Skärfläcka

Medlem
  • Innehållsantal

    374
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    4

Skärfläcka vann senast 28 Oktober

Skärfläcka hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 086 Enastående

Om Skärfläcka

  • Rank
    Stammis

Senaste besökare till profilen

697 profilvisningar
  1. Skärfläcka

    LCHF ökar ämnesomsättningen

    Även den här studien är sponsrad av NuS och det rapporteras flitigt i amerikansk media, t.ex. NYT https://www.nytimes.com/2018/11/14/well/eat/how-a-low-carb-diet-might-help-you-maintain-a-healthy-weight.html ”The trial cost $12 million and was supported largely by a grant from the Nutrition Science Initiative, a nonprofit research group co-founded by Gary Taubes, a science and health journalist and proponent of low-carbohydrate diets. The study was also supported by funding from the New Balance Foundation, the National Institutes of Health and others.”
  2. Skärfläcka

    LCHF ökar ämnesomsättningen

    Oj, oj, oj! Precis det här som NuSI försökte få till bra forskning om. Kevin Hall drev studien och alla hade olika åsikter om vad studien visat eller inte visat efteråt, ingen var nöjd. Det här kommer att diskuteras.
  3. Skärfläcka

    Veganism - att frivilligt bryta ner sin kropp.

    Gå ur texteditorn genom att gå till en annan tråd. Gå in i editorn för ditt inlägg igen och klicka på alternativet ”clear editor” som dyker upp i nederkanten av editorn.
  4. Skärfläcka

    Vad säger ni om denna artikels slutsats?

    Tack, ska inte publicera inlägg efter midnatt ? Här är en länk till Martina https://martinajohansson.se/lean-gains-bygga-utan-bulk/
  5. Skärfläcka

    Kostdoktorn i Danmark

    Jag känner igen det här också. Ett sjukhus i Danmark som skulle göra en studie.
  6. Skärfläcka

    Vad säger ni om denna artikels slutsats?

    Det känns väldigt fokuserat på att ”bygga muskler” och det kan man ju göra men det är fel att hävda att det är en hälsosam livsstil. Om du fortfarande är metabolt frisk och tillbringar många timmar i gymmet kan hennes råd fungera men myntets baksida är att man blir väldigt glukosberoende och inte ”metabolt flexible” dvs saknar förmåga att utnyttja både fett och glukos som bränsle. Elitidrottare är inte de som har längst livslängd. Anna Sparre ger en mycket mer nyanserad bild av varför det kan vara positivt att äta lite mer kolhydrater på kvällen. Se t.ex. den här artikeln http://4health.se/darfor-bor-du-ata-kolhydrater-pa-kvallen-om-hormonell-balans Det innebär inte att hon förordar stora mängder med kolhydrater men mer än strikt LCHF. Martina Johansson kombinerar lågkolhydratkost med träning och lyckas bra http://4health.se/darfor-bor-du-ata-kolhydrater-pa-kvallen-om-hormonell-balans Eller så kan man lyssna till Jonas Colting https://www.svtplay.se/video/19642890/den-vinnande-maten/den-vinnande-maten-kampen-om-kolhydraterna?position=0&cmpid=del:em:20181114:avsnitt-2-kampen-om-kolhydraterna:pla:lp Eller lyssna till Peter Attia som funderat mer än de flesta på hur man ska leva ett långt friskt liv, t.ex. https://youtu.be/YY-_ux4ZXp4
  7. Skärfläcka

    Mct olja och kaffe på morgon?

    Välkommen till forumet ? Har inte testat själv men förstått att man bör börja lite försiktigt då det kan sätta fart på magen...
  8. Skärfläcka

    Antibiotika

    Bra att veta. Alternativt letar man reda på en ”naturligt smal” person och ber om en ”donation”. Jag antar att man kan anpassa den här tekniken, allt finns på youtube https://youtu.be/q-lAp5eMq-Y ?
  9. Skärfläcka

    Antibiotika

    Tack! Troligen den studien men det var någon annan som refererade till den. Skönt att veta att jag inte hade fantiserat ihop det ?
  10. Skärfläcka

    Vitamin D — VITAL studie i NEJM

    Egentligen tror jag inte att det är något större fel på studien som sådan. Slutsatsen är att om man har en bra nivå av vitamin D så blir det varken bättre eller sämre av att höja den ytterligare något. Problemet blir när media rapporterar det som om tillskott av d- vitamin alltid är verkningslöst, speciellt när de i artikeln säger att det skulle vara oetiskt att låta människor ha för låga d-vitaminnivåer.
  11. Skärfläcka

    Antibiotika

    Ganska nyligen hörde eller läste jag att probiotika under en antibiotikakur förlänger tiden det tar att återställa tarmfloran till det normala igen. Lade det på minnet för att källan var trovärdig men kommer inte ihåg nu var jag fått det ifrån. Återkommer med referens om den dyker upp i minnet. Personligen skulle jag inte ändra mina matvanor under en antibiotikakur utan fortsätta äta på samma sätt som tidigare. Jag skulle inte heller börja med någon probiotika under pågående kur. Efter avslutad antibiotkabehandling så skulle jag öka på probiotika i form av fermenterad mat och prebiotika i den takt magen hänger med.
  12. Skärfläcka

    Vitamin D — VITAL studie i NEJM

    Nyheterna idag på tv rapporterar man att risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdom inte minskar med tillskott av vitamin D eller omega 3. Här är länk till studien i NEJM angående vitamin D : https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1809944 Det som inte framgår av rapporteringen är att deltagarna hade D-vitaminnivåer som i snitt var 77 nmol per liter vilket anses vara en bra nivå. Deltagarna fick 2000 IU av D vitamin och höjde i snitt sin nivå i blodet till 104 nmol per liter. ”Among the 15,787 participants who had blood samples that could be analyzed, the mean (±SD) serum total 25-hydroxyvitamin D level at baseline was 30.8±10.0 ng per milliliter (77 nmol per liter); 12.7% had levels below 20 ng per milliliter (50 nmol per liter), and 32.2% had levels from 20 to less than 30 ng per milliliter (50 to <75 nmol per liter). In a subgroup of 1644 participants with repeat measurements after 1 year, mean 25-hydroxyvitamin D levels increased from 29.8 ng per milliliter (74 nmol per liter) at baseline to 41.8 ng per milliliter (104 nmol per liter) at 1 year (a 40% increase) in the vitamin D group and changed minimally (mean, −0.7 ng per milliliter [−2 nmol per liter]) in the placebo group.” Dessutom säger artikelförfattarna att andra studier pekat på att 75 nmol per liter verkar vara tillräckligt för att skydda mot både cancer och hjärt och kärlsjukdom. Att utföra en studie med personer som faktiskt har vitamin D brist anses oetiskt enligt artikelförfattarna och det måste ju innebära att inga i studien hade låga värden av vitamin d vid studiens början. ” In observational studies, the 25-hydroxyvitamin D levels associated with lowest risks tend to be above 30 ng per milliliter (75 nmol per liter) for cancer (at least colorectal cancer)26 but between 20 and 25 ng per milliliter for cardiovascular disease.6 Thus, vitamin D requirements for cardiovascular health may have already been met for most participants. Although neither our trial nor ViDA showed a significant cardiovascular benefit of vitamin D among participants with low 25-hydroxyvitamin D levels at baseline, it remains possible that a trial involving persons with extremely low vitamin D levels (i.e., well below the 20 ng per milliliter recommended for bone health1) would show stronger effects on risk. However, maintaining participants in a vitamin D–deficient state and circumventing real-world clinical care for 5 years would be neither ethical nor feasible.”
  13. Skärfläcka

    Högt LDL

    Här finns ett onlinetest för FH. http://fh-testet.se/ Här en artikel av Zoe Harcombe angående FH http://www.zoeharcombe.com/2016/11/familial-hypercholesterolemia-fh/
  14. Skärfläcka

    Nyhetsmorgon: Är mjölk nyttigt?

    Ser att jag ett liknande svar tidigare i tråden ?
  15. Skärfläcka

    Nyhetsmorgon: Är mjölk nyttigt?

    Den smittta som historiskt har varit problemet är TBC. Mjölk från TBC-smittade kor var en vanlig smittväg, pastöriseringen tog bort den smittvägen. Nu är man snarare oroad för bl.a. ehec som är farligt för människor men inte ger symptom hos djuren. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/enterohemorragisk-e-coli-infektion-ehec/fragor-och-svar-om-ehec/ Det som är problematiskt idag är att mjölken från många djur blandas i en stor mjölktank, mjölk från många gårdar blandas i en tankbil som kommer och hämtar mjölken och på mejeriet blandas mjölk från många tankbilar. Det innebär att ett djur med smitta kan potentiellt smitta många personer. När man tog mjölk från en ko, Rosa, så kunde bara ett fåtal smittas.