Katerina

Medlem
 • Innehållsantal

  256
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  15

Katerina vann senast 13 Maj

Katerina hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 321 Enastående

Om Katerina

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Tack @Nils Engström för de snälla orden! Veganismen skrämmer mig eftersom den verkar vara önskvärd för så många beslutsfattare och kan drabba intet ont anande släktingar och vänner. Den kan drabba de som inte har valt den av övertygelse och inte är pålästa och inte besöker hälsoaffärer regelbundet för att bunkra upp alla de vitaminer och mineraler den maten saknar. Den letar sig in i äldreboenden, sjukhus, skolor och drabbar de svaga, de som behöver näringsämnen med hög biotillgänglighet för att kunna tillfriskna, växa upp eller få en värdig ålderdom. Visste ni förresten att majsflingor som Kelloggs utvecklade och tillämpade på sitt sanatorium i Battle Creek ansågs vara en så kallade anafrodisiakum, dvs ett medel som verkar sexuellt dämpande? Jag blir imponerad att de var så klarsynta redan då. Det är klart att om man anser den sexuella driften som oren så kan veganismen vara det perfekta vapnet. Majsflingorna saknar många näringsämnen som behövs för att bygga en sund kropp och för att tillverka könshormoner. Till exempel saknar de kolesterol. Inte undra på att impotensen blev en naturlig följd och Viagra blev en kioskvältande drog i USA efter 1998 då den godkändes för behandling. Den kunde man tjäna många miljoner på. Eller kan man tänka på dessa unga flickor, veganer, som berättar för varandra på Facebook att deras mens har slutat komma. De verkar inte bekymra sig för det och tycker kanske att det är bekvämare utan blödningar. I själva verket signalerar deras kroppar att något är jätte fel och att överlevnad får gå före fortplantningen. Kelloggs borde vara stolt. Hans metod fungerar. Den dämpar inte bara sexualdriften, den tar bort fortplantningsförmågan.
 2. Jag ser två "problem" eller snarare utmaningar i det du skriver. Du vill bli av med de 3 sista kilon och att du känner sug mellan måltiderna. Det är två helt olika saker och jag skulle föreslå att börja med att komma till rätta med suget först. Du skriver att du har sockerproblematik då tolkar jag det så att din hjärna är extra känslig för den belöning (i form av dopamin) som kolhydraterna framkallar. Det kan vara så att den mängden kolhydrater du äter nu är tillräckligt för din hjärna att reagera på så den vill ha mer en kort tid efter måltiderna. Du skriver att du äter paprika. Den är ganska söt och kan också framkalla samma reaktion. Det kan också handla om vanor att äta mellanmål (läs snask och godis). Sötsuget eller bara suget kan trigga på situationer, omgivningar eller minnen så det gäller att vara förberedd. Suget och vanor försvinner inte i en handvändning bara av att man äter mera fett. När de gäller de sista 3 kilon så kan det vara så att du och din kropp har olika uppfattningar om vad som är bäst för dig. Om en kvinna är i fertil ålder så står kroppen stand by (biologiskt sett) eftersom den när som helst kan bli gravid. Då behöver man en extra förråd av fett för att om det vill sig illa och du drabbas av svält så ska det extra förrådet rädda både ditt och det ofödda eller födda barnets liv. En överlevnadsmekanism helt enkelt för alla eventualiteters skull. Kroppen är ju på sätt och vis stenålders och vet inte att man inte kan drabbas av svält i Sverige på 2000 talet. Dagens kroppsideal är inte så rationella eller biologiska och framhåller det avmagrade kvinnokroppen som idealisk. Man har sett att hårt tränande och magra idrottskvinnor kan få problem att bli gravida.
 3. Veganism har ju religiösa förtecken och bakgrund men man blir avstängd, bannad, utkastad från diskussioner med veganer om man nämner det. Speciellt veganer i Sverige verkar ta illa upp om detta nämns. Sin historia vill man inte kännas vid. Jag tror inte att många känner till namnen som Sylvester Graham, Ellen G White eller John Harvey Kelloggs och deras gärning för att befästa vegetarismen som ett sätt att rena kropp och själ. Man kan söka på Ellen G White och cancer och finna vad hon ansåg om det. Enligt henne orsakades cancer av kött. Hon skrev många böcker om kost och hälsa som översattes till många andra språk. Vi är ju varelser utrustade med moral. Det verkar som att just unga flickor ska vara världens samveten och är speciellt mottagliga för argument som "rädda djuren" och "det är omoraliskt att äta kött". Tyvärr har våra religiösa eller moraliska åsikter väldigt lite med kroppens biologi att göra. Lösningen på problemet måste ligga i hur vi hanterar och behandlar våra djur. Vi behöver dem och dem behöver oss. Att vi ska "rädda" dem gräsbetesdjuren vi fortfarande har på planeten genom att bli deras konkurrenter och ta ifrån de deras mat så har vi "räddat" dem genom att utrota dem. Det är väl en klar tanke vurpa. Veganism får sådan politisk stöd eftersom maten producerat på fabrik av soja, spannmål, socker och vegetabiliska oljor har högre vinstmarginal och är lättare att transportera och lagerhålla. På det sättet är veganer optimala konsumenter - de accepterar och kanske till och med letar efter veganska nyheter på matmarknaden. LCHF:are blir då mycket svårare att tjäna pengar på. De vill inte ha mat med innehållsförteckning. De vill ha det naturen erbjuder oprocessat och orört. Hur kan man tjäna pengar på oss? Vinstmarginalerna krymper ju ordentligt.
 4. Har aldrig råkat ut för det. Vi använde ett tag EKO mandelmjöl vi vanligtvis köpte på Coop. Fast det var så länge sedan nu att jag inte ens kommer ihåg hur påsen såg ut, beklagar. Fast i påsar med hela mandlar kan man då och då råka ut för bittermandel. Jag tycker dock att det är helt OK. Bittert är också gott 🤪. Man får konstiga smaklökar efter några år på LCHF.
 5. Absolut, och glöm inte Miljön! Veganismen har potential att rädda miljön fast kanske inte i det positiva ljuset som veganpropagandan vill framställa det. Vi har säkert pratat om det på forumet redan. Veganismen "räddar miljön" på samma sätt som Stalin räddade nationen dvs under devisen "ingen människa inget problem". Eftersom veganismen förbättrar INTE livslängden, hälsan, och framförallt inte människans fortplantningsförmåga så kommer den på sikt leda till att befolkningsmängden minskar. När vi efter några generationer har tappat vår förmåga att skaffa barn och utrotat oss själva så kommer planeten att vara räddat från människan och dess koldioxidavtryck.
 6. Jag vet inte om Stalin (eller Mao eller ...) var värre hot mot mänskligheten än veganism. Veganism är så mycket lömskare. En maktfullkomlig ledare var ett hot som var tydligt, enkelt att se. Visst hade de anhängare och stöd i vissa befolkningsgrupper, men med veganismen kommer hotet från dina nära och kära. En mor som äter själv och ger sitt barn strikt vegansk mat tror ju att hon gör något bra. Speciellt i Sverige är det ju inte fråga om fattigdom och att köttet är oåtkomligt dyrt. Det är frågan om hjärntvätt. Jag är med i en FB grupp med den löftesrika namnet "Läka naturligt". Folk söker sig till sådana grupper speciellt nu när vården bara erbjuder piller. Gissa om veganer är starkt representerade i den gruppen? Ja, så pass mycket att det går inte att ifrågasätta veganmatens "läkande kraft". Jag har försökt, tro mig. De vegankritiska inläggen tas bara bort av administratörer eftersom de framkallar "dålig stämning". Jag själv har inte upplevt Stalintiden men min mormor har det. Jag har för mig att censuren på den tiden var ungefär som i Sverige idag när det gäller kritiken mot veganism. Skrämmande!!
 7. Haha @MariaF, visst är det komiskt. Man säger att det är hälsosamma fetter man ska äta. Det låter rätt. Sedan får var man tolka det precis som man vill utifrån egen tro och övertygelse. Har man dock otur med övertygelsen så äter man sig till kronisk sjukdom. Det är rätt roligt med kalorier in och kalorier ut. De flesta tycker att det låter logiskt och bara godtar detta påstående utan att tänka på det en extra gång. Det låter logiskt i vår övergödda verklighet då maten finns alltid tillgänglig. Det strider dock mot kunskapen om att evolutionen har försett levande varelser med överlevnadsmekanismer. Om man bara byter perspektivet och verkligheten så kan påståendet bli skrämmande. Säg att du är hungrig, utsvulten. Det är svårt att få tag på mat. Då ger denna matematik svaret på hur många dagar du har att leva. Om du antar att kroppen alltid förbränner x kalorier per dag kan du räkna ut hur många dagar du har att leva medan din obarmhärtiga kropp bränner ditt fett/muskler/hud i tempot av säg 2200 kkal per dag. Men det har ju visats att matematiken stämmer inte - kroppen saktar ner metabolismen så att man överlever mycket längre än så. Om kroppen inte hade denna överlevnadsmekanism skulle vår art och alla andra arter dö ut mycket snabbare. Har du minskat matintaget så har kroppen också minskat förbränningen för att du ska överleva. Hade vi upplevt detta lite oftare skulle vi inte nappa på en sådan dum teori. Jag tror att kalorier in - kalorier ut teorin är skapad ut en teknologisk perspektiv med tanke på maskiner, inte biologiska varelser. Samma gäller teorin om att det mättade fettet skulle sätta sig som en propp i blodkärlen bara för att man äter det. Det gäller kanske kalla vattenrör hemma under vasken men inte levande varelser.
 8. Jag har full förståelse för hur du känner det Margareta. Man vill inte vara en besvärlig gäst. Man kan dock ursäkta sig med att man har insett att man är allergisk mot socker och stärkelse. Man skulle kunna tillägga att även vid små mängder får du hål i tänderna eller ont i magen, beror naturligtvis på vad som är din Akilles häll. Man kan komponera ett litet artigt inpass på förhand för att vara beredd så att säga. Ju flera av oss kolhydratintoleranta vågar "komma ut" 😀 desto lättare blir det för alla att handskas med det. Det blir mindre och mindre konstigt.
 9. Håller helt med @Erik 2. Snälla skriv ner här i tråden vad för slags näring den Fitline produkten du dricker innehåller så får du kommentarer på det. Jag har börjat titta men det finns en uppsjö av dessa produkter och jag vill inte heller skapa uppmärksamhet för dessa. Att blanda ihop en massa kemikalier med tveksam biotillgänglighet och göra en mix med alldeles för hög sockerhalt för att sälja det dyrt är inget jag vill uppmuntra och stödja. Om man vill ha näring är lever en underbar naturlig produkt av gammal modell och med hög biotillgänglighet.
 10. Siffran på vågen kan vara svår att tolka ibland speciellt om man förväntar sig att man ska rasa i vikt. Kroppen är inte mekanisk, den är en biologisk skapelse och "tänker" i termer av självbevarelse där processer regleras med hormoner. I biologiska sammanhang en månad är ingenting. Om du lägger om din kost till LCHF så tar det ett tag för kroppen att etablera en ny balans, anpassa ämnesomsättningen till det som kommer in, vänja sig att bränna fett som förut troligtvis varit inlåst av för höga insulinnivåer. Det första du förlorar när du byter till LCHF är vatten. Tänk dig en redning i en sås - tillsätter man inte mjöl så blir såsen rinnig och består mest av vatten. Det överblivna vattnet som inga kolhydrater håller kvar rinner bara ut. Nästa steg är att vänja kroppen att bränna kroppsfett speciellt om man har ett visst mått av insulinresistens. Insulinet måste ner för att kroppen ska komma åt fettet. Kroppen måste få tid att bli insulinkänslig och etablera en ny hormonell balans. Vill man påskynda fettförbränningsprocessen får man testa en längre vattenfasta. Tillför man inget så tvingar man kroppen att ta av fettförråden i en snabbare takt än när man fortsätter tillföra mat. Då kickar en annan överlevnadsprocess in och det fettförrådet som kroppen har skapat används för överlevnad. Men då får man jobba med den mentala biten också (och den sociala och med sina vanor). Har man ett liv full av godis/fika och omedelbar tillfredställelse i bagaget kommer hjärnan måla fan på väggen och skrika efter socker. Kompisar kommer att bjuda på fika och vanemönster få fötter att börja vandra mot kiosken. Du måste vara förberedd på att hantera dessa rop och ha insikt att du svälter inte. Det är bara din hjärna som skriker efter dopaminkickar den har vant sig vid. Det var lättare för våra förfäder som inte hade kylskåp och mat inom räckhåll 24 timmar om dygnet. Vi har däremot och utifrån de godaste avsikterna skapat oss en tillvaro så att vi kan bekvämt och utan ansträngning äta oss till döds.
 11. Absolut! Vi har olika förutsättningar men varför skulle det inte gagna de med diagnosen autism om man skulle undersöka kärnfriska individer? Speciellt individer som har trotts allt lyckas behålla en rik tarmflora? Dessa måste vara ganska sällsynta eftersom vi i övrigt jobbar hårt på att utrota våra tarmbaciller, genom bredspektrum antibiotika, kemiska konserveringsmedel, bacillskräck, pastörisering av livsmedel, önskan av en steril livsstil, bakteriedödande städartiklar, handsprit till ungar i tid och otid, minskad amning, kejsarsnitt för att nämna några. Dessa individers tarmflora kan uppenbarligen hjälpa autistiska patienter. Hur bar de sig åt? I den moderna västerländska samhället är det svårare att vara kärnfrisk än att vara sjuk på ett eller annat sätt. De friskas livsstil, vanor, kost mm mm måste vara av intresse. Om läkarkåren hela tiden ägnar oss åt att behandla symptom hos sjuka mha droger kommer vi inte att förstå vad gör folk friska. Jag förstår mycket väl att vi är olika. Man ärver tarmbakterier av sin mor när man födds vaginalt. För att man ska ärva en rik bakterieflora måste även moder ha haft en livsstil som har främjat detta. Sedan är det ju upp till föräldrarna att få barnet att behålla, förbättra eller försämra tarmfloran genom kost och andra miljöfaktorer. Har ungen fått käka harlortar till exempel eller äta snor eller lera eller bara plocka bär i skogen, käka harsyra, dra ut morötter och äta de osköljda? Här kan man faktiskt göra mycket om man är medveten om vikten av en frisk tarm.
 12. En mycket intressant inlägg om tarmflorans betydelse vid autism eller som jag ser det tarmflorans betydelse för psykisk hälsa. Man kom fram att symptomen minskade med 50% och det är högst signifikant. Här pratas det mycket om att dagliga transplantationer av tarmbakteriefloran plus lite andra trix som att ge patienten medel som sänker syra halten i magsafterna kan leda till varaktig förändring av bakteriefloran. Som anledningen till att man får den torftiga tarmbakteriefloran nämns kejsarsnitt, minskad amning, ökad antibiotika användning samt för lite fibrer i maten. Det sista tycker jag är för fegt eftersom kosten måste rimligtvis ha en jättestor roll i utvecklingen av tarmbakteriefloran. Visst man kan misstänka att man vill på något sätt sälja sin behandling och "know how" istället för att tänka förebyggande. Mina tankar går direkt till dessa donatorer som gör FMT (fecal microbiota transfer) möjligt. Om man nu är läkare och vill sina patienters väl är det inte intressant att undersöka hur donatorerna bar sig åt för att behålla sin rika och friska tarmbakteriefloran? Det nämns att donatorerna valdes ut efter en noggrann screening. Hur? Vad tittade man efter? Man kan inte göra kejsarsnitt ogjort eller förändra det faktum att man inte blev ammad. Men de övriga faktorerna som antibiotikabehandlingar och kosten kan man ju göra något åt. Man kan undvika antibiotika i fortsättningen. Det pratas som sagt inte mycket om kosten i den artikeln, men borde det inte vara mycket viktigt att efter en sådan behandling (och även medan den pågår) justera patientens kost? Det är som en rosa elefant som sitter i rummet och alla noggrant undviker att se den, eller är jag ute och cyklar? http://4health.se/tarmfloran-studie-autism-minskade-med-50
 13. Man säger att det tar ca en månad att etablera en ny vana. Då pratar man om att man efter en månad känner att den nya vanan känns OK och att man inte längre ramlar ner i den gamla. Jag skulle tro att eftersom vi människor är vanedjur och en vana kan styra våra liv så kan det för vissa ta en längre tid att etablera nya vanor. Här pratar vi om att etablera en ny livsstil och att omvärdera det vi har trott på förut, som fetträdslan, tron på att mellanmål är bra, tron på att fullkorn, gröt och frukt är bra för oss, tron på att frukost tidigt på morgonen är dagens viktigaste måltid och mycket annat trams. En månad är ingenting i detta sammanhang. Jag har hållit på med LCHF i 6 år snart och lär mig ständigt nya saker. En annan aspekt när man vill tappa 2 kg för att nå sin mål vikt är att det är bra att veta vad just dina 65 + 2 kg består av. Dvs vore det bra att veta vilken del av det är vatten, benmassa, muskelmassa och slutligen fett. Då får siffran på vågen en annan innebörd. Ingen vill ju vara benskör, med förtvinande muskler, uttorkad och med stor procent fett till råga på det. Att gå ner 2 kg kan vara nog så frustrerande. Det kan jag förstå. Kroppsvikten brukar ju aldrig vara konstant, den kan variera med 2 kg från dag till dag. Kanske fuskar du någon dag, äter kolhydrater och vips binder din kropp mer vätska. Menscykeln kan påverka hur mycket vatten kroppen binder. Börjar du äta mer kött och träna lite mer så kan du få mer muskler som väger mer än fett. Har man hållit på med kaloribantning förut så kan man ha fått lägre förbränning och börjar man äta mer igen så passar kroppen på att spara undan för den har lärt sig att det kan komma dåliga tider och det gäller att vara väl förberedd. Och slutligen detta med ketos. Du vill ju kanske få din kropp att ställa om sig så att den använder fett istället för glukos. Du vill kanske bli fettdriven så att din kropp får tillgång till fettdepåerna? Det kan ta längre tid än en månad speciellt om man fuskar emellanåt.
 14. Katerina

  Lågt blodtryck

  Jag är också nyfiken på vad är det som ger lägre blodtryck. Jag har alltid haft lågt blodtryck. Svimmat några gånger i tonåren och även som 20+. Sedan försvann mina avsvimningsincidenterna för att återkomma när jag var gravid som 30+. Efteråt var de helt försvunna. Sedan under sena 40 har jag upplevt det igen - den bekanta känslan när det börjar susa i öronen och blodet är på väg från huvudet ner till tårna. Då har jag varit en LCHF:are i några år. Jag har aldrig mätt blodtryck med flit eftersom jag har varit frisk och aldrig egentligen behövt göra det. De få gångerna jag fick det uppmätt var det normalt och ingen uppmärksammade det. Så jag tolkade återkomsten av öronsus som ett tecken att jag var tillbaka till mitt låga ungdomsblodtryck. Häromdagen på hälsokontrollen på jobbet fick jag blodtrycket uppmätt igen - 120/80 - lågt och bra. Det finns många läkare i min familj, läkare av den gamla skolan, inga pillertrillare. Jag fick höra när jag växte upp att det är bra att ha lågt blodtryck för då utsätter man hjärtat och blodkärl för mindre påfrestningar. Men det måste rimligtvis finnas en gräns då blodtrycket blir för lågt pga någon metabolt störning eller liknande.
 15. Jaha, om detta stämmer då har man hällt kemikalier i köttet helt i onödan. Jag tror dessvärre inte att den här rapporten kommer att omedelbart leda till att nitriterna slopas i de etablerade produkterna. Så snabbt går det nog inte att ställa om och viljan finns nog inte heller. Men man kanske kan hitta nya uppstickare och små tillverkare av charkprodukter som kan hävda att nitriter inte behövs och slopa dem. Det kostar väl också en slant att köpa in nitriter.