Blogg-Postare

Boring Member
  • Innehållsantal

    3 793
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

58 Utmärkt

Om Blogg-Postare

  • Rank
    Veteran

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Över 910 000 personer har hittills anmält sig till Diet Doctors LCHF-utmaning (på engelska, svenska och spanska). Starten går varje söndag och utmaningen är gratis, reklamfri och du förbinder dig inte till någonting. Du får goda råd, veckomenyer, recept, inköpslistor och tips för problemsökning – allt du behöver för att lyckas med LCHF. Välkommen att anmäla dig! Här är utdrag ur några omdömen vi fått under den senaste veckan: Feedback Mycket bra upplagt med receptlänkar som man lätt kommer åt. Enkelt och bra med allt! Hälsningar Johanna Jag har följt dieten i två veckor, förutom att jag fastat från 18 till 12 nästa dag, alltså bara ätit lunch och middag. Har gått ner ett kilo! Känns jobbigt, trodde det skulle vara mer effektivt. Är beredd att fortsätta några veckor till, men tufft. Värst är det när man reser, flygplatser erbjuder bara olika sorts sandwich och sallader med pasta. Med vänlig hälsning, Gertrud Ingen hunger och god mat Gått ner 3 kilo på de två veckorna med LCHF-utmaningen 😋 Ingen hunger och god mat. Fortsätter på den vägen 👍🏻 Britt-Marie Hej, det var mycket enkelt att följa och dessutom väldigt mycket nya recept för mig, som också var väldigt goda. Tack Carola …även jag som är erfaren inom LCHF behövde en spark i rätt riktning Jag tycker att LCHF-utmaningen var riktigt bra! Otroligt lätt att komma igång med hur man ska tänka kring maten. Tack för hjälpen att komma igång, även jag som är erfaren inom LCHF behövde en spark i rätt riktning och vägledning när jag tappat kompassen under sommaren 😊 Vänligen Lenita Jag tyckte att det var bra, någon viktnedgång har det inte blivit och då är jag lite besviken, men recepten är bra. Jag har följt allt som man ska och tränar tre gånger i veckan, men ingen förändring i kroppen. Inte ens några gram. Jag fortsätter att laga samma mat så jag får se om det blir någon resultat framöver. Med vänliga hälsningar, Kaja Kom igång idag! Anmäl dig du med för att få tillgång till en enkel guide som lotsar dig framåt – steg för steg. Du kommer att få veckomenyer, recept och inköpslistor för två veckor. Läs mer här. Anmäl mig LCHF för nybörjare GuideLCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater och högre andel fett, även kallad njutmetoden. Du kan nämligen äta dig mätt på god mat och ändå bli friskare och gå ner i vikt. Här hittar du allt du behöver. Periodisk fasta GuideDen stora gurun på periodisk fasta, dr Jason Fung, har sammanställt den här nybörjarguiden där du kan lära dig allt du behöver veta om den uråldriga hemligheten för hälsa och viktnedgång. Gå ner i vikt GuideHar du svårt att gå ner i vikt? Eller vill du gå ner i vikt snabbare? Du har kommit till rätt plats. Gör dig redo för att gå ner i vikt utan att besväras av hunger. Video om LCHF Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF. Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen. Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost? Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem. Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt. VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59 De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag. Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön? 43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt. Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost. Fat Head Directors Cut1:46:20 Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater? 18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1 Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"? Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41 Undvik de konventionella kostråden45:06 Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost? Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett? Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå. Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den? Viktnedgång Typ 2-diabetes handlar om mer än bara insulinresistens05:21Vad är betacellsnedbrytning och hur är kopplingen till insulin? Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost? Inkretineffekt och insulinresistens30:02Dr Eades om att minimera insulinresponsen över tid. 48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan. VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59 Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34 Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06 Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF? 14:39 Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa. Intervju med Jason Fung45:20 De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag. Orsaken till fetma38:45 Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag. Sambandet mellan fettlever och typ 2-diabetes05:01Hur hänger fettlever ihop med insulinresistens? 46:13 LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt. Kan man reversera MS med kostförändring?14:23 Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost. En global matrevolution48:15 PS Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av? E-posta (fotografier uppskattas) till annika@dietdoctor.com. Klicka för mer information! Dela med dig av din berättelse! Inlägget ”Otroligt lätt att komma igång” dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  2. Peter Martin och Jonas Bergqvist håller en inspirerande föreläsning i Göteborg den 27 november om hälsa och funktionsmedicin. Allt fler väljer att utbilda sig inom funktionsmedicin – såväl hälsocoacher som sjuksköterskor och läkare – och allt fler patienter upptäcker funktionsmedicin som hjälp mot sina kroniska besvär. Lågkolhydratkost är ofta en bra utgångspunkt i det funktionsmedicinska behandlingsupplägget, men kosthållningen individanpassas alltid efter var och ens sjukdom och symtom. Jonas kommer under kvällen att föreläsa om evolutionsmedicin och utmaningen med livsstilsförändringar och Peter kommer att bjuda på en inblick i hans vardag på en funktionsmedicinsk läkarmottagning. Både kunskap, inspiration och en stor portion energi utlovas! Föreläsningen vänder sig till allmänheten och har fokus på egenvård, men kvällen avslutas med 30 minuters diskussion om hur funktionsmedicin ska kunna ta allt större plats inom svensk friskvård och sjukvård. Biljetter samt mer information om föreläsningen. Kommande LCHF-evenemang Guide Vill du lära dig mer om LCHF eller keto? Här hittar du en uppdaterad lista av planerade LCHF-evenemang, i Sverige och andra delar av världen. Inlägget Tips: Inspirerande föreläsning i Göteborg dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  3. Krämig kycklinggryta med parmesan, soltorkade tomater och babyspenat. Passar lika bra till vardag som till fest. Serveras med smörstekt vitkål. En riktig succé! Receptet → Inlägget Italiensk kycklinggryta med parmesan dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  4. Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors forum. Gratis och öppet för alla, välkommen! Förskola dumpar köttet – för klimatet Nils startar tråden som handlar om förskolan som helt slopar kött på barnens meny. Beslutet bottnar i förskolans arbete med hållbar utveckling som en del av förskolans läroplan. Vegetarisk kost alesch här ätit LCHF länge och har på sistone gått över till striktare keto och mår prima. Dokumentären The Game Changers, som förespråkar vegetarisk kost, väcker tankar och skapar förvirring. Vad är egentligen sant och inte? Makrofördelning vid ketogen kost? Fian påbörjade sin LCHF-resa för två månader sedan och gick snabbt ner fyra kilo, men sen är det stopp. Du som äter LCHF för att gå ner i vikt, hur fördelar du kolhydrater, protein och fett? Goda råd mottages tacksamt! Kom igång Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön Stor guide: Kom igång med LCHF – en tvåveckorsutmaning Mer LCHF för nybörjare GuideLCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater och högre andel fett, även kallad njutmetoden. Du kan nämligen äta dig mätt på god mat och ändå bli friskare och gå ner i vikt. Här hittar du allt du behöver. Periodisk fasta för nybörjare GuideDen stora gurun på periodisk fasta, dr Jason Fung, har sammanställt den här nybörjarguiden där du kan lära dig allt du behöver veta om den uråldriga hemligheten för hälsa och viktnedgång. Gå ner i vikt GuideHar du svårt att gå ner i vikt? Eller vill du gå ner i vikt snabbare? Du har kommit till rätt plats. Gör dig redo för att gå ner i vikt utan att besväras av hunger. Inlägget Förskola dumpar köttet dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  5. Är du intresserad av att lära dig mer om kött och dess effekter på miljö och hälsa? I så fall kanske du ska planera in en helg i vårt södra grannland i sommar! I mitten av augusti går tvådagarseventet The Meat-ing av stapeln i Köpenhamn. Arrangören David Bodiroza berättar: Jag arrangerar eventet the MEAT-ING med målsättningen att motverka den negativa information angående köttkonsumtion som idag sprids brett. Många människor behöver lära sig mycket mer om detta mångfacetterade och viktiga ämne. Min övertygelse är att det ska ske med respekt och kunskap. Vi är många som arbetar för den här goda saken och för att sprida budskapet har jag bjudit in talare från hela världen till ett tvådagarsevent i Köpenhamn. För mer information om eventet, den redan långa listan över föreläsare (där flera känns igen från Diet Doctors videoarkiv) samt biljetter: The Meat-ing Rött kött – är det hälsosamt? GuideÄr rött kött hälsosamt eller skadligt? Kan du njuta fritt av det eller bör du begränsa ditt intag? Beroende på vilken expert du frågar får du troligen helt olika svar på dessa frågor. Nu sätter vi tänderna i karnivordieten Guide T-benstek till frukost, köttfärs till lunch, entrecote till middag – låter det som din drömmeny? Eller som din värsta mardröm? Kommande LCHF-evenemang Guide Vill du lära dig mer om LCHF eller keto? Här hittar du en uppdaterad lista av planerade LCHF-evenemang, i Sverige och andra delar av världen. Inlägget The Meat-ing dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  6. Ett måste till helgfrukosten! Hemmagjord granola utan tillsatser och socker. Lyxa till det extra genom att äta den tillsammans med en krämig yoghurt och färska bär. Receptet → Inlägget Yoghurt med sockerfri granola och bär dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  7. Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil dr i molekylär bioteknik. Inlägget är också publicerat på Anns egen blogg annfernholm.se. Majskrokar, cheddarsnacks och kex sötad med juice. Mängden ohälsosam mat i barnmatshyllorna har exploderat. Nu skriver Washington Post om problemet. Vi behöver göra upp med vår tro på att barnmatsföretagen vill barnens bästa. Maten som de producerar är ofta både ultraprocessad och översötad. Allt fler röster höjs nu mot de livsmedel som tillverkas som ”barnmat”. I juni varnade WHO för den höga halten socker i bebispuréer, bland annat eftersom det kan fräta på tänderna. Nu skriver också Washington Post om skräpmaten som fyller barnmatshyllorna: Sweet excess: How the baby food industry hooks toddlers on sugar, salt and fat. Ultraprocessade majssnacks inget mellanmål Även här i Sverige marknadsför barnmatsföretagen ultraprocessad mat till bebisar och små barn, ofta med missvisande hälsobudskap. Ett exempel är detta som kallas ”mellis”: Ingen ska äta ultraprocessade majssnacks till vardags, speciellt inte småbarn som har ett stort näringsbehov i förhållande till sitt matintag. Det är dags att vi gör upp med den starka tillit som vi har haft till barnmatsföretagen. BVC rekommenderar ofta föräldrar att ge bebisar kommersiell barnmat eftersom den skulle vara näringsrik, men när Testfakta för några år sedan granskade burkmaten blev slutsatsen att den är både närings- och energifattig. Maten innehåller också ofta väldigt lite protein (sannolikt eftersom det är billigare att fylla burken med vatten än kött och fisk). Faktum är att en bebis skulle behöva äta hela 5-6 burkar för att täcka sitt dagsbehov av energi. Barnmatsindustrins utövar en stark lobbying Att vi ändå har en positiv bild av barmatsindustrin beror på att de är duktiga på lobbying. Under de nationella barnhälsovårdsdagarna i oktober, då personer som leder Sveriges barnhälsovård träffades, tillhörde exempelvis Semper, Hipp och Nestlé de betalande utställarna. På sajten för arrangemanget fick barnmatsföretagen göra reklam för sin verksamhet. Semper skriver: ”På Semper står alltid barnets bästa i centrum”, ett budskap som rimmar illa med vad Semper faktiskt gör. Under varumärket Organix säljer de snacks, kakor och godisar till bebisar och små barn. Nestlés budskap till BVC är att de bedriver ”en ständig utveckling av barnmat som baseras på vetenskap och forskning”. I Spanien säljer Nestlé samtidigt välling och gröt som smakar Mariekex, och klämmisar som smakar sockerkaka eller Oreos. Hipp påstår att deras filosofi är att: ”barn som växer ska äta den bästa maten” samtidigt säljer de översötade puréer till sex månader gamla bebisar. Det som Hipp menar är en omsorgsfullt tillagad gröt, består till stor del av juice från juicekoncentrat och närmare hälften av alla kalorier kommer från socker. Från det att barnen är 12 månader tycker också Hipp att de ska ”träna handgreppet” genom att äta kakor baserade på vetemjöl och koncentrerad juice (men Hipp kallar dessa kakor för ”minikex med fullkorn”). Nä, hörrni kära föräldrar. Det är dags att vi slutar gulla med barnmatsföretagen. Dela och sprid detta till alla föräldrar du känner, till varje bvc-sköterska i vårt avlånga land och alla i förskolan. Det är dags att bojkotta det skräp som företagen vill pracka på våra småbarn. Barnen behöver istället näringsrik mat, lagad från grunden på naturliga råvaror. Bra mat är en genväg mot långsiktig hälsa. Ann Fernholm Mest lästa inlägg Tarmbakterie som omvandlar kolhydrater till alkohol kan bidra till fettlever Se upp för skräpmaten i bebishyllan och barnmatsindustrins lobbying Minns du den nyckelhålsmärkta glassen? Samtliga tidigare inlägg av Ann Fernholm Om författaren Ann Fernholm är fristående skribent och vetenskapsjournalist. Hon bloggar på annfernholm.se och är också en av initiativtagarna bakom Kostfonden. Läs mer om Ann här! LCHF för barn – att ge sina barn riktig mat GuideBra och näringsrik kost är grundläggande för ett barns hälsa och utveckling. Alla barn mår bra av ett minskat intag av socker och snabba kolhydrater. Välkommen till vår guide med handfasta tips! LCHF för nybörjare GuideLCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater och högre andel fett, även kallad njutmetoden. Du kan nämligen äta dig mätt på god mat och ändå bli friskare och gå ner i vikt. Här hittar du allt du behöver. Inlägget Se upp för skräpmaten i bebishyllan och barnmatsindustrins lobbying dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  8. Ytterligare en noggrant utförd analys av vetenskapen kring processat kött pekar på att evidensen är svag och osäker. En ny re-analys av vetenskapen som handlar om sambandet mellan processat kött och kronisk sjukdom pekar på att de studier som visar på ett samband mellan de två är av mycket låg kvalitet och har brister, som författarna uttrycker det, “allvarlig risk för vinkling och brist på precision.” Slutsatsen är inte överraskande, då den bygger på nyligen utförda analyser som skakade nutritionsvärlden. De tidigare studierna, publicerade i Annals of Internal Medicine tidigare denna månad, kom fram till att kostråd som varnar oss för att äta rött och processat kött baseras på evidens med mycket låg säkerhet. Forskarna som utförde dessa analyser menar att det inte finns något sätt att avgöra vad risken eller fördelarna med att äta kött kan vara. I det avseendet är den nya studien, publicerad 17 oktober i PLOS ONE, liknande, inte bara hur den motsäger årtionden gamla kostråd, utan också i sin generella kritik av vetenskapen bakom kostråden. Till skillnad från studierna i Annals of Internal Medicine, är den nya studien inte en systematisk översikt eller meta-analys av tillgängliga studier, utan det är en översikt av den typen av översikter. De åtta författarna, alla från University of Copenhagen, använde två metoder för att bedöma kvaliteten på samtliga ingående studier. Den första metoden, som heter AMSTAR, är ett väl använt verktyg som är specifikt utformat för att avgöra kvaliteten på en systematisk översikt eller meta-analys. När man använde detta verktyg fann forskarna att tidigare systematiska översikter eller meta-analyser, där man fann en koppling mellan processat kött och kronisk sjukdom, var av låg kvalitet. De fann också att ju bättre en studie var utformad, desto större var sannolikheten att man inte fann ett samband mellan processat kött och kronisk sjukdom. En av de viktigaste AMSTAR-kriterierna frågar om forskarna tillhandahöll en allmän version av sin forskningsplan innan man började samla in data. En sån plan begränsar möjligheterna för forskarna att ”fiffla” med eller anpassa datan på ett sätt som kan påverka vad man kom fram till. Endast en av de 22 översikterna i den här studien gjorde det. För de övriga 21 översikterna fanns ingen insyn i om de ursprungliga författarna följde datan eller om de såg till att datan gick deras väg. Att så få av dessa studier använde en förutbestämd forskningsplan pekar på en kritisk brist när det gäller hur nutritionsvetenskap vanligen utförs. Den andra metoden som användes av forskarna i den nya studien är GRADE– systemet. Det högt ansedda, transparenta ramverket i GRADE är det bredast använda verktyget för att avgöra kvalitet på den evidens som används för att utfärda rekommendationer. Det var också den metoden som användes av studierna i Annals of Internal Medicine. GRADE-systemet är anmärkningsvärt för att resultaten från observationsstudier (fallstudier och kohortstudier) per automatik betraktas hålla en lägre kvalitet, ett perspektiv som Diet Doctor håller med om. Kvaliteten på en observationsstudie kan uppgraderas om studien är av högsta kvalitet ― inga särintressen, stort underlag och ett konsekvent dos-responsförhållande ― men det är sällsynt inom nutritionsforskningen. I analysen över processat kött menar forskarna som gjorde översikten att ingen av de ingående studierna mötte dessa krav. Faktum är att forskarna förklarade, ”Säkerheten på den beräknade effekten nedgraderades till mycket låg, på grund av allvarlig risk för särintressen och/eller allvarlig brist på precision.” Precis som med studierna i Annals of Internal Medicine säger inte denna studie att processat kött är ”bra för dig” eller att du ska äta mer av det. Den säger helt enkelt att råden att minska konsumtionen av rött kött baseras på studier av mycket låg kvalitet och att sådana slutsatser är mycket osäkra. Du kan räkna med oss på Diet Doctor när det gäller att hänga med i forskningen — exempelvis vår omvärdering av soja — även om en del av våra läsare upplever vår slutsats som otillfredställande. Det är trots allt så att råd som inte baseras på stark vetenskaplig evidens förmodligen inte ger några positiva hälsoeffekter. Det har vi kommit fram till efter 40 år av kostråd om mindre fett och mer kolhydrater. På Diet Doctor tror vi att ni förtjänar bättre. Tidigare Stöder vetenskapen en begränsning av rött kött? Video om kött EAT-Lancets växtbaserade värld30:12Borde vi alla äta växtbaserad kost? En hållbar LCHF-kost11:25Är det möjligt att äta LCHF på ett miljövänligt och hållbart sätt? Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag. Rött kött och hälsa34:15Vi hör ofta varningar om hur farligt det är att konsumera rött kött, men finns det anledningar att tro dem? Kost, hälsa och miljön50:49Vi får ofta höra att djurhållning är en stor bov när det gäller klimatförändring och miljöförstöring, men är det verkligen så? Inlägget Varningar för processat kött saknar grund i vetenskapen dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  9. Halloween står för dörren och vi är många som förknippar högtiden med pumpor, godis, läskiga spöken och häxor. Men varför firar vi egentligen Halloween? Och vad passar bra att äta för att fira denna högtid? Inlägget Glad LCHF-Halloween! dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  10. Kan du som äter LCHF – där måltiderna vanligen innehåller både kött och mejeriprodukter – samtidigt vara en miljömedveten individ som bidrar till att vår planet mår bättre? Inlägget Den klimatsmarta köttätaren, del 1 dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  11. I alla fall på min tapet. Denna gråa, veckade klump på i runda slängar 1,3 kilo, bestående av cirka 60 procent fett, har gjort sig ovanligt mycket gällande på sistone, i alla fall på min horisont. Exempelvis när jag nyligen läste Hanna Gillvings bok ”Keto-licious”. Ur förordet: ”Processad mat, socker och kolhydratrik kost har ofta en avtrubbande effekt på oss, och många går idag runt med så kallad spannmålshjärna som leder till trötthet och mental oskärpa”. (Recenserad här på Diet Doctor) Hjärnan var också temat för läkaren och författaren Anders Hansens utmärkta dokumentärserie ”Din hjärna”, som gick i mål nyligen. (Skönt att se att SvT faktiskt kan göra kvalificerad vetenskapsinfotainment.) Precis som Gillving har han tillämpat ett tydligt evolutionärt perspektiv. Vilket bland annat innebär att eventuell dysfunktion – allt från dumhunger och uppskjutarbeteende till ADHD och schizofreni – blir begriplig utifrån att våra hjärnor formades i livsmiljöer som var extremt olika den moderna världen. Ta lättja. Du vet att en jogg eller cykeltur nog är bra för dig. Men ändå kommer du inte ur soffan. Varför? Jo, för att hjärnan är programmerad att spara energi. Detta var ju en överlevnadsfördel i tider när tillgången på mat var osäker. Hjärnan hade också en central roll i min keto-kompis Bitte Kempe Björkmans svavelosande attack mot en osedvanligt korkad Expressenartikel häromveckan, i vilken det trumpetades ut att hjärnan för optimal funktion FORDRAR att vi äter kolhydrater. Den intervjuade heter Ingrid Larsson, hon kallas i artikeln näringsfysiolog – men borde rätteligen kallas Folkfördummare och Hälsofara! Larsson hävdar att reducerat kolhydratintag ”minskar hjärnans verksamhet. Man blir trögtänkt. Hjärnan behöver glukos för att fungera.” Här kan ni läsa hur Bitte dekonstruerar den förvirrade dietisten Larsson. Men vill ni ha Bittes vassa analys i snabbsammanfattning? Varsågoda, kommer här: Hjärnan kan till stor del använda ketonkroppar istället för glukos som bränsle… OCH DEN MÅR VÄLDIGT BRA I KETOS! Man blir snarare klar och snabb och glad än trög. Och den lilla dos glukos som faktiskt behövs, kan levern producera geschwint genom processen glukoneogenes; man behöver alltså inte tillföra kolhydrater utifrån. Och som om Bittes effektiva nedplockning av Hälsofaran Larsson inte vore nog, råkade jag nyligen ratta in en podcast, där vi på på keto/LCHF-sidan fick massivt eldunderstöd i detta battle of the brain. Vi kommer strax dit, men först en liten molekylär utvikning. Varför fungerar just ketonkroppar så bra som hjärnbränsle? Andra energibärande molekyler, som fettmolekylen triglycerider, förmår ju överhuvudtaget inte passera blod-hjärnbarriären. En barriär vars funktion är att skydda hjärnan från potentiellt farliga angrepp. Vi snackar nu virus, bakterier, de egna vita blodkropparna et cetera. Men ketonerna kommer alltså igenom. Det beror på att de är små och vattenlösliga. Listiga rackare… Och tur att de finns! Tänk på dina anfädrer och mödrar på savannen i Afrika, som ibland gick helt utan mat. Då var det ju livsviktigt att hålla hjärnan igång utan hjälp av vare sig prunkande fruktträdgård eller fullmatat kylskåp på armlängds avstånd. Att universalgeniet levern kunde trolla fram ketonkroppar var bokstavligen skillnad mellan liv och död. Så till den där podcasten. Den håller extra argumentationsvikt i sammanhanget, eftersom ketos som hjärnbränsle här är OBJEKTIVT kopplat till prestation och snabbtänkthet. Jag menar, ni behöver ju inte tro på Bitte och mig när vi säger att vi blir sköna i skallen av att vara i ketos. Men att framgångsrikt jiddra mot minnesmästaren och författaren Mattias Ribbing blir nog svårt… En som ställer intervjufrågorna är nyfikne lifehackern Alexander Pärleros; forumet heter Framgångspodden. Och Ribbing – succéföreläsare och som författare om hjärnan och minnet och lärandet översatt till ett flertal språk – berättar i ett segment om hur keto gjort honom smartare. Förresten, för er som inte känner till vad en minnesmästare är, handlar det om en person som vunnit tävlingar i att under kontrollerade former smälla i sig en massa fakta och sedan redovisa dem. På Mattias meritlista finns bland annat att han i minnes-VM i London 2012 kunde memorera över tusen siffror i rätt ordning under loppet av en timme och då vann titeln Grand Master of Memory. Han har också vunnit SM tre gånger (om inte minnet sviker mig…) Det problem Mattias Ribbing allt som oftast ställdes inför när han tävlade i minne, var hur han skulle upprätthålla energinivån. Både han själv och konkurrenterna laborerade med chockladkakor och annan kolhydrattung energi under de i regel väldigt långa tävlingsdagarna, för att få till en topp när det som mest behövdes. Men det blev ju en massa dippar mellan topparna också, så Mattias började undersöka om det fanns mer optimala kostval. Och det gjorde det! Han hittade keto – tidigt; redan för cirka tio år sedan – och kunde därigenom vässa sina prestationer. Vilket alltså bland annat ledde till en VM-titel. I podden berättar han också att han under intellektuellt krävande perioder, som vid bokskrivande, ser han till att försätta sig själv i ketos. Han orkar då mer, och tänker klarare. ”Själv känner jag hundraprocentigt igen mig i detta. Fysisk och mental energi höjs när jag inte mumsar i mig kolhydrater utan istället ger min lever signalen att börja producera ketoner. Hur jag ger den signalen? Genom fasta eller strikt LCHF!” Ribbing har för övrigt – i samarbete med sin fru Christine, medicine doktorand – skrivit och föreläst på den internationella scenen om hur en ketolivsstil kan vässa den intellektuella prestationen. Till den som fortfarande tvivlar, vill jag ställa frågan varför fastan dyker upp både hos de gamla grekerna – filosofins vagga – och i världsreligionerna. Gemensamt för judar, kristna och muslimer är ju att de ärar fastan i olika former. Och när en fasta genomförs ordentligt, hamnar man i ketos. Man driver då tankarna och drömmarna och visionerna och idéerna utan exogena (utifrån kommande) kolhydrater. Hjärnan gör jobbet ändå. Och troligen bättre. Om du läser detta, Folkfördummare Ingrid Larsson – tror du fortfarande att man blir trög i hjärnan av att skippa kolhydrater? Om du svarar Ja, har du troligen smällt i dig en portion spagetti eller några mackor till lunch. Någonting kolhydratrikt. Det är därför du är så trögtänkt. Svarar du Nej har din hjärna kommit på bättre tankar. Grattis i så fall! Erik Hörstadius Mest lästa inlägg Till tjockishetens försvar Att sitta är det nya röka Att fasta Samtliga tidigare inlägg av Erik Hörstadius Om författaren Författaren, journalisten och Biggest loser-vinnaren Erik Hörstadius skriver regelbundet på Diet Doctor. I slutet av januari 2019 utkom hans bok Livsnjutardieten, som handlar om viktminskning och ett fettbejakande kostparadigm med fokus på hormonell balans. Ska man räkna kalorier när man äter LCHF? GuideNär det handlar om vikt pratar man ofta om kalorier, men det är ett begrepp som ofta missförstås. Om kaloriräkning är användbart för viktnedgång är diskutabelt. Läs vidare i den här guiden! LCHF för nybörjare GuideLCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater och högre andel fett, även kallad njutmetoden. Du kan nämligen äta dig mätt på god mat och ändå bli friskare och gå ner i vikt. Här hittar du allt du behöver. Inlägget Hjärnan är på tapeten dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  12. Är du en av de lyckliga som har lyckats knipa en biljett till evenemanget Tjugofem osockrade år? I så fall ses vi på lördag! Delar av Team Diet Doctor kommer att finnas på plats. Kom gärna fram och säg hej och passa på att ta några exemplar av vår poplära folder. Evenemanget är slutsålt sedan länge, men för dig som är nyfiken finns information här: Tjugofem osockrade år Kommande LCHF-evenemang Guide Vill du lära dig mer om LCHF eller keto? Här hittar du en uppdaterad lista av planerade LCHF-evenemang, i Sverige och andra delar av världen. Sockerberoende Hur blir man sockerfri?29:24 Vad är sockerberoende?06:35Bitten Jonsson's kurs i sockerberoende, del 1: Insikter och råd om hur du kan kontrollera mat- och sockerbegäret. Att fortsätta att sluta04:12 Att ta makten över matberoende24:38Stephanie Dodier om känslomässigt ätande i en föreläsning från LCC 2018. Intervju - Bitten Jonsson (del 2)18:51 Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12 Du måste planera för att lyckas06:28 Kom igång med att frigöra dig från sockerberoende02:21 Att göra slut med sockerberoende21:28 03:24 De 3 stadierna av sockerberoende05:36 Så slutar du med socker04:57 Så behåller du kontrollen i längden05:06 Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil17:25Dr Jen Unwin ger dig sina bästa tips om hur man lyckas hålla fast vid en livsstilsförändring och vad du kan göra om du trillar dit. 15:29Theres Olofsson berättar om hur hon gick ner 130 kilo genom att strikt hålla sig till LCHF-kost. Therese Olofssons blogg: http://lchfthess.se 04:25 Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11 Hur du undviker återfall, del 8 - Bitten Jonsson05:53 Inlägget Ses vi på Tjugofem osockrade år? dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  13. Tid är dyrbart. Många av oss har begränsat med tid när det gäller matlagning. Trots det vill vi ju äta god och hälsosam mat – här kommer lösningen på det problemet. Inlägget Våra bästa snabblagade och enkla LCHF-recept dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  14. 20 visningar Dr David Unwin har nått stora framgångar när det gäller att lösa sina patienters hälsoproblem genom att dra nytta av dr Jen Unwins kunskaper i hälsopsykologi. I den här föreläsningen från konferensen Low Carb Denver 2019 förklarar de hur läkare kan förfina sina metoder genom att tillämpa strategier från psykologin för att hjälpa sina patienter att nå sina mål. Transkription (förhandstitt) Jen Unwin: Härnäst ska vi jämföra och kontrastera med hjälp av rollspel. För vi vet att ni älskar våra rollspel. Vi ska börja med den typiska konsultation som man brukar göra, som handlar om att gräva och hitta ett problem och sen ge en rejäl portion råd, en stor klump råd i patientens knä, och sen skicka iväg den. Vi vet förstås alla att om råd och information bet skulle ingen röka, till exempel. Alla har tillgång till information, men det leder inte automatiskt till förändring. Vi börjar med den traditionella modellen, och sen tar vi det igen på Davids sätt. Då försöker vi inte hitta problemet, utan lösningen och den efterlängtade framtiden. Ni ska få se hur han ger eld åt lågorna. Sen efteråt ska jag förklara modellen som han använder sig av. Nu ska vi göra rollspelet. Hela transkriptionen David Unwin: Välkomna till min mottagning. Jag slår mig ner. Mrs Jones ska komma in, så får vi se i vilket ärende. Vad för er hit, mrs Jones? Jen Unwin: Det är lite pinsamt… Sköterskan sa till mig att jag är sjukligt fet och att jag behöver tala med er. David Unwin: Sjukligt fet, säger ni? Ja, det låter ju allvarligt. Vad tror ni att hälsoriskerna med fetma är? Jen Unwin: Jag har väldigt ont i knät. Det gissar jag beror på det. Och jag är trött hela tiden. David Unwin: Tror ni att fetman ligger bakom det? Jen Unwin: Ja, antagligen. David Unwin: Jag tror att det finns ännu allvarligare saker som fetma kan leda till. Är ni medveten om att det kan leda till typ 2-diabetes? Jen Unwin: Nej. Mamma hade typ 2. David Unwin: Ja, det kan ha stor betydelse. Med sjuklig fetma är det nåt vi bör vara oroliga för. Det har också samband med flera sorters cancer och högt blodtryck. Har ni historik av cancer eller högt blodtryck i släkten? Jen Unwin: Ja, högt blodtryck. David Unwin: Jaså… Det här med sjuklig fetma är ett stort problem. Vi behöver hjälpas åt för att lösa det. Innan ni går vill jag ta en vikt igen för att vara helt säker på er vikt. Jag ska också anteckna vikten åt er, så att ni vet. Jag tycker att ni ska komma hit varannan vecka, så jag ska boka in tider hos sköterskan. Sen återstår vad ni ska göra under tiden. Här får ni en broschyr. Jen Unwin: Tack, doktorn. David Unwin: Jag har fler. Här är en broschyr till. Och en till. Nu har ni fått broschyrerna och jag ska boka in tider åt er, men kom ihåg det jag har sagt om de allvarliga riskerna med sjuklig fetma. Vi måste helt klart göra nåt åt det. Tack. Då har vi tagit hand om mrs Jones. Jen Unwin: Jag är djupt deprimerad. David Unwin: Det var det. Vi tar emot henne igen. Vad för er hit, mrs Jones? Jen Unwin: Det är lite pinsamt. Sköterskan sa att jag behöver träffa er för att jag har problem med vikten. David Unwin: Så intressant. Då kanske vi skulle prata lite om viktminskning. Jag har en fråga: Om jag kunde göra viktminskning enkelt för er… Jen Unwin: Ja, det vore toppen. David Unwin: Visst vore det? Vad skulle ni då ha för målvikt? Hur mycket vill ni gå ner? Jen Unwin: Jisses… Jag trivdes bra när jag vägde runt 65 kilo, men det var länge sen. David Unwin: Jaså, då kändes det bra. Jag vill gärna veta vilken skillnad en viktminskning skulle innebära i ert liv? Hur skulle ert liv förändras, om vi nu skulle kunna åstadkomma miraklet och nå 65 kilo? Jen Unwin: Det är så plågsamt för mig att gå nu, så jag tror att knäsmärtan skulle gå över. Och jag är så trött hela tiden. Jag hade mycket mer energi förut. Det vore trevligt. David Unwin: Och mer? Hur skulle ert liv se ut om ni vägde 65 kilo? Jen Unwin: Det vore fantastiskt. Jag ska få ett till barnbarn. Det vore trevligt att kunna göra saker med henne. Det tar emot att gå och bada och sånt nu. Det vore trevligt att vara mer med barnbarnen. David Unwin: Har ni gått ner i vikt förut? Jen Unwin: Ja, för några år sen. Men jag gick upp igen. David Unwin: Men kan ni dra er till minnes nåt som underlättade för er att gå ner i vikt? Jen Unwin: Jag körde Weight Watchers. Jag är ganska ordningsam, så det klarade jag bra. David Unwin: Där hade ni hjälp av att vara ordningsam. Jag trevar efter sånt som kan vara till hjälp. Finns det nån därhemma som ni kan få hjälp av? Jen Unwin: Inte hemma, men min syster har gått upp mycket i vikt, och vi pratade om att vi måste ta tag i det. David Unwin: Då låter det som en bra idé att få med henne. Ni nämnde 65 kilo, men det är förstås mycket begärt. Men om ni innan vi träffas igen skulle ta ett litet steg som kan hjälpa er att gå ner i vikt, kommer du på vad det skulle kunna vara? Jen Unwin: Ett litet steg… Jag brukade ha med matlåda till jobbet, och då var det ganska nyttig mat. Det var mycket bättre än att hamna i matsalen där det bara blir muffins och sånt. Det skulle jag kunna göra. David Unwin: Kan ni bestämma er för det? Jen Unwin: Javisst. David Unwin: När ni har gått ner i vikt tidigare, la ni då märke till hur det kändes? – Hur kändes det att ha gått ner i vikt? Jen Unwin: Fantastiskt. Jag hade massor av energi. Jag var glad, det var kul att köpa kläder… Det var toppen. David Unwin: Okej. Det kan räcka så. Jag hoppas att ni märkte att samtalet tog en annan riktning. Jen ska nu gå igenom och göra er uppmärksamma på de knep vi använde. Transkription pdf Se en del av videon ovan. Hela föreläsningen (med svensk text och transkription) kan ses med gratis provmånad eller medlemskap. Se föreläsningen här Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer. Low Carb Denver 2019 Inkretineffekt och insulinresistens30:02Dr Eades om att minimera insulinresponsen över tid. Hur är det med fibrer?29:46Hur är det med fibrer? Hur mycket behöver vi? Varför tror vi att fibrer är nyttigt? Vad säger kostråden? Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes31:51Kan LCHF eller ketogen kost fungera i längden? Kan kosten hjälpa till med viktnedgång eller att reversera typ 2-diabetes? Fetma och kolhydrat-insulin-modellen37:54Dr David Ludwig om de senaste upptäckterna kring hur upp- och nedgångar i vikt fungerar i praktiken. När viktnedgången stannar av30:09Hur kommer det sig att många går upp i vikt igen? Hur man ska tänka kring kost30:34Som förberedelse till sin nya bok intervjuade Taubes över hundra läkare som förespråkar LCHF. Att undvika och få bukt med modern kronisk sjukdom31:41Vad kan du göra för att öka dina chanser att åldras med hälsa? De amerikanska kostråden och varför de har betydelse29:38Finns det kvalitativ vetenskaplig evidens för att använda kostråden? Borde du vara rädd för kolesterol?27:02Vad driver processen som omvandlar gott LDL till skadligt LDL? Polycystiskt ovarialsyndrom33:14Vad är kopplingen mellan PCOS och insulinresistens? Ketoner – den metabola fördelen37:04Kan ketoner innebära en metabol fördel? Fettsnålt eller lågkolhydrat för typ 1-diabetes?31:17Dr Jake Kushner berättar om hur man kan hantera typ 1-diabetes med hjälp av LCHF. Kolhydratrestriktion i praktiken36:24Behöver vi ytterligare en medicinsk specialitet – ketogen medicin? Kolesterol och LCHF: mina experiment27:41Vad händer med ditt kolesterol när du äter LCHF? Kan LCHF förkorta ditt liv?30:57Hur effektiva är olika typer av kost för att förbättra hälsa och gå ner i vikt? Reversera typ 2-diabetes med LCHF34:15Vad är det bästa sättet att reversera typ 2-diabetes? Här är en djupdykning i ämnet. Inlägget Så motiverar du dina patienter dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  15. Fried eggs are keto simplicity at its best. It's a super quick but satisfying breakfast that will start up your day in a great way and keep your hunger at bay for hours. You can also fry the spinach together with the eggs and add some more veggies or bacon if you want a more filling meal. Full recipe → The post Simple keto breakfast with fried eggs appeared first on Diet Doctor. Visa hela artikeln