Per Gustafson

Medlem
 • Innehållsantal

  24
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

113 Utmärkt

Om Per Gustafson

 • Rank

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Det här glömde jag ju av när det inte blev på veckobasis längre, så blir nu nästan 2 månader sen senaste uppdatering. Men som jag misstänkte senast så bromsades det upp. Viktnedgången stannade av runt 76 kilo, vilket förmodligen kan räknas som ganska normalt. Även om BMI förmodligen inte är ett speciellt trovärdigt mätsätt så ska jag på mitt ideal-BMI ligga runt 75 kilo. Jag har fortsatt ungefär lika med maten, kanske inte fullt så strikt på kolhydraterna (mäter inget), men fortsatt lika strikt på "nyttighet". Alltså absolut inget socker, mjöl, stärkelse etc, men om det skulle bli lite för mycket kolhydrater från grönsaker, nötter och kanske någon liten fruktbit så är det ok. Jag har sista månaden inte kört så mycket fasta, men så länge jag håller mig till att äta endast när jag är hungrig så blir det regelbundet 12-24 timmar mellan måltiderna. Dock blir det ibland mat på fasta tider pga jobb, möten, utbildningar och liknande, och det märks snabbt när jag ätit "onödigt" mycket, då kan det lätt gå 36 timmar innan nästa mål. Så vitt jag har märkt så har det inte påverkat negativt utan jag tror att det jämnar ut sig. Väldigt ofta blir det ett mål om dagen och det fungerar bra för mig. Det som märkts av sedan början av april är att minskningen inte bara märks runt midjan. Klockarmbandet har fått justerats nästan 2 cm från i höstas, byxor som satt tajt över lår och vader har nu lite utrymme till godo t.ex. Midjemått har legat ganska stabilt runt 84-85 cm, och vikten rör sig runt 75-77 kilo. Senaste månaden har det egentligen inte hänt något mer än vanliga variationen lite upp och ner från dag till dag. Planen inför sommaren är att få bort det sista fettlagret som fortfarande märks tydligt över midjan, men det är väl också det som är det svåraste att bli av med. Mer träning finns med i den planen för att fylla ut med muskler och försöka få lite bättre form på kroppen. För att lyckas kapa det sista kommer jag troligen behöva gå tillbaka till mer strikt kost, framförallt kapa snacks i form av nötter, ostchips etc som det ibland har blivit lite för mycket av, och som gärna blir det där man äter även när man inte är hungrig. Även om jag regelbundet håller koll på vikten så är det inte den som är intressant längre, utan ser mer till hur det syns på kroppen. Får jag in den extra träningen och faktiskt kan bygga lite muskler är det även möjligt att vikten går upp. Någon som har bra tips för det sista överflödiga fettlagret?
 2. Nu blev inte veckan som planerat, träningen föll till stor del bort pga att gymet tyckte att man skulle ha påskstängt hela långhelgen. Men maten har varit striktare med mer periodisk fasta och mindre snacks. Och maten påverkar nog både vikten och midjan mer än träningen gör, för ändå gick siffrorna åt rätt håll. 79,7 kg nu, första gången under 80 och midjemått på 87,5 cm. Nu räknar jag med att det bromsas en del och jag är ganska bra inne i vad som påverkar och hur fort det går. Därför kommer jag övergå till uppdatering månadsvis så länge inget större händer.
 3. Uppdateringsdags igen. Och tyvärr är det bara att erkänna, denna veckan var jag både lat och gottesugen.... Stillasittande jobb, många timmar i bilen, kvällar på hotell mitt ute i ödemarken i ett snö och is täckt Dalarna inspirerade inte till mycket annat än slöa kvällar. Höll i alla fall "godiset" till 90% choklad, ost och nötter, även om det blev onödigt mycket sånt småätande. Och minst lika fort som det gick ner vänder det och går upp.... 1 kg och 1,5 cm upp denna vecka. Blir till att ta igen det under veckan, nu jobbar jag ett par kortdagar och är långledig över helgen, så det får bli tillfälle till extra träningspass!
 4. Uppdatering igen. Denna veckan gick enligt plan, mer träning och fasta samt mer "riktig" (hemlagad) mat. Och det syntes ganska snabbt på måtten. Midjemått på 88 cm, 2 cm ner från förra veckan och vikt på 80,9 kg, vilket är 1,6 kg ner. Så sammanställt på 10 veckor sedan jag startade och vikten har minskat 14 kg och midjemåttet 16 cm. Det är bra mycket snabbare än förväntningarna var när jag började, och kanske har det t.o.m gått lite för snabbt. Nu vet jag inte riktigt vad min kropp "vill väga" så att säga, det sägs ju att kroppen normaliserar vikten själv med LCHF, så får väl se vart det landar. Med tanke på att det fortfarande finns kvar diverse löst fett på flera ställen borde det bli några kilo till. Men nu börjar det bli lite löst skinn här och var så kanske viktnedgången borde saktas av och öka träningen för att fylla ut skinnet med mer muskler istället. Veckan som kommer blir sista veckan jag jobbar resande så efter det finns tidsmöjligheten till mer träning. Jag kommer nog också att minska på fastan då jag misstänker att det är den som hjälpt till viktnedgången mycket och ta det lite i taget. Sen har funderingarna börjat på om man ska ändra om något efter att kroppen stabiliserat sig i vikt och vant sig med maten. Det finns inte mycket skrivet vad jag hittat om LCHF i längden, men vissa menar att det kan finnas problem med strikt LCHF över lång tid. Det enda bestämda är att processad och raffinerad mat inte kommer att ätas igen, men däremot kanske jag inte kommer vara strikt till mina 10-20 gram kolhydrater. Några månader till blir det strikt och under den tiden blir det att fundera på vad man kan tänkas lägga till senare. T.ex. nötter, morötter, rotfrukter och frukt känns som sånt man skulle kunna lägga till då det ändå känns som nyttigt, även om det innehåller kolhydrater. Någon som testat liknande efter initial viktnedgång och viktstabilisering? Risken finns ju också att lite "fusk" bidrar till mer fusk och sen ger viktökning igen....
 5. Du har ju faktiskt en poäng där Maria:) Midjemåttet säger mer än vågen, men med mer träning och mindre mat hade kanske kroppsformen förbättrats mer. Zepp, jag hade faktiskt inte blivit förvånad om jag hade ökat i iaf ett av måtten, så ja det är helt ok. Och, ja, det social/arbete vägde ju över denna gång, och jag har iaf minst 25 år kvar med jobbrelaterade tillfällen som kommer att komma "i vägen" plus kalas och annat i släkten så visst kommer det bli fler gånger framöver.
 6. Söndag igen och precis som jag själv misstänkte förra helgen skulle det bli en sämre vecka för viktnedgången. Även om jag kunnat hålla mig till LCHF genom att prata med serveringspersonalen och byta ut lite mat kombinerat med att lämna vissa delar orört på tallriken så blev det ändå för mycket mat och vin i kombination med för lite träning. Men som sagt, det var väntat och inget som gör mig något. Jag kunde ha hoppat över måltider om jag absolut velat, men sociala värdet av måltiderna med trevliga kolleger vägde högre för mig denna gång, har ju ändå varit överviktig i 20 år så en vecka hit eller dit kvittar nog:) Vikten ligger kvar sedan förra veckan på 82,5 kilo, midjemåttet visar 90 cm vilket i alla fall är en centimeter ner från förra veckan. Ny vecka, nya möjligheter!
 7. Zepp: Målet jag satte från början finns i min första post i tråden, eller typ... "Egentligen har jag inget mål, men borde enligt BMI och siffror kunna hamna runt 80 kilo och 90 cm midjemått". Med 82,5 och 91 så skulle jag anse att jag är "runt" de siffrorna. Men nu när jag väl är igång så ser jag ju att det lätt finns 5 cm och 5 kilo, kanske mer, kvar runt magen i rent fett. Och det gör nog ingen större nytta där. Och även om jag inte ser mig med ett tydligt 6-pack på magen framöver så mår jag bra av träningen och maten så det kommer jag fortsätta med. Förhoppningsvis kan det bygga lite muskler som fyller ut lite också, för det börjar bli lite tendens till slapp hud här och var. Peter: Tack, det går fortare än väntat. Angående mål, se ovan. Men vad jag ska fortsätta med för kost är inte mycket att fundera på. Möjligen kommer jag inte vara lika strikt när vikten hålla sig stabil ett tag, men några större ändringar kommer det inte bli så länge jag fortsätter må bra. BTW angående mat/smörgås i inlägg ovan. Jag håller på att byta jobb och i veckan var jag på sista mötet och chefen var snäll nog att komma med stor chokladtårta till fikat.... Låter kanske ofint att tacka nej och ofta menar många att "en liten bit" inte gör något. Men med svaret "Jag klarar inte äta det utan att bli kass i magen nu när vant mig av med socker" så var det ingen som hade några invändningar:)
 8. Jodå, jag äter inte en massa kolhydrater bara för att det blir mat ute. Potatis/Ris brukar gå att byta mot grönsaker osv. Eller så lämnar jag bara det som inte passar på tallriken, det har jag inga problem med. Ölen kommer jag också hoppa över, blir vin och vatten istället. Däremot blir det ofta för mycket mat:)
 9. Söndag igen, och en lite bättre vecka denna gång. Märks fort när det slarvas lite, det är tydligt. Denna vecka har jag varit striktare på maten och kört minst 18 timmars fasta varje dygn, och 3 fastor på 24-36 timmar. Dessutom haft tiden till att få in hyggligt med träningspass också. 82,5 kilo idag, ca 2,5 kilo ned sen förra veckan och 12,5 kilo sedan start. Midjemåttet har också fått en skjuts till 91 cm, vilket är 3 cm ner från förra veckan och 13 cm sedan start. Tyvärr blir det nog en sämre vecka som kommer, 2 dagar konferens med jobbet och all mat som brukar komma med det plus en utekväll till helgen med kollegerna i kombination med lite kort om tid för träning riskerar att bromsa upp det. Men kan man gå ner varannan vecka så plockar det ju ändå på:)
 10. Nä, tyvärr var frukosten flingor, youghut, fil, ljust bröd, frukt etc. Vilket iofs var bra för det blev inget att äta på morgonen utom kanske ett kokt ägg nån morgon.
 11. En lion kort uppdatering så här på söndag igen. Tyvärr blev det lite slarv med fastan när jag jobbat borta hela veckan. Äta allt ute kan ju göra att det slinker med lite felaktigt, men kosten överlag var det nog inget större fel på. Däremot lite för mycket mat och för lite träning. Så nu under helgen har jag fått ta igen det lite med 24 timmars fasta och några träningspass. 3-4 veckor kvar av resandet i jobbet innan det blir att jobba hemmavid på lite bättre tider, kommer nog underlätta för rutinerna. Både vågen och måttbandet är inom felmarginalen, något hekto och några millimeter, så siffrorna får denna vecka stå kvar som i söndags. Hoppas på större utfall till nästa vecka!
 12. Har precis sett dokumentären ”What the health” som tydligen skapat diverse diskussion och hype här och var. Kort sagt förespråkar den vegan-kost, men till stor del tar den också upp förhållanden som djur tvingas utstå i kött och ägg industrin samt organisationers sponsring, som att diabetesorganisationer får in pengar från godis/läsk industrin. Det jag tar med mig från detta är att det vi börjat med, att köpa kött/ägg från lokala gårdar med gräsbetande djur och ta bort så mycket ”processed food” som möjligt, är en rimlig väg att gå för bättre hälsa och livsstil. Vegan-kost känns dock inte aktuellt för min del, och åsikten att människan aldrig var gjort för att äta kött kan väl diskuteras, men jag äter ju väldigt mycket mer grönsaker som broccoli, blomkål, paprika mm nu än jag gjorde innan lchf när jag istället för grönsakerna stoppade i mig ris, pasta och liknande i mängder Har ni sett den? Tankar på det som tas upp? Hur tänker ni angående kött/ägg ni köper? Till stor del går ju deras åsikt helt emot det som förespråkas av lchf-folket, men samtidigt så känner jag att jag håller med om vissa delar av dokumentären.... (För er som inte sett filmen finns mer info på whatthehealthfilm.com)
 13. Kort uppdatering idag. Mat och fasta funkat som tidigare, kört 16-30 timmars fasta under veckan. Har blivit lite sämre med träning under veckan pga jobbtider, vilket jag också i förväg räknat med. Men till det trevliga, från och med denna vecka är jag officiellt inte längre överviktig för första gången på 15-20 år! Inte för att jag ser BMI och allmänna mått som någon exakt vetenskap, men enligt BMI är jag numera normalviktig, om än precis på gränsen, och enligt midjemått är jag nu precis på rätt sida gränsen för att inte ha en ökad hälsorisk enligt vårdguidens siffror. Vikten idag är 84,9 kg, vilket är dryga kilot sista veckan och 10,1 kg sedan start. Midjemåttet visar 94 cm, en cm borta sista veckan och 10 cm sedan start. Nu ska jag iväg och ta igen lite av den missade träningen för veckan med ett gym- och simpass.
 14. Dave Feldman har en hel del på kolesterolvärden och tycker jag förklarade på rätt vettigt sätt, t.ex här https://www.dietdoctor.com/se/medlem/intervjuer/feldman#1
 15. Så har en vecka till gått. Inte mycket nytt på matsidan, äter ganska varierat och liknande som innan. Har däremot slutat skriva upp exakt vad jag stoppar i mig, under hela tiden jag skrev upp kom jag aldrig över 20 gram kolhydrater och låg oftast runt 10 gram i snitt. Så nu känner jag inte att det är värt att skriva allt, jag håller ändå ungefär samma siffror. Enda justeringen jag behöver göra är att fördela lite protein över till fett, mer sås och smör till en lite mindre köttbit så passar det nog bra. Jag äter också ganska lite, det vi lagar enligt recepten på kostdoktorn så äter jag en portion per dygn. Dock fick mitt enbart-frukost-försök problem denna veckan då hotellfrukosten visade sig vara extremt klen, kokt ägg och smör var i stort sett det enda som passade, resten var light-prylar, ljust bröd, socker etc. Så några dagar fick det bli enklare frukost och sen lunchbuffé. Jag har annars fortsatt fasta 16-24 timmar åt gången, och även provat en något längre, ca 50 timmar vilket gick alldeles utmärkt. Så länge hungern håller sig som den är kommer det bli 24 timmars fasta de flesta dagar med någon 30-50 timmar per vecka. Jag kom också igång lite med träning denna vecka, började simma torsdag och fredag, drygt 1000 meter per gång. Detta var dessutom under den längre fastan som varade ca onsdag lunch till fredag kväll och simmade gjorde jag på eftermiddagen båda dagarna. Upplevde det inte som något problem heller. Det är ungefär ett år sen jag tränade på gym senast och då hade jag inte alls orken, roddmaskinen orkade jag max 1-1,5 km på innan jag var slut. Om det beror på kost, fasta eller att motivationen är bättre denna gång vet jag inte, men igår körde jag 5 km rodd, följt av 5 km joggning och avslutade med 800 m simning. Visst känns det i musklerna idag, men inte värre än att jag lyckades få ihop 1500 meter i bassängen idag med. Så flygande start på träningssidan, nu gäller det ju bara att hålla i det... Det brukar ju vara det svåra. Jag använder en Apple Watch som loggar allt jag gör och målet i den ligger just nu på 30 minuter träning och 500 aktiva kalorier per dag, det har jag hållt mig till, men nu är tanken att öka det till 5000 aktiva kalorier och 5 timmar träning i veckan vilket blir mina 30 minuters promenader de dagar jag inte tränar och ca 1 timmes träning 3 dagar per vecka. Vissa veckor framåt jobbar jag borta så kommer troligen inte kunna använda gym eller simning men får i värsta fall kompensera med längre promenader. Sen ganska många år tillbaka har jag också haft problem med att händerna domnar, speciellt när jag blir stillasittande med armarna i lite fel vinklar, typiskt i bilen, på motorcykeln eller att jag vaknar på nätterna av att hela handen domnat bort. Jag har pratat med läkare och sjukgymnast och prövat övningar och rörelser som skulle hjälpa men det gav aldrig någon skillnad. Då jag inte ville operera det heller så har jag bara vant mig med det och inte tänkt så mycket på det, utan vant mig med att ändra läge med jämna mellanrum. Men I förra helgen kom jag på mig själv att hade suttit nästan 3 timmar i bilen med vänsterarmen lutad mot dörrkanten utan att nåt hänt med handen. När jag tänker efter har jag inte heller vaknat av det de senaste veckorna. Det är inte helt borta, blir det för tvär vinkel på armbågen så börjar det lite i några fingrar, men det är ofantligt stor skillnad mot det varit tidigare. Lite googling visade att fler helt blivit av med karpaltunnel-symptom på LCHF, det var ju något jag inte alls räknat med och en väldigt välkommen bonus. (Har inte fått det ordentligt kollat men symptomen stämmer med karpal) Vikten idag är 86,2 kilo, alltså ett kilo ned senaste veckan och 8,8 kilo sedan start. Midjemåttet däremot ligger kvar på samma som förra veckan, 95 cm. Så lite avstannat både på vikt och midja men hoppas det rör sig lite till nästa helg. Inte så långt kvar till 10 kilo och 10 cm borta, men lite tur kanske det blir nästa söndag.