Nils Engström

Medlem
 • Innehållsantal

  812
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  29

Nils Engström vann senast 16 November

Nils Engström hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 824 Enastående

Om Nils Engström

 • Rank
  Gammal i gården

Profile Information

 • Gender
  Male

Senaste besökare till profilen

2 967 profilvisningar
 1. Nils Engström

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Det är väl denna olikhet människor emellan som gör att vissa vanor är svåra att förändra - vanans makt över oss! Den som varit van vid skräpmat och inte orkar ta till sig verkligheten. är nog i flertalet fall hjälplös. Eftersom samällets rådgivare har samma problem (inte vilja lära nytt), tar allt lång tid att förändra.
 2. Nils Engström

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Ja vi måste naturligtvis be expertisen om ursäkt, för att vi direkt insåg att det inte behövdes någon särskild god karaktär (möjligen viljan att lära sig förstå) till att växla över till LCHF. Vi tyckte alla att det räckte med att konstatera fördelarna med att inte bli sjuk och att kunna sätta ut en rad mediciner, dvs. leva ett friskt liv genom att äta rätt.
 3. Nils Engström

  Video med Garry Fettke från "förbudstiden"

  Men det måste betyda att folk i chefsställning styr vad medarbetarna absolut inte får föra ut i etern och vilka experter som får tillfrågas. Kan det vara möjligt ?
 4. Nils Engström

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  En kategori som egentligen borde ha störst anledning att ha lätt för kostförändring. Förutsättningen är naturligtvis att det måste finnas grundlägganse studier som lämnat gedigen kunskap efter sig. Det är nog där huvudskälet ligger bakom den kategorins svårigheter. Just de två senare utgör de tunga skälen, eftersom flertalet människor, som inte är inriktade på egen utforskning av nya områden, tror på expertisen - den kan ju bara inte medvetet komma med lögner! En sådan förändring skulle ju betyda att experterna själva tvingades såga av den gren de sitter på (eller i vissa fall bli utan lön). Det hör väl till något av de mest sorgliga i sammanhanget - med löner betalda av skattebetalarna, borde kunna begäras egen forskaransträngning. Istället ges alla felaktiga råd, som erfarenhet och forskning för länge sen borde raderat ur deras sinnen. Det är väl bara det att överhuvud taget uttala bokstavskombinationen LCHF känns motbjudande, eftersom den så tydligt visar hur fel deras verksanhet länge bedrivits.
 5. Nils Engström

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Det är möjligt att de av oss som haft extremt lätt för en övergång till LCHF och också att komma i ketos, inte kan anses representativa när det gäller att yttra sig i sammanhanget - lätt svårt med LCHF! Man frågar sig dock hur stor andel av forumets medlemmar som verkligen hade svårt med sötsug och andra övergående problem, när LCHF-omläggningen inleddes. Nog måtte väl flertalet haft relativt lätt! När man läser läsarnas reaktion på studier av det slag som tråden tar upp, är det anmärkningsvärt hur många som säger sig ha testat lågkolhydratkost och sett sig tvungna att bryta dieten med förklaringen att de bliv så hungriga. För min del försvann hungerkänslorna på direkten, något som de flesta av oss sannolikt konstaterat. På forumet har diskussioner varit uppe som visar att vissa personligheter kan ha stora svårigheter att strypa matintaget även om de är proppmätta. Förmodligen är det då fråga om undantag från regeln. När man ser på andelen negativa utlåtanden på studier som rör LCHF-kosten verkar det främst vara just motståndare som representerar majoriteten bland dem som vill säga sin mening - nästan som om det vore fråga om yttre styrning från intressenter som vill motverka LCHF. Uppenbarligen räcker inte det sextiotal moderna studier som talar för LCHF. Alltför många ekonomiskt styrda krafter verkar i motsatt riktning. Många människor som ärligt talar i egen sak, tar dock till sig mer av "kunskap" som det vimlar av på nätet, relaterat till konventionell kost, överensstämmande med de officiella kostråden.
 6. Nils Engström

  Vitamin D — VITAL studie i NEJM

  125 nmol/L har vid olika genomlöpningar av info på nätet betraktats vara optimalt men som du påpekar, om nivån K2-vitamin är för låg, kan man se de höga nivåerna i tabellen som något problematiska.
 7. Nils Engström

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Det blir svårt, i varje fall från amerikansk horisont, med tanke på den fetmaepidemi som där råder. I själva verket verkar tidpunkten nu ligga relativt nära (bl.a. med stöd av den aktuella studien), då LCHF tar över, i varje fall som effektiv bantningsmetod. Det finns stora risker som motståndarna tar, om de med emfas skulle tala i en riktning som går på tvärs med studiens resultat. När alltfler överviktiga börjar tillämpa LCHF, finns ju risken för motståndarna att få ett löjets skimmer över sig. Den populära inställningen hittills (den kommer vi att höra mer av nu), brukar ju vanligtvis vara att LCHF fungerar bäst i en inledande fas men att resultaten efter en period jämnar ut sig för flertalet metoder. Andreas har ju några gånger i större sammanhang inte visat sig acceptera detta, utan generellt talat om 20 - 0 till LCHF:s fördel när det gällt studier runt viktsminskning. Han får alltmer rätt. Det jag förstått av folk som tidigare jojo-kämpat med övervikt, är att finessen med LCHF vinner i längden. Skälet är enkelt - den som bantar med LCHF behöver ju aldrig känna sig hungrig - en behaglig bantningsmetod. En springande punkt för den som inleder kostomläggning med LCHF, borde egentligen inte i första hand vara bantning, som "bara" representerar en intressant bieffekt. När kommer de verkligt stora metabola fördelarna att gå upp för folk i allmänhet? Kanske alla feta amerikaner blir den grupp som slutligen kommer att dra med sig övriga amerikaner och därmed resten av världen?
 8. Nils Engström

  Kostdoktorn i Danmark

  Jag vill minnas att det togs upp i samband med diskussioner om att Kostdoktorn började intressera sig för Danmark och LCHF där.
 9. Nils Engström

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Du hamnar sannolikt inte där! Du tillhör ju LCHF-familjen! P.S. F.ö., i det fallet du ändå blir beroende, kommer du att få den bästa maten du kan tänka dig. LCHF-kost kommer långt före din 100-årsdag att ha införts på alla svenska vårdinstitutioner.
 10. Nils Engström

  LCHF antogs tidigare orsaka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar

  Absolut och just avvikelserna från det ansvaret är ett sorgligt kapitel. Kan de nära tio procenten professorer, som inte betalas av skattebetalarna ha någon inverkan? Tanken på att inte några i den köpta gruppen skulle låta sina finansiärer påverka utfallet i tjänsteutövningen blir mer och mer orealistisk.
 11. Nils Engström

  Vitamin D — VITAL studie i NEJM

  Återigen angående D-vitaminet och dess oerhörda betydelse, när det gäller att delta i tillförseln av kalcium, magnesium etc. Om folk genom den kritiserade studien får för sig att lägga ner kompletteringen med D-vitamin (speciellt vid svenska breddgrader), kommer andelen magnesium, som kroppen behöver, att minskas för de flesta. Det läkare då tvingas till, är att skriva ut magnesiumpreparat. Vanligt är att det äldsta magnesiumpreparatet i Fass, Emgesan, skrivs ut, trots att det helt saknar verkan - biotillgängligheten på det preparatet är närmast noll. Vad gäller Emgesan kan nämnas att studier i Sverige gjorts på verkan av magnesiumtillskott, vid vilka ingen effekt kunnat konstateras - lätt förklarat genom den minimala biotillgängligheten som Emgesan motsvarar. Detta representerar en ännu värre typ av problem, än den som tråden behandlar - att verkan av ett studerat preparat i en studie saknas p.g.a. man inte tagit sig tid före studien att kontrollera det tillförda preparatets biotillgänglighet. Visst verkar det som om många studier bekostade av läkemedelsföretagen, snarare än att bota sjukdomar, tillkommit för att hålla människor lagom sjuka så att läkemedelsförsäljningen kunnat hållas i topp. (Uppenbart är att en kost som LCHF med alla medel motarbetas, då den för en allt större andel människor innebär minskat behov av medicininköp).
 12. Nils Engström

  Matkänslighet och vikt?

  Som Katerina också påpekade: "man kan lära kroppen att förknippa harmlösa saker med något farligt eller äckligt speciellt om traumatiska upplevelser i livet ligger i grunden." Det värsta är att den lär sig själv trots individens försök att göra logiskt motstånd. Det kan innebära att de ologiska reaktionerna som ligger i bakgrunden, länge eller för alltid får övertaget över hjärnans tänkande. Det gäller för många, om ett flertal födoämnen. Det kan t.ex. vara att under tidig skolålder fått dåligt tillagad mat på bamba. En präst som jag kände, hatade t.ex. majs. Det berodde på att han i sin ungdom matade familjens hönor med majs, som därefter för honom alltid betraktades som djurföda. I mitt eget fall fick jag från ca. sju års ålder kväljningar av risrätter t.ex. ris alamalta på jularna. Det berodde på att jag en gång hade tömt avfall i soptunnan, där det överst, som jag först såg det, fanns ett lager kastat ris. När riset började leva, förstod jag att det rörde sig om fluglarver. Bilden av dessa såg jag framför mig, varje gång ris serverades - riset rörde sig på tallriken. Motviljan mot ris höll i sig till 19-årsåldern - då jag resonerade mig fram till det löjliga i situationen och för egen maskin tog mig ur problemet. Det hade alltså tagit över tio år att mentalt bearbeta. Uppenbarligen bär vi alltså på en märklig apparat - hjärnan - som inte alltid fungerar som man kunde tycka, logiskt. Kanske kan de hundratals miljarder celler som kroppen i övrigt är uppbyggd av, samarbeta och göra motstånd mot de mot kroppen onormalt verkande preparat, som läkemedelsindustin tvingar på oss. Att jag numera undviker ris har alltså inget samband med fluglarver, utan får helt "skyllas" vetenskapen och LCHF.
 13. Nils Engström

  Vitamin D — VITAL studie i NEJM

  Det visar att ansvariga för studien: dels valde deltagarna efter ett medvetet mönster, som gav önskat resultat dels räknade med att flertalet bland medicinanvändarna skulle sakna invändningar möjligen räknade med att i massmedia tillfrågade experter skulle reagera ungefär som professorn i radions P1 att de skulle få tillgång till material användbart i medicinreklamen Var det någon som pratade om pengar?
 14. Nils Engström

  Vitamin D — VITAL studie i NEJM

  Han är en klok karl! Speciellt som han resonerar som alla på forumet!