Nils Engström

Medlem
 • Innehållsantal

  405
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  13

Nils Engström vann senast 7 Maj

Nils Engström hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

915 Enastående

Om Nils Engström

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

786 profilvisningar
 1. Ett suveränt initiativ, från smörets, ostens och skinkans land. Man kan väl delvis förklara fenomenet med Uffe Ravnskov, som ju är dansk (även om han bor i Sverige). Dock är det egentligen märkligt att det skall behövas mer insatser än att råda läkarna i landet att göra rätt, dvs. ge rätt råd till att bryta det metabola syndromet och inte pumpa patienterna fulla med statiner eller diabetesmedicin (i värsta fall ge insulin). Grattis Danmark! Nu kommer danskarna att leda LCHF-ligan - klicka på min revolver, så förstår du vad jag menar!
 2. Nils Engström

  Dåliga värden på blodfetter :(

 3. Nils Engström

  Dåliga värden på blodfetter :(

  Fortfarande ligger i grunden att man på de gamla rörmokarsättet inbillar sig att kolesterol skulle vara orsaken till proppar i blodkärlen. Fortfarande försvarar man sig med detta, vad gäller tidigare hjärtinfarktpatienter och diabetiker. Det bör observeras att man då inte räknar med att patienten tillämpar annat än standardkost därhemma Resonemanget börjar dock bli mer och mer tveksamt, även utanför LCHF-kretsarna. Läkarnas riktlinjer har redan nu tunnats ut - kanske ett första steg till att statinerna lämnas bakom oss. Resultatet är att man i Sverige inte längre använder statiner som förebyggande terapi. Det kan man förstå med tanke på att mindre än en procent anses dra viss nytta av statinpreparat. Märkligt nog hör man nästan aldrig i läkarkretsar talas om kolesterolets viktiga uppgifter, bl.a. att fungera som reparationsmedel vid inflammatoriska tillstånd eller direkta skador. Man sätter utan att tveka in medel avsedda att minska ner produktionen av dessa med risk att framkalla diabetes och försämra andra viktiga enzymers arbete (t.ex. coenxym Q10). Det korrekta kanske visar sig vara att absolut sätta ut statiner för den som haft infarkt. Hur man skulle få en läkare att rekommendera LCHF-kost som medicin är fortfarande långt bortom horisonten.
 4. Nils Engström

  LCHF fasta och hälsa av Voleck och Phinney

  Jo, men jag har djupstuderat honom, han är verkligen för så minimalt med kolhydratkost som går och påpekar också att kolhydrater inte betraktas som essentiella till skillnad från fettsyror. Underförstått att han inte tvingar någon!
 5. Nils Engström

  Dåliga värden på blodfetter :(

  Ta en kopia på mina grafer sex steg bakåt i denna tråd - den visade jag för min nya läkare - en helt underbar sådan, som öppet förklarade riktlinjerna men samtidigt gjorde stora ögon, när hon såg mina siffror. Vi etablerade direkt ett fint förhållande - med ömsesidig respekt.
 6. Nils Engström

  LCHF fasta och hälsa av Voleck och Phinney

  Kan han vara mer tydlig: "if you eat a zero carb diet, you can live normally and healthy". Genom Jason Fungs alla diskussioner, som jag kommit på kan jag inte påminna mig att han skulle mena kolhydrater vara OK. Hans entusiasm inför fasta är inget att ta fel på - reducering av caloriintaget - men det innebär bara att han menar kroppen må bra av att regenera sig - rensa undan celler som bör förnyas. Jason Fung är dessutom den som liknat kolhydraterna i kosten vid vad som händer japanska tunnelbanetåg (celler) med påpressare (insulinet) som trycker in folk (glykogen) i tågvagnarna (cellerna). Så nog är han negativ till kolhydrater som bildar socker.
 7. Nils Engström

  Dåliga värden på blodfetter :(

  Ja, fast LCHF i sig är ju inflammationshämmande (vilket motverkar uppkomsten av Alzheimers sjukdom). Dessutom finns antiinflammatoriskt verkande livsmedel som ger bra effekter som: Olivolja, Avokado, Omega 3, Bladgrönsaker, Blåbär, jordgubbar, hallon, C-vitamin och Gurkmeja. Varför använda medicinskt preparat som medför allvarliga biverkningar, när du kan få det på naturlig väg. Har du kikat på mina grafer fyra steg bakåt i denna tråd. Blir du inte lite skrämd ????
 8. Nils Engström

  Dåliga värden på blodfetter :(

  De enda jag kan tänka mig, är de som av genetiska skäl har en onormal produktion av kolesterol. Kanske någon enstaka som haft en hjärtinfarkt. Den som gått över till LCHF antar jag har lämnat statinerna bakom sig för alltid, även om tidigare diabetes (2 eller 1) föranlåtit läkaren att propsa på statiner.
 9. Nils Engström

  LCHF fasta och hälsa av Voleck och Phinney

  Men som refererades fyra steg bakåt i tråden är Fung tydlig på punkten kolhydrater: "there are no essential carbs"... "if you eat a zero carb diet, you can live normally and healthy".
 10. Nils Engström

  Dåliga värden på blodfetter :(

  Vid sidan av läkemedelsföretagens statistiska påståenden som vanligen är friserade, kan jag ge ett verkligt exempel som gäller mig själv före och två månader efter LCHF-starten. I blått inringade data visar var på riskkurvan jag befann mig med statinet i kroppen (klart livshotande läge). Efter två månader LCHF utan Simvastatin höjdes mina kolesterolvärden till oerhört mycket lägre risknivåer (se de gröna ringarna). Statinernas effektivitet vad gäller att sänka kolesterolnivåerna i kroppen, är väl ingen som tvivlar på - problemet för den intet ont anande patienten (ja även för läkaren) är de skadliga effekterna (ja livsfarliga) som sänkningen av kolesterolnivåerna innebär. Egentligen borde varje läkare fundera länge innan statinpreparat skrivs ut, vilket annars ofta utgör en kriminell handling, som nedan tydligt demonstreras. Stora studier visar detta. En viss glädjande utveckling i Sverige kan jag nu meddela: Statiner skrivs numera inte ut som förebyggande terapi för fullt friska människor, bara till patienter som haft hjärtinfarkt eller med diabetes (dvs. med det metabola syndromet i full blomning).
 11. Nils Engström

  Dåliga värden på blodfetter :(

  Just den springande punkten. Den som inte är medveten om läkemedelsindustrins sätt att sponsra dyrbara studier i sammanhanget, som är till fördel för t.ex. försäljningen av statinpreparat bör tänka på följande: Även en stor andel läkare har synnerligen grumliga funderingar om bakgrunden till de statistiska data som ligger bakom reklamen runt ett preparats "undergörande" verkan. Om man exemplifierar med en sund beräkning: Låt säga att den statistiska risken för en viss grupp patienter att drabbas av sjukdomen A, är 80 %. Om en medicin gör att risken minskar till bara 40 % av patienterna, kan man då endera uttrycka medicinens verkan: EXEMPEL 1 - i absoluta tal som 40 % förbättring (en oerhörd skillnad) - i relativa tal som 50 % förbättring (vanligaste sätt som läkemedelsföretagen brukar tillämpa i reklamen) Låt oss ta ett exempel som ligger närmare det som jala är inne på: På liknande sätt som ovan presenteras studieresultat för statiner, som för en specifik patientgrupp sägs minska risken för hjärtinfarkt via kolesterolet inom en viss tidsperiod. Utan medicinering uppgår risken till 2 % medan medicinföretaget anger att statinpreparatet minskar den risken till 1 %. Man kan då endera uttrycka medicinens verkan: EXEMPEL 2 - i absoluta tal som 1 % förbättring (oväsentlig skillnad) - i relativa tal som 50 % förbättring (detta går man ut med i sin reklam) Från rent statistisk/reklammässig synpunkt har alltså läkarna och användarna otvetydigt låtit sig luras av läkemedelsföretagens reklam runt "statinernas oerhört stora, undergörande verkan". En meningslöst liten absolutprocent riskminskning (som anges som 50%) har sjukvården länge utnyttjat t.o.m. på friska patienter i förebyggande syfte (livslång användning). Som Jala, HelgeK, MariaF och Katerina är inne på med en lång rad biverkningar (muskelproblem, ökad risk för diabetes, allvarlig reducering av enzymatiska processer t.ex. via det oerhört viktiga coenzym Q 10 etc...), är användningen av statiner synnerligen tveksam. Med undantag för en liten spillra människor som av genetiska skäl producerar onormala mängder kolesterol, bör huvuddelen av statinförskrivningen betraktas som kriminell.
 12. Nils Engström

  intressant "studie"

  Intressant är att Ludwig befinner sig i Harvardmiljön, där man tidigare varit tröga på lågkolhydrattåget.
 13. Nils Engström

  intressant "studie"

  Det verkar som om en del svenska forskare, med tanke på resultaten de uppnår, förefaller ha svårt att ta till sig andras forskningsrön för att förstå sina egna resultat (utan att behöva bli förvånade). Ludwig är ett bra exempel.
 14. Nils Engström

  LCHF fasta och hälsa av Voleck och Phinney

  Ja skillnaden mellan Rosedale och Fung är att den förre poängterar det viktiga vara att reducera kaloriintaget medan den senare menar detta med fördel kan ske via fastan. Grundläggande i bägge fallen är det genomsnittliga kaloriintaget. Man kan nog tolka det som att båda har rätt.
 15. Nils Engström

  intressant "studie"

  Ja och jag hittade en typisk slutsats för fetträdslan i sammanfattningen: "Har man kraftig förhöjd kolesterol ska man vara försiktig med den kosthållning som vi testade" Kan svenska forskare inte läsa om andras forskningsresultat och inse var forskningen nu befinner sig i fett/kolhydratlandskapet? Missade att du redan citerat men det tål att dubblera!