Borje

Medlem
 • Innehållsantal

  289
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  4

Borje vann senast 8 November

Borje hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 078 Enastående

Om Borje

 • Rank
  Stammis

Profile Information

 • Location
  Västra Götaland

Senaste besökare till profilen

782 profilvisningar
 1. Vid infrysning av grönsaker brukar kokböckerna rekommendera att man blancherar (förväller) dem före infrysningen. Det ska man alltså undvika med broccoli, om man vill ha kvar den blodsockersänkande effekten?
 2. Borje

  Artikel i SDS

  Filmen heter The Big Fat Fix och finns att se i DD:s filmarkiv: https://www.dietdoctor.com/se/se-filmen-big-fat-fix
 3. Det är väl bara att testa? Hur magen reagerar på kostbyte är individuellt. Vad man betraktar som "normalt" är också individuellt. Vi som äter LCHF gör det för att vi tycker att vi mår bättre på den sortens kost. Efter några år tror jag att de flesta har hittat sin egen variant av kosten och tycker att detta är det "normala" sättet att äta. Andra människor bryr sig inte om vad som är LCHF, men plockar bort socker, bröd och mjölmat ur kosten och mår bra av det. Också ett "normalt" sätt att äta.
 4. En kraftig höjning av priset på fossila bränslen behöver inte leda till en ökad köttkonsumtion. Snarare skulle det bli en förskjutning av köttintaget mot mera nöt- och fårkött och mindre griskött och kyckling. Kyckling är det köttslag som har ökat kraftigt de senaste decennierna. Den totala konsumtionen av animalier i Sverige har minskat sedan 1960. Jag anser att vi medelst skatter, bidrag och tvingande lagar bör styra det svenska lantbruket till något som liknar den struktur det hade kring 1960. För folkhälsan, försörjningstryggheten och klimatet.
 5. Man kan börja lite försiktigt med att slopa skatterabatten på diesel för jord- och skogsbruk, återinföra skatten på handelsgödsel och lägga en avgift på bekämpningsmedel. Alltså slopa subventionerna till det "konventionella" energislösande jordbruket.
 6. Idag ringde en man in till Ring P1 och talade om att sjukvården inte behöver mer resurser. De flesta s.k. vällevnadssjukdomar kommer att försvinna om bara människorna får information om hur man ska äta. Han berättade också att det bästa sättet att få denna information är att gå in på dietdoctor.com. Länk: https://sverigesradio.se/avsnitt/1385910 Debattinlägget kommer efter 6minuter 40 sekunder.
 7. Peter Ballerstedt har massor av intressant information om köttproduktion med hjälp av idisslare. Dock störs jag av att han försvarar den rutinmässiga användningen av antibiotika och hormoner i amerikansk djurhållning.
 8. Borje

  dyr D-vitamin

  På ett nätapotek har jag köpt 180 kapslar för 103 kronor. Och då innehåller de 2500 IE.
 9. Kjell har naturligtvis rätt. Kroppen kan ställa om till att låta levern tillverka glukos ("blodsocker") av fett och protein när det är brist på kolhydrater. En utförligare beskrivning av detta fenomen hittar vi här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/behover-hjarnan-kolhydrater Det finns ingenting i människans metabolism (ämnesomsättning) som är enkelt. När vi kommer ner till den enskilda cellens ämnesomsättning blir det riktigt intressant😉
 10. Svar: Nej. Fett bryts ner till fettsyror och protein bryts ner till aminosyror i magen och tarmarna. Läs mer här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/fett#what-is-fat https://www.dietdoctor.com/se/lchf/protein-och-lchf
 11. Kostfonden har ju faktiskt undersökt vilka högkvalitativa studier som har gjorts på LCHF och typ2-diabetes. Flera har visat goda resultat, men de har varit små och ingen har varit längre än ett år. Kostfonden har därför hjälpt till att starta en stor studie som ska undersöka effekten av (relativt) strikt LCHF på typ2-diabetes i jämförelse med en diet med kalorirestriktion.
 12. Såvitt jag vet finns det bara en vetenskaplig studie på LCHF-kost som har pågått längre än två år. Det är Virta Health-studien, som ska pågå i fem år och nu har data från tre år, men dessa är ännu inte publicerade i en vetenskaplig tidskrift. Det kan ta några månader, med peer review etc. Resultaten efter två år finns att läsa som artiklar på olika håll. Artiklarna i DD har länkar till tidskriftsartiklarna. Sedan finns det naturligtvis diverse kohort-studier med lång uppföljningstid som påstår sig jämföra "lågkolhydratkost" med andra ätmönster genom att deltagarna fyller i frågeformulär med med listor på olika matvaror och sedan delas in i deciler eller kvintiler efter hur mycket de påstår sig konsumera av den ena eller andra makronutrienten. Dessa studier publiceras i vetenskapliga tidskrifter men är totalt värdelösa. Styrkan i Virta Health-studien är att den har kunnat kontrollera hur väl deltagarna har följt den föreskrivna ketogena kosten och att det finns en kontrollgrupp med "normal behandling" som man kan jämföra med. Men det finns personer på Diet Doctor som har bättre överblick över forskningen än jag. Fråga t.ex. Bret Scher eller Anne Mullens!
 13. Det låter gott. Skulle du kunna skriva ett enkelt recept på ett exempel på soppa på fett, tomat och kryddor? Som starthjälp för en som inte är van att koka LCHF-soppa. Råvarorna har jag nog hemma, men i vilken ände ska man börja?
 14. Smoothies har jag aldrig gillat, så där håller jag med, men ska man också undvika att äta soppa, t.ex. https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-broccolisoppa-med-ostchips eller https://www.dietdoctor.com/se/recept/gulaschsoppa 🤔 Jag måste kanske tillägga att frågan är allvarligt menad, jag funderar på att börja äta mera soppa till lunch.