Jump to content

Katerina

Medlem
 • Posts

  585
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  32

Katerina last won the day on April 16

Katerina had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Katerina's Achievements

Gammal i gården

Gammal i gården (4/7)

3k

Reputation

 1. Kan dela med mig av ett mormorstips mot magsår som kan kännas mycket ovanligt så jag ber alla känsliga själar att bara skrolla vidare. En väninna till mig har läkt ut sitt magsår genom att dricka sin egen urin på morgonen. Jag minns inte hur länge hon höll på men magsåret var konstaterat borta efter ett tag. Det var på den glada 90-talet och väninnan var i sena 60-års ålder, dansat balett i hela sitt liv och trotts pensionsålder jobbade fortfarande som gymnastiklärare. Jag är fortfarande lika förvånad att det fungerade så bra för henne och jag vet inte vad är mekaniken bakom det men jag tror inte att metoden är farlig i alla fall. Jag har för mig att orsaken till magsår är bakteriell och att helicobacter pylori – magsårsbakterien – är den vanligaste orsaken till inflammation i magsäckens slemhinna (gastrit). Om jag personligen skulle drabbas av magsår skulle jag definitivt använda vattenfasta som behandling - 7-10 dagars vattenfasta minst. Det gör att man får en omstart på tarmfloran.
 2. Det finns mycket att säga om viktminskning och det finns mycket information att hämta för att man ska verkligen förstå hur viktminskningen i FETTvikt går till. Läs på så mycket du bara kan om keto, lågkolhydratkost, periodisk fasta. Det håller motivationen uppe och ger kunskap och förståelse eftersom det tar tid att gå ner i vikt om man vill äta varje dag. 4 veckor är en mycket kort tid för att dra några slutsatser. Den första veckan var det nog främst vatten som försvann eftersom kolhydrater - stärkelse - håller kvar vätska i kroppen ungefär som redning gör det i en sås. Viktminskning är främst hormonell som MariaF har redan nämnt. Du kan ha nytta av att förstå hur till ex hormonet insulin påverkar fettinlagring. Om du använder periodisk fasta så är det viktigt att man under tiden man fastar inte heller dricker något som kan höja insulin. Du vill att kunna under dina fastetimmar förbränna så mycket fett du bara kan och låg insulin hjälper till med detta samt lågintensiv träning som promenader. Inflammation kan hindra dig från att gå ner i vikt så det kan vara viktigt att undersöka vilken mat som kan vara inflammatorisk för dig. Använd annat än vågen för att mäta dina framsteg = trånga kläder, bilder, måttband. Småätande kan hindra viktnedgången även om du äter bara saker som är godkända inom LCHF ramarna. Matens kvalitet är också viktig. Vi vill ju gå ner i vikt och fortfarande ha en god hälsa. Se till att äta näringsrik och näringstät mat. Kalorier är inte så viktiga men näring är ALLT för hälsan.
 3. Eftersom djävulen är ofta i detaljerna som man lätt kan förbise får jag fråga varför äter du så som du gör? Vad till du uppnå? Viktnedgång? Hälsoförbättringar?
 4. Skillnad på de växtbaserade och animaliska fetter är deras innehåll av vitaminer och mineraler. Om du jämför kokosoljan med smör i till exempel livsmedelsdatabasen Fineli så ger kokosoljan i princip bara fett medan smöret innehåller mer vitaminer och mineraler. Djurs fettdepåer precis som våra egna innehåller inte bar ren fett utan även fettlösliga vitaminer och mineraler.
 5. Det finns en hel del bevis som pekar på att fröoljorna är den största boven när det gäller metabol sjuklighet. I alla fall om man lyssnar på Chris Knobbe. Dr. Chris Knobbe - 'Diseases of Civilization: Are Seed Oil Excesses the Unifying Mechanism?' - YouTube
 6. Jag är med i en faste-grupp på FB och man får läsa en hel del erfarenheter och önskemål från människor som försöker gå ner i vikt mha fasta. Den metoden fungerar men det är ingen turbometod. Tricket med fasta är att det måste bli en rutin. En fasta är ingen fasta om du inte är beredd att fasta som Angus Barbieri. Hans fasta varade i över ett år. De flesta av oss vill ha kortare fastor - fasta i perioder. De som kombinerar fastan med lågkolhydratkost eller keto eller carnivore får de behagligaste faste-upplevelser. De som vill äta vad som helst brukar rapportera mycket kämpande och tandagnissel och får rådet att gå över till lågkolhydratkost... naturligtvis För vissa blir benen tunna först och mag-fettet sitter kvar. För andra försvinner fettet på överkroppen och på underkroppen verkar det sitta envist kvar. Man kan inte få just den här fettkudden att försvinna först eftersom din kropp har sina outgrundliga regler som gäller för var fettet försvinner först, sen och sist. Man kan länge stirra blint på ett ställe medan fettet försvinner någon annanstans. Det positiva är att om du fortsätter att fasta periodiskt så kommer det att försvinna så småningom. Man tror att en 4-dagars eller 5-dagars fasta är en jättebedrift och mer fett ska försvinna då man gör en sådan ansträngning. Verkligheten är dock helt annorlunda för kroppen tänker på överlevnad och förbrukar inte mer än den absolut måste. Jag är säker att du har gjort dig av med ca 1 kg fett under en 5 dagarsfasta lite beroende på vad du drack under din fasta, hur mycket glykogen du har lagrat och så. Men det behöver inte vara fettet från kudden på magen. Periodisk fasta kan ge dig det resultatet du vill åt men du måste ge det tid, mycket mer tid.
 7. Jag bröt också fastan idag, min första 42 timmas fasta den här veckan - det blev tre kokta ägg, några skivor hemlagad sylta och några skivor rökt fläskfilé. Sen blir det en rejäl köttbit till middag. Någon gång efter 19 kommer jag att starta min andra 42 timmars fasta och på torsdagskvällen ska den sista fastan för den här veckan att starta - en 20 timmars fasta. Så har faste-rutinen såg ut sedan början av året. Fast en vecka blev det en 5 dagars fasta. Nu tycker jag att fastorna rullar riktigt skapligt. Vikten skuttar upp och ner men trenden pekar sakta neråt. Man säger att på en hel fastedag förbränner man ungefär 200 gram fett. Så om man skulle fasta 5 dagar i streck så skulle man bli av med ca 1 kg fett. Men fettet omvandlas först till vatten som väger mer än fett. Sedan dröjer det ett tag innan vattnet kissas ut. Det är ingen turbo-process det här så man får ha tålamod . Dock vet jag att det fungerar.
 8. Ärligt talat förstår jag inte varför det skulle vara kontroversiellt att prata om den psykiska ohälsan på dietdoctor.com. Varför måste den psykiska ohälsan vara oberoende av den kosten vi äter? Hjärnan och nervsystemet är en del av kroppen och är beroende av vår totala hälsa och av de byggstenarna eller gifterna vi äter. Äter vi något som är olämpligt för oss så utsätter vi hela kroppen för fara och var det slår hårdast beror på genetik mm. Jag misstänker dock att religiösa uppfattningar kan ha haft ett finger med i spelet här. Om man historiskt sett kroppen som en hydda för själen och själen något som en gud har givit oss så kan man hamna i denna problematik att fysik är en sak medan psyke är något gudomligt och inte är av denna värld. Tyvärr blir det då plötsligt väldigt svårt att förstå sig på psykisk ohälsa så jag tycker att vi skippar det helt och hållet och håller oss till hjärnan, nervtrådarna och genetiken. Mina egna erfarenheter är nog väldigt lika @Cederullas. När jag var runt 40 kom jag till insikt att jag tillhör de högkänsliga som har lätt att överväldigas av för mycket intryck och oväsen. Det gjorde att många pusselbitar för mig själv men även för mina söner har hamnat på plats. Då var det viktigt att hitta balansen, sova tillräckligt länge, njuta av tystnaden och naturen, hitta stunder av avkoppling, undvika stressande miljöer osv. När jag hittade LCHF ökade känslan av självförtroende, livsglädje, grubblandet ledde till att man hittade lösningar och inte anledningar att tycka synd om sig själv. Nedstämdheten byttes mot en soligare känsla av förbättrad välbefinnande. Man kan säga att min hjärna trivdes mycket bättre med att drivas på ketoner. Dock är det fortfarande så att jag behöver tänka på hur jag bäst navigerar min omgivning så att jag slipper att bli överväldigad av för många stressfaktorer samtidigt. Jobba hemifrån i Covid-tider passar mig utmärkt. Bestämma över min tid är mycket bra. Om det är deadlines jag har inom den närmaste framtiden så är det bästa lösningen att börja jobba på det så fort som möjligt eftersom jag kan lätt överdriva "faran" av kommande händelser. Om du är orolig för dina studier @morgonsol så skulle jag om jag vore dig göra en trovärdig plan för att lugna mig först. Sedan skulle jag plugga varje dag ett antal timmar för att se att jag pö om pö når dit jag vill vara. När man ser att man är på rätt väg ökar den positiva återkopplingen och man får en positiv snöbollseffekt istället för en negativt. Hoppas att jag kan med dessa erfarenheter på något sätt hjälpa dig att hitta rätt i världens djungel.
 9. Jag förstår att det är ingen tröst alls. Ibland kanske är det inte så dumt att lägga på sig de där kilon för det får oss att börja tänka och vilja ha en förändring, börja bry oss om vår egen hälsa och välmående. För din sambo som inte lägger på sig extra vikt kan de kroniska sjukdomarna komma krypandes utan att han lägger märke till dem. Dessvärre är det aldrig bra att äta chips och godis varje kväll oavsett vikten.
 10. Tja om det kan vara till någon tröst så kan din sambo se fram emot Parkinsons, Alzheimers, fibromyalgi, cancer, demens och lite annat smått och gott om han inte skärper sig. Hans genetiska svagheter kommer att avgöra var det konstant förhöjda insulinet och överskottet av glukos i blodet kommer att slå till. Vi har ett par bekanta som är pensionerade och är i 60-års ålder. De trodde att de hade en skön pension att se fram emot. Men under samma år har han (som under hela sitt liv varit smal) utvecklat Alzheimers och hon har fått cancer. Man kan inte äta skräpmat ostraffat hur länge som helst. Förmågan att lägga på sig extra kilon var inget straff under evolutionens gång. Det var livsviktigt att kunna lägga undan fett för sämre dagar och månader. Nu förekommer inga sådana tider naturligt så en av lösningarna är att skapa dem med hjälp av fasta. Men man kan inte kompensera skräpmat med fasta heller, tyvärr.
 11. Dessvärre går vi från en dogm att mättad fett är farligt till en mer nyanserad bild och den vägen är svår, mycket svår för många. Dessa experter har sina policys, anseenden, kolleger, följare osv att tänka på. Många vill inte sticka ut utanför det som är det allmänna tyckande och dagens "sanning". Jag menar att det går inte vända vår planetstora skutan så snabbt och smärtfritt 180 grader. Mänskliga samhällen fungerar inte så. Tänk på den stackaren som försökte införa handtvätt för läkare eller den som ville berätta för världen att jorden är rund. Man får slåss för sina sanningar helt enkelt. Dessutom hanteras även LCHF fortfarande onyanserat. När man pratar LCHF måste man ha målgruppen i åtanke. Pratar man till epileptiker, diabetiker, extremt överviktiga, idrottsmän, barn, helt friska (om det finns sådana), vegetarianer, cancersjuka, psykiskt sjuka, dementa, Alzheimer patienter, Parkinson-sjuka osv så kan alla dessa behöva lite annorlunda version av LCHF och även ta tag i saker som beroenden, känsloätande, användning av maten som underhållning, icke fungerande självmedicinering, alkoholkonsumtion och många andra sådana olater som har tillkommit i vårt förhållande till mat när den har blivit industrialiserad. Maten är numera vinstbringande produkt och vi har glömt att den ska absolut inte överkonsumeras. Den enes bröd är den andres död fortfarande och det måste man ha respekt för.
 12. Kroppen är ju inte en kalorimeter - det vill säga oavsett vad du kastar in kommer det att brinna och en siffra dyker upp på en display. Att använda sig av kalorier må vara enkelt men det förklarar inte hur kroppens ämnesomsättning fungerar så som @MariaF var inne på. Kroppen har inte en konstant ämnesomsättning. Den kan gå upp och ner. Om du har under en lång tid använt din kropp till att bränna glukos och lägga undan oanvänt glukos i from av fett så behöver kroppen ställa om sig till att effektivt använda fett till alla de funktionerna istället. Kroppen är återigen ingen maskin så det tar tid att lära och lära om (eller ställa om om man så vill). Säg att du kraftigt minskar glukos och kroppen ställs inför uppgiften att använda fett. I början är den ineffektiv och kanske tar mer än den behöver både från maten du äter och från dina fettdepån när den har lärt sig att komma åt där. Inte all fett används och en del kommer ut i urinen som man kan mäta med keton stickor. Det kan förklara att de som ställer om till strikt LCHF över en natt får övergångsbesvär då olika kroppsliga funktioner skriker efter glukos. Det kan också förklara att initialt går man ner i vikt mer än man gör om man fortsätter att äta mycket fett och så småningom så stannar viktnedgången av eftersom kroppen har nu lärt sig hur man använder ketoner och tillverkar de från fettet man äter i första hand. Så visst i början kunde man äta mer fett och ändå gå ner i fettvikt men efter ett tag får man minska på fettet man har i maten eller till och med börja fasta under längre perioder för att kroppen verkligen måste använda fettet som finns i fettdepåer. Dessutom har vissa mer metabolt flexibilitet än andra och kan lättare hoppa mellan glukos och fett som energikälla. Säg att du äter liberal LCHF med mer kolhydrater och kroppen förbränner dessa först. Fettet förblir oanvänt och intakt eller till och med sparat till senare om kroppen inte behöver det. Det jag vill säga är att fettet är inte en "fri" macronutrient och hur mycket av den man ska äta beror på både egna förutsättningar och under vilken etapp i sin LCHF resa man befinner sig.
 13. Bästa sättet att behålla vikten är att äta LCHF med mycket animalisk protein och fett, fasta och styrketräna helst i slutet av sin fasta. Då får man hjälp att bygga muskler av tillväxthormoner som frigörs då man fastar och man går upp i muskelvikt, inte fett-vikt. På det sättet håller man sig ung längre eftersom förtvining av muskler är en del av vår åldrande. Man håller uppe sin ämnesomsättning med hjälp av större muskelmassa.
 14. På ett sätt förstår jag att du är orolig att ditt Ldl kolesterol har gått upp eftersom din läkare påpekar detta. Har man testat bara det totala kolesterolet eller har man också kollat partikelstorlekar? De stora fluffiga LDL partiklarna är inte alls problematiska medan de små oxiderade kan vara det. Sedan finns det tester för inflammationsmarkörer som man kan göra. Dessutom det totala mängden kolesterol är ingen bra markör för din risk att drabbas av blodpropp, det finns bättre. Jag föreslår att du läser på om kolesterol och tar själv ställning till det innan du okritiskt följer din läkares råd. Det har skrivits massor om det på det här forumet, bara sök. Kom ihåg att kroppen gör sin egen kolesterol om man inte äter tillräckligt med fett - så viktig är kolesterolet för kroppen. Utan kolesterol skulle inte en människa kunna leva. Utan kolesterolet skulle kroppen aldrig kunna bygga nya celler, könshormoner osv. Hur vet din läkare egentligen vilken mängd av kolesterol just din kropp behöver för att täcka dess behov just vid tidpunkten för testet? De tänker ju inte så. De utgår ifrån ett standard värde som dessutom kan diskuteras om det stämmer för kvinnor eftersom man forskar oftast på män. Dessutom ville man sälja mer kolesterolsänkande statiner. Vår sockerdrypande kost oxiderar kolesterolet precis som den oxiderar och inflammerar resten av kroppen. Så när du säger att du vill äta mer kolhydrater kan det betyda mer glukos i blodet och mer glykering av kroppens vävnader. Hur känslig just du är till glukosens påverkan vet jag inte. Jag kan bara säga att om man har pre-diabetes eller diabetes så har kroppen en störd glukosomsättning och då kan glukosen stanna kvar i kroppen längre, simma runt i blodbanorna och ställa till med problem. Att ta reda på mer om det behöver man veta fördelningen mellan små oxiderade kolesterol partiklar och stora fluffiga. Man kan även testa insulinnivåer. Man kan ha förhöjd insulin ca 10 år innan man får förhöjd blodsocker och får diabetesdiagnos.
 15. Man säger att man kan gå ner i vikt med vilken diet som helst men för att hålla vikten måste man hitta en livsstil som man kan fortsätta med. Betraktar man ketogen kost eller LCHF som en diet, går ner i vikt och sedan går tillbaka till sin "normala" sättet att äta på så kryper kilon tillbaka. Det var ju det resultatet man har fått förut av den kosten man åt då, varför skulle den här gången vara annorlunda? Nu vet jag inte vad du menar när du säger att med att du "vill äta mer normalt framgent". Vad är normalt för dig? Fär mig LCHF och ketogen kost plus periodisk fasta ÄR det nya normala.
×
×
 • Create New...