Skärfläcka

Medlem
 • Innehållsantal

  7
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

20 Bra

Om Skärfläcka

 • Rank
  Nyanländ
 1. Klimatförändringar -> mer kolhydrater -> mindre näring

  Koldioxid används också i växthus för att öka produktionen.
 2. Linfröolja

 3. Glutenfritt?

  Laktosintolerans (sekundär) är en typisk följd av celiaki då den inflammerade tarmen inte kan hålla kvar laktasen som behövs för att bryta ner laktosen. Med ett gentest som 23andme kan man få veta om man har anlag för primär laktosintolerans och om man har den genuppsättning som krävs för att utveckla celiaki. Det betyder inte att man kan diagnostisera primär laktosintolerans och celiaki men man kan eventuellt utesluta de diagnoserna.
 4. Fråga doktorn om tarmproblem

  Jag såg programmet och det var ganska inriktat på sjukvård snarare än egenvård. FODMAP nämndes kort och då också att för mycket fibrer kan ge problem (om jag kommer ihåg rätt). För övrigt diskuterades inte kost. Inte heller celiaki, gluten eller laktos. Det samlade budskapet var "gå tillbaka till din doktor och byt medicin om din nuvarande inte fungerar".
 5. Glutenfritt?

  Att hålla en så strikt glutenfri diet som celiaki kräver är jättejobbigt. Man måste alltid försäkra sig om att maten man äter är garanterat glutenfri och man ska/kan aldrig fuska. Hemma är det relativt okomplicerat men att i alla andra sammanhang alltid behöva ställa frågor om maten är inte roligt och man får inte alltid tillfredsställande svar. Det finns också gluten i mycket mer än man tror och en strikt glutenfri diet är begränsande. Jag förespråkar därför att man ska kontakta sjukvården för en celiakiutredning innan man lägger om kosten. Om man har celiaki så vet man att man alltid måste vara superstrikt, dvs aldrig mer en pepparkaka till jul, en öl, choklad med spår av gluten, dressing som man inte vet innehållet i, gratinerad julskinka, hotellfrukost utan bacon eftersom man lagt bröd i botten på serveringsfatet, etc. På restauranger blir man hänvisad till några få val, i värsta fall har de inget man kan äta alternativt vägrar servera en... Så, kontakta sjukvården innan kostomläggning. Om du inte har celiaki så kan du eventuellt också må bättre av att avstå gluten men behöver troligtvis inte vara lika strikt som om du har celiaki. Jag hoppas att du inte har celiaki men ta reda på det!
 6. Provsvar ferritin

  Om man har celiaki så måste man vara uppmärksam på all gluten hela tiden. När jag fick diagnosen så var mitt ferritin-värde mycket lågt och mitt blodvärde ganska lågt. Med glutenfri kost normaliserades värdena men det är först under det senaste året med LCHF som min tarm verkar ha läkts ordentligt. IBS-symptomen är nästan borta liksom utslagen på armbågarna (dermatitis herpitiformis). Laktosintoleransen har gått över och Hb-värdet har gått upp ytterligare. Börjar fundera på att bli blodgivare för att håla ner Hb. Tack MariaF för välkomnadet.
 7. Provsvar ferritin

  Observera att Blutsaft bör undvikas om man har celiaki då den innehåller vete.