Katerina

Medlem
 • Innehållsantal

  277
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  15

Katerina vann senast 13 Maj

Katerina hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 438 Enastående

Om Katerina

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Infektionssjukdomar är luriga. Vi lever bland och ihop med bakterier, dessa och virus är en del av vår vardag. Det ser ut som att om man har en rik bakterieflora utanpå och innanför kroppen kan många olika arter av mikroorganismer samexistera och bilda en "blomsteräng" (som en liknelse). Då är risken mindre att inkräktare kommer och tar över eftersom det finns helt enkelt inte något utrymme kvar att ta över. Sedan undrar jag om det inte är så att olika bakteriearter samarbetar med varandra så som till exempel olika växter gör. Olika djurarter lever också i symbios. Jag läste ett bra tag sedan om en japansk (?) forskare som studerade olika växters interaktion för att kunna odla utan att behöva använda gifter. Nu kommer jag inte ihåg vad den forskaren hette. I en fungerande värld skulle mammas bakterier gå i arv till barnet. Bakterier som gick i arv var anpassade till moderns livsstil, kosthållning och dna. Man använde inte antibiotika eller handsprit och man åt väl jord emellanåt också. Då det pratas om infektionssjukdomar tittar man på den bakterie eller virus som har "orsakat" den men man tittar inte på övriga levnadsfaktorer. Varför har man fått utbrott av en bakterie eller virus? Varför var de sjukas immunförsvar så försvagad? Sammanföll det med missväxt eller svält eller hårt arbete, krig eller andra faktorer som har orsakat svårare levnadsvillkor? Att vi får influensautbrott på hösten kan bero på att man lever inomhus, har börjat då få slut på D-vitamin och äter en kost full med socker och tom på viktiga näringsämnen? Digerdöden är mycket intressant eftersom det har inträffat bara en gång, inte tidigare och inte senare. Vi har inte blivit färre på jorden. I västvärlden spenderar man mycket tid ihop i shoppingcenter - mycket människor på en liten yta. Vad var det som var så speciellt just under 1300-talet som utlöste en pest och som gjorde att så många dog?
 2. Mycket intressant artikel, tack för att du länkade den (igen)! Det förklarar varför sötningsmedel bidrar till utveckling av typ 2 diabetes och fettma. Sötningsmedeln borde egentligen skrotas helt eftersom de inte har den utlovade funktionen. Samt kan de orsaka ännu mer skada då de inte är nutrienter som kroppen kan ta upp så som kroppen kan ta upp glukos. Så glukosen tas upp av kroppen mha insulin, medan sötningsmedel kan orsaka ännu mer utsöndring av insulin orsakat av sötsmakreceptorerna medan den cirkulerar runt i tarmarna och innan den rensas ut och åker ut med urinet. Ännu mer intressant är att pga sötsmakreceptorer i tarmarna har man sett att fruktos också kan trigga utsöndring av insulin. Frukt är såååå nyttigt för diabetiker, INTE!
 3. Multipel kemisk känslighet får mig att tänka på vår snedvridna definition av kemikalier. Många produkter som vi kallar livsmedel på marknaden innehåller tillsatser - konserveringsmedel, konsistensgivare, färger, smakförstärkare, surhetsreglerande medel, osv, listan kan göras lång. De är godkända för att användas i livsmedel för att de är inte direkt giftiga eller orsakar cancer (tror man) men sedan har vi ju cocktaileffekten och våra kroppars respons. Frågan är hur dessa tillsatser hanteras av levern, vars uppgift är att rensa blodet från gifter. Våra kroppar har ju alltid haft den utrensningsfunktionen eftersom man får alltid in gifter men mängden kemikalier som vi får i oss har ökat sedan kemin har blivit vardag för livsmedelsproduktionen för att ta ett exempel. För dig med konstaterat kemisk känslighet är det kanske just leverns definition av kemikalier/gifter/kroppsfrämmande ämnen som är intressant och inte livsmedelsverkets. Frågan är snarare hur man kan minimera dessa och maximera näring som stödjer kroppens egen utrensnings- och läkningsprocess. Här kommer det ketogena kosten in. Dock i ditt fall är det också intressant att fokusera på oprocessade livsmedel, sådana som inte har en innehållsförteckning samt vara medveten om matens kvalitet. Konventionellt odlade grönsaker till exempel kan innehålla en hel del bekämpningsmedel, dvs kemikalier. Men om man väljer att köpa bara ekologiska, KRAV-märkta livsmedel så upptäcker man att de innehåller karragenan, citronsyra (framställt av svart mögel och inte av citroner) etc så man måste vara noga med det. Även köttet kan vara olika nyttigt då i de nordiska länderna använder man mycket mindre antibiotika medan i sydeuropeiska länder är man mer generös med dessa. När man har börjat inse att det är inte bara de processade livsmedel som kan ställa till det utan att det kan vara viktigt att veta hur man har odlat grönsakerna eller fött upp kreatur så förstår man att det inte är så konstigt att man får multipel kemisk känslighet i dagens billiga, lättåtkomliga med inte så naturliga för människan matkultur.
 4. Om man ser på den traditionella behandlingen av typ 1 diabetes med de kostrekommendationerna och medicinering som du verkar följa så bygger den på att du SKA följa tallriksmodellen och kompensera med insulin. Om man tänker bara lite logiskt så inser man att en kropp som inte kan tillverka insulin borde inte belastas av stora mängder glukos (finns i stora mängder i pasta, ris, bröd, potatis, bananer). Att spruta in insulin för att kompensera för all den glukos är en mycket kortsiktigt uttänkt behandling. Före eller senare måste man öka dosen insulin eftersom kroppen kommer att bli insulinresistent och då har man utvecklat både typ 1 OCH typ 2 diabetes och blir fattigare pga all den insulin som måste sprutas in. Framtiden är inte så ljus för den behandling. I den traditionella behandlingen får man också rådet att "röra på sig mera" också i ett försök att förbränna överskottet av glukosen som man enligt tallriksmodellen stoppar i sig. Träning i sig är det inget fel på MEN för att kunna använda den för att kompensera glukosöverskottet måste man träna som ett djur, vilket verkar vara precis det du försöker göra. Tyvärr glömmer man att maten som är baserad på stärkelserika livsmedel är också näringsfattig och en människa som tränar massor måste också ge sin kropp mer näring. Proteinpulvret är en ultraprocessad livsmedel och är inte bra näring, köttet är bättre. Här tycker jag också att LCHF/paleo/keto har sin fördel då man äter mer av näringstäta matvaror och belastar kroppen mindre.
 5. Multipel kemisk känslighet låter som en svårdefinierat diagnos, svävande, svårt att sätta fingret på. För att kunna undvika ämnen man är känslig mot måste man veta vilka de är. Jag är inte bekant med detaljerna för den diagnosen. Men om vi istället tittar på varför den ketogena kosten hjälper många så beror det på att man väljer ut och äter näringstät mat som inälvsmat, kött, animalisk fett och undviker näringsfattig och ultraprocessad mat som belastar kroppen mer än den gör nytta. Den näringstäta maten stödjer naturlig läkning. Det gör också fasta genom autofagin då skadad vävnad används av kroppen. Om man bär på en fettövervikt kommer kroppen på en ketogen kost och vid låg insulin att kunna få tillgång till underhudsfettet och göra det enklare att fasta. Fastan brukar hjälpa att minska fettet som kan ha samlats inne och runt de inre organen vilket förbättrar deras funktion och underlättar naturlig läkning.
 6. Man går genom olika faser när man börjar med LCHF. I början är det väldigt svårt att släppa det som har varit ens drog och det hjälper om man blir medveten om den drogen. För min man var det smågodis, för mig sötat bröd och definitivt glass. Precis som @MariaF tycker jag att man inte ska glömma varför man har börjat med LCHF. Jag tror att LCHF hjälper många eftersom när man börjar sålla bort livsmedel med hög kolhydratinnehåll så försvinner de flesta ultraprocessade livsmedel som godis, läsk, bullar, kakor, pasta, bröd. Dessa livsmedel innehåller försvinnande lite näring men många tillsatser och E-ämnen. Om man vill lyckas med LCHF så kan man inte fortsätta äta det som har gjort en fet och/eller sjuk. Godis och glass tillhör den kategorin livsmedel. Även i små mängder kan dessa komma i vägen för viktnedgången och tillfrisknandet. Sedan finns en underbar fördel med att låta bli godis, glass och annat som är sött en månad eller två. Smaklökarna sockersaneras och du kommer att upptäcka att saker som 70% choklad kommer att smaka alldeles för sött, godis kommer att smaka kemiskt och kola - rätt ut sagt äckligt kemiskt. På detta sätt kommer du att bli nöjd när du äter en bråck del av det sockret du åt förut utan att känna att man går miste om något
 7. Jo, stackars Stephan Rössner. Det är inte lätt att byta synsätt när man inom sin gebit har fått lära sig att patienten ska tvingas till äta mindre genom olika mekaniska ingrepp som käkfixering och gastrisk bypass. Vilka tokar och vad kortsiktigt de måste ha tänkt! Om jag tvingar en patient ner i vikt genom att dricka kalorifattig smörja först genom käkfixering senare genom att föreslå Nutriletts blandningar vad är det jag har uppnått? Jo, en jo-jo bantare är född. Undrar om de tänkte, visste, brydde sig om att våra kroppar byggda för överlevnad, styrs av hormoner och att matberoendet sitter i hjärnan och inte i käkarna eller magsäcken. Deras idéer är ju som klippta och skurna för att skada patienten ytterligare och ge den ett skevt förhållande till mat och ett noll förståelse för sin kropp.
 8. De nyttigheterna som påstås finnas i dessa superfrukter och superbär som med jämna mellanrum dyker upp i massmedierna är inte alls säkert så väldigt super. Om ni kommer ihåg vad Georgia Ede pratade om i en video här på kostdoktorn för några veckor sedan så beror det ju på hur man har kommit fram till dessa påståenden, dvs hur man har forskat. Nu bara för det så kan jag inte hitta länken till videon men den var tillgänglig för alla och inte bara medlemmar. Jag har i alla fall uppfattat det så att många gånger testar man dessa ämnen på celler utanför våra kroppar i ett labb i en skål och i mycket högre koncentrationer. Eftersom koncentrationerna av dessa ämnen är mycket högre än i verkligheten då en människa äter "superfrukten" så är det fortfarande högst oklart vilken effekt dessa ämnen kommer att få med tanke på människans komplexa biokemi och alla andra ämnen och processer som kommer att pågå samtidigt. Förresten så har vi människor en inbyggd mycket kraftfull antioxidantsystem som är inte alls beroende av C-vitamin eller frukt utan bygger på syntes av vissa aminosyror, proteiner.
 9. Jag undrar om Stephan Rössner sålde Finn Crisp och mjukost som en bisyssla på sidan om Om jag skulle följa dessa råd skulle jag laga hål i tänderna varje år, vara rund som en boll, ständigt trött, energilös och deprimerad. Det känns som en vinst att genom att strunta i dessa råd och undvika bröd, stärkelse och socker få behålla resten av tänderna intakt. Att skaffa sig löständer på gamla dar var en av mina mardrömsscenario för 6 år sedan, dvs innan jag hittade LCHF. Nu har jag sparat en hel del tusenlappar då tandläkarkostnaderna minskar drastiskt på LCHF.
 10. Efter mina ca 6 år på LCHF har jag märkt att äter jag någorlunda strikt och undviker frukt har jag massor av energi, är på gott humör och suget lyser med sin frånvaro. Häromveckan testade jag att äta frukt igen och jag älskar bananer, speciellt sådana som har legat och blivit lite bruna i skalet. Oftast är sådana bananer gula och fina inuti bara skalet har börjat torka bort men folk undviker dem så de blir kvar i fruktkorgarna på jobbet. Så jag tog en och sedan en till för jag kan inte bara ta en eftersom det är ju så gott (suget startar direkt med andra ord). Hmm, när jag kom hem efter min bananutsvävning fick jag sådana konstiga, paranoida, depressiva tankar. Vad kom dem ifrån? Det enda jag har gjort annorlunda den dagen var att mumsa i mig dessa två bananer. Min kommentar på din fråga är nog: javisst kan frukt innehålla en del vitaminer, mineraler och antioxidanter, i vilken mängd beror på frukt och i vilken jordmån den har odlats. Men den kommersiellt odlade frukten innehåller också en hel del fruktos, stärkelse, fibrer, rester av bekämpningsmedel och mycket vatten. Om du jämför frukt med kött så kan man säja att köttet brukar den mänskliga kroppen tillgodogöra sig till 98% som näring. Men eftersom jag ser inte fruktos, stärkelse, fibrer och bekämpningsmedel som näring och vatten kan man få på annat håll så blir fruktens näringsvärde mycket lågt.
 11. Du har redan mycket bra resultat men för att komma vidare måste man lära om, tyvärr. Jag anar att du är lite rädd för det animaliska fettet. Det ska du inte vara. Välj smör, ister eller talg att steka i och laga mat med. Till exempel brukar vi steka i https://www.matspar.se/produkt/talg-500g-jureskog-selection-by-highland-beef Vi har alla fått itutat i oss under många år att vegetabiliska oljor är bättre än animalisk fett. Om man väljer att tro på det måste ju själva viktnedgången vara hälsofarlig. Din egen animaliska fett som du så gärna vill bli av med kommer ut ur fettförråden och om man tror på mättatfettalarmisterna kommer detta fett direkt att leda till ett hjärtinfarkt. Naturen kan inte vara så dum. Både vi och andra djur sparar fett för att överleva svält. Våra och andra djurs fettförråd är nyttiga eftersom de innehåller inte bara fett utan också fettlösliga vitaminer. Vegetabiliska oljor däremot oxideras lätt vid upphettning och kan bilda hälsofarliga ämnen. Om du vill gå ner i vikt snabbare skulle jag föreslå att ha en mycket mindre ätfönster för att se till att insulinet är lågt i längre perioder. Kroppen bränner fett effektivast när det inte kommer in något genom munnen. När man fastar bränner kroppen även den överflödiga huden som annars kan hänga i flikar såna som till ex gäddhäng. Här är en mycket inspirerande berättelse av en man som var på väg att dö men lyckligtvis upptäckte LCHF och fasta: https://www.dietdoctor.com/with-one-foot-in-the-grave-robert-turned-it-around-and-lost-200-lbs Det här med sockersug. Du kanske ska läsa på om beroendeproblematiken och hur det fungerar eftersom rökning och sockermissbruk kan ha samma mekanismer. Det är inget ovanligt att de som har slutat röka byter drogen till socker istället. Så att beroendet är kvar bara föremålet har bytts ut.
 12. Det är klart att de syriska flyktingarna har blivit utsatta för stress. Men akutstress har aldrig varit en hälsobov. Det är en långvarig malande kronisk stress som är en faktor att räkna med. Tyvärr upplever jag många gånger att man drar bort uppmärksamheten från dålig kost och stirrar för mycket på stress av andra orsaker. Jag tror att förhållandet är det omvända dvs stress orsakas av dålig billig skräpig kost och därför hör vi, ser vi och upplever den stressökningen som finns i samhället. Den utsätts de nyanlända invandrare också för. Den billigaste maten är oftast näringsfattig och full av kolhydrater och allsköns tillsatser men den smakar jättebra. Att leva efter LCHF principerna kräver kunskap, övertygelse och en del list eftersom den maten en LCHF:are undviker är överallt, lättillgänglig 24:7 och billig. Av egen erfarenhet kan jag säga att den stressen jag upplevde minskade drastiskt efter några år på LCHF. Om man ger kroppen den näring den behöver så blir stressen mycket mindre påtaglig och lättare hanterlig.
 13. Katerina

  Fläsklägg

  För ett par år sen var vi över till Tallinn och bodde på ett tyskinspirerat hotell. Hotellets restaurang som också var tyskinspirerad serverade fläsklägg med surkål och potatis. Det var svingott! Man fick fläsklägget kokt med svål, fett och ben utan krusiduller och konstiga såser och tillsatser. Den stod majestätiskt på tallriken. Vi beställde utan potatis och blev jätte mätta. Man kunde beställa en hel, en halv och kanske ännu mindre bitar. Man blev övermätt på halvan då all fett som hörde till var med.
 14. Hur mäter du fettmassan? Jag är nyfiken eftersom för några år sedan var jag ute på marknaden efter en sådan där våg som skulle mäta muskel-, fett-, ben- och vattenmassan. Men efter att ha läst en hel del erfarenheter och recensioner så lät jag bli. Mättningarna sådana vågar för hemmabruk kunde åstadkomma var mycket oprecisa och ibland rent felaktiga. Det är möjligt att de har blivit bättre nu och det har kommit nyare vågar med bättre precision.
 15. Min tanke var att mitokondrierna har ingen trosuppfattning. De tar inte intryck av politiska rörelser, rådande filosofier eller religioner. Får de inte de ämnen de behöver för att leva och fungera så dör dem. Eftersom jag misstänker att just vegetarism eller veganism har religiösa rötter så tog jag upp de bevekelsegrunder som drev fram den inom kristendomen. Det mest befängda i mina ögon är idén om Edens trädgård och försöket att basera människans kost på den kosthållning som fanns där. Vad vet man om den överhuvudtaget? De kanske åt ormar eftersom dessa ormar var så farliga och lömska. Äta äpplen verkade också jättefarligt. Det fick Eva uppleva i alla fall. Sagan om ringen är en annan mycket populär saga. Kan vi inte basera vår kost på det? Tolkien måste ju ha haft full koll på vad dvärgarna, hobittarna mm åt, eller hur? Det finns filosofiska, politiska och andra krafter som också stödjer veganism av olika ekonomiska och politiska skäl. Man kan väl utrycka det så: man kanske tycker att det är försvarbart att av ekonomiska skäl ge korna (gräsätare) nermalda kadaver. Denna man kommer att upptäcka att kor har drabbats av galna kosjuka. Varför har inte dessa kor insett sin ägares ekonomiska situation och försökt förbli glada och friska trotts den horribla kosten? Det är ungefär så veganismen fungerar bara av andra "goda" skäl.