Borje

Medlem
 • Innehållsantal

  257
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

Borje vann senast 11 Augusti

Borje hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

955 Enastående

Om Borje

 • Rank
  Stammis

Profile Information

 • Location
  Västra Götaland

Senaste besökare till profilen

668 profilvisningar
 1. Redan 2014 publicerades en rapport från samma undersökning. I denna artikel redovisas bland annat effekter på fettmassa och blodfetter av de olika kosterna. De kvinnor som följt en paleo-diet hade genomgående bättre resultat än de som ätit enligt de Nordiska kostrekommendationerna.
 2. Och här är hela artikeln: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6528411/
 3. Gunnar Rundgren har gått igenom statistiken och påvisat att det mesta som publiceras om kött och klimat bygger på felaktig statistik. Det är inte köttet som är problemet, verkligheten är betydligt mer komplicerad än så. Jag rekommenderar hans bloggar Trädgården Jorden och Garden Earth. Några intressanta bloggposter om detta ämne, det finns många fler: https://tradgardenjorden.blogspot.com/2017/08/ett-klimatsmart-kott.html http://tradgardenjorden.blogspot.com/2018/02/pastsallad-ar-inte-battre-for-klimatet.html https://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/uppat-for-kyckling-chips-lask-och-tomat.html http://gardenearth.blogspot.com/2019/03/only-possible-to-feed-people.html https://gardenearth.blogspot.com/2017/11/are-pigs-eating-our-food.html
 4. Hej Zepp, jag är inte säker på att jag förstår riktigt vad du menar, men efter min lunch började jag i alla fall skriva på ett inlägg om den danska undersökningen. Sedan kom annat emellan, men här är inledningen: Den nya danska studien, som artikeln i Politiken hänvisar till, är intressant på flera sätt. Man hade alltså 28 deltagare som indelades i två grupper. Under 6 veckor fick den ena gruppen äta ”konventionell diabeteskost” medan den andra åt ”kolhydratreducerad högproteinkost”. Sedan fick grupperna byta kost med varandra under en andra 6-veckorsperiod. När man tittar på sammansättningen av de olika kosttyperna är det slående hur liten skillnaden är. Den konventionella diabeteskosten bestod av 50% kolhydrater, 17% protein och 33% fett. Den kolhydratreducerade innehöll 30% kolhydrater, 30% protein och 40% fett. Jag tycker att 30% protein är högproteinkost. Om vi sedan går vidare till ELECTRONIC SUPPLEMENTARY MATERIAL och tittar på "Food items" så blir åtminstone jag riktigt konfunderad. Vad föranleder denna märkliga diet? Min gissning är att detta försök kommer att avkasta ett stort antal vetenskapliga artiklar och då har de olika forskarna haft idéer om vad som måste finnas med i dieten.
 5. Hej Elinor! Det verkar som om vi skrev våra inlägg samtidigt. Vad säger du om att
 6. Man kan hänvisa till appen Diet Doctor Eat. För att kunna använda den fullt ut måste man ha ett medlemskap: "Om du vill ta din planering till nästa nivå med ett medlemskap på Diet Doctor får du också tillgång till våra anpassningsbara LCHF-veckomenyer i olika strikthetsnivåer med recept, inköpslistor och tillförlitlig näringsinformation. Vi sköter planeringen så att du kan fokusera på matlagning och att äta och njuta av utsökt och näringsrik mat. "
 7. Gör ett försök. Gör ett försök. Viktklubb som viktklubb. Medlemskap i Diet Doctors är ju dessutom billigare. Det är också effektivare att gå ner i vikt enligt modern vetenskap, som bygger på kolhydrat-insulin-hypotesen. Aftonbladet har en "Vetenskapligt framtagen metod som bygger på kalorier in och kalorier ut." Det hjälper inte att deras metod är "vetenskapligt framtagen" när deras vetenskap är föråldrad😏
 8. Rubriken Fleromättat fett kopplas till lägre dödlighet på Uppsala Universitets presentation av denna tre år gamla studie är vinklad. En bättre rubrik hade varit exempelvis "Vegetabiliskt fett skyddar inte hjärtat". Det var nämligen vad man kom fram till. Man startade med hypotesen att ökat intag av fleromättade fettsyror minskar risken för hjärtinfarkt. Men undersökningen visade att mängden fleromättade fetter inte hade någon betydelse för frekvensen av hjärtsjukdom. Då gick man vidare och tittade på den totala dödligheten, d.vs. allt som gamla gubbar (71 år vid "baseline") kan dö av, från diabetes till trafikolyckor. Och där hittade man några samband med olika fleromättade fettsyror. När rapporten publicerades i en vetenskaplig tidskrift var rubriken mera neutral: "Association of Adipose Tissue Fatty Acids With Cardiovascular and All-Cause Mortality in Elderly Men" Om man sedan läser rapporten så framgår det mycket riktigt att linolsyra kan kopplas till lägre dödlighet, men också att palmitinsyra är kopplat till högre total dödlighet. Detta senare faktum försvann i Uppsala Universitets rapport. En korrekt rubrik hade således varit: Fleromättade fettsyror är varken bra eller dåliga för hjärtat, men somliga ökar risken för att dö av alla orsaker och andra minskar den. Ja, det är något konstigt med denna artikel i Aftonbladet. Hur kommer det sig att de ägnar en helsida åt denna gamla och helt meningslösa studie?
 9. Borje

  HUMOR

  Om det inte är humor, så är det bra propaganda med glimten i ögat och en fin skådespelare i huvudrollen. Observera att smöret är extrasaltat. Filmen utdelar alltså också en spark åt kampanjen mot salt, som var omfattande på 70-talet och fortfarande pågår. Ni som är ute på Facebook och allt vad det heter: Sprid denna filmsnutt! Den kanske blir viral?
 10. Vid en snabbgenomläsning av den vetenskapliga artikeln om studien konstaterar jag att den diet som gett de goda resultaten inte är LCHF utan snarast en högproteinkost med måttlig ökning av fettintaget. Men jag ska läsa noggrannare senare. Nu är det dags för min frukost/lunch. A carbohydrate-reduced high-protein diet improves HbA1c and liver fat content in weight stable participants with type 2 diabetes: a randomised controlled trial
 11. Jag tror att jag har hittat studien på lågkolhydratkost till diabetiker, som det talas om i artikeln: Reduction of carbohydrate intake improves type 2 diabetics’ ability to regulate blood sugar
 12. En mycket bra artikel i den stora danska tidningen Politiken. Jag föreslår att någon på Diet Doctor skriver en sammanfattning av den, att publiceras på svenska och engelska.
 13. Den logiska slutsatsen borde vara: Sluta medicinera med statiner. De ska ju sänka LDL, och nu har vi kommit fram till att nivån på LDL är betydelselös för risken för infarkt, stroke eller död. Men detta vågar de inte säga. För säkerhets skull upprepar de den gamla ramsan: " Statiner, som minskar nivåerna av LDL, utgör en evidensbaserad och viktig del av den sekundärpreventiva behandlingen efter hjärtinfarkt."
 14. En sak till: Det finns väldigt mycket information på Diet Doctor, både på svenska och engelska. Jag förstår att du inte har svenska som modersmål, men hur är det med din vän? Kan hon till exempel ta del av den information som finns om biverkningar på svenska, eller på engelska?
 15. Hej David! Det finns många kunniga personer på detta forum, som säkert kan hjälpa din vän med goda råd. Men för att kunna ge råd måste man veta lite mer om din väns situation. Till exempel: Hur gammal är hon och hur länge har hon varit sjuk? Hur länge har hon ätit LCHF-kost? Tar hon några mediciner mot sjukdomarna?