Anna-Lena

Medlem
 • Innehållsantal

  132
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  3

Inlägg postad av Anna-Lena


 1. Jag läste igenom chatten. I stora hela, tänker jag på Annika Dahlqvist kommentar; det är grymt (och ohållbart) att sätta barn på svält. Det verkar som om många av barnen är insulinresistenta/har överproduktion på insulin. Då funkar nog ransonering av potatis och citrontillsättning dåligt (mycket tjat om citron, blir det ett citronpiller efter spenatpillerna?) , samtidigt som de ska gödas med socker och stärkelse. Intressant att hon nogsamt undvek att gå i klinch med ett par LCHF-anhängare.

  • Gilla 2

 2. Förra året, när jag var på Gotland, stannade vi på till på LEVA kungslador, och jag åt absolut bra LCHF där ifrån buffén. I år har jag två positiva äta ute-LCHF upplevelser i Visby, det ena var Rosengården. Inte så billigt, men bra tillmötesgående service. Det andra var, lite otippat, Strykjärnet, creperia (!). Jag beställde fyllningen, som bestod av lammfärsbiff, bacon, ägg, goda grönsaker och en god Creme Fraicheröra, jag bad om extra röra. Det blev en perfekt LCHF-måltid. De lyfte knappt på ögonbrynet, när jag beställde, tänkte att de skulle tro att jag var alldeles tokig, som gick in på en creperia, utan att äta mjöl. De har bovetemjölspannkakor också. Det går bort i min värld, men det finns kanske de som vill ha det.

   

  Däremot är inte Gotlandsbåten speciellt rolig ur matsynpunkt, trots utlovad mat ifrån Ulrika Davidsson. Förra året åt jag hennes kyckling, rätt bedrövlig, säkert inte hennes fel. Generellt är det dyrt och dessutom inte speciellt gott, inte heller om man är kolhlydratsgnagare. I år åt jag gourmetburgare utan bröd och klyftpotatis, med dubbla majonäsportioner, rätt ok, men inte speciellt prisvärt, på hemvägen en räkmacka, generöst tilltaget med räkor, jag hade aldrig orkat äta brödet, om det nu skulle varit så att jag åt bröd. Även den här var väldigt dyr.


 3. Jag vet inte om jag någonsin haft magsjuka. I vilket fall så var det bara i natt, och direkt efter så mådde jag genast mycket bättre. Nu är allt toppen, har precis ätit lunch.

  Kan man vara magsjuk i 20 minuter och sen är det över?!

  Vitpeppar säger du, intressant... Hur verkar det? Går det lika bra med mald peppar?

  Dagispersonal som ständigt utsätts för dessa smittor sväljer 5-10 vitpepparkorn, när något är på gång (inte alla kanske). Jag brukar faktiskt svälja vitpepparkorn, när någon i min närhet är magsjuk. Jag vet inte om det är en i grunden god immunitet eller pepparn som gör att jag ytterst sällan blir sjuk. Dock, trots peppar, åkte jag på en sväng i vintras, då hela min dotters familj var sjuk. Men det händer mig ytterst sällan. Det var säkert 6-7 år, innan dess, jag åkte på något.

   

  Jag fortsätter nog svälja kornen, de gör i alla fall ingen skada. Jag tror inte mald peppar funkar lika bra.

  • Gilla 1

 4. Jag törs inte prova det sötsöta, det som en gång var min huvudnäring. Jag skulle säkert tycka det skulle vara äckligt till att börja med, men tyvärr skulle jag vänja till mig alltför snart, och förtränga sockrets farlighet. Däremot tillåter jag mig att LCHF-baka, utan sötning, honung, dadlar eller liknande. Detta är nutidens guldkant och substitut. Jag tillåter mig även bär, 85 %-ig choklad, bär och nötter. Jag måste dock begränsa dessa intag. Trots att jag inte har en gnutta sötning, upplever jag sötma, i bakverken.

   

  Folk är ofta på mig, att jag måste unna mig ibland, att man måste ha balans. Svaret på detta är att jag inte alls måste det, jag gör hur tusan jag vill, och mår bra av detta.

   

  Förresten jag var inte helt ärlig nu. På LCHF-kryssningen blev det nog språkförbistring och missförstånd mellan mig och bartendern, och jag fick en fruktansvärt söt drink. Jag kunde inte dricka upp den, skämdes lite, eftersom det var min kompis som bjudit. Men hon förstod. Svårt att få i sig, va? sa hon, som själv är LCHF:are.

  • Gilla 1

 5. Lamm är jättegott. Jag gjorde min variant av påskalamm som pulled i år, eftersom jag hade ont om tid för köksaktiviteter. Pulled sköter sej ju själv.

  Man kan ju förtjocka sås med t ex äggula om man behöver. Eller låta grädden koka ihop (det är jag jättedålig på eftersom man måste passa den. Jag har alltid för många saker på gång så jag brukar antingen bränna den eller behöva storstäda spisen). Om man bara gör precis lagom för en måltid kan man använda en pyttegnutta guarmjöl. Den binder väldigt myckey vätska så den måste doseras försiktigt. Den går dock inte värma då... Det blir "slemmigt men mättande"

   

  Tack för tipset! Jag gjorde också en lite halvpulled variant; lergryta - en timme i 100* - vrid upp till 225* - kör en timme till ca på 1 1/2 kg. Man skulle gärna ha temp i, men jag hoppade det. Nej, jag håller med, alltför långa seanser i köket orkar man inte med.


 6. Jag föll för frestelsen att köpa en lammstek. Den står just nu i en lergryta i ugnen, tillsammans med lök, vitlök, citronsaft, citronskal, champinjoner och basilika (det skulle varit rosmarin, men fick gå under principen; man tager vad man haver). Det sprider sig goda dofter, jag hoppas det smakar likaså. I regel undviker jag stekar, speciellt lamm, då jag sällan tycker jag får till det. Till detta kommer jag att fixa till ett fett tillbehör. Receptet är hämtat från en blogg på nätet, dock ingen LCHF-blogg; http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/04/sagolik-lammstek-i-lergryta-med-vitlok.html

   

  Det vart faktiskt väldigt bra; mört, ingen koftsmak. Den där kombon med citron, vitlök och basilika gick inte av för hackor. Det blev mycket sky, som jag skulle vilja ta tillvara på. Vad tror ni, om man kokar, reducerar ner den, och sen spär med grädde? Jag gör inte så ofta sås nuförtiden, på det sättet. Förr använde man ju mjöl.

  • Gilla 1

 7. Jo jag vet men det är så j*a tråkigt med maskiner. Mitt mål är att jag ska kunna bygga upp mej så jag klarar av ett powerpass igen så småningom. Jag älskar när en liten tjej står och skriker åt en som en furir att man ska ta i och kämpa. Jag orkar mycket mer då :P

  Fördelen med maskiner är ju också att man kan ta det precis i tid när det passar mej. Eftersom jag har restid till gymet kan jag inte åka in precis när som... Får väl sikta på att köra Power igen när jag blir pensionär. ;)

   

  Men jag har tagit det väldigt lugnt och ökat vikterna sakta och ligger hela tiden på 12-17 repetitioner för att jag inte ska förstöra något utan bygga upp långsiktigt.

   

  Klockren tråd, snacka om att man borde platsa. Jag har precis beställt ett årskort på ett gym, som öppnar 350m ifrån mitt hem. Jag är 50 +, har inte tränat på snart tre år, då jag hade någon treårsperiod med regelbundet tränande. Annars är jag inte direkt den sportiga typen. Jag har också svårt att se det roliga med maskiner, men jag får nog börja med, för att förhoppningsvis kunna delta i spinning och Body Pump. Det senare tycker jag är roligt, men formen är urusel.

  • Gilla 2

 8. Jag föll för frestelsen att köpa en lammstek. Den står just nu i en lergryta i ugnen, tillsammans med lök, vitlök, citronsaft, citronskal, champinjoner och basilika (det skulle varit rosmarin, men fick gå under principen; man tager vad man haver). Det sprider sig goda dofter, jag hoppas det smakar likaså. I regel undviker jag stekar, speciellt lamm, då jag sällan tycker jag får till det. Till detta kommer jag att fixa till ett fett tillbehör. Receptet är hämtat från en blogg på nätet, dock ingen LCHF-blogg; http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/04/sagolik-lammstek-i-lergryta-med-vitlok.html

  • Gilla 2

 9. Still going strong, fast jag inte är så ofta här och skriver. Men LCHF:andet har jag definitivt inte övergivit. Det är 1 ½ år sedan jag började. 2 jular har passerat, och inte en traditionell pepparkaka, lussebulle, semla eller Alladinbit har passerat min mun. Däremot har jag bakat semlor och lussebullar, i äkta LCHF-style, utan någon som helst sötning, ej heller stevia, dadlar eller honung.

   

  Det händer att jag bakar, men det är inte jätteofta, det ger njutning, så jag fortsätter med det, så länge jag inte löper amok.

   

  Vad gäller vikten, så har jag gått ner ca 18 kilo, men står väldigt still, jag är stenfast i en platå. Jag vill gå ner minst 10 kg till, men jag bekymrar mig ändå inte så mycket. Att jag paralellt mår bra, och inte faller tillbaka i något jojobantande eller det gamla ätmönstret, är minst lika viktigt. Och bra mår jag.

   

  Jag är relativt strikt, fast jag räknar inte, och vill helst inte göra det. Det som jag har varit lite liberal med är nötter, ibland mörk choklad, bär, mjölk och viss bakning. Fast nu har jag slutat med mitt mjölkdrickande, för det kan jag göra hur mycket som helst, och det triggar till mer ätande. Alltså har matkassarna blivit ännu lättare, då jag slutat köpa hem mjölk, som bas. Choklad, nötter och bär försöker jag också ransonera med.

   

  Precis som Andreas E. skrev någonstans, så man vara lite liberal till att börja med. I okt.-12 var jag så fet, och sockerstinn, så vilken förändring som helst skulle gett resultat (kanske t o m hallonbåtar ;) ). Men nu har nog min kropp vant sig vid mitt ätande. Det finns nog bovar som stress och sömnrubbningar också. Jag är ju nattarbetare, med bra så rubbad dygnsrytm.

   

  Det är egentligen lite festligt, det där med att matkassarna faktiskt inte är så tunga nuförtiden; mjölk, mjöl, sylt, inlagd gurka, saft, pasta, ris och potatis väger en hel del.

   

  Jag har inte direkt motionerat något under den här tiden. Det har nog på ett sätt varit klokt, för att få en matstruktur. Dock har jag tecknat ett nytt gymkort, på ett nytt gym, alldeles i närheten där jag bor. Det ska öppna i månadsskiftet maj/juni, så jag har lite tid, att vila mig i form ^_^ . Jag blev nog lite inspirerad efter Jonas Bergströms föreläsning på kryssningen. Gym-mannen på mitt framtida gym var trevlig, och jag gjorde klart för honom, då han entusiastiskt förklarade att de kunde stå till tjänst med kostrådgivning, att jag var väldigt hård på mitt LCHF-ande. Jag fick i alla fall ingen negativ reaktion (naturligtvis inte, när jag står i begrepp att hosta upp en del pengar, till hans gym B) ).

   

  Kryssningen förresten, vad trevligt det var. Det enda man skulle önska sig, skulle vara att man fick mer tid, att mingla runt lite mer. Jag och min kompis, träffade några mycket trevliga tjejer. Det var klockrent att ha buffén för oss själva. Bra drag på dansgolvet, och fantastiska föreläsningar.

   

  Det var mums i goodiebagen. Tyvärr får jag nog hålla mig ifrån dessa varor framöver, de triggar mig tyvärr för mycket. Kexen okay, om jag bakar dem själv, jobbar lite för dem. "Bara bär och frukt - havtorn", helt underbart gott, burken tog slut ganska omgående. Kanske en dag, då jag har gått ner en del, att jag försiktigt kan börja med frukt, men än är tiden tyvärr inte mogen. Men gott var det, och jag njöt så länge det varade, vilket tyvärr inte var så länge :mellow: .

  • Gilla 7

 10. Sedan kom vanliga points, som inte skilde alls på olika typer av mat, utan kunde kombineras helt fritt.

   

  Vad, eller hur mycket kalorier/kolhydrater/fett/protein points egentligen var, var luddigt. Dock kunde man avhjälpa detta med att köpa deras

  Pointskalkulator, för ca 150 kr., om man nu skulle våga sig utanför VV-recept eller livsmedel.

  • Gilla 1

 11. Olja eller margarin, ja just det! Smör var nog inte till att tänka på. Jag hade något typ av mått, att jag fick steka i max två teskedar matfett i teflonpanna. Mycket fastbränning blev det. Kommer ihåg att det var något typ av urtunnat pannkaksrecept, som jag stekte i minimalt med fett. Nej, de blev inte bra.

   

  Undra på att det var konflikt i hjärnan, när man började med LCHF. Fettskräcken har släppt.

  • Gilla 1

 12. Matkvalitè? Jag minns faktiskt inte om de nämnde att mat borde gå före godis. Jag minns bordet med all äckelsöt choklad som stod vid ingången. Jag minns alla smakprover på sötningsmedel och rabattkuponger på färdigmat med få kalorier. Jag minns hur man skulle göra Janssons frestelse lämplig för viktväktare (förkoka potatisen; blanda torrmjölk i lättmjölk, i stället för grädde).

  Men man skulle se till att få i sig någon tesked olja varje dag (eller om det t.o.m. var fler). Det undvek jag.

   

  Olja eller margarin, ja just det! Smör var nog inte till att tänka på. Jag hade något typ av mått, att jag fick steka i max två teskedar matfett i teflonpanna. Mycket fastbränning blev det. Kommer ihåg att det var något typ av urtunnat pannkaksrecept, som jag stekte i minimalt med fett. Nej, de blev inte bra.

  • Gilla 1

 13. 971944_10201621426442897_1362016360_n.jp

   

  Senaste baktrenden från USA är Mug Cakes.

  Muggkakor, som man snabbt rör ihop och micrar.

  Hittade på ett recept idag till bloggen, som är anpassat för Paleo.

  Men det funkar också bra för LCHF, med sitt innehåll av ägg och kokosolja. Gott fika som inte är sött.

   

  Mug Cake med röda vinbär 1-2 port

  • 1 dl frysta röda vinbär eller andra bär
  • 2 msk kokosnötmjöl
  • 2 msk kokosgrädde
  • 1 stort ägg
  • 1 msk kokosolja
  • 1 krm vaniljpulver
  • Lite havssalt

   

  Vispa ägget fluffigt med salt och vanilj. Blanda ner kokosnötmjöl, kokosgrädde och oljan. Rör till sist ner bären, det går bra att ta dem direkt från frysen.

  Häll upp i en större eller 2 mindre muggar som tål micro. Kör på full effekt i ca 2-4 minuter, beroende på muggens storlek och vilken effekt du har på micron.

  Låt svalna en stund. Servera som den är direkt i muggen, gärna med en klick mandelsmör eller kokosgrädde. Du kan också stjälpa upp och dela i bitar som en mjuk kaka.

  Serverat i en djup tallrik med kokosmjölk, nötter och avocado, så får du en hel frukost.

   

  Det här var ett superrecept, som man kan variera. Det är inte så ofta jag äter bröd, men vissa tillfällen på kvällar, när jag kommer hem sent, kan jag bli sugen. Om klockan är ca 23:00, är jag inte jätteroad av traditionell LCHF-bakning med ugn. Ofta har jag gjort det där snabb micro brödet, som finns recept på lite här och där, men jag har varit sådär nöjd med det. Det här var mycket bättre. Nu har jag tillfredsställt mitt sug.

   

  Jag tog vanlig grädde, smör och svarta vinbär, istället för kokosgrädde, kokosolja och röda vinbär. Sen åt jag dem med Bregott. Mm, det här har jag inte gjort för sista gången. Tack för receptet!

  • Gilla 1

 14. Jag får två förslag, baserat på egen erfarenhet.

   

  Det ena, ovana vid mängden fett och kokosfett. Det gav mig illamående och kallsvettighet. Det går över, man vänjer sig. Bra, om du äter kokosfett/olja, att börja med små mängder, för att sedan öka på.

   

  Det andra, är saltbrist. Jag fick nog nytt liv i smaklökarna, när jag började med LCHF, så jag tyckte inte att det var nödvändigt att salta maten. Jag blev nästan äcklad av saltet. Men jag blev illamående, så jag ser till, att jag ändå tillför salt, till det jag lagar. Buljong är nog ett utmärkt tips.

   

  Det är nog lite övergångstid i början av LCHF.


 15. Du fixar det om du tar ett steg i taget och inte gör det till en "bantningsmani". Därför är mitt råd att skippa fastan, tills du anammat lågkolhydratkosten som livstil och kommit in på det spåret ordentligt. Att gå ner i vikt tar sin tid och styrs vad man stoppar i munnen. Fällorna är också många liksom suget efter det gamla livet. Synda därför långsamt och spara fastan till den dagen som viktnedgången stannar av någon anledning.

   

  Håller helt med. Skulle råda att vänta med 5:2. En sak i taget, men det är jag det.

  • Gilla 3

 16. I Italien tar man gurkstavar, paprikastavar, morotsstavar och allt möjligt. Så tar varje person en liten liten skål med god olivolja, i denna häller man ca en halv tesked gott salt. Så ddrar man grönsakerna i oljan och saltet och knaprar i sig. Gott!

   

  Det där lät ju gott och LCHF-igt!


 17. Först och främst var det 35 kg's övervikt, som bara blev mer och mer efter varje jojobantning. Sen var jag i jobbig livssituation efter en separation. Det i kombination med heltidsjobb och en väldigt aktiv fritid, hade gjort min mathållning och matlagningsstruktur katastrofal.

   

  Då snubblade jag över en Expressenpocket med LCHF-recept, när jag skulle köpa en kopp kaffe. Tja, jag skulle åka tåg, och det skulle vara trevligt att ha något att läsa. Recepten såg trevliga ut, reglerna var inte alltför krångliga. Jag grunnade någon vecka, innan jag började köra. Jag gick nog, då, "all in", ingen gradvis övergång.

   

  Från början var det viktminskning och struktur som var syftet. Fast jag trodde nog inte riktigt att LCHF var något för mig, jag trodde att jag var immun, vad gällde viktminskning vid 52 års ålder. De positiva "bieffekterna", som mindre frekvent huvudvärk, mindre bullrig mage, mindre värk i leder, hade jag inte tanke på.

   

  Dessutom blev det en vändning i mitt humör. Jag fick något att fokusera på, LCHF är intressant och spännande. Matlagningen blev lättsam och det ständiga godis- och kolhydratssuget försvann.

   

  Man kan säga att jag fick glädjechock på glädjechock.

  • Gilla 6

 18. ääähhh...om man äter matvaror med en begränsad mängd mandelmjöl några gånger i veckan så är det ett alldeles utmärkt livsmedel.

   

   

  ...det här omega 6 snacket blir väl bara relevant om man sitter och tuggar i sig ett antal skivor mandelmjölsbröd om dagen... ;)

   

  Själv använder jag mjölet till pajbottnar och någon enstaka gång till bröd...jag tror att man kan få ett betydligt större problem av en alltför ensidig kost om man börjar rata en det ena en det andra livsmedlet på teoretiskt sätt goda grunder...till och med en sked margarin går att äta ...även om det tar emot att säga det... ;)

   

  Jag håller helt med dig. Konstgjord sötning, förutom någon väldigt enstaka Cola Zero, håller jag mig ifrån. Men ibland blir jag sugen på bröd, pizza, paj, något slags bakverk (utan sötning). Då använder jag mig av mandelmjölet, och fixar det. Detta händer enstaka gånger.


 19. Vi får se. Jag jobbar i natt. Många gånger snackar vi ihop oss, om att ta med något, men det har inte blivit så i år. Om tid finnes, jag jobbar på sjukhus, så blir det en symbolisk skålning, vid 12-slaget och beskådande av fyrverkerier. För mig blir det nog vatten eller något annat, då de alkoholfria alternativen ofta är sötade. Jag ska nog bidra med några goda ostar. Gott Nytt År!