Blogg-Postare

Medlem
  • Innehållsantal

    492
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

29 Bra

Om Blogg-Postare

  • Rank
    Stammis
  1. Före och efter Ketogen kost har hjälpt Dominique att bli mer energisk, minskat inflammation och symtom på astma, ökat hennes självförtroende och hjälpt henne att gå ner i vikt. Stort grattis! Här berättar hon med egna ord: Mejlet, översatt från engelska Hej, Jag heter Dominique och jag har hittills gått ner 21 kilo med hjälp av keto/LCHF. Jag har mycket mer energi, minskad inflammation och lättare symtom på astma. Jag känner mig säkrare på mig själv, varje dag. När jag började var målsättningen en viktnedgång på 10-15 kilo och jag utgick från att jag aldrig skulle bli slank – jag önskar att jag hade vetat, redan från början, att man kan uppnå precis det man bestämmer sig för. Jag delar med mig av min viktresa på Instagramkontot @foodiefitnessdc! Dominique Kommentar Grattis till dina framgångar, Dominique. Tack för att du delar med dig! Kom igång Vill du göra det Dominique har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning! Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid. Må Tis Ons Tor Fre Lö Sö Mer LCHF för nybörjare Ketogen kost för nybörjare Hur man går ner i vikt Vill du också inspirera? Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv. Mejla din historia till mig på annika@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig. Fler framgångshistorier Ta del av över 500 framgångshistorier. Video om viktnedgång 16:02 Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv. 14:39 03:34 42:31 Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man? 31:06 05:36 31:11 16:59 24:12 03:14 45:20 46:13 15:56 38:45 44:22 1:00:07 08:57 48:15 10:22 1:46:20 14:23 09:12 Stöd Kostdoktorn Vill du ge ditt stöd till Kostdoktorn och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap. Gratis provmånad Inlägget ”Man kan uppnå precis det man bestämmer sig för” dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  2. Pat Vilka är de tio främsta hälsovinsterna när du äter LCHF? Här är Pats topplista: Mejlet, översatt från engelska Nyligen fick jag ett mejl från Diet Doctor med titeln ”Dela med dig av din framgång – inspirera någon att förändra sitt liv”. I ärlighetens namn, när jag först läste det tänkte jag inte alls på att svara, men i min hjärna började orden att formuleras och jag kunde inte sluta tänka på det. Jag måste medge att det är alldeles för spännande att inte tänka på hur jag älskar mitt nya liv – mitt nya sätt att äta. Sedan fortsatte jag läsa mejlet och det stod: ”För omkring ett halvår sedan anmälde du dig till vår gratis LCHF-utmaning. Har LCHF hjälpt dig? Vill du dela med dig av de positiva effekterna till någon som är i samma situation?” Jag kom så långt som till… ”Har LCHF hjälpt dig?” och jag kunde inte bara låta bli. Naturligtvis måste jag svara på det och om jag kan hjälpa någon som står inför utmaningen just nu, eller som tänker ”kan jag göra detta och kan det här hjälpa mig?”, hur fantastiskt skulle inte det vara? Så jag klickade på svara-knappen och mitt svar började ungefär såhär: ”Ja, vad hände på ett halvår med LCHF? MYCKET!!” Eftersom jag inte är van att skriva inspirerande berättelser bestämde jag mig för att svara i form av en topplista över de tio främsta hälsovinsterna. Jag hoppas att min topplista kommer att hjälpa andra i min situation som har hittat den här sidan om de söker efter ett nytt sätt (egentligen är det ett GAMMALT sätt) att leva hälsosammare – här är min LCHF-topplista: 1. Det känns inte alls som om jag bantar eller håller diet… alls – OK, om jag ska vara helt ärlig kanske de första två veckorna när kroppen motarbetar dig för att du inte längre matar den med extra kolhydrater (läs socker), var riktigt tuffa. Men om du står ut och tar dig igenom lite huvudvärk och lite dåligt humör, så är det sedan bara utförsbacke. Jag har lärt mig att inte bli alltför fixerad vid hur lång tid det tar att gå ner i vikt därför att, i slutänden, så länge jag håller fast vid det här, vet jag att jag kommer att gå ner i vikt… 2. Jag känner inte att jag vill äta HELA TIDEN – när jag äter betydligt mindre mängd kolhydrater varje dag, upplever jag inte längre de insulinsvängningar som försatte mig in en ständig och plågsam cykel av: må dåligt, äta (förmodligen något med alldeles för mycket socker), en kort stund av välmående, sen krascha och må dåligt, äta. Cykeln upprepades om och om igen, varje dag på samma sätt. Jag kände aldrig att jag fick tillräckligt mycket mat, och när jag väl åt mådde jag inte riktigt bra. Jag ville alltid ha mer och mer (och vanligtvis någonting med socker eller kolhydrater i). Med LCHF, upplever jag inte längre den där berg och dal-banan. För mig är det väldigt viktigt för att hålla fast vid det här sättet att äta i längden – förhoppningsvis resten av mitt liv. Just nu, det är sommar här, ligger jag på ungefär 50 gram kolhydrater per dag vilket inte alls är speciellt strikt, men allt under 50 gram gör att du går ner i vikt! Vilket är en snygg övergång till min favoritvinst när det gäller LCHF….. 3. Viktnedgång! – sedan februari har jag gått ner 14 kilo. Jag har lärt mig att inte bli alltför fixerad vid hur lång tid det tar att gå ner i vikt därför att, i slutänden, så länge jag håller fast vid det här, vet jag att jag kommer att gå ner i vikt… och innan du vet ordet av har ett halvår gått och du tänker: “wow vad fort tiden går och jag har gått ner 14 kilo!” ”Det har känts som om tiden går snabbt!”… och det känns toppen att kläderna sitter som de ska igen. Det nyper och drar inte överallt! Det känns fantastiskt. 4. Mindre inflammation – att äta LCHF innebär att du säger nej till mycket mat som innehåller tillsatt socker. Mindre socker betyder mindre inflammation i kroppens leder och jag känner mig – kanske, som 20 igen!!! 5. Bättre hy – genom att ta bort kraftigt processad mat och mat med mycket kolhydrater och socker (som du gör som del av LCHF för att gå ner i vikt) och istället äter riktig mat, det gör att din hy strålar! Även vid 47 år ålder 😉 Ytterligare en fördel med att inte äta stora mängder socker är att du könner dig mycket klarare i huvudet, starkare och mer energisk 6. Mycket mer energi – ytterligare en fördel med att inte äta stora mängder socker är att du könner dig mycket klarare i huvudet, starkare och mer energisk. Jag känner mig inte längre livlös efter en måltid, inte heller avstängd med hjärndimma. 7. INGA gaser och ingen svullnad – det här var en omedelbar effekt. Att äta mat med mycket kolhydrater gjorde verkligen inte gott för mitt matsmältningssystem. Jag kan inte förklara vetenskapen här (men jag är äker på att dr A kan!), men vilken enorm skillnad det gör att äta LCHF när det kommer till att ha ett friskt matsmältningssystem. Jag säger inte att jag har mindre gas och svullnad och orolig mage än tidigare, jag säger att jag SÄLLAN, om någonsin, lider av det längre. 8. Större mentalt fokus – det här kan låta som en upprepning av nummer 6, men det är resultatet av LCHF. Du får en övergripande känsla av välmående. Återigen, konceptet är så enkelt. Din hjärna kommer att tacka dig när du tar bort den onaturliga och kraftigt processade maten med mycket kolhydrater ur din kost. 9. Bättre SJÄLVKÄNSLA – när du går ner i vikt och lyckas göra det på ett sätt som inte gör att du känner dig deppig eller svältande, är du gladare och det gör att du mår bättre i dig själv och gillar det du håller på med – och det är mycket, mycket lättare att hålla fast vid. Å andra sidan, om du går ner i vikt och det är en ständig kamp med att räkna kalorier eller points och du SVÄLTER i processen, och fortfarande inte kommer någonstans, ja, hur känns det? 10… och det bästa som händer – förbättrad hälsa! – vad är det då som gör LCHF till en riktigt, riktigt god idé? Sedan jag la om min livsstil tar jag blodprover var tredje månad (vetenskapsnörden i mig!) och gör ett InBody-test (googla det om du vill veta mer) varje månad och siffrorna talar sitt tydliga språk. Det här är vad som händer när min vikt går ner, BMI sjunker, muskelmassan ökar, kolesterolnivåerna är friska, risken för hjärtsjukdom är låg (vid mitt senaste besök fick jag höra att den var noll!!) och jag befinner mig inte längre i den FETA delen av viktskalan. Först när man prövat en sak vet man vad den går för. Jag kommer att fortsätta den här resan under övervakning av min läkare och jag vet med säkerhet att jag kommer att nå mina viktnedgångsmål. Det här är bara en snabb och spontan topplista över det jag först kommer på, men jag är säker på att jag lätt skulle kunna presentera en lista 20-i-topp! Alla frågar mig hela tiden om hur jag har gjort och mitt svar är alltid: “dietdoctor.com”. Det är mycket lättare för mig att säga det än “LCHF”, för människor förstår inte ller tänker, ”kan det verkligen vara bra? LCHF?” Men det är det och du hittar allt du behöver veta på Diet Doctor/Kostdoktorn. Det är där jag började och informationen är utan slut och nämnde jag att det finns GRATIS recept och allt det fantastiska stöd du får under tvåveckorsutmaningen? Gör det tillsammans med en vän, som jag gjorde, då kan ni stötta varandra och ha roligt samtidigt. Ge det en chans, du har ingenting att förlora…(menat som ett skämt!) Lycka till på din resa! Pat Kommentar Tack Pat, för att du delar med dig av dina tankar på det här intressanta viset! Vad är dina främsta vinster med LCHF? Kommentera gärna nedan! Kom igång Vill du göra det Pat har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning! Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid. Må Tis Ons Tor Fre Lö Sö Mer LCHF för nybörjare Hur man går ner i vikt Vill du också inspirera? Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv. Mejla din historia till mig på annika@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig. Fler framgångshistorier Ta del av över 500 framgångshistorier. Video om LCHF 11:59 02:45 41:41 16:59 05:44 08:57 1:46:20 45:06 27:34 17:49 02:52 07:09 39:01 05:56 07:29 02:14 14:09 43:29 32:11 06:20 24:04 11:31 21:05 18:36 Viktnedgång 16:02 Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv. 14:39 03:34 42:31 Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man? 31:06 05:36 31:11 16:59 24:12 03:14 45:20 46:13 15:56 38:45 44:22 1:00:07 08:57 48:15 10:22 1:46:20 14:23 09:12 Stöd Kostdoktorn Vill du ge ditt stöd till Kostdoktorn och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap. Gratis provmånad Inlägget ”De tio främsta fördelarna med LCHF” dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  3. Här är goda nyheter om du (som jag) tycker om att spela upp video i högre hastighet. Det är nu möjligt för alla videor på Kostdoktorn. Använd bara knappen för inställningar (kugghjulet) och välj vilken hastighet (speed) du vill ha! Populärt just nu 11:59 05:21 Läkaren som inte låter sig tystas14:53Myndigheterna har förbjudit dr Fettke att nånsin prata om lågkolhydratkost igen. Som tur är vägrar han att låta sig tystas. 04:57 06:35 Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet. 06:28 16:02 01:56 Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv. 14:39 08:23 The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett? 15:16 03:34 Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt? 07:33 29:24 42:31 31:44 03:52 44:42 52:45 Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man? Föreläsningar Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet. 44:42 52:45 41:41 46:13 38:45 45:59 44:22 Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra. 48:15 42:54 40:45 Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?35:12Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin? 37:55 45:06 58:58 10:20 Vad orsakar insulinresistens?29:01Man har 70% risk att det blir som följd av kronisk sjukdom, som har sin grund i insulinresistens. Dr Naiman förklarar vad som orsakar det. Filmer 42:31 1:00:07 1:01:17 1:46:20 Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater? Mission: Reverse Diabetes18:15Är det möjligt att reversera diabetes för 100 miljoner människor innan 2025? Här är vårt ambitiösaste videoprojekt hittills: 1:15:35 1:35:25 37:01 1:02:45 1:14:40 Avancerade LCHF-tips 15:16 Insulin, protein och hur man kan bromsa åldrande28:02Dr Ron Rosedale är en sann pionjär inom LCHF-rörelsen, och framhöll tidigt insulinets och leptinets roller vid sjukdomstillstånd. VIDEO: Erynn Kay - Does Fiber Make You Fat? (Breckenridge 2017)31:09Vilken roll spelar tarmfloran för din hälsa? Och vad är sambandet mellan tarmfloran och fetma? Framgångshistorier Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv. 29:24 Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man? 31:06 24:12 30:05 Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost. 28:53 14:23 09:12 21:19 "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer. Att praktisera och förespråka LCHF18:16Dr Joanne McCormack insåg att kostråden vi ger diabetiker helt enkelt inte fungerar. Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich! 09:01 Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt? 24:55 19:15 Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan. 32:11 Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa. 18:36 15:48 10:56 Inlägget Äntligen: anpassa hastigheten på video dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  4. Veckans nya ord: keto

    Veckans nyord i Språktidningen är keto, ketogen kost. För oss som förespråkat LCHF/ketogen kost i många år är ordet inte alls nytt, men man kan se det som ett välkommet tecken på kostens genomslag i de breda lagren. Dieten LCHF är populär sedan flera år tillbaka. Den som följer denna diet har ett högt intag av fetter och ett lågt intag av kolhydrater. Keto beskrivs ofta som en renodlad och sträng version av LCHF. Inte sällan är det personer som vill bygga muskler som äter ketogen kost. Språktidningen: Veckans nyord: keto, ketogen kost Mer Ketogen kost för nybörjare Video om ketos 44:42 Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida. 31:11 Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost. Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så. Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra. 58:58 Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater? 20:45 27:34 10:20 20:51 53:59 Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich! 31:26 Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt? 19:15 36:00 53:13 11:31 49:49 Är fitness detsamma som hälsa?10:50Är att vara i fin form detsamma som hälsa? Och kan man använda ketos till att både få bättre hälsa och fitness? 29:34 53:00Frågor och svar med keto-experterna Bryon Jaymes, Dominic D’Agostino, Jacob Wilson, Ryan Lowery, Adam Nally och Angela Poff. Inlägget Veckans nya ord: keto dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  5. Kostdoktorn på spanska!

    Det är dags att förverkliga en dröm. Målet med Diet Doctor/Kostdoktorn är att ge folk överallt makten att revolutionera sin hälsa, genom att göra LCHF enkelt. Allt började här i Sverige för tio år sedan, med en liten svensk blogg som snabbt växte till den största hälsobloggen i Skandinavien. 2011 lanserade vi sidan på engelska, DietDoctor.com. Under de senaste åren har den vuxit till att bli mycket större än den svenska sidan och tillsammans har vi nu 200 000 dagliga besökare. Det gör Diet Doctor till världens största sida inom low carb, keto och LCHF. Men, inte alla i världen talar engelska (eller svenska). Det är inte möjligt att ge folk överallt makten att revolutionera sin hälsa om vi inte kan göra oss förstådda. Medan vi fortsätter att förbättra våra befintliga sidor kommer vi också att utöka till fler språk. Tack vare stödet av våra över 40 000 aktiva medlemmar kan vi nu ta ett nytt steg, till ett annat stort världsspråk: spanska! Idag sjösätter vi vår helt nya spanska sida. Den kommer till en början att uppdateras dagligen, för att sedan ha många nyheter varje dag. Vi har redan en person som arbetar heltid för att översätta guider, blogginlägg, recept och mycket mer. Vår fantastiska nya medarbetare Kim Gajraj flyttade förra veckan från Bolivia till Stockholm, för att arbeta med Team Kostdoktorn och vårt stora uppdrag. Hon kommer att få stöd av flera spansktalande frilansare, vår chefredaktör Inger Swanberg, spansktalande läkare för faktakontroll och naturligtvis resten av vårt team som arbetar med redaktionellt material, IT, recept och videoproduktion. Vi förväntar oss att den spanska Diet Doctor-sidan kommer att utvecklas snabbt under kommande dagar och veckor. Vissa guider finns redan på spanska, inom kort kommer översatta recept och video. Välkommen att ta en titt och dela gärna länken om du känner någon som skulle ha nytta av sidan: Diet Doctor español När det här projektet är en framgång kommer vi att börja fundera på nästa steg. Vilket språk tycker du att vi ska utvidga till? Lämna gärna en kommentar nedan. Inlägget Kostdoktorn på spanska! dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  6. Godis och andra sötsaker ökar kraftigt när Statistiska Centralbyrån SCB räknar ihop vad svenskarna lade i sina matkassar under 2016. Troligen har svenskens kost aldrig varit så söt som nu. Förra året köpte en genomsnittlig svensk godis för 2 109 kronor, visar den nyss publicerade sammanräkningen från SCB. Det blir fyrtioen kronor i veckan, en ökning med tre kronor jämfört med året före. Inget folk i världen äter så mycket godis som svenskarna och ingen varugrupp ökar så kraftigt i SCB:s statistik som sötsakerna. Svenska måltider: Svenskar äter mest godis i världen Sydsvenskan: Här är svenskarnas favoritmat – köp av sötsaker ökar mest Tidigare Fettsnålt eller sockerfritt? 20 000 kilo socker på Times Square – en demonstration för barns hälsa Anledningen till att det är svårt att sluta med socker Video om socker 29:24 Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt? 31:44 13:12 59:31 37:12 24:11 18:22 Mer LCHF för nybörjare Inlägget Svensken äter mest godis i världen dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  7. Lasagne med kalkonplattor

    En fantastiskt god lasagne där pastaplattorna är ersatta med tunna skivor av kalkonpålägg. Smart, smakrikt och enkelt! Receptet → Inlägget Lasagne med kalkonplattor dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  8. Precis när du trodde att den fettsnåla eran var över bestämmer sig ett spanskt företag för att lansera en avokado med lägre innehåll av fett, en light-avokado. Då den moderna forskningen inte hittar några fördelar med att äta mindre fett tror jag att jag helt enkelt håller mig till den vanliga feta och mycket godare avokadon, tack! BBC News: Avocados: Spanish company launches low-fat variety Feta recept med avokado Tacogratäng med guacamole115 gMåttlig LCHF68% Fett22% Protein8% Kolhydrater15 g kolhydrater / portion321 Chipotlekarré med haricots verts och avokado28 gStrikt LCHF77% Fett19% Protein3% Kolhydrater8 g kolhydrater / portion128 Haricots verts med mosad avokado35 gMåttlig LCHF79% Fett5% Protein10% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion14 Avokadopaj med chili47 gStrikt LCHF86% Fett10% Protein3% Kolhydrater7 g kolhydrater / portion98 Kålrotsbiffar med avokado512 gStrikt LCHF85% Fett8% Protein4% Kolhydrater12 g kolhydrater / portion66 Äggsmör med lax och avokado64 gStrikt LCHF89% Fett10% Protein1% Kolhydrater4 g kolhydrater / portion50 Kokostrifle med avokado77 gLiberal LCHF80% Fett5% Protein12% Kolhydrater7 g kolhydrater / portion23 Krispig räksallad i äggwraps85 gStrikt LCHF86% Fett12% Protein1% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion18 Supergrön vegosoppa913 gMåttlig LCHF88% Fett4% Protein6% Kolhydrater13 g kolhydrater / portion21 Ostburgare med avokadosalsa107 gStrikt LCHF77% Fett18% Protein3% Kolhydrater7 g kolhydrater / portion48 Kålsallad med avokado och ägg1114 gMåttlig LCHF82% Fett10% Protein5% Kolhydrater14 g kolhydrater / portion41 Guacamole124 gLiberal LCHF85% Fett3% Protein16% Kolhydrater4 g kolhydrater / portion23 Tacoskal med räkfyllning134 gStrikt LCHF84% Fett14% Protein2% Kolhydrater4 g kolhydrater / portion25 Tidigare Ny studie: Grönsaker är nyttigare tillsammans med fet dressing Fettsnålt eller sockerfritt? Video om fett The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett? 52:45 Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det? Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar. Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol. Inlägget Trodde du att den fettsnåla eran var över? Inte riktigt… dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  9. The low carb program

    Inga röster ännu! Diabetes.co.uk har ett LCHF-program som hjälper folk att börja med liberal lågkolhydratkost (90-120 g kolhydrater per dag) med ett strukturerat 10 veckor långt utbildningsprogram. Hur fungerar det? Vilka resultat kan folk förvänta sig? Vilka andra strategier förutom LCHF kan hjälpa folk med typ 2-diabetes? Charlotte Summers, en av grundarna av programmet, svarar på dessa frågor i denna föreläsning från Beckenridge 2017. Se ett par minuter av föreläsningen ovan (transkription). Hela den 21 minuter långa föreläsningen, med svensk text och transkription, ser du här med provmånad eller medlemskap: The low carb program – Charlotte Summers Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer. Video om typ 2-diabetes Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet. 14:39 42:31 45:20 46:13 45:59 05:13 28:53 42:54 48:15 04:15 09:12 Mission: Reverse Diabetes18:15Är det möjligt att reversera diabetes för 100 miljoner människor innan 2025? Här är vårt ambitiösaste videoprojekt hittills: 14:39 21:19 41:45 12:10 39:01 Helping People with Type 2 Diabetes32:31 10:23 24:55 09:32 21:00 34:55 Mer LCHF för nybörjare Så kan du normalisera ditt blodsocker Inlägget The low carb program dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  10. Här följer ett gästinlägg av Kostdoktorns nya skribent, dr Björn Ekengren. Till vardags arbetar Björn som distriktsläkare i Tyresö. Innan jag började med LCHF, innan jag uppdaterade min vetenskapliga kunskapsbank från 90-talets läkarstudier, var fallen med typ 2-diabetikerna den patientgrupp jag fann minst nöje i att handlägga. Trots att patienterna sa att de tog sina mediciner, trots att de sa att de motionerade och trots att de sa att de åt ”rätt” sorts mat, så blev de bara sämre. Sakta men säkert steg deras sockervärden. Sakta men säkert kom diabeteskomplikationerna. Och till slut tog dessa livet av patienterna. Som läkare kände jag mig ofta uppgiven. Antingen var det så att patienterna, trots vad de sa till mig, ”inte gjorde som de blivit instruerade” (för att citera Stephan Rössner när han förklarade varför hans överviktspatienter inte gick ner i vikt). Eller så var det så att sättet vi behandlade våra typ-2:or på inte var korrekt. Det var helt enkelt något som inte stämde. Det var våren 2013 som jag första gången vågade föreslå en patient med typ 2-diabetes att han skulle minska på kolhydratintaget i kosten till förmån för fett, för att se om det gick att få ner hans höga sockernivåer. Jag minns hur jag med spänning mottog svaren när han en månad senare kontrollerat om sina prover, och min häpnad över hur mycket bättre han hade blivit. Från värden på långtidsocker (HbA1c) kring 70 de gångna åren, trots flera mediciner, regelbunden motion och ”rätt” sorts mat, till 52! Bara några enheter över ”frisk”-värde! Dessutom kontrollerade vi om hans blodfetter och fann att HDL hade stigit och triglyceriderna hade sjunkit, precis så som Kostdoktorn och andra källor påstått att de skulle göra. Efter ytterligare några veckor hade HbA1c sjunkit under 46. Patienten hade alltså botat sig själv, samtidigt som han kunde sluta ta insulin! Jag blev förstås eld och lågor och ville att alla mina diabetiker skulle påbörja denna regim. Jag blev förstås eld och lågor och ville att alla mina diabetiker skulle påbörja denna regim. Inte oväntat möttes detta ofta av samma skepsis och misstro som jag själv tidigare känt gentemot LCHF, både från flera patienter och de flesta läkarkollegorna. Det senare hade jag dock svårast att förstå, eftersom det är HbA1c-nivån som indikerar vilken prognos patienten har; blodfetter kommer sekundärt, om ens det. Men som tidigare fettskrämd doktor kunde jag förstås också förstå deras tveksamhet. De flesta diabetespatienterna blev i alla fall glatt överraskade över den nya behandlingsstrategin, dels för att de återigen skulle få äta god mat i ordentliga mängder utan att få dåligt samvete, dels därför att det ju innebar att deras sjukdom inte var irreversibel. Nu, flera år senare, kan det fortfarande komma upplysta patienter, både diabetiker och andra, som är rädda för vad doktorn ska säga om de berättar att de äter fet mat. Jag minns en dam i våras som jag inte hade träffat tidigare, som försiktigt med blicken i golvet frågade om doktorn möjligtvis hade ”hört talas om LCHF?”. Inte sällan, när hela LCHF-konceptet är nytt för patienten, tar det en stund för hen att anpassa kosten, vilket såklart inte är så konstigt. Har man ätit en viss sorts kost hela sitt liv går det inte ändra allt över en natt. Ibland är fettskräcken dessutom så djupt rotad att patienten bara drar ner på kolhydratintaget, utan att öka fettintaget som kompensation, en strategi som inte fungerar i längden. Andra kanske helt enkelt behöver hjälp med att skilja bra livsmedel från sämre – man kan ju inte begära att alla människor ska vara lika nördigt insatta i kroppens biokemi och olika livsmedels näringsinnehåll som en själv. Den metod jag funnit fungerar bäst är att låta patienterna föra matdagbok. De får under en veckas tid skriva ner allt de äter och dricker, ju mer detaljerat desto bättre. Den metod jag funnit fungerar bäst är att låta patienterna föra matdagbok. De får under en veckas tid skriva ner allt de äter och dricker, ju mer detaljerat desto bättre. Sedan ses igen vi på min mottagning och går igenom dagboken punkt för punkt. Är det en patient som haft svårt att få ner sina sockervärden, trots att de tror sig ha ätit rätt, går det nästan alltid att hitta någonting som de kan förbättra. T.ex. att tubkaviar innehåller socker och inte bör intas om man har diabetes. Eller att havregrynsgröt och fullkornsbröd, trots sitt nyttiga rykte, faktiskt inte fungerar för att hålla ner sockret hos en diabetiker. Frukt är tyvärr också en återkommande bov som många tror att det är fritt fram att äta. När patienterna sedan justerat dessa avvikelser, och sett till att öka intaget av fett i kosten, ses genast förbättrade sockernivåer. Men ibland går det ändå inte. Ibland är patienten så sockerberoende att de inte mäktar med att lägga om sin livsstil. Likaså har jag ibland funnit behandlingsresistens där det inte är diabetespatienten, utan istället (den ofta normalviktiga) makan/maken som sköter matlagningen i hemmet. I dessa lägen kan man känna sig ensam i vården. Tidigare kunde man remittera dessa patienter till en dietist eller en diabetesmottagning för kostrådgivning, men tills dessa instanser också uppdaterar sina kostråd – först när det går att åka skridskor i helvetet? – så får man försöka sköta dessa motiverande samtal med patienten själv. Men det roliga är ändå majoriteten av fallen, de diabetespatienter som det gått bra för att ställa om till LCHF. Då kan läkarbesöken ägnas åt roligare saker än att ge patienten dåligt samvete över usla sockervärden och behov av höjda medicindoser. Istället kan man utbyta LCHF-recept, prata träning och diskutera om vi ens behöver ses för årskontroller framöver? Det kanske räcker med att patienten får gå till labbet någon gång per år och kontrollerar sitt HbA1c? DET är att ge patienten makt över sin sjukdom! –– Dr Björn Ekengren Tidigare med dr Ekengren Dr Björn Ekengren: Min LCHF-resa Video om typ 2-diabetes Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet. 14:39 42:31 45:20 46:13 45:59 05:13 28:53 42:54 48:15 04:15 09:12 Mission: Reverse Diabetes18:15Är det möjligt att reversera diabetes för 100 miljoner människor innan 2025? Här är vårt ambitiösaste videoprojekt hittills: 14:39 21:19 41:45 12:10 39:01 Helping People with Type 2 Diabetes32:31 10:23 24:55 09:32 21:00 34:55 LCHF-läkare Vad orsakar insulinresistens?29:01Man har 70% risk att det blir som följd av kronisk sjukdom, som har sin grund i insulinresistens. Dr Naiman förklarar vad som orsakar det. Att praktisera och förespråka LCHF18:16Dr Joanne McCormack insåg att kostråden vi ger diabetiker helt enkelt inte fungerar. "Diabetes är en tickande bomb"08:24Diabetes är en tickande bomb. Problemet är så stort att myndigheter måste agera genom lagstiftning. Klinisk erfarenhet av LCHF26:08Eric Westman besvarar vanliga frågor om hur man implementerar kosten i praktiken och går igenom fallgropar. 08:17 Mer LCHF för nybörjare Så kan du normalisera ditt blodsocker Inlägget Att ge patienten makt över sin sjukdom dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  11. Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Hon bloggar på annfernholm.se: Pseudovetenskap. Icke evidensbaserat. Livsmedelsföretagens dietist Elisabeth Rytter har verkligen svingat sin högerkrok mot undertecknad på branschorganisationens hemsida, där hon har ”rättat” onsdagens inslag om socker i SVT Plus: Rytter rättar: flera fel om socker i SVT Plus. (kolla in deras bildmontage – jag har fixat till det ovan så att det blir mer rättvisande). Rytter undrar om jag ”faktiskt” har läst bakgrunden till Livsmedelsverkets kostråd om socker. Citat: ”Det står inte att man ökar risken för fettlever.” Hon tycker också att jag har ett felaktigt fokus på fruktos. ”Fernholm säger också att det är fruktos som är boven – vilket är ett icke evidensbaserat påstående. Fokusen på fruktos är ännu ett exempel på pseudovetenskap som fått alldeles för stor spridning.” För er som inte vet: till Livsmedelsföretagen, som Rytter representerar, hör bland annat medlemmarna i Föreningen Svenska Glasstillverkare, Svenska Choklad-, Konfektyr- och Kexfabrikantföreningen, Sveriges bagare & konditorer och Sveriges Bryggerier. Ny studie: Socker gav ökad mängd fett i levern Elisabeth Rytter, om du läser detta måste jag erkänna att du delvis har rätt. Det var (faktiskt) länge sedan som jag läste bakgrunden till Livsmedelsverkets kostråd. Den senaste uppdateringen gjordes 2012. Det är fem år sedan, vilket är oceaner av tid när det gäller forskning och det har hänt så mycket spännande den senaste tiden! I ärlighetens namn vet jag knappt vart jag ska börja. Men vi börjar med studien där forskare vid Sahlgrenska medverkar. Upplägg: 71 män med bukfetma fick dricka en liter lemonad (totalt 75 gram fruktos) varje dag under 12 veckor. Resultat: blodfetterna rubbades och mängden fett i levern ökade med 10 procent. Forskarna skriver att ”våra data visar en negativ effekt av en måttlig fruktoskonsumtion under 12 veckor på flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, speciellt på halten fett i levern…” Studien har ingen kontrollgrupp, vilket är en stor svaghet. MEN, andra kontrollerade studier visar att fruktos ökar fettbildningen i levern mer än exempelvis glukos. Mindre fett i levern hos barn som fick (nästan) sockerfri mat I somras kom också underbara nyheter: mängden fett i levern kan minska radikalt hos barn som undviker socker. 41 barn med fetma ingick i studien. De hade i genomsnitt 7,2 procent fett i sin lever. Sedan fick de under nio dagar äta mat som forskarna gav dem. Jag vet att du Rytter ogillar WHO:s hälsomål om max 5 energiprocent socker i maten. Dessa barn fick 4 procent av alla kalorier från socker, alltså ännu mindre. Så vad hände? På nio dagar nästan halverades mängden fett i deras lever. Håll med om att det är fantastiskt! Fettlever var något som tidigare mest drabbade alkoholister. Nu har en av tio unga i USA och Europa sjukdomen. Det är en riskfaktor för levercancer – en cancersjukdom som ökar. Det är också en orsak till typ 2-diabetes. Om dessa barn får bort fettet ur sin lever, minskar de alltså drastiskt sin risk att dö i förtid. Det finns en studie till som jag hade tänkt skriva om. Den handlar om att tonåringar med fettlever har en hög halt av speciella enzymer i levern som bryter ner fruktos. Men jag tänker att det är fegt att slå på någon som redan ligger ner. Vi glömmer det där du skrev om pseudovetenskap. Jag tänker varken tjalla för forskarna på Sahlgrenska eller de i San Francisco. Även om deras studier skulle ha kunnat kontrolleras bättre, kan jag tänka att det är lite väl hårt att kalla det för pseudovetenskap. Ett sista tips till Livsmedelsföretagen: det är generellt bättre att anpassa sina produkter efter vad forskningen visar, än att försöka anpassa forskningen efter sina produkter. Trevlig helg! Tidigare SVT Plus: Har vi ätit socker i alla tider? Ann Fernholm Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg. Ann Fernholms blogg Kostfonden Här hittar du Anns böcker Video om socker Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt? 29:24 31:44 13:12 59:31 37:12 24:11 18:22 Mer LCHF för nybörjare Inlägget Jo, socker kan visst ge fettlever dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  12. Över 25 000 personer har hittills anmält sitt intresse för att delta i Kostdoktorns LCHF-utmaning. Starten går varje söndag och utmaningen är GRATIS och reklamfri. Ta en titt på vår stora kom igång-guide. Många har frågor och efterlyser tips och stöd, diskussion och personliga råd för att lättare fortsätta med LCHF. Varmt välkommen till Kostdoktorns forum! Här finns djup kunskap, stor erfarenhet och varm stämning. Gratis och för alla! Läs också kommentarerna under LCHF-utmaningens olika delar, där finns svar på det mesta! Här är utdrag ur några mejl vi har fått under den senaste veckan: Feedback Det kan ju inte bli lättare att följa en kostomställning, superbra med alla färdiga menyer och inköpslistor. Dessutom är recepten jättegoda och lätta att göra. Tummen upp för detta. Tyvärr är min kropp så jojobantad så den vill ju inte ge ifrån sig ens ett litet gram. Annars mår jag super med denna mat. Tack i alla fall för ett fint koncept! Många tror ju att LCHF är dyrt, men det är helt fel. Utmaningen var väldigt bra för att kicka igång min viktminskning, minus fem kilo! Det gick fantastiskt bra, god mat och många av rätterna var väldigt enkla att laga till. Många tror ju att LCHF är dyrt, men det är helt fel, LCHF höll mig mätt under en längre tid än det jag åt förut och då blir det ju egentligen billigare. Härligt att även kunna äta sig rikigt mätt! Magen och dess funktioner blev även den/det bättre, inga jobbiga gaser och bara ett besök om dagen på därför avsedd plats och man behöver inte heller spraya luktborttagare efter sig eftersom även den försvann i stort sett. Har man problem med gaser, lukt och vikten är LCHF svaret på hur man får detta att bli mindre! Mina startproblem inskränkte sig till lättare huvudvärk under ett par dagar och i övrigt inga problem alls. Kan bara uppmana andra att köra igång! Kom igång Vill du också komma igång? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors-LCHF-utmaning! Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt nya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid. Må Tis Ons Tor Fre Lö Sö Mer LCHF för nybörjare Ketogen kost för nybörjare Hur man går ner i vikt Kostdoktorns forum Över 500 framgångshistorier Stöd Kostdoktorns arbete Vill du ge ditt stöd till Kostdoktorn och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap. Prova gratis i en månad Video om LCHF 11:59 02:45 41:41 16:59 05:44 08:57 45:06 1:46:20 27:34 17:49 02:52 07:09 39:01 05:56 07:29 02:14 14:09 43:29 06:20 32:11 24:04 PS Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av? E-posta (fotografier uppskattas) till annika@kostdoktorn.se. Berätta om vi får publicera ditt namn och foto eller om du vill vara anonym. Inlägget ”Kan bara uppmana andra att köra igång!” dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  13. Smakrika köttbullar med italiensk touch som går hem hos hela familjen. Kan med fördel förberedas någon dag innan. Receptet → Inlägget Italienska köttbullar med mozzarella dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  14. Barnfetman ökar i världen

    Barnfetman i världen ökar och är nu tio gånger högre än för 40 år sedan. Fetma under barndomen länkas till sämre hälsa över lag och en ökad risk för att senare i livet utveckla typ 2-diabetes, hjärtsjukdom och vissa typer av cancer. Den stora boven? Sannolikt socker och raffinerade kolhydrater. Den här veckan publicerades ytterligare en ny studie som visar att kvinnor som äter mer kolhydrater under graviditet föder barn som går upp i vikt snabbare och får ett högre BMI. Morgonstudion: Barnfetman ökar i världen SvD: Explosion av fetma bland världens barn CNN: Ten times more children and teens obese today than 40 years ago The Guardian: Shocking figures show there are now 124 million obese children worldwide The Lancet: Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults Tidigare Ny rapport: År 2025 uppgår den globala kostnaden för fetma till 1,2 biljoner dollar årligen Fetmarelaterad cancer ökar i USA Viktnedgång 16:02 Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv. 14:39 03:34 42:31 Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man? 31:06 05:36 31:11 16:59 24:12 03:14 45:20 1:00:07 15:56 46:13 44:22 08:57 Mer Så går man ner i vikt Inlägget Barnfetman ökar i världen dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln
  15. Våra veckomenyer ger dig allt du behöver för att lyckas med LCHF. Veckomenyer, recept och inköpslistor – ingen planering behövs! Byt ut eller hoppa över måltider – recept och inköpslistor anpassas automatiskt efter ditt val. Vi har nu över 50 veckomenyer tillgängliga – inklusive strikt ketogent, måttlig LCHF, vegetariskt, mejerifritt eller Team Kostdoktorns favoriter – och vi lägger till en ny meny varje vecka. Här hittar du veckans meny: LCHF #14 En varierad och smakrik veckomeny för dig som tycker om att äta frukost. Veckan börjar grönt och lättlagat och till helgen lyxar vi till det med både croque monsieur och tex-mex inspirerad kycklingfilé. Den totala mängden kolhydrater varierar mellan 19–30 gram per dag. Veckomenyn → Må Tis Ons Tor Fre Lö Sö Vår veckomenyservice är gratis att prova en månad Läs mer om våra veckomenyer Inlägget Veckomeny med grönt och lättlagat dök först upp på Kostdoktorn. Visa hela artikeln