Blogg-Postare

Boring Member
  • Innehållsantal

    1 939
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

52 Utmärkt

Om Blogg-Postare

  • Rank
    Veteran

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. 327 visningarHur lyckas man hålla fast vid en ny livsstil? Är det ens möjligt om du är socker- eller matberoende? Dr Jen Unwin diskuterar ämnet i den här intervjun från PHC conference 2018 i London. Diet Doctors Kim Gajraj och dr Jen Unwin pratar också om hur man kan göra om man tappar greppet om kosten. Jen delar också med sig av sina bästa tips för att åstadkomma en livsstilsförändring. Ta en titt på den här videon för att få veta mer om det här viktiga ämnet! Se ytterligare en del av intervjun ovan (transkription). Hela videon, med svensk text och transkription, ser du här med provmånad eller medlemskap: Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil – dr Jen Unwin Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer. Ketogen kost "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy. Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt. Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör. Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem. Avancerade LCHF-tips!31:11 Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016 Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden? Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost. Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så. Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten. Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida. Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer? Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta. Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost? Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation? Keto-anpassning och prestation58:58 Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext! Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning. Inlägget En ny livsstil – hur gör man? dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  2. En klassisk Wallenbergare serverad med rotsellerimos och skirat smör. En fantastiskt god och prisvärd LCHF-middag. Receptet → Inlägget Wallenbergare med selleripuré dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  3. Vi har tidigare skrivit om Livsnjutardieten, Biggest Loser-vinnaren och Diet Doctor-skribenten Erik Hörstadius härliga bok om viktnedgång, en bejakande livsstil och tiden på ”tjockisslottet”. Förlaget berättar om boken: Inför en miljonpublik besegrade Erik Hörstadius vid finalen av Biggest Loser VIP 2018 matprofilen Alexandra Zazzi i en stenhård final. Detta efter att ha eliminerat konkurrenter som Gunilla Persson, Kalle Moraeus, Pekka Lindmark och Carl-Jan Granqvist i ett av världens största realityformat med ca 670 000 tittare/program i Sverige. 129 kilo tjock-Erik blev på mindre än fyra månader 93 kilo pigg-Erik. Minus 36 kilo. Hans metabola ålder sänktes från 70 till 40 år. Utan energidippar, dåligt humör och hungerdemoner, som annars brukar plåga bantare. Hur åstadkom han detta? Ja, inte genom att avstå från livets goda, som vin och ost… För Diet Doctors läsare finns nu chansen att köpa boken till ett riktigt bra pris. Med koden kostdoktorn får du 25 procent rabatt när du köper boken direkt från förlaget. Koden gäller fram till 10 april och du beställer här: Bladh by Bladh: Livsnjutardieten Vill du veta mer om boken innan du slår till? Läs mer här. Boken kommer även att finnas till försäljning på Diet Doctors event LCHF2019. Blogginlägg av Erik Hörstadius Livets goda Metabol matematik Kolhydratexperiment Inlägget Livsnjutardieten till kanonpris! dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  4. Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil dr i molekylär bioteknik. Inlägget är också publicerat på Anns egen blogg annfernholm.se. Ser ni vilken söt liten gastronom? I lördags hade Svenska Dagbladet ett helt uppslag kring Stora boken om barn och mat. Hoppas att det kan inspirera fler föräldrar att låta sina bebisar utforska maten. Själv gjorde jag alla fel under barnens matintroduktion, och behövde senare ringa till deras magar för att få dem att äta. Prenumererar du på SvD kan du läsa helgens artikel här: Vanlig myt om mat kan göra barnen kräsna och petiga. Och en tillhörande sidotext full av tips: Så får du ditt barn att äta bättre mat. Vi får hoppas att budskapet når ut till föräldrar, så att fler låter sina bebisar utforska maten innan de närmar sig 2-årsåldern och går in i den lite kräsnare delen av småbarnstiden. MEN. Det är aldrig för sent att lära barn äta mat. Om man är lite kreativ kan även små viljestarka matskeptiker smaka på maten. I artikeln säger jag lite snusförnuftigt: Bra knep för att få barn att äta: ring magen! Det ska villigt erkännas att jag önskar att jag själv hade varit bättre på detta när barnen var små. Ett av de bästa knepen som jag kom på för att få barnen att äta var dock att ringa till magen (handen formad som en låtsaslur mot örat). Magen svarade på tredje eller fjärde signalen, och pratade av någon anledningen en rätt vresig söderkis-dialekt: ”Ja, vad vill du? Du vet att du ringer mitt i maten va´? Jag har inte riktigt tid att snacka.” Jag bad om ursäkt för att jag störde, men undrade om det fanns mer plats där nere, eller om magen var full. Magen svarade att jodå, det gick att stuva undan lite mer nere till vänster och uppmanade mig att be barnet att ta en tugga till. När barnet glatt svalde tuggan, hamnade den rakt i huvudet på magen (hur det nu gick till rent anatomiskt?) som gnällde och sa att jag skulle hälsa barnet att ta det lite försiktigare nästa gång. Så fortsatte samtalet. Vissa dagar klagade magen på att det ekade tomt där nere, andra dagar skrek tarmbakterierna att de var hungriga. Lite så gick det till. Tills barnen en dag tröttnade, och man fick försöka hitta på något nytt. Vissa dagar gick det bra, andra dagar sämre. Då hotade jag med att de skulle få torskromslåda (min värsta mat när jag var liten) till middag under resten av deras uppväxt om de inte åt maten. Det genererade sällan någon matlust. Det går inte att lyckas jämt som förälder. Men ju fler knep vi har att ta till, desto bättre går det! — Ann Fernholm Tidigare Knepen som kan få barn att smaka på maten Smitta era barn med matglädje! Ann Fernholm Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg. Du kan också följa Ann på Facebook, Instagram eller Twitter. Här är några av Anns populäraste inlägg: Om Meryl Streep, strikt lågkolhydratkost och undergörande effekter vid epilepsi Nästan alla bebisar käkar klämmisar, men hur bra är de egentligen? Låt oss lyfta den läkande kraften i riktig mat Video om riktig mat En hållbar LCHF-kost11:25Är det möjligt att äta LCHF på ett miljövänligt och hållbart sätt? Matkvalitet: räcker det med LCHF?30:30En djupdykning i matkvalitet och näringsoptimering. Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa. Kan rött kött döda dig?14:55 43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se 25:15 Primal LCHF med Mark Sisson41:57 47:53 Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras? Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar. Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich! Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen. En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till? Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt? LCHF och snabbmat10:28Kan man äta LCHF på snabbmatsrestauranger? Ivor Cummins och Bjarte Bakke besökte ett antal snabbmatsställen för att ta reda på det. Hur tror du att det gick? 21:05 33:42 LCHF till lägre kostnad02:29Vill du äta LCHF och samtidigt hålla i pengarna? I den här videon delar Catherine Crofts med sig av sina bästa tips om hur man kan äta mat av bra kvalitet utan att behöva tömma plånboken. Inlägget Ge din bebis riktig mat från början – innan du behöver börja ringa magen! dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  5. Har LCHF hjälpt dig att uppnå hälsoförbättringar? Du har kanske gått ner i vikt, reverserat typ 2-diabetes, lindrat IBS eller PCOS? Du kanske har lättare att hantera typ 1-diabetes eller upplever lindrigare epilepsi, akne eller migrän? Hälsovinsterna efter en kostomläggning kan vara många. Nu söker vi fler framgångshistorier för att publicera här på Diet Doctor. Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv. Skicka ett mejl till annika@dietdoctor.com så får du veta mer. Du som redan har din framgångshistoria publicerad på bloggen får gärna höra av dig igen för en uppdatering. Det är så roligt och intressant att få veta hur det går efter ett par år med LCHF! Inspiration Ta del av över 750 framgångshistorier. Så hittade Michelle en kost hon kunde hålla fast vid Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF Efter tio år med typ 2-diabetes började Graham med LCHF Inlägget Framgångshistorier sökes! dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  6. Vi på Diet Doctor har fått många frågor kring den här studien som varit omskriven i media de senaste dagarna. Här följer en översatt kommentar från dr Bret Scher, kardiolog. Äter du exakt som du gjorde 1985? Gör dina vänner, din familj och dina arbetskamrater också det? Om det är så kan den här studien som menar att äggätande är farligt vara intressant för dig: JAMA: Associations of dietary cholesterol or egg consumption with incident cardiovascular disease and mortality Men för den överväldigande majoritet av befolkningen som inte äter exakt samma kost i årtionden har den nya studien sannolikt mycket liten betydelse. Tyvärr kommer det inte att hindra media från att påstå att den här nya studien visar att ägg ökar risken för hjärtsjukdom och död, ett ämne som varit kontroversiellt och under diskussion i decennier. Aftonbladet: Dåliga nyheter för alla äggälskare Kurera: Nu är ägg farligt – igen The New York Times: Are eggs bad for your heart health? Maybe Newsweek: How many eggs should I eat? Huge study links dietary cholesterol to heart disease Fram till 2013 utpekades ägg som hälsovådliga. Nya riktlinjer utfärdades av myndigheterna och man menade att det kolesterol som finns i ägg och skaldjur inte längre ”var något att bekymra sig för.” Detta var en följd av studier som visade att det inte fanns någon risk med ökad äggkonsumtion. Det har ändå inte fått debatten att upphöra. Den nya studien som publicerats i JAMA, är en enorm statistisk genomgång. Författarna har i efterhand analyserat tidigare insamlad data från sex olika studier som omfattade nästan 30 000 personer. De gick igenom all data mellan 1985 och 2016, med en genomsnittlig uppföljningstid på 17 år, och kom fram till att en högre konsumtion av ägg hängde ihop med en ökad risk för hjärtsjukdom och död. Vid en första anblick kan det här verka som en imponerande studie. En stor grupp människor, lång uppföljningstid och viktiga slutsatser som berör mortalitet och hjärtsjukdom. Men när man analyserar studien djupare ser vi att försökspersonerna endast fått ett frågeformulär om kost när studien inleddes. Inget mer. Alltså, en insamling av data för att bedöma kosthållningen 17 år senare. Hela studien baseras på otillförlitliga frågeformulär om kost som de fått besvara en enda gång, utan tanke på att en persons kosthållning kan förändras under 17 år. Tycker du att det låter som vetenskap av hög kvalitet? Är det möjligt att många faktiskt förändrade sina matvanor i grunden, eller förändrade andra livsstilsrelaterade aktiviteter eller annat som påverkat hälsan under de 17 åren? Jag skulle säga, ”ja det är det.” Undersökningen försöker att förklara statistiskt hur risken för risk kardiovaskulär sjukdom ökar för varje 300 mg kolesterol i kosten (oddskvot 1,17 vilket var ett mycket svagt samband) eller för varje ägghalva som konsumerats (1,06, ett ännu svagare samband). Problemet är att det man kommer fram till från ofullständig och felaktig data inte är relevant i en vetenskaplig diskussion. Dessutom vet vi att den typen av svaga samband man får fram i observationsstudier mer sannolikt handlar om statistiska fel än faktiska samband (läs gärna Diet Doctors policy för att bedöma vetenskaplig evidens). Slusatsen är att JAMA-studien representerar allt som är galet med nutritionsforskningen. Ofullständig data, svaga samband, dåligt kontrollerade ”healthy user bias,” förväxlingsfaktorer och en mediakultur som överreagerar och lägger fram den här typen av data som medicinskt relevanta. På Diet Doctor kommer vi att fortsätta gå igenom och peka på svagheterna i den här typen av studier. De har inte mycket meningsfullt att bidra med i en diskussion om hälsa och vetenskap. Vi hoppas att forskare och media börjar lyssna! Tack för att du läser, Dr Bret Scher Mer läsning Snabbkurs i kolesterol Tidigare Felaktig nyhetsrapportering menar att LCHF kan orsaka förmaksflimmer Farligt med ägg? Hjärtsjukdom Döda för att göra vinst?11:11Är läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin beredda att döda för att göra vinst? Hur kan en förändring av livsstil vara mer effektiv än läkemedel? Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar. Fett och kardiovaskulär sjukdom25:02Ökar risken för hjärtsjukdom när vi äter mättat fett eller är det någonting annat som är boven? Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera? Den stora kolesterolmyten37:55 The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett? 28:56 Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol. Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt? "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer. 10:39 1:02:45 16:49Intervju med Anders Tengblad - distriktsläkare och diabetesforskare. Vad är kolesterol och varför ska man bry sig om det? Bör man helt utesluta läkemedlet "statiner" eller finns det fördelar med att ta det, och för vem? Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell38:19 Vad orsakar hjärtsjukdom?49:51Vad orsakar hjärtsjukdom? Är det kolesterol – som vi fått höra i årtionden – eller är det i själva verket något annat? 09:30 1:15:35 Att se på hjärtsjukdom som en ingenjör28:47Att applicera problemlösningsstrategier från ingenjörskonsten, kan det vara ett sätt att reversera epidemin av hjärtsjukdom? Inlägget Nu är ägg farligt – igen. Vad är det som händer? dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  7. LCHF2019 har också en rad spännande utställare på plats. Förutom representanter från Team Diet Doctor som berättar mer om vårt arbete och medlemskap kommer du att få träffa Kostfonden och Low Carb Universe. Du kan testa dina utandningsketoner hos Ketonix och få LCHF-prylar och information om sommarens stora LCHF-händelse hos LCHF-events i Säffle. Werlabs bjuder på en trevlig rabatt för konferensdeltagare. Du kommer också ha möjlighet att köpa Erik Hörstadius bok Livsnjutardieten, kanske signerad? All information om konferensen, föreläsare och biljettköp hittar du på eventsidan LCHF2019. Du som är medlem har kraftigt rabatterat pris på biljetten och det gäller även dig som tar en gratis provmånad. Som inloggad medlem aktiverar du din rabatt genom att klicka på knappen nedan eller knappen på sajtens förstasida. Du måste alltså vara inloggad för att få det rabatterade priset. Varmt välkommen till LCHF2019! Allt om LCHF2019 Frågor och funderingar? Kommentera nedan för snabbast svar! Inlägget LCHF2019 – mer än bara föreläsningar dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  8. Häromdagen utförde jag ett experiment på mig själv. Ett väldigt anspråkslöst experiment, ska sägas. Helt utan ambitioner att vinna vetenskaplig terräng och kvalificera mig till prestigefyllda forskningspris. Men ändå ett experiment. Så här var experimentets design: under cirka 24 timmar åt jag kolhydrater fritt. För de flesta människor kvalar detta förstås inte in under rubriken Experiment. Det är ju vardag. Men för mig gör det det. Det var nämligen väldigt länge sedan jag HÄMNINGSLÖST åt kolisar. Ni som läser mig vet att jag ibland tillåter mig kolhydratutsvävningar. Jag kallar det – med ett uttryck jag snott från Jonas Colting – medveten kolhydratnjutning. Men då handlar det i princip om enstaka måltider, eller en allmänt mer liberal hållning under exempelvis en resa i främmande land/matkultur. Inte fritt ätande. Varför detta experiment? Anledningarna var två: Äldsta dottern jobbar i en prisad brödbutik, där även semlor och annat smaskens saluförs. Och jag hyllar principen att man som förälder ska vara nyfiken på barnens studier och jobb et cetera! Jag ville få en konkret och kroppslig påminnelse om mitt pre-LCHF-liv. Jag sjösatte experimentet rätt sent på kvällen efter en lång räcka dagar som präglats av LCHF och mycket aktivitet, både cerebral och fysisk. Startpunkten utgjordes av semla och chips till Netflixfilmen i sängen. Dagen efter var det i huvudsak olika brödvarianter som gällde. Ett sjusärdeles välbakat bröd, vill jag framhålla; mest surdeg. Ingen sladdrig formfranska eller sötlimpa. Här förresten en charmig liten regel om bröd. Bröd som fungerar som mordvapen – för att det är så hårt! – och ganska snabbt blir mögligt, är troligen välbakat och utan en massa tillsatser. Medan mjukt bröd som håller länge och kan användas som huvudkudde troligen är mer rikt på tillsatser. Huruvida dessa tillsatser är skadliga vågar jag inte uttala mig om. Men utifrån en annan hälsoaspekt vågar jag mig på en en kvalificerad gissning. Blodsocker- och insulinkurvan blir något mindre oförmånlig om man väljer kvalitetsbröd. Tillbaka till experimentet. Det bröd jag tryckte i mig, ackompanjerades av dels Bregott och ost, dels olivolja och vitlök. Som lök på laxen och grädde på moset blev det också lite kaka och kanelbulle. Min dotter hade släpat hem många troféer från sin högklassiga butik! Nå, nu till experimentets resultat. Som självklart handlar om mycket subjektiva upplevelser från en väldigt begränsad testgrupp (bestående alltså av en enda individ). Den vetenskapliga evidensen är därför noll, vill jag ödmjukt betona. Törsten gick, föga överraskande, upp. Jag kom från LCHF och relativt mycket träning, så mitt glykogenförråd – det vill säga kroppens lagrade kolhydrater i lever och muskler – bör ha varit lågt. När glykogenet bunkras upp krävs vätska. Cirka 3 gram vatten per gram kolhydrat. Mycket riktigt gick jag enligt vågen upp drygt 3 kilo. Max 2-3 hekto av detta var ökad fettvikt, mer än så överåt jag inte! Jag kände mig slöare. Den motionsfriska hurtighet jag känt dagarna innan var som bortblåst. Med följd att jag mest låg i sängen och läste och kollade film och youtubeklipp istället för att långpromenera eller simma, vilket jag annars spontant vill göra nästan varje dag. Jag kände mig också ”hjärnslöare”, om än marginellt. Lite mindre livslust, lite mer önskan att ta en extra power nap. Min hunger ökade REJÄLT. Flera gånger under dessa 24 timmar, åt jag såpass mycket att jag tänkte ”nu blir det svårt att testa den där tredje brödsorten eller faktiskt mumsa upp den stora kanelbullen”. Men efter en dryg timme… hungrig igen! Inga vådliga ”efterkonsekvenser”! Vad menar jag med det? Jo, att jag på morgonen efter experimentets avslut slapp dumhunger och sötsug och kamp mot kolhydratfrestelser. Detta trots kvarblivande läckerheter i köket, som chokladkaka och det där ljuvliga valnötsbrödet. Den – väldigt försiktiga – slutsats jag drar av det, är att min kropp numera är fint omställd till fettdrift. Nattvilan, då insulinet ju hinner sjunka ner ordentligt och därigenom öppna åtkomsten av det lagrade kroppsfettet, gjorde att jag snabbt hittade tillbaka till det optimala läge där man vill vara om man vill kontrollera hunger och bränna fett. Om dessa små experimentrön äger giltighet bortom min subjektiva upplevelse, vill jag påpeka att erfarenheten av kolhydraternas förslöande inverkan faktiskt finns gestaltad i vårt språk. Ta ett ord som ”paltkoma”. Eller det mer dialektala uttrycket ”grötsvimmen”. Alltså att man blir trött efter kolisar. Motsvarande ord för makronutrienterna fett och protein finns inte, mig veterligen. Ett annat kul ord med ålderdomlig touch är ”brödsvullen”. Snacka om att jag kände mig som det i experimentets slutfas! Och så vill jag skicka med ännu en tanke. LCHF – och även fasta, såväl korttids som den lite längre – har gjort mig mer uppmärksam på hur maten och kroppen och hjärnan kommunicerar med varandra. I ett tidigare liv – med ”mindless” inskyfflande av kalorier från vilken källa det än vara månde – var mat helt enkelt mat. Revbensspjäll, potatismos, godis, rökt abborre, apelsin… mat som mat. Okay, det fanns ”tomma kalorier” – ett begrepp jag kommer att ta upp i kommande inlägg – och det fanns mer eller mindre vitaminrika livsmedel. Men i grunden levde jag omedveten om olika livsmedels olika hormonella påverkan. Nuförtiden gäller ”mindful eating”. Det vill säga, jag ger akt på hur den och den maten påverkar mig. Vilket jag för övrigt är övertygad om gäller även veganer och paleo-ätare och andra avvikare från västerländsk standardkost. Redan det är en jättevinst. Så central som maten är i våra våra liv, är det ju skamligt och potentiellt livsfarligt att äta med noll koll. Så till alla er som läser hälsoböcker och följer Diet Doctor och andra kostsajter och öppnar er för nya rön och berättelser och mer eller mindre seriösa experiment om kost och hälsa: GRATTIS! Ni har tagit flera viktiga steg mot ett friskare och roligare liv. Erik Hörstadius Mest lästa inlägg Metabol matematik Livets goda Inga fler pekpinnar, tack Samtliga tidigare inlägg av Erik Hörstadius Om författaren Författaren och journalisten Erik Hörstadius skriver regelbundet på Diet Doctor. I slutet av januari 2019 utkom hans bok Livsnjutardieten, som handlar om viktminskning och det fettbejakande kostparadigm där fokus ligger på hormonell balans i stället för kaloriräkning. Missa inte vårens event! NyttVill du träffa andra hälsointresserade och lyssna på intressanta föreläsare som Erik Hörstadius? Världens första Diet Doctor-konferens går av stapeln i Stockholm 6 april. Varmt välkommen! LCHF för nybörjare GuideLCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater och högre andel fett, även kallad njutmetoden. Du kan nämligen äta dig mätt på god mat och ändå bli friskare och gå ner i vikt. Här hittar du allt du behöver. Inlägget Kolhydratexperiment dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  9. Isabella hade testat allt för att gå ner i vikt, men ingenting höll i längden. Hon hörde talas om keto (en strikt form av LCHF) av en gammal vän och Isabella och hennes man ville ge det en chans. Här är deras berättelse: Jag heter Isabella och är 52 år, jag bor i Kerry på Irland. Jag har testat många olika sätt att gå ner i vikt genom åren och jag har också verkligen lyckats många gånger. Det har alltid slutat med att jag måste ta till extrema metoder för att fortsätta gå ner i vikt eller hålla vikten och jag har alltid gått upp allt igen. För första gången kändes vetenskapen bakom kosten genomtänkt. Jag träffade en gammal skolkamrat i juni 2018 och hon berättade om sina framgångar med keto. För första gången kändes vetenskapen bakom kosten genomtänkt. Min man och jag bestämde oss för att testa och den 10 juni satte vi igång. Min största utmaning var att börja äta fett. Uppfattningen att fett gör dig fet satt hårt fast. Min man gick ner 13 kilo och håller den nya vikten. Jag har gått ner 49 kilo hittills och vill gärna gå ner ytterligare 14 kilo. Jag har artros och kunde inte gå speciellt långt, mina knän gjorde så ont. Nu går jag uppåt en mil om dagen. Min IBS är borta och jag känner mig som pånyttfödd. Min man har kunnat sluta med sina preparat för sin dåliga matsmältning och han har inte haft ett enda migränanfall sedan vi började. Den här livsstilen har gett oss en ny chans och vi älskar det här livet! Kommentar Grattis Isabella, en fantastisk prestation! De hälsoförbättringar du nämner är vanliga när man lägger om kosten till LCHF, viktnedgång, minskad smärta från artros, förbättring av IBS, bättre matsmältning och en reducering av migränanfall är alla vanliga att man upplever, med olika grad av vetenskapligt stöd. / Dr Andreas Eenfeldt Kom igång Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning! Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid. Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön Mer Guide: Ketogen kost för nybörjare Guide: Gå ner i vikt Ketogen kost "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy. Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt. Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör. Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem. Avancerade LCHF-tips!31:11 Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016 Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden? Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så. Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost. Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten. Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida. Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer? Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta. Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost? Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation? Keto-anpassning och prestation58:58 Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext! Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning. Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater? Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost? Ketonmätning i utandningsluft20:51 Data från ett år med ketos10:20 Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost. Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra. Viktnedgång Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34 Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med? My success story med Katrin Crum02:45Vi träffade Katrin på Low Carb Cruise i maj 2018 och här är hennes LCHF-berättelse. De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag. VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59 Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan. 48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom? Avancerade LCHF-tips!31:11 Orsaken till fetma38:45 Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06 14:39 Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF? Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa. Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag. Intervju med Jason Fung45:20 46:13 45 kilo borta utan kaloriräkning24:12 En global matrevolution48:15 Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta. LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt. Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv. Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost? Måste du räkna kalorier för att gå ner i vikt?10:22Är kaloriräkning nödvändigt för att gå ner i vikt? Stöd Diet Doctor Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap. Gratis provmånad Fler framgångshistorier Ta del av över 750 framgångshistorier. Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF Efter tio år med typ 2-diabetes började Graham med LCHF Katrins framgångar med LCHF Vill du också inspirera? Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv. Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa. Inlägget Isabella och LCHF: Jag känner mig pånyttfödd dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  10. PURE-studien är en av de största moderna epidemiologiska studierna och fynden från den ifrågasätter kostråden kring fett, kolhydrater och salt. Faktum är att PURE-studien pekar på att högre intag av fett minskade mortalitet, att lägre saltintag ökade mortalitet och den visade till och med på att LDL är en dålig markör när det gäller hälsa. Som epidemiologisk studie, hur mycket kan vi tro på resultaten och hur passar de in i det vi redan har kunskap om? Professor Mente hjälper oss att reda ut detta och mycket mer. Lyssna här Du kan lyssna på avsnittet via YouTube ovan. Vår podcast är också tillgänglig via Apple Podcasts och andra podcasttjänster. Prenumerera gärna och lämna ett omdöme, det hjälper verkligen till att sprida budskapet och fler personer hittar till podcasten. Tidigare avsnitt hittar du här. Innehåll 1:45 Introduktion till PURE-studien 6:30 En djupdykning i PURE-studien; kolhydrater vs fett och sambandet med mortalitet 13:12 Ger PURE tillräckligt stark evidens? 15:30 Riskmarkörer i en kost rik på mättat fett vs kolhydrater 22:58 Ökat intag av frukt, grönsaker och baljväxter för minskad mortalitet? 25:20 Om salt 28:43 Problemet med att basera kostråd på DASH-studien 38:06 Slutord Transkription (på engelska) Dr. Bret Scher: Welcome to the DietDoctor podcast with Dr. Bret Scher. Today I’m joined by Prof. Andrew Mente. Now prof Mente has a PhD in epidemiology from the University of Toronto, he’s done his postdoc work in cardiovascular epidemiology from McMaster University and he’s an associate professor of health research methods at McMaster University and most recently he was one of the co-investigators on the lifestyle and the nutritional side of the PURE study. Läs hela transkriptionen Now PURE is this enormous study over five continents, 18 different countries, over 135,000 different individuals, that has had some pretty profound research evidence as it comes to saturated fats, cholesterol fat in general and their implication on overall mortality. It has a number of data on salt intake and mortality. And a lot of it is contrary to conventional wisdom and guidelines. Now all that being said, this is an epidemiological study and we definitely talk about the strengths and benefits of epidemiology versus randomized controlled trial and he is a good perspective on how we really need both to further research and affect policy. So there’s a lot of data here going over the PURE study and it has some pretty profound impacts on the way we should make recommendations and how we should see older recommendations and their falling. So I hope you enjoy this interview with Prof. Andrew Mente and learn a lot about the PURE study and understand how we can use that data in our daily lives. Prof. Andrew Mente thank you so much for joining me on the DietDoctor podcast. Prof. Andrew Mente: It’s a pleasure to be here. Bret: Now you have really become known as the PURE guy because of the PURE study and all the data that’s come out of that and how that’S impacted how we see salt how we see fat and carbohydrates and how we see lipid biomarkers, three huge concepts that we’ve kind of been misled on. So this has been pretty revolutionary data that you’ve come up with. Andrew: Yes well the unique part of PURE is that it’s a large prospective epidemiological study, but it’s also a global study so it covers five continents of the world. And as a result we captured broad patterns of diet globally from across a broad range of intake, both very low levels and very high levels of individual nutrients in foods and dietary patterns. That’s important because that allows us to assess shapes of relationships between dietary variables and health outcomes. Which has never been characterized before with any high degree of statistical precision. Bret: Yes it’s such an interesting part when you talk about nutritional research and it is complicated, let’s be honest, it’s very hard to do, whether you talk about randomized controlled trials and observational study, a study in one type of population or a study in a large swath of a population, and each have their benefits and their drawbacks. So when you look at analyzing the data from the PURE study, tell us what you think some of the strengths and weaknesses are in that type of a study. Andrew: Sure, obviously observational studies, we assess relationships or associations between variables, diet and health outcomes, so you don’t prove causation with any one observational study, but what you do is you look for a coherent pattern of information from observational studies, both looking at foods or nutrients versus intermediate risk markers for cardiovascular disease and actual outcomes. Of course with a large randomized controlled trials we can better assess causative effects. The problem with large randomized trials is they’re very difficult to conduct with diet and it’s very difficult for people to sustain a particular diet for a long term. And so there’s a challenge there. On the other hand when you have weak effects, it’s harder to assess weak effects in observational studies, because you don’t know if the result is true or due to residual confounding. So we tend to think of different designs as complementing one another. So not one design being the best considering feasibility and also, you know, what is the cleanest design. But using different designs complementary to one another and capitalizing on the strengths of each is the ideal way to go forward. Bret: Yeah, and then the harder question is how to take the data you have and incorporate it into guidelines for the entire country or the entire world to try and follow? And when is that data strong enough to support a statement that this is the way to eat? And so far it seems like we’ve been a little misled in that stand, haven’t we? Andrew: Absolutely, so we take the issue with the fats and carbs for instance. So the current dietary guidelines go back obviously to where that was conducted in the 50s that led to the adoption of a low-fat diet which we know it really hasn’t panned out and populations have gotten fatter and diabetes rates tripled, coinciding with the introduction of the guidelines. So our data suggest that the conventional way of thinking of diet focusing on higher intake of carbohydrates may actually backfire, which supports what has actually happened. And so higher carb intake, and remember many parts of the world consume very high amounts of carbohydrates, low and middle income countries, and largely it’s refined carbohydrates and added sugar. And we find that higher carb is related to more cardiovascular events and mortality particularly all-cause mortality, whereas for fats we see the opposite. We see higher fat intake related to lower risk of mortality and saturated fat related to lower risk of stroke. So this kind of challenges conventional wisdom on diet, but it is consistent with the trials, because you look at the randomized trials that replaced saturated fat with polyunsaturated fat, that haven’t really panned out. Largely neutral effects. And other observational studies too have shown neutrality looking at relationship with saturated fat and clinical outcomes. So our findings, if anything, are supportive of previous studies. Bret: Let’s jump into the study a little bit. So you mentioned 18 countries, 5 different continents, over 135,000 individuals and what was the timeframe that you followed them? Andrew: So for our papers that came out last year in the Lancet it was eight years of follow-up. This year we had a paper that came out on dairy that was nine years of follow-up, because the follow-up is ongoing and PURE is still during the follow-up and we hope to follow people for at least another 5 to 10 years. Bret: So you mentioned the data on the saturated fats and carbohydrates. So with a higher carbohydrate diet starting at 68% of the calories there was an increased risk of all-cause mortality. Now we need to talk about hazard ratio, because you know we’re quick to point out that smoking with a hazard ratio of 3 1/2 is a dramatic change. The red meat leading to colon cancer at 1.17 is a small hazard ratio. So the hazard ratio here was small at 1.17 and 1.28. So how do you help us interpret that in terms of it was a fact because of how many patients there were, but yet the hazard ratio was small and it’s sort of against what the guidelines say. So how do you incorporate all that into how we should interpret that data? Andrew: Dietary effects are weak. If you look at the collective literature whether it’s nutrients or foods, largely effects are weak up to the degree of like 10% change in risk, relative risk change. So that’s a very weak effect, unlike smoking, where you see a 20 fold increase in risk of smoking versus lung cancer. So that’s a challenge with diet, studying diet in observational studies, but if anything, you look at the data of other cohort studies and if you focus on the studies that looked at carbohydrates versus mortality as a percent of energy, you also there see that higher carb intake shows an increase in the risk of mortality. Now some studies have looked at calculated diet scores or carbohydrates scores and so what goes into that is different coating of our carbohydrate foods. So you can select almost any food you want to go into a carbohydrate score and you’ll get different results, but the studies that looked at percent of energy from carbs, you see a positive association with mortality. Now there aren’t that many free living populations with very low carbohydrate intake. So don’t misread me, I’m not saying that going as low as possible would be beneficial because that has yet to be demonstrated but certainly appears that there is an optimal range between 50% to 55% of energy from carbs that appears to be associated with lowest risk. At the low-end it’s a little more murky, we really don’t know. Bret: And then the problem comes in of the quality of the food that you’re eating. So there’s really no control for the quality of carbs, because it’s free living people like you said, in some of the poor countries, underdeveloped countries, it’s going to be a lot of refined carbohydrates and refined grains. So not a surprise that a higher level of carbohydrate increased mortality risk. Now what maybe was a surprise that the higher level of fat intake decreased mortality risk, I think that’s where the real headline is, that is so counter to what we’re being told. And now you broke that up into monounsaturated fats, polyunsaturated fats and saturated fats in terms of their mortality risk; so tell us how those varied. Andrew: Yes, so first of all each individual type of fat, saturated, mono and polyunsaturated were associated with lower risk of mortality, so they all directionally went toward protection. Now with looking at saturated fat we found– because remember we’re covering low and middle income countries here where saturated fat in many parts of the world is very low, and so saturated fat going up to about 13% of energy was associated with lower risk of mortality. Now what this suggests is that when you go to low levels below 10% and further do you actually see the increase in mortality? Which is actually what the guidelines recommend; to go to those lower-levels. Now we are not saying that our data supports consuming 20% or 25% of energy from saturated fat, only because that’s not captured by the natural distribution of saturated fat in free living populations. And certainly some societies you see consumed 3 to 4 decades ago much higher amount of saturated fat. So our data is not capturing that high level of saturated fat, but up to about 13% or 14% of energy we see a lower risk of mortality compared to people consuming lower amounts of saturated fat. Bret: Now interestingly the mortality also for fat in general and saturated fat was neutral for cardiovascular mortality and beneficial for all-cause and non-cardiovascular mortality. I mean is that one other surprise or is it what you would expect to see? Andrew: Well we look at the randomized trials, at Cochrane review by Hooper in 2015 of randomized trials, where they replaced saturated fat with polyunsaturated fat, again a direct test of the diet heart hypothesis, the summary estimates were neutral. So our results were consistent with that. The Women’s Health Initiative trial which compared the low-fat diet to a higher fat diet again found no significant change in risk for cardiovascular events and mortality. So that was another large study, cost half $1 billion. So if anything our results are consistent with that. Now if you look at cardiovascular disease mortality and non-cardiovascular mortality, directionally we did see that different types of fats were beneficial, although it wasn’t statistically significant but directionally. And in carbs directionally was harmful versus cardiovascular death and non-cardiovascular death. It was the nonfatal events were as large and neutral. Bret: Now are we able to breakdown the non-cardiovascular deaths anymore, whether it’s cancer, infection or the various different causes? Andrew: Well the main non-CVD causes right now in PURE are cancer and respiratory mortality. So those two, those were the main drivers of it. Now of course PURE is a large cohort that is still ongoing, so we are following people up. We don’t have enough event rates right now to characterize cancer or respiratory events alone or individual types of cancer. But as the cohort gets older the event rates will pick up and we’ll have more events. So that’s why it’s very important in PURE to do the follow-up over the next 10 years than we can assess individual types of cancer and diet. Bret: Right, now you with a study like this that goes against our guidelines and goes against what you can say that the most common dogma is now, would you say this is strong enough evidence to say things have to change now? Or do you think this is sort of one blip on the screen and we need more to come in order to affect policy and make a change? Andrew: Well, I think collectively looking at our data and other studies as well we could relax a bit on the threshold for saturated fat and given the population on average in the US for instance, the average intake of saturated fat is about 12% of energy. So it’s only slightly above the WHO recommendation of 10%. So it’s not like we have a saturated fat emergency, so I would say that’s fine. What we’re consuming else, fine, we could even consume a little bit more. We’re not saying consume unlimited amounts, we need data for that still, but what we consume now appears to be right and we don’t have to put in stringent cutoffs to get people to lower their saturated fat. Bret: Now also there’s concern about– like we talked about earlier, data quality, so is this mostly from food frequency questionnaires that people filled out and how often were they filling that out and is there any concern of reliability for that? Andrew: Yes, so the food frequency questionnaires were extensively validated and developed specifically for each region and there were long-frequency questionnaires, so captured detailed aspects of diet. So for instance we have 150 items measuring diet in a particular population. So that’s a very in-depth analysis into diet. Now the downside with these questionnaires of course is random measurement error. And so that adds noise but that more dilutes associations toward the null, and that is a factor in every epidemiological study. So it is the best tool we have at the moment for large epidemiological studies and that’s what we use. Again that’s why I say complementing randomized trials, focusing on risk markers would be optimal. So the major strength however is the fact that we cover again a broad range of intake across different parts of the world, again characterizing those extreme ranges as much as they are represented by human consumption and that’s really where the advantage of PURE is. Bret: Now you mentioned comparing the trials to randomized trials using risk markers. And that’s one of the parts of PURE that I really enjoyed most, was looking at the risk markers. So you looked at… as they increase carbs their LDL decreased and so did their HDL and their triglyceride to HDL ratio increased and their ApoB went down a little bit. So their ApoB to ApoA ratio also went down. So then you looked at outcome data in terms of what these markers all met. And what did you find in terms of the difference between LDL cholesterol, the ApoB to ApoA…? Share that data with us. Andrew: Yeah, so as you said looking at the risk markers, saturated fat had an increase in LDL with higher saturated fat, but the effects on the other lipid markers were largely beneficial. So when you look at the ratio of total cholesterol to HDL, which is a stronger risk marker of future cardiovascular disease, that’s just a potential beneficial effect, because the ratio went down and we know that that risk marker is a better predictor of future events. And when you look at ApoB to ApoA, which remember in INTERHEART and INTERSTROKE, two large international studies, was the strongest lipid predictor of heart attacks and stroke, we found that the ratio goes down with higher saturated fat, which again suggests a beneficial effect since that is the strongest risk marker and that goes down with higher saturated fat. And then what we did is we modeled… we said okay assuming we don’t have any data on clinical events, let’s model and use the lipid markers to project what the effects of diet on cardiovascular risk would be. And then we did that, we modeled using LDL and we found a positive association as you would expect. After all saturated fat is positively associated with LDL. But then when we map that versus actual events, we found that LDL was a poor predictive marker of future events when you look at the observed associations. On the other hand ApoB to ApoA ratio was much better at projecting the effects of diet on health outcomes. So this suggests that if we focus on LDL we may be largely misinforming diet for populations. ApoB to ApoA ratio, which is a measure of small dense LDL particles that are more atherogenic than LDL appears to be the much better predictive marker to project the effects of diet on health outcomes. Bret: Are you able to quantify that to give us some sense… like how much better, how much more associated it was? Or is that data sort of hard to quantify that way? Andrew: What we did is we calculated the I-squared value, which generally assesses the degree to which the actual estimates agree with one another. And so when you calculate that statistic you see that the estimates from the ApoB to ApoA ratio, projected estimates versus the actual observed estimates agreed and it was a good agreement. Whereas with LDL they diverged in opposite directions. So the projected estimates showed an increase in risk, whereas the actual effects of saturated fat on the events go down slightly. So they diverged in different directions. It would suggest that LDL is not very good for projecting dietary effects. It may be very good for projecting statin effects on health outcomes, but not for diet. Bret: That’s so worth repeating; that the projected effect would be that the risk would go up and the observed effect was that it actually went down. Andrew: That’s right. Bret: It was completely discordant. And that calls into question every single dietary study that’s looked at LDL because the presumption is if the LDL level goes down, this diet is therefore beneficial and protective. And you really don’t have to look any further than the sort of the older studies that looked at giving polyunsaturated fatty acid oils, seed oils, which showed LDL went down and that’s what was publicized, but then a re-examination of the data showed that mortality actually went up, but that’s not been talked about very much. So my hope is that this study would cause just a huge snowball effect of people realizing that LDL-C is not the marker we should be following. Yet I don’t feel like I’ve heard enough about that in the media and in the scientific circles. Is that just because old dogma dies hard and people aren’t ready to hear it? Why do you think that’s the case? Andrew: Well, you know, LDLs is considered by the– You’re conventionally thinking of it as an infallible marker. Bret: Right. Andrew: And so people think of it in a very reductionist way, many scientists. So they figured that, if anything, that adversely affects LDL, it must be harmful. And you could ignore all the other biomarkers. But diet is much more complicated than that. So you take foods, natural sources of saturated fat, that contain saturated fat but they also contain monounsaturated fat. They also contain protein, they contain vitamin Bs, including B12. They contain zinc and magnesium. So this is all thrown out and we treat food almost like it’s a single nutrient saturated fat that’s infused into our veins. And that’s used to project the effects and really is an absurd way of thinking if you really think about it deeply. So for diet we have to think much more multidimensionally than that. Bret: Absolutely, I think that’s a great statement, because we do like reductionist thinking, we do like to try and make things overly simplistic and this is the mess we get into when we do that. I know your study did not specifically look at a low-carb or ketogenic diet, but in those circles the main concern is, ”What about the LDL?” The LDL goes up and that’s why doctors are hesitant to prescribe it, that’s why a number of guidelines will not include it because of that concern and yet looking at this data if the ApoB to ApoA ratio stays the same or gets better it shouldn’t matter what the LDL does. So I think that’s why this evidence is so powerful and we need to be seeing this from the rooftops more to say we need to reevaluate dietary changes and their effects on cholesterol. And quick, to point that out… It may not be the same for drugs, it may not be the same for genetics, but for dietary changes that’s what we need to look at. Andrew: Absolutely yes and we need to study a much wider range. So you look at the PURE study because the level of carbohydrates and fats only cover a particular range. That’s where the randomized trials are needed… like Virta for the work that Dr. Hallberg is doing to capture the lower end of the carb distribution. So it’s very important to look at that to see what the effect on the risk markers here are for very low-carb intake. Which PURE does not capture, because it’s largely representing parts of the world that consume from moderate to high carb. So that’s why Sarah’s work is very important. Bret: Right and since you brought Sarah’s work at Virta Health, you know, at their one year data mark the LDL-C went up by about 10% with no change in their ApoB and their HDL went up, so their ApoB to ApoA ratio improved. And so based on this that is a net benefit for mortality and that’s what we care about. Andrew: That’s right. Bret: Yeah, it’s so fascinating. The tide is changing maybe a little too slowly, but it is certainly changing. Andrew: Yes. Bret: Now this study also had other aspects to it. So the next one was increasing fruit, vegetable and legume consumption decreased mortality starting at three servings per day, with really no difference between the three and eight servings per day. Now I am curious about that, because fruits, vegetables, legumes, they frequently do get bunch together. And I think it’s a sign of somebody maybe being a little more health conscious, because that’s what we’re told as a healthy way of eating, but was there any parsing out individually of how vegetables are different than fruits and different than legumes individually? Andrew: Yes, absolutely. So the beneficial effect was largely driven by fresh fruit, raw vegetables and legumes. It’s the cooked vegetables, when you put that end into the equation, that’s when you start to drown out the beneficial effect. Bret: Interesting. Andrew: Yes. So if you look at versus CVD and also looking versus mortality, fruit, raw vegetables and legumes were beneficial, but when you look at cooked vegetables that’s when you see no effect on CVD and maybe even directionally maybe even a harmful effect. So maybe cooking methods and what we add to food while cooking may be an important factor. Bret: Yes, I wonder if this is because they’re cooking in Omega six seed oils or they’re cooking in like heavy sugary sauces or something. It certainly makes you wonder because that’s not what I would expect. So of course everybody’s got their bias. When you see something you don’t expect you want to find out what makes it wrong and that’s part of the trouble we get into and I need to catch myself for doing that. Because interesting, with increased fruit intake, if somebody was diabetic or had metabolic disease, you would think that would have a deleterious effect, but over the whole sample, fruit intake was beneficial. Andrew: Yes, well we have to also remember that PURE represents general population, people living in communities, so it may very well be different for diabetics. The diabetics may need to restrict the very high sugary or high G.I. type of fruit in their diet. But for general populations fruit was largely beneficial. So I guess it depends on the population that you are studying and diabetics may be different. Bret: Yeah and I think is important to point out for the general population, fruit, vegetables, legumes can certainly be part of a very healthy diet but in certain populations we need to measure their effects specifically on that individual. Andrew: Yes indeed. Bret: And then the other part of the study was salt. So salt and saturated fats have to be the two most misunderstood and misrepresented components of our food intake. What you saw from a salt intake was that a higher risk below 3 g of sodium and a higher risk at above 6 g of sodium. So first before we get into the details tell me the difference between grams of sodium and grams of salt, just so we’re all speaking the same language here. Andrew: Yes so 1 g of sodium is 2.5 g of table salt. So the WHO recommendation is 2 g of sodium which is 5 g of table salt or 1 teaspoon. Bret: One teaspoon! Tiny amount. Andrew: Yes, very difficult for most people to consume in the short term let alone the long-term and that’s the recommendation. Bret: Yeah, so the recommendation I think is less than 2.4 g, or is it less than 2 g? Andrew: Now depends on the guidelines. WHO is 2 g, the US dietary guidelines 2.4, for high risk population the American Heart Association recommends less than 1.5 g per day, which is only 0.7 teaspoons of salt per day, very low amount. Bret: And there was a study showing only less than 3% of the population adhered to the less than 2 g per day. Andrew: Correct, and when you adjust for random error, it’s well below 1%. And when you look at people who meet the sodium and potassium recommendation it’s only 0.001% of the population who meets the recommendation. Now what we currently recommend is what nobody eats. Bret: Right, and this completely seems undoable. So where does recommendation come from? Andrew: Well, the entire field hinges on an assumed benefit considering the effect of sodium and blood pressure. So given that sodium is associated with higher blood pressure, it’s assumed that this will translate into a cardiovascular benefit if we lower sodium. Now of course this assumes that sodium affects only blood pressure and has no other effects on any other biological systems in the body. But because sodium is an essential nutrient it doesn’t quite work out that way. So we agree that at high levels you get toxicity and increase in blood pressure, but at low levels you get deficiency. And so what that does is it activates certain mechanisms that are built into our bodies since salt is an essential nutrient. So you get renin angiotensin system activation at low levels. And this has been shown repeatedly in intervention trials. And so you have dual competing mechanisms, which is consistent with an essential nutrient. Toxicity at high levels, deficiency at low levels, sweet spot in the middle. And our findings reaffirm that and other studies as well reaffirm that. There is not one single study ever that has shown that low-sodium at currently recommended levels is better than average sodium, that sweet spot of 3 to 5 g per day, versus cardiovascular events and mortality. High levels above 5 g per day, certainly, we should get those populations down to moderate levels, but there’s absolutely no evidence to support low levels versus moderate levels and yet that’s what we currently recommend again based on an assumed benefit, looking at blood pressure. Bret: Right, an assumed benefit and a lot of people will quote the DASH study, thinking that this was the end-all be-all conclusive study on salt intake, that the DASH study really was the moving force to inform the guidelines. But tell us a little bit about the DASH study and maybe why that wasn’t such a good idea to use that to base our guidelines. Andrew: Well, the DASH study was a proof of concept study, it was an excellent study in that it was a randomized trial and people were provided the food during a 30 day period. So it was a feeding study. So it was an excellent study in its own right in that way. However the problem is how we interpret the data from PURE– sorry from DASH, how we interpret the data from DASH to make dietary recommendations for cardiovascular disease prevention. Because there are a number of limitations we have to point out. One is that we have to remember that this was largely a salt sensitive group of people, a lot of hypertensives and pre-hypertensives, and we also need to remember that potassium intake was low at baseline. So when you put someone on a very low potassium diet, lowering or changing their blood pressure will result in changes– changing their sodium will result in changes in blood pressure. But when you give people higher amounts of potassium, put them on an all-around healthy diet, like the DASH diet, that contains many of high potassium foods, then the effects of sodium will be largely mitigated. So that’s what DASH found. That when we consume a low potassium diet you see large changes in blood pressure, which doesn’t surprise really anyone given that, but when you give them a high potassium diet then sodium becomes less important and so the important point is DASH is only 30 days. So we look at the long-term effects, we need studies with longer follow-up to look at the effects in the long-term. So some studies like TOPP have looked at longer term follow-up. TOPP originally was designed to look at blood pressure, so people were followed up for a period of 36 months, but what TOPP found was that people initially… they never reached the 1.8 g per day target, they lowered their sodium a little bit to down to 2.5 g per day, but then by around a year they migrated back to their original sodium intake. And so even though they followed people up over time, we don’t even know what people were eating during the course of the extended follow-up. But there’s every reason to believe they were not even following the low-sodium recommendation. So we really don’t have any data from randomized trials, so we have to look at the data on long-term clinical events and that’s where the cohort studies come into play and there’s consistency across a dozen cohort studies showing low-sodium is either associated to harm versus moderate sodium or there’s no change in risk. But no study is suggesting or showing a lower risk with low-sodium compared to average intake. Bret: Yeah, and that’s what so frustrating about this whole concept is that it’s one thing to make a recommendation that has a neutral effect. It’s another thing to make an official recommendation that actually might put you in harm’s way and that’s what this seems to suggest and that’s what happened with the carbohydrate recommendation that sparked our diabetes and obesity crisis, and that’s happened with the salt as well. The official recommendation based on your studies says you should be following a sodium intake that is going to worsen your health. Why is there not a public outcry about this? I mean that’s unbelievable. Andrew: Yes, so science works that way in that when we have a position for a long time, change takes time. It’s always been like that and so this is no different. And so eventually in the long-term the truth does win out. And so the only thing we can do is just keep publishing our science and the truth eventually works itself out. Bret: The other important point I want to go back to about the DASH trial that we don’t hear much about is the difference between the high and low sodium diet– sorry, high and low potassium diets and how that affected blood pressure response to sodium, that’s definitely worth repeating. So on the low potassium diet there was a larger blood pressure effect with increase in sodium. On the higher potassium diet was essentially no blood pressure impact on increase in sodium or a very small amount. Andrew: That’s correct. Bret: Now when we say, what examples of low and high potassium diets, when I think of a high potassium diet I think of fresh vegetables, when I think of a low potassium diet I think of potato chips and pretzels and packaged foods. And so I think where the salt is coming from and what type of diet you’re having clearly makes a huge impact. So as a supplies, the low-carb community, if someone is eating their broccoli and their cauliflower and their spinach and they’re putting their Himalayan salt on it and having it with their know, chicken, meat, fish, eggs and cheese, that’s a perfectly reasonable diet where you can be having the higher end of sodium and based on the DASH study you would say would have no effect. Is that a fair statement? Andrew: Yeah absolutely, so you need to consider the overall pattern of the diet, which is what you’re saying, so that needs to be taken to account as well. So it’s not only necessarily a potassium effect, but also potassium is a marker of the quality of the diet. So if you have a higher potassium diet you’re consuming an all-around balanced healthy diet with plenty of foods containing high potassium; fruits, vegetables, dairy and nuts and seeds for instance, all are potassium foods. So we have to consider within the context of the dietary pattern. And DASH is important in that respect because it shows that salt sensitivity is not an immutable trait. You can mitigate it by eating an all-around healthy diet. And when you do that we find that salt becomes less important. So the messages just concentrate on consuming an all-around healthy diet and you don’t need to be worried about individual nutrients like salt and saturated fat. Bret: Yeah, and the other component about salt I want to bring up was you also broke it down between those with hypertension and those without hypertension. And there was a difference between the low-end and the high-end. So for both groups, whether you had hypertension or not, the risk increased at the low-end of sodium intake below 3 g. But at the higher end if you didn’t have hypertension then that risk was mitigated, the risk did not go up as much. So would that suggest there may not be much of an upper limit if you don’t already have hypertension? Andrew: That’s right, that’s what that data suggests. So if you don’t have hypertension there’s no increase in risk even at the high-end. So if we take a cautious approach, would say well, still that’s aimed to get people in the middle, which is where most people are anyway. But the people who are hypertensives, we did see an increased risk. So this would suggest that rather than a population wide strategy, best we target people with hypertension who also consume high amounts of sodium exceeding 5 g per day and get them down to moderate levels. At the low-end, what’s interesting, we see an increased risk, as you said, irrespective of blood pressure. So whether you have high blood pressure or normal blood pressure, you still see the increased risk at the low-end versus clinical events, cardiovascular disease and mortality. And what that suggests is another mechanisms that play here. And again consistent with other data, showing activation of the renin angiotensin system, which we know is vascular damaging. And you get exponential rise in these hormones with low levels of sodium and therefore you see the consistent results across different subpopulations. It’s been shown repeatedly in people with hypertension and without hypertension, people with diabetes and without diabetes and people with vascular disease and without vascular disease. It’s a consistent finding. Bret: How about congestive heart failure? Where are the data on that? Andrew: So congestive heart failure… there was one study looking at data from the EPIC-Norfolk that found in healthy people there was a lower risk of heart failure with moderate sodium compared to low-sodium. So even versus heart failure as a primary outcome, in healthy people we see a beneficial effect with moderate sodium rather than with low-sodium. And looking at heart failure patients there are some trials that are ongoing right now looking at low-sodium versus average sodium in heart failure patients so we will have to see what the results are for that. Bret: I think it’s fairly well accepted that heart failure exacerbations and hospitalizations increase with increased sodium intake in severe poorly controlled heart failure patients. I have to re-examine whether it’s a mortality effect or not or more of a symptom and hospitalization effect. And then at what levels you break that down, at what level of renin angiotensin activation because most of these people are on ACE inhibitors or ARBs, which are really angiotensin blockers, there’s definitely a lot of other factors to incorporate for the heart failure patients. Andrew: That’s right, that’s one of the bigger challenges with heart failure patients is that they are on all these different medications. So we need more data on what the effects are for heart failure. Certainly there is compelling data that again high amounts of sodium, exceeding 5 g per day is certainly harmful. So the question is whether very low amounts is better than moderate levels. Really that’s the research question and we need more data on that. Bret: Well, this has been a great discussion of the PURE study and I mean for one study to upend our common wisdom in dietary guidelines for saturated fat, for salt and for lipid biomarkers is pretty remarkable. So I think you did a great job with the study and in representing the results and I hope there’s more to come. I mean you said it is ongoing and there’s more data coming. When can we expect the next installment? Do you know? Andrew: Yes, so right now we’re working on our other dietary papers. So obviously we collected using a long food frequency questionnaire, we’re now looking at all the different types of foods versus cardiovascular events and mortality. So we want to spend the next two years to publish all these papers and then also one looking at the dietary pattern as a whole. That would be a key paper as well. So this is what we are going to publish in the next year or two and also we’ll do more dietary assessments during follow-up and that also helps improve the precision and accuracy of the estimates of diet and then continue the follow-up as much as we can to look at effects on less studied outcomes like cancers and respiratory events and infectious disease as well. Bret: Great… If people want to learn more about you and more about the PURE study where can you direct them to go? Andrew: There is a website online. If you go to PHRI.ca there is a link that takes you to the PURE study. If you want to read up more on it, it’s there. Bret: Great, Prof. Andrew Mente thank you so much for joining me today. Andrew: My pleasure. Transkription pdf Om podcasten Inspelad i oktober 2018, publicerad i mars 2019. Värd: Dr Bret Scher Ljud: Dr Bret Scher Klippning: Harianas Dewang Tipsa andra Gillar du Diet Doctor Podcast? Hjälp gärna andra att hitta den genom att lämna ett omdöme på iTunes. Tidigare podcasts Mer Kurser Intervjuer Föreläsningar Filmer Matlagning Experter För läkare Favoriter Inlägget Diet Doctor Podcast #15 – professor Andrew Mente dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  11. Redan i sexårsåldern drabbas barn med övervikt och fetma av nedsatt insulinkänslighet, blodfettsrubbning och högt blodtryck. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Om barnen inte får hjälp innebär det en kraftigt ökad risk att senare i livet utveckla diabetes typ 2 och andra hjärt-kärlsjukdomar. Läkaren Emma Kjellberg, som ligger bakom avhandlingen, berättar: Trots att studien omfattar en ganska liten grupp barn såg vi att några av dem uppfyllde alla kriterier för att diagnostiseras med det som kallas metabola syndromet. Det är ett samlingsnamn för olika riskfaktorer, som i kombination ytterligare ökar den sammanlagda risken att utveckla hjärt-kärlsjukdomar som diabetes typ 2 senare i livet… Genom att hjälpa barnens familjer att skapa bättre matvanor och en mer fysiskt aktiv fritid kan vi vända riskfaktorerna i tid, och undvika kroniska sjukdomar och livslånga skador. Därför måste vi bli bättre på att tidigt uppmärksamma barn som har övervikt eller fetma. Forskning.se: Nedsatt insulinkänslighet vanligt bland sexåringar med övervikt Avhandlingen: Barnfetma och Metabola Syndromet hos förskolebarn – tidiga faktorer och identifiering av riskindivider från ett longitudinellt perspektiv Man har mycket att vinna på att lägga grunden till en god kost på hemmaplan, medan barnen är små, men det är aldrig för sent. Här på Diet Doctor kan du hitta tips, inspiration och goda råd om hur du hjälper ditt barn och hela familjen till bättre matvanor. Vi har nyligen publicerat den första delen i en artilkelserie om familjehälsa och ännu mer på temat kommer inom kort. Mer om mat till barn LCHF för barn – att ge sina barn riktig mat Den friska maten för hela familjen Samtliga över 300 inlägg om mat till barn Video om riktig mat En hållbar LCHF-kost11:25Är det möjligt att äta LCHF på ett miljövänligt och hållbart sätt? Matkvalitet: räcker det med LCHF?30:30En djupdykning i matkvalitet och näringsoptimering. Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa. Kan rött kött döda dig?14:55 43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se 25:15 Primal LCHF med Mark Sisson41:57 47:53 Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras? Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar. Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich! Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen. En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till? Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt? LCHF och snabbmat10:28Kan man äta LCHF på snabbmatsrestauranger? Ivor Cummins och Bjarte Bakke besökte ett antal snabbmatsställen för att ta reda på det. Hur tror du att det gick? 21:05 33:42 LCHF till lägre kostnad02:29Vill du äta LCHF och samtidigt hålla i pengarna? I den här videon delar Catherine Crofts med sig av sina bästa tips om hur man kan äta mat av bra kvalitet utan att behöva tömma plånboken. Inlägget Nedsatt insulinkänslighet vanligt bland sexåringar med övervikt dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  12. Nu är det trendigt att äta inälvsmat igen. Det är både gott, nyttigt och hållbart. Skeptiskt? Testa gärna denna utsökta klassiker! Receptet → Inlägget Kalvlever Anglais med smörslungade grönsaker dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  13. Tillbaka i Sverige efter fina dagar på konferensen Low Carb Denver 2019. Team Diet Doctor fanns på plats för att filma föreläsningar och podcasts. Fantastiska talare som Gary Taubes, Nina Teicholz, dr David och Jen Unwin, dr Bret Scher, dr Jason Fung, Andreas Eenfeldt och många, många fler deltog i föreläsningar och frågestunder. Vi gjorde också en livesändning av hög kvalitet, av hela eventet. Den spelades in och kan ses om och om igen! Sändningen är tillgänglig för våra medlemmar. Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer. Low Carb Denver 2019 livestream Missa inte Diet Doctors eget event! NyttVill du träffa andra hälsointresserade och lyssna på intressanta föreläsare? Världens första Diet Doctor-konferens går av stapeln i Stockholm 6 april. Varmt välkommen! Low Carb Breckenridge 2018 "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy. "Jag ville göra skillnad, varje dag"17:10En inspirerande intervju med dr Èvelyne Bourdua-Roy om hur hon använder LCHF som behandling för sina patienter. Matkvalitet: räcker det med LCHF?30:30En djupdykning i matkvalitet och näringsoptimering. Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ? Fett och kardiovaskulär sjukdom25:02Ökar risken för hjärtsjukdom när vi äter mättat fett eller är det någonting annat som är boven? Rött kött och hälsa34:15Vi hör ofta varningar om hur farligt det är att konsumera rött kött, men finns det anledningar att tro dem? Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost? Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt? En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till? Den okända historien om fröoljor30:15Gör du din hälsa en tjänst genom att äta växtoljor som margarin? Eller kan det vara så att allt du fått höra i årtionden om vad som är hälsosamt är helt fel? LCHF till lägre kostnad02:29Vill du äta LCHF och samtidigt hålla i pengarna? I den här videon delar Catherine Crofts med sig av sina bästa tips om hur man kan äta mat av bra kvalitet utan att behöva tömma plånboken. Vad gör oss feta?42:50Att bekämpa fetmaepidemin, handlar det bara om att dra ner på kolhydrater – eller handlar det om andra saker? Så mäter du ditt insulinsvar29:27Ditt insulinsvar säger mycket om din risk att utveckla metabola sjukdomar som typ 2-diabetes och fetma. Lindra kronisk smärta med LCHF35:01Kan ketogen kost/strikt LCHF lindra tillstånd med kronisk smärta, som exempelvis fibromyalgi? Kolesterol: passagerare, inte chaufför27:31Är högt LDL-kolesterol problematiskt – även om du har låga triglycerider? Om inte – finns det ett bättre sätt att förutspå hjärtsjukdom? Och hur påverkar ditt fettintag dina kolesterolvärden? Den globala krisen inom mental hälsa32:41Kan en kostomläggning hjälpa till att bekämpa den globala krisen gällande psykisk hälsa? Kan mer mat av animaliskt ursprung och mindre grönsaker vara en fördel för ditt psykiska mående? Min framgång – Dr Nathan Wiens02:18Dr Nathan Wiens framgångshistoria där han berättar om hur han har revolutionerat sin hälsa och gått ner 23 kilo med LCHF. Team fett kontra team kolhydrat30:13Borde idrottsmän äta ketogen kost för att höja sina prestationer – eller gör man bättre ifrån sig med kolhydratladdning? Inlägget Alla föreläsningar från Low Carb Denver tillgängliga för medlemmar! dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  14. Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors forum. Gratis och öppet för alla, välkommen! Att diskutera LCHF… Jerker har gjort ett försök att diskutera LCHF på fikapausen på jobbet. Han når inte fram och frustrationen är stor. Brukar du diskutera kost och hur brukar det i så fall gå? LCHF utan mjölkprodukter och kött? Sylvias fråga är kort och koncis, men ämnet intressant. Välkommen med dina funderingar och erfarenheter! Vad gör jag för fel? Lillaji har nu kört LCHF i över två veckor, på vågen händer absolut ingenting och nu vill hon ha hjälp med felsökning och goda råd. Häng med! Kom igång Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön Stor guide: Kom igång med LCHF – en tvåveckorsutmaning Mer LCHF för nybörjare GuideLCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater och högre andel fett, även kallad njutmetoden. Du kan nämligen äta dig mätt på god mat och ändå bli friskare och gå ner i vikt. Här hittar du allt du behöver. Missa inte vårens event! NyttVill du lyssna på intressanta föreläsare och träffa andra hälsointresserade? Världens första Diet Doctor-konferens går av stapeln i Stockholm 6 april. Varmt välkommen! Gå ner i vikt GuideHar du svårt att gå ner i vikt? Eller vill du gå ner i vikt snabbare? Du har kommit till rätt plats. Gör dig redo för att gå ner i vikt utan att besväras av hunger. Inlägget Att diskutera LCHF… dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  15. 326 visningarDr Ken Berry har haft stora framgångar med sin YouTube-kanal, där han utmanar rådande uppfattningar och ”medicinska ämnen din läkare inte vill diskutera” – inklusive ketogen kost. Se ytterligare en del av intervjun ovan (transkription). Hela videon är tillgänglig (med svensk text och transkription) med gratis provmånad eller medlemskap: ”Våra kroppar behöver bra mättat fett” – dr Ken Berry Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer. Ketogen kost "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy. Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt. Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör. Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem. Avancerade LCHF-tips!31:11 Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016 Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden? Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så. Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost. Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten. Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida. Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer? Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta. Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost? Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation? Keto-anpassning och prestation58:58 Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext! Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning. Inlägget Våra kroppar behöver bra mättat fett dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln