Katerina

Medlem
 • Innehållsantal

  236
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  13

Katerina vann senast 7 Mars

Katerina hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 183 Enastående

Om Katerina

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Att någon blir förkyld av fusk med kolhydratrik processad mat, en annan får ont i magen, en tredje artroskänningar i leder är ganska naturligt tycker jag. Olika individer har olika genetiska styrkor och svagheter för att en stor miljöomställning inte skulle ta död på alla individer inom en art. Det skulle vara fallet om alla individerna var lika. Jag tror att den här variationen som finns inom arten människa och alla andra arter förbryllar oss ständigt. Vi tycker att det som fungerar för en ska fungera för andra. Även inom forskningen generaliseras och extrapoleras lite väl mycket. Omständigheter spelar också sin roll. Hade inte både jag och min son en elak bakterie eller virus i kroppen som kunde utnyttja den extra maten då vi fuskade så skulle det antagligen förlöpa obemärkt. Jag har ju inte gjort en odling och kollat exakt vilken bacill eller virus (hur man nu kan testa virus?) som fick frispel.
 2. Jag minns att jag läste om en studie där man uppmätte glukos i sekretet i luftvägarna och när den översteg ett visst värde, kan det ha vart 10 mmol/l (?) så blev folk förkylda. Nu hittar jag inte länken till studien. Den gjordes i början av 2000-talet i England och leddes av en kvinna. Tyvärr inga fler ledtrådar men kanske någon annan känner till den och vet var länken kan hittas?
 3. Ja Nils, jag tror att det är så det ligger till. Bakterier och svampar har vi runtomkring oss hela tiden. De gillar socker om det är löst i vatten vill säga. I sin torra form kan man förvara socker utan att drabbas av bakterieangrepp. Det gör ju det till en mycket bra produkt som kan lagerhållas, transporteras och aldrig bli dåligt. När det gäller virus så är jag inte lika säker på vad det äter, kanske "sekundärt" socker som Inez skriver. Jag menar vin och sprit gör man av socker med hjälp av bakterier. Visst äter de det - får dem mat så kan de föröka sig och då måste kroppen gå till motangrepp, bilda slem, skapa hosta för att bli av med eländet. Det är många LCHF:are som rapporterarar att de inte blir förkylda så lätt - matar man inte sina små medlöpare så håller de sig på sin kant 😀
 4. Min son som för övrigt äter LCHF kost tillsammans med övriga familjemedlemmar har fått en dunderförkylning som prickade hans sportlov - feber, slemhosta, trötthet, hela kittet. Ingen annan i familjen var sjuk men han satt och hostade i soffan i 1 och en halv vecka och hade svårt att sova på nätterna. Inget bra sportlov med andra ord. Jag var förbryllad. Han brukar inte vara sjuk alls och nu detta. En vecka senare bestämmer jag mig att städa i hans rum och hittar en tom chipspåse. Eureka! Nu vet jag anledningen. Han hade säkert dessa bakterier i sig som alla vi andra och lyckades mata dem med det de tyckte om - stärkelse i chips som fort blev till glukos. Nu lyckas jag, min idiot, att upprepa samma experiment. Föll till föga och åt fläskpannkaka till lunch i måndags. Jag vet inte vad jag tänkte - kanske på ägg och fläsk som borde finnas i fläskpannkakan när jag borde ha tänkt på allt mjöl. Nu sitter jag här och hostar. Samma bakterier som jag bar på gör sig hemmastadda och förökar sig glatt på all glukos jag har matat dem i måndags. Visst, någon kan säga att det är bara ett sammanträffande och våra förkylningar har inget med det vi äter att göra. Då kan man också säga att varje gång jag tillsätter bakteriekultur till mjölk hemma när jag ska göra kefir och bakterierna glatt börjar käka mjölksockret laktos så att kefiren blir till är det rena rama turen, varje gång 🤪😇
 5. Javisst, "follow the money" är ett annat mycket bra kriterium att använda sig av när man tolkar informationen. Vem tjänar på det? Vem har intresset av det? Vem är motiverad att sprida informationen och varför? När jag säger tvärvetenskapligt så menar jag så här. Inom medicinen har man kommit fram till att levern rensar ut gifter från kroppen. Inom genetiken har man kommit fram till våra gener är i stort sätt oförändrade sedan stenåldern. Inom arkeologin har man sett vad som utgjorde människans kost på stenåldern. Därmed kan man börja misstänka att alla de olika kemiska tillsatser som används i matproduktionen idag anses inte av kroppen som näringsämnen utan mycket väl kan belasta levern. Det gäller även mediciner. Ett exempel bara.
 6. Detta är och kommer att förbli människans dilemma när det gäller kunskapsinhämtning. Om etablissemanget/överheten/chefen/förälder säger att något är sant, är det sant då? Jag tycker inte det. För många människor är det jobbigt att ifrågasätta precis allt. Det bästa kriteriet jag har hittat är att om något verkar stämma tvärvetenskapligt börjar det närma sig sanningen.
 7. Jag tror att vår användning av Internet kommer att avgöra den här striden i framtiden. Läkemedlen som de fungerar just nu uppfyller inte sitt syfte ur patientens synvinkel - de botar inte. Det är deras Akilles häll. I det läget kommer det alltid att finnas de som söker efter alternativ. Lyckas man med att censurera informationen på Internet så att åsikter om naturlig läkning eller statiners begränsade nytta inte kommer fram så kommer läkemedelsindustrin att vinna den här striden. På sätt och vis förstår jag läkaren också. Hon ville säkert patienten väl. Säkerligen tror hon på allt hon har lärt sig inklusive att statiner räddar liv. Denna skeptiska patient är kanske inte hennes första. Det måste vara smärtsamt för en läkare att ta till sig allt den informationen som finns där ute: om läkemedlens begränsade nytta, om hur mycket industrin påverkar läkarutbildningen om bristerna i läkarutbildningen avseende naturlig läkning. Att läkaren har temperament är kanske ovanligt i det kalla Sverige men hon utryckte väl sin genuina frustration att patienten inte låter henne hjälpa på det sättet hon tror är rätt.
 8. Om man försöker hänga med i kost debatten så har det framkommit så olika definitioner av kött. Därav min första fråga: vad menar DU med kött? En epidemiologisk studie kan hävda att man har hittat en korrelation (märk väl INTE orsakssamband) mellan konsumtionen av kött och cancer när de egentligen sett en korrelation mellan snabbmat (typ hamburgaremeny inkl pommes frites och bröd) och cancer. En vegetarian kan hävda att hen inte äter kött men det visar att hen äter ägg och fisk. Ägg och fisk är inte vegetabilier. Därav vore det bra om du definierade vad är det du inte vill äta. En annan sak med LCHF som gör den till en helande kost är ett förhållande mellan näringsvärdet av den maten man äter till belastningen som utfyllnadsmaten gör på kroppen. Med andra ord om man inte äter kött (nöt, fläsk, lamm, älg, rådjur, fågel) går man miste om fullvärdiga proteiner, en hel del fettsyror och vitaminer vilket kan minska den helande effekten den maten annars brukar ha. Då blir frågan, vad är anledningen att du vill äta LCHF?
 9. Ingen vidare innehållsförteckning (se nedan). Det påstås att zink skulle förebygga dåligt andedräkt. Jag vet inte om det är sant. Men om vi antar att det är så då skulle man bara behöva zinkcitratet och inte sötningsmedlen (två olika), fyllnadsmedlen och annat skit som till exempel fluor. Det sista skulle jag inte vilja ha i min mun alls. Ingredienser: Isomalt (fyllnadsmedel), Maltitol (fyllnadsmedel), Xylitol (sötningsmedel), Naturliga aromer (aromer), E471 (emulgeringsmedel), Vinsyra (syra), Zinkcitrat (mineralämne), Acesulfam K sukralos (sötningsmedel), Natriumfluorid (mineralämne), Vatten (viskositetskontrollerande, stabiliserand) Näringsdeklaration per 100 g: Energi: 945kJ/226 kcal Fett 0 g Kolhydrat/Karbohydrater: 94 g varav sockerarter: 0 g varav polyoler: 94 g Protein: 0 g Salt: <0,01 g Fluorid: 2,3 mg Zink: 68 mg
 10. Dessvärre är det väldigt många som kan inte tänka sig att kosten har något med den psykiska hälsan att göra. Däri ligger problemet. Om man som den första åtgärden vid psykisk ohälsa föreslog en bättre näringsrikare kost så skulle 90% må bättre. Stress och sociala förväntningar har alltid funnits bara i olika former. Dessa faktorer är mycket svårare att ha kontroll över. Det du stoppar i munnen kan du kontrollera om du har fått kunskap om det och vet vad du behöver. Det kan många här på forumet vittna om. Fixar du maten så har du har fått en fungerande biokemi och hormonell balans då kan du möta världen med helt andra förutsättningar. Du kommer att ha en annan trygghet i kroppen och klarhet i skallen. Yttre stressfaktorer kommer alltid att finnas.
 11. Den kommentaren jag får är att LCHF är en extrem kosthållning. Sedan kan det bubbla upp att personen inte vet vad LCHF egentligen är om vi kommer så långt vill säga. Jag misstänker att processen att ändra sin åsikt även om den är grundat på nada och ingenting är en smärtsam process för många människor. Dessvärre måste jag säga att en viktig parameter här är nyfikenhet / kunskapstörst / intelligens. De som besitter den egenskapen kan ändra åsikten lättare än andra dock kanske inte på stående fot i alla fall.
 12. Du har inte så stor övervikt och därför skulle inte jag ha så stora förhoppningar på att "rasa i vikt" som man brukar höra från andra. De som rasar i vikt brukar ha många kilo fett att bli av med. Vikten, siffran på vågen, brukar vara ett sådant infekterat ämne. Den kan göra en lycklig eller deprimerad och ändå säger den ingenting. Vi alla brukar få en uppfattning om hur mycket man vill väga men var den uppfattningen kommer ifrån - det vette gudarna. Du vill ju istället veta vad den siffran består av - vattenvikten, muskelmassa, benmassa och slutligen fettvikten. Du vill ju vara slank, muskulös, absolut inte benskör och inte uttorkad. Du vill inte heller att kroppen håller fast för mycket vatten så som kolhydrater brukar göra. Muskler och ben väger mer än fett. Så lite beroende på kroppens tillstånd efter alla jo-jo-bantningarna, hur mycket fett du har mellan organen, hur benskör du är, din muskelmassa osv kan du faktiskt gå upp i vikt och bli friskare och starkare på köpet. Om du inte har sett det förut kan jag rekommendera en serie bloggartiklar som Megan Ramos har skrivit om kvinnor och fasta. I den andra artikeln https://idmprogram.com/losing-weight-for-women-and-men-women-and-fasting-part-2/ skriver hon bland annat så här: "Just because the number on the scale says an ‘ideal’ number doesn’t mean you’re healthy. When I weighed 97 pounds (44 kg), I was 34% body fat. That’s just crazy! Women should target under 30% and ideally under 25% body fat. My risk of developing cardiovascular disease was quite high with that much body fat. I was also quite weak with very little muscle mass and was brittle due to my osteoporosis. At 97 pounds, I was just a little sack of fat. At 112 pounds (51 kg), I am 25% body fat and no longer have osteoporosis. I’ve even put on quite a lot of muscle mass! I look much more lean than I did at 97 pounds as a result of the shift in my body composition."
 13. Har ni hört uttrycket: föräldrar som pastaknarkar sina barn? Jag tycker att det sammanfattar kort och gott läget med hur många utfordrar sina barn: snabbmakaroner med ketchup med eller utan köttbullar eller korv, oftast fabrikstillverkade. Vem orkar i dagens samhälle att stå vid spisen och rulla egna köttbullar? Det är förstås bättre med köttbullar men det är ju snabbare utan. Jag har varit i det träsket. Det är snabbt, billigt och ungen trilskas inte mycket. De är också vanedjur och de tycker inte att man blandar i för många olika saker i deras mat. Pastan ihop med den söta ketchupen ger en fin dopaminkick i en barns hjärna. Sedan att en sådan diet är näringsfattig och alldeles för stärkelserik vet inte folk om. Det är ju andra saker man har hört är farliga - mättad fett, tunga metaller, för mycket godis osv. Pastan anses vara mat av väldigt många. Sedan blir de studenter och lever på nudlar - smaksatta billiga nudlar som man kan få klara på några minuter. Då blir de också mer utsatta för veganpropagandan. Inte undra på att köerna hos psykvården växer.
 14. Jag undrar när det kommer en uppföljare "Brödätarens dilemma" 😀
 15. Vi odlar en räddsla för bakterier och på den vägen kommer vi att förlora vår naturliga motståndskraft mot dem och mot virus också. Livsmedelsverket jobbar hårt på att skrämma oss ytterligare. De gör det säkert av goda skäl i enlighet med de trender som råder i samhället och i sjukvården. Ett krig mot bakterier - ta den största klubban du har och dräm till, typ bredspektrum antibiotika. Att de goda bakterierna också dör när man utkämpar ett krig tänker vi inte på. Förresten så finns det kanske inga goda och dåliga bakterier egentligen. Det finns bara människor som strävar efter att leva och bo i en steril verklighet som gör dem illa anpassade till den verkliga verkligheten. Av egen erfarenhet kan jag säga att en olyckligt komponerad måltid i Indien fick mig att må hemskt i flera dagar. Det kändes som om alla mina inälvor ville hoppa ut och springa sin väg. Skulle jag bli rädd och efterfråga läkarvård så skulle jag få antibiotika, bredspektrum antagligen. Hur lång tid skulle det ha tagit för mitt immunförsvar att återhämta sig? Infektionskänsligheten skulle bli högre och med lite otur skulle jag få utbrott av andra bakterier/virus och fått ännu mer antibiotika. På det sätter skulle jag ha startat en ond cirkel. Det var bara det att jag växte upp med en mycket klok mormor som också var barnläkare av det gamla skolan. Tack vare henne fick jag minimalt med mediciner under min uppväxt och utvecklade en misstro mot dem. Så jag struntade i sjukvården, red ut stormen och kanske till och med fått ett bidrag till min bakterieflora. Jag tog en risk, javisst, det är riskabelt att leva. Världen innehåller Campylobacter, Ehec och Listeria. Vårt inbyggda försvar mot dessa håller vi på att förstöra. Får vi inte dessa i små doser till exempel via mjölken så finns det risk att vi får en för stor dos någon gång, får symptom och den snälla läkarvården sätter igång att utrota vårt immunförsvar. Förresten så är det helt naturligt att barnen är mer känsliga mot bakterier. De håller ju på att bygga upp sitt immunförsvar därför kan antibiotikakurer få ännu större konsekvenser för dem än för vuxna. Att linda in dem i bommul och försvara dem mot nya bakterier med konserveringsmedel och handsprit är att göra de en otjänst.