Katerina

Medlem
  • Innehållsantal

    473
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    26

Katerina vann senast 23 Juni

Katerina hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 470 Enastående

Om Katerina

  • Rank
    Stammis

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Om man vill testa fasta så finns det hjälp att få. Man kan gå med i FB gruppen The Fasting Method Network by Dr. Jason Fung & Megan Ramos. Där får man en hel del inspiration och hjälp. Om du gillar att läsa böcker så är Allt om fasta av Jason Fung kan vara en bra inspirationskälla. Det finns en stor skillnad mellan svält och fasta och den ligger på det mentala planet om man har fettförråd att ta av. Egentligen handlar det om ett val. Fastan är frivillig. Man väljer att avstå från mat eftersom man vet att man har stora fettförråd som kroppen kommer att använda om man inte äter. Biologiskt är vi byggda att lägga på oss och spara den maten vi inte kan använda direkt för att kunna använda det senare. Det är en överlevnadsmekanism. Tyvärr har vi i det moderna samhället och med den moderna maten vänt den överlevnadsmekanismen mot oss och förvandlat den i dö-fortare-mekanism. Om man har hamnat i en situation då fettförrådet håller på att kväva dig så är fastan en utmärkt lösning. Svält är däremot en påtvingad, ofrivillig, skrämmande situation. Man är stressad över och är rädd för att maten inte finns vilket skapar mycket stress och oro. I västvärlden finns maten överallt så det kan inte handla om den fruktade svälten. Dessutom om man har ansenliga fettförråd så svälter man inte. Man har mat lagrad på kroppen. Är man tunn och underviktig då ska man kanske inte fasta. Då har man andra problem att jobba med. Fastan har många fördelar men man måste känna till dem, veta varför man fastar och vilja fasta för att det ska bli en behaglig upplevelse. Därför ska man helst utbilda sig först. Sedan måste man träna att fasta. Man måste vara beredd att kliva ur sin invanda rutin att äta vid vissa tider. Kroppen är ju van så den kommer att påminna dig att du brukar äta vid en viss tidpunkt. För dem som är socker- eller matberoende kan det bli en riktig kamp. Det handlar om att bryta vanor, vilket är svårare för vissa än för andra. Hunger är det många som fruktar. Men det är inte det svåraste. Man är inte hungrig hela tiden. Hunger kommer i vågor. Man dricker lite vatten, tar lite salt och så går vågen över. Man kan få inre dialoger då den ena halvan av ditt medvetande försöker övertyga den andra att det vore så gott att äta något speciellt som du tycker extra mycket om. Man kan bli uttråkad om man brukar använda maten som underhållning. Då ska man helst hitta en annan hobby för man kommer inte att gå ner i vikt om ätandet används som underhållning. Det lär man sig att hantera efter ett tag. Dessutom ju mer man fastar desto lättare blir det. Kroppen lär sig att ta av fettet som den redan har och ju mer man tränar desto bättre blir det. Jag har fastat rätt så mycket på sistone och jag tycker om mina fastedagar. Jag är fokuserad, klar i huvudet, är på gott humör, full av energi. När formen svajar beror det oftast på att man har slarvat med elektrolyterna och då äter man mer Himalaya salt till svart kaffe, te eller vatten. Jason Fang och Megan Ramos förespråkar en periodisk fasta på ca 42 timmar 3 gånger per vecka som en framgångsrik fasterutin även för kvinnor i klimakteriet. Jag har testat det under några veckor och tyckte att tre fasteomstarter i veckan är för många för min smak. Jag trivs bättre med 3 dagas kontinuerlig fasta varje vecka. Men man måste ibland skifta om sina rutiner för att få kroppen att gissa. Man måste även se till att man äter bra de dagarna man äter. Det ska vara näringsrik ren mat och man ska inte snåla med maten heller. Om man kan äta LCHF baserat på riktigt kött och djurfett så blir fastan ännu enklare. Då behöver inte kroppen ställa om från fasta till fest. Under fastan går den på animalisk protein (autofagi då den återanvänder uttjänta celler) och animaliskt fett (det egna fettet) och under ät-dagarna på samma slags föda.
  2. Paleo i sig är ingen kost som är framtagen för viktnedgång. Om du vill gå ner i vikt på Paleo eller ej så är det samma principer som gäller. Du måste se till att sänka hormonet insulin för att kroppen ska få tillgång till det lagrade fettet. Äter du mera av det söta och stärkelserika maten inom ramverket Paleo (frukt, nötter, rotfrukter) kommer du att frisläppa insulin och lagra fett. Jag vet tyvärr inte vilka mekanismer som triggas då man äter psykofarmaka gällande viktuppgång. Däremot kan det vara intressant för dig att ta reda på hur det psykiska måendet påverkas av att driva kroppen och knoppen på fett (ketoner) istället för socker (glukos). Javisst finns det en omställningsfas att gå igenom. Har man vant sin kropp vid en förhöjd glukos så kommer man att känna sig lite deppig i början när glukosen uteblir och blodsockret dalar. Det måste man vara beredd på. Men man kommer inte att gå i mörkret speciellt länge. Ketoner gör att hjärnan mår bra. Dock behöver man vänja kroppen vid det. Det händer inte över en natt. För min egen del har min begynnande depression försvunnit helt. Det är kroppens ämnesomsättning och näringsinnehållet i maten vi äter som avgör hur vi mår i det ånga loppet, inte droger. Droger kan hjälpa ett tag, sedan är man ofta tvungen att öka dosen för att få samma effekt... och öka dosen ... och öka dosen. Den framtiden ser jag som mörk och oviss. Att läka kroppen mha kostförändringar är kanske inte så enkelt men man har mycket att vinna på det i längden.
  3. Intressant fråga! Jag hittade detta hos polisens Nationell Forensiskt centrum. Där nämns aceton som ett störande ämne. Så jag gissar på att det kan hända beroende på hur mätutrustningen fungerar. "Vid mätning av alkoholhalt i utandningsluft är det viktigt att ett bevisinstrument kan mäta korrekt utan påverkan av störande ämnen. Störande ämnen förekommer alltid i utandningsluften om än i mycket små mängder. Med störande ämnen avses ämnen som till den kemiska uppbyggnaden liknar etanol och som kan påverka ett instruments mätresultat. Etanol är den alkoholtyp som finns i öl, vin och sprit. Störande ämnen kan exempelvis komma från spolarvätska, bensin eller lösningsmedel, men kan också produceras i kroppen. Hos personer med diabetes kan små mängder aceton förekomma i utandningsluften." https://nfc.polisen.se/kriminalteknik/alkohol-och-droger/alkoholutandning/ Jag vet inte vad de menar med små mängder, men man kan förvänta sig att hos personer som har just börjat med ketogen kost kan man finna en hel del aceton i utandningsluften. Aceton är ju den minsta ketonen.
  4. Jag blev så glad när jag läste detta. Beskriver mycket bra mina egna förändringar och slutsatser. Skillnaden är bara att min fasta 4:3 innebär 3 dagas kontinuerlig fasta. Det blir circus 84 timmars fasta i sträck och sedan 4 ätdagar. Jag äter också mest protein i form av kött, fisk, inälvor osv. Så länge jag håller mig till mitt kött så känns fastan som ingenting, ingen ansträngning, ingen uppoffring, bara en befrielse av kropp och själ. Men det tog några veckor och månader att komma dit. Ungefär som att träna en muskel. Tillbaka till ämnet. Det han beskriver i sin video är egentligen den normala processen av andning som våra celler ägnar sig åt. De tar ketoner eller glukos och producerar CO2 och vatten - andning med andra ord. Fruktosen däremot enligt vad Robert Lustig har berättat på Low Carb konferensen i Denver i år har en otrevlig egenhet att programmera om våra celler till att starta en tillväxt, cancertillväxt och då istället för andning sker en fermentering. Våra celler förbrukar glukosen först. Om man äter kolhydrater så spjälkas dem till glukos och glukosen används först. Sedan tömmer man glykogenet i muskeldepåer. Sedan går kroppen över till fettet då insulinet har gått ner. Eller som Jason Fung uttrycker sig går man ner i källaren och hämtar det som finns i frysboxen eftersom kylen är tom.
  5. Återigen en liten söt förenkling som skapar mer förvirring än något annat. Det är skolkemi han pratar om, organisk förenklad kemi. Det är bara en pusselbit i den stora frågan: Hur får jag mina fettförråd att omvandlas till koldioxid och vatten? Det är klart att de omvandlas till det men HUR och under vilka förutsättningar? Vilken metod ska jag använda? Springa mer och äta mindre är inte tillräckligt som en metodbeskrivning helt enkelt. Inte undra på att det första frågan han får är: "Hur kan jag andas mer?" Den frågan är både helt dum och helt naturlig när man ser hur många kg av fett som kommer ut i from av CO2. Men den är total irrelevant medan ketos är relevant. Jag kan väl säga att när man använder en fungerande metod och till exempel fastar så behöver man inte medvetet andas mer eller springa mer - man går ner i fettvikt ändå. Däremot hur man får en fasterutin att fungera och kännas behaglig är helt annan sak och kräver mer kunskap än att veta att fettet förvandlas till CO2 och H2O. Kul föreläsning. Han kan konsten att roa. Men om man vill gå ner i vikt så finns det ingenting i den filmen att hämta. Ät mindre och spring mer har rekommenderats till höger och vänster men har inte hjälpt. Det är helt enkelt för ospecificerat som metod.
  6. LCHF är perfekt alternativ till solkräm i alla fall för mig. Mera fett, mera D-vitamin, inget socker = inget behov av solkräm. Numera skulle jag inte ens överväga att smörja in mig med en kemisk smörja som förstör min hud. Om huden blir torr efter solbadande så kan jag tänka mig smörja in den med ekologisk kokosolja från mataffären. Dock försöker jag att aldrig ligga och trycka i solen. Har slutat köpa dyra krämer eller solkrämer för länge sedan. Det är inte värt det. Förra sommaren jobbade vi ute i trädgården och byggde staket ibland i full solsken och varken jag eller min man (som är rödlätt och har ljus hy) har bränt oss. Inte ens i närheten. Men vi har ätit LCHF nu i 6-7 år.
  7. Välkommen till forumet! Grattis till insikten om att lägga om kosten är det som krävs för att vara frisk. Det svåraste är alltid att ta det första steget. Men som du säger så finns det dieter och dieter. Vissa är dummare än andra. Dessutom måste man alltid anpassa kosten till sina egna behov och förutsättningar. Dieter som fokuserar på kalorier och missar det faktum att kroppen behöver näring är inte värda att hålla. När man hittar ett sätt att äta på som ska stödja kroppen genom att ge den den näring den behöver så kan kroppen börja reparera det som är trasigt. Principen är ju att ge kroppen näring och låta bli att ge den näringslösa ersättningar som gör att kroppen måste jobba hårt för att rensa ut eländet. Man ska börja med att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt om varför socker och snabba kolhydrater har en förmåga att göra oss sjuka samt om vilka matvaror som innehåller mest näring. När man har byggt upp en grund finns det mindre risk att man faller tillbaka i gamla vanor och anser att LCHF är bara en diet bland andra. Läs så mycket du bara kan här på forumet. Det finns även en del bra böcker i ämnet. Du hittar många tips här. Mig har det hjälpt att läsa framgångshistorier som finns här på forumet och även på de länkade sidorna. Man blir mycket inspirerad. En annan av de första stegen kan vara att ta bort all socker och snabba kolhydrater från skafferiet och kylen. Har man inte de hemma faller man inte för frestelsen att trycka i sig dem som man kanske gjorde förut. Man kan också låta bli att äta mellan måltiderna. Eftersom viktuppgången är hormonell så är det viktigt att hålla hormonet insulin så lågt som möjligt. Det uppnår man genom att låta bli socker och snabba kolhydrater men även genom att låta bli att fika och småäta mellan måltiderna. Testa att följa de veckomenyerna som finns här. Om man hår dåligt koll på vad man ska äta kan man börja där. Själv skulle jag ha valt bland de striktare menyerna.
  8. Katerina

    EF

    Jag kan kanske berätta vad vi har gjort då vi ändrade vår kost till LCHF för hela familjen. Vi levde på Svensson-kosten med mycket pasta och bröd då 6-7 sedan. Sonen älskade både pasta och bröd. När vi bestämde oss för LCHF var sonen 11 år gammal och pinnsmal. MEN avsaknad av fett under huden är inte heller tecken på hälsa. Han hade andra problem. Det var inte lätt att bryta hans brödberoende men skam den som ger sig. Jag tror att nyckeln ligger i utbildning. Man måste utbilda sig själv och förstå varför bröd, pasta och annan processad mat som kommer från färgglada paket i snabbköpet är inte människoföda. När man vet hur snabba kolhydrater och gluten påverkar kroppen inser man att man måste få bort dessa från kosten. Jag insåg att jag måste ändra inte bara min egen kost men även mina nära och käras. Lyckligtvis kom min man till samma slutsats parallellt med mig så jag slapp den här striden. Men för att få sina barn att inse det måste man föra över den kunskapen till dem också. De är också tänkande varelser och behöver förstå för att kunna avstå. Så jag gick långa promenader med min son och berättade för honom historien bakom fettskräcken, om USA och Ancel Keys och lite om Sjundedagsadventisterna och hur flingor kom in i vår vardag. Jag berättade hur viktig näring är för våra kroppar. Vad socker och bröd består av. Hur sockret kan kidnappa våra hjärnor och vi blir brödberoende då det finns i princip bara glukos i brödet. Man kan ju förenkla dessa historier och se till att de passar barnets ålder och nivå. Det viktigaste är att de förstår varför man väljer att avvika från Svensson-kosten och inte göra som alla andra. Vi skickade med matlåda med sonen till skolan. Efter några veckor blir det en rutin. Till slut var sonen nöjd för att han visste i förväg vad han skulle äta till lunch och att han slapp skolmaten som inte alltid var speciellt god. Han fick inte äta sin medhavda matlåda i skolmatsalen men vi pratade med hans lärare och ordnade det på ett annat sätt. Det går om man bara vill fast det kan kännas besvärligt. Man kan se det som att man har tagit det där pillret i Matrix som har gjort att man har ramlat ur den gemensamma illusionen och nu måste man bygga upp sitt liv på nytt. Man kan ju inte då lämna sina barn kvar i illusionen.
  9. Man kan göra sin egen smetana med 40%-ig eko vispgrädde och kefirgryn. Då får man högre fetthalt, mer lactobakterier och den är eko.
  10. Mycket tyder på att odlingsmarkerna har blivit utarmade på mineraler och näring i övrigt. Det beror på metoden vi använder för att bedriva jordbruk - odla samma monokulturer, använda kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, plöjning. Vi låter maken vara bar under vissa perioder. Vilket är förödande för maskar och andra levande organismer. Har ni kanske sett fåglar som flockas bakom plogen? De tar den masken som behövs för att luckra upp jorden. Jordlevande bakterier behövs för att växternas rötter ska ta upp näring de tillverkar. Precis som en utarmad tarmbakteriefloran gör att vi får näringsbrister så gör en jord utarmad på bakterier att växterna har sämre förutsättningar. Om man är intresserad av ett alternativt sätt att bedriva jordbruk kan jag rekommendera att lyssna på Gabe Brown, han har en ranch i North Dakota, USA. Han pratar mycket om allt som är fel med det konventionella jordbruket. Han pratar om hur fel det är att plöja jorden och odla monokulturer. Det kräver en hel del kunskap för att veta hur man kan efterlikna naturen och förbättra jordar.
  11. Det är inte så konstigt att du VILL äta frukt. Frukt är söt, frukt är godis. Vi är programmerade att reagera på sött och vilja ha mer. Man måste bli medveten om det och hur det utnyttjas av dem som vill sälja mer. Människor är ju fortfarande djur i det avseende att vi använder våra sinnen - smak, lukt, syn när vi väljer vad vi vill äta. Tyvärr i och med industrialiseringen av mattillverkningen och odlingen är dessa sinnen satta ur spel och hjälper oss inte ett dugg i valet av mat som är bra för oss. Frukt är näringsfattig mat. Frukt har blivit förädlad för att bli sötare, större och tyvärr därmed näringsfattigare. Inte att förglömma odlingsjordarnas utarmning på näring som driver på användning av bekämpningsmedel. Växterna är ju precis som vi. De behöver också näring för att motstå sjukdom och smitta. Vi får piller mot åkommor, de får bekämpningsmedel. I båda fallen maskerar man det faktum att näringen lyser med sin frånvaro. Jag skulle också vilja äta massor av frukt om jag inte visste bättre. Det som finns där ute om fruktens nyttighet är tyvärr till största del är ren marknadsföring. När man hör rapporter om dessa ack så nyttiga antioxidanter och studier på dem så handlar det oftast om lab experiment. Man utsätter levande celler för höga doser av rena ämnen som kan finnas i frukt. Hur själva frukten påverkar dig kan man inte veta utifrån dessa experiment. De är för långt ifrån verkligheten. Men vi vill ju gärna tro det pga det goda smaken av frukt man har förädlat fram. Men har man förädlat fram mer näring? Tror inte det. Om man vill använda kost som behandling för att vara frisk upp i åren, undvika cancer etc etc så finns det en bra regel. Kroppen bränner ju inte maten. Kroppen metaboliserar det. Maten ska vara så näringstät som möjligt så att kroppen har så mycket nytta som möjligt av det du stoppar i dig samt så lite jobb som möjligt med att städa undan allt det övriga innehållet som kan finnas i det vi numera kallar mat. Även om man inte går upp i vikt av att äta för mycket av det näringsfattiga maten (som frukt) så utsätter man sin kropp för att jobba sig igenom skräpet. Det i sin tur leder till sjukdom. Näring är nyckelbegrepp här - därför keto är så bra. Keto brukar inte inkludera frukt om man inte är vegan, men det är en helt annan historia.
  12. De som letar sig hit till kostdoktorns forum är ofta överviktiga och söker efter ett sätt att bli av med några kilon men du är smal. Varför har du anammat LCHF? Jag tror att svaret på frågan om du ska äta mer kolhydrater eller ej ligger i varför du äter LCHF. Kan ta ett exempel. Min man är smal som en sticka. Han har alltid haft det svårt att gå upp i vikt, fettvikt, muskelvikt, vilken som helst vikt. Var han frisk? Nej. Han hade förfärlig acne, pälsdjursallergi, nedstämdhet och höll på att utveckla Parkinson precis innan vi la om kosten. Nu är allt detta så gott som har försvunnit. Han har ingen lust att äta mer kolhydrater utan sneglar på att bli carnivor. Jag har mycket lättare än han att lägga på mig extra kilon men jag har alltid varit frisk utom kanske mina tänder som jag hade hål i varje år. Så ja, inte 100% frisk. Vad jag vill säga är att det metabola sjukligheten har inte alltid med viktuppgång att göra. Man kan vara smal på utsidan och fet på insidan. Det beror på arv och hur lätt vi har att lägga upp fettet på olika ställen. Underhudsfettet på rumpan och låren är kanske det minst sjukdomsalstrande. Medan det fettet som inte syns men finns insprängd mellan inre organen och även inne i levern, bukspottskörteln osv är mycket farligare och kan leda till organsvikt, insulinresistens osv. Jag ser att du vill äta mer frukt. Det skulle jag inte rekommendera. Frukt är godis. Det är mycket lite i frukt som är näring för människan. Frukt innehåller fruktos och den sockerarten höjer inte blodsocker = glukos. Däremot pekar en hel del forskning på att fruktosen är den sockerarten som förfettar levern, driver det metabola sjukligheten och har förmågan att sätta igång cancertillväxt. Kan rekommendera Robert Lustig och hans föreläsningar som finns på YouTube. En av dessa har länkats rätt nyligen här på forumet.
  13. Här kommer några fler idéer och tankar som du om du vill får utvärdera för din verklighet. De som lyckas att uppnå sina mål genom att lägga om sin kost ser ofta maten som byggstenar för våra kroppar. De är inte rädda att äta enformigt och trist. De försöker att låta bli att använda maten som belöning, för att lyxa till tillvaron, som tröst, för att skingra tristessen osv. Man ser inte maten som tillflykt utan som byggstenar. Sådan kosthållning är ofta LCHF men innehåller inga LCHF brödbak och desserter. Man tittar på var man hittar fetter och proteiner som kroppen verkligen behöver och kan ta upp. Man kollar vilka livsmedel man kan ha utvecklat känslighet och/eller allergier mot. Eftersom vi har olika gener, uppväxt, vanor och livshistoria har vi olika inställningar till mat och lite olika behov. Det finns inte EN konsthållning som passar alla. Man får experimentera och hitta sin egen. Kan berätta att vi i vår familj har vi ätit LCHF i 6-7 år nu. Vi bakar inte LCHF bröd och äter ytterst lite grönsaker och ingen frukt, men äter mjölkprodukter och nötter samt lite kvalitetsglass ibland. Min man har mycket högre grundförbränning än jag så han går ner i vikt medan jag om jag inte passar mig kan gå lätt upp i vikt på samma kost och levnadssätt. Så för mig är lösningen att använda mig av TRE (time restricted eating) och periodisk fasta. Efter att ha tränat en hel del har jag lärt mig att uppskatta fastedagar som dagar fyllda av lugn, koncentration, gott humör och förundran över vad våra kroppar klarar av om vi låter dem göra det. Det är inte alls nödvändigt för välbefinnandet och hälsan att äta tre eller fler måltider per dag. Om viktnedgången är målet så är det rent dumt att äta ofta. Fettlevern reverserar man fortare om man använder sig av TRE och fasta. Många metabola sjukdomar kan man också reversera om man äter ketogent och tillämpar TRE och fasta. Djävulen brukar sitta i detaljerna när det gäller kost och hälsa.
  14. Mycket intressant, detaljerat och svårt att hänga med utan cellbiologin i bagaget. Definitivt värt att lyssna på om man är lite av en kostnörd och vill veta hur våra kroppar påverkas av olika molekyler. Det nya för mig var att man har kopplat fruktosen till både det metabola syndromet och canceruppkomsten. Fruktosen har alltså en förmåga att ändra cellens biologi så att den kan antingen bränna glukosen och andas normalt eller fermentera glukosen och växa vilket orsakar cancer. Tyvärr hade han inte mycket tid kvar då han kom till cancer i sin föreläsning. Hans föreläsning stödjer teorin att just det tillsatta sockret (bordssocker eller HFCS) i det industriprocessade maten som driver det metabola syndromet och det största påverkan om man koncentrerar sig på snabbmaten har läsk. Han argumenterar för att om man tittar på olika fettförråd i våra kroppar så är det fettet som inte syns utanpå som orsakar mest skada. Om man får välja mellan fettet som är insprängd mellan våra organ och inne i dem så ar det det sista som driver sjukligheten. Han nämner speciellt fettlever och också fettet som ackumuleras i bukspottskörtel. Det är väl inte så konstigt. Förfettade inre organ fungerar väl inte lika bra helt enkelt. Det är fruktosen som står för den största delen av den förfettningen. Det kan förklara varför man kan vara riktigt fet och metabolt frisk medan en normalviktig person kan vara metabolt sjuk och ha diabetes.
  15. Jag håller med @Elinor och @Zepp. Det är högst osäkert att du har problem med levern. Tyvärr kan jag alldeles för lite om dig, din sjukdomshistoria och om vad du äter för att kunna hjälpa dig med hur du ska tänka. Man kan bara gissa. Du skriver att: På vilket sätt skiljer sig det du äter under utmaningen från din vanliga kost? Dessutom behöver inte alla krämpor vara kostrelaterade. Det kan vara infektion, träningsvärk och andra tillstånd som har råkat förvärras just då du började köra utmaningen. Är du orolig kan det hjälpa att gå till vården och ta prover. Fast om du tar leverprover medan det är något helt annat så hjälper det föga till att hitta en lösning, tyvärr. Rent allmänt om man ska komponera sin kost för att komma till rätta med moderna metabola hälsoproblem så ska man tänka att maten ska vara så näringsrik som möjligt och så oprocessad som möjligt. Matens kvalité spelar också roll. Man försöker undvika tillsatser och köper råvaror man sedan lagar sin mat av. Gluten- och laktosfri kost kan också betyda olika saker för olika människor har jag märkt. Vi lever under "frukt och grönt"- eran och dessa gröna och färgade saker marknadsförs som rena hälsokällan. Samtidigt om man bara kollar näringsvärdet i en livsmedelsdatabas så har lever mycket högre näringsvärde än någon frukt eller grönsak. Låt mig ta ett exempel. Lättstekt köttbit med insprängd fett stekt i talg kan vara en variant av gluten och laktosfri kost. Men många nappar istället på glutenfri pasta och laktosfria mjölkprodukter samt oändliga sallader och frukttallrikar. Tänker de på näringsvärdet i denna kost? Glutenfri pasta är ingen hälsokur ur min synvinkel men den påstås att vara glutenfri och skulle kunna passa in definitionsmässigt. Tyvärr är den värdelös näringsmässigt. Laktosfria mjölkprodukter kan mycket väl innehålla laktos men producenten har hällt i en enzym som förväntas spjälka laktos i dess beståndsdelar. Frågan är om det räcker för någon som kanske har taskig bakterieflora i tarmen efter många antibiotika kurer och då inte kan utvinna näring ur mjölkprodukterna. Ingen näring = ingen hälsa. Jag är övertygad om att mjölken direkt från en ko är näringsrik om man har lactobaciller i tarmarna som kan ta vara på näringen. Eller varför inte en ost som är gjord på det oprocessade mjölken med bara en bakteriekultur som hjälpmedel. Man måste komma ihåg att den maten man äter måste innehålla näring som kroppen kan lätt tillgodogöra sig. Det är det viktigaste framför allt annat. HF står för hög fett i LCHF definitionen. Det man kanske direkt inte tänker på är att djurfett och människofett är våra matförråd. Man förväntas kunna leva på underhudsfettet i några veckor eller månader om man blir tvingad till det. Det animaliska fettet är inte bara ren fett. Den innehåller fettlösliga vitaminer dvs näring och den inte är processad. Fröoljorna har helt annan funktion och sammansättning. Det krävs en hel del ansträngning för att utvinna olja ur vegetabilier. Här pratar vi om processad mat som dessutom oxideras lätt. Så det finns många fallgropar i en kost som är åt LCHF hållet och definitionsmässigt gluten och laktosfri. Förlåt för det långa inlägget. Jag vet ju inget om din verklighet och din kost. Jag försöker bara beskriva de fallgropar som det finns gott om i det moderna matutbudet som gör det så svårt att hitta mat som gör en frisk. Man kan göra allt rätt definitionsmässigt och ändå inte nå sina mål, som viktnedgång eller bli kvitt metabola sjukdomar.