Borje

Medlem
 • Innehållsantal

  212
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av Borje

 1. Borje

  Trädgårdstråden

  Till och med Jordbruksverket verkar lite osäkra på vad som händer, när/om Brexit inträffar. Det hänger ihop med att bestämmelserna kring försäljning av fröer och annat utsäde är minst sagt snåriga. Vilket i sin tur hänger ihop med att de stora kemi/utsädeskoncernerna är måna om sitt oligopol och har stort inflytande på EU-kommissionen. Det finns dock organisationer i flera europeiska länder som har metoder för att kringgå EU-reglerna. I Sverige har vi Föreningen Sesam, där medlemmarna skänker frö till varandra. Det är bara försäljning av icke-registrerat utsäde som är förbjudet, inte att man ger bort det. Men finns det någon som vill odla, torka, rensa och skicka frön till andra odlare utan att t betalt för det? Jodå. Jag ser i Sesam-Nytts årsbok 2019 att medlemsantalet ökar liksom antalet medlemmar som erbjuder frön. I år är det 1148 erbjudanden och antalet sorter är 838. Blir det Sesam som får ta på sig att se till att de brittiska sorter, som inte har hunnit registreras på ett företag inom EU, kan fortsätta att odlas i Sverige?
 2. Spanskspråkiga Diet Doctors lilla arbetsgrupp har åstadkommit en hel del sedan starten. Nu har engelska Diet Doctor lagt ut tre av deras originalvideor med engelsk undertext. Jag rekommenderar särskilt videon där dietdoctorteamet ger sig ut på stan för att kolla på grönsaksmarknaden och äta lunch på ett billigt mathak. Verkligen kreativ klippning av Fredo!
 3. Hjärtspecialisten Bret Scher sågar studien av de taiwanesiska forskarna: https://www.dietdoctor.com/inaccurate-news-stories-suggest-low-carb-causes-atrial-fibrillation
 4. Rekommenderar Ann Fernholms replik på forskarnas artikel: https://www.dietdoctor.com/se/replik-pa-debattartikel-i-dn-om-granskning-av-halsobocker Synd bara att de fems artikel fortfarande ligger bakom DN:s betalmur.
 5. DN har faktiskt en nyhetsartikel om debattartikeln, där författarna namnges. Det finns också ett citat som gör att man förstår vad författarna menar med vetenskapligt korrekt: ”Det är högst relevant att ställa sig frågan vilket ansvar bokförlagen har gentemot läsaren när de publicerar böcker där självutnämnda experter råder människor att äta på ett helt annat sätt än vad som framkommer i NNR (Nordiska näringsrekommendationerna)”, skriver de.
 6. Dagens Eko intervjuar en av forskarna, Maria Ahlsén, Karolinska Institutet: (Inslaget börjar efter 8 minuter och 25 sekunder) https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1236769?programid=4540 För ett år sedan intervjuades samma forskare i Aftonbladet: https://www.va.se/nyheter/2018/02/09/forskarna-som-spracker-hal-pa-halsomyter-vi-spenderar-5-miljarder-kronor-pa-produkter-som-kan-vara-skadliga/
 7. Det är många multinationella kemiföretag som utnyttjar EAT-projektets propaganda för att främja sin försäljning. Jag har varit inne på detta i en annan tråd: Media beskriver EAT som en välgörenhetsorganisation, men vilka är det i själva verket som står bakom den? Jo, bland annat ett antal av de största bolagen inom kemiindustrin, läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin. Välkända ökända namn som BASF, Bayer, Nestlé och Pepsico: https://eatforum.org/initiatives/fresh/ Om man scrollar ner på sidan hittar man deras plan för hur de ska rädda världen ta över världen. FReSH works in partnership with EAT, the global multi-stakeholder platform for food system transformation, to ensure that business solutions are science-based.
 8. För att För att förstå nåt av vad den här snabbprataren snackar om så måste man tydligen ha sett The Magic Pill. Vi får hoppas att SVT vågar visa den snart på Kunskapskanalen. Tills dess får vi nöja oss med att se den på Youtube, där jag hittat den med spansk undertext.
 9. Pratkvarnen på youtube försöker tydligen kritisera filmen The magic pill, som Kostdoktorn har recenserat i positiva ordalag: https://www.dietdoctor.com/se/lchf-censur-the-magic-pill https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=the+magic+pill+site%3Adietdoctor.com
 10. Ursäkta, det var en felskrivning. Nu har jag testat, och det fungerar! Alltså, alla som letar efter något speciellt, skriv site:dietdoctor.com efter sökordet/sökorden. Det fungerar på engelska, svenska och spanska Diet doctor.
 11. Tack för det tipset! Lysande! Jag har testat med två sökord som jag inte har kunnat hitta något om tidigare och det fungerade perfekt. Det kanske också fungerar med att utvidga sökningen med att t.ex. skriva site.dietdoctor.com?
 12. Menar du de här texterna där medarbetare på DD presenterar sig själva och berättar om sin väg till LCHF? De tycker jag är mycket intressanta. Jag har alltid varit intresserad av hur organisationer fungerar och hur olika personligheter kan samarbeta. DD är ju ett speciellt företag på många sätt och det är spännande att se hur det utvecklas.
 13. Intressant innehållsförteckning. 7,3 gram socker låter inte så farligt, men det är per "måltid". Räknar man om det till procent så blir det 24 procent rent socker i den dieten. Inte konstigt om metabolismen råkar i olag.
 14. Här är två länkar, som en introduktion till boken: https://drmalcolmkendrick.org/2018/09/19/peter-gotzsche-a-scandal/ https://blogs.bmj.com/bmjebmspotlight/2018/09/16/cochrane-a-sinking-ship/
 15. I det här fallet tycks det vara livsmedelsbranschen som ligger bakom. Det holländska bolaget CNS Media producerar flera hemsidor för branschen och en tidskrift "The World of Food Ingredients", alltså inte "food" utan "food ingredients". Det säger väl allt? Här är deras egen presentation: At CNS Media we supply information to the global food, nutrition and packaging industries through our publication, The World of Food Ingredients, and our digital platforms, www.FoodIngredientsFirst.com, www.NutritionInsight.com and www.PackagingInsights.com. We are the industry source for news, analysis and insights into these diverse sectors. Key topics of focus include business news, ingredient and product launches, research and development and applications. We are the experts in food design trends, nutrition advances and packaging innovations. https://www.linkedin.com/company/cns-media-group-b.v.
 16. "Vår" kock på kinakrogen säger att han tillagar allt från rena råvaror, men jag ska fråga honom om glutamat nästa gång vi går dit.
 17. Nån gång i månaden brukar sambon och jag gå på restaurang. En favorit är en liten kinesrestaurang där ägaren på vardagkvällarna ofta är både kock och servitör. Han har inget emot att man gör ändringar på rätterna. "Du bestämmer vad du vill ha, jag lagar det" säger han. Vi brukar beställa två olika rätter och lägga till "inget socker och inget ris" och numera svarar han direkt "med extra grönsaker". Det blir alltid både mättande och välsmakande. Och inget pristillägg.
 18. Gunnar Rundgren publicerade igår en noggrann genomgång av Lancet-artikeln, och DN:s referat av denna. Han hittar en mängd grova fel i statistiken. http://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/forvirrande-diagram-i-eat-och-dagens.html
 19. Missa inte den sista delen av programmet, som handlar om hur sockerindustrin har påverkat den forskning som ligger till grund för kosterekommendationerna!
 20. Det var en bra artikel om forskningsläget 2012 beträffande sambandet mellan socker i blodet och cancer. En del har väl hänt sedan dess, även om man tycker att det är lite forskning på kost mot cancer i jämförelse med vad som satsas på forskning om nya mediciner mot cancer. Diet Doctor har en ganska färsk artikel om forskningsläget beträffande ketogen kost mot cancer i hjärnan: https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto/brain-cancer
 21. Om jag inte har missförstått saken så är SAD den "diet" som amerikaner i allmänhet äter. Den har sedan 1970-talet påverkats av myndigheternas kostrekommendationer så att konsumtionen av fett har minskat och kolhydrater har ökat, men rekommendationerna att dricka mindre läsk och äta färre donuts har väl knappast efterlevts. Sedan har man tagit ett slumpmässigt urval ur denna population och tittat efter vad de har i blodet. De värden som kommer för långt från genomsnittet hos denna "normala" population betecknas som onormala, eller, lite finare uttryckt, utanför referensintervallet. Att de svenska laboratorierna sedan har tagit de amerikanska siffrorna, utan närmare undersökning, är bara min gissning. https://en.wikipedia.org/wiki/Reference_range
 22. Är det inte så att dessa "referensintervall" som laboratorierna skriver ut tillsammans med de uppmätta värdena, helt enkelt är vad som är statistiskt normalt för den som äter SAD (=Standard American Diet) och inte är sjuk? Det finns väl inga undersökningar på vad som är normalt för den som äter LCHF? Och vilken nivå på dessa värden som egentligen är bäst för kroppen finns det väl inte heller så mycket kunskap om?
 23. Den "vetenskapliga rapporten" från EAT/Lancet är ett närmast övertydligt exempel på detta. Media beskriver EAT som en välgörenhetsorganisation, men vilka är det i själva verket som står bakom den? Jo, bland annat ett antal av de största bolagen inom kemiindustrin, läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin. Välkända ökända namn som BASF, Bayer, Nestlé och Pepsico: https://eatforum.org/initiatives/fresh/ Om man scrollar ner på sidan hittar man deras plan för hur de ska rädda världen ta över världen.
 24. Gunnar Rundgren anser att EAT-rapporten är dålig vetenskap: http://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/en-ohallbar-analys-och-ett-ohallbart.html
 25. Ja, verkligen. Om man googlar vidare får man reda på att Eat Foundation är grundat av hotellmiljardären Petter Stordalen och hans fru. Rockström och Willet var tydligen med på tåget flyget från början och sedan har de lyckats få med den vetenskapliga tidskriften The Lancet. När man vet varifrån pengarna kommer förstår man bättre varför inriktningen är på att alla människor ska ändra på sina matvanor och inte till exempel sina resvanor. Expressen hade för drygt ett år sedan en intervju med fru Stordalen där det framgår att hon gärna äter vegansk mat men samtidigt planerar att åka till Mauritius på julsemester tillsammans med hela familjen: https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/reportage/varlden-har-alltfor-lange-sysslat-med-plaster-losningar/