Katerina

Medlem
 • Innehållsantal

  411
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  21

Katerina vann senast 8 Januari

Katerina hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 141 Enastående

Om Katerina

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Den där kärleken för nya teknologier kan vara så vilseledande ibland speciellt när forskningen om dem är okritisk och används för att rättfärdiga snarare än kontrollera. Jag håller med @Ekner om något är billigt att producera betyder det inte att det ska ätas.
 2. Kanske inte tillräckligt med veganer bland dessa så kallade experter. Förresten har jag hört att för kristna finns det ingen annan tro än det kristna, för buddister finns det inte heller någon annan tro än Buddism och för muslimer finns det bara ... ja ni vet Tittade på en engelsk TV-debatt i början av januari med titeln "Has Veganuary Gone Too Far?" där man bad en uttalad vegan och en köttätare att prata veganism och kampanjen Veganuary. Det var första gången jag har hört talas om den kampanjen. Det som man reagerar mest på i den videon är den killen som har varit vegan i 6 år och hans diskussionsteknik. De andra är lugna och sansade, försöker framföra argument och tala i sak. Han verkar inte ens tåla att en annan åsikt framförs, avbryter, talar i munnen på den andra debattören. Det intrycket man får är att "du ska icke hava andra g.. dieter ... jämte mig". Om man lägger irritationen åt sidan blir det rätt kul att analysera killens sätt att prata, inte sant? 😜 https://www.youtube.com/watch?v=9WOWD2Sy7YE
 3. Välkommen till forumet! Jag vet att DietDoctor har rätt nyligen publicerat en guide for de som föredrar att äta vegetariskt. Det finns en hel det recept att finna här. Vad är anledningen till att du söker information här? Hälsoproblem? Viktnedgång?
 4. Ha ha ha, tack Nils. Nix, jag har ingen aning vilka instruktionsböcker som florerar inom läkemedelsbolagens väggar. Antagligen något i still med att man ska rädda världen och göra alla människor friska ett kemipreparat åt gången. Jag tror inte att alla kemiskt framställda läkemedel är av ondo. Om du behöver något smärtstillande akut eller något som stoppar blodflödet eller något annat du tar bara då det är en akut situation för att överleva är det ju något som har räddat ditt liv. Vi har en mycket bra akutvård. Bryter du benet eller krossar handled kommer kirurgen att lappa ihop dig på ett humant och säkert sätt. Däremot blir det helt fel när någon försöker övertyga oss om att piller ska göra kroniskt sjuka friska, när det är egentligen vår mat och livsstil som är boven. När läkaren är utbildat att slå i läkemedelslistor för att behandla symptom och inte kan, hinner eller vill se helheten - då blir läkaren en knarklangare. I en sådan situation frodas legala droger och de som kan utnyttja situationen (eller kanske jobbat hårt för att skapa en sådan situation) tjänar grova pengar.
 5. Ju mer jag fördjupar mig i mediciner - ALLA moderna kemiskt framställda mediciner - desto mer övertygad jag blir om att det egentligen handlar om legala droger. Att kunna inneha och sälja legala droger är ett ofelbart sätt att bli rik. Jag menar tänk dig in i en situation då du funderar på att starta ett företag och sälja en produkt. Om produkten är beroendeframkallande så kommer den att köpas i framtiden. Din framtid är säkrad. Det är klart som korvspad att du använder lobbyister, fan och fans moster för att säkra en sådan fantastiskt inkomstkälla och se till att den behåller sin legala status. De flesta mediciner kan ha en god effekt i början, sedan försämras effekten och man måste öka dosen ... och öka dosen ... och öka dosen medan kroppen blir beroende av drogen.
 6. Hur går det med fastandet? Har du fortsatt med det? Det finns mycket att säga om fasta. En bra bok i ämnet är Allt om Fasta av Jason Fung. Läs den gärna. Eftersom din fasta är mycket kort, bara 19 timmar skulle jag bara dricka vatten under dessa timmar. Ta lite salt så slipper du energidipp. Buljong är bra för längre fastor som ett extra stödhjul eller så. Kroppen vänjer sig vid samma regim om den pågår under längre tid. Det är viktigt att blanda olika fastemönster så att kroppen fortsätter förbränna fett. Mer i boken ovan. Kroppen börjar förbränna fett efter ungefär 24 timmars fasta. Innan dess tar den från mer lättåtkomliga källor som glykogen depåer. Man måste träna att fasta för att kunna fasta bekvämt. Det är som att ha en faste-muskel. Är den ovan så tycker man att fasta är jobbig. Har man tränat ett tag tycker man att det är helt OK, till och med behagligt. Jag har fastat som mest i 5 dagar i streck. De första en och kanske en halv dagarna var jobbigast. Man kan känna sig trött och frusen innan kroppen fattar att den ska börja bränna fett samt fattar hur den ska göra det - inlärning behövs här också. Innan dess kommer den att påpeka för dig att du brukar äta vid bestämda tider. Men sug/hunger kommer och försvinner. Den blir inte svårare och intensivare med tiden som vissa verkar tro. Tar man en kopp varmt vatten med lite salt som tilltugg och väntar en stund försvinner hungervågen. Fasta kräver också en del mentala förberedelser. Trotts att den har många fördelar har folk många fördomar och rädslor förknippade med fastan.
 7. Katerina

  Blodfetter

  Det är ointelligent att ge den gamla och beprövade maten som kött och animaliskt fett skulden för de relativt nya sjukdomarna. Statiner är bara en kassako som har gjort många läkare mycket rika om man inte talar om läkemedelsproducenter. Statiner kom till på grund av en obevisad teori som har myntats på 50-60 talet och sedan dess blivit en dogm. Vill man veta mer om den sorgliga delen av mänsklighetens historia som vi har USA att tacka för bör man läsa Nina T. bok "The Big Fat Surprise". Alla rovdjur äter allt på sina byten, inklusive fettet men dessa rovdjur samtidigt låter bli att äta sockerbetor och vetefrön. Brödlimpor växer inte på träd i det vilda. Socker och spannmål i sin vilda form är svåråtkomligt. När vi glömmer att människan är framförallt ett däggdjur och vi glömmer människans historia och evolution så sipprar det gärna fram vilda teorier om att kolesterol och mättat fett vore bovar i den moderna sjukligheten. Eller låt mig säga så här: när människan slutar tänka och ifrågasätta koncensus så dör vetenskapen.
 8. Hur medelhavsdieten och olivoljan fått sina respektive hälsostämpel har med marknadsföring att göra. Det finns mycket bra beskrivet i Ninas T. The Big Fat Surprise. Den dietens status är så djupt rotat hos så kallade hälsoexperterna i USA eftersom den nöttes in länge och träget av olika inflytelserika personer samt många sköna vistelser vid medelhavet. Jag kan verkligen rekommendera att läsa boken. Den är välskriven, intressant och ger en bra bakgrund för dagens jorden-är-platt-aktiga myter inom hälsosektorn.
 9. Intressant ämne! Man har ju upptäckt att leverförförfettning som tidigare var en sjukdom bara alkoholister drabbades av drabbar numera barn och kallar det NAFLD - Non Alcoholic Fat Liver Disease. Då förklarar man det att kolhydraten fruktos omvandlas till fett i lever. Här har man ju en koppling då kroppen hanterar alkohol och kolhydrater på samma sätt. Alkohol tillverkas av kolhydrater genom fermentering. Fermenteringen kan också ske i tarmarna vid en viss tarmbakteriesammansättning. Det har man sett. Om man blir full av en tallrik pasta eller ris kallar man det numera Auto-brewery Syndrome. Att påstå att de bakterier som lever på kolhydrater förökar sig i tarmarna av att folk vräker i sig bröd och socker är inte heller så långsökt. Bakterier som alla andra levande varelser blir fler när tillgången på mat ökar. Jag tror också att sockerberoende och alkoholberoende har starka kopplingar till varandra. Börjar man tidigt att mata sina barn med socker (som det sker idag) och fortsätter med det barndomen igenom finns det stor risk att de blir alkoholister och även går över till starkare droger.
 10. Om man ska tänka på riktigt dåliga tider så håller jag med Tureborgaren. Jag skulle lätt kunna leva av enbart underhudsfettet i minst tre månader. Fastaträningen har gett mig den insikten. Man behöver vatten men den kan man hitta om man bunkrar vattenfilter. Salt bör man också bunkra, vilket inte är så svårt.
 11. Den pusselbiten som saknas för din fru är NÄR man äter. Det går att gå ner i fettvikt i vilken ålder som helst. Det spelar inte någon roll hur gamla ni är. Om din fru vill verkligen gå ner i fettvikt föreslår jag att hon läser ”Allt om fasta” av den kanadensiske läkaren och njurspecialisten Jason Fang. Boken finns översatt till svenska. Om din fru är bekväm med att läsa engelska kan hon också gå med i en Facebook grupp “The Obesity Code Network by Dr Fang and Megan Ramos” mycket inspirerande för dem som vill gå ner i fettvikt.
 12. Med risk att vara tråkig och tjatig... Vill du bli frisk och må bra? Det tråkiga med substitut för gamla droger och att hålla fast vid gamla vanor är att det kommer att ta längre tid att skapa nya bättre vanor. För det handlar egentligen om vanor och om motivationen och förståelsen om vilka vanor är bra och vilka är dåliga. Visst kan du ha en skiva av Birgittas underbart goda bröd och fortfarande hålla dig till strikt LCHF. Frågan är snarare: kan du det? Bröd är ju inte min baneman. Jag kan till exempel inte äta frukt alls. Äter jag en liten bit slinker 3-4 frukter till innan jag har hunnit få stop på det och då är jag långt ifrån strikt LCHF där jag vill vara. Det är som med alkohol - total avhållsamhet gäller och man måste vara ärlig mot sig själv. Man måste rannsaka sig själv och förstå varför man vill äta strikt LCHF och vilka snubbeltråd man själv har på vägen till tillfrisknande och/eller hälsosammare vikt? Att bara ersätta spannmålsbaserade brödsorter med nötbröd kommer att göra vägen till hälsa krokig och lång.
 13. Svaret på din fråga är egentligen: Nej, vid strikt LCHF ska man egentligen inte äta bröd. Tyvärr misstänker jag att det inte är det svaret du vill höra. Brödberoende finns, det är på riktigt. Det finns många som inte kan eller vill anamma LCHF just på grund av att de inte kan tänka sig leva utan bröd, riktigt spannmålsbaserat bröd. Bröd för mig är det som bakas på spannmål. Man har vetat redan på 80-talet att proteinet gluten som finns i spannmål spjälkas i tarmen i opioider som fortsätter med blodet till hjärnan och ansluter sig till samma receptorer som... ja de andra opioiderna som morfin och heroin. Vissa av oss är mer känsliga för dem än andra. Därför är det inte så konstigt att det finns en uppsjö av brödsubstitut och brödrecept ute på nätet. De som är åt det strikta hållet innehåller mest ägg, som till exempel Oopsies. Men de liknar mest omelett och liknar inte det brödet du är antagligen van vid. Varför vill du fortsätta äta bröd? Varför vill du fortsätta hålla fast vid just den maten som är näringsfattig, har hög kolhydratsinnehåll och har antagligen gjort dig sjuk och/eller överviktig? Det finns ju så mycket annat man kan äta och må hur bra som helst av? Sedan finns det en hel del recept som bygger på nötter, dvs man använder mandelmjöl, hasselnötsmjöl, kokosmjöl osv för att baka bröd. Det positiva med dessa att man kommer närmare bröd men samtidigt innehåller dessa skapelser mer kolhydrater. De är inte lika strikta som de äggbaserade sorterna. Det som har blivit populärt på sistone är chaffels - ost och ägg våfflor. Tål du mejerier så är det kanske något att testa. Hur strikta de är och om de passar för dig beror på vad du vill uppnå genom att äta LCHF? Personligen tycker jag att de liknar våfflor väldigt mycket. Jag har testat de själv men eftersom jag har ingen längtan efter bröd länge så tyckte jag inte om dem - torra och smaklösa. Det finns så mycket mer inom strikt LCHF som är mycket godare, nyttigare och får mig att må så otroligt mycket bättre.
 14. Katerina

  Lipödem

  Jag har blivit intresserad av lipödem och lymphödem ganska nyligen och om man lägger ihop två och två kan man anta att lipödem orsakas av vår inflammatoriska kost i första hand och vår inflammatoriska livsstil i andra hand. Först lägger dessa kvinnor på sig fett eftersom kvinnorna behöver det extra fettet för moderskapet och det styrs hormonellt. Det ansamlas på dem ställen där det anses vara ofarligt - rumpan och låren. Sedan fortsätter de leva efter dagens normer och äta den inflammatoriska kost som har blivit normen. Fettvävnad inflammeras som vilken annan vävnad som helst, varför skulle den bli undantagen? Om det är inflammationen av fettvävnad som ligger till grund för dessa tillstånd så är det inte så konstigt att ketogen kost kommer att minska problemen. Framförallt en renare variant av ketogen kost som utesluter tillsatser, processad mat och kanske även mejerier eftersom de senare höjer insulinet rätt så mycket. Det som kan minska problemen ytterligare är periodisk fasta eller förlängd periodisk fasta. Under sin behandling av kvinnor som lider av övervikt och diabetes har Megan Ramos (IDM programmet) lagt märke till att 42 timmars fasta tre gånger i veckan hjälper även äldre kvinnor att gå ner i vikt. Jag misstänker att i den här gruppen av överviktiga kvinnor med omöjliga kroppar gömmer sig dessa odiagnostiserade lipödemiker. Fasta gör att man håller insulinet nere under längre perioder samt ger kroppen mer tid att komma till rätta med inflammationer. Man får dock inte glömma salt och vatten när man fastar. Man har också märkt att dessa kvinnors viktnedgång kan dröja men kommer igång senare så småningom. Vilket också kan bero på att läkningsprocessen behöver pågå en stund innan fettvävnaden är redo för användning. Jag misstänker att i de svåraste fallen kan det ta flera år innan man kommer till rätta med problemet. Det beror också på hur väl man lyckas att äta antiinflammatorisk kost under ätfönstret. Kanske även längre fastor kan vara gynnsamma. Jag skulle nog påstå att sannolikheten är stor. Fettsugning kan vara lockande men den är förknippad med kompilationer som all kirurgi och som magförminskning för överviktiga. Visst är den effektiv för stunden men om man inte ändrar kost och livsstil kommer problemet tillbaka. Man har ju inte ändrat gener heller.
 15. Jag läser Perlemutters bok "Hotet mot din hjärna" nu igen och vill påstå att han pekar ut gluten som en stor bov i dramat även för Parkinsons och andra sjukdomar där ofrivilliga rörelser är en av symptomen. Gluten är en växtprotein som finns i spannmål. Dagens vete efter diverse förädling under årtusenden av jordbruk innehåller numera 44 gånger mer gluten. Gluten i sin renade form är en otroligt vanlig tillsats i diverse högprocessad mat. Man upptäckte redan på 70 talet att den sönderdelades i tarmen i ämnen som liknade opioider som i sin tur påverkade hjärnan och fick oss att vilja äta mer av det. Brödberoendet är ingen myt. Man tillsätter gluten i glass, färdiga såser och mycket annat som smakförstärkare. Äter man LCHF så är tanken att man ska äta mindre kolhydrater och mer fett. Om man vill ha en läkande effekt ska man nog utesluta gluten, spannmål och socker helt. Vilket i praktiken innebär att man utesluter all industriprocessad mat, dvs den med innehållsförteckning. Man ska även fundera på vilka grönsaker man ska välja - antagligen de som är minst giftiga och mest näringsrika är bäst. Den autoimmuna protokollet kan ju vara intressant att ta del av eller göra omfattande tester av egna födoämnesintoleranser för att veta vilka matvaror man ska undvika för att läka ut inflammationer. En annan intressant terapi som jag personligen tror kan hjälpa är både enkel, svår, kontroversiell och omdebatterad - vilket är egentligen helt otroligt. Det är gammal och beprövad fasta - vattenfasta. Den har visat en läkande effekt på många inflammatoriska sjukdomar. Förresten även om man inte vet varför en strikt ketogen kost har varit så framgångsrik i behandlingen av epilepsi så tror man att det beror på att den härmar fasta. Jag misstänker att vuxna epileptiker skulle kunna få stora fördelar av att testa riktig periodisk fasta, förlängd sådan. Jason Fang, njurspecialist från Kanada har nyligen lanserat The Fasting Method. Hans njurpatienter har ofta övervikt, diabetes och en del andra inflammatoriska besvär. Om jag hade Parkinsons hade jag definitivt utan att tveka testat keto + fasta. Man har inget att förlora, bara att vinna.