vilka knivar som en slaktare använder och hur de ska slipas. Kanalen: https://www.youtube.com/channel/UCs_t4Om5siqqFtVGd639Z0Q Exempel-recept:
 11. Japp, han har också haft med Arnold Schwarzenegger, hans mest lyssnade avsnitt. Och hundtränare, programmerare, investerare och en hel massa annat folk - det är ganska stor bredd på de ämnen som han talar om. Jag lyssnar inte på långa vägar när på alla hans avsnitt, men ibland surfar jag förbi och ser om han har pratat om något som intresserar mig.
 12. Carlanderska, de flesta av praktikertjänst röntgen-mottagningar och unilabs har svarat att de inte gör sådana undersökningar. Jag väntar fortfarande på svar från sophiahemmet, aleris annedalsklinik och några få ytterligare ställen - men jag börjar bli tveksam till att detta är något som går att göra i Sverige.
 13. Jag har mailat de praktikertjänst-mottagningar i Sverige som kan utföra DT, Carlanderska i Göteborg och Sophiahemmet i Tokhult och frågat om de gör en sådan undersökning. Jag återkommer med svaren.
 14. Det förefaller som det är svårt att få gjort i Sverige ...
 15. np422

  Tomatsås!

  Glömde säga, använd inte en gryta av gjutjärn. Vinet + tomaterna gör det för surt så det fäller ut järn. Du får en dålig smak och färg på tomatsås med gjutjärn.
×
×
 • Create New...