Gå till innehåll

Katerina

Medlem
 • Innehållsantal

  484
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  27

Allt postat av Katerina

 1. Jag kan inte spanska men Google translate är bra. Det är en människa som av allt att döma vill protestera mot att frukt kan göda metabol sjuklighet eftersom det finns så lite fruktos i den. Men vi vänder på kakan. OK så varför ska jag äta frukt då? Vad ger det mig för näring? Det består av vatten, kolhydrater, fruktos och någon enstaka vitamin och mineral. Det är sött och det smakar som godis därför slåss man för att rentvå frukt. Hos många framkallar det sockersug så att man kan inte äta någon enstaka fruktbit och tycka att det räcker. Jag skulle kunna trycka i mig hela korgen och då pratar vi mängden glukos och fruktos som definitivt inte är bra. Ja, människan i allmänhet tycker att frukt är jättegott men det är den frukten vi har själva skapat genom att odla fram dessa vattenfyllda sockerbomber och sedan hävda att det är "naturligt". Översättning från Google: "Myten att frukt är hög i fruktos. En banan har till exempel cirka 2 gram fruktos, äpplet har mer, ungefär 8 g (varje 100 g produkt). Det är OTROLIGT att det finns människor som bekräftar att äpplen, andra frukter och grönsaker är gödande och orsakar patologier."
 2. Det tråkiga med forskning är att den inte alltid (mycket sällan) faktiskt är vetenskaplig, dvs görs med syftet att hitta sanningen, dvs hur saker faktiskt fungerar. Eftersom många av oss fortfarande lever i den villfarelsen att forskning är ett sätt att förstå hur saker och ting faktiskt fungerar tror vi okritiskt på forskningsresultaten. Detta används i marknadsföringssyftet helt enkelt. Varför investera i en ren marknadsföring som vi vet bara skapar många ogrundade påståenden när man kan investera i kontrollerad forskning där man kan påstå att man följer en vetenskaplig metod och jada jada. Häromveckan har jag läst att Bill Gates numera ger bidrag till WHO. De andra två största bidragsgivare till WHO är Storbritannien och USA. Bill Gates har även investerat i växtbaserade märken Beyond Meat och Impossible Foods (det sista är helt korrekt namn förresten 😂 ) och även Memphis Meats så nu vet ni varför man politiskt (inklusive WHO) trycker på att vi ska äta mycket mindre kött. Dessa investeringar vill man ju ska ge vinst och pengar till påtryckningsmedel har man gott om. Att människor, miljön, vilda och tama djur kommer att ta mycket skada i processen är inte intressant. Alla marknadsföringsknep ska aktiveras och alla knappar tryckas på. Hoppas att keto, carnivore och faste-rörelsen som får många sjuka på benen igen kommer att sätta käppar i hjulen för dessa propagandister.
 3. Jag måste erkänna att jag är rätt snål och av den anledningen aldrig skulle betala för sådana konsultationer. Dessutom tycker jag om att läsa allt inom LCHF och low carb på både engelska och svenska och bilda en egen uppfattning och vara min egen konsult. I början av min LCHF resa har jag enkelt och snabbt tappat 10 kg och gick ner från 73-74 till 63-64 kg genom att bara dissa potatis, pasta, bröd och socker. Men sedan dess har en del av dessa kilon kommit tillbaka och jag tror att det beror på fettkaffet som i sig är low carb och LCHF men inte är speciellt behjälpligt när det gäller viktnedgång. Speciellt eftersom man kan gärna ta flera koppar under dagen som gör att man faktiskt äter konstant. Om man verkligen vill få bort dessa envisa kilon finns det en bra metod som är gratis och leder till att man faktiskt sparar pengar. Periodisk fasta. Man utökar tiden mellan måltider helt enkelt. På det sättet sänker man insulinet under en längre tid och frisläpper kroppens förmåga att bränna fett. På det sättet kan man även bli kvitt insulin resistens som kan vara orsaken till att kroppen vägrar släppa ifrån sig kilon. För vissa kvinnor kan inflammationen i fettväven, så kallad lipödem leda till att det är svårt att bli av med kilon som hänger på rumpan, låren och överarmarna. Fettväven kan behöva bli frisk innan den behagar försvinna. Periodisk fasta är nog en av få metoder som fungerar för att läka ut lipödem eftersom den kan aktivera autofagi, eller kroppens självstädning. Till försvar för den här konsulten måste jag säga att det tar tid att hela kroppen och bli av med envisa fettdepåer.
 4. Det får vi aldrig veta med säkerhet. Det har redan skapats så mycket väsen kring den här företeelsen att ett dementi inte är att vänta, för många huvuden riskerar att rulla. Jag har inte lyssnat än på det nya från Malhotra som Helge har länkat dock hejar på alla som lyfter metabol hälsa som en viktig faktor i dessa tider. Däri ligger den verkliga lösningen. Dvs man måste börja jobba med att förbättra den metabola hälsan om man vill undvika flera corona-panikattacker. Vaccinet mot ett av corona virus som alltid finns och kommer alltid att finnas mitt bland oss kommer inte att lösa det här problemet vi har skapat. Man har väl hört rapporter från fler än en person att man har aldrig tidigare varit så sjuk som efter att ha tagit årlig influensavaccin. Vacciner handlar i grund och botten om att träna immunförsvaret. Men om detta försvar är redan ansträngd till det yttersta eller nedmonterad på grund av flera metabola störningar hur kommer vaccinet att hjälpa? Hur bra är det att tillföra kroppen ytterligare ett virus att kämpa mot även om viruset är försvagad? Vad är det för bra metod? Det är bara ett spel för galleriet. Man måste ju börja i rätt ände och bygga upp immunförsvaret innan man ska spruta in fler virus i kroppen. Har man ett bra immunförsvar så behöver man ingen vaccin. Om man blir smittad tar immunförsvaret hand om det.
 5. Det som fungerar för de flesta, även för kvinnor i klimakteriet är att minska sitt så kallade ät-fönstret dvs tillämpa periodisk fasta helst ihop med LCHF och utan socker och mjölmat. Efter många år av svullande på bröd, pasta, bullar, frekventa fikapauser, sötsaker, sodadrycker blir många av oss insulinresistenta. Man behöver inte vara överviktig eller fet. Inte alla är det. Men man kan ha en nedreglerad förmåga att svara på insulinpåslaget. Det som kallas numera det metabola syndromet och en pågående låggradig inflammation som aldrig läker ut. Man kan då få lite olika diffusa symptom som till exempel värk. Till detta bör man tillägga att kroppens egen städfunktion - autofagi - självätning försämras med åren och om man är dessutom insulinresistent så försämras det ytterligare. Detta leder till att gamla uttjänta celler, proteiner, fetter osv återanvänds inte och ställer till med problem i kroppen. LCHF är en viktig del i att må bättre. Eftersom i LCHF ingår näringstät mat av bra kvalité som man helst lagar hemma av bra råvaror. På det sättet belastar man inte kroppen ytterligare. Men för att få kroppen att städa sig själv, förnya celler, rensa bort gamla rester behövs mer, dvs periodisk fasta, vatten fasta. Man kan börja med att skippa frukosten och äta bara lunch och middag utan fikapauser, dvs förlänga nattenfastan till 16 timmar och äta inom 8. Om det inte hjälper så kan man förlänga till 18 timmar fasta och äta inom 6 timmars ät-fönster. Så småningom kan man kanske minska ät-fönstret ytterligare. Det beror lite på hur insulinresistent man är, om man inser att det på sikt leder till sjukdom och om man vill komma till rätta med detta.
 6. Jag blev nyfiken på Dr Nadir Alis synpunkter på kaffedrickande under fasta. Det var mycket intressant. Enligt honom så är fördelarna med att dricka fettkaffe väldigt ringa om man är överviktig och insulinresistent och vill förbränna fett. Vill man dricka kaffe så får man dricka det svart utan fett i. Dessutom försöker han bringa lite klarhet i när startas autofagi och han menar att det kan vara olika, vilket låter trovärdigt. Annars brukar det regna olika påståenden lite beroende på vem man frågar. Vissa menar att det räcker visst med att bara nattfasta i 12 timmar för att få fördelar av autofagi och andra att man behöver fasta flera dagar i sträck för att komma dit. Han säger att det beror på om man är ung, smal och frisk så aktiveras det fortare än om man är äldre, fet och insulinresistent. Tillhör man den senare gruppen så får man fasta längre. Vill man också bli av med insulinresistens så hjälper förlängd fasta onekligen till. Äter man inte så behövs ingen insulin och receptorerna får vila. Får de vila tillräckligt länge så släpper resistens. Jag blir dock alltid förvånad att det finns så mycket motstånd mot fasta och hos så väldigt många. Man behöver ju inte vara rymdforskare för att förstå att det fettet som finns under huden har kroppen som reserv i fall av svält. Vill man få kroppen att släppa på reserven så är fasta det ultimata verktyget - billigt, lättförståeligt och åtkomligt. Ändå vill vi att någon ger oss en magisk trollstav som trollar bort fettet medan vi glufsar i oss något, vad som helst. Det är som klippt och skuret för lurendrejeri och vi låter oss villigt luras ofta med risk för hälsan. Ibland är det verkligen synd om oss människor.
 7. Uppdateringen verkar slå lite olika i olika browsers. I Explorer kunde jag inte svara i ett ämne och inläggen i ett ämne är numera otydligt separerade. Det går knappt att se vad som är citat och inte. Allt är vitt. Jag bytte till Microsoft Edge och nu kan jag svara i ämne. Men Explorer är nog det vanligaste folk använder. Det är tråkigt om det inte funkar där. Har inte testat i Google Chrome än
 8. Det är också viktigt att välja rätt bland sina kolhydratkällor. Man kan ju fråga sig om havregrynsgröten tillför något näringsmässigt som din sambo behöver utan att samtidigt belasta för mycket? Tycken och smak och vanor är en sak men hur våra kroppar tar upp näring från frön och på vilket sätt det påverkar våra kroppar är en intressant kapitel. Man har sett att människans hälsa har försämrats när vi började odla spannmål och leva av det om man jämför med jägare och samlare. Visst har man blivit indoktrinerad att havregryn ääääääär så nyttigt men är det det då? Bara att man har sagt det och vi har vant oss vid det och tagit det för givet behöver det inte vara sant. Hamnar det budskapet bland andra liknande som att man ska äta 5-6 skivor bröd om dagen, att mättat fett är farligt, att fröoljor är bättre än smör och liknande marknadsföringsknep och rena missuppfattningar? Dessutom kan man äta rester från middagen om man absolut vill äta något till frukost eller så kan man låta bli frukosten så att kroppen får en chans att jobba med underhållet och utrensning.
 9. Ja du. Klarar du konsten att med tanke på dagens matutbud och under den konstanta vego-lobbing finna en kost som ger just din kropp all näring den behöver och i lagom mängd så är det som att vinna på lotto - din hälsa och välmående är säkrad. Näringen här är nyckelordet och om just din kropp klarar av att utvinna näring ur bönsalladen så är det rätt mat för dig. Proteiner i köttet är annars fullvärdiga och lättare för kroppen att ta upp. Och nej allsidig kost låter kanske som en bra idé men kräver en hel del av din kropp. Den måste konstant ställa om för att metabolisera alla de olika sakerna du stoppar in i den. Allsidig kost är en väldigt svepande formulering som bygger mest på okunskap. Typ, ja-ja ät du lite av varje så kommer du säkert att få i dig lite av varje. Av vad? Gluten? E-ämnen? Dolt socker och sötningsmedel från burkar och paket på hyllan i snabbköpet? Man kan gå ner i vikt på vilken svältkost som helst. Det har bantningsindustrin tagit fasta på. Men tricket är att fortsätta leva på denna kost resten av ditt liv och få den näring kroppen behöver.
 10. Men det är inte den naturligt förekommande citronsyran som är problemet. Det är citronsyran som finns i matvaror med innehållsförteckning. Den kommer inte från pressade citroner. Det skulle vara för dyrt. Den billiga citronsyran produceras med hjälp av mögel.
 11. @Zoidarförlåt att det dröjde med svaret. Jag tog lite semester från forumet. Min egen omställning var långsam och gradvis eftersom jag då 6-7 år sedan visste mycket mindre än det jag tror mig veta idag. Vi i familjen vandrade lite i mörkret i början då vi bestämd uteslöt bröd och socker ur kosten men åt mycket sallader och inte tillräckligt med fett. Så visst mängden kolhydrater minskade men mängden fett ökade inte - vanligt nybörjarfel. Man är så indoktrinerad i mantran "frukt och grönt är såååå nyttigt" att man missar det väsentliga med näring som finns i naturligt fett. Men idag skulle jag inte tveka att hoppa in i keto direkt. Lätt att vara efterklok, eller? Jag kan tillägga att jag har verkligen upplevt hur BRA man kan må när man har vant sin kropp att gå på fett. Under det senaste året har jag gradvis tagit upp periodisk fasta och då pratar vi inte om 16:8 utan upp till 3 dagars fasta per vecka eller 42-45 timmars fasta 3 ggr per vecka. När man har passerat de mentala spärrarna man kan få mot fastan och vant av sin kropp från att kräva mat var och varannan timme av gammal vana öppnades portarna till den där känslan av inre frid som kineserna så gärna vill nå. Jag kan inte beskriva det bättre än just inre frid. Ungefär efter 24 timmar utan mat då glykogendepåerna är tömda ställer kroppen om till att ta från det fettet som finns internt och slutar gnälla om att man ska stoppa saker i munnen. Då blir man lugn, fokuserad, klar i huvudet och energisk. När jag fastar och kroppen går på fett får jag dessutom en verksamhetsbegär som heter duga. Det tycker jag är den bästa biverkningen. Det blev mycket fixat i huset och på tomten den här våren och sommaren. Man brukar föreslå att nybörjare startar med en fettfasta (bacon, ägg, avokado, fettiga köttbitar, smör, ghee, talg) och kör det en vecka eller två för att få kroppen ställa om från att förbränna glukos till att koppla om till fett/ketoner. Då blir det lättare att fasta. Det är så svårt att välja vad jag tycker är det bästa med fastan: är det att man får en massa tid över eller bryter den ingrodda övertygelsen att man måste äta tre gånger om dagen eller är det alla pengarna man sparar eller är det den känslan av inre frid som jag har inte upplevt förut. Fasta + ketogen näringsriktig mat är en svårslagen kombo om man vill må bra både fysiskt och psykiskt.
 12. Om man vill testa fasta så finns det hjälp att få. Man kan gå med i FB gruppen The Fasting Method Network by Dr. Jason Fung & Megan Ramos. Där får man en hel del inspiration och hjälp. Om du gillar att läsa böcker så är Allt om fasta av Jason Fung kan vara en bra inspirationskälla. Det finns en stor skillnad mellan svält och fasta och den ligger på det mentala planet om man har fettförråd att ta av. Egentligen handlar det om ett val. Fastan är frivillig. Man väljer att avstå från mat eftersom man vet att man har stora fettförråd som kroppen kommer att använda om man inte äter. Biologiskt är vi byggda att lägga på oss och spara den maten vi inte kan använda direkt för att kunna använda det senare. Det är en överlevnadsmekanism. Tyvärr har vi i det moderna samhället och med den moderna maten vänt den överlevnadsmekanismen mot oss och förvandlat den i dö-fortare-mekanism. Om man har hamnat i en situation då fettförrådet håller på att kväva dig så är fastan en utmärkt lösning. Svält är däremot en påtvingad, ofrivillig, skrämmande situation. Man är stressad över och är rädd för att maten inte finns vilket skapar mycket stress och oro. I västvärlden finns maten överallt så det kan inte handla om den fruktade svälten. Dessutom om man har ansenliga fettförråd så svälter man inte. Man har mat lagrad på kroppen. Är man tunn och underviktig då ska man kanske inte fasta. Då har man andra problem att jobba med. Fastan har många fördelar men man måste känna till dem, veta varför man fastar och vilja fasta för att det ska bli en behaglig upplevelse. Därför ska man helst utbilda sig först. Sedan måste man träna att fasta. Man måste vara beredd att kliva ur sin invanda rutin att äta vid vissa tider. Kroppen är ju van så den kommer att påminna dig att du brukar äta vid en viss tidpunkt. För dem som är socker- eller matberoende kan det bli en riktig kamp. Det handlar om att bryta vanor, vilket är svårare för vissa än för andra. Hunger är det många som fruktar. Men det är inte det svåraste. Man är inte hungrig hela tiden. Hunger kommer i vågor. Man dricker lite vatten, tar lite salt och så går vågen över. Man kan få inre dialoger då den ena halvan av ditt medvetande försöker övertyga den andra att det vore så gott att äta något speciellt som du tycker extra mycket om. Man kan bli uttråkad om man brukar använda maten som underhållning. Då ska man helst hitta en annan hobby för man kommer inte att gå ner i vikt om ätandet används som underhållning. Det lär man sig att hantera efter ett tag. Dessutom ju mer man fastar desto lättare blir det. Kroppen lär sig att ta av fettet som den redan har och ju mer man tränar desto bättre blir det. Jag har fastat rätt så mycket på sistone och jag tycker om mina fastedagar. Jag är fokuserad, klar i huvudet, är på gott humör, full av energi. När formen svajar beror det oftast på att man har slarvat med elektrolyterna och då äter man mer Himalaya salt till svart kaffe, te eller vatten. Jason Fang och Megan Ramos förespråkar en periodisk fasta på ca 42 timmar 3 gånger per vecka som en framgångsrik fasterutin även för kvinnor i klimakteriet. Jag har testat det under några veckor och tyckte att tre fasteomstarter i veckan är för många för min smak. Jag trivs bättre med 3 dagas kontinuerlig fasta varje vecka. Men man måste ibland skifta om sina rutiner för att få kroppen att gissa. Man måste även se till att man äter bra de dagarna man äter. Det ska vara näringsrik ren mat och man ska inte snåla med maten heller. Om man kan äta LCHF baserat på riktigt kött och djurfett så blir fastan ännu enklare. Då behöver inte kroppen ställa om från fasta till fest. Under fastan går den på animalisk protein (autofagi då den återanvänder uttjänta celler) och animaliskt fett (det egna fettet) och under ät-dagarna på samma slags föda.
 13. Paleo i sig är ingen kost som är framtagen för viktnedgång. Om du vill gå ner i vikt på Paleo eller ej så är det samma principer som gäller. Du måste se till att sänka hormonet insulin för att kroppen ska få tillgång till det lagrade fettet. Äter du mera av det söta och stärkelserika maten inom ramverket Paleo (frukt, nötter, rotfrukter) kommer du att frisläppa insulin och lagra fett. Jag vet tyvärr inte vilka mekanismer som triggas då man äter psykofarmaka gällande viktuppgång. Däremot kan det vara intressant för dig att ta reda på hur det psykiska måendet påverkas av att driva kroppen och knoppen på fett (ketoner) istället för socker (glukos). Javisst finns det en omställningsfas att gå igenom. Har man vant sin kropp vid en förhöjd glukos så kommer man att känna sig lite deppig i början när glukosen uteblir och blodsockret dalar. Det måste man vara beredd på. Men man kommer inte att gå i mörkret speciellt länge. Ketoner gör att hjärnan mår bra. Dock behöver man vänja kroppen vid det. Det händer inte över en natt. För min egen del har min begynnande depression försvunnit helt. Det är kroppens ämnesomsättning och näringsinnehållet i maten vi äter som avgör hur vi mår i det ånga loppet, inte droger. Droger kan hjälpa ett tag, sedan är man ofta tvungen att öka dosen för att få samma effekt... och öka dosen ... och öka dosen. Den framtiden ser jag som mörk och oviss. Att läka kroppen mha kostförändringar är kanske inte så enkelt men man har mycket att vinna på det i längden.
 14. Intressant fråga! Jag hittade detta hos polisens Nationell Forensiskt centrum. Där nämns aceton som ett störande ämne. Så jag gissar på att det kan hända beroende på hur mätutrustningen fungerar. "Vid mätning av alkoholhalt i utandningsluft är det viktigt att ett bevisinstrument kan mäta korrekt utan påverkan av störande ämnen. Störande ämnen förekommer alltid i utandningsluften om än i mycket små mängder. Med störande ämnen avses ämnen som till den kemiska uppbyggnaden liknar etanol och som kan påverka ett instruments mätresultat. Etanol är den alkoholtyp som finns i öl, vin och sprit. Störande ämnen kan exempelvis komma från spolarvätska, bensin eller lösningsmedel, men kan också produceras i kroppen. Hos personer med diabetes kan små mängder aceton förekomma i utandningsluften." https://nfc.polisen.se/kriminalteknik/alkohol-och-droger/alkoholutandning/ Jag vet inte vad de menar med små mängder, men man kan förvänta sig att hos personer som har just börjat med ketogen kost kan man finna en hel del aceton i utandningsluften. Aceton är ju den minsta ketonen.
 15. Jag blev så glad när jag läste detta. Beskriver mycket bra mina egna förändringar och slutsatser. Skillnaden är bara att min fasta 4:3 innebär 3 dagas kontinuerlig fasta. Det blir circus 84 timmars fasta i sträck och sedan 4 ätdagar. Jag äter också mest protein i form av kött, fisk, inälvor osv. Så länge jag håller mig till mitt kött så känns fastan som ingenting, ingen ansträngning, ingen uppoffring, bara en befrielse av kropp och själ. Men det tog några veckor och månader att komma dit. Ungefär som att träna en muskel. Tillbaka till ämnet. Det han beskriver i sin video är egentligen den normala processen av andning som våra celler ägnar sig åt. De tar ketoner eller glukos och producerar CO2 och vatten - andning med andra ord. Fruktosen däremot enligt vad Robert Lustig har berättat på Low Carb konferensen i Denver i år har en otrevlig egenhet att programmera om våra celler till att starta en tillväxt, cancertillväxt och då istället för andning sker en fermentering. Våra celler förbrukar glukosen först. Om man äter kolhydrater så spjälkas dem till glukos och glukosen används först. Sedan tömmer man glykogenet i muskeldepåer. Sedan går kroppen över till fettet då insulinet har gått ner. Eller som Jason Fung uttrycker sig går man ner i källaren och hämtar det som finns i frysboxen eftersom kylen är tom.
 16. Återigen en liten söt förenkling som skapar mer förvirring än något annat. Det är skolkemi han pratar om, organisk förenklad kemi. Det är bara en pusselbit i den stora frågan: Hur får jag mina fettförråd att omvandlas till koldioxid och vatten? Det är klart att de omvandlas till det men HUR och under vilka förutsättningar? Vilken metod ska jag använda? Springa mer och äta mindre är inte tillräckligt som en metodbeskrivning helt enkelt. Inte undra på att det första frågan han får är: "Hur kan jag andas mer?" Den frågan är både helt dum och helt naturlig när man ser hur många kg av fett som kommer ut i from av CO2. Men den är total irrelevant medan ketos är relevant. Jag kan väl säga att när man använder en fungerande metod och till exempel fastar så behöver man inte medvetet andas mer eller springa mer - man går ner i fettvikt ändå. Däremot hur man får en fasterutin att fungera och kännas behaglig är helt annan sak och kräver mer kunskap än att veta att fettet förvandlas till CO2 och H2O. Kul föreläsning. Han kan konsten att roa. Men om man vill gå ner i vikt så finns det ingenting i den filmen att hämta. Ät mindre och spring mer har rekommenderats till höger och vänster men har inte hjälpt. Det är helt enkelt för ospecificerat som metod.
 17. LCHF är perfekt alternativ till solkräm i alla fall för mig. Mera fett, mera D-vitamin, inget socker = inget behov av solkräm. Numera skulle jag inte ens överväga att smörja in mig med en kemisk smörja som förstör min hud. Om huden blir torr efter solbadande så kan jag tänka mig smörja in den med ekologisk kokosolja från mataffären. Dock försöker jag att aldrig ligga och trycka i solen. Har slutat köpa dyra krämer eller solkrämer för länge sedan. Det är inte värt det. Förra sommaren jobbade vi ute i trädgården och byggde staket ibland i full solsken och varken jag eller min man (som är rödlätt och har ljus hy) har bränt oss. Inte ens i närheten. Men vi har ätit LCHF nu i 6-7 år.
 18. Välkommen till forumet! Grattis till insikten om att lägga om kosten är det som krävs för att vara frisk. Det svåraste är alltid att ta det första steget. Men som du säger så finns det dieter och dieter. Vissa är dummare än andra. Dessutom måste man alltid anpassa kosten till sina egna behov och förutsättningar. Dieter som fokuserar på kalorier och missar det faktum att kroppen behöver näring är inte värda att hålla. När man hittar ett sätt att äta på som ska stödja kroppen genom att ge den den näring den behöver så kan kroppen börja reparera det som är trasigt. Principen är ju att ge kroppen näring och låta bli att ge den näringslösa ersättningar som gör att kroppen måste jobba hårt för att rensa ut eländet. Man ska börja med att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt om varför socker och snabba kolhydrater har en förmåga att göra oss sjuka samt om vilka matvaror som innehåller mest näring. När man har byggt upp en grund finns det mindre risk att man faller tillbaka i gamla vanor och anser att LCHF är bara en diet bland andra. Läs så mycket du bara kan här på forumet. Det finns även en del bra böcker i ämnet. Du hittar många tips här. Mig har det hjälpt att läsa framgångshistorier som finns här på forumet och även på de länkade sidorna. Man blir mycket inspirerad. En annan av de första stegen kan vara att ta bort all socker och snabba kolhydrater från skafferiet och kylen. Har man inte de hemma faller man inte för frestelsen att trycka i sig dem som man kanske gjorde förut. Man kan också låta bli att äta mellan måltiderna. Eftersom viktuppgången är hormonell så är det viktigt att hålla hormonet insulin så lågt som möjligt. Det uppnår man genom att låta bli socker och snabba kolhydrater men även genom att låta bli att fika och småäta mellan måltiderna. Testa att följa de veckomenyerna som finns här. Om man hår dåligt koll på vad man ska äta kan man börja där. Själv skulle jag ha valt bland de striktare menyerna.
 19. Katerina

  EF

  Jag kan kanske berätta vad vi har gjort då vi ändrade vår kost till LCHF för hela familjen. Vi levde på Svensson-kosten med mycket pasta och bröd då 6-7 sedan. Sonen älskade både pasta och bröd. När vi bestämde oss för LCHF var sonen 11 år gammal och pinnsmal. MEN avsaknad av fett under huden är inte heller tecken på hälsa. Han hade andra problem. Det var inte lätt att bryta hans brödberoende men skam den som ger sig. Jag tror att nyckeln ligger i utbildning. Man måste utbilda sig själv och förstå varför bröd, pasta och annan processad mat som kommer från färgglada paket i snabbköpet är inte människoföda. När man vet hur snabba kolhydrater och gluten påverkar kroppen inser man att man måste få bort dessa från kosten. Jag insåg att jag måste ändra inte bara min egen kost men även mina nära och käras. Lyckligtvis kom min man till samma slutsats parallellt med mig så jag slapp den här striden. Men för att få sina barn att inse det måste man föra över den kunskapen till dem också. De är också tänkande varelser och behöver förstå för att kunna avstå. Så jag gick långa promenader med min son och berättade för honom historien bakom fettskräcken, om USA och Ancel Keys och lite om Sjundedagsadventisterna och hur flingor kom in i vår vardag. Jag berättade hur viktig näring är för våra kroppar. Vad socker och bröd består av. Hur sockret kan kidnappa våra hjärnor och vi blir brödberoende då det finns i princip bara glukos i brödet. Man kan ju förenkla dessa historier och se till att de passar barnets ålder och nivå. Det viktigaste är att de förstår varför man väljer att avvika från Svensson-kosten och inte göra som alla andra. Vi skickade med matlåda med sonen till skolan. Efter några veckor blir det en rutin. Till slut var sonen nöjd för att han visste i förväg vad han skulle äta till lunch och att han slapp skolmaten som inte alltid var speciellt god. Han fick inte äta sin medhavda matlåda i skolmatsalen men vi pratade med hans lärare och ordnade det på ett annat sätt. Det går om man bara vill fast det kan kännas besvärligt. Man kan se det som att man har tagit det där pillret i Matrix som har gjort att man har ramlat ur den gemensamma illusionen och nu måste man bygga upp sitt liv på nytt. Man kan ju inte då lämna sina barn kvar i illusionen.
 20. Man kan göra sin egen smetana med 40%-ig eko vispgrädde och kefirgryn. Då får man högre fetthalt, mer lactobakterier och den är eko.
 21. Mycket tyder på att odlingsmarkerna har blivit utarmade på mineraler och näring i övrigt. Det beror på metoden vi använder för att bedriva jordbruk - odla samma monokulturer, använda kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, plöjning. Vi låter maken vara bar under vissa perioder. Vilket är förödande för maskar och andra levande organismer. Har ni kanske sett fåglar som flockas bakom plogen? De tar den masken som behövs för att luckra upp jorden. Jordlevande bakterier behövs för att växternas rötter ska ta upp näring de tillverkar. Precis som en utarmad tarmbakteriefloran gör att vi får näringsbrister så gör en jord utarmad på bakterier att växterna har sämre förutsättningar. Om man är intresserad av ett alternativt sätt att bedriva jordbruk kan jag rekommendera att lyssna på Gabe Brown, han har en ranch i North Dakota, USA. Han pratar mycket om allt som är fel med det konventionella jordbruket. Han pratar om hur fel det är att plöja jorden och odla monokulturer. Det kräver en hel del kunskap för att veta hur man kan efterlikna naturen och förbättra jordar.
 22. Det är inte så konstigt att du VILL äta frukt. Frukt är söt, frukt är godis. Vi är programmerade att reagera på sött och vilja ha mer. Man måste bli medveten om det och hur det utnyttjas av dem som vill sälja mer. Människor är ju fortfarande djur i det avseende att vi använder våra sinnen - smak, lukt, syn när vi väljer vad vi vill äta. Tyvärr i och med industrialiseringen av mattillverkningen och odlingen är dessa sinnen satta ur spel och hjälper oss inte ett dugg i valet av mat som är bra för oss. Frukt är näringsfattig mat. Frukt har blivit förädlad för att bli sötare, större och tyvärr därmed näringsfattigare. Inte att förglömma odlingsjordarnas utarmning på näring som driver på användning av bekämpningsmedel. Växterna är ju precis som vi. De behöver också näring för att motstå sjukdom och smitta. Vi får piller mot åkommor, de får bekämpningsmedel. I båda fallen maskerar man det faktum att näringen lyser med sin frånvaro. Jag skulle också vilja äta massor av frukt om jag inte visste bättre. Det som finns där ute om fruktens nyttighet är tyvärr till största del är ren marknadsföring. När man hör rapporter om dessa ack så nyttiga antioxidanter och studier på dem så handlar det oftast om lab experiment. Man utsätter levande celler för höga doser av rena ämnen som kan finnas i frukt. Hur själva frukten påverkar dig kan man inte veta utifrån dessa experiment. De är för långt ifrån verkligheten. Men vi vill ju gärna tro det pga det goda smaken av frukt man har förädlat fram. Men har man förädlat fram mer näring? Tror inte det. Om man vill använda kost som behandling för att vara frisk upp i åren, undvika cancer etc etc så finns det en bra regel. Kroppen bränner ju inte maten. Kroppen metaboliserar det. Maten ska vara så näringstät som möjligt så att kroppen har så mycket nytta som möjligt av det du stoppar i dig samt så lite jobb som möjligt med att städa undan allt det övriga innehållet som kan finnas i det vi numera kallar mat. Även om man inte går upp i vikt av att äta för mycket av det näringsfattiga maten (som frukt) så utsätter man sin kropp för att jobba sig igenom skräpet. Det i sin tur leder till sjukdom. Näring är nyckelbegrepp här - därför keto är så bra. Keto brukar inte inkludera frukt om man inte är vegan, men det är en helt annan historia.
 23. De som letar sig hit till kostdoktorns forum är ofta överviktiga och söker efter ett sätt att bli av med några kilon men du är smal. Varför har du anammat LCHF? Jag tror att svaret på frågan om du ska äta mer kolhydrater eller ej ligger i varför du äter LCHF. Kan ta ett exempel. Min man är smal som en sticka. Han har alltid haft det svårt att gå upp i vikt, fettvikt, muskelvikt, vilken som helst vikt. Var han frisk? Nej. Han hade förfärlig acne, pälsdjursallergi, nedstämdhet och höll på att utveckla Parkinson precis innan vi la om kosten. Nu är allt detta så gott som har försvunnit. Han har ingen lust att äta mer kolhydrater utan sneglar på att bli carnivor. Jag har mycket lättare än han att lägga på mig extra kilon men jag har alltid varit frisk utom kanske mina tänder som jag hade hål i varje år. Så ja, inte 100% frisk. Vad jag vill säga är att det metabola sjukligheten har inte alltid med viktuppgång att göra. Man kan vara smal på utsidan och fet på insidan. Det beror på arv och hur lätt vi har att lägga upp fettet på olika ställen. Underhudsfettet på rumpan och låren är kanske det minst sjukdomsalstrande. Medan det fettet som inte syns men finns insprängd mellan inre organen och även inne i levern, bukspottskörteln osv är mycket farligare och kan leda till organsvikt, insulinresistens osv. Jag ser att du vill äta mer frukt. Det skulle jag inte rekommendera. Frukt är godis. Det är mycket lite i frukt som är näring för människan. Frukt innehåller fruktos och den sockerarten höjer inte blodsocker = glukos. Däremot pekar en hel del forskning på att fruktosen är den sockerarten som förfettar levern, driver det metabola sjukligheten och har förmågan att sätta igång cancertillväxt. Kan rekommendera Robert Lustig och hans föreläsningar som finns på YouTube. En av dessa har länkats rätt nyligen här på forumet.
 24. Här kommer några fler idéer och tankar som du om du vill får utvärdera för din verklighet. De som lyckas att uppnå sina mål genom att lägga om sin kost ser ofta maten som byggstenar för våra kroppar. De är inte rädda att äta enformigt och trist. De försöker att låta bli att använda maten som belöning, för att lyxa till tillvaron, som tröst, för att skingra tristessen osv. Man ser inte maten som tillflykt utan som byggstenar. Sådan kosthållning är ofta LCHF men innehåller inga LCHF brödbak och desserter. Man tittar på var man hittar fetter och proteiner som kroppen verkligen behöver och kan ta upp. Man kollar vilka livsmedel man kan ha utvecklat känslighet och/eller allergier mot. Eftersom vi har olika gener, uppväxt, vanor och livshistoria har vi olika inställningar till mat och lite olika behov. Det finns inte EN konsthållning som passar alla. Man får experimentera och hitta sin egen. Kan berätta att vi i vår familj har vi ätit LCHF i 6-7 år nu. Vi bakar inte LCHF bröd och äter ytterst lite grönsaker och ingen frukt, men äter mjölkprodukter och nötter samt lite kvalitetsglass ibland. Min man har mycket högre grundförbränning än jag så han går ner i vikt medan jag om jag inte passar mig kan gå lätt upp i vikt på samma kost och levnadssätt. Så för mig är lösningen att använda mig av TRE (time restricted eating) och periodisk fasta. Efter att ha tränat en hel del har jag lärt mig att uppskatta fastedagar som dagar fyllda av lugn, koncentration, gott humör och förundran över vad våra kroppar klarar av om vi låter dem göra det. Det är inte alls nödvändigt för välbefinnandet och hälsan att äta tre eller fler måltider per dag. Om viktnedgången är målet så är det rent dumt att äta ofta. Fettlevern reverserar man fortare om man använder sig av TRE och fasta. Många metabola sjukdomar kan man också reversera om man äter ketogent och tillämpar TRE och fasta. Djävulen brukar sitta i detaljerna när det gäller kost och hälsa.
 25. Mycket intressant, detaljerat och svårt att hänga med utan cellbiologin i bagaget. Definitivt värt att lyssna på om man är lite av en kostnörd och vill veta hur våra kroppar påverkas av olika molekyler. Det nya för mig var att man har kopplat fruktosen till både det metabola syndromet och canceruppkomsten. Fruktosen har alltså en förmåga att ändra cellens biologi så att den kan antingen bränna glukosen och andas normalt eller fermentera glukosen och växa vilket orsakar cancer. Tyvärr hade han inte mycket tid kvar då han kom till cancer i sin föreläsning. Hans föreläsning stödjer teorin att just det tillsatta sockret (bordssocker eller HFCS) i det industriprocessade maten som driver det metabola syndromet och det största påverkan om man koncentrerar sig på snabbmaten har läsk. Han argumenterar för att om man tittar på olika fettförråd i våra kroppar så är det fettet som inte syns utanpå som orsakar mest skada. Om man får välja mellan fettet som är insprängd mellan våra organ och inne i dem så ar det det sista som driver sjukligheten. Han nämner speciellt fettlever och också fettet som ackumuleras i bukspottskörtel. Det är väl inte så konstigt. Förfettade inre organ fungerar väl inte lika bra helt enkelt. Det är fruktosen som står för den största delen av den förfettningen. Det kan förklara varför man kan vara riktigt fet och metabolt frisk medan en normalviktig person kan vara metabolt sjuk och ha diabetes.
×
×
 • Skapa nytt...