Katerina

Medlem
 • Innehållsantal

  432
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  22

Allt postat av Katerina

 1. Tre veckor är en mycket kort tid för att kroppen ska hinna ställa om från glukosförbränning till fettförbränning. Om du vill få bort en del av din fettvikt är vågen ett opålitligt verktyg. Den ger dig bara din totala vikt. Så om din kropp av någon anledning håller kvar vatten så går du upp i vikt. Det gör kroppen om man har inflammation någonstans eller om man tränar osv. En viktförändring på +/- 2 kg är en normal viktvariation. Jag ser att du äter knäckebröd. Äter du det varje dag? Bröd är bröd oavsett om det är hårt eller mjukt. Den kan innehålla gluten som har visat leda till olika inflammatoriska processer hos många. Jag tror inte du kommer att gå ner i vikt om du fortsätter äta bröd. Stärkelsen i brödet binder också upp vätskan i kroppen. Jag vet att det är svårt att lära om men bröd i alla former är inte nyttigt oavsett vad man har hört under hela sin uppväxt och i hela sitt liv. Den metoden som kommer med all säkerhet ge dig en minskning av just fettvikt är fasta, förlängd fasta, då du fastar 2 eller fler dagar i sträck. Den brukar också hjälpa att minska inflammationen i kroppen. Ketogen kost kan lättare kombineras med fasta eftersom du har redan tränat kroppen att gå på fett. När du fastar blir omställningen inte lika stor. Jason Fung har en hel del filmer på YouTube där han beskriver alla fördelar med fasta. Eftersom stärkelserik mat gör att man har förhöjd insulin i kroppen befinner man sig ständigt i en fettinlagrings tillstånd. För att kunna förbränna fett måste du sänka insulinet och hålla den nere under en längre tid. Fasta är den enklaste metoden som fixar just det.
 2. Dessvärre tror jag att USA använder denna Corona-paniken politiskt för att försvaga Kinas ekonomiska makt. Så rapporteringen och sanningen om corona behöver inte stämma överens fullt ut. Jag är också lite funderdam över varför det inte finns mer information om hälsotillståndet av dess avlidna 300+ persionerna innan de blev smittade. Var corona viruset ensam dödsorsaken eller var det den sista sista droppen som fick bägaren att rinna över? Jag tror på det senare om det nu överhuvudtaget var corona... Jag fuskar nämligen lite på fritiden med att föda upp abessinier. Katter har ofta corona virus - Feline coronavirus, FCoV. Den är väldigt ofta förekommande bland tamkatter och speciellt raskatter och ofta vet man inte om det eftersom symptomen är en övergående diarré. Men ibland händer det att speciellt unga djur kan drabbas av en muterad form FIP-virus (Feline Infectious peritonits virus) vilket leder ofta till döden. Den muterade, FIP-orsakande formen av felint coronavirus har inte visats smitta mellan katter, mutationen tros ske på nytt hos varje katt som insjuknar. Vätska kan ansamlas till exempel i lungorna och katten dör. https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/kattens-coronavirus-och-fip-felin-infektios-peritonit/ Om corona viruset hade varit så förskräckligt farligt skule vi i familjen ha dött ut för länge sedan tillsammans med alla andra kattuppfödare. Det kan naturligtvis vara ett helt annat nytt okänt corona??? virus som har drabbat Kina. Men det påstås ju ha kommit från djuren. Katter och hundar är inte så olika djur rent biologiskt. Jag misstänker att hundens corona är inte så olik kattens. Jag tar denna "pandemi" med en nypa salt med andra ord.
 3. Katerina

  Hellenius

  Det är ju klart att Hellenius tar upp en studie där man okritiskt pekar ut mättat fett som boven. Det är ju hennes jobb att som en papegoja skrika ut i medier "Mättat fett är farligt". Ingenting verkar råda bot på det eftersom hon får betalt för just dessa utrop.
 4. Dessvärre tror jag inte att vetenskapen är där än. Forskare tenderar att gräva djupt i var sitt hål på uppdrag av olika företag som vill sälja sina piller och lösningar. Du efterfrågar en forskning som är mer generell, vem betalar för den i dagens samhälle? Man kan testa sig fram själv och genomföra egna N=1 experiment då vet man iallafall hur det fungerar för en själv och det är inte så lite heller. Eller får man gå på vad vi vet om kroppens anpassning till miljön, evolution, anekdoter osv.
 5. Jag tror att det här problemet med att gå upp i vikt igen trotts att man äter artegen föda gäller inte precis alla. Det gäller dem som har en genetisk anpassning att kunna lagra unden lite av maten man äter. Den anpassningen var nog avgörande en gång i tiden då det rådde en ojämnare tillgång även av det artegna födan. De som hade den anpassningen överlevde lättare då. Dessa människor är kanske mer känsliga för insulinet. De kan ha ett bättre och effektivare förmåga att spjälka kolhydrater ner till glukos. Att äta LCHF under en längre tid kan göra att känsligheten för insulinet förbättras igen hos dessa individer. De behöver inte äta så mycket kolhydrater/fibrer osv för att kunna lägga undan dessa för sämre dagar. Detta kan vara en biologisk överlevnadsfördel som ingen människa verkar tycka om nuförtiden.
 6. Om du har lättare att lägga fett på magen så finns det risk att det blir det sista stället där fettet kommer att försvinna. Jag kan berätta att i mitt fall samlas fettet på rumpan och låren. Går jag upp i vikt så är det större byxor jag får köpa. Sedan försvinner fettet från överkroppen (det lilla jag har där) mycket fortare än från ben och rumpan. Kroppen tar inte fettet från de områden jag vill. Vill jag få bort det fettet får jag jobba med mycket längre vattenfastor, 3-4-5 dagar och längre. Det är det jag gör just nu och fettet försvinner trotts att jag är i 50 års ålder och når väl snart klimakteriet med alla de hormonella förändringarna som följd. Men du är yngre och kanske kan testa 3x(36-42) timmars fastor I veckan om du vill bli av med det besvärliga fettet kring magen. Det verkar funka bra just för kvinnor. Det jag skrev om att fettet omvandlas till vatten först för att sedan dräneras och spolas bort förklarar bara att det kan dröja innan man ser någon förändring på vågen. Dock vet du ju inte var de fettcellerna sitter tyvärr. De behöver inte sitta i kudden på magen.
 7. OMAD under en lång tid kan betyda en nedreglering av den basala metabolismen. En anpassning till den mängden mat man får helt enkelt. Kroppen får ju mat varje dag så den anpassar munnen efter plånboken. Om den skulle fortsätta spendera över sina tillgångar så i längden betyder det döden. Ska man fasta så är det bättre att blanda olika fastemönster så att kroppen inte blir van utan får gissa. Ena veckan kör man kanske 3x36 timmars fastor, en annan 2x48 timmar med an ätdag emellan. Det går att variera i all oändlighet.
 8. Du kan ju fråga dig själv varför du vill ha olivoljan i kaffet överhuvudtaget? Behöver din kropp extra fleromättat fett? Jag håller med @MariaF en fettkaffe kan liknas med att småäta. Om man dricker en fettkaffe i anslutning till en måltid som i övrigt inte innehåller mycket fett så är det ett sätt att öka på fettet. Om man har fått för vana att dricka det utspritt över dagen så kan man hindra viktnedgången och till och med börja gå upp i vikt. Jag tror att smöret är nyttigare så om man är intresserat av att ge sin kropp näring så är smöret att föredra. Förutom att fettsammansättningen i smöret är bättre så kan den innehålla fettlösliga vitaminer: A, D, E och K. Speciellt om man lyckas få tag på smör gjort av opastöriserad mjölk från gräsbetes djur.
 9. Metabolt anpassning är ordet! Jag har en teori här: du har anlag för att lagra fett, du har gått upp i vikt genom att driva din kropp på socker och lättsmälta kolhydrater, du har lärt din kropp den processen, kroppen har anpassat sig och har blivit en riktig fena på att lagra fett av kolhydrater. Nu bestämmer du dig att du ska äta LCHF eftersom det är ett lättare sätt att gå ner i vikt = njutningsmetoden. Din kropp blir chockad. Den har inte lärt sig att använda ketoner. Den reagerar med keto flunsa, utslag osv. Den förväntar sig socker men det kommer inte. Det betyder en stor omställning som man kan likna med svält och kroppen tvingas att ta till skyddsmekanismer som triggas av svält. Sedan vet vi ju att kroppen sakta men säkert vänjer sig vid att förbränna ketoner och viktnedgången saktar ner, planar ut och man hamnar på en platå osv. Jag tror att det handlar om en överraskning. Nästa gång du vill "rasa" i vikt med samma metod säger kroppen: nä nä nä, "fool me once shame on you, fool me twice shame on me". Nu har kroppen lärt sig hur man gör. Den kan använda ketoner om den måste. Du chockar inte den på samma sätt som förut. Minnet sitter i och anpassningen sitter i. Lite som att lära sig cykla eller köra bil. Man gör det en gång och även om man har inte cyklat på jättelänge så minns kroppen hur man ska göra. Den växlar mycket lättare mellan ketoner och glukos och släpper inte fettet lika lätt eftersom det är lättare att ta energin från kosten än att förbränna underhudsfettet. Vill du gå ner i vikt nu så får du använda dig av riktig fasta
 10. Smöret i sin sammansättning är väl närmast människans underhudsfett, som är vår matförråd om det blir svåra tider. Varför skulle olivolja eller rapsolja vara bättre än det?
 11. Jag har fått den uppfattningen att du vill att kroppen ska börja ta av det fettet som sitter just nu på magen och kanske låren också? Du vet kroppen gör lite som den vill så att det kan dröja innan just din kropp med de genetiska förutsättningar du har kommer att börja ta fettet från de önskade zonerna. Det är också bra att komma ihåg att fettet i fettcellerna omvandlas först i vatten och sedan dräneras ut. Så du kan mycket väl förbränna fett men inte märka någon skillnad varken på vågen eller i omfånget. För att kroppen ska börja ta av fettreserverna behöver man sänka insulinet samt göra det tillräckligt länge för att kroppen ska tömma glykogendepåerna först och sedan börja ta av fettdepåer. Därför säger man att träning är bra eftersom du tömmer dina glykogen depåer snabbare då. Om du småäter under dagen och/eller har ett långt ätfönster så håller du insulinet uppe. En lösning kan vara att minska ätfönstret till 16:8 eller 18:6 så att du har fler timmar med låg insulin och då ger kroppen chansen att bränna fett. Man får bara dricka vatten, rent te utan smaksättare eller svart kaffe under de 16 eller 18 timmarna. Mejerier är kända att ge större insulinpåslag. Om du äter mycket av det och har mjölk eller grädde i kaffet kan det också hålla insulinet uppe. Du är också kvinna i fertil ålder vilket gör att du har en annan hormonell reglering jämfört med män. Din kropp anser att det kan vara riskabelt att göra sig av med för mycket fett eftersom enligt din kropps åsikt kan du bli gravid när som helst och då behöva dessa fettförråd. Vissa av oss kvinnor har anlag till att lägga det extra fettet på rumpan och låren, andra lägger det på magen. Det är en av anledningarna att hårt tränande elitidrottstjejer som är smala och har knappt något fett på kroppen kan bli infertila. Fortplantning är en väldigt viktig funktion för alla djurarter inklusive människan. Vår biologi är byggt att skydda den funktionen.
 12. Man kan väl säga så här: dieter fallerar eftersom angreppssättet är feltänkt. När man tänker sig en diet tänker man sig att man ska äta mycket mindre och bara av vissa saker samt under en begränsad tid. Efteråt när man har uppnått sitt mål och har gått ner X antal kilon då kan man slappna av och gå tillbaka till sitt vanliga liv. Här just här har man förberett för ett fiasko. Går man tillbaka till sitt vanliga liv så får man sitt vanliga resultat och går upp alla kilon igen. Planen är fel. Man måste tänka att det är en livsstilsförändring som är permanent. Till exempel, ta Biggest Loser. Om deltagarna är beredda att även i fortsättningen äta så lite som dem äter under showen samt träna lika hårt under resten av sitt liv så kommer de att fortsätta vara smala. Jag tänker mig då bondesamhället. Hårdbearbetade bönder som var ute på fälten nästan jämnt och hade inte speciellt mycket tid för att äta stup i kvarten. Lite mat, mycket rörelse hela livet - ingen viktuppgång. För att få sin bantningsmetod att fungera måste man tänka i termer av "resten av livet". Kommer jag att kunna fortsätta så här resten av livet och passa in det nya sättet att äta eller röra sig? Då kommer jag att lyckas. Det beror också på hur bra den nya dieten täcker näringsbehovet och om det går att få tag på dessa matvaror även i framtiden. Därför är fastan så bra. Vi kan inte kontrollera våra liv fullt ut. Livet går upp och ner, saker händer, disciplinen brister men har man lärt sig att vattenfasta så är det som att man har lärt sig att cykla. Nu kan man det och kan tillämpa det då det behövs och lika ofta det behövs. Man måste fortfarande äta mat som är näringsrik och skräpmaten kan fortfarande göra en sjuk men man har fått ytterligare ett verktyg som gör att man arbetar med kroppens biologi och inte emot den. Dessutom har dem som äter mer hälsosamma fetter lättare att fasta. Under fastan går kroppen på fett och animaliska proteiner (de ägna). En kropp som är anpassad att gå på fett klarar fastan mycket bättre.
 13. Hej Ulle, Jag har vattenfastat i fem dagar förut. Det var tänkt som en 7 dagars fasta men jag hamnade i en diskussion om refeeding syndrom och blev nyfiken hur det skulle kännas så jag avbröt min fasta på fredag istället för på söndag så som det var tänkt. Jag kunde ha fortsatt eftersom jag var inte hungrig och fastan flöt på bra. Sedan dess har jag fastat 4 dagar förra veckan och nu är jag inne på dag 3 av min 5 dagars fasta. Sedan ska jag göra ett uppehåll. Ja, jag kokar benbuljong men jag försöker att dricka så lite av det som möjligt när jag fastar, eftersom tekniskt sätt tillför du näring när du dricker buljong och det bryter fastan. Jag håller mig till te, varmt vatten så här års, svart kaffe och salt. Jason Fung påpekar också att en fasta är inte lika med att man dricker litervis med benbuljong. Man använder det som klykor för att inte falla. Om valet står mellan att bryta en längre fasta eller dricka en liten kopp benbuljong så är det bättre att dricka buljongen. De första 1-2 dagarna kan vara de mest svåra. Då håller kroppen på att tömma sina glykogen depåer, blodsockret släpps ut i blodet och blir ostadigt. Man känner sug och tänker mer på mat. Inte så att man börjar klättra på väggarna eller tugga på sin närmaste, men man får påminnelser om att det vore gott att stoppa det ena eller det andra i munnen. Men när jag har passerat det så flyter fastan på utan större problem. Man måste träna på att fasta och ju mer man tränar desto lättare blir det att fasta. I början var det viktigt för mig att mentalt ställa in mig på att fasta. Jag har laddat ner appen Zero och det har också hjälpt speciellt i början. Det är inte konstigt att benbuljongreceptet är luddigt. Man kan göra den på många olika sätt. Den gemensamma nämnaren är att du tar ben, kokar de med kryddor och kanske lök och lite rotfrukter i 10 timmar, silar och så är det klart. Du kan hitta ett mer specifikt benbuljong recept på bloggen Birgitta Höglunds mat.
 14. Det är mycket svårt att säga vad det kan bero på utan att veta mer om din historia och vilka hälsoproblem du har haft förut eller har nu. Du säger också att du äter protein men inte vilken sorts protein det är.
 15. Att betacellerna "bränts ut" kan man tolka som att betacellerna inte orkar producera tillräckligt med insulin för att täcka den mängden socker och kolhydratrik mat som vi numera kan stoppa i oss. Men är det mängden av insulin det är fel på eller mängden av socker och stärkelse? Det kan också bero på att bukspottskörteln har blivit förfettad och fungerar inte lika bra som förut. I båda dessa fall är inte mer insulin en lösning eftersom om man forsätter äta sin sockriga och kolhydratrika mat så måste man ha mer och mer insulin, som är också en fettinlagrande hormon. Som i det gamla skämtet när en patient kommer till sin doktor med en blåtira och klagar på hur ont det gör i ögat när han dricker kaffe. Doktorn föreslår att patienten ska ta ur skeden ur koppen. Om man vill ha bort blåtiran måste man ta bort skeden ur koppen och låta kroppen läka. Precis så är det i fallet med diabetes. Jason Fung också menar att man måste ta bort socker- och kolhydratrikmat, vilket gör att kroppen inte behöver så mycket insulin. När insulinnivåer i kroppen sänks kan kroppen få tillgång till fettet den har lagrat så att det förfettade bukspotskörteln börjar fungera som den ska. Fast för vissa av oss räcker inte bara äta LCHF för att förmå kroppen att använda det visera fettet och fettet insprängd i de inre organen. Kroppen tar andra resurser som ligger närmare till hands och är lättare att komma åt som till exempel glykogendipåer. Då är fasta ett bra verktyg. Äter man inte är kroppen tvungen att ta av det som finns. Glykogendepåer töms först och sedan fettdepåer. Kroppen kan äntligen köra lite autofagi och börja reparera skadad vävnad. Vi har förmåga att läka även upp i åren men vi har glömt hur man aktiverar den. Läkare skriker att man behöver näring och stoppar in en bulle i munnen på sina patienter eftersom de lär sig inte vilken näring kroppen behöver. Istället för läkning slammar vi igen våra kroppar med lättåtkomlig, beroendeframkallande och giftig mat 24x7.
 16. Jag tror att man bör inte blanda ihop riktig vattenfasta med dessa komersiella juice- mm "fastorna" som kallas också för detox. Vill man fasta på riktigt så är det ren vattenfasta som gäller annars ger man kroppen blandade signaler och autofagin kan utebli. Men jag förstår det konceptet de hade då med fasta/detox. Du kan inte sälja något till en person som vattenfastar men du kan sälja om du säger att 200-400-500 kkal per dag är OK och säljer en massa tillskott och sånt. Jag gjorde det bara en gång själv men hela proceduren med burkar och piller och hålla reda på dem alla tilltalade mig inte. Det var också dyrt. Nu tycker jag att fasta är helt OK, billigt 😀 Jag har bara vatten och salt, te eller svart kaffe ibland. Buljong försöker jag dricka så sällan som möjligt när jag fastar. Man gör det så rent som möljligt för att man vill att kroppen ska kicka igång autofagin, tömma glykogendepåer, rensa ut levern, ta ordentligt av fettdepåer, ta vara på skadad vävnad, normalisera tarmfloran osv. Javisst blir man lite kall speciellt på vinter när man fastar. Fingrar och tår blir kalla, så på med varma strumpor, handskar och tröjor. Man kan få diarré när man börjar äta igen så det kan vara bra att man är medveten och beredd. Det är bra att träna på fastedagar eftresom fastan frisläpper tillväxthormoner och underlättar byggandet av muskler. Speciellt om man är lite kall så är träning mycket välkommen - man blir varm. Sedan misstänker jag att felaktig kost kan stressa kroppen mycket mycket mer än fastan någonsin har gjort. En annan fundering jag har är att fasta kombinerad med näringsfattig skräpmat kan verkligen dränera kroppen på näring och skapa mycket stress och det är fortfarande inte fastan i sig utan det man äter däremellan som skapar dåliga förutsättningar för stresshantering och återhämtning. Annars är det perfekt att fasta när man har mycket att göra. Man märker inte att man fastar. En rolig parantes är att när Ancel Keys genomförde sin berömda sjuländers studie och samlade sin data i Grekland så var det under fasta som pågick där. Kan det vara något som påverkade hans resultat? Var han medveten om det?
 17. Som Helge säger finns det olika sätt att gå ner i vikt på och alla är inte lika bra. Vissa är mer hälsosamma än andra. Vad använde din väninna för metod? Diabetes utvecklar man under ganska lång tid så orsaken till hennes diabates är nog inte just viktnedgången i sig utan vilken mat hon föredrar och hur kroppen svarar på det. Hon har kanske gått ner i vikt men har inte reverserat insulinressistens och då kan en glukosbelastningstest visa höga värden gissar jag. Dessutom för att hålla sin diabates i shack kan man behöva avstå från socker och stärkelserik mat samt tillämpa periodisk fasta. Mat som har en hög andel hälsosam fett är bra om man har diabetes. Det går nog också att bli av med fettet som ansamlas i levern oavsett om man är överviktig eller smal men då ska man tillämpa periodisk fasta och om man vill snabba upp processen då ska man göra längre fastor. Jason Fung och Megan Ramos kallar sin metod numera "The Fasting Method". Kroppen har en bra förmåga att läka. Tyvärr motarbetar man den förmågan om man ständigt överbelastar den men industritillverkad mat och dryck som är fullspäckad med kemikalier och kan vara mycket näringsfattig. Då kan fasta vara den semestern som kroppen så väl behöver.
 18. @Gemma Jason Fung har ju skrivit lite böcker: The Obesity Code, The Diabetes Code, och The Complete Guide to Fasting. Jag har bara läst den sista. I svensk översättning heter den Allt om Fasta. Om man vill ha mycket kött på bena för att motivera sig att börja fasta så kan man ju läsa den guiden. Att fasta är att bryta en invant mönster, vilket kan vara befriande för vissa och ganska svårt för andra. Därför måste man ha klart för sig varför man gör det. Sedan kan det vara bra att hitta likasinnade. Till exempel FB gruppen "The Obesity Code Network by Dr. Jason Fung and Megan Ramos" kan vara en sådan stöd och inspiration när man börjar tycka att alla andra äter gott medan man själv ... buu huu, du vet I den gruppen pratas det mycket om Fungs böcker. Så många gånger refererar de till böckerna istället att svara på frågan. Tonen är dock mycket trevlig och support samt inspiration är det inget fel på. Sedan måste man testa vad som funkar för en själv. 16:8 är bra att börja med och se om det funkar. Ger inte det önskat resultat och man vill åt autofagi så behöver man förlänga fastan eller blanda olika långa fasteperioder. Du ska inte (som vanedjur vi alla är) skaffa dig ett bestämt fastemönster och få kroppen in i en ny rutin. LCHF är en sådan rutin som kroppen vänjer sig vid och om man inte passar sig kan man gå upp sin vikt också på LCHF. 16:8 är en annan rutin som kan fela efter ett tag. Fastan är ju inte skriven i sten. Mår du bra kan du forsätta fasta även om du har bestämt dig för ett visst antal timmar i förväg. Dyker något upp och du blir bjuden på mat av hög kavlité så kan du bryta din fasta tidigare. Det är upp till dig. Det är mest naturlig metod att bli av med extra kilon som tänkas kan även om du är gammal eller sjuk. Om man tar mediciner som ska tas ihop med mat måste man naturligtvis kolla med sin läkare hur man ska göra när man fastar.
 19. Fastor är bra om man vill läka en fettlever eller andra inre organ som har insprängd fett eller komma åt det viserala fettet (det mellan de inre organen). Fasta som utlöser autofari, dvs längre fastor är bra för dem som behöver tighta till huden efter viktnedgång. Om man säger att träning är bra för att tömma eller minska mängden glykogen som finns lagrad i kroppen så är fastan annu bättre. Fastan föryngrar kroppen och är befriande då man inte behöver tänka på mat hela tiden (men det kommer med träningen). Under fastan utsöndras mer tillväxthormoner som är bra om man vill bygga muskler och öka bentätheten. Tänk på alla bensköra kvinnor... Fasta passar också bättre i vardagen eftersom man kan variera dess längd precis som man vill. Det kan tyckas att folk kan använda fasta för att kompensera för skräpmat men det är ju som att skjuta sig själv i foten (och idioter finns det gott om). Dock visar det sig att det är inte lätt att äta skräp om man varvar det med fasta eftersom den sockerhaltiga skräpmaten gör det mycket svårare att fasta efteråt. Vill man ha en lätt och skön fastefönster lär man sig snabbt att äta näringstät mat med mycket nyttig fett annars misslyckas man. Allt om fasta av Jason Fung är en bra bok i ämnet. Jag har också hört den invändningen att fastan gör att blodsocker går upp. Det är ett känt fenomen och uppträder i början av fastan när kroppen börjar ta av glykogen depåer. Då frisläpper kroppen glukos i blodet för att förbränna den. Det sockret kommer ju inte in via maten utan finns lagrad så bara för att den inte syns innan man har börjat fasta så betyder det att det inte finns. Jag kan tycka att det är skönt att bli av med det. Dessutom är det inget sjukligt utan en fullt naturlig kroppslig reaktion. Tyvärr kan den göra att blodsockret blir lite sajigt under de första 24 timmarna och man blir sugen och kan få cravings. Det kan göra det extra svårt för en del att komma över den första fastedagen utan att bryta fastan. Men om man klarar det så blir de påföljande dagarna mycket lättare. Jag kan nu tycka att mina fastedagar är skönare än mina ätdagar speciellt om jag fastar 2 dagar eller mer i sträck.
 20. @Charlotta Åhs vågen kan ljuga på många sätt eftersom du tänker bara på att fettet ska försvinna medan resten förblir lika. Där felar vår tänk. Du kan få mer muskler, högre bentäthet, större blodvolym. Om kroppen läker från inflammationer medan du äter en bättre kost brukar kroppen behöva mer vatten så vattenvikten kan öka. Om du tränar intensivt brukar kroppen också behöva mer vatten för att reparera muskelbristningar din träning har orsakat. Det hjälper att mäta med måttband för att kolla om du har minskat i omfång. Man kan även testa med åtsittande men icke tänjbara kläder för att se om de sitter lösare. Du vill ju inte att ditt skelettet ska bli tunnare och skörare eller att muskelmassan minskar eller att du är uttorkad bara för att se att siffran på vågen är till belåtenhet. Det bästa metoden är kroppsskanningen som tydligt visar fett-, muskel- och benfördelningen men den är ganska dyr att genomföra. Sedan finns det andra tillägg till LCHF speciellt om man är nära sin målvikt. Det är inte bara vad man äter, utan när man äter som räknas. Om man äter många mellanmål så ska man skippa det. Man kan minska tidsfönstret och äta bara mellan 12 och 18 eller vad det är som passar i vardagen. Under tiden man inte äter har man låg insulin och ger kroppen en chans att börja förbränna de lagrade resurserna som glykogen och fett. Även då om man har mycket glykogen lagrat så hinner kanske kroppen bara använda det och då ligger fettet kvar trotts att man minskat sitt ät fönster. Jag har experimenterat med längre fastor på sistone och har märkt att det svåraste (och det är egentligen inte så oöverstigligt) är att passera 24 timmars strecket. För då har kroppen uttömt glykogen depåer och kan nu "gå ner i källaren och börja ta av frysboxen" dvs fettförråden. Man vill ju så gärna slösa med fett och man längtar att bli av med dessa valkar, men kroppen har en annan uppfattning är jag rädd. Kroppen ser fettet som en värdefull resurs viktig för överlevnad och vill inte slösa med den. Man måste med andra ord jobba med kroppen för att få den släppa ifrån sig sina fettreserver.
 21. Djävulen sitter ofta i detaljerna. Det kan vara något av maten som är godkänt av LCHF konceptet som triggar dina besvär. LCHF innebär rätt så breda ramar och innebär att man äter lite kolhydrater, fyller på med fett och lagom med protein. Men matens kvalité, tillsatser, autoimmuna reaktioner på vissa livsmedel kan spela roll. Det kan vara bra att titta lite noga på vad som ingår i din version av strikt LCHF? Använder du periodisk fasta? Kortare vattenfastor och längre vattenfastor kan hjälpa kroppen att bekämpa inflammation och normalisera tarmfloran. De ger kroppen en välbehövlig paus för reparation och underhåll. En annan möjlighet är att testa ännu striktare LCHF nämligen carnivore med hög fetthalt.
 22. Den där kärleken för nya teknologier kan vara så vilseledande ibland speciellt när forskningen om dem är okritisk och används för att rättfärdiga snarare än kontrollera. Jag håller med @Ekner om något är billigt att producera betyder det inte att det ska ätas.
 23. Kanske inte tillräckligt med veganer bland dessa så kallade experter. Förresten har jag hört att för kristna finns det ingen annan tro än det kristna, för buddister finns det inte heller någon annan tro än Buddism och för muslimer finns det bara ... ja ni vet Tittade på en engelsk TV-debatt i början av januari med titeln "Has Veganuary Gone Too Far?" där man bad en uttalad vegan och en köttätare att prata veganism och kampanjen Veganuary. Det var första gången jag har hört talas om den kampanjen. Det som man reagerar mest på i den videon är den killen som har varit vegan i 6 år och hans diskussionsteknik. De andra är lugna och sansade, försöker framföra argument och tala i sak. Han verkar inte ens tåla att en annan åsikt framförs, avbryter, talar i munnen på den andra debattören. Det intrycket man får är att "du ska icke hava andra g.. dieter ... jämte mig". Om man lägger irritationen åt sidan blir det rätt kul att analysera killens sätt att prata, inte sant? 😜 https://www.youtube.com/watch?v=9WOWD2Sy7YE
 24. Välkommen till forumet! Jag vet att DietDoctor har rätt nyligen publicerat en guide for de som föredrar att äta vegetariskt. Det finns en hel det recept att finna här. Vad är anledningen till att du söker information här? Hälsoproblem? Viktnedgång?
 25. Ha ha ha, tack Nils. Nix, jag har ingen aning vilka instruktionsböcker som florerar inom läkemedelsbolagens väggar. Antagligen något i still med att man ska rädda världen och göra alla människor friska ett kemipreparat åt gången. Jag tror inte att alla kemiskt framställda läkemedel är av ondo. Om du behöver något smärtstillande akut eller något som stoppar blodflödet eller något annat du tar bara då det är en akut situation för att överleva är det ju något som har räddat ditt liv. Vi har en mycket bra akutvård. Bryter du benet eller krossar handled kommer kirurgen att lappa ihop dig på ett humant och säkert sätt. Däremot blir det helt fel när någon försöker övertyga oss om att piller ska göra kroniskt sjuka friska, när det är egentligen vår mat och livsstil som är boven. När läkaren är utbildat att slå i läkemedelslistor för att behandla symptom och inte kan, hinner eller vill se helheten - då blir läkaren en knarklangare. I en sådan situation frodas legala droger och de som kan utnyttja situationen (eller kanske jobbat hårt för att skapa en sådan situation) tjänar grova pengar.