cdaven

Medlem
 • Innehållsantal

  40
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

112 Utmärkt

Om cdaven

 • Rank

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Västerås
 1. cdaven

  MAF-tråd

  De senaste veckorna har jag märkt när jag (ibland) cykelpendlar till jobbet drygt 12 km (under MAF-pulsen), att min medelhastighet korrelerar negativt med mängden mat som jag nyligen har ätit. Alltså, om jag äter en vanlig/rejäl frukost 1-2 timmar innan (vanligtvis 3 ägg, grädde och smör), kommer jag cykla långsammare än om jag tar en ägglatte eller en väldigt liten frukost. (Jag har inte testat utan frukost.) Om jag hoppar över lunchen och istället äter ett mindre mellanmål, kommer cykelturen hem (vid 15/16-tiden) gå snabbare än om jag äter en riktig/rejäl lunch. (Lunchen brukar vara "hyfsat LCHF", men inte alltid.) Jag vet att Maffetone har sagt att hans morgonträning blir "bättre" med något litet i magen, men jag är förvånad över att jag kan cykla hem snabbare när jag inte fyller på med mer energi under lunchen. Det har nästan varit en slump att jag har upptäckt sambandet. Någon annan som har testat och känner igen sig?
 2. cdaven

  KetoPet — för hundälskare och alla andra

  Jag kan varmt rekommendera BARF, det är betydligt billigare. Jag gav min hund mestadels råa kycklingvingar, kompletterat med hackad spenat eller broccoli, majs, ärtor, leverpastej, rått ägg, rå köttfärs etc. Ibland köpte jag färdig, djupfryst BARF-mat och ibland ett sånt där dyrt torrfoder. Men det är svårare att se till att hunden får i sig alla näringsämnen. Hundar är ju inte växtätare, och har svårt att ta till sig näringen i råa grönsaker.
 3. cdaven

  KetoPet — för hundälskare och alla andra

  Vanlig hundmat och kattmat från livsmedelsbutiken är katastrofal för våra kära rovdjur/husdjur, eftersom de består av alldeles för mycket spannmål och skräp. De behöver artegen föda, och jag har själv sett den dramatiska effekten när man ger en katt och en hund riktig mat med kött och en liten mängd grönsaker. Jag funderar på om BARF är en ketogen kost. Då ger man ex hunden mestadels rått kött (ofta kyckling pga priset), ben, inälvsmat och en liten mängd grönsaker, ägg etc. Inget särskilt fett tillsatt.
 4. cdaven

  Pulsklocka

  Ja, exempelvis med en rem som ser till att du inte tappar den. Jag har en sån här ("TFY Security Hand-strap"), mycket praktiskt! Fast jag har också en Bluetooth-klocka (Magellan Echo) som jag kopplar till telefonen, och visar pulsen, tempo, tid, distans etc där. Det finns många lösningar!
 5. cdaven

  Pulsklocka

  Du kan para ihop pulsbanden med klockor eller telefoner. Jag använder min telefon för att hålla koll när jag pulstränar, men om jag bara är nyfiken på resultatet så kan jag ta på mig pulsbandet och exempelvis spela innebandy, och titta på pulsen i efterhand. Många GPS-klockor kan paras ihop med pulsband med Bluetooth, men det finns flera olika standarder, så dubbelkolla innan köp! De flesta telefoner har inte stöd för ANT+ från Garmin.
 6. cdaven

  Resistent stärkelse - Kefirshots med potatismjöl

  Potatismjöl i vatten är väl ett så kallat "hack" som är mycket effektivt och praktiskt, men kanske inte det bästa i alla avseenden. Bönor från Kina kan man ju alltid köpa, men jordärtskockor och sparris är det väl inte säsong för året runt? Man bör väl sträva efter så mycket riktig, ekologisk mat som möjligt, men om man inte orkar/vill/kan/har råd, är det väl bra med alternativ?
 7. cdaven

  Pulsklocka

  Jag har testat tre pulsband; Polar H1, Biltemas och Wahoo Tickr X. Min slutsats är att Polar-bandet satt bäst och mätte bäst. Biltemas är skräp. Wahoo finns i ett par olika utföranden, och Polar också. Min Tickr X kan mäta och lagra pulsen i bandet utan kontakt med telefonen, och synkar med appen Wahoo Fitness när jag vill. Då kan man alltså ta pulsen när man simmar, eller vad som helst. Den mäter också kadens när man cyklar och springer (med en inbyggd accelerometer), men det är relativt ointressant för mig. Idag skulle jag nog köpa ett av de senaste Polar-banden, eller något av dem som rekommenderas av Elite HRV för HRV-mätning.
 8. cdaven

  Pulsklocka

  Nja... Jag läste så sent som igår att perceived exertion står i relation till musklernas ansträngning, inte kroppens stressnivå och vilket bränsle som används (fett eller glykogen). Det är därför man ofta kan cykla med mycket högre upplevd intensitet vid samma puls som man springer med mycket lägre upplevd intensitet. Läs mer här: https://runninginsystems.com/2017/09/06/why-does-cycling-feel-harder-than-running-at-the-same-heart-rate/
 9. cdaven

  Orkeslös Träning

  Jag har svårt att se någon anledning till att ligga under 10 gram kolhydrater per dag. Om du tränar hårt kan du ligga på 100 gram per dag och ändå vara i ketos, eftersom du förbrukar kolhydraterna! (Mark Sisson sa just det i en podcast, men jag hittar tyvärr ingen källa nu.) Äter du tillräckligt? Du blir förmodligen inte hungrig, men "orkeslösheten" kan vara ett tecken på att du äter för få kalorier. Eller att du har tränat för mycket och behöver återhämta dig. Träning utan återhämtning är meningslöst. En kommentar också angående muskelkramper. Det kan vara pga för lite kalium och magnesium, men jag har läst och märkt att kryddor som cayennepeppar, ingefära och kanel kan minska känningarna!
 10. cdaven

  MAF-tråd

  Jag har blivit något av en Maffetone-nörd de senaste åren, och alla som tycker att det går för långsamt vill höja sin MAF-puls godtyckligt (tills det känns bättre). Men var försiktig! Du får inga som helst negativa effekter av att träna under eller långt under din MAF-puls, men många negativa effekter av att träna strax över. Alltså är det säkrast att vara konservativ, som Maffetone påpekar om och om igen. Tänk på att MAF-pulsen korrelerar med kroppens fettförbränning (eng. metabolism) och inte alls med det kardiovaskulära. Alltså är maxpuls och vilopuls helt ovidkommande, eftersom de anger extremvärden för ditt hjärtas förmåga, men säger ingenting om din fettförbränning. Ett hett tips till den som inte kan springa vid sin MAF-puls är att istället bygga upp den aeroba funktionen genom att gå, cykla, ro och göra andra saker som är lättare att göra vid en lägre puls, tills det också går att springa. MAF är tålamodskrävande och egodödande!
 11. Man har olika perspektiv och ideologiska utgångspunkter, därför är man inte riktigt kompatibla: Veganism: Det är synd om djuren, vi får inte äta dem! Stenålderskost: Vi äter det som människor gjorde för länge sedan, det borde vara bra för oss! LCHF: Kolhydrater är onda, men fett är både gott och bra! "Food Pharmacy": Det viktigaste är att vi matar de goda tarmbakterierna!
 12. cdaven

  Matinspiration

  Tack för tipset om nötfrukosten, det blev jag väldigt sugen på att testa! Men min första fundering är hur man köper billiga blandade, naturella nötter som inte är en majoritet jordnötter. Har du några tips? Jag har hittat en bra nötmix från ICA helt utan jordnötter, men det kostar ju 170 kr/kg.
 13. cdaven

  Mejeri?

  Det bästa är väl att göra ett tvåveckorstest utan mejerier och sedan testa att äta lite, för att se hur man reagerar. Vi är alla olika. Smör kan du förmodligen äta.
 14. cdaven

  Ketos

  Jag är ingen expert, men efter två veckors strikt LCHF var jag fortfarande väldigt dålig på att bränna fett. Det märktes inte i vardagen, men efter en lång lunchpromenad (45 minuter) kunde jag känna mig orkeslös. Jogging i MAF-puls gick 2 minuter långsammare per kilometer än pre-LCHF. Det tar väl lång tid att nybilda en massa mitokondrier och allt vad kroppen håller på med, och för mig dröjde det nästan ett år innan jag var tillbaka på samma träningsresultat med LCHF som innan. Det förvånade mig, och jag höll på att ge upp flera gånger.
 15. cdaven

  Effies erfarenheter

  Apropå probiotika, så fick jag tipset i boken Happy Food att äta opastöriserade mjölkprodukter, ex ostar, och syrade grönsaker -- istället för att köpa dyra piller. Jag har köpt både opastöriserad brie (komjölk) och Roquefort (fårmjölk) på ICA, men någon effekt märker man väl inte i första taget. Grönsaker har jag syrat själv nu, men det finns också att köpa i kyldisken. Syrad vitkål smakar som pizzasallad, fast starkare.