Katerina

Medlem
 • Innehållsantal

  388
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  19

Katerina vann senast 2 Oktober

Katerina hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 025 Enastående

Om Katerina

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Jag har hört en underbar historia om hur andra icke-västerländska kulturer löser problem som i västvärlden löses med hjälp av psykofarmaka. I ett afrikanskt land har man undersökt hur man hanterar psykiska problem som till exempel depressioner. Jag misstänker att det handlade om ett försök att sälja psykofarmaka på den marknaden. De som blev tillfrågade förstod inte frågan först men sen kom de på ett exempel. Det var en bonde som jobbade ute på odlingsfälten och råkade ut för en landmina. Han blev svårt skadad och efter att såren hade läkt fick han stora problem med att fortsätta jobba på odlingsfälten. Han trivdes inte, han var rädd, han ville inte gå ut dit, han mådde psykiskt dåligt. Då har by äldsten tänkt och tänkt och till slut gjorde en pengainsamling i byn och köpte honom en ko. Nu hade han annat att sysselsätta sig med och han psykiska problem försvann. Det är lite som så. Om du har blåmärket under ögat kanske ska du ta bort skeden ur koppen när du dricker kaffe. Man måste helt enkelt hitta grundorsaken och se till att rätta till det. Då behöver man inte psykofarmaka.
 2. Hej Spratt, För att komma åt sina fettdepåer måste din kropp först tömma sina glykogendepåer. Om du äter så här tre gånger per dag och är en kvinna i fertil ålder behöver inte din kropp röra fettdepåerna. Dels ger du den näring och energi via maten, dels fyller du på glykogendepåerna regelbundet. Träning gör att man tar från glykogendepåer men antagligen inte tömmer dem helt innan de fylls på nytt efter varje måltid. Du har inte skrivit hur många kilo du vill bli av med och vad är förhållandet mellan längden och vikten. Men i regel för kvinnor i fertil ålder (om kvinnan inte är överviktig eller gravt överviktig) så har vårt biologi sett till att vi har ett större fettförråd än vad männen har. Vi har även hormoner som ser till att vi inte går ner i fettvikt lika lätt som männen. Kroppen står ju stand by i fall du blir gravid igen så att både du och fostret har fettreserver att ta av. Den moderna slim-slim-slim kvinnoidealet stämmer inte med den uråldriga överlevnadsstrategin som våra kvinnokroppar är programmerade för. De kvinnorna som blir väldigt magra kan också bli infertila. Så det är en risk man måste ta med i beräkningen. Så vad gör man då om man i alla fall vill gå ner i vikt? En strategi är att äta ketogent baserat på animaliskt naturligt fett och lagom med kött med lite grönt till som Martina Johansson som nämndes tidigare förespråkar. En annan är att man minskar ät-fönstret och ökar sitt faste-fönstret så att kroppen hinner inte bara tömma glykogendepåer utan även börja nalla på fettförråden. 16:8 är en strategi då man skippar frukost och förlänger sin nattfasta. 20:4 är en annan då man minskar sitt ät-fönster ytterligare och äter bara under 4 timmar av dygnets 24. Det finns flera varianter beroende även på graden av insulinresistens din kropp har. Om du har jo-jo bantat med pulverdieter och liknande förr så kan det vara extra svårt att gå ner i vikt eftersom kroppen kanske reglerat ner basämnesomsättningen så att den förbränner mindre och lagrar mer. I det här fallet räcker inte 5 veckor utan man måste bestämma sig för livsförändringar på längre sikt för att komma till rätta med problemet.
 3. Tack @HelgeK! Det behövs verkligen! Vi ska påminna oss alla om dessa legala droger och dess verkan speciellt över tid. Jag är övertygad om att dessa droger stjälper mer än de hjälper. Alla sådana droger löser inte grundorsaken till problemet. Dosen måste man öka efter hand i takt med att kroppen blir mer och mer van vid drogen. De fungerar med andra ord som vilka narkotika som helst. Hur är det tänkt att man ska göra i framtiden? De botar ju inte, bara "lindrar". Om de ens lindrar det med tanke på biverkningarna. Vi var på vippen att hamna i detta träsk när min sons lärare i den fina privata skolan propsade på att han behövde utredas för ADD. Ställda mot väggen som vi var då fick vi besöka barn psykiatrin och diskutera med personalen - aldrig mer ska jag dit. En av de värsta upplevelser i mitt liv. Läkemedel nämnes direkt innan vi började prata om den egentliga utredningen. Jag är uppvuxen i en familj full av läkare men dessa läkare var aldrig pillertrillare. Piller betraktades bara som ett medel för akut lindring. Det bästa läkemedel ansågs vara vila då. Nu skulle jag tillägga att maten är en del av behandlingen men då var det på något sätt underförstått och aldrig pratades mycket om. Därav min ingrodda skepsis till alla piller och kemiskt framställda läkemedel. Lösningen på problemet blev att flytta sonen till en kommunal skola. Där trivdes han bättre och ingen lärare ville få honom utredd och satt på psykiatriska mediciner. Vi bytte våra kostvanor till LCHF i samma veva vilket också bidrog till trivsel och välmående tror jag bestämt.😀
 4. Jag har ätit LCHF i 5-6 år nu. Precis när jag började har jag gått ner ca 10 kg. Efter det har viktkurvan varit svajig och på senare tid börjat långsamt krypa uppåt. Kan tilläggas att de fettförråden jag då hade på överkroppen försvann för gott men mina fettförråd på låren och rumpan är kvar och LCHF råder inte bot på dem. Jag kan tipsa dig om en tilläggsmetod till LCHF som kan hjälpa speciellt om du är kvinna och är i förklimakteriet eller i klimakteriet. Det kan även hjälpa till att reparera levern. Man ska inte överge LCHF eftersom det är en kost som är rik på näring och fattig på skräp. Kroppen behöver näring alla tider. Jag pratar om periodisk fasta. Det är fullt accepterat i LCHF kretsarna att fasta 16:8 men det kanske inte räcker för alla. För mig gör det inte i alla fall. Jag har nu börjat med 36-42 timmars periodisk fasta och då händer det saker på vågen och i hullet. Då äter man till exempel lunch och middag varannan dag och fastar däremellan. Det är ganska befriande känsla att inte äta måste jag säga. Det finns en mycket bra bok i ämnet: Allt om Fasta av Jason Fang och Jimmy Moore https://www.adlibris.com/se/sok?q=jason+fung+allt+om+fasta. Det finns säkert fler böcker och en massa info på nätet om det också. Megan Ramos som är medgrundare till IDM programmet tillsammans med Jason Fang har bloggat en hel del om kvinnor och fasta. Det har varit tyst om fasta rätt länge i medierna sedan 70 talet men nu har mängden information och antalet utövare ökat. Fasta är ju inget nytt. Det är en uråldrig metod för välmående, kroppslig rening och naturligtvis viktnedgång. Den är enkel: när du fastar så dricker du bara vatten, svart kaffe och te. Inga makros att räkna ut. För när man bara dricker vatten så tar kroppen av fettförråden och hinner också med en del reparation och underhåll. Du kan nog få bättre levervärden om du tillämpar fasta. Min moster och mormor har fastat för viktnedgångens skull och mormor blev 92 år gammal.
 5. Här kommer ytterligare en recension av The Game Changes: https://www.businesslive.co.za/bd/life/2019-11-04-marika-sboros-vegan-hype-of-titanic-proportions-is-a-game-changer-in-diet-spin/ Jag tycker det är så tråkigt att James Cameron har sjunkit så lågt som att filma ren propaganda och servera den som "sanning". Men som Marika Sboros skriver: "Cameron does the film no favours by not declaring his significant conflict of interest upfront. He and wife Suzy — vegans since 2012 — founded the vegan food company Verdient Foods in September 2017. They recently invested $140m in a joint venture with US-based refiner Ingredion to expand its range of plant-based protein “solutions”." The Game Changes tolkar jag som: spelet har ändrats för alla som har investerat sina miljoner i nya vegoprodukter. Antagligen har dem gjort det för att de vill rida på vegovågen och slå så mycket mynt av det som det bara går. Nu vill dem att med hurra rop och mycket svag evidens sälja sina produkter till er så kom och köp! Jag förstår att alla som har investerat sina pengar vill få utdelning på dem. Det är liksom en naturlig del av spelet. Men att påstå att kött skulle orsaka cancer eller att växtbaserat föda är det bästa för människan är humbug och ingenting annat. Som Marika påpekar det är inte bara B12 och järn som fattas i den växtbaserde maten.
 6. Benbuljong är en bra och näringsrik frukost om man absolut måste ha något på morgonen. Den blir ännu renare och näringsriktigare om man kokar den själv. Annars säger jag som @patrix att den enklaste frukosten är ingen frukost. Förresten påståendet om att "frukost är den viktigaste måltiden på dagen" är feltolkat. Det kommer nog från engelskan breakfast och betyder "break fast" dvs avsluta en fasta. Eftersom tidpunkten då man ska avsluta sin nattfasta är en tolkningsfråga så kan man lika gärna göra det vid lunchtid eller på kvällen - billigt och bra för kroppen.
 7. http://www.themeat-ing.com/ Är det någon som funderar på att vara med? Detta är en carnivore konferens i Köpenhamn i mitten av augusti 2020, intressanta föreläsare och på närmare håll.
 8. Nu såg jag det: "Fueled by the truth". Det är ju inte LITE fräckt. Jag vet inte vad ni andra tycker men i min värld utrycker sig riktiga forskare mycket försiktigare eftersom de som har forskat vet hur lätt det är att misstolka det man tror sig se eller upptäcka. Det här språkbruket hör hemma hos marknadsförings- och propagandamakarna. Den "sanning" vegananhängare kan luta sig mot heter epidemiologiska studier eller enkätundersökningarna för att tala klarspråk. "Hur många apelsiner har du ätit under de senaste 6 månaderna?" Vem kan noggrant redogöra för allt man har ätit under ett halvt år, speciellt om man inte lägger större vikt vid vad man äter? Och alla de tillfällen man har suttit och bara vräkt i sig godis har man redan förträngt eftersom alla vet ju att det inte är bra och ingenting att skylta med. Fick man då cancern pga lördagsbiffen eller Ahlgrens bilar?
 9. Om du har hört talas om EAT Lancet som annonserades inte så länge sedan så hör Game Changes till samma vegetariska propagandaflöde. Läs inlägget om det här utspelet som Georgia Ede har skrivit. Den är mycket bra. https://www.psychologytoday.com/us/blog/diagnosis-diet/201901/eat-lancets-plant-based-planet-10-things-you-need-know?amp Den kan sammanfattas att författarna själva medger att en kost med ytterst lite eller inget kött alls kan inte rekommenderas till barn, menstruerande flickor, gravida kvinnor, sjuka eller gamla eftersom det är en näringsmässigt fattig kost. Så om du fortfarande trotts allt är metabolt frisk kommer du att bli sjuk om du anammar den kosten. Det visste även de som skrev under EAT Lancet som propagerade för att alla på jorden skulle äta vegetariskt för att det ... genererar mer profit än kött helt enkelt. En köpt propaganda kampanj och inget annat. Vill du själv vara frisk och att dina nära och kära ska vara friska så ät riktig artegen mat där köttet och fettet har alltid varit en naturlig del.
 10. Om den översta lagret av rödbetsröran har blivit brun och den har varit ovanför vätskan betyder det troligtvis att den har oxiderats av syret i luften. Ungefär som löven som faller ner från träden på hösten blir till slut bruna. Det är den vanliga nedbryttningsprocessen när syret kommer åt. Jag använder vanliga glasburkar. Jag brukar låta locket (den men gummiringen) ligga löst på burken. Andra rekommenderar sätta tyglappar som hålls på plats med gummiringar just för att lätt släppa ut gaser som bildas vid jäsning och inte släppa in bananflugor och andra nyfikna insekter som lockas dit. För rödbetor skulle man kanske ha väldigt mörka tyglappar Man bör lämna några centimeter upp till kanten när man fyller burken eftersom gasen kommer att göra att röran stiger och man vill inte ha en översvämning. Jag brukar kolla mina burkar en gång om dagen. I början är jäsningen mer kraftig och mer gas kommer ut så man kan kolla oftare om man har möjlighet. Mot slutet avtar den mer och mer. Jag brukar sticka röran med en grillpinne för att hjälpa gasen komma ut samt pressa röran ner i vätskan. Som tyngd lägger jag ett glaslock från en mindre burk. Tyngden måste ju komma igenom öppningen och materialet i den ska inte reagera med innehållet. Metaller kan rosta och plaster släpper ut gud-vet-vad i sin omgivning så mindre glaslock borde gå bra. Dock har jag märkt att dessa lock inte är tillräckligt tunga för att hålla mot gastrycket så man får lyfta på dem 1-2 ggr om dagen och pressa ner blandningen igen. Jag vet inte hur det är med rödbetorna men surkål tar ca en vecka att jäsa i rumstemperatur. Sedan brukar jag ställa burkarna i kylen. Står de framme längre blir kålen mjukare och kanske något syrligare. Eftersom rödbetorna innehåller mer stärkelse så kan man med fördel jäsa längre tid. Det är ingen exakt vetenskap. Jag har inte testat att syra rödbetor men jag antar att om man syrar längre så händer ungefär samma sak som med kålen.
 11. Min reflektion är att om man ska börja syra grönsaker måste man tänka om och jobba med sin bakterieskräck. Detta är faktiskt ett steg i tillfrisknandeprocessen om man har kroniska sjukdomar. Vi behöver en rik bakterieflora i tarmarna så vi ska välkomna dem och inte bekämpa dem med olika bekämpningsmedel. Dvs syrning går stick i stäv med denna tradition av bakterieskräck vi har skapat i väst. När man till exempel ska syra kål så strimlar man kålen först, sedan saltar man kålen lite grann och pressar och kramar den i bunken med sina bara händer för att få den att börja ge saft. Den saften kommer kålen att ligga i och syra sig. Då är det bakterierna på kålen och händerna som ska göra jobbet. Tillsätter man någon matsked vassle så har man även tillsatt mjölksyrebakterier, men det är inte nödvändigt. Man pressar ner kålen i burken för att få ut så mycket luft som möjligt och för att man vill få kålen att syra i egen saft. Man häller lite vatten överst och lägger på en tyngd för att få kålen att ligga under vattenytan. Kålen kommer att lyfta pga jäsningsprocessen så man får trycka ner den några gånger och kolla så att inte för mycket vätska har runnit ut i processen och att syrningssatsen inte är torr. Bakterierna trivs och förökar sig i vätskan. Burken med syrade grönsaker blir som ett ekosystem där bakterierna håller vakt över sin revir och sin mat = kålen. Därför att det ju bra om bakterier som gillar att leva på kålen också är med och deltar i syrningsprocessen. Om man tar kål besprutat med bekämpningsmedel då kan det vara så att bakterierna inte trivs i den giftsoppan som syrningsvätskan kommer att innehålla.
 12. När man syrar kefir eller surkål så bildas det gaser och de måste få komma ut. Det är normalt. Vätskenivån stiger då och man brukar föreslå att ställa burken på ett fat för att fånga upp vätskan. Jag brukar också ha en lång grillpinne i beredskap för att sticka hål i surkålen eller i ditt fall rödbetorna för att släppa ut gaserna. Eftersom rödbetorna färgar gärna av sig skulle jag akta mig för att ha textiler i närheten - bara mer jobb. Medan det jäser ska du inte hålla burken hermetiskt stängd. Det är OK att det kommer in syret. Gaserna måste ju också komma ut. Du vill ha rödbetorna under vätskan så att bakterierna kan komma åt och syra hela satsen. De arbetar i vätskan. Fyll på vätskan om det är för lite. Kokt vatten duger. Vissa förespråkar destillerat vatten från apoteket, men ärligt talat syrningen är en gammal tradition. Vart fick våra föregångare destillerat vatten ifrån? Är vätskenivån för låg kan det översta lagret av rödbetorna mögla och det ser inte vackert ut men om det är farligt kan jag inte uttala mig om med säkerhet. Om du har tagit vasslen från kefirtillverkningen så består ju kefirgrynen av bakterier och svampar dvs mögel så de finns redan i vasslen. Jag misstänker att det är samma sorts mögel som det finns på mögelostar. Men eftersom synen av mögel skrämmer slag på de flesta ska man hålla rödbetorna under vattenytan.
 13. Man blir lite trött av att upprepa samma argument men om man bara jämför rovdjuren och bytesdjuren så kan man undra vem av dessa är trögtänkt? Bytesdjuren är oftast kolhydratätare.
 14. Jag tycker att själva idén att medverka i en den här artikel https://www.expressen.se/premium/halsa/det-hander-i-kroppen-nar-du-slutar-ata-kolhydrater/ visar tydligt vem som är trögtänkt. Jag tycker att både intervjuobjektet och journalisten visar tecken på det. Undrar hur lite kolhydrater de äter? 🤪
 15. Jag undrar också när sockerförsäljarna kommer att gå samma öde till mötes som tobaksförsäljarna en gång gjorde. De fick ju hållas rätt länge med sin ohämmade marknadsföring av tobak. Socker är ju bara en annan drog. Dessvärre så satsas det hej vilt på och investeras stora summor i högprocessad mat. Jag tror att det bästa botemedel här är att fånga dem som har redan fått kroniska sjukdomar och hjälpa dem ur matfällan. Ju fler man lyckas hjälpa desto svårare blir det att kränga högprocessad mat i framtiden. Men vi får inte vara rädda att så en frö eller även predika här och där.