Blogg-Postare

Medlem
  • Innehållsantal

    704
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

33 Bra

Om Blogg-Postare

  • Rank
    Gammal i gården
  1. Rustik festmat i dess godaste bemärkelse. Bjud vännerna på knaprigt sidfläsk med kryddiga smaker och krämig spetskål. Riktigt prisvärd comfort food! Receptet → Inlägget Helstekt sidfläsk med gräddstuvad spetskål dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  2. Julklappstips: LCHF-böcker

    Dags att köpa juklappar? Flera nya och intressanta böcker på LCHF-tema har utkommit under hösten. Ett axplock av nyutkommet: Anne Aobadia: Vardagsgott! Här bjuder Anne Aobadia på 52 av sina bästa lågkolhydratrecept både gamla godingar och helt nya favoriter. Det är smarta och prisvärda vardagsrätter med mycket matkärlek. Middagar, som gör hela familjen glad, tack vare härliga smaker och minimal insats i köket. I Vardagsgott! ingår idel pålitliga råvaror som smör, ägg, köttfärs, fisk, kyckling och fräscha grönsaker. Inget krångel! För det ska vara enkelt att förgylla sin vardag.Recepten är dessutom fria från socker, gluten och onödiga tillsatser. En riktigt nyttig bonus! Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt: Diabeteskokboken för män Alltför länge har distingerade gentlemän med och utan diabetes typ 2 lidit brist på en kokbok värd namnet. Men nu är den här, helt fri från tallriksmodellen och fräscha sallader. Det är nämligen inte fettet som är farligt det är socker och andra snabba kolhydrater vi ska undvika. Här får du hand­ fasta tips på hur du sänker ditt blodsocker och samtidigt äter gott. Lars-­Erik Litsfeldt, mångårig skribent i ämnet diabetes och mat, har tillsammans med kocken Birgitta Höglund skapat en kokbok full av recept som får snålvattnet att rinna till. Ät, njut och få bättre värden på kuppen! Fanny Lindqvist: Det stora matäventyret Det stora matäventyret av Fanny Lindkvist, kostrådgivare, är en lite speciell kokbok. Alla recept är nämligen helt fria från gluten, mjölk och socker, samt påfallande kolhydratsnåla. Det innebär att ingredienser som kokosmjölk, mandelmjöl, pofiber och fiberhusk ofta förekommer i recepten, medan potatis och vanligt mjöl lyser med sin frånvaro. Kanske just därför känns många av recepten påfallande nyskapande och annorlunda, till exempel blomkålspizza och fiskburgare med broccolimos. Sophie Cronquist: Matfilosophie Matbloggaren och receptkreatören Sophie Cronquist driver bloggen ekofilosophie.com, en recept- och inspirationsblogg med fokus på lågkolhydratkost och hälsa. Hennes mat är färgstark, fräsch och fantasifull. Fokus ligger på ren mat utan tillsatser och med sparsamt användande av mejeriprodukter. Anna Hallén Buitenhuis: Sluta banta, gå ner i vikt Du har försökt allt och alla metoder, men inget fungerar? Du vet hur du ska äta men gör inte det du har tänkt dig? Du tappar greppet och börjar om igen och igen, på en måndag? Om och om igen, med nya tuffare och striktare metoder? …idag är det din tur att lyckas. Unna dig att lyckas en gång för alla. Denna gång med kunskap och vänlighet mot dig själv. Inte som tidigare med striktare, hårdare och bestraffning. Lär dig att äta tryggt, gott och avslappnat och gå ner i vikt. Om baljväxter kan ingå i LCHF eller ej har diskuterats livligt på olika forum under hösten. Trenden med bönor har i alla fall givit upphov till ett ett par kokböcker, där bönor kombineras med mer traditionell LCHF-kost: Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson, Birgitta Höglund: Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Recepten har tagits fram för att visa att även traditionella högkolhydraträtter som bröd, smoothies och energibars kan omvandlas till riktigt hälsosamma och sockerfria alternativ med hjälp av bönor, kikärtor och linser. Många av recepten i boken är sprungna ur grönsakslandet. Monique Le Roux Svalberg: Sköna böna : 33 enkla recept plus allt om bönans dolda superkraft Varför har bönan plötsligt blivit så populär? I Sköna böna får du svaret och dessutom 33 enkla recept på bönrätter till frukost, mellanmål, lunch och middag. Ny forskning och beprövade erfarenheter visar att bönan sänker blodsockernivån, ökar mättnadskänslan, underlättar viktnedgång och minskar klimakteriebesvären hos många kvinnor. I boken får du veta allt om bönans dolda superkraft, resistent stärkelse, och varför den främjar din tarmflora och ditt allmänna välbefinnande. Mer Kostdoktorns receptsamling LCHF för nybörjare Inlägget Julklappstips: LCHF-böcker dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  3. Det första steget i att lösa ett problem är att erkänna att det finns. Jag satt nyligen i ett avdelningsmöte på mitt sjukhus, där vi hade samlat in över en miljon dollar för att finansiera ett center för integrativ medicin (CIM) tillsammans med universitetet. Det var högljudda fanfarer när projektet påbörjades för några år sedan. Projektledaren reste sig upp för att för att för övriga delar av sjukhuset presentera det som hade gjorts under året. Under perioden hade hela teamet på fyra eller fem personer lyckats genomföra en enkätundersökning och tagit över ett program där massagestudenter gav gratis massage till patienter och anställda. Detta var ett program som redan var igång, men CIM tog över det, vilket inte var särskilt svårt, eftersom de var volontärstudenter. Det var allt. På ett helt år ansvarade de för ett program och genomförde en undersökning om attityder. Wow. Tänkte jag. Det suger verkligen. På ett år har fyra personer lyckats genomföra arbete som hade tagit mig ungefär en till två dagar. Det suger verkligen. Men jag sa ingenting, för det var egentligen inte min sak. Efter att hon satt sig ner fällde andra chefer kommentarer. ”Bra gjort”. ”Grattis, detta är verkligen exalterande”. ”Utmärkt arbete”. Det var kontentan av den känslostämning som delades vid bordet. Generellt fungerar vilken byråkrati som helst på det sättet. Även om det var uppenbart att vi kastat en miljon dollar i sjön behövde vi låtsas som om allt var fantastiskt. Ingen, verkade det som, ville skrika ”Kejsaren har inga kläder”. Avvikande åsikter om den förspecificerade berättelsen var inte välkomna. Istället för att erkänna sanningen ville alla bara låtsas att allt var bra, tack så mycket. Detta problem är inte unikt för mitt sjukhus, det råder i största delen av den allmänna sjukvården. Vi behöver låtsas att alla (akademiska forskare, läkare, dietister, auktoriteter inom kost) gör ett fantastiskt jobb, även när vi har epidemier av fetma och typ-2 diabetes i en omfattning som världen aldrig tidigare skådat. Ingen vill erkänna att det finns ett problem – och därför har vi inte ens tagit det första steget mot en lösning. Fetma Det är rätt uppenbart att det inte går så bra i ”kriget mot fetma”. Det är bara att titta på vilken statistik som helst över global fetma, så kan man se att det är mycket illa. Exempelvis släppte OCD nyligen statistik över fetma i USA. Japp, det var skrämmande illa. Ingen stat hade en förekomst av fetma under 20 procent. Bara tre stater låg under 25 procent. Jösses. Tragiskt nog fanns det 1985 inte en enda stat med högre fetmatal än 10 procent. Nu har till och med den bästa staten dubbelt så mycket. Om man tänker logiskt så är råden vi ger för att råda bot på problemet inte effektiva. Det är det kaloricentrerade synsättet på fetma, som om det var ett problem med energibalans, som om den mänskliga kroppen var någon sorts kalorimätare, men med snyggare frisyr och smink. Kanske gör den fettsnåla kosten saker och ting värre – det kan diskuteras, men en sak är säker, det är att den inte gör saken bättre. Om det inte fungerar måste vi förändra någonting. Det är logiskt, men det innebär också att vi måste erkänna att det finns ett problem. Nej, men det kan vi inte göra. Vi tar en titt på hemsidan för CDC, vad ger de för råd? ”För att gå ner i vikt måste du förbruka mer kalorier än du intar. Eftersom ett kilo motsvarar 7000 kalorier, så behöver du minska ditt kaloriintag med 500-1000 kalorier per dag för att gå ner ett halvt till ett kilo i veckan.” Vad konstigt, det låter precis som samma gamla trötta råd jag hörde när jag växte upp under 1970-talet. Låt oss överväga detta på ett logiskt sätt. Det här är vad vi vet. Vi har delat ut samma viktminskningsråd under de senaste 50 åren. Fetmaepidemin blir värre, mycket snabbt. Så alla fetmaspecialister på alla universitet drar slutsatsen att vi bör… fortsätta ge samma råd om att begränsa kaloriintaget? Vad tusan? Är dessa människor galna? Första steget i att lösa ett problem är att erkänna att det finns. Problemet är att våra råd varken är användbara eller effektiva. Vi bör ta till oss den bistra sanningen och göra någonting åt den. Istället har vi legioner av ”yrkesverksamma” och ”akademiker” som fortsätter skrika att ”det handlar bara om kalorier”. Vi har fokuserat på kalorier som besatta (kroppen, så klart, har inget faktiskt sätt att mäta kalorier) och på grund av det har vi inte kommit någonstans. Typ 2-diabetes När det gäller typ 2-diabetes ser vi samma skrämmande epidemi. Men i vår behandling av typ 2-diabetes låtsas vi att om vi bara skriver ut tillräckligt med läkemedel för att normalisera blodsockret kommer allt bli bra, tack ska du ha. Så vi gjorde en massa studier för att bevisa denna poäng. ACCORD, ADVANCE, VADT, TECOS samt andra studier har alla bevisat samma poäng. Ja, du kan använda läkemedel för att sänka blodsockret, men nej, folk blir inte friskare för det. De avlider i samma utsträckning. De får hjärtsjukdom och njursjukdom i samma utsträckning. Att ta insulin och andra läkemedel var totalt meningslöst. Visst tjänade läkemedelsföretagen en massa pengar och läkarna kunde klappa sig själva på axeln. Men när det kom till att göra patienter friskare, så nej, jag är ledsen, men inget blev bättre. Låt oss ta en titt på det med lite logik. Att använda läkemedel för att sänka blodsockret har en minimal fördel. Den rekommenderade lösningen är att skriva ut läkemedel för att sänka blodsockret. Vad tusan??? Detta är samma gamla trötta råd som jag gav till diabetiker under 1990-talet. 25 år senare har vi inte avancerat alls. Första steget för att lösa ett problem är att erkänna att det finns. Om vi inte erkänner problemet att vårt nuvarande sätt att behandla är felaktigt, kommer det inte finnas något hopp för oss att lösa det. Vi har som besatta fokuserat på att sänka blodsockret, även när den metoden bevisligen har misslyckats. Det är dags att ta sig i kragen och inse fakta. Men det skulle innebära att vi går ifrån det förspecificerade antagandet att ”allt är fantastiskt” och att våra forskare och läkare gör fina framsteg när det gäller en förskräcklig sjukdom. Att erkänna ett problem? Nej, det kan vi inte göra. Cancer ”Kriget mot cancer” har gått precis lika illa. John Bailar III borde veta något om cancer. Han jobbade på National Cancer Institute (NCI), var redaktör på Journal of the NCI, statistisk konsult hos New England Journal of Medicine och föreläsare vid institutet för allmänhälsa vid Harvard. Under 1970-talet började han ifrågasätta effektiviteten i hela cancerforskningsprogrammet och 1980 lämnade han NCI. 1986 skrev han ett inlägg i New England Journal of Medicine som fick namnet ”Framsteg vid cancer?” År 1950 till 1982 fanns det inte en enda bråkdels bevis för att medicinska framsteg hade saktat ner förekomsten av cancer eller antalet dödsfall i cancer. Om någonting var situationen värre än tidigare. År 1997 publicerade han en uppföljare som kallades ”Den obesegrade cancern”, i samma tidskrift. Han gjorde samma poäng som elva år tidigare, att det kalla, hårda faktumet visade att cancer som sjukdom inte blev bättre trots de miljarder dollar man öste in till forskningen. Som en insider i kriget mot cancer, publicerad i den mest framstående medicinska tidskriften i världen, stod han här och skrek ”Kejsaren har inga kläder”. Responsen var stark. Han kritiserades hårt i hela cancerforskningsvärlden. Hans motiv och intelligens ifrågasattes rutinmässigt. Vincent DeVita Jr, ordförande för NCI, kallade hans första inlägg klandervärt, oansvarigt och missledande medan han antydde att Bailar själv hade avvikit från verkligheten. Även om det var rikt på personangrepp, så gick det helt enkelt inte att förneka statistiken. Under de gångna 40 åren hade de totala dödstalen exklusive cancer minskat med 24 procent. Siffran för cancer, å andra sidan, hade ökat med 14 procent. Cancer blev faktiskt värre, men ingen ville erkänna det. Första steget för att lösa ett problem är att erkänna att det finns. I 50 års tid har vi som besatta fokuserat på genetiska mutationer som en orsak till problemet med cancer. Medan man har gjort några stora framsteg i relativt små sjukdomar (CML och Gleevec), så är läget när det gäller cancer generellt sett inte bättre än det var för 50 år sedan. Det här sättet att hantera problemet har bara tagit oss ett steg framåt på en tusenmilaresa. En del av problemet ligger i hur man godkänner cancerläkemedel. FDA godkänner läkemedel baserat på biverkningar (giftighet) jämfört med effektivitet – vilket går att definiera på många sätt. Om läkemedel hjälper patienter att leva längre finns det en stor chans att de godkänns. Detta är förmodligen den viktigaste orsaken för vissa läkemedel. Oturligt nog godkände FDA 75 procent av läkemedlen av andra anledningar än att de hjälper patienter att leva längre, mellan åren 1990 och 2002. Den främsta anledningen till att ett läkemedel godkändes att släppas på marknaden var på grund av ”tumörens partiella svar”. Detta innebär att den primära tumören minskade i volym med över 50 procent. Det låter rätt bra. Vad är problemet? Tja – det är helt oanvändbart. Cancer dödar genom metastaser. När cancern väl har spridit sig är den mycket mycket mer dödlig. Du behöver ta död på nästan 100 procent av cancern för att hjälpa patienter att överleva längre. Det är anledningen till att kirurgi och strålbehandling är ineffektiva när cancern väl har metastaserat. Föreställ dig att du genomgår kirurgi för att ta bort halva cancern. Det är ganska verkningslöst. Vilken kirurg som helst, i hela världen, skulle ha vägrat att operera för att det helt enkelt är dumt. Och de skulle ha rätt. Att ta bort halva cancern är inte bättre än att inte ta bort någonting alls. Det är därför kirurger alltid optimistiskt säger till patienter efter en operation att ”vi fick bort allt”. Kirurger skär bort stora remsor av normal vävnad hos cancerpatienter i ett försök att ”få bort allt”. Att enbart få bort halva cancern är en droppe i havet. Det gör inte den minsta skillnad i det totala resultatet. Trots detta är över 50 procent av de nya läkemedel som godkänns för cancer baserade på detta totalt verkningslösa effektivitetsmått. 71 läkemedel godkändes, baserat på detta. Dock godkänns vissa läkemedel för multipla cancerformer, där varje typ av cancer kräver sitt eget godkännande, 71 godkännanden mosvarades av enbart 45 läkemedel. Om du tittar på det mer stränga kriteriet som är att faktiskt hjälpa till att rädda liv, lyckades bara 12 läkemedel klara av det under dessa 12 år, 1990-2002. Livet förlängdes generellt sett bara med ett par veckor eller månader i majoriteten av fallen. Under samma tid användes frasen ”genombrott i cancerforskning” i 691 publicerade artiklar. Den konstiga matematiken, enligt den fantastiska och ögonöppnande boken The Truth in Small Doses, lyder såhär. 691 genombrott = 71 godkännanden av läkemedel mot cancer = 45 läkemedel = 12 läkemedel som knappt lyckades förlänga patienters liv Nej. Krigandet går inte bra. Cancer är fortfarande en obesegrad sjukdom, till och med oberörd av våra ynkliga försök. Kejsaren har inga kläder. Vi behöver ett nytt sätt att angripa problemet. Kan vi inte bara inse det faktum att kaloriräkning är dömt att misslyckas. Att enbart fokusera på att sänka blodsockret är dömt att misslyckas. Synsättet att ”cancer är en genetisk åkomma” är dömt att misslyckas. Allt har prövats i över 50 år. Allt har misslyckats ordentligt. Låt oss erkänna att det finns ett problem, först då kan vi jobba mot en lösning. Dags att ta oss i kragen. — Dr Jason Fung Läs mer Hur man går ner i vikt Hur man reverserar typ 2-diabetes Viktnedgång Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan. Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv. 16:02 03:34 14:39 My Big Fat Diet42:31 Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man? 31:11 24:12 VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59 03:14 05:36 31:06 Intervju med Jason Fung45:20 38:45 Orsaken till fetma15:56 46:13 44:22 Typ 2-diabetes "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"18:52Dr Sadhra ger blivande läkare råd om att behandling av typ 2-diabetes kan vara ganska enkelt så länge man äter LCHF. Läkemedel är inte förstahandsval. 42:54 Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet. 14:39 My Big Fat Diet42:31 Intervju med Jason Fung45:20 46:13 45:59 05:13 48:15 28:53 VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15 09:12 Helping People with Type 2 Diabetes32:31 Diabetes Video Course Part 309:32 12:10 21:19 Mission: Reverse Diabetes18:15Är det möjligt att reversera diabetes för 100 miljoner människor innan 2025? Här är vårt ambitiösaste videoprojekt hittills: Cancer 44:42 Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så. Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer? Kan ketogen kost påverka cancer?53:59 31:18 Tidigare med dr Fung Alla tidigare artiklar av dr Jason Fung Mer med dr Fung Dr Fung har sin egen blogg på intensivedietarymanagement.com. Han är också aktiv på Twitter. Jason Fungs bok The Obesity Code finns tillgänglig på Bokus. Hans nya bok, The Complete Guide to Fasting, finns också tillgänglig på Bokus. Inlägget Därför håller vi på att förlora kriget (mot fetma, typ 2-diabetes och cancer) dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  4. Kanelkaffe med grädde

    Julens godaste kaffe smaksätter du själv. Med lite kanel i bryggaren och vispad grädde på toppen når julfikat oanade höjder. Receptet → Inlägget Kanelkaffe med grädde dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  5. Tydligen har jag legat under LCHF-stenen för länge, för jag har helt missat att du nu kan bekämpa typ 2-diabetes med hjälp av chokladpraliner! Skämt åtsido, ta en titt på länkarna nedan för en mer effektiv och vetenskaplig metod att bekämpa sjukdomen. Och tack till dr Bourdua-Roy som skickat bilden till oss. Blogginlägg om diabetes Forskare: Vi närmar oss ett botemedel mot typ 1-diabetes Är potatismjöl LCHF? Om resistent stärkelse Är alla kolhydrater lika skadliga? Mer Guide: Så kan du normalisera ditt blodsocker Video om typ 2-diabetes "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"18:52Dr Sadhra ger blivande läkare råd om att behandling av typ 2-diabetes kan vara ganska enkelt så länge man äter LCHF. Läkemedel är inte förstahandsval. 42:54 Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet. 14:39 My Big Fat Diet42:31 Intervju med Jason Fung45:20 46:13 45:59 05:13 48:15 28:53 VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15 09:12 Diabetes Video Course Part 309:32 Helping People with Type 2 Diabetes32:31 21:19 12:10 Mission: Reverse Diabetes18:15Är det möjligt att reversera diabetes för 100 miljoner människor innan 2025? Här är vårt ambitiösaste videoprojekt hittills: Inlägget Bekämpa typ 2-diabetes… med chokladpraliner? dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  6. Marinas LCHF-efterrätt Kan LCHF göra att du får några nya hål i skärpet och göra dig mer produktiv på jobbet? Och kan det få dig att vara mindre vresig och slippa sötsuget? Det är vad Marina skulle säga om du frågar henne: Mejlet, översatt från engelska Hej dr Andreas! Ja, det har varit ett underbart och ögonöppnande halvår, verkligen. Jag har mycket mer kunskap, kontroll och en mycket större medvetenhet om vad jag äter och hur jag ska äta (till exempel att det absolut inte finns anledning till mellanmål och att det är OK att inte äta frukost, särskilt om du inte är hungrig). Den mesta informationen har jag fått från din sida, men också från andra sidor online. Jag har gått ner 20 kilo under den här tiden. Jag har inte löngre problem med humöret när jag är hungrig (på engelska finns det också ett utryck för det, ”hangry”). Jag är piggare och jag är mer produktiv på jobbet. Jag ser fram emot att vara social och jag har större lust att röra på mig. Jag har fått göra nya hål i mina skärp och jag tycker faktiskt OM att bli fotograferad nu. Jag har också satsat lite på en ny garderob 😉 Allt detta hände utan träning. Jag planerar att börja med styrketräning snart, för att bli lite fastare och få ner fettprocenten lite till – men jag är förundrad över hur stor effekt maten har och det är verkligen sant att du inte kan springa ifrån dålig kost! Jag tänker inte ljuga, det har inte varit helt utan ansträngning. Det har tagit mycket energi, och gör fortfarande, att programmera om min hjärna att inte känsloäta och att komma över de sug efter sött och kolhydrater som jag hade i början. Som alla andra har jag sociala tillfällen som är utmanande, när jag övertalas att ta ”bara en bit” av en kaka, att det var ”OK”. Jag medger att jag några gånger tog ”bara den där biten”, men jag uppklevde inte samma känsla när jag åt socker som jag tidigare gjort. Min smak har förändrats. De flesta kakor och bakverk smakar för sött och konstigt. 85-99 %-ig choklad blev min räddning de tillfällen jag ville ha någonting sött, speciellt när den rivs över bär med vispad grädde 😊 Jag kan inte ens föreställa mig att äta en apelsin nu… Så sött den skulle smaka. Eller en Coca-cola. Urk. I början skrev jag upp vad jag åt för att få en ungefärlig bild av vad jag fick i mig, vad som fungerar för mig och vad som inte gör det. I början skrev jag upp vad jag åt för att få en ungefärlig bild av vad jag fick i mig, vad som fungerar för mig och vad som inte gör det. Och om jag känner att jag faller in i gamla vanor för jag anteckningar igen under en vecka eller två, för att återta kontrollen. För det mesta följer jag ändå min hunger. Vad jag äter… Kött tillagat på många olika sätt (jag undviker helst friterat), fisk, ägg, olja som olivolja, smör, oliver, gröna grönsaker och andra grönsaker som växer ovan jord, svamp, hårdost och färskost, vispgrädde, bär, mandel och fler saker som jag inte kommer på just nu… Jag fastar 16:8 på vardagar, med mitt första mål runt 12-13. Jag fastade inte från början, det hade varit övermäktigt med för många förändringar på en gång. Jag gör nästan aldrig efterrätter, huvudsakligen för att jag är bekväm, men också för att sötningsmedel som erythriol och xylitol bara smakar konstigt. Jag har en steviaplanta, men den smakar också konstigt. Jag äter hellre riktig mat, som bär och vispgrädde som jag nämnde ovan, hellre än en ”imiterad” efterrätt. Jag gör inte ketobollar eller fettkaffe, jag anser att det är onödigt om du äter tillräckligt med fett genom riktig mat och jag tycker inte om flytande kalorier. Så är det i alla fall just nu, vem vet vad jag vill testa i framtiden? Jag äter på restaurang. Mycket. Vanligtvis på grund av mitt arbete. Även om det inte är idealiskt, eftersom du inte kan ha koll på vad maten innehåller och vilka oljor man använder. Jag klarar mig ändå bra utan alltför mycket krångel (jag tar vanligen kött eller fisk av något slag och ber om att få grillade grönsaker istället för potatis eller ris; biff- eller kyckling/buljong; caesarsallad med kyckling, men utan krutonger etc.) Det är fantastiskt vad ett halvårs LCHF kan göra. Och jag har bara precis börjat! Tack till dig och ditt team för allt ni gör! Hälsningar, Marina Kommentar Grattis till dina framgångar, Marina. Tack för att du delar med dig av din berättelse! Kom igång Vill du göra det Marina har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning! Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid. Må Tis Ons Tor Fre Lö Sö Mer LCHF för nybörjare Hur man går ner i vikt Vill du också inspirera? Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv. Mejla din historia till annika@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa. Fler framgångshistorier Ta del av över 500 framgångshistorier. Video om viktnedgång Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan. Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv. 16:02 03:34 14:39 My Big Fat Diet42:31 Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man? 31:11 24:12 VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59 03:14 05:36 31:06 Intervju med Jason Fung45:20 38:45 Orsaken till fetma15:56 46:13 44:22 48:15 10:22 25:27 Cereal Killers1:00:07 08:57 14:23 Stöd Kostdoktorn Vill du ge ditt stöd till Kostdoktorn och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap. Gratis provmånad Inlägget ”Det har varit ett underbart och ögonöppnande halvår” dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  7. Veckomeny med smak av jul

    Våra veckomenyer ger dig allt du behöver för att lyckas med LCHF. Veckomenyer, recept och inköpslistor – ingen planering behövs! Byt ut eller hoppa över måltider – recept och inköpslistor anpassas automatiskt efter ditt val. Vi har nu över 60 veckomenyer tillgängliga – inklusive strikt ketogent, måttlig LCHF, vegetariskt, mejerifritt eller Team Kostdoktorns favoriter – och vi lägger till en ny meny varje vecka. Här hittar du veckans meny: Strikt LCHF #21 – En smak av jul Här kommer en strikt veckomeny för dig som älskar de klassiska julsmakerna, men i en lite annan tappning. Kolhydratmängden varierar mellan 13–19 gram kolhydrater per dag. Veckomenyn bjuder ändå på lyxiga frukostar med allt från kaffedrinkar med kanel och vispad grädde till juliga skinksmörgåsar. Veckomenyn → Må Tis Ons Tor Fre Lö Sö Vår veckomenyservice är gratis att prova en månad Läs mer om våra veckomenyer Inlägget Veckomeny med smak av jul dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  8. Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Hon bloggar på annfernholm.se. En del av de frukostflingor som Kellogg’s marknadsför till barn innehåller lika mycket socker som det finns i vissa kakor. Företaget lugnar dock föräldrar på sin sajt: ”frukostprodukter bidrar med cirka 2 procent av barns sockerintag.” Hur sant är det? Här är mitt öppna brev till Kellogg’s: Hej Kellogg’s! Nyligen var jag inne på er sajt för att försöka ta reda på hur mycket socker era frukostflingor innehåller. Det gick dåligt. Många andra livsmedelstillverkare redovisar näringsdeklarationerna för sina produkter online. Hos er hittade jag inte ens en innehållsförteckning (eller så var jag dålig på att leta, i så fall får ni hjälpa mig…). Vad jag däremot fann var en sida om frukostprodukter och deras innehåll. Om socker skriver ni följande: Understrykningen är min. Det var när jag läste siffran 2 procent som mina ögonbryn for upp till stjärnorna. Alltså? Hur kom ni fram till den? Frukostens sockermatematik Låt oss säga att en femåring tjatar om era Coco-Pops i affären (den där lilla björnen på framsidan är ju sååå gullig…). Föräldern (som är sååå trött efter en dag på jobbet) säger ja, och köper sedan hallonyoghurt till flingorna (god kombo, choklad och hallon). Dagen efter hälls 1,5 dl av yoghurten och 30 gram av flingorna (er rekommenderade portionsstorlek) upp i barnets frukostskål. Det ger totalt 236 kcal, vilket är nästan en femtedel av dagsbehovet av energi för en femåring. Hur mycket socker får då barnet i sig? Alltså, enligt mina beräkningar blir det totalt 19,5 gram socker eller 6,5 sockerbitar. 3 bitar från era flingor och 3,5 bitar från yoghurten. Som ni skriver ska ett barn få i sig maximalt 10 procent av sina kalorier från tillsatt socker. Ett femårigt barn äter ungefär 1400 kcal/dag, vilket innebär maximalt 140 kcal från socker. Ett gram socker ger totalt 4 kcal, så ett femårigt barn ska äta max, max, max 140/4=35 gram socker under en dag. Alltså max. Gärna mindre. Den här frukosten utgör totalt 19,5/35=56 procent av det maximala sockerintaget under en dag. Era frukostflingor står för 26 procent. Coco-Pops är söta som kakor Varifrån har ni fått idén om att endast 2 procent av det socker som barn äter skulle komma från frukosten? Är den tagen från 1950-talet, innan Findus tog fram O’boy och ni utvecklade Frosties? Då barn fortfarande åt havregrynsgröt med en liten klick hemkokt lingonsylt på morgonen? Vill ni ge relevant information till föräldrar tänker jag att ni istället kan skriva att era värstingflingor innehåller lika mycket socker som det finns i vissa kakor. Eller (om ni tycker det är bättre) så kan ni tipsa föräldrar om att istället strö Mariekex över frukosten. Då minskar sockermängden med 40 procent. Jag skulle vara tacksam för ett svar! Ni får gärna också berätta hur ni tänker när ni vräker i socker i mat som ni menar att barn ska äta. Om Konsumentverket kontaktar er framöver vet ni vem som ligger bakom – all marknadsföring ska enligt lagen vara sann. Vänliga hälsningar, Ann Fernholm Ann Fernholm Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg. Ann Fernholms blogg Kostfonden Här hittar du Anns böcker Populära inlägg av Ann Fernholm Ny studie: Alzheimers sjukdom kan vara en form av diabetes Jacob Gudiol och felaktigheterna om socker Sockerindustrin stoppade forskning som visade att socker kan orsaka hjärt-kärlsjukdom Video om socker 29:24 31:44 Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12 Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt? 59:31 37:12 Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11 18:22 Mer LCHF för nybörjare LCHF för barn – att ge sina barn riktig mat Inlägget Vilseledande om socker i frukostflingor dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  9. Inga röster ännu!Dr Aseem Malhotra är en av de mest inflytelserika kardiologerna i Storbritannien och expert på hur din livsstil påverkar risken för hjärtsjukdom. Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera? Du kan se en del av intervjun ovan (transkription). Hela är tillgänglig (med svensk text och transkription) med provmånad eller medlemskap: Bör man oroa sig för högt kolesterol? – dr Aseem Malhotra Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se intervjun direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt nya fantastiska verktyg veckomenyer. Video med dr Malhotra Dr. Aseem Malhotra - hjärtspecialist21:39 The Big Fat Fix1:19:34Donal O'Neill och dr Aseem Malhotra i denna utmärkta dokumentär om de misslyckade fettsnåla kostråden från för och hur man egentligen blir frisk. 37:12 48:15 Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera? Video om kolesterol The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett? 52:45 37:55 Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell38:19 "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer. 16:49 10:39 1:15:35 28:56 48:15 34:55 1:02:45 09:30 10:36 11:22 Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol. 29:04 Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera? Mer LCHF för nybörjare Inlägget Bör man oroa sig för högt kolesterol? dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  10. Ljuvligt krämig liten efterrätt som smakar pepparkaka. Perfekt avslutning på middagen när det lackar mot storhelgerna. Receptet → Inlägget Sockerfri crème brulée med smak av jul dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  11. LCHF-magasinet bjuder in till världens största LCHF-evenemang, den årliga LCHF-kryssningen Stockholm-Åbo. Båten avgår lördag 24 februari kl 19.30. Programmet är i skrivande stund inte helt spikat, men några namn är Andreas Eenfeldt och Ann Fernholm. I priset ingår hyttplats, all underhållning ombord, buffé på kvällen, frukost söndag morgon, för- och eftermiddagskaffe i anslutning till föreläsningarna och naturligtvis en massa intressanta seminarier med intressanta föreläsare. Välkommen till en spännande kryssning 2018! Kanske en julklapp till någon som vill lära sig mer om LCHF? Information och bokning (via telefon eller chatt): Tallink Silja: Kryssning med LCHF-magasinet LCHF-magasinet: Program Facebook: LCHF-kryssning 2018 Kryssningsrapporter från tidigare år LCHF-kryssningen 2017 LCHF-kryssningen 2016 Video om LCHF 11:59 VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59 02:45 05:44 08:57 41:41 45:06 Fat Head Directors Cut1:46:20 Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49 02:52 07:09 39:01 Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11 05:56 27:34 07:29 02:14 LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09 06:20 1:12:26 43:29 24:04 21:05 18:36 Mer Kommande LCHF-evenemang Inlägget LCHF-kryssningen 2018 – välkommen att boka! dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  12. Bjud på en god LCHF-jul!

    Det är i adventstider som vi längtar som mest efter julens alla godsaker… Sill, lax, ägg, skinka, kalkon, fårfiol, köttbullar, korv, grön- eller brunkål, sallader och ost i långa rader. Mycket av den traditionella julmaten är ren LCHF medan annat bara behöver bara justeras något. Här bjuder vi på våra allra bästa jul- och helgrecept samt några riktigt LCHF-smarta jultips! Bjud på en riktigt god LCHF-jul Inlägget Bjud på en god LCHF-jul! dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  13. Professorn sågar margarin

    Diskussionen om smör kontra margarin fortsätter. Nu handlar det om en skola i Laholm som serverar lättprodukter för att inte barnen ska bli överviktiga. De protesterande föräldrarna får medhåll av professor Fredrik Nyström från Linköpings universitet: Man vinner inget på att äta lättprodukter, för eftersom man inte blir mätt så äter man ju mer i stället och blir hungrig fort efteråt. Är man orolig för att gå upp i vikt ska man strunta i kolhydrater eftersom modern forskning visar att det är det vi blir tjocka av, inte fett. SVT Nyheter: Professorn: ”Margarin är en jättekonstig produkt” Expressen: Professorn sågar margarin: ”En jättekonstig produkt” Tidigare med professor Nyström Konserverade kostråd i vårt östra grannland Söta kalorier mättar sämre än kalorier från fett Mer om Linköpingsstudien: Grädde mättar mer än socker Video om fett The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett? 52:45 Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det? Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar. Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol. Mer LCHF för nybörjare LCHF för barn – att ge sina barn riktig mat Inlägget Professorn sågar margarin dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  14. Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Kostdoktorns forum: Hur vet jag vilka, om några, kosttillskott jag behöver? Lasse-hatten har följt forumet under många år och kommit fram till att det krävs en mängd kosttillskott för att man ska hålla sig frisk. Men, det märks ju ingen skillnad? Är tillskott verkligen nödvändigt eller kan man använda sina slantar till något roligare? Noll motivation till både mat och träning Gul4545 saknar mål för kost och träning. Motivationen är noll, trots att måendet är bättre i de perioder då mat och rörelse fungerar. Välkommen till en tråd med många tips för att hålla motivationen uppe! Halsbränna av kokosolja Kita 202 försöker sedan ett par veckor att vänja sig vid kokosolja i kaffet, men får en häftig halsbränna. Är det vanligt? Finns det någonting att göra åt problemet? Kom igång Må Tis Ons Tor Fre Lö Sö Stor guide: Kom igång med LCHF – en tvåveckorsutmaning Mer LCHF för nybörjare Tips för vikten Snabbkurs i diabetes Inlägget Hur vet jag vilka kosttillskott jag ska ta? dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  15. Kostdoktorn byter namn!

    Det är nu snart 10 år sedan jag och min bror lanserade bloggen Kostdoktorn.se, julen 2007. Han stod för det tekniska, jag för skrivandet. Mycket har hänt sedan dess, Kostdoktorn.se har växt, växt och växt till ett team på över 30 personer. Nu börjar vi ytterligare ett kapitel. Detta kapitel kommer innebära att namnet Kostdoktorn byts ut. En blygsam svensk start Kostdoktorn började som en hobbyblogg – jag skrev på kvällar och helger, tillsammans med mitt jobb som familjeläkare, och min bror uppdaterade som tradition det tekniska under de första årens julhelger. Jag har sedan 2002 varit passionerat intresserad av lågkolhydratkost och dess till synes enorma potential att hjälpa hundratals miljoner människor med fetma, typ 2-diabetes och relaterade hälsoproblem. Sedan 2004 eller så har jag behandlat patienter och sett effekterna, samt läst alla böcker och vetenskapliga studier i ämnet jag kom över. Kring 2006-2007 fanns det några få svenska resurser på nätet i ämnet, främst dr Dahlqvists blogg och forumet Kolhydrater iFokus. Jag var aktiv där och svarade på frågor. Men det kändes ändå som att det saknades ett ytterligare komplement, en riktigt trovärdig och enkel svensk resurs på nätet för de som ville lära sig mer. När vi lanserade Kostdoktorn.se visade sig intresset snabbt vara stort, sajten växte på ett år till Sveriges största hälsoblogg med kring 5 000 dagliga besökare, något som sedan ökat till närmare 50 000. Med resurser från en bok, föreläsningar och försäljning av kosttillskott (nu avslutad) kunde vi börja anställa flera medarbetare och frilansare, först på deltid och successivt även på heltid. Internationell expansion och medlemskap I takt med att den svenska sajten växte besökte jag många internationella lågkolhydrat-konferenser och lärde känna många av mina idoler, läkare och forskare som varit verksamma på området länge. Något som snabbt blev klart var att det internationellt, på engelska, otroligt nog saknades en sajt liknande kostdoktorn.se, som kunde göra det enkelt för människor att äta lågkolhydratkost. Våren 2011 lanserade vi därför vår engelska sajt, DietDoctor.com. Denna växte på några år om Kostdoktorn.se i storlek, och har nu uppåt 200,000 dagliga besökare. Detta gör sajten till världens mest besökta lågkolhydratsajt. Sommaren 2014, efter långa diskussioner, lanserades något som skulle förändra företagets framtid för alltid. Vi hade länge diskuterat hur vi kunde få resurser att bygga ett företag som verkligen kunde göra skillnad i världen, ett företag med möjlighet att betala rättvisa löner till många passionerade heltidsmedarbetare. Vi ville samtidigt bevara och maximera vår trovärdighet, varför vi ville undvika annonser, undvika att ta emot sponsring och undvika att sälja produkter. Det vi till slut valde var att ha allt folk behöver gratis på sajten, men att därutöver ha ett medlemskap för ytterligare bonusmaterial, som videor, filmer, måltidsplaner, och möjligheten att få personliga svar på frågor. Detta medlemskap är också gratis att prova en månad, men kostar om man stannar sedan 79 kronor per månad, ungefär som Spotify, eller Netflix. Trots att många menade att detta aldrig skulle fungera – vem skulle betala för något på nätet? – visade det sig vara en lyckträff. Snart hade vi tusentals medlemmar och kunde börja anställa fler medarbetare och producera mycket mer material än tidigare. Efter lansering av vårt engelska medlemskap tog det riktig fart. Vi nådde 18 000 medlemmar för ett år sedan, och idag har vi över 40 000 medlemmar. Detta har gett oss helt nya möjligheter, och varenda krona i inkomster används efter vår bästa förmåga – till löner, lokaler, utrustning och resor – för att göra lågkolhydratkost enkelt, så allt fler intresserade människor runt om i världen kan revolutionera sin hälsa. År 2015 sade jag upp mig från mitt jobb som familjeläkare, för att kunna driva och utveckla Kostdoktorn-företaget med all min tillgängliga tid och kraft. Utöver vår svenska och engelska sajt har vi nu i höst även lanserat vår spanska sajt, och planerna för framtiden är enorma. Vi är också på väg att flytta till ett större eget kontor i centrala Stockholm under januari. Företaget är helägt av medarbetarna. Vi har inte tagit emot några investeringar och planerar inte heller att göra detta. Vi är helt finansierade av folket och har därför som vårt enda mål att stödja folk på bästa sätt. Allt relevant som produceras till vår engelska sajt kommer också på vår svenska sajt. Detta med hjälp av stora insatser från våra medarbetare, främst Annika Rane och Inger Swanberg. Vi utökar också även vårt svenska team med fler kunniga skribenter, som dr Björn Ekengren, Per Bylund och Ann Fernholm. Dock har vi nu kommit till ett vägskäl. I takt med att företaget växer och expanderar på fler språk behövde vi bestämma om vi ska ha olika namn på olika språk (Kostdoktorn, Diet Doctor, och på spanska Doctor de alimentación?). Eller om vi bör ha samma namn på alla språk. Mot framtiden med Diet Doctor Vi har valt det senare alternativet. Vi planerar att vår sajt och vårt företag ska heta Diet Doctor på alla språk. Det är en global matrevolution som vi är en del av. Vår svenska sajt nås redan via DietDoctor.com/se och vår spanska sajt på DietDoctor.com/es. Vi har också en ny logga (mer om den senare) och en ny design av vår sajt lanseras när som helst, som ska göra det enklare och mer inspirerande att hitta vårt bästa material. Det är förstås sorgligt att företagsnamnet Kostdoktorn går i graven, lagom till tio-årsjubiléet. Jag hoppas dock att de flesta, efter att ha funderat på saken ett tag, förstår det långsiktiga behovet av ett namn på alla olika språk. Detta är ytterligare ett steg på vår väg mot att ge folk överallt i världen möjligheten att revolutionera sin hälsa, genom att göra lågkolhydratkost enkelt för de som vill och har nytta av det. Vi är ännu bara i början av den resan. Företaget är fortfarande helägt av medarbetarna och jag är ännu – och så länge jag kan se in i framtiden – dess ledare. Inget har ändrats i det, och inget har ändrats i våra mål. Vår svenska sajt finns kvar (adressen Kostdoktorn.se skickar automatiskt vidare till rätt sida) och vidareutvecklas ständigt. Detta är bara ännu ett steg mot vårt mål, att sprida kunskap och enkel inspiration om lågkolhydratkost överallt i världen, inte bara i Sverige. Kostdoktorn.se är nu DietDoctor.com/se. Stort tack för ditt stöd på vår gemensamma resa, och lämna gärna kommentarer och synpunkter nedan. Allt gott, Dr Andreas Eenfeldt Tidigare Kostdoktorn på spanska! Kostdoktorn flyttar Om Kostdoktorn Inlägget Kostdoktorn byter namn! dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln