EmiliaK

Medlem
 • Innehållsantal

  62
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av EmiliaK

 1. EmiliaK

  MAF-tråd

  I'm back! ? Har inte skrivit på månader eftersom jag med höstmörkret tappade all motivation till att springa (fokuserade på yoga istället). Men efter julhelgen fick jag nog och läste om ett sätt att skapa en vana, där det inte finns rum för dåliga ursäkter. Så idag är dag 36 i mitt runstreak (=springa minst 1 mile, dvs 1,6 km varje dag) och det går fantastiskt bra. Mörker, regn och blåst kan inte längre hindra mig från att bege mig ut på en runda. Inte ens virus - joggade mig precis igenom en förkylning där jag höll mig till 2 km-pass i väldigt lugnt tempo (pulsen var lägre än när jag maffar). Sjävklart avbryter jag om jag blir ordentligt sjuk eller får skador, men jag fortsätter så länge det känns bra. Så ja Maria, jag maffar fortfarande (eller rättare sagt - återigen ?)! Fast jag är nog inte lika noga med uppvärmning och nedvarvning som jag var tidigare, eftersom passen i regel är kortare nuförtiden. De flesta av veckans pass är lågpuls, jag använder min MAF-gräns som riktmärke, men stressar inte upp mig om den stiger i uppförsbackar utan fortsätter jogga. Detta varvar jag med snabbare pass och intervaller.
 2. EmiliaK

  MAF-tråd

  Nu var det längesen jag cyklade ( för mörkt på morgonen) och ännu längre sedan jag cyklade med pulsklocka. Jag hade ju problem med att pulsen rusade upp vid motvind och uppförsbackar och det stressade mig, så därför cyklar jag hellre på känsla. Men genomsnittligt höll jag mig så gott som alltid under Maf-gränsen och jag upplevde att jag var tvungen att ta i rejält för att hålla mig nära Maf. Med löpning är det lättare att sakta ner (börja gå) för att få ner pulsen, men vid rejäl motvind på cykeln kan man ju inte sluta trampa för då kommer man ingenstans. Men prova vetja - du kanske upplever det annorlunda! Cykling är en skön motionsform ? För min del har jag tappat den form som jag hade sist jag skrev. Då kunde jag springa i nästintill normal joggingfart utan att överskrida Maf, men efter en utlandssemester med för många glassar och en del anaerob träning åkte jag på en förkylning som hindrade mig från all aktivitet på över 1,5 vecka. Nu har jag maffat två gånger efterfest, men det känns som att börja om på ruta ett. Pulsen studsar som en jojo och jag måste gå stup i kvarten. Jag varvar detta med promenader eftersom kroppen inte känns tillräckligt stark än. Tänk att man kan tappa formen så fort! ?
 3. EmiliaK

  MAF-tråd

  Tack för tipset! Har läst litegrann och det verkar vara en bra sida! För min del går det jättebra med maffandet. Vi har en stegräknartävling på jobbet så nu är jag extra motiverad att ge mig ut så ofta jag bara kan. Jag har ju slutat med MAF-testen, men jag tycker mig ana en liten tendens åt snabbare km-tider på samma puls. Imorse fick jag nästan "ta i" för att hålla MAF-pulsen. ?
 4. EmiliaK

  MAF-tråd

  Också intressant! Även om jag inte tänker så mycket på testosteronet själv är det ju kloka råd herr Sisson presenterar. ? Jag var ledig idag så imorse när barnen gått till skolan tänkte jag ge mig ut på en Maf-runda, men jag kunde inte hitta bröstbältet till pulsklockan. Efter att ha letat en lång stund mindes jag att dottern sagt något om att hon behövde ett skärp till sina byxor - hon hade alltså tagit mitt bröstbälte! ? Hursomhelst gav jag mig ut i alla fall, men för att inte överskrida Maf-gränsen höll jag extra låg fart ( enligt gps-appen en minut långsammare per km). Tror att jag höll mig inom den aeroba zonen, men helt säker kan jag såklart inte vara. Och trots att jag inte hade någon pulsklocka på mig kollade jag vänsterarmen stup i kvarten som en ren reflex... ?
 5. EmiliaK

  MAF-tråd

  Nu har jag jämfört med att mäta på en karta (som jag inte heller litar helt på) och enligt den blev sträckan någonstans mittemellan pulsklocka och gps. Gps:en litar jag i alla fall inte på, för häromdagen visade den att jag hade 5:30-fart redan under uppvärmingen efter en sträcka som jag vet inte är 1 km. Fördelen när man maffar är ju att farten eller sträckan inte spelar så stor roll - det är tiden ute som räknas. ? Men det hade varit intressant att veta, så får se om jag kan hitta en känd sträcka att jämföra med. Mycket intressant text! Nu förstår jag varför det känns mer ansträngande att maffa på cykeln! Bra sida för övrigt om man känner för att nörda ner sig ytterligare, fanns fler intressanta artiklar! ??
 6. EmiliaK

  MAF-tråd

  Ja, absolut! Själv tränar jag mest för må bra-hormonernas skull och jag känner inte samma effekt efter ett styrketräningspass som efter att ha sprungit. Senaste två dagarna har jag sammanlagt cyklat 6,4 mil men jag gav mig ändå ut på ett två timmars joggingpass i morse. För mig är det endast möjligt med lågpuls och det kändes bra medan jag sprang, men efteråt däckade jag i soffan och nu känns benen möra. Inte så konstigt kanske... ? En sak som jag stör mig på är att pulsklockan och löparappen jag använder på mobilen visar helt olika fart och distans och jag har ingen aning om vilken jag borde lita på. Pulsklockan är av gammal modell med fotsensor, så jag antar att den beräknar efter antalet steg jag tar. Jag har ju ändå lagt in mina längd- och viktmått så den borde inte överskatta min steglängd så mycket. Enligt den springer jag i genomsnitt ca 7 min/km- fart ( beroende på vind m.m.) medan appen (som går på gps)påstår att jag lunkar fram i 8:30-8:45-fart. Stor skillnad alltså! Jag antar att jag skulle kunna jämföra på en bana där 1 km är korrekt utmärkt, men eftersom jag inte har någon sådan i närheten tänkte jag höra vad ni tror. Vilken ska jag lita på?
 7. EmiliaK

  MAF-tråd

  Har inte skrivit på över en månad men här kommer en kort uppdatering: har maffat ganska ofta i sommar, varvat med några " vanliga" löppass. Nu har jag börjat cykla till jobbet igen och känner mig stark. Har ingen pulsklocka när jag cyklar men tror inte att jag överskrider MAF-gränsen för ansträngningsnivån känns inte så hög. Har försökt att inkludera enstaka styrketräningspass, eftersom alla påstår att det är viktigt, men jag tycker att det är så tråkigt. Funderar på att inleda ytterligare en basträningsperiod med enbart aerob träning - så slipper jag ha dåligt samvete för att jag inte styrketränar! ?
 8. EmiliaK

  MAF-tråd

  I min strävan att få till mafpassen lite oftare utan att slita på kroppen har jag senaste gångerna kortat ner passet till "bara" en timme inklusive uppvärmning och nedvarvning. Det har funkat bra, musklerna känns inte lika ömma, fast det kanske beror på att jag nu under semestern har unnat mig lite mer soffläge mellan passen... ?
 9. EmiliaK

  MAF-tråd

  Längesen jag skrev något, det har varit stressiga veckor på sistone. Därför har jag heller inte hunnit med att maffa så ofta, bara ett regelrätt MAF-pass i veckan (plus yoga och något enstaka cykelpass till jobbet). Nu har jag äntligen semester och hoppas hinna maffa lite oftare. Har dock märkt att efter att jag höjde maf-gränsen till 142 tar det längre tid för musklerna att återhämta sig. Tidigare kunde jag maffa två dagar i rad, men nu vill musklerna ha minst två dagars återhämtning innan nästa pass. Gillar ändå att springa på den högre pulsen, det känns nästan som att jogga "på riktigt" och idag kunde jag för första gången sedan jag började maffa springa om en annan joggare med bibehållen puls! Han kanske också maffade, fast jag såg ingen pulsklocka...
 10. EmiliaK

  MAF-tråd

  Precis så tänker jag också! Jag försöker att inte överskrida MAF- pulsen alltför ofta, men eftersom jag inte bastränar tänker jag att mina cykelturer i motvind kan rymmas inom det där 20% anaeroba, som Ivan nämner. Medelpulsen på ett sådant pass ligger nog ändå runt MAF, men jag vill helst slippa mäta. I medvind blir cyklingen istället ett slags återhämtningspass med lägre puls än vad som är idealt enligt MAF. Men all rörelse är ju bra, om inte annat så för själen! ?
 11. EmiliaK

  MAF-tråd

  Pulsklockan används fortfarande, men jag tycker att det är lättare att köra regelrätta MAF-pass till fots (i mitt fall jogging). När jag cyklar med pulsklocka blir jag stressad antingen för att pulsen är för hög (motvind) eller för låg (medvind). På cykeln är det så många andra parametrar som spelar in förutom min egen form. Den här veckan har jag cyklat tre dagar (utan pulsklocka) och maffat "på riktigt" endast en gång.
 12. EmiliaK

  MAF-tråd

  Jag får nog kolla upp det där med POSE... ? På Dietdoctor's medlemssida finns nu en föreläsning med tidigare nämnda Dr Cuccuzella, som har samma filosofi som Dr M. Han nämns till och med i föreläsningen, även om det är lätt att missa för det går ganska fort...
 13. EmiliaK

  MAF-tråd

  En bra sammanställning över läsvärda artiklar: https://philmaffetone.com/maf-top-10/ För MAF-nördar som vill detaljera sina kunskaper kan jag även rekommendera att läsa kommentarerna, där en kille vid namn Ivan Rivera (som jobbar för Dr M) ger många utförliga svar. Han nämner ofta 80/20 som en bra regel att utgå ifrån, dvs 20 % av träningen kan vara anaerob - resten ska helst inte överskrida MAF-pulsen. Bara folk som precis börjat träna eller återhämtar sig efter skada/sjukdom behöver hålla sig till enbart MAF-träning.
 14. EmiliaK

  MAF-tråd

  Nä, slaviskt följer jag inte pulsen - oftast cyklar jag utan pulsklocka, men för skojs skull tog jag på mig den en extra blåsig dag. När jag redan efter ett par minuter överskred MAF-gränsen funderade jag faktiskt på att vända om, men då insåg jag hur dumt det vore och fortsatte trampa på. I fortsättningen kommer jag cykla utan pulsklocka, jämfört med gång och löpning är det väldigt svårt att hålla pulsen stabil i motvind och uppförsbackar.
 15. EmiliaK

  MAF-tråd

  Kloka ord som vanligt! Själv har jag experimenterat en hel del med periodisk fasta de senaste 3-4 åren, allt från 16 till 72 timmar. I början gick det bra, men på sistone känns hungern outhärdlig om jag går för länge utan mat. Det slutar med att jag överäter och någon hållbar viktminskning har det aldrig lett till. Den mentala klarheten som jag kunde känna under fastan förr lyser numera med sin frånvaro. Så min kropp försöker nog säga mig nåt... ?
 16. EmiliaK

  MAF-tråd

  Idag sprang jag ett vanligt MAF-pass, fast med +5 som övre gräns. Vilken skillnad i både fart och ansträngning! Kroppen har vant sig att springa riktigt långsamt så det kändes konstigt att nästan "ta i" för att komma upp i puls.
 17. EmiliaK

  MAF-tråd

  Det har ni helt rätt i! Jag valde 180-ålder-5 för att jag inte hade sprungit på länge när jag började maffa. Men helt otränad var jag inte och framför allt är jag inte det nu. Tror bestämt att jag ska höja MAF-gränsen till 142 och se hur det känns. Det passar mig bättre nu när jag börjat cykla till jobbet igen - vid rejäl motvind är det nästintill omöjligt att köra lägre puls än så.
 18. EmiliaK

  MAF-tråd

  Igår gjorde jag ett nytt Maf-test för första gången på nästan två månader. Varvtiderna har blivit ännu sämre! Note to self: sluta med Maf-testen!
 19. EmiliaK

  MAF-tråd

  Är inte heller någon expert på hormoner, men har märkt att stress, sömnbrist och dagsform kan påverka pulsen. Är jag riktigt trött struntar jag hellre i att träna, försöker lyssna på kroppen. Och ibland är det bättre med en promenad. För egen del går det bra att maffa nu. Pulsen håller sig stabil och jag kan jogga så gott som hela vägen, även om det fortfarande går långsamt. Senaste gångerna har jag slagits över att min andning är så lugn, som om jag inte ansträngde mig alls. Så hade det bara varit för flåset hade jag nog kunnat jogga hur långt som helst, men till slut känns det ändå lite i musklerna.
 20. EmiliaK

  MAF-tråd

  Det låter som ett bra träningsupplägg. Jag älskar att maffa, men tiden räcker inte alltid till och då känns det mer effektivt att köra lite hårdare. Lycka till!
 21. EmiliaK

  MAF-tråd

  Igår sprang jag en mil på Blodomloppet, tänkte att ni kunde vara intresserade att höra hur det gick eftersom jag nästan bara kört Maf-träning inför det. Visserligen har jag inkluderat några snabbare pass (bl.a intervaller) under sammanlagt tre veckor, men att hålla hög fart i så pass lång tid är jag inte van vid. Tyvärr höll jag på att missa starten så jag sprang säkert två km med hög puls som "uppvärmning". Så när jag sprang över startlinjen var pulsen redan skyhög. Lyckades ändå komma in i ett lagom hårt tempo, fr.a. efter 5 km kände jag mig väldigt stark - t.o.m. i uppförsbackarna (trots att jag vanligtvis springer i platt terräng). Sluttiden blev 1.02.30 vilket jag är nöjd med med tanke på omständigheterna.
 22. EmiliaK

  MAF-tråd

  Krya på dig, Maria! Själv har jag återhämtat mig och körde idag ett "vanligt" löppass, dvs jogging utan att bry mig om pulsen. Det gick väldigt långsamt ändå, benen kändes hopplöst tunga. Men så efter en timme hände nåt och jag kunde öka farten. Runner's high kanske, hursomhelst har jag upplevt samma fenomen tidigare. Min kropp verkar mer skapt för långdistans, synd bara att tiden inte räcker till...
 23. EmiliaK

  MAF-tråd

  Intressant! Jag har också funderat på det där med puls och läst en del på Dr Maf:s egna sida. Där står bl.a. att pulsen kan stiga om man har en infektion i kroppen. Jag maffade igår trots att jag kände mig lite hängig men märkte inget på pulsen. Inatt bröt förkylningen ut så rimligtvis bör infektionen redan ha funnits i kroppen. En annan sak jag har läst är att pulsen stiger i slutet på passet när kroppen är uttorkad. För egen del brukar pulsen agera tvärtom, efter en timmes Maf sjunker min puls trots att jag inte har fyllt på med vätska.
 24. EmiliaK

  MAF-tråd

  Bra jobbat, Maria! ??Känner igen det där med att haka upp sig på tiden, men huvudsaken är att du hade en bra känsla! Och en så pass låg puls under ett lopp är väl ett tecken på god aerob förmåga - Maf-träningen har gett resultat. ? Själv har jag haft det väldigt stressigt och inte hunnit träna på flera dagar. Ibland kan jag få lust att springa längre lopp, t.o.m. maraton har jag funderat på, men det känns ganska hopplöst när jag knappt hinner träna inför 10km. Dr M:s idé om att strunta i distansen och träna den tid jag kan avsätta passar nog mig bättre i nuläget.
 25. EmiliaK

  MAF-tråd

  Senaste två veckorna har jag försummat Maf-träningen till förmån för vanlig jogg och snabbhetsträning. Det har varit så roligt att springa fort att jag föll dit i den klassiska fällan att gå ut för hårt istället för att trappa upp successivt. Så nu har jag en överstressad kropp som ömmar lite överallt... För att mota detta blev det ett vanligt hederligt maf-pass i morse. Eftersom det var samma runda som jag brukar göra mina maf-test på registrerade jag för skojs skull varvtiderna utan att titta på dem förrän jag kom hem. Jämfört med förra testet är det ungefär samma tider, men fortfarande inte bättre än mitt personbästa för över en månad sedan. Visserligen låg medelpulsen på 2 bpm lägre än min optimala maf-gräns 137 ( jag har fyllt år så jag antar att jag blir tvungen att dra av 1?), detta för att jag hittade en skön joggingrytm med stabil puls där jag kunde fortsätta så gott som hela tiden utan att behöva gå emellanåt. Så fort jag försökte öka farten litegrann hoppade pulsen upp. Min slutsats är att jag inte blir snabbare på att bara springa med Maf-puls, tvärtom går det fortare att varva med gång. Men jag ser ändå stora framsteg med att kunna jogga så länge med så pass låg puls (ibland var jag t.o.m. nere på 130!). När jag började maffa var det ju mestadels gång. Lycka till på söndag, MariaF! ???