Borje

Medlem
 • Innehållsantal

  315
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  4

Borje vann senast 8 November 2019

Borje hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 143 Enastående

Om Borje

 • Rank
  Stammis

Profile Information

 • Location
  Västra Götaland

Senaste besökare till profilen

969 profilvisningar
 1. Borje

  Kakao

  En av mina favoritet är denna 100 % -iga labooko av kakaobönor från Peru. Om man scrollar ner kan man hitta vilket näringsinnehåll den har.
 2. Borje

  Kakao

  Nackdelen med dessa kakaopulver med låg fetthalt är att de knappast är LCHF. Detta raw pulver har t.ex. 10 gram fett och 40 g kolhydrater per 100 g. Men man kan ju alltid laga till chokladen på LCHF-vis. Jag brukar lägga i en rejäl klick smör eller en matsked kokosolja tillsammans med kakaopulvret innan jag häller på hett vatten ochn mixar det hela. Det blir ganska gott och lite billigare än att utgå från hundraprocentig choklad.
 3. Borje

  Kakao

  Beans och nibs finns här. Om man klickar på en av påsarna och scrollar ner så hittar man en förteckning på ingående näringsämnen. Beträffande chokladkakorna så har jag läst innehållsförteckningen på förpackningen. Men innehållsförteckningen för drickchokladråvaran Xocitto finns faktiskt här.
 4. Borje

  Kakao

  Nja, det beror nog på vad man menar med "naturlig fetthalt". De rostade kakaobönor som jag köper från Zotter innehåller 54 g fett per 100 g bönor. Nibs är ju krossade kakaobönor och borde ha samma fetthalt. Den 100-procentiga choklad jag köper från olika håll har 53 - 55 procent fett enligt innehållsdeklarationen. Hur Kung Markatta bär sig åt för att få ner fetthalten på nibs till 24 % begriper jag inte. ICAs ekologiska kakao har högre fetthalt än de flesta andra kakaopulver, 21 procent. Att kakaopulver har lägre fetthalt än den rostade bönan beror naturligtvis på att fett härsknar med tiden och därför får kakao längre "shelf life" ju mindre fett det innehåller. Detta är orsaken till att många "livsmedel" på butikshyllorna innehåller alldeles för lite fett för att vara nyttiga. Beträffande att den naturliga fetthalten skulle vara 20 % så kan jag tänka mig att det gäller för bönorna när de tas ur kakaofrukterna. Då innehåller bönorna en hel del vatten, men tyvärr går de inte att lagra utan att torkas först. Mitt svar på en ursprungliga frågan, om vitaminer och mineraler, är: Ät så lite bearbetad kakao som möjligt, alltså hela kakaobönor. Man kan utgå från att kakaopulvret har förlorat en del av mineraler och vitaminer när det separerades från fettet. Vill du göra drickchoklad som innehåller så mycket nyttigheter som möjligt, köp hundraprocentig choklad, lägg ett par bitar i lämpligt kärl, häll på hett vatten och använd en mixer för att få chokladen att lösa upp sig. Receptet har jag från Zotter, som tillverkar en särskild choklad för ändamålet.
 5. Borje

  Expressen

  Det tycks inte finnas så många här som betalar för att läsa Expressen. Men om man letar lite finner man att 2016 fick Mikael Rydén stort utrymme i media för sina attacker mot LCHF-kosten. Här är ett exempel. Ursprungsartikeln i DN ligger bakom betalvägg, men AB följde naturligtvis upp på ledarplats. Men det verkar faktiskt som om forskaren Mikael Rydén har ändrat åsikt från att LCHF är livsfarligt till att det är verkningslöst. Det kanske finns någon som har hittat en Expressen i en papperskorg och kan säga om rubriken har täckning i artikelns innehåll?
 6. Det är priset för de billiga stickorna, för att mäta blodsockret. Stickor för att mäta ketoner kostar omkring 30 kronor styck, lite beroende på leverantör. Jag har en sådan mätare och den fungerar bra, när man väl har lärt sig en bra rutin för blodprovstagning. Om man tänker mäta ketoner varje dag kanske man ska försöka hitta en mätare med billigare ketonstickor. Det billigaste är väl annars urinstickor. En osäkrare metod, men man kan ju kalibrera den med hjälp av blodmätning med jämna mellanrum.
 7. Har tittat igenom de tre programmen från december 2011. Det som slår mig är hur lite som har hänt på drygt åtta år. Inte inom forskningen, där har det hänt mycket, men beträffande den officiella rådgivningen.
 8. Vilken mat har barnet fått tidigare?
 9. Fårtalg är effektivt mot självsprickor, det kan jag intyga. På den tiden vi hade får brukade jag klippa dem i mars, när mina händer var som torrast, med sprickor i fingertopparna. Det räckte med att klippa en tacka så blev händerna mjuka och sprickorna läkte. Om man däremot ska äta fårtalg är det bäst att kontrollera att den inte kommer från en vuxen bagge. Vi hemslaktade en sådan en gång och köttet hade en "speciell" lukt och smak när man anrättade det. Familjen vägrade att äta av det, jag åt en del, och hönsen hade inget emot att äta resten.
 10. Bra att få läsa den andra sidans (gris- och nötköttsproducenternas) syn på saken. Min gissning är att bägge sidorna har rätt, var och en på sitt sätt.
 11. Även Aftonbladet har lyssnat på ekonominyheterna. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/pL53MG/baconbrist-i-sverige--storsta-pa-artionden
 12. Radions ekonominyheter 8.32 meddelar (efter bil- och banknyheter) att det är brist på bacon och annat griskött i butikerna. Som orsaker nämns torkan 2018, svininfluensan i Kina, den långa julhelgen och ökad efterfrågan.
 13. Det nya radioprogrammet Vetenskapsradion Hälsa ska sändas i P1 varje torsdag nio minuter över tolv. Det startade idag med det första programmet i en serie om den fetmaepidemi som blir ett allt större hot mot folkhälsan i många av världens länder. De åtgärder som sätts in i olika länder ska skärskådas. Tyvärr börjar det första programmet lite illa. En kvinna berättar att hon har gått ner i vikt efter magsäcksoperation, enligt programledaren "den enda metod som bevisats hjälpa på lång sikt". En man får berätta om hur EAT-projektet kan rädda världen. En annan man får tala om sitt förslag till hur man ska få människor att äta mindre och röra på sig mer. En sak som var positiv i detta program: Alla tycks vara överens om att det är viktigt att dra ner på tillsatt socker i mat och dryck. Tänk om Diet Doctor kunde få tio minuter för att presentera LCHF i något av de kommande programmen! https://sverigesradio.se/avsnitt/1440217
 14. Ett sidospår: Är det någon som har läst den senaste boken av författarna Martina Johansson och Ralf Sundberg: Dämpa inflammation : en praktisk guide till ett friskare liv ? Jag har läst deras förra bok Inflammation : Roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka och tycker att den är mycket intressant. Anknytningen till denna tråd består i att de hävdar att "... cancer rimligen är en mitokondriell sjukdom liksom till exempel MS och andra neurologiska tillstånd."
 15. Tack för alla tips om böcker. Jag är också intresserad av mitokondrierna och kommer att köpa en eller ett par av böckerna. Nu har jag hittat ännu en bok som verkar intressant : Mitochondrial Dysfunction A Functional Medicine Approach to Diagnosis and Treatment https://www.bokus.com/bok/9781733397315/mitochondrial-dysfunction/