Jump to content

Tureborgaren

Medlem
 • Posts

  803
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  29

Everything posted by Tureborgaren

 1. "En mobiltelefon sänder radiovågor när du ringer, sms:ar eller surfar och när appar uppdateras om du har en smartphone. Radiovågornas energi kan tas upp av kroppen, då en mobiltelefon hålls mot örat under samtal kan exponeringen för radiovågor från mobilen leda till en svag icke kännbar lokal uppvärmning. Det medför inte några kända hälsorisker. Dock finns en svag misstanke om att exponering av radiovågor vid användning av mobiltelefon kan medföra hälsorisker. Av försiktighetsskäl rekommenderar vi därför att du använder mobilens högtalarfunktion eller handsfree och att du håller ut telefonen från kroppen under samtal." https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-och-tradlos-teknik/tradlos-teknik/mobiltelefoni/mobilstralning-ar-radiovagor/
 2. Strålsäkerhetsmyndigheten https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-och-tradlos-teknik/tradlos-teknik/mobiltelefoni/ "I dag finns inget robust vetenskapligt stöd för att radiovågorna från mobiltelefonen skulle kunna innebära några hälsorisker. Det finns dock en osäkerhet om möjliga långtidseffekter, framförallt när det gäller barn. I väntan på ytterligare kunskap förespråkar Strålsäkerhetsmyndigheten därför försiktighet vid användning av mobiltelefon."
 3. Med ett ökat intag av protein och mindre fett, plus att jag äter frukost och lunch istället för sent på dagen, har jag lyckats bli fri från suget på kvällarna. Det är så skönt.
 4. För mycket salt och för lite fullkorn? Tillåt mig tvivla...
 5. "Att tidigare ha varit smittad med coronaviruset kan ge ett bättre skydd mot deltavarianten än två doser av Pfizers vaccin, enligt en ny studie." Välkänt bland experter, vad jag förstår. Och argument för att låta de unga slippa vaccin eftersom de klarar sjukdomen bättre men skydda de äldre. Jag är böjd att hålla med.
 6. Över 80 procent av iva-patienterna ovaccinerade - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio 82 procent av dem som vårdades med covid-19, på intensivvårdsavdelningar i Sverige under augusti var ovaccinerade, enligt Svenska intensivvårdsregistret. Bara sju av 89 patienter var fullvaccinerade.
 7. Valet gäller väl om man vill äta processade livsmedel eller inte, tänker jag. Polydextros Polydextros framställs ur de naturligt förekommande ämnena glukos, sorbitol och citronsyra. I praktiken börjar produktionen med vete eller andra stärkelserika råvaror. Eftersom polydextros inte är söt i sig måste den kompletteras med ett sötningsmedel som till exempel steviolglykosider och/eller sockeralkoholer. Isomaltooligosackarider, IMO Isomaltooligosackarider utvinns industriellt ur stärkelse, men finns naturligt i bland annat surdegsbröd, sojasås, miso och kombucha. IMO uppfyller EU:s definition av kostfiber. Per definition innebär det att IMO inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. IMO har viss sötma i sig, och tillsammans med de sockerarter och andra kolhydrater som ofrånkomligt ”följer med på köpet”, kan sötman närma sig 60 procent av sötman hos vanligt socker. Referenser Polydextros – från frö till Eureba (baynsolutions.com) Polydextros (livsmedelsverket.se) Isomaltooligosackarider (IMO) – från frö till Eureba (baynsolutions.com) Vad är processade livsmedel? | Olssons universum (wordpress.com)
 8. Tror det var 30 000 vetenskapliga arbeten som underlag för slutsatserna att man bör äta så lite socker som möjligt. Massivt! Fick tips på Twitter om ännu en kring fruktos som var intressant. Weill Cornell Medicine. (2021). Research Uncovers How Fructose in the Diet Contributes to Obesity. https://news.weill.cornell.edu/news/2021/08/research-uncovers-how-fructose-in-the-diet-contributes-to-obesity Jag har försökt gör en kort sammanfattning på min hemsida. Därför blir du fet av fruktos "Fruktos tycks förändra celler i mat­smält­nings­kanalen på ett sätt som ökar intaget av närings­ämnen. Resultatet av studien skulle kunna förklara sambandet mellan ökat intag av fruktos, fetma och vissa cancerformer som ses världen över, menar forskarna."
 9. Matmoralen sjunker i takt med att temperaturen stiger. Men idag äntligen svalkande regn... Ser fram emot ännu en lyckad kantarelltur, och plock av fina blåbär till helgen. Och snart höst med svalare bad och ledig tid. Ha en fin dag!
 10. P1 Kropp och själ: https://sverigesradio.se/avsnitt/jimmy-och-rekordfastan Jimmy och rekordfastan | Vi kan kalla honom för magsäcksartist – Jimmy Hoffa. I nästan 20 års tid har han regelbundet svultit sig och bara levt på vatten i rekordlånga 40 dagar. Men hur hälsosamt är det och varför gör han det?
 11. Om man vill fördjupa sig i lymfan och levern finns Benberg, L. & Hallén Buitenhuis, A. (2019). Lymfan, levern & livet. med många tankar och tips. Finns även en kokbok i anslutning till detta: Hallén Buitenhuis, A. (2019). ACT ALP kokboken: lösningen för dig med den envisa kroppen.
 12. Mor har ofta hjärtklappning och har erbjudits ablation då hennes problem beror på fel i el-systemet. Det är väl är viktigt att utreda orsaken till din hjärtklappning, tänker jag spontant. 1177 har bra info om hjärtklappning där de listar vanliga orsaker - som stress - och beskriver att om man inte har ont, svårt att andas eller känner sig sjuk på annat sätt så är det troligen inte något farligt. Sköt om dig!
 13. Den som ligger i vänsterkant av profilbilden. Jag använder dator så jag vet inte hur det ser ut om man har mobil...
 14. Om man touchar den blå symbolen syns rankingen: jag är nu åter "gammal i gården".
 15. Jag läser just nu Spon-Fed av Tim Spector där han avlivar en hel del matmyter. Till exempel att det är så himla nyttigt att äta fisk och omega 3-tillskott. Läsvärd bok, men kanske inte så mycket nytt för den redan väl pålästa. Däremot berättar han om kaffet nyttighet: att det innehåller massor av polyfenoler och en del fibrer, som är bra för tarmfloran. Han menar att några koppar kaffe per dag motsvarar fiberintaget motsvarande en skål flingor eller en liten banan.
 16. Huka er LCHF:are, nu berättar Kurera att: Forskning visar: vegetarisk kost skyddar mot svår covid-19 "Glada nyheter för dig som äter vegetariskt: det kostvalet medför 73 procents lägre risk att bli svårt sjuk i covid-19. Det visar en ny stor studie av vårdpersonal och deras kostvanor. I jämförelse med vegokost stack LCHF ut som en diet som tvärtom verkade öka risken till svår sjukdom i covid-19. Man tog i studien hänsyn till andra hälsofaktorer som ålder, kön, BMI, rökning, livsstil och etnicitet."
 17. Fler allergiska med mer baljväxter i maten https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/fler-allergiska-med-mer-baljväxter-i-maten/ (länken fungerar inte) Ny länk Fler allergiska med mer baljväxter i maten | SvD De senaste har antalet fall av baljväxtallergi ökat. De vanligaste allergierna verkar vara mot kikärtor och linser. – Det har varit en gradvis ökning, säger Caroline Nilsson, barnallergolog vid Södersjukhuset i Stockholm. – Jag har jobbat i 27 år med allergier och i början var det väldigt ovanligt, det var ingen som hade hört att det fanns. Under första årtiondet på 2000-talet dök det upp enstaka fall och sedan har de blivit fler.
 18. Om det är bloggnytt du menar så är länken borta. Men det fungerar än så länge att gå in här: https://www.dietdoctor.com/se/nytt
 19. 1. Äter du frukt? Ja. 2. Hur ofta äter du frukt? Ett par gånger i veckan, men inga stora mängder. 3. När äter du frukt? Gärna i sallad, eller som efterrätt till vardags. 4. Hur äter du frukten? T ex naturell respektive som en del av en maträtt/bakverk? Kan ta en kvarts banan i en grönkålssmoothie eller med keso, som sötning. Har alltid bitar av banan i frysen. Ett tuggvänligt och saftigt äpple kan jag äta som det är, idag hade jag det som småbitar i en kycklingsallad. 5. Föredrar du att t ex att äta frukt från egen trädgård, frukt som är svenskproducerad eller frukt som är ekologisk? Om ja, i så fall varför? Jag är en snåljåp och fyndar frukt i Willys Svinnsmarta lådor: 2 kilo för 20 kronor. Påfallande ofta ekologisk frukt i den, men inte alltid. Dessutom pallar jag äpplen varje höst... 6. Något övrigt du vill tillägga?
 20. Att tänka på vid skörd och lagring - Hemmaodlat För att fotosyntesen ska fungera behöver växten ha ett rotsystem som kan dra vatten och näring upp till bladen. Vid skörd tar du bort denna nödvändiga kontakt... Cellerna behöver dock fortfarande andas vilket innebär att cellandningen (respirationen) fortsätter, växten fortsätter alltså att leva även efter skörden. Problemet är att den inte har någon ny källa till mat (fotosyntesen), vilket innebär att den kommer börja äta av sig själv. Cellandning är en process där lagrad organisk energi som kolhydrater, proteiner och fetter bryts ner till enklare produkt vilket ger energi. Glukos i reaktion med syre omvandlas till koldioxid, vatten och energi (värme). Eftersom det mesta av växterna är vatten kommer cellandningen snabbt leda till en försämrad kvalité. Hur fort denna nedbrytning sker beror till stor del hur snabbt respiration sker, där olika frukter och grönsaker andas olika fort. Generellt sätt har rötter lägre respirationshastighet därför att de är lagringsorgan, medan blad har hög respiration då deras mängd lagrad energi är låg. Allt eftersom denna förbränning av lagrad energi sker så kommer det påverka kvalitén på det som är skördat. Smak, vikt, vattenmängd och näring går förlorad. Att skörda så nära optimal mognad som möjligt och sedan konsumera direkt är det bästa du kan göra. Sekundärt att är att minska förbränningen genom att sänka temperaturen och minska avdunstningen. Respirationshastighet Väldig låg Torkade frukter och nötter Låg Äpple, betor, citrus, lök, potatis, pumpa Mellan Banan, kål, gurka, huvudsallad, tomat Hög Avokado, blomkål, bladsallad, jordgubbar Väldig hög Groddar, vattenkrasse, snittblommor, broccoli Extremt hög Sparris, svamp, persilja, ärtor, spenat
 21. "Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul, ja då dricker du lagom mycket, säger Mats Rundgren." Sluta klunka – du dricker inte för lite vatten | Karolinska Institutet (ki.se)
 22. Har en sådan. Ska ta fram den genast. Kanske läsa om boken också...
 23. Det finns en jättetjock bok som heter Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson. Svindyr, men det visar sig att mycket av materialet i boken finns utlagt på Kurera. T ex om kosttillskott och biotillgänglighet: Kemiska strukturer och kosttillskott | Kurera.se Näringsguiden | Kurera.se
 24. Metformin Suppresses Monocyte Immunometabolic Activation by SARS-CoV-2 and Spike Protein Subunit 1 | bioRxiv (This article is a preprint and has not been certified by peer review) "In summary, the SARS-CoV-2 spike protein induces a pro-inflammatory immunometabolic response in monocytes that can be suppressed by metformin, and metformin likewise suppresses inflammatory responses to live SARS-CoV-2. This has potential implications for the treatment of hyperinflammation during COVID-19."
×
×
 • Create New...