Jump to content

Memma

Medlem
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

Memma's Achievements

Nyanländ

Nyanländ (1/7)

22

Reputation

  1. Nu har det ju gått ett tag, så jag tänkte komma med en uppdatering. Kosten har blivit annorlunda jämfört med förr, jag har t.ex. inte bakat något med mandelmjöl alls. Förr gjorde jag regelbundet lchf-frallor och ibland nån kaka med sötningsmedel. På sin höjd blir det fröknäcke nu. Jag har blivit ”beroende” av tonfiskröra (tonfisk, ägg, rödlök, majonnäs, creme fraiche, citron, dill och salt&peppar) äter det till fröknäcke, salladskål eller gör wrap på ägg/grädde/Fiberhusk. Jag inser att jag har svårt att bli strikt, det blir gärna någon ruta mörk choklad framför tv’n på kvällen. Vet inte om det är sug, eller om det är behovet att tugga på något. Men vikten går nedåt hela tiden, vilket gör att jag kanske inte ser behovet än att ”skärpa mig” ytterligare just nu. Jag har i dagsläget blivit av med ganska precis 15 kg, men det beyder också att jag inte ens är halvvägs. Men så länge det går åt rätt håll så fortsätter jag på inslagen bana.
  2. Ja det där med fett är inte lätt, och visst har man ju kroppsfett att ta av? Men kosthållningen heter ju trots allt high fat också, så det gör ju att det känns som om man förväntas äta en del fett. Kolla bara på en del recept, jag sparade bl.a. receptet på curry/kycklingpaj som publicerades nyligen på kostdokterns sida. Denna paj har ju fröer och nötter i skalet, så redan där en hel del fett, men sedan en hel del majonäs i fyllningen också. Jag har hittat andra recept nu också som är fyllda med majonäs (sånt såg jag inte förr, då var det ju mer ett tillbehör). Så jag tänker mer att är detta "normalt" för kosthållningen, eller ska det räknas som att man äter extra (och isf onödigt) fett? Jag tyckte när jag startade med lchf en gång i tiden att det var så skönt att slippa tänka på mängder, eller räkna kalorier eller points, det enda svåra från första början var att hitta vettiga alternativ när man inte var hemma. Nu tycker jag att det känns svårare att "göra rätt" så att säga. Eller kanske är det så att ju mer teorier och information man får, desto fler val har man att göra.
  3. Tackar för all input, jag har läst och begrundat era svar? Det går fortsatt nedåt, det är ca 7 kg nu så det går ju åt rätt håll fortfarande. En av artiklarna jag läst som ställer till det i tankarna är den som publicerades på kostdoktorns sida tidigare i år, som handlade om ifall man kunde äta för mycket fett (av Dr Jason Fung). Tydligen skulle man inte äta extra fett om man var överviktig, så nu funderar jag på var gränsen i så fall skulle vara. Samtidigt minns jag ett flertal kända bloggare inom lchf-världen som då på den tiden jag startade kommenterade hur viktigt det var med extra fett. Jag äter mer fett nu än när jag äter blandkost, helt klart, men mängden varierar lite från dag till dag. T.ex om jag gör sådant där fröbröd (med fröer, ost, ägg och fiberhusk) så brer jag på tjockt med smör, sen en skiva salami och gärna en bit brie ovanpå det. Förra omgången läste jag någonstans om att skiva smöret med osthyvel så då var nog mängden större Jag står mig bra på detta i många timmar, så det är ju bra förvisso. Sen vid andra tillfällen kanske fettet är i underkant, som när jag äter mat jag gör till familjen. Exempelvis igår då jag gjorde kycklingfärsbiffar (bara ägg och stavmixad lök i dessa, stekta i smör), i vanliga fall hade jag kanske gjort t.ex. blomkålsmos till, men då tiden var knaper så åt jag dem som de var med pyttelite sockerfri lingonsylt. Fettet i denna måltid borde ju då vara i minsta laget. Fast vikten går ju ner så jag kanske skulle lagt mindre energi på att fundera på detta
  4. Hej! Jag började med lchf när jag skulle hitta formen efter min första graviditet för 6 år sedan. Jag var en skeptiker, trots att mina föräldrar ätit lchf sedan det "började" med Dr Annika Dahlkvist. Det gick bra, jag gick ner till storlek 38, men vägde ändå mer än jag gjort före graviditeten. Jag är "kompakt" i muskler och kropp och ser alltid mindre ut än vad vikten visar kan man väl säga. Efter något år blev jag lite för liberal och ett antal kilon smög sig på, men jag hittade inte riktigt motivationen att bli mer strikt då vardagen var stressig . Hursomhelst. För ett och ett halvt år sedan blev jag så gravid igen. Efter några veckor fick jag avsmak för allt, sötningsmedel i läsk smakade metall, ägg luktade sopstation osv (som det kan bli, hehe), och cravings för bröd och juicer tog vid. Dessutom har jag en kronisk sjukdom, och eftersom ordinarie medicin inte gick att ta under graviditeten (och besvären vid denna graviditet var rejäla) så sattes jag på maxdos Prednisolon (kortison). Detta fick jag fortsätta med även under amningsperioden, vilken sedan fick avbrytas abrubt för att sätta in ordinarie medicin. Prednisolon fick jag trappa ner med i tre månader, och vi är nu framme vid månadsskiftet juli/augusti. Att jag blivit stor visste jag, men vågen visade nu 35 kilo plus! Jag har aldrig varit så stor i hela mitt liv. Jag har även typiska kortisonlooken med svullen mage, ansikte och nacke (tycker jag, omgivningen tycker bara att jag är stor). Nu var jag dock redo för lchf igen och startade den 7/8. På 15 dagar har drygt 5 kilo försvunnit, varav en del såklart är vätska. Men det känns ändå som jag är på väg. För att hitta inspiration för en nystart har jag läst på ett flertal sidor på nätet och det känns som om det hänt så mycket sedan jag tog paus. Periodisk fasta är jag bekant med, och jag har även hört om att begränsa mejerier sen förr, men nu känns det som att det är så mycket fler åsikter och förbud och prat på "makronutrientnivå" så jag vet inte vad jag ska tro, eller om jag vågar lita på mina gamla kunskaper. Vad bör jag tänka på för att få en så effektiv "återställning" av kroppen som möjligt? Just nu är jag otålig, men det beror mest på att kroppen värker och det är jobbigt med vardagen när kroppen är helt ur form. Dessutom har jag fått en muskeldelning i magen efter graviditeten (och ett akut kejsarsnitt som inte gjorde saken bättre) och jag hoppas på att den har en chans att gå ihop mer när vikten avtar, för just nu är ryggen högt belastad.
×
×
  • Create New...