ArneAnka

Medlem
  • Innehållsantal

    64
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

138 Utmärkt

Om ArneAnka

  • Rank

Senaste besökare till profilen

373 profilvisningar
  1. Det kommer från påståendet att processat kött ökar risken för cancer och hypotesen att natriumnitrat kan vara orsaken. Det är inte visat att så är fallet så vitt jag vet. Processat kött är ju behandlat på andra sätt som skulle kunna vara förklaringen. Men som vanligt när det gäller tillsatser som människan gör till matvaror så innebär det inte att det är säkert, t.ex. är e-vitamin från naturliga källor bra, men i tillskottsform kan det vara skadligt. Det kanske är kombinationen av nitrat och kött som är olycklig? Livsmedelsverket har bra information på sin hemsida. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/nitrat-nitrit-och-nitrosaminer/
  2. Om jag har uppfattat det korrekt så har den gängse bilden bland läkarkåren varit att åderförkalkningen inte går att påverka i efterhand. En del verkar ha svängt i frågan på senare tid och en del hävdar att bland annat kväveoxid är ett sätt att minska åderförkalkningen. En annan grej är fiskolja. Även om så inte är fallet så finns det rätt mycket saker som är bra för hjärthälsan och minskar risken för förtida hjärtdöd. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30469489
  3. https://urenergi.files.wordpress.com/2017/11/nitrit-nitrat-systemet-en-viktig-del-av-kvc3a4veoxidsystemet_olle.pdf http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/3/3342/631_633.pdf http://karlarfors.se/wp-content/uploads/2014/03/hj%C3%A4rtk%C3%A4rl12-kopia.pdf
  4. Lite mer att läsa för den som är intresserad. NO.pdf vm_3-16_ua.pdf sida 15
  5. Här är en boende på ett äldreboende i Göteborg som lägger upp bilder på maten som serveras. Han är för övrigt diabetiker och ska ha kost därefter. Det har verkligen sparats och sparats på maten till våra äldre. Hur kul är det att få kall mat i en plastlåda att värma i mikron? Ovärdigt. https://twitter.com/ardalsberget
  6. ArneAnka

    Fluor

    Mineralvatten kan innehålla betydligt större mängder flourid och klorid än kranvatten. Kan vara värt att veta om man har för vana att dricka flaskvatten och även när man är utomlands då det kan vara ännu högre nivåer. https://www.testfakta.se/sites/default/files/_BINARY_22173.pdf
  7. ArneAnka

    Fluor

    Ja det är tur att vi inte haft det i Sverige. Däremot innehåller vattnet ändå en del flourid på naturlig väg, gränsvärdet för dricksvatten i Sverige är 1,5 mg/l, oftast är det lägre nivåer. Har man egen brunn kan det vara höga värden.
  8. ArneAnka

    Fluor

    Man behöver inte läsa studier för att se vilken förbättring av tandhälsan i Sverige som flourtandkrämen medfört, det vet man av statistiken över hur usla tänder folk hade förr och det var inte ens särskilt längesedan. Den ger tveklöst ett bättre skydd mot karies om man har ett högt sockerintag. Om man däremot äter en lågkolhydratskost och inte är kariesaktiv så behöver man ju inte heller flourtandkräm. För personer som än idag dricker sötade drycker och i princip går runt dygnet runt med sockerlösning i munnen så är flourtandkrämen nödvändig. https://tandlakarforbundet.se/for-allmanheten/fragor-och-svar-om-fluor/
  9. Det ska inte vara några problem att äta bönor om man har tillagat dem på rätt sätt. Kan säkert vara nyttigt också. Om man inte gillar bönor finns det ingen anledning till att äta dem heller. Själv skulle jag inte vilja äta bönor varje dag även om det kan vara gott ibland. Resistent stärkelse finns i många andra grönsaker och frukt så det är bättre att välja saker efter eget tycke och smak, men det kan vara bra att räkna ut hur mycket man får i sig per dag. De nordiska näringsrekommendationerna på 500 gram frukt och grönt per dag är delvis satta för att man ska få i sig tillräckligt med kostfibrer. Angående bakterierna så händer det rätt mycket saker där nere. https://foodpharmacy.se/2017/04/at-det-har-varje-dag-och-minska-risken-for-en-rad-kroniska-sjukdomar/
  10. ArneAnka

    Fluor

    Om man väljer bort flourtandkräm så måste man vara noga med kosten + godis som barnen äter hemma och i skolan. Har man friska tänder utan sjukdomar, äter bra mat och undviker godis samt sötade drycker och går på regelbundna undersökningar så är det säkert inga problem att köra flourfritt. Om barnet däremot äter godis på rasterna och dricker läsk och saft under dagarna - detta är ju vanligt idag tyvärr, så är förmodligen flourtandkräm nödvändigt. Här har vi ett olycksfall. Man kan ju gissa att barnet fått en kost med mycket socker alternativt att det handlar om någon tandsjukdom. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/tvaariga-freja-har-aterhamtat-sig
  11. Har haft tankar på att göra det. Poängen är ju att odla upp fler bakterier med hypotesen att det är otillräckligt antal i pillren. Biogaia menar dock att det är tillräckligt med bakterier i pillren för att bakterierna ska bosätta sig i tarmen, så frågan är hur nödvändigt det är.
  12. Vill du berätta vilka hälsoresultat du fått?
  13. Det är intressant att följa forskningen kring tarmfloran och fibrer. Ska försöka ta tag i saken och göra egen surkål och kimchi i år. Den man köper i butik är ju pastöriserad så att göra egen är nog betydligt bättre. Ett högt intag av kostfibrer har visat sig sänka inflammationsmarkören c-reaktivt protein, CRP.
  14. Ny studie om fluorid publicerad i JAMA Pediatrics häromdagen. Slutsatsen av studien är att fluoridintag under graviditeten sänker intelligensen hos barnet. Fluorid tillsätts inte i dricksvattnet i Sverige, men vi har ju fluortandkräm och munskölj. En intressant studie med tanke på att det finns två läger i den här frågan - de som hävdar att fluorid är ofarligt och den andra sidan som hävdar att det är farligt. https://edition.cnn.com/2019/08/19/health/fluoride-neurotoxin-canada-study/index.html https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2748634 Conclusions and Relevance In this study, maternal exposure to higher levels of fluoride during pregnancy was associated with lower IQ scores in children aged 3 to 4 years. These findings indicate the possible need to reduce fluoride intake during pregnancy.
  15. "... halvera mängden mejeriprodukter och alltid välja magra alternativ." Varför välja magra alternativ med sämre näringsinnehåll där en del av vitaminerna tagits bort i samband med avfettningen och möjligen ersatts med syntetiska diton? Nu berikas väl inte mjölk längre med A-vitamin, men näringsämnen som är bundna till fettet försvinner. Naturliga produkter som människan inte laborerat med brukar i allmänhet vara att föredra.