Gå till innehåll

Borje

Medlem
 • Innehållsantal

  324
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  6

Borje vann senast 1 Augusti

Borje hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 182 Enastående

Om Borje

 • Rank
  Stammis

Profile Information

 • Location
  Västra Götaland

Senaste besökare till profilen

1 001 profilvisningar
 1. Kornas planet innehåller mycket information som man inte hittar på andra ställen. Den är dessutom rolig! Rekommenderas.
 2. Och jag vill lägga till en alldeles nyutkommen bok på samma tema: Sacred Cow, av Diana Rogers och Robb Wolf. Har inte läst så många sidor än, men deras upplägg verkar mycket seriöst. Den ger många argument för den som vill försvara nötkött som en del av kosten.
 3. När jag skummar rapporten tycker jag att det verkar som om denna diet ändå ger ganska bra resultat. Naturligtvis hade strikt LCHF gett bättre resultat. Men nu verkar huvudförfattaren Elisabeth Govers ha lagt upp denna retrospektiva studie för att bevisa att hennes uppfinning 6x6-dieten är överlägsen andra dieter. Men samtidigt har hon faktiskt visat på att det går att reversera diabetes typ två med hjälp av kostförändring. Paradigmskiftet tycks vara på gång...
 4. Tydligen får vi vänta till december innan boken finns tillgänglig på engelska. Sedan måste ett svenskt förlag bli intresserat och ordna med översättning av boken. Jag ser att Karneval Förlag har översatt andra böcker av Jason Fung. Om de köper rättigheterna till den här boken kan den kanske vara tillgänglig på svenska i slutet av nästa år. Det är en gissning, jag jobbar inte i förlagsbranschen. Men jag tänker skriva till Karneval Förlag och fråga om de tänker översätta Gary Taubes nya bok.
 5. Kanske inte, men intervjun är intressant på ett annat sätt. Gary Taubes har just publicerat en ny bok, The Case for Keto, Carbohydrate Restriction, and Rethinking Weight Control, som bygger på intervjuer med över hundra läkare, dietister etc. som använder sig av LCHF i behandlingen av sina patienter. Denna intervju kan vara en del av underlaget för boken. Det är ju ett strukturerat frågeformulär som Taubes följer. Sedan blir ju denna intervju lite speciell eftersom de båda känner varann sedan länge och vet var de står. Det skulle vara intressant att se några av de andra intervjuerna. Kanske kan man läsa en del i den nya boken? Jag ska i alla fall beställa den.
 6. För den som är intresserad av inte fullt så drastiska metoder för viktnedgång kan jag berätta att Vetenskapsradions serie från i vintras om fetmaepidemin går i repris. Någon snabb och effektiv metod (som t.ex. LCHF) presenteras inte, tyvärr. I dagens avsnitt talar man emellertid om den franska måltidsregimen: frukost, en trerätters lunch och en middag med tre eller fyra rätter. Den sägs vara förklaringen till att fransoserna in har blivit lika feta som befolkningen i många andra länder. Jag accepterar det och anser att vi bör införa den matordningen i Sverige så snart som möjligt. Men,vid närmare eftertanke, det var ju så vi åt i Sverige på 1950-talet! Vanliga människor åt väl inte trerätterslunch precis, men vi som var barn då fick verkligen inga mellanmål i tid och otid. Återinför det traditionella svenska måltidsupplägget!
 7. För den som inte har tid att läsa all text på länken om NNR så följer här ett sammandrag: FETT Intaget av mättade fettsyror bör begränsas till mindre än 10 E%. Intaget av transfettsyror ska minimeras. Rekommendationen för det totala intaget av fett är 25-40 E% KOLHYDRATER Rekommendationen för det totala intaget av kolhydrater är 45-60 E% Intaget av tillsatt socker bör vara under 10 E% Dessa "rekommendationer" är alltså förklaringen till att barnen i skolan blir överviktiga och patienterna på sjukhusen blir undernärda. Ingen vågar servera skolbarnen mera nyttigt fett eller sjukhuspatienterna mindre mängd kolhydrater.
 8. Riktigt så enkelt är det inte. I Sverige överlämnar politikerna ansvaret för kosten till Livsmedelsverket, som tillsammanns med övriga nordiska länder producerar något som kallas Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR, som i praktiken är en avskrift av de amerikanska näringsrekommendationerna. Och maten i skolor, fängelser, sjukhus, äldrevård m.fl. institutioner måste vara sammansatt enligt NNR. Och livsmedelsverket propagerar för att vi alla ska äta enligt NNR. Med känt resultat. Och naturligtvis har de multinationella kemi- och livsmedelsföretagen stort inflytande över NNR.
 9. Tyvärr verkar de inte ha så stora chanser att lyckas. Det tycks handla om det gamla konceptet energy in – energy out. Britterna ska cykla mera och äta mindre. Men samtidigt ska de äta grönsaker eller frukt 5 gånger om dagen. Boris Johnson antyder att hans viktminskning med 6 kg beror på att han joggar med hunden, men mer sannolikt är att det handlar om fasta. Intensivvård är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Man kan nämligen inte äta något medan man behandlas på intensivvården. Tyvärr är det både fett och muskler som försvinner vid intensivvård.
 10. Borje

  Kakao

  En av mina favoritet är denna 100 % -iga labooko av kakaobönor från Peru. Om man scrollar ner kan man hitta vilket näringsinnehåll den har.
 11. Borje

  Kakao

  Nackdelen med dessa kakaopulver med låg fetthalt är att de knappast är LCHF. Detta raw pulver har t.ex. 10 gram fett och 40 g kolhydrater per 100 g. Men man kan ju alltid laga till chokladen på LCHF-vis. Jag brukar lägga i en rejäl klick smör eller en matsked kokosolja tillsammans med kakaopulvret innan jag häller på hett vatten ochn mixar det hela. Det blir ganska gott och lite billigare än att utgå från hundraprocentig choklad.
 12. Borje

  Kakao

  Beans och nibs finns här. Om man klickar på en av påsarna och scrollar ner så hittar man en förteckning på ingående näringsämnen. Beträffande chokladkakorna så har jag läst innehållsförteckningen på förpackningen. Men innehållsförteckningen för drickchokladråvaran Xocitto finns faktiskt här.
 13. Borje

  Kakao

  Nja, det beror nog på vad man menar med "naturlig fetthalt". De rostade kakaobönor som jag köper från Zotter innehåller 54 g fett per 100 g bönor. Nibs är ju krossade kakaobönor och borde ha samma fetthalt. Den 100-procentiga choklad jag köper från olika håll har 53 - 55 procent fett enligt innehållsdeklarationen. Hur Kung Markatta bär sig åt för att få ner fetthalten på nibs till 24 % begriper jag inte. ICAs ekologiska kakao har högre fetthalt än de flesta andra kakaopulver, 21 procent. Att kakaopulver har lägre fetthalt än den rostade bönan beror naturligtvis på att fett härsknar med tiden och därför får kakao längre "shelf life" ju mindre fett det innehåller. Detta är orsaken till att många "livsmedel" på butikshyllorna innehåller alldeles för lite fett för att vara nyttiga. Beträffande att den naturliga fetthalten skulle vara 20 % så kan jag tänka mig att det gäller för bönorna när de tas ur kakaofrukterna. Då innehåller bönorna en hel del vatten, men tyvärr går de inte att lagra utan att torkas först. Mitt svar på en ursprungliga frågan, om vitaminer och mineraler, är: Ät så lite bearbetad kakao som möjligt, alltså hela kakaobönor. Man kan utgå från att kakaopulvret har förlorat en del av mineraler och vitaminer när det separerades från fettet. Vill du göra drickchoklad som innehåller så mycket nyttigheter som möjligt, köp hundraprocentig choklad, lägg ett par bitar i lämpligt kärl, häll på hett vatten och använd en mixer för att få chokladen att lösa upp sig. Receptet har jag från Zotter, som tillverkar en särskild choklad för ändamålet.
 14. Borje

  Expressen

  Det tycks inte finnas så många här som betalar för att läsa Expressen. Men om man letar lite finner man att 2016 fick Mikael Rydén stort utrymme i media för sina attacker mot LCHF-kosten. Här är ett exempel. Ursprungsartikeln i DN ligger bakom betalvägg, men AB följde naturligtvis upp på ledarplats. Men det verkar faktiskt som om forskaren Mikael Rydén har ändrat åsikt från att LCHF är livsfarligt till att det är verkningslöst. Det kanske finns någon som har hittat en Expressen i en papperskorg och kan säga om rubriken har täckning i artikelns innehåll?
 15. Det är priset för de billiga stickorna, för att mäta blodsockret. Stickor för att mäta ketoner kostar omkring 30 kronor styck, lite beroende på leverantör. Jag har en sådan mätare och den fungerar bra, när man väl har lärt sig en bra rutin för blodprovstagning. Om man tänker mäta ketoner varje dag kanske man ska försöka hitta en mätare med billigare ketonstickor. Det billigaste är väl annars urinstickor. En osäkrare metod, men man kan ju kalibrera den med hjälp av blodmätning med jämna mellanrum.
×
×
 • Skapa nytt...