Desperado

Medlem
 • Innehållsantal

  14
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

27 Bra

Om Desperado

 • Rank

 1. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Tack! Jag kommer inte - och har inte haft några planer på att - äta några statiner. Men det som gjort mig osäker nu är att tom läkare som förordar ketogen kost säger att det FINNS individer som får onormalt höga värden och att man ska vara "better safe than sorry" och försöka sänka dessa till lämpliga nivåer vilket man kan göra genom att äta mer olivolja/avokado än smör/kokosfett, öka kolhydratmängden till ca 100 g eller prova B3 högdos. Det tråkiga med att hoppa ur min stabila ketos är ju att då har jag inte längre dom extrema antiinflammatoriska egenskaperna längre.
 2. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Tack, den där frågestunden var skön att lyssna på. Han understryker värdet av Triglycerider/HDL. Tycker mina ser bra ut, 0,35 om jag inte räknar helt fel. (Men APO-kvoten dock hög :()
 3. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Tack för länkar och input. Nej, jag är inte i klimakteriet men i förklimakteriet och jag har framför allt låga nivåer progesteron. Har varit hos en specialist och har fått progesteron som jag ska köra i cykler. Köper ditt resonemang och har själv hoppats att teorin är att det tar tid att komma i fas. Det svar jag fick från läkare är bara att man kan får högt kolesterol i klimakteriet men man vet inte varför. Så då har jag ett antal år kvar innan jag skulle "stabilisera" mig med kolesterolet. Och nej, jag mår inte dåligt på något vis, åtminstone inte sedan jag började med keto. Har dock en kronisk tarminflammation så jag får gå på årliga kontroller. Senaste besöket sa jag att jag visste att jag hade höga blodfetter för att jag hade tagit provet privat. Då fick jag ta proverka igen och fick direkt remiss till denna specialläkare. (Och jag dricker inte kaffe eller te med kokosolja i men gjorde det förr...) Tycker dock att mina triglycerider är ok. Vet också att sköldkörteln kan påverka kolesterolnivåerna. Problem med den finns i släkten men inga prover jag har visar på det. Vet också att om man rasat i vikt snabbt så kan det påverka kolesterolet men det har inte heller.
 4. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Jag har en kronisk tarminflammation men har egentligen inga prover som visar på inflammation,. Bara haft positiva kalprotectin vid skov. Och jag har mått kanon på keto. Bättre än någonsin innan. Så det är lite sorgligt att avstyra det. Tack för länkarna, ska kolla på dessa.
 5. Jag vet inte om jag håller med alla då jag har en jättehög APO-kvot (över 1) och har ätit väldigt strikt keto i ca 3 år. Känner inte till mitt Apovärde innan det men jag har under flera års tid ätit väldigt "bra" mat. Mejerifritt, bara bra fetter (kokosolja, smör, avokado, olivolja), inga tillsatser, bara hemlagad mat. Mått kanon under ketoåren men mina blodfettsvärden och APO ser bedrövligt ut... Alla som har dåliga APO-värden äter inte skräp...
 6. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Hej, här är jag igen. Jag lever och har tagit nya prover som nu finns inne i sjukhusets register. (Tidigare var det bara privat). Jag fick omedelbar remiss till en specialist i området. Mina nya värden (det jag ändrat på sedan förra provtagningen är att äte lite mindre smör. Lite mer olivolja. Lite lägre fettprocent): ApoB: 2,11 ApoA: 1,82 Apokvot: 1,16 Kol: 10,8 Tri: 0,78 HDL: 2,2 non-HDL: 8,6 LDL: 8,3 Jag har läst och läst och läst alla länkar ni skickat och övrigt men nu finns det något som bekymrar mig. Borde jag kanske försöka få mina värden att hamna inom rimliga gränser? Jag är beredd att prova högdos B3 samt välja fleromättat fett istället för mättat samt att öka kolhydraterna till upp till 100g. Åt havregryn i morse och blev såååå hungrig fram till lunch. (Det var mitt största dilemma innan mina ketoår - hungrig jämt!) Känns verklingen "piss" och jag vet ju redan nu vad specialisten kommer att säga. Vad skulle ni gjort? Någon mer som provat B3 för att sänka värden?
 7. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Tack ?! Inte läst Uffes böcker men dock en hel del artiklar. Vill så gärna tro på dom, redan innan jag kände till mina värden. Ska försöka känna samma filosofi som dig och inte oroa mig.
 8. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Om hon bor på äldreboende så lär hon ju inte äta ketogen kost i alla fall Även här pekar det på att kosten har stor betydelse för blodfetterna. Och nu vet jag inte exakt ålder vi pratar om men såååå spännande det hade varit att se ett samband mellan klimakterie och höga blodfetter.
 9. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Tusen tack för alla tips och länkar?. Tror att jag har en handlingsplan för mig nu... Först hade jag tänkt fortsätta äta som jag gör, dvs mycket smör och kokosolja. Hålla tummarna att teorin om att höga blodfetter skulle vara farliga är fel. Dock känner jag att jag måste ge mig själv en chans. Så här ser min strategi ut: Steg 1 är att jag ska dra ner på mättade fetter. (Gråter blod när jag inser att jag inte ska äta smör ?) Det blir olivolja ett tag framöver. Återstår att se vad mina ketoner kommer att tycka om det. Kanske blir det svårt att vara i ketos. Då får det kanske vara så ett tag. Sedan blir det ett nytt blodprov. Steg 2 (om blodfettsvärdet ser likadant ut efter steg 1) Prova mer paleoliknande kost. Lite mer rotsaker och lite mindre fett. Här blir det ju adjöss med ketoner och den fina antiinflammatoriska effekt de verkar ha gett mig och min tarm... Sedan ett blodprov på det. Steg 3 (om jag lever och om mina blodfettsvärden inte ändrats efter steg 2) blir att återgå till min nuvarande ketokost. Hello smör igen! Sedan hålla tummarna att jag tillhör minoriteten i statistiken. Gentest känns både spännande och läskigt. Vet inte hur jag skulle reagera om jag visste att jag hade anlag för en specifik sak. Det känns så definitivt på något sätt. Dock så är jag sjukt intresserad av att veta hur kolesterol och östrogen/progesteron hänger ihop...
 10. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Ok. Tycker ju att jag lever bra och rätt. Äter ren mat, utan tillsatser, lever ett hälsosamt liv. Men vet ju att folk blir sjuka ändå. Just nu känns det inget bra att jag fått veta mina värden. Allt kändes bättre innan det.
 11. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Tack för tipset. Då är vi där igen - att kosten verkligen påverkar kolesterolet. Åtminstone på vissa personer? Frågan kvar står dock om värdena egentligen betyder något för hälsan eller om de bara är annorlunda...
 12. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Hmm... Mycket intresserad av att förstå mekanismen bakom det. Nöjer mig inte med att bara veta att det är naturligt. I så fall behöver jag veta vad vitsen är med att få det Får fortsätta att leta artiklar om det. Verkar som att det är ett ämne som man inte vet så mycket om och mest gissar... Kanske får jag också sluta bry mig om värdena, köpa en stor bok och skriva ihop något fint till mina barn som de kanske behöver veta i framtiden om jag inte finns kvar ? Hur länge har du kännt till dina värden?
 13. Desperado

  Hög Apokvot. Varför? Behöver peppning...

  Det är strokerisken jag är rädd för, då båda mina föräldrar haft någon typ av propp. Känns som jag gjort allt som skrivs, förusom Ghee. Ätit smör som förstahandsalternativ. Äter inga andra mejerier, inget gluten. Äter Mg, Zn, askorbinsyra, MSM och lite andra kosttillskott, dricker EJ kaffe, äter knappt kolisar. Samt att jag inte har några tecken på inflammation på några som helst prover och inte haft skov på över tre år. Det känns som att det är något mer övermäktigt som styr kolesterolvärdet. Det verkar inte räcka med att göra allt detta...
 14. Hej, Behöver lite peppning. Först lite bakgrund... Pappa dog i stroke 53 år gammal. Hade känt högt BT i ca två decennier innan. Vet inget om hans blodfetter eller glukosvärde. Mamma fick tia för några år sedan. I mina ögon såg alla hennes provsvar normala ut förutom glukos som var förhöjt. Fick statiner efter misstänkta tian. Hon har "0" hälsointresse. Själv har jag på grund av min kroniska tarmsjukdom ätiti någon typ av lågkolhydratkost sedan drygt tre år sedan. Sedan dess varit helt skovfri och medicinfri. Skulle beskriva mitt hälsointresse till "100" till skillnad från mammas. Sedan i höstas började jag med hardcore keto ala Stephanie Person för att se om min gräsallergi blev bättre. Har mått kanon och äter mycket mättade fetter (smör, kokosolja, kokosgrädde osv). Har dock sedan jag fick barn för några år sedan haft lite problem med mens. (För lågt progesteron är min egen gissning). Har därför sökt till en privat vårdgivare för att få hjälp med det. De ville då att jag skulle ta Werlabs XL-test. När jag fick provsvaren därifrån blev jag rätt paff. Hade hört att "alla" som åt lchf hade fina kolesterolvärden, kunde vara höga men bra fördelning. Werlabs kommenterade att jag hade höga kolesterolvärden och att jag borde kontakta en läkare på vårdcentral. Har nog skummat igenom varenda tråd här i forumet och varenda artikel som länkats till det samt även pratat med en läkare på VC. Läkaren sa såklart att jag skulle äta medicin och att en koständring inte skulle påverka värdet så mycket. Han var inte intresserad av att ta kompletterande prover. Jag tyckte att man borde ta reda på VAFÖR jag har höga värden istället för att dämpa symptomen. "Vi jobbar inte med sånt" var hans svar. Kommer inte äta statiner heller. Ibland säger ni här på forumet att kolesterolvärdena inte är något att bry sig om utan att man behöver be om Apo-kvot. Ibland när ni ser en hög Apo-kvot säger ni dock att kolesterlvärdena är bra hur som helst. Det förvirrar mig... Det jag krävde direkt av läkaren var iaf att få mitt BT kollat och det fick jag. Det var 110/75 så det kändes lugnt. Ett axplock från mina prover: HbA1c: 30 fP-LDL: 5.9* fs_Tri: 0.92 Apokvot: 1.0 (märkligt att referensvärdet är 0.4-1.2???) P-HDL: 2.1 P-Kol: 8.7* Apo A: 1.7 Apo B: 1.7* Mäter ofta BS (och tidigare blod-Ketoner) och BS ligger ofta mellan 4.0-4.5 under hela dygnet. * Utanför refintervallet. Även leukocyter var en tiondel under refvärdet. Många påstår ju att kolesterol produceras till största delen av kroppen själva och inte påverkas så mycket av vad vi äter. Får inte riktigt ihop det. Jag har heller aldrig haft några mer tecken på inflammation än calprotectin som var jättehögt för 3,5 år sedan. Såg att man kunde dra ner på mättat fett eller öka kolhydrater osv för att försöka sänka kolesterolvärdet... Då är vi där igen, och påstår att det vi äter spelar roll. Och om jag äter mer olivolja så blir det ju mer Omega 6, vilket ju driver inflammation. I min logiska hjärna är smör bättre mot inflammation? Vågar jag fortsätta att äta som jag gjort tidigare eller borde jag göra någon drastisk förändring? (Vet att man i detta forum kanske bara får den ena sidans syn på saken :)) Har inte hittat något klokt sätt på hur man kan sänka sitt Apo B... Gissar att det inte är någon som vet? Har också läst någonstans att man under klimakteriet kan få höga kolesterolvärden? Vet någon något mer om det? Klimakteriet är tidigt för min del men ändå intressant att fördjupa sig mer i. Hur gör man för att få göra ultraljud på kärlen? Måste man vänta på en stroke? Aldrig testat Apo-kvot tidigare så vet inte vad som hänt före och efter lågkolhydrat. Dock hade jag ett kolesterolvärde på 4-nånting för tio år sedan. Tror det var då jag fick min diagnos på tarmsjukdomen.