Jump to content

Nilsjohan

Medlem
 • Posts

  9
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Nilsjohan

 1. Precis! Alla är väl sponsrade med någon av alla miljarder som läkemedelsbolagen drar in på statiner, så kan den onda cirkeln fortsätta och någon redan rik blir ännu rikare och ännu fetare och kanske själv börjar knapra det, och inser att det där med statiner kanske inte är så bra ändå...
 2. Kul att läsa alla kommentarer. Låter som jag inte är helt ute och cyklar iaf då! Nästa gång någon rekomenderar statiner ska jag kanske be om studierna som bevisar att i övrigt friska personer med typ 1 diabetes har nytta av dem och granska dem med lupp. Zepp; 40 år ung är jag!
 3. Har sedan 10 år tillbaka föreslagits ("startk rekomenderats!!") att äta statiner pga högt kolesterol. Har diabetes typ 1 sedan 20 år. Jag äter bra (ganska strikt LCHF, men inte helt utan kolhydrater), tränar i stort sett varje dag, har mycket bra blodtryck, inga andra sjukdomar, normal vikt, inga hjärtproblem i släkten etc.. Försöker läsa på så mycket som möjligt för att skapa mig en bild av om jag ska äta statiner eller inte, men har som sagt än så länge INTE blivit övertygad att börja. Mina värden från senaste testet enligt nedan. Triglycerider - 0,46 HDL - 1,8 LDL - 5,6 (Totalt - 7,6) Totalt/HDL - 4,2 APO kvot - 0,77 Finns det andra med liknande erfarenheter? Hur tänker ni? Kommentera gärna!
 4. Jag var ju tvungen att ersätta äggen med något och då valde jag livsmedel som jag ansåg vara bra för kolesterolet; lax/makrill/ännu mer nötter etc. Det kan ju ha med det att göra samt att jag kanske skruvade ner antalet kolhydrater (och insulinet då) samtidigt men jag försökte ändå äta hyfsat likt. Ska som sagt bli intressant att se hur kolesterolvärdet ser ut efter några månader med ägg och andra justeringar, ex mer fet fisk och färre carbs.
 5. Efter att inte ha ätit ett enda ägg på 4 veckor, sjönk LDL från 5,4 till 3,4 och totalkolesterolet från 7,5 till 5,3. Så nu lär det väl propageras ännu mer för att jag inte ska äta några ägg! Jag vill ju gärna fortsätta med det... Kommentarer på det? Ska jag sluta med ägg eller fortsätta äta? ?
 6. "LDL är över gränsen för vad diabetiker (typ1) ska ha" är väl den sammanfattande förklaringen jag fått. Dock lite svävande kring behovet att äta statiner så det har inte varit några större problem att vägra ta dem... vilket jag kommer göra framåt också. ?
 7. Mina värden senast ser ut att vara ok om man går på ovan riktlinjer då. ? Kolesterol: 7,5 - OK LDL: 5,4 - OK Triglycerider: 0,36 - OK HDL: 2,0 - OK ApoB/ApoA1 0,77 - OK
 8. Hej och Tack! ? Min APO kvot var senast 0,77 (APO B: 1,47 resp APO A1: 1,91 --> 1,47/1,91=0,77). Googlade mig till att det är "normal" risk men inte jättelågt värde...
 9. Jag har diabetes typ 1 sedan snart 20 år tillbaka, är i övrigt frisk och vältränad, är inte överviktig, har alltid superbra blodtryck, och är i övrigt i väldigt god form och har sunda vanor. Äter i stort lågkolhydratkost, med bl.a mycket ägg. I takt med att jag ätit bättre och bättre har mina kolesterolvärden gått upp de senaste åren. Jag hade för 10 år sedan ett LDL värde på runt 3 och nu senast mättes ett värde över 5 vilket anses för högt (jag har inte fått någon djupare förklaring av värdet, utan man tittar på en kurva av LDL när man gör bedömningarna, åtminstone när jag är närvarande). Jag har under en kort tid för några år sedan ätit simvastatin, vilket tillfälligt fick värdena att gå ned, men jag kände inte att jag ville fortstätta med dem pga av risk för biverkningar. I samband med senaste besöket hos läkaren, fick jag kostrådet att sluta äta ägg, något jag ställer mig lite skeptisk till men kommer att göra under en period för att se om kolesterolvärdet går ner. Mest för att jag är nyfiken på om det kommer att ske någon nedgång. Läkarens förslag verkar vara ägg+simvastatin eller inget av dem, men jag föredrar förstås att bara äta ägg och inte simvastatin då jag tolkar risken med högt kolesterol vara överskattad. Finns det någon med liknande erfarneheter? Kan jag med gott samvete strunta i kolesterolvärdet, fortsätta äta LCHF med mängder av ägg etc och inte heller äta simvastatin? Eller bör jag lyssna på sjukvårdens råd och börja knapra piller?
×
×
 • Create New...