Jump to content

Borje

Medlem
 • Posts

  337
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Borje

 1. För den som inte vill prenumerera på DN finns det en hel del att läsa på Nätet, t.ex. här: https://www.eatmovethinkpodcast.com/podcast/ep-61-weight-loss-pontzer Det verkar som om Ponzer har skrivit om det här i tio år eller så. Och han har ju rätt, men ändå fel. Han är nämligen anhängare av kalorier in-kalorier ut doktrinen. Vi lchf-are vet ju att det också spelar roll i vilken form man intar kalorierna. Om man minimerar kolhydraterna kan man ju faktiskt stoppa i sig en hel del fett- och proteinkalorier och ändå gå ner i vikt. Men detta har Ponzer inte förstått.
 2. Lammhjärta är en sorts inälvor som jag kan rekommendera. Hjärta från en ko är ju en klump på cirka ett kilo som ska hanteras, men ett lammhjärta kan bli lagom till lunch för en person. Skär i tunna skivor, fräs upp i smör i en stekpanna tillsammans med t.ex. champinjoner och krydda väl. Serveras med exempelvis broccoli. Började äta denna delikatess när vi hade egna lamm som hemslaktades och har återupptagit vanan efter att jag hittat lammhjärta hos fårfarmare som levererar till Rekoringar.
 3. Det blev en mycket god gryta. Jag åt upp hälften som dagens lunch, med lättkokt blomkål som tillbehör. Resten blir lunch eller middag i morgon med något annat tilltugg. Jag tycker att smaken på njurköttet är närmast neutral, inte utpräglad som leverns smak. Jag kommer avgjort att köpa mera njure nästa gång jag beställer från min RekoRing.
 4. Tack, Nils. Jag har skrivit ut ditt recept och ska testa det så snart som möjligt. Återkommer när jag har provsmakat.
 5. Jag har just inhandlat en styck njure från ett ungnöt. Den ligger i frysen i väntan på ett bra recept. Någon som har ett förslag?
 6. 20 gram 100%-ig choklad innehåller 3 gram kolhydrater och drygt 10 gram fett. (Denna sorts choklad finns tyvärr inte med i DD:s godisöversikt)
 7. Aha, då förstår jag. Du äter en extrem högproteinkost, inte LCHF. Beträffande problem med högproteinkost är nog tyvärr detta forum inte rätt plats att be om råd. Vi som håller till här är liksom lite insnöade på det du kallar "klassisk LCHF". Men det finns säkert andra diskussionsfora som är intresserade av högproteinkost.
 8. Länk till Kostbevakningen: https://kostbevakningen.se/?foodinput= 500g entrecote
 9. Vad är det för konstig mat du äter? Om jag ville maxa mitt proteinintag så kanske jag skulle försöka äta ett halvt kilo nötkött om dagen. Om jag skriver in 500 g entrecote i Kostbevakningen så kommer jag upp till 824 kcal men bara 100 g protein. Kalorierna kommer att fördelas nästan lika på protein och fett.
 10. Det verkade lite konstigt att inget av de margarinproducerande företagen i Sverige ville berätta om hur de tillverkar sina margarin. Men när Sveriges radio till slut, med hjälp av olika experter, lyckas reda ut hur tillverkningsprocessen går till, då undrar man inte längre. Jag tror inte att någon som vet vilka kemiska processer som fettråvaran har gått igenom vill äta denna substans. I näst sista stadiet är den alltså smak- och färglös och man tillsätter färgämnen och aromer för att lura konsumenten att äta av denna kemi industriella produkt.
 11. Den heter Koriander och finns i Svenljunga. Och kocken säger att han kan laga thaimat också, men det har jag inte testat.
 12. På min lokala Kinarestaurang går det alldeles utmärkt. Jag talar om att jag äter LCHF och därför inte vill ha socker, ris eller nudlar i maten, men istället gärna tar lite extra grönsaker. Hittills har det fungerat, jag har fått in välsmakande kinamat som jag har mått bra av.
 13. När man söker på studier som gjorts på Praluent och andra PCSK9-hämmare så utmärker sig medicinerna på 2 sätt: 1. De sänker LDL i blodet mycket effektivt 2. Dödligheten för försökspersonerna är precis lika hög för dem med injektioner av de dyra medicinerna, som för kontrollgruppen som får sprutor med koksaltlösning. Citat ur artiklar som utreder detta närmare med länkar till hela artiklarna: 1. PCSK9-hämmaren evolocumab sänker LDL-kolesterol med 50–60 procent genom att minska nedbrytningen av LDL-receptorer i levern och därmed öka upptag av LDL från blodet. 2. Kardiovaskulär eller total död påverkades inte av evolocumab jämfört med placebo (HR =1,05 respektive 1,04). Kommentar från expertgruppen: En färsk meta-analys av randomiserade studier med Praluent och Repatha [10] visade ingen minskning av mortalitet och små men signifikanta absoluta minskningar av hjärtinfarkt (0,44 procent/år), ischemisk stroke (0,12 procent/år), och koronar revaskularisering (0,48 procent/år).
 14. Kornas planet innehåller mycket information som man inte hittar på andra ställen. Den är dessutom rolig! Rekommenderas.
 15. Och jag vill lägga till en alldeles nyutkommen bok på samma tema: Sacred Cow, av Diana Rogers och Robb Wolf. Har inte läst så många sidor än, men deras upplägg verkar mycket seriöst. Den ger många argument för den som vill försvara nötkött som en del av kosten.
 16. För den som är intresserad av inte fullt så drastiska metoder för viktnedgång kan jag berätta att Vetenskapsradions serie från i vintras om fetmaepidemin går i repris. Någon snabb och effektiv metod (som t.ex. LCHF) presenteras inte, tyvärr. I dagens avsnitt talar man emellertid om den franska måltidsregimen: frukost, en trerätters lunch och en middag med tre eller fyra rätter. Den sägs vara förklaringen till att fransoserna in har blivit lika feta som befolkningen i många andra länder. Jag accepterar det och anser att vi bör införa den matordningen i Sverige så snart som möjligt. Men,vid närmare eftertanke, det var ju så vi åt i Sverige på 1950-talet! Vanliga människor åt väl inte trerätterslunch precis, men vi som var barn då fick verkligen inga mellanmål i tid och otid. Återinför det traditionella svenska måltidsupplägget!
 17. För den som inte har tid att läsa all text på länken om NNR så följer här ett sammandrag: FETT Intaget av mättade fettsyror bör begränsas till mindre än 10 E%. Intaget av transfettsyror ska minimeras. Rekommendationen för det totala intaget av fett är 25-40 E% KOLHYDRATER Rekommendationen för det totala intaget av kolhydrater är 45-60 E% Intaget av tillsatt socker bör vara under 10 E% Dessa "rekommendationer" är alltså förklaringen till att barnen i skolan blir överviktiga och patienterna på sjukhusen blir undernärda. Ingen vågar servera skolbarnen mera nyttigt fett eller sjukhuspatienterna mindre mängd kolhydrater.
 18. Riktigt så enkelt är det inte. I Sverige överlämnar politikerna ansvaret för kosten till Livsmedelsverket, som tillsammanns med övriga nordiska länder producerar något som kallas Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR, som i praktiken är en avskrift av de amerikanska näringsrekommendationerna. Och maten i skolor, fängelser, sjukhus, äldrevård m.fl. institutioner måste vara sammansatt enligt NNR. Och livsmedelsverket propagerar för att vi alla ska äta enligt NNR. Med känt resultat. Och naturligtvis har de multinationella kemi- och livsmedelsföretagen stort inflytande över NNR.
 19. Tyvärr verkar de inte ha så stora chanser att lyckas. Det tycks handla om det gamla konceptet energy in – energy out. Britterna ska cykla mera och äta mindre. Men samtidigt ska de äta grönsaker eller frukt 5 gånger om dagen. Boris Johnson antyder att hans viktminskning med 6 kg beror på att han joggar med hunden, men mer sannolikt är att det handlar om fasta. Intensivvård är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Man kan nämligen inte äta något medan man behandlas på intensivvården. Tyvärr är det både fett och muskler som försvinner vid intensivvård.
 20. Borje

  Kakao

  En av mina favoritet är denna 100 % -iga labooko av kakaobönor från Peru. Om man scrollar ner kan man hitta vilket näringsinnehåll den har.
 21. Borje

  Kakao

  Nackdelen med dessa kakaopulver med låg fetthalt är att de knappast är LCHF. Detta raw pulver har t.ex. 10 gram fett och 40 g kolhydrater per 100 g. Men man kan ju alltid laga till chokladen på LCHF-vis. Jag brukar lägga i en rejäl klick smör eller en matsked kokosolja tillsammans med kakaopulvret innan jag häller på hett vatten ochn mixar det hela. Det blir ganska gott och lite billigare än att utgå från hundraprocentig choklad.
 22. Borje

  Kakao

  Beans och nibs finns här. Om man klickar på en av påsarna och scrollar ner så hittar man en förteckning på ingående näringsämnen. Beträffande chokladkakorna så har jag läst innehållsförteckningen på förpackningen. Men innehållsförteckningen för drickchokladråvaran Xocitto finns faktiskt här.
 23. Borje

  Kakao

  Nja, det beror nog på vad man menar med "naturlig fetthalt". De rostade kakaobönor som jag köper från Zotter innehåller 54 g fett per 100 g bönor. Nibs är ju krossade kakaobönor och borde ha samma fetthalt. Den 100-procentiga choklad jag köper från olika håll har 53 - 55 procent fett enligt innehållsdeklarationen. Hur Kung Markatta bär sig åt för att få ner fetthalten på nibs till 24 % begriper jag inte. ICAs ekologiska kakao har högre fetthalt än de flesta andra kakaopulver, 21 procent. Att kakaopulver har lägre fetthalt än den rostade bönan beror naturligtvis på att fett härsknar med tiden och därför får kakao längre "shelf life" ju mindre fett det innehåller. Detta är orsaken till att många "livsmedel" på butikshyllorna innehåller alldeles för lite fett för att vara nyttiga. Beträffande att den naturliga fetthalten skulle vara 20 % så kan jag tänka mig att det gäller för bönorna när de tas ur kakaofrukterna. Då innehåller bönorna en hel del vatten, men tyvärr går de inte att lagra utan att torkas först. Mitt svar på en ursprungliga frågan, om vitaminer och mineraler, är: Ät så lite bearbetad kakao som möjligt, alltså hela kakaobönor. Man kan utgå från att kakaopulvret har förlorat en del av mineraler och vitaminer när det separerades från fettet. Vill du göra drickchoklad som innehåller så mycket nyttigheter som möjligt, köp hundraprocentig choklad, lägg ett par bitar i lämpligt kärl, häll på hett vatten och använd en mixer för att få chokladen att lösa upp sig. Receptet har jag från Zotter, som tillverkar en särskild choklad för ändamålet.
 24. Borje

  Expressen

  Det tycks inte finnas så många här som betalar för att läsa Expressen. Men om man letar lite finner man att 2016 fick Mikael Rydén stort utrymme i media för sina attacker mot LCHF-kosten. Här är ett exempel. Ursprungsartikeln i DN ligger bakom betalvägg, men AB följde naturligtvis upp på ledarplats. Men det verkar faktiskt som om forskaren Mikael Rydén har ändrat åsikt från att LCHF är livsfarligt till att det är verkningslöst. Det kanske finns någon som har hittat en Expressen i en papperskorg och kan säga om rubriken har täckning i artikelns innehåll?
 25. Det är priset för de billiga stickorna, för att mäta blodsockret. Stickor för att mäta ketoner kostar omkring 30 kronor styck, lite beroende på leverantör. Jag har en sådan mätare och den fungerar bra, när man väl har lärt sig en bra rutin för blodprovstagning. Om man tänker mäta ketoner varje dag kanske man ska försöka hitta en mätare med billigare ketonstickor. Det billigaste är väl annars urinstickor. En osäkrare metod, men man kan ju kalibrera den med hjälp av blodmätning med jämna mellanrum.
×
×
 • Create New...