Jump to content

Jetor

Medlem
 • Posts

  5
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Jetor

 1. Jetor

  Hjälp!

  Tack alla för tips, länkar och input. Göran: fettkaffe har jag druckit i princip varje dag sen provtagningen i oktober. Ska definitivt ändra på det nu.
 2. Jetor

  Hjälp!

  Hej, Behöver hjälp/råd. Är kvinna, 36 år gammal och normalviktig. På misstanken om att min mamma har familjär hyperkolesterolemi uppmanades jag ta prover vilket jag gjorde i oktober -16 Hade då följande värden: Kolesterol: 7,7 HDL 1,9 LDL 5,8 Triglycerider 1,1 Apokvot 0,81 Apo A 1,87 Apo B 1,51 Blev skickad till en endokrinolog och då jag absolut inte vill påbörja behandling så kom vi tillsammans överens om att prova kost och motion i 3 månader och sen ta nya prover. Har sedan oktober då ätit strikt/normal LCHF (innan dess åt jag lågkolhydrat med absolut inte strikt på nåt vis, och med flera "fusk") Har även kommit igång med träning. Har sedan dess gått ner drygt 6 kg och 7 cm i midjan och mår bra i kroppen. Nu till mitt problem. Har idag tagit nya prover som visar följande: Kolesterol 10,7 HDL 2,3 LDL 8,3 Triglycerider 1,5 Apokvot 1,05 Apo A 2,02 Apo B 2,13 Inför provtagningen var jag fastande i 24 timmar. Kan nån förklara provsvaren för mig? Hade verkligen inte förväntat mig en sån förändring. Leverprover togs också som var normala. Sköldkörtelprov visade lågt T3 fritt (3,1) men övrigt normalt (TSH 2,5 och T4 fritt 17) Hoppas nån kan ge mig lite klok input på detta. Ska till läkaren om en vecka och vet ju vad hon då kommer att säga.....
 3. Jetor

  Provsvar/FH?

  Tack för era svar! Syster: Kanske blodgivningen påverkat mer än jag trodde? Trollmor: mellan provtagningarna åt jag strikt/normal lchf. Försökt hålla mig så strikt som möjligt men har varit dagar där det nog närmast blivit normal lchf.
 4. Jetor

  Provsvar/FH?

  Har blivit rekommenderad att kolla mina blodfetter på misstanke om att min mamma har familjär Hyperkolesterolemi. Jag är 36 år gammal. Mina provsvar 29/9-16 Total 7,9 LDL 6,0 HDL 2,0 Trigl 0,6 Lipoprotein A 171 Någon kvot togs inte då. Läkaren ringde mig samma dag och sa att mina prover visar att jag troligen har FH och att han ansåg att jag skulle börja med Lipitor 40 mg (!!!). Remiss skickades dessutom till Endokrin för vidare utredning. Någon vecka senare dimper remissen till Endokrin ner och nya prover togs i fredags: Provsvar 14/10-16 Total 7,7 LDL 5,8 HDL 1,9 Trigl 1,1 Apokvot 0,81 (Apo A 1,87 och Apo B 1,51) Innan första provtagningen åt jag "typ" LCHF men med mycket fusk.... efter har jag ätit enl lchf (strikt/normal). Synpunkter på provsvaren? Kan någon förklara varför mina triglycerider nästan dubblas på två veckor? Var fastande ca 14 timmar före båda provtagningarna. Hade dock lämnat blod dagen innan andra provtagningen men tycker inte det borde påverka blodfetterna nåt nämnvärt. Har såklart ingen lust eller ambition att börja med statiner, men känner att jag behöver mer fakta och kött på benen för att kunna argumentera (om det nu blir så) när jag ska till Endokrin.
 5. Tjuvar in på tråden. Är yngre syster till Thetor78 och har således också blivit rekommenderad att kolla mina blodfetter med tanke på misstanken om att mamma har familjär Hyperkolesterolemi. Mina provsvar 29/9-16 Total 7,9 LDL 6,0 HDL 2,0 Trigl 0,6 Lipoprotein A 171 Någon kvot togs inte då. Läkaren ringde mig samma dag och sa att mina prover visar att jag troligen har FH och att han ansåg att jag skulle börja med Lipitor 40 mg (!!!). Remiss skickades dessutom till Endokrin för vidare utredning. Någon vecka senare dimper remissen till Endokrin ner och nya prover togs i fredags: Provsvar 14/10-16 Total 7,7 LDL 5,8 HDL 1,9 Trigl 1,1 Apokvot 0,81 (Apo A 1,87 och Apo B 1,51) Innan första provtagningen åt jag "typ" LCHF men med mycket fusk.... efter har jag ätit enl lchf (strikt/normal). Synpunkter på provsvaren? Kan någon förklara varför mina triglycerider nästan dubblas på två veckor? Var fastande ca 14 timmar före båda provtagningarna. Har såklart ingen lust eller ambition att börja med statiner, men känner att jag behöver mer fakta och kött på benen för att kunna argumentera (om det nu blir så) när jag ska till Endokrin.
×
×
 • Create New...