odezza

Medlem
 • Innehållsantal

  13
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  1

odezza vann senast 4 Mars 2015

odezza hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

78 Utmärkt

Om odezza

 • Rank

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  östergötland
 1. Jag kan bara intyga att LCHF fungerar för mig, som är 62 år gammal. Jag började med LCHF för 13 år sedan, och har fortsatt med det. Jag var visserligen inte överviktig då jag började, men led ändå av ohälsa efter en utbrändhet ca 10 år tidigare. Men jag började märka att vikten började krypa uppåt, och jag tänkte då att jag var på väg mot diabetes typ2, som både min far och farmor hade haft. Förmodligen hade jag då metabolt syndrom. Tack och lov såg jag ett nyhetsinslag om hur bra resultat Annika Dahlqvist fick med sina diabetes2patienter. Min logik sa mig att om det fungerar så bra på dom som redan har fått diabetes2, så måste det ju vara ännu bättre att äta LCHF innan man fick sjukdomen. Det var i början på juli 2006. Jag satt och googlade på LCHF och Annika Dahlqvist hela natten, och dagen därpå satte jag igång. Jag märkte ganska omgående en förbättring i min utbrändhet. Klimakteriet kom och gick utan större åthävor. Min artros har hållit sig hyfsat i schack. Luftrören blev bättre. Migränen försvann. Inga flytningar från underlivet på 13 år. Min dåliga rygg förbättrades. Trängningsinkontinens försvann helt. Åldersförändringarna i ögonen har avstannat, glasögonen får jag byta då dom blivit alltför repiga, inte pga sämre syn. Mörkerseendet blev bättre. Bättre hy, mm mm... Jag äter 3 kokta ägg, majonnäs, och lite citron (gott till äggen) och dricker en kopp smörkaffe (40g osaltat smör, 10g kokosfett) till frukost, sedan blir det en LCHF-middag framåt kvällen. Ofta, men inte alltid en slät kopp kaffe med vispgrädde på eftermiddagen. Ibland spontanfastar jag, när jag inte känner mig hungrig. Då hoppar jag över middagen. Dessa dagar kan det gå ca 22 timmar eller mer mellan mina frukostar. Jag väger runt 48 kg till mina 156 cm. Jag har fortfarande lite mage, något jag har haft hela livet trots att jag inte har varit överviktig, och den får jag nog dras med. Vin är inget problem för mig, jag har helt enkelt tappat smaken för vin sedan jag började med LCHF. Min särbo gillar vin, och kommer ibland hem med en flaska som han påstår är ett gott vin. Då jag har smakat har det bara smakat surt, och gett mig halsbränna (av en enda klunk) och därmed dålig sömn. Trots att det har varit ekologiskt kvalitetsvin. Men det gör inte så mycket, jag såg ett TV-program om dagens vintillverkning, och det verkar mest handla om att blanda olika kemikalier. Visst har jag gjort medvetna avsteg ibland, under dessa 13 år, men har inte haft svårt för att se till att nästa måltid blir LCHF, och så har jag varit på banan igen. LCHF är en livsstil jag kommer att fortsätta med tills jag dör. Om jag blir tvungen att tillbringa min sista tid på ett äldreboende, så kommer jag nog tack och lov att dö ganska snabbt pga den magra, kolhydratstinna och sockrade mat som serveras där. Men jag hoppas ju att jag tack vare LCHF kan klara mig själv hemma tills jag trillar av pinn!😉
 2. Hur lång tid tar det innan ketogen kost skadar mina organ? Jag har ätit LCHF i drygt 11 år, och känner mig fortfarande frisk...
 3. Jag får lätt i mig alldeles för lite salt via maten, då jag inte längre äter sådant som är saltat, dvs potatis, pasta, ris mm. Man saltar ju vattnet då man kokar dessa saker. Bröd är ju en annan sak som jag har slutat med, som innehåller salt. Givetvis saltar jag på mina ägg, och på annat jag äter, men känner att det inte riktigt räcker. Speciellt inte varma dagar. När jag känner mig matt och orkeslös, tar jag ett kryddmått seltin i ett glas vatten och dricker. Ibland tar jag det förebyggande också. Även efter en joggingrunda, om jag inte tagit det tidigare den dagen. Seltin har ju ett lägre natriuminnehåll än vanligt salt, men ett högre kaliuminnehåll. Jag tänker mig att det är bra då natriumjoner och kaliumjoner samverkar när en nervsignal skickas i nervtråden, och att det kan bli obalans med för mycket natrium och för lite kalium. För övrigt använder jag vanligt salt (havssalt, himalayasalt) i matlagningen. Jag saltar även mitt bubblade kranvatten, ca 3/4 kryddmått himalayasalt till en liter. Vattnet smakar godare, och jag drabbas mindre av muskelkramper.
 4. Nej, det är ingen övervikt, jag är 156 cm kort! Men jag hade ett begynnande metabolt syndrom när jag började, och har ärftlig disposition för diabetes typ2. Jag började för att undvika att få diabetes2, och har ännu inte fått det. Min far och farmor fick typ2 när dom var i 50-årsåldern. Jag är övertygad om att klimakteriepausen berodde på kostomläggningen.
 5. Jag var på väg in i klimakteriet när jag började med LCHF 2006. Jag hade inga andra besvär då än att menstruationen blev väldigt oregelbunden, och inte lika riklig som förr. Till min besvikelse pausade klimakteriet, när jag la om kosten. Jag som hade sett fram emot att äntligen få slippa mens. Jag fick dras med det i ca 4 år till! Nu är det definitivt över iallafall. Jag blir 60 i år. Jag har haft mycket lindriga klimakteriebesvär, lite lätta vallningar bara, och jag har inte haft någon viktuppgång. Jag vägde 50 kg när jag började med LCHF, och idag pendlar vikten mellan 48 och 50 kg. Som sagt, vi är alla olika.
 6. Jag gick ner 7 kg under första halvåret när jag började med LCHF för snart 10 år sedan. Från 50 till 43. Visserligen är jag ganska kort, 156 cm, men enligt BMI var jag underviktig. Jag åt som en häst det första halvåret, de gånger jag kollade hamnade jag på 2200 kcal, vilket är rätt mycket för en liten kvinna. Då var jag ganska stillasittande pga utmattningssyndrom. Sedan började hungern att avta, jag åt automatiskt mindre, och gick upp igen. Jag var aldrig orolig att jag skulle "försvinna", hur skulle jag kunna göra det med så mycket LCHF-mat?! Min egen tolkning är att kroppen först rensade ut, för att sedan kunna bygga upp igen. Nu väger jag runt 50 kg igen, men med en helt annan fördelning mellan muskler och fett, än före LCHF. Mer muskler och mindre fett, alltså! Mina kolesterolvärden är skyhöga, apokvoten ligger på 1,8! Men jag tar det med ro, eftersom kvinnor som lever länge är dom med högt kolesterol. Jag antar att kroppen fortfarande har mycket att reparera, och därför behöver mycket kolesterol. Då jag vägrade statiner, tittade läkaren på mig och konstaterade: Tja, du har ju inga andra riskfaktorer... Tyvärr kollade jag aldrig kolesterolvärdet innan jag började med LCHF, så jag vet inte om det beror på kosten, eller något annat. Jag har inte anpassat kosten till vare sig min initiala viktnedgång, eller kolesterolvärdet, utan jag äter på som vanligt. Min depressiva hjärna behöver mycket mättat fett, i form av smör och kokosfett, för att må bra.
 7. Jag tappade hår då jag började med LCHF. Eftersom håret var långt, så märktes det ju. Det blev sådan skillnad på längderna i håret att det såg risigt ut, så jag höll det klippt någonstans mellan örsnibbarna och axlarna under ganska lång tid. Jag blev inte flintskallig, men fick leva med "a bad hair day" under rätt lång tid. Nu efter 9 år på LCHF, är håret långt och tjockt igen, och jag tycker att kvalitén är bättre än före LCHF, trots att jag är i den åldern då kvinnor ofta får försämrad hårkvalité (58 år).
 8. odezza

  För smal..

  Jag har efter snart 9 år på LCHF inte försvunnit! Jag vägde 50 kg då jag började. Under första halvåret gick jag ner till 43 kg, och blev underviktigt enligt BMI. Jag var jättehungrig under det halvåret, och åt jättemycket. Jag var dock aldrig rädd för att försvinna, eftersom jag visste att jag åt rikligt med nyttig mat. Sedan vände det. Jag gick upp till 47-48 kg, men midjemåttet var detsamma som när jag vägde 43. Alltså berodde viktökningen mest på muskeltillväxt. Tack vare det blev jag av med mina ryggproblem. För ca 3 år sedan började jag med lite styrketräning, och löpning. Det har gjort att jag numera pendlar mellan 48 och 50 kg. Min egen högst ovetenskapliga tolkning av det som hände var att kroppen först behövde göra sig av med det som den byggt upp genom att jag åt "nyttigt" enligt tallriksmodellen, innan den kunde börja bygga upp sig igen på bra byggstenar, dvs LCHF. Och det tog ca 6 år på LCHF innan jag kom igång med motion och styrketräning, innan hade jag inte ens orkat tänka tanken. Jag antar att kroppen behövde den tiden för att läka, innan lusten till motion kom. Jag blir 59 år i år, är 156 cm lång, och starkare än någonsin!
 9. När jag la om kosten till LCHF för snart 9 år sedan var jag 49 år, och vägde 50 kg. Jag är 156 cm lång. Jag var alltså inte överviktig. Första halvåret var jag vrålhungrig, och jag tyckte jag åt som en häst. Jag var tvungen att koka ägg och ha i kylskåpet, för att ha till mellanmål. Dom åt jag med majonnäs. Jag åt alltså 3 mål mat om dagen, och minst 2 mellanmål. Men bara LCHF, dvs inget godis. Jag kollade matintaget några typiska dagar, och det låg på ca 2300 kCal. Jag var mycket stillasittande, pga utbrändhet, så jag borde ha gått upp på den matmängden. Men jag gick ner till 43 kg under det första halvåret! Jag var dock inte orolig att jag skulle försvinna, eftersom jag visste hur mycket jag åt av näringsrik mat. Nu efter 9 år ligger vikten och pendlar mellan 48 och 50 kg. Livremmen är på samma hål som när jag var 20. För 3 år sedan började jag motionera, jag styrketränar och springer, något jag inte ens orkade tänka tanken på tidigare. Jag äter för det mesta 2 gånger per dag, ibland 3. Inga mellanmål. Aldrig hungrig mellan måltiderna. Viktuppgången beror på att jag har fått större muskler. De gånger jag har kollat nu, så äter jag ca 1800-2000 kCal om dagen, och jag går helt efter mina mättnads och hungerkänslor. Jag äter mycket fett, ca 80 energi%. Utöver en stark kropp har jag fått en massa andra hälsovinster, t ex så märker jag inte av min artros, migränen är borta, bättre hy mm mm. Det var också kostomläggningen som fick min utbrändhet att vända. Jag är 58 år nu, och känner mig stark och smidig, för mig finns inget alternativ till LCHF, det har blivit min livsstil.
 10. odezza

  Kolesterol igen

  Ja, jag var fastande, 12 timmar. Båda gångerna. Först togs apoprov (referensvärden inom parantes): P-apolipoprotein A1: 1,58 g/L (1,10-2,10 g/L) P-Apolipoprotein B: 3,16 g/L (0,60-2,00 g/L) P-ApoB/Apo A1 kvot: 2,00 (<0,80) Läkaren gillade inte apo-kvoten, och ville ta ett uppdelat prov, vilket gjordes 2 veckor senare: P-kolesterol: 12,7 mmol/L (3,9-7,8 mmol/L) S-Triglycerider: 3,5 mmol/L (0,45-2,6 mmol/L) P-HDL-kolesterol: 1,2 mmol/L (1,0-2,7 mmol/L) S-LDL-kolesterol: 9,9 mmol/L (2,0-5,3 mmol/L) Två värden håller sig inom referensintervallet, Apolipoprotein A1 och P-HDL-kolesterol. Övriga värden verkar rätt så utomjordiska... Tyvärr har jag inga värden från tiden före LCHF att jämföra med, så jag har ingen aning om huruvida LCHF påverkar, eller inte. Jag oroar mig inte ett dugg. Jag mår så mycket bättre nu än vad jag gjorde innan jag började med LCHF-käk. Jag utgår ifrån att min kropp har de kolesterolvärden den behöver. Det är nog mycket som behöver repareras efter 50 år som pastoman.
 11. odezza

  Okunskap - IGEN

  Vi är alla gjorda av stjärnstoft!
 12. odezza

  Okunskap - IGEN

  Då borde jag ju vara hjärndöd vid det här laget, efter snart 9 år på LCHF!
 13. odezza

  Kolesterol igen

  Att äta strikt LCHF är ingen garanti mot höga triglycerider... Jag tog kolesterolprover vid årsskiftet 2012/2013, i samband med EKG och 24-timmarsmätning av blodtrycket. Mitt TG-värde var 3,5. Då hade jag ätit LCHF i 6 år och 6 månader. Apokvoten låg på 2,00 Jag vägrade statiner, och gav läkaren en lång motivation. Han blev tyst en stund, sedan konstaterade han bara att "Du har ju inga andra riskfaktorer"... Det stämmer, EKG visade inget onormalt, inte heller 24-timmarsmätningen av blodtrycket och jag är inte överviktig. Dessutom hade jag kommit igång med att motionera. Jag är 58, på mitt 59:de, har ätit LCHF i 9 år till sommaren. Jag har ökat på motionen sedan proverna togs. Jag är friskare, och mår bättre än jag någonsin har gjort. Jag skulle aldrig i livet riskera min nyvunna hälsa genom att äta statiner. Jag har inte tagit om kolesterolproverna sedan dess.