Jump to content

Eva Jonsson

Medlem
 • Posts

  10
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Eva Jonsson

 1. Jag vet att jag är jääääääättesen i denna tråd men det kan ju vara fler än jag som snurrar runt här i cyberrymden så jag lägger in min synpunkt. Jag har diagnostiserats med folsyrebrist och jag har ett tag ätit folsyra enligt recept. Jag känner absolut ingen som helst skillnad av intaget av folsyra och jag måddeibte heller dåligt av bristen. Jag anser att man skall söka läkare om man mår dåligt. Ett blodprov kan ge svar på mycket. Att själv experimentera med tillskott av olika slag utan att först ta reda på om man verkligen behöver tillskottet och om det är så att man har brist ska man ta reda varför. Det kan mycket väl ligga något allvarligt i botten. Kosttillskott kan också precis som läkemedel ge biverkningar och det är inte så att man per automatik mår bättre för att man har ett större intag än man behöver.
 2. Jag vill börja med att säga att jag har inte varit ute efter att misskreditera sjukvården. Min fråga om min läkare är feg menade jag som en tanke om hon sätter sin nivå för lågt. Som Maria F är inne på, att hitta balansen. Att det finns ett samband mellan dvitamin tillskott och kalcium tvivlar jag inte ett dugg på så den diskussionen tänker jag inte ge mig in i oavsett hur många artiklar eller statistik ni hittar. Allt finns ju att hitta på nätet om man letar tillräckligt och statistik är till för att tolkas. Jag vet att det sticker ut och att många reagerar på det men jag litar faktiskt på min läkare jag funderar bara om hon är för feg, det vill säga lite för omtänksam, njursvikt och njursten vill ju ingen ha. Jag vet att det också kan ses som gammalmodigt men jag vill gärna ha mitt recept och jag vill att mina värden följs,jag vill veta om det går åt rätt håll. Jag vill inte laborera med burkar vars innehåll jag inte vet nåt om och chansa på att den mängden jag för tillfället mår bra av är den jag ska ha under lång tid. All medicinering är en vågskål, bäst effekt och minsta biverkan är ju vad man vill ha. Självklart ska man som ni säger utreda varför man har en brist, jag undrar också om alla ni som tar doser högre än livsmedelsverkets rekommenderar har kollat vad er brist på beror på. Jag är utredd för min trötthet och de har inte hittat något annat fel än vitaminbristen, man har kollat både tarmar och hjärta. Det är sån hjälp man får via sjukvården och inte i en hälsokostbutik. Vi har faktiskt bra sjukvård i Sverige men man måste också våga lita på den och man måste hantera mötet på sjukvården på rätt sätt. Man kan inte gå in till en läkare och säga "jag har det här felet,bota mig med det här" lika lite som du lämnar in bilen på verkstad och säger "det skramlar under bilen, det måste vara fel på radion byt den". För använda samma exempel skulle jag aldrig köpa hälsokost när det finns motsvarande läkemedel och jag skulle inte lämna in bilen till en cykelförsäljare om det finns en bilverkstad med trogen-kund-rabbat. Jag säger inte att ni har fel men diskussionen har dragit iväg åt fel håll och jag inser att jag kommer inte att få mitt svar här. Maria F var dock den som var närmast ?. Jag kommer att ta upp en här frågan med läkare,vilken nivå man vågar ligga på, hur mycket kalciumprovet kan öka innan man ska vara orolig.
 3. Kan tänkas att de med giftigt d vitamin menar detta, att det är "giftigt" i höga nivåer även om inte preparatet i sig är giftigt: "Man kan inte få för mycket D-vitamin av enbart solen och födan. Om man däremot dagligen tar tillskott med D-vitamin i höga doser under en längre tid kan man få giftiga halter av D-vitamin i kroppen. Det yttrar sig som höga halter av kalcium i blodet, inlagring av kalcium i njurarna och njursvikt. Friska vuxna bör inte få i sig mer än 100 mikrogram (4000 IE) per dag enligt det Europeiska livsmedelsverket (EFSA). Högre doser än så bör endast tas i kortare perioder på inrådan av sjukvården och under sträng medicinsk övervakning" Jag tar alltså inget tillskott kalcium utan min läkare är rädd att jag ska få för mycket kalcium pga mitt dvitamintillskott.
 4. Vitamin K hjälper till att utvinna kalcium ur kärlen och föra in det i benmassan Det betyder inte att det stoppar effekten av att d vitamin ger kalciumöverskott. Vitamin K2 är tillsatt i d vitaminpreparaten för att ge mer effekt till skeletten än vad enbart d vitamin gör (inte för att skydda mot kalciumöverskott) , så har ni benskörhet är det en bra grej ?. Att säga att man inte vill ha kalcium i blodet är lite överdrivet. Kalcium du får i dig via munnen släpps ut i blodet där det behövs för att reglera hormonnivåer och funktioner i muskler, blodkärl och nerver. Om du inte äter tillräckligt med kalcium tas det från reserverna i skelettet och släpps ut i blodet för att nerver och muskler skall fungera normalt.
 5. Enligt livsmedelsverket: "Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. "
 6. Jag är inte helt outbildad i medicinfrågor men vitaminer är inte min inriktning. Jag anser att min läkare är bättre läkare än jag är. Jag har inte gått en lång läkarutbildning och jag har inte årtal av erfarenhet. Min läkare har inte inkräktat på min rätt att bestämma själv. Om jag vill proppa i mig massor av D vitamin så går jag väl in på närmsta hälsokostaffär och köper ett gäng burkar och så vitt jag vet kan ingen läkare hindra mig från det. Min fråga handlar om förhållandet d vitamin och kalcium men det verkar inte vara många här som känner till det. Kanske inte hälsokostaffärerna informerar om det eller står det inget på burken ?, undrar varför.
 7. Jag väljer att tro att läkarna känner till den forskning som finns. Skillnaden är att de väntar in studier och fakta innan de ger rekommendationer och att det krävs betydligt mer för att ett preparat skall godkännas som läkemedel än naturtillskott. Sambandet mellan för mycket D vitamin och förhöjt kalcium är känt sedan mycket länge och det finns skräckexempel där människor överdoserat och fått svåra sjukdomar till följd. Så att min läkare skulle skriva ut doser på 4-5000 IE (vitaminK2 eller inte) är helt uteslutet eftersom hon inte vill skriva ut 2000IE ens. Jag undrade snarast om någon annan haft problem med kalcium pga för mycket d vitamin, om min läkare är "feg".
 8. Nej jag vet man inte behöver någon läkare till det men nu var det så att de upptäckte att jag hade kraftig brist och jag gick recept men läkaren är alltså rädd att jag ska få njursten. För mycket d vitamin=förhöjt kalcium=njursten. Jag låter läkarna sätta diagnoserna, jag experimenterar inte med min kropp på det sättet ?.
 9. Tack för svaren men eftersom hon är rädd att mitt kalcium ska bli för HÖGT som en följd av för högt d vitaminintag kommer hon definitivt inte ge mig såna tabletter. Har ni ert tillskott på recept eller har ni kommit fram till den dosen själva?
 10. I feb konstaterade man att jag hade kraftig d vitaminbrist. Jag fick då tillskott på 2000 IE/dag. Jag märkte tydligt att jag blev piggare och mer "mig själv" mentalt. Sen sänkte de dosen till 800 IE och efter en tid började jag bli trött igen. Läkaren har kollat mitt dvitaminvärde och det är fortfarande inte normalt men hon vill inte höja dosen för hon är rädd att jag ska få njursten istället. Mitt kalciunvärde var senast 2,35. Är min dr för "feg"? Ska jag kräva att få den högre dosen? Jag mår ju bättre av den. Det är så frustrerande att vara så trött att man somnar när man kommer hem från jobbet och sover tills man ska upp igen nästa morgon. Jag har inget liv. Jag sover 12-14 timmar per dygn och orkar ändå inget.
×
×
 • Create New...