Gå till innehåll

Tureborgaren

Medlem
 • Innehållsantal

  724
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  16

Tureborgaren vann senast 16 Augusti

Tureborgaren hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

3 244 Enastående

1 följare

Om Tureborgaren

 • Rank
  Gammal i gården

Contact Methods

 • Website URL
  https://rigmormortis1998.wordpress.com/

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Uddevalla

Senaste besökare till profilen

2 151 profilvisningar
 1. Marty Kendall (Optimising Nutrition) levererar ett faktagranskat blogginlägg om kolesterol: Cholesterol: When to worry and what to do about it https://optimisingnutrition.com/cholesterol-when-to-worry-and-what-to-do-about-it/ Google-översatt till (inte så jättebra) svenska: https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=sv&u=https%3A%2F%2Foptimisingnutrition.com%2Fcholesterol-when-to-worry-and-what-to-do-about-it%2F Några exempel ur texten: om blodsockernivåerna är låga, behöver högt LDL inte vara ett stort problem, men om blodsocker OCH LDL är högt kan det innebära problem. LDL anses ofta vara det ”dåliga kolesterolet”. Detta är dock inte alltid fallet. LDL blir ”dåligt” när det oxideras efter att ha varit i blodomloppet med höga glukosnivåer för länge. Vi får högre nivåer av "små täta LDL" -partiklar när de skadas av glykation (på grund av närvaron av glukos) följt av oxidation (rostning). Att kombinera höga halter av fett och kolhydrater i dieten skapar problemet. Kolesterol och glukos stannar tillsammans i blodomloppet under längre perioder, vilket leder till oxiderad LDL och så småningom hjärtsjukdomar. Skriv in dina värden för triglycerider och HDL för att se om du har en riskabel kolesterolprofil: Cholesterol Risk Calculator
 2. Först ut är dr Ted Naiman om sin mat- och träningsfilosfi: https://drmowll.lpages.co/lcos20-tnaimanmd/
 3. Att vara i ketos betyder bara att du bränner fett, men det säger inget om var fettet kommer ifrån: din mat eller ditt kroppsfett. Om du har mycket kroppsfett att "leva av" behöver du inte ha så mycket fett i maten. Lassar du på med fett går du inte ned i vikt. Protein är det mest mättande näringsämnet och är svårt att överäta. Kombinera gärna med fiberrika vegetabilier. Om du är bekväm med att läsa på engelska rekommenderar jag denna artikel från Optimising Nutrition: Want to lose fat? DON’T aim for stable blood sugars!
 4. Nej, tyvärr. Jag skyr doktorer som pesten för det mesta.
 5. TIPS! Online-eventet The 2020 Low Carb Online Summit är gratis och startar 21 september. Ivor Cummings och Brian Mowll är värdar. Intresserade kan kolla talarlistan och registrera sig här: https://drmowll.lpages.co/lcos20-regpage/ "The 2020 Low Carb Online Summit brings together over 35 of the world's leading experts in the low carb and ketogenic diet community." "The Latest Science And Advanced Techniques Related To Low Carb, Keto, Intermittent Fasting, And Protein-Based Diets."
 6. Optimising Nutrition | Eat like a king for breakfast [Data Analysis] "We interrogated more than half a million days of food diaries to see whether it is actually helpful to eat like a king for breakfast." https://optimisingnutrition.com/breakfast-like-a-king-lunch-like-a-prince-and-dinner-like-a-pauper/ Referenser finns i slutet av inlägget. För egen del funkar det bäst rent praktiskt att fasta på förmiddagen. Men jag gissar att det vore bättre att göra tvärsom.
 7. Nej, det är ju samma gamla rekommendationer som gäller: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/naringsrekommendationer Fritt citerat: I de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) beskrivs de matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt. Där lyfts matvanor som både ger oss mycket näringsämnen och som bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Exempel på sådan mat är grönsaker, baljväxter och frukt, fisk, vegetabiliska oljor som till exempel rapsolja och mat med fullkorn. För mycket salt mat.../.../.. charkprodukter och kött av nöt, gris och lamm kan också leda till att risken för sjukdom ökar.
 8. Ja, jag blev påverkad av beskedet! Så nu har jag slutat med både grädde och kokosfett i kaffet. Fungerar bättre än väntat. Kunskap ger självkontroll!
 9. Mer om kaffe och fettförbränning från dr Nadir Ali: Caffeine plus exercise dramatically increases fat oxidation & ketone body production!
 10. Ja, han är sevärd. Jag följer hans Youtube-kanal. Häromdagen kom han med en spännande video om kaffe och fettförbränning. Lite nördig men intressant. Han samarbetar numera med Jason Fung och Megan Ramos (The Fasting Method).
 11. I den östgötska studien var hälften av de som dog 88 år eller äldre, en bra bit över svensk medellivslängd: som för män i Sverige är drygt 81 år, för kvinnor närmare 85 år.
 12. Jag har en liten manuell strimlare, som ser ut som en potatiskalare. Otroligt vass och lätthanterlig. Passar det lilla hushållet. Satake grönsaksstrimlare
 13. Tommy Svensson uppmärksammar karragenan E407 (2013) https://sverigesradio.se/artikel/5512000 Karragenan är ett mycket vanligt förtjockningsmedel i vår mat och framställs av en rödalg som växer i Atlanten. Rödalgen tvättas, torkas och E407 extraheras med hjälp av lösningsmedel ofta extrationsbensin. Karragenan används även som stabiliseringsmedel och utvärderades av WHO år 2001 och ansågs då som ofarlig. Men karragenan har i djurförsök visat sig både vara cancerframkallande och dessutom kunna störa mag- och tarmkanalen. Det är i lågfettgrädde och grädde med längre hållbarhet som karragenan E407 är vanligast. Man har blandat i tillsatsen för att en 36%-ig grädde ska kunna vispas och dessutom får grädden några dagar längre hållbarhet. Karragenan är ofta vanligare i laktosfria produkter än i icke laktosfria. Så om man byter kost utan att vara helt säker på att man är laktosintolerant, kan man riskera att få stora problem med sin mage. Det är inte ovanligt att personer som haft problem med sin mage i många år och där läkaren gett diagnosen IBS, blir helt återställda några månader efter att man tagit bort karragenan ur sin kost.
 14. Ur Vårdfokus: "Bland dem som dött med bekräftad covid-19 utanför sjukhusen i Östergötland hade en majoritet bakomliggande sjukdomar, hög ålder, betydande skörhet och sedan tidigare en kort förväntad överlevnad. Det framgår av en ny granskning."" "Bland de 122 avlidna som ingår i rapporten hade 111 omfattande samsjuklighet och 11 hade måttlig samsjuklighet. Hälften var 88 år eller äldre. Covid-19 bedömdes vara den direkta dödsorsaken i 15 procent av dödsfallen, en bidragande dödsorsak i 70 procent av fallen och hos 15 procent av de avlidna bedömdes orsaken vara andra sjukdomar, i de flesta fall hjärtsjukdom. – I några fall kan covid-19-diagnosen ha bidragit till att dödsfallet skedde tidigare än det annars skulle ha gjort. Granskningen visar att väldigt många av dem som avlidit med covid-19 utanför sjukhus hade förväntad kort överlevnad." Ur Dagens Arena, debattinlägg från en chef på äldreboende som ger perspektiv på det som skett: De verkliga orsakerna till att corona kom in i äldrevården "Vi inom äldreomsorgen betraktar avundsjukt sjukhusens personal som fått så mycket beröm och uppskattning av allmänheten. Annat är det för oss på äldreboenden. Vi blir inte peppade, inga luncher och presenter levereras till oss. Istället anklagas vi för att ha tagit in smittan på boendena, att erbjuda för dåliga arbetsvillkor, inte följa riktlinjer. Personalen är för outbildad och talar för dålig svenska, cheferna är för snåla. Vi beskrivs som ett misslyckande. Människor förfasar sig över dödstalen." "Det är ingen som törs säga att det inte är konstigt att äldre som bor på äldreboenden dukar under i infektioner. De är svårt sjuka redan när de flyttar in, med njur- och hjärtsvikt, cancer och demens, sviter av stroke, höftoperationer och hjärtinfarkter. Ingen säger högt att äldreboenden inte är gjorda för sjukvård, att det inte enkelt går att skapa slussar mellan rent och smutsigt, att vi inte kan skicka iväg tvätten eller få maten färdiglevererad. Ingen säger att hålla nio dementa på sitt rum är som att hålla nio kattungar som öppnat ögonen och lärt sig gå kvar i en korg. " "Sveriges äldreboenden har stått solidariska med sjukvården, vi har vårdat våra gamla på plats så att sjukhussängarna skulle räcka till för de svårast sjuka och vi fick länge avstå från skyddsmaterial så att sjukhuspersonalen kunde arbeta skyddat. Vi har utövat avancerad sjukvård i hemmiljö med en minimal hälsosjukvårdsorganisation." "Särskilda boenden idag är inte byggda för att klara smittspridning eller andra hälso- och sjukvårdsinsatser. Det är svårt att desinfektera ett rum bland spetsdukar, porslinsfiguriner och äkta mattor på golven. "
 15. Länkar till en tweet av Paul Mason: Fritt översatt: För att minska risken för cancerdödlighet verkar det vara klokt att kontrollera fruktosintaget. Bevis för att cancer främst är en metabolisk sjukdom ökar. det går inte att bortse från att kost har betydelse när det gäller cancer. Tweeten är föranledd av en studie kring fruktos (ena molekylen i vanligt socker) och cancer. Sockerfritt är ett gott hälsoval i alla lägen! Fructose contributes to the Warburg effect for cancer growth
×
×
 • Skapa nytt...