Jump to content

Borje

Medlem
 • Posts

  343
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Borje

 1. Då ska jag komma med ytterligare ett tips. För ett par månader sedan lärde jag mig att steka annan fisk än lax. Jag brukar köpa frysta filéer av torsk, rödspätta och vitling. Tinar en filé i en plastpåse i varmt vatten - eller i mikron. Smälter en rejäl klick klick smör i en stekpanna. Pannan ska vara varm, inte het. (Här måste man pröva sig fram. ) Jag lägger i fisken och vänder den efter några minuter. Pepprar och saltar. Som tillbehör har jag broccoli, blomkål, brysselkål eller haricots vertes, som finns att köpa i påsar i frysdisken. Hur man ska anrätta grönsakerna i mikron står på påsen. När kålen eller bönorna är kokta lägger jag dem på en tallrik. Och när jag känner att fiskfilén är klar lägger lägger jag den ovanpå grönsakerna och avslutar med att skrapa ner överflödigt fett ur stekpannan så att det hamnar ovanpå fisken. Fett är nyttigt!
 2. Eftersom jag själv är sjuttioplussare med begränsade matlagningskunskaper kanske mina erfarenheter kan vara av intresse. För det första: skaffa diskmaskin, om det går! Man kan tycka att det är onödigt i ett enpersonshushåll, men för en lchf:are sparar det tid och arbete. Jag använder många feta matvaror (stekfläsk!) och stora mängder matfett (ett halvt paket smör i veckan plus olivolja till salladen) och då blir tallrikar, bestick och redskap svårdiskade. Men med en liten diskmaskin blir det perfekt diskat och man kan ställa undan grejerna i maskinen så fort man har ätit färdigt. Enkel mat: korv, om man hittar en sort med hög kötthalt. Djupfrysta hamburgare, också med mycket kött och inte en massa utfyllnad. Köttfärs: Hittade ett recept hos Diet Doctor som jag tror kallades köttfärstallrik. Jag tar ett halvt kilo köttfärs och fördelar den i en stekpanna där jag smält några matskedar smör. Sedan bryner jag färsen under omrörning tills vätskan är borta. Serveras med grönsallad och kanske en tomat. För mig blir det lagom att spara hälften till lunchen nästa dag. Makrill med tomatsås, på burk. Serveras tillsammans med två stekta ägg och sallad. Det finns mer...
 3. Nu har jag läst igenom undersökningen. (I alla fall de delar jag tyckte var intressanta.) De har gjort cac-skanning också på (de mänskliga) försökskaninerna. Citat: In conclusion, our study showed that (1) silent coronary atherosclerosis is common in the general population without established disease, (2) coronary atherosclerosis detected using CCTA is associated with CAC scores, and (3) subgroups of participants could be identified whose coronary atherosclerosis was not accurately represented by their CAC score, showing a potential additive value of CCTA imaging. Varför gör man då en så här stor och dyr undersökning? Jo, de vill naturligtvis ha underlag för att screena alla personer som har fyllt 50 för "riskfaktorerna" för hjärt-kärl-sjukdom. Risken är bara att en sådan sceening medför större risker än den "åderförfettning" man hittar hos ett antal personer. Det är ju inte ovanligt att screening medför större skada än nytta. Citat: This study has limitations. Because this is a large-scale study in the general population, we used stringent safety criteria, including use of low-dose radiation, avoiding repetition of nondiagnostic scans, and strict risk management for contrast injections, which resulted in a relatively high exclusion rate. Although we successfully scanned and obtained high-quality CCTA images from 86% of the SCAPIS population, a more aggressive imaging strategy could be applied in a real-world screening situation. The readers had access to both contrast and noncontrast image sets and the readings of CCTA and CAC data are therefore not independent.
 4. Jag har köpt en del inälvor, t.ex. lammhjärta, kalvnjure och lever via Rekoring Ullared och Rekoring Mark. Ister finns i min Icabutik.
 5. Om du menar mjölk som inte pastöriserats så får den inte säljas i butik. Däremot får en mjölkbonde sälja obehandlad mjölk till grannar. Om jag inte minns fel är det maximerat till 70 liter per vecka, totalt. När jag bodde i Dalsland några år brukade jag ta med mjölkkannan och gå till grannens lagård och tappa upp ett par liter iskall mjölk direkt ur mjölktanken. Det var en fantastisk dryck varma sommardagar. Tyvärr har antalet små mjölkgårdar minskat och det är nog svårt att övertala någon som har 200 kor att sälja ett par liter då och då till en granne.
 6. Jag har just ätit ett panerat kycklinglår tillagat enligt ett dietdoctorrecept, med panering bestående av kokosmjöl (och kryddor förstås). Det smakade utmärkt. Har tidigare testat torskfiléer med kokosmjölpanering, med utmärkt resultat.
 7. För den som inte vill prenumerera på DN finns det en hel del att läsa på Nätet, t.ex. här: https://www.eatmovethinkpodcast.com/podcast/ep-61-weight-loss-pontzer Det verkar som om Ponzer har skrivit om det här i tio år eller så. Och han har ju rätt, men ändå fel. Han är nämligen anhängare av kalorier in-kalorier ut doktrinen. Vi lchf-are vet ju att det också spelar roll i vilken form man intar kalorierna. Om man minimerar kolhydraterna kan man ju faktiskt stoppa i sig en hel del fett- och proteinkalorier och ändå gå ner i vikt. Men detta har Ponzer inte förstått.
 8. Lammhjärta är en sorts inälvor som jag kan rekommendera. Hjärta från en ko är ju en klump på cirka ett kilo som ska hanteras, men ett lammhjärta kan bli lagom till lunch för en person. Skär i tunna skivor, fräs upp i smör i en stekpanna tillsammans med t.ex. champinjoner och krydda väl. Serveras med exempelvis broccoli. Började äta denna delikatess när vi hade egna lamm som hemslaktades och har återupptagit vanan efter att jag hittat lammhjärta hos fårfarmare som levererar till Rekoringar.
 9. Det blev en mycket god gryta. Jag åt upp hälften som dagens lunch, med lättkokt blomkål som tillbehör. Resten blir lunch eller middag i morgon med något annat tilltugg. Jag tycker att smaken på njurköttet är närmast neutral, inte utpräglad som leverns smak. Jag kommer avgjort att köpa mera njure nästa gång jag beställer från min RekoRing.
 10. Tack, Nils. Jag har skrivit ut ditt recept och ska testa det så snart som möjligt. Återkommer när jag har provsmakat.
 11. Jag har just inhandlat en styck njure från ett ungnöt. Den ligger i frysen i väntan på ett bra recept. Någon som har ett förslag?
 12. 20 gram 100%-ig choklad innehåller 3 gram kolhydrater och drygt 10 gram fett. (Denna sorts choklad finns tyvärr inte med i DD:s godisöversikt)
 13. Aha, då förstår jag. Du äter en extrem högproteinkost, inte LCHF. Beträffande problem med högproteinkost är nog tyvärr detta forum inte rätt plats att be om råd. Vi som håller till här är liksom lite insnöade på det du kallar "klassisk LCHF". Men det finns säkert andra diskussionsfora som är intresserade av högproteinkost.
 14. Länk till Kostbevakningen: https://kostbevakningen.se/?foodinput= 500g entrecote
 15. Vad är det för konstig mat du äter? Om jag ville maxa mitt proteinintag så kanske jag skulle försöka äta ett halvt kilo nötkött om dagen. Om jag skriver in 500 g entrecote i Kostbevakningen så kommer jag upp till 824 kcal men bara 100 g protein. Kalorierna kommer att fördelas nästan lika på protein och fett.
 16. Det verkade lite konstigt att inget av de margarinproducerande företagen i Sverige ville berätta om hur de tillverkar sina margarin. Men när Sveriges radio till slut, med hjälp av olika experter, lyckas reda ut hur tillverkningsprocessen går till, då undrar man inte längre. Jag tror inte att någon som vet vilka kemiska processer som fettråvaran har gått igenom vill äta denna substans. I näst sista stadiet är den alltså smak- och färglös och man tillsätter färgämnen och aromer för att lura konsumenten att äta av denna kemi industriella produkt.
 17. Den heter Koriander och finns i Svenljunga. Och kocken säger att han kan laga thaimat också, men det har jag inte testat.
 18. På min lokala Kinarestaurang går det alldeles utmärkt. Jag talar om att jag äter LCHF och därför inte vill ha socker, ris eller nudlar i maten, men istället gärna tar lite extra grönsaker. Hittills har det fungerat, jag har fått in välsmakande kinamat som jag har mått bra av.
 19. När man söker på studier som gjorts på Praluent och andra PCSK9-hämmare så utmärker sig medicinerna på 2 sätt: 1. De sänker LDL i blodet mycket effektivt 2. Dödligheten för försökspersonerna är precis lika hög för dem med injektioner av de dyra medicinerna, som för kontrollgruppen som får sprutor med koksaltlösning. Citat ur artiklar som utreder detta närmare med länkar till hela artiklarna: 1. PCSK9-hämmaren evolocumab sänker LDL-kolesterol med 50–60 procent genom att minska nedbrytningen av LDL-receptorer i levern och därmed öka upptag av LDL från blodet. 2. Kardiovaskulär eller total död påverkades inte av evolocumab jämfört med placebo (HR =1,05 respektive 1,04). Kommentar från expertgruppen: En färsk meta-analys av randomiserade studier med Praluent och Repatha [10] visade ingen minskning av mortalitet och små men signifikanta absoluta minskningar av hjärtinfarkt (0,44 procent/år), ischemisk stroke (0,12 procent/år), och koronar revaskularisering (0,48 procent/år).
 20. Kornas planet innehåller mycket information som man inte hittar på andra ställen. Den är dessutom rolig! Rekommenderas.
 21. Och jag vill lägga till en alldeles nyutkommen bok på samma tema: Sacred Cow, av Diana Rogers och Robb Wolf. Har inte läst så många sidor än, men deras upplägg verkar mycket seriöst. Den ger många argument för den som vill försvara nötkött som en del av kosten.
 22. För den som är intresserad av inte fullt så drastiska metoder för viktnedgång kan jag berätta att Vetenskapsradions serie från i vintras om fetmaepidemin går i repris. Någon snabb och effektiv metod (som t.ex. LCHF) presenteras inte, tyvärr. I dagens avsnitt talar man emellertid om den franska måltidsregimen: frukost, en trerätters lunch och en middag med tre eller fyra rätter. Den sägs vara förklaringen till att fransoserna in har blivit lika feta som befolkningen i många andra länder. Jag accepterar det och anser att vi bör införa den matordningen i Sverige så snart som möjligt. Men,vid närmare eftertanke, det var ju så vi åt i Sverige på 1950-talet! Vanliga människor åt väl inte trerätterslunch precis, men vi som var barn då fick verkligen inga mellanmål i tid och otid. Återinför det traditionella svenska måltidsupplägget!
 23. För den som inte har tid att läsa all text på länken om NNR så följer här ett sammandrag: FETT Intaget av mättade fettsyror bör begränsas till mindre än 10 E%. Intaget av transfettsyror ska minimeras. Rekommendationen för det totala intaget av fett är 25-40 E% KOLHYDRATER Rekommendationen för det totala intaget av kolhydrater är 45-60 E% Intaget av tillsatt socker bör vara under 10 E% Dessa "rekommendationer" är alltså förklaringen till att barnen i skolan blir överviktiga och patienterna på sjukhusen blir undernärda. Ingen vågar servera skolbarnen mera nyttigt fett eller sjukhuspatienterna mindre mängd kolhydrater.
 24. Riktigt så enkelt är det inte. I Sverige överlämnar politikerna ansvaret för kosten till Livsmedelsverket, som tillsammanns med övriga nordiska länder producerar något som kallas Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR, som i praktiken är en avskrift av de amerikanska näringsrekommendationerna. Och maten i skolor, fängelser, sjukhus, äldrevård m.fl. institutioner måste vara sammansatt enligt NNR. Och livsmedelsverket propagerar för att vi alla ska äta enligt NNR. Med känt resultat. Och naturligtvis har de multinationella kemi- och livsmedelsföretagen stort inflytande över NNR.
 25. Tyvärr verkar de inte ha så stora chanser att lyckas. Det tycks handla om det gamla konceptet energy in – energy out. Britterna ska cykla mera och äta mindre. Men samtidigt ska de äta grönsaker eller frukt 5 gånger om dagen. Boris Johnson antyder att hans viktminskning med 6 kg beror på att han joggar med hunden, men mer sannolikt är att det handlar om fasta. Intensivvård är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Man kan nämligen inte äta något medan man behandlas på intensivvården. Tyvärr är det både fett och muskler som försvinner vid intensivvård.
×
×
 • Create New...